Minnesanteckningar från Nationell Kursledarträff Lära sig leva med cancer i Malmö 29-30/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från Nationell Kursledarträff Lära sig leva med cancer i Malmö 29-30/9 2011."

Transkript

1 Minnesanteckningar från Nationell Kursledarträff Lära sig leva med cancer i Malmö 29-30/ kursledare deltog i kursledarträffen på Hotell Comfort i Malmö. 29 september Välkomna Madeleine Petersson, Områdeschef för Skånes Onkologiska Klinik (SOK) i Malmö hälsade alla välkomna. Hon berättade lite om SOK och kurserna i Malmö. Goda förutsättningar och stöd från ledningen behövs för att kunna köra det antal kurser som körs i Malmö och idag är det mycket lättare än tidigare att få läkare att delta, efter att de börjat vända sig till underläkarna. Målsättningen framöver är att de skall nå alla cancerpatienter i Malmö och att resursbrist inte skall få vara ett hinder. Kursen är en viktig del i rehabiliteringen och skall ha en given roll i patienternas rehabiliteringsplaner. Projekt Livskraft och Aktivitet LOA Föreläsare: Solvay Sandberg Projektet finansierades av FINSAM i Malmö. FINSAM = Försäkringskassan, Länsarbetsnämnden, Landsting/Region och Kommun och projektet pågick i ett år. Det finns öronmärkta pengar till rehabilitering som främjar återgång till arbete och aktivitet. LOA är - Ett samarbete mellan Onkologiska Kliniken i Malmö, Försäkringskassan och Lydiagården. - Deltagarna kan ha alla typer av cancer - Skall vara i arbetsför ålder - Vara bosatta i Malmö Kommun När patienterna tillfrågades om att delta fick de först information om projektet. Sedan gjordes en mätning av deras grad av oro och ångest med hjälp av en HAD-skala och slutligen fick de träffa en kurator. Allt detta skulle göras innan de kunde säga ja eller nej till erbjudandet. De som accepterade att delta startade 2-3 veckor efter avslutad behandling. Varje patient deltog i 9 veckor och då inkluderades en vecka på Lydiagården. Den vecka var frivillig och 72% av deltagarna tackade ja till den. Det startades med samtalsgrupp, samtal patient/kurator samt stavgångspass, för att där kunna se på deras fysiska förutsättningar. Aktiviteter som ingick var: - Obligatorisk samtalsgrupp 1 gång/vecka - Stavgång 2 ggr/vecka - Bassängträning 1 g/vecka - Basal kroppskännedom, yoga eller bild. Målet var att ha någon aktivitet dagligen för att få en rutin inför återgång till dagligt arbete. Målsättning var att 50 patienter skulle ingå i projektet, men slutresultatet blev 39.

2 Utvärdering skedde via HAD-skala, grad av sjukskrivning före och efter projektet och ifyllande av formulär som mäter aktivitetsnivå efter 3, 6 och 12 månader. Utvärderingen pågår fortfarande. Parallellt pågår insamling av data från en kontrollgrupp. Hittills visar resultatet att de flesta är åter i arbete och att deras aktivitetsnivå har ökat. Norden Runt Borås Sex aktiva kursledare och två kurser/år. Skall nu starta kurs nr. 35. Har haft svårt att rekrytera kursdeltagare, speciellt till vårens kurs. Har även problem med frånfall från pågående kurser och lyfter frågan vad det kan bero på. Kan det ev. bero på att det är för mycket teori första två kvällarna, så det känns tungt? Diskussion i gruppen. Eksjö Fyra kursledare varav en nyutbildad. Kör sedan 2000 en till två kurser per år. Skickar ut flygblad till sjukhus och primärvård, annonserar på intranätet och har annons i dagstidning. Trycker mycket på att närstående skall delta. Jönköpings Län har avsatt :-/ sjukvårdområde/år till cancerrehablilitering. Skövde Två kursledare som kör en kurs per år sedan början på 2000-talet. Lägger ut inbjudningar på alla kliniker och annonserar i Lokalblad och på intranätet. Har lite bortfall från kurserna och om det sker är orsaken försämrat sjukdomstillstånd. Testat att köra minikurs för personal, med bra resultat. Helsingborg Två nyutbildade kursledare som startar sin första kurs vecka 40. Undrar vad som är minst möjliga grupp att starta med? Har upptäckt att kollegor behövs för att sprida information om kursen för att få deltagare. Har idag endast åtta deltagare anmälda, men alla uppmanar dem att ändå starta kursen. Hässleholm/Kristianstad Kurserna körs via KVH, men separat på varje ort. Kristianstad hade senast för få deltagare för att kunna starta kurs, så nästa planeras till våren. Hade planerat att ha kurser kl , men fick negativ respons på detta från patienter och närstående. Hässleholm har fyra kursledare och har nu 14 deltagare anmälda till nästa kurs. Målet är en kurs per termin, men oftast bli det en per år. Annonserar i lokalpressen. Jönköping Har inte kunnat driva kurser sedan 2004 p.g.a. resursbrist, men har nu två kursledare som startar en kurs 11/10, tack vare pengarna från Jönköpings Län. De har annonserat i lokalpressen och har nu 25 anmälda deltagare. De skall vid denna kurs testa att ha med en musikterapeut. Planerar att utbilda ytterligare två kursledare. Kalmar Planerar att starta kurs 12/10 men har ännu inga anmälda deltagare. Har tre kursledare och bra förutsättningar att hålla kurerna för övrig, Planerar att ha en kurs per år, men har svårt för att få deltagare och planerar därför att annonsera i lokalpressen. Funderar på om kurstiden kan vara bidragande orsak till så få deltagare, men ser ingen möjlighet att kunna ändra på tiden.

3 Lund Gyn: Alla patienter får skräddarsydd pärm där det bl.a. ingår information om kursen. Onkologen: Försöker driva två kurser per år. Just nu pågår en och nästa planeras starta 27/10. Har testat att ha blandad samtalsgrupp när det varit få deltagare, med bra resultat. Neurologen: Har årliga kurser sedan 2002, med uppehåll Hoppas få igång en ny kurs efter nyår. Saknar SSK som är utbildad kursledare. Patientklientelet gör att det behöver vara fyra kursledare varje kväll. Bjuder in patienter och närstående personligt. Malmö Onkologen: har 10 aktiva kursledare och kör fyra kurser per år. Har LLC-möten regelbundet för planering och startade precis kurs 51. Nämner att i Socialstyrelsens häfte Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig, så står det på sidan 36. På sjukhus och vårdcentraler finns olika patientskolor som leds av vårdpersonal, ofta i samarbete med patientföreningar. För patienter med cancer och deras närstående arrangeras till exempel Lära sig leva med cancer som är ett nationellt stöd och undervisningsprogram. Urologen: Har av olika anledningar inte haft kurser senaste åren, men har tre utbildade kursledare. Mariehamn/Åland Två kursledare och har totalt kört 14 kurser. Oftast en kurs per år. Cancerföreningen håller i rehabiliteringen och ekonomin är inget problem. Rekryterar deltagare på sjukhus, via annonsering och via cancerföreningen. Har förlängd fikapaus eftersom de serverar smörgåsbord varje kurskväll. Norrköping Två kursledare. En nyutbildad kursledare har slutat och en är tjänstledig. Mailar ut till personal om hemsidan och förvarnar om kommande kurser. Har egen broschyr som läggs ut på olika ställen och deltar i personalmöten för att sprida kunskap om kursen. Försöker ha en kurs per år. Studerande har gjort en uppsats där de intervjuat deltagare och denna kommer senare att läggas ut på LLC s hemsida. Nästa kurs planeras till våren. Södertälje En kursledare, som får hjälp av en Onkolog-SSK. Ambitionen är två kurser per år. Har haft problem med att få någon läkare som vill föreläsa, men har nu fått kontakt med en som är intresserad och som även pratar arabiska. Värnamo Fyra kursledare och planerar att starta kurs till våren. Har haft uppehåll sedan 2005 p.g.a. finansieringsproblem. Men kan nu starta igen tack vare pengarna från Jönköpings Län. Styrgruppen Närvarande: Gunnar, Rigmor och Yvonne. - Arbetet med smärthäftet är i slutfasen och förhoppningen är att det skall kunna beställas efter nyår. - Vi har fått förslag på PP-bilder till kosthäftet från DIO (Dietisternas IntresseOrganisation) som visas upp. Synpunkter som framkommer är:

4 Skall det vara tecknade bilder med? Delade åsikter om detta. Finns tecknad bild på mager man. Skall det även finnas en på en kraftig? Närståendeperspektivet saknas. Önskvärt ha med. Texten är otydlig på den mörka bakgrunden och obehaglig att titta på. Roligt med färg Mycket bilder på stora portioner mat, med tanke på de som har ätsvårigheter. Vore mörk text på ljus bakgrund bättre? - Önskemål om att kunna beställa symtommaterialet separat och att kunna lämna tillbaka överblivet sådant. Känns som släseri att behöva slänga det, men samtidigt poängteras att kursens material endast får användas i samband med kurserna, ingen annanstans. - Genomgång kring syfte och tankar kring bildandet av RCC i landet. - Styrgruppen behöver en ny medlen, eftersom Carina Mannefred inte har tillräckligt med tid för uppdraget. Önskemål om en socionom. Ingen anmälde intresse, men alla uppmanades att anmälda till styrgruppen direkt om intresse finns att ingå. - Planeringen är att ny kursledarutbildning startar till våren Orten för detta är däremot ännu inte klar, kan ev. bli i Halmstad. Kompressionsbehandling lymfödem förbättrad livskvalitet Representant från Medi berättade om olika sorters kompressionsstrumpor för händer och fötter, hur de gjordes och hur de fungerar. Fokus ligger på ökad livskvalitét. Om en patient fått strålbehandling i samband med bröstcancer, eller har gjort en lymfutrymning, så är risken 20% att få lymfödem. Har patienten utsatts för båda delar ökar risken till 50%. Lymfödem kan dessutom utvecklas flera år efter avslutad behandling. Principen för strumporna bygger på tryck och tryckgradient. Eftersom patienterna ofta behöver flatstickade strumpor måste det göras individuella mätningar så att strumpan fungerar på bästa sätt. Vilotryck :åstadkoms av kompressionsmaterialet. Arbetstryck : åstadkoms av muskelaktivitet. Ytterligare information kan hittas på medi.se En drömresa med färg och form Vi fick i grupper, under ledning av Jytte Höghjelm uppdrag att först måla en naken man, utan att säga något till varandra. Bilden skulle sedan kompletteras med en kvinna och omgivning, under samma förutsättningar. De vackra konstverken beskådades sedan av alla och respektive grupp fick berätta om sin bild. Kvällen Dagen avslutades med ett besök på 53 våningen i Turning Torso, där vi bjöds på dricka och tilltugg. Vi fick även en föreläsning om byggnaden, tillsammans med lite anekdoter och skålade slutligen för en patient som Sydsvenskan följt dennes sista år. Efter detta intogs en gemensam måltid på Malmö Casino.

5 30 september Carpe Vim Fånga kraften Men hur gör man? Föreläsare: Christine Radell Vi människor fäller ner olika visir och intar då någon av följande roller. Fördelningen i en grupp eller folksamling är oftast en tredjedel av varje typ. Samlare Så trevligt, här kan jag lära mig något. Glädje skönt att sova bort en stund Kritiker om det hade varit något viktigt hade jag redan kunnat det. Ett kinesiskt talesätt säger att vi har två hundar i huvudet, en positiv och en negativ. Den som är störst är den vi väljer att mata. Kommunikation är: Lyssna Uppfatta Förstå Tala Allt som finns i LUFTen Du har 10 sekunder på dig att göra ett första intryck. Alla som vi träffar har på 15 sekunder skapat sig en klar bild av oss. Så vi kan själv bestämma hur vi vill bli sedda. Kommunikation handlar om vad jag väljer att ge ifrån mig. Kroppsspråk Symboler Ord Signaler jag skickar ut till andra Kroppsspråket är 70% i kommunikation, symboler 20% och ord 10% I vår kultur har vi behov av en intim zon på 40cm och det är viktigt att respektera varandras intima zoner. Vi skickar även ut Metabudskap undertoner i vårt språk. Professionell = att inse att du har makt och att det är din sak att leverera ett gott budskap. Var medveten om vilken underton du har i din röst och att du har ett tyst språk som följer dig. En trött kropp ger en trött röst och detta läses av mottagaren. Ett enkelt sätt att vara tydlig med dina ord är att utesluta ordet inte. Viktigast i det verbala språket är vad du väljer at mata dig själv med. Allt du tänker om andra säger egentligen mer om dig själv. Ett sätta att få andra att lyssna på dig är att använda de tre H na Hjärta = empati. Visa att du har respekt för den du har framför dig. Att du bryr dig. Hjärna = Visa att du vet vad du talar om och att du tar ansvar för samtalet. Humor = värme, omtanke, visa medmänsklighet. Alla tre behövs för trovärdighet och för att väcka intresse. På en arbetsplats är det inte möjligt att få det så att alla får samma värdegrund. Vi är alldeles för olika för det. Däremot kan vi skapa acceptans mot varandra och sätta upp gemensamma regler. 20% av arbetstagarna på en arbetsplats står oftast för 80% av problemen.

6 Bemötandes fenomenologi Föreläsare: Magnus Englander Föreläsningen är svår att återge i anteckningar. Bifogar därför Magnus PP-bilder men dessa får absolut inte spridas vidare till andra. Magnus hänvisade också till en artikel, som han av lagliga orsaker inte kan bifoga till oss, men hänvisar till Englander, M. & Robinson, P. (2009). En fenomenologiskt grundad vårdpedagogisk metod för utbildning i empatiskt bemötande (A phenomenological pedagogical method for educating nurses and caregivers how to increase their own sensitivity to their empathic abilities). Nordic Journal of Nursing Research & Clinical Studies/Vård i Norden, 4/2009, No. 94, Vol. 29, Nästa träff Av olika anledningar kunde det inte utses någon ort som kan ha kursledarträff 2012, så sannolikt får vi ta ett uppehåll då. Om någon skulle känna sig manad, så kontakta styrgruppen. Bestämdes däremot att kursledarträff 2013 hålls i Sundsvall och 2014 i Borås. Malmögruppen har lovat göra en lathund för vad som behöver göras inför en kursledarträff, för att underlätta för de som har få kursledare som kan hjälpas åt. Tack för två roliga och inspirerande dagar Rigmor

Minnesanteckningar från Kursledarträff för LLC i Sundsvall 26-27/9 2013

Minnesanteckningar från Kursledarträff för LLC i Sundsvall 26-27/9 2013 Minnesanteckningar från Kursledarträff för LLC i Sundsvall 26-27/9 2013 28 kursledare fick ta del av två mycket givande och inspirerande dagar. Dag 1 Välkommen Verksamhetschefen för Onkologiska Kliniken

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

ANTECKNINGAR FRÅN KURSLEDARTRÄFFEN 24/9 25/9 2009 ARBETETS MUSEUM I NORRKÖPING

ANTECKNINGAR FRÅN KURSLEDARTRÄFFEN 24/9 25/9 2009 ARBETETS MUSEUM I NORRKÖPING ANTECKNINGAR FRÅN KURSLEDARTRÄFFEN 24/9 25/9 2009 ARBETETS MUSEUM I NORRKÖPING Kursledarträffen inleddes med morgonsamling med fika utanför Alvarummet på Arbetets museum. Några av deltagarna hade anlänt

Läs mer

Bidrag till kvalitetspris!

Bidrag till kvalitetspris! Bidrag till kvalitetspris! Jag har under min teamledarutbildning arbetat fram en enkät som vi ska använda som underlag vid våra närståendeträffar. Detta för att ständigt kunna förbättra och finjustera

Läs mer

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Rut Flensmarck, kurator Andrea Magnusson, sjuksköterska, sexualrådgivare Livet efter

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Nationell värdegrund i äldreomsorgen

Nationell värdegrund i äldreomsorgen Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad Mars 2014 Värdegrundsarbete - en ständigt pågående process Den övergripande målsättningen

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

Vi använder bla "Vad tar jag med mig tillbaka till arbetet", disskuterar vad vi kan ha användning av och hur vi ska

Vi använder bla Vad tar jag med mig tillbaka till arbetet, disskuterar vad vi kan ha användning av och hur vi ska Ser vi till att arbetskamrater som deltar i kurser, föreläsningar etc. får möjlighet att dela med sig av nya kunskaper och tankar till arbetsgruppen? Hur gör vi det? Kan vi göra det bättre? N men det ska

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län 1 En vanlig dag i Region Jönköpings län 6 100 får sjukvårdande

Läs mer

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Riksföreningen psykoterapicentrum i Skåne Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Närvarande:, Ernst Dahlqvist, Christina Fredlund, Eva Malmberg, Kerstin Nilsson

Läs mer

Att skapa trygghet i mötet med brukaren

Att skapa trygghet i mötet med brukaren NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Att skapa trygghet i mötet med brukaren November 2014 Instruktioner till träff 2, Hösten 2014, Värdighetsgarantierna i Mölndal stad. Del 1 Att skapa trygghet

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Våren 2019

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Våren 2019 Gruppkatalog Våren 2019 Innehållsförteckning Behandlingsgrupper AST, vad är det? 3 Att bli fysiskt aktiv (AST), 4 Koll på vardagen (AST), 5 Stresshantering (AST), 6 Vardagssamtal (AST), 7 Öppna grupper

Läs mer

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Hösten 2019

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Hösten 2019 Gruppkatalog Hösten 2019 Innehållsförteckning Behandlingsgrupper AST, vad är det? 3 Att bli fysiskt aktiv (AST), 4 Stresshantering (AST), 5 Vardagssamtal (AST), 6 Öppna grupper Samtalsgrupp (AST), Arvika

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

God kommunikation mellan patient och personal

God kommunikation mellan patient och personal God kommunikation mellan patient och personal God och säker vård förutsätter god kommunikation mellan patient, närstående och vårdpersonal Agenda/Handbok Del 1 personal Grundläggande för bättre kommunikation

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården

Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting Vem är vi som är här? Kontaktsjuksköterska Sjuksköterska Läkare Kurator

Läs mer

Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter

Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter Tänk dig att du befinner dig på resa i ett land där du inte talar språket. Du blir plötsligt sjuk och är hänvisad till ett lokalt sjukhus.

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Kommunikation och bemötande. Empati

Kommunikation och bemötande. Empati Kommunikation och bemötande Det är viktigt att föra en kontinuerlig dialog med den döende patienten för att kunna respektera patientens autonomi och integritet. Känner man till personens föreställningar,

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

"Att hålla grytan kokande!" Om uthållighet och utveckling av nationellt heltäckande vidareutbildning. Av Jan Degerfält IKVL, Lunds universitet

Att hålla grytan kokande! Om uthållighet och utveckling av nationellt heltäckande vidareutbildning. Av Jan Degerfält IKVL, Lunds universitet "Att hålla grytan kokande!" Om uthållighet och utveckling av nationellt heltäckande vidareutbildning. Av Jan Degerfält IKVL, Lunds universitet Innehåll Strålbehandling i Sverige Utbildningens organisation

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4 Detta är ett utdrag ur boken Bra relation av Kenth Svartberg där du kan få hjälp att bedöma vilken relation du och din hund har. Utdraget är främst avsett som en hjälp för instruktörer som använder boken

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

KURSUTVÄRDERING AV "EKONOMISK PLAN DEN 18 OCH 19 MAJ 2017" 20 deltagare

KURSUTVÄRDERING AV EKONOMISK PLAN DEN 18 OCH 19 MAJ 2017 20 deltagare KURSUTVÄRDERING AV "EKONOMISK PLAN DEN 18 OCH 19 MAJ 2017" 20 deltagare 1. Vilken är din helhetsbedömning av kursen? 7 6 5 3 1 Mycket bra Bra Mindre bra Dålig Kommentarer: Förklarar på ett lättfattligt

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 1. Kontaktuppgifter 2. Min vårdplan 3. Min diagnos 4. Min behandling 5. Praktisk information om din operation 6. Praktisk information

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information Till dig som ska utredas och behandlas för en trofoblastsjukdom Den här pärmen ska innehålla information som kan ge dig en tydligare överblick över den vård du erbjuds. Syftet

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Fyra tips till arbetsgivare för att hjälpa sina medarbetare till mindre stress och bättre sömn

Fyra tips till arbetsgivare för att hjälpa sina medarbetare till mindre stress och bättre sömn Pressmeddelande 2011-08-10 Kvinnor sover sämre än män i Stockholms län Kvinnliga anställda har generellt sett svårare att sova än sina manliga kollegor. Hela 29 procent av kvinnorna i Stockholms län sover

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 20141017 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans Mitt namn : Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans För den som vårdas på grund av cancer är det mycket att hålla reda på, ta till sig och försöka förstå. Vilken cancerform är det?

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation Firma Margareta ivarsson Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007 Kommunikation Kommunikation handlar inte i första hand om teknik, utan om modet att vara sig själv! Kommunikationsnivåer Information

Läs mer

Några uppskattande röster från anhöriga som deltagit i samtalsgrupp och fortsatta gemensamma träffar; jag får träffa andra i samma situation

Några uppskattande röster från anhöriga som deltagit i samtalsgrupp och fortsatta gemensamma träffar; jag får träffa andra i samma situation Några uppskattande röster från anhöriga som deltagit i samtalsgrupp och fortsatta gemensamma träffar; jag får träffa andra i samma situation ett andningshål man blir sedd stöd gemenskap, erfarenhetsutbyte,

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Interaktion Kommunikation Samtal

Interaktion Kommunikation Samtal Interaktion Kommunikation Samtal Ickeverbal kommunikation Klädsel Kroppshållning Gester Närhet / distans Ansiktsuttryck Ögonrörelser Attityd / bemötande Kultur Kroppskontakt Statusföremål Röst och tonläge

Läs mer

Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod

Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod Datum: 2011-07-05 10:22:32 Besvarad av: 14(20) (70%) 1. I vilken utsträckning anser du att du uppnått de angivna kursmålen?

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Lokala värdighetsgarantier i Norrköping Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett tillägg

Läs mer

Cancerrehabilitering 2012

Cancerrehabilitering 2012 Succé! Nu för andra gången! Cancerrehabilitering 2012 Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och livskvalitet Att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Hur påverkas kroppsuppfattning

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012030 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Beroendecentrum. Inskrivna klienter under perioden 16 okt 20 dec 2013. Åldersgruppering. 18-25 år: 8 st. 26-40 år: 21 st. 41 år uppåt: 17 st

Beroendecentrum. Inskrivna klienter under perioden 16 okt 20 dec 2013. Åldersgruppering. 18-25 år: 8 st. 26-40 år: 21 st. 41 år uppåt: 17 st Beroendecentrum Inskrivna klienter under perioden 16 okt 20 dec 2013 Totalt: Män: Kvinnor: 46 st 30 st 16 st Åldersgruppering 18-25 år: 8 st 26-40 år: 21 st 41 år uppåt: 17 st Varav 30 st av dessa har

Läs mer

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form.

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form. Nyhetsbrev mars 2014 Tack för ett superbra studiebesök, Eskilstuna! Häromveckan var jag och mina kollegor från de er som samverkar kring sociala insatsgrupper, på ett studiebesök i Eskilstuna. Våra värdar

Läs mer

Hur du lyckas med rekrytering utmaningar & trender. 20 maj 2015

Hur du lyckas med rekrytering utmaningar & trender. 20 maj 2015 Hur du lyckas med rekrytering utmaningar & trender 20 maj 2015 Kort om Harvey Nash > Rekrytering > Interim > Second Opinion 2 Kort om mig > Ansvarar för Harvey Nashs Practice Finance & Legal > De senaste

Läs mer

Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar

Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar Tänk på en sida av dig själv som du inte alls är nöjd med. Ställ dig frågan: "Var det här ett problem för mig förra månaden också? För ett halvår

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet

Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet Åsa Cajander, docent vid inst för IT, Uppsala universitet Ture Ålander, med dr, läkare, IFV, Uppsala Universitet Agenda Presentation av DOME Läkarnas

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Mötet ägde rum cirka en vecka efter kunskapshearingen om självskadebeteende (som beskrivs i kapitlet Förbud av det förbjudna

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131217 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Välkommen till Hospice Palliativt centrum

Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen till Hospice Palliativt centrum Välkommen! Ordet Hospice betyder gästfrihet, den relation som finns mellan värd och gäst. Vården ska sträva efter bästa möjliga livskvalitet med hänsyn till patientens

Läs mer

Vill du beställa broschyren?

Vill du beställa broschyren? Vill du beställa broschyren? Vänd dig till din personalenhet! Vill du veta mer om... medarbetarsamtal utvecklingssamtal i grupp avgångssamtal litteratur, video, utbildning m m Gå in på Region Skånes intranät

Läs mer

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad april 2015 Garantier för kvalitet Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012 Datum 2013-05-23 Ert datum Beteckning FaR rapport 2012 1(5) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012 Bakgrund FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

Råd för bättre kommunikation. mellan patient och vårdpersonal

Råd för bättre kommunikation. mellan patient och vårdpersonal Råd för bättre kommunikation mellan patient och vårdpersonal 1 2 Introduktion God och säker vård förutsätter god kommunikation mellan patient, närstående och vårdpersonal. Kommunikationen ska ske så att

Läs mer

Läker tiden alla sår? Vi ger dig verktygen vid sorg, kris och förändringsprocesser för att möta och hjälpa andra eller för din egen del.

Läker tiden alla sår? Vi ger dig verktygen vid sorg, kris och förändringsprocesser för att möta och hjälpa andra eller för din egen del. Läker tiden alla sår? Vi ger dig verktygen vid sorg, kris och förändringsprocesser för att möta och hjälpa andra eller för din egen del. Möter du i ditt arbete eller privatliv människor i sorg, kris eller

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Aktuella studier. Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor. Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet

Aktuella studier. Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor. Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet Aktuella studier Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet Regionala arbetsgruppen för kontaktsjuksköterska Utvärdering av ny

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2015

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2015 SÄRSKILT BOENDE - 20 1 (1) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden. Underlaget

Läs mer

Copyright 2007 Team Lars Massage

Copyright 2007 Team Lars Massage 1 Sveriges största utvärdering av massage på jobbet! Äntligen bevis för att massage fungerar! Var? Utvärdering är gjord genom en webbenkät på telekomföretaget TeliaSonera i Sverige När? Utvärderingen gjordes

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Hur överensstämmer läkarnas farhågor med patienternas upplevelser och användning av journaler via Internet?

Hur överensstämmer läkarnas farhågor med patienternas upplevelser och användning av journaler via Internet? Hur överensstämmer läkarnas farhågor med patienternas upplevelser och användning av journaler via Internet? Rose-Mharie Åhlfeldt Högskolan Skövde Ture Ålander Läkarpraktik, Uppsala Universitet Deployment

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Linda Thörnberg Anki Larsson Kirurgkliniken SkaS Lidköping Projektnamn: Utformning och

Läs mer

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Jag vore tacksam om Du ville ta ett par minuter till att fylla i denna anonyma kursutvärdering. Syftet är dels att få idéer om hur jag kan förbättra

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Lund Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Lund Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Lund Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Studieguide Hej Sverige!

Studieguide Hej Sverige! Emelie Jönsson Studieguide Hej Sverige! Om vägar till studier och jobb Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1 4 Introduktion och information. Vem är jag? Träff 2 5 Mötet med Sverige,

Läs mer

Utvärdering av baskurs Riskbruk, missbruk och beroende. Sundsvall 11-12 & 25-26 oktober

Utvärdering av baskurs Riskbruk, missbruk och beroende. Sundsvall 11-12 & 25-26 oktober Utvärdering av baskurs Riskbruk, missbruk och beroende Sundsvall 11-12 & 2-26 oktober Dag 2 1 personer var anmälda på utbildningen dag 2, 28 personer valde att svara på utvärderingen. Svaren redovisas

Läs mer