Motion. Angående: Att Norra tillsammans med skogsbolagen och LRF ska starta ett långsiktigt, systematiskt påverkansarbete i miljödebatten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion. Angående: Att Norra tillsammans med skogsbolagen och LRF ska starta ett långsiktigt, systematiskt påverkansarbete i miljödebatten."

Transkript

1 Motioner 2017

2 Motion Till Vännäs Umeå södra SBO årsmöte den 4/ Angående: Att Norra tillsammans med skogsbolagen och LRF ska starta ett långsiktigt, systematiskt påverkansarbete i miljödebatten. Idag ser vi hur grupp efter grupp tar för sig på äganderättens bekostnad. Våra bestämmande har lämnat fältet vidöppet för snart sagt vilket särintresse som helst. Dessa ges mer eller mindre oinskränkta möjligheter i att ha åsikter om hur våra medlemmar ska sköta sin skog. Miljöområdet riskerar att bli en slags vilda västern där det pratas om att något så löst sammansatt som en facebook-grupp ska anses utgöra en intressent och ha möjlighet att överklaga t ex skogsavverkningar. Vi har också sett i media hur personer först yttrat väldigt radikala åsikter i ideella sammanhang och på sociala medier. Bara för att nästa dag arbeta inom precis samma område, fast då i en myndighetsroll. Flera gånger med sina chefers goda minne. Verktygen för att dessa grupper ska kunna ingripa är många, artdirektiv, miljöbalk och allemansrätten bara för att nämna några. En mycket stor anledning till att dessa intressenter har kunnat flytta fram sina positioner under en lång rad av år är att deras åsikter i stort har fått stå oemotsagda. Deras syn på miljö och skogsbrukets utveckling har kunnat upprepas gång efter gång och på så sätt etablerats som sanning, i gemene mans ögon. Med detta sagt behöver man knappast påminna om våra politikers svaghet inför dessa gruppers högljudda opinionsyttringar. Såhär kan det inte få fortsätta. Norra måste tillsammans med skogsbolagen och LRF starta ett samarbete liknande det som redan finns kring älgförvaltningsfrågorna. Detta samarbete ska vara långsiktigt, strategiskt och utformat för att påverka allmänhetens uppfattning om hur ett modernt och framåtsyftande skogsbruk bör bedrivas. Det är hög tid för oss att ta det ansvaret. Alltför länge har vi inom skogsbruket intaget en roll som inte varit framgångsrik. Det är hög tid att kliva in på banan och visa vilka som med realism bör satta agenda inom skogssektorn. Vi yrkar därför på att Norra med kraft börjar arbeta i linje med motionens förslag. att årsmötet ställer sig bakom motionen och sänder den vidare till Norras föreningsstämma. Vännäs Umeå södras SBO.

3 Motion från Vännäs-Umeå södra sbo. STYRELSENS YTTRANDE: Systematiskt påverkansarbete Motionärerna lyfter behovet av ett systematiskt påverkansarbete i miljödebatten. Styrelsen instämmer att påverkansarbetet är mycket viktigt och har redan vidtagit åtgärder för att stärka påverkansarbetet. Som grund för vårt framtida påverkansarbete förde styrelsens ordförande, Vd och medlemschef en näringspolitisk dialog under 2015 och 2016 med våra Sbo. Dialogen ledde till att Norra växlat upp det näringspolitiska arbetet med en ny kommunikationsmodell i påverkansarbetet för att nå ut bredare i samhället. Denna nya kommunikationsmodell riktar sig tydligare ut mot hela samhället och inte bara mot skogsägare och politiker. Den nya kommunikationsmodellen involverar därför även fler kanaler för påverkansarbetet, som till exempel flertalet sociala media, barnböcker och den kommande skogsskolan. Norras styrelse har dessutom beslutat att stötta den största satsningen någonsin för att lyfta fram det positiva med skogsbruk. Kampanjen Svenska skogen är ett initiativ från den samlade svenska skogsnäringen samt LRF och kommer löpande under flera år att drivas som en kunskapssatsning riktat mot allmänheten, framför allt i storstäderna. Syftet är att få bredare massor av svenska folket att förstå att vi lever i ett unikt skogsland som till 70 procent täcks av skog och vilka stora möjligheter som skogsbruket skapar för att lösa våra stora samhällsutmaningar. Detta projekt ligger helt i linje med motionärens önskan. Förslag till beslut Styrelsen anser därmed att motionen besvarad genom att Norra med kraft fortsätter med redan påbörjade arbeten, som är i linje med motionens förslag.

4 Motion Till Vännäs Umeå södra SBO årsmöte den 4/ Angående: Att påverka och utveckla våra certifieringar Inom privatskogsbruket använder vi oss av certifiering för att den som säljer vårt virke skall kunna ha extra argument när den färdiga varan ska saluföras. Ett av kraven i certifieringen är att vi gör en viss avsättning av värdefull skog på våra fastigheter. Allt är väl så långt. Problemet är att dessa avsättningar inte anses ha något värde i våra myndigheters ögon. Man tar inte hänsyn till dessa områden när beräkningar över hur mycket skyddad skog som ska finns i landet. Detta gör att en ännu större andel skogsmark kommer att behöva skyddas genom reservatsbildningar. Det är mycket olyckligt för Sveriges skogsägare att det är så då många reservat bildas i stark konflikt med vår äganderätt. För beaktande vid den pågående översynen av certifieringssystemet PEFC. Norra måste själv och genom allianser med andra aktörer påverka certifieringsorgan till att med större energi visa våra myndigheter hur våra frivilliga avsättningar måste räknas som fullvärdiga områden när arealkraven sätts. Detta skulle vara till gagn för medlemmarna, föreningen, landet och inte minst klimatet då vi vet att en väl skött skog binder mycket mer kol. Därför yrkar vi på att Norra skyndsamt startar arbetet enligt resonemanget i motionen. att årsmötet ställer sig bakom motionen och sänder den vidare till Norras föreningsstämma. Vännäs Umeå södras SBO.

5 Motion från Vännäs-Umeå södra sbo. STYRELSENS YTTRANDE: Att påverka och utveckla våra certifieringar Motionären föreslår att Norra ska verka själva och genom allianser med andra aktörer för att certifieringsorganen med större energi ska visa våra myndigheter hur våra frivilliga avsättningar måste räknas som fullvärdiga områden när arealkraven sätts. Styrelsen instämmer i att skogsägarnas frivilliga avsättningar ska räknas som fullvärdiga områden, vilket styrelsen redan idag med kraft poängterar i kontakter med politiker, myndigheter och certifieringsorgan. Styrelsen är även aktiv i att genom allianser med andra lyfta frågan. Styrelsen är därför av samma uppfattning som motionären och arbetar aktivt redan idag med frågan. Förslag till beslut Styrelsen anser därmed att motionen besvarad genom att Norra med kraft fortsätter med redan påbörjade arbeten, som är i linje med motionens förslag.

6

7 Motion från Vindelns sbo. STYRELSENS YTTRANDE: Utbildning älgförvaltning Senaste årets älgbetesinventering visar att motionen lyfter en angelägen fråga beträffande älgförvaltningen. Målet med den nya förvaltningen var att skapa en älgstam av hög kvalité och som är i balans med betesresurser. Trots att älgförvaltningen nu funnits i flera år så nås oftast inte balans mellan målen vilket medför en oacceptabelt hög nivå på betesskadorna. Avgörande för våra möjligheter att nå en bättre balans är att Norras medlemmar har kunskap om älgförvaltning och är aktiva i lokala älgskötselområden (ÄSO). Genom Norra Skogsskolan har föreningen möjlighet att utveckla en utbildning som motiverar medlemmar att mera aktivt delta i älgförvaltningen. Förslag till beslut Styrelsen bifaller motionen och uppdrar till medlemsavdelningen att utarbeta en utbildning om älgförvaltning i Norra Skogsskolan. Syftet med utbildningen ska vara att öka kunskapen om älgförvaltningen samt motivera medlemmar att delta på samråd i älgskötselområden/licensområden.

8

9 Motion från Skellefteå södra Burträsk sbo. STYRELSENS YTTRANDE: Skyltar för medlemmar Motionären vill kunna göra reklam för Norra genom att köpa skyltar av föreningen, för att exempelvis sättas upp på ladugårdsväggen. Styrelsen tycker det är positivt att medlemmar vill göra reklam för Norra och ställer sig positiv till att skyltar tas fram. Dock vill styrelsen poängtera att det inte är en stämmofråga att besluta om formerna för reklam. Frågan bör därför lyftas på VO-råd och där kartlägga vilka skyltar som efterfrågas och om efterfrågan är tillräckligt stor uppdra åt medlemsavdelningen att utarbeta dessa. Förslag till beslut Styrelsen föreslår att motionen avslås eftersom det är en operativ fråga och inte en stämmofråga att besluta om formerna för reklam. Styrelsen uppdrar samtidigt åt skogsorganisationen att ta med sig frågan på kommande VO-råd för att där utreda behovet av nya skyltar och vid behov beställa framtagning av dessa via medlemsavdelningen.

10 Motion från Södra Ångermanland Redovisning avverkningsrätter När ett avverkningsuppdrag slutförts erhålls följande dokument: 1. Redovisning avverkningsrätt 2. SDC mätbesked Båda dokumenten innehåller uppgifter om sortiment, volymer och priser. Beträffande sortiment och volymer råder samstämmighet, men däremot ej när det gäller priser. Jag frågade därför min inspektor som ej kunde ge något svar beträffande prisskillnaderna. Ett möte bokades därför med mig, min inspektor och virkesområdeschefen. Vid mötet visade det sig att ingen kunde ge något svar utan omfattande telefonkontakter med huvudkontoret i Umeå. Ett rimligt krav borde vara att redovisningen kan förstås både av skogsägare och tjänstemän. Det skulle undanröja misstroende hos skogsägaren och bespara tjänstemän tid att försöka förklara något de inte har kännedom om. Med anledning av ovanstående föreslås: att stämman ger styrelsen i uppdraget att Norra i sin redovisning utgår från SDC:s prisräkning och därefter redovisar tillägg och avdrag så det kan förstås av skogsägare och tjänstemän.

11 Motion från Ångermanälven sbo. STYRELSENS YTTRANDE: Redovisning avverkningsrätter Motionären efterlyser att stämman ger styrelsen i uppdrag att Norra i sin redovisning utgår från SDC:s prisräkning och därefter redovisar tillägg och avdrag så att det kan förstås av både skogsägare och tjänstemän. Styrelsen har uppmärksammat problemet med att det finns otydligheter i virkesredovisningen för avverkningsrätter och leveransvirke. Förslag till beslut Styrelsen bifaller motionen och uppdrar till virkesavdelningen att göra en översyn av frågan med syfte att tydliggöra virkesredovisningen och återkomma med ett förslag till styrelsen senast vid utgången av 2017, med reservation för pågående projekt VIOL3 (SDC).

12

13 Enskild motion från Bertil Jonsson, Västeralnäs.. STYRELSENS YTTRANDE: Motion om markanvändning Motionären vill att Norra företräder medlemmar i förhandlingar om ersättning till markägare från friluftsverksamhet som driver större arrangemang i bolagsform. Norra bistår idag medlemmar som får intrång på sin fastighet när det gäller naturreservat och liknande skogsrelaterade intrång. Ett exempel är ett uppmärksammat fall utanför Sävar där markägare nyligen fick ersättning efter att Norra stämde staten i mark- och miljödomstolen. När det gäller andra intrång av större karaktär, t.ex. vid friluftsevenemang av kommersiell art har Norra inte den juridiska kompetens som krävs för att driva ersättningsfrågan, däremot har LRF stärkt upp sin juridiska kompetens vilket stöttas ekonomiskt av skogsägarföreningarna. Berörda skogsägare i nämnda fall uppmanas söka juridisk hjälp via LRF eller från advokatbyråer. Förslag till beslut Styrelsen föreslår att motionen avslås med motiveringen att föreningen inte har den juridiska kompetens som krävs för att driva denna typ av ersättningskrav.

Ordinarie föreningsstämma i Skellefteå fredag den 19 maj 2017 kl

Ordinarie föreningsstämma i Skellefteå fredag den 19 maj 2017 kl Rekommenderas Styrelsen för NORRA SKOGSÄGARNA ek.för. får härmed kalla till Ordinarie föreningsstämma i Skellefteå fredag den 19 maj 2017 kl. 11.00. Lokal: Scandic Hotell, Kanalgatan 75/E4, Skellefteå.

Läs mer

Protokoll från det 9:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse

Protokoll från det 9:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse Protokoll från det 9:e sammanträdet med :s styrelse Tid: 4 maj2010 kl 10-11.30 Plats: Telefonmöte. Närvarande: Leif Johansson (LJ) Göran Allard (GA) Tomas Ekström (TE, ordf) Uno Brinnen (UB) Per Larsson

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Nu ritar vi om kartan för Arvidsjaurs framtid! Minnesanteckningar från dialog med stora markägare

Nu ritar vi om kartan för Arvidsjaurs framtid! Minnesanteckningar från dialog med stora markägare Nu ritar vi om kartan för Arvidsjaurs framtid! Minnesanteckningar från dialog med stora markägare Tid: 23 maj 10:00-11:30 Närvarande: Lars-Erik Bergström från Sveaskog. Från kommunen deltog Britta Lundgren,

Läs mer

Virkesprislista Leveransvirke

Virkesprislista Leveransvirke Virkesprislista Leveransvirke Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Örnsköldsvik, Nordmaling, Bjurholm, Umeå, Vännäs, Vindeln, Robertsfors och Skellefteå kommun Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Skogspolitik. Motion till riksdagen 2016/17:3172. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) M132 Kommittémotion

Skogspolitik. Motion till riksdagen 2016/17:3172. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) M132 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3172 av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) Skogspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att

Läs mer

Skogsbruk, jordbruk och rennäring i samverkan för Norrland

Skogsbruk, jordbruk och rennäring i samverkan för Norrland FÖR LRF OCH SKOGSÄGAREFÖRENINGARNA Skogsbruk, jordbruk och rennäring i samverkan för Norrland www.lrf.se Denna broschyr har givits ut i samarbete med Norra Skogsägarna, Norrskog, Mellanskog och Södra.

Läs mer

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Avverkningsuppdrag Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub Toppdiam 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28- 30-32- 34- Klass

Läs mer

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista BL1302 Leveransvirke SCA SKOG Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28-

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 20 oktober 2017 KLAGANDE 1. AA 2. BB Ombud för båda: Jur. dr Urban Rydin LRF Konsult, Skattebyrån Box 565 201 25 Malmö MOTPART Skatteverket

Läs mer

Virkesprislista. Avverkningsuppdrag. Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA Skog AB Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund kommun

Virkesprislista. Avverkningsuppdrag. Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA Skog AB Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund kommun Virkesprislista Avverkningsuppdrag Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA Skog AB Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund kommun Sågtimmer Tall Kr/m 3 toub Toppdiam (cm) 12-13- 14-15- 16-17-

Läs mer

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-12-05 325 Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS 2017-440 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

MOTION TILL FORUM SYDS ÅRSMÖTE DEN 30 MAJ 2015

MOTION TILL FORUM SYDS ÅRSMÖTE DEN 30 MAJ 2015 Bilaga 12 MOTION TILL FORUM SYDS ÅRSMÖTE DEN 30 MAJ 2015 Motion till Forum Syds årsmöte 2015 angående översättning av dokument till arabiska. Idag samarbetar Forum Syd med och ger bidrag till ett flertal

Läs mer

Virkesprislista BB16B1 Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista BB16B1 Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Vilhelmina, Lycksele, Dorotea, Åsele samt Strömsund väster

Läs mer

Hur tillgängliga är våra skogar? Hur skötsamma är vi orienterare?

Hur tillgängliga är våra skogar? Hur skötsamma är vi orienterare? - en blick på markerna runt Stockholm, där vi kanske måste gå emot markägare!? Hur skötsamma är vi orienterare? - följer vi reglerna för vårdatumstoppet? SOFT ordf konferens 19-20 nov 2016 Eidar Lindgren,

Läs mer

MOTIONER FRISKIS&SVETTIS ÅRSSTÄMMA 2017

MOTIONER FRISKIS&SVETTIS ÅRSSTÄMMA 2017 MOTIONER FRISKIS&SVETTIS ÅRSSTÄMMA 2017 MOTION 1 Motion 1 Svar från styrelsen Styrelsen ställer sig positiv till och bejakar fullt ut tanken bakom motionen. Motionen ligger helt i linje med de strategiska

Läs mer

Välkomsterbjudande! Äger du några träd. Bli medlem och få ett välkomsterbjudande. eller en hel skog?

Välkomsterbjudande! Äger du några träd. Bli medlem och få ett välkomsterbjudande. eller en hel skog? Äger du några träd Välkomsterbjudande! Bli medlem och få ett välkomsterbjudande eller en hel skog? Tillsammans är vi starka Du som har skog, liten som stor, spelar en viktig roll i de gröna näringarna.

Läs mer

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv.

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv. Stadgar Förening och LH Motion 62 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Förtydliga stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2h FÖRTYDLIGA STADGARNA Nuvarande stadgar: 7 Hyresgästföreningar

Läs mer

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas Stadgar Ändamål och värdegrund Motion 43 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Översyn av stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2c ÖVERSYN AV STADGARNA Vi anser stadgarna är

Läs mer

Motion nr 15 Svenska Ishockeyförbundet m fl. En slagkraftig organisation på central och regional nivå med idrotten i fokus

Motion nr 15 Svenska Ishockeyförbundet m fl. En slagkraftig organisation på central och regional nivå med idrotten i fokus 10.14.1-3 Motion nr 15, 16 och 17: Utredning av idrottens organisation och samverkan 10.14.1 Motion nr 15 Svenska Ishockeyförbundet m fl. En slagkraftig organisation på central och regional nivå med idrotten

Läs mer

Välkommen till en presentation och diskussion om Älgskötselområde. Orientering om ny älgförvaltning kretsen Sydöstra Gemensamt älgskötselområde?

Välkommen till en presentation och diskussion om Älgskötselområde. Orientering om ny älgförvaltning kretsen Sydöstra Gemensamt älgskötselområde? Välkommen till en presentation och diskussion om Älgskötselområde Orientering om ny älgförvaltning kretsen Sydöstra Gemensamt älgskötselområde? Problem med dagens älgförvaltning Ett komplicerat och svåröverskådligt

Läs mer

Yttrande ang. Motion om socialt förebyggande arbete

Yttrande ang. Motion om socialt förebyggande arbete Kulturnämnden 2008-12-18 88 11 Kulturnämndens arbetsutskott 2008-12-04 89 10 Yttrande ang. Motion om socialt förebyggande arbete Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet anför följande i motion:

Läs mer

Virkesprislista CC13C2. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC13C2. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Virkesprislista CC1601 Avverkningsuppdrag kust

Virkesprislista CC1601 Avverkningsuppdrag kust Virkesprislista Avverkningsuppdrag kust Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Piteå, Älvsbyn, Boden, Luleå, Överkalix, Kalix, Övertorneå, Haparanda SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Prissättning och premiering av råvara i Södra

Prissättning och premiering av råvara i Södra Prissättning och premiering av råvara i Södra 2 SÖDRAS PRISSÄTTNINGSMODELL Södra strävar efter att hålla ett pris i prislistorna som speglar efterfrågan och marknaden. Ovanpå prislistan kan man erhålla

Läs mer

LRF Konsult. Maria Nilsson Lantmätare. Anna Bergviken Jurist. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling

LRF Konsult. Maria Nilsson Lantmätare. Anna Bergviken Jurist. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling LRF Konsult Maria Nilsson Lantmätare Anna Bergviken Jurist När kan vi hjälpa till? Ny- och ombyggnation av väg- och järnvägar Nya ledningar el, fjärrvärme, gas, va mm Naturreservat, biotopsskydd mm Vattenskyddsområden

Läs mer

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE Utifrån de frågor, önskemål och ibland kritiska röster som nått oss under åren har vi fått en allt klarare bild av skogsägarens behov. Från detta unika skogsägarperspektiv

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND VILHELMINABYGDENS LRF-AVDELNING MOTION TILL REGIONSTÄMMAN Nr 1/2017 Påverka för en sänkning av bankavgifter för lokalavdelningar De senaste åren har Vilhelminabygdens lokalavdelning

Läs mer

så fungerar det med skydd av värdefull natur

så fungerar det med skydd av värdefull natur så fungerar det med skydd av värdefull natur Nya Komet, naturvårdsavtal, naturreservat, biotopskydd och frivilliga avsättningar. Broschyren är framtagen som ett projekt i Smålands skogsstrategi med finansiering

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 27 (46) 2017-10-30 Kf Ks 313 14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/196-109 Elin Landerdahl (M) har 16 maj 2017 lämnat

Läs mer

Virkesprislista CL1302. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten

Virkesprislista CL1302. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten SCA SKOG Virkesprislista CL1302 Leveransvirke kust Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24-

Läs mer

Motion nr 13: Översyn med anledning av övertagande av Parasport

Motion nr 13: Översyn med anledning av övertagande av Parasport 10.13 Motion nr 13 och 14: Översyn med anledning av övertagande av parasport / RF bör äga frågan om paraidrottens framtida organisering och dess ekonomiska förutsättningar Motion nr 13: Översyn med anledning

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

NYHETER I PEFC & FSC RIU Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog

NYHETER I PEFC & FSC RIU Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog NYHETER I PEFC & FSC RIU 2017 2019 11 16 Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog 1 PEFC & FSC 2 MEDLEMSFÖRENINGAR Skogsägarföreningar Skogsbolag/industri Entreprenörsrepresentanter Svenskt

Läs mer

Ny virkesmätningslag (VML)

Ny virkesmätningslag (VML) Ny virkesmätningslag (VML) Övergripande information 1 Struktur för mätning och redovisning Regering/riksdag Lag och förordningar Skogsstyrelsen Föreskrifter för virkesmätning samt lagtillsyn Utförande

Läs mer

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Virkesprislista Leveransvirke kust Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar Toppdiam (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24-

Läs mer

Virkesprislista CL13C2. Leveransvirke inland SCA SKOG

Virkesprislista CL13C2. Leveransvirke inland SCA SKOG Virkesprislista Leveransvirke inland Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon:

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon: VIRKESBÖRSENS 10 TIPS FÖR EN LÖNSAMMARE VIRKESAFFÄR EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN WWW.VIRKESBORSEN.SE Mail: info@virkesborsen.se Telefon: 08339944 OM VIRKESBÖRSEN Virkesbörsens vision är att rätt virke ska

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 172 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig

Läs mer

Ny skogspolitik! Johanna Sandahl. Regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas

Ny skogspolitik! Johanna Sandahl. Regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas Ny skogspolitik! Johanna Sandahl Regeringsförklaringen och budgetpropositionen Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas Fler naturskogar skyddas Naturvårdshänsynen ska öka i brukad skog Ca 1 miljard

Läs mer

Landskapsplanering för skoglig biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk

Landskapsplanering för skoglig biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk Landskapsplanering för skoglig biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk Naturvårdsbiologi Miljörätt, Skogsekonomi Anouschka Hof, Wageningen Maria Forsberg, Uppsala univ. Göran Bostedt, SLU, Umeå Johnny

Läs mer

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT. Motioner. EUP Sveriges Årsmöte European Youth Parliament 1

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT. Motioner. EUP Sveriges Årsmöte European Youth Parliament 1 EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT Motioner EUP Sveriges Årsmöte 2016 European Youth Parliament 1 Motion 1 Avsätta pengar för medlemsföreningar 3 Motionssvar 1..4 Motion 2 Årsmötets läge...5 Motionssvar 2..6 Motion

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

Partnerkonferens SDC 9:e september

Partnerkonferens SDC 9:e september Partnerkonferens SDC 9:e september 2014 1 Anders Rixon, vd SDC 2 Vad är SDC? Varför finns vi till? 3 Det var en gång 4 Kompromisslösa herrar! 5 SDC Ägarförhållanden, kunder, anställda och omsättning SDC

Läs mer

Sbo-handledning Förtroendevald i skogsbruksområdet

Sbo-handledning Förtroendevald i skogsbruksområdet Sbo-handledning Förtroendevald i skogsbruksområdet www.norra.se Innehåll Sbo-verksamhetens syfte och Sbo-rådens uppgifter sid 2 Ekonomin i skogsbruksområdet 6 Valberedning i skogsbruksområdet 6 VO-råd

Läs mer

Virkesprislista BB1302. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BB1302. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Virkesprislista BB1302 Avverkningsuppdrag Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub Toppdiam 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28- 30-32-

Läs mer

Nya älgförvaltningen, Äbin mm

Nya älgförvaltningen, Äbin mm Nya älgförvaltningen, Äbin mm Kalmar 2015-01-26 Johan Frisk Skogs- & viltförvaltningsansvarig Södra Skog Kort presentation Södra Skog 1998, Ulricehamns sbo 2005- ansvarig för förvaltningen av egen skog

Läs mer

Information om nya älgjakten

Information om nya älgjakten Information om nya älgjakten Problem med dagens älgförvaltning Ett komplicerat och svåröverskådligt system. 3 former av licensområden, sam- och storlicenser, älgskötselområden och 2 former av kalvjaktsområden

Läs mer

Förbundsstadgar och föreningsstadgar angående medlemskap.

Förbundsstadgar och föreningsstadgar angående medlemskap. MOTION 23 Förbundsstadgar och föreningsstadgar angående medlemskap. Inlämnad av: Patrick Nyfors Förening: Ledarna inom Energi & Teknik Då problematik har uppstått kring rekrytering till dagens Ledarförbund

Läs mer

VERKSAMHETS- OCH FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

VERKSAMHETS- OCH FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Sida 1 Styrelsen för Västra Kustens Skogsägare lämnar följande årsredovisning för verksamheten under räkenskapsåret. VERKSAMHETS- OCH FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Två avgörande händelser under 2011 gjorde att

Läs mer

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Magnus Nilsson 2013-03-22 Den svenska skogen Skogsmark, 1000 ha Skyddad skogsmark, 1000 ha Andel skyddad skogsmark (%) Produktiv

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

Motion till årsmötet 2018

Motion till årsmötet 2018 Motion till årsmötet 2018 Begränsad valbarhet Undertecknad anser att bestämmelsen i 7 mom 1 om begränsning av antalet år i styrelsen för ordförande, ordinarie ledamöter och ersättare kan utgöra ett hinder

Läs mer

Fråga om tidpunkten för beskattning av inkomst från upplåtelse av rätt att avverka skog. 14 kap. 2 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229)

Fråga om tidpunkten för beskattning av inkomst från upplåtelse av rätt att avverka skog. 14 kap. 2 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2017 ref. 58 Fråga om tidpunkten för beskattning av inkomst från upplåtelse av rätt att avverka skog. 14 kap. 2 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Sveriges Jordägareförbund har beretts tillfälle att avge yttrande över rubricerad rapport. Förbundet anför följande.

Sveriges Jordägareförbund har beretts tillfälle att avge yttrande över rubricerad rapport. Förbundet anför följande. Miljödepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE över Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens redovisning av regeringsuppdraget att föreslå kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur; Dnr M2007/2364/Na

Läs mer

Motion 15 Motion 16. med utlåtanden

Motion 15 Motion 16. med utlåtanden Motion 15 Motion 16 med utlåtanden 44 Motion 15 Ombildningar av allmännyttans hyresrätter/ Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter Ombildningen av allmännyttans lägenheter fortsätter. Nu med ännu

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum s arbetsutskott 2017-12-13 164 KS 182/16 Omfördelning av uppdrag- beslut om fossiloberoende fordonsflotta Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Stadsledningsförvaltningen ges i uppdrag att

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Tillsammans gjorde vi mycket bra under förra året

Tillsammans gjorde vi mycket bra under förra året 1 Tillsammans gjorde vi mycket bra under förra året En nationell livsmedelsstrategi Vägslitageskatten tillbaka i byrålådan Dispenser för nödvändiga växtskyddsmedel Undantag från strandskydd för alla djurslag

Läs mer

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210)

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-23 Sida 1(3) 56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City PM 2015:204 RI (Dnr 130-1478/2015) Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen utser tre förtroendevalda

Läs mer

Angående bildande av Bjäre älgskötselområde. Länsstyrelsen avslår ansökan om bildande av Bjäre älgskötselområde.

Angående bildande av Bjäre älgskötselområde. Länsstyrelsen avslår ansökan om bildande av Bjäre älgskötselområde. BESLUT 1(5) Kontaktperson Förvaltningsjuridiska Eva Johansson 010-2241406 Eva.G.Johansson@lansstyrelsen.se Bjäre ÄSO c/o Björn Lokind Gamla Riksvägen 319 269 96 Båstad Angående bildande av Bjäre älgskötselområde

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:70 LS 1303-0417 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:4 av Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall (V) om Stockholms läns landstings ansvar för de nationella minoriteterna

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Sammanfattning av seminariet Skog-älg-rovdjur 2 april

Sammanfattning av seminariet Skog-älg-rovdjur 2 april Sammanfattning av seminariet Skog-älg-rovdjur 2 april Syftet med seminariet var att diskutera hur man kan skapa en högkvalitativ jaktbar älgstam som är i balans med betesresurserna samtidigt som den biologiska

Läs mer

269 Svar på motion om att se över kravställningar vid upphandlingar för att gynna lokala företag (KSKF/2017:330)

269 Svar på motion om att se över kravställningar vid upphandlingar för att gynna lokala företag (KSKF/2017:330) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 269 Svar på motion om att se över kravställningar vid upphandlingar för att gynna lokala företag (KSKF/2017:330) Beslut Förslag till

Läs mer

Ersättande av slogan The Capital of Scandinavia Motion (2012:13) av Åke Askensten (MP)

Ersättande av slogan The Capital of Scandinavia Motion (2012:13) av Åke Askensten (MP) Utlåtande 2013:8 RI (Dnr 050-509/2012) Ersättande av slogan The Capital of Scandinavia Motion (2012:13) av Åke Askensten (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:13)

Läs mer

Medborgardialog i Västerviks kommun principer

Medborgardialog i Västerviks kommun principer Kanslichef Elisabet Olsson 0490-25 40 69 elisabet.olsson@vastervik.se Kommunstyrelsen Medborgardialog i Västerviks kommun principer Sammanfattning Demokratiberedningen tog 2014 fram ett förslag till ett

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

191 Svar på motion om att värdering av fastigheter ska ske av en oberoende värderingsman (KSKF/2015:68)

191 Svar på motion om att värdering av fastigheter ska ske av en oberoende värderingsman (KSKF/2015:68) Kommunstyrelsen 2015-09-08 1(4) 191 Svar på motion om att värdering av fastigheter ska ske av en oberoende värderingsman (KSKF/2015:68) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Det svenska PEFC-systemet består av:

Det svenska PEFC-systemet består av: MILJÖCERTIFIKAT Skogscertifiering Certifiering innebär att någon garanterar att en produkt eller tjänst utförs enligt en angiven standard. Störst trovärdighet får certifieringen då garantin lämnas av

Läs mer

Österskärs Vägförening

Österskärs Vägförening PROTOKOLL fört vid ordinarie föreningsstämma med Österskärs Vägförening hållet i Österskärs skola, Österskär torsdagen den 20 april 2017 klockan 19.00 22.00. 1 Föreningsstämman öppnas. Vägföreningens ordförande,

Läs mer

Riktlinjer för bränning i skog och mark inom Jämtlands län

Riktlinjer för bränning i skog och mark inom Jämtlands län Riktlinjer för bränning i skog och mark inom Foto: Johan Uebel Inledning I takt med en ökande miljömedvetenhet inom skogsbruket under 1990-talet har hygges- och naturvårdsbränningar blivit allt mer intressanta

Läs mer

Innehåll: Vision. Riktlinjer. Mål. Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper. Ekonomi.

Innehåll: Vision. Riktlinjer. Mål. Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper. Ekonomi. Verksamhetsplan 2006-2009 Innehåll: Vision Riktlinjer Mål Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper Ekonomi Övrigt Vision med Mera Skog i Västerbotten Medlemsföretagen/organisationerna

Läs mer

Chefens roll i lönebildningen. Resultat av partsgemensamt arbete

Chefens roll i lönebildningen. Resultat av partsgemensamt arbete Chefens roll i lönebildningen Resultat av partsgemensamt arbete Chefens roll i lönebildningen Här presenteras resultatet av ett partsgemensamt arbete mellan SKL/Pacta och AkademikerAlliansen om chefens

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT MOTION 1 Fler idrottstimmar i skolan Jag önskar fler idrottstimmar i skolan för att motverka övervikt och andra folksjukdomar hos barn och

Läs mer

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag Framtidsstrategi för Vänsterpartiet Partistyrelsens förslag Vad är problemet? Rödgrön valförlust Vänsterpartiet gick tillbaka Ett främlingsfientligt parti i riksdagen Motsägelsefull utveckling Tusentals

Läs mer

Content marketing i praktiken SiteVisiondagarna 2017

Content marketing i praktiken SiteVisiondagarna 2017 Content marketing i praktiken SiteVisiondagarna 2017 Stiftelsen Skogssällskapet: Verkar för en hållbar utveckling av skog och mark Allmännyttig stiftelse Grundades 1912 Det här gör vi: Sköter skog åt privata

Läs mer

SSU Stockholms stad Bostadsbristen är skriande i Sverige. Boverket beräknar att det till 2025 behövs omkring bostäder. Regeringens mål är att

SSU Stockholms stad Bostadsbristen är skriande i Sverige. Boverket beräknar att det till 2025 behövs omkring bostäder. Regeringens mål är att Stockholms arbetarekommuns årsmöte 22 april 2017 2 3 4 SSU Stockholms stad Bostadsbristen är skriande i Sverige. Boverket beräknar att det till 2025 behövs omkring 700 000 bostäder. Regeringens mål är

Läs mer

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51)

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Utlåtande 2003:127 RV (Dnr 011-2966/2002) Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:51 av Svante Linusson

Läs mer

VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER

VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER Nettoprislista D 113-01, 1/10 2012 tillsvidare TALLSÅGTIMMER Pris kr/m3to Kvalitet 1 420 490 550 600 680 740 780 800 820 840 850 Kvalitet 2 390 420 530 580 580

Läs mer

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Tillsammans får vi landet att växa Tillsammans får vi landet att växa är LRFs huvudbudskap. Det framgår av LRFs kommunikationsstrategi, fastställd av riksförbundsstyrelsen.

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Motion 26 Motion 27 Motion 28 Motion 29. med utlåtanden

Motion 26 Motion 27 Motion 28 Motion 29. med utlåtanden Motion 26 Motion 27 Motion 28 Motion 29 med utlåtanden 74 Motion 26 Kunskap om avkastningskraven på de kommunala bostadsbolagen, kommunikation av denna kunskap samt aktiv verkan för att dessa avkastningskrav

Läs mer

13 Redovisning per län

13 Redovisning per län 13 Redovisning per län 203 Statliga fastighetsförvaltare Skogsmark per län SOU 2002:40 204 SOU 2002:40 Statliga fastighetsförvaltare Skogsmark per län 205 Statliga fastighetsförvaltare Skogsmark per län

Läs mer

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 8 (21) Ks 302 Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar Dnr 2018/71 109 Jon Sjölander (M) har i skrivelse inkommen 28 februari 2018 lämnat

Läs mer