Design för bättre hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Design för bättre hälsa"

Transkript

1 Design för bättre hälsa Brukare och patienter som aktiva medskapare Välkommen till höstens lunchwebbinarier om design av nya tjänster i vård och omsorg om patienter och brukare som aktiva medskapare. Du kan ta del av webbinarierna framför din egen dator eller kanske tillsammans med några kollegor. Vi vill ge dig inspiration till att involvera patienter, brukare och deras närstående i utvecklingen, driften och utvärderingen av er verksamhet. Men hur går det egentligen till? Hur bygger jag en kultur som präglas av ett synsätt där patienten eller brukaren är en resurs? Hur motiverar jag mina medarbetare eller kollegor? Hur kan designprocessen fungera i en stressig vardag? Vilka beslut behöver jag som politiker eller chef ta för att få detta till stånd? Det är frågor vi hoppas kommer att behandlas och förhoppningsvis besvaras! Varje webbinarium inleds med en tjugo minuters föreläsning. Därefter följer en diskussion och frågestund då vi hoppas att du vill delta! Webbinariet avslutas efter cirka en timme. När? Datumen för webbinarierna under hösten 2013 är: 21 augusti 4 september 18 september 2 oktober 16 oktober 6 november 20 november 4 december Arrangörer Sveriges Kommuner och Landsting prioriterar under 2013 frågan Brukare och patienter som aktiva medskapare. SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign driver sedan 2012 programområde Hälsa med fokus på design av tjänster i offentligt finansierad hälso- och sjukvård och omsorg. Den här webbinarieserien genomförs som en del i det gemensamma arbete vi nu gör på nationell nivå för att främja utvecklingen på området. Anmälan Läs mer om webbinarierna och anmäl dig på Välkommen! Vill du twittra om webbinarierna? Använd #designfbh

2 Program för webbinarieserien hösten 2013 Onsdag 21 augusti kl Co production i vården - vad är poängen? I början på 2000-talet hade mag- och tarmkliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö långa köer. I samband med en omorganisering av medicinkliniken gjorde man en översyn av verksamheten och bestämde sig för att göra om hela vårdprocessen. I stället för att enbart se problemet som ett resultat av ineffektiva processer/flöden funderade man noga igenom vilka värderingar som skulle styra arbetet. Kliniken kom fram till att olika sätt att involvera patienterna mer i den egna vården skulle vara ledstjärna. Man definierade en ny roll för patienten, med ett större personligt ansvar för sin hälsa. Eftersom man förstod att det skulle kunna leda till kritik och att kvaliteten skulle kunna ifrågasättas följde de noga upp resultaten. Föreläsare: Jörgen Tolstrup Rasmussen Jörgen Tolstrup Rasmussen som är läkare i invärtes medicin var överläkare vid mag- och tarmsektionen när förändringsarbetet genomfördes. År 2006 fick de priset Guldskalpellen för sitt förändringsarbete och de påtagligt positiva resultaten i vården. Idag är Jörgen fortfarande ansvarig för mag- och tarmsektionen men även chefläkare och Lex Maria-ansvarig inom Höglandets sjukvårdsområde. Onsdag 4 september kl Äldreomsorg tillsammans med de äldre Tubberödshus är ett på många sätt ovanligt äldreboende. Boendet drivs som intraprenad för att personal och boende ska få mer ansvar och inflytande. Personalen har arbetat fram sin egen modell som de kallar Tubbemodellen Så länge man är i livet ska man leva. Personalen och de boende är indelade i olika ansvarsgrupper för att kunna påverka sin vardag, vara delaktiga och känna sig behövda. Tubberödshus vill skapa känslan av att de boende själva äger sitt hem. Föreläsare: Lilian Bohlin och Pamela Alverbo Lilian Bohlin är Intraprenadchef vid Tubberödshus äldreboende på Socialförvaltningen på Tjörn. Lilian har lång erfarenhet av socialtjänst i kommunal regi. Pamela Alverbo medarbetare på Tubberödshus med lång erfarenhet av omsorgsarbete i kommunala verksamheter.

3 Onsdag 18 september kl Medskapad vård till vardags så här går det till Självdialysverksamheten vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping lyfts ofta fram som en av de första och mest genomarbetade patientmedverkanssatsningarna i Sverige. Verksamheten har lyckats förändra kulturen så att patienterna får ta så mycket ansvar de själva vill. På så sätt används patienternas hela potential att sköta sin egen vård. Men vad innebär det när personalens roll förändras i grunden? Är välfärden i Sverige redo för den här typen av kulturförändring? Vilka trösklar kan finnas när tankesättet ska föras över till andra verksamheter? Det är frågor vi hoppas diskutera under webbinariet. Föreläsare: Britt-Mari Banck, Christian Farman och Patrik Blomqvist Britt-Mari Banck är sektionschef vid självdialysen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Britt-Mari utsågs i år av Dagens Medicin till Årets banbrytare. År 2005 började hon utbilda en patient i så kallad självdialys. Intresset spred sig och allt fler patienter utbildades i att sköta sin dialys själva. I dag är det en självklar möjlighet i en egen paviljong på sjukhuset där 13 patienter regelbundet utför sin självdialys. Britt-Mari föreläser tillsammans med Christian Farman, sjuksköterska och ordförande i Njurförbundet Småland samt Patrik Blomqvist, patientstödjare. Onsdag 2 oktober OBS! kl 15-16, på engelska CHESS a support system for patients made by patients Dave har utvecklat metoder för individuell förändring, hans forskarlag har skapat system för att upptäcka självmordsbenägenhet, hjälpa tonåringar till mer hälsosamma beteenden och hjälpa familjer som löper risk för ökad ohälsa. Arbetet har fokuserats till Comprehensive Health Enhancement Support System (CHESS), ett datasystem för att hjälpa människor som till exempel drabbats av bröst- eller prostatacancer, astma, AIDS/HIV, hjärtsjukdomar, Alzheimers sjukdom, eller sexuella övergrepp. CHESS har testats i randomiserade studier och fältstudierna har involverat flera tusen människor. Föreläsare: Dave Gustafson Dave Gustafson är professor i industriell teknik och systemteknik, och chef för Center for Health Enhancement Systems Studies (CHESS) vid University of Wisconsin-Madison i USA. Bland annat är Dave författare till flera böcker och över hundra tidskriftsartiklar. Han är ledamot i Association for Health Services Research och i American Medical Informatics Association. Han är ledamot och tidigare vice ordförande i styrelsen för Institute for Healthcare Improvement, styrelseordförande för ehealth Institute och tidigare ordförande för den amerikanska regeringens Science Panel on Interactive Communications in Health.

4 Onsdag 16 oktober OBS! kl , på engelska Family by Family social care re-designed Family by Family är ett helt nytt sätt att arbete med riskfamiljer. Modellen utvecklades tillsammans med över 100 familjer i South Australia och med hjälp av så kallad co-design för social problemlösning. Family by Family består idag av ett nätverk av familjer som hjälper andra familjer. Nätverket parar ihop familjer som har det svårt med familjer som kan hjälpa till förändring. Familjerna tränar och växer sedan tillsammans. Modellen har som mål att hjälpa familjer att trivas med livet - inte bara överleva. Hela 90% av familjerna som deltar når sina mål. Föreläsare: Carolyn Curtis Carolyn Curtis är tillförordnad VD för The Australian Centre for Social Innovation (TACSI) och chef för Family by Family - en social innovation som skapats genom TACSIs co-designmetodik. Carolyns starka intresse för social rättvisa ledde till en karriär inom socialt arbete. Carolyn lämnade sedan en ledande befattning för att bli en del av The Radical Redesign Team på TACSI. Onsdag 6 november kl , på engelska Re-designing social care - co-producing the support Innovation Unit i Storbritannien är ett socialt icke-vinstdrivande företag som arbetar inom den offentliga sektorn. Man stöder utveckling inom socialtjänst, sjukvård, utbildning och andra områden. Alla insatser går ut på att ge stöd för att upptäcka och ta tillvara nya möjligheter. De strävar efter att plocka fram kunskaper och hitta nya resurser genom tydlig användarinvolvering. Föreläsningen tar sin utgångspunkt i ett nyligen genomfört arbete i Buckinghamshire County Council. Arbetet handlade om att utveckla nya former av stöd till familjer som har komplexa problem. Innovation Unit använde då ett etnografiskt angreppssätt för att ta reda på brukarnas verkliga behov. Föreläsare: Aviv Katz Aviv Katz har lång erfarenhet som service designer. Han har bland annat arbetat på designföretaget Engine Service Design och på brittiska Design Council. Han är nu delägare och ledare på det sociala företaget Innovation Unit.

5 Onsdag 20 november kl Att införa personcentrerad vård på ett systematiskt sätt Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC) utgör en referenspunkt för forskning, utveckling och innovation av framtidens hälso- och sjukvård både nationellt och internationellt. GPCC har i ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Västra Götalandsregionen, IBM, Astra Zeneca och Doberman erhållit en initial finansiering från den statliga innovationsmyndigheten VINNOVA på 3 miljoner kronor under för att utveckla referensavdelningar för personcentrerad vård. Referensavdelningarna utgör en testbädd för nya vårdformer, e-hälsolösningar, tjänster och utbildningar. Syftet är att arbeta mer humant och effektivt där patienten är en partner - aktiv och involverad i sin egen vård. Föreläsare: Jerzy Kaczynski Jerzy Kaczynski är överläkare/docent och sektionschef på avdelning 352 A vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, en av de två referensavdelningarna som nu utvecklas för personcentrerad vård. Onsdag 4 december kl Medskapande brukare om att använda ny teknik i äldreomsorgen I Västerås stad inför man idag ehemtjänst som ett komplement till de fysiska hemtjänstbesöken. Det har föregåtts av ett utvecklingsprojekt tillsammans med brukarna som har testat och provat, förkastat och godkänt lösningarna. De brukare som varit med i utvecklingsarbetet uppskattar IT-hjälpmedel och upplever att de får större trygghet och självständighet. När projektet 2013 fick Vitalisstipendiet var motiveringen: Bidraget har ett tydligt brukarfokus samt ger miljöbesparingar avseende minskat antal resor för personalen - Ger tid för händer, där händer behövs. Föreläsare: Mats Rundkvist och Maria Gill Mats Rundkvist och Maria Gill är båda projektledare vid enheten för välfärdsteknologi i Västerås stad. Maria har sin bakgrund som sjuksköterska inom äldreomsorgen och är specialiserad på demenssjukdom och Mats är sjukgymnast. Läs mer om webbinarierna och anmäl dig på

Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov. En sammanfattning

Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov. En sammanfattning Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov En sammanfattning Författare: Joakim Edvinsson Årtal: 2014 Författare: Joakim Edvinsson Förvaltning Länssjukhuset Ryhov Arbetsplats/enhet Dialysenheten Kontaktinformation

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård

En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård FoUU-dagen 2015 En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård 12 november kl. 08:30-16:30 Varbergs kurort Dagen är kostnadsfri och anmälan sker via utbildningskatalogen på intranätet

Läs mer

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj!

Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj! Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj! Vare sig det handlar om att se en unik lösning på ett problem, att möta någon

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och ARBETA MED OSS stockholms Sjukhems ändamålsparagraf är densamma idag som vid grundandet 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Många begrepp. Co-production Patient och brukarmedverkan Brukar- patient inflytande Medskapande

Många begrepp. Co-production Patient och brukarmedverkan Brukar- patient inflytande Medskapande Många begrepp Co-production Patient och brukarmedverkan Brukar- patient inflytande Medskapande 1 När blir det co production? När man ger brukare/patienter en röst, inte bara som grupp, utan också som enskild

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet

Kvalitet och patientsäkerhet Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren, Utvecklingsdirektör På gång Åttonde året i rad med positivt resultat 148 miljoner kronor Eva Arvidsson disputerar på torsdagen vid Linköpings

Läs mer

Fånga kraften i brukares medskapande bas för nya lösningar. Marie Pernebring

Fånga kraften i brukares medskapande bas för nya lösningar. Marie Pernebring Fånga kraften i brukares medskapande bas för nya lösningar Marie Pernebring Hur blir det medskapande? När man ger brukare en röst, inte bara som grupp, utan också som enskild individ När man tar tillvara

Läs mer

Geriatrisk vård för framtiden

Geriatrisk vård för framtiden Lägg grunden för den framtida geriatriska vården! Geriatrisk vård för framtiden Stärk helhetssynen och teamarbetet för den äldre patienten på sjukhuset Så möjliggör du en personcentrerad vård av den geriatriska

Läs mer

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Till Socialdepartementet Diarienummer S2017/02040/FST Remissvar Betänkande SOU 2017:21 Läs mig!

Läs mer

Nytänkande sätt att finansiera vården

Nytänkande sätt att finansiera vården Nytänkande sätt att finansiera vården Social Impact Bonds Gordon Brown skapade 2007 gruppen Council on Social Action Mandat: Uppmuntra innovation och stärka resultattänkande i offentlig sektor Lanserade

Läs mer

Språk, kommunikation och kontakt avgörande för vårdmötets kvalitet. Lorna Bartram

Språk, kommunikation och kontakt avgörande för vårdmötets kvalitet. Lorna Bartram Språk, kommunikation och kontakt avgörande för vårdmötets kvalitet Lorna Bartram Dart kommunikations och dataresurscenter Enhet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset Alternativa kommunikationssätt för

Läs mer

En tågresa är inte alltid bara en tågresa

En tågresa är inte alltid bara en tågresa En tågresa är inte alltid bara en tågresa Arne Arne stressar iväg till stationen. Han har problem att hitta rätt sittplats. Han irriterar sig på personen bredvid som pratar i telefonen. Han är uttråkad,

Läs mer

Terapiinriktad Utbildning Onsdagen den 20 oktober 2010

Terapiinriktad Utbildning Onsdagen den 20 oktober 2010 I N B J U D A N Terapiinriktad Utbildning Onsdagen den 20 oktober 2010 Et t utbildningstillfälle för dig som är sjukskötersk a Föreläsare Distriktssköterska Annikki Jonsson Föreläsare Urolog Christer Kihlfors

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Evidens. vård och utbildning

Evidens. vård och utbildning Evidens vård och utbildning För en optimal behandling krävs ett nära och individuellt upplägg runt varje individ. Där anhöriga, öppenvården och kommunen är engagerade i ett bärande samarbete. Evidens

Läs mer

En gemensam webbplattform för samtliga EU-länder riktad till anhöriga som hjälper och stödjer en närstående äldre

En gemensam webbplattform för samtliga EU-länder riktad till anhöriga som hjälper och stödjer en närstående äldre En gemensam webbplattform för samtliga EU-länder riktad till anhöriga som hjälper och stödjer en närstående äldre Med denna broschyr vill vi flagga för ett spännande internationellt arbete med en webbplattform

Läs mer

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare 2019-02-12 1 (2) Vård och omsorg Anette Nilsson Till regionernas projektansvariga för införande av Patientkontrakt Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare Nu finns

Läs mer

Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen?

Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen? Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen? 151022, Aros Congress Center, Västerås Lena Karlsson, VKL Karina Tilling, VKL Välkommen! Dagens syfte Ett steg

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Äldreboende Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Äldreboende När man inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att söka till ett äldreboende. Boendet är till för Dig som

Läs mer

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Trivas och växa Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Att vara här är lärorikt och har utvecklat mig som människa. Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare som efter fem veckors praktik fick jobb i Landstinget

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

MUC 24. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 24. MiLprogrammet för nya chefer MUC 24 MiLprogrammet för nya chefer 2009-2010 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder

Läs mer

Facilitator inom interprofessionellt lärande och samarbete kompetensutvecklingsprogram

Facilitator inom interprofessionellt lärande och samarbete kompetensutvecklingsprogram Utbildning Våren 2019 Center för interprofessionellt lärande och samarbete, C-IPLS Facilitator inom interprofessionellt lärande och samarbete kompetensutvecklingsprogram Våren 2019 I samarbete med Region

Läs mer

Johan Blomgren, överläkare, medicinkliniken Eksjö. Nationella Diabetesregistret, Registercentrum VGR, Göteborg

Johan Blomgren, överläkare, medicinkliniken Eksjö. Nationella Diabetesregistret, Registercentrum VGR, Göteborg Johan Blomgren, överläkare, medicinkliniken Eksjö Nationella Diabetesregistret, Registercentrum VGR, Göteborg Höglandssjukhuset 11. Länssjukhuset Ryhov 145. Värnamo sjukhus 85. Analysförklaring Vid analys:

Läs mer

En prioriterad fråga 2013, som föregåtts av kongressmål och av ett sk positionspapper

En prioriterad fråga 2013, som föregåtts av kongressmål och av ett sk positionspapper Brukare och patienter som aktiva medskapare En prioriterad fråga 2013, som föregåtts av kongressmål och av ett sk positionspapper..istället för som passiva mottagare Varför? - Tjänster med individanpassning

Läs mer

Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara:

Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara: Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara: säker kunskapsbaserad och ändamålsenlig patientfokuserad effektiv jämlik i rimlig tid Turning ideas into action initial idea might

Läs mer

Roller och tillit: Relationen mellan. politiker och tjänstepersoner

Roller och tillit: Relationen mellan. politiker och tjänstepersoner Roller och tillit: Relationen mellan politiker och tjänstepersoner Vad tänker du på när du hör ordet TILLIT? Fungerar lika bra framlänges som baklänges Tillit är att lita på någon fullt ut. Tillit är en

Läs mer

Brukare och Patienter som aktiva medskapare - en prioriterad fråga

Brukare och Patienter som aktiva medskapare - en prioriterad fråga Brukare och Patienter som aktiva medskapare - en prioriterad fråga Malin Svanberg Avd. för ekonomi och styrning Bakgrund Patient och brukarmedverkan positionspapper för ökad kvalitet och effektivitet i

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Jämlik hälsa och vård

Jämlik hälsa och vård Foto: Clifford Shirley Välkommen till den 14:e nationella konferensen för nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Jämlik hälsa och vård det goda mötet som nyckel till framgång Västerås 19-20 mars

Läs mer

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter Västra Götalandsregionens regiongemensamma Chefsutvecklingskarta Målgrupp Förvaltningschef Områdeschef Chef över chef 1:a linjens chef Stabschef P r o Västra Götalandsregionens introduktionsprogam Kvalificerat

Läs mer

Lean Healthcare. förberedelser och uppstart. Konferensdag 19 november 2010, Stockholm Lean-spel 9 december 2010, Stockholm

Lean Healthcare. förberedelser och uppstart. Konferensdag 19 november 2010, Stockholm Lean-spel 9 december 2010, Stockholm Gå 4, betala för 3! Anmäl hela teamet: Lean Healthcare förberedelser och uppstart Vad är Lean Healthcare och vilka är vinsterna att arbeta efter Lean i sjukvården? Grunderna i Lean värderingar, principer,

Läs mer

Är jag redo för arbete?

Är jag redo för arbete? Är jag redo för arbete? En guide som skapats inom programmet Step by Step- ett ungdoms initiativ under Ung och Aktiv i Europa programmet Januari- September 2013 Vad innebär det att praktisera Jag lär mig

Läs mer

Förändra radikalt. ett utvecklingsprojekt för att stärka innovationskraften i kommunerna

Förändra radikalt. ett utvecklingsprojekt för att stärka innovationskraften i kommunerna Förändra radikalt ett utvecklingsprojekt för att stärka innovationskraften i kommunerna??! Förändra radikalt ett utvecklingsprojekt för att stärka innovationskraften i kommunerna?! Radikala förändringar

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

Mall för slutrapport delprojekt barn som anhöriga

Mall för slutrapport delprojekt barn som anhöriga Mall för slutrapport delprojekt barn som anhöriga Delprojektets namn Barn som anhöriga - Hälsohögskolan Delprojektsansvarig Karin Enskär Datum 14-06-03 Sammanfattning Projektet innehåller två delar. Den

Läs mer

ALLT DET GODA En värmländsk inspirationsdag med fokus på äldres hälsa SUNNE SPA 25 APRIL 2017

ALLT DET GODA En värmländsk inspirationsdag med fokus på äldres hälsa SUNNE SPA 25 APRIL 2017 Välkommen till ALLT DET GODA En värmländsk inspirationsdag med fokus på äldres hälsa SUNNE SPA 25 APRIL 2017 Många av de förändringar som görs i vård och omsorg leder till förbättringar som ger förutsättningar

Läs mer

LEAN ett helhetstänkande för framtidens sjukvård?

LEAN ett helhetstänkande för framtidens sjukvård? LEAN ett helhetstänkande Inbjudan till konferens i Stockholm 26 27 september 2007 Praktikfall från: Magnus Lord Universitetssjukhuset i Lund Caroline Jarebrant IVF Industriforskning och utveckling AB,

Läs mer

Du som är yrkesutövare. Så kan du bidra till att ställa om till personcentrerad vård

Du som är yrkesutövare. Så kan du bidra till att ställa om till personcentrerad vård Du som är yrkesutövare i vården Så kan du bidra till att ställa om till personcentrerad vård Våga prova Så kan du bidra till att ställa om till personcentrerad vård B SVERIGE PORTO BETALT Personcentrerad

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Patientsäkerhetens dag 2015

Patientsäkerhetens dag 2015 Program Patientsäkerhetens dag 2015 Köping den 15 april Västerås den 16 april Tillsammans gör vi vården säkrare Patientsäkerhetens dag Den 15 och 16 april bjuder vi in alla medarbetare och invånare att

Läs mer

Förbättringsarbete tillsammans Nationell konferens i Logopedi, Jönköping

Förbättringsarbete tillsammans Nationell konferens i Logopedi, Jönköping Förbättringsarbete tillsammans Nationell konferens i Logopedi, Jönköping 141121 Boel Andersson Gäre Chef, Futurum Landstinget i Jönköpings län Professor, Jönköping Academy, Högskolan, Jönköping Futurum

Läs mer

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Förbundsordförande i Njurförbundet Ledamot I styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet

Läs mer

Att använda välfärdsteknologi -vad behövs?

Att använda välfärdsteknologi -vad behövs? Att använda välfärdsteknologi -vad behövs? Ett samverkansprojekt mellan SKL och IT&Telekomföretagen eförvaltningsdagarna 2014-10-08 Välfärdsteknologi Vad är välfärdsteknologi? Produkter och IKT-tjänster

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning.

Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning. Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning. (LiÖ 2012-2095) Anna Tjäder har inkommit med ett medborgarförslag där hon föreslår

Läs mer

Måndag 12 februari. Tid Ämne Talare

Måndag 12 februari. Tid Ämne Talare Måndag 12 februari Tid Ämne Talare 09.00-09.45 Registrering Vänligen kom inte i sista stund! 09.50-10.00 Seminariet öppnas Ej klar 10.00-10.40 Hela människan - en holistisk syn på patienten Vad är en holistisk

Läs mer

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma teamet Teamet ska ge dig förutsättningar att så långt det är möjligt få komma tillbaka till din invanda

Läs mer

Varmt välkommen! Rundabordssamtal: Samskapande av välfärd förutsättningar, mekanismer och. resultat

Varmt välkommen! Rundabordssamtal: Samskapande av välfärd förutsättningar, mekanismer och. resultat Varmt välkommen! Rundabordssamtal: Samskapande av välfärd förutsättningar, mekanismer och resultat Upplägget 10:00 10:45 Perspektiv på samskapande 10:45 11:20 Rundabordssamtal 11:20 13:00 Avslutande samtal

Läs mer

Personcentrerad vård 2015

Personcentrerad vård 2015 Framtidens vårdmodell: Personcentrerad vård 2015 kunskap utveckling inspiration Lär dig mer om planering, dokumentering, strukturerat arbetssätt och utvärdering av personcentrerad vård Öka förståelsen

Läs mer

Personcentrerat Samarbete en projektrapport

Personcentrerat Samarbete en projektrapport Personcentrerat Samarbete en projektrapport Slutrapport Projektnamn: Personcentrerat samarbete och främjande samarbete mellan vårdgivare och vårdnivåer. Vården behöver ställa om. Projektledare: Projekttid:

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 Våra liv OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 som gamla Att bli gammal alla har vi både farhågor och förhoppningar för vår egen del när vi tänker på oss själva som pensionärer. Finns det något skyddsnät när jag

Läs mer

Introduktion till tjänsteutbud inom förbättringskunskapsområdet

Introduktion till tjänsteutbud inom förbättringskunskapsområdet Introduktion till tjänsteutbud inom förbättringskunskapsområdet Välkommen att höra av dig till oss på Kvalitetsutveckling. Vi fungerar som stöd för dig/er i förbättringsarbetet! Förbättringskunskap Förbättringskunskap

Läs mer

Ses vi på Park Annual 29/9?

Ses vi på Park Annual 29/9? Sida 1 av 6 PARKNEWS from Sahlgrenska Science Park 8 tember 2016 View in the browser Ses vi på Park Annual 29/9? Intresset för årets innovationsevent är som vanligt mycket stort. Säkra din plats! Vi är

Läs mer

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR Onkologikliniken, Västerås HSL Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som

Läs mer

Bli medlem! Nätverk för dig som arbetar med Kvalitet i IT

Bli medlem! Nätverk för dig som arbetar med Kvalitet i IT Bli medlem! Nätverk för dig som arbetar med Kvalitet i IT CallCenter Institute Support Services Institute ITQ Nordic Institute Medlemsfolder ITQ har funnits sedan 1997 och är ett inspirerande och kompetenshöjande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 1 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Har du frågor gällande studier eller behöver hjälp med din ansökan? Kom och träffa våra lärare och studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig med din ansökan! Måndag 26/10, onsdag

Läs mer

VÄLKOMMEN! Samskapande dialog för en sammanhållen vård och omsorg

VÄLKOMMEN! Samskapande dialog för en sammanhållen vård och omsorg VÄLKOMMEN! Samskapande dialog för en sammanhållen vård och omsorg Tre prioriterade riskområden med samma tema Brist på samordning De tre prioriterade riskområdena utgår från: Barn och unga med psykisk

Läs mer

Fiskenytt Sommaren 2010 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB

Fiskenytt Sommaren 2010 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB www.smab.se Fiskenytt Sommaren 2010 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB Innehåll: Tankar från bryggan Efterfrågan på Säljutbildningar ökar Läkemedelsföretag använder Profilkursen Säljarna

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Patientsäkerhetsdialog Executive Walk Rounds(EWR)

Patientsäkerhetsdialog Executive Walk Rounds(EWR) Patientsäkerhetsdialog Executive Walk Rounds(EWR) Hälso- och sjukvårdens kontinuerliga arbete med att förbättra patientsäkerheten har skiftat fokus från individ till system. Syftet är att skapa en öppen

Läs mer

Dialog Insatser av god kvalitet

Dialog Insatser av god kvalitet Dialog Insatser av god kvalitet Av 3 kap. 3 i socialtjänstlagen framgår att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Pergolan, tisdagen den 28 augusti 2018 kl 13:00-14.00. Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Maud Lundbäck (S), Ordförande Katarina Burman (V), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Chef i socialtjänsten

Chef i socialtjänsten inspiration Därför stannar personalen hos oss så blir du en attraktiv arbetsgivare! Från virus till vi-rus! Så skapar du bättre teamkänsla på jobbet Rollen som chef hur hanterar du motstridiga förväntningar,

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 2015-04-17 Maria Branting 2015-04-22 15 nationella riktlinjer Astma och

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA KUNSKAPSLUCKOR

PRAKTIKNÄRA FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA KUNSKAPSLUCKOR PRAKTIKNÄRA FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA KUNSKAPSLUCKOR Varför är kunskapsluckorna viktiga? Synliggöra att vi inte vet. Peka på svaga områden/patientpopulationer Vad anser brukare och kliniker anser vara

Läs mer

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa Korttidsboende Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa 1 Korttidsboende Syftet med korttidsboende är att ge Dig en ökad trygghet vid oförutsedda händelser. Målet är att Du ska kunna återgå till

Läs mer

Vårdplatser. Planering och hantering av. Verktyg för säkra och effektiva patientflöden. Med patienten i fokus mot bättre vård

Vårdplatser. Planering och hantering av. Verktyg för säkra och effektiva patientflöden. Med patienten i fokus mot bättre vård Planering och hantering av Vårdplatser Inbjudan till konferens i Stockholm den 13-14 juni 2011 LYSSNA TILL Vinnare av Guldskalpellen 2010 Centrallasarettet Västerås Eva Strand Akademiska sjukhuset Uppsala

Läs mer

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken Välkommen till onkologkliniken i Jönköping Information om onkologklinken Vår vision Tillsammans för god cancervård Onkologkliniken är en länsklinik och vi omsätter ca 200 milj. kr per år. Vårt huvuduppdrag

Läs mer

Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning.

Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning. läkemedelsföretaget Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning. 58 pharma industry nr 4 13 CELGENE - uppstickare

Läs mer

4 perspektiv på patientmedverkan i praktiken

4 perspektiv på patientmedverkan i praktiken Memeologen White Paper 2014:01 4 perspektiv på patientmedverkan i praktiken 2014:01 Memeologen White Paper Memeologen Västerbottens läns landsting E-post: memeologen@vll.se Hemsida: www.memeologen.se Memeologen

Läs mer

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället. Vårt uppdrag styrs av mål och strategier

Läs mer

Senior alert. Ett nationellt kvalitetsregister för äldres vård och omsorg. Så här kan din organisation gå med

Senior alert. Ett nationellt kvalitetsregister för äldres vård och omsorg. Så här kan din organisation gå med Senior alert Ett nationellt kvalitetsregister för äldres vård och omsorg Så här kan din organisation gå med Vad är Senior alert? Processinriktat register som följer systematiska arbetssätt med att förebygga

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-12-09 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867:

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: ARBETA MED OSS STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Enkätstudie. Seniorens behov i fokus. Bakgrundsfrågor I den här delen av enkäten kommer du att besvara frågor om din bakgrund. 1. Kön Kvinna Man Annat

Enkätstudie. Seniorens behov i fokus. Bakgrundsfrågor I den här delen av enkäten kommer du att besvara frågor om din bakgrund. 1. Kön Kvinna Man Annat Seniorens behov i fokus. Enkätstudie Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård har under två års tid arbetat med att utveckla kvaliteten i verksamheten samt att få en ekonomi i balans. Åtgärderna har

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Innehåll Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Vad innebär lagtexten om värdegrund för äldre personer? 31 för anhöriga? 37 för personal? 43 Hur kan du stötta dina medarbetare

Läs mer

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping Linköpings kommun linkoping.se Inledning Socialkontorets uppdrag är att informera, utreda, besluta om och följa upp enskilda människors rättigheter och

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10

Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10 2015-06-10 Sida 1 (17) Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning ande... 2 Val

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen

Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelning ADRESS Vitaminvägen 17, 41650 Augusti 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten

Läs mer