Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 11 juni 2017.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 11 juni 2017."

Transkript

1 LEMLANDS KOMMUN SKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR NORRÅKER Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den juni 0. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar följande fastigheter: :, :9, :0, :, :, :, :8, :9, :0, :, :0, 8:, 88: och Norråkersvägen samt en del av följande fastigheter: :, :9, : och 88: samt vattenområden i Järsö by. Genom detaljplanen bildas kvarteren samt gatu-, hamn-, park-, fornminnes- och jord- och skogsbruksområden. Lägesbestämning Området ligger i norra delen av Järsö huvudö och sträcker sig från korsningen Lemlandsvägen - Norråkersvägen ca 800 m nordost. Områdets markareal är,9 ha och vattenareal, ha..

2 . BASFAKTA Planeringssituation. Generalplan eller motsvarande. Detaljplan Ett förslag till delgeneralplan för Järsö-Nåtö området är under arbete. Förslaget har behandlats av kommunfullmäktige den Kommunfullmäktige beslöt enhälligt, att delgeneraplaneområdet ska minskas så, att planen omfattar endast fasta Järsö-Nåtö inklusive Slätholm, Björkö och alla öar som har vägförbindelse. I förslaget har planområdet visats som område som skall detaljplanläggas förrän nya tomter får styckas. Området har inte detaljplanlagts tidigare.. Byggnadsordning I kommunens byggnadsordning som senast har ändrats av kommunfullmäktige den.0.0, ges specialbestämmelser för Järsö och Nåtö området, punkt.: den generella grundbyggnadsrätten beräknas för varje fastighet enligt kvoten ett bostads- eller fritidshus per m² mark enligt fastighetens storlek den januari 98. Man tar också i beaktande fastighetsutvecklingen och utnyttjade grundbyggnadsätter fram till dags dato. På detaljplanområdet finns tre fastigheter som har grundbyggnadsrätter kvar: Sommarberg :9 en byggnadsrätt Östergård : tre byggnadsrätter Sommarkulla : en byggnadsrätt

3 . Fastighetsregister Fastigheterna är med i Lantmäteriverkets fastighetsregister. Följande servitut finns enligt lantmäteriverkets jordregister på fastigheterna: Servitutsrätt: Norrgård :: Rätt till en m bred väg över Sommarberg :9 och Landbacken :9 (gäller väg till s.k. potatisland). Rätt till en 8 m bred väg över Sommarberg :9 och Östergård : (gäller väg från Norråkersvägen) Tomtebo :: Rätt till väg över Smedjebacken :9. Landbacken :9: Rätt till en8 m bred väg över Sommarberg :9. Stadholms-skogen :0: Rätt till en väg över Smedjebacken :9. Norrgård I :0: Louiselund :: Rätt till en m bred väg över Skoltomten 8:0 och över Sand- och strandplan 88- (gäller väg till stranden) Rätt till en m bred väg över Skolgården :9. Rätt till en brygga på Ytterstunas :0 Rätt till en m bred väg över Norrgård :0 och Skolgården :9 Ytterstunas :0: Rätt till en m bred väg över Sand- och strandplan 88-, Skoltomten :9 och Norrgård I :0. Skoltomten :9: Rätt till en m bred väg över Sand- och strandplan 88-. Servitut som belastar fastighet: Sommarberg :9: Belastas av 8 m vägservitut för fastigheten Landbacken :9. Belastas av m vägservitut för Norrgård : (potatislandet). Belastas av 8 m vägservitut för Norrgård : (infartsväg från Norråkersväen) Skolgården :9: Belastas av ett m brett vägservitut för Norrgård I :0, Norrgård : och Louiselund :. Östergård :: Belastas av ett m vägservitut för Gåsklev : som ligger utanför planområdet. Belastas av 8 m vägservitut för Norrgård : (infartsväg från Norråkersvägen) Smedjebacken :9: Belastas av ett m brett vägservitut för Tomtebo : och Stadholms skogen :0. Stadholms-skogen :0: Belastas av ett m vägservitut för Gåsklev : som ligger utanför planområdet. Solbacken :8: Belastas av ett m vägservitut för Gåsklev : som ligger utanför planområdet. Jersögård :: Belastas av ett 8 m bred vägservitut (Lill-Börkö vägen).. Byggnads- och åtgärdsförbud På området råder inte byggnads- och åtgärdsförbud trots att delgeneralplanläggning pågår.. Baskarta (bilaga )

4 Baskartan har uppgjorts av Alandia Map och kompletterats senast 0. Kartan baserar sig på avvägningar i terrängen och på Lantmäteriverkets fastighetsdatabas. Höjdkurvornas ekvidistans är m. Markägande Lemlands kommun äger fastigheterna Skolgården :9 och Sommarkulla : samt Norråkersvägen. Fastigheternas sammanlagda areal är,8 ha, dvs.0, % av planområdets markareal. Resten av planområde är i privat ägo. Bebyggd omgivning Byggnadsbestånd Bebyggelse finns i planområdets södra och norra del. På planområdet finns totalt tre åretrunt bebodda egnahemshus, tre äldre bostadshus som används för fritidsboende, ett fritidshus och kommunens daghem där också en samlingslokal finns.

5 Utanför planområdet, vid Norråkersvägen finns ytterligare fyra året runt bebodda bostadshus. Byggnadernas ålder och stil är varierande. Detta innebär dock inte, att miljöbilden skulle vara på ett negativt sätt brokig, eftersom byggnaderna ligger glest och är skyddade av växtligheten. Byggnaderna på fastigheterna Norrgård : och Louiselund :0 med trädgårdar bildar en kulturhistoriskt värdefull helhet som är skyddsvärd. Byggnaderna är i privat ägo och inte K märkta. På kommunens fastighet Skolgården :0 står en gammal lärarbostad som för tillfället används som förråd. Byggnaden är i dåligt skick men skyddsvärd. Ägaren till Norrgård och Louiselund har varit i kontakt med museibyrån angående reparationsåtgärder och råd. Museibyrån har besiktat byggnaderna på Norrgård : år 009 (besiktningsprotokoll bilaga a) och på kommunens fastighet Skoltomten :0 år 00 (besiktningsprotokoll och utlåtande bilaga b). Norrgårds huvudbyggnad, lillstuga och ladugård Louiselunds huvudbyggnad Lärarbostad på Skoltomten :0 Jordkällare på Norrgård II :

6 Trafikleder och hamnområden Områdets huvudväg är Norråkersvägen som delar området i två delar. Körbanan är m bred och asfalterad. Själva vägområdet (körbana, diken, vägrenar) är 9 m bred. Norråkersvägen slutar vid kommunens daghem Norrkulla. Tomterna som inte gränsar till Norråkersvägen ansluter till den via privata servitutsvägar. Vägen fortsätter som privatväg från daghemmet till hamnen vid norra stranden. I hamnen finn båtplatser vid vågbrytarna och bryggor för ca 0 båtar. Hamnen använd förutom av dem som bor på fasta Järsö också av dem som har stugor i Järsö skärgård. Parkeringsområdet är trång och flera parkeringsplatser behövs.

7 Kommunalteknik Huvudvattenledning och avloppsledning kommer till Järsö i sjökabel från södra Nåtö. Kabeln kommer i land på Bergö, går snett över Innerstunas detaljplanerade område till Järsövägen och följer sedan Järsövägen till Skedholm och snett sydväst till Langnäsvägen. Därifrån kommer de till korsningen Järsövägen-Norråkersvägen och vidare över fastigheterna :, :, : och :9 till den gamla, upphörda vägen och följer den ända till Norrkulla. Från dessa huvudledningar har tomtledningar dragits till en del av de befintliga egnahemshusen (ledningsnät bilaga ). Eloperatör på området är Mariehamns Elnät Ab. El till området kommer via kablar och luftledningar. I framtiden skall alla luftledningar på planområdet ersättas med kablar. Elkabel kommer till södra delen av fastigheten :9 där den växlas till 0 kw luftledningen som fortsätter över fastigheten :0 söderut. Telefonoperatör på området är Mariehamns Telefon. Telefonledningar på planområdet är tills vidare luftledningar. Mariehamns telefon äger fastigheten Smedjebacke :9 i områdets södra del. På fastigheten finns en telefonmast. Naturmiljö Planområdets terräng och växtlighet är varierande. Hela området har inventerats senast år 999 av två botanister från Helsingfors universitet. I inventeringen noterades inga skyddsvärda biotoper på planområdet. Däremot påträffades skyddsvärda områden av lundkaraktär i närheten, utanför planområdets gräns. Miljön på planområdet inventerades ytterligare av områdesarkitekten våren och hösten 0. Denna inventering syftade i första hand till bedömning av byggbar mark och kulturmiljöer. Höjdskillnaderna på området varierar från till +.00 m. Den högsta punkten ligger i områdets nordöstra del med en slående vacker utsikt över havet. Utsikt norrut från Järsö högsta bergtopp på fastigheten Östergård :.

8 Stränderna är låglänta och steniga bortsett från fastighetens : nordöstra strand, där berget stupar brant från + 0 m till havet. Största delen av området består av berg och impediment. I östra och sydöstra delar av området finns flera svårframkomliga områden med stenblockar och tätt busksnår. Trädarter som växer på området är många. På bergområden dominerar tall och låga enbuskar med ljung och olika lavar som undervegetation. Mellan dessa karga bergområden finns blandskogar av Vaccinum-Myrtrillustyp med bl.a. ask, rönn, björk och al. Undervegetation består av blåbär, lingon och gräs. Några mindre sankmarkområden har bildats i fördjupningar mellan bergen. På dessa områden växer tätt albestånd med gräs, ormbunkar och mossa som undervegetation. På planområdet finns inte åker- eller ängsmark. Rester av en tidigare mindre åker, som håller på att växa igen, ligger vid Norråkersvägen. Sankmark på fastigheten :9 Samfälld strand vid fastigheten 8:0 Fornminnen Museibyrån genomförde en arkeologisk fältinventering på planområdet i slutet av 0 (bilaga, arkeologisk inventering). I samband med denna inventering dokumenterades sammanlagt arkeologiska objekt, varav tre objekt bedömdes uppfylla kriterier för fasta fornlämningar (skall skyddas) och åtta objekt för kultur lämningar. De påträffade fasta fornlämningsobjekten består av en tillfällig övernattningsplats i södra delen av fastigheten :0 och två stenrösen uppe på berget i norra delen av fastigheten :. De påträffade kulturlämningarna är kopplade till sentida agrar verksamhet strax sydost och nordost om tidigmoderna Järsö by. Därtill dokumenterades ytterligare två objekt, som anses som ett recent stenröse och som naturformation. Fastighet :, Östergårds Gård vid vägskälet Norråkersvägen - Järsöväg

9 . MÅLSÄTTNINGAR Initiativet till detaljplaneringen har tagits av Lemlands kommun. Målsättningarna för detaljplanen godkändes av byggnads- och miljönämnden den 8 maj 0, 8.. Planområde Planområdets fastigheter/delar av fastigheter samt ägare framgår av kartan nedan.. Planläggningsavtal När ett förslag till detaljplan är färdigt, skall dess genomförande definieras i ett separat planläggningsavtal som godkänns av kommunen och markägarna innan detaljplanen antas av kommunfullmäktige.. Exploaterig Området planläggs i första hand för egnahemsboende med relativt stora tomter. Medelstorlek på tomterna skall vara ca 000 m för att kunna bevara områdets landsbygdskaraktär. Minsta tomter på området får inte understiga 00 m.. Kommunalteknik Alla tomter skall anslutas till kommunens avlopps- och vattenledning. Områden för gemensamma sopstationer skall reserveras. Behovet av separata gång- och cykelvägar torde inte föreligga men slutlig bedömning görs i samband med detaljplanlösningen. Behovet av nya gator skall minimeras.

10 . Service Förutom det befintliga daghemmet reserveras inte områden för kommunal eller privat service. Planbestämmelserna för kommunens fastighet Sommarkulla : bör dock formuleras så, att de möjliggör förverkligandet av olika boendetyp, t.ex. serviceboende, stödboende eller självständigt boende på denna fastighet samt möjligheten att behålla området som en helhet eller vid behov bilda egna tomter för olika boendetyp.. Grönområden Grönområden kan bestå av skogsbruksområden och parkområden. De skall planeras så, att de bildar ett sammanhängande område eller grönkorridor med möjligheten att bevara träd. Med beaktande av tomternas storlek får andel av grönområden understiga det allmänt använda kravet 0% av planområdet.. Strandområden Stranden reserveras som rekreationsområde bortsett från de befintliga, bebyggda strandfastigheterna. Utbyggnadsmöjligheter för den befintliga småbåtshamnen bör undersökas. En allmän simstrand skall anvisas vid kommunens fastigheter. 8. Värdefull natur, fornminnen och kulturmiljö Områdets natur inventeras, om landskapets miljöbyrå anser att de gamla inventeringarna är för övergripande. Eventuella fornminnen utreds av museibyrån. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader beaktas i planen så, att ny bebyggelse inte försämrar den vackra miljön utan skall anpassas till den. Efter samrådsmötet den..0 beslöts planområdet utvidgas så, att det omfattar hela fastigheten Östergårds gård :, dvs. skiftet som ligger på norra sidan av Norråkersvägen tas med i planen. Efter samrådsmötet den 0..0 beslöts att lämna en del av fastigheterna : och :9 utanför planområdet, eftersom vägdragning via dessa områden motsattes och områdena inte mera behövdes för en fungerande helhetslösning.. DETALJPLAN.. Totaldimensionering Den totala markanvändningen på planområdet är följande: Kvartersområden (egnahemsbyggnader) R, BR (egnahems- och radhus) BJ (byggnader för boende, jordbruk och turism) A (allmänna byggnader) Parkområden (i naturtillstånd) PL (lekpark) PS, (simstrand) Areal ha,89,,,90, 9, 8,8 0, 0, % av planområdet

11 Jord- och skogsbruksområden LM (skogsbruksområde med särskilda miljövärden) Specialområden EM (område för telefonmast) ES (område för samhällsteknisk försörjning) Fornminnesområden SF Småbåtshamn TB markområde vattenområde Gatuområden,, 0, 0, 0,0 0,0,,,, 0 0,9 0,,0,0 Totalt,0 +, vatten 00 Som helhet blir planområdet lågexploaterat. Av området har endast % reserverats för byggande och % för vägar. Eftersom de nya tomterna ligger i anslutning till den befintliga bebyggelsen får området dock en tydlig bykaraktär. Tomtantal Egnahemstomter () Radhustomter (BR) Kombinerade egnahemseller radhustomter (R) Andra (BJ) Allmänna byggnader (A) Befintliga Nya Totalt Totalt. Invånarantalet På nya bostadsområden räknas medelstorleken på ett egnahems hushåll enligt, personer/hushåll och på radhus hushåll, personer. Det totala antalet hushåll blir sannolikt följande: nya egnahemshushåll ( och R -områdena) och 0 radhushushåll (BR -områdena). Invånarantalet skulle då växa med ca 00 nya invånare. Detta kommer dock inte att ske inom närmaste åren, eftersom förverkligandet av kommunalteknik tar sin tid och markägarna säljer tomterna enligt egna beslut.. Markanvändning i detalj Egnahemstomterna (, -, -k, R, BJ) Tomtstorlek varierar från 00 m² till 8000 m². Medelstorlek är ca 00 m². Det är motiverad att planlägga ganska stora tomter på detta område, eftersom terrängen är bergig och höjdskillnaderna kan vara stora på begränsade tomtområden. På stora tomter kan man lättare placera byggnaderna så, att schaktningar och utfyllnader kan minimeras. På varje tomt får en bostadsbyggnad byggas. Den får omfatta högst en bostad. Förutom bostadshus får två separata ekonomibyggnader byggas. I en av ekonomibyggnaderna får också en mindre bostadslägenhet om högst 0 m² placeras. Byggnadsrätt har getts antingen via exploateringstal, procentandel av tomtens areal eller i kvadratmeter våningsyta. Procentandel har använts på de stora tomterna och

12 i kvarteret 08. Totalt, % av tomtarealen får bebyggas, vilket innebär, att byggnadsrätten blir ca 0 m²vy på dessa tomter. På de bebyggda tomterna, där det finns kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller som annars är färdigt bebyggda har byggnadsrätt angivits i m²vy så, att den motsvarar den bebyggda våningsytan på tomterna. Möjlighet att bygga en mindre ekonomibyggnad, garage eller förråd har dock beaktats. På andra tomterna har byggnadsrätt angivits med exploateringstal som varierar från 0, till 0, beroende på tomtstorleken och våningsantalet på tomten. Våningsantalet varierar beroende på tomtens läge i bybilden samt på terrängen. Vid Norråkersvägen och i närheten av den kulturhistoriskt värdefulla miljön är våningsantalet I½ för att anpassa de nya byggnaderna till den befintliga bebyggelsen. På de helt nya områdena som inte direkt syns till Norråkersvägen är våningsantalet I⅔. På områdena som syns långt till havet är våningsantalet I. Byggnadssätt har reglerats mera detaljerat endast på tomterna som ligger vid Norråkersvägen och kompletterar den befintliga bybilden. Dessa tomter har beteckning -. Byggnaderna skall ha åstak med taklutning mellan º º. Fasadmaterial skall bestå av trä men i mindre delar får också puts användas. I kvarteren 08 (tomterna -) och 080 är våningsantalet I½ obligatoriskt. Om man inte vill bygga en vindsvåning, skall byggnaden ha ett förhöjt fasadliv som ger ett intryck av I½ -våningshus. På -k -områdena bör den befintliga gårdsmiljön bevaras. Vid reparation av de gamla byggnaderna skall de av museibyråns rådgivningsprotokoll angivna råd följas (protokollet som bilaga ). Alla nya byggnader skall anpassas till de befintliga byggnaderna när det gäller fasadmaterial, takform, färgsättning och huskroppens proportioner. I fall om någon av de gamla byggnaderna blir förstörd, skall den ersättande byggnaden ha samma proportionerna och placering som den tidigare. BJ -området omfattar en gårdsmiljö av en gammal jordbrukslägenhet med stenladugård, mangårdsbyggnad och flera ekonomibyggnader. P.g.a. den befintliga bebyggelsen har området betecknats som kvartersområde för egnahem och byggnader som behövs för jordbruk eller turism. Radhustomter (BR) På kommunens fastighet : har två radhustomter anvisats. Tomternas arealer är 80 m² och 0 m². Exploateringstalet är 0,8 och byggnadsrätt blir 8 respektive 8 m²vy. Tomterna ligger synligt på berget och därför är våningsantalet I. Höjdskillnaderna på den nordligare tomtens byggnadsyta är m och därför är våningsantalet på denna tomt ½I, dvs. hälften av källarvåningen får användas för bostadsutrymmen. Källarvåningen får dock inte stiga mera än högst 0, m ovanpå den befintliga, högsta markhöjden vid byggnadens sockel för att hålla byggnadernas totalhöjder relativt låga och undvika, att bebyggelsen blir störande synlig i landskapsbilden. På tomterna kan byggas totalt ca 0 bostadslägenheter. Allmänna tomter (A) På planområdet finns två tomter för kommunens allmänna servicebehov. Tomternas exakta användning har inte definierats, eftersom det för tillfället inte finns någon specificerad service som behövs på området. Den andra tomten är bebyggd med daghem och samlingslokal. Samlingslokalen är svårt mögelskadad och skall rivas och daghemsdelen byggas ut. Tomten delas i två delar av en gårdsgata. På

13 strandsidan av tomten har en byggnadsyta för en lätt förrådsbyggnad anvisas. Byggnadsytan ligger lägre än + m. Därför är byggnadsrätten endast m² vilket räcker för ett leksaksförråd, soptak osv. av lätt konstruktion. Möjliga användningar för den andra tomten är t.ex. olika former av service- eller stödboende. Våningsantalet på den bebyggda daghemstomten är ½I och på den nya tomten I½. Exploateringstalet på båda tomterna är 0,. På daghemstomten har den gamla ekonomibyggnaden betecknats som kulturhistoriskt värdefull enligt museibyråns rekommendation. Besiktningsprotokoll finns i bilaga b. Park- och jord/skogsbruksområden (, PS, PL, LM) De mindre områdena som finns mellan tomterna har anvisats som park i naturtillstånd (). Dessa områden får växa fritt men varsamma gallringar och skötselåtgärder är tillåtna. Områdets gemensamma, större lekpark om 00 m² (PL) har anvisats i östra delen där den omges av väg-, park- och skogsområden. På detta område får också en mindre servicebyggnad uppföras som kan fungera som regnskydd ock leksaksförråd, om i parken ordnas övervakad lekverksamhet. Alla bostadstomterna är också så stora, att gungor och sandlådor för mindre barn ryms bra på tomterna. Vid den samfällda stranden norr om daghemmet har anvisats en simstrand. Området är dock inte optimalt för detta ändamål och en simstrand som fyller EU:s krav kan inte anläggas där. Det finns dock inte bättre stränder för ändamålet och eftersom området redan används som simstrand, har den anvisats också i planen. Förrådet som får byggas på daghemstomtens strandskifte kan användas också för simstrandens behov. En mindre badplats kan anläggas öster om båthamnen, vid stranden på kommunens fastighet : i anslutning till båtbryggor. Området har anvisats med beteckningen bds. För badplatsens behov har 0 m²vy byggnadsrätt anvisats. Större, enhetliga skogsområden samt bergimpediment har anvisats som jord- och skogsbruksområden med särskilda miljövärden (LM). Områdena sköts som vanliga skogsbruksområden men åtgärder som påverkar negativt landskapsbilden är förbjudna. Dessa är bl.a. sprängning av berg, utjämning, fyllning och kalhuggning av trädbeståndet. Bestämmelsen baserar sig på områdets känsliga natur och vikten i landskapsbilden. Fastän på området inte finns skyddsvärda biotoper, är växtligheten och trädbeståndet mångsidig från karga barrskog till lövskog av lundkaraktär och bildar skyddade häcknings- och vistelseområden för olika fågelarter och vilt. De fritids- och bastubyggnader som finns på LM -område får bevaras men om- och tillbyggnad av dem samt ändring av användningsändamålet avgörs av byggnadsnämnden. Byggnadernas våningsyta får dock inte stiga över 0 m². Fornminnesområden (SF) Enligt museibyråns inventering finns på planområdet två fornminnen. Dessa har anvisats som fornminnesområden. Det ena ligger högt uppe på berget i norra delen av fastigheten Östergård : och består av två stenrösen, det andra ligger i södra delen av fastigheten Stadsholmsskogen :0 och är en tillfällig övernattningsplats som har använts under jakt- och fiskeresor. Hamnområden och båtbryggor (TB) Den befintliga hamnen som ligger på ett samfällt område vid norra stranden har anvisats som hamnområde. Med i det har också tagits ca, ha av det samfällda vattenområdet, där det för tillfället finns en längre och en kortare vågbrytare med båtplatser för ca 0 båtar. På vattenområdet får enligt planen byggas båtbryggor och

14 vågbrytare. Antalet båtplatser har inte definierats. Om alla nya invånare vill ha en båtplats i hamnen, behövs både nya bryggor och bilplatser. Det gamla vägservitutet som har lett genom hamnen till fastigheterna 8:0, :0 och :0 skall i samband med detaljplanen upphävas. Detta underlättar ombyggnad av hamnens parkeringsområde. I hamnen får också byggas förråd och sjöbodar enligt behov. Den totala byggnadsrätten är 80 m²vy. Öster om TB -området har en mindre strandsträcka reserverats för båtbryggor för de tomter som finns i kvarteren Väg till området går via TB -området. I anslutning till båtbryggor får också mindre sjöbodar byggas. Bodarna får vara högst m²vy. De skall ha åstak och träfasad. Takmaterial får inte vara reflekterande (plåt, plastad plåt). Den totala byggnadsrätten är 0 m²vy, dvs. totalt 0 bodar kan byggas. Gatuområden och servitutsvägar I detaljplanen upphävs följande vägservitut: Ett m brett vägservitut som belastar fastigheterna 88:, :9 och :0. Vägen leder till de ovannämnda fastigheterna och vidare till fastigheten :0. Den ska ersättas med en gata, eftersom det planläggs sju egnahemstomter öster om Skoltomten :9 och trafiken förutsätter en bredare väg. För tillfället går den smala servitutsvägen över daghemstomten och försvårar också utvidgningen av parkeringsområdet i hamnen. Det visade sig dock omöjligt att hitta en ny placering för vägen. Därför har vissa justeringar gjorts för dess nuvarande dragning: - Vägen breddas till 0 m ( m körbana och, m för vägrenar och diken på båda sidorna). - Vägen dras rakt ner från Norråkersvägen genom skogsdungen i västra delen av hamnområdet. Den del av hamnområdet som ligger mellan vägen och daghemstomten införlivas med daghemmets tomt. Vägens längdlutning i backen blir ca 8 %, viket kan accepteras när det är fråga om en tomtgata. - Den del av vägen som går över daghemstomten byggs som gårdsgata, där vägbredden minskas till m (m körbana och, m vägrenar på båda sidorna). Området är plant och diken ska rörläggas. - En vändplan byggs i gatans västra ända. Ett m brett vägservitut som belastar fastigheterna :, :0 och :8 och har grundats vid lantmäteriförrättning som vägförbindelse till fastigheten :. Vägen har dock inte byggts och den upphävs med denna detaljplan. Servitutet ersätts av en gata från Norråkersvägen till kvarteret 08 och därifrån som privat servitutsväg till fastighetens : västra rå. På hösten 0 har denna nya servitutsväg till : och :9 redan grundats vid en lantmäteriförrättning. Från denna servitutsväg kan senare en väganslutning byggas också till fastigheterna :9 och : som ligger utanför planområdet. Vägservitut över :9 till :0. Vägen har inte byggts. Servitutet upphävs inte men till fastigheten :0 kommer man också via en ny gata från Norråkersvägen. Norråkersvägen har anvisats som gata, dock så att den har breddats österut med ett ca m brett område för anläggandet av en gång- och cykelväg. Norråkersvägens västra gräns ändras inte. Terrängen är delvis bergig och byggnaderna på fastigheterna : och :8 (kvarteren 08 och 08) står nära vägen. På dessa ställen bör man bygga gc-vägen med kantsten i direkt anslutning till körbanan. I planen har detta anvisats med med beteckningen instruktiv placering av gång- och cykelväg på gatuoch parkområden. Den föreslagna gc-vägen innebär att den befintliga Norråkersvägens areal växer med 0, ha. Förutom gc-vägen vid Norråkersvägen har i

15 planen anvisats två korta gc-vägar som används också som infartsvägar till tomterna. Dessa ligger vid södra och norra gränsen av fastigheten :9 och används av fastigheten :9 som inte är med i planen samt två nya tomter som styckas från Sommarberg :9. Från Norråkersvägen viker av fyra nya gator som leder till de nya bostadskvarteren. I placeringen av gatorna har terrängförhållandena spelat den viktigaste rollen. Gatornas standardbredd är 0 m men på några svåra, bergiga ställen är bredden bara 8 m. Gatubredden 0 m består av en ca m bred körbana och, m:s vägren- och dikesområden på båda sidorna. Längden på de nya gatorna är, km och areal, ha. Förutom gatorna finns i planen vägar som har anvisats som körförbindelser. Skillnaden mellan gator och körförbindelser är, att kommunen bygger och underhåller gatorna medan körförbindelserna är privata och markägarna står för både anläggandet och underhållet av dem. Kommunalteknik Den befintliga bebyggelsen är redan ansluten till kommunalt vatten- och avloppsnät. Både huvudvattenledning och avloppsledning kommer till området från Langnäsvägen i sydväst. Ledningarna går vidare till kommunens daghem över bergimpedimetet och under den gamla byvägen. Största delen av tomterna ligger högre än avloppsledning men från de strandtomterna i kvarteret 08 ska avloppsvattnet sannolikt pumpas upp till nätet. Vid Norråkersvägen har en ca 0 m² stor tomt för en större återvinningsstation reserverats. Den ligger ungefär på samma plats där den nuvarande återvinningsstationen finns. På tomten finns byggnadsrätt för högst 0 m² stor byggnad samt utrymme för bilparkering. På området kan också andra kommunaltekniska anläggningar byggas, såsom pumpstation eller transformator.. GENOMFÖRANDE Lemlands kommunfullmäktige har antagit den principer för slutande av avtal om planläggning av mark i privat ägo. Enligt dessa principer tecknas ett avtal mellan markägaren och kommunen angående byggandet och genomförandet av detaljplanen. I avtalet stipuleras bl.a. marköverlåtelser, anläggandet av kommunalteknik, underhållet av vägar osv. Den.0.0 beslöt kommunfullmäktige följande: - Utstyckningen av mark sköter var och en själv - Kommunen erhåller utan ersättning vägområden för planvägar - Kommunen erhåller och erlägger ersättning för GC-väg längs Norråkersvägen, lekplatsen samt eventuellt badplatsen - Kommunen gör och bekostar en VA plan över området (inkl. dagvatten) - Kommunen gör och bekostar el- och teleplan över området (inkl. vägbelysning) - Kommunen gör och bekostar vägplaner för planvägarna - Kommunen bygger planvägar inkl. ytbeläggning och vägbelysning. - Kommunen bygger VA så att markägaren kan ansluta VA på sitt eget område. Självfalls avlopp åt alla kan inte garanteras - Markägaren bekostar byggandet av VA, samt el och tele på egen mark Planläggningsavtal har tills vidare inte färdigställts eller undertecknats av markägare. Eftersom beviljandet av byggnadslov för tillfället beror på om markägaren har kvar

16 grundbyggnadsrätter enligt kommunens byggnadsordning, kan endast fem tomter styckas på området innan detaljplanen vinner laga kraft. Grundbyggnadsrätten gäller fastigheten :9 (en tomt), : (tre tomter) och : (en tomt). Byggnadsnämnden har dock rätt att neka byggnadslov också på dessa fastigheter, om placeringen av tomten och byggnadssättet strider mot den pågående detaljplaneringen och planförslaget. Jomala den juni 0 Ursula Koponen arkitekt SAFA

17 X Smf 8: BILAGA Baskarta :0 XXI Smf 8:0 Smf 8: XXII XXIII 0 8 Smf 8: Smf 8: :0 :0 8:0 Smf 8: 0 0 Smf 8: :0 Smf 88: 0 0 :9 :0 : : : : 0 :9 : 9 : :9 8 8 : : 9 : :0 8 Sm rp 0: :0 0 : 9 : : 0 : : : : :9 -angelpunkt (GPS höjd) : 8 : :0 0: : :8 Baskarta uppgjord av: Z Koordinatsystem: KKJ Höjdsystem: N000 Ekvidistans: m Stereokartering:J.Korkalainen Mätningar: 0/009 (Leica GPS SR0 & Leica TCRA0+) Benny Blomster Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z

18 BILAGA a MUSEIBYRÅN Rådgivningsprotokoll Enheterna för kulturmiljö Besiktningsdatum:..009 och byggnadsvård Signum: Elisabeth och Piotr Palamarz ANTIKVARISK BYGGNADSRÅDGIVNING Kommun: By: Lemland Järsö Byggnad/Objekt Mangårdsbyggnaden och uthuset tillhörande hemman Norrgård : Ägare/kontaktperson: Fru Gunvor Nordin, tel. 09 eller 0 (sommar) Data om objektet: Norrgård hör till de välbevarade gårdar på norra Järsö som har bibehållit sina karaktäristiska drag och än idag bildar en enhetlig bebyggelsestruktur. Tack vare det hade de år 980 inkluderats i museibyråns och Planeringsrådets Kulturmiljöinvenetering. Dessa byggnader lyfts också fram i den senaste delgeneralplan som kommunen låtit uppföra över Nåtö och Järsö (009) såsom kulturhistoriskt värdefulla gårdsmiljöer som bör bevaras. Norrgårds gult målade mangårdsbyggnad (jmf bild nedan, till vänster) härstammar enligt ägarens uppgift från slutet av 00-talet, men byggdes om och till 9, då husets bl.a. förhöjts och fick sin veranda i jugend stil. Det kan påpekas att gården inte är redovisad på kartan över Ålands kulturlandskap under 00-talet (jmf publikation Ålands kulturlandskap 00-talet, S. Jaatinen, A. Peltonen och J. Westerholm, Helsingfors 989) vid sidan av då existerande Innerstunas och Västergård. Till Norrgårds miljö hör idag en rödmyllad lillstuga från slutet av 800-talet, bastu och ladugård. Mangårsdbyggnadens norra fasad Lillstugans södra fasad

19 BILAGA a Det aktuella rådgivningsobjektet, lillstugan (jmf bilden ovan, till höger), är en typisk enkelstuga på en låg stensockel och under ett sadeltak, med en senare tillbygd, öppen farstukvist i södra långfasadens östra del. Byggnaden är uppförd av dels liggande, dels stående, bilat och väl passat timmer som åtminstone i de för tillfället synliga, yttre väggarna i kammaren lär sakna drevning. Husets yttre fasader är klädda med locklistpanel, där gamla, kilsågade brädor med fallande bredder och breda lister är delvis bevarade (främst på norra och västra fasader). Husets tak var ursprungligen täckt med pärtor, idag med betongtaktegel av "föglötyp". takforten är rödmyllad. De spröjsade och vitmålade fönstren, som består av två trerutiga bågar, är ursprungliga, även ifråga om det handblåsta glaset. De sitter i hyvlade, vitmålade fönsteroder med enkla stavgesims (jmf bild nedan, till vänster). Fönsterkarmarnas innerkanter är profilhyvlade (bild nedan till höger), vilket är en intressant detalj som brukar känneteckna fönster från tiden före mitten av 800-talet. Stugans huvudentré har två dubbla dörrar: ett par inåtvända, vitmålade paneldörrblad och ett par yttre plankdörrblad, som utvändigt målats röda. Dörren sitter i en vitmålad dörrkarm med sexrutigt ljusinsläpp. Lillstugans mellanväggar består dels av stående, bilat och drevat timmer, dels - i anslutning till spisen - av tegel som murats med lerbruk. Inneväggarna var/är klädda med spännpapp och tapetserade. Golvbjälklag och mellantak är isolerade med mossa. Plankgolv i storstugan och kammaren är lackade. Den enda förändringen i lillstugans traditionella enkelstugplan består av en avbalkning för ett WC i farstun. Ärende Gårdsägaren anhöll (muntligt) om råd och rekommendationer beträffande ett antikvariskt korrekt underhåll av lillstugan, som eventuellt skulle omfatta omläggning av yttertaket. Vidare efterlystes även förslag till ändamålsenliga åtgärder i syfte att modernisera lillstugan (tilläggsisolering? uppvärmning?). Antikvariska kommentarer/kulturhistorisk värdering: Norrgårds har gamla anor och gården idag utgör en väl bevarad helhet med flera byggnader och uthus i behåll. Dess kulturhistoriska värde består också i de enskilda husens några, välbevarade arkitektoniska och högklassiga, hantverksmässiga detaljer från olika tider. Byggnadernas omgestaltning återspeglar förändringarna av gårdens funktioner och gårdsfolkets varierande behov; från en jordbruksgård till ett fritidshus som används av familjen som samlingspunkt med ett starkt identitetsvärde.

20 Diskussion med ägaren/förslag till åtgärder BILAGA a Mangårdsbyggnaden: Den gamla, falsade plåten på taket bör underhållas genom regelbunden ommålning. Isotrol taktäck med modifierad linolja som bindemedel rekommenderas, alternativt Engvall & Claessons linoljefärg för utomhus bruk. Som grundfärg finns Isotrol Grundfärg. ommålningen bör göras med ca 0 års mellanrum. Träpanelen och fönstren på mangårdsbyggnadens yttre fasader bör underhållas genom ommålning med äkta linoljefärg (Engvall & Claessons eller Uula) Både ifråga om behandling av takplåten och panelen bör samma färgnyans som färgerna på huset användas. Följ noga färgproducentens arbetsinstruktioner. Lillstugan: Med tanke på att lillstugans nuvarande tak inte läcker och tacktäckningen är i gott skick, rekommenderas att - så länge det är ändamålsenligt - bevara takteglena i stället för att nu prioritera omläggning av taket med plåt. De gamla betongpannorna har idag ett kulturhistoriskt värde och berättar om en industriell utveckling i den åländska skärgården. Vid framtida takbyte rekommenderas falsad plåttak där plåten bör utformas på samma sätt som den falsade plåten på mangårdsbyggnadens tak (inte bandplåt). Ytbehandling på en ny, förzinkad plåt kan utföras först efter -0 år. Låt granska om skorstenen är väl tätad mot taket - vid behov komplettera tätningen med plåt som omsorgsfullt kilas in i skorstens fogar. I fall man inte eldar regelbundet i huset bör skorstenen skyddas med ett regnskydd av plåt (i form av ett litet tak ovanför skorstenmynningen) för att undvika fuktskador i skorstenstocken; för åtgärder kontakta t.ex Klingbergs plåtslageri AB. Det är viktigt att snarast möjligt reparera de rötskadade vindskivorna på lillastugans tak (jmf bild nedan till höger). Skadade delarna bör ersättas med nya brädor av friskt virke och hög kvalité (ej impregnerat virke!). Om man därefter önskar rödmylla vindskivorna bör dessas ytor vara sågade (för ytbehandling av virke med linoljefärg ska däremot underlaget vara finsågat eller hyvlat). Samtidigt ska de skadade ändorna i takläkten (bild nedan till vänster) bytas ut efter att tegelpannor försiktigt lyfts bort på de skadade ställena och genom att nytt virke i samma dimension och utförande som det gamla skarvas i läkten. En del plankor och lister på lillstugans fasadpanel är rötskadade, främst nedtill, där virket är i beröring med det cementbruk som sekundärt påförts på delar av stensockel (cementbruk suger vatten och avdunstar inte lika effektivt som traditionellt kalkbruk). Försök behålla de friska delarna av panelen så lång som möjligt! Skadorna kan med fördel repareras genom skarvning, med samma typ av träpanel; locklistpanel av plankor och lister med varierande bredd. Kom ihåg att snedskarva (nedåt) listerna och brädorna för att undvika läckage vid skarven. För anskaffning av specialsågat

21 BILAGA a panelvirke i god kvalitet (kådrikt kärnvirke) kontakta t.ex. Jouni Jylhäs företag "Båt och bräda" i Gölby, Emkarbyvägen. I fall det i samband med panelreparation skulle visa sig att det förekommer skador i det underliggande timret - rekommenderas kontakt med museibyråns antikvarie för kompletterande rådgivning härom. Panelen bör ytbehandlas med äkta rödmylla, t.ex. Uula slamfärg, italienröd, med tillsats av % fernissa för ökad hållbarhet (Obs. Använd inte färgen "Stugröd" som innehåller plast). Dokumentera gärna vilken typ av färg som använts för underhåll; använd alltid samma sort vid ommålningarna. Lillstugans stensockel kan tätas mot skadedjur med kilstenar och kalkbruk, t.ex. Serpo hydrauliskt kalkbruk nr 8 (kan köpas i byggaffärer i 0 kg säckar). Håll väggarna fria från växtlighet för att undvika fukt. Beträffande åtgärder i lillstugans interiör: Konstaterades vid besiktningen att husets och takets stomkonstruktion är stabila och friska. Förutsatt att lillstugans grund är byggd i form av s.k. torpargrund (med blindbotten som inte berör marken och ventileras underifrån genom sockelns vädringsluckor) kan golvbjälklagets isolering kompletteras genom att blindbotten fylls på med fuktgenomsläpligt material, t.ex. cellulosa isolering framställd från ren trävara (organiskt värmeisoleringsmaterial). Täta golvet omsorgsfullt - under fyllningen - med förhydningspapp. OBS. Undvik diffusionstäta material (plast i olika former). Det är viktigt att trägolvet kan släppa igenom markfukten utan att därför släppa drag. Behåll de gamla trägolven i byggnaden - trots slitaget - så långt som möjligt. En lackad yta släpper sämre fukt och skapar känslan av kyla mot fötterna; i fall man vill åstadkomma en "varmare", traditionell golvyta bör plankorna slipas och målas med fuktgenomsläpliga material såsom såpa eller linoljefärg. Var rädd om de gamla dörrarna och fönstren. I Lillstugan finns äldre innefönster som med fördel - efter renovering - kan användas under kalla perioder i stället för moderna kopplade fönster. Ytterfönstren skall alltid släppa lite luft till skillnad mot innefönster som kan tätas. I annat fall finns det risk för kondens och därmed mögelskador i fönsterbågar och karm. Hellre varsamt reparera än byta! Bevara handblåst glas och alla autentiska detaljer såsom äldre beslag, handtag, smidda spikar, ytor med gammal bemålning eller äldre el-dosor och -brytare. Vid modernisering av interiören bör nya betonggolv i stugan undvikas. Ett betonggolv släpper inte fukt, som i stället söker sig upp genom timmerväggarna och/eller stannar i bjälklaget. Av den anledningen rekommenderas inte utan tvingade skäl betonggolv i gamla trähus. De kan ge upphov till rötskador i det omgivande timret.

22 BILAGA a Tilläggisolera inte ytterväggarna, men täta gärna (inifrån) med tjärpapp (ej plast!). Var särskild omsorgsfull vid fönstren och skarvar mellan golv, mellantak och väggar. Mellantaket bör däremot tilläggsisoleras (på vinden), enligt samma princip och samma material som golvbjälklaget, och vindtätas. För att få "levande" väggytor i rummen kan man återställa papp som sen kan tapetseras eller målas. Alternativt kan väggarna täckas med väv eller pärlspontpanel som linoljemålas. En hög bröstpanel är också tidsmässigt lämplig och lätt att anlägga. Gipsskivor är ett modernt tillägg (även svåra att spika t.ex. tavlor i) och kan ersättas med träfiberskivor. Använd golv- och taklister i samma modell som de befintliga i huset. Museibyrån rekommenderar att vedspisarna sätts i skick och används som grundvärme i stugan. Tack vare det åstadkommer man god komfort och uppnår en naturlig ventilation i byggnaden (mindre risk för fuktskador). Man bör elda varsamt efter en längre uppehåll i eldningen. Anlita sotare för kontroll av skorstenstocken och rökkanalen samt instruktion. Uppvärmningen av stugan kan kompletteras med ett antal el-radiatorer (t.ex. oljefyllda, flyttbara och med termostat). I övrigt rekommenderas att alla underhålls och reparationsåtgärder görs med traditionella material och beprövade, äldre metoder på ett sätt som möjliggör upprepad vård utan att originalstruktur och ytbehandling i huset tar skada. Förslag till metod- och materialval Jmf. ovan Utförd dokumentation (foto? uppmätningar?) som arkiveras i museibyrån Digitala foto. Ett urval bifogas. Specifikation över beställt/utfört planerings - eller ritningsarbete (uppmätningar, CAD, arbetsbeskrivningar, kostnadskalkyl, antalet timmar, vem, annat?) Nej. Leverans- och debiteringsuppgifter (utfört rapport eller ritningar samt fakturan kopieras och fogas denna blankett) Uppföljning: utförda besiktningar, antalet resor till objektet, kostnader mm Besiktningen och rådgivningen utfördes avgiftsfritt inom ramen för museibyråns rådgivningsverksamhet. Museibyrån åtar sig dock inte att utföra mer detaljerade arbetsbeskrivningar eller anbudsunderlag. Övriga kommentarer Vid behov av uppföljning eller kompletterande råd - kontakta museibyråns antikvarie Piotr Palamarz, tel.. Museibyrån, EP/PP, Till kännedom: Gunvor Nordin

23 BILAGA b BBB MUSEIBYRÅN Enheten för kulturmiljö och byggnadsvård Rådgivningsprotokoll Besiktningsdatum:..00 Signum: Elisabeth Palamarz Vid besiktningen deltog även CB + YÖ ANTIKVARISK BYGGNADSRÅDGIVNING Kommun: LEMLAND By: Järsö Byggnad/Objekt En f.d. lärarbostad vid gamla skolan på Järsö; byggnaden kallas idag uthuset Fastigheten Skoltomten :0 tillhörande Lemlands kommun; lärarbostaden vårdas av Byalaget. Ägare/kontaktperson: Ordförande i Järsö-Nåtö ungdoms och hembygdsförening Eleonor Johannesson Data om objektet: Järsö gamla skolbyggnaden tillkom 89 och därefter byggdes den till och om i olika omgångar. Skolan ligger vid stranden, norr om Norrgård. Byggnaden används idag som dels daghem, dels en föreningslokal. Efter den senaste stora ombyggnaden på 990-talet förlorade byggnaden sina ursprungliga drag. Trots det utgör skolgården en del av en kulturhistoriskt betydelsefull helhet som omfattar byns gamla gårdar. Lärarbostaden ligger på en bergsluttning väster om skolan. Byggnaden har en rektangulär plan; dess norra halva upptas av en timrad bostadsdel (med en farstu, en bastu och en stor kökskammare), den mellersta delen av ett förråd, medan den södra halvan är ett vedlider, uppfört av stående plank och utan golv och mellantak. Huset är övertäckt med ett sadeltak, som tidigare var klätt med pärtor (de är fortfarande synliga på vinden), senare ersatta med tvåkupiga taktegel. Skorstenen av röda tegel är orappad. Bostadsdelen vilar på en hög stensockel som innefattar en källare med en dörr i norra gavel; vedlidret är däremot grundat direkt på marken, på några hörnstenar. Trappan till farstudörren är uppförd av sten och cementbruk. Ytterdörren, med ett vitmålat spegeldörrblad, har en enkel vitmålad gesims och inramas av två smala, vertikala ljusfönster på varje sidan av dörröppningen. Förrådsdörrarna är enkla, svarttjärade plankdörrar med smidda gångjärn och lås. Den mellersta dörren är högst och den har en vitmålad ljusinsläpp ovanför dörrbladet. Bostadsdelen får sitt ljus genom fyra sexdelade fönster, varav ett tillhör bastun och tre kökskammaren, ett åt väster, ett åt öster och ett i norra gavel. Alla fönstren är dubbla, med fint spröjsade ytterbågar och har handblåst glas i rutorna. De två innerdörrarna är också spegeldörrar som har profilerade foderbrädor. Bastudörren har sitt handsmidda klinklås i behåll.

24 BILAGA b I interiören har all äldre fast inredning bevarats: bl.a. den murade och vitrappade bastuspisen, köksspisen med sin kåpa, golvlister, trägolv samt den målade pärlspontpanelen på innertaken, farstuväggarna och på väggfasta skåp. På vinden finns fragment av äldre tapeter (från huset?) insamlade, monterade på spännpapp. Ärende Byalaget vill få museibyråns sakkunniga bedömning om byggnadens kulturhistoriska värde och om den kan bevaras såsom en gillestuga. Ett förslag för nödvändiga reparationsåtgärder önskas också. Antikvariska kommentarer/kulturhistorisk värdering: Den f.d. lärarbostaden är idag skolgårdens äldsta byggnad och en av de byggnaderna äldsta i byn. Den har bevarats i näst intill orört tillstånd och har därmed ett mycket högt kulturhistoriskt värde såsom vittne av ett byggnadssätt från början av 900-talet. Byggnadens interiör är i (relativt) mycket bra skick och den präglas av många autentiska detaljer. Utrymmena kan med fördel användas för barnpedagogisk och föreningsverksamhet efter enbart en varsam grundstädning och vissa mindre reparationer. Byggnaden visar vissa arkitektoniska analogier med arrendatorsbostaden vid Eckerö prästgård, en byggnad som Eckerö församling beslöt bevara för sin ungdomsverksamhet. Diskussion med ägaren Museibyråns representanter kunde redan vid besiktningen konstatera att byggnaden har ett betydande kulturhistoriskt värde och är mycket bevarandevärd. Åtgärder, som behöver vidtas för att ta byggnaden i föreningsbruk, kan begränsas till varsamma reparationer och kontinuerligt underhåll. Den bevarade anläggningen, rätt använd, kan ha en stor betydelse för stärkandet av känslan av lokal identitet och kan förmedla kunskaper om äldre tiders livs- och boendevillkor. Närheten till dagis skapar också möjligheter att använda byggnaden i pedagogiska syften (Levande historia). Föreslagna åtgärder Museibyrån föreslår följande reparationsåtgärder: Det primära behovet är att göra översyn av yttertaket och byta/komplettera de skadade tegelpannorna med pannor av samma modell. Kontrollera att alla pannor sitter väl på takläkten. Vindskivorna ska bytas ut och den sekundära vindskivan längs östra takfallet bör avlägsnas. Skorstenen, skorstenstocken, bastu- och köksspisen ska kontrolleras av en sotare och nödvändiga reparationer (ommurningar) görs med lämpligt murbruk (utan cement!). Fuktskadade delar i syllar, särskilt vid dörrpartiet, ska bytas ut genom skarvning av friskt virke av god kvalité (ej impregnerat). Ytterpanelen bör granskas, locklisterna kompletteras. Panelen rödmyllas (med äkta rödmylla). Vid behov kan de skadade panelbrädorna bytas ut eller skarvas med nya. Yttre fönsterbågarna skall snarast möjligt repareras och målas med äkta linoljefärg; var rädd om de gamla spröjsarna, beslagen och handblåst glas! Om rutorna behöver kittas om ska en linoljekitt användas. Komplettera glasrutor i dörrens ljusinsläpp samt reparera dörrfoder. Måla om entrédörren (byt gärna handtaget mot stilmässigt lämpligare) samt fönster-

25 BILAGA b och dörrfoder med vit linoljefärg. I fall man byter/kompletterar virke i dessa byggnadsdetaljer skall det göras av finsågat eller hyvlat virke. Reparera plankdörrarna och tjära dem svarta. Rostskyddsmåla gångjärnen, låsen och nyckelbrickorna med svart rostskyddsfärg (linolja). Isolera timret vid trappingången från betongen med lämpligt material (t.ex. papp). Rengör varsamt interiörerna i bostadsdelen, helst utan ommålning så att den fina patinan bevaras. Städa upp vinden på bråte. Spara dock alla äldre föremål och byggnadsdetaljer som härstammar från byggnaden. Bygg ett enkelt trägolv i vedlidret för att underlätta användningen av utrymmet. Hugg bort granen vid västra fasaden och buskarna vid norra gavel - de förstör byggnaden. Förslag till metod- och materialval Använd traditionella, beprövade material och byggnadsmetoder. Dokumentera åtgärderna och anteckna vilka material som användes (för framtida underhåll). Hellre reparera än byta ut. Utförd dokumentation (foto? uppmätningar?) som arkiveras i museibyrån Byggnaden fotograferades översiktligt med digital kamera vid besiktningen. Foto: Carola Boman och Elisabeth Palamarz. Specifikation över beställt/utfört planerings - eller ritningsarbete (uppmätningar, CAD, arbetsbeskrivningar, kostnadskalkyl, antalet timmar, vem, annat?) NEJ. Leverans- och debiteringsuppgifter (utfört rapport eller ritningar samt fakturan kopieras och fogas denna blankett) Uppföljning: utförda besiktningar, antalet resor till objektet, kostnader mm Byalagets ordförande uppmuntrades vid besiktningen att inkomma med en formell skriftlig anhållan om kulturhistorisk värdering och rådgivning. Bilder

26 BILAGA b Museibyrån, Elisabeth Palamarz,..00

27 X Smf 8: BILAGA Ledningsnät :0 XXI Smf 8:0 Smf 8: XXII XXIII 0 8 Smf 8: Smf 8: :0 :0 8:0 Smf 8: 0 0 Smf 8: :0 Smf 88: 0 0 :9 :0 : : : : 0 :9 : 9 : :9 8 8 : : 9 : :0 8 Sm rp 0: :0 0 : 9 : : 0 : : : : :9 -angelpunkt (GPS höjd) : 8 : :0 0: : :8 Baskarta uppgjord av: Koordinatsystem: KKJ Höjdsystem: N000 Ekvidistans: m Stereokartering:J.Korkalainen Mätningar: 0/009 (Leica GPS SR0 & Leica TCRA0+) Benny Blomster Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Vattenledning Avloppsledning El-luftledning

28 X Smf 8: BILAGA a Detaljplan :0 XXI Smf 8:0 Smf 8: XXII XXIII 080 I /,% 8 f f I½ e=0, 9 Smf 8: PS A f 0 TB 80 TB Smf 8: Smf 8: br/ bds Smf 88: A ½I e=0, 08 ½I p e=0, A :9 I½ ½I½ 0, e=0, I½ 0 -k : I½ ES 00 0 : :0 CS : I ½ :9 e=0, : 08 - I ½ : e=0, : av : I½ I / : e=0, e=0, 9 I ½ e=0, rp :0 : v c cs 088 av Z KÖR v c I e=0,8 PL 0 08 BR I e=0,8 08 I ½ e=0, 08 I / e=0, : BR 08 R KÖR I e=0, KÖR : SF : :9 8 KÖR v j 08 : - I ½ e=0, I ½ BJ 0 I ½ 900 : 0 - I ½ e=0, : KÖR - I / e=0, :8 : f EM I 0 :9 Z Z Z Z Z Z I / e=0, cs 080 I / e=0, :0 LM :9 : 8 : : : Baskarta uppgjord av: SF :8 Koordinatsystem: KKJ Höjdsystem: N000 Ekvidistans: m Stereokartering:J.Korkalainen Mätningar: 0/009 (Leica GPS SR0 & Leica TCRA0+) Benny Blomster Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z

29 A -k TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANESTÄMMELSER KVARTERSOMRÅDE FÖR ALLMÄNNA BYGGNADER. KVARTERSOMRÅDE FÖR BOSTADSBYGGNADER MED KULTURHISTORISKT VÄRDE. De äldre bostads- och ekonomibyggnaderna på fastigheterna : och : samt gamla vägen mellan dem bildar en kulturhistoriskt värdefull gårdsmiljö som bör bevaras. Ändrings- och reparationsarbeten bör utföras på så sätt, att byggnadernas och miljöns karaktär bevaras. Eventuella nya byggnader på tomterna skall anpassas till de befintliga byggnadernas proportioner, material, takform och färgsättning. KVARTERSOMRÅDE FÖR EGNAHEMSBYGGELSE.. På varje tomt får ett egnahemshus inrymmande en bostadslägenhet samt två separata ekonomibyggnader / biltak uppföras.. Ekonomibyggnadens våningsyta får vara högst 0 m. I en av ekonomibyggnaderna får en bostadslägenhet om högst 0 m våningsyta placeras.. På strandtomterna tillåts byggandet av båthus om högst 0 m. Fasadmaterial ska bestå av trä. Plåt är inte tillåtet som takmaterial. Strandbastu om högst m våningsyta får byggas utanför byggnadsytan enlig byggnadsnämndens prövning.. De befintliga byggnaderna som står lägre än + m höjd från medelvattenståndet får bevaras. Deras ombyggnad, tillbyggnad och en eventuell ändring av användningen avgörs av byggnadsnämnden.. Den del av byggnadsytan för bostadsbyggnad som ligger under + m höjd får fyllas ut så att färdigt golv i byggnaden ligger minst på + m höjd. JÄRSÖ 08 NORRÅKERS II I½ e=0,0 TOMTGRÄNS. KVARTERSNUMMER. BILAGA b Planbestämmelser GRÄNS FÖR OMRÅDE, KVARTER OCH DEL AV KVARTER. STÄMMELSEGRÄNS. INSTRUKTIV TOMTGRÄNS. BYNUMMER. BYNAMN. TOMTNUMMER. NAMN PÅ GATA. BYGGNADSRÄTT I KVADRATMETER VÅNINGSYTA. 0+0 BYGGNADSRÄTT I KVADRATMETER VÅNINGSYTA DÄR FÖRSTA TALET ANGER BYGGNADS- RÄTT FÖR BÅTHUS OCH ANDRA TALET BYGGNADSRÄTT PÅ BADSTAND. ROMERSK SIFFRA ANGER STÖRSTA ANTAL VÅNINGAR I BYGGNAD ELLER DEL DÄRAV. BRUTET TAL EFTER ROMERSK SIFFRA ANGER HUR STOR DEL AV VINDSVÅNING I FÖRHÅLLANDE TILL UNDERLIGGANDE VÅNING SOM UTAN HINDER AV VÅNINGS- ANTALET, FÅR ANVÄNDAS FÖR UTRYMMEN SOM INRÄKNAS I VÅNINGSYTAN. EXPLOATERINGSTAL, DVS. FÖRHÅLLANDET MELLAN BYGGNADSRÄTT I KVADRATMETER VÅNINGSYTA OCH TOMTENS YTA. % TALET ANGER TOMTENS BYGGNADSRÄTT I PROCENT AV TOMTENS AREAL. - BJ KVARTERSOMRÅDE FÖR EGNAHEMSBYGGELSE.. På varje tomt får ett egnahemshus inrymmande en bostadslägenhet samt två separata ekonomibyggnader / biltak uppföras. Ekonomibyggnadens våningsyta får vara högst 80 m. I en av ekonomibyggnaderna får en bostadslägenhet om högst 0 m våningsyta placeras. Ekonomibyggnaderna skall utformas så, att de blir småskaliga. Enhetlig taklinje får inte överstiga m, utan måste brytas i bredd- eller höjdriktning.. Byggnaderna skall ha åstak. Taklutning får variera mellan -.. På tomterna, där våningsantalet är understreckad, skall skärningspunkten mellan fasadliv och takfot ligga minst på, m höjd räknad från nedre kanten av syll. Om byggnaden har en källarvåning, räknas höjden från högsta ursprungliga markhöjden vid ytterväggen.. Fasadmaterial skall bestå av trä. I mindre delar får också puts användas. KVARTERSOMRÅDE FÖR EGNAHEM SAMT BYGGNADER SOM HÖVS FÖR. JORDBRUK ELLER TURISM.. På varje tomt får byggas ett bostadshus inrymmande en bostadslägenhet. Förutom bostadshus får flera ekonomibyggnader uppföras. I en av ekonomibyggnaderna får en bostadslägenhet om högst 0 m placeras. Ekonomibyggnadernas sammanlagda våningsyta får vara högst / av tomtens byggnadsrätt.. Byggnaderna skall ha åstak. Taklutning får variera mellan -.. Fasadmaterial skall bestå av trä. I mindre delar får också puts användas. I½ f p br/089 bds UNDERSTRECKAT TAL ANGER BYGGNADSRÄTT, BYGGNADSHÖJD, TAKLUT- NING ELLER ANNAN STÄMMELSE, SOM OVILLKORLIGEN BÖR IAKTTAS. BYGGNADSYTA BYGGNADSYTA FÖR FÖRRÅDSBYGGNADER ELLER, EFTER BYGGNADSNÄMNDENS PRÖVNING, FÖR STRANDBASTU. PARKERINGSOMRÅDE. STRANDOMRÅDE DÄR BÅTBRYGGOR FÅR ANLÄGGAS. KVARTERSNUMMER EFTER SNEDSTRÄCKET ANVISAR KVARTER SOM HAR RÄTT TILL BRYGGOR. På markområdet får byggas redskapsbodar, vilkas våningsyta får vara högst m/bod. Områdets byggnadsrätt är totalt 0 m våningsyta. Bodarnas höjd från markytan till taknocket får vara högst m. De skall ha åstak och träfasad. Takmaterial får inte vara reflekterande. STRANDOMRÅDE DÄR EN MINDRE BADPLATS FÅR ANLÄGGAS. Byggnadsrätt för omklädningsrum är 0 m våningsyta. DEL AV OMRÅDE, SOM SKALL PLANTERAS. BR R KVARTERSOMRÅDE FÖR RADHUSBYGGELSE.. På varje tomt får förutom radhusbyggnader, två separata ekonomibyggnader á högst 0 m/byggnad samt biltak uppföras.. Fasad och takås, som är längre än 0 m skall brytas på minst en punkt genom förskjutning eller indragning med minst m. Gavel som är bredare än 9 m skall delas i minst två mindre delar genom förskjutning med minst m.. Tak- och fasadmaterial får inte vara reflekterande. Eventuella solpaneler bör placeras så, att de inte blänker störande till havet.. Byggnadernas färgsättning skall följa den omgivande naturens färger.. Källarvåning får inte stiga mera än 0 cm ovanpå den befintliga högsta markhöjden vid byggnadens sockel. KVARTERSOMRÅDE FÖR RADHUS- ELLER EGNAHEMSBYGGELSE. På området gäller samma bestämmelser som på BR -området. Om området byggs med egnahemshus, får högst tre tomter styckas i kvarteret. Vid styckningen stiftas vägrätt till de tomter som inte gränsar till gatuområdet. Byggnadernas avstånd från granntomtens gräns skall vara minst fyra meter. Mot - och LM -områdena gäller den gräns för byggnadsyta som har anvisats i plankartan. KÖR cs c TRÄDRAD SOM BÖR PLANTERAS. GATA. INSTRUKTIV KÖRFÖRBINDELSE INOM OMRÅDET. DEL AV VÄGOMRÅDES GRÄNS, DÄR TOMTANSLUTNING ÄR FÖRBJUDEN. GÅRDSGATA. BILTRAFIK ÄR TILLÅTEN MEN LÄTT TRAFIK PRIORITERAS. (Vägtrafiklag för landskapet Åland ) FÖR GÅNG- OCH CYKELTRAFIK RESERVERAD GATA DÄR SERVICETRAFIK ÄR TILLÅTEN. FÖR GÅNG- OCH CYKELTRAFIK RESERVERAD DEL AV OMRÅDE INSTRUKTIV PLACERING AV GÅNG- OCH CYKELLED PÅ GATU- OCH PARKOMRÅDE. LM EM ES SF TB PL PS SKOGSBRUKSDOMINERAT OMRÅDE MED SÄRSKILDA MILJÖVÄRDEN. Området sköts som skogsbruksområde med följande begränsningar: Sprängning av berget, utjämning, fyllning, kalhuggning och därmed jämförbara åtgärder som ändrar den befintliga terrängen är förbjudna bortsett från anläggandet av de i detaljplanen anvisade vägarna. Vid vägarna skall trädbeståndet bevaras, varsamma gallringar är dock tillåtna. MASTOMRÅDE KVARTERSOMRÅDE FÖR BYGGNADER FÖR SAMHÄLLSTEKNISK FÖRSÖRJNING. FORNMINNESOMRÅDE. Fornminnen jämte skyddsområde är skyddade genom LL om fornminnen. SMÅBÅTSHAMN. På området får byggas sjöbodar och förråd. Byggnaderna skall ha åstak och träfasader. Takmaterialet får inte vara reflekterande. På vattenområdet får byggas båtbryggor och behövliga vågbrytare. PARKOMRÅDE, SOM SKALL VARAS I NATURLIGT TILLSTÅND. Varsamma gallringar och skötsåtgärder är tillåtna. LEKPARK. Områdets byggnadsrätt avser mindre servicebyggnad och leksaksförråd. SIMSTRAND. INSTRUKTIV FRILUFTSLED. BILPLATSSTÄMMELSER: På varje egnahemstomt () skall minst två bilplatser reserveras. På varje radhustomt (BR) skall minst två bilplatser/bostad reserveras. Ytterligare skall på tomten två gästbilplatser reserveras. På A -tomter skall en bilplats/anställd i arbetsskifte reserveras. Förutom dessa skall en bilplats per tre barn reserveras i anslutning till daghem och en bilplats per inneboende i servicebyggnader. Förslag FÖR LEDNING RESERVERAD DEL AV OMRÅDE. v av Jomala den juni 0 Ursula Koponen arkitekt SAFA LEMLAND Järsö Norråker VATTENLEDNING AVLOPPSLEDNING Reviderad enligt kommunstyrelsens beslut den 8 augusti 0 Antagen av kommunfullmäktige den xx.xx. Kungjord den x.x Beslutet har vunnit laga kraft den xx.xx. Detaljplan för fastigheterna :, :9, :0, :, :, :, :8, :9, :0, :, :0, 8:, 88: och Norråkersvägen samt del av fastigheterna :, :9, :, 88: samt vattenområde. Genom detaljplanen bildas kvarteren , trafik-, hamn-, gatu-, park-,fornminnes-, special- och jord- och skogsbruksområden : m

30 X BILAGA c Illustration Smf 8: :0 XXI Smf 8:0 Smf 8: XXII XXIII 0 m 809m 8 Smf 8: 0m :0 9 Smf 8: 09m 0 0 SMÅBÅTSHAMN p p Smf 8: Smf 8: BÅTBRYGGOR 0 : m :0 0m 0 DAGHEM SERVICEBOENDE 0 p 0m 8m 0 m 0 x : 09 9 m 0 m : m : 90m cs 0 : 8 0 : 0 :9 89 0m 9 m 0m 9 8 : 8 90m LEKPARK 8 8m m m m 9m : : : m : 9 : 0 Z 9 m 0m m 008m c x 8 :0 0 : rp 000m m 9 99m cs 8m 8m : m : KÖR :8 09m m : Z Z Z Z Z Z 09m 0m x 9m :0 :9 KÖR 8m 88m : f :9 8m : -angelpunkt (GPS höjd) 8 : : : Baskarta uppgjord av: :8 Koordinatsystem: KKJ Höjdsystem: N000 Ekvidistans: m Stereokartering:J.Korkalainen Mätningar: 0/009 (Leica GPS SR0 & Leica TCRA0+) Benny Blomster LEMLAND Järsö Norråker ILLUSTRATIONSBILD Detaljplan för fastigheterna :, :9,.0, :, :, :, :8, :9, :0, :, :0, 8:, 88: och Norråkersvägen samt del av fastigheterna :, :9, :, 88: samt vattenområde : m..0 Reviderad enligt kommunstyrelsens beslut Ursula Koponen, arkitekt SAFA

31 cs X Smf 8: :0 XXI Smf 8:0 Smf 8: XXII XXIII 0 m 809m 8 Smf 8: 0m :0 9 Smf 8: 09m 0 0 SMÅBÅTSHAMN p p Smf 8: Smf 8: BÅTBRYGGOR 0 : m :0 0 DAGHEM 0 p 0m 8m m : 9 m 0 m : 0 : cs : 0m SERVICEBOENDE 0 0 x : : m 0m 9 m 0m 9 90m 8 : m LEKPARK m 8m m m m 9m : : :9 9.9 : 9 : 0 9 Z 0m m m 008m c x 8 :0 0 : 9 rp 000m m 99m 8m 8m : m : KÖR :8 09m m : Z Z Z Z Z Z 09m 0m x 9m :0 :9 KÖR 8m 88m : f :9 8m : -angelpunkt (GPS höjd) 8 : : : Baskarta uppgjord av: :8 Koordinatsystem: KKJ Höjdsystem: N000 Ekvidistans: m Stereokartering:J.Korkalainen Mätningar: 0/009 (Leica GPS SR0 & Leica TCRA0+) Benny Blomster Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z LEMLAND Järsö Norråker ILLUSTRATIONSBILD : m Detaljplan för fastigheterna :, :9,.0, :, :, :, :8, :9, :0, :, :0, 8:, 88: och Norråkersvägen samt del av fastigheterna :, :9, :, 88: samt vattenområde...0 Reviderad enligt kommunstyrelsens beslut Ursula Koponen, arkitekt SAFA

32 Smf 8: KÖR v f I /,% I½ e=0, ½I½ j :0 : :0 08 : - I ½ e=0, 080 e=0, 9 08 BJ I ½ 900 I ½ : 00 8 av v ½I e=0, 0 f : : : 0 0 I ½ e=0, - : :0 Smf 8: PS 9 A f 088 A ½I e=0, p :9 I½ 0 : c cs : 8 e=0, I ½ e=0, I ½ e=0, rp KÖR av v 088 Smf 88: I½ 00 : 8 I / e=0, I / :8 e=0, : I 0 I½ - f Z KÖR EM - - :9 -k XXI 0 : CS TB : : I ½ e=0, I / e=0, TB 08 A 0 cs I½ 0, 08 - Smf 8: ES Z Z Z Z Z Z c 080 PL I e=0,8 I e=0,8 0 I / e=0, I / e=0, :0 Smf 8:0 XXII Smf 8: br/ bds Smf 8: BR 08 BR 08 I ½ e=0, 08 : LM KÖR 08 R I e=0, KÖR XXIII SF : :9 : : angelpunkt (GPS höjd) 8 :9 8 A -k - BJ BR R LM EM ES TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANESTÄMMELSER KVARTERSOMRÅDE FÖR ALLMÄNNA BYGGNADER. KVARTERSOMRÅDE FÖR BOSTADSBYGGNADER MED KULTURHISTORISKT VÄRDE. De äldre bostads- och ekonomibyggnaderna på fastigheterna : och : samt gamla vägen mellan dem bildar en kulturhistoriskt värdefull gårdsmiljö som bör bevaras. Ändrings- och reparationsarbeten bör utföras på så sätt, att byggnadernas och miljöns karaktär bevaras. Eventuella nya byggnader på tomterna skall anpassas till de befintliga byggnadernas proportioner, material, takform och färgsättning. KVARTERSOMRÅDE FÖR EGNAHEMSBYGGELSE.. På varje tomt får ett egnahemshus inrymmande en bostadslägenhet samt två separata ekonomibyggnader / biltak uppföras.. Ekonomibyggnadens våningsyta får vara högst 0 m. I en av ekonomibyggnaderna får en bostadslägenhet om högst 0 m våningsyta placeras.. På strandtomterna tillåts byggandet av båthus om högst 0 m. Fasadmaterial ska bestå av trä. Plåt är inte tillåtet som takmaterial. Strandbastu om högst m våningsyta får byggas utanför byggnadsytan enlig byggnadsnämndens prövning.. De befintliga byggnaderna som står lägre än + m höjd från medelvattenståndet får bevaras. Deras ombyggnad, tillbyggnad och en eventuell ändring av användningen avgörs av byggnadsnämnden.. Den del av byggnadsytan för bostadsbyggnad som ligger under + m höjd får fyllas ut så att färdigt golv i byggnaden ligger minst på + m höjd. KVARTERSOMRÅDE FÖR EGNAHEMSBYGGELSE.. På varje tomt får ett egnahemshus inrymmande en bostadslägenhet samt två separata ekonomibyggnader / biltak uppföras. Ekonomibyggnadens våningsyta får vara högst 80 m. I en av ekonomibyggnaderna får en bostadslägenhet om högst 0 m våningsyta placeras. Ekonomibyggnaderna skall utformas så, att de blir småskaliga. Enhetlig taklinje får inte överstiga m, utan måste brytas i bredd- eller höjdriktning.. Byggnaderna skall ha åstak. Taklutning får variera mellan -.. På tomterna, där våningsantalet är understreckad, skall skärningspunkten mellan fasadliv och takfot ligga minst på, m höjd räknad från nedre kanten av syll. Om byggnaden har en källarvåning, räknas höjden från högsta ursprungliga markhöjden vid ytterväggen.. Fasadmaterial skall bestå av trä. I mindre delar får också puts användas. KVARTERSOMRÅDE FÖR EGNAHEM SAMT BYGGNADER SOM HÖVS FÖR. JORDBRUK ELLER TURISM.. På varje tomt får byggas ett bostadshus inrymmande en bostadslägenhet. Förutom bostadshus får flera ekonomibyggnader uppföras. I en av ekonomibyggnaderna får en bostadslägenhet om högst 0 m placeras. Ekonomibyggnadernas sammanlagda våningsyta får vara högst / av tomtens byggnadsrätt.. Byggnaderna skall ha åstak. Taklutning får variera mellan -.. Fasadmaterial skall bestå av trä. I mindre delar får också puts användas. KVARTERSOMRÅDE FÖR RADHUSBYGGELSE.. På varje tomt får förutom radhusbyggnader, två separata ekonomibyggnader á högst 0 m/byggnad samt biltak uppföras.. Fasad och takås, som är längre än 0 m skall brytas på minst en punkt genom förskjutning eller indragning med minst m. Gavel som är bredare än 9 m skall delas i minst två mindre delar genom förskjutning med minst m.. Tak- och fasadmaterial får inte vara reflekterande. Eventuella solpaneler bör placeras så, att de inte blänker störande till havet.. Byggnadernas färgsättning skall följa den omgivande naturens färger.. Källarvåning får inte stiga mera än 0 cm ovanpå den befintliga högsta markhöjden vid byggnadens sockel. KVARTERSOMRÅDE FÖR RADHUS- ELLER EGNAHEMSBYGGELSE. På området gäller samma bestämmelser som på BR -området. Om området byggs med egnahemshus, får högst tre tomter styckas i kvarteret. Vid styckningen stiftas vägrätt till de tomter som inte gränsar till gatuområdet. Byggnadernas avstånd från granntomtens gräns skall vara minst fyra meter. Mot - och LM -områdena gäller den gräns för byggnadsyta som har anvisats i plankartan. SKOGSBRUKSDOMINERAT OMRÅDE MED SÄRSKILDA MILJÖVÄRDEN. Området sköts som skogsbruksområde med följande begränsningar: Sprängning av berget, utjämning, fyllning, kalhuggning och därmed jämförbara åtgärder som ändrar den befintliga terrängen är förbjudna bortsett från anläggandet av de i detaljplanen anvisade vägarna. Vid vägarna skall trädbeståndet bevaras, varsamma gallringar är dock tillåtna. MASTOMRÅDE KVARTERSOMRÅDE FÖR BYGGNADER FÖR SAMHÄLLSTEKNISK FÖRSÖRJNING. 08 JÄRSÖ 08 NORRÅKERS II I½ e=0,0 I½ br/089 bds KÖR cs c LINJE M UTANFÖR DET PLANOMRÅDE SOM FASTSTÄLLELSEN GÄLLER. GRÄNS FÖR OMRÅDE, KVARTER OCH DEL AV KVARTER. STÄMMELSEGRÄNS. TOMTGRÄNS. INSTRUKTIV TOMTGRÄNS. BYNUMMER. BYNAMN. KVARTERSNUMMER. TOMTNUMMER. NAMN PÅ GATA. BYGGNADSRÄTT I KVADRATMETER VÅNINGSYTA. 0+0 BYGGNADSRÄTT I KVADRATMETER VÅNINGSYTA DÄR FÖRSTA TALET ANGER BYGGNADS- RÄTT FÖR BÅTHUS OCH ANDRA TALET BYGGNADSRÄTT PÅ BADSTAND. f ROMERSK SIFFRA ANGER STÖRSTA ELLER DEL DÄRAV. DEL AV OMRÅDE, SOM SKALL PLANTERAS. ANTAL VÅNINGAR I BYGGNAD BRUTET TAL EFTER ROMERSK SIFFRA ANGER HUR STOR DEL AV VINDSVÅNING I FÖRHÅLLANDE TILL UNDERLIGGANDE VÅNING SOM UTAN HINDER AV VÅNINGS- ANTALET, FÅR ANVÄNDAS FÖR UTRYMMEN SOM INRÄKNAS I VÅNINGSYTAN. EXPLOATERINGSTAL, DVS. FÖRHÅLLANDET MELLAN BYGGNADSRÄTT I KVADRATMETER VÅNINGSYTA OCH TOMTENS YTA. % TALET ANGER TOMTENS BYGGNADSRÄTT I PROCENT AV TOMTENS AREAL. p UNDERSTRECKAT TAL ANGER BYGGNADSRÄTT, BYGGNADSHÖJD, TAKLUT- NING ELLER ANNAN STÄMMELSE, SOM OVILLKORLIGEN BÖR IAKTTAS. BYGGNADSYTA BYGGNADSYTA FÖR FÖRRÅDSBYGGNADER ELLER, EFTER BYGGNADSNÄMNDENS PRÖVNING, FÖR STRANDBASTU. PARKERINGSOMRÅDE. STRANDOMRÅDE DÄR BÅTBRYGGOR FÅR ANLÄGGAS. KVARTERSNUMMER EFTER SNEDSTRÄCKET ANVISAR KVARTER SOM HAR RÄTT TILL BRYGGOR. På markområdet får byggas redskapsbodar, vilkas våningsyta får vara högst m/bod. Områdets byggnadsrätt är totalt 0 m våningsyta. Bodarnas höjd från markytan till taknocket får vara högst m. De skall ha åstak och träfasad. Takmaterial får inte vara reflekterande. STRANDOMRÅDE DÄR EN MINDRE BADPLATS FÅR ANLÄGGAS. Byggnadsrätt för omklädningsrum är 0 m våningsyta. TRÄDRAD SOM BÖR PLANTERAS. GATA. INSTRUKTIV KÖRFÖRBINDELSE INOM OMRÅDET. DEL AV VÄGOMRÅDES GRÄNS, DÄR TOMTANSLUTNING ÄR FÖRBJUDEN. GÅRDSGATA. BILTRAFIK ÄR TILLÅTEN MEN LÄTT TRAFIK PRIORITERAS. (Vägtrafiklag för landskapet Åland ) FÖR GÅNG- OCH CYKELTRAFIK RESERVERAD GATA DÄR SERVICETRAFIK ÄR TILLÅTEN. FÖR GÅNG- OCH CYKELTRAFIK RESERVERAD DEL AV OMRÅDE INSTRUKTIV PLACERING AV GÅNG- OCH CYKELLED PÅ GATU- OCH PARKOMRÅDE. INSTRUKTIV FRILUFTSLED. FÖR LEDNING RESERVERAD DEL AV OMRÅDE. v av VATTENLEDNING AVLOPPSLEDNING BILPLATSSTÄMMELSER: På varje egnahemstomt () skall minst två bilplatser reserveras. På varje radhustomt (BR) skall minst två bilplatser/bostad reserveras. Ytterligare skall på tomten två gästbilplatser reserveras. På A -tomter skall en bilplats/anställd i arbetsskifte reserveras. Förutom dessa skall en bilplats per tre barn reserveras i anslutning till daghem och en bilplats per inneboende i servicebyggnader. : : SF FORNMINNESOMRÅDE. Fornminnen jämte skyddsområde är skyddade genom LL om fornminnen. Jomala den juni 0 Ursula Koponen Reviderad enligt kommunstyrelsens beslut den 8 augusti : TB SMÅBÅTSHAMN. På området får byggas sjöbodar och förråd. Byggnaderna skall ha åstak och träfasader. Takmaterialet får inte vara reflekterande. På vattenområdet får byggas båtbryggor och behövliga vågbrytare. PARKOMRÅDE, SOM SKALL VARAS I NATURLIGT TILLSTÅND. Varsamma gallringar och skötsåtgärder är tillåtna. arkitekt SAFA Förslag Antagen av kommunfullmäktige den xx.xx. Kungjord den x.x Beslutet har vunnit laga kraft den xx.xx. Baskarta uppgjord av: Koordinatsystem: KKJ Höjdsystem: N000 Ekvidistans: m Stereokartering:J.Korkalainen Mätningar: 0/009 (Leica GPS SR0 & Leica TCRA0+) Benny Blomster SF Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z :8 PL PS LEKPARK. Områdets byggnadsrätt avser mindre servicebyggnad och leksaksförråd. SIMSTRAND. LEMLAND Järsö Norråker Detaljplan för fastigheterna :, :9, :0, :, :, :, :8, :9, :0, :, :0, 8:, 88: och Norråkersvägen samt del av fastigheterna :, :9, :, 88: samt vattenområde. Genom detaljplanen bildas kvarteren , trafik-, hamn-, gatu-, park-,fornminnes-, special- och jord- och skogsbruksområden m :000

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 11 juni 2017 och reviderad enligt kommunstyrelsens beslut den 15 januari 2018, 4.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 11 juni 2017 och reviderad enligt kommunstyrelsens beslut den 15 januari 2018, 4. LEMLANDS KOMMUN SKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR NORRÅKER Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den juni 07 och reviderad enligt kommunstyrelsens beslut den 5 januari 08, 4. Områdesbestämning:

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY MÖCKELÖ STRAND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER 42026 SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 8 augusti

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. Områdesbestämning: Detaljplaneneändringen omfattar kvarteren 4245 och 4246 samt

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 24 september 2014.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 24 september 2014. GETA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 24 september 2014. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar fastigheterna 2:90, 2:144 och 2:149 i Dånö by.

Läs mer

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING.

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 18 januari 2018. Genom detaljplanändringen möjliggörs en

Läs mer

DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A

DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A-01.5-100 Degerby Detaljplan Degerby 406 Föglö FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 19.09.2013 Upprättad av: SAT arkitekter AB på uppdrag av Föglö Kommun. Handläggare:

Läs mer

Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby.

Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby. HAMMARLANDS KOMMUN Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby. 0. OMRÅDE OCH LÄGE. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar Kvarter 5 i Kattby och en utvidgning västerut.

Läs mer

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET BESKRIVNINGEN AVSER PLANFÖRSLAGET SOM ÄR DATERAT DEN 15 MARS 2018. Ortofoto från lantmäteriverkets fastighetsdatatjänst (FDS), mars 2018. 1.

Läs mer

TOSARBY BY, SUND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR SLOTTSUND 1:19 I TOSARBY BY.

TOSARBY BY, SUND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR SLOTTSUND 1:19 I TOSARBY BY. SLOTTSUND TOSARBY BY, SUND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR SLOTTSUND 1:19 I TOSARBY BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 13 januari 2016. Områdesbeskrivning: Detaljplan för Slottsund

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I HAMMARLANDS KOMMUN FREBBENBY, OMRÅDET BJÖRKLIDEN PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar

Läs mer

JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN KALMARNÄS II

JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN KALMARNÄS II 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN KALMARNÄS II Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 12 augusti 2010, reviderad 3 september 2013, reviderad 11 februari 2014 och reviderad enligt

Läs mer

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY 1 JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 1 I KVARTER 4206 PLANBESKRIVNING Genom detaljplanändringen delas tomten, gatuområde införlivas till tomtområde och exploateringstalet förhöjs. Detaljplanändringen

Läs mer

TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANEBESTÄMMELSER Z Z Z Z Z Z Z Z :895:0: Jomala. Mariehamn 11:2 BYNUMMER. KVARTERSNUMMER.

TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANEBESTÄMMELSER Z Z Z Z Z Z Z Z :895:0: Jomala. Mariehamn 11:2 BYNUMMER. KVARTERSNUMMER. 39 38 478070060003 47807006000 478070060001 47870000056 39 38 478070060003 47807006000 478070060001 / 4780700004 47870000056 DETALJPLAN SOM UPPHÄVS NY DETALJPLAN 4 38 Havsörnsvägen Jomala 46 46 SVIBY 6:6

Läs mer

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A.

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A. 5.3 H3 - Strandbacken På fastlandssidan vid sundets norra del är tomterna mindre på grund av att berget ligger närmare inpå strandlinjen. Husen klättrar upp efter bergskanten. Av den äldre bebyggelsen

Läs mer

FÖRSLAG MÅLSÄTTNINGAR FÖR DELGENERALPLAN FÖR BRÄNDÖ

FÖRSLAG MÅLSÄTTNINGAR FÖR DELGENERALPLAN FÖR BRÄNDÖ Områdesarkitektkontoret 25.11.2015 Ursula Koponen Områdesarkitekt FÖRSLAG MÅLSÄTTNINGAR FÖR DELGENERALPLAN FÖR BRÄNDÖ NULÄGET Planområdet Området omfattar hela Brändö by. Markarealen är totalt 68,54 ha,

Läs mer

~ 1 ~ KUMLINGE KOMMUN KUMLINGE BY PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 27 maj 2019

~ 1 ~ KUMLINGE KOMMUN KUMLINGE BY PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 27 maj 2019 KUMLINGE KOMMUN KUMLINGE BY PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 27 maj 2019 Områdesbestämning: Detaljplanändring omfattar en del av fastighet Talltorp

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET MARIEHAMN- BERGHAMN 895:0:1. DETALJPLANÄNDRING FÖR KVARTER 4209, PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET MARIEHAMN- BERGHAMN 895:0:1. DETALJPLANÄNDRING FÖR KVARTER 4209, PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET MARIEHAMN- BERGHAMN 895:0:1. DETALJPLANÄNDRING FÖR KVARTER 4209, PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE. Beskrivningen avser detaljplanekartan

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

:1000 Mätningsavdelningen

:1000 Mätningsavdelningen 2 1:26 1 1 1 2 8 6 5 10 7 5 4 2 3 6 5 7 4 6 3 7 2 1 4 5 3 6 3 1:105 Roskarlsvägen Lomgränd Svanvägen Svärtesgränd Labbgränd 9 12 18 15 0 25 m 19 17.01.2011 1:1000 Mätningsavdelningen Nr 920 SMÅHUSOMRÅDE

Läs mer

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden o 1 1 s sammanträde Föredragningslista/Kallelse Plats: telefonsammaträde Tid: fredag den 22 juli 2011 kl. 12.00 13.00 Nr Ärende 087 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 088 Val av protokolljusterare

Läs mer

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård 6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård Hamnekärret är en dalgång som sträcker sig från Rödsvägen ner till Hamnebukten och Stora Stenar. Husen ligger längs med vägen och bergen med odlingsmark däremellan. Bebyggelsen

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 30 november 2015

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 30 november 2015 HAMMARLANDS KOMMUN SKARPNÅTÖ PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 30 november 2015 Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar en del av fastighet Mösund

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

MARIEHAMNS STAD LEDIGA TOMTER

MARIEHAMNS STAD LEDIGA TOMTER MARIEHAMNS STAD LEDIGA TOMTER BOSTADSKVARTERET NÄSHAGEN I STADSDELEN APALÄNGEN del 1 30.6.2011 OMRÅDET Kvarteret Näshagen ligger i nordvästra Mariehamn i stadsdelen Apalängen. Trafikmatningen sker via

Läs mer

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING Lantmätare Ab Öhman BEHANDLINGSSKEDEN Meddelande om inledande av planläggning kungjorts i Pargas Kungörelser 29.1.2015

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekarta som är daterad den 1 juni 2010, reviderad den 2 september 2010.

Beskrivningen avser detaljplanekarta som är daterad den 1 juni 2010, reviderad den 2 september 2010. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY Planbeskrivning över detaljplan. Beskrivningen avser detaljplanekarta som är daterad den 1 juni 2010, reviderad den 2 september 2010. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar en

Läs mer

LOVISA, MERIHEINÄ STRANDDETALJPLAN

LOVISA, MERIHEINÄ STRANDDETALJPLAN LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 12.11.2012; korrigerat 15.1.2015 LOVISA, MERIHEINÄ STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Två av stugorna (Stuga 1 och 2) på Lilla Raksta ligger på en höjd omgiven av en stor naturtomt i området Raksta.

Två av stugorna (Stuga 1 och 2) på Lilla Raksta ligger på en höjd omgiven av en stor naturtomt i området Raksta. LILLA Raksta Omgivning Området Raksta är relativt kuperat och bebyggt med fritidshusbebyggelse som uppkommit efter styckningen av området på 1950-talet. Fritidshusen i området är under omvandling till

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Bilaga D PLANBESKRIVNING STPLNR 1066 MARIEHAMNS STAD

Bilaga D PLANBESKRIVNING STPLNR 1066 MARIEHAMNS STAD Bilaga D PLANSKRIVNING STPLNR MARIEHAMNS STAD Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen för Sviby by, lägenheten Rnr : samt tomtindelning för stadsdelen Klinten, kvarter, tomterna av den..

Läs mer

PARGAS STAD KIRJAISSUNDET STRANDDETALJPLANE- ÄNDRING

PARGAS STAD KIRJAISSUNDET STRANDDETALJPLANE- ÄNDRING PARGAS STAD KIRJAISSUNDET STRANDDETALJPLANE- ÄNDRING Lantmätare Ab Öhman 2014 STRANDDETALJPLANEBESKRIVNING 1 BAS- OCH IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Stranddetaljplanebeskrivningen gäller 2.1.2014 daterad stranddetaljplanekarta.

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme.

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme. - " t. Vård- och underhållsplan, Granskogs torp, Säby 3: 71, Västra Jåtvatåliet. Järfälla kommun Nulägesbeskrivning Läge Granskogs torp ligger på ]änrafåltet inom Västra järvafältets naturreservat, Torpet

Läs mer

Frågor och svar om Svinö holme

Frågor och svar om Svinö holme Stadsarkitektkansliet 1/5 23.06.2015 Frågor och svar om Svinö holme På stadsfullmäktiges uppdrag har stadsarkitektkansliet tagit fram tre alternativa skisser gällande markanvändning för Svinö holme. En

Läs mer

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Drömmer du om ett hus på landet och samtidigt vill ha nära till grannar och service? Nu säljs fina tomter på ett nyplanerat område vid Kyrkviken i Eckerö. Området

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR BYGGNADSPLAN OCH STADSPLAN. bostäder. (tidigare: för affärs- och bostadsvåningshus)

FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR BYGGNADSPLAN OCH STADSPLAN. bostäder. (tidigare: för affärs- och bostadsvåningshus) FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR BYGGNADSPLAN OCH STADSPLAN kod färg/ utseende beteckning textförklaring tidigare förklaring 1 A Kvartersområde för allmän byggnad. (A=allmän) 2 AF Kvartersområde för

Läs mer

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Drömmer du om ett hus på landet och samtidigt vill ha nära till grannar och service? Nu säljs fina tomter på ett nyplanerat område vid Kyrkviken i Eckerö. Området

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland.

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Mattsgården Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Andreas Lindblad Rapport 2007:27 2 Mattsgården Genomgång och identifikation

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 OBJEKTETS LÄGE Objektets adress Bennäsvägen 132, 68600 Jakobstad Nuvarande ägare och adress Thommy Bexar, Klingens väg 10, 68800 Kållby RN:r/tomt 10:58 och 10:277

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

GERBY V BYGGANVISNINGAR

GERBY V BYGGANVISNINGAR GERBY V BYGGANVISNINGAR Janina Lepistö Planläggningen Vasa stad 2012 BYGGANVISNINGAR FÖR OMRÅDET GERBY V I VASA UTARBETADE AV Planläggningsarkitekt Janina Lepistö ENLIGT MARKANVÄNDNINGS- OCH BYGGLAGEN

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

Söder 60:5, Sockerbruksgränd

Söder 60:5, Sockerbruksgränd PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-03-14 Antagen av BMN: 2011-05-25 Dnr: 10BMN376 Laga kraft: 2011-06-29 Handläggare: Sari Svedjeholm Söder 60:5, Sockerbruksgränd Detaljplan för bostäder Gävle kommun,

Läs mer

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp, Varbergs kommun 2015:22 OMSLAG Vass till tak på Gården

Läs mer

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Nabbskata detaljplan Utkast till påseende 9.6. 10.7.2016 KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Följande åsikter och utlåtanden framfördes under tiden för påseende till detaljplaneutkastet:

Läs mer

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kv Bofinken 13, Nikolai församling, Örebro, Örebro kommun, Närke Målningsarbeten 2009 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:5 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Byggregler

Byggregler Byggregler 2019-01-01 Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation. Dokumentet ändras när det finns behov av att tydliggöra regler och används som

Läs mer

Charmigt och välskött bostadshus i äldre stil i Olofsnäs, Geta

Charmigt och välskött bostadshus i äldre stil i Olofsnäs, Geta Charmigt och välskött bostadshus i äldre stil i Olofsnäs, Geta www.fk.ax Bostadshus i Olofsnäs, Geta Amerika-inspirerat Smakfullt renoverat Rymligt och funktionellt Annorlunda Moderna tekniska lösningar

Läs mer

Litet bostadshus vid Genvägen 9 B i Östernäs, Mariehamn.

Litet bostadshus vid Genvägen 9 B i Östernäs, Mariehamn. Litet bostadshus vid Genvägen 9 B i Östernäs, Mariehamn. Vid Genvägen 9 B i Östernäs, Mariehamn säljer vi detta lilla bostadshus som inrymmer hall, badrum, kök och allrum. Alla inre ytor behöver renoveras,

Läs mer

ostadshus i Hindersböle, Mariehamn.

ostadshus i Hindersböle, Mariehamn. ostadshus i Hindersböle, Mariehamn. Bostadshus i ett plan på fullständig källarvåning från 1973 på egen tomt om 742 m² vid Örtvägen 18/Timotejgränd 1. Utgångspris: 175.000 Örtvägen 18 / Timotejgränd 1

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR NYBYGGAREN 9 OCH KV NYRÖJAREN

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR NYBYGGAREN 9 OCH KV NYRÖJAREN 1(15) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR NYBYGGAREN 9 OCH KV NYRÖJAREN (Söderby II) i Salem, Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-73, tillägg till gällande detaljplan nr 82-02 dnr 2007/64 PLANBESTÄMMELSER MED

Läs mer

BOSTADSHUS i 1½ plan jämte markområde ca 2,6 ha i Torrbolstad by i Finström

BOSTADSHUS i 1½ plan jämte markområde ca 2,6 ha i Torrbolstad by i Finström BOSTADSHUS i 1½ plan jämte markområde ca 2,6 ha i Torrbolstad by i Finström Presentation Ett charmigt och mycket välskött bostadshus som ursprungligen är uppfört i stående stock år 1934 i 1½ plan med hel

Läs mer

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne Britt-Marie Lennartsson RENOVERING AV FASAD Lindhovs kungsgård, Lindhov 1:1,Lindberga socken, Varbergs kommun 2014:22 OMSLAGSBILD K 2014-72 FOTO

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

ostadshus vid Norragatan 37 B i Mariehamn

ostadshus vid Norragatan 37 B i Mariehamn ostadshus vid Norragatan 37 B i Mariehamn K-märkt bostadshus från 1913 centralt men ändå ostört beläget och ett av få bevarade trähus från sin byggtid. Utgångspris: 200 000 Norragatan 37 B 200 000 Ett

Läs mer

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2013-11-28 HANDLÄGGARE:EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län Samråds-

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden

Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden BORGÅ Detaljplan 378 BYGGANVISNINGAR OCH ÖVERSIKTSPLAN FÖR GRÖNOMRÅDEN Planläggnings- och byggnadsnämnden 1.11.2007 340 Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden Borgå stad stadsplaneringsavdelningen

Läs mer

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN BORGÅ BILAGA 17 ÖSTRA MENSAS STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN DETALJPLAN FÖR DELAR AV BYARNA HAIKO OCH SVARTSÅ Förslag II var framlagt 19.3-22.4.2014

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV KVARTER 4205 SAMT DEL AV PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY (420).

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV KVARTER 4205 SAMT DEL AV PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY (420). JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV KVARTER 4205 SAMT DEL AV PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY (420). Beskrivningen avser detaljplankartan som är daterad 15 augusti

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN Bilaga till kvartersplanen Byggsättsanvisningar SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN GULLRISVÄGEN, RENFANEVÄGEN OCH VÄNDEROTSVÄGEN Kvarter 26 34 i stadsdel 251. 14.10.2016 uppdaterad 1.9.2017 INNEHÅLL 1.

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA Bostadsområdet med storslagen vy Bostadsområdet ligger på Kasbergets högst belägna delar på uppåt ca 65 meter över havet. Många tomter erbjuder vidsträckta vyer över Ålands

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER MED ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG Upprättad av plan- och exploateringsenheten, reviderad

PLANBESTÄMMELSER MED ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG Upprättad av plan- och exploateringsenheten, reviderad 1(14) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR JÄGAREN 1 m fl (Söderby I) i Salem, Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-72, tillägg till gällande detaljplan nr 82-01 dnr 2007/7 PLANBESTÄMMELSER MED ÄNDRINGAR OCH

Läs mer

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Granbomsstugan Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Byte av fasadpanel 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2010:23 INLEDNING... 3 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

ostadshus i Storby, Eckerö. Äldre gårdsenhet med bostadshus/torp under pågående renovering, bagarstuga och ladugård. Utgångspris: 75 000

ostadshus i Storby, Eckerö. Äldre gårdsenhet med bostadshus/torp under pågående renovering, bagarstuga och ladugård. Utgångspris: 75 000 ostadshus i Storby, Eckerö. Äldre gårdsenhet med bostadshus/torp under pågående renovering, bagarstuga och ladugård. Utgångspris: 75 000 Käringsundsvägen 67 75 000 ALLMÄN BESKRIVNING Idyllisk äldre gårdsenhet

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

Gäller inom markerat område Upprättad 2006-09-26, Antagen 2006-11-20 (KF 102/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-04-21 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING ANTIKVARISK URSPRUNGLIGA BYGGNADSDELAR / BYGGNADSDETALJER SADELTAK NU MED BETONGPANNOR HÄNG- OCH STUPRÖR DELVIS UTBYTTA TEGELSTENSMURAD SKORSTEN NU PLÅTINKLÄDD FÖNSTER MED RUNDBÅGE- FORMADE BÅGAR TIMMERPANEL

Läs mer

ostadshus vid Godbyvägen 30, i Mariehamn Fortlöpande renoverat 40-talshus på stor, egen tomt i Johannebo, Mariehamn. Utgångspris:

ostadshus vid Godbyvägen 30, i Mariehamn Fortlöpande renoverat 40-talshus på stor, egen tomt i Johannebo, Mariehamn. Utgångspris: B ostadshus vid Godbyvägen 30, i Mariehamn Fortlöpande renoverat 40-talshus på stor, egen tomt i Johannebo, Mariehamn. Utgångspris: 195 000 Godbyvägen 30 195 000 BOSTADSHUSET Bostadshuset är uppfört 1946

Läs mer

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov.

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov. 3 5 4 3 5 5 8 7 9 8 8 6 6 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av Detaljplan för GENETA, del 7 inom stadsdelen Geneta i Södertälje Tillägg till PLANBESKRIVNING Arkivnummer: P 595 Dnr. 009-0003-4 Upprättad

Läs mer

Bygga på landet. Avesta - Fagersta - Norberg

Bygga på landet. Avesta - Fagersta - Norberg Bygga på landet Avesta - Fagersta - Norberg Denna skrift vänder sig till dig som planerar att bygga på landet i Avesta, Fagersta eller Norbergs kommun. Den innehåller information och rekommendationer som

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

3:79 B C H K PARK. PLANER OCH BESTÄMMELSER Användningsgräns sammanfallande med fastighetsgräns

3:79 B C H K PARK. PLANER OCH BESTÄMMELSER Användningsgräns sammanfallande med fastighetsgräns PLANKARTA 24:1 C 3:79 Planbestämmelser Följande gäller inom område med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelse utan beteckning gäller inom hela planområdet.

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE Leksands kommun, Dalarnas län Antagen av KF 2002-11-20, 27 Laga kraft 2002-12-27-1 - BAKGRUND I och med att Plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 1 juli 1987 infördes

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-11-09 ANTAGANDEHANDLING

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-11-09 ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-11-09 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 Detaljplan för del av fastigheten Häverö-Norrby 26:4 i Häverö-Edebo-Singö församling Dnr 07-10155.214 Ks 07-1026 PLANBESKRIVNING

Läs mer

ostadshus vid Västra Kvarnbovägen Bostadshus om ca 140 m² på 3250 m² stor strandtomt vackert beläget vid Kvarnboviken. Utgångspris:

ostadshus vid Västra Kvarnbovägen Bostadshus om ca 140 m² på 3250 m² stor strandtomt vackert beläget vid Kvarnboviken. Utgångspris: ostadshus vid Västra Kvarnbovägen 20, Saltvik. Bostadshus om ca 140 m² på 3250 m² stor strandtomt vackert beläget vid Kvarnboviken. Utgångspris: 275 000 Västra Kvarnbovägen 20 275 000 www.maklarhuset.ax

Läs mer

ostadshus i Godby, Finström.

ostadshus i Godby, Finström. B ostadshus i Godby, Finström. I-I½plans hus med 5 rum och kök.. Stort fristående garage. Renoveringar utförda från 1997-2007. 2250 m 2 tomt på promenadavstånd till butiker, skola, daghem och idrottsanläggningar

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE

KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE BILAGA 3 KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE STATUSBESIKTNING UT- OCH IN- VÄNDIGT AV FASTIGHET MED BYGGNADER Kristianstad 2004-08-19 FB Engineering

Läs mer

Charmigt BOSTADSHUS & LADUGÅRD i landsbygdsmiljö i Prestgården Enstaka, Finström

Charmigt BOSTADSHUS & LADUGÅRD i landsbygdsmiljö i Prestgården Enstaka, Finström Charmigt BOSTADSHUS & LADUGÅRD i landsbygdsmiljö i Prestgården Enstaka, Finström Presentation Ett trevligt och tilltalande bostadshus uppfört i stående stock och träkonstruktion omkring 1946 i 1½ plan

Läs mer

Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299

Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299 BORGÅ Detaljplan 425 Detaljplan ÄPPELGÅRDEN 425 Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299 FASADFÄRGER alla byggnader FASADFÄRGER endast ekonomibyggnader;

Läs mer

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar 12 Stocksätter Omfattning Kv Tallen, Björken, Granen, Tunet 1, Stocksätter 1:2, Kornet, Hasselbacken, Trasten, Svanen, Ängen, Hultet samt Storspoven 5-7. Stocksätters mark låg fram till 1927 till största

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-02-15 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

Lindgården Lasarettet Medevi brunn

Lindgården Lasarettet Medevi brunn Rapport 2012:208 Antikvarisk medverkan Lindgården Lasarettet Medevi brunn Medevi brunn 2:1 Västra Ny socken Motala kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN 1(12) Miljö- och byggkontoret OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN BESKRIVNING Upprättad 2002-10-22 Reviderad 2003-06-06 Antagen 2004-04-29 Laga kraft 2004-05-28 2(12) HANDLINGAR Till områdesbestämmelserna

Läs mer