Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/ Peking. Erik Widman. UD-ASO Dnr 72

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20060529-1 2006-05-26. Peking. Erik Widman. UD-ASO Dnr 72"

Transkript

1 Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/ Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 72 Kinas ekonomi första kvartalet 2006: Oväntad snabb tillväxt Tillväxten i den kinesiska ekonomin accelererade under det första kvartalet till 10,3 procent på grund av oväntat stora ökningar av handelsöverskottet och investeringar. En underliggande drivkraft är snabbt ökande penningmängd till följd av fortsatt högt sparande och stort inflöde av utländsk valuta. Regeringen reagerade med att höja räntan med 0,27 procentenheter en huvudsakligen symbolisk åtgärd och att avisera åtgärder för att minska investeringarna i vissa, som man anser, överhettade sektorer, bl.a. fastigheter, fordon och metaller. IMF, Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken höjde sina tillväxtprognoser för helåret till 9,5 procent. I samband med den Nationella folkkongressen bekräftade regeringen satsningar på landsbygden, fattiga, "självständig" innovationskapacitet och viktiga reformer av skatte- och budgetsystemet. Tillväxten accelererade oväntat Mot bakgrund av förra årets höga tillväxt förväntade sig de flesta analytiker även ambassaden en mindre nedgång under Det kom således som en överraskning att tillväxttakten under det första kvartalet istället steg till 10,3 procent 1 i jämförelse med samma period år I maj reviderade National Bureau of Statistics tillväxten från den ursprungliga siffran på 10,2 procent.

2 2(10) En avgörande orsak till den oväntat starka uppgången i år var att handelsöverskottet expanderade med 36 procent till 23 miljarder US-dollar. Det var tvärt emot förväntningarna efter förra årets stora ökning av handelsöverskottet. Exporten växte fortsatt snabbare än importen trots att importens tillväxttakt fördubblades till 25 procent och att exportens sjönk till 27 procent. I mars månad avtog importökningstakten dessutom. Således fortsatte överskottet att expandera. Bakom denna utveckling ligger att behovet av importerade metaller och kemiska produkter minskar. Dessa två produktkategorier utgör en relativt stor del av importen, ca 16 procent, och importen har under många år stigit snabbt. Till följd av tunga investeringar i stålverk och kemiska fabriker börjar den kinesiska inhemska kapaciteten nu bli så stor att den kan förse en större del av den inhemska marknaden. Importmomentum (d.v.s. förändringen i öknings- eller minskningstakten) avtog för dessa produkter samtidigt som den tilltog i kraft för övriga produkter. 2 Av nedanstående diagram framgår att metaller och kemikalier hade lägre tillväxttakt i början av 2006 än samma period 2005, samt att övriga produkter (förutom textil) hade högre tillväxttakt. Ökningstakten i kinesisk import, första kvartalet 2005 och % 60% 50% 40% 30% 20% Q Q % 0% -10% Mineral fuels etc -20% Other manufactured goods Machinery and transport equipment Crude materials Other intermediate goods Textile Chemicals Food, beverages and animal products Källa: China's Customs Statistics, ambassadens beräkningar. Metals Total En annan orsak till ökningen av tillväxten var att investeringstakten fortatte att stiga trots att den förväntades vara stabil. Förra årets sjunkande marginaler 2 China's Custom Statistics, ambassadens beräkningar.

3 3(10) och administrativa åtgärder för att kontrollera investeringarna antogs fortsatt påverka under Investeringar i fasta tillgångar steg emellertid med fem procentenheter till 28 procent under det första kvartalet, vilket är den högsta nivån på ett och ett halvt år. Bakom ökningen ligger en kraftig expansion i penningmängden. M2 ökade med 19 procent, vilket är fem procentenheter över samma period förra året och mer än centralbankens mål på 16% för Hushållens sparande i bank fortsatte att öka kraftigt. Det möjliggjorde en snabb kredittillväxt på 14 procent, vilket medförde att centralbankens mål för hela året redan uppfylldes till hälften. Kapitalinflödet var fortsatt stort, vilket återspeglades i valutareserven som med 875 miljarder US-dollar blev världens största och passerade Japans. Utländska direktinvesteringar ökade med sex procent, spekulativt kapital fortsatte att strömma till och som nämnts ovan handelsöverskottet blev större. Utvecklingen under det första kvartalet belyser den investeringsdrivna kinesiska ekonomin. Kraftiga ökningar i investeringar genererar inte bara efterfrågan direkt. De leder också till importsubstitution, t.ex. av kemiska produkter och metaller, vilket driver på tillväxten indirekt. Det finns en risk för överinvesteringar, d.v.s. under kommande år kan det visa sig att många projekt inte är lönsamma. Eftersom den expanderande penningmängden kanaliseras till investeringar, som ökar produktionskapaciteten, ökar inte inflationen, vilket skulle ha varit oron i en mer utvecklad ekonomi. Inflationen visade också en nedåtgående tendens. Konsumentprisindex föll från 2,7 procents ökning till 0,8 procent på årsbasis i mars. Också det underliggande inflationstrycket var lägre. Produktionsprisindex föll från 5,6 procent till 2,5 procent och och råvaruinköpsprisindex sjönk från 10,1 procent till 6,2 procent under samma period. Regeringen stramade åt krediter Regeringen reagerade relativt kraftigt på nyheten om tillväxten. Dels fanns överhettningen för två år sedan färskt i minnet och dels rimmade den dåligt med målet för årets tillväxt som är orealistiskt låga 7,5 procent. I april aviserade regeringen att överhettning var på gång i aluminium, kol och koks, cement, stål, fordonsindustrin och fastigheter 3. 3 Bl.a. China Daily, 27 och 28 april 2006.

4 4(10) Den 26 april beslutade regeringen att höja centralbankens riktränta för utlåning med 0,27 procentenheter till 5,85 procent. Höjningen är betydelsefull framförallt av signalskäl. Detta är endast den andra gången som räntan höjs sedan räntesänkningarna inleddes i samband med Asienkrisen i slutet av nittiotalet. Den första höjningen också med 0,27 procentenheter kom under hösten Att regeringen väljer att göra det nu är en signal att den menar allvar med att strama åt investeringarna. Syftet bör vara att visa att centralbanken har regeringens stöd när den i sina så kallade "window guidance"-möten med bankerna ger dem riktlinjer för kreditgivningen. Ett sådant möte hölls den 27 april, dagen efter höjningen. I sig kommer höjningen inte att ha stor effekt. Dels tenderar effekten att dröja, kanske uppemot ett år. Dels är höjningen alltför liten. Endast en mindre del, t.ex. bostadslån, av lånestocken påverkas direkt genom rörlig ränta. Dessutom har bankerna frihet att sätta räntan en tiondel lägre än rikträntan. Och det borde inte vara ett problem givet att tillgången på pengar är god. Under de kommande månaderna kan det förväntas att regeringen kommer att anta flera nya administrativa åtgärder för att begränsa investeringar, t.ex. genom att begränsa tillgången till mark för industrier och fastigheter. Det är troligt att regeringen med räntehöjningen ville stärka bankernas lönsamhet. Inlåningsräntan på 2,25 procent hölls konstant och differensen till utlåningsräntan ökade därmed till den högsta nivån sedan åren kring millennieskiftet. Eftersom bankerna nästan enbart har inkomster från låneverksamheten och väldigt lite avgifter kommer detta att göra dem mer lönsamma. Under flera år har bankernas marginaler sjunkit i takt med att en allt större del av deras tillgångar har placerats i statsobligationer med låg avkastning. I takt med att problemet med de så kallade icke-presterande lånen avtagit enligt officiella uppgifter utgjorde de endast 8 procent av bankernas lån i slutet av mars 4 har lönsamhet kommit alltmer i fokus. Det har också blivit viktigare i samband med att flera banker har noterats på börsen och bjudit in utländska minoritetsägare. En utmaning för den kinesiska ekonomin är i dagsläget att den är alltför likvid. Det finns helt enkelt för mycket kontanter tillgängligt. Detta är delvis ett globalt fenomen, men med särskilda karakteristika i Kina. Det höga sparandet har lett till att bankbesparingarna nu överstiger lånestocken med 45 4 China Banking Regulatory Commission (CBRC).

5 5(10) procent vilket är den högsta kvoten på flera år. Överskottet uppgår till mer än motsvarande miljarder US-dollar. Det stora kapitalinflödet, som bl.a. har skapat världens största valutareserv, har endast delvis kunnat steriliseras av centralbanken. Eftersom möjligheterna att föra ut kapital är begränsade har kapital som inte kunnat hitta goda investeringar ändå blivit kvar. En följd är risken för överinvesteringar. En viktig långsiktig lösning vore att utveckla börsen och obligationsmarknaderna för att effektivt allokera kapitalet, som i dag kanske investeras fel eller till låg avkastning. Positivt är att det i maj åter öppnades möjligheter att introducera nya företag till börsen och att ställa ut nya aktier för de existerande börsföretagen. En dellösning på kortare sikt aviserades av centralbankens valutamyndighet (SAFE 5 ) i april. Då tillkännagavs att banker och försäkringsbolag för första gången skulle få möjlighet att investera individers tillgångar i utlandet. Det är ännu oklart hur stora kvoterna blir. Detta är ett potentiellt viktigt steg mot att öppna upp kapitalkontot, men det kommer att dröja många till dess att det är helt öppet. Världsbanken, IMF och den Asiatiska utvecklingbanken (ADB 6 ) höjde alla sina prognoser för tillväxten i Kina till 9,5 procent för helåret till följd av den oväntat höga tillväxten under de tre första månaderna. 7 Alla tre förutsätter att regeringen kommer att fortsätta att genomföra olika åtstramningsåtgärder för att begränsa investeringarna. Om så sker kan tillväxten förväntas att bli lägre under resten av året. Folkkongressen upprätthåller reformpolitiken Årets Nationella folkkongress, som sammanträdde i mars, bekräftade att reform- och öppningsprocessen fortfarande är partiets övergripande prioritet. Den reformkritik som formulerats inom partiet det senaste året har visserligen gett avtryck i en rad enskilda policyförslag men tillåts inte påverka partiets framtida huvudinriktning. 8 Att vidmakthålla de senaste årens mycket höga tillväxt anses inte vara ett mål i sig. I det nya elfte femårsprogrammet är tillväxtmålet satt till 7,5 procent. 5 State Administration of Foreign Exchange 6 Asian Development Bank 7 Asian Development Bank, IMF, World Bank. 8 Premiärminister Wen Jiabaos arbetsrapport till den Nationella folkkongressen 2006.

6 6(10) Minskade klyftor och hållbar utveckling har kommit mer i fokus, liksom en högre förädlingsgrad i ekonomin och innovationspolicy, med fokus på "självständig innovation" för att komma bort från den naturresurs- och investeringsdrivna ekonomiska modellen. På sikt ska beroendet av utländsk forskning och patent minskas. Det nya magnettåget mellan Shanghai och Hangzhou ska, som en första uppmärksammad symbolhandling, byggas med enbart "kinesisk" teknik. På Folkkongressen slog regeringen fast, det som presidenten och premiärministern länge drivit, att mer måste göras för ett motverka de växande inkomstklyftorna och den ökande sociala oron ( massincidenter inträffade under 2005 enligt ministeriet för offentlig säkerhet). Byggandet av den nya socialistiska landsbygden uppges vara partiets policyprioritet nummer ett (se mer nedan). Reformer av privat äganderätt inklusive den kontroversiella frågan om böndernas äganderätt till jordbruksmarken fick skjutas upp vid årets NPC, efter stark kritik från "reformkritiker". Markfrågan är en av de mest komplicerade och infekterade frågorna i dagens Kina och markkonflikter ligger bakom en stor del av de ökande sociala oroligheterna. Ett för migrantarbetarna potentiellt viktigt lagförslag kring arbetskontrakt presenterades, och väckte mycket uppmärksamhet, inte minst i media. Enligt lagförslaget ska arbetsgivare tvingas skriva kontrakt med alla anställda. Det finns uppgifter om att mer än fyra femtedelar av migrantarbetarna saknar anställningskontrakt och således står utanför de sociala rättigheter som associeras med en formell anställning. Vidare ska (den enda tillåtna statliga) fackföreningen få en större roll vid uppsägningar, förhandling av lönevillkor etc. Huvudsyftet med lagförslaget är att förbättra migrantarbetarnas utsatta villkor, och på så vis indirekt bidra till minskade inkomstklyftor, social utjämning och stabilitet. Energipolitiken och energisparande kommer alltmer i fokus. Wen konstaterade att Kina inte kunnat möta de miljömål, t.ex. vad gäller utsläpp, som ställts upp i den förra femårsplanen. Ökad fokus på miljövänliga utvecklingslösningar utlovades. En extraskatt på bilar med motorer över två liter kommer att införas, liksom en extraskatt på engångsätpinnar i trä och trägolv, allt i syfte att skydda dyrbara skogsresurser års budget återspeglar inte landsbygdssatsningen

7 7(10) Att regeringen prioriterar landsbygden återspeglas inte tydligt i årets statsbudget. 9 Förvisso ska satsningarna på landsbygden öka med 14 procent, vilket tillför betydande resurser. Landsbygden får emellertid inte en större andel i budgeten, som förutses växa i samma takt. Det som däremot får större utrymme i budgeten är transfereringar till fattiga områden och minoriteter (ökning med 21 procent till 4 procent av budgeten) och en satsning på oberoende innovationskapacitet. (ökning med 19 procent till motsvarande 2 procent av budgeten). Med skatter och offentlig upphandling ska utvecklingen av inhemskt skapad teknik också gynnas. Övriga politikområden fick inte ökat utrymme i budgeten, även om de ökar i takt med utgifterna i allmänhet. Engagemanget var stort för den nya socialistiska landsbygden för att höja landsbygdsbefolkningens levnadsstandard. Centralt var att jordbruksskatten avskaffas i hela landet, vilket ska motsvara 125 miljarder yuan, eller hela 4 procent av de totala budgetintäkterna. Effekten ska emellertid inte överdrivas eftersom skatten redan hade avskaffats i de flesta provinser. Allokeringen till jordbruket i övrigt ökar inte som andel av budgeten, även om det utgör hela 9 procent av utgifterna. En satsning på att bygga ut ett kollektivt hälsosystem på landsbygden innebär en sjufaldig ökning, men uppgår endast till 5 miljarder yuan, eller 0,1 procent av budgeten. En satsning på utbildning på landsbygden görs för att 9 års grundskola ska vara tillgänglig för fattiga utan kostnad. Det framgår emellertid inte i budgeten huruvida mer resurser ska tillföras skolan. Regeringen lyfter också fram sina satsningar på sysselsättningen som motsvarar 5 procent av budgeten och på reformer av de statliga företagen 1 procent, men dessa områden får inte heller större utrymme i budgeten. Militärens andel av utgifterna förutses växa med 15 procent, alltså något mer än budgeten som helhet, till motsvarande 7 procent av utgifterna. De flesta bedömare menar emellertid att militärbudgeten är avsevärt större. De totala intäkterna för de centrala och lokala myndigheterna för år 2006 ökar, enligt premiärministern, med 12 procent (till motsvarande ca 18 procent av BNP) till största del tack vare en förväntad hög tillväxt på 8 procent 10. Utgifterna ökar med 14 procent (till motsvarande ca 19,5 procent av BNP). Den s.k. återhållsamma finanspolitiken ska upprätthållas. Budgetunderskottet planeras 9 Finansminister Jin Renqings arbetsrapport till den Nationella folkkongressen Notera att denna uppgift är lägre än t.ex. Världsbankens prognos på 9,5 procent, men högre än femårsprogrammets mål på 7,5 procent.

8 8(10) motsvara 1,5 procent av BNP, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med år Utöver den offentliga budgeten tar myndigheter på framförallt lokal nivå ut avgifter motsvarande 5-10 procent av BNP för bl.a. skola. Den verkliga resursfördelningen i budgeten kan komma att skilja sig från planen. Dels tenderar de planerade ökningarna att underskatta det slutliga utfallet med flera procentenheter och dels är det i det närmaste omöjligt att få en korrekt bild av utgifterna på grund av bristande transparens. Skatte- och budgetreformer En av regeringens prioriteter för detta år är att reformera de offentliga finanserna i syfte att skapa mer transparens. 11 Definitionen av statens intäkter ska breddas till att omfatta resurser både inom och utanför budgeten, och de ska kategoriseras i enlighet med internationell standard. Utgifterna ska klassificeras i enlighet med användning, inte som tidigare efter mottagande enhet. Detta är något som bl.a. IMF har efterfrågat under en längre tid. I detta sammanhang ska budgetlagen revideras och nya redovisnings- och revisionsstandarder introduceras. Det nuvarande budgetsystemet har sitt ursprung i det planekonomiska systemet. Enligt kinesiska media ger det ett intryck av alltför stort statligt inflytande i resursallokeringen där marknaden borde avgöra. Genom reformerna ska det bli lättare att skapa överblick och förstå hur staten får sina intäkter och hur den spenderar sina pengar. Därmed hoppas regeringen kunna skingra allmänhetens misstankar kring skattepengarnas användning. Den ökade öppenheten ska också ge ökade möjligheter till kontroll och övervakning från både statens och allmänhetens roll. Det hoppas regeringen ska kunna bidra till att förebygga korruption. I dagens system har det blivit mycket svårt att ta reda på hur mycket staten faktiskt spenderar på olika saker eftersom utgifterna bryts ned i mycket små enheter och döljs i olika kategorier. Regeringen prioriterar också en mängd skattereformer. Väl känt är att den söker att sprida den reformerade mervärdesskatten till hela landet (från de nordöstra provinserna) så att det ska bli möjligt för tillverkande företag att göra avdrag för inköp av kapitalvaror. Vidare höjs den lägsta nivån för inkomstskatt från 800 till 1600 yuan i månaden. Om möjligt vill regeringen introducera en försäljningsskatt på vissa naturresurser och lyxvaror samt en enhetlig vinstskatt för utländska och inhemska företag. I dag gynnas de utländska med 15 eller 24 procent (och inte sällan skattereduktioner) jämfört med de inhemska som har 33 procent i 11 China Daily 14 mars 2006.

9 9(10) vinstskatt. Reformen har förhalats under flera år bl.a. på grund av de utländska företagens motstånd. Försök ska göras med fastighetsskatt och skatter på resurser, fordon, båtar och jordbruksmark. Anmärkningsvärt är att centralregeringen vill slå ned på otillåtna skattereduktioner och undantag, som lokala myndigheter använder sig av för att locka till sig investeringar. Det antyder att det är vanligt att man på lokal nivå helt enkelt struntar i de lagar och förordningar som beslutas i Peking. Statistisk sammanfattning De statistiska uppgifterna i denna rapport bygger (om inte annat anges) på information från Kinas 'National Bureau of Statistics'. Tillförlitligheten i dessa uppgifter är omdebatterad. Den statistiska byrån ska kontinuerligt revidera sina uppgifter vilket innebär att uppgifter från tidigare rapporter från ambassaden kan skilja sig från senare rapporter. I nedanstående tabell har uppgifterna om BNP:s storlek och tillväxt samt detaljhandelsprisindex helåret 2004 reviderats i enlighet med den så kallade ekonomiska folkräkningen. '05 K1 '05 K1-2 '05 K1-3 '05 K1-4 '06 K1 BNP-tillväxt, % 9,9 10,0 9,9 9,9 10,3 BNP mrd USD ** ** ** Export mrd USD 155,9 342,3 546, Import mrd USD 139,3 302,7 478, Ökn statl investeringar % 22,8 25,4 26,1 25,7 27,7 Inflation: KPI % 2,7 1,6 0,9 1,6 0,8 (slutet av perioden, årsbasis) Detaljhandelspriser % 1,4 0,5 0,0 0,9 0,2 (slutet av perioden, årsbasis) Ökn industriproduktion % 16,2 16,4 16,3 16,4 16,7 Utl dir inv (kontr) mrd USD 35,2 86,2 130,3 ** ** Utl dir inv (real) mrd USD 13,4 28,6 43,2 60,3 14,2 Valutareserv mrd USD 659,1 710,0 769,0 818,9 875,1 Utlandsskuld mrd USD ** ** ** ** ** Växelkurs RMB/USD 8,2765 8,2765 8,0930 8,0702 8,0170 8,11(21/ 7) Tillväxt M2% (året före) 14,0 15,7 17,9 17,6 18,8 ** = ingen uppgift LJUNGGREN

10 CC: Hongkong, Generalkonsulat Shanghai, Generalkonsulat Kanton, Generalkonsulat 10(10)

Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr PEKI/20051116-1 2005-11-16. Peking. Erik Widman. UD-ASO Dnr 108

Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr PEKI/20051116-1 2005-11-16. Peking. Erik Widman. UD-ASO Dnr 108 Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr PEKI/20051116-1 2005-11-16 Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 108 Kinas ekonomi under det tredje kvartalet 2005: Lägre tillväxt i det "harmoniska samhället"? Tillväxten fortsatte

Läs mer

Kinas ekonomi första kvartalet 2004: Överhettningens vägval

Kinas ekonomi första kvartalet 2004: Överhettningens vägval Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr PEKI/20040513-1 2004-05-13 Peking Ambassaden i Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 51 Kinas ekonomi första kvartalet 2004: Överhettningens vägval Sammanfattning Den kinesiska

Läs mer

Kinas ekonomi 2003: Hög tillväxt och nya utmaningar

Kinas ekonomi 2003: Hög tillväxt och nya utmaningar Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr PEKI/20040406-2 2004-04-06 Peking Ambassaden i Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 39 Kinas ekonomi 2003: Hög tillväxt och nya utmaningar Sammanfattning Med en tillväxt på 9,1

Läs mer

Kinas ekonomi första kvartalet 2005: Tillväxt vs harmoni

Kinas ekonomi första kvartalet 2005: Tillväxt vs harmoni Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20050530-1 2005-05-30 Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 39 Kinas ekonomi första kvartalet 2005: Tillväxt vs harmoni Trots regeringens ambition att strama åt växte den

Läs mer

Kinas ekonomi andra kvartalet 2004: Stabiliserad tillväxt?

Kinas ekonomi andra kvartalet 2004: Stabiliserad tillväxt? Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr PEKI/20040818-1 2004-08-18 Peking Ambassaden i Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 94 Kinas ekonomi andra kvartalet 2004: Stabiliserad tillväxt? Tempot i den kinesiska ekonomin

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166 Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24 Peking Sara Dahlsten UD-ASO Dnr 166 Kinas valutapolitik några argument för och emot kraven på flexibel växelkurs eller omfattande revalvering

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20061006-1 2006-10-06. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 144

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20061006-1 2006-10-06. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 144 Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20061006-1 2006-10-06 Peking Sara Dahlsten UD-ASO Dnr 144 Kinas ekonomi andra kvartalet 2006: Tillväxten rekordhög men fortfarande exportledd och resursslukande Den

Läs mer

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Promemoria Erik Widman +86 1 6532 979, 8282 erik.widman@foreign.ministry.se Delges: Enl. bif. lista Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Kina har trätt fram som Sveriges viktigaste handelspartner

Läs mer

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter 1. Vad räknas inte till privata investeringar? A) Nyproduktion av bostäder B) En ökning av lager C) Nyproducerade fabriker D) Företags inköp av begagnade maskiner 2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde?

Läs mer

Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi

Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi LINKÖPINGS UNIVERSITET Ekonomiska Institutionen Nationalekonomi Peter Andersson Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi Bonusuppgift 1 Nedanstående uppgifter redovisas för

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick Makroanalys Sverige 6 augusti 212 Makrofokus Patrik Foberg +46 8 463 84 24 Patrik.foberg@penser.se Sven-arne Svensson +46 8 463 84 32 Sven-arne.svensson@penser.se Veckan som gick - Sysselsättningen i USA

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2013

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2013 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 213 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 71 mnkr. Det är en minskning med 139 mnkr sedan förra månaden, och 6% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Är finanspolitiken expansiv?

Är finanspolitiken expansiv? 9 Offentliga finanser FÖRDJUPNING Är finanspolitiken expansiv? Budgetpropositionen för 27 innehöll flera åtgärder som påverkar den ekonomiska utvecklingen i Sverige på kort och på lång sikt. Åtgärderna

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 217 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 339 mnkr. Totalt är det en ökning med 36 mnkr sedan förra månaden, 88% av

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB mars 2016

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB mars 2016 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB mars 2016 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 525 mnkr. Totalt är det är en minskning med 108 mnkr sedan förra månaden,

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) mars 2016

Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) mars 2016 Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) mars 2016 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 100 mnkr. Det är en ökning med 305 mnkr sedan förra månaden. Räntan

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. Mars 2019 ESV 2019:24

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. Mars 2019 ESV 2019:24 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna Mars 2019 ESV 2019:24 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende prognoser och analyser av statens budget och den offentliga sektorns

Läs mer

Ekonomisk rapport Översikt

Ekonomisk rapport Översikt Ekonomisk rapport Översikt Utgåva 4 / 2017 Den ekonomiska och monetära utvecklingen Översikt Vid sitt penningpolitiska sammanträde den 14 december 2017 drog ECBrådet slutsatsen att en omfattande grad av

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 525 mnkr.det är en ökning med 122 mnkr sedan förra månaden, 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2015 ESV 2015:65

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2015 ESV 2015:65 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna December 2015 ESV 2015:65 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende pro gnoser och analyser av statens budget och den offentliga

Läs mer

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET 10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF så godkänndes till slut ett sparpaket från

Läs mer

BILAGA A till. förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

BILAGA A till. förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.12.2010 KOM(2010) 774 slutlig Bilaga A/kapitel 14 BILAGA A till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet

Läs mer

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN BÖRSERNA SKAKAR Allmänt: Sensommarens börsturbulens har medfört att riskläget på marknaderna ökat och investerarsentimentet försämrats. Flera stora

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Trots tuff start står sig Kinas ekonomi stark första halvåret 2008

Trots tuff start står sig Kinas ekonomi stark första halvåret 2008 Telemeddelande (A) Sid. 1(12) Mnr PEKI/20080618-1 2008-06-17 Peking Sara Dahlsten UD-ASO Dnr 78 Trots tuff start står sig Kinas ekonomi stark första halvåret 2008 Starten på 2008 har kantats av motgångar;

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Sverige och EMU Sveriges riksdag beslutade 1997 att Sverige inte skulle delta i valutaunionen 2003 höll vi folkomröstning där 56% röstade NEJ till inträde i EMU 1952 gick vi med

Läs mer

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008 Sid. 1(5) Moskva Anders Eriksson Rysk ekonomi september 2010 Den ryska ekonomin visar åter tillväxt, prognosen för 2010 är 4%. Tillväxten avmattas dock, försiktighet råder och ovissheten om styrkan i återhämtningen

Läs mer

Finansiella risker och lösningar

Finansiella risker och lösningar Finansiella risker och lösningar Jonas Rybring, Deputy General Manager Swedbank Shanghai Branch Shanghai 2008-03-10 1 Lång erfarenhet i Kina Swedbank har gjort affärer i Kina i över 20 år Representationskontor

Läs mer

Kinas ekonomi andra kvartalet 2005: En ekonomisk stormakt blir till

Kinas ekonomi andra kvartalet 2005: En ekonomisk stormakt blir till Telemeddelande (A) Sid. 1(11) Mnr PEKI/20050914-1 2005-09-13 Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 73 Kinas ekonomi andra kvartalet 2005: En ekonomisk stormakt blir till Under det andra kvartalet växte ekonomin

Läs mer

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick Makroanalys 2 augusti 212 Makrofokus Patrik Foberg +46 8 46 84 24 Patrik.foberg@penser.se Sven-arne Svensson +46 8 46 84 2 Sven-arne.svensson@penser.se Veckan som gick - Inflationstakten i sjönk,7% i juli

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 794 mnkr. Det är en minskning med 733 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2015

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2015 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2015 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 639 mnkr. Totalt är det är en ökning med 62 mnkr sedan förra månaden,

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 923 mnkr. Det är en ökning med 180 mnkr sedan förra månaden, och 69% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 juli 2018

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 juli 2018 Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential per 31 juli 2018 Viktig Information. Detta marknadsbrev är enbart ämnad som information och utgör inget erbjudande om eller utfästelse att köpa

Läs mer

Inlämningsuppgift

Inlämningsuppgift Inlämningsuppgift 3 40994 41000 37853 Uppg. 20 Finanskrisen 2008-09 Island - varför klarade Island av finanskrisen? Frågeställning Vi har valt att undersöka varför Island lyckades återhämta sig så pass

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Beslut om kontracykliskt buffertvärde

Beslut om kontracykliskt buffertvärde 2015-09-07 BESLUT FI Dnr 15-11646 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Beslut om kontracykliskt buffertvärde

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 268 mnkr. Det är en ökning med 6 mnkr sedan förra månaden. Räntan för månaden

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

AFFÄRSBREVET FREDAG DEN 12 OKTOBER 2012

AFFÄRSBREVET FREDAG DEN 12 OKTOBER 2012 AFFÄRSBREVET FREDAG DEN 12 OKTOBER 2012 New Yorkbörserna USA meddelade att antalet amerikaner som sökte arbetslöshetsunderstöd under förra veckan sjönk till den lägsta nivån, 330.000 personer, på fyra

Läs mer

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Fördjupning i Konjunkturläget juni 2(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 2 33 FÖRDJUPNING Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Ekonomisk-politiska

Läs mer

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 829 mnkr. Totalt är det är en ökning med 63 mnkr sedan förra månaden, 79% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 204 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 056 mnkr. Totalt är det är en ökning med 0 mnkr sedan förra månaden, 9% av ramen

Läs mer

1.8 Om nominella växelkursen, e($/kr), minskar, så förväntas att exporten ökar/minskar/är oförändrad och att importen ökar/minskar/är oförändrad

1.8 Om nominella växelkursen, e($/kr), minskar, så förväntas att exporten ökar/minskar/är oförändrad och att importen ökar/minskar/är oförändrad FRÅGA 1. 12 poäng. Varje deluppgift ger 1 poäng. För att få poäng på delfrågorna krävs helt rätt svar. Svar på deluppgifterna skrivs på en och samma sida, som vi kan kalla svarssidan. Eventuella uträkningar

Läs mer

Ekonomisk rapport Utgåva 2 / 2017

Ekonomisk rapport Utgåva 2 / 2017 Ekonomisk rapport Utgåva 2 / 2017 Den ekonomiska och monetära utvecklingen Översikt Vid sitt penningpolitiska sammanträde den 9 mars 2017 fastställde ECB-rådet att det fortfarande behövs en kraftigt ackommoderande

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA juni 2013 Skrivtid 4 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA juni 2013 Skrivtid 4 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 5 juni 2013 Skrivtid 4 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20040524-1 2004-05-24. Peking. Ambassaden i Peking Erik Widman. UD-ASO Dnr 64

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20040524-1 2004-05-24. Peking. Ambassaden i Peking Erik Widman. UD-ASO Dnr 64 Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr PEKI/20040524-1 2004-05-24 Peking Ambassaden i Peking Erik Widman UD-ASO Dnr 64 Kinas finansiella sektor: en överblick Sammanfattning Kinas finansiella system har gått

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2016 ESV 2016:57

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2016 ESV 2016:57 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna December 2016 ESV 2016:57 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende prognoser och analyser av statens budget och den offentliga sektorns

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013 Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 483 mnkr. Det är en minskning med 24 mnkr sedan förra månaden, och 70% av

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2016

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2016 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 216 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 365 mnkr. Totalt är det är en ökning med 9 mnkr sedan förra månaden, 77% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning EUROPEISKA KOMMISSIONEN - PRESSMEDDELANDE Vårprognosen 2012 2013 Mot en långsam återhämtning Bryssel den 11 maj 2012 - Efter produktionsnedgången i slutet av 2011 anses EUekonomin nu befinna sig i en svag

Läs mer

Sätta ihop tre relationer till en modell för BNP, arbetslöshet och inflation på kort och medellång sikt: Okuns lag

Sätta ihop tre relationer till en modell för BNP, arbetslöshet och inflation på kort och medellång sikt: Okuns lag Dagens föreläsning Sätta ihop tre relationer till en modell för BNP, arbetslöshet och inflation på kort och medellång sikt: Okuns lag Efterfrågekurvan (AD-relationen) Phillipskurvan Nominell kontra real

Läs mer

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA SAMMANFATTNING Återhämtningen i vår omvärld går trögt, i synnerhet i eurozonen där centralbanken förväntas fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Läs mer

Några lärdomar av tidigare finansiella kriser

Några lärdomar av tidigare finansiella kriser Några lärdomar av tidigare finansiella kriser KAPITEL 1 FÖRDJUPNING Hittills har den finansiella orons effekter på börskurser och r äntor på företagsobligationer varit mindre än vid tidigare liknande p

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

Inlåning & Sparande Nummer 11 28 februari 2013

Inlåning & Sparande Nummer 11 28 februari 2013 Inlåning & Sparande Nummer 11 28 februari 2013 En rapport baserad på Konjunkturinstitutets Konjunkturbarometer i februari 2013. Rekordmånga har möjlighet att spara pengar i slutet av månaden. SBAB BANK

Läs mer

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn Höjdpunkter Agasti Marknadssyn Sammanställt av Obligo Investment Management September 2015 Höjdpunkter Marknadsoro... Osäkerhet knuten till den ekonomiska utvecklingen i Kina har präglat de globala aktiemarknaderna

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 527 mnkr. Det är en minskning med 278 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONIMI Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONOMISKA MÅL Makroekonomi är en analys av samhället som helhet. Den aggregerade (totala) effekten i fokus; de totala utgifterna,

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST SAMMANFATTNING De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att

Läs mer

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB april 2016

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB april 2016 Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB april 2016 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 11 024 mnkr. Totalt är det är en ökning med 208 mnkr sedan förra månaden, 87%

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Kan kommunsektorn växa realt med 2 procent per år? Lars Calmfors Kommek, Malmömässan 21 augusti 2014

Kan kommunsektorn växa realt med 2 procent per år? Lars Calmfors Kommek, Malmömässan 21 augusti 2014 Kan kommunsektorn växa realt med 2 procent per år? Lars Calmfors Kommek, Malmömässan 21 augusti 2014 Olika bedömningar SKLs Ekonomirapport 2014 Finansdepartementet: Ekonomiska vårpropositionen 2014 Konjunkturinstitutet:

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

Skulder, bostadspriser och penningpolitik

Skulder, bostadspriser och penningpolitik Översikt Skulder, bostadspriser och penningpolitik Lars E.O. Svensson Penningpolitikens mandat Facit från de senaste årens penningpolitik Penningpolitiken och hushållens skuldsättning Min slutsats www.larseosvensson.net

Läs mer

ANFÖRANDE. Inledning om penningpolitiken. Vår senaste bedömning

ANFÖRANDE. Inledning om penningpolitiken. Vår senaste bedömning ANFÖRANDE DATUM: 2008-02-26 TALARE: PLATS: Riksbankschef Stefan Ingves Riksdagens finansutskott SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se

Läs mer

Månadskommentar juli 2015

Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Ekonomiska läget En förnyad konjunkturoro fick fäste under månaden drivet av utvecklingen i Kina. Det preliminära inköpschefsindexet i Kina för juli

Läs mer

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2008.09.02 1.0 Anna Bjärenlöv Stadskontoret Strategisk utveckling Detta PM avser att kortfattat redogöra

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2013

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2013 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 213 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 529 mnkr. Det är en ökning med 82 mnkr sedan förra månaden, och 88% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB februari 2015

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB februari 2015 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB februari 215 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 554 mnkr. Totalt är det är en ökning med 9 mnkr sedan förra månaden,

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

Utvecklingen fram till 2020

Utvecklingen fram till 2020 Fördjupning i Konjunkturläget mars 1 (Konjunkturinstitutet) Sammanfattning FÖRDJUPNING Utvecklingen fram till Lågkonjunkturens djup medför att svensk ekonomi är långt ifrån konjunkturell balans vid utgången

Läs mer

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Det allmänna ekonomiska läget och den kommunalekonomin, vintern 2015 Översikt, publicerad 23.12.2015 Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Under hösten har finansmarknaden med oro följt

Läs mer

Tentamen, grundkurs i nationalekonomi HT 2004

Tentamen, grundkurs i nationalekonomi HT 2004 Tentamen, grundkurs i nationalekonomi HT 2004 Makroekonomi, 5 poäng, 5 december 2004 Svara på bifogad svarsblankett! Riv av svarsblanketten och lämna bara in den. Ringa gärna först in dina svar på frågeblanketten

Läs mer

Bostadspriserna i Sverige

Bostadspriserna i Sverige Bostadspriserna i Sverige 56 Trots att svensk ekonomi befinner sig i en djup lågkonjunktur ökar bostadspriserna. Det finns tecken på att bostadspriserna för närvarande ligger något över den nivå som är

Läs mer

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick Makroanalys Sverige 9 juli 2012 Makrofokus Patrik Foberg +46 8 463 84 24 Patrik.foberg@penser.se Sven-arne Svensson +46 8 463 84 32 Sven-arne.svensson@penser.se Veckan som gick - Centralbankerna i Kina,

Läs mer

Månadskommentar mars 2016

Månadskommentar mars 2016 Månadskommentar mars 2016 Ekonomiska utsikter Måttligt men dock högre löneökningar Den svenska avtalsrörelsen ser ut att gå mot sitt slut och överenskomna löneökningar ligger kring 2,2 procent vilket är

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition I vårpropositionen skriver regeringen att Sveriges ekonomi växer snabbt. Prognosen för de kommande åren

Läs mer

Penningpolitik och Inflationsmål

Penningpolitik och Inflationsmål Penningpolitik och Inflationsmål Inflation Riksbankens uppgifter Upprätthålla ett fast penningvärde Främja ett säkert och effektivt betalningsväsende Penningpolitik Finansiell stabilitet Vad är inflation?

Läs mer

13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING

13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING 13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING Starten på sommaren blev inte så behaglig. Greklandsoron intensifierades då landet i början av juni fick anstånd med en återbetalning till

Läs mer

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H.

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. 1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. VAD KOMMER DET ATT LEDA TILL? I VILKET LAND KOSTAR DET

Läs mer

Penningpolitik när räntan är nära noll

Penningpolitik när räntan är nära noll Penningpolitik när räntan är nära noll 48 Sedan början på oktober förra året har Riksbanken sänkt reporäntan kraftigt. Att reporäntan snabbt närmat sig noll har aktualiserat två viktiga frågor: Hur långt

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder mars 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder mars 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder mars 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 515 mnkr. Totalt är det är en ökning med 35 mnkr sedan förra månaden, 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Marknadsbrev nr 8. Försäljningarna har delats in i samma kategorier som tidigare.

Marknadsbrev nr 8. Försäljningarna har delats in i samma kategorier som tidigare. Marknadsbrev nr 8 MARKNADSÖVERSIKT Efterfrågan håller i sig och uppgången har varit stabil sedan förra marknadsbrevet kom ut våren 1998. Under 1998 förmedlade Skånegårdar fastigheter för ett sammanlagt

Läs mer

Makroekonomiska framtidsbedömningar för euroområdet av Eurosystemets experter

Makroekonomiska framtidsbedömningar för euroområdet av Eurosystemets experter Makroekonomiska framtidsbedömningar för euroområdet av Eurosystemets experter Eurosystemets experter har gjort framtidsbedömningar för den makroekonomiska utvecklingen i euroområdet baserade på de uppgifter

Läs mer

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen!

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Reporäntan i dag: 0 % Så här fungerar valutabevis Löptid på cirka två år Nominellt belopp 10 000 kr/post Fyra

Läs mer

Riksbanken och fastighetsmarknaden

Riksbanken och fastighetsmarknaden ANFÖRANDE DATUM: 2008-05-14 TALARE: PLATS: Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak Fastighetsdagen 2008, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. November 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. November 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 November 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden

På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden Utveckling 1-2:a tertialet 2015 Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46

Läs mer

Statsupplåning prognos och analys 2019:2. 18 juni 2019

Statsupplåning prognos och analys 2019:2. 18 juni 2019 Statsupplåning prognos och analys 2019:2 18 juni 2019 Riksgäldens uppdrag Statens finansförvaltning Statens betalningar och kassahantering Upplåning och förvaltning av statsskulden Garantier och finansiering

Läs mer

Administratörprogrammet

Administratörprogrammet Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: 21SH1A Tentamen ges för: skriftlig tentamen Administratörprogrammet 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-31 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick Makroanalys Sverige 27 februari 2012 Patrik Foberg +46 8 463 84 24 Patrik.foberg@penser.se Makrofokus Sven-arne Svensson +46 8 463 84 32 Sven-arne.svensson@penser.se Veckan som gick - Det tyska IFO-indexet

Läs mer