Unga med aktivitetsersättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Unga med aktivitetsersättning"

Transkript

1 Dnr: Af-2010/ Dnr: Unga med aktivitetsersättning Svar på regleringsbrevsuppdrag

2 Sammanfattning Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska i samverkan med berörda aktörer och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet prioritera ungdomar som uppbär aktivitetsersättning. I enlighet med regleringsbrevsuppdraget ska myndigheterna redovisa insatser som vidtagits för att utveckla stödet till målgruppen. Vidare ska utfallet av särskilt högriskskydd för personer som haft aktivitetsersättning redovisas. För att utveckla stödet till unga med aktivitetsersättning ser Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behov av stimulansåtgärder i två led. Stimulansen avser att dels öka antalet insatser via samordningsförbund, dels öka inflödet av deltagare med aktivitetsersättning till insatser. För att öka antalet insatser har Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ställt sig bakom en gemensam avsiktsförklaring riktad till statens ledamöter i samordningsförbund. Vidare har samordningsförbunden informerats om regleringsbrevsuppdraget genom nätverksträffar, studiebesök samt en enkätundersökning. På den årliga nationella konferensen för finansiell samordning hölls seminariet Unga vuxna- från aktivitetsersättning till arbete. Där lyftes goda exempel på insatser för unga med aktivitetsersättning. En referensgrupp bestående av representanter från samordningsförbund och samverkansparterna har också bildats med anledning av regleringsbrevsuppdraget. Våren 2011 genomfördes en enkätundersökning riktad till samtliga samordningsförbund. Syftet var att kartlägga omfattningen av befintliga insatser för unga med aktivitetsersättning hos förbunden. 80 enkäter skickades ut och 77 samordningsförbund svarade. 69 förbund svarade att de har insatser där unga med aktivitetsersättning kan ingå. Flera förbund anger att man planerar eller diskuterar att starta insatser under 2011 som enbart riktar sig till målgruppen unga med aktivitetsersättning. För att öka antalet deltagare i insatser planerar Försäkringskassan att ta fram en åtgärdsplan. Planen ska säkerställa en god kunskap om lokala rehabiliteringsinsatser samt identifiera unga med aktivitetsersättning som är i behov av stöd för en in-/återgång i arbete. Vid en uppföljning av särskilt högriskskydd för unga som haft aktivitetsersättning, hade under perioden 1 januari 2010 till 30 mars 2011 ingen beviljats särskilt högriskskydd enligt den nya bedömningsgrunden om framtida sjukfrånvaro. Tjugo personer i målgruppen har under samma period beviljats särskilt högriskskydd enligt samma bedömningsgrund som gäller övriga som ansöker om särskilt högriskskydd. 2 (17)

3 Innehåll SAMMANFATTNING...2 INNEHÅLL INLEDNING Uppdrag i regleringsbrev UNGA MED AKTIVITETSERSÄTTNING Rätt till aktivitetsersättning Statistik om aktivitetsersättning Samordningsförbund ENKÄTUNDERSÖKNING AV INSATSER INOM SAMORDNINGSFÖRBUND UTVECKLING AV STÖDET TILL UNGA MED AKTIVITETSERSÄTTNING UTFALLET AV SÄRSKILT HÖGRISKSKYDD AVSLUTANDE REFLEKTIONER BILAGOR Bilaga: fallbeskrivning Bilaga: Avsiktsförklaring Bilaga: Kommuner som ingår i ett samordningsförbund (17)

4 1. Inledning I december 2010 fick Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ett gemensamt uppdrag i respektive myndighets regleringsbrev. Kärnan i uppdraget är att inom ramen för samordningsförbundens verksamhet utveckla stödet till unga med aktivitetsersättning för att underlätta deras återgång i arbete. Återrapporteringen innehåller följande tre delområden: Åtgärder som vidtagits under 2011 i samverkan med berörda aktörer för att prioritera unga med aktivitetsersättning inom ramen för samordningsförbundens verksamhet. Utveckling av berörda aktörers stöd till unga med aktivitetsersättning och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet. Utfallet av särskilt högriskskydd för personer som har haft aktivitetsersättning. Denna delårsrapport redovisar de åtgärder som vidtagits under första halvåret Uppdrag i regleringsbrev Uppdragets lydelse i regleringsbreven är följande: Stödet till ungdomar med aktivitetsersättning ska utvecklas för att underlätta återgång i arbete. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska i samverkan med berörda aktörer och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet prioritera ungdomar som uppbär aktivitetsersättning. Myndigheterna ska redovisa vilka insatser som vidtagits i samverkan med berörda aktörer för unga med aktivitetsersättning samt resultaten av vidtagna åtgärder. Utfallet vad gäller särskilt högriskskydd för personer som uppburit aktivitetsersättning ska särskilt redovisas. En delredovisning, omfattande insatser under första halvåret 2011, ska lämnas senast den 1 augusti En samlad redovisning för 2011 ska lämnas till regeringen senast den 22 februari Unga med aktivitetsersättning I början av 2011 hade drygt personer aktivitetsersättning 1. Jämfört med 2005 har det skett en fördubbling av antalet unga som har aktivitetsersättning. Psykiska diagnoser dominerar bland dessa unga. Diagnoser som faller inom denna kategori utgör 74 % av alla aktivitetsersättningar. Gruppen har betydligt 1 Försäkringskassans statistik 4 (17)

5 lägre utbildningsnivå jämfört med unga i allmänhet. Flertalet saknar en längre erfarenhet från arbete eller har aldrig arbetat. Många har en kombination av medicinska, psykiska och/eller sociala problem. I gruppen finns personer med mycket omfattande funktionsnedsättningar som troligtvis aldrig kommer att kunna arbeta. Här finns också unga som har en nedsättning av arbetsförmågan och som med hjälp av adekvata insatser kan förbättra denna. För unga med en potentiell arbetsförmåga är behovet av aktiva insatser riktade mot arbete stort. Få unga lämnar idag aktivitetsersättningen för arbete. Gruppen löper stor risk att aldrig etablera sig på arbetsmarknaden vilket får negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för den enskilde samtidigt som det leder till höga samhällskostnader. För att undvika en inlåsning i ett utanförskap är det angeläget med aktiva insatser. Idag är arbetslivsinriktad rehabilitering i handlingsplansamverkan den huvudsakliga åtgärd som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har i samverkan för att rehabilitera arbetslösa och presumtivt arbetslösa unga med aktivitetsersättning till arbete. För att bli aktuell i handlingsplansamverkan krävs att personen kan delta i aktiviteter minst 10 timmar per vecka. För unga med aktivitetsersättning är steget från passivitet, daglig verksamhet eller annan sysselsättning till arbetslivsinriktad rehabilitering många gånger för stort. Många behöver förberedande insatser för att sedan kunna gå vidare till arbetslivsinriktad rehabilitering eller arbete Rätt till aktivitetsersättning Aktivitetsersättningen infördes den 1 januari 2003 och ersatte då förtidspension och sjukbidrag för unga med långvarigt nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Aktivitetsersättning lämnas till försäkrade i åldrarna år. Rätt till aktivitetsersättning har personer vars arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan under minst ett år. Nedsättningen bedöms i förhållande till förvärvsarbete på arbetsmarknaden. Rätt till aktivitetsersättning har också den person som på grund av funktionsnedsättning inte har avslutat sin utbildning på grundskolenivå eller gymnasialnivå. Någon prövning av arbetsförmågan görs inte i dessa fall. Aktivitetsersättningen är alltid tidsbegränsad och kan ges för mellan ett och tre år i taget. För den som har aktivitetsersättning finns möjlighet att delta i olika aktiviteter. Aktiviteterna ska stödja individen i dennes utveckling och påverka sjukdomen eller funktionsnedsättningen på ett positivt sätt. De ska också bidra till att öka 2 SOU 2008:102 Brist på brådska- en översyn av aktivitetsersättningen 5 (17)

6 förutsättningarna för att förbättra arbetsförmågan. Att delta i aktiviteter är frivilligt till skillnad från deltagande i arbetslivsinriktad rehabilitering Statistik om aktivitetsersättning I maj 2011 hade personer aktivitetsersättning varav kvinnor och män. Antalet ökar eftersom inflödet är högre än utflödet. Av de som har aktivitetsersättning i maj ser åldersfördelningen ut enligt nedan: < 20 år : personer år: personer år: personer Samtliga Kvinnor Män Diagram 1. Antalet unga med aktivitetsersättning fördelat på kön. Antalet nybeviljade aktivitetsersättningar har de senaste åren legat på en oförändrad nivå på cirka 6000 individer. Vid en uppdelning på nedsatt arbetsförmåga och förlängd skolgång visar resultaten dock på förändringar. Antalet nybeviljade med förlängd skolgång har ökat kraftigt och står idag för mer än hälften av det totala nybeviljandet. Den starka ökningen av antalet elever i särskola skapar en inkörsport till aktivitetsersättningen. Antalet nybeviljade på grund av nedsatt arbetsförmåga har däremot minskat under de senaste åren. 3 Proposition 2000/01:96 Sjukersättning och aktivitetsersättning i stället för förtidspension 6 (17)

7 Diagram 2. Antalet nybeviljade med aktivitetsersättning fördelat på nedsatt arbetsförmåga och förlängd skolgång Samordningsförbund I enligt med regleringsbrevsuppdraget ska Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i samverkan med berörda aktörer och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet prioritera ungdomar som uppbär aktivitetsersättning. Aktörer inom samordningsförbund är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landsting och kommun 5. Utöver samordningsförbunden och dess huvudmän finns även andra aktörer som arbetar med rehabilitering. De kan vara arbetsgivare, sociala företag, ideella organisationer, vuxenutbildningen och andra privata och offentliga aktörer. Samordningsförbund tillhandahåller samordnade insatser för personer som behöver rehabilitering för att uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete. Kännetecknande för förbunden är en myndighetsgemensam 4 Notera att statistiken för nybeviljande alltid ligger en månad efter statistiken för beståndet. 5 Lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser 7 (17)

8 budget, gemensamma insatser och parternas deltagande i styrelser samt det praktiska arbetet. Ett samordningsförbund är en egen juridisk person. Genom att myndigheterna organiserar samverkan i denna form möjliggörs ett effektivare stöd till individer vars rehabiliteringsbehov inte kan tillgodoses inom en enskild myndighet 6. Finansiell samordning via samordningsförbund är en frivillig samverkansform. I april 2011 fanns 82 samordningsförbund med 213 kommuner som ingående parter. Samordningsförbunden omfattar olika stora geografiska områden, allt från en kommun till ett helt län. Det län som idag har flest samordningsförbund är Västra Götaland med 16 förbund. Det är endast Gävleborgs län som saknar samordningsförbund. 7 (Se bilaga 7.3 för karta över kommuner som ingår i ett samordningsförbund). Regeringen beslutar årligen om medel som får användas för samverkan och finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet uppgår förbundens sammanlagda budget till 520 miljoner kronor, vilket är en ökning med 20 miljoner jämfört med föregående år. Under 2010 finansierade förbunden sammanlagt 593 insatser. Huvuddelen av verksamheterna vände sig till målgrupperna arbetslösa sjukskrivna och/eller personer med försörjningsstöd i åldrarna år. Cirka individer tog del av insatserna Enkätundersökning av insatser inom samordningsförbund Regeringen pekar ut samordningsförbund som en möjlig plattform för att utveckla berörda aktörers stöd för unga med aktivitetsersättning. Under första halvåret 2011 genomfördes en enkätundersökning riktat till samtliga samordningsförbund. Syftet var att kartlägga omfattningen av befintliga insatser för unga med aktivitetsersättning hos samordningsförbund. 80 enkäter skickades ut och 77 samordningsförbund svarade 9. Detta ger en svarsfrekvens på 96 %. 69 förbund svarade att de har insatser där unga med aktivitetsersättning kan ingå. De förbund som helt saknar insatser för målgruppen är i regel nystartade eller planerar att starta insatser. 6 Proposition 2002/03:132 Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet 7 Försäkringskassans uppgifter 8 Försäkringskassans återrapportering av samverkansmedel 2010:2 9 Under denna tidsperiod saknade ett nystartat förbund förbundschef som kunde motta enkäten. 8 (17)

9 Tio förbund har insatser som specifikt riktar sig till unga med aktivitetsersättning (19-29 år). Av dessa har fyra samordningsförbund sammanlagt två insatser som enbart riktar sig till målgruppen. Övriga insatser har en bredare målgrupp. Överlag är insatserna av förberedande karaktär och syftar till att individen närmar sig arbetsmarknaden. Metoden Supported Employment är vanligt förekommande 10. Centralt är att individen är i fokus och stöd ges utifrån det individuella behovet. Verksamheterna är personalintensiva och de unga har ett stort behov av aktivt och handfast stöd i rehabiliteringsprocessen. Den ekonomiska tryggheten är också viktig för ett aktivt deltagande. Samordningsförbund riktar vanligtvis inte insatser till individer utifrån ersättningsform. Det är snarare faktorer som ålder, kön, rehabiliteringsbehov som avgör eventuella prioriteringar. Hos samordningsförbund som omfattar mindre kommuner finns inte underlag att rikta insatser för en mer avgränsad målgrupp som t.ex. unga med aktivitetsersättning. På frågan om samordningsförbund planerar att starta aktiviteter under 2011 som enbart riktar sig till målgruppen unga med aktivitetsersättning, svarar 20 förbund ja. Fem förbund har inte svarat. Ytterligare åtta förbund svarar att diskussioner pågår eller att man undersöker möjligheterna. Det ser väldigt olika ut när det gäller hur långt man kommit i diskussionerna och flera aktörer kan vara inblandade. Av de förbund som saknar riktade insatser för unga med aktivitetsersättning är det 47 stycken som inte heller planerar att starta sådana insatser under Skälen som anges är bland annat att insatser redan finns för målgruppen, att det finns för få potentiella deltagare med aktivitetsersättning samt att planerade insatser har en bredare målgrupp och inte uteslutande ska riktas till unga med aktivitetsersättning. 4. Utveckling av stödet till unga med aktivitetsersättning I den statliga utredningen Brist på brådska (SOU 2008:102) betonas behovet av förberedande insatser riktade mot arbete för unga med aktivitetsersättning. Av enkäten samt vid studiebesök på samordningsförbund bekräftas behovet. För att lyckas med uppdraget att utveckla stödet till unga med aktivitetsersättning behövs stimulansåtgärder. Stimulansåtgärderna är inriktade 10 Supported employment är ett individuellt stöd på en arbetsplats i syfte att en person med funktionsnedsättning ska få en anställning. Stödet ges såväl till personen som till arbetsplatsen. (Källa: 2/EUSE%20Toolkit% pdf ) 9 (17)

10 på att dels öka antalet insatser via samordningsförbund dels öka inflödet av deltagare med aktivitetsersättning till insatserna. Figur 1.Schematisk bild över åtgärder som syftar till att få fler unga i insatser och i en förlängning en ineller återgång i arbete. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har genom en gemensam avsiktsförklaring beslutat att verka för att antalet insatser inom samordningsförbund ska öka för målgruppen. Avsiktsförklaringen riktar sig till statens ledamöter i samordningsförbunden (se bilaga Avsiktsförklaringen). Under våren 2011 informerades också samordningsförbund om regleringsbrevsuppdraget bl.a. på nätverksträffar, studiebesök och via enkätundersökningen. I april anordnades den årliga nationella konferensen för finansiell samordning. Ett inslag på konferensen var seminariet Unga vuxnafrån aktivitetsersättning till arbete. Syftet var att lyfta goda exempel på insatser för att inspirera andra förbund. Med anledning av regleringsbrevsuppdraget bildades även en referensgrupp bestående av representanter från samordningsförbund och samverkansparterna. För att göra det möjligt för fler unga med aktivitetsersättning att ta del av förberedande insatser planerar Försäkringskassan att ta fram en åtgärdsplan. Tanken är att lokala försäkringscenter ska: säkerställa och upprätthålla en god kunskap om vilka rehabiliteringsinsatser som finns lokalt identifiera unga med aktivitetsersättning som är i behov av stöd för en in-/återgång i arbete Försäkringskassan har även på nätverksträffar med försäkringsspecialister och beslutsfattare från lokala försäkringscenter informerat om regleringsbrevsuppdraget. 10 (17)

11 5. Utfallet av särskilt högriskskydd Av regleringsbrevsuppdraget framgår att utfallet av särskilt högriskskydd för personer som uppburit aktivitetsersättning ska redovisas. Personer som riskerar att få ett stort antal sjukperioder eller en eller flera längre sjukperioder under en tolvmånadsperiod kan beviljas särskilt högriskskydd. Det särskilda högriskskyddet innebär antingen att personen inte får någon karensdag och att arbetsgivaren får ersättning för sina sjuklönekostnader under sjukperiodens dag 1-14 eller att arbetsgivaren får ersättning för samma kostnader under sjukperiodens dag För att Försäkringskassan ska kunna besluta om särskilt högriskskydd krävs en bedömning om och i vilken omfattning sjukdom riskerar att leda till sjukfrånvaro. Försäkringskassan kan i vissa fall besluta om rätt till särskilt högriskskydd som ersätter arbetsgivarens sjuklönekostnader för dag 2-14 utan att göra en bedömning av risken för omfattande framtida sjukfrånvaro. Det gäller när den försäkrade har fått eller bedömts ha haft rätt till aktivitetsersättning under någon av de senaste tolv månaderna. Vid en uppföljning av särskilt högriskskydd kopplat till arbetsgivarens sjuklöneansvar dag 2-14 hade under perioden 1 januari 2010 till 30 mars 2011 ingen som haft aktivitetsersättning beviljats särskilt högriskskydd på denna grund. Tjugo personer i målgruppen har beviljats särskilt högriskskydd men då enligt samma bedömningsgrund som gäller övriga som ansöker om särskilt högriskskydd. Att ingen har beviljats särskilt högriskskydd utifrån den nya bedömningsgrunden tros framför allt vara att de berättigade inte har haft kännedom om möjligheten till att ansöka. 6. Avslutande reflektioner Samordningsförbund är ett för samverkansparterna gemensamt men självständigt organ som fattar beslut i eget namn 11. Det innebär att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan stimulera och föreslå men inte själva besluta om åtgärder för att unga med aktivitetsersättning ska prioriteras inom samordningsförbund. I lagstiftningen om finansiell samordning betonas att de lokala behoven ska vara styrande. Det är frivilligt att samverka genom finansiell samordning. I dagsläget finns det samordningsförbund i 213 av landets 290 kommuner. De åtgärder som vidtas för att öka antalet insatser kommer därför vara begränsade till dessa områden. 11 Lagen [2003:1210] om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser 11 (17)

12 21 % av de personer som har aktivitetsersättning är bosatta i kommuner där det inte finns något samordningsförbund. En tredjedel av dessa unga finns i Stockholms län. Samordningsförbund finns endast i 8 av länets 26 kommuner. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är positiva till att i samverkan med berörda aktörer prioritera unga med aktivitetsersättning. Unga med aktivitetsersättning har ofta ett komplext rehabiliteringsbehov. Många myndigheter och rehabiliteringsaktörer är inblandade eller behöver involveras i individens rehabiliteringsprocess. Goda och upparbetade kontakter med hälsooch sjukvården och främst psykiatrin är viktiga för att den unge ska kunna utveckla sina förmågor och på sikt kunna försörja sig själv genom arbete. Erfarenheter visar att tidiga insatser är viktiga och behöver vara långsiktiga och innehålla mycket stöd. Rehabiliteringsinsatser av förberedande karaktär är ofta nödvändiga och finns inte i den omfattning som efterfrågas. En behovsinventering är en förutsättning för att ge unga rätt rehabiliteringsinsats i rätt tid. En framgångsrik rehabilitering för gruppen bygger på en gemensam helhetssyn som sätter individen i fokus snarare än myndigheternas olika uppdrag. Ett ökat antal insatser i samordningsförbundens regi kan utgöra ett komplement till arbetslivsinriktad rehabilitering. Förberedande insatser skulle kunna göra fler redo för exempelvis handlingsplanssamverkan. På lång sikt bör man kunna se ett ökat antal individer som lämnar aktivitetsersättningen för arbete och egen försörjning. Det finns inte bara mänskliga utan även stora samhällsekonomiska vinster med att få fler unga människor i arbete. 12 (17)

13 7. Bilagor 7.1. Bilaga: Fallbeskrivning Nedan redovisas exempel på individer som ingår eller kan ingå i gruppen unga med aktivitetsersättning. Exemplen avser inte att ge en generell bild av målgruppen. Exemplet med deltagare A är ett verkligt fall från ett samordningsförbund som finansierar projektet som individen deltagit i. Fallbeskrivning B är från den arbetslivsinriktade Handlingsplansamverkan. Deltagare A A hade problem redan vid tidig skolålder och fram till tonåren med ökande grad av destruktivitet och negativ inställning till livet. A hade gjort två suicidförsök och varit inlagd inom psykiatrin. För sju år sedan remitterades A till psykiatrisk öppenvård och överfördes året efter till en specialistenhet öppenvård för personer med emotionell instabil personlighetsstörning. A gick i samtalsbehandling där i fyra år, hade två psykologer som slutade, hamnade därefter utanför vården. A har tidigare levt på försörjningsstöd, är beviljad hel aktivitetsersättning. A har varit föremål för för-rehabilitering under ett år, sedan arbetslivsinriktad rehabilitering, var i arbetsträning en vecka, gjorde nytt suicidförsök och remitterades tillbaka till specialistenheten, där A fick börja om med samtal en gång per vecka. Projektet i samordningsförbundet fick kontakt med A vid ett besök på specialistenheten för att informera om projektet i februari När SASSAMkartläggning gjordes i mars, framkom att A ville göra något mer än att bara gå ut med hunden. A hade tidigare använt vin för att våga gå ut. A ville komma i någon aktivitet. A hade avbrutit gymnasiet och hade som enda arbetslivserfarenhet ett lagerjobb, där A arbetat extra under gymnasiet. A fick träningskort betalt och började gå på gym tillsammans med sin bror. Efter 7 träffar kom man fram till inom vilket område man skulle söka praktikplats. Man fann en plats på ett litet företag, där A startade försiktigt på 9 timmar per vecka. A får en anställning på 25 % med lönebidrag under ett halvår. Samtidigt ska A arbetsträna upp till minst halvtid under det halvåret. Projektet konstaterar att det har varit avgörande att komma in i rätt tid med rätt åtgärd och att A känt tillit, haft uppföljande kontakter hela tiden och fått ta det i lugn takt. Det som saknats i ärendet, och andra fall där personen har aktivitetsersättning av psykiatrisk orsak, är steget mellan vården och samverkan Försäkringskassan/Arbetsförmedlingen, dvs. förträning. Vården måste vara involverad i planeringen, den försäkrade behöver känna att 13 (17)

14 myndigheterna arbetar tillsammans för A:s eget bästa. Det måste skapas en tillitsfull atmosfär. Deltagare B B är född Har gått gymnasiesärskolan. Diagnosen är generella samt specifika inlärningssvårigheter (ADD, Attention Deficit Disorder) Skrivs B in som arbetssökande på Arbetsförmedlingen efter att ha gått gymnasiesärskolan i 4 år. B som tidigare haft aktivitetsersättning på grund av förlängd skolgång, beviljas sedan aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Under hösten bokas B in på diverse jobbsökaraktiviteter men lämnar återbud till de flesta träffar. Har då kontakt med LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Avslutas B på Arbetsförmedlingen då B på grund av sitt funktionshinder inte är redo för anpassat arbete på den reguljära arbetsmarknaden. B rekommenderas sysselsättning/ arbetsträning via LSS och skrivs ut Skrivs B in Handlingsplanssamverkan. B har enligt Arbetsförmedlingens kännedom inte haft någon sysselsättning under dessa två år. B har mest suttit hemma som B själv säger. B deltar i Startgrupp som är en aktivitet med information om Arbetsförmedlingens service och program, vägledning med arbetspsykolog samt ett ergonomipass Går Förberedande arbetsmarknadsutbildning Bättre förberedd under 3 månader Arbetsträning på en idrottsplats. Vaktmästarsysslor med enklare underhållsarbeten och skötsel av fotbollsplan. Vid uppföljning av arbetspraktiken berättar B att B har lärt sig en del, främst skapat rutiner att komma upp på morgonen och passa tider med mera Arbetspraktik. Kontorsvaktmästaruppgifter/ alltiallo, arbetstid: 50 %. (Handlingsplanssamverkan avslutas efter ett år. Arbetsförmedlingen arbetar vidare för att B ska kunna slutföra sin praktik inför en eventuell anställning) Anställning 50 % med Trygghetsanställning bidragsnivå 80% anordnarbidrag 130:-/dag. Anställningen är en tjänst utöver ordinarie bemanning och arbetsgivaren har lyft ut arbetsuppgifter som passar B och skapat en tjänst. 14 (17)

15 7.2. Bilaga: Avsiktsförklaring Prioritering av unga med aktivitetsersättning i samordningsförbund (Finsam) Denna PM är Nationella samverkansgruppens syn på hur staten i samverkan med berörda aktörer ska verka för att prioritera unga med aktivitetsersättning. Skrivelsen utgör vägledning för Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans ledamöter i samordningsförbundens styrelser. Utveckla stödet till unga med aktivitetsersättning I december 2010 fick Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i uppdrag i respektive regleringsbrev att utveckla stödet till unga med aktivitetsersättning för att underlätta återgång i arbete. Uppdraget innebär att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i samverkan med berörda aktörer och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet ska prioritera ungdomar som uppbär aktivitetsersättning. Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans ledamöter i samordningsförbund bör arbeta för att: målgruppen unga med aktivitetsersättning prioriteras i samordningsförbund insatser med riktning mot ökad arbetsförmåga och arbete finns för unga med aktivitetsersättning För att komma fram till vilka insatser som är aktuella för unga med aktivitetsersättning kan en lokal kartläggning av målgruppens rehabiliteringsbehov vara lämplig. En väg fram kan vara att jämföra med samordningsförbund som redan idag har riktade åtgärder för målgruppen. Arbetet med att prioritera unga med aktivitetsersättning inom ramen för samordningsförbundens verksamhet kommer att följas upp i slutet av 2011 och ingå i återrapporteringen till regeringen. Hur ser målgruppen och dess behov ut? I april 2011 hade drygt personer aktivitetsersättning. Psykiska diagnoser dominerar hos både kvinnor och män. En del av dessa unga har inte fullständiga betyg. Flertalet saknar en längre erfarenhet från arbete eller har aldrig arbetat. Målgruppen har många gånger en kombination av medicinska, psykiska, sociala och/eller arbetsmarknadsrelaterade problem. Wimi 2005 FK90010_003_G 15 (17)

16 Få unga lämnar idag aktivitetsersättningen för arbete eller studier. Gruppen löper stor risk för långvarig arbetslöshet och därmed negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för den enskilde samtidigt som det leder till höga samhällskostnader. För att undvika en inlåsning i ett utanförskap är det angeläget med aktiva insatser. Idag är arbetslivsinriktad rehabilitering i handlingsplansamverkan den huvudsakliga åtgärd som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har för att rehabilitera arbetslösa och presumtivt arbetslösa unga med aktivitetsersättning till arbete. Många unga behöver emellertid ofta förberedande insatser med riktning mot arbete för att sedan kunna gå vidare till arbetslivsinriktad rehabilitering. Steget till en arbetslivsinriktad rehabilitering är ofta för stort och förberedande aktiviteter kan då vara avgörande för en in- eller återgång i arbete. Vidare bör aktiva insatser komma till stånd tidigt eftersom aktivitetsersättning endast kan beviljas upp till 30 års ålder. För rätt till sjukersättning krävs att arbetsförmågan ska vara stadigvarande nedsatt, vilket många inte kommer att uppfylla. Majoriteten kommer heller inte att ha rätt till sjukpenning eftersom de inte har någon sjukpenninggrundande inkomst att få tillbaka den dag då aktivitetsersättningen upphör. Gruppen riskerar därmed att helt stå utan ersättning från sjukförsäkringen den dag de fyller 30 år. Ge de unga som idag har aktivitetsersättning en chans att få komma in i arbetslivets gemenskap och möjlighet att bidra till samhället och sin egen försörjning! För Nationella samverkansgruppen Svante Borg Försäkringskassan Henrietta Stein Arbetsförmedlingen 16 (17)

17 7.3. Bilaga: Kommuner som ingår i ett samordningsförbund Figur 2. Kommuner som är grönmarkerade ingår i ett samordningsförbund. 17 (17)

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samverkan genom samordningsförbund kring unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samverkan genom samordningsförbund kring unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Samverkan genom samordningsförbund kring unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2011 Sida: 2 av 30 Sida: 3

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM Försäkringskassan och TRISAM Vår etiska kod Den statliga värdegrunden är utgångspunkt för vår etiska kod: Vi är sakliga och opartiska Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan Vi är medvetna om att

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

Uppföljning Mera koll

Uppföljning Mera koll Uppföljning Mera koll 205-207 Samordningsförbundet Centrala Östergötland Linda Andersson Uppföljning maj 205 juni 207 i SUS Datauttag ur SUS 207-06-5 av Linda Andersson BAKGRUND SUS står för Sektorsövergripande

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010

Läs mer

Lag 2003:1210 om finansiell samordning

Lag 2003:1210 om finansiell samordning Lag 2003:1210 om finansiell samordning 7 Ett samordningsförbund har till uppgift att: 1. besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen 2. stödja samverkan mellan samverkansparterna 3.

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 Uppdaterade siffror

Läs mer

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund BILAGA 2 Uppdragsavtal - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund 2013-09-13 I Pilotmodell Samordningsteam Västerås

Läs mer

Brist på Brådska. En översyn av aktivitetsersättningen. Utredare: Överdirektör Adriana Lender

Brist på Brådska. En översyn av aktivitetsersättningen. Utredare: Överdirektör Adriana Lender Brist på Brådska En översyn av aktivitetsersättningen Utredare: Överdirektör Adriana Lender Uppdraget Utredarens huvuduppgift var att förbättra ersättningens regelverk. I utredarens uppdrag ingick också

Läs mer

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3 VERKSAMHETSPLAN 2010 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Övergripande mål och syfte 3 Målgrupper 3 Organisation 4 Styrelsens uppgifter 4 Beredningsgruppens uppgifter 4 Tjänstemannens uppgifter 4 Revisorer

Läs mer

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Berit Björnered Resursperson för uppföljning Västra Götaland 2011-01-17 1 (7) Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Uppföljningssystemet DIS Deltagare i samverkan. DIS är ett uppföljningssystem

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5.

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5. VERKSAMHETSPLAN 2011 Innehållsförteckning Inledning 1 Övergripande mål och syfte 1 Målgrupper 1 Organisation Styrelsens uppgifter Beredningsgruppens uppgifter Tjänstemannens uppgifter Revisorer 2 Verksamhet

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2012

Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2012 Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2012 Sida: 2 av 31 2 Sida: 3 av 31 Dnr: Af 2011/414101,

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011 Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011 Uppdaterade

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2017:41. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2017

Kommittédirektiv. Dir. 2017:41. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2017 Kommittédirektiv Flexiblare insatser (exempelvis flexjobb) för att förbättra möjligheten för personer med funktionsnedsättning att få och behålla ett arbete Dir. 2017:41 Beslut vid regeringssammanträde

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Åtgärder för att förstärka stödet till långtidssjukskrivna, unga med funktionsnedsättning och unga med aktivitetsersättning i samverkan genom samordningsförbund

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Uppföljning En ingång

Uppföljning En ingång Uppföljning En ingång 2016-2017 Samordningsförbundet Centrala Östergötland Linda Andersson Datauttag ur SUS 2017-08-21 av Linda Andersson 1 BAKGRUND SUS står för Sektorsövergripande system för uppföljning

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Statistik januari-december 203 Samordningsförbundet Göteborg Centrum I bilagan presenteras statistik för aktiviteter finansierade av Samordningsförbundet Göteborg Centrum. Aktiviteterna som vänder sig

Läs mer

Uppföljning Komhall i Kinda

Uppföljning Komhall i Kinda Uppföljning Komhall i Kinda 01-017 Samordningsförbundet Centrala Östergötland Linda Andersson Datauttag ur SUS 017-09-13 av Linda Andersson 1 BAKGRUND SUS står för Sektorsövergripande system för uppföljning

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning

Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning Projektperiod 2018-01-01 2020-12-31 Innehåll 1. Utgångspunkter... 3 2. Bakgrund till fortsatt projekt... 3 3. Syfte

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 2011-06-30 Dnr Af-2011/145023 Sida: 1 av 8 Socialdepartementet cc Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 Arbetsförmedlingens yttrande begränsas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2014:11 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Uppföljning SUS 1 januari-30 juni 2017

Uppföljning SUS 1 januari-30 juni 2017 Uppföljning SUS januari-0 juni 07 Samordningsförbundet Centrala Östergötland Linda Andersson Uppföljning januari 07-0 juni 07 i SUS Datauttag ur SUS 07-09- av Linda Andersson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje HSN 2009-10-22 P 5 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2008 för Samordningsförbunden i Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Haninge Ärendet Finansiell

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Rehabilitering Utredningstid och negativa beslut

Läs mer

Ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro

Ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Få ihop text och bild Regeringens åtgärdsprogram Ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Försäkringskassans uppdrag och roll Information arbetsgivarverket 1 hösten 2016 Att förebygga sjukfrånvaro Sjukpenningtalet

Läs mer

Övergångar mellan skola och arbetsliv

Övergångar mellan skola och arbetsliv År 12 16 18 19 21 30 65 67 TFP allvarligt sjukt barn Kontaktdagar LSS Närståendepenning (ingen spec. ålder) TFP 12-16 TFP LSS barnb/bostadsb Särskilt högriskskydd Bostadstillägg Vårdbidrag Assistansersättning

Läs mer

TRIS dag för kommunen 11 december 2015

TRIS dag för kommunen 11 december 2015 TRIS dag för kommunen 11 december 2015 Ni behövs och är efterfrågade! www.forsakringskassan.se Försäkringskassans samordningsansvar gällande rehabilitering Lite smått och gott kring sjukersättning Försäkringskassans

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Andra unga förmågebegränsade för etablering (AFFE)

Andra unga förmågebegränsade för etablering (AFFE) Syfte Andra unga förmågebegränsade för etablering (AFFE) Att på ett strukturerat sätt få reda på om ungdomar mellan 19 29 år med aktivitetsersättning samt ungdomar i samma ålderskategori som har nedsatt

Läs mer

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län Begreppstrappan Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering 1 Begreppstrappan Begreppstrappan har utarbetats som ett stöd för medarbetare inom de fyra parterna Arbetsförmedlingen,

Läs mer

SYVI Särskolans och Specialskolans yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20

SYVI Särskolans och Specialskolans yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20 SYVI Särskolans och Specialskolans YTTRANDE yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2008:102 Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen

Läs mer

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården?

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Utsatta respektive ej utsatta grupper på arbetsmarknaden år 2004 till 2016 300000 250000 200000 150000 100000 50000

Läs mer

Sänkta trösklar högt i tak

Sänkta trösklar högt i tak Sänkta trösklar högt i tak Arbete, utveckling, trygghet Lättläst Lättläst version av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:31 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 5 3 Projektets mål... 5 4 Perspektiv... 5 5 Risker...

Läs mer

2007:7. Förlängd skolgång en ny väg in i aktivitetsersättning ISSN

2007:7. Förlängd skolgång en ny väg in i aktivitetsersättning ISSN 2007:7 Förlängd skolgång en ny väg in i aktivitetsersättning ISSN 1653-3259 Bakgrund Utvecklingen av antalet unga som inte längre deltar på arbetsmarknaden utan erhåller ersättning från Försäkringskassan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:23 1 (149) LS 0810-0994 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisningar och revisionsberättelser 2006 för Samordningsförbunden i Södertälje och Botkyrka samt årsredovisningar och

Läs mer

Sjukskrivnas återgång i arbete

Sjukskrivnas återgång i arbete 1 (15) Sjukskrivnas återgång i arbete Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan efter 2011. 2 (15) Sammanfattning Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har tagit fram en viljeinriktning

Läs mer

Vägen in ett motiverande och rehabiliterande förstegsprojekt

Vägen in ett motiverande och rehabiliterande förstegsprojekt Vägen in ett motiverande och rehabiliterande förstegsprojekt Delrapport juni 2012 Sammanfattning Vägen in är ett kognitivt motiverande förstegsprojekt som vilar på naturunderstödd rehabilitering. Projektet

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro?

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Innehåll Fakta Försäkringskassans uppdrag Arbetsgivarens ansvar Sjukpenning Rehabiliteringspenning Aktivitetsersättning Sjukersättning Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras

Läs mer

Svar på motion Samordningsförbundet Dnr: 9015/55

Svar på motion Samordningsförbundet Dnr: 9015/55 Svar på motion Samordningsförbundet Dnr: 9015/55 Robertsfors Kommun 2016 Innehåll Innehåll Innehåll... 2 1.0 Bakgrund Motion Samordningsförbundet... 3 2.0 Bakgrund Samordningsförbundet Umeå Regionen...

Läs mer

Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2012

Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2012 Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2012 Sida: 2 av 29 Sida: 3 av 29 Dnr: Af 2011/414101,

Läs mer

Foto: Mattias Ahlm. Effektiv väg tillbaka till arbete

Foto: Mattias Ahlm. Effektiv väg tillbaka till arbete Foto: Mattias Ahlm Effektiv väg tillbaka till arbete Våra socialförsäkringssystem ska handla om att rätt ersättning ska gå till rätt person. De ska vara robusta och hålla in i framtiden och de ska sätta

Läs mer

Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning

Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning 2015-06-18 Återrapportering enligt regleringsbreven för 2015

Läs mer

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08 Riktlinjer vid rehabilitering Universitetsförvaltningen, Riktlinjer vid rehabilitering Dnr 4480/08-201 INNEHÅLL 1 Inledning...1 2 Rehabiliteringsmodell...1 2.1 Förebyggande arbete...2 2.2 Rehabiliteringsplanering...2

Läs mer

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen.

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen. FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO Projektbenämning: Projekt för unga vuxna 19-29 år med aktivitetsersättning. Ansökande organisationer: Försäkringskassan och Örebro Kommun

Läs mer

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun.

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun. Huvudsammanställare Ann-Sofi Ringkvist Datum:2009-02-19 PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN Projektbenämning: STEGET till arbete Projektledare och projektägare Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Uppföljning SUS 1 januari-31 augusti 2017

Uppföljning SUS 1 januari-31 augusti 2017 Uppföljning SUS januari- augusti 0 Samordningsförbundet Västra Östergötland Linda Andersson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Uppföljning januari 0 - augusti 0 i SUS Bakgrund... - - Metod... - - Uppföljning av volyminsatser...

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Yttrande över utredningen: Gränslandet mellan sjukdom och arbete (SOU 2009:89)

Yttrande över utredningen: Gränslandet mellan sjukdom och arbete (SOU 2009:89) Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Ola Andersson 2010-09-17 Dnr: 0017/10 Ärende nr. 9 Yttrande över utredningen:

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2018 (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGEN FÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2018 1. Sammanfattning

Läs mer

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län Handläggare: Jukka Tekonen, Socialkansliet Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län BAKGRUND Ny lag Riksdagen fattade

Läs mer

Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2013

Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2013 Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering enligt regleringsbreven för 2013 Sida: 2 av 21 2 Sida: 3 av 21 Dnr: Af-2012/445712,

Läs mer

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland 181016 Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland Arbetsförmedlingens uppdrag Det övergripande målet för Arbetsförmedlingen är att verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA!

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete som andra. De ska få

Läs mer

Åtgärder för att förstärka stödet till långtidssjukskrivna och unga med aktivitetsersättning i samverkan genom samordningsförbund

Åtgärder för att förstärka stödet till långtidssjukskrivna och unga med aktivitetsersättning i samverkan genom samordningsförbund Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Åtgärder för att förstärka stödet till långtidssjukskrivna och unga med aktivitetsersättning i samverkan genom samordningsförbund Delårsrapportering

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Uppföljning SUS. 1 januari-31 december Christian Nyenger. Samordningsförbundet Västra Östergötland

Uppföljning SUS. 1 januari-31 december Christian Nyenger. Samordningsförbundet Västra Östergötland Uppföljning SUS 1 januari-31 december 2018 Samordningsförbundet Västra Östergötland Christian Nyenger INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... - 2-2 Metod... - 2-3 Uppföljning av insatser över tid... - 3-3.1

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2013:12 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena 2019-05-15 Ny organisation - kanalförflyttningen Kunden har ett eller flera ärende/-n och inte bara en handläggare. Vi har gått ifrån min personliga handläggare.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 med budget 2016-2018 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV SJÄLVFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Förslag till Verksamhetsplan 2017 med budget 2017-2019 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING

Läs mer

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro?

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Innehåll Fakta Försäkringskassans uppdrag Arbetsgivarens ansvar Sjukpenning Rehabiliteringspenning Aktivitetsersättning Sjukersättning Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras

Läs mer

Deltagare i samverkan

Deltagare i samverkan SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Deltagare i samverkan uppföljning med stöd av Excel 27 Förord I detta dokument sammanställs statistik kring deltagare i samverkan. Dokumentet är en bilaga till

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamheter under Uppföljning och utvärdering 6

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamheter under Uppföljning och utvärdering 6 VERKSAMHETSPLAN 2012 Innehållsförteckning Inledning 1 Övergripande mål och syfte 1 Målgrupper 1 Organisation Styrelsens uppgifter Beredningsgruppens uppgifter Tjänstemannens uppgifter Revisorer 2 Verksamheter

Läs mer

Försäkringskassan i Värmland

Försäkringskassan i Värmland Försäkringskassan Försäkringskassan i Värmland Birgitta Olsson/ Sjukpenning Caroline Elfman/sjukpenning Linnéa Eriksson/ Sjukpenning Jessica Johansson/ Sjukpenning Peter Stenebjer /Aktivitetsersättning

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Underlag för beslut Rehabilitering Fall Hur kan

Läs mer

Försäkringskassan. Statistik Bakgrund Försäkringskassans uppdrag Vilken information behöver Försäkringskassan. Läkarutbildning 2018

Försäkringskassan. Statistik Bakgrund Försäkringskassans uppdrag Vilken information behöver Försäkringskassan. Läkarutbildning 2018 Försäkringskassan Statistik Bakgrund Försäkringskassans uppdrag Vilken information behöver Försäkringskassan Diagnosgruppernas fördelning av de sjukfall som september 2018 registrerats vid försäkringskassan

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (10) meddelad i Stockholm den 11 oktober 2019 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom

Läs mer

- en kartläggning av personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och inte anmält sig till Arbetsförmedlingen

- en kartläggning av personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och inte anmält sig till Arbetsförmedlingen 1 (14) Hur försörjer man sig? - en kartläggning av personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och inte anmält sig till Arbetsförmedlingen Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Vasagatan

Läs mer

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning SVAR PÅ REGERINGSUPP 1 (26) Avdelningen för analys och prognos Karin Mattsson 69161/2011 Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, en delrapport Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11

Läs mer

Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid

Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid Avdelningen för analys och prognos 1 Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid Inledning Under senare år har ohälsotalet minskat. Minskningstakten har dock varit betydligt långsammare i gruppen under

Läs mer

Utanförskapets kostnader

Utanförskapets kostnader Utanförskapets kostnader Försörjningsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa mm Långvarig ohälsa sjukvård och mediciner Missbruk behandling, kriminalitet mm Familjeproblem, skolproblem,

Läs mer

Uppföljning SUS 1 januari-31 december 2017

Uppföljning SUS 1 januari-31 december 2017 Uppföljning SUS januari- december 0 Samordningsförbundet Västra Östergötland Linda Andersson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Uppföljning januari 0 - december 0 i SUS Datauttag ur SUS 0-0- och 0-0-0 av Linda Andersson

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser Socialdemokraterna Stockholm 2010-09-03 Lex Jörg Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser 2 (6) Varje dag kommer nya exempel på personer som drabbas på ett helt orimligt sätt av det regelverk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer