Frågor och svar vid övergång till spelrätter i A6 Golfklubb

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar vid övergång till spelrätter i A6 Golfklubb"

Transkript

1 Frågor och svar vid övergång till spelrätter i A6 Golfklubb Fråga 1 Varför föreslår styrelsen att A6 Golfklubb ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Styrelsen fick i uppdrag att snabbutreda hur en övergång från medlemslån till spelrätter skulle kunna genomföras på A6 Golfklubb. Kommentar Redan inför säsongen 2011 diskuterades och utreddes frågan om A6 Golfklubb framtida finansiering. Styrelsen tog då fram ett förslag som i korta drag gick ut på att nya medlemslån inte skulle tas in och istället debitera en högre årsavgift om 1300 kronor för nya medlemmar. Denna avgift reviderades genom beslut på årsmöte till 500 kronor. Summan av dessa överskjutande intäkter skulle fonderas och senare när balans mellan fonderade medel och kvarvarande medlemsskulder uppnåtts, kunna återbetala kvarvarande medlemsskulder med fonderade medel. Under 2011 har dock enbart kronor kunnat fonderas genom nya medlemmar medan klubben i år ska återbetala 1,8 miljoner kronor till utträdande medlemmar samt att man nu vet att minst 1,5 miljoner kronor ska återbetalas Styrelsen presenterade ett förslag till fortsatt finansiering i enlighet med tidigare beslut och fondering med betydligt högre avgifter 2012 på årsmöte 29/ Då medlemmarna föreslog att man istället borde införa spelrätter beslutade årsmötet emellertid att ge styrelsen i uppdrag att snabbutreda frågan om spelrättskonvertering. Förslag till hur en övergång från medlemslån till spelrätter skulle kunna genomföras på A6 Golfklubb informeras om på allmänt möte 15 december. Det var en samlad uppfattning på mötet att, till följd av den utveckling som sker inte bara på A6 golfklubb, utan i hela Golfsverige, att klubbar med medlemslån dräneras på kapital i samband med utträden då nya medlemmar oftast väljer alternativ med enbart årsavgifter. Styrelsen har därför, efter den analys som gjordes inför 2011 kompletterat med en nu framtagen analys om spelrättsövergång, funnit att det bästa för att säkerställa klubbens ekonomi är att övergå från ett finansieringssystem med medlemslån till ett finansieringssystem med spelrätter. Vi kan därigenom skapa möjligheter för den framtida anläggning, miljö och verksamhet vi vill ha. En fortsatt finansiering där vi har stora medlemsskulder ger inte den ekonomiska trygghet som klubben behöver varför styrelsen på uppdrag av årsmötet kommit fram till att vi bör agera nu. Fråga 2 Vad innebär det för A6 Golfklubb om ett årsmöte beslutar att övergå till ett system med spelrätter?

2 Klubben blir skuldfri mot medlemmarna och kan genom driftöverskott avsätta medel för framtida investeringar eller amortera av på dagens bankskuld. Kommentar Det innebär då att klubben därmed kan arbeta mer långsiktigt mot uppsatta mål och vision 2016 samt trygga klubbens verksamhet med en bra likviditetsplanering och framtida utvecklingsmöjligheter. Med den osäkra utvecklingen av medlemsutträden kan vi inte planera verksamhet och nödvändiga investeringar på ett optimalt sätt då vi behöver finansiera dessa för att garantera återbetalning. Hittills har denna finansiering kunnat ske med ytterligare kredit, men troligtvis måste fortsatta utbetalningar ske via högre driftsintäkter då banken idag är mycket restriktiv med större lån. Med ett finansieringssystem med spelrätter står vi utan en osäker skuld och kan för driftöverskott avsätta medel för framtida investeringar eller amortera av på dagens bankskuld. Servicegrad och kvalitet på såväl bana som anläggningen i sin helhet kan också bättre garanteras och är ett måste för att vara konkurrenskraftig framöver. Styrelsen hoppas därför på att alla medlemmar nu ser möjligheten i att övergå till ett system med spelrätter, och därigenom också bidra till att stärka vår totala ekonomi. Fråga 3 Vad innebär förslaget i korthet? Då vi idag har olika lånesummor är styrelsens förslag att samtliga medlemmar med lån, mot avskrivning av hela fordran på medlemslånet först får: - Ett spelrättsbevis Spelrättsbevis åsätts ett konverteringsvärde om kronor. Även om detta värde ej är att betrakta som ett marknadsvärde kan det anses realistiskt utifrån nuvarande marknadssituation. För resterande lånesumma får medlemmen, enligt nedan, delrätt/-er i paritet med överskjutande lånebelopp. Fem (5) delrätter = ett spelrättsbevis: - Lån = en spelrätt - Lån = en spelrätt och en delrätt - Lån = en spelrätt och två delrätter - Lån = en spelrätt och tre delrätter - Lån = en spelrätt och fyra delrätter - Lån = en spelrätt och fem delrätter Spelrätten (eller spelrättsbeviset) berättigar till årlig spelrätt om man betalar årsavgiften.

3 Fråga 4 Vad innebär egentligen delrätter, och hur länge gäller det? Delrätter är delar av ett spelrättsbevis. De är avgiftsfria och kan säljas eller överlåtas till ny eller blivande medlem, men även till befintlig junior.(se vidare nedan). Fem delrätter medger byte till en spelrätt vid överlåtelse till person som ansöker om medlemskap. Delrätterna har en giltighetstid till och måste före detta datum bytas mot ett spelrättsbevis av den som förvärvar det och önskar medlemskap. Kommentar Skälet till en tidsbegränsning är - fem år kan anses som skälig tid att sälja eller överlåta delrätter, - klubben vid en viss tidpunkt vill fastställa hur många spelrättsbevis det slutligen ska finnas och om klubben därefter ska sälja egna spelrättsbevis. - klubben så snart som möjligt vill få fler nya medlemmar varför det inte är bra om delrätter blir liggande oanvända. Delrätter kan överlåtas till befintlig junior eller barn som ännu ej är medlem. Detta måste också ske senast Junioren behöver dock inte växla in de fem delrätter som krävs för ett spelrättsbevis förrän han/ hon uppnår den ålder då det blir krav på spelrättsbevis 26 år. Som förälder kan man för att underlätta sitt barns övergång till senior alltså överlåta sina delrätter till sina barn. Fråga 5 Fråga 6 Kommer klubben att hjälpa till att förmedla delrätter? Ja, det kommer att läggas upp en förmedlingsflik på hemsidan där man kan lägga upp delrätter till försäljning eller önskas köpa. Varför har styrelsen valt att förslå just detta förslag? Huvudsyftet är att få bort den medlemsskuld som finns idag. Vi vill dock möjliggöra att förutom fortsatt spelrättighet, via innehav av spelrättsbevis, också ge medlemmarna möjlighet att kunna sälja eller överlåta delrätten. Kommentar Förslaget är framtaget så att du själv kan välja om du vill sälja dina delrätter direkt eller behålla och komplettera dina delrätter upp till fem stycken för att överlåta eller sälja desamma. Vi hoppas självklart att vi med detta förslag också kan få fler medlemmar som vi så väl behöver för stabilare driftsintäkter. Med den balansomslutning klubben har och vår fina golfbana och anläggning är det styrelsens ansvar att se till att vi har den trygga ekonomiska grund som är en förutsättning för att medlemmar och gäster ska känna ett mervärde att tillhöra eller spela på A6 Golfklubb även i framtiden. Fråga 7 Vissa medlemmar kanske blir oroliga för att spelrätten kommer att förlora i värde och vill gå ur klubben av den orsaken. Vad svarar ni på det?

4 Vad spelrättsbeviset har för värde efter en spelrättskonvertering avgör marknaden. Om du stannar kvar som medlem är det ju först vid ett utträde som det blir intressant vad spelrättsbeviset kan säljas för. Kommentar Med tanke på att A6 Golfklubb är ett starkt varumärke och har ett mycket gott renommé samt en omtyckt bana som vi ständigt utvecklar för bättre kvalitet, är vår och våra rådgivares uppfattning att risken för en kraftigt minskad popularitet och därmed ett lågt spelrättsvärde inte särskilt stor. Det konverteringsvärde som är satt (6 750 kr) motsvarar troligen också ganska väl ett marknadsvärde idag. På sikt är det kvalité och efterfrågan som kommer att styra värdet och det finns exempel på en stabil prisnivå när efterfrågan är stor och kvalitén god. Ett informationsmöte kommer också att hållas den 15 december 2011 där du som medlem har möjlighet att få förslaget presenterat och möjlighet att ställa alla frågor. Om du överväger att utträda nu, avvakta till dess du får mer information och sett de möjligheter styrelsens förslag innebär. Fråga 8 Måste alla medlemmar byta till spelrätter? Nej, enbart seniormedlemmar med medlemslån omfattas. Övriga medlemsgrupper samt juniorer som idag inte har ett medlemslån omfattas inte av förslaget. De kan fortsätta med sitt medlemskap precis som idag. Fråga 9 Fråga 10 Fråga 11 Fråga 12 Kan en juridisk person (bolag) förvärva spelrättsbevis? Ja, det går bra. Dock måste spelrättsbeviset upplåtas till en namngiven person som då också debiteras årsavgiften. Den som nyttjar spelrättsbeviset är förmånsskattepliktig. Om ett årsmöte beslutar att A6 Golfklubb ska byta finansieringssystem till spelrätter, vad händer med de aktiva medlemmar som inte vill göra ett byte? De medlemmar som inte går med på beslutet har kvar sin fordran på klubben, men efter årsmötesbeslutet krävs att man innehar ett spelrättsbevis istället för medlemslån för ett fullvärdigt medlemskap. Man måste då acceptera ett byte för fortsatt spelrättighet. Valet är alltså att acceptera beslutet och byta eller att gå ur klubben och återfå sitt medlemslån. Fordran skall regleras i enlighet med skuldebrev och klubbens stadgar. Om jag betalar in min årsavgift före beslut och jag svarat NEJ till spelrättskonvertering, får jag då tillbaka årsavgiften? Ja, om du svarar NEJ till spelrättskonverteringen i det brev som skickas ut och inte vill vara medlem längre får du tillbaka inbetalt belopp. Om jag betalar in min årsavgift före beslut och svarat NEJ till spelrättskonvertering, kan jag spela 2012 och sedan utträda?

5 Fråga 13 Fråga 14 Fråga 15 Fråga 16 Ja, med tanke på att årsavgiften ska vara betald senast 28 februari så kan du spela hela 2012 och därefter utträda. Du måste då svara på det brev som skickas ut efter årsmötesbeslutet. Ditt utträde blir Efter detta datum äger du ej spelrättighet. Återbetalning av din fordran på medlemslån sker ett år efter meddelat utträdesdatum d v s Hur vet styrelsen om förslaget går att genomföra? Styrelsen kommer efter ett informationsmöte i frågan, den 15 december 2011, att skicka ut ett brev till samtliga medlemmar med all information som krävs för att man ska kunna fylla i den svarsblankett som ska återsändas till klubben. Styrelsen får då en klar bild över vad medlemmarna anser om att vi går över till ett finansieringssystem med spelrätter. Vad händer om årsmötet beslutar att inte införa spelrätter? Årsmötet måste då ta ställning till det av styrelsen lagda förslaget vid höstmötet 29 november, 2011 Måste det göras en stadgeändring om klubben inför spelrättskonvertering? Ja, detta måste göras. Förslaget till stadgeändring kommer att göras samtidigt som beslut om byte av finansieringssystem fattas på årsmötet. Stadgeändringsförslaget kommer att finnas tillgängligt på hemsidan. Om jag inte kan sälja min spelrätt när jag ska gå ur klubben, vad händer då? Du kan alltid återskänka spelrätten till klubben utan krav på ersättning och är därmed befriad från årsavgifter. Detta måste dock meddelas klubben före 31 oktober för att ej tvingas betala den årsavgift som följer innehav av spelrättsbevis. Fråga 17 Jag är junior och blir senior nästa år. Vad gäller för mig? Styrelsens förslag är att krav på spelrättsinnehav gäller från och med 26 år. Mellan år betalas enbart årsavgift. Du kan dock förvärva ett spelrättsbevis eller delrätter tidigare. Du betalar då enbart den årsavgift som gäller för ålderskategorin. Fråga 18 Fråga 19 Fråga 20 Jag är studerande, kan jag få uppskov med att köpa en spelrätt? Ja, men alla har en respit med att förvärva en spelrätt till 26 år, inte bara studerande. Kan man som junior förvärva ett spelrättsbevis? Ja, det går bra, men du behöver bara betala junioravgift fram till det år du fyller 22 år då du blir senior. Måste även knattar/juniorer köpa ett spelrättsbevis för att få spela på banorna?

6 Fråga 21 Fråga 22 Fråga 23 Fråga 24 Fråga 25 Nej, juniorer kommer det inte att krävas något spelrättsbevis för, utan han/hon betalar endast avgift för junior. Om jag överlåter delrätter eller ett spelrättsbevis på mitt barn/barnbarn, måste han/hon då betala någon avgift? Om ditt barn får delrätter och inte blir medlem så behöver ingen årsavgift erläggas förrän den dagen han/hon vill bli medlem. Om du däremot överlåter ett spelrättsbevis på ditt barn eller barnbarn måste han/ hon vara medlem och betalar då enbart den årsavgift som gäller för ålderskategorin. Full avgift kommer att debiteras först det år som personen övergår till seniorspel. Kommer klubben att ha möjlighet till hembud på spelrättsbeviset vid försäljning? Nej, styrelsen bedömer att det inte finns behov av hembudsmöjlighet. Detta kan emellertid ändras om spelrättspriset utvecklas positivt och vi därmed får problem att behålla ungdomar när de måste förvärva spelrättsbevis. Om behov finns kan ett årsmöte besluta om hembudsmöjlighet för klubben. Hur många spelrättsbevis ska ges ut och kommer klubben att sälja egna spelrättsbevis? Styrelsens förhoppning är att många av klubbens medlemmar med medlemslån väljer till delrätter för att möjliggöra en ökning av medlemsantalet till ett antal vi klart kommer att ha plats för. Förslaget innebär därför att klubben inte ska ge ut egna spelrätter. Beroende på antalet delrätter, att många av dem kommer att ges till befintliga juniorer samt att byte mot spelrättsbevis kommer att ske under ett antal år, kan vi möta antalet aktiva medlemmar och greenfeespel så att tillgängligheten inte försvåras. Styrelsen har god beredskap för att möta olika scenarios och i slutänden kan vi ju alltid begränsa greenfeespel om vi får många fler medlemmar. Hur lång tid har jag på mig för att bestämma om jag vill byta till en spelrätt? Efter det att ett brev med information och svarstalong går ut efter informationsmötet den 15 december kommer du att ha fram till den 13 januari 2012 på dig att svara. Det är mycket viktigt att alla svarar inom bestämd tid. Beslut i frågan tas på extra årsmöte under februari månad. Finns det någon fara med att byta till ett finansieringssystem med spelrätter? Den risk som finns för en medlem som överväger att kanske utträda ur klubben inom kort är att det inte finns prisgaranti på spelrätten. Som vi beskrivit ovan tror vi på ett stabilt värde och att en värdeförändring påverkas av hur attraktiv A6 Golfklubb är. Klubbens attraktivitet, starkare ekonomi och hur väl medlemmarna vårdar sin klubb för kvalitet och trivsel bidrar till högre marknadsvärde. För klubbens del innebär en spelrättskonvertering ingen fara. Kortsiktigt kan dock

7 medlemsintäkterna bli något lägre innan vi ser effekten av försäljningen av delrätter. Fråga 26 Fråga 27 Fråga 28 Fråga 29 Fråga 30 Finns det andra fördelar än ekonomiska med att byta till spelrättsystem? Ja, först och främst innebär det ju en trygghet att veta att klubben kan fortsätta utvecklas mot uppsatta mål och vision En stabil ekonomisk grund innebär större möjlighet att utveckla kvaliteten på bana och anläggning. Sedan har det visat sig att tidigare klubbar upplever att klubbkänslan ökar efter en övergång till spelrätter. Man får en tydligare uppfattning om vikten att vårda varumärket A6 Golfklubb. Blir det någon skillnad i fråga om rösträtt m m på årsmöten efter konvertering? Nej, spelrättsinnehav ger ingen rösträtt, det är enbart medlemskapet i föreningen som medger rösträtt. Alla som blir medlemmar och är över 15 år har rösträtt, aktiva som passiva. Varför kan vi inte införa aktier istället för spelrätter? Då vi inte äger vår mark finns det heller inget skäl att ha ett aktiesystem. Det finns klubbar som äger sin mark eller anläggning som infört ett aktiesystem p.g.a. att det kan upplevas ge ett högre substansvärde. Det är dock oftast en kostsam process varför det är få som gjort en aktiekonvertering. Kommer klubben att införa ytterligare medlemskategorier om vi byter till spelrätter? Vi har möjlighet att införa nya medlemskategorier med spelrättighet utanför de mest attraktiva tiderna om vi ser ett behov av detta, men i dagsläget finns inga konkreta förslag. Om jag vill vara passiv ett år, blir det någon skillnad mot vad som gäller idag? Ja, vi kommer fortsatt att acceptera ett passivt medlemskap, men du måste före 31 oktober årligen meddela klubben att du önskar vara passiv och enbart behöva betala passiv avgift. Kommentar Du upplåter ditt spelrättsbevis till klubben för att kunna hyra ut det. Klubben hyr ut det till någon som mot en högre årsavgift vill ha spelrättighet på banan utan krav på att äga ett spelrättsbevis. Om du efter beslutat datum önskar passivt medlemskap accepteras det om du eller klubben lyckas hyra ut spelrättsbeviset. Går inte det är du skyldig att erlägga hel årsavgift. Styrelsen kan också, om synnerliga skäl föreligger, årligen bevilja passivt medlemskap varvid du upplåter spelrättsbeviset till klubben. All uthyrning sker genom klubben som bär intäkterna därav.

8 Fråga 31 Fråga 32 Kan jag vara passiv medlem 2012 om jag idag är antingen passiv eller aktiv? Ja, är du idag passiv medlem eller om du efter beslut om spelrätter önskar vara passiv 2012 så går det också bra, men du måste meddela detta senast den 28 februari Kan man gå ur klubben om årsmötet väljer att införa spelrätter och sedan återinträda genom köp av spelrätt? Styrelsen har möjlighet att, i enlighet med stadgarna, neka medlemskap i förekommande fall om person som ansöker om medlemskap medvetet motarbetar klubbens ändamål eller intressen. Kommentar Styrelsens tolkning är att om medlem i samband med konverteringen begär utträde och återfår sitt medlemslån, enbart i syfte att kunna återinträda som medlem och förvärva en spelrätt till lägre pris medvetet motverkat ändamålet med årsmötets beslut. Ett av skälen till årsmötets beslut är att undvika en framtida obeståndssituation varför vi anser det mycket grovt om medlem för egen vinnings skull utnyttjar situationen. Fråga 33 Fråga 34 Fråga 35 Fråga 36 Kan man gå ur klubben och behålla sitt spelrättsbevis utan krav på avgift? Nej, innehav av spelrättsbevis kräver medlemskap i klubben. Vill du gå ur klubben måste du sälja eller återlämna ditt spelrättsbevis. Väljer du att behålla spelrättsbeviset har klubben rätt att påföra dig den årliga spelrättsavgiften. Uthyrning, se fråga 34. Hur går det till att hyra ut spelrättsbeviset? Antingen hittar du en hyrestagare själv eller så kontaktar du klubben. All uthyrning sker via klubben och en särskild blankett ska fyllas i om du hittar hyrestagare själv ( Upplåtelse av spelrättsbevis i A6 Golfklubb ). Klubben hyr ut spelrättsbevis mot en högre avgift till den som hellre hyr än köper spelrättsbevis. Du blir under uthyrningstiden passiv medlem. Hur gör man om man vill gå ur och överlåta ett spelrättsbevis? När du vill sälja ditt spelrättsbevis till ny medlem fyller ni tillsammans i en blankett som finns tillgänglig på hemsidan eller på klubben ( Överlåtelse av spelrättsbevis i A6 Golfklubb ). Där ska det framgå vem den tilltänkte köparen är. Klubben beslutar först om man avser att utnyttja sin rättighet till hembud till det pris som överenskommits mellan säljare och köpare. Om inte kontrolleras sedan om det föreligger någon skuld och väljer in köparen i klubben som medlem. Därefter fullföljs affären. Kommer klubben att hjälpa till att sälja spelrättsbevis? Ja, vi kommer att precis som för delrätter lägga upp en förmedlingssida på hemsidan för köp/sälj om du inte själv känner någon som du kan sälja till. Klubben kommer inte att sälja några egna spelrättsbevis, om årsmötet inte beslutar annat.

9 Fråga 37 Betalar köpare av spelrätt någon inträdesavgift? Nej, styrelsens förslag är att det till att börja med ej ska utgå någon inträdesavgift för ny medlem. Fråga 38 Hur ser tidsplanen ut för konverteringen: 15 december 2011 Informationsmöte med medlemmarna kl på Jönköpings Hotell & Konferens. v. 51/ Brev till medlemmarna med information och svarsblankett. 13 januari 2012 Senaste datum som svarsblanketten ska vara inne. Februari 2012 Extra årsmöte och beslut om konvertering till spelrätter. Fråga 39 Fråga 40 Behöver jag som medlem betala skatt på eventuell vinst vid försäljning? Vad vi erfarit från Skatteverket gäller idag att ett spelrättsbevis betraktas som personlig tillgång och avyttring av sådan beskattas, men endast om sammanlagda vinsten av sådana tillgångar som du säljer under ett och samma år uppgår till minst kr. Kan jag vid deklarationen göra förlustavdrag på spelrättsbevis som säljs med förlust? Nej, enligt vad vi även där erfarit från Skatteverket så får man inte göra det.

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Tranås GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Tranås GK står

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Varför föreslår styrelsen att Visby GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Sedan en tid har styrelsen

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Strömstads Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Strömstads Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Strömstads Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Strömstads GK ska byta dagens finansieringssystem? Under hösten 2012 har styrelsen arbetat med att se

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Gotska GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Gotska GK står

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Borås Golfklubb ska byta dagens finansieringssystem? Borås Golfklubb har under de senaste åren, liksom många

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Falkenbergs GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till spelrätter? Styrelsen har följt

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Varför finns ett förslag att byta dagens finansieringssystem på Bjäre Golfklubb? Under 2012 har hela golfanläggningen överlåtits till ny

Läs mer

Förslag till. Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB

Förslag till. Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bjäre Golf AB Varför finns ett förslag att byta dagens finansieringssystem på Bjäre Golfklubb? Under 2012 har hela golfanläggningen överlåtits

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Upsala GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Upsala GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Upsala GK Varför föreslår styrelsen att Upsala GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Sedan en tid har styrelsen

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Saltsjöbadens GK ska byta dagens finansieringssystem? I den utveckling som golfen genomgår

Läs mer

Frågor och svar. Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1

Frågor och svar. Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1 Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1 Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3. Fråga 4. Fråga 5. Fråga 6. Varför föreslår styrelsen att Laholms GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb.

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Varför föreslår styrelsen att Dalsjö GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Denna lista kommer att fortlöpande kompletteras med nya frågor & svar som bedöms vara av allmänt intresse Bakgrund 1. Varför föreslår

Läs mer

Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb

Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb Varför bör Upsala Golfklubb införa ett nytt finansieringssystem? Vi har idag en obalans mellan in- och utträden Nya medlemslån täcker inte återbetalning av utträdande

Läs mer

Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013

Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013 Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013 Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb När: Onsdagen den 23 oktober Kl: 18.30 Plats:Folkan i Borås Föredragningslista: 1. Mötets öppnande

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Bokskogens Golfklubb Denna lista kommer att fortlöpande kompletteras med nya frågor & svar som bedöms vara av allmänt intresse Versionshantering Version

Läs mer

2012-07-29. Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis i När GK

2012-07-29. Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis i När GK Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis i När GK Spelrättsbevis i När GK (nedan kallad klubben) kan förvärvas av fysisk person som beviljats sådant aktivt seniormedlemskap som förutsätter krav på

Läs mer

5. Val av två protokolljusterare, tillika rösträknare, som jämte ordföranden ska justera mötesprotokollet.

5. Val av två protokolljusterare, tillika rösträknare, som jämte ordföranden ska justera mötesprotokollet. KALLELSE till Extra medlemsmöte i Forsgårdens Golfklubb Plats: Elof Lindälvs Gymnasium Aulan Tid: Tisdag den 8 februari 2011 kl. 19.00 Styrelsen i Forsgårdens Golfklubb kallar härmed till Extra medlemsmöte

Läs mer

Allmänna bestämmelser och villkor i Frösåkers Golfklubb 2015

Allmänna bestämmelser och villkor i Frösåkers Golfklubb 2015 Allmänna bestämmelser och villkor i Frösåkers Golfklubb 2015 Sida 1 av 4 Bilaga 3, Allmänna bestämmelser och villkor för medlemskap i Frösåker golfklubb, gäller f o m 2015 Från 22 års ålder ska medlemmar

Läs mer

Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis Älvkarleby GK

Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis Älvkarleby GK Bestämmelser för innehavare av spelrättsbevis Älvkarleby GK Låt oss inleda med att definiera olika begrepp kring spelrätter: Spelrätt - rätten att spela golf på Älvkarleby GK. Kan gälla såväl medlem som

Läs mer

INGARÖ GOLFKLUBB Heltidsmedlem, B-aktie

INGARÖ GOLFKLUBB Heltidsmedlem, B-aktie INGARÖ GOLFKLUBB Heltidsmedlem, B-aktie Jag har avtalat om köp av B-aktie i Ingarö golf AB och vill gärna bli Heltidsmedlem i Ingarö GK. Jag förbinder mig samtidigt att följa klubbens stadgar och bestämmelser

Läs mer

INGARÖ GOLFKLUBB Vardagsmedlem, B-aktie

INGARÖ GOLFKLUBB Vardagsmedlem, B-aktie INGARÖ GOLFKLUBB Vardagsmedlem, B-aktie Jag har avtalat om köp av B-aktie i Ingarö golf AB och vill gärna bli Vardagsmedlem i Ingarö GK. Jag förbinder mig samtidigt att följa klubbens stadgar och bestämmelser

Läs mer

Medlemskap i Snöå Golfklubb 2012

Medlemskap i Snöå Golfklubb 2012 Medlemskap i Snöå Golfklubb 2012 För att spela på Snöå Golfbana som senior, krävs dels innehav av spelrätt och dels medlemskap i Snöå Golfklubb enligt nedan. Dessutom måste alla spelare ha genomgått och

Läs mer

Saltsjöbadens Golfklubb. Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014

Saltsjöbadens Golfklubb. Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014 Saltsjöbadens Golfklubb Informationsmöte angående byte av finansieringsform 6 februari 2014 Styrelsens sammansättning 2013 Peter Rejler Ordförande ej närvarande av privata skäl Johan Wijkström ordinarie

Läs mer

STYRELSENS FÖRSLAG TILL FRAMTIDA FINANSIERING AV BOSJÖKLOSTER GK OCH AVVECKLING AV MEDLEMSLÅNEN, SAMT NYA MEDLEMSKATEGORIER

STYRELSENS FÖRSLAG TILL FRAMTIDA FINANSIERING AV BOSJÖKLOSTER GK OCH AVVECKLING AV MEDLEMSLÅNEN, SAMT NYA MEDLEMSKATEGORIER STYRELSENS FÖRSLAG TILL FRAMTIDA FINANSIERING AV BOSJÖKLOSTER GK OCH AVVECKLING AV MEDLEMSLÅNEN, SAMT NYA MEDLEMSKATEGORIER Bakgrund Greenfeens andel av intäkterna har minskat. Medlemsintäkternas andel

Läs mer

Saltsjöbadens Golfklubbs Extra årsmöte 16 mars 2014

Saltsjöbadens Golfklubbs Extra årsmöte 16 mars 2014 Saltsjöbadens Golfklubbs Extra årsmöte 16 mars 2014 1 2 Extra årsmöte GKS 16 mars 2014 1. Mötets öppnande 2. Fastställande av röstlängd 3. Fråga om mötet utlysts på rätt sätt 4. Fastställande av föredragningslista

Läs mer

SERVICE SPELRÄTTER I GOLFKLUBB

SERVICE SPELRÄTTER I GOLFKLUBB SERVICE SPELRÄTTER I GOLFKLUBB Svenska Golfförbundet ( Denna skrift utarbetades ursprungligen år 2005 av advokat Ulf Skorup, Advokatfirman Åberg & Co AB. Uppdatering i augusti 2008.) Spelrätter i golfklubb

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

Välkommen till extra årsmöte!

Välkommen till extra årsmöte! Välkommen till extra årsmöte! Dagordning vid extra årsmöte i Skellefteå Golfklubb 2015-12-01 1. Mötets öppnande. 2. Upprop och fastställande av röstlängd. 3. Val av ordförande för mötet. 4. Val av sekreterare

Läs mer

PROMEMORIA. Svenska Golfförbundet 1. BAKGRUND

PROMEMORIA. Svenska Golfförbundet 1. BAKGRUND PROMEMORIA Svenska Golfförbundet 1. BAKGRUND Denna promemoria har tagits fram på uppdrag av Svenska Golfförbundet i syfte att utreda och belysa vissa frågeställningar kring golfklubbar. Vid upprättande

Läs mer

Valnämndens förslag till styrelse för Åkersberga Golfklubb. Valnämndens förslag till styrelse i Åkersberga Golf AB

Valnämndens förslag till styrelse för Åkersberga Golfklubb. Valnämndens förslag till styrelse i Åkersberga Golf AB Valnämndens förslag till styrelse för Åkersberga Golfklubb På årsmötet torsdagen den 27 april 2017 Christopher Friis Ordförande Omval Lars Sandberg Ordinarie Omval Katarina Hansson Ordinarie Omval Peter

Läs mer

Höstmöteshandlingar 2009 1(19)

Höstmöteshandlingar 2009 1(19) Höstmöteshandlingar 2009 1(19) TILL KLUBBENS MEDLEMMAR HÖSTMÖTE TORSDAGEN DEN 26 NOVEMBER 2009 KL 19.00 Medlemmarna i Kungl. Drottningholms Golfklubb kallas härmed till allmänt möte i Bromma Gymnasium.

Läs mer

VÄLKOMNA TILL. Informationsmöte

VÄLKOMNA TILL. Informationsmöte VÄLKOMNA TILL Informationsmöte 2017-01-26 Syftet med informationsmötet Informera om det beslut som behöver tas på årsmötet pga. Vår likviditet förändras snabbt; pga. att medlemmar som lämnar av olika skäl

Läs mer

STADGAR FÖR FLICKSÄTER VATTEN EKONOMISK FÖRENING, 1-23 Antagna av föreningens medlemmar den

STADGAR FÖR FLICKSÄTER VATTEN EKONOMISK FÖRENING, 1-23 Antagna av föreningens medlemmar den STADGAR FÖR FLICKSÄTER VATTEN EKONOMISK FÖRENING, 1-23 Antagna av föreningens medlemmar den 2012-05-29 1 FIRMA Föreningens namn är Flicksäter Vatten Ekonomisk Förening. 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET Föreningen

Läs mer

Stadgar för Solidaritetshuset Ekonomisk Förening

Stadgar för Solidaritetshuset Ekonomisk Förening Proposition om tillägg i stadgarna Styrelsen för Solidaritetshuset vill härmed lägga förslag om ett tillägg i stadgarna. Vi saknar en tydlig regel kring hur vi kan hantera medlemmar som inte verkar vara

Läs mer

STADGAR för NORREBORGS FÖRENINGSHAMN EKONOMISK FÖRENING

STADGAR för NORREBORGS FÖRENINGSHAMN EKONOMISK FÖRENING STADGAR för NORREBORGS FÖRENINGSHAMN EKONOMISK FÖRENING Bildad 1987-05-10 Stadgarna ändrade vid föreningsstämmor 1995-06-18 och 1996-06-16 2004-06-13 och 2005-06-12 Förslag till ändringar 2014-06-08 i

Läs mer

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs]

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs] Stadgar för föreningen [namnet på er förening] Antagna på årsmötet [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Namn på förening Föreningens namn är [namnet på er förening] KOMMENTAR: Namnet är till för att bekräfta för andra parter

Läs mer

H Ö S T M Ö T E 2 8 N OV E M B E R

H Ö S T M Ö T E 2 8 N OV E M B E R HÖSTMÖTE 28 N OV E MBE R 201 7 Sida 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 1. Upprop och fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet har behörigen utlysts. 3. Fastställande av Föredragningslista. 4. Val av ordförande

Läs mer

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling ekonomisk förening.

Läs mer

SERVICE SPELRÄTTER I GOLFKLUBB

SERVICE SPELRÄTTER I GOLFKLUBB SERVICE SPELRÄTTER I GOLFKLUBB 1 Svenska Golfförbundet (Denna skrift har utarbetats av advokaten Ulf Skorup, Advokatfirman Åberg & Co AB) Spelrätter i golfklubb Tänkbara bestämmelser för spelrätter i golfklubbar

Läs mer

Bostadsrätt från A till Ö

Bostadsrätt från A till Ö Styrelsen för Brf. Nissöga har sammanställt denna ordlista för er boende. Vi hoppas att denna ordlista kan vara ett stöd vid era bostadsrättsfrågor. Bostadsrätt från A till Ö Andelstal Beskriver hur stor

Läs mer

Förslag till Stadgeändringar

Förslag till Stadgeändringar Utfärdare: Bengt Söderlund PM Sida 1 av 6 Förslag till Stadgeändringar De föreslagna ändringarna innebär en anpassning av föreningens stadgar, så att de överensstämmer med föreningens syfte och fortsatta

Läs mer

tider. tider Spelrätt på banan enligt hcp-regler för kategori år

tider. tider Spelrätt på banan enligt hcp-regler för kategori år Bilaga 1 Medlemskategorier och avgifter 2016 Medlemskategori Fullvärdig - med spelbevis - utan spelbevis 2000 2000 Medlemskapsavgift Spelavgift 4995 5995 Totalt 6995 7995 Kortfattad beskrivning Fritt spel

Läs mer

Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val.

Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val. Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val. Nynäshamns Golfklubb, Körunda 2012-09-10 Medlem i Nynäshamns GK, Inför säsongen 2013 införs en ny modell gällande årsavgifterna för medlemskap

Läs mer

1. Det beslutades att röstlängden fastställdes genom avprickning av mötesdeltagarna i entrén. 116 medlemmar var närvarande samt fyra genom fullmakt.

1. Det beslutades att röstlängden fastställdes genom avprickning av mötesdeltagarna i entrén. 116 medlemmar var närvarande samt fyra genom fullmakt. PROTOKOLL från Upsala Golfklubbs årsmöte 2012-10-22. Plats: Katedralsskolans aula, Uppsala. 1. Det beslutades att röstlängden fastställdes genom avprickning av mötesdeltagarna i entrén. 116 medlemmar var

Läs mer

Föreningens namn är Norra Båven Rockelstad Fiber ekonomisk förening

Föreningens namn är Norra Båven Rockelstad Fiber ekonomisk förening Stadgar Stadgar för Norra Båven Rockelstad Fiber ekonomisk förening Organisations nr: 769628-0515 Reviderade vid extrastämma 2014-11-05 1 Föreningens namn Föreningens namn är Norra Båven Rockelstad Fiber

Läs mer

STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING

STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING 1. FÖRENINGENS NAMN 1:1 Föreningens namn är Gröna Hägerns Odlingslandsförening. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2:1 Gröna Hägerns Odlingslandsförening är en ideell

Läs mer

STADGAR FÖR Kville Fiber ekonomisk förening

STADGAR FÖR Kville Fiber ekonomisk förening 1 FIRMA STADGAR FÖR Kville Fiber ekonomisk förening Föreningens namn är Kville Fiber ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Stadgar. för. Gamla Knebildstorp. org.nr Grundad 6 april 1907

Stadgar. för. Gamla Knebildstorp. org.nr Grundad 6 april 1907 Stadgar för Gamla Knebildstorp org.nr 716407-9332 Grundad 6 april 1907 Stadgar 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Gamla Knebildtorps ekonomiska förening. 2 FÖRENINGENS ÄNDAMÅL Föreningen har till ändamål

Läs mer

Stadgar för Ljunghusens Golfklubb 2017

Stadgar för Ljunghusens Golfklubb 2017 Stadgar för Ljunghusens Golfklubb 2017 1 ÄNDAMÅL Ljunghusens Golfklubb, som är bildad den 8 juli 1932, har till ändamål att bereda sina medlemmar tillfälle att utöva golfsport och att för detta ändamål

Läs mer

i överklagat ärende enligt 15 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar

i överklagat ärende enligt 15 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Juridiska Nämnden Dnr 27/2005-15 BESLUT 2006-05-11 i överklagat ärende enligt 15 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Klagande LJ och AJH, båda medlemmar i SöGK Motpart SöGK Saken Fråga om beslut vid

Läs mer

1 STADGAR för ÖNNEREDS BÅTLAG Antagna på årsmötet februari 2015

1 STADGAR för ÖNNEREDS BÅTLAG Antagna på årsmötet februari 2015 1 STADGAR för ÖNNEREDS BÅTLAG Antagna på årsmötet februari 2015 1 Namn Föreningen är ideell och dess namn är Önnereds Båtlag. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att i Önneredsviken och på Sjöbacka i

Läs mer

Stadgar för Ljunghusens Golfklubb

Stadgar för Ljunghusens Golfklubb Stadgar för Ljunghusens Golfklubb 1 ÄNDAMÅL Ljunghusens Golfklubb, som är bildad den 8 juli 1932, har till ändamål att bereda sina medlemmar tillfälle att utöva golfsport och att för detta ändamål ställa

Läs mer

STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING

STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING 1 STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING Gällande från och med 2015-11-12 Organisationsnummer 746000-9678 1. Föreningsnamn Föreningens firma är Videdalshus Ekonomisk Förening. 2. Ändamål och verksamhet

Läs mer

Org.nr fr.o.m. den 22 maj FIRMA Föreningens namn är By-Horndal Landsbygdsfiber ekonomisk förening

Org.nr fr.o.m. den 22 maj FIRMA Föreningens namn är By-Horndal Landsbygdsfiber ekonomisk förening STADGAR FÖR BY-HORNDAL LANDSBYGDSFIBER EKONOMISK FÖRENING Org.nr. 769625 7596 fr.o.m. den 22 maj 2016 1 FIRMA Föreningens namn är By-Horndal Landsbygdsfiber ekonomisk förening 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET

Läs mer

Förbundet består lokalt av regionsansvariga med därtill underliggande länsföreningar. Medlem i länsförening är automatiskt medlem i förbundet.

Förbundet består lokalt av regionsansvariga med därtill underliggande länsföreningar. Medlem i länsförening är automatiskt medlem i förbundet. STADGAR POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND 1. Förbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen samt vara rådgivande organ till Svenska Polisförbundet i frågor rörande polishundtjänsten. Förbundet

Läs mer

Din guide till att bo med bostadsrätt

Din guide till att bo med bostadsrätt Din guide till att bo med bostadsrätt Hur beskattas jag för min bostadsrätt? Vilken försäkring behöver jag? Äger jag min lägenhet? Vad är en bostadsrättsförening? Vem förvaltar föreningen? Till vad går

Läs mer

Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning

Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning LEGAL#11620599v1 Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning Antagna vid avdelningsmöte den 22 mars 2014 och godkända av advokatsamfundets styrelse den 3 oktober 2014 att gälla fr. o. m. den

Läs mer

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Du som är medlem i bostadsföreningen Bulten får hyra ut din lägenhet, men du måste följa de regler som gäller. Detta faktablad har tagits fram som

Läs mer

Stadgar för Gränsta Koloniförening i Västerås

Stadgar för Gränsta Koloniförening i Västerås Stadgar för Gränsta Koloniförening i Västerås 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Gränsta Koloniförening. 2 FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1 Gränsta Koloniförening är en allmännyttig ideell förening som har

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet Räntan som det garanterade värdet och framtida premieinbetalningar räknas upp med sänks till 1 procent före

Läs mer

STADGAR för Österskärs Villaägareförening u p a (org.nr 716400-1310) antagna år 1993 Reviderade 2007 och 2008

STADGAR för Österskärs Villaägareförening u p a (org.nr 716400-1310) antagna år 1993 Reviderade 2007 och 2008 STADGAR för Österskärs Villaägareförening u p a (org.nr 716400-1310) antagna år 1993 Reviderade 2007 och 2008 1 Firma Föreningens firma är Österskärs Villaägareförening u p a. Föreningen är en ekonomisk

Läs mer

Supporterklubben Röda Havet

Supporterklubben Röda Havet Stadgar för Supporterklubben Röda Havet Eskilstuna Antagna 2010-07-04 1. Föreningens syfte 2. Räkenskapsår 3. Regler för hur verksamheten ska bedrivas 4. Regler för medlemskap och uteslutning. 5. Regler

Läs mer

3 Säte Föreningen har sitt säte i Sätra, Skärholmen, Stockholms Kommun, Stockholms län.

3 Säte Föreningen har sitt säte i Sätra, Skärholmen, Stockholms Kommun, Stockholms län. Stadgar Stadgar för Transätra Fiber Ekonomisk Förening Antagna den 2017-05-09. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Transätra Fiber Ekonomisk förening 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål

Läs mer

Informationsmöte 26 juli Välkomna! Kl 10.00

Informationsmöte 26 juli Välkomna! Kl 10.00 Informationsmöte 26 juli 2018 Välkomna! 2018-07-26 19.00 2015-05-17 Kl 10.00 1 Syfte, statistik, styrelse Vision, målsättningar och värderingar Medlemmar, ekonomi, försäljning Medlems- och gästundersökningar

Läs mer

STADGAR för Länsö Norra Tomtägareförening antagna vid årsmöte 15 juni 2014

STADGAR för Länsö Norra Tomtägareförening antagna vid årsmöte 15 juni 2014 STADGAR för Länsö Norra Tomtägareförening antagna vid årsmöte 15 juni 2014 1 ÄNDAMÅL Länsö Norra Tomtägareförening är en förening för fastighetsägare på Norra Länsö. Föreningen skall tillvarata gemensamma

Läs mer

Överlåtare/Säljare 1 Namn: Personnummer: Procentandel: Överlåtare/Säljare 2 Namn: Personnummer: Procentandel:

Överlåtare/Säljare 1 Namn: Personnummer: Procentandel: Överlåtare/Säljare 2 Namn: Personnummer: Procentandel: Överlåtare/Säljare 1 Överlåtare/Säljare 2 Överlåtare/Säljare 2 Förvärvare/Köpare 1 Förvärvare/Köpare 2 Förvärvare/Köpare 3 Bostadsrättsförening Namn: Bostadsrättsföreningen Norra Gubberogatan 9-11 1/5

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Stadgar för Lögdö Byfiber ekonomisk förening

Stadgar för Lögdö Byfiber ekonomisk förening Stadgar för Lögdö Byfiber ekonomisk förening Antagna vid konstituerande styrelsemöte 2014-11-27. 1 Firma Föreningens namn är Lögdö Byfiber Ekonomisk förening. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Föreningsstadgar för Hogdals Fiber ekonomisk förening

Föreningsstadgar för Hogdals Fiber ekonomisk förening Sida 1 av 5 Föreningsstadgar för Hogdals Fiber ekonomisk förening Antagna av föreningens årsstämma 2017-06-18 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Hogdals Fiber ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET

Läs mer

ber i Stadgar Ljung Ekonomisk Förening

ber i Stadgar Ljung Ekonomisk Förening ber i Stadgar Ljung Ekonomisk Förening 1 Namn och säte Föreningens namn är Fiber i Ljung ekonomisk förening. Föreningen har sitt säte i Linköpings Kommun. 2 Form och ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Till boende i Styrelsens kommentarer och förslag inför extra stämma onsdagen den 12 mars 2008. Gruppen som vill ha en ny typ av finansiering har begärt att få en ny extra stämma. Styrelsen har en mycket

Läs mer

Stadgar. för. Grödinge båtklubb

Stadgar. för. Grödinge båtklubb Stadgar för Grödinge båtklubb Antagna den 13 februari 2011. Grödinge båtklubb bildades 1965 och har sin verksamhet vid Kaggfjärdens västra strand i Grödinge, Botkyrka kommun. 1 av7 1 Ändamål Grödinge båtklubb

Läs mer

Stadgar för Kvarnboängar odlarförening

Stadgar för Kvarnboängar odlarförening Stadgar för Kvarnboängar odlarförening 1. FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är: Kvarnboängar odlarförening 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1 Kvarnboängar odlarförening är en allmännyttig ideell förening, som

Läs mer

STADGAR för Väne Ryrs Fiber Ekonomisk Förening

STADGAR för Väne Ryrs Fiber Ekonomisk Förening STADGAR för Väne Ryrs Fiber Ekonomisk Förening antagna vid extra föreningsstämma 2018-05-20. 1 FIRMA Föreningens namn är Väne Ryrs Fiber Ekonomisk Förening. 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET Föreningen har till

Läs mer

Höstmöte torsdagen den 23 november 2017 Kl. 19:00 i Klubbhuset, HaningeStrand.

Höstmöte torsdagen den 23 november 2017 Kl. 19:00 i Klubbhuset, HaningeStrand. ÅRSMÖTE Höstmöte torsdagen den 23 november 2017 Kl. 19:00 i Klubbhuset, HaningeStrand. Välkomna! 1 Innehåll Höstårsmöte 2017 Kallelse och föredragningslista Sid 3 Förslag till verksamhetsplan för 2018

Läs mer

1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. Föreningen ska verka utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. Föreningen ska verka utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. STADGAR FÖR Mikrofonden Sverige Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 med ändringar 20161115 och 20170516 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningen

Läs mer

SERVICE ATT ARRENDERA ELLER KÖPA MARK FÖR GOLFBANA

SERVICE ATT ARRENDERA ELLER KÖPA MARK FÖR GOLFBANA SERVICE ATT ARRENDERA ELLER KÖPA MARK FÖR GOLFBANA Att arrendera eller köpa mark för golfbana En handledning om för- och nackdelar med att arrendera mark respektive köpa mark för en golfanläggning I Sverige

Läs mer

Stadgar för Mjövikens Ideella Bryggförening

Stadgar för Mjövikens Ideella Bryggförening Stadgar för Mjövikens Ideella Bryggförening reviderad version: 2016-07-24 Inledning 1 Föreningens firma ska vara Mjövikens Ideella Bryggförening. Föreningens styrelse ska ha säte i Karlstads kommun. 2

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet att ändra villkor till

Läs mer

För Sveriges Torskfiskares Producentorganisation ekonomisk förening. 1 Firma Föreningens firma är Sveriges Torskfiskares Producentorgansation ek. för.

För Sveriges Torskfiskares Producentorganisation ekonomisk förening. 1 Firma Föreningens firma är Sveriges Torskfiskares Producentorgansation ek. för. STADGAR För Sveriges Torskfiskares Producentorganisation ekonomisk förening KAPITEL 1 Föreningen 1 Firma Föreningens firma är Sveriges Torskfiskares Producentorgansation ek. för. 2 Säte Styrelsen skall

Läs mer

Ordlista. Andelstal. Andrahandsuthyrning

Ordlista. Andelstal. Andrahandsuthyrning Ordlista Beskriver hur stor procentuell andel man har i föreningen och hur stor andel av årsavgifterna som lägenheten skall betala. Andelstalet visar också varje lägenhets andel av föreningens tillgångar

Läs mer

Angående stadgar. Skatteverkets krav för att tilldela organisationsnummer. Av stadgarna skall framgå:

Angående stadgar. Skatteverkets krav för att tilldela organisationsnummer. Av stadgarna skall framgå: Angående stadgar Det är viktigt att klargöra att enligt svensk lag har vem som helst rätt att bilda en förening. Staten kan inte på något sätt förbjuda detta och det finns inte heller någon lag som reglerar

Läs mer

MNKTV. Mjölkudden Notvikens Kabel-TV. (ändringsförslag) STADGAR

MNKTV. Mjölkudden Notvikens Kabel-TV. (ändringsförslag) STADGAR MNKTV Mjölkudden Notvikens Kabel-TV (ändringsförslag) STADGAR S T A D G A R För Mjölkudden-Notvikens Kabel-TV Förening antagna vid sammanträde den 26 november 1991 (Inkl ändringar beslutat på årsmöten

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Stadgar för Agronomförbundet

Stadgar för Agronomförbundet 1. Ändamål [STADGAR FÖR AGRONOMFÖRBUNDET] Antagna den 9 mars 2013 Stadgar för Agronomförbundet Medlemskap i Agronomförbundet tillkommer den som besitter agronomexamen eller som bedriver studier för att

Läs mer

STADGAR FÖR BODENS GOLFKLUBB

STADGAR FÖR BODENS GOLFKLUBB STADGAR FÖR BODENS GOLFKLUBB ÄNDRINGSHISTORIK... 1 IDROTTENS MÅL OCH INRIKTNING... 2 ÄNDAMÅL... 2 HEMORT... 2 1 MEDLEMSKAP... 2 2 UTTRÄDE... 2 3 UTESLUTNING... 3 4 MEDLEM... 3 5 MEDLEMSAVGIFTER... 3 6

Läs mer

Föreningens styrelse skall ha sitt säte i Borås kommun. Föreningens verksamhetsområde är Funningen och Bosnäs med viss omnejd.

Föreningens styrelse skall ha sitt säte i Borås kommun. Föreningens verksamhetsområde är Funningen och Bosnäs med viss omnejd. STADGAR FÖR BOSSNETS FIBERFÖRENING 1 FIRMA Föreningens namn är BossNet. 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att tillhandahålla medlemmarna

Läs mer

LAHOLMS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 5.8

LAHOLMS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 5.8 LAHOLMS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 5.8 Stadgar för Laholmsortens företagshälsovårdscentral LFS 5.8 1 Föreningens firma är Laholmsortens företagshälsovårdscentral. Föreningens firma tecknas förutom av

Läs mer

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige STADGAR FÖR SOS-Animals Sverige Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 31a maj 2008 1 Ändamål SOS-Animals Sverige är en ideell förening som skall verka för djurs välbefinnande i och utanför Sverige.

Läs mer

STADGAR ARHOLMA EKONOMISKA FÖRENING. Föreslagna nya stadgar of. Föreningens namn är Arholma ekonomiska förening. 1 Namn

STADGAR ARHOLMA EKONOMISKA FÖRENING. Föreslagna nya stadgar of. Föreningens namn är Arholma ekonomiska förening. 1 Namn STADGAR ARHOLMA EKONOMISKA FÖRENING Nuvarande 1 Namn Föreningens namn är Arholma ekonomiska förening 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom

Läs mer

Fiber, Vatten och Avlopp i Flo ekonomiska förening Organisationsnummer 769627-4252

Fiber, Vatten och Avlopp i Flo ekonomiska förening Organisationsnummer 769627-4252 Stadgar för: Fiber, Vatten och Avlopp i Flo ekonomiska förening Organisationsnummer 769627-4252 1 Föreningens namn Fiber, Vatten och Avlopp i Flo ekonomiska förening. 2 Föreningens säte Grästorps kommun,

Läs mer

Till dig som är konvertibelägare i PA Resources

Till dig som är konvertibelägare i PA Resources Till dig som är konvertibelägare i PA Resources Här får du svar på de viktigaste frågorna med anledning av att PA Resources rekommenderar dig att i förtid byta dina konvertibler mot aktier. Styrelsen i

Läs mer

STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING

STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING 1 STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING Gällande från och med ÅÅÅÅ-MM-DD Organisationsnummer 746000-9678 Noteringar gällande framtida förändringar av stadgarna: STADGAR för VIDEDALSHUS EKONOMISK FÖRENING

Läs mer

Årsredovisning. BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576

Årsredovisning. BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576 Årsredovisning BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med bank. Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening

Läs mer

STADGAR MED KOMMENTARER

STADGAR MED KOMMENTARER Koloniföreningen ÅKESHOVS SLOTTSTRÄDGÅRDAR STADGAR MED KOMMENTARER Antagna 1987 03 31 Reviderade 1998 03 23 Godkända av Stockholms stad STADGAR För Koloniföreningen Åkeshovs Slottsträdgårdar 1 Föreningens

Läs mer

Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun.

Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun. Stadgar för SkottaNet Ekonomisk förening Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun. Ändamål 3 Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Stadgar Stegerholmens badförening

Stadgar Stegerholmens badförening Stadgar Stegerholmens badförening INLEDANDE BESTÄMMELSER Föreningens firma och ändamål 1 Föreningens firma är Stegerholmens Badförening ek. för. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer