RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård"

Transkript

1 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård Rapporten sammanställd av: Marit Raninen Lundin, utvecklingsledare Katarina Johansson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Hälsa och välfärd Oktober 217

2 Myntgatan 2 SE Falun +46 () info@regiondalarna.se bg org nr

3 2(21) Innehåll INLEDNING... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Datakällor... 4 Nationella enkätundersökningar... 4 Officiell statistik... 4 Nationella kvalitetsregister... 4 Hur indikatorerna tagits fram... 5 Bakgrundsfaktorer... 5 Bakgrundsmått... 6 Trygghetslarm... 9 Sorteringsnycklar... 1 Förklaring till färgen i tabellernas celler... 1 RESULTAT Tillgänglig vård och omsorg Individanpassad vård och omsorg Kunskapsbaserad vård och omsorg KUNSKAPSBASERAD VÅRD OCH OMSORG Strukturerat arbetssätt Standardiserade bedömningsmetoder Systematisk uppföljning för att utveckla verksamheten Systematisk uppföljning med könsperspektiv för att utveckla verksamheten (2 indikatorer) Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

4 3(21) INLEDNING Bakgrund Öppna jämförelser är ett verktyg för att analysera, följa och utveckla socialtjänstens verksamheter på lokal, regional och nationell nivå. Syftet med öppna jämförelser är att det ska stimulera till kunskapsutveckling för att främja en jämlik socialtjänst och hemsjukvård med god kvalitet. Målet är att de verksamhetsförbättringar som öppna jämförelser ska stimulera till kommer brukaren till gagn, att den enskilde får rätt insatser utifrån dennes behov. I öppna jämförelser kan verksamheter jämföras på kommunal nivå utifrån indikatorer, bakgrundsmått och bakgrundsuppgifter. Jämförelser kan även göras med resultat för läns- och riksnivå. Analyser av resultaten kan också ge en uppfattning av vad som kan behöva utvecklas för att stärka kvaliteten i verksamheten. Uppgifterna som presenteras i öppna jämförelser är ett av flera sätt att belysa förutsättningar för god kvalitet inom socialtjänsten. Det är därför viktigt att resultaten bedöms och analyseras såväl lokalt som regionalt. Positiva resultat är ingen garanti för god kvalitet i det enskilda fallet och vice versa. Jämförelserna behöver kompletteras med andra underlag för att få en mer heltäckande bild av de faktiska förhållandena. Årets insamling har genomförts genom en samlad webbenkät för våld i nära relationer, ekonomiskt bistånd, missbruks och beroendevården, social barn- och ungdomsvård, socialtjänstens krisberedskap, stöd till personer med funktionsnedsättning (LSS och socialpsykiatri) och äldreområdet. Syftet har varit att göra insamlingen mer effektiv för kommunerna. Syfte Materialet i rapporten grundar sig i den guide för att tolka och förstå resultaten i öppna jämförelser som socialstyrelsen tagit fram, där ni kan läsa mer om varje indikator. Syftet med denna rapport är att sammanställa länets resultat på ett överskådligt sätt. Förhoppningen är att det ska underlätta för Dalarnas kommuner att använda resultaten för fortsatt lokal analys och för att identifiera eventuella utvecklingsområden. aldreomsorg-och-hemsjukvard-anvandarguide.pdf Där kan ni även ta del av en guide i fyra steg för att bearbeta och analysera resultaten utifrån sina förutsättningar. De fyra stegen är: Identifiera förbättringsområden. Komplettera med annan information. Vad kan man lära av utvecklingen över tid? Slutsatser, mål och genomförande. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

5 4(21) Det finns även mer att läsa om hur man kan arbeta lokalt med öppna jämförelser i den handbok som SKL tagit fram. anst.1154.html Rapporten och den analysdag som genomfördes i länet den 7 september har också gjort det möjligt att identifiera gemensamma utvecklingsbehov för länet. Dessa kommer att finnas med när 218 års arbete inom den regionala stödstrukturen planeras. Datakällor Nationella enkätundersökningar Socialstyrelsens undersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada), Sveriges kommuner och Landsting. Officiell statistik Registret över socialtjänstinsatser till äldre och personer med funktionsnedsättning, Socialstyrelsen. Patientregister Läkemedelsregistret, Socialstyrelsen. Register över insatser i kommunal hälso- och sjukvård, Socialstyrelsen. Nationella kvalitetsregister Senior Alert Svenska Palliativregistret Riks-Stroke Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

6 5(21) Hur indikatorerna tagits fram Indikatorerna i öppna jämförelser baseras på aktuell forskning, beprövad erfarenhet, lagstiftning och utgår från ett brukarperspektiv. Kvalitetsindikatorer tas fram i enlighet med en modell som ställer krav på tillgång till ett evidensbaserat kunskapsunderlag. I de fall då evidensbaserad kunskap saknas bygger indikatorerna på en dialog med brukarorganisationer, professionella yrkesgrupper från kommuner, privata och idéburna utförare samt med forskare. En viktig utgångspunkt i modellen är de sex kvalitetsområden som tagits fram gemensamt av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för öppna jämförelser inom socialtjänstens områden. Kvalitetsbegreppet inom SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktions-hindrade, LSS, innefattar följande aspekter: kunskapsbaserad verksamhet självbestämmande och integritet helhetssyn och samordning trygghet och säkerhet tillgänglighet effektivitet. Dessa områden är inte ömsesidigt uteslutande, vilket innebär att en indikator kan referera till två eller fler kvalitetsområden samtidigt. Kvalitetsområdena är framtagna för att underlätta tolkningen av resultatet för indikatorn och förtydligar för huvudmännen och utförarna vilka aspekter på kvalitet som indikatorn refererar till utifrån lagstiftningen. Bakgrundsfaktorer Öppna jämförelser presenteras tillsammans med fyra bakgrundsmått och trygghetslarm. Bakgrundsmått tas fram för att fungera som stöd för kommunerna i deras egen analys. Här presenteras dessa bakgrundsmått och mätning för trygghetslarm, för länets kommuner och med riket som jämförelse. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

7 6(21) Bakgrundsmått 25 Antal äldre personer med insatser per årsarbetande handläggare Tabell 1 Måttet gör det möjligt att jämföra handläggarnas förutsättningar i jämförelse med andra kommuner. Antal handläggare som finns att tillgå är en faktor som har betydelse för hur den enskilde har möjlighet att få kontakt vid frågor som rör behov av nya beslut eller för uppföljning av gällande beslut. Rätten till bistånd bedöms av en handläggare som har delegation att fatta beslut om detta. Analys jämfört med föregående år: Redovisning för Falun och Malung-Sälen saknas Länet ligger över riket. 8 kommuner ligger under rikets värde Ludvika (196), Avesta (177) och Rättvik (152) har högst andel äldre med insatser per handläggare 216 Sedan 215 har Borlänge, Leksand, Mora, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen minskat antalet äldre personer med insatser per handläggare Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

8 7(21) Andel personer 8 år och äldre i kommunen 31 december ,5 5,2 5,4 5,8 6,2 6,7 6,7 6,9 6,3 7,2 8,7 6 5,7 6,9 7,6 5,2 6,1 4 2 Tabell 2 Måttet beskriver hur stor andel av befolkningen som är 8 år och äldre i kommunen. Måttet ger information om omfattningen av personer som antas få eller har behov av insatser av äldreomsorgen eller kommunal hälso- och sjukvård. Analys jämfört med föregående år: Andelen personer 8 år och äldre är högre i länet än i riket. På topp ligger Rättvik (8,7) och Älvdalen (7,6). Ingen märkbar förändring sedan 215 förutom att Orsa saknade redovisning ,8 Andel personer 65 år och äldre med hemtjänst i kommunen, 31 dec ,8 5,7 7,5 6,8 12,8 7,7 7,2 6,4 11,7 7,3 11,1 7,1 8,2 8,5 9,3 Tabell 3 Måttet beskriver hur stor andel av befolkningen som är 65 år och äldre som har hemtjänstinsatser i ordinärt boende. En hög andel kan visa att innevånarnas behov är högre än i riket i stort, men det kan också tyda på att kommunen har en lägre tröskel i biståndsbedömningen när det gäller hemtjänstinsatser i ordinärt boende. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

9 8(21) Analys jämfört med föregående år: Andelen personer 65 år och äldre är högre i länet (9,3%) än i riket (8,5%). Ludvika redovisade 15% 215 och har 216 minskat till 12,8%. Ingen märkbar förändring sedan 215 förutom att Orsa saknade redovisning. Andel personer 65 år och äldre i permanent särskilt boende i kommunen, 31 december ,3 3,7 4,1 3,8 3, ,8 3,3 3,9 3,8 1,6 3,7 5,1 3,9 4,2 3,9 1 Tabell 4 Måttet beskriver hur stor andel av befolkningen som är 65 år och äldre som bor i särskilt boende. boende. En hög andel kan visa att invånarnas behov är högre än i riket i stort, men det kan också tyda på att kommunen har en lägre tröskel i biståndsbedömningen när det gäller denna insats. Analys jämfört med föregående år: Ludvika har ökat från 3% till 5% andelen personer 65 år och äldre i permanent särskilt boende. I övrigt ingen märkbar förändring sedan 215 förutom att Orsa saknade redovisning. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

10 9(21) Trygghetslarm Trygghetslarm Garanterad maximal tid för kontakt med personal Garanterad maximal inställelsetid efter larm Avesta 3 minuter Borlänge 3 minuter 3 minuter Falun 3 minuter 45 minuter Gagnef Hedemora 3 minuter 3 minuter Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora 1 minut 3 minuter Orsa Rättvik Mer än 3 minuter 45 minuter Smedjebacken 1 minut Säter 3 minuter 3 minuter Vansbro 3 minuter Älvdalen 1 minut 3 minuter Syftet är att den enskilde måste kunna lita på att trygghetslarmet fungerar när behov av stöd och hjälp uppstår som innebär att hon eller han får svar/kontakt med personal inom en viss tid. Den enskilde måste också kunna lita på att besök av personal sker inom en viss tid när behov av stöd och hjälp uppstår. Analys jämfört med föregående år: Garanterad maximal tid för kontakt efter larm har markant förbättrats från 3 kommuner med garanterad maximal tid till idag 8 kommuner. Garanterad maximal tid för besök efter larm har förbättrats. 215 redovisade 5 kommuner tiden jämfört med 9 kommuner 216 samt att inställelsetiden förkortats. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

11 1(21) Sorteringsnycklar Som stöd för tolkningen av resultaten och för att underlätta jämförelser publiceras två sorteringsnycklar, kommungruppering utifrån antal invånare och SKL:s kommungruppsindelning 211. När det gäller antal invånare så tillhör Falun och Borlänge grupp tre invånare, övriga kommuner grupp ett och två. För SKL:s kommungruppsindelning så har länet en spridning på sju av de tio olika kommungrupper som SKL har definierat. Läs mer om grupperna på SKL:s hemsida: Kommungrupp efter befolkning (1-5) SKL:s Kommunindelning (1-9) Avesta 2 C6 Borlänge 3 B3 Falun 3 C6 Gagnef 1 B4 Hedemora 2 C7 Leksand 2 C9 Ludvika 2 C8 Malung-Sälen 1 C9 Mora 2 C8 Orsa 1 C9 Rättvik 1 C9 Smedjebacken 1 C7 Säter 1 B4 Vansbro 1 C8 Älvdalen 1 C9 Förklaring till färgen i tabellernas celler Grön cell Röd cell Gul cell Grå cell Vit cell Delvis Ej aktuellt (EA) Bortfall Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

12 11(21) RESULTAT Tillgänglig vård och omsorg (tidigare kvalitetsområdet: Tillgänglighet) Tillgänglig innebär att det är lätt att få kontakt med socialtjänsten och vid behov få del av tjänsterna inom rimlig tid. Information och kommunikation är begriplig och anpassad efter olika gruppers och individers behov. Kommunikationen mellan den enskilde och professionen präglas av ömsesidighet och dialog. Verksamheterna är fysiskt tillgängliga. Tillgänglighet utanför kontorstid Tillgänglighet utanför kontorstid Kommun Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Socialjour med socionomer alla dagar hela dygnet Syfte: För personer i akut kris bör det finnas en socialjour tillgänglig dygnet runt med socionomutbildad personal, för att säkerställa att enskilda i olika former av krissituationer får ett professionellt bemötande och stöd, oavsett när behovet uppstår. Jourens personal behöver kunna bemöta, hantera och handlägga olika former av akuta krissituationer för alla enskilda oavsett ålder och behov. Enligt 3 kap. 6 SoL bör alla kommuner ha en socialjour. Målvärdet är att kommunen har en socialjour med socionomutbildad personal all tid utanför kontorstid året runt. Analys jämfört med föregående år: Samtliga kommuner har socialjour tillgänglig utanför kontorstid under 215 och 216. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

13 12(21) Individanpassad vård och omsorg (tidigare kvalitetsområde: Helhetssyn och samordning) Helhetssyn utgår från den enskildes samlade livssituation. Då den enskilde har behov av tjänster som bedrivs inom olika verksamheter eller av olika utförare/professioner är dessa samordnade. Det finns en tydlig ansvarsfördelning. Tjänsterna präglas av kontinuitet. Intern samordning i enskilda ärenden (3 indikatorer) Indikator/mått: Kommunen har en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för samordning i enskilda ärenden mellan äldre och 1. Missbruk 2. Socialpsykiatri 3. LSS vuxen Syfte: Personer med behov av olika insatser inom socialtjänsten ska få sina insatser samordnade. En formaliserad och strukturerad samordning i form av gemensamma skriftliga rutiner för handläggningen i enskilda ärenden bidrar till stabilitet, förutsägbarhet och kontinuitet. Rutiner som beskriver ansvarsfördelningen och ett bestämt tillvägagångsätt kan minska risken för godtycke och utgöra ett stöd för handläggarna, till nytta för den enskilde. Målvärdet är att kommunen har en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för samordning i enskilda ärenden mellan olika delverksamheter inom socialtjänsten. Helhetssyn och samordning Intern samordning i enskilda ärenden Kommuner Aktuell rutin för samordning med missbruk Aktuell rutin för samordning med socialpsykiatri Aktuell rutin för samordning med LSS - Vuxna Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Ea Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Ea Ea Ea Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

14 13(21) Kunskapsbaserad vård och omsorg (tidigare Kunskapsbaserad verksamhet) Kunskapsbaserad innebär att tjänsterna utförs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Den enskildes erfarenheter tas till vara. Personalens kompetensutveckling Indikator/mått: Kommunen har den 1 februari 217 en aktuell, samlad plan för personalens kompetensutveckling som bygger på verksamhetens mål, kartläggning och analys av personalens individuella kompetens. Personalens kompetensutveckling Kommuner Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Aktuell samlad plan handläggarnas kompetensutveckling Ea Syfte: Med rätt kompetens ökar förutsättningarna för att personalen ska bidra till insatser av god kvalitet. En viktig uppgift för arbetsgivare är att skapa förutsättningar för kompetensutveckling. En samlad plan för handläggarnas kompetensutveckling bör innehålla en planering för deras fortbildning eller vidareutbildning, som bygger på verksamhetens mål och nämndens kartläggning och analys av handläggarnas individuella kompetens. Handledning kan ha en stödjande funktion för personalen, bidra till den professionella utvecklingen och fungera som en kvalitetssäkring av verksamheten. Kontinuerlig fortbildning kan användas för att säkra tillgång till aktuell kunskap och utveckling på området, såväl professionellt som kunskap om gällande lagar och förordningar. Vidareutbildning på högskolenivå ger handläggare möjlighet att fördjupa sina kunskaper. Flera grupper inom socialtjänstens områden har komplexa och sammansatta behov och skälen till behoven varierar och förändras över tid. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

15 14(21) Målvärdet för kommunen är att de har en aktuell, samlad plan för personalens kompetensutveckling som bygger på verksamhetens mål och kartläggning och analys av personalens individuella kompetens inom socialtjänstens olika verksamhetsområden. Personalens agerande vid indikation på våld Indikator/mått: Kommunen har en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur handläggare inom äldreområdet ska gå tillväga vid indikation på att en vuxen person utsatts för våld. Personalens agera vid indikation på våld Kommuner Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Aktuell rutin vid indikation på att en vuxen utsatts för våld - äldreomsorg Syfte: Socialnämnden har ansvar för att vid behov ge stöd och hjälpa den som utsatts för brott och dennes närstående (5 kap. 11 SoL). Socialnämnden bör avgöra när och hur personal ska ställa frågor om våldsutsatthet i nämndens verksamheter för att kunna identifiera våldsutsatta och barn som bevittnat våld som behöver stöd och hjälp (allmänna råd i 3 kap. SOSFS 214:4). Skriftliga rutiner för hur personalen ska fråga och agera kan vara ett stöd för personalen. För att säkra att rutinerna är aktuella och stödjer insatserna till den enskilde är det viktigt att de regelbundet följs upp. Målvärdet för kommunen är att ha en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin inom äldreområdet för hur handläggare ska gå tillväga vid indikation på att en vuxen person utsatts för våld. Analys: Vid analysseminariet som anordnades av Region Dalarna den 7 september, framkom ett önskemål om att planera för ett gemensamt och övergripande arbete när det gäller Våld i nära relationer. Detta skrivs in i handlingsplanen för äldreområdet för 218. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

16 15(21) Agera vid indikation på missbruk Indikator/ mått: Kommunen har den 1 februari 217 en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur handläggare i äldreomsorgen ska agera vid indikation på att den äldre personen är beroende av eller missbrukar alkohol eller andra beroendeframkallande medel (ej förskrivna läkemedel). Att den äldre personen är beroende av eller missbrukar läkemedel. Personalens agera vid indikation på missbruk Kommuner Aktuell rutin vid missbruk av alkohol eller andra beroendeframkallande medel Aktuell rutin vid missbruk av läkemedel Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Syfte: Genom tidig upptäckt av ett behov hos den enskilde och därefter åtgärd är det möjligt att förebygga ohälsa. Skriftliga rutiner för hur personalen bör agera vid indikation på beroende eller missbruk kan vara ett stöd för personalens arbete. Det är socialtjänstens ansvar både att förebygga missbruk och se till att den enskilde får den hjälp och vård han eller hon behöver för att komma ifrån missbruket (3 kap 7 och 5 kap 1 och 9 SoL). Målvärdet är att kommunen har en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur handläggare i äldreomsorgen ska agera vid indikation på att den äldre personen är beroende av eller missbrukar alkohol eller andra beroendeframkallande medel (ej förskrivna läkemedel). Och en aktuell, skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur handläggare i äldreomsorgen ska agera vid indikation på att den äldre personen är beroende av eller missbrukar läkemedel. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

17 16(21) Rekommenderat i Nationella riktlinjer Multiprofessionella team Indikator/mått: Kommunen erbjuder den 1 februari 217 vård och omsorg av multiprofessionella demensteam till personer med demenssjukdom i ordinärt boende. Indikator/mått: Kommunen erbjuder den 1 februari 217 strokeinriktad rehabilitering i ordinärt boende av multiprofessionella rehabiliteringsteam till personer som fått stroke och har milda eller måttliga symtom. Indikator/mått: Kommunen erbjuder en årlig enkel fotundersökning till personer med diabetes typ 1 och 2 och med kommunalt finansierad hälso- och sjukvård. Rekommenderat i nationella riktlinjer Multiprofessionella team Rekommenderat i nationella riktlinjer Diabetes Kommuner Erbjuder demensteam i ordinärt boende Erbjuder rehabiliteringsteam i ordinärt boende Erbjuder enkel fotundersökning ordinärt boende Erbjuder enkel fotundersökning - särskilt boende Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Definition: Med multiprofessionella team avses en grupp av vård och omsorgspersonal med olika professioner och/eller kompetenser som samarbetar kring den enskilde. Teamets sammansättning motsvarar den enskildes behov. Vilka som ska delta i det multiprofessionella arbetet kan variera över tid. Många gånger är läkare och sjuksköterska de första som personen får kontakt med. När personens behov av vård och omsorg ökar blir det aktuellt med åtgärder från andra professioner. Det kan vara biståndshandläggare, enhetschef inom äldreomsorgen, demenssjuksköterska, vårdbiträde, undersköterska, kurator, arbetsterapeut, fysioterapeut eller neuropsykolog. Enligt 3f HSL och 2 kap 7 SoL ska landstinget och kommunen tillsammans upprätta en individuell plan, när den enskilde har behov av insatser från hälso- och sjukvården och socialtjänsten. När det är möjligt ska planen upprättas tillsammans med den enskilde. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

18 17(21) Målvärdet är att kommunen erbjuder: Vård och omsorg av multiprofessionella demensteam i ordinärt boende till personer med demenssjukdom. Strokeinriktad hemrehabilitering av multiprofessionella rehabiliteringsteam till personer i ordinärt boende med milda eller måttliga symtom efter stroke. En årlig enkel fotundersökning till personer med diabetes typ 1 och 2 med kommunalt finansierad hälso- och sjukvård. KUNSKAPSBASERAD VÅRD OCH OMSORG Strukturerat arbetssätt Indikator/mått: Användning av strukturerat arbetssätt enligt IBIC eller BAS i utredningar av äldres behov av insatser i permanent särskilt boende/ ordinärt boende under den 1 november januari 217. Syfte: Ett strukturerat arbetssätt med stöd av ett instrument eller en modell vidutredning av individens behov av stöd, är ett sätt att säkerställa att den enskilde får sina behov beskrivna på ett likvärdigt sätt i hela landet och att individen får möjlighet att stärka sina egna resurser avseende genomförande av aktiviteter och delaktighet. Det behovsinriktade arbetssättet utgår från individens behov, resurser, mål och resultat inom olika livsområden i det dagliga livet. Med ett systematiskt arbetssätt beskrivs nuläge, mål och resultat med strukturerad dokumentation. Arbetssättet utgör en grund för att de enskilda får rätt insatser och är en utgångspunkt i det systematiska uppföljningsarbetet. Målvärdet är att kommunen använder ett strukturerat arbetssätt enligt IBIC eller BAS vid utredningar av äldre personers behov av insatser i permanent särskilt boende/ordinärt boende. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

19 18(21) Strukturerat arbetssätt Kommuner Strukturerat arbetssätt används vid alla utredningar för personer i ordinärt boende Strukturerat arbetssätt används vid alla utredningar för personer i särskilt boende Strukturerat arbetssätt används vid alla uppföljningar för personer i ordinärt boende Strukturerat arbetssätt används vid alla uppföljningar för personer särskilt boende Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Delvis Delvis Älvdalen Standardiserade bedömningsmetoder Indikator/mått: Kommunen använder standardiserade bedömningsmetoderna FREDA-kortfrågor inom socialtjänstens verksamhetsområden för att upptäcka utsatthet för våld i nära relationer hos enskilda vuxna. Syfte: En förutsättning för att kunna erbjuda adekvat vård, stöd och hjälp till enskilda som utsatts för våld är att våldsutsattheten upptäcks. Många våldsutsatta söker sig till socialtjänsten för att, exempelvis, ansöka om ekonomiskt bistånd eller andra stödinsatser, utan att berätta om våldet de blir utsatta för. Att ställa frågor om våld ger grundläggande förutsättningar för att kunna identifiera och hjälpa enskilda som utsatts för våld. Att använda standardiserade bedömningsmetoder som en del av utredningen ökar förutsättningarna för en likvärdig bedömning av den enskildes behov. Kvalitetssäkrade och standardiserade metoder innebär också att bedömningen blir likartad oberoende av var den enskilde söker hjälp. Att använda systematiska bedömningsmetoder utgör en grund till att de enskilda får rätt insatser och är en utgångspunkt i det systematiska uppföljningsarbetet. Målvärde: Kommunen använder den standardiserade bedömningsmetoden FREDA kortfrågor inom äldreområdet för att upptäcka utsatthet för våld i nära relationer hos enskilda. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

20 19(21) Indikator: Socialtjänsten använder den standardiserade bedömningsmetoden AUDIT för att identifiera riskfylld eller skadlig alkoholkonsumtion. Syfte: Att använda standardiserade bedömningsmetoder är ett sätt att säkerställa att den enskildes samtliga behov framkommer samt att alla får rätt till en likvärdig bedömning av de enskilda behoven. Kvalitetssäkrade och standardiserade metoder innebär också att bedömningen blir likartad oberoende av var den enskilde söker hjälp. Att använda systematiska bedömningsmetoder utgör en grund till att de enskilda får rätt insatser och är en utgångspunkt i det systematiska uppföljningsarbetet. Socialtjänsten bör använda AUDIT för att identifiera riskfylld eller skadlig alkoholkonsumtion enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer och DUDIT för att identifiera narkotikaproblem, enligt Socialstyrelsens riktlinjer. AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification test) och DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) kan användas som intervju- och skattningsformulär och för att återkoppla resultatet till den enskilde. Det svarar mot kravet att informera klienterna och kan i sig skapa motivation till förändring. AUDIT har fått högsta prioritet (prioritet 1) och DUDIT prioritet 3 av 1 (Vård och stöd vid missbruk och beroende. Stöd för styrning och ledning. Socialstyrelsen 215). Målvärdet är att kommunen använder de standardiserade bedömningsmetoderna AUDIT och DUDIT för att identifiera alkohol- och narkotikaproblem. Kommuner Standardiserade bedömningsmetoder Använder standardiserade bedömnings-metoden FREDA-kortfrågor för att upptäcka våldsutsatthet hos enskilda vuxna - äldreomsorg Använder standardiserad bedömnings-metod för att upptäcka riskfylld alkoholkonsumtion Använder standardiserad bedömningsmetod för att upptäcka drogrelaterade problem Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

21 2(21) Systematisk uppföljning för att utveckla verksamheten. Kommunen har sammanställt resultaten av biståndsbeslutade insatser till enskilda på gruppnivå och använt resultaten från sammanställningen för att utveckla verksamheten i ordinärt boende/permanent särskilt boende under perioden 1 februari januari 217. En kunskapsbaserad socialtjänst utvärderar och följer upp hur väl verksamheten tillgodoser enskildas och gruppers behov. En central förutsättning för uppföljning av insatser i praktisk verksamhet är att det finns ett system för en systematisk och regelbunden uppföljning av insatserna som ges till enskilda utifrån deras behov. För att visa på resultat av de insatser som verksamheten erbjuder och avgöra om insatserna förbättrat livssituationen för de berörda behövs dokumenterad kunskap. Detta innebär att resultatet för enskilda personer behöver följas upp, dvs. om användningen av den arbetsmetod eller insats har fått avsedd effekt. För ökad kunskap och utveckling av verksamheten behöver individdata sammanställas och analyseras på gruppnivå (Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, SOSFS 211:9). Med systematisk uppföljning menas att sammanställa resultat från enskilda uppföljningar på gruppnivå. På detta sätt kan kommunen få kunskap om insatserna gett förväntade resultat för hela målgruppen eller olika undergrupper (Med målet i sikte - målinriktad och systematisk utvärdering av insatser för enskilda personer, Socialstyrelsen 212). Systematisk uppföljning ökar också förutsättningarna att handlägga, dokumentera och säkra verksamheters kvalitet i enlighet med Socialstyrelsens allmänna råd och föreskrifter (SOSFS 211:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Läs mer om systematisk uppföljning på Kommunen har sammanställt resultaten av biståndsbeslutade insatser till enskilda på gruppnivå och använt resultaten från sammanställningen för att utveckla verksamheten. Genomfört systematiska uppföljningar av biståndsbeslutade insatser utifrån kön i permanent särskilt boende eller ordinärt boende. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

22 21(21) Systematisk uppföljning för att utveckla verksamheten Kommuner Använt resultat från systematisk uppföljning till verksamhetsutveckling - ordinärt boende Använt resultat från systematisk uppföljning till verksamhetsutveckling - särskilt boende Genomfört systematisk uppföljning med ett könsperspektiv - ordinärt boende Genomfört systematisk uppföljning med ett könsperspektiv - särskilt boende Använt resultat från systematisk uppföljning med ett könspers-pektiv till verksamhetsutveckling- ordinärt boende Använt resultat från systematisk uppföljning med ett könsperspektiv till verksamhetsutveckling - särskilt boende Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälen Mora Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Systematisk uppföljning med könsperspektiv för att utveckla verksamheten (2 indikatorer) Kommunen har använt resultat från systematisk uppföljning av biståndsbeslutade insatser med ett könsperspektiv under perioden 1 februari januari 216 till personer i 1. ordinärt boende 2. permanent särskilt boende Ett jämställdhetsperspektiv behöver genomsyra hela socialtjänstens arbetsprocess, från bemötande till uppföljning av resultat. Det innebär att undersöka och uppmärksamma behov av insatser hos kvinnor och män samt följa upp insatserna och deras resultat (Mot en mer jämställd sjukvård och socialtjänst, Socialstyrelsen 28). Genom systematiska uppföljningar utifrån kön är det möjligt att skapa sig en bild av hur insatserna fungerar för kvinnor respektive för män och successivt förbättra verksamheten. Öppna Jämförelser Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

23 Bilaga 1. Resultatredovisning per kommun Kort förklaring till färgmarkeringarna i de följande diagrammen: Grön=värdet på indikatorn hör till de 25 % bästa i förhållande till de andra kommunerna, Röd=de 25 % av kommunerna som har de lägsta värdena Gul=de 5 % som ligger däremellan. Alla staplar är % -angivelser, med undantag för de som är mönstrade som i stället anger antal.

24 Avesta Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (167) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (897) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214-7,5 16,7 89, Avesta Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (121 dagar) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (16) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 215- Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, , ,9 2,2 23,2 29,8 11,3 9,1 2 16, ,

25 Borlänge Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (.) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (85) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan Borlänge Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (83) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 215-2, ,4 16,7 19,7 11,2 1,1 3,4 21, ,

26 Falun Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (44) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (17) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan , Falun Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende (76 dagar) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (975) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 215-2, ,7 14,3 16,6 24,1 1,8 4,4 2,4 13, ,

27 Gagnef Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (.) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (778) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan , Gagnef Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (812) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 215-7,1 13,3 14, ,3 2,7 14, ,

28 Hedemora Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (59) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (886) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan , Hedemora Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet -7,2 i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (885) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan ,7 21,9 22,6 32,4 9,6 12,4 4,3 15,

29 Leksand Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst -6,1 Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (22) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (132) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214- Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, , Leksand Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet -3,4 i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (876) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan ,7 14,7 21,9 26,4 7,3 6,7 4, ,

30 Ludvika Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst -7,6 Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (66) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (14) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214- Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, 5, Ludvika Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (984) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan , ,8 15,9 17,5 26,6 11,4 1,7 3 14, ,

31 Malung-Sälen Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst -18,4 i sin helhet Väntetid till särskilt boende (16) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (756) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214-6,1 75, Malung-Sälen Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (875) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 215-2, ,8 2, ,2 9,8 2,5 8, ,

32 Mora Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (62) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (932) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214-5, , Mora Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (984 Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan ,4 17,2 19,4 19,2 6 7,3 2,2 24, ,

33 Orsa Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (34) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (869) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214-1, , Orsa Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (1 Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan , ,5 14,9 16,7 25,4 11,5 9 4,2 23,

34 Rättvik Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst -17,8 Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (28) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (842) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214-6, , Rättvik Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (89 Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan ,56 6,3 11, ,6 8,3 1,8 1,

35 Smedjebacken Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (15) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (7) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214- Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, 7, Smedjebacken Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (623 Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan ,8,92 6,7 4,4 9, ,9 19,4 29,2 22,9 22,

36 Säter Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst i sin helhet Väntetid till särskilt boende (59) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (745) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214-5, , Säter Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (711 Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan ,9,95 6,2 16,1 14,1 1,8 3,4 2,5 12, ,

37 Vansbro Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (5) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (177) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 214- Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, Tre eller fler psykofarmaka bland äldre, , Vansbro Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (954) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan , ,6 11,3 16,3 16,3 1,9 5 4,3 6, ,

38 Älvdalen Kontakt med personal i ordinärt boende Riskförebyggande åtgärder - ordinärt Personalkontinuitet i hemtjänst -54,6 Riskförebyggande åtgärder - särskilt i sin helhet Väntetid till särskilt boende (73) Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (87) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan Älvdalen Riskförebyggande åtgärder, hemtjänst Personalkontinuitet i sin helhet Väntetid till särskilt boende Fallskador, 8 år och äldre, Frakturer på lår och höft, (919) Brytpunktssamtal, Smärtskattning sista levnadsveckan 215-6, ,9 17,8 28,4 8,5 1,8 3,9 16, ,

39

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård Rapporten sammanställd av: Marit Raninen Lundin, utvecklingsledare Katarina Johansson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 Rapporten sammanställd av: Sten Eriksson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd Juni 2015 Innehåll

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2017

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2017 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2017 Rapporten sammanställd av: Sten Eriksson, utvecklingsledare Region Dalarna, Enheten för hälsa och välfärd Oktober 2017 2 INNEHÅLL Inledning...

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 Rapporten sammanställd av: Maria Ekelöf, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2016

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2016 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2016 Rapporten sammanställd av: Sten Eriksson, utvecklingsledare Region Dalarna, Enheten för hälsa och välfärd November 2016 2 INNEHÅLL Innehåll...

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts genom

Läs mer

ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning

ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Rapporten sammanställd av: Lisa Ask, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Hälsa och välfärd Oktober 2017 2 Innehåll

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Våld i nära Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård

Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård RAPPORT april 2014 Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning För femte gången presenterar Socialstyrelsen öppna jämförelser av den

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2015 Rapporten sammanställd av: Britta Johnsson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd Juni 2015 2 INNEHÅLL

Läs mer

Öppna jämförelser 2015 vård och omsorg äldre. Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland

Öppna jämförelser 2015 vård och omsorg äldre. Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland Öppna jämförelser 2015 vård och omsorg äldre Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland Inledning Årets rapport vill ge ett aktuellt underlag som kan användas för diskussion, beslutsunderlag och analys

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning Varje år genomför SKL och Socialstyrelsen öppna jämförelser gällande Missbruks

Läs mer

Enhetsundersökning LSS

Enhetsundersökning LSS Enhetsundersökning LSS Resultat år 2017 Nationell undersökning avseende Bostad med särskild service (vuxna) och Daglig verksamhet Omsorgsnämnden Socialstyrelsens öppna jämförelser Är ett nationellt verktyg

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Socialjour med socionomer alla dagar hela dygnet Rekommenderat i nationella riktlinjer - sysselsättning

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Rapporten sammanställd av: Lisa Ask, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd September

Läs mer

UBK1005, v2.0, TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Stina Forsberg Socialkontoret Datum Vår beteckning Er beteckning 2018-

UBK1005, v2.0, TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Stina Forsberg Socialkontoret Datum Vår beteckning Er beteckning 2018- Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 18 oktober 2018 UBK1005, v2.0, 2014-11-03 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Stina Forsberg Socialkontoret stina.forsberg@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013.

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013. RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser Brottsoffer Resultat och förbättringsområden Sammanfattning SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en tredje öppna jämförelser gällande Stöd till brottsoffer

Läs mer

Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2018

Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2018 Öppna jämförelser Ekonomiskt 2018 Resultatet i nordvästra Stockholms län HENRIK KARLSSON Rapport 2018:2 FoU Nordväst är ett kunskapscentrum för socialtjänsten i de nordvästra kommunerna i Stockholms län.

Läs mer

Vård och omsorg om äldre Diagramrapport

Vård och omsorg om äldre Diagramrapport Sammanställning av Göteborgsregionens resultat i Öppna jämförelser 2015 Vård och omsorg om äldre Diagramrapport Åsa Nilsson Öppna jämförelser inom socialtjänst och hemsjukvård Barn- och ungdomsvård (2010

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2017

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2017 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2017 Rapporten sammanställd av: Maria Ekelöf, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Hälsa och välfärd Oktober

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i öppna jämförelser av socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Delredovisning av ett regeringsuppdrag

Jämställdhetsperspektivet i öppna jämförelser av socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Delredovisning av ett regeringsuppdrag Jämställdhetsperspektivet i öppna jämförelser av socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård Delredovisning av ett regeringsuppdrag Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 2019-03-14 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Sammanställning av öppna jämförelser 2018 - Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 Bakgrund Varje år presenterar Socialstyrelsen

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling

Läs mer

Metod - öppna jämförelser Socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård

Metod - öppna jämförelser Socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård Metod - öppna jämförelser 2019 Socialtjänst och kommunal hälso- och Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Missbruk Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2017

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2017 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdsvård 2017 Rapporten sammanställd av: Britta Johnsson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Hälsa och välfärd Oktober 2017 Innehåll Inledning...

Läs mer

Indikatorer - öppna jämförelser Socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård

Indikatorer - öppna jämförelser Socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård Indikatorer - öppna jämförelser 2019 Socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Ekonomiskt bistånd

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Ekonomiskt bistånd Öppna jämelser in socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utan kontorstid Socialjour med socioner alla dagar hela dygnet Väntetid personligt besök Gensnittlig väntetid till nybesök

Läs mer

Resultat av Öppna jämförelser inom verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd 2016

Resultat av Öppna jämförelser inom verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd 2016 Resultat av Öppna jämförelser inom verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd 2016 - I Nordvästkommunerna i Stockholms län Henrik Karlsson Rapport 2016:4 Innehållsförteckning Inledning... 1 Indikatorer i Öppna

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 SOLNA STAD 2015-08-17 Socialförvaltningen SID 1 (6) Christina Enocson SN/2015:164 TJÄNSTESKRIVELSE Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 Sammanfattning Årets öppna jämförelser

Läs mer

Resultat av Öppna jämförelser inom barn- och ungdomsvården 2016

Resultat av Öppna jämförelser inom barn- och ungdomsvården 2016 Resultat av Öppna jämförelser inom barn- och ungdomsvården 2016 - I Nordvästkommunerna i Stockholms län Anna Svennblad Henrik Karlsson Rapport Innehåll Inledning... 1 Indikatorer i Öppna jämförelser...

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2016

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2016 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2016 Rapporten sammanställd av: Maria Ekelöf, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd

Läs mer

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser?

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Arbetsrapport 2014:1 En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Agneta Morelli En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015 Tord Fredriksen FoU Välfärd Arbetsrapport 2015:4 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015 Tord Fredriksen Arbetsrapport

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Öppna jämförelser 2018 Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2018 Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2018 Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2016 Kommunresultat för Nybro

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2016 Kommunresultat för Nybro Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2016 Kommunresultat för Nybro Syftet med presentationen Er kommun har fått den här presentationen som ett komplement till 2016 års Öppna jämförelser Vård och

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2016

RAPPORT. ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdomsvård 2016 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Social barn- och ungdsvård 2016 Rapporten sammanställd av: Britta Johnsson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten Utveckling, hälsa och välfärd Oktober 2016 Innehållsteckning

Läs mer

Öppna jämförelser 2018 Stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2018 Stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2018 Stöd till personer med funktionsnedsättning LSS Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder,

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av hemtjänst 2015

Kvalitetsuppföljning av hemtjänst 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-07-07 AN-2016/322.731 1 (2) HANDLÄGGARE Sofia Nenzelius 08-535 378 41 sofia.nenzelius@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kvalitetsuppföljning av

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014 Arbetsrapport 2014:11 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014 Tord Fredriksen Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014 Tord Fredriksen Arbetsrapport

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Västerås 2014 05 22 2014 05-22 Inom vilka områden publiceras Öppna jämförelser? Öppna jämförelser finns idag för: Hälso-och sjukvården, Läkemedel, Cancer,

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Resultat av Öppna jämförelser Missbruk och beroendevården 2015 Nordvästkommunerna i Stockholms län

Resultat av Öppna jämförelser Missbruk och beroendevården 2015 Nordvästkommunerna i Stockholms län Resultat av Öppna jämförelser Missbruk och beroendevården 2015 Nordvästkommunerna i Stockholms län 2015-05-xx Christina B. Embretsen Innehåll 1. Inledning... 2 Ett gemensamt ansvar... 2 Nya nationella

Läs mer

Öppna jämförelser Enhetsundersökningen LSS 2018

Öppna jämförelser Enhetsundersökningen LSS 2018 Öppna jämförelser Enhetsundersökningen LSS 2018 Indikatorbaserade jämförelser Ett underlag för uppföljning, utvärdering och utveckling Målet med öppna jämförelser inom socialtjänsten är verksamhetsförbättringar

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete -grundstruktur/ramverk enligt SOSFS 2011:9 Socialförvaltningen Alingsås kommun Dokumenttyp: Styrande dokument Fastställt av: Fastställelsedatum: 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Öppna jämförelser stöd till brottsoffer 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser stöd till brottsoffer 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Öppna jämelser stöd till brottsoffer resultat s kommun, inrapporterat Om öppna jämelser hemlöshet Öppna jämelser kring stöd till brottsoffer genomdes sta gången 2012. Jämelserna bygger på resultat från

Läs mer

Öppna jämförelser 2013 Vård och omsorg äldre

Öppna jämförelser 2013 Vård och omsorg äldre www.fou.sormland.se Öppna jämförelser 2013 Vård och omsorg äldre Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland Inledning I denna presentation finns delar av resultatet från öppna jämförelser vård och omsorg

Läs mer

Öppna jämförelser 2014 Social barn- och ungdomsvård. Nationella resultat och metod

Öppna jämförelser 2014 Social barn- och ungdomsvård. Nationella resultat och metod Öppna jämförelser 2014 Social barn- och ungdomsvård Nationella resultat och metod Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet 2011-2013 Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Bakgrund I december 2009 träffade regeringen och Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för Kramfors Syftet med presentationen Er kommun har fått den här presentationen som ett komplement till öppna jämförelser vård och omsorg om äldre.

Läs mer

Regional rapport Öppna Jämförelser av ekonomiskt bistånd 2013

Regional rapport Öppna Jämförelser av ekonomiskt bistånd 2013 Arbetsrapport 2014:3 Regional rapport Öppna Jämförelser av ekonomiskt bistånd 2013 Tord Fredriksen Regional rapport Öppna Jämförelser av ekonomiskt bistånd 2013 Tord Fredriksen Arbetsrapport 2014:3 FoU

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Myntgatan 2 SE-791 51 Falun +46 (0)23 77 70 00 info@regiondalarna.se bg 5599-3331 org nr 222000-1446 www.regiondalarna.

MINNESANTECKNINGAR. Myntgatan 2 SE-791 51 Falun +46 (0)23 77 70 00 info@regiondalarna.se bg 5599-3331 org nr 222000-1446 www.regiondalarna. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-01-17 Uppstartsmöte 17 januari 2014, nätverk chefer för biståndshandläggare LSS. Regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Öppna jämförelser 2017 Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2017 Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2017 Äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Antal % % % % % % Min-max Riket

Antal % % % % % % Min-max Riket (Sammanhållen vård och omsorg) 1. Fall, undernäring, trycksår och munhälsa 2. Rehabilitering Fallskador Åtgärd vid Åtgärd vid risk Åtgärd vid risk Åtgärd vid risk Rehabilitering efter Funktionsförmåga

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer

Läs mer

Beslut på bättre grund.

Beslut på bättre grund. Beslut på bättre grund. Kunskapskällor i evidensbaserad praktik - Systematisk uppföljning en grund för kunskapsutveckling och evidensbaserad praktik Lycksele 20 november 2014 Anneli.jaderland@skl.se Kunskapsutveckling

Läs mer

Öppna jämförelser 2018 Våld i nära relationer. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2018 Våld i nära relationer. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2018 Våld i nära relationer Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Öppna jämförelser 2014 Stöd till brottsoffer. Nationella resultat, metod och indikatorer

Öppna jämförelser 2014 Stöd till brottsoffer. Nationella resultat, metod och indikatorer Öppna jämförelser 2014 Stöd till brottsoffer Nationella resultat, metod och indikatorer Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Öppna jämförelser 2016 Våld i nära relationer. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2016 Våld i nära relationer. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2016 Våld i nära relationer Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg Monica Forsberg Jag kan åldras i Västerbotten i trygghet, med tillgång till god vård och omsorg Uppföljningen av multisjuka äldre från Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2010 visar att det saknas helhetsperspektiv

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2014

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2014 Arbetsrapport 2014:10 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2014 Tord Fredriksen Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2014 Tord

Läs mer

Öppna jämförelser 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014 Arbetsrapport 2014:13 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014 Tord Fredriksen Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning

Läs mer

Öppna jämförelser 2018 Social barn- och ungdomsvård. Guide för att tolka resultaten

Öppna jämförelser 2018 Social barn- och ungdomsvård. Guide för att tolka resultaten Öppna jämförelser 2018 Social barn- och ungdomsvård Guide för att tolka resultaten Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevården 2015. Carolina Björkman, SKL

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevården 2015. Carolina Björkman, SKL Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevården 2015 Carolina Björkman, SKL SYFTE stimulera till kunskapsutveckling med god kvalitet MÅL verksamhetsförbättringar som kommer brukaren till gagn Öppna jämförelser

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer