Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets ledningskontor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets ledningskontor"

Transkript

1 Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets ledningskontor 1. Inledning och syfte med genomgången Ledningens miljögenomgång sker 2-3 gånger per år beroende på om miljömålen ser ut att uppnås eller ej. Vid detta tillfälle redovisas miljömålen för 2012 och om det behövs några korrigerande åtgärder för att målen för 2013 ska uppnås. Vidare bedöms om ledningskontorets miljöarbete ständigt förbättras, om miljöledningssystemet är effektivt och om det har skett någon viktig förändring i miljölagstiftningen. Sist redovisas föreslagna förändringar av dokument som ingår i förvaltningens miljöledningssystem. 2. Sammanfattning av resultaten för miljömålen år 2012 Går åt rätt håll Går åt rätt håll, men inte så fort som beräknat + Resor till och från arbetet Bidra till att målet om transportfordon uppnås + Medverka till att energianvändningen Minska CO2-utsläppen från patientresor minskar + Medverka till minskad energiförbrukning i Minska miljöpåverkan från privata samband med upphandlingar vårdgivare + Andelen ekologiska livsmedel Undersöka om miljöinformation kan göras tillgänglig för läkare + Avvecklingslistan för kemikalier + Pappersanvändning Går åt fel håll + Utredningsmål läkemedel - Tjänsteresor Beslut om korrigerande åtgärder: Tjänsteresor: - Informera om resepolicyn, ledningskontorets tjänstecyklar och bussbiljetter, samt hyrbilsavtalet. Miljö- och kemienheten är ansvarig för informationen. - Arbeta fram en riktlinje för användning av distansmöten vid landstingets ledningskontor. Miljö- och kemienheten i samarbete med IT-avdelningen är ansvariga för framarbetandet. - Bevaka att en aktivitets- och investeringsplan arbetas fram för att ställa om kollektivtrafiken till att bli icke-fossil. Målet om en icke-fossil kollektivtrafik är till viss del kommunicerande kärl med möjligheten att även konvertera ambulanser till gasdrift, då det innebär en utveckling av gasdistributionen i länet. Därmed kan landstingets koldioxidutsläpp från tjänsteresor minska.

2 3. Redovisning av miljömål 2012 MÅLUPPFYLLELSE MÅL Resultat Miljömål Bidra till att målet om transportfordon uppnås Vid utgången av år 2012 drivs 5 % av landstingets fordon med icke-fossila bränslen. Planen är förskjuten, då utbyggnaden av tankställen i länet inte skett i den takt som planerades vid fastställandet av landstingets miljöprogram. Övergripande mål för tjänsteresor: Minska koldioxidutsläppen från ledningskontorets totala tjänsteresor per årsarbetare med 2,5 % under år 2012 jämfört med år Målet går åt fel håll. Under år 2012 ökade koldioxidutsläppen per årsarbetare med 117 % jämfört med föregående år, eller från 129 kilo CO 2 per årsarbetare till 280 kilo CO 2 per årsarbetare. En del av förklaringen är att landstingets resurscentrum inte längre redovisas med landstingets ledningskontor. Då personalen vid landstingets resurscentrum inte alls reser i tjänsten i samma utsträckning slås resorna ut på färre årsarbetare. Delmål egen bil: Minska koldioxidutsläppen från egen bil i tjänsten med 5 % år 2012 jämfört med år Koldioxidutsläppen per årsarbetare från egen bil i tjänsten ökade med 14 %, eller från 35 kilo CO 2 till 40 kilo CO 2 per årsarbetare. Delmål: Ingen ökning av koldioxidutsläppen från flygresor i tjänsten under 2012 jämfört med första halvåret Koldioxidutsläppen per årsarbetare från flygresor ökade med 156 % under år 2012 jämfört med första halvåret 2011, eller från 77 kilo CO 2 till 198 kilo CO 2 per årsarbetare. En delförklaring är att Landstingets resurscentrum inte längre tillhör landstingets ledningskontor (landstingets resurscentrums personal flyger inte i tjänsten i samma utsträckning). Medverka till att minska utsläppen av koldioxid från resor till och från arbetet Koldioxidutsläppen från resor till och från arbetet minskade med 53 %. En förklaring är att landstingets resurscentrum inte längre tillhör landstingets ledningskontor (landstingets resurscentrums personal har avsevärt mycket högre koldioxidutsläpp från resor till och från arbetet än medarbetarna vid landstingets ledningskontor). Medverka till att CO 2 -utsläppen från patientresor minskar Koldioxidutsläppen från patientresor har minskat något under år IT-avdelningen planerar för att vara mer aktiva i projekt kring e-möten under kommande år. Medverka till att energianvändningen i LLKs lokaler minskar. För Landstingets ledningskontor syns en minskning av elanvändning med ca 0,35 procent och en minskning av värmeanvändningen med ca 0,89 procent år 2012 jämfört med år Den sammanlagda energianvändningen minskade med 0,79 procent.

3 Medverka till minskad energiförbrukning från utrustning som upphandlas under 2012 Energikrav har ställts vid upphandling av utrustning, där låg energiförbrukning kommer att gynnas vid utvärdering av inkomna anbud. Bidra till att det landstingsövergripande målet om avveckling av kemikalier uppnås. Under våren har den landstingsövergripande avvecklingsplanen fastställts av landstingsdirektören. I samråd med berörda förvaltningar konkretiseras avvecklingen av hälso- och miljöfarliga kemikalier på förvaltningsnivå och läggs in i förvaltningarnas balanserade styrkort. Resultat: Antalet avvecklingskemikalier minskade med en tredjedel och i kg räknat skedde en minskning med ca 5 procent räknat från Bidra till att andelen ekologiska livsmedel ökar till minst 35 % år 2014 och andelen livsmedel med Rättvisemärkning eller motsvarande etiska/ sociala godtagbara förhållanden ökar till minst 15 %. Mätning av målet sker vid årsskiftet. Prognosen är att målet kommer att uppnås, efter dialog med landstingets verksamheter. Minska miljöpåverkan som kommer av privata vårdgivares verksamhet. Under hösten 2012 har en enkät gått ut till de privata vårdgivare som har fler än 5 anställda. Utifrån svaren kommer en revisionsplan utarbetas under år 2013 till de privata vårdgivare som inte svarat eller kunnat visa på ett systematiskt miljöarbete. Ingen ökning av kontorspapper år 2012 jämfört med (A4 hålat och ohålat 80 grams) Förbrukningen av pappersark/årsarbetare minskade med 39 % under år 2012 jämfört med år Användningen minskade från ark per årsarbetare år 2011 till ark per årsarbetare år En förklaring är att landstingets resurscentrum inte längre tillhör landstingets ledningskontor (landstingets resurscentrums personal har en mycket högre pappersanvändning än medarbetarna vid landstingets ledningskontor). Utredningsmål: Utreda förutsättningar för prestationsbaserad ersättning för de enheter som har bästa måluppfyllelse avseende läkemedelsmålen. Ett förslag till prestationsbaserad ersättning finns för 2013 med Primärvården som pilotförvaltning. Undersöka möjlighet till utveckling av fysisk aktivitet på recept eller annan livsstilsrelaterad behandling. Fysisk aktivitet på recept kommuniceras tydligare som ett sätt att minska landstingets miljöpåverkan från läkemedel, t ex i landstingets uppföljningssystem för Säkerhetsarbetsmiljö- och miljöfrågor, VerkSAM. Undersöka hur informationskanaler kan förbättras så att information om läkemedels miljöeffekter når förskrivare effektivt. Specifik miljöinformation riktas till läkare via VerkSAMs miljödel. Under 2013 uppdateras bildspelet för förskrivare om läkemedel och miljö. Undersöka om miljöinformation kan göras tillgänglig för läkarna i förskrivningsögonblicket t.ex. genom de läkemedelsmoduler som ingår i IT-stöden (Cosmic).

4 Möjligheten finns nu i Cosmic att signalera om rekommenderade läkemedelsval, men miljöpåverkan har ännu inte blivit en av de aspekter som signaleras. 4. Hur effektivt är miljöledningssystemet? 4.1 VerkSAM/Checklistor 2012 var andra året med en integrerad årsuppföljning (VerkSAM) av områdena säkerhet, arbetsmiljö och miljö Under året besvarades 14 av 20 VerkSAM. 4.2 Avvikelser/Förbättringsförslag Landstingets ledningskontor är anslutet till avvikelsehanteringssystemet MedControl. Under året har ett förbättringsförslag rapporterats in rörande själva MedControl angående bättre information om vad en miljöavvikelse är. 4.3 Miljöutbildning Det finns en miljöutbildning för landstingets ledningskontor i Pingpong. Samtliga anställda ska ha gått igenom utbildningen inom en treårsperiod. Fram till årsskiftet hade ca 45 % gjort utbildningen. Det är upp till varje enhetschef att följa upp huruvida utbildningen är genomförd eller ej. Detta görs i Chefsrapporten i Pingpong ett förbättrat verktyg under En nyhet under året var att en gemensam introduktion för nyanställda genomfördes gemensamt av säkerhet och miljö under november. 20 personer utbildades. 4.4 Miljörevision Inga revisioner utfördes under år Under våren 2013 kommer det att vara både extern och intern revision. Beslut för effektivisering av ledningssystemet: Sammanfattningsvis bedöms systemet fungera effektivt. Några förbättringsområden finns: - Utveckla systemet VerkSAM utifrån synpunkter från verksamheterna. - Påminna chefer om vikten av att fylla i VerkSAM - Informera om möjligheten till utdata i LIS i VerkSAM - Påminna om miljöutbildningen i Pingpong till samtliga anställda vid ledningskontoret. Påminnelsen sker till exempel via chefer och vid ledningskontorsinfo. - Inom landstinget arbetas nu ledningssystem fram även inom andra områden (bland annat kvalitet och patientsäkerhet, säkerhet och arbetsmiljö). Dessutom har beslut fattats om att använda Balanserade styrkort inom landstinget. För att få en så effektiv ledning och styrning som möjligt är det viktigt att arbetena harmoniseras och integreras i möjligaste mån. 5. Lagefterlevnad Lagefterlevnad har kontrollerats genom årsuppföljningen i VerkSAM. Genom att signera denna intygar respektive chef att lagstiftningen följs genom att landstingets instruktioner efterlevs och att de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken följs. Inga brister i lagefterlevnaden har uppmärksammats inom landstingets ledningskontor.

5 6. Förändringar i miljölagstiftning och andra myndighetskrav Nya föreskrifter om farligt gods Nya föreskrifter om transport av farligt gods, ADR-S 2013, kom vid årsskiftet. Nu gällande föreskrifter får tillämpas till och med halvårsskiftet. Förändringarna bedöms inte påverka verksamheterna. Ledningskontoret bedöms påverkas enbart genom att landstingets nuvarande säkerhetsrådgivare är anställd vid landstingets ledningskontor. Ny miljöbilsdefinition Miljöbilsdefinitionen ändrades vid årsskiftet. Enligt vägtrafikskattelagen får miljöbilar fem års befrielse från vägtrafiksskatt. Förr gällde att bilen oavsett storlek skulle släppa ut mindre koldioxid än 120 g/co 2 per kilometer. Den nya miljöbilsgränsen är 95 g CO2 per kilometer och utsläppsnivån styrs även av fordonets vikt. Lättare bilar får lägre gräns och tyngre bilar högre. För mer information se I övrigt bedöms de uppdateringar i miljölagstiftningen som kommit sedan senaste ledningens miljögenomgång inte specifikt påverka förvaltningens verksamhet. Fullständig lista över laguppdateringar finns hos miljö- och kemienheten. 7. Uppföljning av beslutade åtgärder från senaste ledningens miljögenomgång Uppföljning av resepolicyn ger trots allt effekt, men påminnelsen behöver fortsätta. Information om praktisk hantering med bokning av cyklar och biljetter har genomförts vid ledningskontorsinfo. Se i övrigt under punkt Rapportering av eventuella miljöolyckor, större tillbud och avvikelser gällande miljöarbetet För landstingets ledningskontors del är inga miljöolyckor inrapporterade under år Förändringar av dokument i miljöhandboken för Landstingets ledningskontor Tidigare beslut om dokument: Det landstingsövergripande dokumentet LUL Riktlinjer för hållbar upphandling har uppdaterats, vilket indirekt påverkar förvaltningarna. Uppdateringen består bland annat i att nya upphandlingsområden räknas som prioriterade ur perspektivet socialt ansvarstagande 1. LUL 17.1 Rutin för ledningens miljögenomgång har uppdaterats med förtydligande av hur förberedelser går till, samt ansvarsfördelning. Dokument för beslut Följande förändringar i miljöhandboken föreslås. Dokument Version, Ändringen avser 1 Detta eftersom produktionen av de upphandlade varorna sker i utvecklingsländer där det kan förekomma brott mot mänskliga rättigheter och internationella konventioner.

6 LLK 6.2 Organisation och ansvarsfördelning LUL 8.1 Rutin för kommunikation giltig fr.o.m. Vers Vers Uppdaterat organisationsschema. Uppdaterad beskrivning av extern kommunikation för kollektivtrafiken

PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång

PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång 2013-03-27 PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång 2013-03-27 Närvarande: Från förvaltningsledningsgruppen Gunnel Haglund, Eva Widenfalk, Lena Sagström, Janne Lundell Övriga Jerry Fahlgren, miljösamordnare

Läs mer

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011 Protokoll 2012-04-11 Ledningens miljögenomgång 2012-04-25 Närvarande: Från förvaltningsledningsgruppen Gunnel Haglund, Eva Widenfalk, Lena Sagström Övriga Jerry Fahlgren, miljösamordnare 1. Inledning och

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång Kultur i länet 21-3-23 Närvarande: Maria Törnfeldt, Länsbiblioteket Uppsala Annika Einarsson Gillegård, Kulturenheten Lars Gejpel, Wiks folkhögskola Frank Nilsson, Wiks

Läs mer

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel Ledningens miljögenomgång 2010-04-21, Habilitering och hjälpmedel Närvarande: Från ledningsgruppen Cajse-Marie Lindquist, Eva Widenfalk, Gunnel Haglund, Mia Pless, Sven Arne Åsman, Lars Österberg Övriga

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Primärvården

Ledningens miljögenomgång Primärvården 1 Ledningens miljögenomgång 28-3-5 Protokoll Närvarande: AnnCharlotte Frank-Lindgren, Håkan Lindgren, Jan Stålhammar, Karin Stenbrink, Karin Andersson, Annika Gudmundsson, Torun Hall, Elisabet Wennström,

Läs mer

Ledningens miljögenomgång. DAT-divisionen 9 april 2014

Ledningens miljögenomgång. DAT-divisionen 9 april 2014 Ledningens miljögenomgång DAT-divisionen 9 april 2014 På agendan: Organisation och ansvar Måluppfyllelse 2013 och mål 2014 Revision Lagstiftning Utvärdering Förslag till beslut Miljöorganisation I Miljöhandboken

Läs mer

Närvarande: Erik Hemmingsson, Kerstin Jansson, Katarina Håkansson, Maria Englund, Cleas Schönquist, Kerstin Westholm

Närvarande: Erik Hemmingsson, Kerstin Jansson, Katarina Håkansson, Maria Englund, Cleas Schönquist, Kerstin Westholm Protokoll den 3 maj 27 Ledningens miljögenomgång CK 27-4-25 Närvarande: Erik Hemmingsson, Kerstin Jansson, Katarina Håkansson, Maria Englund, Cleas Schönquist, Kerstin Westholm Dessutom deltog: Lasse Andersson,

Läs mer

Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets kansli

Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets kansli Underlag för ledningens miljögenomgång Landstingets kansli 1 april 2009 på Konferenscentrum Närvarande: Kerstin Westholm, Bo Carlbark, Lotta Halling, Henrik Pederby, Agneta Roos, Claes Schönqvist, Gunnar

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång Kultur i länet 2009-03-24 Kallelse: Maria Törnfeldt, Länsbiblioteket Uppsala Annika Einarsson Gillegård, Kulturenheten Lars Gejpel, Wiks folkhögskola Frank Nilsson,

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Primärvården

Ledningens miljögenomgång Primärvården Ledningens miljögenomgång Primärvården 2009-03-19 Närvarande: Torun Hall tf primärvårdsdirektör, Elisabeth Wennström personalchef, Margareta Parkstam, försörjningschef, Ewy Hammarstedt, it-strateg, Inger

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete 207-0-0 Sidan av 8 för 207 års miljöarbete Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att uppnår en ständig förbättring när det gäller miljöarbetet samt att miljöarbete bidrar till

Läs mer

LEDNINGENS GENOMGÅNG (Miljö)

LEDNINGENS GENOMGÅNG (Miljö) LEDNINGENS GENOMGÅNG (Miljö) Datum: 2013-03-13 Medverkande: Hela ledningsgruppen 1. Inledning och syfte med genomgången Två gånger om året får ledningen på Landstingsservice genomgång av förvaltningens

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Den största miljöpåverkan för förvaltningen kommer från uppvärmning, transporter, vissa avfallsfraktioner och förflyttningshjälpmedel.

Den största miljöpåverkan för förvaltningen kommer från uppvärmning, transporter, vissa avfallsfraktioner och förflyttningshjälpmedel. 2009-03-18 Ledningens miljögenomgång 2009-03-18 Habilitering och Hjälpmedel Närvarande: Från ledningsgruppen Cajse-Marie Lindquist, Eva Widenfalk, Gunnel Haglund, Mia Pless, Gerd Sandberg, Sven Arne Åsman

Läs mer

FoS 5.2 Miljömål och handlingsplan 2017

FoS 5.2 Miljömål och handlingsplan 2017 Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Thomas Thunblom Gäller för: Fastighet och service Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att Landstingsservice uppnår en ständig förbättring när

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Beslut. Beslut om mål för miljöarbetet och miljöhandlingsplan för Specialpedagogiska skolmyndigheten

Beslut. Beslut om mål för miljöarbetet och miljöhandlingsplan för Specialpedagogiska skolmyndigheten Beslut 2018-11-30 Dnr: 1 STY 2018/378 Samråd/beredning Jurist PLG Specialskola PLG Ledningsstöd den Beslut om mål för miljöarbetet och miljöhandlingsplan för Specialpedagogiska skolmyndigheten 2018-2019

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2012-12-06 Dnr 800-12-91 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete.

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Sidan 1 av 201-10-07 sfördelning Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Roller och ansvar Ansvaret för miljöarbetet följer

Läs mer

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna Dokumenttitel ------tre ------------.,...-----tt" Dokumentnummer Utgåva Fastställd i skolnämnden Utgiven ~F:--2-:,:,:.2~ --t-::1::-----i~2----:,oo~9~- +2~O-O-9--02-..-26-- 1 1(5) Upprättad av Sign Sign

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014.

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014. Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 27-22. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 211-214. Miljöredovisning för år 211 Sammanfattning Detaljmål 211 214 211 Resultat 211 1.

Läs mer

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Det är viktigt att miljöarbete bedrivs i alla verksamheter för att nå miljömålen i miljöprogrammet. För detta ändamål har en central handlingsplan till

Läs mer

Ledningens miljögenomgång

Ledningens miljögenomgång Ledningens miljögenomgång 23 april 2015 Marta Fallgren Dagordning 1. Förändringar i omvärlden/riskanalys globalt 2. Riskanalys landstingets miljöarbete hur arbetar vi med det? 3. Redovisning resultat 2014

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Ledningens miljögenomgång hösten Sofia Svebrant, miljösamordnare,

Ledningens miljögenomgång hösten Sofia Svebrant, miljösamordnare, Ledningens miljögenomgång hösten 2017 Sofia Svebrant, miljösamordnare, 2017-11-22 Nya miljösamordnare Sofia Svebrant Sofia.svebrant@akademiska.se 160 42 Peter Hagelin Peter.hagelin@regionuppsala.se 131

Läs mer

Agenda ledningens miljögenomgång - Höst

Agenda ledningens miljögenomgång - Höst Agenda ledningens miljögenomgång - Höst 2013 2013-11-14 Närvarande: Thord Hägg,Gunilla Rinne, Jan Asklöf, Lars Åke-Blomberg,Per Gunnar Sjöström, Rolf Nilsson, Sören Hill, Björn kardell, Nilkas Larsson

Läs mer

01 Allmän lagstiftning

01 Allmän lagstiftning 01 Allmän lagstiftning ISO 14001 - Lagefterlevnad Fråga 1 - Introduktion Ett krav för att Stockholms universitet ska bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 är att vi följer miljölagstiftningen. För att

Läs mer

RU 1.1 Miljöhandbok inledning

RU 1.1 Miljöhandbok inledning Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Region Uppsala Miljöhandboken Denna miljöhandbok beskriver hur miljöarbetet ska bedrivas inom Region Uppsala och innefattar de övergripande

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Miljöledningsbarometern 2002

Miljöledningsbarometern 2002 Bilaga 7 Miljöledningsbarometern 2002 Uppgiftslämnare: Ann-Christine Mohlin Verksamhet: Tandvårdsstaben Datum: 2003-02-04 A. MILJÖUTREDNING Ja Arbete Har ni genomfört en miljöutredning*? B. MILJÖLEDNINGSSYSTEM

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Handlingsplan Läkemedel och miljö 2012

Handlingsplan Läkemedel och miljö 2012 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-04-27 14 (24) Dnr CK 2012-0050 82 Handlingsplan Läkemedel och miljö 2012 Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001 Universitetsledningen, Universitetsadministrationen, SLU-biblioteket i, har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS -EN vad gäller: has an environmental management system that fulfils the

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [2017-11-15] [17] Innehållsansvarig: [Johanna Knape ( johkn3 ) (Verksamhet Medicinsk fysik och teknik/område 4/Sahlgrenska Universitetssjukhuset)]

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

Kob 1.1 Miljöhandbok inledning

Kob 1.1 Miljöhandbok inledning Godkänt den: 2018-05-28 Ansvarig: Kajsa Ravin Gäller för: Kultur och bildning Innehållsförteckning Kultur och bildning...1 Miljöledningssystem... 1 Miljöledningssystemets omfattning...2 Förvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2015. Miljöredovisning för år 2015 Slutredovisning för programperioden Sammanfattning

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision 2015 på Universitetsförvaltningen, UF 2015-12-16, Envima AB Rapport från intern miljörevision Universitetsförvaltningen 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-12-09

Läs mer

ISO :2015 4: Ledarskap, ansvar och delaktighet

ISO :2015 4: Ledarskap, ansvar och delaktighet Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas och ISO 14 001 Krav Svensk Miljöbas ISO 14 001:2015 4:2017 1. Ledarskap, ansvar och delaktighet Roller, ansvar och befogenheter 2. Organisationens

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Ledningens miljögenomgång

Ledningens miljögenomgång Ledningens miljögenomgång 14 nov 2013 Johan Ahlinder AGENDA Uppföljning av tidigare beslut Miljömål och dess uppföljning Miljöolyckor och större avvikelser Förändringar av verksamheten som ökar verksamhetens

Läs mer

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE MILJÖLEDNINGSSYSTEM M1 1171091 0110 Sida 1 av 8 dnr 1171091 RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE Syfte Syftet är att säkerställa att Högskolan i Borås miljöarbete följs upp och

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret Miljöbokslut 2018 Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret 2019-02-21 INLEDNING År 2018 blev ännu ett år då mycket hände inom Gatu- och fastighetskontoret. Vi har under året helt bytt ut vår diesel

Läs mer

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete.

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Miljömål 2011 Kompetens, utbildning och kommunikation Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Organisationens miljöledningssystem

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-, inklusive årlig uppföljning av 3/24/2014 Högskolan i Borås Innehållsförteckning 1. Mål och måluppfyllelse för perioden 2011-... 3 1.1 Energi... 3 1.2 Tjänsteresor...

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi

Handlingsplan Miljöstrategi Styrande dokument Måldokument Handlingsplan Sida 1 (5) Handlingsplan Miljöstrategi 2016 2018 Styrande förutsättningar Landstingets miljöpolicy, landstingets miljöstrategi 2014 2020. Syfte Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Utformning av miljöledningssystem

Utformning av miljöledningssystem Utformning av miljöledningssystem Principskiss för miljöledningssystem miljöutredning Ledningens genomgång Miljörevision och uppföljning miljöpolicy Ständig förbättring Miljömål Miljöprogram Införande/genomförande

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland 2014-2018 Innehållsförteckning Landstinget Sörmlands Miljöprogram 2014-2018 3 Landstinget Sörmlands miljöarbete 3 Landstinget Sörmlands Vision 4 Miljöcertifierat

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Rutin för identifiering och värdering av miljöpåverkande aktiviteter

Rutin för identifiering och värdering av miljöpåverkande aktiviteter 1(5) miljöpåverkande aktiviteter Syfte Syftet med denna rutin är att klargöra hur identifiering och värdering av aktiviteter som påverkar den yttre miljön ska gå till. Omfattning Denna rutin omfattar de

Läs mer

Berörd förvaltning. Bindande. krav., Ja RK Genom avfallsriktlinjer i MLS

Berörd förvaltning. Bindande. krav., Ja RK Genom avfallsriktlinjer i MLS Godkänt den: 2018-04-24 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Region Uppsala Sammanställningen visar intressenters krav och hur de bedöms och hanteras inom Region Uppsala. Intern/ Intressent Krav, behov,

Läs mer

Landstingets miljöarbete uppföljning

Landstingets miljöarbete uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-11-20 Johan Magnusson Rev/18022 Landstingets miljöarbete uppföljning Rapport 13-18 1 Landstingets miljöarbete uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Goda exempel på miljöledning

Goda exempel på miljöledning Goda exempel på miljöledning Nedan har vi tagit fram några goda exempel på miljöpolicy, miljömål och miljöuppfyllelse från redovisningen Miljöledning i staten. Exemplen är hämtade från Försvarets materielverk,

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer