Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb"

Transkript

1 Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Gotska GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Gotska GK står inte opåverkade av den utveckling som skett och sker, såväl på Gotland som hela Golfsverige generellt, avseende färre medlemmar och finansieringsproblematik. Sedan ett par år känner även vi av en obalans i in-/ utträden med medlemslån vilket bl.a. medför en stor osäkerhet i hur detta kan finansieras. Vi har tidigare till viss del kunnat väga upp återbetalningskrav med förhöjda årsavgifter för medlemmar utan medlemslån, men över tid håller inte detta. Sista åren har återbetalningar skett med drygt kr årligen. Med tanke på att övriga Gotlandsklubbar övergått till ett system med spelrätter har vi medvetet avvaktat utgången av dessa innan styrelsen velat agera. Nu när vi ser resultatet av våra grannklubbars förändring inser vi att detta även är den rätta vägen för Gotska att gå. Styrelsen har, efter noggranna analyser av alternativa lösningar, i samarbete med Svensk Golfutveckling AB, funnit ett förslag till alternativ som ska säkerställa klubbens ekonomi. Självklart bygger resultatet av en förändring på att en övervägande majoritet av er medlemmar bifaller styrelsens förslag. Vi kan därigenom skapa möjligheter för den framtida anläggning, miljö och verksamhet vi vill ha. En fortsatt finansiering där vi har medlemsskulder ger inte den ekonomiska trygghet som klubben behöver varför styrelsen anser att vi bör agera nu och byta finansieringssystem till spelrätter. Vad innebär det för Gotska GK om ett årsmöte beslutar att övergå till ett system med spelrätter? Klubben blir näst intill skuldfri mot medlemmarna och vi kan därmed arbeta mer långsiktigt och trygga klubbens verksamhet med en bra likviditetsplanering och framtida utvecklingsmöjligheter. Förslaget innebär goda möjligheter till fler medlemmar samt att vi kan generera ett driftöverskott och avsätta medel för framtida investeringar. Vår golfanläggning kan därmed bättre anpassas till efterfrågan vilket är ett måste för att vara konkurrenskraftig framöver. Styrelsen hoppas därför på att alla medlemmar nu ser möjligheten i att övergå till ett system med spelrätter, och därigenom också bidra till att stärka vår ekonomi. Vad innebär förslaget i korthet? Styrelsens förslag är att medlemmar med medlemslån avskriver sig sin fordran på medlemslånet och istället får en spelrätt. Då vi idag har olika lånesummor har vi valt att föreslå följande: Spelrätten åsätts ett konverteringsvärde om kronor. Detta värde kan anses realistiskt utifrån nuvarande marknadssituation. Medlemmar med lån upp till kronor erhåller mot avskrivning av hela fordran på medlemslånet en spelrätt. Medlemmar som idag har ett medlemslån över kr kan för överskjutande lånesumma välja ett av två alternativ:

2 - Erhålla ytterligare en spelrätt genom att betala halva mellanskillnaden mellan ditt medlemslån och kr (sammanlagda värdet av två spelrätter 4000 kr kr). - Kvarstå med en fordran mot klubben på halva mellanskillnaden mellan ditt medlemslån och kr (konverteringsvärdet spelrätten). Din spelrätt bekräftas med ett spelrättsbeviset som ger årlig spelrättighet om man betalar årsavgiften. Din extra spelrätt (passiv spelrätt) är avgiftsfri och kan säljas eller överlåtas till ny eller blivande medlem, men även till befintlig junior.(se vidare nedan). Kan ni ge exempel på vad som gäller för mig som har kr respektive kr i medlemslån? För medlem som har kr i medlemslån gäller följande. Först erhåller du en spelrätt värde kr. Därefter kan du välja att antingen få en spelrätt till eller så får du en ny revers med kr i fordran den dagen du går ur klubben. (2 000 kr motsvarar halva beloppet mellan ditt medlemslån på kr och spelrättsvärdet kr) För medlem med kr i medlemlån gäller följande: Först erhåller du en spelrätt värde kr. Därefter kan du välja att antingen få en spelrätt till för kr (hälften av skillnaden mellan ditt medlemslån kr och värdet av två spelrätter kr). Vill du inte ha en spelrätt till kan du välja att få en ny revers med kr i fordran den dagen du går ur. (1 000 kr motsvarar halva beloppet mellan ditt medlemslån på kr och spelrättsvärdet kr). Har du något annat lån mellan kr och kr gäller samma princip som ovan. Om jag väljer en spelrätt till. Måste jag betala någon årsavgift för detta? Nej, väljer du en extra spelrätt blir denna avgiftsfri så länge den inte sålts eller överlåtits till någon som önskar bli medlem. Då kommer den att omfattas av samma krav som övriga spelrätter. Varför har styrelsen valt att förslå just detta förslag? Vi vill förutom att få bort så stor del av medlemsskulden som möjligt skapa mervärde för er medlemmar. Förslaget är därför framtaget så att du själv kan välja om du önskar ytterligare en spelrätt, till ett mycket förmånligt pris, som du kan sälja eller överlåta till någon du vill ska bli medlem. Alternativt att du bara har din spelrätt och dessutom återfår en del av ditt medlemslån nu. Vi hoppas självklart att vi med detta förslag också kan få fler medlemmar som vi så väl behöver för stabilare driftsintäkter. Det är styrelsens ansvar att se till att vi har den trygga ekonomiska grund som är en förutsättning för att medlemmar och gäster ska känna ett mervärde att tillhöra eller spela på Gotska även i framtiden. Det är betydligt bättre än den osäkerhet ett finansieringssystem med medlemslån innebär.

3 Vissa medlemmar kanske blir oroliga för att spelrätten kommer att förlora i värde och vill gå ur klubben av den orsaken. Vad svarar ni på det? För det första så kommer eventuellt beslut att gälla först fr.o.m varför det inte finns någon orsak att nu gå ur klubben. Alla kan spela precis som vanligt hela säsongen Vad spelrätten sedan har för värde efter en spelrättskonvertering avgör marknaden. Om du stannar kvar som medlem är det ju först vid ett utträde som det blir intressant vad spelrätten kan säljas för. Med tanke på Gotlands popularitet som semestermål, banans läge i förhållande till Visby är vår och vår rådgivares uppfattning att risken för en kraftigt minskad popularitet och därmed ett lågt spelrättsvärde inte är särskilt stor. Det konverteringsvärde som är satt (4000 kr) motsvarar troligen ett marknadsvärde idag. Självklart bygger ett framtida värde på att vi kan attrahera fler medlemmar hit. Läget borde möjliggöra Gotska som ett mycket fint komplement till Visby GK, både som familjebana, men även för äldre. Före beslut på årsmötet den 18 mars kommer du att få förslaget presenterat och möjlighet att ställa alla frågor. Avvakta därför till dess du får mer information och sett de möjligheter styrelsens förslag innebär. Måste alla medlemmar byta till spelrätter? Ja, alla medlemmar med medlemslån omfattas av förslaget, men du som är passiv kan efter konverteringen kvarstå som passiv, om du så önskar. Du upplåter då din spelrätt till klubben för uthyrning. Juniorer och övriga medlemmar som idag inte har ett medlemslån omfattas inte av förslaget. De kan fortsätta med sitt medlemskap precis som idag. Om ett årsmöte beslutar att Gotska GK ska byta finansieringssystem till spelrätter, vad händer med de medlemmar som inte vill göra ett byte? Som vi nämnde ovan så kan man spela hela säsongen 2013, oavsett om man inte vill göra ett byte. Det först därefter som man behöver begära sitt utträde. Däremot kommer vi, efter årsmötesbelsutet, att kräva ett besked hur man tänker göra fr.o.m De medlemmar som inte går med på beslutet har efter 2013 kvar sin fordran på klubben, men efter årsmötesbeslutet krävs att man fr.o.m har en spelrätt istället för medlemslån för ett fullvärdigt medlemskap. Man måste då acceptera ett byte för fortsatt spelrättighet. Valet är alltså att acceptera beslutet och byta eller att gå ur klubben efter 2013 och återfå sitt medlemslån i enlighet med skuldbrev och stadgar Vad händer efter ett eventuellt beslut att byta finansieringssystem? Styrelsen kommer, om årsmötet beslutar i enlighet med styrelsens förslag, efter årsmötet 18 mars 2013, att skicka ut ett brev till samtliga medlemmar med all information om beslutet för att man ska kunna fylla i den svarsblankett som ska återsändas till klubben. Vad händer om årsmötet beslutar att inte införa spelrätter?

4 Om årsmötet inte bifaller styrelsens förslag går vi en mycket osäker framtid till mötes. Vi kommer troligen inom en snar framtid inte att kunna återbetala utträdande medlemmars medlemslån enligt skuldebrev och stadgar och riskerar därmed att hamna i en obeståndssitsuation. Möjligheten att låna upp kapital för detta blir ytterst svårt, eller rentav omöjligt, då vi inte kan ställa någon säkerhet för ytterligare lån. Vad en obeståndssituation innebär är för tidigt att spekulera i, men vi vill till varje pris försöka undvika en sådan utveckling. Det är styrelsen skyldighet att agera och till varje pris försöka undvika en obeståndssituation, varför vi lägger detta förslag nu. Måste det göras en stadgeändring om klubben inför spelrättskonvertering? Ja, detta måste göras. Förslaget till stadgeändring kommer att göras samtidigt som beslut om byte av finansieringssystem fattas på årsmötet. Stadgeändringsförslaget kommer att finnas tillgängligt i handlingarna till årsmötet. Om jag inte kan sälja min spelrätt när jag ska gå ur klubben, vad händer då? Du kan alltid återskänka spelrätten till klubben utan krav på ersättning och är därmed befriad från årsavgifter. Detta måste dock meddelas klubben i god tid före nästa säsong för att ej tvingas betala den årsavgift som följer innehav av spelrättsbevis. Föreslaget datum är 31 oktober respektive år. Jag är junior och blir senior nästa år. Vad gäller för mig? Styrelsens förslag är att krav på spelrättinnehav gäller från och med 25 år. Mellan år betalas enbart årlig senioravgift. Du kan dock förvärva en spelrätt tidigare. Du betalar då enbart den årsavgift som gäller för ålderskategorin. Jag är studerande, kan jag få uppskov med att köpa en spelrätt? Ja, men alla har en respit med att förvärva en spelrätt till 25 år, inte bara studerande. Kan man som junior förvärva en spelrätt? Ja, det går bra, men du behöver bara betala junioravgift fram till det år du fyller 22 år då du blir senior. Måste även knattar/juniorer köpa en spelrätt för att få spela på banan? Nej, juniorer kommer det inte att krävas någon spelrätt för, utan han/hon betalar endast avgift för junior. Om jag överlåter en spelrätt på mitt barn/barnbarn, måste han/hon då betala någon avgift? Om ditt barn får din egen eller extra spelrätt och inte blir medlem så behöver ingen årsavgift erläggas förrän den dagen han/hon vill bli medlem. Önskar han/ hon medlemskap betalas enbart den årsavgift som gäller för ålderskategorin. Full avgift kommer att debiteras först det år som personen övergår till seniorspel.

5 Kommer klubben att ha möjlighet till hembud på spelrätten vid försäljning? Nej, styrelsen bedömer att det inte finns behov av hembud. Hur många spelrätter ska ges ut? Det finns sedan tidigare ett beslut om max 1000 fullvärdiga seniormedlemmar, så det är ingen risk i dagsläget med för många seplrätter. Utöver de spelrätter som kommer ut på marknaden, både i form av aktiva och passiva, kommer klubben därför ha möjlighet att sälja egna spelrätter. Priset på detta beslutar årsmötet och bör ligga strax över det marknadspris som medlemmar bedömer att de kan sälja för. Detta för att inte skap onödig konkurrens. Hur lång tid har jag på mig för att bestämma om jag vill byta till en spelrätt? Efter det att ett brev med information och svarstalong går ut efter årsmötet den 18 mars kommer du att ha ca fem veckor på dig att svara, d.v.s. till 1 maj Det är mycket viktigt att alla svarar för att styrelsen ska kunna planera och förbereda den eventuella övergången till Finns det någon fara med att byta till ett finansieringssystem med spelrätter? Den risk som finns för en medlem som överväger att kanske utträda ur klubben inom kort är att det inte finns prisgaranti på spelrätten. Som vi beskrivit ovan tror vi på ett stabilt värde och att en värdeförändring påverkas av hur attraktiv Gotska GK är som golfklubb. Klubbens attraktivitet, starkare ekonomi och hur väl medlemmarna vårdar sin klubb för kvalitet och trivsel bidrar till högre marknadsvärde. För klubbens del innebär en spelrättkonvertering enbart fördelar och möjligheter. Finns det andra fördelar än ekonomiska med att byta till spelrättsystem? Ja, Först och främst innebär det ju en trygghet att veta att klubben kan fortsätta utvecklas mot uppsatta mål, utan den osäkerhet som finns idag. En stabil ekonomisk grund innebär större möjlighet att utveckla kvaliteten på bana och anläggning. Sedan har det visat sig att tidigare klubbar upplever att klubbkänslan ökar efter en övergång till spelrätter. Blir det någon skillnad i fråga om rösträtt m.m. på årsmöten efter konvertering? Nej, spelrättsinnehav ger ingen rösträtt, det är enbart medlemskapet i föreningen som medger rösträtt. Alla som blir medlemmar och är över 15 år har rösträtt, aktiva som passiva. Kommer klubben att införa ytterligare medlemskategorier om vi byter till spelrätter? Vi har möjlighet att införa nya medlemskategorier om vi ser ett behov av detta, men i dagsläget finns inga konkreta förslag. Möjligheterna till olika attraktiva medlemskategorier är fler med ett spelrättsystem än med ett system med medlemslån.

6 Om jag vill vara passiv ett år, blir det någon skillnad mot vad som gäller idag? Ja, vi kommer fortsatt att acceptera ett passivt medlemskap, men du måste i god tid före nästa säsong (troligtvis före 31/10 årligen) meddela klubben att du önskar vara passiv och enbart behöva betala passiv avgift. Du upplåter då din spelrätt till klubben för att kunna hyra ut det till någon som mot en högre årsavgift vill ha spelrättighet på banan utan krav på att äga en spelrätt. Om du efter beslutat datum önskar passivt medlemskap accepteras det om du eller klubben lyckas hyra ut spelrätten. Går inte det är du skyldig att erlägga hel årsavgift. Styrelsen kan också, om synnerliga skäl föreligger, årligen bevilja passivt medlemskap varvid du upplåter spelrätten till klubben. Kan man gå ur klubben om årsmötet väljer att införa spelrätter och sedan återinträda genom köp av spelrätt? Styrelsen har möjlighet att neka medlemskap om man medvetet motarbetar syftet med klubbens verksamhet eller årsmötesbeslut. Om man i samband med konverteringen begär utträde och återfår sitt medlemslån enbart i syfte att kunna förvärva billigare spelrätt har styrelsen möjlighet att neka medlemskap i enlighet med klubbens stadgar. Kan man gå ur klubben och behålla sin spelrätt utan krav på avgift? Nej, innehav av en aktiv spelrätt kräver medlemskap i klubben. Vill du gå ur klubben måste du sälja eller återlämna ditt spelrättsbevis. Väljer du att behålla spelrätten har klubben rätt att påföra dig den årliga spelavgiften. Klubben har också rätt (ej skyldighet) att återlösa spelrätten till ett marknadsmässigt värde, minskat med eventuella skulder. Om du däremot övertar en av de extra spelrätterna som en medlem byter sig till kan detta ägas utan krav på årsavgift. Dessa kommer att märkas med en speciell nummerserie. Hur går det till att hyra ut spelrätten? Antingen hittar du en hyrestagare själv eller så kontaktar du klubben. All uthyrning sker via klubben och en särskild blankett ska fyllas i om du hittar hyrestagare själv ( Upplåtelse av spelrättsbevis i Gotska GK ). Klubben hyr ut spelrätten mot en högre avgift till den som hellre hyr än köper spelrätten. Du blir under uthyrningstiden passiv medlem. Hur gör man om man vill gå ur och överlåta sitt spelrättsbevis? När du vill sälja din spelrätt till ny medlem fyller ni tillsammans i en blankett som finns tillgänglig på hemsidan eller på klubben ( Överlåtelse av spelrättsbevis i Gotska GK ). Där ska det framgå vem den tilltänkte köparen är. Klubben kontrollerar om det föreligger någon skuld och väljer in köparen i klubben som medlem. Därefter fullföljs affären. Kommer klubben att hjälpa till att sälja spelrätter?

7 Ja, vi kommer att lägga upp en förmedlingssida på hemsidan för köp/sälj om du inte själv känner någon som du kan sälja till. Betalar köpare av spelrätt någon inträdesavgift? Nej, styrelsens förslag är att det till att börja med ej ska utgå någon inträdesavgift för ny medlem. Hur ser tidsplanen ut för konverteringen: v Kallelse till årsmöte och inbjudan till information om spelrättskonverteringen skickas till medlemmarna samtidigt som frågor och svar publiceras på hemsidan. Frågor och svar finns också tillgängliga på kansliet. 18 mars 2013 Årsmöte på Uncle Joes Visborg, kl v Brev till medlemmarna med information och svarsblankett. Ca 1 maj 2013 Senaste datum som svarsblanketten ska vara inne. 1 maj 1 juni 2013 Påminnelsetid för de som ej svarat i tid. Oktober 2013 Underlag klart för slutlig konvertering till Behöver jag som medlem betala skatt på eventuell vinst vid försäljning? Vad vi erfarit från Skatteverket gäller idag att en spelrätt betraktas som personlig tillgång och avyttring av sådan beskattas, men endast om sammanlagda vinsten av sådana tillgångar som du säljer under ett och samma år uppgår till minst kr. Kan jag vid deklarationen göra förlustavdrag på spelrätt som säljs med förlust? Nej, enligt vad vi även där erfarit från Skatteverket så får man inte göra det.

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Saltsjöbadens GK ska byta dagens finansieringssystem? I den utveckling som golfen genomgår

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Tranås GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Tranås GK står

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Varför föreslår styrelsen att Visby GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Sedan en tid har styrelsen

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i A6 Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i A6 Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i A6 Golfklubb Fråga 1 Varför föreslår styrelsen att A6 Golfklubb ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Styrelsen

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Varför finns ett förslag att byta dagens finansieringssystem på Bjäre Golfklubb? Under 2012 har hela golfanläggningen överlåtits till ny

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Strömstads Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Strömstads Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Strömstads Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Strömstads GK ska byta dagens finansieringssystem? Under hösten 2012 har styrelsen arbetat med att se

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Falkenbergs GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till spelrätter? Styrelsen har följt

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Borås Golfklubb ska byta dagens finansieringssystem? Borås Golfklubb har under de senaste åren, liksom många

Läs mer

Förslag till. Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB

Förslag till. Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Varför finns ett förslag att byta dagens finansieringssystem på Bjäre Golfklubb? Under 2012 har hela golfanläggningen överlåtits

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb.

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Varför föreslår styrelsen att Dalsjö GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

Frågor och svar. Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1

Frågor och svar. Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1 Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1 Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3. Fråga 4. Fråga 5. Fråga 6. Varför föreslår styrelsen att Laholms GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

Saltsjöbadens Golfklubb. Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014

Saltsjöbadens Golfklubb. Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014 Saltsjöbadens Golfklubb Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014 Styrelsens sammansättning 2013 Peter Rejler Ordförande ej närvarande av privata skäl Johan Wijkström ordinarie

Läs mer

Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb

Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb Varför bör Upsala Golfklubb införa ett nytt finansieringssystem? Vi har idag en obalans mellan in- och utträden Nya medlemslån täcker inte återbetalning av utträdande

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Upsala GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Upsala GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Upsala GK Varför föreslår styrelsen att Upsala GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Sedan en tid har styrelsen

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

2012-07-29. Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis i När GK

2012-07-29. Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis i När GK Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis i När GK Spelrättsbevis i När GK (nedan kallad klubben) kan förvärvas av fysisk person som beviljats sådant aktivt seniormedlemskap som förutsätter krav på

Läs mer

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i.

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i. Så här går det till 1 Håll ett årsmöte Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte. UNGiKÖR kan förse dig med de flesta handlingar som behövs för mötet: 2 Dagordning (Kopiera så att alla

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Denna lista kommer att fortlöpande kompletteras med nya frågor & svar som bedöms vara av allmänt intresse Bakgrund 1. Varför föreslår

Läs mer

VÄSTERLED 18 HÅL ÖSTERLED 18 HÅL HAGBY 9 HÅL. Österled är vår klubbbana som är lite mer lättspelad.

VÄSTERLED 18 HÅL ÖSTERLED 18 HÅL HAGBY 9 HÅL. Österled är vår klubbbana som är lite mer lättspelad. Österåkers Golf 06 En 45-håls golfanläggning med tre banor och stor tillgänglighet. Gäller vid medlemskap i Österåkers Gk. (Gäller ej Vardag eller Hagby ) Bli medlem i Österåkers Golfklubb 06 Som medlem

Läs mer

Vanliga frågor och svar till dig som vårdnadshavare

Vanliga frågor och svar till dig som vårdnadshavare Vanliga frågor och svar till dig som vårdnadshavare Ansökan och turordning till förskola, familjedaghem och fritidshem När kan jag göra en ansökan till förskola eller familjedaghem för mitt barn? Du kan

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013

Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013 Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013 Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb När: Onsdagen den 23 oktober Kl: 18.30 Plats:Folkan i Borås Föredragningslista: 1. Mötets öppnande

Läs mer

Förslag på medlemsavgifter & kategorier i Borås Golfklubb

Förslag på medlemsavgifter & kategorier i Borås Golfklubb Förslag på medlemsavgifter & kategorier i Borås Golfklubb Styrelsens utgångspunkt är att klubbens medlemsavgifter och medlemskategorier ska vara enkla, rättvisa och tydliga. Alla medlemmar är lika, däremot

Läs mer

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga SÄKERHETSDÖRRAR Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga 0 Ska dörrbyte finansieras av föreningen eller enskild medlem? Styrelsen önskar att medlemmarna avgör

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Denna lista kommer att fortlöpande kompletteras med nya frågor & svar som bedöms vara av allmänt intresse Versionshantering Version

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se.

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Skuldsanering Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Du kan också ringa till oss på telefon

Läs mer

Förslag till ändringar i stadgar för Länghem Landsbygd Fiber ek. för

Förslag till ändringar i stadgar för Länghem Landsbygd Fiber ek. för Länghem landsbygd fiber ek. för. 2015-05- 06 Sid: 1 av 6 Förslag till ändringar i stadgar för Länghem Landsbygd Fiber ek. för Insatsen Insatsen i en ekonomisk förening är till skillnad från anslutningsavgiften

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

KALLELSE TILL HÖSTMÖTE

KALLELSE TILL HÖSTMÖTE Kallelse höstmöte Upsala Golfklubb 2012-10-22 KALLELSE TILL HÖSTMÖTE Tid: 22 oktober kl. 19:00 Plats: Katedralskolans aula Föredragningslista 1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Envikens Båtklubb Bergshamra

Envikens Båtklubb Bergshamra Stadgar för Envikens Båtklubb Bergshamra Klubben bildades 1979-01-21 och har sin hemort i Bergshamra, Norrtälje. Stadgarna senast reviderad 2003 Innehåll Sid 3 1 Ändamål 2 Medlemskap 2.1 Ansökan 2.2 Antagning

Läs mer

VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter. för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att

VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter. för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att kärlek är lika med beroende eller satus tänkande. Vad är

Läs mer

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 Team-Handigolf Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7 Ansvarig utgivare Gunnar Lindberg. Redaktör Conny Dahlberg. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 INNEHÅLL 1. Inledning. 2. Smålands

Läs mer

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18 Stadgar för Gerlesborg 2:1 ekonomisk förening 290754/08 Diarie nr. Bolagsverket Affärsidé: Uthyrning och underhåll av ändamålsenliga lokaler till olika kulturverksamheter som drivs av KKV-B och andra föreningar

Läs mer

Avgifter för omsorg i ordinärt boende

Avgifter för omsorg i ordinärt boende Avgifter för omsorg i ordinärt boende 2015 Inkomsten styr Det är din inkomst som avgör hur hög din avgift blir. Avgiften kan aldrig bli högre än 1 780 kronor i månaden. Som inkomst räknas dina vanliga

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg 1. Föreningens firma Föreningens firma är Reningsborg. 2. Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen är en hjälporganisation på kristen grund och är organiserad

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

INFORMATION DE NYA REGLERNA OM ANDRAHANDSUTHYRNING

INFORMATION DE NYA REGLERNA OM ANDRAHANDSUTHYRNING HSB INFORMATION DE NYA REGLERNA OM ANDRAHANDSUTHYRNING Bakgrund Den 1 juli 2014 började nya regler om andrahandsupplåtelse av bostadsrättslägenhet gälla. De nya reglerna innebär två nyheter. Den första

Läs mer

Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift

Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Vad kostar det? Radio- och tv-avgiften kostar 519 kronor för tre månader. Du kan betala varje månad om du har autogiro. Då kostar det 173 kronor

Läs mer

Projektdeltagarnas erfarenheter av projekt Columbus

Projektdeltagarnas erfarenheter av projekt Columbus ENKÄT 1 Datum: Löpnr: Projektdeltagarnas erfarenheter av projekt Columbus Vi som arbetar i projekt Columbus vill ta reda på om Du och de andra deltagarna tycker att projektet varit till någon nytta. Vänligen

Läs mer

Hogia Redovisning & Revision AB. Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare

Hogia Redovisning & Revision AB. Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare Hogia Redovisning & Revision AB Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare Innehållsföteckning 1. Inledning 3 1.1 Syfte 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Termer och Förkortningar 3 1.4 Bakgrund 3 1.4.1 Skatteverket

Läs mer

Blekinge Båtförbunds Båtklubbsenkät 2014.

Blekinge Båtförbunds Båtklubbsenkät 2014. Blekinge Båtförbunds Båtklubbsenkät 2014. Vid förbundets allmänna sammanträden, som årsmöte/stämma, vårinfo-sammanträde och funktionärsträffar har vi, frånsett när sammanslagning av båtsportens riksorganisationer

Läs mer

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner,

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner, Juniorbladet 1/2016 Hej golfvänner, Nu gäller det att Du börjar planera golfsäsongen 2016 för att få ut så mycket så möjligt av denna fantastiska sport! I det här Juniorbladet har vi listat alla aktiviteter

Läs mer

H Ö S T M Ö T E 3 0 N OV E M B E R 2 0 1 5

H Ö S T M Ö T E 3 0 N OV E M B E R 2 0 1 5 HÖSTMÖTE 30 N OV E MBE R 201 5 Sida 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 1. Upprop och fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet har behörigen utlysts. 3. Fastställande av Föredragningslista. 4. Val av ordförande

Läs mer

Fyrtiosex frågor till styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening.

Fyrtiosex frågor till styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening. Fyrtiosex frågor till styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening. Styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening får många frågor om föreningens verksamhet t.ex. om bryggor, sjövisten, prioriteringar

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Så lätt byter du a-kassa (om du vill)

Så lätt byter du a-kassa (om du vill) Så lätt byter du a-kassa (om du vill) 2 enkla steg till ny a-kassa Om du blir medlem i Unionen blir du inte samtidigt automatiskt med i vår a-kassa. Du behöver fylla i och skicka in en särskild ansökan

Läs mer

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Kansli Vimmerby TK, Lundgatan 50, 598 40 VIMMERBY Telefon 0492-312 90 E-post info@vimmerbytennisklubb.se Internet www.vimmerbytennisklubb.se Vimmerby TK Källängsbanorna Stänger

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening

Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening Avtalet är upprättat mellan nedanstående ekonomiska förening (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Stadgar Forum Vänersborg

Stadgar Forum Vänersborg Stadgar Forum Vänersborg 1 Föreningens firma Föreningens firma är Forum Vänersborgs Stad ekonomiska förening. Föreningens namn är Forum Vänersborg. 2 Ändamål, vision och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Bäste medlem, Görel Groos

Bäste medlem, Görel Groos Bäste medlem, Med några avslutande ord av år 2015 vill jag tacka Er medlemmar. Mycket har hänt och mycket arbetar vi på i styrelsen inför 2016. Det har varit ett fantastiskt golfår för Sörfjärdens GK.

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Kongahälla AIK Friidrott. Regler och Rutiner

Kongahälla AIK Friidrott. Regler och Rutiner Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner Verksamhetsåret 2015 1. Inledning 1.1. Kongahälla Allmänna Idrottsklubb- KAIK har som sin främsta uppgift att bedriva friidrottsutbildning för barn och ungdomar.

Läs mer

Skuldsanering. Är du så skuldsatt att du inte kan betala dina skulder? Så här ansöker du om skuldsanering. Kronofogdens bedömning

Skuldsanering. Är du så skuldsatt att du inte kan betala dina skulder? Så här ansöker du om skuldsanering. Kronofogdens bedömning I N F O R M A T I O N KFM 935 utgåva 7. Utgiven i MAJ 2008. Skuldsanering Är du så skuldsatt att du inte kan betala dina skulder? Om du inte kan betala dina skulder kanske du kan få skuldsanering. Med

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare 1 INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare Nästan alla ägare av aktiebolag betalar privat mera skatter och avgifter än vad de egentligen är skyldiga att göra. Pensionsförsäkring är det

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016. Inledning

Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016. Inledning Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016 Inledning Året inleddes lite turbulent och det var först en bit in på året som styrelsen fick mandat att fatta framåtriktade beslut. Vi som sitter i

Läs mer

Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF

Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF Version 28 feb 2015 PROPOSITION NR 1/2015 Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF 1. Sammanfattning av förslaget Förbundsstyrelsen föreslår att förbundsmötet

Läs mer

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0%

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0% Eneby Enlunda Vägsamfällighet ENKÄT Svara senast 25 maj 202 Enkäten är anonym Du får detta brevutskick för att vi saknar e-postadress till dig. Vi ser helst att du svarar på enkäten via internet genom

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Namn och ändamål. Medlemskap. Besittningsrätt

Namn och ändamål. Medlemskap. Besittningsrätt Stadgar för Bostadsföreningen Söderbo utan personlig ansvarighet 1994-04-24 2004-05-16: ändring 5 andra stycket 2005-05-26: Nytt stycke tillagt till 5 angående överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Läs mer

Greenfeebonus, nya intäkter för vissa golfklubbar.

Greenfeebonus, nya intäkter för vissa golfklubbar. Greenfeebonus, nya intäkter för vissa golfklubbar. SGF affärsutveckling och EnterCard erbjuder selektivt golfklubbar att gå med i Greenfeebonus med start 2005. Bakgrunden är dels den nedgång i greenfee

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Gustavsbergs förskola

Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Gustavsbergs förskola Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Gustavsbergs förskola 2/24 Gustavsbergs förskola Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Antal som besvarat hela enkäten 18 2 0 Trivsel

Läs mer

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB Uthyrningspolicy Krokomsbostäder AB Antogs av: Styrelsen i Krokomsbostäder AB Datum: 10 december 2015 Välkommen till Krokomsbostäder Krokomsbostäder AB tillhandahåller bostäder inom Krokoms kommun. I samverkan

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Som sjöingenjör, skall man välja er framför *Den motsatta fackets namn* och i så fall varför? Vad är det för skillnad på SBF och SFBF helt enkelt?

Som sjöingenjör, skall man välja er framför *Den motsatta fackets namn* och i så fall varför? Vad är det för skillnad på SBF och SFBF helt enkelt? Fackförening Någonting för dig? En fackförening är en arbetstagarorganisation som sluter samman arbetstagare från en viss yrkeskår (yrkesförbundsprincipen) eller arbetsplats (industriförbundsprincipen)

Läs mer

Svedala Kommuns 7:3 Författningssamling 2(12)

Svedala Kommuns 7:3 Författningssamling 2(12) Författningssamling 1(12) Regler för förskola, familjedaghem och fritidshem antagna av kommunfullmäktige 2004-06-09, 72 Gäller från med ändring 2005-01-12, 4, 2005-09-14, 97 2004-09-01 Barnet i centrum

Läs mer

Stadgar för GOTLANDS FLYGKLUBB antagna den 16 november 1949 med senaste justering antagna 19 april 2006

Stadgar för GOTLANDS FLYGKLUBB antagna den 16 november 1949 med senaste justering antagna 19 april 2006 Stadgar för GOTLANDS FLYGKLUBB antagna den 16 november 1949 med senaste justering antagna 19 april 2006 Klubben är ansluten till Kungliga Svenska Aeroklubben samt till Motorflygförbundet KSAK och Svenska

Läs mer

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter En undersökning om effekterna av regeringens skatteförslag för småföretagarna Öhrlings PricewaterhouseCoopers Stockholm, november 2006 www.pwc.com/se 2

Läs mer

Övningsmaterial till Pod-utbildningen Förhandlingsteknik

Övningsmaterial till Pod-utbildningen Förhandlingsteknik Övningsmaterial till Pod-utbildningen Förhandlingsteknik Avsnitt 1 Introduktion En förhandling är en process för att tillfredsställa två eller flera parters olika behov. Utifrån definitionen ovan, fundera

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT

Juridiska Nämnden BESLUT Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 29 juli 2011 i överklagade ärenden enligt 14 kap Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr 6/2011 JurN 6-14 och 7/2011 JurN 7-14) KLAGANDE OCH MOTPART

Läs mer

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om Vad ska jag göra? Jag förstår inte Arbetsmiljöverkets krav för djurskötare! Vilka blanketter måste jag fylla i om jag anlitar utländsk arbetskraft? Facket kräver MBL-förhandling! Hur ska jag betala ut

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Hej Gunnar! För ordningens skull tycker jag att du kan besvara nedanstående gulmarkerade fråga //mvh Harry

Hej Gunnar! För ordningens skull tycker jag att du kan besvara nedanstående gulmarkerade fråga //mvh Harry Skickat: den 24 december 2012 20:51 Till: 'Gunnar Håkansson' Hej Gunnar! För ordningens skull tycker jag att du kan besvara nedanstående gulmarkerade fråga //mvh Harry Är det sant att det var meningen

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter för Äldre- och handikappomsorgen 2014 Äldreomsorg Äldre- och handikappomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service.

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21

Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21 Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21 Ännu ett år närmar sitt slut. Styrelsen vill passa på att välkomna de som flyttat in till oss under året. Hoppas att ni kommer att trivas hos oss! Kontakta gärna styrelsen

Läs mer

4. Hur ofta deltar du i föreningsaktiviteter? Ofta Ibland Aldrig 5. I vilken kommun bor du?

4. Hur ofta deltar du i föreningsaktiviteter? Ofta Ibland Aldrig 5. I vilken kommun bor du? Hej! Jag heter Miri Stryjan, och gör denna enkät för en uppsats i nationalekonomi på Stockholms Universitet. Uppsatsen handlar om globalisering, migration och att skicka pengar till sitt hemland. Enkäten

Läs mer

STUDENTRAPPORTEN EN UNDERSÖKNING AV SVENSKARS INSTÄLLNING TILL VAL AV UTBILDNING VÅRTERMINEN 2016

STUDENTRAPPORTEN EN UNDERSÖKNING AV SVENSKARS INSTÄLLNING TILL VAL AV UTBILDNING VÅRTERMINEN 2016 VÅRTERMINEN 2016 VAL AV UTBILDNING ETT AV DE VIKTIGASTE BESLUTEN Vad är viktigast för svenskarna i valet av utbildning? Varje år genomför vi på Studentum Sverige en undersökning av våra besökares attityder

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

TACK FÖR EN FIN SÄSONG PÅ FRÖSÅKER!

TACK FÖR EN FIN SÄSONG PÅ FRÖSÅKER! Nyhetsbrev #5 2015 Sida 1 av 6 TACK FÖR EN FIN SÄSONG PÅ FRÖSÅKER! Vi vill med årets sista nyhetsbrev passa på att tacka för en mycket innehållsrik och bra säsong. Nu satsar vi på att förbereda 2016 års

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 Klass vecka datum 9:3 39 26 sept 30 sept 9:2a, 9:2b 40 3 okt 7okt 9:4, 9:1 41 10 okt 14 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när din

Läs mer

Särskilt boende i Hofors kommun

Särskilt boende i Hofors kommun Särskilt boende i Hofors kommun - Information och ansökan Hofors kommun 2009 Vad innebär särskilt boende? De särskilda boenden som finns i Hofors kommun är Hantverkarn, Persgården, Spelmannen och Hesselgrenska.

Läs mer