Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan Vår referens. Michael Holmkvist Förvaltningscontroller

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan Vår referens. Michael Holmkvist Förvaltningscontroller"

Transkript

1 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum Vår referens Michael Holmkvist Förvaltningscontroller michael.holmkvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2016 KN Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att säkerställa att de av kommunfullmäktige fastställda målen uppfylls och att förvaltningen kan genomföra dess uppdrag. Med detta som utgångspunkt har en riskanalys genomförts. De risker som har identifierats ingår i föreslagen intern kontrollplan, tillsammans med åtgärder och granskningar. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att godkänna bilagd intern kontrollplan för 2016 Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2016 Bilaga Intern kontrollplan 2016 Bilaga Riskanalys för intern kontrollplan 2016 Beslutsplanering Kulturnämndens Arbetsutskott Kulturnämnden Ärendet Intern kontroll innebär i grunden att med en riskbaserad ansats säkerställa att de av fullmäktige fastställda målen uppfylls genom en effektiv, ändamålsenlig och säker förvaltning. Syftet med intern kontrollplanen är att särskilt granska eller åtgärder områden som tagits fram i genomförd riskanalys. Nämnden har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen, det vill säga ansvar för att rutiner, processer och system fungerar. I planen anges potentiell risk, tid för återrapportering och hur granskningen ska genomföras eller vilka åtgärder som ska vidtas samt vem som är ansvarig. Ansvariga Elisabeth Lundgren, kulturdirektör SIGNERAD

2 2 (2)

3 Internkontrollplan 2016 Kulturnämnden

4 Innehållsförteckning 1 Åtgärder Låg prioritering av kulturstrategin Otillräcklig information om nämndens mål och förvaltningens åtaganden Tekniska brister i systemstöd Kulturkartan Brister i system för kulturstödsansökningar Granskningar Brister i förvaltningens säkerhetsarbete Risk för att lokaler inte är fysiskt tillgängliga för alla besökare Kommungemensamma granskningar Felrekrytering Bristande förståelse för beslut Bristande serviceskyldighet... 9 Kulturnämnden, Internkontrollplan 2(9)

5 1 Åtgärder 1.1 Låg prioritering av kulturstrategin. Risk för att handlingsplanen till kulturstrategin inte prioriteras hos övriga förvaltningar på grund av bland annat resursbrist, vilket kan leda till att åtaganden inte uppfylls. Ansvarig Ivana Baukart Åtgärd Beskrivning Återrapportering till nämnd Realisering av kulturstrategin För att säkerställa att ambitionerna i kulturstrategin uppnås, har en handlingsplan tagits fram genom medverkan från alla förvaltningar och bolag inom Malmö stad. Handlingsplanen utgörs av ett antal åtaganden som förvaltningar påtagit sig att genomföra och som kulturnämnden ska samordna. Handlingsplanen är beslutsplanerad till kommunfullmäktige i januari, Kulturförvaltningen förbereder en intern organisation som syftar till att samordna och stötta övriga förvaltningar och kommunala bolag i genomförandet av handlingsplanen. Februari Otillräcklig information om nämndens mål och förvaltningens åtaganden. Risk för att kulturnämndens mål och åtaganden inte är kända hos förvaltningens medarbetare på grund av otillräcklig information/dialog, vilket kan leda till bristande måluppfyllelse. Ansvarig Michael Holmkvist Åtgärd Beskrivning Återrapportering till nämnd Information och dialog om nämndsmål och åtaganden För att säkerställa kunskap om och ansvarstagande för genomförande av åtaganden, är en intern organisation för delegerat ansvar under uppbyggnad. Vidare ska en kommunikationsplan tas fram som syftar till att hela organisationen ska känna till de övergripande målen och förstå hur respektive medarbetare kan bidra i arbetet. November 2016 Kulturnämnden, Internkontrollplan 3(9)

6 1.3 Tekniska brister i systemstöd Kulturkartan. Risk för teknisk instabilitet och brister i användarvänligheten i systemstöd för skolornas bokning av kulturevenemang. Detta kan leda till att nämndsmål om vidgat och ökat deltagande i kulturevenemang bland barn och ungdomar, inte uppnås. Ansvarig Hanna Sjöberg Åtgärd Beskrivning Återrapportering till nämnd Framtagande av kravspecifikation för Kulturkartan Alla funktioner ska ses över med särskilt användarfokus. Därefter ska en kravspecifikation tas fram som antingen leder fram till en vidareutveckling av befintligt system eller upphandling av en ny teknisk lösning. Maj Brister i system för kulturstödsansökningar. Risk för fortsatta brister i systemstöd för hantering av ansökningsformulär för kulturstöd, vilket kan leda till felaktigheter samt ineffektivitet och stress för medarbetare. Ansvarig Ann Bergström Åtgärd Beskrivning Återrapportering till nämnd Införande av digitalt verktyg för kulturstöd Arbete med införande av digitalt verktyg för kulturstöd har pågått under hela 2015 och fortsätter Samarbete med kulturförvaltningens IT-samordnare samt stadskontoret. Ambitionen är att så snart möjligt, förhoppningsvis under 2016, kunna införa ett digitalt verktyg för kulturstödet. Delrapportering i maj och november 2016 samt slutrapportering i februari 2017 Kulturnämnden, Internkontrollplan 4(9)

7 2 Granskningar 2.1 Brister i förvaltningens säkerhetsarbete. Risk för brister i förvaltningens säkerhetsarbete på grund av att rutiner, processer och organisation inte i tillräcklig omfattning är formaliserad och implementerad, vilket kan leda till otillräcklig krisberedskap. Ansvarig Jarl Hoffman Nulägesbeskrivning och förslag till åtgärder avseende förvaltningens säkerhetsarbete Områden och tillhörande rutiner Organisation avseende ansvar och befogenheter samt processer för förvaltningens säkerhetsarbete. Syfte med granskningen Syftet med granskningen är att beskriva nuläget kring förvaltningens säkerhetsarbete och ta fram förslag till åtgärder som syftar till att utveckla organisation och rutiner. Omfattning/avgränsning Granskningen ska genomlysa förvaltningens ansvar för säkerhetsarbetet i gränssnittet till andra förvaltningar och stadskontoret. Granskningsmetod Granskningen ska ske genom att befintliga processer kartläggs på en övergripande nivå och ansvar och befogenheter fastställs. Eventuella brister ska tydliggöras och förslag på åtgärder ska presenteras. Rapportering av resultat till Elisabeth Lundgren Återrapportering till nämnd November 2016 Kulturnämnden, Internkontrollplan 5(9)

8 2.2 Risk för att lokaler inte är fysiskt tillgängliga för alla besökare. Risk för att vissa offentliga lokaler inte är fullt tillgängliga, på grund av att de inte anpassats i tillräckligt hög grad, vilket kan leda till att vissa grupper inte har möjlighet att ta del av förvaltningens utbud. Ansvarig Jarl Hoffman Kartläggning av fysisk tillgänglighet till kulturförvaltningens publika utrymmen Områden och tillhörande rutiner I granskningen ska förvaltningens lokaler granskas utifrån ett tillgänglighetsperspektiv och nuläge ska fastställas. Syfte med granskningen Syftet med granskningen är att belysa i de fall det finns brister avseende den fysiska tillgängligheten och i förlängningen skapa underlag för att vidta åtgärder. Omfattning/avgränsning Granskningen omfattar i detta läge publika utrymmen, det vill säga utrymmen som är öppna för besökare, och inte administrativa utrymmen. Dock planeras detta ske i ett senare skede. Granskningsmetod Granskningen tar sin utgångspunkt i de kriterier som fastställts i Malmö stads tillgänglighetsguide. Respektive lokal ska granskas utifrån dessa kriterier och sammanvägas till en samlad bedömning. Rapportering av resultat till Elisabeth Lundgren Återrapportering till nämnd Maj 2016 Kulturnämnden, Internkontrollplan 6(9)

9 3 Kommungemensamma granskningar Följande risker och granskningar har tagits fram av stadskontoret och beslutats av kommunstyrelsen. Samtliga förvaltningar och bolag ska under 2016 genomföra dessa och återrapportera resultatet till kommunstyrelsen. 3.1 Felrekrytering Risk för felrekrytering p.g.a bristande följsamhet mot gemensam rekryteringsprocess, vilket kan leda till att vi inte rekryterar medarbetare som har bäst förutsättningar att klara uppdrag och uppnå mål. Rekryteringsprocessen Syfte med granskningen Granskningen syftar till att undersöka om Malmö stads kompetensbaserade rekryteringsprocess, fri från diskriminerande strukturer, tillämpas i alla rekryteringar. Omfattning/avgränsning Den processgrupp som samordnar det gemensamma arbetssättet kring rekrytering i Malmö stad plockar slumpmässigt plockar slumpmässigt ut 200 rekryteringar fördelade på samtliga nämnder och på olika nivåer. Granskningsmetod Digital enkät, framtagen av stadskontoret, skickas till rekryterande chef och till HR-avdelning senast i juni. Chef och HR-funktion besvarar frågor och uppskattar sin egen insats i rekryteringsarbetet. Resultatet av enkäten tillgängliggörs för förvaltningarna senast i september. Granskning innebär att ta fram dokumentation och sedan jämföra denna med enkätsvaren. Granskning ska göras av annan än HR-avdelningen på förvaltningen. Stadskontoret skickar i juni ut anvisning om vilken dokumentation som behöver samlas in och hur denna ska jämföras med enkätsvaren. Rapportering av resultat till Elisabeth Lundgren Återrapportering till nämnd November 2016 Kulturnämnden, Internkontrollplan 7(9)

10 3.2 Bristande förståelse för beslut Risk för att mottagare inte förstår innebörden av beslut p.g.a. att vi inte uttrycker oss vårdat, enkelt och begripligt, vilket kan leda till minskat förtroende för demokratin, men även att resurser får läggas på att i efterhand förtydliga för mottagaren. Klarspråk i beslut och beslutsunderlag Områden och tillhörande rutiner Granskning huruvida mottagare av beslut förstår innebörden av beslutet. Syfte med granskningen Syftet med granskningen är att undersöka om Malmö stad formulerar beslut i enlighet med 11 Språklagen (2009:600), d.v.s. att språket är vårdat, enkelt och begripligt. Omfattning/avgränsning En urvalsundersökning av beslut fattade av politiska organ ligger till grund för granskningen. Respektive förvaltning ansvarar för urvalet. Undersökningen ska inrikta sig på beslut som har en tydlig mottagare exempelvis enskilda Malmöbor, medarbetare, organisationer och myndigheter såsom förvaltningar. Granskningen ska omfatta sammanlagt minst 30 beslut fördelade på olika typer av mottagare enligt ovan. Granskningsmetod Undersökningen ska genomföras i form av enkät som kan distribueras via papper, elektroniskt, via telefon eller genom personligt möte. Enkäten ska omfatta följande fråga och alternativ: Är beslutet tydligt och begripligt? *Förstår inte alls *Förstår efter hjälp att tyda *Förstår efter flera genomläsningar *Förstår direkt För att undersöka om det finns ett samband mellan hur mottagaren uppfattar tydlighet och begriplighet i förhållande till beslutets karaktär, så kompletterar granskaren varje svar med följande uppgift: *beslutet innebär avslag *beslutet innebär bifall *ej tillämpligt alternativt ej helt klart om beslutet innebär avslag eller bifall Utöver detta ska beslutsmottagaren ha möjlighet till kommentar. Rapportering av resultat till Elisabeth Lundgren Återrapportering till nämnd November 2016 Kulturnämnden, Internkontrollplan 8(9)

11 3.3 Bristande serviceskyldighet Risk för att kommunen inte klarar att leva upp till serviceskyldigheten i förvaltningslagen p.g.a. felaktig hantering av sociala medier, vilket kan leda till att medborgare inte får den service de förväntar sig och har rätt till, sekretessbelagd information röjs eller medborgare blir kränkta etc Användande av sociala medier Områden och tillhörande rutiner Granskning huruvida frågor och kommentarer besvaras inom 24 timmar. Syfte med granskningen Syftet med granskningen är att undersöka om Malmö stad hanterar sociala medier på ett ansvarsfullt sätt i enlighet med Malmö stads riktlinjer och i enlighet med tillämplig lagstiftning. Omfattning/avgränsning Granskningen omfattar samtliga konton på Facebook, Twitter och Instagram. Granskningsmetod Granskningen innebär att kontroll ska göras huruvida frågor och kommentarer besvaras inom 24 timmar. För att kontrollera huruvida fråga besvaras inom 24 timmar väljer förvaltningen, d.v.s. granskaren, ut enkla frågor som rör verksamheten och ställer dessa i förvaltningens konton i sociala medier. Stadskontoret återkommer med instruktion för hur kontrollen ska genomföras av granskaren (förvaltningen). Rapportering av resultat till Kulturdirektör Återrapportering till nämnd November 2016 Kulturnämnden, Internkontrollplan 9(9)

12 Bilaga: Riskanalys för intern kontrollplan Konsekvens Sannolikhet 5 6 Hög Medel Totalt: 11 Hög Medel Låg Konsekvens Sannolikhet 5 Synnerligen allvarligt Nästintill säkert 4 Allvarligt Troligt 3 Påtagligt Möjligt 2 Kännbart Föga troligt 1 Knappt kännbart Nästintill omöjligt

13 (Risker i fetstilt text är kommungemensamma granskningsområden och är obligatoriska för alla nämnder) Risker Beskrivning Sannolikhet Konsekvens Vidare hantering 1 Låg prioritering av kulturstrategin. 2 Risk för brister i förvaltningens säkerhetsarbete. 3 Risk för att lokaler inte är fysiskt tillgängliga för alla besökare. Risk för att handlingsplanen till kulturstrategin inte prioriteras hos övriga förvaltningar på grund av bland annat resursbrist, vilket kan leda till att åtaganden ej uppfylls. Risk för brister i förvaltningens säkerhetsarbete på grund av att rutiner inte i tillräcklig omfattning är formaliserade och implementerade, vilket kan leda till otillräcklig krisberedskap. Risk för att vissa offentliga lokaler inte är fullt tillgängliga, på grund av att de inte anpassats i tillräckligt hög grad, vilket kan leda till att inte alla besökare har möjlighet att ta del av förvaltningens utbud. 4 Felrekrytering. Risk för felrekrytering på grund av bristande följsamhet mot gemensam rekryteringsprocess, vilket kan leda till att vi inte rekryterar medarbetare som har bäst förutsättningar att klara uppdrag och uppnå mål. 5 Risk för felaktigt registrerad tid i HRUT. 6 Bristande förståelse för beslut. 7 Otillräcklig kommunikation kring nämndens mål och förvaltningens åtaganden. 8 Bristande serviceskyldighet Risk för felaktigt registrerad tid i HRutan när det gäller timavlönade medarbetares arbetstid och/eller frånvaro på grund av tex. bristfällig kunskap, vilket kan leda till bland annat felaktiga löneutbetalningar Risk för att mottagare inte förstår innebörden av beslut p.g.a. att vi inte uttrycker oss vårdat, enkelt och begripligt, vilket kan leda till minskat förtroende för demokratin, men även att resurser får läggas på att i efterhand förtydliga för mottagaren. Risk för att kulturnämndens mål och åtaganden inte är kända hos förvaltningens medarbetare på grund av otillräcklig information/dialog, vilket kan leda till bristande måluppfyllelse. Risk för att kommunen inte klarar att leva upp till serviceskyldigheten i förvaltningslagen p.g.a. felaktig hantering av sociala medier, vilket kan leda till att medborgare inte får den service de förväntar sig och har rätt till, sekretessbelagd information röjs eller medborgare blir kränkta etc. 4. Troligt 3. Påtagligt Direktåtgärder 4. Troligt 4. Allvarligt Granskning 5. Nästintill säkert 4. Allvarligt Granskning 4. Troligt 4. Allvarligt Granskning 5. Nästintill säkert 5. Nästintill säkert 3. Påtagligt Åtgärder (ej till intern kontrollplan 2016) 3. Påtagligt Granskning 3. Möjlig 4. Allvarligt Direktåtgärder 3. Möjlig 4. Allvarligt Granskning

14 Risker Beskrivning Sannolikhet Konsekvens Vidare hantering 9 Tekniska brister i systemstöd Kulturkartan 10 Brister i system för kulturstöd 11 Felaktigt utförda direktupphandlingar Risk för teknisk instabilitet och brister i användarvänligheten i systemstöd (kulturkartan) för bokning av kulturevenemang för skolbarn och ungdomar, vilket kan leda till mål om ökat deltagande vid kulturaktiviteter hos barn, inte uppfylls. Risk för fortsatta brister i systemstöd för hantering av ansökningsformulär för kulturstöd, vilket kan leda till felaktigheter samt ineffektivitet och stress för medarbetare. Risk för att genomförda direktupphandlingar inte följer regelverk, vilket kan leda till, ur flera perspektiv, ett sämre avtal för staden samt risk för oegentligheter. 3. Möjlig 4. Allvarligt Direktåtgärder 4. Troligt 3. Påtagligt Direktåtgärder 3. Möjlig 4. Allvarligt Åtgärder (ej till intern kontrollplan 2016)

Internkontrollplan Tekniska nämnden - Gatukontoret

Internkontrollplan Tekniska nämnden - Gatukontoret Internkontrollplan 2016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Ansvar... 4 3 Arbetsgång vid internkontroll-granskning... 5 4 Förvaltningschefens rapportering... 6 5 Åtgärder... 7 5.1 Stora oförutseeda

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2016

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning 1 (1) Datum 2016-02-05 Vår referens Lars Tingsmark Ekonomichef Lars.Tingsmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2016 SOFN-2016-70 Sammanfattning Enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Riskanalys. Tekniska nämnden - Gatukontoret

Riskanalys. Tekniska nämnden - Gatukontoret Riskanalys Tekniska nämnden - Gatukontoret Innehållsförteckning 1 Bruttolista... 3 1.1 Verksamhet... 3 1.2 Förtroende... 4 1.3 Ekonomisk/Finansiell... 4 1.4 HR... 4 1.5 Kommunikation... 5 1.6 Informationssäkerhet...

Läs mer

Internkontrollplan Tekniska nämnden - Fastighetskontoret

Internkontrollplan Tekniska nämnden - Fastighetskontoret Internkontrollplan 2016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Ansvar... 4 3 Arbetsgång vid internkontroll-granskning... 5 4 Förvaltningschefens rapportering... 6 5 Inbyggda kontroller... 7 6 Åtgärder...

Läs mer

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2018-09-13 Vår referens Henrik Heyman Ekonom henrik.heyman@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK-2018-913

Läs mer

Internkontrollplan Fritidsnämnden

Internkontrollplan Fritidsnämnden Internkontrollplan 2019 Fritidsnämnden Innehållsförteckning Inledning...3 er...4 Risk för otrygghet inom fritidsgårdsverksamheten...4 Bristande rutin vid utflykt, inom verksamhet som nämnden ansvarar för...4

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Internkontrollplan Miljönämnden

Internkontrollplan Miljönämnden Internkontrollplan 2019 Innehållsförteckning Inledning... 3 Åtgärder... 4 ar... 5 Nämndens granskningar... 5 Risk för att inte hinna med beslutad tillsynsplan... 5 Delegationsordning följs ej vid attest

Läs mer

Årlig uppföljning av Malmö stads system för det systematiska arbetsmiljöarbetet arbetsmiljöprocessen

Årlig uppföljning av Malmö stads system för det systematiska arbetsmiljöarbetet arbetsmiljöprocessen Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2014-01-29 Vår referens Anja Angsmark HR-konsult anja.angsmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Årlig uppföljning av Malmö stads system för det systematiska arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden:

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden: SIGNERAD 2014-08-27 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef Tjänsteskrivelse gert-ove.gren@malmo.se Delrapport om internkontrollarbetet för år 2014

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnderna årligen anta en plan för den interna kontrollen.

Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnderna årligen anta en plan för den interna kontrollen. Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnderna årligen anta en plan för den interna kontrollen. Kommunfullmäktige beslutade 2016-12-20 om Reglemente för intern kontroll i Malmö stad att

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Reglemente för intern kontroll Fastställd Fullmäktige 2012-02-13 13 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2011/301 003 Dokument Winess, KS Reglemente för intern kontroll

Läs mer

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-02-10 Vår referens Fredrik Elg Utvecklingschef Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United

Läs mer

Sammanfattning Ärendet avser den avslutande uppföljningen av de granskningar som beslutats i intern kontrollplan för 2015.

Sammanfattning Ärendet avser den avslutande uppföljningen av de granskningar som beslutats i intern kontrollplan för 2015. Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-02-04 Vår referens Michael Holmkvist Förvaltningscontroller michael.holmkvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av intern kontroll 2015 KN-2015-2881

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande REGLEMENTE FÖR Intern kontroll Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-12-10 176 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr Ks 14/344. Datum: 9 dec -14 Författare: Sara Anselmby Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll... 8

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r intern köntröll Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Syfte... 3 2. Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunstyrelsen... 3 2.2 Nämnderna...

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Riskanalys. Förskolenämnden

Riskanalys. Förskolenämnden Riskanalys Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Bruttolista... 3 1.1 Verksamhet... 3 1.2 Förtroende... 3 1.3 Ekonomisk/Finansiell... 4 1.4 HR... 6 1.5 Kommunikation... 7 1.6 Informationssäkerhet... 7

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.24

Laholms kommuns författningssamling 6.24 Laholms kommuns författningssamling 6.24 Reglemente för intern kontroll; antaget av kommunfullmäktige den 18 december 2003, 134 1 med ändring den 26 maj 2015, 86 2. Syfte med reglementet 1 Mål och syfte

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394 SIGNERAD 2015-04-30 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2015-04-30 Vår referens Carina Funeskog Enhetschef carina.funeskog@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Arbetsmiljörapport tas fram årligen och är ett tillbakablickande dokument som beskriver arbetsmiljön

Arbetsmiljörapport tas fram årligen och är ett tillbakablickande dokument som beskriver arbetsmiljön Malmö stad Kulturförvaltningen 1 Datum 2016-01-25 Vår referens Anja Angsmark HR konsult Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningens arbetsmiljörapport 2015 KN-2015-3498 Sammanfattning Det systematiska arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 1.2 Kontrollmoment- urval till intern kontrollplan... 6 1.3 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske.

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske. KOMMUNKONTORET 2004-01-20 1 Sundbybergs stads policy för intern kontroll Inledning Denna policy avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje nämnd ska utforma och utföra den egna kontrollen

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2019-01-11 1 (2) Kommunledningskontoret Ledningsstaben Ingrid Bergman 016-710 52 72 KSKF/2018:348 Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Internkontrollplan

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-29 Vår re fer ens Ekonomiavdelning BESLUTSFÖRSLAG Rapport över internkontrollarbetet 2012 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade 2012-02-23, 17, att

Läs mer

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 2 Kontrollmoment - urval till intern kontrollplan... 6 2.1 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr KS 17/261. Datum: 6 december 2017 Författare: Åke Wilhelmsson Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll...

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (6) 2018-02-23 Handläggare Kajsa Rydergård Telefon: 08-508 319 44 Till Kulturnämnden 2018-03-06 Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings-

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Ärende 18. Internkontroll 2016 kommunövergripande

Ärende 18. Internkontroll 2016 kommunövergripande Ärende 18 Internkontroll 2016 kommunövergripande Tjänsteskrivelse 1 (5) KS 2015.0375 Kommunstyrelsen Internkontrollplan kommunövergripande för Karlskoga kommun 2016 Sammanfattning Syftet med internkontrollen

Läs mer

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 53 VIMMERBY KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2005-04-25, 53. Syfte

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Ett aktiverande dokument som äldrenämnden fattade beslut om den 7e februari 2019 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Internkontrollplan 2019

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll 2015, DR2

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll 2015, DR2 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-09-02 Vår referens Lars Tingsmark Ekonomichef Lars.Tingsmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av intern kontroll 2015, DR2 SOFN-2015-46 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö Malmö stad Kulturförvaltning 1 (7) Datum 2014-10-21 Vår referens Genti Cifliku Projektledare genti.cifliku@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av jag bor i Malmö KN-2014-2396 Sammanfattning Kulturförvaltningens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Vår referens

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Vår referens Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-01-07 Vår referens Maria Thögersen HR-konsult Maria.Thogersen@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) 2014

Läs mer

Innehållsförteckning. Kommungemensamma granskningar...17

Innehållsförteckning. Kommungemensamma granskningar...17 2019 Innehållsförteckning Inledning...3 Ansvar...3 Inbyggda kontroller...3 er...4 Social dokumentation...4 Larm och insatser...4 Genomförandeplaner SOL...5 HSL-dokumentation...5 Avvikelsehantering...5

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete att lägga förvaltningens svar till HR-strategiska avdelningen till handlingarna.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete att lägga förvaltningens svar till HR-strategiska avdelningen till handlingarna. Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-21 Vår referens Robert Johansson Ingenjör robert.d.johansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2015 SN-2015-2186

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-15, 28 att gälla fr o m 2011-01-01 Kommunens organisation I kommunen finns kommunstyrelse och fyra nämnder, nämligen bygg- och räddningsnämnd,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2013

Tjänsteskrivelse. Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2013 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-01-10 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef Tjänsteskrivelse anders.henriksson@malmo.se Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Anvisning för intern kontroll och styrning

Anvisning för intern kontroll och styrning Bilaga 14 Sida 1 Styrelsen 2016-06-07 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 4018 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Anvisning för intern kontroll och styrning Förslag till beslut i styrelsen för

Läs mer

Remiss - Motion av Hanna Thomé angående uppförande av en staty till minne av Katarina Taikon och för romers kamp för rättvisa (STK )

Remiss - Motion av Hanna Thomé angående uppförande av en staty till minne av Katarina Taikon och för romers kamp för rättvisa (STK ) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-20 Vår referens Ann Bergström enhetschef ann.bergstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss - Motion av Hanna Thomé angående uppförande av en staty till minne

Läs mer

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Intern kontrollplan 017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Nämndens och kommunstyrelsens arbete med intern kontroll... Nämndens internkontrollplan 017....1 Ekonomi.... Verksamhet....

Läs mer

Dnr: 2013/2537-BaUN Helena Larsson - bunhl01 E-post: Barn- och ungdomsnämnden

Dnr: 2013/2537-BaUN Helena Larsson - bunhl01 E-post: Barn- och ungdomsnämnden Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-10-28 Dnr: 2013/2537-BaUN- 013 Barn- och ungdomsnämnden Internkontrollplan 2014 för barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL POLICY 1 (5) Datum Bertil Wiman 2006-05-29 0589-87020, 073-7657020 bertil.wiman@arboga.se REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av Kommunfullmäktige 2006-08-31, 81 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Internkontrollplan 2018

Internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Liljestam Agneta 2017-12-05 KTN-2017-0493 Strömberg Annika Kulturnämnden Internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Fastighetsnämnden Dnr: FSK 2017/432 Sid 1 (10) 2017-12-04 Handläggare Lena Lien Telefon: 08-508 270 00 Till Fastighetsnämnden Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Fastighetsnämnden

Läs mer

KF Ärende 32. Internkontroll 2018 kommunövergripande

KF Ärende 32. Internkontroll 2018 kommunövergripande KF Ärende 32 Internkontroll 2018 kommunövergripande Christian Westas, ekonomichef Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-10-19 KS 2018-00045 Kommunfullmäktige Internkontrollplan kommunövergripande för Karlskoga

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-20 Vår referens Caroline B. Le Bongoat projektledare caroline.lebongoat@malmo.se Tjänsteskrivelse Ann Bergström enhetschef ann.bergstrom@malmo.se Remiss

Läs mer

REGLER FÖR INTERN KONTROLL

REGLER FÖR INTERN KONTROLL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER FÖR INTERN KONTROLL ANTAGET AV: KOMMUNFULLMÄKTIGE DATUM: 2015-05-28 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra styrdokument

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-14 Kommunstyrelsen Richard Buske Tf säkerhetschef Telefon 08 555 010 22 richard.buske@nykvarn.se informationssäkerhetspolicy KS/2019:63 Förvaltningens förslag till beslut Revidering

Läs mer

Policy. Policy för intern kontroll. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar inom Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 2013/

Policy. Policy för intern kontroll. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar inom Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 2013/ DIARIENUMMER: KS 2013/2016 106 FASTSTÄLLD: 2014-12-09 VERSION: 3 SENAS T REVIDERAD: 2016-09-06 GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Kommunchef Policy Policy för intern kontroll Dokumentet gäller för

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning 2016-09-26 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering,

Läs mer

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera Ändrad 2005-08-18 Sida 1 (6) Senast reviderad: 2007-10-02 Senast reviderad av: Fredrik Bordahl Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Läs mer

I Intern kontrollplan 2014 framgår att vissa processer och rutiner ska följas upp i anslutning till delårsbokslut 2.

I Intern kontrollplan 2014 framgår att vissa processer och rutiner ska följas upp i anslutning till delårsbokslut 2. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-09-11 Vår referens Sven Johansson Sekreterare Tjänsteskrivelse sven.johansson@malmo.se Uppföljning intern kontroll 2014, DR2 SOFN-2014-29 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet.

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet. Sara Potter Ekonom 2012-01-09 Sidan 1 av 6 Barn- och ungdomsnämnden Uppföljning internkontrollplan 2011 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 117 KS 245/18 Upprättande av riktlinjer för informationssäkerhet Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut Personalberedningen beslutar föreslå kommunstyrelsen besluta att godkänna kartläggningen och lägga den till handlingarna

Förslag till beslut Personalberedningen beslutar föreslå kommunstyrelsen besluta att godkänna kartläggningen och lägga den till handlingarna SIGNERAD 2014-09-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (1) Datum 2014-09-10 Vår referens Christer Helin HR-specialist Tjänsteskrivelse christer.helin@malmo.se Kartläggning av praktikplatser i Malmö stad STK-2014-915

Läs mer

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben Intern kontroll - Stadsbacken Bilaga 1, 189 2010-04-20 Maud Viklander Controller, koncernstaben Disposition Vad är intern kontroll och varför behövs det? Regelverk och vem ansvarar? Utformning av intern

Läs mer

Ärende 17. Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet

Ärende 17. Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet Ärende 17 Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-02-14 KS 2017.0045 Kommunfullmäktige Tillägg till Internkontrollplan kommunövergripande för

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Antagen av: Kommunfullmäktige 2016-04-20, 30 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkontoret Margareta Smith Ekonomichef 0156-52092

Läs mer

Verkställighet av beslut

Verkställighet av beslut Revisionsrapport Verkställighet av beslut Härryda kommun 2010-06-14 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 1.1 Uppdrag och syfte...3 1.2 Syfte och revisionsfrågor...3 2 Metod och avgränsning...3

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1 Kf 15/2016 Dnr KS 2016/11 Reglemente för hantering av styrdokument i Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 29 februari 2016, Kf 15. Gäller

Läs mer