Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan."

Transkript

1 Konsekvensutredning 1 (21) Datum Handläggare Johan Gille Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsgodkännande Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan. Transportstyrelsen föreslår att gällande föreskrift med avseende på teknisk kontrollutrustning för besiktningsorgan ändras i huvudsak för att verka för genomförande av regelförenklingar samt öppna för teknisk utveckling på utrustningen vilket ger besiktningsorganen möjlighet till utveckling av ny kontrollmetodik. Förslaget innebär att utrustningskraven blir mer funktionsbaserade. På vissa områden så sänks kravnivån för att underlätta och minska kostnaderna för företagen med bibehållen säkerhetsnivå. Därutöver så införs funktionella krav när det gäller bromsprov på tunga fordon istället för att provet ska utföras mot en speciell beräkningsformel. Dessutom införs vissa krav på teknisk kontrollutrustning vid provning för enskilt godkännande, samt vissa undantag från att använda föreskriven kontrollutrustning om utrustningen gått sönder, eller vid besiktning på öar. 1 Vad är problemet och vad ska uppnås? 1.1 Syfte Transportstyrelsen avser genom förändring av föreskrifterna genomföra regelförenkling vad avser den tekniska kontrollutrustningen vid besiktning och provning för besiktningsorgan och provningsorgan. Dessutom vill Transportstyrelsen öppna för nya tekniska lösningar samt ge besiktningsorganen möjlighet att utveckla ny kontrollmetodik genom att föreskriften blir mer funktionsbaserad. Transportstyrelsen vill också att det av föreskriften ska framgå hur länge ett besiktningsorgan som längst kan vara utan en utrustning som upphört att fungera. Föreskrifterna ska vara konkurrensneutrala vilket innebär att kraven ska vara likvärdiga för både de företag som verkar på besiktningsmarknaden samt för de företag som vill etablera sig på besiktningsmarknaden.

2 Datum 2 (21) 1.2 Bakgrund I det monopolistiska systemet bestämde de utsedda besiktningsföretagen (AB Svensk Bilprovning, SMP Svensk Maskinprovning Aktiebolag och Inspecta Sweden AB) själva vilken teknisk kontrollutrustning som skulle finnas när en besiktning utfördes och vilka krav som utrustningen skulle uppfylla. Föreskriften om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan (TSFS 2010:78) utfärdades i samband med omregleringen av fordonsbesiktningsmarknaden, för att alla aktörer ska ha tillgång till samma utrustning när besiktning utförs. I propositionen 2009/10:32 avseende fordonsbesiktning var regeringen övertygad om att en omreglering har förutsättningar att skapa en väl fungerande marknad med effektiv konkurrens som bland annat främjar ett rationellt och kostnadseffektivt besiktningsförfarande, bidrar till utveckling av ny kontrollmetodik. Transportstyrelsen har sedan dagens gällande föreskrifter trätt i kraft, den 1 juni 2010, fått ta del av ett antal synpunkter från besiktningsorgan på föreskriftens innehåll och vilka krav som utrustningen måste uppfylla. Föreskrifterna har varit i allt för stor del styrande av vilken utrustning som besiktningsorganen ska använda vid besiktning. Besiktningsorganen har bl.a. begärt undantag från vissa krav i föreskriften när besiktning utförs på exempelvis öar som saknar bro- eller färjeförbindelse med fastlandet. Därutöver har föreskrifter om kontrollutrustning för besiktningsorgan tolkats på olika sätt av besiktningsorgan och Swedac vid ackrediteringen med avseende på föreskriftens innehåll och den kravnivå som ska vara uppfylld. Dagens gällande föreskrifter har genom en exakt reglering beskrivit hur ett bromsprov på tunga bilar och släp ska utföras. Denna reglering kan ge ett felaktigt reslutat vad avser den totala bromskraft som uppmäts vid kontrollbesiktning på vissa fordon framförallt tunga släp. Vid provning för ett enskilt godkännande saknas idag relevanta krav på kontrollutrustning som besiktnings- och provningsorgan kan använda när de utför egna enklare kontroller för att fastställa om kraven på beskaffenhet och utrustning för fordonen är uppfyllda. Inom EU pågår ett arbete att ta fram ett direktiv om periodisk kontroll av fordon, det så kallade besiktningspaketet, där det kommer att ställas krav på en viss miniminivå på teknisk kontrollutrustning som ska finnas när en periodisk kontroll (besiktning) utförs. Detta sammantaget motiverar Transportstyrelsen att se över föreskrifternas innehåll och kravnivåer.

3 Datum 3 (21) 1.3 Fordonsägaren Med anledning av den snabba teknikutveckling på nya fordonstyper och fordonssystem så gör Transportstyrelsen bedömningen att, genom införandet av mer funktionsbaserade föreskrifter, så främjas ett rationellt och kostnadseffektivt besiktningsförfarande. Dessutom får besiktningsorganen förutsättningar för att mer anpassa sin tekniska kontrollutrustning som kan användas vid besiktningarna. Transportstyrelsen gör bedömningen att detta kommer fordonsägarna till godo genom kostnadseffektiva och säkrare bedömningar vid besiktningarna samt att flera av de föreslagna förändringarna dessutom bidrar till en bättre tillgänglighet av besiktningstjänster för fordonsägarna. 1.4 Transportstyrelsens bedömning Transportstyrelsen gör bedömningen att det går att regelförenkla inom området för teknisk kontrollutrustning vid besiktning genom att införa mer funktionsbaserade föreskrifter utan att trafiksäkerheten påverkas. Genom att ge besiktningsorgan utrymme att själva i större utsträckning välja teknisk utrustning på olika områden, så skapar det utrymme för en utveckling av ny kontrollmetodik och främjar ett rationellt och kostnadseffektivt besiktningsförfarande samt förbättrar tillgängligheten av besiktningstjänster. Tunga fordons bromssystem har också blivit alltmer komplicerade. Transportstyrelsen har anledning att tro att den ökade komplexiteten medför svårigheter att göra rätt bedömning av bromsarnas prestanda vid årlig kontrollbesiktning. Grunden för antagandet är att besiktningsorgan rapporterar höga underkännandefrekvenser av vissa fordonsslag, särskilt tunga släp. Trots detta verkar uppfattningarna gå isär avseende om dessa fordon även har bristfälliga bromsar i verkligheten. Det finns inte heller något underlag i form av olycksstatistik som pekar på att det skulle vara så. De föreslagna förändringar gällande utförandet av bromsprov på tunga fordon bygger på testresultat från Eksjö fordonsutbildning AB Utvärdering av metod för att bedöma bromsar på tunga fordon vid återkommande inspektion som Transportstyrelsen initierat samt en jämförelse med hur andra länder inom EU utför motsvarande bromsprov. Dessutom så finns även spansk forskning 1 på området som visar vikten av att ha en bra friktionskoefficient på hjulbromsprovarens rullar. I detta sammanhang kan noteras att Sverige har fler underkännande på den totala bromskraften än andra länder inom EU och detta gäller framför allt på tunga släpvagnar. Detta trots att många av släpvagnarna är helt identiska i alla länder vad gäller bromsarnas uppbyggnad, utförande och dimensionering (i många fall 1 International Journal of Engineering and Innovative Technology (IJEIT) Volume 2, Issue 8, February 2013

4 Datum 4 (21) är fordonen EG-typgodkända). I exempelvis Storbritannien underkänns ca 10 % (enligt statistik 2008/2009) av de tunga släpvagnarna på total bromskraft men i Sverige så underkänns ca 25 % (under 2012) av de tunga släpvagnarna på total bromskraft. Den senaste ändring som genomförts vad avser bromsprov på tunga fordon var då gällande specifik formel infördes i Vägverkets föreskrifter VVFS 2006:64. I Transportstyrelsens rapport Dnr TSG 2012:123 (Rapport Insatser för att underlätta för små och medelstora företag samt kulturhistorisk verksamhet) hänvisas i punkt till problematiken med bromsprov på tunga fordon (Översyn av beräkning och testmetod för bedömning av bromsarna på tunga vägfordon vid kontrollbesiktning och vägkantskontroll). Genom att införa de nu föreslagna förändringarna så kommer fler tunga fordon att vid bromsprov inklusive beräkning uppnå tillräcklig total bromskraft för att godkännas vid kontrollbesiktning utan att trafiksäkerheten påverkas negativt. Transportstyrelsen gör detta antagande med utgångspunkt från jämförelser med övriga länder inom EU. Det medför dessutom att åkeribranschen får bättre konkurrensförutsättningar genom att deras behov av verkstadsbesök minskar och de direkta kostnaderna för reparationer och stillestånd minskar när fler fordon godkänns vid besiktningen. Besiktningsorgan och ackrediterade/icke ackrediterade verkstäders intäkter kommer dock påverkas något negativt genom färre efterbesiktningar och reparationer av underkända fordon. 1.5 Avgränsningar Förslaget avgränsar sig till teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan i samband med sådana kontroller av fordon som avses i 5 b 9 fordonslagen (2002:574), d.v.s. enskilt godkännande samt registrerings-, moped-, lämplighets- och kontrollbesiktning. 1.6 Avstämning Transportstyrelsen har i arbetet med framtagande av förslaget på föreskriften haft samråd med besiktningsföretagen samt Swedac. Dessutom har ett bromsseminarium hållits med representanter för besiktningsföretagen, Swedac, fordonstillverkare, tillverkare av bromskomponenter samt åkeribranschen. Utfallet av seminariet var att de olika aktörerna ser fördelar med vissa av de föreslagna förändringarna och nackdelar med vissa andra beroende på om man är tillverkare, besiktningsorgan eller myndighet. Sammantaget var seminariet överens om att något måste göras åt problematiken vid bromsprov av tunga fordon.

5 Datum 5 (21) 1.7 Förslag Transportstyrelsen föreslår att föreskrifterna förändras, i huvudsak för att få till stånd en regelförenkling med ett regelverk som är enkelt, tydligt och funktionsbaserat. Det ger också besiktningsorganen större möjligheter att utveckla nya metoder och rutiner i samband med fordonsbesiktning. Många av de föreslagna förändringarna lämnar utrymme för olika arbetssätt hos besiktningsorganen vilket ger en bättre service och kvalité för berörda brukare. Vidare har de områden i föreskriften som gett utrymme för olika tolkningar förenklats så att det ska bli lättare för alla inblandade aktörer på den omreglerade besiktningsmarknaden att följa föreskrifterna. Förslagen ska också vara konkurrensneutrala så att det ska vara samma krav oavsett om ett företag är etablerat på besiktningsmarknaden eller ett företag som vill etablera sig på marknaden. Förslagen beskrivs närmare i det följande. Slopat krav på kalibrering av enklare utrustning Enklare utrustning så som mätutrustning för mätning av längdmått, tid och vinkel behöver inte kalibreras utan endast uppfylla viss mätnoggrannhet, Kommentar: förslaget innebär att besiktningsorganen kan skaffa enklare teknisk kontrollutrustning som uppfyller vissa standardiserade krav utan ytterligare krav på kalibrering. Det ger de berörda företagen möjlighet att följa med den tekniska utvecklingen på området för teknisk kontrollutrustning som används vid besiktning av fordon. Förslaget innebär också att de berörda företagen har möjlighet att välja en utrustning som är enklare och billigare men fortfarande uppfyller kraven på kvalité och tillräcklig noggrannhet. Vid de kontroller och mätningar som utförs med utrustningen så har utrustningen inte den avgörande rollen för det resultat som uppnås. Däremot är kraven ställda så att den föreslagna utrustningen ger tillräcklig noggrannhet för att gällande regelverk beträffande beskaffenhet och utrustning uppfylls samt för de uppgifter som ska fastställas och föras in i vägtrafikregistret. Förändrade krav vid bromsprov för fordon med en totalvikt över 3,5 ton. Kraven vid bromsprov på tunga fordon blir mer styrda till funktionella krav istället för riktad mot en specifik beräkningsformel. En tvåpunkts- eller multipunktsmetod införs vid beräkning av den totala bromskraften hos tunga fordon med tryckluftsbromsar som utförs i rullbromsprovare. Kommentar: Kravet ligger helt i linje med vad standarden SS-ISO :2004 anger och som också är förslag i Besiktningspaketet inom EU.

6 Datum 6 (21) Tillverkarna av rullbromsprovare har redan utarbetat olika program för beräkning av bromsprestanda för andra länder inom EU som besiktningsorganen bör kunna ta del och använda sig av vid framtida besiktningar. Rullmotståndet ska vara med i beräkningen av bromskraften Kommentar: Det uppmätta rullmotståndet dras idag av från uppmätt bromskraft och läggs till igen efter extrapolering. På det viset extrapoleras inte den bromskraft som rullmotståndet tillför. Idag ingår denna extrapolering i många andra länders beräkningar av den totala bromskraften inom EU. Det kan då ses som en konkurrensnackdel om vi inte också använder detta i våra beräkningar. Bromskraften ska mätas i effektivitet istället för retardation. Kommentar: Bromskraften mäts i effektivitet vid typgodkännande av bromsar enligt ECE 13 samt vid beräkningar i standarden SS-ISO :2004. Att mäta i effektivitet ger dessutom ett mer gynnsamt resultat för fordonsägaren än att mäta i m/s 2. Hjulblockering ska ske när skillnaden mellan hjulets periferihastighet och bromsprovarrullens periferihastighet är mer än 10% istället för dagens 30 %. Kommentar: Uppmätt bromsvärde ska idag avläsas så nära blockering som möjligt. Bromsprovarna är idag inställda på att hjulet ska blockeras (stanna) om man kommer upp till 25 % slip (däckets slirning mot bromsprovarens rulle). I realiteten bromsar man alltså så nära 25% slip som möjligt. Det innebär att om man minskar slipet så kan man öka belastningen eller lastsimuleringen på axlarna vid bromsprovet utan att därmed riskera däcksskador. Lastsimulering ska kunna ske till 75 % av garanterat axeltryck dock högst 7,5 ton. Kommentar: Detta för att öka friktionen mellan fordonets hjul och bromprovarens rulle för att höja gränsen innan hjulblockering uppnås. Det garanterade tryck som tillverkaren angett, eller det tryck som gällde då fordonet togs i bruk ska användas vid beräkningen av den totala bromskraften. Kommentar: Gällande föreskrifter för kontrollbesiktning anger att man vid beräkning av släpvagnars bromsar ska använda max 6,5 bars tryck vilket medför att fordon som är konstruerade för ett högre tryck missgynnas vid beräkningen av den totala bromskraften. Genom införandet av att man ska

7 Datum 7 (21) använda det av tillverkaren angivna garanterade trycket alternativt det tryck som gällde när fordonet togs i bruk så kommer fordonen få en bättre bedömning vid beräkningen av den totala bromskraften vid besiktningen. Kravet på mätning av starttryck på fordon med pneumatiska bromsar utgår. Kommentar: När kravet infördes fanns förhoppningar om att besiktningsorganet skulle kunna hitta kärvande bromsar om man kunde mäta starttryck. Detta har visat sig inte vara fallet och repeterbarheten har varit dålig. Transportstyrelsen ser det inte som något stort problem att ta bort kravet på att mäta starttryck och det har dessutom inte något stöd i EUbesiktningspaketet. Om kravet på att mäta starttryck tas bort är det en regelförenkling. Genom förslaget att införa en ny beräkningsmetod för bromskraften så behövs inte heller starttryck som utgångspunkt för beräkningen. Krav på utrustning för att kontrollera glapp i hjul- och styrsystem Vid kontrollbesiktning av fordon ska finnas en maskinell utrustning tillgänglig som kan användas för att upptäcka glapp i fordonets hjuloch styrsystem. Kommentar: I de nuvarande föreskrifterna finns inga detaljerade bestämmelser om hur utrustning för att upptäcka glapp i hjul och styrsystem ska vara utformade. Det kan dock inom en nära framtid inom ramen för besiktningspaketet förväntas komma på EU-nivå på bl.a. utrustning för att upptäcka glapp i fordonets hjul- och styrsystem. Den föreslagna utrustningen är mycket väl beskriven och vilka krav den ska uppfylla. Transportstyrelsen inför redan nu dessa krav i föreskrifterna men möjliggör dessutom för besiktningsorganen att använda en annan maskinell utrustning som ger samma eller bättre möjligheter att upptäcka glapp i fordonets hjuloch styrsystem. Syftet är att öppna för nya tekniska lösningar eller för att kunna behålla väl fungerande och beprövad utrustning på området. Krav på utrustning vid provning för enskilt godkännande Viss teknisk kontrollutrustning ska finnas tillgänglig även vid provning för enskilt godkännande, och platsen för sådan provning ska också uppfylla vissa krav. Transportstyrelsen anser det befogat att ställa dessa krav eftersom många av de kontroller som genomförs har likheter med de kontroller som genomförs vid en besiktning. Kommentar: Kraven på utrustning vid enskilt godkännande är av typen enklare utrustning samt att viss kontrollutrustning måste finnas vid provning av ett amatörbyggt fordon. Transportstyrelsen anser att det ur ett trafiksäkerhetsperspektiv är befogat att ställa krav på viss utrustning vid

8 Datum 8 (21) provning av ett amatörbyggt fordon mot ett serietillverkat fordon där kraven styrks med typgodkännande eller provrapporter. Transportstyrelsen anser att vid provning inför ett enskilt godkännande det är av stor vikt att kunna kontrollera system och komponenter undertill på fordonet, därför införs krav på utformning eller utrustning av plats där provning genomförs. Dessutom införs krav på att enklare mätutrustning (som utrustning för mätning av mått, tid och vinkel samt fordonsvåg) ska finnas tillgänglig för att kunna utföra enklare kontroller samt fastställa uppgifter som ska införas i vägtrafikregistret. Kravet på att fordonsvåg ska finnas tillgänglig är för de fall där tillverkaren inte har genom intyg styrkt tjänstevikten på det provade fordonet. Kraven på att en mer omfattande teknisk kontrollutrustning ska finnas vid provning av ett amatörbyggt fordon motiveras av att det ofta krävs mer omfattande kontroller på ett sådant fordon av trafiksäkerhets- och miljöskäl. Undantag vid besiktning på öar Besiktning som sker på öar utan fast förbindelse med bro eller färja kan få ske med undantag från vissa krav på tillgänglig utrustning m.m. Kommentar: Transportstyrelsen beviljar idag regelmässigt efter ansökan från besiktningsorgan undantag från vissa krav på viss teknisk kontrollutrustning i samband med besiktning på öar. Undantagen införs i föreskrifterna för att underlätta det administrativa arbetet och minska kostnaderna för besiktningsorganen och Transportstyrelsen. Undantag från föreskrifterna då utrustning tillfälligt är ur funktion Om föreskriven utrustning upphör att fungera får besiktningar därefter utföras i högst en veckas tid. Kommentar: Besiktningsorganen och myndigheterna behöver ha klara och tydliga bestämmelser gällande när viss utrustning behöver användas samt vad som gäller om utrustningen går sönder och inom vilken tid denna utrustning ska vara reparerad eller utbytt. Det bör finnas en möjlighet att under en begränsad tid fortsätta utföra besiktningar trots att den föreskrivna utrustningen har gått sönder. Alternativa kontrollmetoder får då tillämpas i stället under denna tidsperiod. Tidsperioden kan lämpligen bestämmas till en vecka från det att utrustningen gått sönder. Detta ger besiktningsorganen lägre kostnader i och med att de inte behöver söka undantag (dispens) från ställda krav och myndigheten får möjlighet att vid tillsyn kontrollera att ställda krav har följts. Övriga ändringar som är knutna till ett kapitel och en paragraf.

9 Datum 9 (21) Utrustning tillverkad i annat EU-land eller Turkiet (1 kap. 2 ) Kommentar: Transportstyrelsen vill genom förändringen i texten förtydliga att den utrustning som avses ska vara relaterad till fordonsbesiktningsverksamhet. Den skrivning som är gällande idag avser all utrustning oavsett användningsområde. Dessutom anser Transportstyrelsen att kravet på kalibrering och underhåll ska finnas kvar även på denna utrustning. 1 kap. 3. Allmänt råd införs. Kommentar: Besiktningsorganen och myndigheterna behöver ha klara och tydliga råd om innebörden i ordet tillgänglighet på teknisk kontrollutrustning, varför Transportstyrelsen inför ett allmänt råd om detta. 1 kap.4. Underhållskravet på utrustningen ska även syfta till god kvalitet. Kommentar: Transportstyrelsen anser att underhåll och skötsel av teknisk kontrollutrustning har en stor inverkan på resultatet vid besiktningen. Därför införs kravet på att utrustningens skick inte får inverka på repeterbarheten eller kvalitén på bedömningar vid besiktning. 2 kap. 4. Krav införs på avläsbarhet i ljusmörkergräns. Kommentar: Kravet införs som en anpassning till kraven i besiktningspaketet. Dessutom anser Transportstyrelsen det rimligt att kunna kontrollera ljusmörkergräns vid dagsljus. Detta krav påverkar inte besiktningsorganen i någon större omfattning eftersom de flesta redan uppfyller detta krav. 2 kap. 5. Förändrade krav för mätare för avgaser från dieselmotorer. Kommentar: Transportstyrelsen har konstaterat att direktiv 1972/306/EG har upphävts genom EU-förordning 715/2007 varvid specificerade krav på mätutrustning för mätning av utsläpp från dieselmotorer saknas. I besiktningspaket saknas också specificerade krav på hur utrustningen ska vara varför Transportstyrelsen väljer att inte införa andra krav än de som anges i besiktningspaketet. Transportstyrelsen väljer ändå att ha kvar kravet på att utrustningen ska vara kalibrerad. 2 kap. 6. Enklare krav på ljudnivåmätare. Kommentar: Kraven lättas upp för registreringsbesiktning genom att det ställs krav på en ljudnivåmätare av klass II istället för klass I. Kraven vid de kontroller som utförs vid en registreringsbesiktning skiljer inte i mycket mot de som utförs vid en kontrollbesiktning, varför ett instrument av klass II är fullt tillräckligt enligt Transportstyrelsens mening. Lättnaden innebär

10 Datum 10 (21) dessutom en kostnadsbesparing för besiktningsorganen när ny utrustning behöver köpas in eller bytas ut. 2 kap. 7. Upplättade krav för instrument för detektering av gasläckor. Kommentar: Genom att införa lättnader genom texten i tillämpliga delar uppfylla den svenska standarden SS-EN så ges besiktningsorganen möjlighet att följa uppställda krav. Standarden som föreskriften refererar till är ett instrument som har ett större användningsområde än de kontroller som utförs på fordon vid kontrollbesiktning. Eftersom det inte finns någon bättre standard att referera till så vill Transportstyrelsen ge besiktningsorganen möjlighet att använda mätinstrument som fyller de väsenligaste kraven för kontrollen. 2 kap. 8. Tillägg av förordningen (EG) 715/2007. Kommentar: Transportstyrelsen för in den senaste förändringen på området avgasemissioner som även omfattar krav på OBD. Förordningen upphäver bl.a. direktivet 70/220/EG men eftersom många fordon är typgodkända enligt detta direktiv så väljer Transportstyrelsen att ha kvar en referens till detta direktiv. 2 kap. 14. Krav införs på att bromsprovaren antingen ska vara av typ rullbromsprovare eller plattbromsprovare med likvärdiga egenskaper. En begränsning tillämpliga delar införs vad gäller de krav som rullbromsprovaren ska uppfylla. Kommentar: Transportstyrelsen anpassar föreskriften till besiktningspaketet vad gäller bromsprovare för fordon upp till 3,5 ton. Vissa tekniska krav i standarden SS-ISO :2004 kan också uppfyllas av en rullbromsprovare för fordon upp till 3,5 ton (exempelvis: rullarnas friktion, arbetstemperaturområde o.s.v.) 3 kap. 3. Krav införs på periodisk inspektion enligt bilaga B i standarden. Kommentar: Transportstyrelsen anser att eftersom kraven ändras i hur ett bromsprov på tunga fordon över 3,5 ton ska utföras behöver också införas krav på att rullbromsprovaren periodiskt inspekteras enligt bilaga B i standarden SS-ISO : kap. 3. Ändring införs så att kravet på utrustning för mätning av avgaser utgår för EG-mobilkran. Kommentar: Eftersom krav på kontroll av avgasrening inte ska utföras på EG-mobilkran kan föreskriften vad gäller krav på utrustning för mätning av

11 Datum 11 (21) avgaser tas bort. Detta är en anpassning till dagens olika regelverk som besiktningsorganen har velat ha en förändring på under ett antal år. 2 Vilka alternativa lösningar finns och vad blir effekterna om någon reglering inte kommer till stånd? 2.1 Införa ändringar gällande kalibreringskrav m.m. men inte ändra i förutsättningarna för hur bromsprov på tunga fordon utförs idag. Alternativet Ett alternativ är att förändra föreskriften på ett fåtal områden som ger besiktningsorganen lättnader i kalibreringskrav och att själva välja viss utrustning men att inte förändra förutsättningarna för hur bromsprov ska utföras på tunga bilar och släp, samt inte heller ändra kraven på vilken utrustning som ska finnas i samband med besiktning på vissa öar. Effekter Detta alternativ skulle ge besiktningsorganen lättnader vad avser kostnader för kalibrering av enklare utrustning och möjligheter att köpa standardiserad utrustning samt att utveckla nya besiktningsmetoder. Alternativet ger dock inte några möjligheter för besiktningsorganen slippa söka särskilda undantag från vissa av kraven i föreskriften. Dessutom så skulle alternativet att behålla dagens bromsprov på tunga fordon fortfarande ge en fortsatt relativt hög andel fordon som blir underkända på total bromskraft vid kontrollbesiktning. Även i detta alternativ kommer åkeribranschen ha stora underhållskostnader för fordonets bromsar. 2.2 Effekter om reglering inte kommer till stånd I föreskriften kommer att finnas kvar begränsningar som hindrar besiktningsorganen att själva bestämma vilken utrustning som ska införskaffas och användas vilket leder till begränsningar i utveckling av ny kontrollmetodik eller främjar ett rationellt och kostnadseffektivt besiktningsförfarande. Dessutom så kommer besiktningsorganen fortfarande att ha förhållandevis stora kostnader för kalibrering av viss enklare utrustning, samt att besiktningsorganen även i fortsättningen kommer att behöva söka särskilda undantag från gällande krav. Det leder till en kravnivå som inte överensstämmer med det förväntade resultatet som ska uppnås med besiktningen eller vid fastställandet av uppgifter som ska registreras i trafikregistret. Därutöver kommer många tunga fordon fortfarande att bli underkända på total bromskraft i samband med kontrollbesiktning trots att detta inte är motiverat av trafiksäkerhets skäl.

12 Datum 12 (21) Det innebär att åkeribranschen fortfarande kommer ha stora underhållskostnader för fordonets bromsar. EU har på förslag att införa att minst 5 % årligen av de registrerade tunga fordonen inom unionen ska kontrolleras genom vägkantskontroll. Varje medlemsland ska utföra vägkantskontroller i proportion mot de antal registrerade fordon som finns i landet. Utfallet av kontrollerna ska lagras i en databas i vägtrafikregistret och utgöra ett riskvärderingssystem, där informationen skall användas för att kontrollera företag med en hög riskvärdering noggrannare och oftare. När fordon sedan väljs ut för kontroll på väg så kommer endast de anmärkningar som finns lagrade i Sveriges vägtrafikregister finnas tillgänglig för polisen. De anmärkningar som ett utländskt ekipage eventuellt skulle vara belastade med i sitt hemland kommer alltså inte att visas för polis på väg i Sverige. Ju mer ett fordon är belastat med tekniska brister resulterar i att fordonet i större utsträckning tas in för flygande kontroll. Detta skulle kunna innebära att den svenska åkeribranschen skulle utsättas för fler kontroller på väg än sina utländska motsvarigheter och därmed få en sämre konkurrenskraft. 3 Vilka berörs av regleringen? Besiktningsorgan som ackrediterats för att genomföra besiktningar enligt fordonslagens 4 kap. 2 och 2a (2002:574) av motorfordon och släpfordon till motorfordon samt traktorer som utgörs av ombyggda bilar, samtliga om de har en totalvikt av högst 3,5 ton, och lätta terrängvagnar och terrängskotrar samt terrängsläp till sådana vagnar och skotrar, motorfordon och släpfordon till motorfordon samt traktorer som utgörs av ombyggda bilar, samtliga om de har en totalvikt av över 3,5 ton, traktorer som inte utgörs av ombyggda bilar samt motorredskap och EG-mobilkranar och släpfordon till traktorer, motorredskap eller EG-mobilkranar, och tunga terrängvagnar och terrängsläp till sådana vagnar Provningsorgan som ackrediterats enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr.765/2008 och lagen (2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll enligt 4 kap. 7 2 fordonsförordningen och som utför provning för enskilt godkännande. Ackrediterade verkstäder som utför kontroll av egna reparationer enligt 6 kap. 17 fordonsförordningen berörs endast till vissa delar av föreskriften. Åkeribranschen samt andra kunder till besiktnings- och provningsorgan.

13 Datum 13 (21) 4 Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser medför regleringen och hur ser de olika konsekvenserna ut för de övervägda regleringsalternativen om man jämför? 4.1 Kostnadsmässiga och andra konsekvenser Besiktningsorganen Genom de föreslagna förändringarna i föreskriften så gör Transportstyrelsen bedömningen att besiktningsorganen kommer att få minskade kostnader på vissa områden men att kostnader kommer att öka inledningsvis inom vissa andra områden. I föreskrifterna införs minskade krav på kalibrering av viss enklare utrustning genom att noggrannhetskrav införs istället. Detta leder till att besiktningsorganen kan köpa utrustning med fastställd prestanda utan några ytterligare krav vilket bör kunna innebära minskade kostnader. Förändringarna innebär dessutom att besiktningsorganen måste göra vissa förändringar på utrustning för bromsprov på tunga fordon i samband införandet av funktionskrav vid bromsberäkning istället för en specifik formel. Det gäller framförallt på ny programvara till rullbromsprovarna för de nya beräkningarna som ska utföras. Förändringarna i förslaget innebär inga direkt ökade kostnader för att uppnå kravet vad gäller friktionskoefficienten på rullbromsprovarens drivrulle, eftersom detta krav indirekt har funnits med i föreskriften TSFS 2010:78 genom att rullbromsprovaren även i dessa föreskrifter ska uppfylla de tekniska kraven i standarden SS-ISO :2004. Besiktningar kan komma att utföras på olika sätt med varierande resultat genom möjligheten att välja olika metoder (två- eller multipunkts) vid besiktningen. Transportstyrelsen anser inte att den risken överväger de fördelar som ett införande av funktionsbaserade föreskrifter ger. Besiktningsorganen har också möjligheten att genom sina branschorgan komma överens om rekommendationer för vilken metod som ska gälla vid exempelvis bromsprov för tunga fordon. Besiktningsorganen kommer att behöva utbilda sin personal i nya metoder och arbetssätt genom de förändringar som föreslås i föreskrifterna. Provningsorgan Transportstyrelsen gör bedömningen att provningsorgan inte kommer att få några direkt ökade kostnader eftersom den utrustning som föreslås redan finns tillgänglig hos de ackrediterade provningsorganen. Åkeribranschen:

14 Datum 14 (21) Åkeribranschen kommer genom de nya föreskrifterna få lägre verkstadsoch underhållskostnader för reparationer av bromsar. Dessutom kommer fordonen kunna brukas mer effektivt eftersom stillestånd på grund av reparation kommer att minska vilket ger besparingar för dessa företag. Tillgängligheten för besiktning kommer också att öka på grund av att besiktningskapaciteten ökar när färre tunga fordon underkänns.. Verkstadsbranschen: Verkstadsbranschen kan få en lägre beläggning avseende reparationer av bromsar vilket i sin tur ger minskade intäkter, dock kommer det normala underhållet av fordonen inte att påverkas. 4.2 Effekter på säkerhet Transportstyrelsen gör bedömningen att trafiksäkerheten inte kommer att påverkas på något negativt sätt genom de förändringar som föreslås i föreskriften. Bedömningen grundar sig på att den utrustningen som används ändå ska ha likvärdig funktion som dagens och att vissa bromsar som idag underkänns men som i fortsättningen kan godkännas egentligen är tillräckligt bra. 4.3 Effekter på miljö och hälsa Besiktningsorganen kan med de föreslagna föreskrifterna själva utveckla nya metoder för att kontrollera fordon vilket på sikt kan ha en positiv inverkan på de anställdas arbetsmiljö. I övrigt finns inget som tyder på att det skulle bli några större förändringar eller inverkan på miljö och hälsa mot dagens situation varför Transportstyrelsen gör bedömningen att de föreslagna förändringarna i föreskriften inte har någon negativ inverkan på miljö och hälsa. 4.4 Effekter på tillgänglighet Transportstyrelsen gör bedömningen att ändringarna i föreskriften kommer att öka tillgängligheten på de stationer som besiktigar fordon av fordonskategori 2. Stationerna får ökad kapacitet eftersom färre tunga fordon underkänns på total bromskraft och därmed inte behöver återkomma för efterbesiktning. 4.5 Jämförelse av konsekvenser av de olika regleringsalternativen Om förslaget inte införs kommer fordonsägare av framför allt tunga fordon ha fortsatt stora underhållskostnader på reparation av bromsar på tunga fordon som inte är motiverade av trafiksäkerhetsskäl. Dessutom kommer besiktningsorganen fortfarande ha kostnader för kalibrering av utrustning som i sitt sammanhang i kontrollen inte motsvarar den kravnivå som ska uppfyllas med kontrollen.

15 Datum 15 (21) Om förslaget genomförs så kan fordonsägarna få något högre besiktningskostnader men lägre underhållskostnader. Besiktningsorganen kan få något högre underhållskostnader på rullbromsprovare för tunga fordon men lägre kostnader för kalibrering och utrustningskostnader i övrigt. 5 Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler Sverige ska följa? Det finns idag ingen EU-rättslig reglering på området men det arbetas inom EU på ett Besiktningspaket där det kommer att ställas vissa krav på teknisk kontrollutrustning vi besiktning. De nu föreslagna förändringarna stämmer väl överens med förslaget från EU. 6 Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? Transportstyrelsen anser att valet av tidpunkt för ikraftträdandet har anpassats så att besiktningsorganen har tillräcklig tid att anpassa utrustningen enligt de nya kraven. Dessutom måste besiktningsorganen få tid att utbilda och informera sin personal till de nya föreskrifternas krav vad gäller innehåll och vissa kontrollers eventuella förändringar i utförande. Därutöver så måste tidpunkten för ikraftträdandet vad avser förändringarna i provning av bromsar på tunga fordon anpassas till nödvändiga förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kontrollbesiktning TSFS 2010:84, så att föreskrifterna harmoniserar väl med varandra. 7 Kan regleringen få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt? 7.1 Hur många företag berörs, i vilka branscher är företagen verksamma samt hur stora är företagen? I dag finns tio besiktningsorgan som är ackrediterade för besiktning av fordon samt två provningsorgan (som även är ackrediterade besiktningsorgan) för provning inför enskilt godkännande. Storleken spänner från företag med en besiktningsstation, till företag med fler än 50 stationer och berör ungefär 2000 besiktningstekniker. Dessutom så berörs i viss omfattning även ackrediterade verkstäder med behörighet att utföra kontroller efter egna reparationer av varierande storlek med avseende på antalet anställda samt åkerier med egen verkstads verksamhet. Övriga åkerier påverkas med avseende på färre reparationer, mindre stillestånd och ökad konkurrenskraft. Berörda företag:

16 Datum 16 (21) Besiktningsorgan Provningsorgan Ackrediterade verkstäder med behörighet att utföra kontroller efter egna reparationer Åkerier Verkstäder Transportköpare Sammanställning av kostnader för berörda intressenter 2, 3 Företag Konsekvens Beräknat värde (nuvärde 5 år) Besiktningsorgan Minskad kostnad för kalibrering (femårsperiod) Minskat behov av dispenser (femårsperiod) Kostnad för ny metod för bromsprov (engångskostnad) färre underkännande av bromsar per år färre underkännande av bromsar per år Minskat antal efterkontroller (minskade intäkter) Minskat antal efterkontroller (minskade + + kostnader på en 5 års period) 5 Åkerier Minskat antal reparationer 6 Verkstäder Arbetskostnad Material Stillestånd Minskade kostnader för efterkontroller Färre reparationer av underkända bromsar; minskade intäkter och minskade kostnader Ett plus anger ett positivt värde och ett minus anger ett negativt värde 3 I Besiktningsorgan ingår även provningsorgan 4 Summan anges på årsbasis 5 Det borde finnas en kostnad för besiktningsorganen som också försvinner när antalet efterkontroller minskar. Troligtvis är den minskade kostnaden i ungefär samma storleksordning som den minskade intäkten, i så fall uppstår ingen nettoeffekt. 6 Summan anges på årsbasis

17 Datum 17 (21) Transportköpare NETTO- FÖRÄNDRING Minskade fraktpriser till följd av minskade kostnader för åkerier Förbättrad tillgänglighet till transporter p.g.a. färre stillestånd Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen och vad innebär regleringen för företagens administrativa kostnader? De administrativa kostnaderna hos besiktningsorganen bedöms vara olika beroende på storleken på organen och för vilka områden som organen är ackrediterade. Detta sammantaget inverkar på i vilken omfattning rutiner och instruktioner behöver skrivas om eller upprättas samt i vilken omfattning man behöver utbilda besiktningstekniker på ny- eller ändringar i utrustning eller i kontrollernas utförande. Förändringarna i kravnivå på rullbromsprovare för bromsprov på tunga fordon med tryckluftsbromsar innebär att besiktningsorganen måste skapa en del nya rutiner samt utföra vissa justeringar och förändringar på utrustningen. Dessutom måste personal med behörighet för besiktning av fordon med en totalvikt över 3500 kg utbildas på de nya krav som gäller för bromsprov (det omfattar ca 500 besiktningstekniker för alla besiktningsorgan). Transportstyrelsen gör bedömningen att de administrativa kostnaderna för besiktningsorganen blir följande: Moment Antal Kostnad Anmärkning Beskrivning av nya rutiner 20 tim 20 x 500 kr 7 = kr Per besiktningsorgan 7.3 Vilka andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka följdändringar av verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen? Transportstyrelsen gör bedömningen att förslaget inte kommer att medföra några ytterligare större kostnader än de som redovisas i konsekvensutredningen. Kostnaderna för att införskaffa ny teknisk 7 Lönekostnaden är beräknade till 500 kr/tim

18 Datum 18 (21) kontrollutrustning är mycket beroende på vilken utrustning som organen väljer. Regleringen innebär dessutom att organen kommer att få lägre omkostnader genom att kraven på kalibrering av viss enklare utrustning i många fall utgår genom att typgodkänd eller standardiserad utrustning kan användas. Tabell 1. Redovisning av minskade kostnader för besiktningsorganen med avseende på kalibrering av enklare utrustning: Moment Antal Kostnad Anmärkning Minskade kostnader för kalibrering av enklare utrustning 1200 st st x 2500 kr Kostnaderna avser en = kr 9 5 års period Minskat behov av dispenser 15 st st x 2600 kr = kr På årsbasis Tabell 2. Redovisning av uppskattade minskad intäkt för besiktningsorganen med avseende på färre antal efterbesiktningar av bromsar på underkända tunga fordon. Moment Antal Fordon Kostnad Anmärkning Efterbesiktning på underkända fordon 2000 st st x kr = kr På årsbasis Efterbesiktning på underkända fordon 4000 st 4000 st x 1100 kr = kr På årsbasis (Beräkningen bygger på att minskningen av underkända fordon på total bromskraft sker från dagens ca 26 % till 21% vilket motsvarar ungefär 2000 fordon eller till 16 % vilket motsvarar ca 4000 fordon) Tabell 3. Redovisning av tid och kostnader för besiktningsorgan för införande av ny metod för bromsprov på tunga fordon. 8 Antalet enklare utrustning så som måttband, skjutmått o.s.v. 9 I genomsnitt är den årliga kostnaden för kalibrering ca kronor. Kostnaden varierar varje år, under en 5-årsperiod är den totala kostnaden ca 3 miljoner kronor. 10 Antalet dispenser som utfärdats under Beräkning bygger på prisuppgifter från besiktningsorganens hemsidor 12 Besiktningsavgift för efterkontroll av tungt fordon en besiktningsorganens prislistor

19 Datum 19 (21) Moment Antal Bedömd tidsåtgång Kostnad Anmärkning Uppgradering av bromsprovare med ny programvara Utbildning av besiktningstekniker kr 14 x 150 = kr tim x 500 kr = kr Arbetskostnad inklusive programvara Utbildning kan ske i form av E- learning Utbildningsmaterial kr 17 Framtagande av E-learning utbildning (Beräkningen baseras på att besiktningsteknikerns lön och sociala kostnader är 500 kr) Tabell 4. Redovisning av minskade kostnader för reparation av bromsar och stillestånd för åkeriföretagen Moment Antal Kostnad Anmärkning Uppskattade kostnader för 4000 färre underkända fordon på ett år (beräkningen bygger på reparation av bromsar på en axel på en släpvagn) 18 Arbetskostnad 9000 kr 4000 st x kr = kr Materialkostnad kr 4000 st x kr = kr Stillestånd kr 4000 st x kr = kr avser 8 timmars arbete för renovering av bromsar på en axel Avser material till bromsrenovering av en axel Avser alla kostnader förutom bränsle Uppskattade kostnader för 2000 färre underkända fordon på ett år (beräkningen bygger på reparation av bromsar på en axel på en släpvagn) 19 Arbetskostnad 9000 kr 2000 st x kr avser 8 timmars arbete 13 Antalet stationer som är ackrediterade för besiktning av tunga fordon 14 Enligt uppskattad uppgift från tillverkare av hjulbromsprovare 15 Antalet besiktningstekniker med behörighet att besiktiga tunga fordon (bil och släp) 16 Beräkningen grundar sig på att utbildningen tar 2 tim per besiktningstekniker 17 Enligt uppgift från utbildningsföretag 18 Enligt uppskattad uppgift från Sveriges åkeriföretag 19 Enligt uppskattad uppgift från Sveriges åkeriföretag

20 Datum 20 (21) = kr för renovering av bromsar på en axel Materialkostnad kr 2000 st x kr = kr Stillestånd kr 2000 st x kr = kr Avser material till bromsrenovering av en axel Avser alla kostnader förutom bränsle (Ovanstående beräknade kostnader blir naturligtvis större om man behöver reparera bromsar på flera axlar) 7.4 I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen? Besiktningsorganen För besiktningsorganen ökar möjligheten att välja en utrustning som uppfyller kraven som ställs i nya föreskriften till ett annat mer konkurrenskraftigt pris Dessutom så ökar möjligheterna genom att föreskriften öppnar för företagen att välja en metod för provning av bromsar på tunga fordon som ger möjlighet att konkurera med både pris och kvalité utan att för den skull inte uppnå önskat resultat. Åkeribranschen För åkeribranschen ökar konkurrenskraften genom att färre fordon underkänns och därmed inte behöver repareras vilket öppnar för ökad konkurrens både inom landet men även med utländska konkurrenter. 7.5 Hur kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen? Transportstyrelsen ser inga andra områden som kommer att påverka berörda företag än de tidigare beskrivna. 7.6 Behöver särskild hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning? Inga särskilda hänsyn behöver tas till små företag. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss:

21 Johan Gille, utredare, telefon E-post, Datum 21 (21)

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan och provningsorgan; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 14 april 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:18.

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:78) om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan (omtryck);

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:78) om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan (omtryck); Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:78) om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan (omtryck); beslutade den 25 mars 2015. TSFS 2015:18 Utkom från trycket den 17

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan.

Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan. Om ansökan avser organisation med filialer skall denna bilaga fyllas i och lämnas för varje arbetsställe som omfattas av ansökan. OBS! Rödmarkerade fält är obligatoriska att fylla i. Arbetsställe/ort där

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:84) om kontrollbesiktning

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:84) om kontrollbesiktning Konsekvensutredning 1 (21) Datum 2015-04-15 Handläggare Johan Gille Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:84) om kontrollbesiktning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2016:1217 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan;

Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan; Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk kontrollutrustning hos besiktningsorgan; beslutade den 14 april 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211).

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket

Yttrande över Transportstyrelsens utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Vägverkets föreskrifter (VVSF

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert/Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2010:75 Utkom från trycket den 2 mars 2010 utfärdad den 18 februari 2010. Regeringen föreskriver i fråga om fordonsförordningen

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Fordonslag; utfärdad den 6 juni 2002. SFS 2002:574 Utkom från trycket den 19 juni 2002 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Innehåll

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) PM 1(11) Datum Diarienummer 2011-11-22 TSV 2011-5886 Handläggare Per Öhlund Väg- och järnvägsavdelningen Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) 1. Sammanfattning

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:85) om flygande inspektion; beslutade den 7 december 2011. TSFS 2011:109 Utkom från trycket den 16 december 2011 VÄGTRAFIK

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:107

Regeringens proposition 2008/09:107 Regeringens proposition 2008/09:107 Ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister Prop. 2008/09:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 januari 2009. Fredrik Reinfeldt

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574)

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574) Ansökningshandlingar för ackreditering av besiktningsorgan består av ett ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 38-2, Ansökan om ackreditering som besiktningsorgan enligt fordonslagen (2002:574),

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (9)

Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras

Läs mer

Konsekvensutredning 2

Konsekvensutredning 2 Konsekvensutredning 2 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning 2 rättning och justering

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i VVFS 2003:28

Läs mer

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m.

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m. 2014-11-04 2014/2883 Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklkundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (6) Datum Diarienummer TSF 2013-53 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98)

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Fordonslag (2002:574)

Fordonslag (2002:574) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser Innehåll och tillämpningsområde 1 [8001] Denna lag innehåller bestämmelser om 1. kontroll av fordon samt därtill hörande system,

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2019-05-08 TSF 2019-48 Handläggare Linda Norberg Väg och järnväg Teknik väg Infrastrukturregler Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Agneta Edhner Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN .. STYRELSEN Dokumenttyp Förslag till nya föreskrifter om flygande inspektion Regeringen föreslår i proposition 2009110:320m fordonsbesiktning, att fordonsbesiktningen ska anpassas till den svenska huvudregeln

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring.

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring. Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker; beslutade den 26 maj 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) 2013-11-15 13/3072 Avdelningen för juridik och inre marknad Erika Palmheden Direktnr: 08-406 83 33 E-post: erika.palmheden@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Dnr: TRV 2011/22239 A Dnr: TSV 2011-1792 Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Innehåll Vinterdäck på tunga fordons drivaxel... 3 Bakgrund...

Läs mer

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning av ändringsföreskrifter rörande besiktningspaketet Transportstyrelsens förslag: Transportstyrelsen föreslår att det görs ändringar och vissa rättelser i befintliga föreskrifter i det

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg och järnväg Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Transportstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2009:231 Utkom från trycket den 7 april 2009 utfärdad den 26 mars 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2007:745 Utkom från trycket den 30 oktober 2007 utfärdad den 18 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2015:933 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2003:5) om kontroll av egna reparationer för ackrediterade verkstäder Ändring införd

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:112) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:112) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Transportregisteravdelningen Ledningsstöd Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:112) om registrering

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; beslutade den 22 augusti 2018. TSFS 2018:56 Utkom från trycket den 7 september

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till:

Konsekvensutredning avseende förslag till: MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen)

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen) Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:29) om nationellt typgodkännande av system, komponent och separat teknisk enhet; beslutade den 13 juni 2012. Utkom från

Läs mer

Genomförande av EU-förordningen 2018/858

Genomförande av EU-förordningen 2018/858 Promemoria 1 (64) Upprättad av Bo Nilsson Väg och järnväg Teknik väg Fordonsregler Genomförande av EU-förordningen 2018/858 TS4011, v3.0, 2018-01-12 Promemoria 2 (64) Versionshistorik Version Beskrivning

Läs mer

Promemoria. Jordbruks- och skogsbruksfordon godkännande och marknadskontroll. Näringsdepartementet

Promemoria. Jordbruks- och skogsbruksfordon godkännande och marknadskontroll. Näringsdepartementet Promemoria Jordbruks- och skogsbruksfordon godkännande och marknadskontroll Näringsdepartementet 1 Innehållsförteckning 2 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 2 Författningsförslag... 6 2.1 Förslag

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:59) om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:59) om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:59) om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret; beslutade den 20 december 2011. TSFS 2012:4 Utkom från trycket den 11 januari 2012 VÄGTRAFIK

Läs mer

TSFS 2018:[XX] 2 kap. Behörighetsklasser. beslutade den [Välj datum].

TSFS 2018:[XX] 2 kap. Behörighetsklasser. beslutade den [Välj datum]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:53) om krav på utbildning och kompetens för besiktningstekniker samt polisman och bilinspektör; beslutade den [Välj

Läs mer

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning av ändringsföreskrifter rörande besiktningspaketet Transportstyrelsens förslag: Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:53) om krav på utbildning och kompetens

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens framställan om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister - slopande av kravet på bevis om påställning

Transportstyrelsens framställan om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister - slopande av kravet på bevis om påställning -1- RE G E R I N G S KA N S LI ET Trafikenheten Charlotte Ottosson Telefon 08-4055874 Transportstyrelsens framställan om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister - slopande av kravet på bevis

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Nilsson Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter med kompletterande bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om åtgärder mot förorening från fartyg (TSFS 2010:96)

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om åtgärder mot förorening från fartyg (TSFS 2010:96) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2014-09-22 TSF 2014-204 Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om åtgärder mot förorening från fartyg (TSFS 2010:96) Den föreslagna

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12)

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning om ändring av Vägverkets

Läs mer

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till:

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till: konsekvensutredning 1 (6) konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning av H 14

Konsekvensutredning av H 14 Sida 1 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Boverket Diarienummer 1201-2467/2012 2012-10-23 Boverket oktober 2012 Sida 2 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Publikationen kan beställas från: Boverket, Publikationsservice,

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över promemorian Vinterdäckskrav för tunga vägfordon

Yttrande över promemorian Vinterdäckskrav för tunga vägfordon Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer