Skrivning A-HLR SKRIVNING I A-HLR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skrivning A-HLR SKRIVNING I A-HLR"

Transkript

1 SKRIVNING I A-HLR 1. Vilket påstående är rätt? a. Plötsligt oväntat hjärtstopp drabbar ca 5000 människor i Sverige varje år. b. Ett hjärtstopp startar i de flesta fall med ett ventrikelflimmer- VF. c. Endast ett fåtal av de som överlever ett hjärtstopp har en god neurologisk funktion. d. Ingen överlever ett hjärtstopp med bara HLR om det går mer än 10 minuter innan första defibrillering. 2. Fler påståenden om plötsliga oväntade hjärtstopp, vad är korrekt? a. Chansen att överleva minskar med 2-3 % om ingen behandling sätts in. b. Plötsligt hjärtstopp föregås alltid av andra symptom såsom bröstsmärta. c. Prognosen är bättre om hjärtstoppet beror på trauma än på ischemisk hjärtsjukdom. d. Överlevnaden ökar med 2-3 gånger om HLR sätts in tidigt. 3. Nya riktlinjer för HLR cirkulation, vad är rätt? a. Kompressionspunkten tas ut genom att följa revbensbågen upp till bröstbensspetsen. b. Pulskontroll skall göras någon gång under varje HLR-period. c. HLR avslutas direkt då du ser en organiserad rytm på EKG. d. HLR skall pågå hela tiden. 4. Nya riktlinjer för HLR ventilation, vad är rätt? a. Ett normalt andetag skall ge en synlig höjning av bröstkorgen, ca l/andetag b. Under intubationsförsök kan man göra paus i kompressioner i upp till en minut. c. En inblåsning skall ta minst 2 sekunder för att förhindra aspirationsrisk. d. När pulsen återvänt ventileras patienten med 30 andetag/minut för att minska acidos i vävnaderna 5. Nya riktlinjer för HLR defibrillering, vad är rätt? a. Patienten skall alltid defibrilleras så snart som möjligt efter ankomst. b. Defibrillering utförs med 3 defibrilleringar i följd, följt av 2 minuters HLR. c. Finvågigt ventrikelflimmer defibrilleras ej, påbörja HLR! d. Energimängden vid defibrillering är beroende på patientens vikt, en halvautomatisk defibrillator känner själv av motståndet i bröstkorgen. 6. Nya riktlinjer för HLR Adrenalin, vad är rätt? a. De enda obligatoriska läkemedlen under A-HLR är adrenalin, cordarone och vasopressin. b. Adrenalin ges alltid intravenöst i dosen 2 mg. c. Adrenalin ges var 4:e minut oavsett hjärtstoppsrytm. d. Adrenalin ökar sammandragningen av uterus och skall inte ges till en gravid kvinna.

2 7. Nya riktlinjer för HLR Cordarone, vad är rätt? a. Cordarone ges till alla patienter med hjärtstopp oavsett rytm. b. Cordarone ges liksom Adrenalin i dosen 1 mg var 4:e minut. c. Cordarone har visat stor effekt på överlevnaden vid arytmier som asystoli/pea d. Cordarone är ett antiarytmikum som ges vid VF/VT efter 4 defibrilleringar. 8. Vad ska du kontrollera när du konstaterar hjärtstopp? a. Att patienten är medvetslös och inte andas. b. Att patienten är medvetslös, inte andas normalt och inte har någon puls. c. Att patienten ser livlös ut och inte har någon puls. d. Att personen är medvetandesänkt och har en VT > 180 slag /minut. 9. Vad är rätt om säkerhet? a. Varna alltid verbalt och med en avvisande gest innan du defibrillerar med defibrilleringselektroder. b. Du behöver inte varna innan du defibrillerar om du har en halvautomatisk defibrillator med talade meddelanden. c. Vätska på bröstet behöver inte torkas bort innan du fäster defibrilleringselektroderna. d. Jag måste stänga av syrgaskran och ta bort andningsmask/blåsa innan jag defibrillerar. 10. Hur fungerar en halvautomatisk defibrillator? a. Den väljer själv energimängd beroende på patientens storlek. b. Den analyserar hjärtrytmen, laddar upp själv och utlöser en defibrillering. c. Den analyserar hjärtrytmen, laddar upp, men överlåter till dig att utlösa strömstöten. d. Den låter dig arytmitolka men laddar upp och utlöser strömstöten automatiskt. 11. Arytmier - vilket påstående är rätt? a. Asystoli är oftast resultatet av ett långvarigt hjärtstopp där ett ventrikelflimmer efter hand har övergått i asystoli. b. Ventrikelflimmer utvecklar sig oftast över tid och patienten har oftast varningssymptom med ventrikeltachycardi innan hjärtstoppet. c. VF går alltid att bota med en defibrillering. d. PEA är normalt den första och vanligaste registrerade hjärtrytmen vid hjärtstopp. 12. Vad händer i hjärtat vid ventrikelflimmer? a. Hjärtat slutar att pumpa runt blod i kroppen och några sekunder senare blir patienten medvetslös. b. Hjärtat pumpar runt blod i kroppen, men med mycket hög frekvens. c. Hjärtmuskelcellerna står helt still, det finns ingen aktivitet i hjärtmuskeln. d. Hjärtats kammare flimrar, tillståndet är obehagligt men ej livshotande. 13. Vad är rätt om manuell defibrillering? a. Med en manuell defibrillator skall du själv arytmitolka och fatta beslut om defibrillering.

3 b. En manuell defibrillator arytmitolkar åt dig men lämnar över beslutet att defibrillera till dig. c. Med en manuell defibrillator finns det inga risker i samband med defibrillering. d. Manuell defibrillering innebär högre energimängd än vid halvautomatisk. 14. Vad stämmer med handlingsplanen? a. Du skall kontrollera medvetande och andning när du konstaterar hjärtstopp. b. Hjärtstoppsbehandling börjar alltid med 2 minuter HLR innan defibrillering. c. Du skall byta av den som komprimerar efter 2 minuters HLR-period, i smband med analys. d. Läkemedel såsom adrenalin och Cordarone skall ges i samband med analys. 15. Vad är korrekt under ett hjärtstopp? a. Att HLR görs med avbrott för pulskontroll efter varje 2 minuters HLR period. b. Att alltid avsluta HLR 30:2 med inblåsningar innan analys. c. Om jag ser en organiserad rytm direkt efter defibrillering så skall jag avbryta HLR. d. Att HLR skall utföras med minimala avbrott i kompressioner. PVK sätts och intubation görs under pågående HLR. 16. Vad är rätt om arbetsledning? a. Det behövs ingen arbetsledning eftersom man arbetar efter ett standardiserat protokoll. b. Syftet med arbetsledning är att kontrollera vilka deltagare som gör fel. c. Någon skall alltid vara arbetsledare för att se till att patienten får bästa tänkbara vård. d. Arbetsledning är en lätt uppgift som kan utföras av all personal. 17. Vilket alternativ är mest rätt vid vård efter hjärtstopp? a. Efter att pulsen återvänt skall patienten ventileras med 30 andetag/minut för att kompensera syreförlusten i kroppen. b. Terapeutisk hypotermi är en rekommenderad behandling som kan minska den neurologiska skadan efter ett hjärtstopp. c. Det vanligaste restsymptomet efter ett hjärtstopp är lunginflammation. d. Kramper är ett tillförlitligt tecken på en gynnsam prognos. 18. Vem är ansvarig för vården vid ett hjärtstopp? a. Efter godkänd A-HLR utbildning får jag en delegering från HLR-rådet och har därför rätt att starta AHLR-behandling och administrera läkemedel. b. Det är socialstyrelsen som utfärdar intyg om rätt att behandla enligt AHLRprogrammet. c. Jag kan utföra arbetsuppgifter som jag vill, A-HLR är en vedertagen behandlingsmetod. d. Det är verksamhetschefen som är ansvarig för att vården vid hjärtstopp bedrivs på rätt sätt. 19. Krisreaktioner a. Anhöriga skall inte ges möjlighet att närvara under hjärtstoppet. b. Anhöriga som varit med om en hjärtstoppssituation säger ofta att de aldrig vill vara med om detta igen. c. Syftet med kamratstöd i arbetslaget är att diskutera vad som gick fel.

4 d. Syftet med kamratstöd i arbetslaget är att prata med varandra om upplevelser, känslor och reaktioner efter en påfrestande händelse. 20. Vad stämmer om regelbunden träning? a. Regelbunden scenarieträning av hjärtstoppssituationer behövs inte om arbetslaget tar hand om många hjärtstopp i organisationen. b. All personal inom organisationen skall inte ha utbildning i HLR, utan endast de som arbetar på akutavdelningar eller i ambulanssjukvården. c. HLR-rådet rekommenderar regelbunden träning minst 1 gång / år. d. Det räcker med en instruktör per vårdavdelning för att täcka behovet av A-HLR utbildning. Namn: Avdelning: Max antal poäng: 20 Godkänt: 16 Din poäng:

5

A-HLR Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen. Dina Melki

A-HLR Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen. Dina Melki Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen Dina Melki För varje minut som går efter hjärtstoppet utan att defibrillering utförs, minskar chansen att överleva med 10 procent. Bedömning av livstecken-undersökning:

Läs mer

Dina Melki. S-HLR (HLR för sjukvårdpersonal) A-HLR(Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge

Dina Melki. S-HLR (HLR för sjukvårdpersonal) A-HLR(Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge Dina Melki S-HLR (HLR för sjukvårdpersonal) A-HLR(Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge S-HLR S-HLR Bedömning av livstecken: Bedöm medvetande och därefter andningen. Cirkulation:

Läs mer

Dina Melki. S-HLR (HLR för sjukvårdspersonal) A-HLR (Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge

Dina Melki. S-HLR (HLR för sjukvårdspersonal) A-HLR (Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge Dina Melki S-HLR (HLR för sjukvårdspersonal) A-HLR (Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge S-HLR S-HLR Bedömning av livstecken: - Kontroll av medvetande. - Kontroll av andning

Läs mer

[A-HLR] [Hjärt-lungräddning för de vuxna] Health Department, the33

[A-HLR] [Hjärt-lungräddning för de vuxna] Health Department, the33 [A-HLR] [Hjärt-lungräddning för de vuxna] Health Department, the33 1 Innehållsförteckning Hjärt-lungräddning.....2 Behandling av hjärtstopp...3 Hjärtmassage 30:2......3 Kedjan som räddar livet...3 Defibrillering...

Läs mer

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Hjärtstopp Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Innehåll Hjärtstopp (bakgrund-hjärtstoppsregistret) Hjärtstopp på DS Nya riktlinjer 2011 Defibrillator och mediciner

Läs mer

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING NI N G GÖTEBORG SH LD TBI SU GRÄD D -LUN NI NG RT JÄ WW E W.GBG-HLR.S GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING Det händer plötsligt men med rätt kunskap kan du rädda liv! Du eller Jag? Presentation Syftet

Läs mer

Ökad patientsäkerhet med arbetsblad och HLR-sticka

Ökad patientsäkerhet med arbetsblad och HLR-sticka Marie-Louise Antonsson och Ewa Wigenstorp Sjuksköterskor på HIA/avd 112 och HLRinstruktörer i livräddarutbildning, barn-hlr, S-HLR och A-HLR. Bakgrund: Varje år drabbas ca 15000 personer av hjärtstopp

Läs mer

Hjärtkärlsjukdomar. Fysioterapeutprogramet Termin 2. Anton Gard, ST-läkare Kardiologi

Hjärtkärlsjukdomar. Fysioterapeutprogramet Termin 2. Anton Gard, ST-läkare Kardiologi Hjärtkärlsjukdomar Fysioterapeutprogramet Termin 2 Anton Gard, ST-läkare Kardiologi Vad ska vi lära oss? Förmaksflimmer Pacemaker Hjärtstopp Perifer kärlsjukdom Arytmier Hjärtats anatomi Hjärtats elektriska

Läs mer

Instruktion för repetition av S-HLR och A-HLR tillsammans

Instruktion för repetition av S-HLR och A-HLR tillsammans Instruktion för repetition av S-HLR och A-HLR tillsammans Bakgrund: När A-HLR repeteras blir det ofta fokus på läkemedel och själva algoritmen, viktigt är dock att även träna de moment som skall göras

Läs mer

Hjärtstopp och kedjan som räddar liv

Hjärtstopp och kedjan som räddar liv Hjärtstopp och kedjan som räddar liv Alandica kultur och kongress 21 okt 2014 Innehåll 1. Hjärtstopp och HLR 2. Kedjan som räddar liv 3. Visioner 4. Ett patientfall 1. Hjärtstillestånd och HLR Budskap:

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lung-Räddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lung-Räddning Reviderat 2006 06 09 1 (8) Hjärtstopp och Hjärt-Lung-Räddning Organisation och Målbeskrivning vid Länssjukvården Kronoberg Innehållet godkänt av Ledningsgruppen för Länssjukvården och Styrgruppen för Hjärt-Lung-Räddning

Läs mer

Manual för Svenska hjärt lungräddningsregistret utanför sjukhus

Manual för Svenska hjärt lungräddningsregistret utanför sjukhus Manual för Svenska hjärt lungräddningsregistret utanför sjukhus Manual del 1 Registrering av patientuppgifter Version 3.0 2015 01 06 Innehåll 1 BAKGRUND... 1 1.1 Inledning och syfte... 1 1.2 Urval... 1

Läs mer

ETT HJÄRTA I KAOS. Med fler hjärtstartare i samhället kan fler liv räddas.

ETT HJÄRTA I KAOS. Med fler hjärtstartare i samhället kan fler liv räddas. INVENTION FOR LIFE ETT HJÄRTA I KAOS Hjärtstillestånd eller hjärtstopp kallas det fysiska tillstånd som inträtt då hjärtat slutat slå, då det står "stilla". Ett så kallat sjuktillstånd. Ca 10.000 svenskar

Läs mer

Manual del 1 Registrering av patientuppgifter. Version 2 2009-05-20

Manual del 1 Registrering av patientuppgifter. Version 2 2009-05-20 Manual del 1 Registrering av patientuppgifter Version 2 2009-05-20 Innehåll: 1. BAKGRUND...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Målgrupp...2 2. INLOGGNING...3 2.1 Behörighetsanmälan...3 3. INMATNING AV UPPGIFTER...4

Läs mer

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Avancerad hjärt-lungräddning 2012-01-16

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Avancerad hjärt-lungräddning 2012-01-16 SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Avancerad hjärt-lungräddning 2012-01-16 Igenkännande av hjärtstopp start på A-HLR algoritmen Vuxna patienter har hjärtstopp och ska behandlas enligt algoritmen när de

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Landstinget Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 2013 10 08 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Landstinget Kronoberg och

Läs mer

Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar

Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar Utbildning i första hjälpen Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar Måndag 13 maj 8:00-12:00 i Västerås Vill du lära dig hjärt-lungräddning, HLR? Nu börjar vi med öppna utbildningar i Västerås.

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Region Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 20170511 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Region Kronoberg och som får ett

Läs mer

Att starta ett stannat hjärta.

Att starta ett stannat hjärta. Att starta ett stannat hjärta. När hjärtat slutar slå. Plötsligt hjärtstopp är inte en hjärtsjukdom. Faktum är att många av de cirka 10 000 svenskar som drabbas årligen, är till synes friska, aktiva människor

Läs mer

Öppen utbildning i HLR, D-HLR och första hjälpen

Öppen utbildning i HLR, D-HLR och första hjälpen Utbildning i första hjälpen Öppen utbildning i HLR, D-HLR och första hjälpen Måndag 8 april 8:00-16:30 i Västerås Vill du lära dig hjärt-lungräddning och hur man räddar liv med hjälp av hjärtstartare?

Läs mer

Öppen utbildning i HLR, D-HLR och första hjälpen

Öppen utbildning i HLR, D-HLR och första hjälpen Utbildning i första hjälpen Öppen utbildning i HLR, D-HLR och första hjälpen Måndag 25 februari 8:00-16:30 i Västerås Vill du lära dig hjärt-lungräddning och hur man räddar liv med hjälp av hjärtstartare?

Läs mer

Om hjärtat stannar.. Vad gör man?

Om hjärtat stannar.. Vad gör man? Om hjärtat stannar.. Vad gör man? Johan Herlitz Professor i prehospital akut sjukvård Högskolan i Borås och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg 1 Min forskning är möjlig tack vare stöd från Hjärt-

Läs mer

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p MEQ2 DEX 3 VT 14 Du arbetar som medicinjour på medicinakuten. Din nästa patient heter Erik och är 65 år gammal. Dottern larmade ambulansen för att hon hittade pappan liggandes på golvet i sin egen lägenhet.

Läs mer

Prehospitala refraktära hjärtstopp och ECMO

Prehospitala refraktära hjärtstopp och ECMO Prehospitala refraktära hjärtstopp och ECMO Lis Abazi ST-läkare Anestesi, Norrtälje sjukhus Doktorand, Hjärtstoppscentrum, Karolinska Institutet Vem är vår patient? och var börjar vår historia? Vem är

Läs mer

Vid frågor kontakta oss gärna! Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs.

Vid frågor kontakta oss gärna! Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Akutomhändertagande vid sjukdom eller olycka (L-ABCDE) I utbildningen får kursdeltagaren lära sig hur han eller hon på ett enkelt sätt kan hjälpa en person som drabbas av en akut sjukdom eller olycka.

Läs mer

LUCAS 2 Bröstkompressionssystem

LUCAS 2 Bröstkompressionssystem Godkänd av: Datum: Sida: 195 LUCAS 2 Bröstkompressionssystem Följande instruktion gäller främst för 2. Vid användning av gamla får pausas om patienten ej är intuberad vid ventilation, se riktlinje kap

Läs mer

Svenska riktlinjer för hjärt-lungräddning. Svenska Rådet för hjärt-lungräddning 2013-04-01

Svenska riktlinjer för hjärt-lungräddning. Svenska Rådet för hjärt-lungräddning 2013-04-01 Svenska riktlinjer för hjärt-lungräddning Svenska Rådet för hjärt-lungräddning 2013-04-01 Innehåll Nya svenska riktlinjer för HLR 2011 sid 3 Plötsligt hjärtstopp sid 3 Kedjan som räddar liv sid 4 Vård

Läs mer

Hjärtstoppsprocessen 2014

Hjärtstoppsprocessen 2014 HLR-centrum Clinicum 1(9) Hjärtstoppsprocessen 2014 Verksamhetsberättelse Carl-Göran Ericsson, Chefläkare Eva Oddby, verksamhetschef Anestesikliniken Viveka Frykman, överläkare Hjärtkliniken Per Wahlenius,

Läs mer

HLR. HjärtLungRäddning. för alla människor som vistas i Skånevård Kryh, såväl barn som vuxna. Målbeskrivning Definition Utbildning Organisation

HLR. HjärtLungRäddning. för alla människor som vistas i Skånevård Kryh, såväl barn som vuxna. Målbeskrivning Definition Utbildning Organisation HLR HjärtLungRäddning för alla människor som vistas i Skånevård Kryh, såväl barn som vuxna. Målbeskrivning Definition Utbildning Organisation November 2014. Giltig till och med 2015 12 01. Förord Hjärtstopp

Läs mer

- PÅ/AV - JUSTERA. - PAUS (låst) - LJUD AV. - Larmindikator

- PÅ/AV - JUSTERA. - PAUS (låst) - LJUD AV. - Larmindikator NU-ambulansen Ambulansinstruktion Förenklad användarmanual till: LUCAS 2 Bröstkompressionssystem - PÅ/AV Manöverpanel: - JUSTERA - PAUS (låst) - AKTIV (kontinuerligt) LUCAS ger kontinuerliga kompressioner.

Läs mer

MANUAL HEARTON A10 KORTVERSION PÅ SVENSKA

MANUAL HEARTON A10 KORTVERSION PÅ SVENSKA MANUAL HEARTON A10 KORTVERSION PÅ SVENSKA Halvautomatisk extern defibrillator Cupola Hjärtstartare HeartOn A10 Generalagent: Cupola AB www.cupola.se 0510-14150 Vid reklamation, kompletterande inköp samt

Läs mer

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Steg för steg genom hela livräddningen Tidigt Tidig hjärt- Tidig Tidig avan- larm lungräddning defibrillering cerad vård När en person drabbas av plötsligt hjärtstopp

Läs mer

Bakgrund. 21 oktober 2014 Sussi Sjövall Anne-Marie Sporre

Bakgrund. 21 oktober 2014 Sussi Sjövall Anne-Marie Sporre Bakgrund 2008 planerade Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) att förbättra omhändertagandet av hjärtstopp inom sjukhuset. ÅHS ville införa enhetliga rutiner för HLR, först på sjukhuset, och därefter inom hela

Läs mer

Det Svenska Hjärt-lungräddningsregistret

Det Svenska Hjärt-lungräddningsregistret NÅGRA AV DE VIKTIGASTE FYNDEN FRÅN Det Svenska Hjärt-lungräddningsregistret Årsrapport 2016 Årsrapport 2015 års resultat Svenska Hjärt- lungräddningsregistret Författare, registerhållare och ansvarig utgivare

Läs mer

HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN,

HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN, HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN, två som hjälper Första hjälpen-jouren ska ha tillgång till defibrillator. Första hjälpen-jourhavande använder fickmask vid mun mot mun-metoden. Fickmasken ska

Läs mer

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar Drygt 400 000 svenskar har hjärtsvikt 200 000 vet inte om det Mer än 300 000 svenskar har förmaksflimmer 100 000 vet inte om det Ungefär 500

Läs mer

Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret

Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret Ett flaggskepp bland svenska kvalitetsregister Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård i Västra Götaland Högskolan i Borås och Sahlgrenska universitetssjukhuset,

Läs mer

Heartstart FR2 AED Utbildning i apparatkännedom och handhavande. Apparatansvarig

Heartstart FR2 AED Utbildning i apparatkännedom och handhavande. Apparatansvarig Heartstart FR2 AED Utbildning i apparatkännedom och handhavande Apparatansvarig 1 HANDBOK FÖR APPARATANSVARIG Utgåva 3 Januari 2002 Ver 2.0 Copyright 2002 Laerdal Medical AB Box 2064 132 02 Saltsjö-Boo

Läs mer

Hjärt-lungräddning chansen att överleva

Hjärt-lungräddning chansen att överleva Hjärt-lungräddning chansen att överleva En systematisk litteraturstudie om chanserna att överleva efter ett hjärt- eller andningsstopp Ida Björklund Johanna Antus Examensarbete inom social- och hälsovård,

Läs mer

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård Västa Götalands Center för utveckling av prehospital akutsjukvård Högskolan i Borås och Sahlgrenska

Läs mer

Drabbas du eller dina barn av oväntad medvetslöshet (blackout)?

Drabbas du eller dina barn av oväntad medvetslöshet (blackout)? erbjuder stöd och information om synkope och refl exanoxiska anfall i samarbete med individer, familjer och vårdpersonal Drabbas du eller dina barn av oväntad medvetslöshet (blackout)? Checklista Affiliated

Läs mer

Vuxen-HLR. Anette Nord. Redaktör

Vuxen-HLR. Anette Nord. Redaktör Utbildningsprogram Vuxen-HLR Anette Nord Redaktör Vad är nytt? Vad är nytt? - Kramp kan vara tecken på hjärtstopp Vad är nytt? - Kramp kan vara tecken på hjärtstopp - Ca 40% andas onormalt Vad är nytt?

Läs mer

Alla moment i hjärt-lungräddning sker enligt en standardiserad teknik som har utarbetats av experter inom området.

Alla moment i hjärt-lungräddning sker enligt en standardiserad teknik som har utarbetats av experter inom området. Varför ges behandlingen? Kan utföras överallt, som även kallas HLR, ges vid livshotande tillstånd för att få igång hjärtverksamheten och andningen. kan utföras överallt; i hemmet, på gatan, på en vårdcentral

Läs mer

Chalak Amiri, ST-läkare Hjärtkliniken DS

Chalak Amiri, ST-läkare Hjärtkliniken DS Chalak Amiri, ST-läkare Hjärtkliniken DS 2015-01-29 Fall 1 Gustav, 78 år, tidigare frisk man, gick som vanligt med raska steg mot bussen då han plötsligt fick ont i bröstet och allt svartnade, och han

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17405 su/med 2019-06-27 4 RUTIN Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Innehållsansvarig: Helena Ericsson-Roos, Vårdenhetschef, Avdelning 323

Läs mer

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Vad är förmaksflimmer? 3 3 Sambandet mellan förmaksflimmer och stroke 6 4 Hur behandlas förmaksflimmer? 8 5 Blodförtunnande

Läs mer

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunstyrelsen beslutade i augusti 2000 om en säkerhetsutbildning för kommunens anställda. Syftet med säkerhetsutbildningen

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Rutin vid hjärtstopp.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Rutin vid hjärtstopp. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 19 Rutin vid hjärtstopp. 2 Innehållsförteckning 19. Hjärtstopp...3 19.2 Bakgrund...3 19.3 Etiska riktlinjer för hjärtstopp i kommunal hälso- och sjukvård...3

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 10 april poäng MEQ 2

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 10 april poäng MEQ 2 Delexamination 3 Klinisk Medicin 10 april 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Patientinformation. http://www.arytmia.se/ Drabbas Du av yrsel, svindel eller svimning? Affiliated with. The Heart Rhythm Charity. www.stars.org.

Patientinformation. http://www.arytmia.se/ Drabbas Du av yrsel, svindel eller svimning? Affiliated with. The Heart Rhythm Charity. www.stars.org. Patientinformation Drabbas Du av yrsel, svindel eller svimning? Affiliated with The Heart Rhythm Charity www.heartrhythmcharity.org.uk www.stars.org.uk http://www.arytmia.se/ 2010 Att finna orsaken till

Läs mer

Medlemsblad nr 2/2018

Medlemsblad nr 2/2018 STOCKHOLMS HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSFÖRENING Box 211 71, 100 31 Stockholm www.stockholm-hlr.nu HLR-BLADET Medlemsblad nr 2/2018 Innehållsförteckning Ordförande har ordet Kalendarium Sammanställning enkät Referat

Läs mer

Svenska Hjärt- lungräddningsregistret. Årsrapport 2012

Svenska Hjärt- lungräddningsregistret. Årsrapport 2012 Svenska Hjärt- lungräddningsregistret Årsrapport 2012 Årsrapport 2012 års resultat Svenska Hjärt- lungräddningsregistret Författare Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård Institutionen för

Läs mer

Stress hos intensivvårdssjuksköterskor i samband med avancerad hjärtlungräddning - en enkätundersökning

Stress hos intensivvårdssjuksköterskor i samband med avancerad hjärtlungräddning - en enkätundersökning EXAMENSARBETE - MAGISTERNIVÅ I VÅRDVETENSKAP VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP 2008:15 Stress hos intensivvårdssjuksköterskor i samband med avancerad hjärtlungräddning - en enkätundersökning Författare:

Läs mer

HEDE SAFETY. Vi gör det bättre!

HEDE SAFETY. Vi gör det bättre! HEDE SAFETY Vi gör det bättre! www.hedesafety.se Innehåll: 1. Introduktion Hjärtstartare Räddar liv. 2. Hur man använder CardiAid. 3. Underhåll. 4. Sammanfattning och priser. Beställ enkelt från hedesafety.se

Läs mer

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni.

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni. Omtentamen 1 i Resp/Cirk, T3, mars 2013. Maxpoäng: 60,5. Gräns för godkänt: 65% av maxpoängen, = 39p Lycka till! 1. Elin utreds på vårdcentralen för primär hypertoni. a. Vilken ålderskategori brukar drabbas

Läs mer

SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET

SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET Årsrapport 2013 Hjärtstopp Årsrapport 2013 års resultat Svenska Hjärt- lungräddningsregistret Författare Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård Institutionen

Läs mer

Avsnittets målsättning. a. att bedöma om en person är medvetslös. b. hur man utför hjärt-lungräddning på en tonåring eller vuxen person

Avsnittets målsättning. a. att bedöma om en person är medvetslös. b. hur man utför hjärt-lungräddning på en tonåring eller vuxen person Avsnittets målsättning Du lär dig: a. att bedöma om en person är medvetslös b. hur man utför hjärt-lungräddning på en tonåring eller vuxen person c. hur man stoppar en kraftig blödning d. hur man känner

Läs mer

Förmaksflimmer 1 (10) Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum Dokument-id 27416

Förmaksflimmer 1 (10) Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum Dokument-id 27416 Medicinsk Patientinformation patientinformation Förmaksflimmer Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum 2017-12-20. Dokument-id 27416 1 (10) Om förmaksflimmer i korthet Förmaksflimmer är den

Läs mer

HEDE SAFETY. Vi gör det bättre!

HEDE SAFETY. Vi gör det bättre! HEDE SAFETY Vi gör det bättre! www.hedesafety.se Innehåll: 1. Introduktion Hjärtstartare Räddar liv. 2. Hur man använder CardiAid. 3. Underhåll. 4. Sammanfattning och priser. Beställ enkelt från hedesafety.se

Läs mer

Hjärtstopp inom sjukvården

Hjärtstopp inom sjukvården Hjärtstopp inom sjukvården Behandling och utbildning Riktlinjer från Svenska rådet för hjärt-lungräddning 1 Upprättat av Svenska Cardiologföreningens arbetsgrupp för HLR mars 2004 Författare: Birgitta

Läs mer

Hjärtstopp eftervård för vuxna

Hjärtstopp eftervård för vuxna 2016-12-16 28876 1 (7) Hjärtstopp eftervård för vuxna Sammanfattning Riktlinjen anger ett standardiserat omhändertagande av vuxna patienter med överlevt hjärtstopp på SÄS. Förkortningar HLR - hjärtlungräddning

Läs mer

Hjärtstopp på TIVA. Hjärtstoppsalgoritm & akut re-sternotomi på thoraxintensiven

Hjärtstopp på TIVA. Hjärtstoppsalgoritm & akut re-sternotomi på thoraxintensiven Hjärtstopp på TIVA Hjärtstoppsalgoritm & akut re-sternotomi på thoraxintensiven Fallbeskrivning Man 70 år. BMI 27. HT. Tablettbehandlad DM typ 2. Instabil angina. Bra VK-funktion. Ingen trombocythämning.

Läs mer

SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET

SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET Årsrapport 2014 Hjärtstopp Årsrapport 2014 års resultat Svenska Hjärt- lungräddningsregistret SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET Författare, registerhållare och

Läs mer

Kursbeskrivning Första Hjälpen

Kursbeskrivning Första Hjälpen Kursbeskrivning Första Hjälpen Ur Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1999:7 5 På varje arbetsställe skall finnas den beredskap och de rutiner för första hjälpen och krisstöd som behövs med hänsyn

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset medicinsk etiska riktlinjer förhjärt-lung räddning (HLR)

Sahlgrenska Universitets sjukhuset medicinsk etiska riktlinjer förhjärt-lung räddning (HLR) Sahlgrenska Universitets sjukhuset medicinsk etiska riktlinjer förhjärt-lung räddning (HLR) Medicinsk etik Länge var det den medicinska kunskapen som satte gränsen för behandling man gjorde allt man kunde.

Läs mer

Prehospital akutsjukvård. HLR-arbetets spridning vad har gjorts och vad är nästa steg?

Prehospital akutsjukvård. HLR-arbetets spridning vad har gjorts och vad är nästa steg? Prehospital akutsjukvård HLR-arbetets spridning vad har gjorts och vad är nästa steg? UTBILDNING När sjukhusets utbildningssystem var i rullning kom turen till ambulanssjukvården vars verksamhet sköts

Läs mer

Etiska riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR)

Etiska riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR) Etiska riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR) 2015-03-20 M. Karlsson Marit Karlsson Med dr överläkare LAH Linköping SLS Delegation för medicinsk etik Vår tids utmaning 1. Vi kan idag (alltmer) förlänga

Läs mer

Akuta situationer i samband med tandvårdsbehandling, FTV

Akuta situationer i samband med tandvårdsbehandling, FTV Godkänt den: 2017-11-19 Ansvarig: Pia Gabre Gäller för: Folktandvården Akuta situationer i samband med tandvårdsbehandling, FTV Innehållsförteckning Syfte och omfattning...2 Bakgrund...2 Beskrivning...3

Läs mer

Hjärtstopp på sjukhus Behandling och utbildning

Hjärtstopp på sjukhus Behandling och utbildning Hjärtstopp på sjukhus Behandling och utbildning Riktlinjer från Svenska rådet för hjärt-lungräddning Reviderat oktober 2012 1 Upprättat av Svenska Cardiologföreningens arbetsgrupp för HLR mars 2004 Författare:

Läs mer

MEQ 3 (23,5 poäng) Ditt första Akutpass.

MEQ 3 (23,5 poäng) Ditt första Akutpass. MEQ 3 (3,5 poäng) Ditt första Akutpass. Patient.. Klockan är : och du har gått på ditt första medicinjourspass som AT-läkare på ett länsdelssjukhus i Skåne. Framför dig ser du en lång väntelista med patienter.

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Aplareds Idrottsförening Handlingsplan vid olycka

Aplareds Idrottsförening Handlingsplan vid olycka Aplareds Idrottsförening Handlingsplan vid olycka Vid skada eller olycka Lämna inte den skadade ensam, en person stannar, en person larmar vuxen eller 112 Kontrollera att personen andas, vänd personen

Läs mer

Den akut medvetslöse patienten

Den akut medvetslöse patienten Ändrad 2014-03-07, s 9. 5 Christer Nilsson, Karlskrona Dan Westlin, Thoraxcentrum, Blekingesjukhuset, Karlskrona Elisabet Ekman, Jämjö vårdcentral, Jämjö Inledning Vid akut medvetslöshet blir den viktigaste

Läs mer

SJUKVÅRD. DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv.

SJUKVÅRD. DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv. SJUKVÅRD Kliv in och hjälp till DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv. Att lära sig rädda liv är inte så svårt Varje år är det tusentals

Läs mer

Defibrillator och Syrgas i Polisbilar

Defibrillator och Syrgas i Polisbilar Polisutbildningen Vid Umeå universitet Termin 4 Rapport nr. 158 Defibrillator och Syrgas i Polisbilar Författare: Dahlberg, Thorbjörn Persson, Martin 2004-01-13 Sammanfattning Detta arbete är inriktat

Läs mer

Frågor och svar om Pradaxa & RE LY

Frågor och svar om Pradaxa & RE LY Pressmaterial Frågor och svar om Pradaxa & RE LY Vad är blodförtunnande läkemedel? Blodförtunnande läkemedel är preparat som ges för att förebygga blodpropp, i synnerhet vid höft och knäledsoperationer,

Läs mer

Hjärtstopp hos barn. Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation

Hjärtstopp hos barn. Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation Hjärtstopp hos barn Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation Fem inblåsningar, starta HLR med bröstkompressioner och inblåsningar Varför olika handlingsplaner vuxen/barn?

Läs mer

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen Lär dig livsviktig kunskap i din surfplatta, mobil eller dator Innehåll Förord... 3 Grunder i hjärt och lungräddning vuxna... 4 Larma 112... 5 Medvetandekontroll...

Läs mer

Resultat på OSCE Termin 6,

Resultat på OSCE Termin 6, Resultat på Termin 6, Examinator: Student: Bo Carlberg CAS-ID xxxxxxx xxxxxxx@student.umu.se Totalpoäng på 96 poäng av maximala 120 p (80,0 %) Det krävs 70 % totalt för godkänt på Du är Godkänd på denna

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2018-04-01 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del I, provkod Kurskod: MC2050. Totalpoäng: 52,5p

Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del I, provkod Kurskod: MC2050. Totalpoäng: 52,5p Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del I, provkod 0300. Kurskod: MC2050 Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2016 01 16 Examinator: Mats Holmberg Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng:

Läs mer

Tänk om... Räddad... Tänk om, är ord som ofta dyker upp i Evas tankar. Tack vare omedelbar HLR Tänk om de hade valt en annan golfbana.

Tänk om... Räddad... Tänk om, är ord som ofta dyker upp i Evas tankar. Tack vare omedelbar HLR Tänk om de hade valt en annan golfbana. Tänk om... Räddad... Tänk om, är ord som ofta dyker upp i Evas tankar. Tack vare omedelbar HLR Tänk om de hade valt en annan golfbana. och tidig defibrillering, Eva Frisk, 57 år Tänk om banpersonalen inte

Läs mer

Utrustning akutvagn på vårdavdelning 18

Utrustning akutvagn på vårdavdelning 18 1/5 Dokumentnamn: Akutvagn, akutläkemedel och defibrillator Utfärdande PE: Hjärt- och medicincentrum HMC Utfärdande enhet: Mag- tarmmedicinska kliniken Framtagen av: (Namn, titel, klinik) Emma Karlsson,

Läs mer

Vårdrutin 1 (5) Dödsfall utanför sjukhus Gäller för: Ambulanssjukvården. Dödsfall utanför sjukhus

Vårdrutin 1 (5) Dödsfall utanför sjukhus Gäller för: Ambulanssjukvården. Dödsfall utanför sjukhus Vårdrutin 1 (5) Utgåva: 1 Godkänd av: Verksamhetschef 2012-03-01 2015-03-01 Utarbetad/reviderad av: Eric Rinstad Wolmer Edqvist Lena Emanuelsson Revisionsansvarig: Ambulansöverläkaren Ev. diarieinr: Version

Läs mer

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART.

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. HJÄRTGUIDEN En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. Välkommen till Hjärtguiden Hjärtguiden vänder sig till dig som behandlats

Läs mer

Enkät forskningsprojekt, 6 månader efter utbildning i hjärt-lungräddning med hjärtstartare

Enkät forskningsprojekt, 6 månader efter utbildning i hjärt-lungräddning med hjärtstartare Enkät forskningsprojekt, 6 månader efter utbildning i hjärt-lungräddning med hjärtstartare 1) Kodnummer (personligt kodnummer) År Mån Dag Tim Min 2) Utbildningsdag och tid, klockan 3) Uppföljande samtal

Läs mer

Hjärtstopp utanför sjukhus. Per Nordberg MIVA, Kardiologiska Kliniken, Södersjukhuset

Hjärtstopp utanför sjukhus. Per Nordberg MIVA, Kardiologiska Kliniken, Södersjukhuset Hjärtstopp utanför sjukhus Per Nordberg MIVA, Kardiologiska Kliniken, Södersjukhuset Agenda Bakgrund hjärtstopp utanför sjukhus På akutrummet Intensivvård efter hjärtstopp Hypotermibehandling Pågående

Läs mer

SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET

SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET Årsrapport 2015 Hjärtstopp Årsrapport års resultat Svenska Hjärt- lungräddningsregistret SVENSKA HJÄRT- LUNGRÄDDNINGSREGISTRET Författare, registerhållare och ansvarig

Läs mer

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Provmoment: Tentamen B:2 Ladokkod: Tentamen ges för:specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning intensivvård 2012-2013 TentamensKod: Tentamensdatum:

Läs mer

Behandling med device ICD och CRT

Behandling med device ICD och CRT Behandling med device ICD och CRT Björn Fredriksson SÄS/Borås Hjärtsvikt Läkemedelsbehandling - hörnsten Sista åren även klarlagt att fysisk träning bättrar ork och symtom vid hjärtsvikt Men! Många är

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Elektriska retledningssystemet Höger kammare Vänster kammare Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är

Läs mer

Grundläggande brandskyddsutbildning

Grundläggande brandskyddsutbildning Grundläggande brandskyddsutbildning När branden väl har inträffat och branden har släckts är det lätt att vara efterklok. Hade det här gått att förebygga? Lär dig att känna igen de mönster och händelseförlopp

Läs mer

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Mer än bara en hjärtstartare en hjärtstartare som hjälper dig genom hela livräddningen Tidigt larm Tidig hjärt- lungräddning Tidig defibrillering Tidig avancerad

Läs mer

Årsrapport 2009 Hjärtstopp på sjukhus

Årsrapport 2009 Hjärtstopp på sjukhus Årsrapport 9 Hjärtstopp på sjukhus innehåll INLEDNING 3 Medicinsk bakgrundsinformation 3 Register fö r hjärtstopp på sjukhus 4 Styrgruppens medlemmar 4 Organisation 5 Syfte 5 Inklusionskriterier 5 Funktion

Läs mer

Var finns din närmaste hjärtstartare?

Var finns din närmaste hjärtstartare? Var finns din närmaste hjärtstartare? Det kan hända vem som helst, var som helst och när du minst anar det! Plötsligt händer det. Någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp mitt framför dig. Det kan hända

Läs mer

KAMBER-Skåne. Del R Räddningstjänst december 2006

KAMBER-Skåne. Del R Räddningstjänst december 2006 KAMBER-Skåne Del R Räddningstjänst december 2006 R1) En person får hjärtstopp när han tankar bilen. Vilken säkerhet måste du iaktta med de nya defibrillatorerna innan du defibrillerar? a) Jag måste kontrollera

Läs mer

Plötsligt hjärtstopp. En temaskrift om vad som händer när hjärtat stannar. Hjärt-Lungfonden XXXXX 1

Plötsligt hjärtstopp. En temaskrift om vad som händer när hjärtat stannar. Hjärt-Lungfonden XXXXX 1 Plötsligt hjärtstopp En temaskrift om vad som händer när hjärtat stannar Hjärt-Lungfonden XXXXX 1 Denna temaskrift är en del av Hjärt-Lungfondens arbete med att sprida information om hjärt- och lungsjukdomar.

Läs mer

Region Skånes Prehospitala Enhet Del R Räddningstjänst november 2013

Region Skånes Prehospitala Enhet Del R Räddningstjänst november 2013 Region Skånes Prehospitala Enhet Del R Räddningstjänst november 2013 R1) En person får hjärtstopp när han tankar bilen. Vilken säkerhet måste du iaktta med de nya defibrillatorerna innan du defibrillerar?

Läs mer

Användarguide. www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900 048-02 RevB JOLIFE 2008

Användarguide. www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900 048-02 RevB JOLIFE 2008 Användarguide www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900 048-02 RevB JOLIFE 2008 För en fullständig översikt över hantering, indikationer, kontraindikationer, varningar, försiktighetsåtgärder, samt potentiella

Läs mer

Nationellt register för hjärtstopp. på sjukhus

Nationellt register för hjärtstopp. på sjukhus Nationellt register för hjärtstopp på sjukhus Årsrapport 27 Rapporten producerad av FÖRENINGEN LEDNINGSANSVARIGA INOM SVENSK AMBULANSSJUKVÅRD Redaktör: Johan Herlitz Grafisk form och omslag: CHR Bok &

Läs mer