Temadagar om värderingar mm. Ett samarbete mellan studie- och yrkesvägledare och kurator vid Fjärdhundraskolan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Temadagar om värderingar mm. Ett samarbete mellan studie- och yrkesvägledare och kurator vid Fjärdhundraskolan."

Transkript

1 Syfte Temadagar om värderingar mm. Ett samarbete mellan studie- och yrkesvägledare och kurator vid Fjärdhundraskolan. Att bli medveten om sig själv - att stärka den enskilda individen. Stärka gruppen som helhet. Är att öka arbetsron i klassrummet. Dagordning Dag 1 Räkna till 30 Viskleken (påståendena på lappar) Heta stolen lära känna varandra Så här tycker jag - stå för sin åsikt Lära känna varandra (konverseringskort) Välja bilder, vem är jag som klasskompis Sån är jag kort 4-hörnsövningar Heta stolen klassen Hemliga vännen Utvärdering (kort) Dag 2 Heta stolen skolan & framtiden och värderingar om yrke, arbete, könsroller mm 4-hörnsövning Självbildscollage (Tidningar, saxar. Lim, vita storpapper) Medaljens baksida Heta stolen påståenden om våld Oavslutade meningar Presenten Livsöden del 1-3 Hemliga vännen Utvärdering (kort) Räkna till 30 Syfte: Att upptäcka andra sätt att kommunicera än med hjälp av ord. Titta /blunda Genomförande: 1. Gruppen ska stå eller sitta i en ring. 2. Tillsammans ska gruppen räkna till Ingen får säga något annat än 1, 2, 3 etc. och turen får inte gå i ordning. 4. Om två personer eller fler säger samma tal samtidigt börjar övningen om från Om gruppen hittar en metod, exempelvis att någon tittar på den som ska säga nästa tal, be gruppen försöka igen utan att använda metoden.

2 Viskleken Syfte: Ett budskap kan lätt förändras och förvrängas genom att det återberättas av olika personer. Dessa personer kanske inte var med från början eller upplevde händelsen på samma sätt som de andra som var med. Många av oss lekte viskleken som barn, en ganska simpel lek kan vi tycka, men ett bra exempel på hur ett budskap kan förändras. Genomförande: 1. Be hela gruppen att sätta sig i en ring. 2. En person börjar med att viska en mening (gärna lite komplicerad) till personen till vänster. 3. Denna person ska sedan viska det han/hon hörde till personen bredvid osv. 4. Då meningen har viskats hela vägen runt och är framme hos den sista personen bredvid den som sa meningen, be personen säga meningen högt. 5. Jämför med det ursprungliga meddelandet. 6. Låt gärna deltagarna prata av sig lite innan du drar igång den riktiga diskussionen. Diskutera sedan meningen med övningen. 7. Gå igenom vad aktivt lyssnande innebär. 8. Idéstorma kring tips om saker att tänka på som aktiv lyssnare. Exempel på meningar som går att viska Denna klass har svårt att samarbeta Det finns ingen arbetsro i klassen I klassen pratar vi hela tiden Vi borde visa varandra mer respekt Vi borde vara snällare mot varandra Vad kan jag göra för att det ska bli bättre i klassen Skolan har stor betydelse för min framtid. Övning; Heta stolen lära känna varandra Vill jobba med djur som vuxen Längtar efter att bli vuxen Tror att vuxna är mindre rädda än ungdomar Tycker att killar får gråta Vill ha många barn Vill bli rik Tycker att 14-åringar själva ska ha hand om barnbidraget Skulle kunna avstå från TV en månad

3 Trivs för det mesta i skolan Tycker att det är bra att det finns mobiltelefoner Tycker om att åka skateboard Tycker att det är roligare ju äldre man blir Tycker att föräldrar jobbar för mycket Tycker att tonåringar bör få bestämma när de ska komma hem på kvällarna Tycker om att vara ute i skogen Tycker att det är roligt att dansa Tycker om att skriva dikter, dagbok Tycker att föräldrar kan var ens bästa vänner Vill ha en egen häst Bill bo utomlands som vuxen Tycker att tjejer och killar är lika bra Tycker det är roligare när man har pengar Tycker om vara ensam ibland Övning; Så här tycker jag stå för sin åsikt Be alla sitta ner, eleverna ska svara på frågorna genom att; Ja= upp med armarna Nej= ner med armarna Kanske/ibland= armarna i kors över bröstet Eleverna får inte prata under övningen Skulle du vilja vara känd? Ser du på tv varje dag? Spelar du dator varje dag? Tycker du om att sporta? Har du något fritidsintresse? Äter du godis varje dag? Tycker du om musik? Gillar du mode? Tycker du om att läsa böcker? Tycker du om att gå på bio? Tycker du om att läsa tidningar? Tycker du om att fika med dina kompisar? Tycker du om att lana? Tycker du om att shoppa? Tycker du som alla andra? Nästa steg; Be alla elever BLUNDA Frågor; Har du gjort bort dig inför andra någon gång? Har du ljugit för en vän? Har du varit kär någon gång? Är du kär just nu? Har du gjort något elakt på senaste tiden?

4 Kan du prata öppet med dina föräldrar? Den som mobbar gör den rätt? Har någon gjort dig ledsen nyligen? Tycker du att det är häftigt att röka eller snusa? Är det svårt att visa åsikt när alla andra tycker tvärtom? Blir man påverkad när man ser när vad de andra svarar? Sårar man andra om man talar illa om dem? Reflektion; Fråga eleverna om det var lättare eller svårare att svara när man blundade. Diskutera varför. Övning; Lära känna varandra (utvalda kort) Syfte: Underlätta att deltagarna lär känna varandra genom att, i början av ett möte, framförallt med en ny grupp, öppna upp stämningen. Teambuilding. 1. Börja med att dela in deltagarna i par. 2. Alla deltagare får dra ett konversationskort. 3. Diskutera utifrån korten med sin partner ett kort i taget. 4. Ge tid till båda parter att samtala. 5. Byt partner dra nya kort. 6. Diskutera i helgrupp hur kändes det här? Det som händer är att människor ganska snabbt lär känna varandra. Material Konverseringskort Fråga mera konversera mera Välja bilder, vem är jag som klasskompis Sån är jag kort Syfte: Att deltagarna får öva i kommunikation och på att prata om sig själva. Vem är jag som klasskamrat/kompis? Övningen fungerar lika bra som en kommunikationsövning, där man vill få igång deltagarna att prata med varandra om sig själva. Kan användas för att prata om sig själv som man, kvinna, arbetskamrat, ledare osv.

5 1. Lägg ut en mängd olika bilder eller kort på ett bord eller golvet. 2. Låt deltagarna välja ut en eller två bilder bland alla dessa bilder. 3. Fundera nu själva över vad den bild ni valde kan säga om er som klasskamprat/kompis! 4. Sätt er sedan i grupper om fyra. (Helst med personer som ni inte känner.) 5. Diskutera era bilder och er själva med era klasskamrater/kompisar! 6. Diskussion i helgrupp hur var denna uppgift? Hur kändes det att använda samtalskort? Tror ni att uppgiften bygger broar? Obs! Viktigt att det är med klasskompisar som ni inte känner så bra, inte några som ni hänger ihop med hela tiden. Material Använda vägledningskort Så n är jag Övning; 4-hörnsövningar Vad uppskattar du mest hos en vän? 1. Man kan prata om allt. 2. Man har samma intressen. 3. Man kan skratta tillsammans. Hur avskyr du att bli behandlad av dina kompisar? Vad vore värst att bli utsatt för? 1. Lögner och ryktesspridning 2. Bli hånad, ironisk bemött 3. Svek En tjej som går några klasser under dig blir knuffad av en annan på rasten och du är den enda som ser det. Tjejen som blir knuffad får rejäla skrapsår det blöder och ser otäckt ut men hon gråter inte. Vad gör du? 1. Ingenting

6 2. Går fram och frågar hur det gick och frågar om det gör ont 3. Säger till den andra tjejen som knuffade Du är i skolan och hör två pojkar som du inte känner prata illa om en person i din klass. Vad gör du? 1. Vänder mig mot pojkarna och ifrågasätter 2. Ingenting 3. Säger ingenting just då men berättar för en annan klasskamrat senare Vad tycker du är viktigast i en klass 1. Att alla har någon att vara med 2. Att vi har kul ihop 3. Att vi är snälla mot varandra Vad är värst i en klass 1. Att bli mobbad 2. Att känd som den värsta klassen 3. Att inte ha någon att vara med En bra kompis är en som 1. Är glad och rolig att vara med 2. Man kan lita på 3. Säger ifrån när någon är elak En flicka gör en muntlig redovisning för klassen. Hon verkar nervös. Samtidigt hör du några andra flickor sucka och viska längst bak i klassrummet. Vad gör du? 1. Ingenting 2. Säger åt dem att vara tysta 3. Vänder mig ger flickorna en menade blick Reflektion; Hur tror du att klassen reagerar när du agerar enligt ditt val?

7 Skulle du verkligen våga göra det du valt? Heta stolen klassen OBS! Reflektera allt eftersom som exempel be gärna någon utveckla vidare sitt ställningstagande. I vår klass har alla vänner I vår klass är ingen utanför I vår klass lyssnar alla på varandra I vår klass förekommer inga dumma kommentarer mot varandra på lektionerna I vår klass har vi arbetsro I vår klass finns ingen mobbing I vår klass vågar jag säga vad jag tycker om saker och ting I vår klass visar vi varandra hänsyn I vår klass har vi en vi känsla I vår klass är pratig I vår klass hjälper vi varandra I vår klass finns det någon/några som stör/förstör på lektionerna I vår klass finns det någon/några som bestämmer I vår klass stöder och uppmuntrar vi varandra I vår klass har vi en tuff stil med varandra I vår klass brys sig alla om varandra I vår klass är stämningen bland flickorna god I vår klass är stämningen bland pojkarna god I vår klass har ett bra ryckte I vår klass är alla vänner I vår klass måste man betes sig på ett visst sätt för bli accepterad I vår klass talar vi ofta illa om varandra I vår klass skrattar man åt de som svarar fel I vår klass är några utfrusna I vår klass törs man ha en avvikande mening I vår klass bestämmer en liten klick I vår klass bestämmer flickorna mer än pojkarna I vår klass bestämmer pojkarna mer än flickorna I vår klass är det häftigt att få dårligt resultat på proven Jag skulle kunna anstränga mig mer för att bidra till en bättre stämning i klassen Jag känner mig ofta arg i skolan Jag gillar att små retas med en del av mina kompisar Jag har en eller flera bra kompisar i klassen Jag kan samarbeta med vem som helst av mina klasskamrater Jag blir ofta retad av mina klasskamrater Jag trivs i klassen Jag tycker att det är häftigt att få dårligt resultat på proven Jag bryr mig inte om skolan I vår klass tycker man inte att skolan är viktig Jag vill ha ett bra jobb i framtiden

8 Jag vill studera vidare Jag vill kunna försörja mig själv Jag vill kunna flytta hemifrån Jag vill ha bra betyg Jag skulle kunna anstränga mig i skolan Ibland slarvar jag med läxorna Mina föräldrar tycker att jag borde anstränga mig mer i skolan Mina föräldrar tycker att vi har bekymmer med arbetsron i klassen Avslutande reflektion; Vad tyckte de om uppgiften, fick de några särskilda tankar om klassen Hemliga vännen (kartong, papper och penna) Alla elever skriver sitt namn på en lapp, viker ihop den noga och ledaren samlar in den. Sedan får alla elever dra varsitt namn. De får inte säga vem i klassen de fått som hemlig vän. Uppdraget blir att skriva en till tre positiva saker om sin hemliga vän tills man samlar ihop lapparna igen. OBS man ska inte skriva vem man är på lappen, man ska vara hemlig vän. När ledaren har samlat ihop alla lappar drar han/hon en i taget, läser upp högt vad som står på lappen. Ex. Kalle så här står det på din lapp, du är en bra kompis, du gjorde ett snyggt mål på fotbollen i måndags. Utvärdering med hjälp av samtalskort Dag 2 Övningar: Heta stolen påståenden om skolan Skolan är bra på att stärka självförtroendet hos elever Skolan behandlar alltid pojkar och flickor rättvist Det är bra att dela på flickor och pojkar i en del ämnen Skolan borde vara frivillig från årskurs 7 De flesta elever trivs i skolan Alla elever vill vara duktiga i skolan Eleverna känner sig ofta stressande i skolan Återinför betygen på mellanstadiet Ta bort alla betyg Lärare är för slappa mot bråkiga elever Elever är för slappa i skolan i dag Eleverna borde få bestämma mer i skolan Det är bra att det finns friskolor Läraryrket verkar kul och intressant Skolan är bra på att stoppa mobbing Det borde vara fler praktiska ämnen i skolan Man går i skolan för att få en bra framtid Man lär sig mer i skolan än på fritiden Läraren har stor betydelse för bra stämning i klassen

9 Läraren har liten betydelse för stämningen i klassen Skolan är viktigt Många är rädda i skolan Tjejer är mer rädda än killar att prata högt i skolan Killar är mer rädda än tjejer att fråga om man ska bli tillsammans Om man har bra självförtroende är man mindre rädd Reflektion: Vad har de för tankar kring skolan och framtiden? Heta stolen - Värderingar om utbildning, yrke, arbete, könsroller och status Ingen skulle jobba om man fick pengar ändå Tjejer är intelligentare än killar Den som har pluggat längre ska ha högre lön Man får jobb efter att man slutat åk 9 Alla kan få jobb om de anstränger sig Tjejer ska hålla sig till kvinnoyrken Killar ska hålla sig till mansyrken 4-hörnsövning 1. Vad ska man göra med elever som vantrivs i skolan? 1. Låta dem slippa gå i skolan 2. Ändra skolan så att alla trivs 3. Samla alla som vantrivs i egna klasser 2. Det är bråkigt på en lektion, pratigt. Vad bör läraren göra? 1. Bli arg och köra ut eleven ur klassrummet 2. Ringa hem 3. Säga till ett par gånger och sedan inte bry sig 3. Största problemet i skolan är: 1. Att vuxna bestämmer för mycket 2. Den dåliga stämningen mellan kamraterna 3. Lärarna som inte håller efter de som bråkar 4. Hur ska en bra lärare vara? 1. Bestämd, styrande (så att alla lyssnar) 2. Låta eleverna vara med och bestämma 3. Kunna sitt ämne bra, göra det intressant 5.

10 5. Vad ska man göra om någon blir mobbad? 1. Berätta för en vuxen 2. Gå emellan själv 3. Inte något 6. På en lektion i svenska är din lärare ironisk över en klasskamrats uppsats inför hela klassen. Alla skrattar och du ser att din klasskamrat blir ledsen. Vad gör du? 1. Säger ingenting då, men pratar med min klasskamrat senare 2. Säger till läraren 3. Går efter lektionen till rektorn och berättar vad som har hänt Reflektion till fråga 6; Hur tror du att klassen reagerar när du agerar enligt ditt val? Skulle du verkligen våga gör det du valt? 7. Jasmine stöter ihop med sin kompis Mias kille på en fest, Mia är inte där. Min kille är tillsammans med en annan tjej på festen. Hur tycker du att Jasmine bör handla? 1. Gå fram och prata med killen på festen 2. Inte säga någonting 3. Berätta för Mia efteråt 8. Du ser en kamrat som mobbas flera gånger på vägen hem från skolan. Vad gör du? 1. Ingenting 2. Säger åt mobbarna att sluta 3. Pratar med läraren Övning; självbildscollage Syfte; lära känna sig själv och varandra Genomförande Eleverna samlar tidningsurklipp, bilder och andra symboler som är representativa för dem själv, var dom tycker om att göra, saker de uppskattar/önskar sig, platser, människor och idéer som betyder något för dem, samt deras drömyrke. Detta sammanställs på ett stort papper till ett collage om mig själv. Prestera sitt collage i smågrupper

11 Frågor att diskutera; Varför väljer man ta med vissa saker Hur brukar vi presentera oss själva annars Vad vet vi om varandra Hur bildar vi oss uppfattningar om oss själv och andra Övning; medaljens baksida Syfte; Hjälpa deltagarna att se sina egna starka sidor. Starta en diskussion om egenskapers betydelse. Genomförande; Alla ringar in minst fem egenskaper hos sig själva på lista A (se nedan). Sedan berättar de för gruppen varför de tycker så, och får gruppens respons. Lista B delas ut, med positiva översättningar av egenskaperna. Att diskutera Kan vi se våra egna goda sidor? Kan en egenskap vara en tillgång i en situation (tex. jobb) och ett hinder i en annan? Ordlista A 1. Fantasilös 2. Patsjuk 3. Dumdristig 4. Splittrad 5. Tråkig 6. Petig 7. Slarvig 8. Oresonlig 9. Snål 10. Orealistisk 11. Envis 12. Självgod 13. Velig 14. Tanklös 15. Inställsam 16. Egensinnig 17. Nyfiken 18. Bråkig 19. Feg 20. Tramsig 21. Beskäftig 22. Omständlig 23. Godtrogen 24. Slösaktig 25. Ombytlig 26. Osjälvständig 27. Lättlurad 28. Sällskapssjuk 29. Frågvis

12 30. Prestigekänslig 31. Sluten 32. Påflugen 33. Påstridig 34. Slapphänt 35. Skvallrig 36. Överkänslig 37. Rigid 38. Barnslig Ordlista B 1. Saklig 2. Sällskaplig 3. Modig 4. Mångsidig 5. Allvarsam 6. Noggrann 7. Bohemisk 8. Bestämd 9. Ekonomisk 10. Fantasifull 11. Uthållig 12. Självsäker 13. Försiktig 14. Spontan 15. Artig 16. Självständig 17. Intresserad 18. Livlig 19. Eftertänksam 20. Lekfull 21. Hjälpsam 22. Grundlig 23. Tolerant 24. Generös 25. Flexibel 26. Samarbetsvillig 27. Tillitsfull 28. Utåtriktad 29. Vetgirig 30. Stolt 31. Tillbakadragen 32. Framåt 33. Viljestark 34. Snäll 35. Meddelsam 36. Lyhörd 37. Principfast 38. Okonstlad

13 Heta stolen - Påståenden om våld Våldet kommer att öka bland ungdomar Det är bra med vaktbolag i bråkiga skolmiljöer Slag är värre än elaka ord Föräldrar ska ha rätt att örfila sina barn Den som slåss mest bestämmer i ett killgäng Det kan vara rätt att slåss ibland Ungdomar har för mycket vapen Om en kille slår sin tjej, ska hon göra slut direkt Om en tjej slår sin kille, ska han göra slut direkt Stoppa alla plågsamma djurförsök Alkohol och våld hör oftast ihop De som spelar våldsamma TV- och dataspel slåss mer Det är för mycket våld bland människorna i Sverige De som sysslar med kampsporter är mer våldsbenägna Tjejer beundrar killar som kan slåss De som slåss har ofta fått stryk hemma Vissa konflikter löser man bättre med slagsmål Många elever är rädda för andra elever på skolan idag Det är rätt att polisanmäla mobbing De som slåss får större respekt hos andra killar Fulla människor slåss mer Man blir påverkad av filmvåld Det är rätt att bära kniv när man är på stan på kvällen Övning; Oavslutade meningar (se arbetsmaterial) Alla elever sitter på stolar i en ring och drar en lapp i taget. Jag blir glad när Jag blir ledsen när. Jag blir arg när.. Det värsta jag vet är Jag blir rädd när... Jag skrattar åt Jag är bra på.. Såhär tycker jag att jag är Jag är stolt över mig själv när.. Jag lyssnar helst på. Idag känner jag mig.. Jag längtar till Jag tror att mina vänner tycker att jag är.. Det som gör mig till en bra kamrat är.. Jag skulle vilja kunna.. Det sämsta med mig är. Det roligaste jag varit med om Om jag fick mycket pengar skulle jag..

14 Ibland kan jag längta efter. Den bästa film jag sett.. Mitt bästa skolämne.. Mina föräldrar är En kompis ska vara. Snus är. Det som är bra med min klass är Om jag fick vara någon annan skulle jag vara Jag skulle vilja vara bättre på.. Föräldrar ska vara.. Jag tycker att rökning är Alkohol är.. Skolan är.. Det är pinsamt att.. Jag är bra på att. Det är viktigt att Vuxna borde vara mer. Mitt roligaste minne är. När jag blir vuxen vill jag. Jag tycker om människor som är Det bästa med att vara kille/tjej är. Det värsta jag vet är människor som är. Droger är.. Om jag vore fem år äldre skulle jag.. De som inte känner mig väl tycker ofta att jag är. Om jag var förälder skulle jag. Om jag var förälder skulle jag inte Att ge beröm till någon är. När jag får beröm av någon känner jag mig. Jag fyller år.. Min önskepresent är.. Jag känner mig orättvist behandlad när. Mitt bästa TV-program är. Jag äter helst. Något som borde förbjudas är Inom tre år ska jag. Efter skolan brukar jag.. Ett land jag vill besöka är Jag borde ägna mer tid åt... På helgerna tycker jag om att.. Ungdomar borde ha Jag tycker om människor som.. Jag är Jag tycker om att Det godaste jag vet är Man ser att en person har bra självförtroende på att han/hon.. Det äckligaste jag vet är.. Det sista jag gör innan jag går till skolan är.. Killar är Tjejer är

15 Att vara snygg/cool är Jag mår bra av att. Jämställdhet är. Jag skulle bli kränkt om Ensam är.. Jag tror att många har komplex för.. Jag litar på. Vår skola är. Att ha bra självkänsla betyder att. Jag ser upp till människor som. Om jag skulle känna mig utanför så skulle jag.. Hemma hos oss är det Det viktigaste i mitt liv är. Jag tycker att människor är dumma när de.. Jag skulle vilja bo i De viktigaste människorna i mitt liv är. Jag känner mig stressad av. Jag hoppas att Jag skulle vilja sluta med att.. Jag skulle vilja börja med att.. Jag ser ner på människor som. Övning; Presenter Var och en i gruppen skriven en lapp till var och en till de andra i gruppen. På lappen ska stå namn på den det gäller och positiv sak om personen. Lapparna läggs i en hög. Dra en lapp (inte om dig själv). Ge den till den det gäller, med kommentar. Reflektion; Var omdömena lika, vilken bild har andra av dig Övning; Livsöden del 1-3 (se arbetsmaterial) Del 1 och 2 gör eleverna enskilt. Del 3 gör de gruppvis. Efter att grupperna är klara med del 3, diskutera i helklass hur grupperna har resonerat. Livsöden del 1 Vilken av nedanstående personer skulle du känna mest för? Prioritera genom att rangordna nummer = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år B Nybliven änka, 35 år

16 C Ensamstående mor, 25 år D Ensamstående far, 25 år E Hjärtsjuk flicka, 15 år F Hjärtsjuk man, 55 år Livsöden del 2 Här får du följande kompletterande uppgifter om personerna A-F. Prioritera på nytt. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb C Ensamstående mor, 25 år. Går på gatan D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman Livsöden del 3 Diskutera fram en gemensam lösning med ledning av det som står här nedan om de sex personerna. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård. Helt klar i huvudet. Författare. B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb. Ses ofta i skvallerspalterna. Bröstcancer.

17 C Ensamstående mor, 25 år. Går på gatan. Nerknarkad. D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare. Alkoholist. E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare. Rullstolsbunden. F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman. Har ett år kvar att leva. Att diskutera efteråt: Vilka omprioriteringar gjorde ni och vad berodde det på? Vilket av ovanstående motiv värderar gruppen högst respektive lägst? Vilket beslut var svårast? Övning; Hemliga vännen Dag 2 Skriva 2 Positiva saker Alla elever skriver sitt namn på en lapp, viker ihop den noga och ledaren samlar in den. Sedan får alla elever dra varsitt namn. De får inte säga vem i klassen de fått som hemlig vän. Uppdraget blir att skriva en till tre positiva saker om sin hemliga vän tills man samlar ihop lapparna igen. OBS man ska inte skriva vem man är på lappen, man ska vara hemlig vän. När ledaren har samlat ihop alla lappar drar han/hon en i taget, läser upp högt vad som står på lappen. Ex. Kalle så här står det på din lapp, du är en bra kompis, du gjorde ett snyggt mål på fotbollen i måndags.

18 Utvärdering med hjälp av samtalskort Arbetsmaterial Denna klass har svårt att samarbeta Det finns ingen arbetsro i klassen I klassen pratar vi hela tiden Vi borde visa varandra mer respekt Vi borde vara snällare mot varandra Vad kan jag göra för att det ska bli bättre i klassen Skolan har stor betydelse för min framtid. Arbetsmaterial Jag blir glad när Jag blir ledsen när. Jag blir arg när.. Det värsta jag vet är Jag blir rädd när... Jag skrattar åt Jag är bra på.. Såhär tycker jag att jag är Jag är stolt över mig själv när.. Jag lyssnar helst på. Idag känner jag mig..

19 Jag längtar till Jag tror att mina vänner tycker att jag är.. Det som gör mig till en bra kamrat är.. Jag skulle vilja kunna.. Det sämsta med mig är. Det roligaste jag varit med om Om jag fick mycket pengar skulle jag.. Ibland kan jag längta efter. Den bästa film jag sett.. Mitt bästa skolämne.. Mina föräldrar är En kompis ska vara. Snus är. Det som är bra med min klass är Om jag fick vara någon annan skulle jag vara Jag skulle vilja vara bättre på..

20 Föräldrar ska vara.. Jag tycker att rökning är Alkohol är.. Skolan är.. Det är pinsamt att.. Jag är bra på att. Det är viktigt att Vuxna borde vara mer. Mitt roligaste minne är. När jag blir vuxen vill jag. Jag tycker om människor som är Det bästa med att vara kille/tjej är. Det värsta jag vet är människor som är. Droger är.. Om jag vore fem år äldre skulle jag.. De som inte känner mig väl tycker ofta att jag är. Om jag var förälder skulle jag.

21 Om jag var förälder skulle jag inte Att ge beröm till någon är. När jag får beröm av någon känner jag mig. Jag fyller år.. Min önskepresent är.. Jag känner mig orättvist behandlad när. Mitt bästa TV-program är. Jag äter helst. Något som borde förbjudas är Inom tre år ska jag. Efter skolan brukar jag.. Ett land jag vill besöka är Jag borde ägna mer tid åt... På helgerna tycker jag om att.. Ungdomar borde ha Jag tycker om människor som. Jag är

22 Jag tycker om att Det godaste jag vet är Man ser att en person har bra självförtroende på att han/hon.. Det äckligaste jag vet är.. Det sista jag gör innan jag går till skolan är.. Killar är Tjejer är Att vara snygg/cool är Jag mår bra av att. Jämställdhet är. Jag skulle bli kränkt om Ensam är.. Jag tror att många har komplex för.. Jag litar på. Vår skola är. Att ha bra självkänsla betyder att. Jag ser upp till människor som.

23 Om jag skulle känna mig utanför så skulle jag.. Hemma hos oss är det Det viktigaste i mitt liv är. Jag tycker att människor är dumma när de.. Jag skulle vilja bo i De viktigaste människorna i mitt liv är. Jag känner mig stressad av. Jag hoppas att Jag skulle vilja sluta med att.. Jag skulle vilja börja med att.. Jag ser ner på människor som Livsöden del 1 Enskild övning Vilken av nedanstående personer skulle du känna mest för? Prioritera genom att rangordna nummer = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år B Nybliven änka, 35 år C Ensamstående mor, 25 år

24 D Ensamstående far, 25 år E Hjärtsjuk flicka, 15 år F Hjärtsjuk man, 55 år Livsöden del 2 Enskild övning Här får du följande kompletterande uppgifter om personerna A-F. Prioritera på nytt. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb C Ensamstående mor, 25 år. Går på gatan D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman Livsöden del 3 Gruppövning Diskutera fram en gemensam lösning i grupp med ledning av det som står här nedan om de sex personerna. 1 = känner mest för 6 = känner minst för A Nybliven änkeman, 70 år. Helt beroende av ständig vård. Helt klar i huvudet. Författare. B Nybliven änka, 35 år. Vacker, intelligent och bra jobb.

25 Ses ofta i skvallerspalterna. Bröstcancer. C Ensamstående mor, 25 år. Går på gatan. Nerknarkad. D Ensamstående far, 25 år. Framgångsrik företagare. Alkoholist. E Hjärtsjuk flicka, 15 år. Duktig schackspelare. Rullstolsbunden. F Hjärtsjuk man, 55 år. En ledande vetenskapsman. Har ett år kvar att leva. Att diskutera efteråt: Vilka omprioriteringar gjorde ni och vad berodde det på? Vilket av ovanstående motiv värderar gruppen högst respektive lägst? Vilket beslut var svårast? Petra Palm, Studie- och yrkesvägledare Josephine Vikman, Kurator

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson AVmedia dagen 20151027 Ses offline Milla Skoglund Stina Nilsson Varför "ses offline"? AVmedia utbildning Många kränkningar på nätet, Trygghets gruppen Lektion 1 Kontrakt Kontrakt Kontrakt SES OFFLINE?

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar 4 HÖRN Vad är 4 hörn? Ledaren ger ett påstående, deltagarna får välja på att ställa sig i ett hörn, tre hörn har givna val och ett är öppet. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan.

Vi vill veta vad du tycker om skolan. Vi vill veta vad du tycker om skolan. 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Varje elev skriver ner så många förslag som den kan komma på. Samla förslagen på blädderblock. (välj ålder som ligger ca 2 år över

Varje elev skriver ner så många förslag som den kan komma på. Samla förslagen på blädderblock. (välj ålder som ligger ca 2 år över Jämställdhet och betygsskillnader Storyline Nyckelfrågor Aktiviteter Gruppering Material Resultat 1. Tonåringarna Vilka ord tror ni vi kan använda för att beskriva 17-åringar? Varje elev skriver ner så

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

TIMSS & PIRLS Elevenkät. Årskurs 4. Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! PIRLS/TIMSS Skolverket STOCKHOLM

TIMSS & PIRLS Elevenkät. Årskurs 4. Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! PIRLS/TIMSS Skolverket STOCKHOLM i k Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: TIMSS & PIRLS 2011 OBS! Vik och riv försiktigt! Elevenkät Årskurs 4 Skola: Elev: Klass: PIRLS/TIMSS Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 BARCODE j l Instruktioner

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Sanning & Konsekvens mellanstadiet

Sanning & Konsekvens mellanstadiet Sanning & Konsekvens mellanstadiet Stationshäfte med övningar, workshops och diskussionsfilmer INTRODUKTION Stationerna Varje station förbereds och genomförs i ett klassrum eller annan lämplig lokal på

Läs mer

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma.

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma Fostermamma Pappa Fosterpappa Pappas sambo/maka/make Mammas sambo/maka/make Någon bror/styvbror Någon syster/styvsyster

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola?

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt, skicka ändå in blanketten!

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport år 8. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport år 8. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande: 1072

Läs mer

Ronnaskolans plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Låg- och mellanstadiet

Ronnaskolans plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Låg- och mellanstadiet SÖDERTÄLJE KOMMUN 2010 Ronnaskolan Ronnaskolans plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Låg- och mellanstadiet Skolans värdegrund och uppdrag Människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Hur tycker du skolan fungerar?

Hur tycker du skolan fungerar? Hur tycker du skolan fungerar? För att få veta mer om hur det fungerar i skolan vill vi ställa några frågor till dig som går i årskurs 9. Statistiska centralbyrån (SCB) och Göteborgs universitet genomför

Läs mer

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: IDAN 1 Boken handlar om: Olle och Amir är bästa kompisar. En dag, på rasten, ser Olle att Amir är ledsen. Han frågar vad det är, men Amir vill inte berätta. Olle ser tre killar bakom Amir. De säger: Brunt

Läs mer

Likabehandlingsplanen i kortversion

Likabehandlingsplanen i kortversion Likabehandlingsplanen i kortversion Augustenborgsskolan & Rosenholmsskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är

Läs mer

Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan

Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan Mitt fina namn: Klass: Läsåret 2014/2015 1 Innehållsförteckning Melodi: Blinka lilla stjärna där... 3 FN... 4 KRÄNKNING ÄR... 5 MOBBING ÄR... 6 DISKRIMINERING

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med!

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med! Mina kompisar Kompisen är så positiv Undrar bara vad vi skall göra Mina kompisar, åh åh jag Eller min BFF, åh åh jag Ska hitta på nåt bra, åh åh jag Att gå till skolan nu, varje dag det känns bra Emojis

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: (N=479) (N=410) Djäkneparksskolan

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2014 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: (N=547)

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls Foto: Filip Lendahls Ett diskussionmaterial för elever, föräldrar och personal utifrån rapporten Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län 2006 Välkommen till Värsta! Barns och ungdomars hälsa är en viktig

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001.

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Namnståupp Gruppen sitter i cirkel. Först reser sig var och en i tur och ordning och i lugnt takt och säger sitt förnamn. Därefter

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer