Hur fungerar SE-nätverket?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur fungerar SE-nätverket?"

Transkript

1 Grenverket Södertörn redovisar Hur fungerar SE-nätverket? Utvärdering av Grenverket Södertörns nätverk för Supported Employment-handledare våren 2010 Pernilla Unell Projektsamordnare

2 2 Utgivare: Upplysningar: Samordningsförbundet Östra Södertörn Projekt Grenverket Södertörn Pernilla Unell Grenverket Södertörn ger unga som behöver samhällets stöd nya möjligheter att få jobb eller börja studera. Projektet bygger på ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Stockholms läns landsting samt Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje kommuner. Det medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och har möjliggjorts av samordningsförbunden i de fyra kommunerna.

3 3 Innehåll Sammanfattning Inledning Utvärderingsuppdraget Syfte Frågeställningar Metod Om Supported Employment-metoden i projektet Bakgrund till SE-nätverket SE-utbildningar Nätverksträffar Medarbetarnas uppfattningar om nätverket Slutdiskussion Litteraturförteckning Appendix 1 Enkätfrågor till medarbetare Appendix 2 Intervjufrågor till Lasse Gustafsson... 14

4 4 Sammanfattning I den här rapporten redovisas resultatet av den utvärdering som gjorts av Grenverket Södertörns nätverk för Supported Employment-handledare efter det första halvårets arbete Tre nätverksträffar har genomförts under ledning av Lasse Gustafsson. Totalt har 14 personer deltagit i träffarna. För att ta reda på medarbetarnas förväntningar och uppfattningar om nätverket har en enkätundersökning genomförts. En intervju har också gjorts med Lasse Gustafsson. De allra flesta anser att det finns behov av ett nätverk för SE-handledare i projektet och att nätverket fyller den funktion som man förväntar sig, d.v.s. ett stöd i att arbeta med metoden och ett forum för utbyte av erfarenheter. Slutsatsen av denna utvärdering är att nätverket fungerar bra och bör fortsätta arbeta på samma sätt som hittills.

5 5 1. Inledning Grenverket Södertörn är ett treårigt projekt som medfinansieras av Europeiska Socialfonden (ESF). Det riktar sig till ungdomar år i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje som varken arbetar eller studerar. Ett viktigt mål med projektet är att utveckla nya metoder och myndighetssamarbeten som leder till arbete eller studier. Lyckosamma metoder ska sedan vävas in i ordinarie verksamhet och spridas till andra. Målsättningen är att skapa ökad samordning av insatserna och förebygga att ungdomar faller ur systemen. Dessutom är avsikten att skapa ett ökat utbud av insatser för de unga som har en diffus och/eller komplex problematik. Projektet arbetar med några särskilda insatser för att förstärka arbetet. En av dessa insatser är Supported Employment (SE). Dessa särskilda insatser kommer sedan att utvärderas särskilt av Grenverket Södertörns externa utvärderingskonsulter från Öhrlings Pricewaterhouse Coopers. I ansökan om ESF-medel för Grenverket Södertörn beskrivs hur projektet har tänkt arbeta med SE-metoden. Av denna framgår att tanken är att SE-handledare ska anställas och utbildas så att kompetensen ingår i samtliga delprojekt. Utbildning av SE-handledare och nätverket dem emellan skulle ske i samverkan med KomAn-projektet. (Ansökan till ESF ) Det finns nu SE-handledare i alla Grenverket Södertörns delprojekt förutom Lyra som inte arbetar med SE-metoden. Sedan början av 2010 finns ett samarbete med KomAn-projektet. Företrädesvis sker det här samarbetet mellan Grenverket Södertörns projektsamordnare och delprojektledaren i KomAn Lasse Gustafsson. Gemensamma utbildningar i metoden har också genomförts i samarbete med Arbetsförmedlingen. Den här rapporten innehåller en utvärdering av Grenverket Södertörns SE-nätverks första termins arbete. Rapporten är framtagen på uppdrag av projektets styrgrupp.

6 6 2. Utvärderingsuppdraget Projektsamordnaren fick i uppdrag av styrgruppen att genomföra en utvärdering av den första terminens nätverk för SE-handledare. Uppdraget var inte närmare preciserat varför projektsamordnaren tog sig friheten att beskriva syftet med utvärderingen. (Minnesanteckningar från Grenverket Södertörns styrgrupp ) 2.1. Syfte Den här utvärderingen syftar till att klargöra om SE-nätverket ger SE-handledarna tillräckligt stöd i arbetet. Med det avses stöd i att arbeta med SE-metoden som sådan och stöd i form av utbyte av erfarenheter med andra medarbetare med likartade arbetsuppgifter. Om det är så att det här stödet inte är tillräckligt, ska det också redas ut vad det är som saknas Frågeställningar För att uppnå syftet med utvärderingen har följande frågställningar använts som utgångspunkt: Vad innebär SE-metoden för projektet? Vad fyller SE-nätverket för funktion? Vad har SE-handledarna för förväntningar på nätverket? Vad har nätverksträffarna innehållit? Har nätverksträffarna det förväntade innehållet? 2.3. Metod Metoden som använts för utvärderingen består av huvudsakligen två delar: litteraturgenomgång och enkät. För det första har en genomgång gjorts av det styrande material som finns om SE-metoden i Grenverket Södertörn det vill säga projektansökan till Europeiska Socialfonden, ESF, och minnesanteckningar från projektets styrgrupp. Detta är för att ge en överskådlig bild av vad tanken är i projektet med SE-metoden i allmänhet och SEnätverket i synnerhet. För att ta reda på SE-handledarnas uppfattningar så har en enkätundersökning genomförts. Enkäten skickades till tio medarbetare i projektet som arbetar som SE-handledare och/eller deltagit i projektets SE-utbildning. Enkäten är av typen ostrukturerad, d.v.s. frågorna är öppna och saknar svarsalternativ. Handledarna får således svara i fritext (Se Appendix 1). Totalt besvarades enkäten av sex personer. Ytterligare en källa till information har använts för att ta reda på mer om innehållet i själva träffarna och det är nätverksledaren Lasse Gustafsson. Information från honom är inhämtad vid ett intervjutillfälle den 19 augusti (Se Appendix 2).

7 7 3. Om Supported Employment-metoden i projektet SE-metoden används företrädesvis vid arbetsinriktad rehabilitering för personer med bl.a. generella inlärningssvårigheter, neuropsykiatriska och psykiska funktionshinder samt förvärvade hjärnskador. I Sverige är det framförallt Arbetsförmedlingen som använt sig av och utvecklat metoden. Ungdomar med neuropsykiatriska problem ingår i Grenverkets målgrupp och här utgör SEmetoden ett viktigt verktyg i arbetet. För projektet tar metoden sikte på att stödja ungdomar att förstå och träna sig i att använda samhällets sociala koder och så vidare. Träningen och stödet sker ute på arbetsplatser på ett integrerat sätt. Det innebär att den unga arbetar tillsammans med övrig personal och det kontinuerliga stödet ska både omfatta själva arbetssituationen och det sociala livet och koderna på arbetsplatsen. Både ungdomen och arbetsgivaren får stöd under hela processen före, under och efter. En viktig förutsättning för ett lyckat resultat är arbetsgivarnas vilja att ta emot personer på arbetsplatserna. Syftet med insatsen är att med hjälp av en strukturerad och evidensbaserad metod öka målgruppens möjligheter att finna, få och behålla ett arbete. Insatsen är integrerad med övrigt stöd som ungdomarna kan få från sina respektive delprojekt. I budgeten till projektansökan satsas drygt en femtedel av budgeten på SE. För utbildning i metoden budgeterades kronor och nästan nio miljoner kronor för löner till SEhandledare. (Ansökan till ESF ).

8 8 4. Bakgrund till SE-nätverket För att ge en gemensam bild av vad SE-nätverket är så följer här en kortare bakgrunds beskrivning innehållande de viktigare stegen i skapandet av nätverket. Vid Grenverket Södertörns styrgruppsmöte den 21 oktober beslutades att SE-handledarna ska rekommenderas att ingå i nätverket som KomAn anordnar. (Minnesanteckningar från Grenverket Södertörns styrgrupp ) Vid styrgruppsmötet den 14 december 2009 diskuterades åter behovet av metodstöd för SEhandledarna i projektet. Projektsamordnaren fick då i uppdrag att titta på hur detta skulle kunna ordnas. Projektsamordnaren hade då bokat en träff med Lasse Gustafsson samma vecka för att påbörja diskussionerna om hur det skulle kunna gå till. Lasse Gustafsson arbetar som delprojektledare i KomAn och är ansvarig för SE-metoden i det projektet. (Minnesanteckningar från Grenverket Södertörns styrgrupp ) Vid styrgruppsmötet den 25 januari 2010 informerade projektsamordnaren om att projektet planerade att starta upp ett eget SE-nätverk under ledning av Lasse Gustafsson. Anledningen till att nätverket inte blir gemensamt med KomAn är att det skulle bli ett alltför stort antal medarbetare som skulle ingå samt att målgrupp och uppdrag mellan projekten är för vid. Arbetet skulle inledas med en planeringsträff den 10 februari 2010 med SE-handledarna och delprojektledarna i Grenverket Södertörn. Vid detta möte skulle möjlighet ges att diskutera vilket behov som finns av metodstöd, hur stödet ska riktas in och hur verksamheten kan planeras. (Minnesanteckningar från Grenverket Södertörns styrgrupp ) Vid styrgruppsmötet den 22 februari 2010 informerade projektsamordnaren styrgruppen om att den första nätverksträffen genomförts. Styrgruppen diskuterade syftet med träffarna och ansåg då att det ska vara fråga om ett nätverk snarare än ett metodstöd. Vid samma möte fick projektsamordnaren i uppdrag av styrgruppen att genomföra en utvärdering av nätverket efter det att vårens träffar genomförts. (Minnesanteckningar från Grenverket Södertörns styrgrupp ) Den 25 mars 2010 genomfördes den första riktiga nätverksträffen och ytterligare en träff genomfördes sedan den 16 juni (Minnesanteckningar från SE-nätverket ) Vi styrgruppsmötet den 23 april informerade projektsamordnaren om att det fanns önskemål från Paraplyprojektets SE-handledare att inte ingå i det gemensamma nätverket utan istället ha egna träffar. Styrgruppen ansåg då att det var viktigt att hålla ihop arbetet med metoden och beslutade därmed att dessa medarbetare även fortsättningsvis ska delta i det gemensamma nätverket. (Minnesanteckningar från Grenverket Södertörns styrgrupp ) 4.1 SE-utbildningar Förutom att få till stånd ett nätverk, så har också Grenverket Södertörn haft ansvar för att utbilda de SE-handledare som ska arbeta i projektet i de fall de inte redan har rätt kompetens. Två utbildningar i SE-metoden har genomförts för Grenverket Södertörns medarbetare den första i december 2009 och den andra i maj Båda utbildningarna har hållits av Bengt Eklund från Arbetsförmedlingens huvudkontor och genomförts i samarbete med KomAnprojektet. Utbildningarna omfattade tre heldagar plus en uppföljningsdag. Ett par av Grenverket Södertörns medarbetare har istället gått Arbetsförmedlingens Sius-utbildning.

9 9 5. Nätverksträffar Under våren 2010 har tre träffar SE-nätverksträffar genomförts. Totalt har 14 personer deltagit i dessa träffar. Den första träffen genomfördes den 10 februari Projektsamordnare hade skickat kallelse till delprojektledarna i Grenverket Södertörn och bjudit in dem plus samtliga SE-handledare i projektet. Det var en bred representation från alla projekt som ska arbeta med SE-metoden. Träffen leddes av projektsamordnaren tillsammans med Lasse Gustafsson. Totalt deltog nio personer vid träffen. Det som framförallt diskuterades var vilka förväntningar som finns på nätverket. Lasse redogjorde för hur insatsnätverket inom KomAn arbetar. Nätverket fungerar som ärendehandledning samt metodstöd och kvalitetssäkring i SE-metoden och träffas ungefär en gång varannan månad. En diskussion fördes om delprojektens olika arbetssätt och förhållningssätt till SE-metoden. Sammanfattningsvis kan sägas att det finns skillnader mellan projekten och att de arbetar olika strikt efter metoden. Hur de medarbetare som inte renodlat arbetar som SE-handledare ska förhålla sig till metoden och nätverket diskuterades också. Slutsatsen blev att de som tycker sig ha behov och utbyte av träffarna är välkomna. Avslutningsvis bestämdes att Grenverket Södertörn ska arbeta vidare med ett nätverk i liknande anda som KomAn och att ytterligare två träffar skulle äga rum under våren 2010 (Minnesanteckningar från SE-nätverket den 10 februari 2010). Ytterligare två träffar genomfördes under våren till vilka SE-handledarna bjöds in. Vid träffen den 25 mars deltog fyra personer och den 16 juni deltog fem personer. Träffarnas innehåll har inte varit bestämt i förväg, det har alltså inte funnits någon agenda eller särskilt tema. Det har varit deltagarnas behov och intresse som har styrt vad som har diskuterats. Framförallt har träffarna ägnats åt konkret ärendehandledning. Det innebär att SE-handledarna har beskrivit faktiska fall och så har det diskuterats hur de ska arbete vidare med dem. Diskussionerna om förhållningssätt till metoden i projektet har också fortsatt vid träffarna. Vid varje träff har det varit minst en ny deltagare, så i vissa frågor har man fått börja om från början. Något som upplevs som svårt i arbetet som SE-handledare och som diskuterats mycket är att sälja in sökanden till arbetsplatser. (Intervju med Lasse Gustafsson )

10 10 6. Medarbetarnas uppfattningar om nätverket En inledande diskussion om förväntningarna på nätverket hölls vid den första träffen i nätverket. Det som framkom då var att medarbetarna anser att det finns ett behov av att träffas. De flesta av SE-handledarna i Grenverket Södertörn är nya i den rollen och behöver stöttning. Den gemensamma uppfattningen var att nätverket skulle arbeta i samma anda som KomAn-projektets redan uppstartade nätverk. Det innebär ärendehandledning samt metodstöd och kvalitetssäkring i SE-metoden och träffar ungefär varannan månad. Ytterligare två träffar planerades in under våren. För att ta reda på mer om medarbetarnas förväntningar på SE-nätverket ställde jag i enkätformuläret frågor om detta (se Appendix 1). Samtliga medarbetare som besvarat enkäten utom en anser att det finns ett behov av ett nätverk för SE-handledarna. Det man förväntar sig av nätverket är att det ska vara ett forum för utbyte av erfarenheter, ett tillfälle att gemensamt lyfta problem och finna lösningar och att få träffas för att utbyta frågor och funderingar. Medarbetarna har också fått besvara frågan hur ofta som de tycker att det är lämpligt att nätverket träffas och här finns det lite olika uppfattningar, men de flesta anser att två till fyra gånger per år är lagom. Lasse Gustafssons uppfattning är att det är lämpligt med två träffar per termin. De som besvarat enkäten har deltagit i en till tre av träffarna som genomförts. De flesta tycker att mötena har varit bra, men en person anser att träffarna fungerat sådär. Gemensamt för alla som besvarat enkäten är att de anser att de som SE-handledarna får det stöd som de behöver i arbetet med SE-metoden vid dessa träffar. Någon tycker att det är lite för tidigt att svara på om det här stödet är tillräckligt, men att det varit bra så här långt. Även nätverksledaren tycker att träffarna har varit bra, men tycker att det kunde ha varit ännu bättre om fler hade deltagit. Ingen av dem som besvarat enkäten anser att det finns behov av något annat stöd i metoden än det som SE-nätverket ger. Inte heller nätverksledaren anser att det behövs, men det som han anser är nödvändigt är att SE-handledarna kommer igång och arbetar med metoden i praktiken och får träna på att ordna arbetsplatser och att stötta i verkligheten. SE-handledarna bör också kunna stötta varandra utanför nätverksträffarna genom att diskutera ärenden med varandra och besöka arbetsplatser tillsammans.

11 11 7. Slutdiskussion Den här utvärderingen är gjord efter att tre träffar genomförts i nätverket. Flera av medarbetarna har endast deltagit i en av träffarna. Det är därför lite tidigt att dra några mer långtgående slutsatser av arbetet. Alla som deltagit har heller inte besvarat enkäten. Det kan dock konstateras att det verkar finnas ett behov av utbyte mellan medarbetare som arbetar med SE-metoden och av att få lyfta och diskutera svårigheter i arbetet. Nätverket arbetar på det sätt som det var tänkt med konkret ärendehandledning och utrymme för erfarenhetsutbyte och diskussioner. Den generella uppfattningen bland medarbetarna är också att det uppfyller de förväntningar som medarbetarna har på nätverket. Den gemensamma uppfattningen är också att det inte behövs något annat stöd i metoden, utan att det stöd som ges genom nätverket är tillräckligt. Slutsatsen av utvärderingen är att nätverket bör fortsätta att arbeta på liknande sätt som hittills. Det innebär ärendehandledning och diskussioner om metoden. Lämpligt antal träffar torde var ungefär två per termin då det behövs viss kontinuitet för att inte varje gång börja om från början i diskussionerna. Samtidigt har de flesta medarbetare en hög arbetsbörda som gör att träffar oftare kan vara svårt att få till. För att ytterligare höja kvaliteten på träffarna vore det dock önskvärt om träffarna kunde få högre prioritet i medarbetarnas arbete så att fler kan närvara. SE-metoden är ett centralt inslag i den ansökan som lämnades in till ESF, varför det är viktigt att projektet gemensamt satsar på att arbeta så effektivt som möjligt med metoden så att det sedan också är möjligt att utvärdera våra insatser.

12 12 Litteraturförteckning Ansökan till Europeiska socialfonden för projektet Grenverket Södertörn, dnr Extra utlysning 2009 Genomförande programområde 2, Minnesanteckningar för Grenverket Södertörns styrgrupp , , , , , Minnesanteckningar från SE-nätverket

13 13 Appendix 1 Enkätfrågor till medarbetare Utvärdering av SE-nätverket våren 2010 På Styrgruppens uppdrag genomför jag nu en utvärdering av Grenverket Södertörns SEnätverk under våren. Som en del i den här utvärderingen skulle jag vilja ha din hjälp med att besvara några enkla frågor. Om du vill kan du skriva ut enkäten och skicka in den anonymt till mig, annars kan du maila tillbaka svaret. Jag vill ha ditt svar senast den 23 augusti. 1. Har du deltagit i någon av Grenverket Södertörns SE-nätverksträffar och i så fall hur många? 2. Vilka är dina förväntningar på nätverket? 3. Hur tycker du att nätverksträffarna fungerat? 4. Har du behov av nätverksträffarna i ditt arbete med SE-metoden? 5. Hur många gånger per år är det lämpligt att nätverket träffas? 6. Får du tillräckligt stöd i ditt arbete med SE-metoden genom dessa nätverksträffar? 7. Är det något annat stöd som du behöver för att arbeta med SE-metoden, i så fall vad? 8. Har du något ytterligare att tillägga?

14 14 Appendix 2 Intervjufrågor till Lasse Gustafsson Inledande information: På uppdrag av styrgruppen för Grenverket Södertörn så ska jag göra en utvärdering av SEnätverkets arbete den första terminen. Jag har skickat ut en enkät till deltagarna och vill nu också intervjua dig. Resultatet av utvärderingen kommer att bli en rapport som ska föredras för styrgruppen. Syftet med att intervjua dig är att ta reda på mer om innehållet vid träffarna, hur du tycker att det har fungerat och hur vi bör arbeta vidare. Jag kommer att ställa ett antal frågor till dig. Det finns inga förutbestämda svarsalternativ, utan du svarar fritt. Frågor: 1. Vad har tagits upp vid de tre träffarna med SE-nätverket? 2. Hur tycker du att träffarna fungerat? 3. Är det något som kan förbättras? 4. Tycker du att SE-handledarna behöver något ytterligare stöd i metoden? 5. Hur ofta är det, enligt din uppfattning, lämpligt att de träffas?

Grenverket Södertörn redovisar 2010-3. Resultatredovisning. Grenverket Södertörn november 2009 oktober 2010. Pernilla Unell Projektsamordnare

Grenverket Södertörn redovisar 2010-3. Resultatredovisning. Grenverket Södertörn november 2009 oktober 2010. Pernilla Unell Projektsamordnare Grenverket Södertörn redovisar 2010-3 Resultatredovisning Grenverket Södertörn november 2009 oktober 2010 Pernilla Unell Projektsamordnare 2 Utgivare: Upplysningar: Samordningsförbundet Östra Södertörn

Läs mer

Grenverket Södertörn redovisar Halvtidsrapport. Grenverket Södertörn november 2009 mars Pernilla Unell Projektsamordnare

Grenverket Södertörn redovisar Halvtidsrapport. Grenverket Södertörn november 2009 mars Pernilla Unell Projektsamordnare Grenverket Södertörn redovisar 2011-1 Halvtidsrapport Grenverket Södertörn november 2009 mars 2011 Pernilla Unell Projektsamordnare 2 Utgivare: Upplysningar: Samordningsförbundet Östra Södertörn Projekt

Läs mer

Goda resultat och framtidsfokus

Goda resultat och framtidsfokus Grenverket Södertörn redovisar 2012-2 Goda resultat och framtidsfokus Grenverket Södertörns resultat november 2009 december 2011 Pernilla Unell Projektsamordnare 2 Utgivare: Upplysningar: Samordningsförbundet

Läs mer

Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge, Salem. Samverkan mellan kommun, landsting, arbetsförmedling och försäkringskassa

Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge, Salem. Samverkan mellan kommun, landsting, arbetsförmedling och försäkringskassa Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge, Salem 1 Ett nytt förbund i Botkyrka, Huddinge, Salem Syftet är att skapa en mer kraftfull och effektiv verksamhet. Genom ett gemensamt förbund kan fler behov tillgodoses

Läs mer

Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 4

Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 4 Rådgivningsrapport Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 4 Samordningsförbundet Östra Södertörn 4 januari 2012 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 VÅRT UPPDRAG... 1 RAPPORTERING... 1 SLUTSATSER

Läs mer

Grenverket Södertörn redovisar 2013-1. Metodbeskrivning Supported Employment. Pernilla Unell Projektsamordnare

Grenverket Södertörn redovisar 2013-1. Metodbeskrivning Supported Employment. Pernilla Unell Projektsamordnare Grenverket Södertörn redovisar 2013-1 Metodbeskrivning Supported Employment Pernilla Unell Projektsamordnare Innehåll Sammanfattning... 3 1 Supported Employment grundläggande information... 4 2 Supported

Läs mer

Lättare få arbete när myndigheter samarbetar

Lättare få arbete när myndigheter samarbetar Nyheter Ledare Porträtt Debatt Kultur Mer läsning Sverige runt Folk i rörelsen Böcker Apropå Förbundskrönikor Reportage Krönikan Måndag 1 mars 2010 Nummer 8 2010 Arkiv Prenumeration Gåvoprenumeration Bokförlag

Läs mer

KomAn vägar ut i arbetslivet för personer med funktionsnedsättning

KomAn vägar ut i arbetslivet för personer med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Datum 2009-02-10 Socialförvaltningens stab 1 (7) Mia Ledwith, utredare 08-5782 92 57 Diarienummer 010/09-739 Socialnämnden KomAn vägar ut i arbetslivet för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Bakgrund Ovanstående Samordningsförbund bildades den 1 januari 2011, bildandet gjordes genom en ombildning av Samordningsförbundet i Kristianstads

Läs mer

Utvärdering av Supported Employment

Utvärdering av Supported Employment Utvärdering av Supported Employment Samordningsförbundet Östra Södertörn 2011-03-17 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 UPPDRAG.........3 METOD......3 OM SUPPORTED EMPLOYMENT... 4 VAD ÄR SUPPORTED EMPLOYMENT?......4

Läs mer

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Välkommen du också!

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Välkommen du också! Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet Välkommen du också! Välkommen till Misa Behöver du stöd för att ta dig fram i arbetslivet? Kanske är du anhörig till någon som behöver stöd eller handläggare

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad

Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad Processutvärdering av projekt UFFE Unga Funktionsnedsatta För Etablering Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad Ett gott resultat Bekräftelse på det goda resultatet: Personal och tjänstemän (LSS

Läs mer

Finansiell samordning exempel på hur samverkan får fler i arbete

Finansiell samordning exempel på hur samverkan får fler i arbete Ett FAKTABLAD från NNS maj 2011 Finansiell samordning exempel på hur samverkan får fler i arbete Finsam-lagen har gett Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landstingen och kommunerna unika möjligheter

Läs mer

Samordningsförbundet samverkan mellan myndigheter som ger resultat

Samordningsförbundet samverkan mellan myndigheter som ger resultat Samordningsförbundet samverkan mellan myndigheter som ger resultat 1 Förbundet en erfaren partner inom välfärdsområdet Samordningsförbundet Östra Södertörn har sedan 2007 utvecklat samarbeten mellan myndigheter

Läs mer

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 7 1 (10) Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2011 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/24 Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för 2017-2018 Samordningsförbundet Stockholms stad Samordningsförbundet Stockholms stad Sid 1 (6) Inledning När lagen om finansiell

Läs mer

Utvärdering av Grenverket Södertörn Delrapport

Utvärdering av Grenverket Södertörn Delrapport Utvärdering av Grenverket Södertörn Delrapport 1 Samordningsförbundet Östra Södertörn 2010-10-08 Innehållsförteckning INLEDNING...3 VÅRT UPPDRAG.........3 RAPPORTERING.........3 IAKTTAGELSER HITTILLS FRÅN

Läs mer

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande.

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande. 23 maj 2014 ESF: Europeiska Socialfonden Programområde 2 Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande Lärande utvärdering

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden Projekt SIA Stegen in i arbetsmarknaden 1 FöreningenFuruboda HSOSkåne 1Bakgrund Detfinnsidagca22000människormedfunktionsnedsättningsomärunder30årochsom haraktivitetsersättning(detsomtidigarehetteförtidspension)isverige.knappttretusenur

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå Landstingsfullmäktige

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå Landstingsfullmäktige Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-01 1 (3) HSN 1501-0188 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-01, p 4 Årsredovisning 2014 för samordningsförbunden Huddinge,

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet ESF-teamet Maria Can, Koordinator Tel: 0724-52 85 73/ E-post: maria.can@linkoping.se Karin Tjärnlund, Projektutvecklare Tel: 0724-52 95 35/ E-post: karin.tjarnlund@linkoping.se Bakgrund Samordningsförbunden

Läs mer

Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa

Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-13 1 (4) HSN 1510-1203 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

COACHING - SAMMANFATTNING

COACHING - SAMMANFATTNING . COACHING - SAMMANFATTNING Joakim Tranquist, Mats Andersson & Kettil Nordesjö Malmö högskola, 2008 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering 1 Copyright 2007 Malmö högskola, Enheten för kompetensutveckling

Läs mer

ESF-Förstudier Tomislavka Barisic

ESF-Förstudier Tomislavka Barisic ESF-Förstudier 2014 Tomislavka Barisic 2014-10-16 Socialfonden 2014-2020 Programområde 1: (Kompetensförsörjning) Digital komptensutveckling inom hälso- och vårdomsorg. Programområde 2: (Öka övergångarna

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2018 (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGEN FÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2018 1. Sammanfattning

Läs mer

VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa.

VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa. VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa. Porten 3-årigt ESF-projekt Samspelet genomförare Pilotprojekt- Porten 2013-2015 Lyckad metodik, ser behoven att utveckla Förstudie Arena 2014 Kartläggning

Läs mer

Grenverket Södertörn redovisar 2010-2. Orienteringskurs. Ett bra sätt att öka ungdomars lust att studera? Pernilla Unell Projektsamordnare

Grenverket Södertörn redovisar 2010-2. Orienteringskurs. Ett bra sätt att öka ungdomars lust att studera? Pernilla Unell Projektsamordnare Grenverket Södertörn redovisar 2010-2 Orienteringskurs Ett bra sätt att öka ungdomars lust att studera? Pernilla Unell Projektsamordnare 2 Utgivare: Upplysningar: Samordningsförbundet Östra Södertörn Projekt

Läs mer

Samordning för socialt företagande

Samordning för socialt företagande Samordning för socialt företagande 2 Halvtidsrapportering enligt ESFs frågeställningar Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden? Februari 2014-02 Enkät #1 besvaras Digitalt 2014-02-07

Läs mer

Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Ansökan om medel till projekt för efterstöd

Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Ansökan om medel till projekt för efterstöd Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Ansökan om medel till projekt för efterstöd Projektägaren Jönköpings kommun, arbetsmarknadsavdelningen (AMA) ansöker om medel för att genomföra projekt för efterstöd

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning 2 juni 2015. - Anteckningar från gruppdiskussioner

Arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning 2 juni 2015. - Anteckningar från gruppdiskussioner Arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa/funktionsnedsättning 2 juni 2015 - Anteckningar från gruppdiskussioner KSL 2014 Text & form: gdz / mhe 1) Möjligheter i samverkan Samtalsledare

Läs mer

Protokoll 2009-09-09

Protokoll 2009-09-09 Protokoll 2009-09-09 2009-09-09 2 Plats och tid Rudsjöterrassen 3D, Onsdagen 2009-09-09, kl. 15:00 16.30 Beslutande Marie Litholm, (KD), ordförande Per Ryhd, (S) Henrik Isoz, (M) Stefan Mörk, Lokalt försäkringscenter

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012

Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012 Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012 4. Jakobstad (v. 48) Arbetsgrupp från Projekt Arbetsliv, Optimax 2. Helsingfors (v. 21) Projekt Arbetsliv, Arbetsförmedling, Försäkringskassa

Läs mer

Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning

Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning Projektperiod 2018-01-01 2020-12-31 Innehåll 1. Utgångspunkter... 3 2. Bakgrund till fortsatt projekt... 3 3. Syfte

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta Telefon: 0223-442 55 Mobil: 0736-498 499 Fagersta 12 04 2012 www.samordningnv.se http://samordningnv.blogspot.com/ www.facebook.com/norravastmanlandssamordningsforbund

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Andra unga förmågebegränsade för etablering (AFFE)

Andra unga förmågebegränsade för etablering (AFFE) Syfte Andra unga förmågebegränsade för etablering (AFFE) Att på ett strukturerat sätt få reda på om ungdomar mellan 19 29 år med aktivitetsersättning samt ungdomar i samma ålderskategori som har nedsatt

Läs mer

Socialförvaltningen CARPE

Socialförvaltningen CARPE CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014 Inledning Carin hälsade välkommen till dagens träff som har temat forskning och utveckling. Vid dagens Kompetensombudsträff medverkade Kristina Engwall, forskningsledare

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 3

Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 3 Rådgivningsrapport Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 3 Samordningsförbundet Östra Södertörn 23 juni 2011 Innehållsförteckning Inledning 1 Vårt uppdrag 1 Rapportering 1 Slutsatser från förra

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

Case Management. En arbetslivsinriktad insats. Information till handläggare Intresseanmälan. Arbetsmarknadsförvaltningen Jobbtorg Stockholm

Case Management. En arbetslivsinriktad insats. Information till handläggare Intresseanmälan. Arbetsmarknadsförvaltningen Jobbtorg Stockholm Case Management En arbetslivsinriktad insats Information till handläggare Intresseanmälan Arbetsmarknadsförvaltningen Jobbtorg Stockholm Case Management metod En case manager arbetar på uppdrag från individen

Läs mer

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland Plats och tid: Repslagaregatan 12 Norrköping, Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Irma Görtz (Norrköping Kommun) ordförande Birgitta Wessman Thyrsson (Region Öst ) Vice Orf. Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

~LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN

~LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN ~LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-05-24 27 (35) Ks 132 Dnr KS 0035/2017 Ansökan rörande projekt All In, Europeiska socialfonden Ärendebeskrivning Ansökan

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 194-211 Tid: 2015-12-07 kl. 13.00-16.40 Plats: Regionens hus, Sal A 203 RJL2015 /970 Förslag till Verksamhetsplaner 2016 med budget för Finnvedens och Höglandets

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens AMP- Ability Management Program Investering i kompetens Genom att investera i kompetens för chefer kommer dessa via AMP genomföra förändringsarbeten som resulterar i värden större än investeringskostnaden,

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

http://vimeo.com/77776423 Vi som presenterar idag är Nicholas Singleton, projektledare GRAF Karin Westberg, dokumentationsstrateg GRAF Tidsplan Våren 2011 nätverket för chefer inom FH får information om

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN, MÅL OCH BUDGET 2017

VERKSAMHETSPLAN, MÅL OCH BUDGET 2017 Dnr: SF16/36 VERKSAMHETSPLAN, MÅL OCH BUDGET 2017 Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje DEN 18 NOVEMBER 2016 Innehållsförteckning 1.0 VERKSAMHETSPLAN 2017... 2 2.0 VISION... 2 3.0 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det funnits en tydlig politisk

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) Lägesrapport Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: CARPE Diarienummer: 2011-3010049 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj - juni 2012

Läs mer

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare Ungdomsteamet redovisar 2011-2 Delårsrapport Ungdomsteamet Januari juni 2011 Margareta Aissaoui Samordnare Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 3 2. Beskrivning av Ungdomsteamet 3 2.1 Arbetsprocess 3

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014-02-06 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 Inledning Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program som till stor del bestod av dialog kring

Läs mer

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 5 3 Projektets mål... 5 4 Perspektiv... 5 5 Risker...

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter Kommunikationsavdelningen/Produktionsavdelningen PM59100 PM59008 2.1 Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 3 Metod för att utveckla former för dialog och inflytande... 3 Metoder för dialog... 3 Myndighetssamarbete...

Läs mer

Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (8) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-10-25 p 14 Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA) Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA) Helén Ängmo, ordförande Marianne Feldt, huvudsekreterare Hans-Eric Wikström, sekreterare Amanda Lindqvist, sekreterare Uppdraget

Läs mer

Resultat från seminarium 2

Resultat från seminarium 2 Projektet Vård och Omsorgscollege Västerbotten Resultat från seminarium 2 En sammanställning av inkomna synpunkter och förslag från BUSprojektets seminarieserie i Vilhelmina, Lycksele, Umeå och Skellefteå

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2009-10-15 1 Plats och tid Schenströmska Herrgården, kl 08.30-12.00 ande Pratima Åslund, Norberg kommun, ordförande 68-78 Jarl-Olof Lundstedt, Landstinget Västmanland, ordförande

Läs mer

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Minnesanteckningar Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Mötesdatum: 2018-01-25 Tid: Kl. 11.00 12.30 Plats: Skype-möte Deltagare Roland Mattsson, Ingela Sunneskär (i ca 15 min), Marie Elm, Suzanne Guregård,

Läs mer

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 Verksamhetsplan Etablering Södertörn 2018- godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 1. Vad är Etablering Södertörn? Etablering Södertörn är ett samarbete mellan kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge,

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-01-07 SN-2016/192.181 1 (3) HANDLÄGGARE Titti Frisk Hagström titti.frisk-hagstrom@huddinge.se Socialnämnden Redovisning av

Läs mer

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Innehåll Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Pågående projekt mars 2009

Pågående projekt mars 2009 Senast uppdaterad 2009-04-01 Pågående projekt mars 2009 Information om projekten uppdateras kontinuerligt på www.finsamgotland.se/projekt Våren 2009 startar tre Finsam-projekt. 1. Arbetsgivarringen Skarphäll

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt Chefer utan högskoleutbildning September 2012 1 Innehåll 1. Projekt Carpe 2... 3 2. Syfte och mål för delprojekt Chefer utan högskoleutbildning...

Läs mer

DEL FÖR DEL, bit FÖr bit!

DEL FÖR DEL, bit FÖr bit! DEL FÖR DEL, bit FÖr bit! slutrapport 2012 VÄGEN TILL ARBETE & STUDIER Föreläget till vår modellutveckling är Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans ordinarie uppdrag för målgruppen unga arbetssökande

Läs mer

Efterstöd varför? Individuellt behov. Företagens behov, Hela kedjan. Förstudie Efterstöd, Ramböll sept. 2017

Efterstöd varför? Individuellt behov. Företagens behov, Hela kedjan. Förstudie Efterstöd, Ramböll sept. 2017 Efterstöd varför? Individuellt behov Företagens behov, Hela kedjan Förstudie Efterstöd, Ramböll sept. 2017 Beslut Samordningsförbundet Södra Vätterbygden 2018 Mål Pröva arbetsmodell med samordnat stöd

Läs mer

1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport

1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport Sid 1 (6) Statusrapport till styrgrupp Projektets namn: MedUrs Rapportperiod: augusti - november Rapporten har skrivits av: Therese Lundgren 1. Väsentliga förändringar sedan föregående rapport Beskriv

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Ansökan Plattform Norrköping

Ansökan Plattform Norrköping 1(8) Samordningsförbundet Östra Östergötland Ansökan Plattform Norrköping Jag ansöker om att få delta i Plattform Norrköping Förnamn Efternamn Personnummer Adress Postnummer/Ort Telefon/Mobil Mail Hur

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 1 (6) Datum 2015-05-20 Dnr Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 2 (6) Förslag till ny FINSAM - Aktivitet Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes aktiviteten Samverkanskartan idag

Läs mer

Välkommen till Friggagatan 5! Mercur öppenvård

Välkommen till Friggagatan 5! Mercur öppenvård Välkommen till Friggagatan 5! Mercur öppenvård Dagens innehåll Historia Verksamheter - Ungdomstorget - Duveholmsgymnasiet - #jagmed (projekt) - Ung KOMP (projekt) - Vinka IN (projekt) - Resurscenter -

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Dnr 59117/ IPS Södertörn

Dnr 59117/ IPS Södertörn Dnr 59117/2012 1 IPS Södertörn Projektbeskrivning till ansökan till Socialstyrelsen för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr 59117/2012 2 Ansökan

Läs mer

Tio år med aktivitetsersättning

Tio år med aktivitetsersättning Tio år med aktivitetsersättning en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga 1 I samband med införandet av ett helt nytt pensionssystem 2003 byttes rätten

Läs mer

PROTOKOLL Nr 3/2010 1 (5) Samordningsförbundet Skövde 2010-04-16. Tid 2010-06-04

PROTOKOLL Nr 3/2010 1 (5) Samordningsförbundet Skövde 2010-04-16. Tid 2010-06-04 PROTOKOLL Nr 3/2010 1 (5) 2010-04-16 Sammanträde Samordningsförbundet Skövde Tid Plats Närvarande Servicekontoret, Skatteförvaltningen, Skolgatan 1, Skövde Sewon Ekberg Västra Götalandsregionen ordförande

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje HSN 2009-10-22 P 5 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2008 för Samordningsförbunden i Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Haninge Ärendet Finansiell

Läs mer

Erfarenheter av att stödja och driva ESF-projekt

Erfarenheter av att stödja och driva ESF-projekt Erfarenheter av att stödja och driva ESF-projekt Ritva Widgren,förbundschef Östra Södertörn Ola Wiktorson,förbundschef RAR Kenny Sjöberg, processtödjare, RAR Tobias Mård, ekonom RAR 2017-03-16 Samtliga

Läs mer