Miljöredovisning 2013 Dnr LiÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.lio.se Miljöredovisning 2013 Dnr LiÖ 2014-381"

Transkript

1

2 Miljöredovisning 2013 Dnr LiÖ

3 (12) Innehåll SAMMANFATTNING AV RESULTAT... 3 NATIONELLA JÄMFÖRELSER... 4 STYRNING SOM STÖDJER ETT SYSTEMATISKT MILJÖARBETE AVFALL ENERGIANVÄNDNING FARLIGA ÄMNEN LIVSMEDEL LÄKEMEDEL TRANSPORTER OCH RESOR... 11

4 (12) Sammanfattning av resultat I landstingets treårsbudget och i landstingsdirektörens verksamhetsplan finns miljö med i processperspektivet. Respektive produktionsenhets miljöarbete följs upp med följande mål och mått: Strategiskt mål Framgångsfaktor Nyckelindikatorer Mål Andel produktionsenheter som har ett tillfredsställande miljöarbete. Styrning som Minsta möjliga Andel verksamhetsenheter som genomför RHcheck Miljö. stödjer ett miljö- och systematiskt klimatpåverkan Energiförbrukningen (el, värme och kyla) i miljöarbete landstingets fastigheter (kwh/kvm BRA) inklusive verksamhetsel. Figur 1: Miljö i verksamhetsplan resultat Landstinget i Östergötland % 94 % 85 % 82 % Minskning med 2,8 % jmfr ,6 % Landstingsfullmäktige har beslutat om Vision och mål för landstingets miljöarbete, åren Målvärdena redovisas här och även som resultatmått i landstingets årsredovisning: Målområde Målvärde Andelen källsorterat avfall ska successivt öka och år 2013 uppgå till minst 50 % av den totala mängden avfall 29 % 28 % 27 % 26 % från sjukhusen. Den genomsnittliga energianvändningen av köpt energi per kvadratmeter i landstingets fastigheter ska vara 4 % -1,8 % 0 % -6,4 % - 6,6 % lägre år 2013 jämfört med år 2008 (228 kwh/kvm). 100 % av landstingets fastigheter skall år 2013 ha uppvärmning genom fjärrvärme eller förnybar energikälla som huvudvärmekälla. 92,7% 92,7% 92,7 % 100 % Minska antalet kemiska produkter som klassificeras som utfasningsämne enligt Landstingets utfasningslista med minst 10 % till år Jämfört med 2009, 65 st) Andelen ekologiska produkter ska uppgå till minst 26 % år Minska läkemedelskassationen från sjukhusen med 50 % år 2012 jämfört med år 2009 (6,9 ton). - 9 % 17 % 21,5 % + 65 % (107) 19,5 % 22 % 22 % 27,4 % - 4,3 % - 24 % - 43 % - 10 % Minska antalet körda mil med egen bil i tjänsten med 30 % till år 2013 jämfört med år 2009 ( mil). 0,5 % 0 % - 5 % - 12 % Andel miljöbilar ska uppgå Hyrbilar 100 % 100 % 100 % 100 % till minst 100 % år Leasing-/egna bilar 65 % 79 % 82 % 86 % Förmånsbilar 79 % 96 % 100 % 97 % Figur 2: Målvärden enligt miljöprogram resultat Landstinget i Östergötland Kvalitetskontroll av mätning av förbrukning av el och värme har inneburit justeringar. För år 2008 finns tillförlitliga värden varför 2008 års värden används istället för värden från år 2009.

5 (12) Nationella jämförelser Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i samarbete med landstingen tagit fram fem nyckeltal för miljöarbetet. I september 2013 kom den andra rapporten 2 som baseras på resultat från år Resultaten för år 2013 presenteras hösten Gemensamma miljönyckeltal underlättar värderingen av de egna resultaten, bidrar till kunskapsspridning och gör det möjligt att sprida goda exempel mellan landstingen. I figur 3 sammanfattas resultaten för Landstinget i Östergötland och en jämförelse görs med de nationella resultaten. Resultat 2012 Bästa Sämsta Östergötland Ranking Antibiotikaförskrivning (recept per 1000 inv) av 21 Ekologiska livsmedel (%) av 21 Energianvändning lokaler (kwh/m2 BRA) av 21 Förnybar energi kollektivtrafik (%) av 17 Klimatpåverkan medicinska gaser (kg CO 2 /inv) 2,2 6,4 4,6 10 av 21 Figur 3: Miljöindikatorer resultat och ranking Landstinget i Östergötland 2012 Förskrivning av antibiotika Landstingen har minskat antibiotikaförbrukningen de senaste åren 3. De flesta landsting är emellertid fortfarande långt ifrån det långsiktiga nationella målet om 250 recept per tusen invånare. Landstinget i Östergötland har fortsatt minska under år 2013 till 323 recept per tusen invånare. Andel ekologiska livsmedel Under år 2012 nådde 10 av 21 landsting upp till det nationella målet 25 procent ekologiska livsmedel 4. Resultatet för Landstinget i Östergötland låg år 2012 på 22 % vilket var oförändrat jämfört med året innan. År 2013 har det skett en resultatförbättring till 27,4 procent. Läs mer under avsnitt 4. Livsmedel. Energianvändning i verksamhetslokaler Ett av de nationella övergripande målen för klimat- och energipolitiken till år 2020 är att energianvändningen ska vara 20 procent effektivare än Landstinget har tydligt minskat energianvändningen på senare år. Resultatet för år 2013 är 213 kwh energianvändning per kvadratmeter vilket är en minskning med 6,6 procent jämfört med år Läs mer under avsnitt 2. Energianvändning. Andel förnybart drivmedel i kollektivtrafiken Landstinget i Östergötland hade med 75 procent den högsta andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken år Åtta landsting hade över 50 procent förnybart och är därmed halvvägs att nå det nationella målet om en helt fossiloberoende fordonsflotta år Ladda ner rapporten här från Sveriges kommuner och landstings webbplats: 3 Källa: Smittskyddsinstitutet. Total antibiotikaförskrivning inom öppenvården. Avser både recept och dosexpedierade läkemedel. 4 Avser inköpskostnaden för ekologiska livsmedel i relation till inköpskostnaden för totala mängden inköpta livsmedel.

6 (12) Klimatpåverkan från medicinska gaser Klimatpåverkan från medicinska gaser är i genomsnitt 4,5 kg 5 koldioxidekvivalenter 6 per invånare. För sju av tio landsting, inklusive Landstinget i Östergötland, är klimatpåverkan från medicinska gaser lägre nu, jämfört med 2011 och Resultatet för Landstinget i Östergötland är genomsnittligt. En liten ökning av lustgasförbrukningen har skett år Läs mer under avsnitt 5. Läkemedel. Styrning som stödjer ett systematiskt miljöarbete Under året har den strategiska styrningen av landstingets miljöarbete införlivats helt i verksamhetsplaner där strategi, framgångsfaktor och nyckelindikatorer ersätter tidigare miljömålsprogram Vision och mål för landstingets miljöarbete, åren Under hösten genomfördes intervjuer för att kartlägga verksamheternas uppfattning om det egna miljö- och säkerhetsarbetet för att identifiera förbättrings- och utvecklingsområden. Drygt 50 chefer och 70 medarbetare deltog. Av de tillfrågade cheferna ansåg bara hälften att de är ganska eller väl förtrogna med rutiner och riktlinjer för miljöarbetet och upplever att de arbetar systematiskt med miljöfrågorna. Det stöd som efterfrågas för att bedriva miljöarbete är främst regelbundna möten och närhet till kontaktperson att rådfråga. Även checklistor, mallar och färdiga rutiner som underlättar arbetet efterfrågas. Skillnaderna är emellertid stora i länet. För att skapa bättre förutsättningar för verksamheterna att genomdriva ett effektivt miljöarbete är det viktigt att stötta med kunskap och kompetens inom miljöområdet. Fortsatt arbete har bedrivits för att stödja produktionsenheterna i det systematiska miljöarbetet. Samtliga produktionsenheter och kliniker har erbjudits stöd vid utformandet av ett systematiskt miljöarbete och sådan insats har genomförts vid sex centrum och på sju kliniker/vårdcentraler under året. Alla produktionsenheter har numera en kontakperson i miljöfrågor/miljösamordnare och 16 av 17 produktionsenheter har tagit fram konkreta handlingsplaner för miljöarbetet inför år Verksamheternas egenkontroll inom miljöarbetet följs årligen upp via en checklista (RHcheck) som innehåller olika kontrollfrågor. 82 procent av verksamheterna har genomfört egenkontrollen. Av landstingets verksamhetsenheter (kliniker/vårdcentraler) är det 62 procent som uppfyller det som anses som landstingets miniminivå för miljöarbetet. Egenkontrollen visar på brister inom områdena miljöinformation till nyanställda, systematiskt miljöarbete och tillgång till säkerhetsinformation om kemiska produkter. 5 Källa: Respektive landsting samt nationell statistik från Apotekens Service AB respektive SCB. 6 Koldioxidekvivalent är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och global uppvärmning.

7 (12) 1. Avfall Mål Öka resurshushållning och minimera mängden avfall och dess miljöpåverkan genom att: Materialåtervinna avfall. Återanvända möbler utrustning och material mellan verksamheter, där så är möjligt. Använda flergångsprodukter framför engångsprodukter, där så är möjligt. Hantera avfall på ett effektivt och säkert sätt. Målvärde Andelen källsorterat avfall ska successivt öka och år 2013 uppgå till 7 29 % 28 % 27 % 26 % minst 50 % av den totala mängden avfall från sjukhusen. Insatser och resultat Under året har åtgärder skett för att främja källsortering. Koncept för och subvention av källsorteringsmöbler och nya informativa sorteringsaffischer och skyltar har tagits fram. Införande av säkra utskrifter på nätverksskrivare pågår och kommer bidra till en minskad pappersförbrukning. Idag används nätverksskrivare med säker utskrift för ca 20 procent av utskrifterna. På dessa skrivare har förbrukningen av skrivarpapper minskat med 8 procent jämfört med föregående år. Den andelen förväntas fortsätta öka och leda till en totalt minskad pappersåtgång. På grund av utrymmesbrist för containrar i samband med ombyggnation har hårdplast, papper, pappkartong/wellpapp inte kunnat sorteras på Universitetssjukhuset i Linköping (US) mellan augusti 2012 till och med januari I februari infördes en provisorisk lösning för källsortering tills miljöstationen återigen kan användas. Sekretessavfallet har fördubblats på sjukhusen. På US är en förklaring att arkivet demonterades under året. I juni 2012 demonterades sekretesstuggen på US på grund av ombyggnation. Sedan dess går allt sekretesspapper från sjukhusen till förbränning. Om sekretesspappret hade materialåtervunnits hade andelen källsorterat avfall varit 29 procent. Under perioden har återvinning av matavfall från köksberedning införts på Vrinnevisjukhuset i Norrköping (ViN) men har inte påverkat utfallet nämnvärt. Reflektion Åtgärder har skett för att förbättra källsorteringsmöjligheten men det räcker inte för att öka andelen källsorterat avfall till hälften av den totala avfallsmängden. Insatser behöver ske för att kartlägga förbättringspotentialen. Flera insatser för att öka resurseffektiviseringen har skett i andra landsting. Vi behöver dra lärdom av dem och identifiera möjligheter och förutsättningar för oss. 7 Beräkningarna för avfall har justerats för att harmonisera med nyckeltal som tagits fram för samtliga landsting, varför resultaten historiskt justerats jämfört med tidigare redovisningar.

8 (12) 2. Energianvändning Mål a) Minska behovet av och effektivisera energianvändningen genom att: Arbeta med energibesparande åtgärder inom varje verksamhet. Minska energi- och vattenanvändningen vid uppvärmning och teknisk drift av byggnader. Energi och yteffektiviseringsåtgärder alltid ska finnas med i byggprocessen vid lokalförändringsprojekt. Ställa krav på energieffektiv utrustning vid upphandling, där så är möjligt. b) Öka användningen av icke klimatpåverkande energikällor genom att: Främja fjärrvärme/fjärrkyla och förnybara energikällor som t ex solenergi, biobränsle och vindkraft. Upphandla fossilfri el. Målvärde Den genomsnittliga energianvändningen av köpt energi per kvadratmeter i landstingets fastigheter ska vara 4 % lägre år 2013 jämfört med år 2008 (228 kwh/kvm). 100 % av landstingets fastigheter skall år 2013 ha uppvärmning genom fjärrvärme eller förnybar energikälla som huvudvärmekälla. -1,3 % (225 kwh/kvm) 92,7% (25 av 27) 0,4 % (229 kwh/kvm) 92,7% (25 av 27) -6,4 % (213 kwh/kvm) 92,7% (25 av 27) -6,6 % 100 % Insatser och resultat Vid en nationell jämförelse får landstinget ett relativt dåligt resultat. Anledningen är ett gammalt fastighetsbestånd som inte tas hänsyn till i jämförelsen. I samband med de stora ombyggnationer och nybyggnationer som pågår i landstinget läggs stor vikt vid att skapa mycket energieffektiva byggnader. En generell målsättning är att landstingets nybyggnationer bara ska ha 50 procent av det energibehov som är högsta tillåtna enligt lag. Under år 2013 påbörjades även ett ökat samarbete mellan fastighetsförvaltning och verksamheterna som ansvarar för IT och medicinteknisk utrustning som bland annat resulterat i former för att ställa krav om energieffektiv utrustning. Landstinget har tydligt minskat energianvändningen på senare år. Årets resultat, en minskning med 6,6 procent jämfört med år 2008, är nästan detsamma som föregående år vilket inte speglar de insatser som gjorts under året. Siffrorna till trots så har ett flertal energibesparingsprojekt genomförts, bland annat injusteringar av ventilation och värme, belysningsbyten och installation av närvarostyrning samt utbyten av ventilationsaggregat. Samtliga landstingsägda fastigheter värms upp med fjärrvärme eller förnyelsebar energikälla. De fåtal eluppvärmda fastigheterna får sin el från biobränsle, vindkraft och vattenkraft. I samband med större byggprojekt utreds möjligheter till att investera i solenergi, berglager för kyla och värme eller annan förnyelsebar energikälla. Under året gjordes dessutom en vindkraftsutredning som syftade till att utreda vilka möjligheter och risker det finns för landstinget att investera i egna vindkraftverk. Reflektion Under året har flera stora byggprojekt haft en intensiv byggfas vilket medfört en stor energianvändning. Under de närmsta åren kommer den energianvändningen att fortsätta öka allt eftersom flera stora byggprojekt drar igång. Som följd av detta kommer landstingets nyckeltal förmodligen inte se samma tydliga nedåtgående trend som tidigare. Tack vare de besparingsinsatser som kontinuerligt har utförts under 2013 har årets resultat ändå kunnat hållas på samma nivå som föregående år. Det är viktigt att vid nyinvesteringar och inköp av energikrävande utrustning ta hänsyn till energianvändningen.

9 (12) 3. Farliga ämnen Mål Minska användningen och riskerna med farliga ämnen genom att: Byta till miljö-, klimat- och hälsomässigt bättre alternativ, där så är möjligt. Undvika produkter som innehåller utfasningsämnen enligt Kemikalieinspektionens prioriteringsguide PRIO. Minska förbrukningen av farliga ämnen. Hantera produkter med farliga ämnen på ett säkert sätt så att risker för miljö och hälsa minimeras. Ta miljöhänsyn avseende materialval och byggprocess vid nybyggnation och renovering. Målvärde Minska antalet kemiska produkter som klassificeras som utfasningsämne enligt landstingets utfasningslista 8 med minst 10 % till år (Jämfört med 2009, 65 st) - 9 % (59 st) 17 % (76 st) 21,5 % (79 st) + 65 % (107 st) Insatser och resultat Kemikalier och kemiska produkter i verksamheten Under hösten skickades en enkät ut till de verksamheter som enligt kemikaliehanteringssystemet använder kemiska produkter eller kemikalier som innehåller ämnen som finns på REACH 9 kandidatlista. Totalt tjugo ämnen och tretton verksamheter omfattades. Vissa ämnen användes inom flera verksamheter. Tio verksamheter svarade på enkäten. Av totalt tjugosju förekomster var det tre produkter som uppgavs inte längre användas och tio som i samband med enkäten skickades till destruktion. Antalet kemiska produkter som klassificeras som utfasningsämnen och som används i landstinget har ökat. Liksom tidigare år är det inom laborationsverksamhet som nya hälsooch miljöfarliga produkter har tillkommit. Under året har fler verksamheter börjat registrera sina produkter i Klara eller utökat vilka produkter som registreras vilket förklarar en ökning. Farliga ämnen i byggnation För hälso- och miljöbedömning av produkter som byggs in i landstingets fastigheter används SundaHus Miljödata. Antalet registrerade produkter år 2013 var knappt stycken varav 24 procent innehöll utfasningsämnen och 31 procent innehöll riskminskningsämnen. Produkter med riskminskningsämnen har minskat från 66 procent år 2009 till 31 procent år Farliga ämnen i produkter Miljökrav har ställts i alla upphandlingar där det bedömts vara relevant under året. Miljöstyrningsrådets förslag på miljökrav används i den mån de finns. Det innebär att 8 Landstingets utfasningslista baseras på Kemikalieinspektionens utfasningsämnen enligt prioriteringsguiden PRIO - och omfattar kemiska produkter i landstingets kemikalieregister. I gruppen utfasningsämnen omfattas även ämnen som är persistenta (svårnedbrytbara), bioackumulerande (ämnet tas upp och lagras i kroppen) och toxiska. Det är inte möjligt att söka fram dessa ämnen ur Klara. 9 REACH är EUs kemikalielagstiftning. Ämnen på kandidatlistan kandiderar till att vara riktigt farliga för människa och miljö och som därför kan komma upp på REACH Bilaga XIV - förbudslistan.

10 (12) relevanta och möjliga krav för att undvika farliga ämnen i produkter ställs. Under året har bland annat ställts krav om att slangar som kommer i kontakt med patient ska vara PVC-fria. Reflektion Det är viktigt att öka medvetenheten om kemiska produkters farlighet och intensifiera arbetet med att fasa ut hälso- och miljöfarliga kemiska produkter. Landstinget bör fortsätta att, så långt det är möjligt, undvika att köpa in eller upphandla varor som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen. Ett antal landsting som har utfasningslistor på farliga ämnen i produkter har under året jämfört dem med varandra och med SIN-listan (Substitute It Now). Det kan bli ett bra underlag till en för landsting gemensam utfasningslista. 4. Livsmedel Mål Minimera miljö- och klimatpåverkan från livsmedel genom att: Öka andelen ekologiska produkter. Undvika GMO-produkter (genmodifierade produkter). Undvika användningen av buteljerat vatten. Målvärde Andelen ekologiska produkter ska uppgå till minst 26 % år % 22 % 22 % 27 % Insatser och resultat Andelen ekologiska livsmedel av landstingets totala livsmedelsinköp är drygt 27 procent, vilket innebär att målet är uppfyllt. Uppgifterna baseras på kostnad av ekologiska livsmedel i relation till totala kostnaden för livsmedelsinköp. Figur 7 visar resultat efter livsmedelsinköpande verksamhet Lunnevads folkhögskola Naturbruksgymnasiet Coor US/ViN (patientkost, restaurang, förråd) Motala kök Lasarettet i Motala (LiM) (patientkost,?? restaurang, förråd) Autobar (kaffe/te mm) Automatcenter (kaffe/te mm) Totalt Figur 7: Ekologiska livsmedel (procent) Landstinget i Östergötland Reflektion Under året har fokus på ekologisk mat och matsvinn varit stor i Sverige och köp av ekologiska livsmedel har ökat. I Västernorrlands landsting har stora besparingar gjorts genom att minska matsvinnet på sjukhusen. Det är också en viktig åtgärd för att minska miljöpåverkan från livsmedel. Landstingets livsmedelshantering sköts av entreprenör och i upphandling har krav ställts om att arbeta med att minska matsvinnet. Kraven bör följas upp för att se om det har gett något resultat.

11 (12) 5. Läkemedel Mål Minska påverkan av läkemedel i miljön genom att: Öka kunskapen om läkemedels miljöpåverkan såväl internt som externt. Minska läkemedelskassationerna från landstingets verksamheter. Verka för att minska förskrivningen av läkemedel med stor miljöpåverkan med hänsyn tagen till patientnyttan. Verka för att minska förskrivningen av läkemedel genom att öka kunskapen om och användningen av alternativa behandlingsmetoder, t ex fysisk aktivitet på recept. Minska klimatpåverkan vid användning av anestesigaser (framförallt lustgas). Målvärde Minska läkemedelskassationen från sjukhusen med 50 % år 2013 jämfört med år US: 4,2 ton ViN: 2,1 ton, LiM: 0,6 ton - 4,3 % US: 4,5 ton ViN: 1,4 ton LiM: 0,65ton -23 % US: 3,5 ton ViN: 1,3 ton LiM: 0,5 ton - 43 % US: 2,2 ton VIN: 1,3 ton LiM: 0,4 ton - 10 % US: 3,9 ton ViN: 1,8 ton LiM: 0,5 ton Insatser och resultat Flera åtgärder har gjorts de senaste åren för att få en säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel på sjukhusen. Årets resultat visar att läkemedelsavfallet ökar. Det kan finnas flera orsaker. En kan vara förbättrad hantering av flytande läkemedel så att de inte hälls ut i avloppet utan skickas som avfall. En del felkällor är att statistiken för läkemedelsavfall är grovt uppskattad och inte den faktiska vikten. En stor andel av avfallet är egentligen förpackningar som skulle kunna materialåtervinnas. En liten ökning av lustgasförbrukningen har skett år I figur 8 redovisas utsläpp av anestesigaser omräknat till koldioxidekvivalenter från landstinget de senaste åren Forene/Isofluran Sevofluran/Sevorane Lustgas Figur 8: Utsläpp av anestesigaser - koldioxidekvivalenter, Landstinget i Östergötland Reflektion Ökad kunskap behövs kring varför läkemedel slängs och vilka åtgärder som kan vidtas för att minska mängderna.

12 (12) 6. Transporter och resor Mål a) Främja hållbara transporter och alternativa mötesformer genom att: Öka möjligheten att välja mötesformer som inte kräver transporter. Planera mötestider som underlättar resor med kollektivtrafik eller samåkning vid bilresor. Öka andelen resor i tjänsten med tåg, buss och cykel. Använda leasade miljöfordon vid bilresor i tjänsten. Främja cykling, gång och kollektivtrafikanvändande till och från arbetsplatsen. Påverka trafikutbudet så att resande med kollektivtrafik till vårdenheter underlättas. b) Minska klimatpåverkan från transporter genom att: Välja miljöfordon 10 i all verksamhet där det inte finns uppenbara hinder för detta. Rekommendera biogasdrivna fordon i verksamheter som huvudsakligen bedrivs på platser där tankställen finns att tillgå. Förmånsbilar i landstinget ska vara miljöfordon. Uppmuntra bränsleeffektivt körsätt vid bilresor i tjänsten. Utveckla kollektivtrafiken för att minska klimatpåverkan och bidra till en bättre trafikmiljö i Östergötland. Målvärde Minska antalet körda mil med egen bil i tjänsten med 30 % till år 2013 jämfört med år 2009 ( mil). Andel miljöbilar ska uppgå till minst 100 % år ,5 % 0 % - 5 % - 12 % Hyrbilar 100 % 100 % 100 % 100 % Leasing-/egna bilar 65 % 79 % 82 % 86 % Förmånsbilar 79 % 96 % 100 % 97 % Insatser och resultat Insatser har fortsatt gjorts för att minska medarbetarnas arbetsresor med bil till och från sjukhusen. Parkeringsbommar har införts vid US och i samband med prova-på-kampanjer för kollektivtrafik har 560 kollektivtrafikkort delats ut. Cykelfrämjande åtgärder har bedrivits i hela länet och årets cykla/gå till jobbet-kampanj hade deltagare. Vårfixa din cykel innebar att 300 cyklar fick vårservice. På US har ett cykelparkeringshus projekterats. Resultatet från kartläggning av medarbetarnas pendlingsvanor och tjänsteresor 11 visar att landstingets anställda sammantaget reser 7,6 varv runt jorden varje dag för att ta sig till och från arbetsplatsen. Hälften av resorna sker med bil. Tillsammans med länsstyrelsen och kommunerna i regionen har ett samverkansprojekt bedrivits för att förbättra information om tjänsteresor och fordon för att på så sätt ge förbättrat underlag för energieffektivisering. Resfria möten blir vanligare genom användning av videosystem. Landstingets personspecifika (257 st) och rumsplacerade (61 st) videosystem har använts i drygt timmar, det innebär en ökning med 35 procent jämfört med föregående år. Om varje möte varade i 2 timmar innebär det att tid, kostnad och miljöpåverkan från resor sparades in. Det finns en stor potential för ytterligare utveckling med tanke på att så få personer ännu har tillgång till 10 Som miljöfordon innefattas såväl den gamla miljöbilsdefinitionen enligt förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor (SFS 2009:1) och/eller den nya 11 Grön resplan för Landstinget i Östergötland 2013 (Trivector Traffic AB)

13 (12) system för resfria möten. Figur 9 visar utvecklingen av användning av videokonferenssystem i landstinget. Figur 9: Resfria möten antal timmar, Landstinget i Östergötland Andelen tjänsteresor som sker med privat bil i tjänst har minskat relativt kraftigt under året. En anledning kan vara att målet har uppmärksammats i samband med det systematiska miljöarbetet som bedrivits under året. Resultatet är dock bara knappt halvvägs till uppsatt mål om 30 procents minskning med privat bil i tjänst. Målen för andelen miljöbilar för såväl förmånsbilar och leasingbilar har inte nåtts. De verksamhetsknutna bilar som inte är miljöbilar är framförallt bilar som köpts in på ett äldre avtal utan krav på miljöbilar, bilar som används i Naturbruksgymnasiets fordonsundervisning eller bilar som köpts in på grund av krav om fyrhjulsdrift. I statistiken ingår icke miljöbilar som tidigare ägdes av Närsjukvården i Finspång men som numera har sålts. Reflektion Det är positivt att videomöten ökar men troligen finns potential att öka ännu mer. Det behöver bir lättare att använda tekniken. Analyserna av tjänsteresor som gjorts under året indikerar att landstinget decentraliserade fordonsflotta kan effektiviseras för att spara tid, pengar och miljö.

14

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Miljöredovisning 2012 Dnr LiÖ 2013-365

Miljöredovisning 2012 Dnr LiÖ 2013-365 Miljöredovisning 2012 Dnr LiÖ 2013-365 www.lio.se 2013-03-15 2 (24) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 5 STRATEGISKT MÅL... 6 1. AVFALL... 7 2. ENERGIANVÄNDNING... 9 3. FARLIGA ÄMNEN...

Läs mer

Miljöredovisning 2011

Miljöredovisning 2011 Dnr LiÖ 2012-670 Miljöredovisning 2011 www.lio.se 2012-03-19 2 (19) Sammanfattande resultat och reflektion Mycket bra arbete sker för att minska landstingets miljöpåverkan. I många fall sker det indirekt

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Det är viktigt att miljöarbete bedrivs i alla verksamheter för att nå miljömålen i miljöprogrammet. För detta ändamål har en central handlingsplan till

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna Dokumenttitel ------tre ------------.,...-----tt" Dokumentnummer Utgåva Fastställd i skolnämnden Utgiven ~F:--2-:,:,:.2~ --t-::1::-----i~2----:,oo~9~- +2~O-O-9--02-..-26-- 1 1(5) Upprättad av Sign Sign

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Indikatorer Miljöprogram 2013 2016

Indikatorer Miljöprogram 2013 2016 Datum 2012-09-06 Version 12-09-06 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef er Miljöprogram 2013 2016 Landstinget Gävleborg har antagit ett miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg för åren 2013-2016

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2015. Miljöredovisning för år 2015 Slutredovisning för programperioden Sammanfattning

Läs mer

Miljöpolitiskt program 2012-2016

Miljöpolitiskt program 2012-2016 LK/111831 Miljöpolitiskt program 2012-2016 Vi fortsätter Landstinget i Värmland har under flera decennier prioriterat miljöarbetet. Målsättningen i det senaste miljöpolitiska programmet, halvering av klimatavtrycket,

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge fff Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi samt socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Innehåll Landstingets aktiva arbete

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler.

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler. 2011-02-02 Avdelningen för lokalplanering Dnr 143/10/2011 Till UTBILDNINGSDEPARTEMENTET NATURVÅRDSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA I bilaga redovisas miljöledningsarbetet

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET Åsa Paletun - Miljöstrateg ÄR VÅR MILJÖ VÄRD ATT VARA RÄDD OM? Bilder från WWF och eget foto HUSHÅLLNING MED NATURRESURSER Tecknare: Max Gustafsson Vi har den planet vi har

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi

Handlingsplan Miljöstrategi Styrande dokument Måldokument Handlingsplan Sida 1 (5) Handlingsplan Miljöstrategi 2016 2018 Styrande förutsättningar Landstingets miljöpolicy, landstingets miljöstrategi 2014 2020. Syfte Syftet med handlingsplanen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät 2013-10-04 SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät SABOs miljöenkät 2012 har besvarats av 176 SABO-företag. Det motsvarar 61 % av företagen. Det är i större utsträckning de medelstora och stora

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Hållbarhetsprogram MILJÖ

Hållbarhetsprogram MILJÖ Hållbarhetsprogram MILJÖ 2018 2021 Hållbar utveckling i sjukvården Hållbar utveckling handlar om att säkerställa goda livsvillkor för alla människor, nu och i framtiden. Människan är i centrum, ekologin

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014.

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014. Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 27-22. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 211-214. Miljöredovisning för år 211 Sammanfattning Detaljmål 211 214 211 Resultat 211 1.

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg Landstinget Gävleborg och miljön Susanna Nyberg Gävleborg i Sverige Nordanstig Ljusdal Hudiksvall 10 kommuner 275 780 länsmedborgare 18 192 km2, ca 4 % av Sveriges yta Två landskap - Gästrikland och Hälsingland

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå 1(5) Handlingsplan Miljöstrategi snivå Landstingets övergripande handlingsplan 2015 2017 inom miljöområdet Miljö- och hållbarhetsarbetet är ett långsiktigt arbete. Landstinget ska i sin verksamhet bidra

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet 2018-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete 207-0-0 Sidan av 8 för 207 års miljöarbete Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att uppnår en ständig förbättring när det gäller miljöarbetet samt att miljöarbete bidrar till

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

Postadress: Mölnlycke

Postadress: Mölnlycke MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2013 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Mats Fredriksson Telefon: 031-7246470 Sammanfattning Översikt

Läs mer

Miljöprogram 2014-2016 Capio S:t Görans Sjukhus

Miljöprogram 2014-2016 Capio S:t Görans Sjukhus Ingår i Miljöledningssystem 14001 Titel: Miljöprogram - Capio St Görans Sjukhus.doc Dokumentkategori: Plan Dokumenttyp: Styrande Enhet: Capio St Görans Sjukhus Dokumentägare: Britta Wallgren, VD Capio

Läs mer

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN 212 Skärmbild från utbildning i resfria möten 212-11-27 Denna redovisning ger en översikt över vad som har gjorts inom miljöarbetet under 212 och sammanfattar

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Arbetsmiljöverket 2017-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Miljöledningssystemets miljöeffekter (besvaras frivilligt år 2008) Blanketten följer Miljödepartementets riktlinjer 2008-06-17 Inramade gultonade fält

Läs mer

Miljönyckeltal för landsting och regioner

Miljönyckeltal för landsting och regioner Miljönyckeltal för landsting och regioner Inledning SKL och LMC publicerade 2012 första rapporten med gemensamma miljönyckeltal för landsting och regioner Miljönyckeltalen möjliggör jämförelser Fem nyckeltal

Läs mer

Energiöversikt Arjeplogs kommun

Energiöversikt Arjeplogs kommun Energiöversikt Arjeplogs kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015

Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015 Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015 Uppföljning 2012 Agneta Bergman, Klimatsamordnare Miljöenheten April 2013 2 / 8 Målsättning Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015, antogs i juni

Läs mer

Klimatrapport 2013. Hotell Kristina AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2013. Hotell Kristina AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2013 Hotell Kristina AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Hotell Kristina AB Kontaktperson är Pernilla Olsen Denna rapport täcker verksamhetsåret

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Riktlinjer Miljöarbete Gäller för Stockholms läns landsting Antaget av landstingsfullmäktige 2016-11-15 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2016-12-01 2017-12-01 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting I OC U m..:yäj!ysn FÖR VÅRDEN Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas '2016-06-03 - ÄRENDE 10 BESLUT 1(1) 2016-05-04 Diarienummer LOC 1605-0654 Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Radisson Arlandia Hotel AB, kontaktperson är Maria Wiklund Denna rapport täcker verksamhetsåret 2012

Läs mer

Granskning Miljöprogrammet

Granskning Miljöprogrammet www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Granskning Miljöprogrammet 2013-2016 Revisorerna landstinget Gävleborg Granskning Miljöprogrammet 2013-2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB Antal sidor: 11 SLUTLIG Malmö COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26 211 43 MALMÖ Telefon 1 85 25 Telefax 1 85 25 1 Dokumentnr: 1(1) dat. / Date of rev. FAKTA TITEL: SLUTLIG REVISION NR: DATUM: BESTÄLLARE:

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Hotell Kristina AB Kontaktperson är Pernilla Olsen Denna rapport täcker verksamhetsåret 2012 Antal

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Primärvården

Ledningens miljögenomgång Primärvården 1 Ledningens miljögenomgång 28-3-5 Protokoll Närvarande: AnnCharlotte Frank-Lindgren, Håkan Lindgren, Jan Stålhammar, Karin Stenbrink, Karin Andersson, Annika Gudmundsson, Torun Hall, Elisabet Wennström,

Läs mer

Verksamhetsåret 2014

Verksamhetsåret 2014 Klimatredovisning AB Svenska Spel Verksamhetsåret Utförd av Rapport färdigställd: 2015-03-05 Sammanfattning klimatpåverkan Svenska Spel Tricorona Climate Partner AB (Tricorona) har på uppdrag av AB Svenska

Läs mer

Ledningens miljögenomgång

Ledningens miljögenomgång Ledningens miljögenomgång 14 nov 2013 Johan Ahlinder AGENDA Uppföljning av tidigare beslut Miljömål och dess uppföljning Miljöolyckor och större avvikelser Förändringar av verksamheten som ökar verksamhetens

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Klimatrapport Hotell Kristina AB. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (6)

Klimatrapport Hotell Kristina AB. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (6) Klimatrapport 2014 Hotell Kristina AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Hotell Kristina AB Kontaktperson är Pernilla Olsen Denna rapport täcker verksamhetsåret

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Sammanfattning. 1. Systematiskt miljöarbete. Detaljerad miljöredovisning 2011

Sammanfattning. 1. Systematiskt miljöarbete. Detaljerad miljöredovisning 2011 WWigge 120215 1(6) Sammanfattning 2011 sammanfördes förvaltningarna för kultur och skola till en gemensam Kultur- och bildningsförvaltning. Dessutom övergick Älvdalens Naturbruksgymnasium i bolagsform

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

6.2 Miljömål och aktiviteter för att nå målen

6.2 Miljömål och aktiviteter för att nå målen 2018-01-31 11222 1 (8) Sammanfattning Riktlinjen beskriver våra miljömål och aktiviteter för att nå dem. Miljömålen och aktiviteter är kopplade till sjukhusets betydande miljöaspekter och utgår från VGR

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet 1 2 Vi Vi gör värme och el med träbränsle Kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el, använder nästan bara förnybart träbränsle. Det

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59 Tid: 2015-06-02 kl.13.00-16.10 Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum 54 RJL 2015/ 1093 Revidering av program för hållbar utveckling

Läs mer