Slottsskogsnytt, Nr 6 Oktober Specialnummer om kaptialtillskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slottsskogsnytt, Nr 6 Oktober 2008 - Specialnummer om kaptialtillskott"

Transkript

1 Slottsskogsnytt, Nr 6 Oktober Specialnummer om kaptialtillskott Styrelsen i Brf Slottsskogen har under flera års tid arbetat med frågan om vi ska strimla våra lån. Frågan har även dykt upp som motion till föreningsstämma och vi har utlovat att under hösten återkomma i frågan. Tillsammans med Brf Linné har frågan även behandlats av en arbetsgrupp som bjudit in olika kompetenser under arbetets gång. Arbetsgruppens syfte har varit att öka sin egen kunskap, förmedla denna till de båda styrelserna så att dessa kan välja hur man vill agera i frågan. Själva arbetsgruppen har bestått av Mats Hagberg,( Vice ordförande Brf Linné, mötesordförande), Robert Stadler, Medlem i Brf Linné, (mötessekreterare), Kerstin Holm (ordf i Brf Linné), Torsten Lundgren, (Medlem Brf Linné), Olle Wallin, (Medlem Brf Linné och skatteexpert (jurist anställd inom Skatteförvaltningen)) Ebbe Björkqvist, (Styrelsemedlem Brf Slottsskogen), Stefan Nilsson, (Ordförande Brf Slottsskogen), Framför dig har du ett specialnummer där vi diskuterar frågan vidare, vi tar fram fördelar, nackdelar, risker, möjligheter och räkneexempel så att du som medlem också ska känna att du vet mer i frågan. Längst bak återfinns en talong där vi vill att du återkommer med din uppfattning, utan att vi för den skull tar den som bindande. Vi vill påpeka att svarsfrekvensen är mycket viktig för det fortsatta arbetet. Vissa kreditgivare kräver att minst 80% av alla medlemmar svarar på enkäten för att vara villiga att fortsätta arbeta med frågan. Vi vill ha ditt svar senast

2 När vi började arbetet talade vi om strimlade lån under arbetets gång har vi ändrat denna, istället talar vi om kapitalstillskott som bättre och mer tydligt är vad vi talar om. Medlemmen skjuter till kapital så att föreningens låneportfölj minskar. MOTIV: motiv till kapitaltillskott är 1. att medlem ska kunna göra ränteavdrag och på så sätt minska månadsavgift 2. att medlem ska kunna betala in större eller mindre insats för att minska månadsavgift Idag har Brf Slottsskogen en låneportfölj på ca 182 milj kr. Det motsvarar ca 7300 kr per kvm boyta. Vi brukar använda en trea på ca 88 kvm som exempel i olika sammanhang. I det här fallet innebär det att lägenheten har en andel i föreningens lån motsvarande ca kr. Utöver detta har olika medlemmar olika hög belåning kopplat till sitt boende. Några är helt skuldfria medan andra har lån på flera miljoner kopplat till boendet. Denna del kommer vi inte att blanda in i den fortsatta diskussionen eftersom den är individuellt och svår för styrelsen att agera kring. Men vi är väl medvetna om att den här delen både skapar begränsningar till ytterligare låntagande och även att den kan göra att olika medlemmar har olika kunskaper när det gäller lånehantering. Dagens lagstiftning medger att om man har räntekostnader samt en skattepliktig inkomst får man göra avdrag för 30% av räntekostnaderna. Exempel: om jag har ett lån på och betalar 5% i årsränta för detta får jag i min självdeklaration dra av 30% av dessa 5%. I exemplet betalar jag i ränta för lånet, men får dra av kr i deklarationen. Dessa pengar kan jag få tillbaka, eller jämka så att de fördelas över året. Det är i förlängningen på detta som idén med kapitaltillskott kommer in. Räntekostnaden för föreningens lån på ca 182 miljoner kr utgör ca 50% av månadsavgiften. För vår trea på 88 kvm som har en avgift på ca 5000 kr per månad innebär det att ca 2500 kr utgör räntor som föreningen betalar. OM medlemmen själv istället skulle betala sin del av föreningens lån skulle månadskostnaden sjunka med ca 2500 kr istället skulle medlemmen få ta av sitt sparkapital och betala in kr och avstå de räntinkomster han har här, eller själv ta upp lån. Om vi antar att medlemmen får låna dessa pengar till 5% (= kr) får han i sin deklaration göra räntekostnadsavdrag med 30% (=9 636 kr) och betalar kr, vilket delat på tolv månader blir kr. Detta gäller under förutsättning att medlemmen har skattepliktig inkomst att dra ifrån. Dvs vinsten på 626 kr per år byggs upp av en avgiftssänkning med ca 2500 kr och en ökad räntekostnad med ca 1874 kr per månad. Det är dock troligt att föreningen kan ta upp lån mer fördelaktigt än medlemmen. Vilket man bör ha med i beaktande vid exakt jämförelse. Nedan återges två framkomliga vägar för att uppnå ovanstående, dess för resp nackdelar och skattejuridiska kommentarer. De två vägarna är frivilligt kapitaltillskott resp personligt betalningsansvar. Givetvis finns den tredje vägen också att inte göra något alls.

3 Fördelar med frivilligt kapitaltillskott: I en situation med kapitaltillskott kan medlemmen själv bestämma hur mycket den egna kapitalavgiften ska minska (enligt nuvarande skattelagstiftning). Nackdelar med frivilligt kapitaltillskott: I en situation med kapitaltillskott måste föreningen hålla reda på vilka som betalt vilken summa. Med ökad administration följer högre/oförändrade administrativa kostnader. Det måste utarbetas regler t ex fasta belopp som kan väljas. Tidpunkt måste bestämmas och om det ska vara en engångsföreteelse eller återkommande erbjudande varje år. Om frågan om kapitaltillskott skulle visa sig vara populär måste föreningen ev förtidsinlösa redan bundna lån. Dessa kostnader skulle i sig kunna belasta de som utnyttjar möjligheten att betala ökad insats. Alternativt måste medlem ta ställning till kapitaltillskott vid varje låneomsättning i den befintliga låne portföljen. Det kommer alltid att vara osäkert med skattelagstiftningar eftersom regeringsväxlingar eller finansministerväxlingar kan ändra skattelagstiftningen. (ev kommer förtydligande under hösten 2008) Det kan bli problem för medlemmen vid försäljning av lägenheten. Det blir kanske svårt att få tillbaka den extra insatsinbetalningen. Dessutom är det inte troligt att föreningen kan återlösa den extra insatsinbetalningen vid en försäljning. Experter uttalar sig olika, en del säger att sannolikt förändras inte värdet av vårt medlemskap när det säljs medan andra menar att de kan se en ökning av värdet beroende på köparens finansiella situation. Medlem/mäklare måste säkra att få tillbaka kapitaltillskottet vid en försäljning. Det kommer bli svårare att jämföra försäljningspriser mellan olika lägenheter i Brf en då priset också kommer att bestämmas av om och vilken extra insats man betalat. Vid reavinstbeskattning vid en försäljning finns olika tolkningar av nuvarande skattelagstiftning. Olle Wallin (skatteverkets expert som är medlem i Linné) anser att det finns risk för att kapitaltillskottet schablonmässigt belastar hela företaget (bostadsrättsföreningen), vilket skulle innebära att kapitaltillskottet skall fördelas över alla medlemmar enligt (det ursprungliga) andelstalet och inte den enskilde som gjort kapitaltillskottet. Ann Marie Lövdén Forum för Fastighetsekonomi hävdar att enligt Inkomstskattelagen 47 kap 7 : "Andra kapitaltillskott som har lämnats till privatbostadsföretaget under innehavstiden än insatser som anges i 5 ska räknas in i omkostnadsbeloppet bara om tillskotten har varit avsedda att användas av företaget för amortering av lån..."

4 Fördelar med personligt betalningsansvar: Medlemmen får möjlighet till av avdrag för ränta på lån som föreningen tagit. Brf s lån behöver inte förtidsinlösas. Lånehanteringen i Brf fortsätter enligt rutin. Brf har samma eller får tom bättre lånevillkor jämfört med tidigare. Enklare vid försäljning att jämföra priser. Administrativt enklare att genomföra. Nackdelar med personligt betalningsansvar: Det är möjligt att skatteverket inte godkänner skatteavdrag vid denna lösning. Om pantbrev från fastigheten används kan betalningssvårigheter hos en medlem göra att övriga medlemmar blir betalningsskyldiga. Det kan bli problem för medlemmen vid försäljning av Brf en. Det personliga ansvaret för del av föreningens lån måste övertas av köparen. Det inte troligt att föreningen kan återta betalningsansvaret vid en försäljning. För närvarande är det osäkert huruvida ett personligt betalningsansvar för del av Brf s lån kommer att påverka priset (kan öka eller minska priset). Det är osäkert huruvida ett personligt betalningsansvar för del av Brf s lån påverkar lånevillkor för ev lån som medlemmen har innan/ tar efter för t ex lägenhet eller för andra ändamål tex sommarstuga, bil och båt.

5 Båda förslagen förutsätter att fördelen med enskilda skatteavdrag kan utnyttjas. Här följer kort om aktuella skattejuridiska synsätt: Definition strimlade lån. Med strimlade lån menas att ett lån delas upp eller överflyttas på sådant sätt att den som faktiskt betalar också får ett ränteavdrag som annars inte skulle ha kunnat utnyttjas. En bostadsrättsförening kan exempelvis ha stora ränteavdrag som inte kan utnyttjas. Lånen kan då i stället överflyttas på medlemmarna i föreningen: Medlemmarna i en bostadsrättsförening fick göra avdrag för ränta på en skuld i fastigheten. Medlemmarna var personligt betalningsansvariga för skulden och föreningens fastighet var säkerhet för de strimlade lånen. (RSV/FB :3) Ränta på eget banklån är avdragsgill oberoende av att de lånade medlen har tillgodoförts en bostadsrättsförening som man innehar bostadsrätt i, mot att den egna avgiften för bostadsrätten reduceras. Det har inte heller någon betydelse för avdragsrätten om föreningen har ställt säkerhet för medlemmens lån i form av borgen eller pant (inteckning i fastigheten). Föreningens ställande av säkerhet medför inte heller någon inkomstbeskattning avseende det värde som ställande av säkerhet kan ha. Det har inte heller någon betydelse om lånet har övertagits från föreningen genom ett gäldenärsbyte. Således: Avdrag för ränta förutsätter att man dels har betalat räntan, dels är betalningsansvarig för den skuld som räntan avser. Därutöver krävs att man också har ställning som s.k. huvudgäldenär. Det saknas normalt betydelse vad lånade medel har använts till. En ytterligare fråga är rätten till avdrag vid en kommande kapitalvinstberäkning. Skatteverket anser inte att själva inbetalningen till föreningen i form av tillskott eller ökning av insatsen, medför rätt till avdrag. Rätten till avdrag för s.k. kapitaltillskott regleras i 46 kap. 7 inkomstskattelagen, som bl.a. anger följande: Tillskotten för amorteringar anses ha uppgått till ett belopp som motsvarar bostadsrättens andel av de amorteringar som företaget har gjort under innehavstiden. Om företaget har finansierat amorteringen av ett lån genom att ta upp ett nytt lån, skall den amorteringen inte räknas med vid beräkning av den del av kapitaltillskottet som skall räknas in i omkostnadsbeloppet. Andelsförhållandena vid avyttringen avgör hur stor del av tillskotten för amorteringar som avser bostadsrätten. Det är alltså föreningens amorteringar som bildar underlag för det s.k. kapitaltillskott som är avdragsgillt vid kapitalvinstberäkningen. Lagen anger dessutom i klartext att det är andelsförhållandena vid avyttringen av bostadsrätten som utgör fördelningsgrund. Skattekonsekvenserna av att insatsrelationerna förändras mellan bostadsrätterna, varvid även "andelstalet" kan ha ändrats är idag osäkra. Delat betalningsansvar. En rent skattemässig konstruktion är att de medlemmar som så önskar går in som delat betalningsansvarige för föreningens lån. Regeringsrätten har behandlat ett sådant för några år sedan (RÅ 2000 not. 134). I det fallet klargjordes att man inte på förhand kan ange att medlemmens betalningsansvar upphör vid försäljning av bostadsrätten. Vid sådant fall har man inte den ställning av huvudgäldenär som avdragsrätten kräver. Bostadsrättsföreningen Göteborgshus nr 52 i Riksbyggen, som är belägen på Övre Husargatan/Risåsgatan i Göteborg, har en sådan konstruktion. Det är dock inte helt klarlagt om förfarandet riskerar att medföra några konsekvenser vid kapitalvinstberäkningen.

6 Gruppens rekommendation Efter att ha granskat de två huvudalternativen (Frivilligt kapitaltillskott och personligt betalningsansvar)) med hjälp av experter på bostadsrättsfrågor och skattefrågor så har arbetsgruppen kommit fram till att vi rekommenderar förslaget Frivilligt kapitaltillskott om och när det blir aktuellt att genomföra en förändring i syfte att kunna utnyttja fördelen med enskilda skatteavdrag. Efter att vi delgivits Skatteverkets uppfattning anser vi också att det finns anledning till att inte ha för bråttom att genomföra denna förändring i våra Brf er, vi rekommenderar att invänta en situation där rättsläget kring hur kapitaltillskott får räknas in i omkostnadsbeloppet vid en försäljning har förändrats. Att notera är också Bostadsrättsförening ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket vid försäljning av bostadsrätt. Ytterst är det styrelsen som har ansvaret för att lämna korrekta kontrolluppgifter, även om det är HSB som i praktiken lämnar uppgifterna. Detta innebär att om HSB lämnar ut uppgifter till Skatteverket i syfte att åstadkomma att en enskild medlem ges avdrag efter hur stort kapitaltillskott avsett för låneamortering denne enskilde medlem gjort till Brf under sin innehavstid och detta är felaktigt enligt gällande tolkning av skattelagstiftningen, så skulle detta vid en kontroll från Skattemyndighetens sida kunna medföra straffansvar för medlemmar i styrelsen. Detta kan ske antingen genom en dom som slutgiltigt underkänner Skatteverkets nuvarande resonemang eller genom att Skatteverket själva meddelar att de ändrat uppfattning och hädanefter kommer att medge avdrag efter hur stort kapitaltillskott avsett för låneamortering en enskild medlem gjort till Brf under sin innehavstid (om vi däremot kunnat enas om att alla betalar in sin andel av Brf s lån, så skulle inte detta problem finnas eftersom vi då gjort ett kapitaltillskott enligt de befintliga andelstalen).

7 Min personliga uppfattning / rekommendation till styrelsen i Brf Slottsskogen (välj ett alternativ, och lämna till styrelsen via föreningsexpeditionen, brevinkast gården Linnéplatsen 6, det är frivilligt att skriva under) 1) Jag tycker det låter intressant med frivilligt kapitaltillskott och vill att styrelsen fortsätter arbetet, kontaktar kreditgivare och kommer med ett reellt förslag. 2) Jag känner min inte intresserad av kapitaltillskott i någon form. 3) Visst låter det intressant med kapitaltillskott, men jag tror inte att jag skulle kunna ordna det kapital som krävs för att kunna delta. Mitt val, NR: Namn: Lgh Nr Obs! Vissa kreditgivare kräver att minst 80% av alla medlemmar svarar på enkäten (oavsett vilka svar vi får) för att vara villiga att fortsätta arbeta med frågan. Framtida beslut tas av två på varandra följande stämmor.

Frivilligt kapitaltillskott. Information till medlemmar i RB Brf Silfverdalen

Frivilligt kapitaltillskott. Information till medlemmar i RB Brf Silfverdalen Frivilligt kapitaltillskott Information till medlemmar i RB Brf Silfverdalen Agenda Presentation av Stefan Engberg, Fristående Affärsutveckling AB En titt bakåt i tiden Balansräkningen och avgiften idag

Läs mer

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Till boende i Styrelsens kommentarer och förslag inför extra stämma onsdagen den 12 mars 2008. Gruppen som vill ha en ny typ av finansiering har begärt att få en ny extra stämma. Styrelsen har en mycket

Läs mer

Frivilliga Kapitaltillskott. - Informationsmöte Brf S:t Eriks torn

Frivilliga Kapitaltillskott. - Informationsmöte Brf S:t Eriks torn Frivilliga Kapitaltillskott - Informationsmöte Brf S:t Eriks torn 1 - Utgångspunkter Alla medlemmar har en andel av föreningens skulder idag. I er förening handlar det om i genomsnitt ca 800 000 kronor.

Läs mer

Bolån 60+ Upptäck lånet som frigör ditt bundna kapital.

Bolån 60+ Upptäck lånet som frigör ditt bundna kapital. Bolån 60+ Upptäck lånet som frigör ditt bundna kapital. Min syster och hennes man tog ett lån före mig. Boel 67 år Frigör pengar som finns låsta i din bostad. Är du över 60 år och bor i en helt eller nära

Läs mer

Hur påverkar insatshöjningen bostadsrättsföreningen?

Hur påverkar insatshöjningen bostadsrättsföreningen? Bostadsrättsföreningen Nazaret Insatshöjning Undertecknade, Per-Olof Blad, Carl-Gustav Melén och Tryggve Ottosson, som fått styrelsens uppdrag att redovisa konsekvenserna av en insatshöjning i Bostadsrättsföreningen

Läs mer

PM avseende en eventuell sammanslagning av Brf Ostindiefararen på Norra Älvstranden och Brf Götheborg på Norra Älvstranden

PM avseende en eventuell sammanslagning av Brf Ostindiefararen på Norra Älvstranden och Brf Götheborg på Norra Älvstranden PM avseende en eventuell sammanslagning av Brf Ostindiefararen på Norra Älvstranden och Brf Götheborg på Norra Älvstranden Bakgrund Under hösten 2012 har styrelserna för Brf Götheborg och Brf Ostindiefararen

Läs mer

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Till boende i Styrelsens förslag till beslut gällande motionen Ny typ av finansiering Bakgrund För tre år sedan gjorde vi en utredning om att lösa föreningens lån. Det vi kom fram till då var att vi skulle

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM INSATSHÖJNING

FRÅGOR OCH SVAR OM INSATSHÖJNING FRÅGOR OCH SVAR OM INSATSHÖJNING INTRODUKTION Kortfattat, vad är en insatshöjning? Bostadsrättsföreningens medlemmar betalar in pengar d v s höjer insatserna i proportion till de tidigare ägarandelarna

Läs mer

Förslag till frivilliga kapitaltillskott i BRF Pauli Informationsmöte torsdagen 10 mars kl 19.00 hos Ken & Kerstin i huset, överst S:t Pauli Kyrkogata Varför kapitaltillskott? I dagsläget har BRF Pauli

Läs mer

Den slutgiltige köparen uppmanas själv kontakta styrelsen för att bekräfta nedanstående information.

Den slutgiltige köparen uppmanas själv kontakta styrelsen för att bekräfta nedanstående information. Brf Pauli Den slutgiltige köparen uppmanas själv kontakta styrelsen för att bekräfta nedanstående information. Föreningen, som består av 17 bostadsrättslägenheter, en hyreslägenhet och en lokal (restaurangen),

Läs mer

Nyhetsbrev, april 2011

Nyhetsbrev, april 2011 Nyhetsbrev, april 2011 Hej medlem! Här kommer medlemsbladet för april månad. Katter som vistas utomhus Tänk på att ni som har utekatt har samma ansvar som de med hundar, dvs. att plocka upp efter ert djur.

Läs mer

HFD 2013 ref. 6 Inkomst av kapital; Ersättning för kostnader i ärenden och mål om skatt, m.m.

HFD 2013 ref. 6 Inkomst av kapital; Ersättning för kostnader i ärenden och mål om skatt, m.m. HFD 2013 ref. 6 Inkomst av kapital; Ersättning för kostnader i ärenden och mål om skatt, m.m. Medlem i en bostadsrättsförening har inte medgetts avdrag för ränta som betalats till föreningen för lån som

Läs mer

Ändring i kapitalförsörjningsförordningen

Ändring i kapitalförsörjningsförordningen 2002-09-16 Ny lånemodell Ändring i kapitalförsörjningsförordningen Regeringen tog den 10 maj 2002 beslut om att ändra 6 första stycket i kapitalförsörjningsförordningen. Ändringen trädde i kraft den 1

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

Bostadsrätt från A till Ö

Bostadsrätt från A till Ö Styrelsen för Brf. Nissöga har sammanställt denna ordlista för er boende. Vi hoppas att denna ordlista kan vara ett stöd vid era bostadsrättsfrågor. Bostadsrätt från A till Ö Andelstal Beskriver hur stor

Läs mer

OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING

OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING NÅGRA AV FÖRDELARNA MED ATT BO I EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Du kan själv vara med att påverka dina egna boendekostnader Du kan själv utforma din egen bostadsstandard

Läs mer

Skatterättsnämnden. Lagrum 24 kap.10 a 10 e inkomstskattelagen (1999:1229) Lag (1995:575) mot skatteflykt. Sökande X AB och Y AB. Motpart Skatteverket

Skatterättsnämnden. Lagrum 24 kap.10 a 10 e inkomstskattelagen (1999:1229) Lag (1995:575) mot skatteflykt. Sökande X AB och Y AB. Motpart Skatteverket Skatterättsnämnden Förhandsbeskedet meddelat: 2009-07-06 (dnr 15-09/D) Förhandsbeskedet överklagat: Ja, av Skatteverket. Ett kommunalägt bolag saknar enligt 24 kap. 10 b första stycket inkomstskattelagen

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D051482/01 ANNEX.

För delegationerna bifogas dokument D051482/01 ANNEX. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 juli 2017 (OR. en) 11144/17 ADD 1 DRS 48 ECOFIN 635 EF 159 FÖLJENOT från: inkom den: 6 juli 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 27 februari 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB SET Konsulter KB Järnvägsgatan 7 252 24 Helsingborg ÖVERKLAGAT

Läs mer

Extra Föreningsstämma Ökat Insatskapital. 2003-01-15 Brf Brunnsviken - Extra föreningsstämma 1

Extra Föreningsstämma Ökat Insatskapital. 2003-01-15 Brf Brunnsviken - Extra föreningsstämma 1 Extra Föreningsstämma Ökat Insatskapital 2003-01-15 Brf Brunnsviken - Extra föreningsstämma 1 Kvällens gäster Maria Wideroth Christina Karlén Per Engzell Magnus Eidvall revisor Adv firman Alfa SBAB Aukt

Läs mer

Årsredovisning. BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576

Årsredovisning. BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576 Årsredovisning BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med bank. Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening

Läs mer

Frågor och Svar. 1 Kreditregler 2 Låneansökan 3 Värderingar 4 Köp av ny Bostad 5 Amortering 6 Kostnader 7 Övriga frågor

Frågor och Svar. 1 Kreditregler 2 Låneansökan 3 Värderingar 4 Köp av ny Bostad 5 Amortering 6 Kostnader 7 Övriga frågor Frågor och Svar 1 Kreditregler 2 Låneansökan 3 Värderingar 4 Köp av ny Bostad 5 Amortering 6 Kostnader 7 Övriga frågor 1 KREDITPRÖVNING OCH KREDITREGLER Vad kan Bättre Bolån belåna? Bättre Bolån belånar

Läs mer

Styrelsen för Brf Kocken 8

Styrelsen för Brf Kocken 8 Styrelsen för Brf Kocken 8 Johan Enar Brissman Jelena Vasic Dejan Vasic... Johan Brissman... Jelena Vasic... Dejan Vasic 1 A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR Bostadsrättsföreningen Kocken 8, 769634-0509, registrerad

Läs mer

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-02-05 45 Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Läs mer

Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2

Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2 Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2 Allmänna frågor om ombildningar Vad har jag att vinna på det Du har kontroll över ditt eget boende, vi som förening betalar en avgift till oss själva. Istället

Läs mer

Ingrid Uggla. Informations-PM för Brf Tallstigen 2 om ombildning från bostadsrätt till äganderätt

Ingrid Uggla. Informations-PM för Brf Tallstigen 2 om ombildning från bostadsrätt till äganderätt Informations-PM för Brf Tallstigen 2 om ombildning från bostadsrätt till äganderätt Till medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Tallstigen 2 (org nr 769612-7740) Jag ska här redovisa hur en ombildning från

Läs mer

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal 2014-03-10 Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Investeringsbedömning (forts) Resultat- och balansräkning Finansieringsanalys av ett bostadsköp Jämförelse mellan bostadsrätt och villa Boendekostnadskalkyl Hur ska köpet

Läs mer

Synpunkter på Skatteverkets ställningstagande 2013-02-25 dnr 131 117310-13/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån

Synpunkter på Skatteverkets ställningstagande 2013-02-25 dnr 131 117310-13/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån PM 2013-03-08 1 (6) Avdelningen för juridik Lars Björnson Synpunkter på Skatteverkets ställningstagande 2013-02-25 dnr 131 117310-13/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån Finansdepartementets

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv

SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv www.handelsbanken.se/seniorlan SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv Seniorlån Att gå i pension innebär ofta en ökad frihet, men många gånger också en minskad inkomst. Äger du en bostad som är lågt

Läs mer

Viktig information från styrelsen

Viktig information från styrelsen Viktig information från styrelsen Informationsmöte Styrelsen ordnar 12 februari kl. 19.00 ett informationsmöte för föreningens boende med Johan Bengtsson från Balco och Carita Schönbaum från HSB Sydost

Läs mer

ÅRSREDOVISNING ÅR 2011 BRF RUNÖ GÅRD I ÅKERSBERGA

ÅRSREDOVISNING ÅR 2011 BRF RUNÖ GÅRD I ÅKERSBERGA ÅRSREDOVISNING ÅR 2011 BRF RUNÖ GÅRD I ÅKERSBERGA Org. nr. 716420-2306 Årsredovisningen är framställd och tryckt av Österåkers Bostadsrättsförvaltning AB KALLELSE Medlemmar i Bostadsrättsföreningen Runö

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Synpunkter på Skatteverkets nya och ändrade ställningstagande 2014-03-10 dnr 131-125056-14/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån

Synpunkter på Skatteverkets nya och ändrade ställningstagande 2014-03-10 dnr 131-125056-14/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån PM 2014-03-21 1 (5) Avdelningen för juridik Lars Björnson Synpunkter på Skatteverkets nya och ändrade ställningstagande 2014-03-10 dnr 131-125056-14/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån Allmänt

Läs mer

Årsredovisning. BRF TORNHUSET 1/ / Org nr

Årsredovisning. BRF TORNHUSET 1/ / Org nr Årsredovisning BRF TORNHUSET 1/1 2015-31/12 2015 Org nr 769606-7193 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med din bank. Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1

Läs mer

Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet

Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet Bakgrund... 2 Analys & rekommendation... 2 Sammanfattning... 5 Ordlista... 6 Bakgrund Hem och Fastighet har

Läs mer

Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal

Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal 1(7) Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer och under vilka förutsättningar dessa ska få genomföras.

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Extra föreningsstämma

Extra föreningsstämma Extra föreningsstämma 25 november 2010 Agenda Information om föreningen och dess ekonomi Grupper Övrig information Privatbostadsföretag eller oäkta bostadsföretag? Balkonger Förändringar Arbetsgivaralliansen

Läs mer

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d.

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d., Avsnitt 32 705 32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 48 kap. 3 och 23 24 IL prop. 1999/2000:2, del 2, s. 570 571, 573 574 och 584 585 Vad beskattas? När

Läs mer

Yttrande i Regeringsrätten mål nr XXXX-XXXX

Yttrande i Regeringsrätten mål nr XXXX-XXXX Sida 1(2) 2004-02-13 Regeringsrätten Box 2293 103 17 STOCKHOLM Yttrande i Regeringsrätten mål nr XXXX-XXXX YTTRANDE För tiden innan BFNs rekommendation BFN R 11 Enskild näringsidkares bokföring skall tillämpas

Läs mer

Din guide till att bo med bostadsrätt

Din guide till att bo med bostadsrätt Din guide till att bo med bostadsrätt Hur beskattas jag för min bostadsrätt? Vilken försäkring behöver jag? Äger jag min lägenhet? Vad är en bostadsrättsförening? Vem förvaltar föreningen? Till vad går

Läs mer

Ordlista. Andelstal. Andrahandsuthyrning

Ordlista. Andelstal. Andrahandsuthyrning Ordlista Beskriver hur stor procentuell andel man har i föreningen och hur stor andel av årsavgifterna som lägenheten skall betala. Andelstalet visar också varje lägenhets andel av föreningens tillgångar

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

BRF GRIPEN Org. nr

BRF GRIPEN Org. nr BRF GRIPEN Org. nr. 716422-7139 Årsredovisning År 2011 Årsredovisningen är upprättad och tryckt av Österåkers Bostadsrättsförvaltning AB Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 3-6 - resultaträkningar 7

Läs mer

Bolånekod. EU-kod för information om bolån

Bolånekod. EU-kod för information om bolån Svenska Bankföreningen 2002-04-10 Version 2 Bolånekod EU-kod för information om bolån Allmän information till konsumenten Informationen i denna folder har tagits fram gemensamt av de långivare som är medlemmar

Läs mer

Inlämningsuppgift kalkylproram

Inlämningsuppgift kalkylproram Inlämningsuppgift kalkylproram Excel 2012-11-26 Sida 1 / 6 Innehållsförteckning A1. Vilka är de fyra lägenheterna med billigast kvadratmeterpris?... 3 Vilka lägenheter har jag råd att bo i om månadskostnaden

Läs mer

Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag

Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Landstingsdirektörens stab 2014-10-22 Dnr 2014/0626 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Styrelseordföranden i Landstingen

Läs mer

9 Byte av redovisningsprincip

9 Byte av redovisningsprincip Byte av redovisningsprincip, Avsnitt 9 139 9 Byte av redovisningsprincip Tillämpningsområde Sammanfattning 9.1 RR 5 Redovisning av byte av redovisningsprincip Rekommendationen RR 5 behandlar hur effekten

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G. Riksbyggens Bostadsrättsförening Gamla Stan Helsingborg

Å R S R E D O V I S N I N G. Riksbyggens Bostadsrättsförening Gamla Stan Helsingborg Riksbyggens Bostadsrättsförening Å R S R E D O V I S N I N G 2007 Riksbyggens Bostadsrättsförening Riksbyggens Bostadsrättsförening 1(9) Årsredovisning Styrelsen för RIKSBYGGENS BOSTADSRÄTTSFÖRENING HELSINGBORGSHUS

Läs mer

Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt.

Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt. FRÅN HYRESRÄTT BOSTADSRÄTT Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt. Den här broschyren vänder

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 HSB BRF SOLROSEN

ÅRSREDOVISNING 2014 HSB BRF SOLROSEN ÅRSREDOVISNING 2014 HSB BRF SOLROSEN HSB EN KOOPERATIV ORGANISATION I SAMVERKAN MED MEDLEMMARNA HSB Södertälje är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 HSB BRF VIKSÄNG STRAND

ÅRSREDOVISNING 2014 HSB BRF VIKSÄNG STRAND ÅRSREDOVISNING 2014 HSB BRF VIKSÄNG STRAND HSB EN KOOPERATIV ORGANISATION I SAMVERKAN MED MEDLEMMARNA HSB Södertälje är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar

Läs mer

20 Ägartillskott till Råsunda Förstads AB, Solna Vatten AB och Norrenergi AB med anledning av förändrade avdragsregler (KS/2015:34)

20 Ägartillskott till Råsunda Förstads AB, Solna Vatten AB och Norrenergi AB med anledning av förändrade avdragsregler (KS/2015:34) Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2015-02-16 20 Ägartillskott till Råsunda Förstads AB, Solna Ven AB och Norrenergi AB med anledning av förändrade avdragsregler (KS/2015:34) Sammanfning Frågan

Läs mer

Då lönar det sig att skatta av uppskovet

Då lönar det sig att skatta av uppskovet Då lönar det sig att skatta av uppskovet Lönar det sig att skatta av gamla uppskov i nästa års deklaration? Den som gör det slipper både höjd reavinstskatt och den nya uppskovsskatten. Ändå är det inte

Läs mer

KALLELSE till Extra Föreningsstämma. HSB Bostadsrättsförening Seglaren i Göteborg

KALLELSE till Extra Föreningsstämma. HSB Bostadsrättsförening Seglaren i Göteborg KALLELSE till Extra Föreningsstämma HSB Bostadsrättsförening Seglaren i Göteborg Dag: Tisdag den 16 september 2014 Klockan: 19:00 Plats: Dalheimers Hus DAGORDNING 1. Stämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande

Läs mer

Årsredovisning. RB Brf Nevishög / / Org nr

Årsredovisning. RB Brf Nevishög / / Org nr Årsredovisning RB Brf Nevishög 13.36 1/9 2015-31/12 2016 Org nr 769616-2721 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med din bank. Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse

Läs mer

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i kooperativ hyresrätt Vill du ha inflytande och gemenskap, bo tryggt i ett stabilt område, ha möjlighet att engagera dig utan att riskera din ekonomi?

Läs mer

Kom igång med BRF i Strifast

Kom igång med BRF i Strifast Ekonomiska planen Registersättningar Listor och funktioner Förord vikten av baskunskaper När du ska administrera bostadsrätter är det viktigt med en grundläggande kunskap om vad en bostadsrättsförening

Läs mer

Kompletterande information

Kompletterande information Kompletterande information Låneportfölj I kommentarerna kring våra räntekostnader berörde vi lånekorgens stora betydelse för föreningens ekonomi, eftersom kostnaderna för lånen är en så stor del av den

Läs mer

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter Skattejämförelse småhus och bostadsrätter En jämförelse av skatter och avgifter vid köp, under boendetiden och vid försäljning av småhus/äganderätter och lägenheter/bostadsrätter i Sverige Villaägarnas

Läs mer

BRF Sankta Thora Revision 2010 Rapportering till styrelsen 2011-05-19

BRF Sankta Thora Revision 2010 Rapportering till styrelsen 2011-05-19 BRF Sankta Thora Revision 2010 Rapportering till styrelsen 2011-05-19 AUDIT Innehåll Vad är revision och vad är KPMG? Inledning Riskanalys Intäktsanalys Kostnadsanalys Räntekänslighetsanalys Förvaltning

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter; SFS 2005:344 Utkom från trycket den 31 maj 2005 utfärdad den 19 maj 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Skuldsanering. Personuppgifter (bifoga personbevis) Namn. Budget- och skuldrådgivare Har du fått råd och stöd hos budget- och skuldrådgivare?

Skuldsanering. Personuppgifter (bifoga personbevis) Namn. Budget- och skuldrådgivare Har du fått råd och stöd hos budget- och skuldrådgivare? Blanketten ska lämnas till Ansökan Skuldsanering Personuppgifter (bifoga personbevis) Namn 1 Siffror inom ring hänvisar till broschyren Skuldsanering KFM 935. Läs broschyren innan du fyller i blanketten.

Läs mer

Kallelse till ordinarie föreningsstämma

Kallelse till ordinarie föreningsstämma Brf Slottsterrassen Kallelse till ordinarie föreningsstämma Styrelsen för Brf Slottsterrassen kallar härmed till föreningsstämma och hoppas att alla medlemmar har möjlighet att delta. Tid: torsdag 10 maj

Läs mer

Motioner till årsmöte i Brf Ulrika 2017

Motioner till årsmöte i Brf Ulrika 2017 Motioner till årsmöte i Brf Ulrika 2017 Borttagande av fast avgift för gemensam el Jag har i skrivelse till styrelsen i samband med att dess förslag 2016 till kostnader för förbrukning vid gemensam el

Läs mer

EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN JAKTVARVET 7 STOCKHOLM

EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN JAKTVARVET 7 STOCKHOLM EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN JAKTVARVET 7 STOCKHOLM ekonomisk plan för Brf Jaktvarvet 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR...3 2 BESKRIVNING AV FASTIGHETEN...3 2.1 Fastighetens

Läs mer

ATT BETALA TILLBAKA STUDIESKULDER

ATT BETALA TILLBAKA STUDIESKULDER ATT BETALA TILLBAKA STUDIESKULDER FöreningsSparbanken och samverkande sparbanker Institutet för privatekonomi (1) Rapport ATT BETALA TILLBAKA STUDIESKULDER Institutet för Privatekonomi Ulla Samuel Januari

Läs mer

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning Sida 1 / 6 Adress: Förening: Organisationsnr: Värderingsdatum: Kärrhöksgatan 9B HSB Brf Kranskötaren i 757200-9194 Kommun: Bostadsyta: Andelstal: 63,5 m² 1,26% Räkenskapsår: 2008 Sammanfattning Sid Marknadsvärde

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 1(9) Brf Olofsbo stugor Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Stockholm 2013-09-10 Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Det finns idag möjligheter för bostadsrättsföreningar att utnyttja ROT-avdraget som bostadsrättsinnehavarna har rätt till avseende

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Tid: onsdagen den 25 april 2012 kl. 19.00 Plats: kyrkan vid Brommaplan Bilagor till kallelsen: Dagordning Följebrev Sammanfattande fasadbesiktningsrapport Finansieringsinformation

Läs mer

Bostadsrättsförening Glidflygaren

Bostadsrättsförening Glidflygaren Årsredovisning för Bostadsrättsförening Glidflygaren Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1-2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4-5 Ställda säkerheter och

Läs mer

Dags att deklarera. på Förenklad självdeklaration. Vanliga frågor. www.rsv.se

Dags att deklarera. på Förenklad självdeklaration. Vanliga frågor. www.rsv.se 2000 Dags att deklarera på Förenklad självdeklaration Vanliga frågor När får jag skatteåterbäringen? Läs på sidan 22. Jag kommer att få underskott på skattekontot, dvs. kvarskatt, på högst 20 000 kr. Hur

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Gotska GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Gotska GK står

Läs mer

18 Periodiseringsfonder

18 Periodiseringsfonder 18 Periodiseringsfonder Periodiseringsfonder 1109 30 kap. IL Prop. 1993/94:50, SkU 15 prop. 1993/94:234, SkU 25 prop. 1994/95:25, FiU 1 prop. 1994/95:91, SkU 11 prop. 1996/97:45, SkU 13 prop. 1997/98:150,

Läs mer

JOHAN WERNER 2008-01-10 0 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB. leasa eller köpa. ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb

JOHAN WERNER 2008-01-10 0 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB. leasa eller köpa. ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb JOHAN WERNER 2008-01-10 0 leasa eller köpa ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb JOHAN WERNER 2008-01-10 1 Leasing eller köp av maskinpark? De senaste åren har det blivit allt

Läs mer

INFORMATIONSBLAD OKTOBER 2012

INFORMATIONSBLAD OKTOBER 2012 INFORMATIONSBLAD OKTOBER 2012 Hej alla medlemmar Hösten rycker fram med lövfällning och allt mörkare kvällar. Många börjar åter tända stämningsskapande värmeljus. Styrelsen har några tunga ärenden på sitt

Läs mer

41 kap. 1 och 2, 44 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 maj 2018 följande dom (mål nr ).

41 kap. 1 och 2, 44 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 maj 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 27 Ett avtal varigenom den nyttjanderätt som ingår i en bostadsrätt utvidgas till att avse även en garageplats har inte ansetts innebära att bostadsrätten ska anses avyttrad. Även fråga om

Läs mer

6 Koncernredovisning

6 Koncernredovisning Koncernredovisning, Avsnitt 6 107 6 Koncernredovisning Tillämpningsområde Sammanfattning 6.1 RR 1:00 Koncernredovisning Rekommendationen behandlar redovisningsfrågor som aktualiseras vid upprättande av

Läs mer

HSB BRF DYNAN ÅRSRedoviSning 2013

HSB BRF DYNAN ÅRSRedoviSning 2013 HSB BRF DYNAN Årsredovisning 2013 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4 INFORMATIONSMÖTE 100224 Brf Svavlet 4 Rikard Johansson Bjurfors & Thörner AB Vi hjälper föreningen. Kontakta oss för alla typer av frågor om ombildningen Syfte med dagens möte Informera om ombildningen

Läs mer

M.B. överklagade förvaltningsrättens dom hos kammarrätten och vidhöll där sitt yrkande.

M.B. överklagade förvaltningsrättens dom hos kammarrätten och vidhöll där sitt yrkande. HFD 2014 ref 78 Begränsad skattskyldighet har ansetts föreligga för kapitalvinst vid avyttring av en bostadsrätt trots att överlåtaren inte varit medlem i bostadsrättsföreningen. Lagrum: 2 kap. 8 andra

Läs mer

33 Kapitalvinst utländsk valuta o.d.

33 Kapitalvinst utländsk valuta o.d. Kapitalvinst utländsk valuta o.d., Avsnitt 33 711 33 Kapitalvinst utländsk valuta o.d. 41 kap. 1 2 IL 42 kap. 1 IL 44 kap. 16 IL 48 kap. 4, 6, 17, 24 IL 54 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2, s. 532, 574,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2017 HSB Brf Palsternackan

ÅRSREDOVISNING 2017 HSB Brf Palsternackan ÅRSREDOVISNING 2017 HSB Brf Palsternackan I Helsingborg Med Dagordning för ordinarie stämma BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening (juridisk person) som ägs av föreningens

Läs mer

BRF DOMHERREN 3 Org nr Årsredovisning

BRF DOMHERREN 3 Org nr Årsredovisning Styrelsen för BRF DOMHERREN 3 får härmed avge följande Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari 2015 31 december 2015 Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Brf Körveln Kallelse till extra föreningsstämma

Brf Körveln Kallelse till extra föreningsstämma Brf Körveln Kallelse till extra föreningsstämma Bäste Medlem Som styrelsen informerade vid 2014 års föreningsstämma så har vi undersökt möjligheten att genomföra ett projekt att både öka storleken på våra

Läs mer

19 Ersättningsfonder

19 Ersättningsfonder 19 er er 1117 Bestämmelserna om ersättningsfonder finns i 31 kap. IL. De äldre reglerna om eldsvådefonder och om uppskov med beskattning av realisationsvinst användes i speciella situationer. Det typiska

Läs mer

Plats: Sammy Hadfis lägenhet på Vikingagatan 21. Förslag till dagordning

Plats: Sammy Hadfis lägenhet på Vikingagatan 21. Förslag till dagordning Kallelse till extra föreningsstämma för BRF Viking Karl den 18 oktober kl. 19.00 Styrelsen kallar till extra föreningsstämma för presentation samt beslut gällande två förslag till köp av del av vind. Det

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LÅNGREVEN i ÖSTERSUND Org nr 76xxxxxxxx ÖSTERSUNDS KOMMUN KOSTNADSKALKYL

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LÅNGREVEN i ÖSTERSUND Org nr 76xxxxxxxx ÖSTERSUNDS KOMMUN KOSTNADSKALKYL BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LÅNGREVEN i ÖSTERSUND Org nr 76xxxxxxxx ÖSTERSUNDS KOMMUN KOSTNADSKALKYL 2019-03-11 1 Innehållsförteckning Sida Allmänt 3 Beräknade kostnader för föreningens fastighet 3 Preliminär

Läs mer

Årsredovisning. HARLÖSA FIBER SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 1/ / Org nr

Årsredovisning. HARLÖSA FIBER SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 1/ / Org nr Årsredovisning HARLÖSA FIBER SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 1/1 2016-31/12 2016 Org nr 717916-5332 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med din bank. Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse

Läs mer

Kapitaltillskott BRF Hästhagen Sundbyberg

Kapitaltillskott BRF Hästhagen Sundbyberg Kapitaltillskott BRF Hästhagen Sundbyberg 2009-03-15 Underlag när Du pratar med banken Bostadsrättsföreningen Hästhagen Sundbyberg Org nr 716416-5347 Ursviksvägen 5 172 75 SUNDBYBERG 1 Kapitaltillskott

Läs mer

33 Kapitalvinst utländsk valuta o.d.

33 Kapitalvinst utländsk valuta o.d. 635 33 Kapitalvinst utländsk valuta o.d. 41 kap. 1-2 IL 42 kap. 1 IL 44 kap. 16 IL 48 kap. 4, 17, 23 IL 54 kap. IL prop. 1990/91:54 s. 202 204, 308, 311 312, 315 317, SkU10 prop. 1999/2000:2, del 2, s.

Läs mer

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi 2005-05-03 Räkna med amortering Svenska hushåll ökar sin skuldsättning, framförallt vad gäller lån på bostäder. När räntan är låg är

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

19 Ersättningsfonder

19 Ersättningsfonder er 309 19 er 31 kap. IL prop. 1999/2000:2 Sammanfattning Bestämmelserna om ersättningsfonder finns i 31 kap. IL och motsvarar i stort de äldre reglerna om eldsvådefonder och uppskov med beskattning av

Läs mer