KONTAKTFAMILJ EN INSATS FÖR LIVET ELLER FÖR BARNDOMEN? Lotta Berg Eklundh, Forskare, Fil. Lic. Water Front

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONTAKTFAMILJ EN INSATS FÖR LIVET ELLER FÖR BARNDOMEN? Lotta Berg Eklundh, Forskare, Fil. Lic. Water Front 2014-10-09"

Transkript

1 KONTAKTFAMILJ EN INSATS FÖR LIVET ELLER FÖR BARNDOMEN?, Forskare, Fil. Lic. Water Front

2 Ett barns röst Dom är.ja, han är som min låssaspappa, för jag har inte haft någon egen. Min pappa försvann och jag har inte haft någon kontakt med honom sen jag var fyra år. Jag åker dit så att min mamma kan få ha lite tid att vara ifred, att kunna träffa kompisar och festa och så hon behöver det. Karsten, 13 år (I samma kontaktfamilj sedan han var fem år gammal.)

3 Vad är en kontaktfamilj? Ett stöd, en uppbackning och en extra resurs för barn och deras föräldrar som tillsätts av socialtjänsten. Barnet bor vanligtvis hemma hos kontaktfamiljen en/två helger i månaden, samt ibland också under lov och sommarledighet. Barnets behandlas som en familjemedlem och deltar i kontaktfamiljens vardagsliv och olika aktiviteter.

4 Tidigare forskning om kontaktfamiljsinsatsen Andersson, G & Arvidsson Bangura, M (2001). Vad vet vi om insatsen kontaktperson? Forskningsrapport (+ 1999, 2001, 2012) Regnér M. (2006). Familjebilder Om klientfamiljer, kontaktfamiljer och idealfamiljer. Doktorsavhandling ( ) Berg Eklundh (2010) Kontaktfamilj en förebyggande stödinsats eller mellanvård? Lic. avhandling (+ 2003, 2005, 2011, 2013 a + b, 2014) Nilsson, A. (2005). Insatsen kontaktfamilj: en studie av barn i kontaktfamilj via intervjuer av barn, socialsekreterare och genomgång av akter. Magisteruppsats (+ 2006) Schantz, Y. (2005). Hur synliggörs barnperspektivet i kontaktfamiljsprocessen? : en undersökning med fokus på avslutningen Magisteruppsats Vinnerljung B, Brännström L & Hjern A (2011). Kontaktfamilj/-person för barn. Uppföljning och utvärdering med registerdata. Rapport (+ 2012, 2013).

5 Antal kontaktfamilj och kontaktpersonsinsatser (Berg Eklundh 2013) Utveckling Antal kf/kp-insatser

6 Om uppföljning av kontaktfamiljsinsatsen Den officiella BoU-statistik som presenteras av Socialstyrelsen årligen innehåller endast information om de båda kontaktinsatserna sammantaget enligt SoL 3 kap 6 b. I SoL 3 kap 6 c formuleras särskilt krav på uppföljning av dessa insatser. Kommunerna kan på eget initiativ sammanställa dessa uppgifter i avvaktan på att BBIC:s material är klart.

7 Ett försök till uppföljning I samband med en nationell enkät som Mind (fd. SFPH) genomförde 2011, genomfördes också en räkning av de båda insatserna kontaktfamilj och kontaktperson, avseende antal och ålder. Svar inkom från 146 kommuner/stadsdelar, övriga hade ingen egen statistik av detta slag. 57 % kontaktfamilj, 43 % kontaktperson.

8 Fördelning av insatserna kontaktfamilj respektive kontaktperson (Berg Eklundh, 2013) Serie KP KF

9 Fördelningen antal flickor och pojkar som har kontaktfamilj (Berg Eklundh, 2013) Flickor Pojkar

10 Antal kontaktfamiljsinsatser fördelat efter åldersintervall (Berg Eklundh, 2013) Serie år 7-12 år år

11 Presentation av teoretisk grund Utvecklingsekologiskt perspektiv Barnperspektiv och barns delaktighet Att bemästra (KASAM och resiliens)

12 Fyra innebörder: Barns rätt Barns bästa Barnperspektivet Barns vilja Barns röst Att se verkligheten genom barns ögon Men också Barnperspektiv - den vuxne försöker se barnets behov ur olika situationer Barnets perspektiv - barnets egen berättelse om sina upplevelser och erfarenheter

13 Barns delaktighet Utredningen - Som informant om sin situation och sina erfarenheter. - Dialog, dvs återkoppling av vad man kommit fram till i utredningen och beslut Insatsen - Vid inledning, matchning osv. - Vid återkommande uppföljningar Avslutning och utvärdering Barnets delaktighet ska tillgodoses genom hela socialtjänstens process.

14 Tabell 2. Shier s delaktighetsmodell (2001) Nivå Definition 1 Vuxna lyssnar på barn. 2 3 Barnen får stöd i att uttrycka sina åsikter. Hänsyn tas till barnens åsikter. Barnen är delaktiga i 4 beslutsprocessen. 5 Barn delar makt och ansvar vid beslutsfattandet Kommentar Barnen får uttrycka sin uppfattning och blir lyssnade på. Barnen får stöd och positiv uppmärksamhet för att uttrycka sig. Barnets uppfattning vägs in i beslutsfattandet. Barnet får ta aktiv del i beslutsfattandet. Barnet kan också föreslå eller initiera en åtgärd.

15 Nivåerna i utvecklingsekologiskt perspektiv(bronfenbrenner, 1979, 1995, etc.) Barnet i mitten Mikronivå: De olika miljöer där barnet vistas, familj, förskola, släktingar etc. Direktrelaterande Mesonivå: Närmiljö med relationerna mellan de vuxna i barnets mikromiljöer. Direktrelaterande Exonivå: Omgivningen/kommunal nivå, skola, socialtjänst, föräldrars arbetsplats. Indirektrelaterande Makronivå: Välfärdssystem med politiska beslut, lagstiftning och normer på nationell nivå. Indirektrelaterande.

16 Kontaktfamilj i ett utvecklings- ekologiskt perspektiv Barnet med dess behov och erfarenheter Mikronivå: De olika miljöer där barnet vistas, familj, kontaktfamilj Mesonivå: Närmiljö med relationerna mellan de vuxna i barnets mikromiljöer, biologiska föräldrar och kontaktföräldrar. Exonivå: Omgivningen/kommunal nivå, socialtjänst med dess personal (handlingsutrymme) samt lokala riktlinjer och rutiner Makronivå: SoL 3 kap. 6 om kontaktfamiljsinsatsen samt normen om en hel familj.

17 Kontaktfamilj i ett utvecklings- ekologiskt perspektiv (forts) Signifikanta andra, används av Bronfenbrenner liksom inom anknytningsteorin (Ainsworth & Bowlby 1991). Kan en kontaktfamilj som finns som en viktig annan person som kan se och bekräfta barnet i dess utveckling? Ecological transitions övergångar mellan mikromiljöerna. Hur kan barnets perspektiv och delaktighet tas till vara vid val av familj och matchning samt vid planering av barnets vistelse

18 Bemästrandets villkor och kontaktfamiljsinsatsen? Samhörighet Dyaden: minst en nära förtrogen Familjen: Förutsägbarhet, bekräftelse och samhörighet Nätverket: Gemensamma värderingar och socialt stöd Kompetens Att kunna någonting Att vara till nytta Att få och ta ansvar Att utveckla kärleken till nästan Att bemöta och hantera kriser (Gjaerum et al 1998)

19 Kontaktfamilj en förebyggande stödinsats eller mellanvård? (Lic. avhandling Berg Eklundh 2010) Material och metod Urvalet för studien utgörs av - 50 barn i 38 familjer som hade en kontaktfamilj år olika områden: Stadsdel, kommundel, kranskommun och landsortskommun En longitudinell studie med materialinsamling som pågått under sju år. Empirin består av - Aktmaterial (2000, 2003, 2005, 2007) - Intervjuer med olika aktörer: barn och föräldrar, socialsekreterare och kontaktfamiljer vid flera tillfällen

20 Social situation för barnen Ett urval av resultat från aktstudien (N=50) 40 barn bodde med en förälder 30 barn hade minst en förälder med psyk- eller missbruksproblematik 40 barns familjer hade dåligt nätverk 30 barn hade upplevt våld i familjen 34 barn hade sällan eller aldrig kontakt med den andre föräldern

21 Om kontaktfamiljsinsatsens användning(n=50) 18 barn hade också varit placerade i sin kontaktfamilj (jour- eller familjehem) 17 barn hade en kontaktfamilj i mer än fem år. 35 barn hade förutom sin kontaktfamilj också en annan insats (t.ex. i skolan, i hemmet, BUP och placering) 34 av barnens föräldrar angav avlastning som skäl för sin ansökan Socialtjänsten angav syftet med insatsen som avlastning till föräldrar (26) och/eller tillgång till andra vuxna (33).

22 Kontaktfamilj en mångfacetterad insats? Kontaktfamilj som stöd och avlastning Kontaktfamilj som komplettering Kontaktfamilj som periodvis är jourhem Kontaktfamilj som planeras att bli familjehem Kontaktfamilj som oplanerat blir familjehem Kontaktfamilj som komplement till familjehem Familjehem som blir kontaktfamilj

23 Kritiska faktorer som framkommit i materialet Att vara skild från sin familj periodvis kan skapa känslor av svartsjuka och utanförskap Rädsla för vad som händer med föräldern som lämnas ensam för mycket Svårigheter att förstå och hantera skillnader i regler i de bägge familjerna och det utanförskap som detta kan skapa Att vara i kontaktfamilj när behovet av stöd/vård snarare skulle motsvaras av en placering

24 Barnens delaktighet i sin kontaktfamiljsinsats (N = 15 barn) Vid utredning och beslut om insatsen Inget barn beskrev någon delaktighet i samband med utredningen. Men två pojkar var delaktiga i valet av kontaktfamilj. Under den tid som insatsen pågår process Några barn kunde själva vara med och bestämma både om när de skulle åka dit och vad de skulle göra. En flicka fick välja att vara där en period i samband med ett dödsfall i familjen. Delaktigheten ökade över tid. När insatsen avslutas avslutning/fortsättning Större delaktighet kunde märkas. Några barn ville dock ha kvar insatsen om beslut fattades att den skulle avslutas. Några barn/ungdomar valde att flytta hem till sin kontaktfamilj.

25 Ett barns röst, 5 år senare Och sen på slutet.ja jag tror inte ens att dom ringde på min födelsedag alltså dom ringde inte ens och sa god jul på julen som dom hade gjort alla jular och dom ringde inte heller på syrrans födelsedag eller då var det ju bara ja skit i dom, då var jag besviken alltså. Karsten(I samma kontaktfamilj sedan han var fem år gammal, men intervjuad fem år senare.)

26 Ett barns röst Ja, det är väl som en familj, ja som min familj när jag är där, det känns så när jag är där, jag känner alla i släkten, fast mest Gretas släkt jag känner mig som deras andra barn när jag kommer dit, ja eller tredje förstås. Där sitter vi alla runt köksbordet och pratar och skrattar och berättar vad som har hänt och om nyheter och så.. Här hemma försöker man att komma ifrån bordet så snabbt som möjligt. Svante (17), med samma kontaktfamilj i 8 år, nu familjehemsplacerad där.

27 Ett barns röst Varför jag åker dit? Jaa, det är för att jag har roligt där och för att jag gillar dom väldigt mycket. Det känns som att dom är som min familj, som släktingar men på ett konstigt sätt kanske som nästkusiner eller så. Jag har känt dom så länge som jag kan minnas som alltid. Titti (13), som kom till denna familj som fosterbarn när hon var 3 år och har haft dem som kontaktfamilj sedan hon var 6 år.

28 Sammanfattande punkter (risk) En stor andel av barnen levde i familjer med någon förälder som hade missbruksproblem och/eller psykiska problem. Våld förekom för en stor andel av barnen. Många barn hade en socialt turbulent situation där de upplevde föräldrars separationer, nya relationer, dödsfall och flyttningar. Många hade (eller fick över tid) egna sociala svårigheter tex. med skola.

29 Sammanfattande punkter (risk och skydd?) En stor andel av barnen hade haft sin kontaktfamilj under en lång tidsperiod En tredjedel av barnen var också placerade i sin kontaktfamilj Barnens delaktighet var inledningsvis låg men förändrades över tid.

30 Presentation av intervjustudie 2013 på FoU Nordost med unga vuxna Sammanfattning av bakgrundsdata om de unga vuxna: 8 unga vuxna i åldrarna år, 6 kvinnor och 2 män 2 bodde hemma, 3 var sambo, 2 hade barn. Flertalet intervjuade hade varit i många år i sin kontaktfamilj, som längst 13 år - kortast tid ett halvt år. För två av de unga vuxna hade kontaktfamiljsinsatsen övergått till att bli familjehem och för en flicka hade familjehemsinsatsen istället övergått till att bli kontaktfamilj.

31 Ytterligare data om de unga vuxna Fyra hade en bra och välfungerande relation till föräldrar. Tre av dem hade förlorat en förälder. Dessa hade ingen eller dålig relation till den kvarvarande föräldern. Hos majoriteten av de ungas uppväxtfamiljer fanns det missbruk och/eller psykisk ohälsa. Fem hade i nuläget en pågående relation till sin kontaktfamilj.

32 Skälet till att få en kontaktfamilj Det var för att mamma var ensamstående, helt själv. Pappa blev mördad Sen var mormor alkoholist, eller är alkoholist. Morfar dog i cancer. Farmor och farfar ville inte veta av oss och mamma kände att hon behövde avlastning för hon klarade inte allting själv. Nadja

33 Kunskap och förebild Det var ju att jag fick en helt tankeåterställare, att man ska respektera sin mamma, man ska sköta sin skolgång och allt sånt där Jag lärde mig att kommunicera bättre tror jag. Jag lärde mig hur man skulle bete sig bättre. Det förändrade mig mycket, det gjorde det. Johanna

34 Kontaktfamilj som komplement Det som jag tror är att om vi inte hade haft stödfamilj så hade jag och min syster idag haft en sämre livskvalitet för det känns som att dom har hjälpt oss att gå framåt och inte hamna i svackor Och dom hjälper mig fortfarande, dom pushar mig att komma framåt och att utbilda mig. Inte med tvång att jag måste göra det men det kommit bli dom som blir stolta över mig när, ja dom blir glada och det är kul. Jag tro att min pappa är det också men han visar det ju inte på samma sätt. Han gav upp lite grann i livet. Kerstin.

35 Anknytning och relation Det var att hemma hos mamma så kände jag att jag inte kunde prata med henne på samma sätt som jag pratade med X. När jag satte mig med henne så pratade hon med mig och förklarade vissa saker. X förklarade varför man kan känna så och varför det är så ibland. Det var väl det som var skillnaden. Najda

36 Om delaktighet, att inte vilja vara i sin kontaktfamilj Alltså, mamma var ju allt för mig, det var ju alltid vi två. Jag tyckte inte alls om att åka dit. När jag väl var där var det ganska okej, dom hade en son i min ålder. Det var väl hyfsat när jag var där men jag saknade henne hela tiden och när jag skulle åka dit, jag fruktade verkligen det, jag ville inte. Anna

37 Om delaktighet och uppföljning Nej, jag kommer inte ihåg att dom har gjort det. Men det är ju möjligt att dom har ringt och frågat om det funkar bra och sådär.. Jag kommer inte ihåg nån gång att sociala var och hälsade på i kontaktfamiljen heller. Dom kanske skulle komma under en helg och att man gör ett stickprov att det funkar. Och då är det jättesvårt som barn och säga att det inte funkar. Men att man frågar vad har ni gjort den här helgen? Vad ska ni göra nästa gång? Och att man efter hand kollar med barnen och föräldrar vad dom tycker. Torbjörn

38 Om delaktighet och kontakt med socialtjänsten Jag har för mig att dom [samtalen med socialtjänsten] var pirriga och sen när man väl satt där så Man sa inte hela sanningen det gjorde man inte... Socialen har nån gång frågat om vi ville vara där lite oftare eller hur är det och vara där och så men eftersom man var tvungen och säga att allt var bra hemma så blev det väl därför det inte blev utökat. Viveka

39 Kontaktförälder som en Significant other Det har ju varit en vårdstvist om mig förr...då var ju X inkopplad och allt det där och hjälpte mig och stöttade mig igenom det där. Och då har X sagt att, hon har ju gillat min mamma och inte haft nånting emot henne så eller nånting, men hon har sagt det att min mamma är väldigt, väldigt speciell och det har socialen också sagt. Så att jag har ju inte haft det lätt med henne, så det är mycket därför jag har kontakt med X än idag. (Nadja)

40 För vem ska insatsen vara? Primärt för barnet/ungdomen: - Väsentligt att formulera syftet så att inte barnet framstår som problembärare. - Viktigt att berätta för barnet varför en kontaktfamilj ska tillsättas. För föräldrarna: - Avlastning för föräldrarna formuleras ofta som syfte för insatsen. - Hur formuleras detta så att barnet inte framstår som problembärare?

41 Insats för livet eller barndomen? Studier av registerdata visar inga positiva resultat för dem som tidigare haft kontaktfamilj. - Data omfattar båda kontaktinsatserna. - Data säger inget om hur barndomen gestaltat sig för gruppen. Intervjuer med barn/unga vuxna beskriver - Erfarenheter om barndom och vuxenblivandet.

42 Till sist grunder för EBP Kvantitativ och kvalitativ forskning kompletterar varandra och utgör gemensamt grund för utveckling av det sociala arbetets praktik. Epidemiologiska studier ger en helhetsbild. Intervjuer, fokusgrupper och enkäter med både brukare och professionella ger en närsynt bild och kan användas på lokal nivå. Intervjuer med barn/unga vuxna ger ett brukarperspektiv och kan bidra till ökad delaktighet.

43 Presentationen kan laddas ner från hemsidan: För ytterligare information kontakta, Mob ,

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Första halvåret 2013

Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Första halvåret 2013 Arbetsrapport 2014:2 Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Första halvåret 2013 Annika Almqvist & Per Åsbrink Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Första halvåret 2013 Annika Almqvist

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Föräldrastödsprojektet 16-25

Föräldrastödsprojektet 16-25 Föräldrastödsprojektet 16-25 Ett treårigt stadsdelsöverskridande projekt i Göteborgs stad i samverkan med DART Startade 1/4-2013 Finansierat av Göteborgs stads särskilt avsatta medel för insatser riktade

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet.

Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet. Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet. FoU Välfärd 110825 Seminarium 2d Implementering Lotta Berg Eklundh FoU Nordost BBIC-triangeln Hälsa Grundläggande

Läs mer

KUNSKAP TILL PRAKTIK

KUNSKAP TILL PRAKTIK KUNSKAP TILL PRAKTIK Viveka Sundelin Wahlsten Docent och psykolog, Institutionen för Neurovetenskap, BUP i Uppsala, Beroendecentrum i Stockholm EWA-mottagningen och Rosenlunds Mödravårdsteam VARFÖR HAMNAR

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Presentation av arbetet med ett forsknings- och utvecklingsprojekt om barns delaktighet i Norrtälje

Presentation av arbetet med ett forsknings- och utvecklingsprojekt om barns delaktighet i Norrtälje Presentation av arbetet med ett forsknings- och utvecklingsprojekt om barns delaktighet i Norrtälje Seminarium med forskarnätverket Barn som anhöriga 20180205 Lotta Berg Eklundh Vilken sorts forskningsprojekt

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Maria Branting och Peter Nilsson, utredare Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Birgitta Svensson, fil. dr, universitetslektor i socialt

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson Stöd ett barn Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson 2 Om den här broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som vill hjälpa och stötta ett barn eller en ungdom. Här kan du läsa om mer om de

Läs mer

Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Första halvåret 2014

Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Första halvåret 2014 Arbetsrapport :14 Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Annika Almqvist & Per Åsbrink Att öka kunskapen om barnen i gruppverksamheter Annika Almqvist & Per Åsbrink Arbetsrapport :14 FoU Välfärd

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

ATT UTVECKLA FAMILJEPERSPEKTIVET I MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN. Per Jörnmyr, projektledare Karin Swensån Retzman, processledare

ATT UTVECKLA FAMILJEPERSPEKTIVET I MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN. Per Jörnmyr, projektledare Karin Swensån Retzman, processledare ATT UTVECKLA FAMILJEPERSPEKTIVET I MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Per Jörnmyr, projektledare Karin Swensån Retzman, processledare Kunskap till praktik- stöd till föräldrar Beakta barns behov av information,

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Användning av BRA- Barns rätt som anhöriga

Användning av BRA- Barns rätt som anhöriga Användning av BRA- Barns rätt som anhöriga Maria Eriksson Forskanätverket Barn som anhöriga 18-19 september 2018 maria.eriksson@esh.se Exempel på BRA i en insatstrappa Behandling Synliggörande & generell

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

På spaning efter barnperspektivet

På spaning efter barnperspektivet På spaning efter barnperspektivet Temadag Forsa Syd Malmö den 30 oktober 2012 Bodil Rasmusson, slektor Socialhögskolan, Lunds Varför är det så svårt att tillämpa ett barnperspektiv i den sociala barnavården?

Läs mer

Kontaktfamilj till vem, varför och hur?

Kontaktfamilj till vem, varför och hur? FoU rapport 2013:3 Kontaktfamilj till vem, varför och hur? Handläggare inom Socialtjänsten i samtliga kommuner i Gävleborgs län beskriver en av sina vanligaste tjänster riktad till barn och unga Marie

Läs mer

Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv

Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv FÖR BARNENS SKULL Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv Maria.Bangura_Arvidsson@soch.lu.se, id hl Socialhögskolan, l Lunds universitet it t Föreläsningen Familjerätts-

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

UNGDOMSENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

UNGDOMSENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. UNGDOMSENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av ungdomar som deltagit i någon av Terapikoloniers sommarverksamheter 2013. Enkäter skickas efter avslutad sommarperiod på Terapikolonier

Läs mer

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten En sammanfattning av utvärderingen av införandet av Eget val ur ett brukarperspektiv Bo Davidson Linköpings universitet och FoU-centrum Under

Läs mer

DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL

DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL Olika perspektiv i synen på barnen Riskperspektiv en riskgrupp för psykisk ohälsa, missbruk

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Möten med barn som upplevt våld: barns perspektiv. Maria Eriksson Familjerättsdagarna 23 mars 2012

Möten med barn som upplevt våld: barns perspektiv. Maria Eriksson Familjerättsdagarna 23 mars 2012 Möten med barn som upplevt våld: barns perspektiv Maria Eriksson maria.eriksson@soc.uu.se Familjerättsdagarna 23 mars 2012 Barn som upplevt pappas våld mot mamma möter familjerätten: utsatta barn som sociala

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Öka kompetensen hos de professionella som möter barn, påverka beslutsfattare

Läs mer

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2009-04-07 Anne Harju 1

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2009-04-07 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2009-04-07 Anne Harju 1 Bakgrund - Samhällelig debatt om barnfattigdom. - Studier talar ofta om barn, inte med. - Omfattning och riskgrupper i fokus. - År 2005: Malmö

Läs mer

Barnombudsmannen Cecilia Sjölander

Barnombudsmannen Cecilia Sjölander Barnombudsmannen Cecilia Sjölander Barn berättar Jag vet inte hur mycket jag orkar. Jag måste få prata med nån men jag tycker det är skämmigt och jag vill inte vara initiativtagare. Flicka 16 år Jag har

Läs mer

Genomförandet av mätningen 2015

Genomförandet av mätningen 2015 Genomförandet av mätningen 015 I sammanställningen redovisas resultaten från den enkät som genomfördes vid Socialförvaltningens Vuxensektion under 015. Enkäten utförs årligen. Enkäten riktades till alla

Läs mer

Till alla barn och ungdomar

Till alla barn och ungdomar VÅRD OCH OMSORG Till alla barn och ungdomar som träffar socialsekreterare i Sala Hej, Vi som jobbar som socialsekreterare här i Sala tycker att det viktigaste med vårt arbete är att se till att alla barn

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Ulrika Ferm, Margaretha Jenholt Nolbris, Annikki Jonsson, Petra Linnsand och Stefan Nilsson På uppdrag

Läs mer

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN Mina Gäredal Edward Summanen Unga hbtq-personer som har sex mot ersättning Från Osynliga synliga aktörer 13 personer mellan 15 och 25 år som inte

Läs mer

När jag var 8 år gammal flyttade

När jag var 8 år gammal flyttade Egna upplevelser av fosterhemsplacering som barn och biologisk förälder Idag har vi stor kunskap om föräldrars betydelse för sina barn. Föräldrar är viktiga i barns liv och därmed också betydelsefulla

Läs mer

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN FÖRA BARNEN PÅ TAL BEARDSLEES FAMILJEINTERVENTION Heljä Pihkala 15/11 2012 BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN TVÅ METODER MED SAMMA GRUNDANTAGANDE: ÖPPEN KOMMUNIKATION OM FÖRÄLDERNS SJUKDOM/MISSBRUK

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

DUS-samtal delaktighet och utvecklingsstödjande samtal i början av placering

DUS-samtal delaktighet och utvecklingsstödjande samtal i början av placering DUS-samtal delaktighet och utvecklingsstödjande samtal i början av placering ATT FÅ INFORMATION Har du fått veta vad som ska hända / händer? Hur fick du reda på det? Vad har du fått reda på? Kunde något

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Erfarenhetsseminarie Västermodellen

Erfarenhetsseminarie Västermodellen Erfarenhetsseminarie Västermodellen 13 september EN HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Agenda 13.00-13.30 13.30-13.50 13.50-14.00 Gun o Ingrid bakgrund och sammanställt material Jeanette presenterar följeforskningsresultat

Läs mer

Barnperspektiv i socialtjänsten

Barnperspektiv i socialtjänsten Barnperspektiv i socialtjänsten Samtal i fokusgrupper Alltså det är ett begrepp. Man säger barnperspektivet. Men just det där att man faktiskt alltid tänker efter vad man faktiskt menar när man säger det.

Läs mer

Fritidshem ska vara en fristad

Fritidshem ska vara en fristad Barn med föräldrar i fängelse kanske inte är en speciellt vanlig företeelse på fritidshem. Men oavsett social bakgrund ska varje barn bemötas utifrån sina behov, säger fritidspedagogerna Christina och

Läs mer

Som familj leva med Svår Traumatisk Hjärnskada (STH) under 7 år Familjeintervjuer

Som familj leva med Svår Traumatisk Hjärnskada (STH) under 7 år Familjeintervjuer Som familj leva med Svår Traumatisk Hjärnskada (STH) under 7 år Familjeintervjuer Maud Stenberg MD PhD, Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering, Umeå Universitet Britt-Inger Saveman RNT PhD

Läs mer

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Några frågor och svar om intervjuerna med före detta fosterbarn Varför ska vi intervjua våra före detta fosterbarn? Svar: Vi behöver ta till

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

RIKTLINJER för insatser Kontaktperson/ - familj enl SoL, LVU och LSS

RIKTLINJER för insatser Kontaktperson/ - familj enl SoL, LVU och LSS 1 Vård och omsorgsförvaltningen RIKTLINJER för insatser Kontaktperson/ - familj enl SoL, LVU och LSS Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-06, 32 2 Innehållsförteckning Lagstiftning... 3 Syfte, mål...

Läs mer

Till dig som bor i familjehem

Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Din socialsekreterare heter... och har telefonnummer... E-postadressen är... Gruppledaren för din socialsekreterare heter... och har telefonnummer...

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Biografiskt arbete i. processen

Biografiskt arbete i. processen återhämtnings-terhämtnings processen Mathilda Wrede-seminarium 14.3.06 Johanna Levälahti (PM) Definition av biografiskt arbete Att upptäcka att man kan förändras och utvecklas Ha tid och möjlighet att

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Frågar man inget får man inget veta. Jessika Arvik Lisa Dahlgren Oskarshamn

Frågar man inget får man inget veta. Jessika Arvik Lisa Dahlgren Oskarshamn Frågar man inget får man inget veta Jessika Arvik Lisa Dahlgren Oskarshamn Bakgrund Anhörig organisation vårt uppdrag Föra fram barnens röst Haft kontakt med tusentals barn Rapport 2012 Frågar man inget

Läs mer

Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta?

Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta? Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta? Ingrid Höjer Professor i socialt arbete Institutionen för socialt arbete Presentationens innehåll: Vad vet vi redan? Kort om situationen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Ulrika Ferm, Margaretha Jenholt Nolbris, Annikki Jonsson, Petra Linnsand och Stefan Nilsson, 2014

Läs mer

UBU-VB. Lokal Uppföljning av insatser Barn och Unga i dygnetruntvård (HVB, Stödboende, Träningsboende och SiS)

UBU-VB. Lokal Uppföljning av insatser Barn och Unga i dygnetruntvård (HVB, Stödboende, Träningsboende och SiS) UBU-VB Lokal Uppföljning av insatser Barn och Unga i dygnetruntvård (HVB, Stödboende, Träningsboende och SiS) Bakgrund till UBU Pilotprojektet inleddes i januari 2011 och avslutades i juni 2012 Syftet

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Våld i nära relationer inom BUP- förekomst och behandlares erfarenheter av att identifiera våldet

Våld i nära relationer inom BUP- förekomst och behandlares erfarenheter av att identifiera våldet Våld i nära relationer inom BUP- förekomst och behandlares erfarenheter av att identifiera våldet Nationell konferens barn som anhöriga 2013-09-14 Ole Hultmann, Fil. lic, doktorand vid Psykologiska institutionen,

Läs mer

Barnens Internet. Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog. http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet

Barnens Internet. Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog. http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet Barnens Internet Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet Barnens Internet Medarrangör av skolfred Förebyggande När något hänt Kvällens innehåll Tv- och dataspel Sociala

Läs mer

"Det är som en extrafamilj"

Det är som en extrafamilj 1 2 "Det är som en extrafamilj" De flesta barn och ungdomar med funktionshinder bor hemma hos sina föräldrar. En stödfamilj är en möjlighet för dessa föräldrar att få avlastning för att hämta ny kraft,

Läs mer

Dags att prata om

Dags att prata om 2016-10-28 Dags att prata om De flesta övergrepp kommer aldrig till myndigheternas kännedom! Knappt en av tio har anmält övergreppen De flesta berättar för någon Tonåringar berättar oftast för en kompis

Läs mer

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig?

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig? ? S.O.C. Hör du mig 25 mars 2017 En workshop med socialsekreterare och ungdomar som haft kontakt med socialtjänsten och vill utveckla socialtjänsten. Socialtjänsten i Helsingborg har under ett antal år

Läs mer

Klara, färdiga, gå! Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter. Barnombudsmannens årsrapport 2007

Klara, färdiga, gå! Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter. Barnombudsmannens årsrapport 2007 Klara, färdiga, gå! Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter Barnombudsmannens årsrapport 2007 Alla har rätt till en bra barndom här och nu! Medborgare i unga år Föräldraskapande Före skolan Hälsa

Läs mer

Kontaktfamilj den glömda insatsen. Resultat av en enkät bland landets kommuner

Kontaktfamilj den glömda insatsen. Resultat av en enkät bland landets kommuner Kontaktfamilj den glömda insatsen Resultat av en enkät bland landets kommuner Kontaktfamilj den glömda insatsen? Resultat av en enkät bland landets kommuner 1. Inledning 3 2. Bakgrund 4 3. Redovisning

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

En undersökning av samiska ungdomars hälsa och levnadsvillkor.

En undersökning av samiska ungdomars hälsa och levnadsvillkor. UMEÅ UNIVERSITET Inst för Klinisk Vetenskap 901 85 Umeå En undersökning av samiska ungdomars hälsa och levnadsvillkor. Detta är undersökning som vänder sig till samiska ungdomar från åk 6 till gymnasiet.

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

SMS-FRÅGOR UNDER KONFERENSEN BARN SOM BEVITTNAT VÅLD

SMS-FRÅGOR UNDER KONFERENSEN BARN SOM BEVITTNAT VÅLD SMS-FRÅGOR UNDER KONFERENSEN BARN SOM BEVITTNAT VÅLD 2011-11-23 Anders Broberg om barns utsatthet 1. Definitionen mellan psykiskt våld och emotionellt våld? 2. Varför kan inte samtliga siffror vara sanna?

Läs mer

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Innehållsförteckning Familjehemscentrum... 2 Enkätstudien... 4 Varför och för vem görs studien?... 4 Vad ska studeras?... 4 Av vem görs studien?...

Läs mer

Intervjustudie. Barntraumateamet 2013-2014. Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet

Intervjustudie. Barntraumateamet 2013-2014. Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet Intervjustudie Barntraumateamet 2013-2014 Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet Deltagare Totalt 29 st varav 15 ungdomar 14 föräldrar Deltagare

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

SAMHÄLLET BEHANDLADE INTE FLICKOR SÄRSKILT BRA

SAMHÄLLET BEHANDLADE INTE FLICKOR SÄRSKILT BRA HISTORIEN OM DIPTI Det här är berättelsen om en kvinna som övervann ojämlikhet och blev forskare, kvinnoaktivist, social entreprenör och chef över Rangsutras samarbete med IKEA. HISTORIEN OM DIPTI / s.

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

En modell för avslutandet av familjehemsvården

En modell för avslutandet av familjehemsvården En modell för avslutandet av familjehemsvården Kerstin Andersson, Borlänge Bertil Björklund, Smedjebacken Kristina Carlström, Upplands Väsby Kristina Grebelius, Sundsvall Eva Kollberg, Angered Margareta

Läs mer

Föräldragrupper på Mini Maria Göteborg

Föräldragrupper på Mini Maria Göteborg Föräldragrupper på Mini Maria Göteborg Folkets Hus 2015-05-06 Ingegerd Nilsson Socionom Samordnare Mini Maria Hisingen Mattias Gullberg Auktoriserad socionom Legitimerad psykoterapeut Handledare i psykosocialt

Läs mer

Barns upplevelser av instabil samhällsvård

Barns upplevelser av instabil samhällsvård Barns upplevelser av instabil samhällsvård En studie baserad på intervjuer med 12 barn i åldern 8-18 år. Om barns upplevelser av instabil samhällsvård och deras relationer till föräldrar, vårdgivare och

Läs mer