Mål Vad vi vill uppnå när vi kommunicerar med en särskild målgrupp, vad vi vill ha för motprestation av den särskilda målgruppen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mål Vad vi vill uppnå när vi kommunicerar med en särskild målgrupp, vad vi vill ha för motprestation av den särskilda målgruppen."

Transkript

1 Definitioner: Målgrupp En avgränsad grupp mottagare av vårt budskap. Mål Vad vi vill uppnå när vi kommunicerar med en särskild målgrupp, vad vi vill ha för motprestation av den särskilda målgruppen. Argument Vad vi ska fokusera på, trycka på och lyfta fram till en särskild målgrupp för att nå vårt mål. Undvik Det vi ska undvika att ta upp med en särskild målgrupp då det kan skapa förvirring eller motsäga ett viktigt argument. Målgrupp Unga Att väcka intresse och engagemang för skol-if. Att lära dem hur de genom föreningen kan skapa fysiska aktiviteter med ett varierat innehåll. Att lära dem att det är deras förening och få dem att komma med egna initiativ och ta eget ansvar. I en skolidrottsförening får de ungas chansen att själva fatta beslut, planera och arrangera, med stöd av en vuxen. Engagemang i skolidrottsföreningen är en bra merit på cv:t och kan leda till jobb. Med ökad fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen ökar ni inlärningsförmågan och kan skapa möjlighet för högre betyg. Aktiviteterna kan variera och väljs och bestäms av de unga. Alla kan vara med eftersom medlemsavgiften ofta är låg och aktiviteterna kan starta direkt när lektionerna är slut eller på raster och håltimmar. Som medlem i Skolidrottsförbundet har föreningen möjlighet att söka bidrag, som exempelvis LOK-stöd för de fysiska aktiviteterna som föreningen arrangerar. För dessa pengar kan föreningen utveckla och förbättra verksamheten ytterligare. I en skolidrottsförening finns det många olika roller så många kan vara med trots att de har olika intressen. Alla roller är viktiga för föreningen och passar många olika personer. Med skolidrottsföreningen som bas kan ni bjuda in andra föreningar att hålla aktiviteter med medlemmarna så att ni får chansen att prova många olika typer av aktiviteter. Att bygga och driva en förening och tillsammans sträva mot ett mål är roligt och skapar en fin gemenskap i föreningen och på medlemmarnas skola. Att bli för teknisk och detaljerad. Att lova sådant som du eller någon annan inte kan hålla. Att få det att bara handla om pengar och bidrag. Att fokusera för mycket på styrelsen. Övriga medlemmar har också en viktig roll.

2 Målgrupp Vuxenstöd Att väcka intresse och engagemang och hjälpa vuxenstödet att se möjligheter. Att stötta vuxenstödet och förklara hur Svensk idrotts föreningsstöttande nätverk ser ut. Att undersöka rådande förutsättningar för vuxenstödet och vid behov skapa en plan för att förbättra dessa. Skolidrottsföreningen ska ledas av de unga, och vuxenstödet är en viktig nyckelperson för att möjliggöra detta. Skolidrottsförbundet erbjuder utbildning i ledarskap och föreningslära. Om skolledningen känner till och förstår de positiva effekterna för de unga och för skolan finns möjlighet att skapa tid i tjänsten för vuxenstödet. Det kan vi hjälpas åt att försöka uppnå om du/ni vill. En välfungerande skolidrottsförening ger många positiva effekter för skolan - ökad fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen, bättre koncentration på lektioner, ökad kognitiv förmåga, möjlighet till ökade studieresultat (Bunkeflo), gemenskap och möjlighet till praktisk tillämpning av teoretiska förvärvade kunskaper. Skolidrottsföreningens aktiviteter kan frigöra planeringstid för fritidspersonalen. Skolidrottsföreningens aktiviteter kan nå de unga som inte är aktiva i andra föreningar eller som inte trivs på idrottslektionerna eftersom de unga själva ska få välja och bestämma över aktiviteterna och des innehåll. Berätta om positiva exempelföreningar i närområdet. Att måla upp en för lång ansvarslista. Att lova för mycket stöd som föreningsutvecklare, vi ska inte göra jobbet åt dem utan stötta dem i det som görs. Att skuldbelägga om de inte har möjlighet att engagera sig så som andra kan. Att skuldbelägga dem för att de inte gör rätt, dvs följer de fyra punkterna till punkt och pricka.

3 Målgrupp Rektorer Skapa förståelse för skolidrottsföreningen och de vinningar som skolan och de unga får av denna. Att rektor ska stötta, underlätta och skapa förutsättningar för vuxenstöd och föreningsverksamheten. En välfungerande skolidrottsförening ger många positiva effekter för skolan - ökad fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen, bättre koncentration på lektioner, ökad kognitiv förmåga, möjlighet till ökade studieresultat (Bunkeflo), gemenskap och möjlighet till praktisk tillämpning av teoretiska förvärvade kunskaper. Den 16 maj presenterade regeringen initiativet Samling för daglig rörelse. Detta innebär bland annat att Skolverket ska lämna förslag på hur alla elever kan bli fysiskt aktiva varje dag. Genom att som rektor stötta skolidrottsföreningen och dess verksamhet och vuxenstöd får skolan hjälp av föreningen att uppfylla dessa förväntningar och eventuella krav. Det är en win-win-situation för såväl skolan som de unga. Skolidrottsföreningen är en egen juridisk person med en egen ekonomi och möjlighet att söka bidrag för utbildning och aktiviteter från Svensk idrott för att använda i föreningens verksamhet. När skolidrottsföreningens medlemmar är på föreningens aktiviteter kan planeringstid frigöras för exempelvis fritidspersonalen. Vuxenstödet är en viktig nyckelfigur för att skolidrottsföreningen ska kunna bli levande och välfungerande. Som rektor kan du skapa goda förutsättningar för föreningen genom att exempelvis ge vuxenstödet tid i tjänsten för att arbeta med föreningen och dess medlemmar. Det behöver inte vara mycket tid, kanske en timme i veckan, men det är en investering som kommer att betala sig många gånger om mycket snabbt. En bra skolidrottsförening gör skolan attraktiv och kan användas i skolans marknadsföring. Om intresse finns kan skolidrottsföreningen möjliggöra ämnesövergripande arbete i exempelvis samhällskunskap, livskunskap, svenska, idrott. Visa filmen från Klågerupskolans IF. Att lägga ansvar på rektorn. Att direkt trycka på att det ska frigöras tid och pengar. Lyft fördelarna och möjligheterna först.

4 Målgrupp Fritidsenheten i kommunen Att informera om vad en skolidrottsförening är och hur många sådana blir en plantskola för kommunens föreningsliv. Skapa möjlighet att använda sig av kommunens kontakter, nätverk och informationskanaler. Säkerställ resursmässiga möjligheter för skolidrottsföreningar, såsom bidrag och tillgång till idrottsytor. Visa filmen från Klågerup. Så bra kan alla skolidrottsföreningar bli! Skolidrottsföreningen leds av unga som både aktivitetsledare och organisationsledare. Dessa är en stark tillgång till kommunen övriga föreningsliv då de tidigt utbildas i ledarskap och föreningslära. När de slutar skolan står de till övriga föreningars förfogande som ledare och kan även vara ledare på kommunens sommaraktiviteter för unga. Skolidrottsföreningar kan ge unga möjlighet att prova på en stor variation av aktiviteter eftersom det är de unga som väljer och beslutar om föreningens aktiviteter och dess innehåll. En skolidrottsförening är en smidig väg för andra föreningar att nå många unga för rekrytering. Skolidrottsföreningen finns där de unga finns och möjliggör mångfald och inkludering på ett enkelt sätt. När skolidrottsföreningens medlemmar är på föreningens aktiviteter kan planeringstid frigöras för exempelvis fritidspersonalen. Att blanda ihop skol- och fritidsenheten och argumentera för saker som är kopplad till skolverksamheten i kommunen. Fokusera istället på kommunen föreningsliv. Möjliga actions: Påverka resursmässiga förutsättningar för skol-if (rätt att boka hall, möjlighet till bidrag) Delta på relevanta nätverksträffar, exempelvis för fritidsgårdar eller föreningsnätverk Få namn och bygg relation till en person på fritidsenheten som vi kan ha som kontaktperson i ärenden rörande skol-if. Beroende på beslut fattade i kommunen (exempelvis i idrottspolitiskt program) formulera en gemensam avsiktsförklaring med fritidsenheten som stärker vår roll i arbetet mot rektorer och vuxenstöd. Vid behov arbeta för att förbättra förutsättningar för skol-if gällande bidrag och tillgång till idrottsytor.

5 Målgrupp Skolenheten i kommunen Att få dem att förstå vad en skolidrottsförening är och vilka positiva effekter det har på inlärning och trygghet i skolan Att skapa möjlighet att använda sig av kommunens kontakter, nätverk och informationskanaler. Få ekonomiska möjligheter till föreningar och vuxenstöd. En välfungerande skolidrottsförening ger många positiva effekter för skolan - ökad fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen, bättre koncentration på lektioner, ökad kognitiv förmåga, möjlighet till ökade studieresultat (Bunkeflo), gemenskap och möjlighet till praktisk tillämpning av teoretiska förvärvade kunskaper. Den 16 maj presenterade regeringen initiativet Samling för daglig rörelse. Detta innebär bland annat att Skolverket ska lämna förslag på hur alla elever kan bli fysiskt aktiva varje dag. Genom att som kommun stötta skolidrottsföreningar och deras verksamhet och vuxenstöd får kommunens skolor hjälp av föreningarna att uppfylla dessa förväntningar och eventuella krav. Det är en win-win-situation för såväl skolorna som de unga. Genom att nå rektorernas nätverk genom kommunen kan vi öka kännedomen om skolidrottsföreningar, som har en positiv effekt på skolan den finns i närheten av. När skolidrottsföreningens medlemmar är på föreningens aktiviteter kan planeringstid frigöras för personal på skola/fritids. Vuxenstödet är en viktig nyckelfigur för att skolidrottsföreningen ska kunna bli levande och välfungerande. Skolenheten i kommunen kan skapa goda förutsättningar för skolidrottsföreningarna genom att exempelvis finansiera tid i tjänsten för vuxenstöden att arbeta med föreningen och dess medlemmar. Det behöver inte vara mycket tid, kanske en timme i veckan, men det är en investering som kommer att betala sig många gånger om mycket snabbt. Kommunens satsning på skolidrottsföreningar och ökad fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen visar att den tar ansvar för folkhälsan, vilket gör kommunen mer attraktiv. Genom att ta ställning på kommunnivå ökar förutsättningarna för skolledningar, vuxenstöd och unga att kunna driva en välfungerande skolidrottsförening. Föreslå att man börjar med fokus på några föreningar. Att blanda ihop skol- och fritidsenheten och argumentera för saker som är kopplad till fritidsverksamheten i kommunen. Fokusera istället på kommunens skolverksamhet. Att delta på möten utan att ha ett konkret syfte och mål. Möjliga actions: Diskutera möjligheten att på kommunnivå budgetera för finansiering av tid i tjänst. Delta på träffar för rektorer och fritidshem.

6 Få namn och bygg relation till en person på skolenheten, exempelvis någon som arbetar med elevhälsa, som vi kan ha som kontaktperson i ärenden rörande skol-if. Utifrån skolenhetens inställning till det du erbjuder skapa gemensam avsiktsförklaring som innebär att kommunen finansierar del av vuxenstödets tjänst på ett antal skolor för att kunna utveckla kvalitativa skol-if där.

Föreningsutveckling. Skolidrottsföreningar

Föreningsutveckling. Skolidrottsföreningar Föreningsutveckling Skolidrottsföreningar Bakgrund En skolidrottsförening är en idrottsförening som leds av unga. En levande skolidrottsförening arrangerar fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen

Läs mer

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan FRAMTIDENS SKOL-IF Skolidrottsförbundets utvecklingsplan 2017-2019 DE FYRA PUNKTERNA Skolidrottsförbundet ska stödja, leda, företräda, utbilda och utveckla skolidrottsföreningarna så att de är så attraktiva

Läs mer

Föreningsutveckling. Intern

Föreningsutveckling. Intern Föreningsutveckling Intern Bakgrund En skolidrottsförening är en idrottsförening som leds av unga. En levande skolidrottsförening arrangerar fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen och skapar goda

Läs mer

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Vision 2020 Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Skånes skolidrottsförbunds del i att skapa förutsättningar för kommuner att arbeta efter barnkonventionen samt till att bedriva idrott

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011-2012

Verksamhetsinriktning 2011-2012 Verksamhetsinriktning 2011-2012 Örebro Läns Skolidrottsförbund Innehåll Förord Skolidrottsförbundets profil Inriktnings- och resultatmål Föreningen Organisationsutvecklingen Utbildningsverksamhet Breddverksamhet

Läs mer

Se till att fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan

Se till att fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan 13.7 Motion nr 8: Introducera fler barn till idrotten och föreningen i skolan 13.7 Motion nr 8 Svenska Skolidrottsförbundet: Se till fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan Motionärens

Läs mer

Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening!

Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening! Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening! På forening.se hittar du en komplett ordlista på alla tänkbara begrepp du kan behöva. FIRMATECKNARE den person som ensam eller

Läs mer

PROJEKTPLAN VISION 2020, Kommun X 20xx BAKGRUND

PROJEKTPLAN VISION 2020, Kommun X 20xx BAKGRUND PROJEKTPLAN VISION 2020, Kommun X 20xx BAKGRUND Kommun x tillsammans med Skånes skolidrottsförbund ser stora vinster i att satsa på skolidrottsföreningar i Kommun x. I ett nära samarbete med Kommun x,

Läs mer

KOPIERINGSUNDERLAG 1. UTVÄRDERING Namn:... Vad har du för förväntningar på kursen? Har kursen uppfyllt dina förväntningar?

KOPIERINGSUNDERLAG 1. UTVÄRDERING Namn:... Vad har du för förväntningar på kursen? Har kursen uppfyllt dina förväntningar? KOPIERINGSUNDERLAG 1 UTVÄRDERING Namn:... Vad har du för förväntningar på kursen? Har kursen uppfyllt dina förväntningar? Ja Nej Vet ej Vad tar du med dig från kursen? Vad kommer du att komma ihåg? KOPIERINGSUNDERLAG

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

Idrott för barn. Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder.

Idrott för barn. Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder. Idrott för barn Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder. - Idrott för barn skall ledas av ledare med grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Hur

Läs mer

Första punkten. "Föreningen har en styrelse bestående av unga medlemmar som stöttas av en vuxen" Har er förening ett vuxenstöd?

Första punkten. Föreningen har en styrelse bestående av unga medlemmar som stöttas av en vuxen Har er förening ett vuxenstöd? Under perioden 2017-2019 arbetar Skolidrottsförbundet utifrån en särskild utvecklingsplan kopplad till Idrottslyftet för att utveckla Skolidrottsföreningar. Vi strävar efter att hjälpa fler föreningar

Läs mer

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Vision 2020 Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Skånes skolidrottsförbunds del i att skapa förutsättningar för kommuner att arbeta efter barnkonventionen samt till att bedriva idrott

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Gabriella Pierrou

Läs mer

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Vision 2020 Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Skånes skolidrottsförbunds del i att skapa förutsättningar för kommuner att arbeta efter barnkonventionen samt till att bedriva idrott

Läs mer

Historia / bakgrund.

Historia / bakgrund. SANDÅKRASKOLANS IF Historia / bakgrund. För många år sen hade vi på skolan ett gäng pojkar i år 6 som mest sprang omkring och misskötte sig. Dåvarande rektorn bad mig prata med dem och jag ställde frågan

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur du kan lägga upp

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Projektbeskrivning (hela projekttiden)

Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektnamn: Friluftsfritids Projekttid: Januari 2014- juni 2016 Syfte Projektet Friluftsfritids har till syfte att: öka samarbetet mellan skola, naturskola och ideella

Läs mer

Att vara idrotts år. - handledning. Om att vara förälder i en idrottsförening

Att vara idrotts år. - handledning. Om att vara förälder i en idrottsförening Att vara idrotts- - handledning FÖRÄLDER Om att vara förälder i en idrottsförening 9-10 år Att vara idrottsförälder ATT VARA IDROTTSFÖRÄLDER Samla föräldragruppen och arbeta med dessa frågeställningar

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott I många år har Skolidrottsförbundet på olika sätt jobbat för att fler barn och unga ska få möjlighet att röra sig, komma med i en gemenskap och helt

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Rapport 2014:03 Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Skolinspektionen har granskat utbildningen för nyanlända elever i årskurserna 7-9. Granskningen genomfördes i tio kommunala

Läs mer

IK Bolton. Värdegrund Engagemang Gemenskap Ständig utveckling

IK Bolton. Värdegrund Engagemang Gemenskap Ständig utveckling Handboll för alla IK Bolton IK Bolton erbjuder handboll som är glädjefylld och tillgodoser barns, ungdomars och seniorers vilja att utvecklas som handbollsspelare, vilket bidrar till att ge alla medverkande

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-22 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Neglinge-Solsidans skolor i Nacka kommun 2011-03-21 Skolbeslut Datum: 2011-03-22 1 (3) Rektorn vid Neglinge-Solsidans skolor. Odenvägen 10 133

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Rapport 2013:5 Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen i totalt 34 grundskolor i hela landet. På varje skola

Läs mer

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2018

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2018 Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2018 ÖVERGRIPANDE PRIORITERING Sveriges elevråd - SVEA är en organisation av och för elevråd. För att uppnå sina syften, och se till att Sveriges elever är en tung

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola

Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola utformat i samarbete med skolrådet Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola Syfte Dokumentet beskriver hur elev och föräldrademokrati på Bergsåkers

Läs mer

+ + KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa. Kupolstudien.se ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9. kupolstudien.se

+ + KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa. Kupolstudien.se ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9. kupolstudien.se KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 kupolstudien.se Följande påståenden handlar om undervisningen och miljön i skolan. Kryssa för det alternativ du

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Stödmaterial för rektors beslut avseende organisationers och föreningars information i Hässleholms skolor

Stödmaterial för rektors beslut avseende organisationers och föreningars information i Hässleholms skolor PM 1(5) Diarienummer 2018-03-05 2018/ Stödmaterial för rektors beslut avseende organisationers och föreningars information i Hässleholms skolor Källa: Skolverket Objektivitetsprincipen Den nya bestämmelsen

Läs mer

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell Skolfrågan i Luleå Martin Ahlqvist Caroline Theorell 201-12-1 12 Om undersökningen Genomförande Antal intervjuer: 1 000 Metod: telefonintervjuer Målgrupp: allmänheten i Luleå kommun, 1 år och äldre. Urval:

Läs mer

Lokal arbetsplan. för Kärna skola Årskurs 4-9. Linköpings kommunala skolor Område Malmslätt Kärna skola

Lokal arbetsplan. för Kärna skola Årskurs 4-9. Linköpings kommunala skolor Område Malmslätt Kärna skola Linköpings kommunala skolor Område Malmslätt Kärna skola Lokal arbetsplan för Kärna skola Årskurs 4-9 2008 Kärna skola Årskurs: Förskoleklass åk 9 Antal elever: 574 Rektor: Christina Andreasson F-3, fritidshem,

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden I maj 2015 antog Riksidrottsmötet en ny strategi för framtidens idrott. Kortfattat innebär den nya strategin att Svensk Idrott nu ska bli bredare med målet att erbjuda

Läs mer

KURSHANDLEDNING RÖD ORGANISATIONSLEDARE

KURSHANDLEDNING RÖD ORGANISATIONSLEDARE KURSHANDLEDNING RÖD ORGANISATIONSLEDARE Kursbeskrivning Kursen är framtagen för personer mellan 16-18 år som vill lära sig hur man administrerar och leder en skolidrottsförening. Kursen innefattar vissa

Läs mer

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan Ärende 13 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat

Läs mer

Utöver den estetiska verksamheten på skolan erbjuds eleverna att gå på olika evenemang som erbjuds t.ex. musikskolans konserter, barnteater etc.

Utöver den estetiska verksamheten på skolan erbjuds eleverna att gå på olika evenemang som erbjuds t.ex. musikskolans konserter, barnteater etc. Virdaskolan Det här är Virdaskolan: Virdaskolan är en träningsskola för elever i den obligatoriska särskolan som ligger i centrala Alvesta. För tillfället går det åtta elever mellan 7-20 år på skolan och

Läs mer

Klassföräldra- guiden em och skola i finland h tillsammans för barnen

Klassföräldra- guiden em och skola i finland h tillsammans för barnen Klassföräldraguiden hem och skola i finland tillsammans för barnen Vad säger skolans läroplan om samarbete mellan hem och skola? Utbildningsanordnaren ansvarar för att utveckla förutsättningarna för samarbete

Läs mer

ARBETSPLAN 1 2013-2014

ARBETSPLAN 1 2013-2014 ARBETSPLAN 1 2013-2014 1 Arbetsplanen omfattar under läsåret såväl gymnasiesärskolans som lärvux verksamhet. I kommande arbetsplaner behandlas verksamheterna var och en för sig. TÄBY GYMNASIESÄRSKOLA ÄR

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Pedagogiskt nätverk skolkultur

Pedagogiskt nätverk skolkultur Pedagogiskt nätverk skolkultur Kundvalskontoret Upplands Väsby kommun 2013 Rapport Nätverksledare Linda Ireblad Harris 21013-12-07 08-594 213 60 Dnr: linda.irebladharris@vittra.se UBN/2014:15 Utbildningsnämnden

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet

Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet Utlåtande Rotel IV (Dnr KS 2018/682) Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet Motion av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Köpings kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Köpings kommun Tillsyn i Köpings kommun Beslut 2 (4) har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Grupp 1. Må ltidspedågogik frå n fo rskolå till grundskolå

Grupp 1. Må ltidspedågogik frå n fo rskolå till grundskolå Grupp 1. Må ltidspedågogik frå n fo rskolå till grundskolå Inget uppdrag och mål Tidsbrist och konkurrens många andra initiativ. Saknar rekommendationer och riktlinjer Okunskap man vet inte vad måltidspedagogik

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 GRUNDSKOLA Götlunda skola Nybyholmsskolan Medåkers skola 2015-02-20 INNEHÅLL VERKSAMHETSCHEFEN HAR ORDET 5 NORMER OCH VÄRDEN 7 PLANEN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH LIKABEHANDLINGSPLANEN...

Läs mer

Rörelsesatsning i skolan. För att alla barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet

Rörelsesatsning i skolan. För att alla barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet Rörelsesatsning i skolan För att alla barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet Mer rörelse i skolan! Alltför många barn och unga sitter stilla. Riksidrottsförbundet (RF) har därför fått

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Holmesskolan (skola och fritidshem)

Verksamhetsplan 2014/2015 Holmesskolan (skola och fritidshem) Datum 2014-08-18 Verksamhetsplan 2014/2015 Holmesskolan (skola och fritidshem) Holmesskolan Besöksadress Fabriksgatan 3, Torsby Torsby kommun 50. BUN 685 80 Torsby 0560-162 33 direkt 0560-160 00 växel

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Det här dokumentet har vi tagit fram för att ge stöd och inspiration till alla som ska berätta om Scouternas folkhögskola. Det är också utgångspunkten när vi kommunicerar våra utbildningar

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Tyringe Byalag -Projekt Idrott o Hälsa

Tyringe Byalag -Projekt Idrott o Hälsa Startmöte på kurhotellet den 10/6, kl 18.00 ALLA som har intresse av detta är välkomna Tyringe skolas rektor, Johan Gustafsson närvarar Ev. kommer lärare också med Idrottsföreningar bör skicka representanter

Läs mer

Rönnbyskolan. Rektor Tobias Åsell. Kommunal skola. Ca 500 elever på hela skolan, 206 elever år första högstadieklassen.

Rönnbyskolan. Rektor Tobias Åsell. Kommunal skola. Ca 500 elever på hela skolan, 206 elever år första högstadieklassen. Rönnbyskolan Rönnbyskolan Rektor Tobias Åsell Kommunal skola Ca 500 elever på hela skolan, 206 elever år 6-9 1999 första högstadieklassen lärare i tre spår Stor andel behöriga lärare Tillgång till stora

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Klämmaskolan ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Klämmaskolan ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Klämmaskolan ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Klämmaskolans huvudsakliga uppgift är att ta emot och pedagogiskt arbeta med elever i stort behov av fler vuxna omkring

Läs mer

Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter

Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-08-29 Sida 1(2) Bun 94 Dnr 2017-000077 Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola IL Ån Beslut Dnr 43-2017:545 jens.holm@molndal.se Mölndals kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Frejagymnasiet gymnasiesärskolan Mölndals stad belägen i Mölndals kommun 2 (9) Tillsyn i Frejagymnasiet

Läs mer

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm RgRh Stockholm Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm VAD ÄR RIKSGYMNASIET? Riksgymnasiet är till för ungdomar med svåra rörelsehinder. Det fungerar som vilken gymnasieskola som

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Västra skolan är en dynamisk skola som speglar samhället i stort med elever från alla samhällskikt och från många delar av världen. Skolan präglas av ett starkt engagemang hos personalen och

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Verksamhetsberättelse Grundsärskolan Läsåret 2012/13 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och värden sidan 5 Elevernas ansvar och inflytande sidan 7 Skola

Läs mer

Fastställt av Kommunfullmäktige

Fastställt av Kommunfullmäktige 1 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-02-23 Programhandling för området Fritid Programområde Uppdraget innebär att ta fram ett program, ett styrande dokument, för vad som skall uppnås till år 2015, för

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2011-05-26 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2019

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2019 Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2019 ÖVERGRIPANDE PRIORITERING Sveriges elevråd - SVEA är en organisation av och för elevråd. För att uppnå sina syften, och se till att Sveriges elever är en tung

Läs mer

Inledning. Bakgrund till de sjunkande resultaten i skolan

Inledning. Bakgrund till de sjunkande resultaten i skolan Inledning De sjunkande resultaten i skolan är ett svårt och komplicerat problem som berör och påverkar många människor. I Upplands Väsby gick 120 elever ut grundskolan med ofullständiga betyg år 2010.

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Utbildning av nyanlända elever. - organisation i Nordmalings kommun

Utbildning av nyanlända elever. - organisation i Nordmalings kommun Utbildning av nyanlända elever - organisation i Nordmalings kommun 2010 INLEDNING Bakgrund Flyktingmottagningen i Nordmalings kommun har i enlighet med Umeåregionens samverkansavtal från 2002 om flyktingmottagande,

Läs mer

Huvudmännens klagomålshantering

Huvudmännens klagomålshantering Huvudmännens klagomålshantering En väg mot en bättre utbildning Webbinarium 20 mars 2018 Hur har granskningen gått till? 31 huvudmän, både kommunala och enskilda. Intervjuer med representanter för huvudmannen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Verksamhetsplan Tamam Lund

Verksamhetsplan Tamam Lund Verksamhetsplan 2019 Tamam Lund Övergripande mål I den här verksamhetsplanen presenteras målen för Tamam Lunds verksamhet under 2019. Planen är uppdelad under nio rubriker vilka i stort svarar mot föreningens

Läs mer

Futebol dá força Åland

Futebol dá força Åland Futebol dá força Åland Varför? Med växande psykisk ohälsa bland unga tjejer, ätstörningar, sexuella övergrepp och våld, höga krav på prestation, integrationsproblematik, en icke jämställd fördelning av

Läs mer

Det här är. Dans utan Krav. Med dansen som verktyg Uppsalamodellen

Det här är. Dans utan Krav. Med dansen som verktyg Uppsalamodellen Det här är Dans utan Krav Med dansen som verktyg Uppsalamodellen Bakgrund och Inledning Kroppen ska vara en källa till glädje! Dans utan Krav är en metod riktad mot målgruppen tjejer 13 18 år med lättare

Läs mer

Skola i världsklass DE FÖRSTA RESULTATEN FRÅN PRIO-PROJEKTET. Skola i världsklass 2

Skola i världsklass DE FÖRSTA RESULTATEN FRÅN PRIO-PROJEKTET. Skola i världsklass 2 Skola i världsklass DE FÖRSTA RESULTATEN FRÅN PRIO-PROJEKTET Skola i världsklass 2 Bakgrund Den stora majoriteten av eleverna når grundskolans mål och andelen elever som uppnår målen i alla ämnen är den

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops Inspiration för Integration 19 november 2016 Dokumentation Från workshops MEDLEMSAVGIFTER Ge idéer på hur man ska kunna ha lägre medlems- och träningsavgifter - Bidrag via SISU/ VIF/ Kommun - Söka fondmedel

Läs mer

Idrottslyftet 2013. Goda exempel från några studentidrottsföreningar

Idrottslyftet 2013. Goda exempel från några studentidrottsföreningar Idrottslyftet 2013 Goda exempel från några studentidrottsföreningar Idrottslyftet 2013 tips och råd om ansökningar! Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) har mellan 1 januari och 31 december 2013 drygt

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2015-02-26 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2015/2016 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Stockholms stad. Föräldrar till barn förskoleklass - Vittra Telefonplan. 9 svar. 24 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Föräldrar till barn förskoleklass - Vittra Telefonplan. 9 svar. 24 procent svarsfrekvens Stockholms stad Föräldrar till barn förskoleklass - Vittra Telefonplan 9 svar 24 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn förskoleklass - Kunskap Mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det.

Läs mer

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET Innehåll Grunduppgifter... 2 Vår vision... 2 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 3 Kartläggning... 4 Förebyggande

Läs mer