Sannolikhet och statistik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sannolikhet och statistik"

Transkript

1 Sannolikhet och statistik Matematiklyftet är en fortbildning som genomförs lokalt på skolan. De vanor, rutiner, förhållningsätt och kunskaper ni under årens lopp gemensamt byggt upp kan ses som skolans undervisningskultur. Ni ges möjlighet att tillsammans diskutera och vidareutveckla denna kultur. Fortbildningen består av att ni tillsammans med kollegor arbetar med materialet i denna modul med stöd av en handledare. Parallellt erbjuds också er rektor att delta i en utbildning för att kunna stödja er. Tillsammans får ni även möjlighet att utveckla er fortbildningskultur. Modulens åtta delar 1. Sannolikhetslära och statistik ur ett historiskt perspektiv 2. Formativ bedömning i sannolikhet och statistik 3. Sannolikhet kopplingen mellan teoretisk modell och data 4. Klassrumsnormer och experimentbaserad sannolikhet 5. Variation i statistiska uttrycksformer 6. Kommunikation och undersökande arbetssätt i statistik 7. Statistisk slutledning som del av resonemangsförmågan 8. Begreppskartor som instrument för summering och framåtblick I den här modulen ska ni speciellt diskutera och reflektera över undervisning i sannolikhet och statistik som är ett av de centrala områdena i kursplanen för matematik. Detta område är betydelsefullt då vi som medborgare i ett modernt samhälle dagligen ställs inför situationer som kräver förståelse för slump, sannolikhet och statistik. Efter modulen förväntas ni ha: breddat er syn på sannolikhetslära och statistik fördjupat er kunskap om didaktiska perspektiv på matematikundervisning i allmänhet och inom sannolikhet och statistik i synnerhet fått ökad förståelse för ett undersökande arbetssätt i sannolikhet och statistik utvecklat er förmåga att urskilja, bedöma och utveckla elevers förmågor fått ökad förståelse för hur undervisningens organisation påverkar lärandet i matematik fått ökad förståelse för hur det sociala sammanhanget har betydelse för lärandet i matematik. Begreppslista I dokumentet "Begreppslista" har vi samlat de begrepp inom sannolikhet och statistik som förekommer i hela modulen. Där ger vi en förklaring till begreppen och i vissa fall finns också länkar till illustrationer. Begreppslistan hittar du i rutan "Se även". Revision: 6 Datum:

2 Vi önskar er lycka till i ert arbete och hoppas att detta material kommer att stödja er utveckling som matematiklärare i stort men framförallt er förmåga att bedriva effektiv undervisning i sannolikhet och statistik. Ansvariga för modulen Örebro universitet, i samarbete med Malmö Högskola, Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet och NCM. Revision: 6 Datum:

3 Del 8. Begreppskartor som instrument för summering och framåtblick Syftet med del 8 är att ni ska: prova på att använda begreppskartor i matematikundervisningen sammanfatta modulen och diskutera hur ni kan fortsätta arbetet att utveckla er undervisning i sannolikhet och statistik Ni ska även diskutera hur ni kan dra nytta av ert arbete med modulen och om det påbörjat någon förändring av den undervisnings- och fortbildningskultur som arbetet med modulen initierat. Om möjligt kan rektor vara med på den avslutande träffen i Moment D. Revision: 6 Datum:

4 Del 8: Moment A individuell förberedelse Läs och se film I texten Begrepp i kartor eller bubblor beskriver Grevholm hur lärare kan arbeta med begreppskartor i planering, genomförande och uppföljning av matematikundervisning. Läs texten Begreppskarta med stöd av begreppskort och se filmen Arbete med begreppskartor. Filmen visar elever men kan inspirera till hur ni tillsammans med barn kan arbeta med begreppskartor. I dokumentet Begreppskort finns förslag på begrepp som anknyter till sannolikhet och statistik. Dessa överensstämmer med kunskapskraven för åk 7-9 och det ni arbetat med i modulen. Dessa finns också utformade som kort i Kopieringsunderlag. Återvänd gärna till texterna Sannolikhetslärans födelse och Sannolikhetslära och statistik ur ett historiskt perspektiv, från del 1, som stöd i arbetet med denna del. Använd också begreppslistan i den mån ni behöver repetera begreppen. Reflektera Gå igenom anteckningar som du fört genom modulen och välj ut de tre mest framträdande insikter du gjort. Förbered dig på att berätta om dessa för dina kollegor. Ta med dina reflektioner till Moment D. Material Revision: 6 Datum:

5 Material Begrepp i kartor eller bubblor B. Grevholm Begreppskarta med stöd av begreppskort P. Nilsson, C. Kilhamn Begreppskort P. Nilsson, T. Jansson, C. Kilhamn Kopieringsunderlag P. Nilsson, T. Jansson, C. Kilhamn Arbete med begreppskartor null Filformatet kan inte skrivas ut Revision: 6 Datum:

6 Barbro Grevholm Begrepp i kartor eller bubblor? Begreppsförståelse är grundläggande för att elever ska erhålla ett gott matematikkunnande. Här beskriver författaren likheter och skillnader mellan tankekartor, begreppskartor och begreppsbubblor. Hon diskuterar också deras styrkor och svagheter samt hur de kan användas i undervisningen. En viktig del i elevers lärande i matematik består av att bygga upp en begreppsförståelse så att kunskaper kan länkas samman och ses i skilda sammanhang. För att stötta eleverna i arbetet med begreppsförståelse har olika typer av kognitiva och visuella hjälpmedel använts. På 1980-talet var så kallade tankekartor (mindmaps) mycket populära, många böcker skrevs i ämnet och det hölls kurser för lärare i hur de kunde använda dem. Långt innan dess hade forskare infört så kallade begreppskartor (concept maps) som inledningsvis användes för att dokumentera och analysera forskningsdata. Snart noterades hur kraftfulla redskap dessa begreppskartor var och de började användas i undervisningen. På 2000-talet har även så kallade begreppsbubblor (concept cartoons) blivit populära och förespråkats inte minst av Skolverket. Vi ska nu se lite närmare på dessa verktyg samt deras styrkor och svagheter. Tankekartor En tankekarta får ofta en spindelvävsliknande form. Det centrala begreppet i kartan omges av grenar åt alla håll som speglar de associationer som kartans ritare har fått. De olika orden i kartan är förenade enbart genom linjer och en annan läsare vet inte hur den som ritade tänkte sig sambanden. Följande är en sammanfattning av tankekartans egenskaper och möjligheter till användning: översiktlig skiss av ett område mental kartbild av ett fenomen hur nyckelord och begrepp knyts samman stödord till en muntlig presentation redovisning sammanfattning självdiagnos efter studier repetition. Nämnaren nr

7 Tankekarta över begreppet procent. Från begreppet procent i centrum går det ut fem grenar. Två av dem delar sig i sin tur i fler grenar från något fenomen längs vägen. De första associationerna hos den som ritat har varit hundradel, rabatt på en vara, moms, alkoholhalt och en beskrivning av hur procentandelen kan beräknas. I någon mening ger kartan en ögonblicksbild av hur den som ritat just då ser på begreppet procent. Kartorna är helt individuella och både måste och ska alltid accepteras som den uppfattning den som ritar har om begreppet. Då flera elever jämför sina kartor kan intressanta diskussioner uppstå och som kanske leder till att någon av dem senare vill rita om sin karta. Eleven har då ändrat sin uppfattning på något sätt eller upptäckt något som inte tidigare var medtaget i tankekartan. Begreppskartor Begreppskartor kan vara av många olika slag men jag vill här presentera dem enligt den beskrivning som gavs av forskaren Joseph Novak Begreppskartan är en bild som representerar en persons kunskaper vid ett visst tillfälle uttryckta genom påståenden. Dessa länkar olika begrepp till varandra med hjälp av länkord som oftast är verb. Begreppen är i regel substantiv och hierarkiskt strukturerade i kartan. Länkarna visar hur de olika begreppen är förbundna med varandra i ett nätverk, en kognitiv struktur. Länkorden har en viktig roll i att ge mening åt kartans delar och skiljer begreppskartor från tankekartor. Begreppskartor kan, förutom i forskning, användas vid undervisning, inlärning, diagnosticering och bedömning. De skiljer sig från tankekartor genom att de både är byggda av kunskapspåståenden och är hierarkiska. När man läser en begreppskarta bildar orden och länkarna meningar som ger påståenden som innehåller kunskap. Konstruktion av kunskap är en komplex produkt av den mänskliga kapaciteten, den kulturella kontexten och förändringar i utvecklingen av relevanta kunskapsstrukturer samt verktyg för att erövra ny 12 Nämnaren nr

8 kunskap, menar Novak. Han hävdar att begrepp spelar en central roll i både lärandets psykologi och teorier om kunskap. För de flesta är ordet begrepp en självklarhet som de inte närmare tänkt på meningen av. Frågar vi en elev eller lärare vad de menar med begrepp är det inte alltid de har ett svar till hands. Hur skulle du själv beskriva innebörden i ordet begrepp? Novak definierar ett begrepp som uppfattade regelbundenheter i händelser eller objekt och som vi har infört en etikett eller benämning för. Etiketten kan vara ett ord eller en symbol. Novak har använt begreppskartor som ett verktyg för att representera strukturer eller ramverk av begrepp och påståenden som härletts från kliniska intervjuer eller konstruerats av lärande personer. Begreppskartor har också visat sig vara användbara verktyg vid planering av undervisning och för att hjälpa elever att lära sig hur de lär. Begreppskartan skiljer sig från tankekartan där läsaren måste gissa hur ritaren har associerat. Tankekartan är alltså inte meningsbärande på samma sätt som en begreppskarta. Låt oss se på en begreppskarta över procent. I bilden återfinner vi en del av den information som finns i tankekartan men här finns också en översikt över några vanliga typer av problem om procent samt antydan om hur de löses. Vi ser tydligt hierarkin av begrepp och underliggande begrepp. Terminologi belyses i den vänstra länken som förklarar vad procent betyder och hur det kan skrivas med ord, som bråk och som decimaltal. I de tre mittersta länkarna visas de vanliga byggstenar som används i procentuppgifter, dvs procenttalet, delen och det hela samt hur de kan användas i problemtyperna. I den högra länken belyses några vanliga problemsituaitoner där procent används. En begreppskarta kan alltid byggas vidare och kopplas samman med andra begreppkartor för att påvisa ytterligare samband i de matematiska kunskaperna. Begreppskarta över begreppet procent. Nämnaren nr

9 Begreppsbubblor Begreppsbubbla om procenträkning (fritt efter teckning i Limit 1:2, s 14) Begreppsbubblor är inspirerade av tecknade serier och består av bilder där personer säger eller tänker saker om något matematiskt begrepp eller problem. I det ideala fallet är det autentiska uttalanden av elever om fenomenet i fråga. Bilden kan användas för att stimulera ett samtal i klassen om vad eleverna på illustrationen egentligen säger. Därmed kan elever få syn på hur andra tänker om ett matematiskt begrepp eller hur man kan gå olika vägar för att finna en lösning. I bilden här nedan berättar tre elever hur de gör då de räknar med procent. Den första eleven går vägen via att först beräkna hur mycket en procent är och så använda det för att beräkna den aktuella procentdelen. Den andra eleven skriver om procenttalet i decimalform och multiplicerar sedan med det aktuella talet medan den tredje eleven först dividerar procenttalet med hundra och därefter multiplicerar med det hela. Ett samtal om dessa metoder kan få elever att se skillnaderna och att det är möjligt att välja olika vägar beroende på vilket som förefaller enklast i ett visst fall. Det verkar som om begreppsbubblor hittills varit mer populära i de naturvetenskapliga ämnena än i matematik. Forskare pekar på att begreppsbubblor har fördelen att man direkt kan lyfta fram möjliga missförstånd, men att det sker på bekostnad av att man inte, som i begreppskartan, ger eleven möjlighet att avslöja bredden eller djupet i sin förståelse. I regel blir inte begreppsbubblorna lika tydligt fokuserade på ett givet begrepp, vilket är fallet med en begreppskarta. Det förefaller också som om de sätt på vilka man kan använda en begreppskarta är betydligt fler och mer varierade. Jag ska nu avrunda med att diskutera hur begreppkartor kan användas i undervisningen. Hur kan begreppskartor användas? I forskningslitteratur finns en rad olika sätt att använda begreppskartor beskrivna. Vid inledningen av ett nytt avsnitt i undervisningen kan läraren börja med att kartlägga elevernas förkunskaper genom att de får berätta allt de vet genom påståenden. Dessa påståenden kan skrivas upp på tavlan och därefter sammanfogas i en begreppskarta. Kartan blir ett synligt bevis på klassens utgångsläge inför nya kunskaper. Efter det att klassen arbetat igenom det nya avsnittet kan en ny karta ritas. Jämförelse med den tidigare kartan kan då synliggöra nya kunskapsstrukturer och begrepp. Detta är då exempel på kartor som innehåller en grupps samlade kunskaper. I en jämförelse blir det tydligt för både lärare och elever om några luckor finns i associationerna mellan begrepp eller om elever har olika uppfattning om hur begreppen ska länkas samman. 14 Nämnaren nr

10 Elevers lärande En elev som vet hur begreppskartor ritas och fått en viss vana att göra det kan använda verktyget i sitt eget lärande. När ett nytt avsnitt bearbetats kan eleven försöka rita sin egen karta över de nya kunskaperna. Det visar sig att kartorna blir högst individuella. Steg för steg kan eleven rita in sin egen kunskapsutveckling och se om det sker nytt lärande eller inte. I samtal med läraren kan eleven diskutera om hans karta stämmer med en mera allmän syn på begreppen eller om han kanske fått en vag eller oklar bild av hur begreppen hänger samman. För att skapa utmaningar i lärandet kan läraren låta elever rita sina egna enskilda begreppskartor och därefter be dem att i små grupper jämföra sina kartor. Elever upptäcker likheter och skillnader och värdefulla diskussioner uppstår om varför de har olika uppfattningar på vissa punkter. Det kan leda till att någon elev ändrar uppfattning och ser nya möjligheter att förstå begreppssambanden. Elever kan upptäcka att vissa kartor är rikare än andra och har fler länkar. De kan få impulser att införliva fler delar i sin egen karta och på så sätt utvidga sin syn på begreppen inom området. I samtalen får elever tillfälle att utveckla ett matematiskt språk och får ge uttryck för hur de tänker matematiskt och motivera det för kamraterna. Resonemang och samtal av detta slag är väsentliga för lärandet, något som Alan Schoenfeld påpekade redan Lärares användning Kartorna kan användas för läraren att skapa sig en bild av hur en elev tänker. De fungerar då som ett alternativt diagnosinstrument, som kan användas upprepade gånger. Lärare kan använda begreppskartor för sin egen del. Att rita en karta inför ett nytt avsnitt innebär att du som lärare tydliggör för dig själv vilka centrala begrepp och delbegrepp du vill behandla och hur du ser sambanden mellan dem. Det kan tydliggöra vissa kopplingar som du annars kanske inte hade betonat så starkt. Om elever ska få en god begreppsuppfattning måste de få de viktiga begreppen belysta ur olika aspekter så att de får en rik och nyanserad begreppsbild. I undervisningen Sammanfattningsvis ger jag här en översikt över hur begreppskartor kan fungera i undervisningen. I en grupp eller klass kan en begreppskarta användas som inledning eller brainstorm för att diagnosticera kunskaper vid genomgång för att se var man fogar ny kunskap till den tidigare som startpunkt för jämförelser och diskussion som avslutning, för att sammanfatta och ge en helhetsbild. Enskilda elever kan använda begreppskartan för att skapa egen överblick kunna visa hur ny kunskap utvecklas och fogas till den tidigare göra jämförelser vid samtal med kamrater Nämnaren nr

11 utveckla sitt språk inom ämnet se var det finns luckor i kunskaperna eller outvecklade föreställningar dokumentera sina kunskaper kunna iaktta sin egen utveckling över tid sammanfatta sina studier repetera vid ett senare tillfälle. För läraren själv kan begreppkartan komma till nytta för att skapa överblick vid förberedelser av undervisningen granska sin egen bild av kunskaper inom ett område prioritera vid val av stoff strukturera undervisningen diagnosticera en elevs utveckling bedöma och examinera elevers kunskaper. Begreppskartor är kraftfulla verktyg men man måste själv ha prövat på att använda dem för att verkligen känna deras styrka. Det finns kostnadsfri datorprogamvara tillgänglig på nätet, exempelvis Cmap, cmap.ihmc.us, som låter användaren enkelt rita tydliga och bra kartor. Lärare som har prövat tankekartor, begreppskartor och begreppsbubblor kan säkert finna fler fördelar och nackdelar med dem än de som har diskuterats här. Alla tre verktygen har sina något olika användningsområden men kan också nyttjas tillsammans så att eleverna får valmöjligheter. Personligen anser jag att begreppkartor är ett av de mest kraftfulla verktygen för att stödja elevers lärande i matematik. Litteratur Andersson, A. (2002). Begreppskartor ett verktyg för bättre förståelse. Nämnaren 2002:2. Andrén, K. & Östman, M. (2012) Begreppsbubblor. Nämnaren 2012:2. Grevholm, B. (2008). Concept maps as research tool in mathematics education. I A. J. Cañas, P. Reiska, M. Åhlberg & J. D. Novak (red). Concept Mapping: Connecting Educators. Proc. of the Third Int. Conference on Concept Mapping. (s ). Tallin: Tallin University. Tillgänglig på cmc.ihmc.us/cmc2008papers/cmc2008-p301.pdf Novak, J. D. (1998). Learning, creating and using knowledge. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum. Schoenfeld, A. (1992). Learning to think mathematically: Problem solving, metacognition and sense-making in mathematics. I D. A. Grouws (red). Handbook for research on mathematics teaching and learning. New York: Macmillan. 16 Nämnaren nr

12 Grundskola åk 7 9 Modul: Sannolikhetslära och statistik Del 8: Begreppskartor som instrument för summering och framåtblick Begreppskarta med stöd av begreppskort Per Nilsson, Örebro Universitet Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet När ni nu har arbetat med sannolikhet och statistik under en längre tid är syftet här huvudsakligen att samla upp, sammanfatta och skapa en helhetsbild av vad elever väljer att lyfta fram inom ett område. Här i del 8 ska ni arbeta med en begreppskarta tillsammans med era elever. Som ni läste i texten Begrepp i kartor eller bubblor finns det olika anledningar till att använda begreppskartor i matematikundervisningen. Den mest grundläggande förståelsen för ett begrepp är att kunna associera begreppet till andra begrepp. Att arbeta med begreppskartor är ett sätt att stärka förmågan att analysera begrepp och framförallt att se och kunna beskriva samband mellan begrepp. Frågor vi ställer till olika begrepp i den här övningen kan vara: Är det samma sak som, ett exempel på, motsatsen till? Kan det definieras som, visas genom, illustreras av? På vilket sätt hänger de här begreppen ihop? Övningen kan dels ses som en träning för eleverna i att upptäcka och formulera samband mellan begrepp, och dels som ett sätt för er som lärare att få kunskap om vad eleverna lärt sig hittills inom området. Modulen har pågått under en längre tid och det är därför inte rimligt att tro att eleverna ska komma ihåg allt ni arbetat med och alla begrepp som behandlats genom hela modulen. Självklart är förhoppningen att arbetet med modulen ska synas i det som eleverna väljer att lyfta fram i arbetet med begreppskartan, men lås er inte vid de aktiviteter och begrepp som behandlats i modulen när ni diskuterar begreppskartan med eleverna. Att elever lyfter in erfarenheter från andra situationer ger bara näring till diskussionen och ni får en bättre bild av elevernas totala förståelse för området. Med andra ord, här handlar det inte om att utvärdera modulen utan om att ni ska få prova på en metod med vilken ni kan samla upp och skapa en helhetsbild av hur elever beskriver och förstår ett område i matematik. Bilden som växer fram kommer ni att ha stöd av när ni diskuterar era erfarenheter av modulen och hur ni vill fortsätta att utveckla er undervisning i sannolikhet och statistik och matematik i allmänhet. Aktivitet: att binda samman begreppskort Till en början kan det vara svårt att utveckla en begreppskarta på det sätt som Grevholm beskriver i sin text. Ett sätt att stödja elevers arbete är att be dem binda samman och gruppera det vi här kallar begreppskort. I dokumentet Begreppskort i sannolikhet och statistik har vi lämnat förslag på olika former av begreppskort med anknytning till sannolikhet och statistik. Vissa begreppskort har formen av en definition, andra kan visa bilder av en konkret situation, ett diagram eller tabell och några har formen av ett påstående. Under era kollegiala samtal ska ni diskutera vilka kort ni vill välja ut till lektionen. Välj bland de kort som finns föreslagna och ta bara med de kort ni tror att era elever kan placera och binda samman med andra kort. Ni får naturligtvis också justera i kortens formuleringar eller komplettera med helt nya kort om ni vill. Ett sätt att knyta an till den egna undervisningen är att skapa egna Begreppskarta med stöd av begreppskort Januari (3)

13 Grundskola åk 7 9 begreppskort med bilder eller formuleringar som klassen producerat själva. Till exempel kan man använda foton på sådant eleverna gjort under modulen och låta dessa utgöra begreppskort. Tänk på spridningen mellan elever i årskurs 7 och årskurs 9, det är viktigt att alla elever känner att uppgiften är utmanande. De kort ni väljer ut till lektionen ska vara nivåanpassade till era respektive elevgrupper. Elever visar många gånger stor kreativitet, varför vi rekommenderar att ni även delar ut några blanka kort till eleverna som de själva får rita eller skriva något på och sätta ihop med andra kort i sin karta. Vissa kort kan länkas till många andra kort och om det blir alltför snårigt kan eleverna använda ett tomt kort för att skriva ordet en gång till. I filmen Instruktionsfilm-begreppskartor visar vi hur ni och eleverna kan arbeta med korten för att bilda begreppskartor med stöd av begreppskort. Filmen beskriver arbetet i en datormiljö men för eleverna är det troligen lättare att arbeta med fysiska kort. För dig som lärare är syftet med aktiviteten att du ska få prova på en metod att skapa en samlad bild av elevernas förståelse för ett område i matematik. Denna samlade bild kan du sedan använda formativt till att utveckla elevernas förståelse på området. Använd följande punkter som stöd i planeringen av den lektion ni ska genomföra. 1. Lektionens inledning Oavsett ålder behöver ni fundera på hur ni kan friska upp minnet hos eleverna. I början av modulen föreslogs att ni kontinuerligt skulle fotografera och dokumentera lektionerna. Nu kan ni använda de bilder ni tagit för att få eleverna att se tillbaka på arbetet som pågått inom modulen. Har ni inte fotograferat kan ni försöka få eleverna att berätta vad de kommer ihåg av de olika aktiviteter ni arbetat med genom modulen. Ta med material, bilder och exempel på det elever producerat genom modulen för att stimulera diskussionen. I den här fasen bör ni inte komma in för mycket på begrepp och uttrycksformer utan det räcker om ni får eleverna att minnas aktiviteterna. Gå sedan igenom med eleverna vad ni ska göra under resten av lektionen. 2. Låt eleverna arbeta i grupper Dela ut en uppsättning med likadana begreppskort till varje grupp elever. Om spridningen är väldigt stor i klassen går det att anpassa så att en grupp elever som behöver större utmaning än andra får fler kort att placera. Alla elever bör dock ha samma grunduppsättning av kort. Varje grupp ska också ha ett stort pappersark och fästmassa eller tejp. Elevernas uppgift är nu att skapa en begreppskarta med hjälp av korten, fästa dem på pappret och därefter länka samman korten med streck och länkord. Ju äldre eleverna är desto större vikt bör läggas vid hur korten länkas samman. Det är viktigt att eleverna är på det klara med att det inte finns ett rätt i den här aktiviteten. Det finns inte bara ett sätt att forma en begreppskarta med de kort som de blivit tilldelade. Fundera på hur detta överensstämmer med, eller kan komma att utmana, de normer och kontrakt som råder under era lektioner i matematik. Aktiviteten med begreppskarta handlar alltså om att utveckla ett klassrumsklimat där eleverna uppmuntras till och tillåts att resonera om och argumentera för hur de väljer att utforma Begreppskarta med stöd av begreppskort Januari (3)

14 Grundskola åk 7 9 sin begreppskarta. När eleverna är klara i sina grupper ska de visa sin karta för resten av klassen. 3. Samla upp i helkass Den gemensamma delen av lektionen är oerhört viktig eftersom det är här som elevernas arbete tas på allvar och deras argumentation kan utvecklas. Alla olika funderingar får nu landa i ett gemensam kunskapande. Under grupparbetet kommer eleverna att lära sig av varandra då de ska förhandla fram en gemensam syn på hur de ska binda samman korten. När grupperna är klara med sina kartor sätter ni upp alla kartor i klassrummet så att alla kan se. Börja gärna med en tyst rundvandring där eleverna i lugn och ro får titta på varandras kartor och försöka förstå vad de ser. Samla sedan alla till ett gemensamt samtal. Diskutera likheter och skillnader mellan de olika gruppernas begreppskartor. Fundera på hur du ska agera som lärare för att inte ta för stor plats i samtalet utan att det istället ges plats för eleverna att diskutera, värdera riktigheten i och utveckla sina begreppskartor och därigenom utveckla sin förståelse för området sannolikhet och statistik. Din roll som lärare är inte att tala om hur det ska vara utan att stimulera samtalet och stötta argumentationen så att den blir matematiskt korrekt. Öppna också upp en möjlighet för eleverna att revidera sin uppfattning och föreslå ändringar i sina begreppskartor. Även om det finns många sätt att göra en begreppskarta så kan vissa kartor innehålla fel och vissa bli mycket tydligare än de övriga. Målet är inte att ni enas om en gemensam begreppskarta, men för eleverna är det viktigt att de går ifrån lektionen med en fylligare kunskap av området än när det kom dit. För eleverna är aktiviteten ett tillfälle för lärande. Om grupperna vill justera sina begreppskartor efter diskussionen i helklass så ger ni dem tid för det nu. Varje elev skriver sedan av eller fotograferar den begreppskarta gruppen enas om. Begreppskartan kan de sedan plocka fram, reflektera över och utveckla vid nästa tillfälle undervisningen kommer in på slump, sannolikhet eller statistik. Uppmärksamma din egen roll som lärare i aktiviteten: Hur fungerar ditt sätt att få eleverna att minnas tillbaka genom modulen? Hur lyckas du att balansera mellan att ta tillvara elevernas förslag (struktur och innehåll i begreppskartan) och den bild av slump, sannolikhet och statistik du önskar att eleverna får med sig? Hur skapar du engagemang bland alla elever så det inte bara blir ett fåtal elevers begreppskarta, och därigenom förståelse, som du får en bild av? Referenser Grevholm, B., (2014). Begrepp i kartor eller bubblor? Nämnaren, 2014 (3), NCM, Göteborgs universitet. Begreppskarta med stöd av begreppskort Januari (3)

15 Grundskola åk 7 9 Modul: Sannolikhetslära och statistik Del 8: Begreppskartor som instrument för summering och framåtblick Begreppskort Per Nilsson, Örebro Universitet Torbjörn Jansson, Örebro Universitet Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Här finns förslag på vad som kan stå på begreppskort som relateras till begreppen slump, sannolikhet och statistik. De överensstämmer med läroplanens kunskapsmål för åk 7-9. Trots att listan är lång är den inte fullständig. Allteftersom ni utvecklar ert arbete med begreppskartor kommer ni att kunna komplettera listan, både med nya begrepp och egna exempel. Alla föreslagna begrepp, illustrationer och förklaringar finns också utformade som kort i ett kopieringsunderlag. Kopiera upp så att varje elevgrupp kan få en uppsättning kort. Klipp ut korten men tillhandahåll endast de kort som är aktuella för just dina elever. Tänk på att diagrammen i original använder färger för att visa skillnader, och att dessa nyanser kan försvinna om korten kopieras i svartvitt. Fyll på med egna begrepp, illustrationer och exempel på tomma kort. Dela också ut några tomma kort till eleverna så att de själva kan lägga till begrepp som de saknar. Följande begrepp finns på korten för åk 7-9: Ord Förklaringar Exempel / Påståenden Sannolikhet, Chans, Risk, Utfall, Händelse, Komplementhändelse, Gynnsamma utfall, Utfallsrum, Absolut frekvens, Relativ frekvens, Antal, Andel, Träddiagram, Slump, Osäkerhet, Oförutsägbarhet Kan skrivas som ett bråktal. Chansen eller risken att något händer. Kan skrivas som ett tal mellan 0 och 1. Kan skrivas som ett tal mellan 0 och 100%. När man inte helt säkert vet vad som ska ske. Sannolikheten att få klave är 0,5. Risken för regn i morgon är 70%. Det är 1 chans att få händelsen femma vid kast med 6 en tärning. Hur vädret blir nästa vecka. Om en tappad smörgås landar med smöret uppåt eller smöret nedåt. Begreppskort Januari (2)

16 Grundskola åk 7 9 Ord Förklaringar Exempel / Påståenden Undersökning, Stickprov, Observation, Population, Data, Enkät, Tabell, Avprickning, Frekvens, Bokföring, Kriterier, Kategorier, Gruppering, Lägesmått, Typvärde, Medelvärde, Genomsnitt, Median, Spridningsmått, Variationsbredd, Standardavvikelse, Övre kvartil, Undre kvartil, Uteliggare, Störst sannolikhet, Minst sannolikhet, Lika sannolikhet, Störst andel, Minst andel. Diskret variabel, Kontinuerlig variabel, Nominalskala, Ordinalskala, Intervallskala, Kvotskala Diagram, Cirkeldiagram, Stapeldiagram, Linjediagram, Origo, Axlar, Cirkelsektor, Graf, Stolpdiagram, Lådagram, Punktdiagram, Histogram, Sammanställa data. Skapa översikt. Redovisa och beskriva resultat från undersökning. Beskriver tyngdpunkten i ett material. Värdet exakt i mitten av storleksordnade observationer. Ett värde som har lika många observationer ovanför sig (högre värden) som under sig (lägre värden). Värdet som är vanligast i en undersökning. Hur observationer fördelar sig i ett datamaterial. Till exempel färg, form och storlek. Beräkning av ett medelvärde. Rad av tal med medianen markerad. Rad av tal med typvärdet markerat. Ritad bild av personer med olika färg på tröjorna. (2 olika). Stapeldiagram med olika färg på staplarna. Cirkeldiagram med olika färg på sektorerna. Ritat stapeldiagram: favoritmat. Ritat cirkeldiagram: favoritmat. Ritat stapeldiagram över skolämnen. Stickprov A och Stickprov B. Beskriver en undersökning av elevers favoritmat i en klass med 28 elever. Det är färre än 50% av eleverna som har pizza som favoritmat. Det är flest elever som har pizza som favoritmat. Typvärdet är 10. Typvärdet är Pizza. Klassens favoritämnen är musik och matematik. Fler i klassen har svenska som favoritämne än idrott. Vi kan dra säkrare slutsatser från stickprov B än från stickprov A. Ishockey är populärare än Bandy Begreppskort Januari (2)

17 sannolikhet chans risk utfall absolut frekvens relativ frekvens antal andel oförutsägbarhet träddiagram slump osäkerhet händelse komplementhändelse gynnsamma utfall utfallsrum

18 Kan skrivas som ett tal mellan 0 och 1. Kan skrivas som ett bråktal. Chansen eller risken att något händer. Kan skrivas som ett tal mellan 0 och 100%. Risken för regn i morgon är 70%. När man inte helt säkert vet vad som ska ske. Sannolikheten att få klave är 0,5. Det är 1 chans att 6 få händelsen femma vid kast med en tärning. Hur vädret blir nästa vecka. Om en tappad smörgås landar med smöret uppåt eller smöret nedåt.

19 undersökning stickprov observation population data enkät tabell avprickning bokföring frekvens gruppering kategorier kriterier

20 lägesmått typvärde median medelvärde spridningsmått variationsbredd standardavvikelse genomsnitt övre kvartil undre kvartil uteliggare störst andel störst sannolikhet minst sannolikhet lika sannolikhet minst andel

21 ordinalskala diskret variabel kontinuerlig variabel nominalskala intervallskala kvotskala

22 diagram cirkeldiagram stapeldiagram linjediagram origo axlar cirkelsektor graf stolpdiagram lådagram punktdiagram histogram

23 Beskriver tyngdpunkten i ett material. Hur observationer fördelar sig i ett datamaterial. Till exempel färg, form och storlek. Sammanställa data. Skapa översikt. Redovisa och beskriva resultat från undersökning. Värdet exakt i mitten av storleksordnade observationer. Ett värde som har lika många observationer ovanför sig (högre värden) som under sig (lägre värden). Värdet som är vanligast i en undersökning. 2,2,3,4,5,6,6 1,3,3,3,5,6,6, = 5

24 Fler i klassen har svenska som favoritämne än idrott. Beskriver en undersökning av elevers favoritmat i en klass med 28 elever. Typvärdet är 10. Vi kan dra säkrare slutsatser från stickprov B än från stickprov A. Det är färre än 50% av eleverna som har pizza som favoritmat. Typvärdet är Pizza. Ishockey är populärare än Bandy. Det är flest elever som har pizza som favoritmat. Klassens favoritämnen är musik och matematik.

25 Stickprov A Stickprov B Favoritmat Favoritmat Köttbullar Pannkakor Pizza Tacos

26 Del 8: Moment B kollegialt arbete Gör begreppskarta Använd korten som finns i Kopieringsunderlag och skapa tillsammans en begreppskarta. Diskutera Vilka begrepp leder till diskussioner kring hur de ska placeras i begreppskartan? Vilka fördelar kan det finnas för er lärare att göra begreppskartor? Vilka fördelar är det för eleverna? Planera Ni ska under lektionen i moment C utveckla en begreppskarta över sannolikhet och statistik tillsammans med eleverna. I dokumentet Begreppskort finns förslag på begrepp som anknyter till sannolikhet och statistik. Dessa är anpassade till kunskapskraven för åk 4-6 och det ni arbetat med i modulen. De finns också utformade som kort i Kopieringsunderlag. Välj ut vilka av dessa ni ska använda under lektionen och komplettera eventuellt med egna begreppskort. Uppmärksamma särskilt följande under lektionen: hur du lyckas få eleverna att minnas tillbaka genom modulen, hur du lyckas balansera mellan att ta tillvara elevernas bidrag till begreppskartan och att själv förmedla en bild av slump, sannolikhet och statistik som du önskar att eleverna får med sig, hur du skapar engagemang bland alla elever så det inte bara blir ett fåtal elevers begreppskarta du får en bild av. Material Revision: 6 Datum:

27 Del 8: Moment C aktivitet Genomför lektionen. Material Revision: 6 Datum:

28 Del 8: Moment D gemensam uppföljning Diskutera Utgå från era klassers begreppskartor i diskussionen och utgå från följande frågor. Hur lyckas ni få eleverna att minnas tillbaka genom modulen? Lyckas ni skapa engagemang bland alla elever och inte endast ett fåtal elever? Vilken inverkan hade du som lärare på begreppskartans slutliga utformning? Vilka för- och nackdelar kan det ha i relation till det didaktiska kontraktet och elevers lärande? Sammanfatta Summera era gemensamma erfarenheter och de nya insikter ni fått när det gäller undervisning i sannolikhet och statistik. Utgå från de reflektioner ni gjorde i Moment A. Berätta om era erfarenheter och insikter genom modulen och hur dessa kan komma att påverka undervisningen och elevernas måluppfyllelse. Anpassa tiden så att alla hinner komma till tals. Om inte följande redan nämnts kan ni diskutera: Era erfarenheter av ett undersökande/experimenterande arbetssätt som sträcker sig över flera lektioner. Vidga gärna diskussionen till andra matematikområden. Hur förmågorna kom in genom modulen. Vad ni upplevde som speciellt svårt i modulen och hur dessa svårigheter tog sig uttryck i undervisningen. Kontextens betydelse i statistik jämfört med i annan matematik. Sammanställ en gemensam lista med gruppens erfarenheter. Försök att gemensamt komma fram till en plan, som alla står bakom och kan skriva under på, där ni beskriver hur ni ska arbeta vidare med att utveckla undervisnings- och fortbildningskulturen i matematik på skolan. Material Revision: 6 Datum:

Kognitiva verktyg för lärande i matematik tankekartor och begreppskartor

Kognitiva verktyg för lärande i matematik tankekartor och begreppskartor Barbro Grevholm Kognitiva verktyg för lärande i matematik tankekartor och begreppskartor Barbro Grevholm er professor i matematikkdidaktikk ved Høgskolen i Agder, Norge og Högskolan Kristianstad, Sverige,

Läs mer

En viktig del i elevers lärande i matematik består av att bygga upp en

En viktig del i elevers lärande i matematik består av att bygga upp en Barbro Grevholm Begrepp i kartor eller bubblor? Begreppsförståelse är grundläggande för att elever ska erhålla ett gott matematikkunnande. Här beskriver författaren likheter och skillnader mellan tankekartor,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 1. Procent och statistik Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Slumpförsök för åk 1-3

Slumpförsök för åk 1-3 Modul: Sannolikhet och statistik Del 3: Att utmana elevers resonemang om slump Slumpförsök för åk 1-3 Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Andreas Eckert, Linnéuniversitetet I följande text beskrivs

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

Syfte med undervisningen är att du ska få utveckla din förmåga att...

Syfte med undervisningen är att du ska få utveckla din förmåga att... Planering, kapitel 1 Statistik samt sannolikhet. Syfte med undervisningen är att du ska få utveckla din förmåga att... formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och

Läs mer

Statistiska begrepp och uttrycksformer

Statistiska begrepp och uttrycksformer Kristina Juter Statistiska begrepp och uttrycksformer Statistik är ett matematikinnehåll som inbjuder till såväl tematiskt arbete som ämnesintegrerat. Redan i statistikens historiska barndom insåg man

Läs mer

Ma7-Åsa: Statistik och Sannolikhetslära

Ma7-Åsa: Statistik och Sannolikhetslära Ma7-Åsa: Statistik och Sannolikhetslära Efter påsklovet börjar det femte arbetsområdet som handlar om statistik och sannolikhetslära. Det kommer också att bli tid för att arbeta vidare med målen för begrepp

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 Handledarutbildning inom Matematiklyftet Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 1. Efter genomgången utbildning ska matematikhandledaren ha goda kunskaper om Matematiklyftets bakgrund

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

9A Ma: Statistik och Sannolikhetslära

9A Ma: Statistik och Sannolikhetslära 9A Ma: Statistik och Sannolikhetslära Efter påsklovet börjar det femte arbetsområdet som handlar om statistik och sannolikhetslära. Det kommer också att bli tid för att arbeta vidare med målen för begrepp

Läs mer

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 TYDLIG OCH MEDVETEN MATEMATIKUNDERVISNING En stark koppling mellan läroplan/kunskaps mål, innehåll och bedömning finns för att medvetande göra eleverna om syftet med

Läs mer

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare?

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt innebär Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en Kerstin Larsson Subtraktion Vad är egentligen subtraktion? Vad behöver en lärare veta om subtraktion och subtraktionsundervisning? Om elevers förståelse av subtraktion och om elevers vanliga missuppfattningar?

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Modul: Förskoleklass Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå tekniska

Läs mer

När en Learning study planeras väljs ett område som upplevs som problematiskt

När en Learning study planeras väljs ett område som upplevs som problematiskt K. Drageryd, M. Erdtman, U. Persson & C. Kilhamn Tallinjen en bro mellan konkreta modeller och abstrakt matematik Fem matematiklärare från Transtenskolan i Hallsberg har under handledning av Cecilia Kilhamn

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

En typisk medianmorot

En typisk medianmorot Karin Landtblom En typisk medianmorot I artikeln Läget? Tja det beror på variablerna! i Nämnaren 1:1 beskrivs en del av problematiken kring lägesmått och variabler med några vanliga missförstånd som lätt

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-02-18 Dnr 400-2014:2725 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun 1 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9 PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 9: 1 1.1 TALMÄNGDER 2 1.2 NEGATIVA TAL 3 FORTS. 1.2 NEGATIVA TAL 4 1.3 POTENSER 5 1.4 RÄKNA MED POTENSER 6 TALUPPFATTNING + RESONERA 7

Läs mer

Problemlösning som metod

Problemlösning som metod Problemlösning som metod - för att lära matematik Fuengirola november 2014 eva.taflin@gu.se evat@du.se Problemlösningsmodulens övergripande syfte Att initiera utveckling av lärares egen undervisning utifrån

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

Hur stor är sannolikheten att någon i klassen har en katt? Hur stor är

Hur stor är sannolikheten att någon i klassen har en katt? Hur stor är Karin Landtblom Hur sannolikt är det? Uttrycket Hur sannolikt är det på en skala? använder många till vardags, ofta med viss ironi. I denna artikel om grunder för begreppet sannolikhet åskådliggör författaren

Läs mer

MATEMATIK ARBETSOMRÅDET LIKABEHANDLING Kränkande handlingar, nätmobbning, rasism och genus

MATEMATIK ARBETSOMRÅDET LIKABEHANDLING Kränkande handlingar, nätmobbning, rasism och genus MATEMATIK ARBETSOMRÅDET LIKABEHANDLING Kränkande handlingar, nätmobbning, rasism och genus STATISTIK/DIAGRAM VAD ÄR STATISTIK? En titt på youtube http://www.youtube.com/watch?v=7civnkawope Statistik omfattar

Läs mer

Statistik. Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik

Statistik. Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik Statistik Statistik betyder ungefär sifferkunskap om staten Statistik är en gren inom tillämpad matematik som sysslar med insamling, utvärdering, analys och presentation av data eller information. Verkligheten

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Bråkräkning uppfattas av många elever som svårt, särskilt vid beräkningar

Bråkräkning uppfattas av många elever som svårt, särskilt vid beräkningar Britt Holmberg & Cecilia Kilhamn Addition med bråk på tallinjen I sin tredje artikel om tallinjen beskriver författarna hur den används för att utveckla elevers förståelse för addition med oliknämniga

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik.

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl

Läs mer

Typvärde. Mest frekventa värdet Används framförallt vid nominalskala Ex: typvärdet. Kemi 250. Ekon 570. Psyk 120. Mate 195.

Typvärde. Mest frekventa värdet Används framförallt vid nominalskala Ex: typvärdet. Kemi 250. Ekon 570. Psyk 120. Mate 195. Lägesmått Det kan ibland räcka med ett lägesmått för att beskriva datamaterial Lägesmåttet kan vara bra att använda då olika datamaterial skall jämföras Vilket lägesmått som skall användas: Typvärde Median

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Studiestrategier för dig som är visuell

Studiestrategier för dig som är visuell Studiestrategier för dig som är visuell Om du har en visuell (V) lärstil är synen din starkaste kanal för att ta in ny kunskap. Prova att använda en del eller alla av följande metoder: Stryk under och

Läs mer

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband.

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Matematik, 600 verksamhetspoäng Ämnet handlar bland annat om mängder, tal och geometriska figurer. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska

Läs mer

7C Ma: VT 2018 Bråk och Procent/ statistik och sannolikhet Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att:

7C Ma: VT 2018 Bråk och Procent/ statistik och sannolikhet Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: 7C Ma: VT 2018 Bråk och Procent/ statistik och sannolikhet Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier

Läs mer

Alla dessa möjligheter

Alla dessa möjligheter Karin Landtblom Alla dessa möjligheter kombinatorik och resonemang I denna artikel diskuteras övningar i kombinatorik. Vilka tankegångar kan väckas vid arbete med dem och hur kan eleverna resonera? Idéer

Läs mer

Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan

Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 1.1 ANDELEN 2 1.2 HÖJNING OCH SÄNKNING 3 FORTS. 1.2 HÖJNING OCH SÄNKNING 4 1.3 HUR STOR ÄR DELEN 1 5 AKTIVITET + 1.4 HUR STOR ÄR

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 4-6 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera och lösa

Läs mer

"Procent och sannolikhet 6D"

Procent och sannolikhet 6D "Procent och sannolikhet 6D" Grundskola 6 1 Procent och sannolikhet planering Skapad 216-11-2 av Daniel Spångberg i Björkvallsskolan, Uppsala Baserad på "Procent och sannolikhet åk 6" från Björkvallsskolan,

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Bakåt i tiden förmedlades information muntligt, från man till man. När

Läs mer

Hemligheten i flaskan

Hemligheten i flaskan 2D 4D Hemligheten i flaskan begrepp resonemang sannolikhet Avsikt och matematikinnehåll Den här aktiviteten utgår från samma idé och material som i 2D4D Flaskracet. Skillnaden är att srummet nu är dolt

Läs mer

13.1 Matematisk statistik

13.1 Matematisk statistik 13.1 Matematisk statistik 13.1.1 Grundläggande begrepp I den här föreläsningen kommer vi att definiera och exemplifiera ett antal begrepp som sedan kommer att följa oss genom hela kursen. Det är därför

Läs mer

Fuengirola den 8 november Matematiklyftet. Margareta Oscarsson #malyft

Fuengirola den 8 november Matematiklyftet. Margareta Oscarsson #malyft Fuengirola den 8 november 2014 Matematiklyftet Margareta Oscarsson 08 52733327 margareta.oscarsson@skolverket.se #malyft Dagens program Matematiklyftet i korthet Materialet på lärportalen De didaktiska

Läs mer

Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600

Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600 Kurs: Matematik Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600 lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk verksamhet är till sin lad till den samhälleliga, sociala och tekniska utvecklingen. Kunskaper

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1.3

Centralt innehåll. I årskurs 1.3 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan.

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK 5.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Syfte. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING. prövning grundläggande matematik

Syfte. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING. prövning grundläggande matematik prövning grundläggande matematik Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Kurs: Matematik Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600 Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer.

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Förskoleklassens matematik

Förskoleklassens matematik Förskoleklassens matematik Den här modulen reviderades april 2018. Modulen tar sin utgångspunkt i matematiska aktiviteter, det vill säga något som man gör som kan sägas vara matematiskt. Syftet är att

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

Tummen upp! Matte ÅK 6

Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: RESONERA OCH KOMMUNICERA Provlektion Följande provlektion är

Läs mer

"Läsårs-LPP med kunskapskraven för matematik"

Läsårs-LPP med kunskapskraven för matematik "Läsårs-LPP med kunskapskraven för matematik" Grundskola 4 6 1 LPP för hela läsåret med tillhörande kunskapskrav i matrisform Skapad 2016-08-17 av Charlotte Steinwig i Lerbäckskolan 4-6, Lund Grundskolor

Läs mer

KLEINLEKTION. Område statistik. Lektionens upplägg. Lämplig inom kurserna Matematik 2b och 2c. Engage (Väck intresse) Explore (Upptäck laborera)

KLEINLEKTION. Område statistik. Lektionens upplägg. Lämplig inom kurserna Matematik 2b och 2c. Engage (Väck intresse) Explore (Upptäck laborera) KLEINLEKTION Område statistik. Lämplig inom kurserna Matematik 2b och 2c. Centralt innehåll i Matematik 2b och 2c: Statistiska metoder för rapportering av observationer och mätdata från undersökningar

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet

Läs mer

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen:

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen: Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Distributiva lagen Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Distributiva lagen a (b + c) = a b + a c Den distributiva lagen kallas den räknelag

Läs mer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Vad är statistik?

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet matematik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet matematik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

MATEMATIK 3.5 MATEMATIK

MATEMATIK 3.5 MATEMATIK 3.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Valresultat Riksdagen 2018

Valresultat Riksdagen 2018 Valresultat Riksdagen 2018 I ämnesplanerna i matematik betonas att eleverna ska få möjlighet att använda digitala verktyg. Ett exempel från kursen Matematik 2 är Statistiska metoder för rapportering av

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Förslag den 25 september Matematik

Förslag den 25 september Matematik Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Föreläsning 1. 732G60 Statistiska metoder

Föreläsning 1. 732G60 Statistiska metoder Föreläsning 1 Statistiska metoder 1 Kursens uppbyggnad o 10 föreläsningar Teori blandas med exempel Läggs ut några dagar innan på kurshemsidan o 5 räknestugor Tillfälle för individuella frågor Viktigt

Läs mer

LPP Matematik åk 4 Vt-14

LPP Matematik åk 4 Vt-14 LPP Matematik åk 4 Vt-14 Skolans värdegrund, uppdrag, mål och riktlinje Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande TILL ÄMNESGRUPPEN Tycker du att det skulle vara givande att läsa och arbeta med boken tillsammans med andra? Detta kapitel är tänkt som ett underlag för det kollegiala arbetet med att utveckla läsundervisningen.

Läs mer

Arbetsområde: Jag får spel

Arbetsområde: Jag får spel Arbetsområde: Jag får spel Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-9 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för

Läs mer

Vad är det som gör skillnad?

Vad är det som gör skillnad? Vad är det som gör skillnad? Pedagogisk Inspiration Maria Dellrup Elisabeth Pettersson Nafi Zanjani Team Munkhättan Lotta Appelros Morin Iwona Charukiewicz Gudrun Einarsdottir Dammfriskolan Emma Backström

Läs mer

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth Varierad undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2013-01-22 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Kursplanen i ämnet matematik

Kursplanen i ämnet matematik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet matematik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

En begreppsbubbla är en bild med några tecknade personer som uttalar

En begreppsbubbla är en bild med några tecknade personer som uttalar Karin Andrén & Matilda Östman Begreppsbubblor Författarna har arbetat med en serie bilder som kallas begreppsbubblor och funnit att en genomtänkt undervisning med dessa kan synliggöra vanliga missförstånd.

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

Lokal planering i Matematik, fskkl Moment Lokalt mål Strävansmål Metod

Lokal planering i Matematik, fskkl Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Lokal planering i Matematik, fskkl. 080415 Grundläggande taluppfattning 1-10, talkamrater 1-10. Träna begrepp som före/efter, mer/mindre, hälften/dubbelt. Parbildning. Ordningstal Längd meter. Vikt kg.

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Matematik Förskoleklass Modul: Förskoleklassens matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö

Läs mer

Mona Røsseland Författare till Pixel. Vad innebär den nya läroplanen? Hur möter ni den nya utmaningen med Pixel

Mona Røsseland Författare till Pixel. Vad innebär den nya läroplanen? Hur möter ni den nya utmaningen med Pixel Temat för föreläsningen Ny läroplan, nya utmaningar! Vad innebär den nya läroplanen? Hur möter ni den nya utmaningen med Pixel Mona Røsseland Författare till Pixel Hur lyfter PIXEL matematiken? Läraren

Läs mer

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Matematiklyftet Ökad måluppfyllelse Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Fortbildning i matematikdidaktik för alla matematiklärare Stöd för arbetet med matematik i förskolan och förskoleklassen

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg Grundläggande matematik II 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg TentamensKod:

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en Skoitnst.. 7.1,ktion.en Bilaga 1 Verksamhetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium Uppsala i Uppsala

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Modul: Förskoleklassens matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan Inledning Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan På Ärentunaskolan arbetar vi med läromedlet MatteBorgen. Förutom uppgifter i boken arbetar vi med problemlösning och tränar olika strategier

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 3. Ekvationer och geometri. Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

2D 4D. Flaskracet. strävorna

2D 4D. Flaskracet. strävorna 2D 4D Flaskracet begrepp resonemang sannolikhet Avsikt och matematikinnehåll Syftet med aktiviteten är att väcka frågor och diskussioner om srum och om skillnaden mellan (antal) och (andel). Det är viktigt

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Eleven skall laborativt kunna lösa en algebraisk ekvation med en obekant. Koppling till strävansmål: - Att eleven

Läs mer