Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv. Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv. Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation"

Transkript

1 Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation

2 Till dig som arbetar med Affärsinriktad Enterprisearitektur Vi på Cordial har länge varit passionerade över Affärsinriktad Enterprisearkitektur och märker tydligt hur området blir hetare och hetare och växer i popularitet. Det är många faktorer som driver behovet av Affärsinriktad Enterprisearkitektur. I denna rapport kommer vi att lyfta fram tre trender som vi ser driver det behovet samt ge konkreta tips på hur vi kan sätta Affärsinriktad Enterprisearkitektur i ett affärsperspektiv. MTBS, Mean-Time Between Surprises, är idag på historiskt låg nivå. Det ser vi både i ett omvärldsperspektiv och hur utvecklingstakten av tjänster och strukturer har accelererat under den senaste tiden. MTBS har också blivit en intern KPI för oss arkitekter. Upplevelsen är att antalet nya krav som dyker upp stadigt ökar och för att hantera detta måste vi bli bättre på att skapa flexibla strukturer och bygga vår egen förmåga att prioritera rätt utveckling. Givet dessa förutsättningar är det hög tid för oss arkitekter att börja fokusera på att leverera nytta. Vi har ägnat alldeles för mycket tid åt att finjustera ramverk, modelltyper och namnsättning av de olika elementen, för att inte tala om hur mycket tid vi ägnat åt att bli överens om vilket verktyg vi ska använda! Nu handlar det om att ställa om fokus och se till att bidra med vår kritiska kompetens för att säkerställa att de initiativ som verksamheten beslutar att genomföra får en betydligt bättre effekt än vad vi lyckas åstadkomma historiskt. Det innebär att vi ska bidra till att skapa lösningar för dagens utmaningar samtidigt som vi skapar förutsättningar för att hantera kommande med rätt grad av flexibilitet i de delar av strukturerna som kräver det. Som arkitekter sitter det i ryggmärgen att få olika saker att hänga ihop och därför ska vi jobba tillsammans. Vi ser tyvärr alltför ofta att så inte är fallet, utan istället delas arbetet upp de som jobbar med processer arbetar t ex i Operational Excellence, informationsmodellering görs av IT-arkitekter på IT avdelningen och verksamhets- och affärsarkitekterna sitter utspridda i verksamheten. Det viktiga är inte att att organisera sig som en grupp, utan att skapa förutsättningar för samverkan och för att få delarna att hänga ihop och därigenom lyckas skapa önskade effekter i förändringsinitiativen. / (9)

3 Tre trender som ställer krav på verksamhetens förmåga att utveckla sina framtida strukturer För att vara framgångsrikt måste ett bolag kontinuerligt ändra och anpassa sig till sina kunders konstant föränderliga behov därför ska organisationen präglas av kundcentricitet. Alla är nog överens om att det är kritiskt att konstant utveckla kundupplevelsen i de produkter och tjänster man tillhandahåller. Vi måste ständigt vara på tårna och ha bra insikt om vad våra kunder ställer för krav och snabbt klara av att möta dessa, det i sin tur ställer tuffa krav på de stödjande strukturerna. En annan väldigt tydlig trend är kraven på hållbarhet i alla dimensioner i affären och verksamheten. Ert företag eller organisation har säkert åtgärdsplaner och aktiviteter kring detta i sin verksamhetsplan för 2016 och vidare - precis som med kundorienteringen så driver även detta krav på förändringar i våra strukturer genom att vi anpassar delar av vår erbjudandeportfölj för att möta både interna och externa hållbarhetskrav. Den sista trenden vi vill lyfta fram är digitalisering. Vi har valt att kalla det en trend men det är som bekant inte något nytt fenomen, utan detta har pågått länge. De flesta företag och organisationer jobbar konstant med att digitalisera sina tjänster för att göra de tillgängliga via digitala kanaler. Detta görs i kombination med digitalisering av bakomliggande processer som körs för att leverera produkterna och tjänsterna till kunderna. Den här utvecklingen är något som vi upplever fungerar relativt bra, det vill säga att vi får till hyggliga digitala end-to-end-flöden. Du kanske skruvar på dig lite för att det ibland gör lite ont i de bakomliggande systemen, men trots allt får vi ofta till lösningarna. Som vi ser det är den stora utmaningen att samtidigt som vi digitaliserar tjänster och processer måste vi också skapa förutsättningar för flexibilitet, för att snabbare klara av att göra ändringar i våra strukturer. / Fyra exempel på metoder för att sätta EA i ett affärsperspektiv För att vi som arkitekter ska kunna tillföra den önskade effekten behöver vi kunna hantera helheten, innefattande både strategi och struktur, och framför allt hur dessa delar hänger ihop. Många arkitekter är vana vid att jobba med processer, information och system och dessa dimensioner är hörnstenar i arkitekturen men behöver kompletteras med strategi, affärsmodeller, organisation och styrning. Vad man kallar delarna är inte väsentligt, men att få till en helhetssyn med god förståelse för hur delarna hänger ihop är kritiskt (9)

4 Här beskriver vi fyra exempel på metoder för att uppnå detta genom att sätta Affärsinriktad Enterprisearkitektur i ett affärsperspektiv. 1. Strategisk inriktning Det första exemplet på en metod man kan använda för att sätta EA i ett affärsperspektiv är vad vi kallar för en sammanfattning av den strategiska inriktningen. Som arkitekt gör du väldigt många vägval när du utformar arkitekturer och för att göra vägval som ligger i linje med företagets strategiska inriktning behöver du ha förståelse för den. Det är alltför vanligt att du som arkitekt inte har tillgång till strategiska dokument och då blir det en ren gissningslek i våra vägval. Även om du har tillgång till den strategiska inriktningen är det inte alltid helt enkelt att ta till sig den informationen, då den ofta är beskriven i flera ganska omfattande dokument och det därmed kan vara svårt att få en överblick. En metod som vi på Cordial använder oss av är att skapa en sammanfattning av den strategiska inriktningen på en sida, genom att lyfta ut slutsatserna och målen i samtliga dokument och lägga in dem enligt strukturen nedan. Den sammanfattade strategiska inriktningen verifieras med ledningen för att säkerställa att rätt delar lyfts fram och därigenom skapa en gemensam bild av den strategiska inriktningen som kan användas i alla initiativ. Det är viktigt att tänka på att inte formulera om något utan det handlar endast om att sammanfatta strategiska dokument (9)

5 2. Affärsmodeller Det andra exemplet som vi på Cordial vill slå ett slag för är affärsmodeller och du kanske redan är väl bekant med affärsmodellramverket nedan. PROCESSER KOMPETENSER STRUKTURER VÄRDE- ERBJUDANDE KUNDER KANALER RELATIONER KOSTNADER VINST INTÄKTER Affärsmodellsramverket har visat sig väldigt kraftfull när det kommer till att skapa en bild av hur affärslogiken i ett företag faktiskt ser ut och hur den borde se ut i framtiden för att realisera de strategiska målen. Affärsmodellen tar utgångspunkt i värdeerbjudandet. På höger sida beskrivs kundsegment, distributionskanaler och relationer - det som resulterar i intäkter. På vänster sida beskrivs vilka processer, kompetenser och strukturer som krävs för att exekvera affärsmodellen - alltså våra kostnader. Genom att använda affärsmodellen som underlag kan du skapa bra diskussioner och förståelse i en ledningsgrupp. När du ska identifiera affärsmodeller så börjar du med att tråla efter affärslogik för att identifiera vilken affärsmodellsdimension som medför stora skillnader på vänstersidan i affärsmodellerna. Ta utgångspunkt i värdeerbjudandet och skapa scenarier för hur olika konfigurationer på högersidan i affärsmodellen påverkar konfigurationen av strukturerna. Tråla efter affärsmodellkandidater ( bottom-up ) Definiera affärsmodelldimensioner Dokumentera relevanta affärsmodeller Kundsegment Produkter A B Geografier Kanaler C (9)

6 Analysen utgör grunden för vilken dimension som ur ett arkitekturellt perspektiv bör vara den primära utgångspunkten i affärsmodellsportföljen, men till syvende och sist är det ett ledningsbeslut vilken dimension som väljs. För dig som arkitekt har valet i sig inte så stor betydelse då vänstersidan i affärsmodellen måste klara av att hantera samtliga scenarier som förekommer och de scenarier som tagits fram under analysen är en klockren kravspecifikation på strukturerna. 3. Strategiska affärskrav Trots att du skapat en bra konsolidering av den strategiska inriktningen och affärsmodellen kan det fortfarande vara så att det finns ett gap mellan dessa och de stödjande strukturerna. De som jobbar med att utforma de stödjande strukturerna sitter kanske frågande och tittar på varandra och undrar vilket hörn de ska börja i, och vad som ska göras. För att säkerställa att du täpper till det gapet så rekommenderar vi på Cordial att du arbetar med strategiska affärskrav. Vi har valt att lägga till både strategiska och affär för att markera att det handlar om övergripande krav som syftar till att brygga gapet mellan strategi, affärsmodell och de stödjande strukturerna (9)

7 För att ta fram strategiska affärskrav behöver du utgå från den strategiska inriktningen och göra en analys av vilken förflyttning det skulle innebära att realisera det som är beskrivet i den strategiska inriktningen. Den analysen gör du tillsammans med ledningen och du använder då delarna i affärsmodellen, dvs värdeerbjudande, kund och kanal samt strukturerna på vänstersidan. Utifrån analysen identifierar du strategiska affärskrav som formuleras som klassiska krav men på en övergripande nivå. Ett lackmustest för att se om du har rätt nivå på dina strategiska affärskrav är att kontrollera om de som ansvarar för att utforma strukturer förstår vilka delar som påverkas av affärskravet. Då har du lyckats skapa den brygga som behövs. Viktiga frågor Förflyttning Slutsats kring förflyttning 1 2 Erbjudanden Vad erbjuder vi våra kunder för erbjudanden och tjänster? Värdeattribut Vad är kundernas upplevda värde av det vi erbjuder dem? Mindre Mindre Mer Mer Erbjudanden tydligare definierade i moduler som kan plockas ihop till flera kundunika sammansättningar, liten förflyttning i erbjudandeutbud Värdeattributen kommer ej att ändras men ska efterlevas i högre utsträckningen vilket gör att kundupplevelsen kommer ändras - stor förflyttning Affärskravsområde Exempel på affärskrav 1 2 Erbjudanden Värdeattribut Möjlighet att standardisera erbjudanden och servicetjänster som kan plockas samman till kundunika erbjudanden Möjlighet att snabbt etablera butiker Gränssnitt via webb mot kund ska vara enkelt, intuitivt och tillgängligt 24/7 4. Förmågor Den fjärde metoden handlar om att välja en dimension i arkitekturen som får rollen att hålla ihop de övriga dimensionerna. Cordial, och flera andra ramverk, har kommit fram till att förmågor lämpar sig väl till att hålla ihop övriga dimensioner. Använd förmågorna för att beskriva VAD en verksamhet gör för att leverera alla sina affärsmodeller och erbjudanden. Sedan låter du övriga dimensioner beskriva HUR detta ska göras. Processer beskriver hur och organisation beskriver vem som utför jobbet och vem som ansvarar för det. Beskriv vilken information som hanteras av förmågan samt vilka IT-system som stödjer processerna i förmågan. Låt därefter förmågorna sätta scopet för de övriga dimensionerna så inget hamnar på kanten. En process hamnar antingen i eller utanför en förmåga. Tänk likadant med organisation och på så sätt skapar du en arkitektur där alla dimensioner är fullt harmoniserade vilket skapar bra förutsättningar för utveckling eftersom allt hänger ihop (9)

8 KUNDORDER- REGISTRERING KUND Registrera beställning Registrera kundorder KUNDORDER PRODUKT KATALOG Kundservice Kundorder Orderhanteringssystem Ett kraftfullt verktyg är därför att ha en övergripande förmågekarta som omfattar alla förmågor som behövs för att hantera all logik i affärsmodellerna och erbjudande. Med hjälp av den övergripande förmågekartan kan du styra och planera all utveckling. Ett exempel på användningsområde är att analysera vilka förmågor som påverkas av respektive strategiskt affärskrav. En sådan mappning ger dig en tydlig bild över vilka förmågor som behöver utvecklas för att realisera strategiska affärskrav och därigenom den strategiska inriktningen. Leda verksamheten L2 L2 L2 L2 1 Affärskrav 2 Affärskrav 3 Affärskrav 4 Affärskrav 5 Affärskrav 6 Affärskrav 7 Affärskrav 8 Affärskrav L2 L2 Utveckla verksamheten 4 L2 L2 L2 L2 Kunddialog Sälja och leverera L2 5 6 L2 Stödja verksamheten L2 L2 L2 L2 Genom att koppla ihop erbjudandedimensionen med förmågorna kan du tydligt visa vilka processer, organisationsenheter och system som används för en specifik konfiguration av ett erbjudande som en kund har valt. Därigenom visar du hur förmågorna samverkar och vilka delar i varje förmåga som används för att få till den specifika leveransen. Det bygger på att du har en tydlig koppling mellan delarna i erbjudandet och de stödjande strukturerna. Med detta på plats har du skapat förutsättningar för en fantastisk flexibilitet. / (9)

9 Lösningsarkitektur som bygger på en helhetssyn TRANSFORMATION För att lyckas med lösningsarkitekturen är det viktigt att du har ett helhetsperspektiv. Du behöver se till att samtliga delar, dvs strategi, affärsmodeller, förmågor, processer, organisation, styrning och IT, hänger ihop både i beskrivningen av nuläget men även i beskrivningen av det önskade läget. Det innebär att lösningsarkitekturen behöver omfatta alla delar så att du skapar förutsättningar att få utvecklingen att gå i takt. All business is human Till sist vill vi på Cordial påminna dig om vikten av att skapa bestående resultat. Det spelar ingen roll hur fantastiska modeller och strukturer som utformas om de inte accepteras av de som ska använda dem. Därför menar vi på Cordial att resultatet av det vi utformar är en funktion av kvaliteten på lösningen och acceptansen av den. / Lycka till! Lars Mårtensson /Head of Business Transformation Cordial AB (9)

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Hur ser framtidens affärsmodeller ut i livförsäkringsbranschen?

Hur ser framtidens affärsmodeller ut i livförsäkringsbranschen? Utmaningar och möjligheter för framtidens affärsmodeller inom livförsäkringsbranschen Lise Tormod Hur ser framtidens affärsmodeller ut i livförsäkringsbranschen? 3 utmaningar för branschens affärsmodeller

Läs mer

Affärsinriktad Enterprisearkitekt. Lär dig gå från strategi till lösning

Affärsinriktad Enterprisearkitekt. Lär dig gå från strategi till lösning A Affärsinriktad Enterprisearkitekt Lär dig gå från strategi till lösning Henrik och Lars har med sitt engagemang gjort kursen mycket intressant riktigt bra och kunniga lärare! Cordial utmanar invanda

Läs mer

Digital Transformation Kickstart. Få din digitaliseringsresa att hända

Digital Transformation Kickstart. Få din digitaliseringsresa att hända Digital Transformation Kickstart Få din digitaliseringsresa att hända Digitaliseringen sker nu och det går undan Många företag funderar på effekterna av digitalisering och hur det kommer att påverka företaget.

Läs mer

Certified Business Architect. Nu efterfrågas affärsarkitekterna

Certified Business Architect. Nu efterfrågas affärsarkitekterna CCordial Business Education Utbildningar i modern affärsutveckling Certified Business Architect Nu efterfrågas affärsarkitekterna Kombon Linus och Björn-Erik är oslagbar, deras erfarenhet och engagemang

Läs mer

Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018

Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018 UNDERSÖKNING SVENSKA BOLAG MED OMSÄTTNING >300 MKR Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018 Utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Curamando, November 2018 Introduktion till undersökningen

Läs mer

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Customer Journey Design Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Kunden är den viktigaste tillgången Det finns ett talesätt som säger att kunden är den viktigaste

Läs mer

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten EA symposium KTH 28 november 2014 kari.finnskog@vasttrafik.se Twitter: kari_e_f Agenda Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den

Läs mer

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna?

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? WHITE PAPER OM DIGITALISERING Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? Hur driver man framgångsrika Digitala Transformationsprojekt och hur undviker man fallgropar och felsteg? B3

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Daniel Antonsson, avdelningschef, Myndigheten för digital förvaltning

Skrivtolkad version av telefonintervju med Daniel Antonsson, avdelningschef, Myndigheten för digital förvaltning SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (6) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Daniel Antonsson, avdelningschef, Myndigheten för digital förvaltning (drömsk musik) Kjell: Jakten

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Affärsutveckling i frontlinjen. Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren

Affärsutveckling i frontlinjen. Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren Affärsutveckling i frontlinjen Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren 2 Till dig som arbetar med affärsutveckling Funderar du och dina kollegor över nya affärsmöjligheter och hur ert

Läs mer

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv Josefin Nordlander Chef Koncernsäkerhet & Kontroll GRC-dagarna 8-9 oktober 2015 Vad menas med IT styrning? IT-styrning handlar om att styra IT så att

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ?

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ? Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Reforce Internationals VD-undersökning 2017 Förord av styrelseordförande Ulf Arnetz Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Svaret på denna

Läs mer

VD Barometern Har vi råd med kortsiktigt ledarskap?

VD Barometern Har vi råd med kortsiktigt ledarskap? 2015 VD Barometern 2015 - Har vi råd med kortsiktigt ledarskap? Resultatet av VD Barometern påminner i vissa delar om förra årets. Tidsbrist är fortfarande ett problem, hållbarheten kommer lågt ner på

Läs mer

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Förändrar ditt företag Canon Business Services När konsumenternas beteenden ändras påverkar det hur företagen drivs och fungerar hur organisationer bygger och säljer sina produkter

Läs mer

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar.

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningen bygger på fem framgångsfaktorer för att lyckas med

Läs mer

Ett gränslöst samhälle 2025! Anneli Hagdahl & Anna Kelly Offentliga rummet 2016

Ett gränslöst samhälle 2025! Anneli Hagdahl & Anna Kelly Offentliga rummet 2016 www.pwc.se Ett gränslöst samhälle 2025! Anneli Hagdahl & Anna Kelly Offentliga rummet 2016 Ett gränslöst samhälle 2025 Uppdrag från Näringsdepartementet till Att utveckla e-legitimation har varit utmanande

Läs mer

Certifierad Affärsarkitekt. Frukostmöte den 15 januari 2014 Linus Malmberg

Certifierad Affärsarkitekt. Frukostmöte den 15 januari 2014 Linus Malmberg Certifierad Affärsarkitekt Frukostmöte den 15 januari 2014 Linus Malmberg NEST: Köpta av Google för 3,2 mdr USD 2 Affärsmodellen förverkligar en idé Cordials ramverk för affärsarkitektur Affärsstrategi

Läs mer

Business Architecture Program. Folksam 1

Business Architecture Program. Folksam 1 Architecture Program Folksam 1 Kursdatum Kick-off Inför kursstart 12 mars Webbstudier Affärsarkitekturens grunder 16 mars 21 april Dag 1-3 Fördjupningskurs i affärsarkitektur 22 24 april Dag 4 Gruppredovisning

Läs mer

VÄLKOMNA! Frukostmöte inför Certifierad Affärsarkitekt 17

VÄLKOMNA! Frukostmöte inför Certifierad Affärsarkitekt 17 VÄLKOMNA! Frukostmöte inför Certifierad Affärsarkitekt 17 1 2 3 Democratize the automobile" 4 5 Världens mest kopierade affärsmodell 7 9 12 14 15 Konsten att skapa en unik affärsmodell 16 17 SHIT

Läs mer

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT.

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i

Läs mer

Korta fakta om CoreHub. En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering

Korta fakta om CoreHub. En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering Korta fakta om CoreHub En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering Tre snabba om CoreHub: En molnbaserad, skalbar och effektiv tjänst för aktivering. Skapar ett nav för samarbete & förbättring

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Disruptiva affärsmodeller. Stockholm den 31 augusti 2016 Robert Elm & Torbjörn Olsson

Disruptiva affärsmodeller. Stockholm den 31 augusti 2016 Robert Elm & Torbjörn Olsson Disruptiva affärsmodeller Stockholm den 31 augusti 2016 Robert Elm & Torbjörn Olsson DU KAN DESIGNA AFFÄRER NYA VERKTYG NYA FÖRMÅGOR NYTT ANGREPPSSÄTT VARFÖR? VÄRLDEN FÖRÄNDRAS men världen har allbd förändrats

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic

Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic Den it-strategiska beslutsförmågan Nationell studie baserad på 500 intervjuer med personer i ledande befattning

Läs mer

IHM Ledarutveckling Resultat i affären.

IHM Ledarutveckling Resultat i affären. IHM Ledarutveckling Resultat i affären. Ditt ledarskap oc IHM Ledarutveckling IHMs ledarprogram vänder sig till dig som vill nå hela vägen i ditt ledarskap. Vi utgår alltid ifrån din specifika ledar ut

Läs mer

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning

PMM (Process Maturity Metrics) Allmänt. Mätetal för framgångsfaktorer. 1. CM konfigurationsstyrning PMM (Process Maturity Metrics) PMM är en metod för att mäta processmognad i utvecklingsprojekt. I korthet går metoden ut på att man utvärderar sin utvecklingsprocess med avseende på ett antal framgångsfaktorer

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

Sveriges viktigaste chefsjobb. En unik satsning av Örebro kommun, med stöd av Public Partner

Sveriges viktigaste chefsjobb. En unik satsning av Örebro kommun, med stöd av Public Partner Sveriges viktigaste chefsjobb En unik satsning av Örebro kommun, med stöd av Public Partner Sveriges viktigaste chefsjobb Kommunerna är basen i välfärden. För att uthålligt klara den uppgiften krävs bättre

Läs mer

VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS Talare: EMINA DERVISEVIC

VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS Talare: EMINA DERVISEVIC VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS 2016-05-23 Talare: EMINA DERVISEVIC TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO AGENDA MOGNADSSTUDIE Acando Digital Maturity Assessment (DMA) DIGITALA UTMANINGAR 3 digitala

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

Design av samverkande, agila och hållbara organisationer

Design av samverkande, agila och hållbara organisationer Design av samverkande, agila och hållbara organisationer Överbrygga gapet State of the Global Workforce 2017 The World 15% 67% 18% Engaged Not Engaged Actively Disengaged Western Europe 10% 71% 20% Engaged

Läs mer

Avega Group Presentation

Avega Group Presentation Avega Group Presentation Avega Group Grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö Har ett heltäckande erbjudande inom digital transformation Består av erfarna specialistkonsulter

Läs mer

SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD

SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD SBAB är Sveriges femte största bank som erbjuder lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag på den svenska

Läs mer

Kustbevakningen. nu och för framtiden

Kustbevakningen. nu och för framtiden Kustbevakningen nu och för framtiden Vårt strategiska ramverk Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som ansvarar för sjöövervakning och räddningstjänst till sjöss på uppdrag av riksdag och regering.

Läs mer

Vårt nya sätt att möta kunden

Vårt nya sätt att möta kunden Click to edit Master title style Vårt nya sätt att möta kunden Margaretha Bremar Click to Vad edit finns Master i mina title tankar style Hur ska vi bli ännu effektivare och göra IT lösningar för att -

Läs mer

Certifierad. Avtalsstrateg

Certifierad. Avtalsstrateg Certifierad Avtalsstrateg IT är inte längre bara en stödfunktion i företag utan en avgörande del i av affärens eller verksamhetens kärna. För att få till ett gynnsamt samarbete med dina leverantörer, säkra

Läs mer

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 23 januari 2015 Robert Elm

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 23 januari 2015 Robert Elm Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 23 januari 2015 Robert Elm Men hallå! Hur svårt kan det vara? Kraven och förväntningarna att snabbt kunna utveckla verksamheter har aldrig

Läs mer

Arkitekten som organisatör - från prick till prick. Eva Kammerfors ITARC 19 april 2016

Arkitekten som organisatör - från prick till prick. Eva Kammerfors ITARC 19 april 2016 Arkitekten som organisatör - från prick till prick Eva Kammerfors ITARC 19 april 2016 2 3 4 Innehåll Arkitekten som organisatör Lite om arkitekturorganisationer Framgångsfaktorer och tips 5 Innehåll Arkitekten

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

Trafikförvaltningens kundservicestrategi - för den regionala kollektivtrafiken i Stockholms län

Trafikförvaltningens kundservicestrategi - för den regionala kollektivtrafiken i Stockholms län 1(11) Handläggare Charlotte Rosengren Trafikförvaltningens kundservicestrategi - för den regionala kollektivtrafiken i Stockholms län Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Vi lever i en snabbt föränderlig samtid som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och samtidigt ställer höga krav

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Vår värdegrund. Modiga Våra medarbetare vill skapa kundnytta och vågar ifrågasätta onytta.

Vår värdegrund. Modiga Våra medarbetare vill skapa kundnytta och vågar ifrågasätta onytta. Vår profil Frontwalker arbetar med hela kedjan från verksamhetsutveckling till IT-utveckling. Vi har en helhetssyn när det gäller människor, processer och IT. Vårt kännetecken är att vi kombinerar ansvarsfulla

Läs mer

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, 2017-09-13 Stefan Ingelgård Utveckling och användning av nya tjänster går snabbare idag än någonsin Storleksordningen 750 gånger snabbare idag.

Läs mer

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ Uppgraderingsfråga Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? JA NJ Vad blir skillnaden? Långsiktighet. I stället för Ad Hoc-lösningar och punktinsatser kan

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen.

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen. Resultat och slutsatser av enskilt projekt Framtagande av beslutsunderlag för etablering av en operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet Inledning Resultatet av enskilt projekt

Läs mer

Beslutsstöd ger allt för sällan ökad konkurrenskraft! Hur får man till det?

Beslutsstöd ger allt för sällan ökad konkurrenskraft! Hur får man till det? Beslutsstöd ger allt för sällan ökad konkurrenskraft! Hur får man till det? Johan Jerresand, johan.jerresand@affecto.com Practice Manager - Business Advisory Services Nära till spetskompetens! Nordens

Läs mer

Verksamhetsplanering

Verksamhetsplanering Verksamhetsplanering Verksamhetsplanering 1/1 1/3 1/5 1/7 1/9 1/11 VO-planering Respektive VO VO-plan Prel. Budget Konsoliderad DSF-planering Danssporten vill Styrande dokument Verksamhetsinriktning Ekonomiansvarig

Läs mer

Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist

Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist VD, Sandholm Associates Docent, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Vice President, International Academy for Quality (IAQ) Agenda

Läs mer

#JohnRosenbaum. Senior Social Media Advisor, Infomedia SE

#JohnRosenbaum. Senior Social Media Advisor, Infomedia SE #JohnRosenbaum Senior Social Media Advisor, Infomedia SE En av de första svenskarna på Facebook Framgångsrikt förutspått melodifestivalvinnare & politiska val genom att analysera Social Mediedata @JohnnyRosenbaum

Läs mer

Från botten till toppen Hur ledarskapet är grunden för en framgångsrik resa från lågt förtroende till att vara ett föredöme

Från botten till toppen Hur ledarskapet är grunden för en framgångsrik resa från lågt förtroende till att vara ett föredöme Från botten till toppen Hur ledarskapet är grunden för en framgångsrik resa från lågt förtroende till att vara ett föredöme Mattias Forsberg, Systembolaget Stockholm 25:e september 2014 1 Agenda Introduktion

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Strategisk utveckling och förändring av IT

Strategisk utveckling och förändring av IT REFERENS Strategisk utveckling och förändring av IT Förstärkning av koncernens affärsvärde från IT Om Loomis globalt ledande på effektivt cash management Loomis är en global koncern, noterad på Nasdaq

Läs mer

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it.

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för 400 IT-CHEFER Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. Innehåll Sid 5 #1: Incidenter slår hårt mot produktiviteten Sid 6 #2: Hälften av it-cheferna hinner inte tänka

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information Moment 3: Att kartlägga och klassificera information För att kunna kartlägga och klassificera.. behöver vi veta: Vad vi gör Hur vi gör Vem som är ansvarig Om det finns någon styrande lagstiftning Vilken

Läs mer

Leda digitalisering 12 oktober Ale

Leda digitalisering 12 oktober Ale Leda digitalisering 12 oktober Ale Program för dagen Check in Gå igenom och diskutera metoden effektkedja Bensträckare Check out Diskutera intervjuer FIKA! Planera genomförandet av effektkedjan Välja modul

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

Pensionsmyndighetens arbete kring kundcentrerad digitalisering

Pensionsmyndighetens arbete kring kundcentrerad digitalisering Pensionsmyndighetens arbete kring kundcentrerad digitalisering 2017-11-21 Pia Rydqvist Allt utvecklingsarbete ska vara kundfokuserat och utgå från de tre livsfaserna Kundinsikter - behov, beteenden och

Läs mer

FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER. Jan Zakariasson 1

FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER. Jan Zakariasson 1 FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER Jan Zakariasson 1 AGENDA Samlade erfarenheter från ledning och styrning av verksamheter Verktyg, metoder Tips Agima Management - Förändringsledning

Läs mer

Årsredovisningsseminarium

Årsredovisningsseminarium Årsredovisningsseminarium Kort om SBAB:s hållbarhetsarbete Hållbarhet ständiga förbättringar Ger sken av ansvarstagande Kosmetiska åtgärder (green washing) Mål och effekter frikopplade från affär Naiva

Läs mer

Hälso- och sjukvård i interaktion med invånare och patient

Hälso- och sjukvård i interaktion med invånare och patient Hälso- och sjukvård i interaktion med invånare och patient En kort presentation av digitaliseringsstrategi för hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen April 2019 Dokumentnamn: Kortversion av Digitaliseringsstrategi

Läs mer

Executive Program in Consultancy Management Ett utvecklingsprogram för konsultchefer

Executive Program in Consultancy Management Ett utvecklingsprogram för konsultchefer Executive Program in Consultancy Management 2018 Ett utvecklingsprogram för konsultchefer Start 24 april 2018 Styrkan med Executive Program in Consultancy Management är att det hanterar de strategiska

Läs mer

Chefsarkitekten förstärker individerna och säkerställer nyttan med arkitekturen. Eva Kammerfors Alexander Novella

Chefsarkitekten förstärker individerna och säkerställer nyttan med arkitekturen. Eva Kammerfors Alexander Novella Chefsarkitekten förstärker individerna och säkerställer nyttan med arkitekturen Eva Kammerfors Alexander Novella Marknaden rör sig! 3 Hur passar det in med övriga processer? oklart blir till att bygga

Läs mer

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning EN GUIDE FRÅN Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning Hej där! Den digitala utvecklingen är igång för oss alla, men den ser olika ut beroende på vilka utmaningar man har. I

Läs mer

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 22 maj 2015 Robert Elm

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 22 maj 2015 Robert Elm Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 22 maj 2015 Robert Elm Det populäraste mediaföretaget. Skapar inget innehåll Uber Världens största taxiföretag. Äger inga fordon. Facebook Världens

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet (drömsk musik) Kjell:

Läs mer

Lösningar för en bättre arbetsvardag

Lösningar för en bättre arbetsvardag Lösningar för en bättre arbetsvardag Effektivare, tryggare och roligare Effectplan tar organisationen från en konventionell budget till en verksamhetsplanering där ni arbetar med rullande och aktivitetsbaserade

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Pia Helsing Enhetschef LSS

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

DILL HR BUSINESS PARTNER PROGRAM

DILL HR BUSINESS PARTNER PROGRAM DILL HR BUSINESS PARTNER PROGRAM Öka din genomslagskraft i rollen som coachande HR Business Partner och möjliggör organisationens strategiska förflyttning. Business unusual PROGRAM Dill Business Partner

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION MOT 2020 2012 antog Tourism in Skånes ABs styrelse den långsiktiga strategiska planen för tillväxt inom besöksnäringen i Skåne Collaborative Tourism

Läs mer

Hej, Jag heter Fredrik Björck. Jag ansvarar för forskning och utbildning inom cybersäkerhet och digital forensik vid Stockholms universitet.

Hej, Jag heter Fredrik Björck. Jag ansvarar för forskning och utbildning inom cybersäkerhet och digital forensik vid Stockholms universitet. Hej, Jag heter Fredrik Björck. Jag ansvarar för forskning och utbildning inom cybersäkerhet och digital forensik vid Stockholms universitet. Idag har jag fått nöjet att berätta för er om Cyberresiliens,

Läs mer

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Cornerstone HCM Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Ett av de viktigaste målen för Human Resources är att se till verksamheten hela

Läs mer

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale.

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale. Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte En värld i snabb förändring. Det finns just nu en trend att man ska outsourca så många stödfunktioner

Läs mer

Företagspresentation Avega Group

Företagspresentation Avega Group Företagspresentation Avega Group Avega förbättrar företag, samhälle och människors liv genom digital transformation Avega Group Grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö

Läs mer

Skapa insikter till rätt beslut

Skapa insikter till rätt beslut Skapa insikter till rätt beslut Enklaste vägen till beslut med dynamiska rapporter Verksamhetskolls dashboards är tydliga och det är lätt att direkt ta till sig det väsentliga. Alla dimensioner i ditt

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Föreningen Sambruk Nätverksdag 30 maj Digital transformation hur och till vilken nytta?

Föreningen Sambruk Nätverksdag 30 maj Digital transformation hur och till vilken nytta? Föreningen Sambruk Nätverksdag 30 maj 2017 Offentliga Rummet, Quality Hotel i Sundsvall - PROGRAM - Digital transformation hur och till vilken nytta? Nätverksdag med fokus på tre mycket aktuella och väsentliga

Läs mer

Tävling i hållbara affärsmodeller

Tävling i hållbara affärsmodeller Tävling i hållbara affärsmodeller Guide (lathund) till affärsmodeller våren 2019 Dr, tony.aperia@sbs.su.se Guidens innehåll (centrala områden som ska belysas i SU Business Model Cup våren 2019) 1. Pestle-analys

Läs mer

Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing

Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing 1 Sammanfattning Underlaget pekar på att Nacka Kommun bör gå från en IT leverans med i huvudsak en helhetsleverantör, såkallad single-sourcing, till

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Digital marknadsförare

Digital marknadsförare Ny möjlighet i Umeå Välj det tillfälle som passar dig! 5-6 december 30-31 januari Masterclass Vill du bli bättre på att arbeta praktiskt med digital marknadsföring och bli en bättre beställare? Vi tar

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

EA tillämpat genom integrationscentret. Johan Tuvstedt, Integrationsarkitekt

EA tillämpat genom integrationscentret. Johan Tuvstedt, Integrationsarkitekt EA tillämpat genom integrationscentret Johan Tuvstedt, Integrationsarkitekt Dilemmat med Enterprisearkitektur - Arkitekturen blir bara så användbar som nyttjarna har råd och byggnadsarbetarna vill skapa

Läs mer