Träregion Småland B a k g r u n d - N u t i d - F r a m t i d

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Träregion Småland B a k g r u n d - N u t i d - F r a m t i d"

Transkript

1 Träregion Småland

2 Träregion Småland Wood - The heart of Småland Runt personer i Småland arbetar i trärelaterad industri som är den klart viktigaste industrigrenen i regionen. Den småländska träbranschen betyder jobb, inkomster och möjligheter för framtiden. Trä är Smålands hjärta. Gemensam strategi Företagen är ofta små och är verksamma på mindre orter. De står inför stora utmaningar. Hur utveckla företaget och dess produkter? Hur effektivisera produktionen och förbättra kommunikationen? Personalavgångarna är stora och det behöver rekryteras på alla nivåer. För att stödja och stimulera utvecklingen av den trärelaterade industrin antog de tre regionförbunden och de tre länsstyrelserna i Småland under sommaren 2011 den småländska trästrategin. Genom fokuserat och strukturerat arbete ska träindustrins attraktionskraft öka. Tre strategiska områden: Utvecklingsmöjligheter i byggande och interiöra miljöer Behovsstyrd kompetensförsörjning Tydlig rollfördelning mellan berörda aktörer Sex prioriterade områden: Profilering av Träregion Småland Företagsforskarskola Branschråd Trä i Småland Coaching och uppsökande verksamhet Finansieringsmöjligheter till framtida projekt i Småland Koordinering av insatserna inom strategin

3 Bertil Eifrém, koordinator för programmet, säger: Det har varit en fantastisk process med Träregion Småland. Först skrev vi fram strategin baserat på hundratals intervjuer med folk i branschen, och sedan har vi sett målsättingar och idéer bli verklighet i och med att handlingsprogrammet genomförs. All den energi, positiva inställning och samverkan som finns i arbetet ger kraft och styrka till branschen och de som jobbar i den. Det bådar gott för framtiden. Wood The heart of Småland Det samlande begreppet Wood The heart of Småland är en grund för att lyfta fram den trärelaterade industrin som en framtidsbransch med innovativa produkter med ökat kunskapsinnehåll. Vem står bakom kraftsamlingen? De småländska regionförbunden och länsstyrelserna leder och samordnar tillsammans arbetet. Träcentrum, Möbelriket och Virserums Konsthall samt Linnéuniversitetet och Högskolan i Jönköping är viktiga genomförare. Trä- och Möbelföretagen, GS-facket och Arbetsförmedlingen liksom ett stort antal företag stödjer aktivt arbetet. Målgrupper Direkta målgrupper: Företag inom den trärelaterade industrin i Småland Samtliga kommuner i Småland Offentliga och privata byggare Nationella aktörer Media: lokalt, regionalt och nationellt De indirekta målgrupperna är utbildningar samt allmänheten, framför allt ungdomar. Myndigheter, företag, skolor och intresseorganisationer kommer också att involveras. Framtid Småland ledande i Europa Smålands gemensamma trästrategi formulerar visionen Småland är 2020 en ledande träregion i Europa. Med insatserna tas ett första steg för att nå visionen.

4 Vi sätter Träregion Småland på kartan Träcentrum, Möbelriket och Virserums Konsthall har inom Profileringsprojektet i uppdrag att på olika sätt marknadsföra strategin och synliggöra den småländska träindustrin. Sedan projektstarten 2012 har en rad större aktiviteter genomförts. Framtagning av grafisk profil För att visuellt tala ett och samma språk togs vid projektstarten fram en gemensam grafisk profil för projektet och de aktiviteter som görs. Samlingsnamnet Wood - The heart of Småland förtydligar den tradition och kunskap kring trä som finns i regionen. Logotypen och den grafiska formen skapar igenkänning och samhörighet. Lansering av Träregion Småland Den 16 november 2012 lanserades Träregion Småland vid en stor träff hos Willa Nordic i Stockaryd. De tre Smålandslänens landshövdingar och regionförbundsordförande fanns på plats tillsammans med många inbjudna från branschen, kommuner, fack och organisationer.

5

6 Mässor, Möbelriksdag och Designers Saturday Träregion Småland har medverkat som utställare på flera mässor under perioden. Möbelriksdagen och Designers Saturday, som arrangeras av Möbelriket i Småland, har också varit viktiga arenor att finnas med på. Inom Coachingprojektet har en resa till maskinmässan Ligna i Hannover arrangerats. Möbelriksdagen Vid Möbelriksdagen 2013 i Lammhult och 2014 i Skillingaryd presenterades Träregion Småland i samband med intressanta föredrag och debatter som lockade många branschföreträdare. Stockholm Furniture Fair 2013 Stockholm Furniture Fair är världens största mötesplats för skandinavisk möbeldesign, med inredning för såväl hem som offentlig miljö hade mässan 729 utställare. Under branschdagarna besöktes mässan av personer. Träregion Småland fanns representerade vid mässan i anslutning till Möbelrikets monter. Möbelmässan i Milano Designveckan i Milano i april varje år lockar inköpare och arkitekter från hela världen. Designutställningar och aktiviteter äger rum såväl på den stora mässan Salone Internazionale del Mobile som på olika platser i centrala Milano. På en av de hetaste platserna, Superstudio Più, som varje år lockar över besökare, presenterades designpaviljongen Swedish Design Goes Milan. På 1000 kvadratmeter utställningsyta speglades svensk design genom våra fyra årstider. Träregion Småland var en av utställarna här med en monter i form av ett svart trähus. Mässresa till maskinmässan Ligna i Hannover Inom ramen för Träregion Småland arrangerade Träcentrum andra veckan i april 2013 en bussresa till fackmässan LIGNA i Tyskland med 25 representanter från olika företag. Mässan hade internationella besökare. På mässan finns allt det senaste inom bl a sågverksteknik, träbearbetning och bioenergi. Designers Saturday Under hösten arrangerade Möbelriket tillsammans med en rad möbelföretag traditionsenligt evenemanget Designers Saturday som innebär att möbelfabriker i Småland håller öppet hus en lördag. Träregion Småland fanns med i sammanhanget genom att journalisten Rickard Olsson i samarbete med designern Johanna Strand under själva eventet utvecklade ett utemöbelkoncept som döptes till BARA VARA.

7

8 Trä i fokus En viktig uppgift inom ramen för profileringsarbetet i Träregion Småland är att öka medvetenheten och kunskapen på alla nivåer om vad trä betyder för Småland och Sverige. I detta sammanhang har en rad stora evenemang anordnats under TRÄ 2013 Virserums Konsthall arrangerade den stora temautställningen i TRÄ 2013 med följande teman: Vad hindrar oss från att leva hållbart? Nödvändighetens arkitektur Hållbar samhällsutveckling Världens bästa träbyggnadskonst Skogens resurser Biobaserat samhällsbygge I flera av dessa teman återfinns behovet av att använda mer träråvara för att nå ett hållbart samhällsbygge, både i den form vi är vana vid men också i form av nya material. Studenter från arkitekthögskolor, tekniska högskolor och universitet i Luleå, Umeå, Göteborg, Köpenhamn och Aarhus har deltagit med konstruktioner till utställningen även i full skala utomhus. Utställningen var stor och omfattande både inomhus och utomhus. Den blev en publiksuccé med runt besökare från såväl allmänhet som professionella besökare från näringsliv och offentlig sektor. Som en del av marknadsföringen av utställningen gjordes en tabloidbilaga på 24 sidor som distribuerades med Dagens Nyheter och dessutom till hushåll i främst Kalmar och Kronobergs län.innehållet, som täckte fler frågor än utställningen, väckte uppmärksamhet och intresse. Alla som besökt utställningen har fått tidningen. Träslaget Träslaget samlar branschfolk, företag, organisationer och studenter till Träcentrum. 30 maj 2013 arrangerades det andra Träslaget som hade innovation som tema. Dagen fylldes med intressanta seminarier och workshops. Unga studerande på designutbildning på Träcentrum belönades under dagen med stipendier från Göte och Linnéa Öhrskogs Stiftelse. Träregion Småland och de insatser som görs för branschen presenterades under dagen för besökarna. Smålands Trädagar Ett av de strategiska områden som Träregion Småland fokuserar på är utvecklingsmöjligheter i byggande och interiöra miljöer. Vid Smålands Trädagar, som genomfördes på Virserums Konsthall i juni med ett hundratal deltagare från mer än ett tiotal länder och fem olika världsdelar, behandlades speciellt frågor kring byggande, arkitektur och utmaningen att nå ett hållbart samhälle. Informationsspridning i hela Småland Under 2013 har informationsmöten om vad Träregion Småland innebär hållits för ledande politiker i de småländska kommunerna. Samtliga ledamöter i de småländska kommunernas fullmäktige har fått skriftlig information om projektet och olika aktiviteter. Träregion Småland presenterades också vid Kalmar läns Regiondagar under hösten.

9

10 Trä äger bland barnen Att nå ut till barn och ungdomar med Träregion Smålands frågor är mycket viktigt. Det handlar om kunskapsspridning och attitydpåverkan, och kan på några års sikt påverka möjligheterna till rekrytering för näringen. Trä äger Om du själv är ung eller har barn och ungdomar i din närhet vet du säkert att Trä äger betyder ungefär att Trä är bäst eller Trä är toppen. Just det budskapet vill vi förmedla till den unga generationen. Boken Trä äger är ett led i arbetet med att vända trenden och att få träbranschen mer attraktiv. Målgrupp för boken är barn på mellanstadiet och i den presenteras de möjligheter som finns på ett lättsamt och inspirerande sätt. Trä äger är framtagen av Träcentrum inom ramen för projekten En teknisk framtidsbransch och Processledning för utveckling av träindustrin i Småland, Öarna och Östergötland. Boken används av Träcentrum bland annat vid olika aktiviteter inom Träregion Småland. Träets år i skolan Virserums Konsthall har arbetat med projektet Träets år i skolan, där alla skolor i Hultsfreds kommun deltagit liksom ett antal skolor från andra kommuner. Inriktningen har varit att ge barnen förståelse för trä, dess betydelse i dåtid och nutid samt kulturellt, och vilken roll trä spelar för en hållbar framtid. Sammanlagt har de ca 2500 skolbarn som besökt utställningen TRÄ 2013 fått inblick i träets användningsområden och fått fundera på hur vi kan leva hållbart. Information för skolbarn på Träcentrum Träcentrum genomför regelbundet olika aktiviteter för skolbarn. Under hösten 2013 var femteklassare på besök och fick lära mer om trä och varför trä är så viktigt för Småland. Barnen och pedagogerna fick information om trä, årsringar, arkitektur, möbeltillverkning och mycket annat. De fick en rundvisning i Träcentrums stora träverkstad där de kunde se hur avancerad teknik används för att skapa fina möbler och annat i trä. Femteklassarna byggde även egna små hus av Träcentrums träbyggsats, en aktivitet som gav övning i samarbetsförmåga och teknik. Femteklassarna arbetade under höstterminen 2013 med boken Trä äger i skolan kopplat till ämnena samhällskunskap, biologi och matematik.

11

12 Lyckade aktiviteter för träbyggnation Bygga Nu Utvecklingsmöjligheterna inom byggande i trä är ett strategiskt område för Träregion Småland. I hela Sverige efterfrågas också ökat bostadsbyggande, särskilt av små prisvärda bostäder. Detta är bakgrunden till det initiativ som Virserums Konsthall inom ramen för Träregion Småland tog hösten 2012 till en tävlingsupphandling - Bygga Nu i Växjö Kommun. Produktutveckling hos trähusfabriker var en central del av projektet och avsåg att stimulera: Kostnadseffektivt tänkande genom hela processen både bygg- och förvaltningsmässigt. Industrialiserat byggande i trä med maximal standardisering och systemtänkande/flexibilitet. Framsynta lösningar och ett helhetstänkande vad gäller form, funktion och konstruktion. Ett modernt uttryck, tydlighet och enkelhet i formtänkandet och att träets budskap kommuniceras. Snabb byggnation på plats. Fler än planerat Tävlingsupphandlingen gjordes i samarbete mellan Virserums Konsthall, Växjö kommun, Växjöhem och TMF och avsåg 40-talet lägenheter i trä på en tomt i Teleborgsskogen. Resultatet blev 80 lägenheter, som vinnaren Värends Entreprenad AB bygger och arkitekterna Mats Elgström och Stefan Johansson på LBE-arkitekter ritat. Växjö antog träbyggnadsstrategi Kommunalrådet Per Schöldberg (C) i Växjö är ansvarig för träbyggnadsfrågor och säger: Nyligen antog fullmäktige i Växjö en träbyggnadsstrategi, 2020 ska 50 procent av vårt byggande vara träbaserat. Vi planerar för 2500 nya bostäder fram till Teleborgsskogen är ett viktigt objekt och jag hoppas det kan komma igång så snabbt det bara går. Bra bostäder för små hushåll Träregion Småland arbetar tillsammans med Växjö, Jönköping och Kalmar kommun i ett särskilt projekt för att tillsammans med olika företag ta fram koncept för hur bra bostäder för små hushåll kan produceras. Projektet bygger på de erfarenheter som finns från flera års framgångsrikt arbete i Växjö och ambitionen är att få igång bostadsbyggande i trä i de tre kommunerna utifrån gemenssamma kriterier. Intresset i Jönköping och Kalmar växer och det sprider sig i övriga Småland. Projektledare är Hans Andrén på Växjö Kommun.

13

14 Forskning ska främja branschens utveckling Tradition är bra, men det räcker inte. För att kunna organisera framtidens produktion och utveckla framtidens produkter måste vi veta. Och för att veta måste vi forska. Företagsforskarskola ProWood Den småländska trärelaterade industrin måste anta utmaningen att öka innovationstakten för att möta framtida konkurrens. Det är alltid företaget med sina ägare och sin ledning som ska hantera beslut om utveckling av produkter, effektivisering av produktionen, sökande efter marknader osv. Universitet och högskolor kan också vara en viktig del om man samverkar på ett bra sätt med företagen och om forskning/utveckling sker utifrån företagens behov. Efter ett omfattande ansökningsarbete har Högskolan i Jönköping tillsammans med Linnéuniversitetet, forskningsinstitutet SP Trä, Linköpings Universitet och ett antal företag tillsammans inom ramen för Träregion Småland skapat Företagsforskarskolan ProWood. Den innebär att träföretag möter högskola och universitet genom att upp till tio doktorander under kommande år ska forska kring de utmaningar företagen står inför. Forskning och företag kommer nära varandra och kan utveckla nya projekt tillsammans. Den totala budgeten inklusive stöd från näringslivet, lärosätena och Träregion Småland är över 50 miljoner kronor under sex år, varav 18 miljoner från KK-stiftelsen. Kristina Säfsten från Tekniska Högskolan i Jönköping kommer att leda ProWood, och Johan Palm från Träcentrum ansvarar för företagskontakterna.

15

16 Branschråd trä i Småland Framtidsfråga Det behövs arbetskraft i den småländska träindustrin! Behovet i branschen fram till hösten 2017 beräknas till drygt medarbetare per år. Inom femton mils radie från småländska höglandet kommer årligen 750 personer att behöva ersättas. Sommaren 2013 fanns 60 nyutexaminerade personer med träinriktad gymnasieutbildning i Småland. Utöver det utbildades 50 personer genom olika arbetsmarknadsutbildningar. Antalet utbildade personer motsvarar alltså inte alls den efterfrågan som finns. Samtidigt minskar antalet utbildningsplatser genom att utbildningar läggs ner eller ställs in på grund av för få sökande. Brett Branschråd Träregion Småland startade därför 2012 Branschråd Trä i Småland som ett forum för att diskutera frågan och vilka åtgärder som behövs. I branschrådet finns företrädare för Arbetsförmedlingen (sammankallande), Regionförbunden, Trä- och Möbelföretagen (TMF), GS Facket och företag från olika delar av Småland samt olika delbranscher inom den trärelaterade industrin. Dessutom deltar vid behov företrädare för olika utbildningsanordnare. Modeller för samarbete Branschråd Trä i Småland försöker hitta vägar för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen. Branschrådet ska hitta modeller för ett djupare samarbete mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare för att bättre klara kompetensförsörjningen. Målet är att företagen får god tillgång till den arbetskraft som behövs. Det krävs att Småland har en effektiv utbildningsverksamhet och människor som vill söka utbildningarna. Rådet arbetar därför även med attityder till industriarbete hos ungdomar, föräldrar och samhället i stort, för att öka intresset för branschen. Behoven kartlagda För att få en aktuell bild har Branschrådet under 2013 gjort en kartläggning av kompetensbehoven inom den trärelaterade industrin i Småland. Omkring 150 företag i fem delbranscher trähusbyggnation, möbelsnickerier, specialsnickerier, inredningssnickerier och sågverk/ hyvlerier har intervjuats. Efter kompletterande analyser ska resultatet ligga till grund för att få igång efterfrågade utbildningar.

17

18 Så stärks konkurrenskraften För ett litet företag kan det vara svårt att veta vilken väg de ska gå. Inom Coachingprojektet, som är ett av områdena i Träregion Småland, har Träcentrum besökt 110 företag i Småland. Varje företag har fått sin egen handlingsplan att arbeta vidare med. Stärka och utveckla Syftet med Coachingprojektet är att stärka och utveckla företagen genom bland annat kompetensutveckling och förbättrat samarbete mellan företag inom branschen. Alla som på något sätt arbetar med trä - inom tillverkningsindustrin, designindustrin m m - har välkomnats i projektet. I coachingarbetet har Träcentrum initierat ett stort antal projekt och aktiviteter ute hos företagen. Seminarier och nätverksträffar med teman som bottnar i företagens behov har initierats och genomförts.. Fokus har legat på bland annat försäljning, export, ledarskap, kommunikation och energieffektivisering. Rätt sorts coaching för varje behov Träcentrum har också inom ramen för Coachingprojektet arbetat med enskilda insatser ute på företagen. Det har bland annat handlat om olika former av miljöcertifiering, utformning av marknads/profileringsstrategi, produktionsutveckling och organisationsutveckling. Företagen har också behövt hjälp med att knyta nya affärskontakter, samarbetssökning, personalrekrytering, söka företagsstöd, driva projekt inom innovationsutveckling och immaterialrätter. Oavsett inom vilket område företaget har behövt stärka sig har Träcentrum coachat för att lotsa vidare och hitta de rätta kanalerna. 110 företag har besökts Under 2013 har 110 företag i Småland besökts och behovsanalyser har gjorts. Efter en genomgång av företagets marknad, produkter, produktion, personal och organisation har en bild framkommit av vad företagen behöver förstärka. Vart och ett av företagen har fått en handlingsplan att arbeta vidare med. Stöd från Träcentrum har funnits under hela processen.

19

20 Vad händer 2014? Under 2014 kommer en rad aktiviteter i linje med strategin att genomföras. Profileringsprojektet I Profileringsprojektet kommer ett flertal aktiviteter att äga rum Några planerade är: Möbelriksdag januari i Skillingaryd/Vaggeryd Deltagande vid Stockholm Furniture Fair februari Vandringsutställning om Trä från Virserums Konsthall lånas ut till de småländska kommunerna under hela året Träslaget på Träcentrum i maj Träregion Småland deltar vid Almedalsveckan i juli Riktade informationsinsatser till olika grupper Informationsinsatser för strategins olika delar (Coaching, Företagsforskarskola, Branschråd) Avstämningar med företag Utvärdering av projektet t o m 2014 Företagsforskarskola ProWood Från 2014 och flera år framåt kommer upp till tio doktorander att bedriva forskning kopplad till de småländska träföretagens behov av kunskap. Branschråd Trä i Småland Den organisation och sammansättning branschrådet har haft förändras till en del under Bland annat kommer ordförandeskapet att innehas av en person från näringslivet. Branschrådet fortsätter att arbeta med rekryteringsoch kompetensförsörjningsfrågor med ambitionen att få till stånd efterfrågade utbildningar på olika nivåer. Rådet kommer också att lägga stor kraft på att utveckla arbetet med attitydfrågor, dvs att hitta vägar för att påverka ungdomars attityder till att arbeta inom den trärelaterade industrin. Coachingprojektet Under 2014 fortsätter insatserna, där de företag som ingår i projektet besöks igen. Coacherna går tillsammans med företagen igenom vad som hänt sedan sist, uppdaterar handlingsplanen och ger stöd för de projekt som ska tas vidare. Tema för de aktiviteter som kommer genomföras under 2014 är bl a generationsväxling, varumärkesstrategier, miljöledning och 3D-printing. Ett nytt ledarskapsnätverk ska startas under våren Träcentrums projektledare Kristina Fagerström som arbetar i Coachingprojektet säger: Vi hoppas att 2014 ska bli lika innehållsrikt som Företagen ska känna att vi gör konkret nytta, det är det viktigaste.

21

22 Vad händer efter 2014? Den långsiktiga strategin för Träregion Småland antogs Handlingsprogrammet som innehåller konkreta insatser gäller åren Under 2013 har den kraftfulla innovationsmiljön Smart Housing Småland etablerats. Sammantaget innebär detta att det finns behov av en översyn av den småländska trästrategin. Utifrån den översynen kommer sedan ett nytt treårigt förslag till handlingsprogram för åren att tas fram och presenteras för finansiärerna, dvs. regionförbunden och länsstyrelserna i Småland. Strategi- och programarbetet påbörjas under vintern/ våren 2014 och det kommer att ske i dialog med berörda parter och aktörer. Visionen att Småland är 2020 en ledande träregion i Europa ligger fast och det är inte troligt att den långsiktiga strategin kommer att förändras särskilt mycket. Däremot behövs det diskuteras vilka konkreta insatsområden handlingsprogrammet ska innehålla från och med Det finns behov av att Träregion Småland arbetar vidare med profilering, coachning och kompetensförsörjningsfrågor även nästa period. Andra områden kan komma till, exempelvis att bygga upp internationella nätverk för att stimulera utomnordisk export, att utveckla lövträslagens affärsmöjligheter och att lyfta fram biobaserade material. Frågor kring byggande i trä kommer att hanteras tillsammans med Smart Housing Småland. Träregion Småland är en process som tillsammans med många kompetenta aktörer och utförare ska fortsätta att i många år framöver stödja och bidra till att utveckla ett av Smålands styrkeområden den trärelaterade industrin.

23

24 CCJ Vision Småland är 2020 en ledande träregion i Europa Kontakt: Bertil Eifrém, Regionförbundet Kalmar: Ulrika Wikander, Träcentrum: Johan Sjöberg, Möbelriket: Barbro Wendén, Virserums Konsthall: info@traregionsmaland.se Regionförbundet Jönköpings län Regionförbundet Södra Småland Regionförbundet Kalmar län Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Kalmar län Träregion Småland Träcentrum Möbelriket Virserums Konsthall

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(6) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-14.30 Beslutande Tommy Bohman, ordförande Gunilla Hjelm Jan Johansson Ingemar Sturesson Ritva Hermanson, tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

1 TRÄBYGGNADSSTRATEGI

1   TRÄBYGGNADSSTRATEGI 1 www.trabyggnadskansliet.se TRÄBYGGNADSSTRATEGI MILJÖSTRATEGISKA PROGRAM ARKITEKTURPOLICY HÅLLBART BYGGANDE 201 8- Gävle kommun 2 04-18 Historik Regeringens nationella träbyggnadsstrategi 2005 2008 Länsstyrelsen

Läs mer

Växjö. den moderna trästaden. Växjö kommuns träbyggnadsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige 2013-08-26 170

Växjö. den moderna trästaden. Växjö kommuns träbyggnadsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige 2013-08-26 170 Växjö den moderna trästaden Växjö kommuns träbyggnadsstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2013-08-26 170 Innehåll Inledning...3 Mål... 5 Definitioner... 5 Klimat och energi varför är trä viktigt ur ett

Läs mer

Träprogram 2012 2014 för ett hållbart Småland

Träprogram 2012 2014 för ett hållbart Småland Börje Pihlqvist & Bertil Eifrém 1 Regionförbundet Jönköpings län Regionförbundet Södra Småland Regionförbundet i Kalmar län Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen Kalmar

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

SPs Samhällsbyggnadsdag. Smart Housing Småland 100000 bostäder per år? Per-Erik Eriksson, SP Trä Processledare Smart Housing Småland

SPs Samhällsbyggnadsdag. Smart Housing Småland 100000 bostäder per år? Per-Erik Eriksson, SP Trä Processledare Smart Housing Småland SPs Samhällsbyggnadsdag Smart Housing Småland 100000 bostäder per år? Per-Erik Eriksson, SP Trä Processledare Smart Housing Småland FÖRSTA VINNXÄXT-MILJÖN INOM SAMHÄLLSBYGGNAD! Vision: Smart Housing Småland

Läs mer

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft.

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. Sammanfattning slutrapport SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. 1 Sammanfattning En förstudie genomfördes sommaren

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 1 Ärende 2 Dnr 2014/000174 Målbildsarbete: Den attraktiva regionen Linnéstråket Sammanfattning Under arbetsutskottet kommer

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

Projektbeskrivning

Projektbeskrivning Sid 1 (5) Projektbeskrivning 191001 Projektnamn: Möbelriksdagen 2020 Projektägare: Interior Cluster Sweden AB Projektledare: Samverkan med näringslivskontoret Växjö Kommun, Växjö & co och TMF Projektperiod:

Läs mer

Ett träd, en framtid eller klädseln i nya Volvo V70?

Ett träd, en framtid eller klädseln i nya Volvo V70? VÄLKOMMEN TILL WOOD FUSION, EN DEL AV TRÄ & TEKNIKMÄSSAN. Ett träd, en framtid eller klädseln i nya Volvo V70? På Wood Fusion ställer vi frågan vad vi kan göra med trä. I nyskapande produkter och design,

Läs mer

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning för att marknadsföra regionen och dess näringsliv på en internationell arena. 2010 deltar man i världsutställningen i Shanghai, Expo 2010.

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Madeleine Söderstedt Sjöberg Näringslivs- och tillväxtdirektör Länsstyrelsen Östergötland madeleine.sjoberg@lansstyrelsen.se

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Kartläggning träindustrin Småland

Kartläggning träindustrin Småland Kartläggning träindustrin Småland Ola Lindblom Inledning De tre regionförbunden och de tre länsstyrelserna i Småland (Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län) antog under sommaren 2011 en gemensam strategi

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Varför samverkar Malmö högskola? Partnerskap och samarbete är viktigt för Malmö högskola. Genom samverkan med andra aktörer vill vi på

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Foto: Leif Johansson Vad kan Malmö högskola erbjuda ditt företag? Att avsätta resurser för samarbete med högskolan kan vara en viktig

Läs mer

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt Syfte med RegSam Att skapa förutsättningar för samverkan och hållbar tillväxt Att förstärka och fördjupa samverkansarbetet mellan akademi och företag/organisationer.

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv 2008-03-28 i Sve Kvinnors företagande

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

SAMVERKAN KTP DALARNA

SAMVERKAN KTP DALARNA SAMVERKAN KTP DALARNA FRAMTIDENS SÄTT ATT REKRYTERA DE FRÄMSTA HÖGSKOLESTUDENTERNA TILL FÖRETAGEN! Inledning KTP Dalarna är ett pilotprojekt som går ut på att för första gången i Sverige praktiskt testa

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Varför en jobbmässa i Jönköping?

Varför en jobbmässa i Jönköping? Varför en jobbmässa i Jönköping? Arbetsmarknaden behöver fler mötesplatser där arbetssökande och arbetsgivare möts. Det fysiska mötet har allt mer begränsats till digitala processer som minskar möjligheten

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Uppdraget Föreningen skapar förutsättningar för hållbara

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Steget före tillsammans

Steget före tillsammans Foto: Cargotec Steget före tillsammans I södra Sverige finns föreningen Tunga fordon som är en medlemsorganisation med världsledande tillverkare av tunga fordon som dumprar, hjullastare, skogsmaskiner,

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Projektledning, ledarskap och affärsutveckling Evenemangsutveckling Målgrupp: Till

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 2007-09-04 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv i Sve de stärk Kvinnors

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Hagfors & Munkfors. Hur vill vi ha det? Heta fakta En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors

Hagfors & Munkfors. Hur vill vi ha det? Heta fakta En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors Hagfors & Munkfors 1 Hur vill vi ha det? En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors 2 Hur vill vi ha det? Strategisk kompetensförsörjning 2005 2004 Fastställa organisation och finansiering

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Minnesanteckningar workshop Framtidens kompetensbehov IT, Kosta 30 november 2012

Minnesanteckningar workshop Framtidens kompetensbehov IT, Kosta 30 november 2012 2013-01-22 Minnesanteckningar Diana Unander Nordle Tel: 0470-79 48 78 Minnesanteckningar workshop Framtidens kompetensbehov IT, Kosta 30 november 2012 Dagen inleddes med en genomgång av vilka förväntningar

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Sammanfattning av projektet

Sammanfattning av projektet Sammanfattning av projektet Vi ska utveckla ett unikt koncept för försörjning av ny kompetens till fastighetsbranschen. Ett pilotprojekt genomförs nu i Alby och vår ambition är att det sen ska spridas

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP Världsarvet Södra Öland VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP HANDLINGSPLAN 2015-2016 Foto: Mårten Svensson SÖDRA ÖLAND ODLINGLANDSKAP - ETT VÄRLDSARV! Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Förstudie Hållbar bioenergi

Förstudie Hållbar bioenergi Förstudie Hållbar bioenergi 2017-11-29 Syfte Förstudien undersöker förutsättningarna och möjligheterna för att skapa ett näringsanpassat innovationsstöd för hållbar bioenergi. Innovationsteman inom hållbar

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Varför en svensk strategi för standardisering? Sverige behöver en nationell strategi för standardisering. Utan en tydlig gemensam målsättning riskerar vi

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Kartläggning av företagets utvecklingsbehov. Nätverksträff. Tema lönsamhet. Individuellt val av kompetensutveckling. Tematräff i nätverket 1 ggr/månad

Kartläggning av företagets utvecklingsbehov. Nätverksträff. Tema lönsamhet. Individuellt val av kompetensutveckling. Tematräff i nätverket 1 ggr/månad Företagsutveckling individuellt och i nätverk Ölandsnätet är byggt för att ge företagen på Öland en möjlighet att kompetensutveckla sig, ta vara på gemensam kompetens och samtidigt lära känna företagare

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning Svenska Handelskammarförbundets analys 2009 mars Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning På kort sikt kommer 28 procent av företagen att behöva göra sig av med kritisk kompetens som behövs

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer