Så nära får ingen gå? och personlig assistans

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så nära får ingen gå? och personlig assistans"

Transkript

1 Så nära får ingen gå? En studie om sexualitet funktionshinder En studie om sexualitet, funktionshinder och personlig assistans

2 Sexualitet och hfunktionshinder en långvarig kamp Sexualitet oerhört viktigt för de flesta, men tabu inom funktionshinderrörelsen enklare kämpa för rättigheter inom utbildning, arbetsmarknad, tillgänglighet osv. (Anne Finger, amerikansk aktivist, 1992) Att uttrycka sin sexualitet kräver förutsättningar i vardagslivet, främst möjligheten att vara självständig, inte så mycket genom sexhjälpmedel utan personlig assistans (Adolf D. Ratzka, 1998)

3 Sexualitet Kön/ genus HBTQ SRHR (A)sexuell Sexuell praktik

4 LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet Respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet Inflytande och medbestämmande d över insatserna Med målet att leva ett liv som andra Goda levnadsvillkor (jfr Socialtjänstlagen) l Grundläggande d behov Övriga behov Sexualitet?

5 Assistans för underlättande av sexuell aktivitet i (Sexual facilitation)

6 Den danska modellen dll At hjælpe mennesker, som har behov for støtte i rela- tion til seksualitet, er en opgave, der inden for lovens rammer skal løses professionelt, etisk forsvarligt og med respekt for borgerens integritet og ret til selvbestemmelse. Ha ndbogen beskæftiger sig med, hvad det vil sige at have en professionel tilgang til andre menneskers seksualitet. Hvad skal man vide, hvad skal man kunne, og hvordan yder man i praksis en professionel indsats i forhold til seksualitet?

7

8

9

10 Personlig assistans som yrke Inga formella behörighetskrav Låg grad av professionalisering Få riktlinjer Genomgångsyrke Svag arbetsrätt, olika villkor beroende på anställningsform Ensamarbete Individualiserat Integritetsnära

11 assistansnändr användare chefer assistenter

12 Assistansanvändare, forum: Hur ska jag go ra fo r att inte tycka det a r pinsamt att be min assistent om hja lp att kunna la gga mig naken i sa ngen? Vi med funktionshinder har va l också behov som att smeka oss, eller? Tycker detta a r sa pinsamt att jag avsta r fra n detta da jag inte klarar av att klä av mig sja lv och la gga mig i sa ngen. Na gon som har tips på vad jag ska go ra?

13 Assistansanvändare, intervju Det är inte som att min man bara kan dra ner mig mitt på dagen och ha sex på soffan, så är det ju inte. Och det får vi ju någonstans också, gilla läget.

14 Assistansanvändare, intervju Ibland känns det tufft att säga till dem [assistenterna] t att Nu vill vi vara ensamma en timme, kan du gå ut? När det är vinter ute det är enklare när det är sommar. Så du sätter inte dig själv i första rummet. Det vore fint om ingen fanns i lägenheten men du drar r dig från att skicka k ut någon på det sättet.

15 Assistansanvändare, forum Jag har verkligen fa tt ka nslan nu av att folk tror att vi med funktionshinder inte har sex. Blir inte laẗtare da man lever med assistans. Jag Jgoch min pojkva n hade haft sex en morgon och na r min assistent kom in i sovrummet fo r att hja lpa mig komma upp på morgonen sa ger sager assistenten, men hallå, har ni haft sex ha r har eller? Ma ste ni ha det na r vi jobbar? Saken a r den att jag har assistans dygnet runt. Fa r vi med funktionshinder och assistans inte ha sex? Na gon som hamnat i liknande situation?

16 Assistansanvändare, forum: Att köpa prostituerade är olagligt, så det tycker jag absolut att assistenter har rätt att vägra. Däremot bli störd av att brukare har sex när de bor i en trång lägenhet, det måste de bara stå ut med ingen har rätt att förtrycka någon annans sexualitet, speciellt inte i deras eget hem! Precis! En brukare har inte möjligheten att byta liv, medan en assistent har möjligheten att byta jobb!

17 Assistent, forum: Ja, sex är ett behov - men inte så starkt som mat, för äter vi inte så dör vi. Samma sak gäller knappast sex.

18 Assistent, forum: Jag har arbetat som assistent åt en brukare som hade helt naturliga behov tillsammans med sin man, jag såg absolut inget konstigt eller motbjudande med det. [ ] Hon och jag hade som en kod och när hon visade den så var det bara för mig att bli ett med väggen och hålla mig borta. Det funkade bra och brukaren var nöjd.

19 Assistent, intervju: Jag Jgkänner nu när vi pratar att det är väldigt mycket en ledningsfråga. Jag kan ta de stegen, jag kan ta det som behövs göras för att den som jag arbetar hos ska få ett rikt liv. Men jag måste få det tillsagt av en arbetsledare eller hemsjukvården kanske. Men det ska komma någonstans ifrån och det ska vara som en arbetsuppgift som är förklarad för mig.

20 Assistent, intervju: Jag skulle absolut kunna tänka mig att hjälpa till om det var kanske ett par som skulle ha sex, lägga till rätta och så. Men inte en ensam man som ska onanera.

21 Assistent, intervju: Jag menar, det kan vara en 20-årig kille som är på toppen av sin sexualitet, som inte kan röra en fena, men när vi är i badrummet, med speglar överallt [så säger han] kan du ge mig en hand här? Ja, men för guds skull, jag är ju en 40-årig kvinna, jag tycker synd om honom, så jag tvättar lite extra och hoppsan!

22 Chef, fokusgrupp: En assistansanvändare vände sig till assistenterna för att få hjälp med att hitta en man Assistenterna vänder sig till chefen och tillsammans kommer de fram till en alternativ lösning: att köpa sexleksaker Begränsat hjälpbehov med användningen Inga vikarier Sammansvetsad personalgrupp, bra relationer till assistansanvändaren

23 Chef, fokusgrupp: De var jättepositiva. I och med att assistenterna inte hade något emot detta och i och med att hon själv uttryckte denna önskan såg vi detta bara som en del av hennes behov. Dessutom såg jag inte att den hjälpen var mer än att hjälpa någon med kateter, så då tyckte jag att det var väl inte så farligt.

24 Chefer, fokusgrupp: Vinjett om assistansanvändare som behöver assistans på krogen, att följa med någon hem: Chef 3: Ja, det skulle vara okej för assistenten att följa med, men jag tror också att man alltså, det här situationen, eller det här scenariot behöver man nog ha diskuterat innan, så att assistenten är väldigt på det klara med hur långt man ska gå, och att man också har diskuterat det med brukaren och säger det, förklarar det, att händer det här så kommer jag att hjälpa med det här och det här och jag kommer följa med dig hit och hit, men inte längre. Och under den förutsättningen så tycker jag det är helt okej. Men skulle det ske om man inte hade diskuterat det innan så skulle det skapa en enorm osäkerhet, och utsatthet (mm) hos assistenten it t (mm).

25 Chefer, fokusgrupp: Chef 2: Ja, alltså det är ju jättesvårt, man vet ju inte vart de ärpå väg överhuvudtaget. t Chef 3: Nej, precis Chef 2: Det kan ju också vara ett arbetsmiljöproblem, så att det är svårt. Man kan ju hamna någonstans där man liksom inte reder situationen överhuvudtaget. Sen så jag hade nog tittat på det arbetsmiljömässigt, fixar vi detta eller inte, vad är det för risker? Tror jag. Jag hade nog varit tvungen att se det från det hållet. (de andra uttrycker medhåll)

26 Chefer, fokusgrupp: Chef 3: Ja, men faktiskt. För det handlar ju inte om att vi vill neka brukaren till att en sexuell situation utan att det får vara under okej förhållanden Chef 2: Ja, vi får ju inte gå in i risker, finns det en risk så Chef 3: Måste vi backa Chef 2: Vi har ju arbetsmiljöansvaret, det är ju inte vi måste ge den anställde trygghet. Kan inte skicka, liksom nej, det hade jag nog, där hade jag nog sagt nej.

27

28 En hemlighet känd av många Det kan vara jobbigt att ha assistenter, en eller flera personer, som hela tiden vet det mesta om en ens liv och det kan också vara lite tabu att prata om. Många personer är uppfostrade med att vara tacksamma. Många väljer att inte säga ifrån när saker inte fungerar som man vill, eftersom man är helt beroende av hjälpen få från assistenten.

29 En hemlighet känd av många Relationsberoende trygghet Egen kunskapsutveckling ggrunden Bemötande t.ex. icke-heteropar

30 Socialstyrelsens etikråd Utskottet för sociala frågor Besvarar inkomna etiska frågeställningar från kommuner och verksamheter på det sociala området Ej rådgivande Ej allmänna rekommendationer

31 En personlig assistent och en brukare har tillsammans kommit fram till att assistenten under arbetstid hjälper brukaren att onanera. Medverkar assistenten till brottet sexköp? Kan assistenten räknas vara i en beroendeställning i och med att den är anställd av brukaren?

32 Ej sexköp enligt Brottsbalken I LSS nämns inget om sexuella behov, som väl rent allmänt får anses vara grundläggande gg mänskliga behov. Det är därför oklart vad lagstiftaren avsett skall omfattas av personlig assistans. En objektiv tolkning av lagen ger dock utrymme för att även sexuella behov skall ingå i begreppet grundläggande behov, där också nämns annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade.

33 Även om hjälpinsatsen som den beskrivits inte är olaglig, g, samt att avtalet om hjälpen ingåtts frivilligt, väcker beskrivna dilemman flera frågor: kan sexuella behov jämställas med andra grundläggande behov? Kan hjälp med att onanera reduceras till en teknisk fråga frikopplad från känslor mellan den som ger och den som får hjälpen och kan sådan hjälp ges utifrån ett professionellt förhållningssätt hos personalen?

34 Slutsatser

35 Slutsatser Alla parter är osäkra på vad de kan göra Motsättningar LSS arbetsmiljölagen Legitimitet önskas Viktigt diskutera föreställningar om normal sexualitet och att leva som andra Vilken rätt har personer utan funktionsnedsättning att dfii definiera gränserna för sexualiteten hos personer med funktionsnedsättning? Funktionsmaktsordningen Vilken plats har sexualitetsfrågor i välfärdsinsatserna?

36

Sexualitet, intellektuella funktionsnedsättningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, Ph L

Sexualitet, intellektuella funktionsnedsättningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, Ph L Sexualitet, intellektuella funktionsnedsättningar och professionellt bemötande Jack Lukkerz Socionom, sexolog, Ph L Sexologisk utgångspunkt Kropp, fysiologi, biologi, gensvar Identitet, känslor, fantasier,

Läs mer

Goda relationer. En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet

Goda relationer. En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet Goda relationer En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet Petra Sundström, strateg Omsorgsförvaltningen 2018-05-03 Varför? Föräldrar och personal kan vara

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

ELISABETH OLIN OCH ANNA DUNÉR. Anhörigassistans - frizon eller fängelse?

ELISABETH OLIN OCH ANNA DUNÉR. Anhörigassistans - frizon eller fängelse? ELISABETH OLIN OCH ANNA DUNÉR Anhörigassistans - frizon eller fängelse? PA en insats i tiden Infördes 1994 efter krav från Independent Living-rörelsen (STIL) med rötter i USA och Storbritannien Syftet

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING INOM OMSORGEN FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014

BRUKARUNDERSÖKNING INOM OMSORGEN FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 BRUKARUNDERSÖKNING INOM OMSORGEN FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 Genomlysning av samtliga LSS-verksamheter samt boendestöd med undantag av daglig verksamhet Sammanställd juni 2014 Sammanfattning

Läs mer

Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL

Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL Sexologisk utgångspunkt Kropp, fysiologi, biologi, gensvar Iden:tet, känslor, fantasier,

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET

UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll barn och ungdom är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15

Läs mer

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet 1 av 13 Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet Boken finns som pdf-fil: http://www.ungarorelsehindrade.se/images/stories/hemlighet/boken/boken.pdf Du kan fylla i och spara dina

Läs mer

Kvalitet i LSS Version 1.0

Kvalitet i LSS Version 1.0 Föreningen Autism i Stockholms län Kvalitet i LSS Version 1.0 Kvalitetsarbete i verksamheter enligt LSS Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Kvalitet i verksamheter enligt LSS. 5. Hur mäter man kvalitet?

Läs mer

Lättläst OMVÅRDNAD GÄVLE. Värdighetsgarantin. vårt kvalitetslöfte till dig som kund

Lättläst OMVÅRDNAD GÄVLE. Värdighetsgarantin. vårt kvalitetslöfte till dig som kund OMVÅRDNAD GÄVLE Lättläst Värdighetsgarantin vårt kvalitetslöfte till dig som kund Värdighetsgaranti Omvårdnadsnämnden i Gävle kommun beslutade om värdighetsgarantin den 19 december år 2012. Värdighetsgarantin

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning

Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning SOSFS (S) Allmänna råd Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS Hjo kommun Till personer som vill veta mer om insatsen personlig assistans I den här broschyren informerar kommunen om insatsen personlig

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

1.1 Behovet av personlig assistans för den dagliga livsföringen Detta avsnitt beskriver begreppen personlig assistans och daglig livsföring.

1.1 Behovet av personlig assistans för den dagliga livsföringen Detta avsnitt beskriver begreppen personlig assistans och daglig livsföring. Avsnitt Kapitel 6 Synpunkter Förutsättningar för rätt till assistansersättning 6.1 6.2 6.3 1.1 Behovet av personlig assistans för den dagliga livsföringen Detta avsnitt beskriver begreppen personlig assistans

Läs mer

2014-09-18 Nf 149/2012. Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun

2014-09-18 Nf 149/2012. Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun 2014-09-18 Nf 149/2012 Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 1 Syfte...

Läs mer

DOM 2014-10- 1 3. Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborgs kommun 251 89 Helsingborg

DOM 2014-10- 1 3. Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborgs kommun 251 89 Helsingborg KAARRÄTTEN I GÖTEBORG DO 2014-10- 1 3 eddelad i Göteborg ål nr 7512-13 Sida 1 (2) KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborgs kommun 251 89 Helsingborg OTPART ÖVERKLAGAT AV GÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Välkommen till VKL:s seminarium om MinPlan tjänstedesign i daglig verksamhet

Välkommen till VKL:s seminarium om MinPlan tjänstedesign i daglig verksamhet Välkommen till VKL:s seminarium om MinPlan tjänstedesign i daglig verksamhet = DU Seminariet utgör en i vår länsgemensamma satsning på att utveckla kunskapsbaserade arbetssätt i LSS-verksamheter Satsning

Läs mer

Sexualitet, funk.onsnedsä3ningar och professionellt arbete. Jack Lukkerz Socionom, sexolog

Sexualitet, funk.onsnedsä3ningar och professionellt arbete. Jack Lukkerz Socionom, sexolog Sexualitet, funk.onsnedsä3ningar och professionellt arbete Jack Lukkerz Socionom, sexolog Så vad är sexualitet? Sexualitet mina utgångspunkter Kropp, fysiologi, biologi, gensvar Iden.tet, känslor, fantasier,

Läs mer

Misskött omorganisation. servicebaser

Misskött omorganisation. servicebaser Uppsala 2016-04-11 Misskött omorganisation av servicebaser En rapport av Liberalerna om majoritetens hantering och konsekvenserna för brukarna. Vad är en servicebas? Varför en rapport? Omsorgsnämnden (OSN)

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av yrket personlig assistent. Dir. 2018:72. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juli 2018

Kommittédirektiv. Översyn av yrket personlig assistent. Dir. 2018:72. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juli 2018 Kommittédirektiv Översyn av yrket personlig assistent Dir. 2018:72 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av yrket personlig assistent.

Läs mer

Vår värdegrund. Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS

Vår värdegrund. Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS Vår värdegrund Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS Goda levnadsvillkor och god etik! Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som ska garantera funktionshindrade

Läs mer

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Forskning och utveckling 2008-11-20 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist 1 (7) Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen Bakgrund Ungdomsmottagningar,

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - boende är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord 2013 05 06 SOSFS 2013:X (S) Utkom från trycket den 2013 Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper

Läs mer

Frågor till samtliga politiska partier i Falkenbergs kommun inför valet 2018

Frågor till samtliga politiska partier i Falkenbergs kommun inför valet 2018 Falkenberg 2018-07-12 Frågor till samtliga politiska partier i Falkenbergs kommun inför valet 2018 Riksförbundet FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) utser varje år Bästa LSS-kommun

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Norrköping

Norrköping Norrköping 2019-01- 23 Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en länsövergripande förening som representerar 1350 personer inom autismspektrumtillstånd. Ungefär 400 av dessa är bosatta inom Norrköpings

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Detta är en information till dig som har ditt barn på Smultronets förskola. På vår förskola tillämpas skollagen och diskrimineringslagen, så att

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som avser personer med funktionshinder

Socialstyrelsens författningssamling. Personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som avser personer med funktionshinder SOSFS 2008:32 (S) Allmänna råd Personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som avser personer med funktionshinder Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR VÅRD OCH OMSORG INOM KOMMUNEN VÄRDIGT LIV OCH VÄLBEFINNANDE. Ringhult. Foto: Henrik Tingström

VÄRDEGRUND FÖR VÅRD OCH OMSORG INOM KOMMUNEN VÄRDIGT LIV OCH VÄLBEFINNANDE. Ringhult. Foto: Henrik Tingström VÄRDEGRUND FÖR VÅRD OCH OMSORG INOM KOMMUNEN Ringhult. Foto: Henrik Tingström VÄRDIGT LIV OCH VÄLBEFINNANDE Värdegrundens syfte Våra värderingar, det vill säga hur vi ser på och resonerar kring olika saker,

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet

Samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet Samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet Ett sätt att främja lika rättigheter, möjligheter och förutsättningar för brukare med olika former av intellektuell funktionsnedsättning Denna trycksak

Läs mer

Om personlig assistans för barn

Om personlig assistans för barn Om personlig assistans för barn l A lntressegruppen FÖR ASSlSTANSBERÄTTlGADE Information från Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Intressegruppen för Assistansberättigade Intressegruppen för

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 december 2012 KLAGANDE Omsorgsnämnden i Värnamo kommun 331 83 Värnamo MOTPART AA Ombud: Advokat Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Cardellgatan

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

Sammanställning av brukarenkät till deltagare vid ToRa 2017

Sammanställning av brukarenkät till deltagare vid ToRa 2017 Sida 1 (13) Sammanställning av brukarenkät till deltagare vid ToRa 17 Sammanfattning En brukarenkät lämnades ut under mars 17 till brukarna som deltar i verksamheten ToRa. 3 besvarade enkäter har lämnats

Läs mer

Verksamheter för personer med funktionsnedsättning Assistansenheten Barbro Färninger

Verksamheter för personer med funktionsnedsättning Assistansenheten Barbro Färninger Verksamheter för personer med funktionsnedsättning Assistansenheten Barbro Färninger Resultat av brukarundersökning personlig assistans 2014 Resultat från brukarundersökning inom personlig assistans 2014

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN Inledning ger stöd till personer med funktionsnedsättning. Stödet som område stöd och service ger styrs av lagar. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Att få rätt stöd i sitt hem

Att få rätt stöd i sitt hem Att få rätt stöd i sitt hem Att flytta från föräldrahemmet Bostäder Vi lever i en kultur där vuxna personer oavsett funktionsnedsättningar skall flytta från sina föräldrar och leva ett självständigt liv

Läs mer

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert Personlig assistans Nordiskt seminarium 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm Ulla Clevnert Personlig assistans enligt 9 2 LSS Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader

Läs mer

Sandbäcksgatan 7, Karlstad * varmlandassistans.se Verksamhetsbeskrivning

Sandbäcksgatan 7, Karlstad * varmlandassistans.se Verksamhetsbeskrivning Sandbäcksgatan 7, 653 40 Karlstad 054-820 10 10 * varmlandassistans.se kontakt@varmlandassistans.se Verksamhetsbeskrivning Organisation Värmland Assistans AB är ett litet bolag med huvudkontoret i Karlstad.

Läs mer

Introduktionsperiod och mentorskap

Introduktionsperiod och mentorskap Introduktionsperiod och mentorskap Handlingsplan för stöd till nyutexaminerade lärare och förskollärare i Ludvika kommun. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Om jag vill lyckas med

Läs mer

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter Utskottet för funktionshinder och samverkan Funktionshinder Nationella minoriteter Funktionsnedsättning Tillgänglighet Delaktighet Funktionshinder Brukare https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f3_v9udl1km

Läs mer

Mitt Liv Jag Bestämmer! Inspirationsdag om delaktighet

Mitt Liv Jag Bestämmer! Inspirationsdag om delaktighet Mitt Liv Jag Bestämmer! Inspirationsdag om delaktighet Politiker och brukare i samtal om delaktighet i samhället Hur får ni veta om brukares behov? På vilket sätt vill ni politiker att brukare ska ta plats?

Läs mer

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 Principer i LSS 5 Verksamhet ska: Främja jämlikhet i levnadsvillkor Främja full delaktighet i samhällslivet Målet är: Få

Läs mer

IfA-godkännande OP Assistans 2014

IfA-godkännande OP Assistans 2014 Q. Får du stöd med att fylla i enkäten? Frågorna i enkäten vänder sig till dig som assistansberättigad. Om du behöver någon annans stöd för att svara på dem så svarar du ja på denna fråga. Den personen

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Unga med funktionsnedsättning

Unga med funktionsnedsättning Unga med funktionsnedsättning Jobb, fritid och möjlighet att påverka samhället LÄTTLÄST SVENSKA Våra delrapporter till Fokus 17 är: Fokus 16:1 Unga nyanländas etablering. Kartläggning av etableringsuppdraget

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, 2. Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv Lättläst Detta är Frösunda Vi ger dig stöd till ett bättre liv Detta är viktigt för Frösunda Alla människor har samma värde. Alla människor kan utveckla sig. Det ska vara roligt att träffa andra människor.

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2018 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 55 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Brukarrevision. Länsmanstorget 1 Västra Hisingen

Brukarrevision. Länsmanstorget 1 Västra Hisingen Brukarrevision Länsmanstorget 1 Västra Hisingen 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet funktionshinder

Läs mer

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen?

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Elisabeth Lagerkrans, utredare inom välfärdsteknologi på Myndigheten för delaktighet Evamaria Nerell, utbildning

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, BESLUT 2013-11-06 Dnr 1(7) Akida Omsorg AB Skogsbacken 21 172 41 Sundbyberg Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS)

Läs mer

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22 OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE Utbildning socialnämnden 2015-01-22 Administrativa enheten Administration Bemanningspool Biståndshandläggare LSS, SoL o färdtjänst, 5,0 tjänst OoF Avd chef Utvecklingsenhet

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

En funktionshindrad persons behov av transport har inte ansetts utgöra ett sådant annat personligt behov som ger rätt till personlig assistans.

En funktionshindrad persons behov av transport har inte ansetts utgöra ett sådant annat personligt behov som ger rätt till personlig assistans. HFD 2017 ref. 27 En funktionshindrad persons behov av transport har inte ansetts utgöra ett sådant annat personligt behov som ger rätt till personlig assistans. 9 a andra stycket lagen (1993:387) om stöd

Läs mer

Frågeförslag till ett Planeringssamtal

Frågeförslag till ett Planeringssamtal Vård- och omsorgsboende Hemtjänst Frågeförslag till ett Planeringssamtal For att underlatta planeringssamtalet sa har vi gjort en sammanstallning av ett antal fragor som kan vara bra att stalla nar du

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen När du behöver HJÄLP & STÖD i vardagen OMSORG & VÅRD - Landskrona stad Människor kan i livets olika faser behöva omsorg eller socialt stöd för att klara vardagen och leva ett gott liv. Vi föds och lever

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (8) meddelat i Stockholm den 12 november 2013 KLAGANDE AA MOTPART Sociala omsorgsnämnden i Borås kommun 501 80 Borås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings

Läs mer

Medbestämmande, AKK och godmanskap. Kommunikationskarnevalen 2014 Linda Björk

Medbestämmande, AKK och godmanskap. Kommunikationskarnevalen 2014 Linda Björk Medbestämmande, AKK och godmanskap Kommunikationskarnevalen 2014 Linda Björk Bakgrund Avhandling i Socialt arbete på Linnéuniversitetet: Erkännande, makt och möten, En studie av inflytande och självbestämmande

Läs mer

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Försäkringskassans ställningstagande Vid bedömningen av hur många assistanstimmar som ska beviljas för andra

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Det främjande arbetet Gemensamt förhållningssätt Tid för samtal Informella miljöer Höja kompetensen Tydliga mål som utvärderas Den egna situationen Tydlig och synlig

Läs mer

Rättigheter och barnperspektiv. NKA den 10 mars 2014 Cecilia Wiestål Brukarkooperativet JAG

Rättigheter och barnperspektiv. NKA den 10 mars 2014 Cecilia Wiestål Brukarkooperativet JAG Rättigheter och barnperspektiv NKA den 10 mars 2014 Cecilia Wiestål Brukarkooperativet JAG Mänskliga rättigheter De mänskliga rättigheterna är universella, odelbara och ömsesidigt beroende. De mänskliga

Läs mer

Att leva som andra. Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Att leva som andra. Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Att leva som andra Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS LSS betyder Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. LSS- lagen säger att en del människor

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Granskningsrapport Brukarrevision Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Örgryte-Härlanda SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014. EXECUTIVE SUMMARY Gör dina val medvetet

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014. EXECUTIVE SUMMARY Gör dina val medvetet INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014 EXECUTIVE SUMMARY Gör dina val medvetet Föreläsningsanteckningar Raymond Ahlgren Stockholm, Oscarsteatern 18 november 2014 EXECUTIVE SUMMARY: Gör dina val medvetet INSIGHTLAB:

Läs mer

Om mänskliga rättigheter- Om barns rättigheter- Om barnets rätt till sin personlig assistans

Om mänskliga rättigheter- Om barns rättigheter- Om barnets rätt till sin personlig assistans Om mänskliga rättigheter- Om barns rättigheter- Om barnets rätt till sin personlig assistans Vad gör IfA? Intressegruppen för Assistansberättigade Intressepolitik Stöd till enskilda medlemmar Stöd till

Läs mer

+ 4 O 2 T 1 E 1 S + 4 + 3 + 3 + 2 VÄRDEGRUND. Socialförvaltningen, Örebro kommun

+ 4 O 2 T 1 E 1 S + 4 + 3 + 3 + 2 VÄRDEGRUND. Socialförvaltningen, Örebro kommun J 8 Ä J 8 Ä L K H M V B M Ä Ä M K + V R M K D P O 2 F O 2 L R + Y 8 + + O 2 L G 2 D L K G 2 H + 2 R D R VÄRDGRUD ocialförvaltningen, Örebro kommun Bakgrund 200 beslutade ocialförvaltningens ledning att

Läs mer

Landskrona stad. Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning

Landskrona stad. Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning Landskrona stad Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning 2013-2014 KARLSSON CECILIA - OMS September 2015 INNEHÅLL SIDA 1. BAKGRUND 2 2. SYFTE 5 3. METOD 5 4. RESULTAT 6 5. SLUTSATS 8 1 1.

Läs mer

Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad

Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad PLAN Stadskontoret Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad Lättläst Den här planen är skriven på lättläst av Centrum för lättläst. Innehållsförteckning Så ska det vara i Malmö stad... 1 Om LSS och FN-konventionen...

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN MÅL OCH HANDLINGSPLAN 2018-2020 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN CENTRALA BEGREPP Självbestämmande Delaktighet och inflytande Kontinuitet Helhetssyn Tillgänglighet 2 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Elevens självvärdering åk 1 2

Elevens självvärdering åk 1 2 Instruktion fo r genomga ng av elevens sja lvva rdering a k 1 2 Manual fo r la raren La rarens minnesanteckningar Blankett: Elevens självvärdering åk 1 2 Å K 1-2 Instruktion för genomgång av Elevens självvärdering

Läs mer

Nr 1 Va ren 2013. Almö. Foto: Håkan Nilsson

Nr 1 Va ren 2013. Almö. Foto: Håkan Nilsson L I N S L U S E N M e d l e m s t i d n i n g f ö r K a r l s k r ö n a F ö t ö k l u b b Nr 1 Va ren 2013 Almö Foto: Håkan Nilsson Innehållsförteckning Ordfö randen har ördet 3 Ma nadsmö ten hö sten 2013

Läs mer

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap Handledning och frågeställningar efter att läst boken, Lille Lustig och skogens vänner Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap 1. Instruktion från pedagog till barn: Titta

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Nöjdhetsundersökning Daglig verksamhet

Nöjdhetsundersökning Daglig verksamhet Nöjdhetsundersökning Daglig verksamhet 2016-12-07 KS.2017.0066 U N D E R R U B R I K Nöjdhetsundersökning Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Vad tycker du? Landskrona stad. Rapport från brukarundersökning 2011 Område funktionshinder

Vad tycker du? Landskrona stad. Rapport från brukarundersökning 2011 Område funktionshinder Vad tycker du? Landskrona stad Rapport från brukarundersökning 2011 Område funktionshinder Författare: Cecilia Karlsson Mars 2012 INNEHÅLL SIDA INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING 2. INLEDNING 3. BAKGRUND 3. FNs

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 25 juni 2015 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: Advokat Allan Saietz Snösundsvägen 45 134

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2011 KLAGANDE Socialnämnden i Bodens kommun 961 86 Boden MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 15

Läs mer