-2, STFM :00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-2, STFM :00"

Transkript

1 -, STFM :00 Mötesuppgifter Tid kl Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Aspvik, Matts Kull, Bjarne Björklund, Lars Lunabba, Maria Boström, Peter Luomala, Eero Brännbacka-Brunell, Brita Lyyra, Anna-Maija Englund, Conny Nyman, Kaj Haldin, Annica Palojärvi, Tuomo Hellén, Ulla Piippolainen, Vuokko Hellstrand,Kurt Rantala, Mervi Hellström, Patrik Sandlin, Anders Henriksson, Anna-Maja Silander, Jaana Holmgård, Sebastian Silvennoinen, Pentti Holmstedt, Simon Sipinen, Helinä Howard III, Lyman Trey Sjölund, Owe Huumarsalo, Kenneth Snellman, Mikael Isokoski, Sauli Storbjörk, Jacob Ittonen, Jarmo Storholm, Stefan Itälehto, Timo Sundqvist, Lisen Jungell, Ida-Marie Suvanto, Vesa Karjaluoto, Johan Tonberg, Christer Kjellman, Marika Westman, Märta-Lisa Koskela, Jaakko Yli-Pelkola, Kim Koskela, Kari Ärenden Enligt bifogade föredragningslista. Enligt uppdrag: Milla Kallioinen stadssekreterare

2 33, STFM :00 SAMMANTRÄDETS LAGENLIGA SAMMANKALLANDE OCH BESLUTFÖRHET

3 34, STFM :00 PROTOKOLLJUSTERING Justering äger rum i stadskansliet tisdagen den 3 juni 07 kl..00. Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige utser två protokolljusterare.

4 35, STFM :00 CFV: 49/07 ÄNDRING AV FÖRVALTNINGSSTADGA Stst Stadssekreteraren: Stadsfullmäktige godkände den nya förvaltningsstadgan på sitt möte Paragraf 77 i förvaltningsstadgan lyder på följande sätt: Organiseringen av fullmäktiges verksamhet Kallelse till fullmäktiges första sammanträde under mandattiden utfärdas av stadsstyrelsens ordförande. Sammanträdet öppnas av den till åren äldsta närvarande fullmäktigeledamoten, som för ordet tills en ordförande och viceordförande valts för fullmäktige. Fullmäktige har två () viceordförande. Fullmäktige väljer ordförande samt första och andra viceordförande för två () år åt gången. Paragraf 77 i förvaltningsstadgan bör omformuleras på följande sätt: Kallelse till fullmäktiges första sammanträde under mandattiden utfärdas av stadsstyrelsens ordförande. Sammanträdet öppnas av den till åren äldsta närvarande fullmäktigeledamoten, som för ordet tills en ordförande och viceordförande valts för fullmäktige. Fullmäktige har tre (3) viceordförande. Fullmäktige väljer ordförande samt första, andra och tredje viceordförande för två () år åt gången. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige godkänner att 77 i förvaltningsstadgan omformuleras på följande sätt: Kallelse till fullmäktiges första sammanträde under mandattiden utfärdas av stadsstyrelsens ordförande. Sammanträdet öppnas av den till åren äldsta närvarande fullmäktigeledamoten, som för ordet tills en ordförande och viceordförande valts för fullmäktige. Fullmäktige har tre (3) viceordförande. Fullmäktige väljer ordförande samt första, andra och tredje viceordförande för två () år åt gången.

5 35, STFM :00 CFV: 49/07 Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige godkänner att 77 i förvaltningsstadgan omformuleras på följande sätt: Kallelse till fullmäktiges första sammanträde under mandattiden utfärdas av stadsstyrelsens ordförande. Sammanträdet öppnas av den till åren äldsta närvarande fullmäktigeledamoten, som för ordet tills en ordförande och viceordförande valts för fullmäktige. Fullmäktige har tre (3) viceordförande. Fullmäktige väljer ordförande samt första, andra och tredje viceordförande för två () år åt gången.

6 36, STFM :00 CFV: 396/07 TILLSÄTTANDE AV VALNÄMND FÖR INOM STADSFULLMÄKTIGE FÖREKOM- MANDE PROPORTIONELLA VAL FÖR ÅREN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Valnämnden består av 5 ledamöter och lika många personliga ersättare. Bland de ordinarie medlemmarna ska fullmäktige välja en ordförande och en viceordförande, varvid vid valet av ordförande och viceordförande ska iakttas samma bestämmelser, som vid valet av ordförande och viceordförande i stadsfullmäktige. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer bland fullmäktige 5 medlemmar och 5 personliga ersättare i valnämnden för åren 07 0 för inom stadsfullmäktige förekommande proportionella val och att stadsfullmäktige väljer en av de ordinarie medlemmarna till ordförande och en till viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer bland fullmäktige 5 medlemmar och 5 personliga ersättare i valnämnden för åren 07 0 för inom stadsfullmäktige förekommande proportionella val och att stadsfullmäktige väljer en av de ordinarie medlemmarna till ordförande och en till viceordförande.

7 37, STFM :00 CFV: 397/07 VAL AV ORDFÖRANDE SAMT I, II OCH III VICEORDFÖRANDE FÖR STADSFULL- MÄKTIGE FÖR ÅREN Stst Stadssekreteraren: Enligt 77 i stadens förvaltningsstadga har stadsfullmäktige tre (3) viceordförande. Fullmäktige väljer ordförande samt första, andra och tredje viceordförande för två () år åt gången. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige väljer ordförande för stadsfullmäktige samt första, andra och tredje viceordförande för åren Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer ordförande för stadsfullmäktige samt första, andra och tredje viceordförande för åren

8 38, STFM :00 CFV: 398/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL STADSSTYRELSEN FÖR MAN- DATPERIODEN Stst Stadssekreteraren: Stadsstyrelsen består av ledamöter och deras personliga ersättare. Stadsfullmäktige utser stadsstyrelsens ordförande samt första och andra viceordförande bland ledamöterna i stadsstyrelsen. Ledamöterna i stadsstyrelsen ska vara ledamöter eller ersättare i fullmäktige. Stadsstyrelsens mandattid är två () år. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer ordinarie ledamöter och personliga ersättare till stadsstyrelsen för mandatperioden och att stadsfullmäktige väljer bland de ordinarie ledamöterna ordförande samt I och II viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer ordinarie ledamöter och personliga ersättare till stadsstyrelsen för mandatperioden och att stadsfullmäktige väljer bland de ordinarie ledamöterna ordförande samt I och II viceordförande.

9 39, STFM :00 CFV: 399/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL CENTRALVALNÄMNDEN FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Kommunfullmäktige skall i kommun tillsätta en centralvalnämnd, bestående av 5 medlemmar och nödigt antal, dock minst 5, ersättare. Medlemmarna, av vilka fullmäktige förordnar en till ordförande och en annan till viceordförande, samt ersättarna skall väljas för fyra år i sänder bland de valbara medlemmarna av kommunen sålunda, att de i mån av möjlighet företräder de grupper av röstande som vid föregående kommunalval uppträtt i kommunen. Ersättarna väljs inte som personliga och de tillträder i den ordning de är valda. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 7 ersättare till centralvalnämnden för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 7 ersättare till centralvalnämnden för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande.

10 40, STFM :00 CFV: 400/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL REVISIONSNÄMNDEN FÖR MAN- DATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Enligt 0 i förvaltningsstadgan har revisionsnämnden en ordförande och en viceordförande samt fem (5) andra medlemmar. Varje ledamot har en personlig ersättare. Ordföranden och viceordföranden ska vara ordinarie ledamot i stadsfullmäktige. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige för mandatperioden 07 0 väljer en ordförande och en viceordförande för revisionsnämnden och 5 andra medlemmar samt 7 personliga ersättare med beaktande av att ordföranden och viceordföranden ska vara fullmäktigeledamöter. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 väljer en ordförande och en viceordförande för revisionsnämnden och 5 andra medlemmar samt 7 personliga ersättare med beaktande av att ordföranden och viceordföranden ska vara fullmäktigeledamöter.

11 4, STFM :00 CFV: 403/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMN- DEN FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Fullmäktige väljer nio (9) medlemmar till miljö- och byggnadsnämnden och personliga ersättare för dessa. Bland nämndens medlemmar väljer fullmäktige en ordförande och en viceordförande. Nämndens ordförande ska vara ordinarie ledamot i stadsfullmäktige. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer nio ledamöter och nio personliga ersättare till miljö- och byggnadsnämnden för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer nio ledamöter och nio personliga ersättare till miljö- och byggnadsnämnden för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande.

12 4, STFM :00 CFV: 409/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL TEKNISKA NÄMNDEN FÖR MAN- DATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Stadsfullmäktige väljer nio (9) medlemmar och personliga ersättare för dessa till tekniska nämnden. Bland nämndens medlemmar väljer fullmäktige en ordförande och en viceordförande. Nämndens ordförande ska vara ordinarie ledamot i stadsfullmäktige. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 9 medlemmar och 9 personliga ersättare till tekniska nämnden för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 9 medlemmar och 9 personliga ersättare till tekniska nämnden för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande.

13 43, STFM :00 CFV: 4/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL DIREKTIONEN FÖR AFFÄRSVER- KET JAKOBSTADS VATTEN FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Affärsverkets direktion består av sju (7) medlemmar som väljs av stadsfullmäktige. Bland medlemmarna väljer fullmäktige ordförande och viceordförande för direktionen. Varje medlem har en personlig ersättare. Direktionens ordförande ska vara ordinarie ledamot i stadsfullmäktige. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer sju medlemmar och sju personliga ersättare till direktionen för affärsverket Jakobstads vatten för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer sju medlemmar och sju personliga ersättare till direktionen för affärsverket Jakobstads vatten för mandatperioden 07-0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande.

14 44, STFM :00 CFV: 407/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL DIREKTIONEN FÖR JAKOBSTADS SVENSKA ARBETARINSTITUT FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Stadsfullmäktige i Jakobstad utser direktionen för Jakobstads svenska arbetarinstitut som består av sju (7) ordinarie medlemmar och sju (7) personliga ersättare, av vilka kommunfullmäktige i Larsmo väljer två () medlemmar och två () personliga ersättare. Stadsfullmäktige i Jakobstad utser bland medlemmarna en ordförande och en viceordförande. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare till direktionen för Jakobstads svenska arbetarinstitut för mandatperioden 07 0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare till direktionen för Jakobstads svenska arbetarinstitut för mandatperioden 07 0 samt att stadsfullmäktige utser bland de valda en ordförande och en viceordförande.

15 45, STFM :00 CFV: 408/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL DIREKTIONEN FÖR JAKOBSTADS FINSKA ARBETARINSTITUT FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Direktionen består av fem (5) ordinarie medlemmar och fem (5) personliga ersättare. Stadsfullmäktige utser bland medlemmarna en ordförande och en viceordförande. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare till direktionen för Jakobstads finska arbetarinstitut för mandatperioden 07 0 samt att stadsfullmäktige bland de valda utser en ordförande och en viceordförande. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare till direktionen för Jakobstads finska arbetarinstitut för mandatperioden 07 0 samt att stadsfullmäktige bland de valda utser en ordförande och en viceordförande.

16 46, STFM :00 CFV: 404/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL BILDNINGSNÄMNDEN OCH DESS SEKTIONER FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Enligt i staden Jakobstads förvaltningsstadga har bildningsnämnden medlemmar och personliga ersättare. Av nämndens medlemmar och ersättare bör sex representera den svenska och fem den finska språkgruppen. Nämndens ordförande ska vara ordinarie ledamot i stadsfullmäktige. Bildningsnämnden är indelad i en svenskspråkig och en finskspråkig sektion så, att nämndens medlemmar hör antingen till den finskspråkiga eller till den svenskspråkiga sektionen enligt språktillhörighet. Stadsfullmäktige väljer dessutom ytterligare en medlem i den svenskspråkiga sektionen och ytterligare två medlemmar i den finskspråkiga sektionen samt lika många personliga ersättare. Sektionens ordförande ska vara ordinarie ledamot i stadsfullmäktige. Under nämnden lyder en kultursektion, till vilken hör biblioteks-, musei- och kulturverksamhet, och en idrottssektion, som vardera har sju medlemmar och sju ersättare. Medlemmarna och ersättarna väljs av stadsfullmäktige så, att ordförande och minst en medlem är medlem eller ersättare i bildningsnämnden. I samband med att stadens nya förvaltningsstadga godkändes, beslutades att medlemmarna i kultur- och idrottssektionen i det här skedet väljs för två år Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige: - väljer elva () medlemmar och elva () personliga ersättare till bildningsnämnden för mandatperioden 07 0 och utser bland de ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande för nämnden - väljer till den svenskspråkiga sektionen en () extra medlem och en () personlig ersättare samt till den finskspråkiga sektionen två () extra medlemmar och två () personliga ersättare - förordnar bildningsnämndens övriga medlemmar till medlemmar i bildningsnämndens svenskspråkiga sektion och bildningsnämndens finskspråkiga sektion i enlighet med den språkgrupp till vilken de hör, samt utser bland medlemmarna inom vederbörande språkgrupp ordförande och viceordförande för bildningsnämndens svenskspråkiga sektion, ordförande och viceordförande för bildningsnämndens finskspråkiga sektion. - väljer sju (7) medlemmar och sju (7) personliga ersättare till bildningsnämndens kultursektion för mandatperioden och utser bland de ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande för kultursektionen

17 46, STFM :00 CFV: 404/07 - väljer sju (7) medlemmar och sju (7) personliga ersättare till bildningsnämndens idrottssektion för mandatperioden och utser bland de ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande för idrottssektionen. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige: - väljer elva () medlemmar och elva () personliga ersättare till bildningsnämnden för mandatperioden 07 0 och utser bland de ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande för nämnden - väljer till den svenskspråkiga sektionen en () extra medlem och en () personlig ersättare samt till den finskspråkiga sektionen två () extra medlemmar och två () personliga ersättare - förordnar bildningsnämndens övriga medlemmar till medlemmar i bildningsnämndens svenskspråkiga sektion och bildningsnämndens finskspråkiga sektion i enlighet med den språkgrupp till vilken de hör, samt utser bland medlemmarna inom vederbörande språkgrupp ordförande och viceordförande för bildningsnämndens svenskspråkiga sektion, ordförande och viceordförande för bildningsnämndens finskspråkiga sektion. - väljer sju (7) medlemmar och sju (7) personliga ersättare till bildningsnämndens kultursektion för mandatperioden och utser bland de ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande för kultursektionen - väljer sju (7) medlemmar och sju (7) personliga ersättare till bildningsnämndens idrottssektion för mandatperioden och utser bland de ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande för idrottssektionen.

18 47, STFM :00 CFV: 406/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL DIREKTIONEN FÖR JAKOB- STADSNEJDENS MUSIKINSTITUT FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Stadsfullmäktige i Jakobstad utser fem (5) av medlemmarna och deras personliga ersättare samt bland de fem ordinarie medlemmarna ordförande och viceordförande, medan samarbetskommunerna var och en utser en medlem och dennes personliga ersättare. Därutöver väljer personalen vid läroanstalten en personalrepresentant samt dennes personliga ersättare till direktionen. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare samt bland de 5 ordinarie medlemmarna utser ordförande och viceordförande till direktionen för Jakobstadsnejdens musikinstitut. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare samt bland de 5 ordinarie medlemmarna utser ordförande och viceordförande till direktionen för Jakobstadsnejdens musikinstitut.

19 48, STFM :00 CFV: 40/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS- NÄMNDEN FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: I enlighet med lagen om en kommun- och servicestrukturreform (69/007) undertecknade Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Larsmo..008 ett ramavtal för bildandet av ett samarbetsområde inom social- och hälsovården. Avtalskommunerna har i avtalet kommit överens om att staden Jakobstad är värdkommun och fungerar som förvaltningsenhet för social- och hälsovårdsnämnden som har 6 ledamöter och 6 personliga ersättare, varav 6 ledamöter och 6 ersättare kommer från Jakobstad, 4 ledamöter och 4 ersättare från Pedersöre samt 3 ledamöter och 3 ersättare från vardera Nykarleby och Larsmo. Ordförandeskapet och viceordförandeskapet i social- och hälsovårdsnämnden cirkulerar mellan avtalskommunerna, dock så att värdkommunen alltid innehar antingen ordförandeskapet eller viceordförandeskapet. Staden Jakobstad har innehaft ordförandeskapet från början av år 05 till utgången av fullmäktigeperioden Staden Jakobstad innehar nu viceordförandeposten fr.o.m. början av fullmäktigeperioden 07 två år framåt. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 väljer 6 ledamöter och 6 personliga ersättare till social- och hälsovårdsnämnden samt utser viceordförande i nämnden för samma mandatperiod. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 väljer 6 ledamöter och 6 personliga ersättare till social- och hälsovårdsnämnden samt utser viceordförande i nämnden för samma mandatperiod.

20 49, STFM :00 CFV: 44/07 VAL AV GODEMÄN VID FASTIGHETSFÖRRÄTTNINGAR FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Enligt fastighetsbildningslagen, 6, skall för varje kommun väljas godemän till ett antal av minst sex för fyra år i sänder. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 6 godemän för fastighetsbildningsförrättningar för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 6 godemän för fastighetsbildningsförrättningar för mandatperioden 07 0.

21 50, STFM :00 CFV: 4/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL AVFALLSNÄMNDEN FÖR MAN- DATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Instruktion för nämnden för avfallsärenden, : "Nämndens sammansättning Till nämnden för avfallsärenden utser stadsfullmäktige i Jakobstad två () medlemmar och fullmäktige i övriga deltagande städer och kommuner envar en medlem. För samtliga medlemmar utses en personlig suppleant. Stadsfullmäktige i Jakobstad utser en medlem till ordförande i nämnden samt på förslag av de övriga kommunernas styrelser en viceordförande." Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer två medlemmar och två personliga ersättare till avfallsnämnden för mandatperioden 07 0 samt att stadsfullmäktige utser en medlem till ordförande i nämnden. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer två medlemmar och två personliga ersättare till avfallsnämnden för mandatperioden 07 0 samt att stadsfullmäktige utser en medlem till ordförande i nämnden.

22 5, STFM :00 CFV: 45/07 VAL AV NÄMNDEMÄN TILL ÖSTERBOTTENS TINGSRÄTT FÖR MANDATPERI- ODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Enligt justitieministeriets beslut om antalet nämndemän utser staden Jakobstad fem (5) nämndemän till Österbottens tingsrätt. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer fem nämndemän till Österbottens tingsrätt för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer fem nämndemän till Österbottens tingsrätt för mandatperioden 07 0.

23 5, STFM :00 CFV: 43/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL DELEGATIONEN FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADS POLISDISTRIKT FÖR MANDAT- PERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Delegationen för Mellersta Österbottens och Jakobstads polisdistrikt har 7 medlemmar, 7 personliga ersättare samt en polischef. Jakobstad väljer medlemmar och personliga ersättare. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer medlemmar och personliga ersättare till delegationen för Mellersta Österbottens och Jakobstads polisdistrikt för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer medlemmar och personliga ersättare till delegationen för Mellersta Österbottens och Jakobstads polisdistrikt för mandatperioden 07 0.

24 53, STFM :00 CFV: 46/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL SAMKOMMUNFULLMÄKTIGE FÖR VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT SAMKOMMUN FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 3 medlemmar och 3 personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 3 medlemmar och 3 personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt för mandatperioden 07 0.

25 54, STFM :00 CFV: 47/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL SAMKOMMUNFULLMÄKTIGE FÖR KÅRKULLA SAMKOMMUN FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer medlemmar och personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Kårkulla samkommun för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer medlemmar och personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Kårkulla samkommun för mandatperioden 07-0.

26 55, STFM :00 CFV: 40/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL SAMKOMMUNFULLMÄKTIGE FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS UTBILDNINGSKONCERN - KESKI- POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Keski- Pohjanmaan koulutusyhtymä för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer 5 medlemmar och 5 personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä för mandatperioden 07-0.

27 56, STFM :00 CFV: 48/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL SAMKOMMUNFULLMÄKTIGE FÖR ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ FÖR MANDATPE- RIODEN 07-0 Stst Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer medlemmar och personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer medlemmar och personliga ersättare till samkommunfullmäktige för Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä för mandatperioden 07-0.

28 57, STFM :00 CFV: 40/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL RÄDDNINGSNÄMNDEN FÖR MEL- LERSTA ÖSTERBOTTEN OCH JAKOBSTADSOMRÅDET FÖR MAN- DATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: Enligt samarbetsavtalet för regionalt räddningsväsen har räddningsnämnden ledamöter och ersättare vilka tillsätts av Karleby stadsfullmäktige. Ledamöterna och ersättarna utses från varje verksamhetsområde, från Jakobstads verksamhetsområde Jakobstad och Larsmo utses 3 ledamöter och 3 ersättare. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer två ledamöter och två personliga ersättare till räddningsnämnden för Mellersta Österbotten och Jakobstadsområdet för mandatperioden Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer två ledamöter och två personliga ersättare till räddningsnämnden för Mellersta Österbotten och Jakobstadsområdet för mandatperioden 07-0.

29 58, STFM :00 CFV: 405/07 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE TILL DIREKTIONEN FÖR JUNGMANS SKOLA FÖR MANDATPERIODEN 07-0 Stst Stadssekreteraren: "Till direktionen för Jungmans skola hör nio (9) medlemmar. Fullmäktige i Jakobstad utser sex (6) av medlemmarna samt deras personliga ersättare, medan samarbetskommunerna var och en utser en () medlem och deras personliga ersättare. Av de sex (6) medlemmar som utses av fullmäktige i Jakobstad representerar en () lärarkåren och en () övrig personal. Dessa medlemmar samt deras personliga ersättare väljs bland personer som föreslås av skolan. Kandidaterna utses på ett möte sammankallat av rektorn. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 till direktionen för Jungmans skola väljer 6 medlemmar samt för var och en av dem en personlig ersättare. Av de valda bör en vara lärarrepresentant och en representant för den övriga personalen. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige för mandatperioden 07 0 till direktionen för Jungmans skola väljer 6 medlemmar samt för var och en av dem en personlig ersättare. Av de valda bör en vara lärarrepresentant och en representant för den övriga personalen.

30 59, STFM :00 CFV: 394/07 ÖSTERBOTTENS FÖRBUND: KALLELSE TILL REPRESENTANTSKAPSMÖTE SAMT VAL AV REPRESENTANTER OCH ERSÄTTARE Stst Möteskallelse: Bilaga 83 Stadssekreteraren: Enligt grundavtalet för Österbottens förbund hålls representantskapsmöte efter kommunalvalet. Enligt gällande grundavtal för Österbottens förbund berättigar invånarantalet i staden Jakobstad till fyra (4) representantplatser. Antalet representanter för en kommun bestäms enligt det invånarantal för kommunen som använts vid kommunalvalet under det år som föregår representantskapet. För varje representant väljs en personlig ersättare. Varje representant har en röst vid representantskapsmötet. Representantskapsmötet håll den 6 augusti 07 kl. 0 i kulturhuset i Korsholm. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige väljer fyra representanter och personliga ersättare för dessa till Österbottens förbunds representantskapsmöte den 6 augusti 07. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Möteskallelse: Bilaga 59 Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer fyra representanter och personliga ersättare för dessa till Österbottens förbunds representantskapsmöte den 6 augusti 07.

31 59, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 59, stfm

32 59, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 59, stfm

33 60, STFM :00 TV: 44/07 ÅDÖ FISKEHAMN; VAL AV ENTREPRENÖR OCH BEVILJANDE AV ANSLAG TN Situationsplan: Bilaga 00 A Plan, fasader, skärning: Bilaga 00 B Beredning: Disponent Sauli Tupeli, Utrymmesförvaltningen har begärt anbud på grundrenovering av Ådö fiskehamns gårdsplan, reparation av lastbryggan, byggande av förråd samt gästbrygga. Offerthandlingarna finns på staden Jakobstads Utrymmesförvaltning. Verksamheten vid Ådö fiskehamn består av fiskehamn med tillhörande funktioner, fiskeförädling (Strandis) och småbåtshamn. Befintlig gårdsplan är i mycket dåligt skick. Det har uppkommit tjälskador i asfalten och området är dåligt grundat. Utrymmet för fiskrens är för litet och nät som rengjorts uppbevaras i olämpligt utrymme (Hälsoinspektionen har påpekat). ELY-centralen har reserverat medel för befrämjande av fiske. Vid inspektionen förhöll inspektörerna sig positivt till investeringen att förbättra förutsättningarna för fiske vid Ådö fiskehamn. Fiskehamn med tillhörande funktioner är berättigad till stöd från ELY-centralen, max. 80 % som efterfinansiering. Arbeten som ELY-centralens stöd omfattar är: * grundningsarbeten och asfaltering av gårdsplanen (bilaga) * reparation av lastkaj samt förnyande av lyftkran * ny förrådsbyggnad (bilaga) De arbeten som ELY-centralen inte stöder är gästbryggan. Anbud för ovannämnda arbeten har begärts och inom anbudstid har 4 st. anbud inlämnats: Jake-Bygg Ab Tallqvist Oy B.I. Klemets Ab Sjöbloms Gräv Oy Totalkostnad för alla arbeten: Förmånligaste anbudet Tilläggsarbeten och oförutsedda kostnader ~3 % Projektering TOTALT: Stöd från ELY-centralen Staden Jakobstads andel

34 60, STFM :00 TV: 44/07 Beslut I staden Jakobstads Utrymmesförvaltningens budget finns inte reserverat medel för projektet. Tekniska direktören: Tekniska nämnden föreslår för stadsstyrelsen att stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige beviljar ett anslag på för detta Ådö fiskehamns projekt. Tekniska nämnden besluter att välja Jake-Bygg till entreprenör för projektet under förutsättning att stadsfullmäktige beviljar medel för projektet. Tekniska nämnden: Tekniska nämnden godkände förslaget. Stst Situationsplan: Bilaga 37 A Plan, fasader, skärning: Bilaga 37 B Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige beviljar ett tilläggsanslag på för projektet Ådö fiskehamn. Det stöd som NTM-centralen beviljar är 80 % och betalas i sin helhet som efterfinansiering. Stadens andel blir högst Finansieras med lån. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Antecknades att Owe Sjölund avlägsnade sig p.g.a. jäv under behandlingen av ärendet i 37. Orsak: jävig via sitt arbete. Stfm Situationsplan: Bilaga 60 A Plan, fasader, skärning: Bilaga 60 B Stadsstyrelsen föreslår:

35 60, STFM :00 TV: 44/07 - att stadsfullmäktige beviljar ett tilläggsanslag på för projektet Ådö fiskehamn. Det stöd som NTM-centralen beviljar är 80 % och betalas i sin helhet som efterfinansiering. Stadens andel blir högst Finansieras med lån.

36 60, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 60 A, stfm

37 60, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 60 B, stfm

38 6, STFM :00 CFV: 06/05 JAKOBSTADS TORGPARKERING AB PIETARSAAREN TORIPYSÄKÖINTI OY Stst till bolagsordning: Bilaga 7 till avtal om bolagsbildning, utkast till aktionärsavtal och en powerpointpresentation finns till påseende på mötet. Stadsjuristen: Kim Mäenpää för det under bildning varande torgparkeringsbolaget har skickat ett förslag om bildande av ett aktiebolag Jakobstads Torgparkering Ab Pietarsaaren Toripysäköinti Oy. Enligt förslaget skulle bolaget ha fyra aktionärer, av vilka staden skulle äga en med en andel om 35 procent av bolaget. Aktiekapitalet skulle utgöra euro delat på aktier till ett nominellt belopp om 30 euro, varvid stadens andel av aktiekapitalet skulle vara euro. Aktiekapitalet föreslås i ett senare skede att ökas till ett i aktieägaravtalet fastställt maximibelopp. Resten av byggandet skulle finansieras med försäljning av bilplatser och upptagande av lån. Torgparkeringen skulle byggas i två skeden så att i första skedet skulle det byggas ca 00 platser av totalt 350 bilplatser. I detta skede föreslås att staden tar ställning huruvida staden går med i bolaget. Ifall staden har en ägarandel om 35 procent så blir bolaget ett intressebolag i staden och kommer att ingå i stadskoncernen. Det är i stadens intresse att parkeringsanläggningen byggs för att betjäna stadsbor och alla bilburna som kommer till staden, men staden har inget eget behov av parkeringsanläggningen och bör inte heller ta en alltför stor ekonomisk risk i byggandet av parkeringsanläggningen. Fördenskull torde en ägarandel om 5 procent vara lämplig i detta skede. Stadens andel av aktiekapitalet vid bolagsbildningen skulle då vara euro. Eftersom budgetmedel inte har reserverats för ändamålet så tas beloppet från stadsstyrelsens investeringsanslag, som bör beviljas av stadsfullmäktige. Staden tar i ett senare skede ställning till aktionärsavtalet och finansieringen av byggandet. Beslut Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen beslutar: - att delta i bildande av Jakobstads Torgparkering Ab Pietarsaaren Toripysäköinti Oy genom att teckna.500 aktier till ett värde av euro och - att föreslå för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige beviljar ett investeringsanslag om euro för ändamålet. Stadsstyrelsen:

39 6, STFM :00 CFV: 06/05 Eero Luomala föreslog att förslaget ska förkastas. Kari Koskela understödde Luomalas förslag. I ärendet förrättades omröstning. Beredningens förslag understöddes av åtta personer (Boström, Forsman, Sjölund, Lunabba, Holmgård, Hellén, Helsing och Ittonen). Att förslaget ska förkastas understöddes av två personer (Luomala och Koskela). Stadsstyrelsen beslutade med rösterna 8 : - att delta i bildandet av Jakobstads Torgparkering Ab Pietarsaaren Toripysäköinti Oy genom att teckna.500 aktier till ett värde av euro. - att föreslå för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige beviljar ett investeringsanslag om euro för ändamålet. Antecknades att Tua Mäenpää var utstigen för jäv under behandlingen av ärendet i 7. Orsak: släktskap med bolagets ägare. Stfm till bolagsordning: Bilaga Beslut Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige beviljar ett investeringsanslag om euro för tecknande av.500 aktier i Jakobstads Torgparkering Pietarsaaren Toripysäköinti Oy till ett värde av euro. Stadsfullmäktige: Eero Luomala föreslog att stadsstyrelsens förslag förkastas. Fullmäktig Marita Salmu understödde förslaget. Omröstning förrättades på följande sätt: de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar JA och de som understöder Eero Luomalas förslag röstar NEJ. Vid omröstningen avgavs 34 JA-röster och 8 NEJ-röster. Stadsfullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag. Stst Beslut Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar drätselkontoret och Kim Mäenpää om stadsfullmäktiges beslut. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget.

40 6, STFM :00 CFV: 06/05 Dnr 89/05 Stst Avtal om bolagsbildning: Bilaga 7 A Bolagsordning: Bilaga 7 B Aktieägaravtal (konfidentiell bilaga). Motivering: lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet 4 punkt 7 och 0: Bilaga 7 C Stadssekreteraren: Stadsstyrelsen beslutade på sitt möte..05 att staden deltar i det under bildning varande bolaget med en andel på 5 % och tecknar.500 aktier till ett nominellt värde av 30 per aktie. Stadsfullmäktige godkände ett anslag på för det här ändamålet. Från bolaget har nu kommit ett förslag till bolagsordning, aktieägaravtal och avtal om bolagsbildning. Enligt förslaget skulle bolaget ha fem aktieägare, av vilka staden skulle utgöra en med en andel av bolaget på 5 %. De andelar som ägs av andra parter framgår av avtalet om bolagsbildning och av aktieägaravtalet. Aktiekapitalet skulle uppgå till euro fördelat på aktier till ett nominellt värde av 30 euro, varvid stadens andel av aktiekapitalet skulle vara just euro. Parterna är skyldiga att delta i de emissioner som Bolaget ordnar i förhållande till den ägarandel som parterna har i Bolaget. Skyldigheten att delta i emissioner upphör när Bolagets aktiekapital och en eventuell fond för fritt eget kapital sammanlagt har uppnått en miljon euro. Aktieägarna förbinder sig dessutom att vid behov ge bolaget kapitallån till högst en miljon euro. Parterna är inte skyldiga att ge Bolaget garantier eller säkerheter. Ifall Bolaget behöver tilläggsfinansiering, ordnas denna finansiering på normala villkor och mot Bolagets egna säkerheter. Till bolagets styrelse hör enligt bolagsordningen 3-7 ordinarie ledamöter. I avtalet om bolagsbildning föreslås sex medlemmar i styrelsen. Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen beslutar godkänna bolagsordningen, aktieägaravtalet och avtalet om bolagsbildning. Stadsstyrelsen beslutar dessutom föreslå en person till styrelseledamot i aktiebolaget.

41 6, STFM :00 CFV: 06/05 Beslut Stadsstyrelsen: Eero Luomala föreslog, understödd av Kari Koskela, att stadsdirektörens ersättares förslag förkastas. I ärendet förrättades omröstning. För beredningens förslag röstade Boström, Hellén, Ittonen, Vikström, Holmgård, Lunabba, Sjölund, Helsing och Hellstrand. Luomalas förslag understöddes av Koskela. Med rösterna 9- beslutade stadsstyrelsen godkänna stadsdirektörens ersättares förslag. Stadsstyrelsen valde Kenneth Holmgård till ledamot i det under bildning varande bolagets styrelse som stadsstyrelsens representant. Stst Stadssekreteraren: Jakobstads Torgparkering Ab har på sin bolagsstämma beslutat att höja det egna kapitalet i enlighet med villkoren i aktieägaravtalet. Stadsstyrelsen godkände aktieägaravtalet på ett tidigare möte på våren. Det egna kapitalet höjs med , och av den summan ska varje aktieägare betala ett belopp som motsvarar den egna ägarandelen. Staden Jakobstad har en ägarandel på 5 % i bolaget. Det här betyder en summa på sammanlagt , och kapitalinvesteringen görs i två poster så att 50 % betalas år 05 och 50 % år 06. För det här ändamålet har inte reserverats några budgetmedel, så beloppet tas från stadsstyrelsens investeringsanslag, som ska beviljas av stadsfullmäktige. Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige beviljar stadsstyrelsen ett investeringsanslag på Medlen tas från kassamedlen. Beslut Stadsstyrelsen: Eero Luomala föreslog att stadsdirektörens ersättares förslag ska förkastas. Kari Koskela understödde förslaget. Omröstning förrättades i ärendet. Resultatet av omröstningen blev 6-. Ittonen, Kull, Hellén, Vikström, Lunabba och Boström understödde stadsdirektörens ersättares förslag. Luomala och Koskela understödde ett förkastande av förslaget.

42 6, STFM :00 CFV: 06/05 Stadsstyrelsen beslutar således föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige beviljar stadsstyrelsen ett investeringsanslag på Antecknades att Tua Mäenpää, Kenneth Holmgård och Owe Sjölund var utstigna för jäv under behandlingen av ärendet. Orsaker: Tua Mäenpää: släktskapsförhållande till majoritetsägarna i Jakobstads Torgparkering Ab. Kenneth Holmgård: medlem i styrelsen för Jakobstads Torgparkering Ab. Owe Sjölund: intressejäv via arbetsgivaren. Stfm Beslut Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige beviljar stadsstyrelsen ett investeringsanslag på Stadsfullmäktige: Eero Luomala föreslog att stadsstyrelsens förslag ska förkastas. Helinä Sipinen och Kari Koskela understödde förslaget. Omröstning: de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar JA och de som understöder Eero Luomalas förslag röstar NEJ. Resultat av omröstningen: 3 ja-röster och 9 nej-röster. Stadsfullmäktige beslutade således i enlighet med stadsstyrelsens förslag. Stst Beslut Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar Jakobstads Torgparkering Ab och drätselkontoret om stadsfullmäktiges beslut. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Helinä Sipinens besvär: Bilaga 0 A Staden Jakobstads bemötande: Bilaga 0 B

43 6, STFM :00 CFV: 06/05 Stadssekreteraren: Helinä Sipinen har besvärat sig över stadsfullmäktiges beslut.9.05, 57, till Vasa förvaltningsdomstol. Enligt Sipinen har beslutet tillkommit i oriktig ordning, eftersom aktieägaravtalet inte har godkänts i stadsfullmäktige. Stadssekreteraren har skrivit ett bemötande i ärendet till Vasa förvaltningsdomstol. I bemötandet bestrids Sipinens uppfattning att stadsstyrelsens beslut skulle ha tillkommit i oriktig ordning. Beslut Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen beslutar godkänna bifogade bemötande i ärendet och föreslår för Vasa förvaltningsdomstol att Helinä Sipinens besvär förkastas som ogrundat. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Antecknades att Kenneth Holmgård var utstigen för jäv under behandlingen av ärendet i 0. Orsak: medlem i styrelsen för Jakobstads torgparkering Ab. Stst Stadssekreteraren: Jakobstads Torgparkering Ab har på sitt styrelsemöte godkänt att aktieägarna ger bolaget ett kapitallån enligt aktieägaravtalet. Enligt punkt 3. i aktieägaravtalet är Parterna skyldiga att delta i de emissioner som Bolaget ordnar i förhållande till den ägarandel som parterna har i Bolaget. Skyldigheten att delta i emissioner upphör när Bolagets aktiekapital och en eventuell fond för fritt eget kapital sammanlagt har uppnått en miljon euro. Aktieägarna förbinder sig dessutom att vid behov ge bolaget kapitallån till högst en miljon euro. Kapitallånets belopp uppgår i sin helhet till , varav staden Jakobstads andel i förhållande till ägarandelen är 5 % eller För ändamålet har inte reserverats anslag i budgeten, så stadsfullmäktige måste bevilja tilläggsanslag för ändamålet. Jakobstads Torgparkering Ab kallar till extra bolagsstämma kl.5.00 i Jakobstad. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige beviljar stadsstyrelsen ett tilläggsanslag på

44 6, STFM :00 CFV: 06/05 för ett kapitallån till Jakobstads Torgparkering Ab. Tilläggsanslaget finansieras med lån. Stadsstyrelsen befullmäktigar stadsdirektören att förhandla om stadens deltagande i skede II. Stadsstyrelsen utser stadens representant vid Jakobstads Torgparkering Ab:s extra bolagsstämma kl i Jakobstad. Beslut Stadsstyrelsen: Under diskussionen föreslog Eero Luomala att förslaget om att bevilja ett kapitallån på ska förkastas, eftersom ingen återbetalningsplan har framlagts. Kari Koskela understödde förslaget. I ärendet förrättades omröstning. De som understöder stadsdirektörens förslag röstar JA och de som understöder Luomalas förslag röstar NEJ. Resultatet av omröstningen blev 9 för stadsdirektörens förslag (Peter Boström, Mona Vikström, Owe Sjölund, Maria Lunabba, Marcus Suojoki, Ulla Hellén, Bjarne Kull, Kurt Hellstrand och Jarmo Ittonen). För förkastande röstade Eero Luomala och Kari Koskela. Stadsstyrelsen utsåg stadsdirektör Kristina Stenman att delta i Jakobstads Torgparkering Ab:s extra bolagsstämma. Stst Aktieägaravtal (konfidentiell bilaga). Motivering: lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet 4 punkt 7 och 0: Bilaga 45 Stadssekreteraren: Jakobstads Torgparkering Ab har under sommaren 06 fattat beslut om att skede av torgparkeringen ska inledas så fort som möjligt. Styrelsen för Torgparkering Ab föreslår att aktieägarna ska godkänna en ändring i aktieägaravtalet som gäller punkt 3.. Bolagets finansiering. Enligt förslaget lyder punkt 3.. Bolagets finansiering så här: Parterna är skyldiga att delta i de emissioner som Bolaget ordnar i förhållande till den ägarandel som parterna har i Bolaget. Skyldigheten att delta i emissioner upphör när Bolagets aktiekapital och en eventuell fond för fritt eget kapital sammanlagt har uppnått en miljon euro. Aktieägarna förbinder sig dessutom att vid behov ge bolaget kapitallån till högst fyra (4) miljoner

45 6, STFM :00 CFV: 06/05 euro. Av det här lånet riktas en miljon till byggandet av skede II av projektet. Till övriga delar är innehållet i aktieägaravtalet detsamma som i det aktieägaravtal som stadsstyrelsen godkände Jakobstads Torgparkering Ab har på sin bolagsstämma godkänt att ägarna i det här skedet finansierar projektet med ett kapitallån på tre miljoner euro, och av den här summan är staden Jakobstads andel 5 % eller I ett senare skede ska ännu den fjärde miljonen betalas enligt det nya aktieägaravtalet, dvs. ytterligare Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar godkänna bifogade nya aktieägaravtal för Jakobstads Torgparkering Ab. Dessutom beslutar stadsstyrelsen föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige beslutar bevilja det kapitallån på som stadsstyrelsen godkände och att stadsfullmäktige i det här skedet beslutar bevilja Jakobstads Torgparkering Ab ytterligare ett kapitallån på Behovet av kapitallån och staden Jakobstads andel uppgår således i det här skedet till Finansieras med lån. Beslut Stadsstyrelsen: Under diskussionen föreslog Eero Luomala att något kapitallån på inte ska beviljas. Dessutom föreslog Luomala att stadsstyrelsen ska förkasta det föreslagna nya aktieägaravtalet. Kari Koskela understödde förslaget. I ärendet förrättades omröstning. De som understöder stadsdirektörens förslag röstar JA och de som understöder Luomalas förslag röstar NEJ. Resultatet av omröstningen blev 8- för stadsdirektörens förslag. (Peter Boström, Mona Vikström, Owe Sjölund, Maria Lunabba, Marcus Suojoki, Ulla Hellén, Ulrika Rönnback och Jarmo Ittonen). För förslaget om förkastande röstade Eero Luomala och Kari Koskela. Stadsstyrelsen beslutade således i enlighet med stadsdirektörens förslag. Antecknades att Tua Mäenpää och Kenneth Holmgård avlägsnade sig p.g.a. jäv. Orsak: Tua Mäenpää står i släktskapsförhållande till entreprenören och Kenneth Holmgård är medlem i styrelsen för Jakobstads Torgparkering Ab. Stfm Stadsstyrelsen föreslår:

46 6, STFM :00 CFV: 06/05 - stadsfullmäktige beslutar bevilja det kapitallån på som stadsstyrelsen godkände och att stadsfullmäktige i det här skedet beslutar bevilja Jakobstads Torgparkering Ab ytterligare ett kapitallån på Behovet av kapitallån och staden Jakobstads andel uppgår således i det här skedet till Finansieras med lån. Beslut Stadsfullmäktige: Under diskussionen föreslog Eero Luomala att stadsstyrelsens förslag förkastas. Helinä Sipinen, Eero Luomala, Kari Koskela och Anna-Maija Lyyra understödde förslaget. I ärendet förrättades omröstning. De som röstar för stadsstyrelsens förslag röstar JA och de som röstar för Luomalas förslag röstar NEJ. Resultatet av omröstningen blev 3 JA-röster och NEJ-röster. Stadsfullmäktige beslutade således i enlighet med stadsstyrelsens förslag. Stst Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen meddelar Jakobstads Torgparkering Ab och drätselkontoret om stadsfullmäktiges beslut. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Stadssekreteraren: Jakobstads Torgparkering Ab:s bolagsstämma beslutade att aktieägarna tidigarelägger betalningen av det återstående kapitallånet på miljon euro. Aktieägarna betalar i förhållande till sin ägarandel. För lånet ges ett likadant skuldebrev som för betalningsposterna i de tidigare kapitallånen. Staden Jakobstads andel är eller 5 %. Dessutom har Jakobstads Torgparkering Ab:s bolagsstämma villkorligt beslutat att det totala beloppet på det kapitallån som aktieägarna betalar åt bolaget höjs från 4 miljoner euro till 4,45 miljoner euro. Staden Jakobstads andel av den här förhöjningen skulle vara eller 5 %. Det här lånet är ägarnas kapitallån på det villkoret att det slutliga beslutet fattas i samband med totalfinansieringen av skede. Den här höjningen av kapitallånet kräver en ändring av aktieägaravtalet.

47 6, STFM :00 CFV: 06/05 Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige i enlighet med aktieägaravtalet beviljar ett kapitallån på åt Jakobstads Torgparkering Ab. Finansieras med lån. Stadsstyrelsen beslutar dessutom föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige villkorligt godkänner beviljandet av som ett kapitallån åt Jakobstads Torgparkering Ab. Villkoret är att det nuvarande aktieägaravtalet ändras innan betalningen erläggs, så att det motsvarar det ändrade totalbeloppet på kapitallånet. Beslut Stadsstyrelsen: Under diskussionen föreslog Eero Luomala att stadsdirektörens ersättares förslag förkastas. Kari Koskela understödde förslaget. Omröstning förrättades på följande sätt: de som understöder stadsdirektörens ersättares förslag röstar JA och de som understöder Eero Luomalas förslag röstar NEJ. Vid omröstningen gavs 7 JA-röster (Ittonen, Vikström, Sjölund, Lunabba, Holmgård, Hellstrand och Boström) och 4 NEJ-röster (Luomala, Koskela, Kull och Hellén). Stadsstyrelsen beslutade således enligt stadsdirektörens ersättares förslag. Antecknades att Kristina Stenman avlägsnade sig p.g.a. jäv under behandlingen av ärendet i 43. Orsak: Kristina Stenman är medlem i styrelsen för Jakobstads Torgparkering Ab. Stfm Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige i enlighet med aktieägaravtalet beviljar ett kapitallån på åt Jakobstads Torgparkering Ab. Finansieras med lån. - att stadsfullmäktige villkorligt godkänner beviljandet av som ett kapitallån åt Jakobstads Torgparkering Ab. Villkoret är att det nuvarande aktieägaravtalet ändras innan betalningen erläggs, så att det motsvarar det ändrade totalbeloppet på kapitallånet.

48 6, STFM :00 TV: 83/07 DETALJPLAN SOM BILDAR GATU-, TRAFIK- OCH REKREATIONSOMRÅDEN PÅ OPLANERADE MARKOMRÅDEN I KYRKOBY 40, JAKOBSTAD OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR EN DEL AV KVARTER 6 (DEPÅOM- RÅDET) I STADSDEL 38, STAFFANSNÄS, I JAKOBSTAD TN Detaljplanekarta: Bilaga 9 A Planbeskrivning: Bilaga 9 B Beredning: Stadsplanearkitekt Pekka Elomaa, Planläggningsavdelningen har uppgjort ett förslag som berör stadsdelen Staffansnäs. Syftet med planeringen är att ordna en ny förbindelse från Omfartsvägen bakvägen direkt till depåområdet i Staffansnäs. Med hjälp av förbindelsen undviks de olägenheter som orsakas småhusbebyggelsen i Staffansnäs på grund av de tunga fordonens genomfart. Som stöd för detaljplaneringen har förekomst av flygekorre på planeringsområdet inviterats och en utrymmesreserveringsplan för den nya gatuförbindelsen med anslutning till Omfartsvägen uppgjorts. Den nya anslutningen från Omfartsvägen betjänar i detta skede enbart stadens depå, så den kan byggas med ganska ringa mått. I detaljplanen är gatuområdet och anslutningen till Omfartsvägen ändå redan färdigt dimensionerat så, att man senare med hjälp av den kan planlägga nya områden mellan Staffansnäs, Björnviken och Baggholmen. Planförslaget torde framläggas till påseende för allmänheten och utlåtanden torde inbegäras. Stadsplanearkitekten: Tekniska nämnden framlägger förslaget till detaljplan och ändring av detaljplan som berör stadsdel 38 Staffansnäs och oplanerade markområden i Kyrkoby till påseende under den tid som fastställs enligt lag samt begär utlåtanden senast av: räddningsdirektören, hälsoinspektionen, miljö- och byggnadsnämnden, Jakobstads Vatten, energiverket Herrfors, Pedersöre kommun, Österbottens förbund och NTM-centralen i Södra Österbotten. Tekniska direktören:

49 6, STFM :00 TV: 83/07 Tekniska nämnden beslutar i enlighet med stadsplanearkitektens förslag. Beslut Tekniska nämnden: Tekniska nämnden godkände förslaget. TN Utlåtanden och anmärkningar: Utlåtandena: Bilaga 8 A Detaljplanekartan: Bilaga 8 B Kompletterad planbeskrivning: Bilaga 8 C Beredning: Stadsplanearkitekt Pekka Elomaa, Detaljplaneförslaget som berör depåområdet i Staffansnäs har varit till påseende och 8 utlåtanden har inbegärts om förslaget. Under tiden för påseendet har inga anmärkningar inlämnats emot förslaget. Samtliga inbegärda utlåtanden har inkommit. Räddningsdirektörens, Hälsoinspektionens, Miljö- och byggnadsnämndens, Jakobstads Vattens, Energiverket Herrfors, Pedersöre kommuns och NTM-centralen i Södra Österbottens utlåtanden är alla antingen positiva eller innehåller inga anmärkningar. Österbottens förbund ifrågasätter sättet att behandla frågan om flygekorrar i planförslaget. Den skogsdunge som i planändringen anvisats som närrekreationsområde (VL-) borde enligt utlåtandet snarare få beteckningen naturskydds-område (S-). I utlåtandet hänvisas i det här sammanhanget till miljöministeriets anvisning (6..07, dnr MM/50/07) och föreslås att man borde kontrollera åtminstone med NTM-centralens ansvarsområde för miljö och naturresurser att anvisningen efterföljs. Bemötande: Staden Jakobstad har inte tvekat att använda planbeteckningen naturskyddsområde (S-) då det har varit befogat, t.ex. i detaljplanerna för Östermalm (Kråkholmsfjärden) och för Fårholmen. I det här fallet är det inte befogat att använda planbeteckningen för naturskyddsområde (S-), och miljöministeriets anvisningar förutsätter inte heller det här.

50 6, STFM :00 TV: 83/07 I Staffansnäs och Jakobstad överhuvudtaget har områden där det förekommer flygekorre anvisats allt efter situationen antingen som rekreationsområde VL- eller som skyddsgrönområde EV-, och alltid försetts med en preciserande tilläggsbestämmelse, som förklarar vilken betydelse området har för flygekorren och på vilket sätt livsmiljön på området bör skötas. I förslaget till plan för Staffansnäs har man följt ett beprövat sätt. Österbottens förbund fäster också uppmärksamhet vid att förslaget till detaljplan skapar en ny anslutning till Omfartsvägen (regionväg 749). Onödig anslutning till en allmän väg borde undvikas så länge vägen fungerar som omfartsväg. När det gäller Jakobstads omfartsväg borde man först ta ställning till ett bredare framtidsscenario, dvs. vill man att vägen också i fortsättningen ska fungera som omfartsväg eller allmän väg med högre hastighet och färre anslutningar, eller vill man att vägen ska vara en del av stadsstrukturen, varvid vägen upphör att vara omfartsväg och är en del av stadens gatunät, och då kan markanvändningen anslutas närmare till gatunätet, med fler anslutningar. Bemötande: För staden Jakobstad är målsättningen klar: Omfartsvägen har beteckningen regionväg i landskapsplanen, och staden Jakobstad vill att den förblir regionväg. Staden Jakobstad utvecklar sin markanvändning inom stadsområdet, och om det här skapar behov att utveckla statliga vägar som går genom stadsområdet, så utreder man genom förhandlingar med Trafikverket hurudana anslutningar och trafiklösningar det är möjligt att genomföra på ifrågavarande regionväg eller stamväg. Österbottens förbund anser vidare att planbeskrivningen tar för lätt på konsekvenserna av detaljplanen och störande miljöfaktorer. I den utrymmesreserveringsplan som är bilaga till beskrivningen har konsekvenserna bedömts noggrannare, men uppgifterna har inte tagits in i planbeskrivningen och man har inte heller hänvisat till dem. Bemötande: Staden anser att man av planbeskrivningen med bilagor får rätt bild av konsekvenserna av genomförandet av förslaget till detaljplanen och av hur detaljplanen avlägsnar eller minskar de störande faktorerna på området. Österbottens förbund har rätt i att det är skäl att komplettera detaljplanebeskrivningen med hänvisningar till de uppgifter som finns i utrymmesreserveringsplanen. Österbottens förbunds utlåtande över huvud taget: I slutet av sitt långa utlåtande konstaterar Österbottens förbund att förslaget till detaljplan följer Österbottens landskapsplan 030. I fråga om förslaget bör man kontrollera åtminstone att det följer miljölagen (troligen avser den som skrivit utlåtandet

51 6, STFM :00 TV: 83/07 naturvårdslagen) och att det förverkligar miljöministeriets gällande anvisningar. Bemötande: Av Österbottens förbunds utlåtande framgår att man är orolig över om förslaget till detaljplan är lag- och ändamålsenligt vad gäller naturskyddet och landsvägstrafiken, och om planbeskrivningen ger rätt bild av vilka konsekvenser ett genomförande av planen skulle ha. Det är frågan om saker som med stöd av markanvändnings- och bygglagen styrs, uppföljs och övervakas av den regionala NTM-centralen. NTM-centralen i Södra Österbotten har i fråga om förslaget till detaljplan för Staffansnäs anfört att man från detaljplaneprojektets sida har haft kontakt med NTM-centralen vad gäller trafikarrangemang, natur- och PIMA-utredningar i anslutning till planen samt planbeteckningar och -bestämmelser. NTMcentralen ansåg att detaljplanen uppfyller de krav som ställs på den och hade inte något att anmärka på projektet. Utlåtandena som har kommit in har inte gett anledning att granska innehållet i planförslaget. Planläggningsavdelningen har ändå ansett det vara nyttigt att komplettera planbeskrivningen i fråga om konsekvenserna av detaljplanen bl.a. med de hänvisningar till uppgifter i bilagorna som Österbottens förbund avsåg. Detaljplaneförslaget som berör depåområdet i Staffansnäs är klart för fortsatt behandling. Stadsplanearkitekten: Tekniska nämnden beslutar föreslå för stadsstyrelsen, att styrelsen för det ändrade planförslaget till fullmäktige för godkännande enligt markanvändnings- och bygglagen 5. Beslut Tekniska direktören: Tekniska nämnden beslutar i enlighet med stadsplanearkitektens förslag. Tekniska nämnden: Tekniska nämnden godkände förslaget. Stst Detaljplanekarta: Bilaga A Kompletterad planbeskrivning: Bilaga B Stadsdirektören:

52 6, STFM :00 TV: 83/07 Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige, att stadsfullmäktige godkänner det ändrade planförslaget enligt markanvändnings- och bygglagen 5. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Detaljplanekarta: Bilaga 6 A Kompletterad planbeskrivning: Bilaga 6 B Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige godkänner det ändrade planförslaget enligt markanvändnings- och bygglagen 5.

53 , STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 A, stfm : JAKOBSTAD : : 38K7 PIETARSAARI :43 4: Gammelklockarsvägen K3 Vanhalukkarintie : :0 rp0 6: VL- LT ET- OMRÅDE FÖR NÄRREKREATION, VARS SKOGSTYP UTGÖR ETT VIKTIGT FÖREKOMSTOMRÅDE FÖR FLYGEKORRE. OMRÅDET SKALL SKÖTAS SPECIELLT AVSEDD FÖR FLYGEKORRARNAS ANVÄNDNING SOM EKOKORRIDOR OCH LIVSMILJÖ. Lähivirkistysalue, jonka metsätyyppi muodostaa tärkeän esiintymisalueen liito oraville. Alue tulee hoitaa erityisesti liito oravien käyttöön tarkoitettuna ekokäytävänä ja elinympäristönä. OMRÅDE FÖR ALLMÄN VÄG. Yleisen tien alue. KVARTERSOMRÅDE FÖR DEPÅER SOM BETJÄNAR SAMHÄLLSTEKNISK FÖRSÖRJNING. PÅ KVARTERSOMRÅDET FÅR UPPFÖRAS LAGER OCH MASKINHALLAR SAMT BYGGNADER SOM RYMMER SERVICEUTRYMMEN, ARBETSRUM OCH SOCIALE URTYMMEN. Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien varikkojen korttelialue. Korttelialueelle saa rakentaa varastoja ja konesuojia sekä huoltotiloja ja työhuoneita käsittäviä rakennuksia sosiaalitiloineen. LINJE 3 M UTANFÖR PLANEOMRÅDETS GRÄNS. 3 m kaava alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. STADSDELSGRÄNS. Kaupunginosan raja. ET- SKÄRSKILDA BESÄMMELSER: ERITYISMÄÄRÄYKSET: KVARTERSOMRÅDET FÅR HA ENDAST EN IN OCH UTFART FÖR TUNGA FORDON OCH DEN SKALL PLACERAS MOT STAFFANSNÄS SERVICEVÄGEN. MOT VÄGMÄSTAREVÄGEN OCH STAFFANSNÄSVÄGEN FÅR IN OCH UTFARTER AVSEDDA FÖR PERSONALENS OCH KUNDERNAS LÄTTA FORDON PLACERAS; IN OCH UTFARTERNA FÅR VARA HÖGST 4 METER BREDA. KVARTERSOMRÅDETS TOMTDELAR MOT VÄGMÄSTAREVÄGEN, STAFFANSNÄSVÄGEN OCH GAMLAKLOCKARSVÄGEN BÖR PLANTERAS MED EN MINST 5 METER BRED PLANTERINGSREMSA. KVARTERSOMRÅDETS TOMTDELAR SOM ANVÄNDS FÖR ÖPPEN LAGRING BÖR SKYDDAS FÖR INSYN MOT GRANNTOMTER OCH GATUOMRÅDEN MED ETT TÄTT STAKET ELLER BUSKAGE. Korttelialueella saa olla vain yksi ajoneuvoliittymä raskasta kalustoa varten ja se on liitettävä Tapaninniemen huoltotiehen. Tiemestarintiehen ja Tapaninniementiehen saa liittää henkilökunnan ja asiakkaiden kevyille ajoneuvoille tarkoitettuja ajoneuvoliittymiä joiden kulkuaukko saa olla enintään 4 metriä leveä. Korttelialueen Tiemestarintien, Tapaninniementien ja Vanhalukkarintien puoleiset tontinosat on istutettava katualuetta vasten vähintään 5 metrin leveällä istutuskaistaleella. Korttelialueen avovarastoimiseen käytettävät tontinosat on näkösuojattava naapuritontteja ja katualueita vasten umpiaidalla tai tiheällä pensasistutuksilla : STAFFANSNÄS SERVICEVÄG 568 TAPANINNIEMEN HUOLTOTIE 37 VL- TT ET- 5 4:44 6 I ap/00m e= :44 M :7 0 6:4 4:7 38K5 6:3 6:37 6: M60 38 STAFFANSNÄS TAPANINNIEMI 5 6:86 4 rp FÄLLBACKA VIERUMÄKI Tiemestarintie rp rp 6:3 M M Vägmästarvägen : P 00 rp4 8 7 rp TIEMESTARINTIE : Staffansnäsvägen 673 II :58 38K K : :38 6:9 M6 6: rp3 0 Pietarsaaren ohikulkutie Tapanintie 6:69 6:40 rp47 6:9 M :38 80 Starastigen :0.5 6: Staranpolku 7 6 6:65 70 Starantie KVARTERS KVARTERSDELS OCH OMRÅDESGRÄNS. Korttelin, korttelinosan ja alueen raja. GRÄNS FÖR DELOMRÅDE. Osa alueen raja. RIKTGIVANDE GRÄNS FÖR OMRÅDE ELLER DEL AV OMRÅDE. Ohjeellinen alueen tai osa alueen raja. KRYSS PÅ BETECKNING ANGER ATT BETECKNINGEN SLOPAS. Risti merkinnän päällä osoittaa merkinnän poistamista. STADSDELSNUMMER. 38 Kaupunginosan numero. STAFF STADSDELS NAMN. Kaupunginosan nimi. 6 KVARTERSNUMMER. Korttelin numero. TAPANIN I e = 0,0 NAMN PÅ GATA ELLER ANNAT ALLMÄNT OMRÅDE. Kadun tai muun yleisen alueen nimi. ROMERSK SIFFRA ANGER STÖRSTA TILLÅTNA ANTAL VÅNINGAR I BYGGNADER, BYGGNAD ELLER DEL DÄRAV. Roomalainen numero osoittaa rakennusten, rakennuksen tai sen osan suurimman sallitun kerrosluvun. EXPLOATERINGSTAL, DVS. FÖRHÅLLANDET MELLAN VÅNINGSYTAN OCH TOMTENS YTA. Tehokkuusluku eli kerrosalan suhde tontin pinta alaan. GODKÄNT I STADSFULLMÄKTIGE HYVÄKSYTTY KAUPUNGINVALTUUSTOSSA DETALJPLANENS BASKARTA UPPFYLLER DE KRAV SOM STÄLLS PÅ DEN ASEMAKAAVAN POHJAKARTTA TÄYTTÄÄ SILLE ASETETUT VAATIMUKSET JAKOBSTAD PIETARSAARI JAKOBSTAD DETALJPLANEN OCH DETALJPLANEÄNDRINGEN BERÖR: TRÄTT I KRAFT TULLUT VOIMAAN STADSDEL 38 STAFFANSNÄS KVARTER 6 (DEL) SAMT GATUOMRÅDE OCH KYRKOBYS FASTIGHETER 4:, 4:44, 6:80 och 6:35. GENOM DETALJPLANEÄNDRINGEN OCH DETALJPLANEN BILDAS: ANDERS BLOMQVIST fastighetsingenjör / kiinteistöinsinööri PIETARSAARI 6 6: :35 4 STAFFANSNÄS SERVICEVÄG TAPANINNIEMEN HUOLTOTIE : LT : : : :63 6:9 6:0 6:65 6:8 4:45 6:69 4: :54 4:36 6: :37 6: : :7 6: ap/00m INSTRUKTIV BYGGNADSYTA. Ohjeellinen rakennusala. DEL AV OMRÅDE SOM BÖR PLANTERAS. Istutettava alueen osa. TRÄDRAD SOM BÖR PLANTERAS Istutettava puurivi. UNGEFÄRLIGT LÄGE FÖR IN OCH UTFART. Ajoneuvoliittymän likimääräinen sijainti. DEL AV GATUOMRÅDES GRÄNS DÄR KÖRFÖRBINDELSE ÄR FÖRBJUDEN. Katualueen rajan osa, jonka kohdalta ei saa järjestää ajoneuvoliittymää. BETECKNINGEN ANGER PER HUR MÅNGA KVADRATMETER VÅNINGSYTA EN BILPLATS BÖR ANLÄGGAS. Merkintä osoittaa, kuinka monta kerrosalaneliömetriä kohti on rakennettava yksi autopaikka. STADSDEL 38 STAFFANSNÄS KVARTER 6 (DEL) SAMT REKREATIONS-, TRAFIK- OCH GATUOMRÅDE. ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE: KAUP.OSAN 38 (TAPANINNIEMEN) KORTTELIN 6 OSAA JA KATUALUETTA, SEKÄ KIRKONKYLÄN KIINTEISTÖJÄ 4:, 4:44, 6:80 JA 6:35. ASEMAKAAVALLA JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: KAUP.OSAN 38 (TAPANINNIEMEN) KORTTELIN 6:N OSA SEKÄ VIRKISTYS-, LIIKENNE- JA KATUALUEITA. SKALA / MITTAKAAVA RITARE / PIIRTÄJÄ PLANERARE / SUUNNITTELIJA :000 JYRKI KARJALAINEN BEN GRIEP JAKOBSTAD PIETARSAARI STADEN JAKOBSTAD PLANLÄGGNINGSAVDELNINGEN PEKKA ELOMAA stadsplanearkitekt/asemakaava-arkkitehti PIETARSAAREN KAUPUNKI KAAVOITUSOSASTO

54 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS STADSDEL 38 STAFFANSNÄS KVARTER 6 (DEL) SAMT REKREATIONS- TRAFIK- OCH KAUPUNGINOSA 38 STAFFANSNÄS KORTTELIN 6 (OSA) SEKÄ VIRKISTYS- LIIKENNE- JA KATUALUEET GATUOMRÅDEN

55 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BESKRIVNING ÖVER DETALJ- PLAN OCH DETALJPLANEÄND- RING Beskrivningen berör den daterade och detaljplanekartan. Beskrivningen kompletterad BAS- OCH IDENTIFIKATIONS- UPPGIFTER. Identifikationsuppgifter Detaljplanen berör: Ett oplanerat markområde väster om stadsdel 38 Staffansnäs och Omfartsvägen i Kyrkoby by i staden Jakobstad (berör fastigheterna 4:, 4:44, 6:80 och 6:35 i Kyrkoby). Detaljplaneändringen berör: TT-kvartersområdet i kvarter 6 (depåområdet) i stadsdel 38, Staffansnäs. Genom detaljplanen bildas: ET--kvartersområdet i kvarter 6 samt gatu-, trafik- och närrekreationsområden i stadsdel 38, STAFFANSNÄS, i Jakobstad. ASEMAKAAVAN JA ASEMAKAA- VAN MUUTOKSEN SELOSTUS Selostus koskee päivättyä asemakaavakarttaa. Selostus täydennetty PERUS- JA TUNNISTETIEDOT. Tunnistetiedot Asemakaava koskee: Tapaninniemen kaupunginosan 38 ja Ohikulkutien länsipuolella sijaitsevaa kaavoittamatonta maa-aluetta Pietarsaaren Kirkonkylässä (koskee Kirkonkylän kiinteistöjä 4:, 4:44, 6:80 ja 6:35). Asemakaavamuutos koskee: TT-korttelialuetta korttelissa 6 (varikkoalue) Tapaninniemen kaupunginosassa 38. Asemakaavalla muodostuu: ET--korttelialue korttelissa 6 sekä katu-, liikenne- ja lähivirkistysalueita Pietarsaaren kaupunginosassa 38, TAPANINNIEMI.. Planområdets läge Planområdet ligger knappt 3 kilometer söder om stadens torg invid Omfartsvägen till Nykarleby (regionväg 749). Kartbilaga, lägeskarta.. Kaava-alueen sijainti Kaava-alue sijaitsee vajaat 3 kilometriä kaupungin torilta etelään, Uuteenkaarlepyyhyn vievän Ohikulkutien varrella (seututie 749). Karttaliite, sijaintikartta..3 Planens syfte Syftet med planeringen är att möjliggöra byggandet av en samlargata som ansluts till Jakobstads Omfartsväg. Gatan leder trafiken till depåområdet i Staffansnäs..3 Kaavan tarkoitus Kaavoituksen tarkoituksena on mahdollistaa Pietarsaaren Ohikulkutiehen liittyvän uuden kokoojakadun rakentaminen, joka ohjaa liikenteen Tapaninniemessä olevalle varikkoalueelle..5 Förteckning över bilagor till beskrivningen Beskrivningens bilagor är:. Lägeskarta. Markägoförhållanden 3. Utdrag ur tidsenlig detaljplan 4. Utdrag ur generalplanen.5 Luettelo selostuksen liitteistä Selostuksen liitteitä ovat:. Sijaintikartta. Maanomistuskartta 3. Ote ajantasa-asemakaavasta 4. Ote yleiskaavasta

56 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Detaljplanekarta med bestämmelser 6. Flygbild 7. Landsväg 749 Staffansnäs korsningsarrangemang i Jakobstad; utrymmesreserveringsplan, 8. Utdrag ur utrymmesreserveringsplankarta skede 9. Utdrag ur utrymmesreserveringsplankarta skede 0. Skiss över möjlig planläggning av området mellan Staffansnäs, Björnviken och Baggholmen.. Inventering av flygekorre inom ett detaljplaneområde vid Staffansnäs i Jakobstad. NTM-centralens utlåtande om iståndsättande av förorenat markområde vid Vägmästarvägen 8 i Jakobstad. 5. Asemakaavakartta määräyksineen 6. Ilmakuva 7. Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt Pietarsaaressa; tilavaraussuunnitelma 8. Ote tilavaraussuunnitelmakartasta vaihe 9. Ote tilavaraussuunnitelmakartasta vaihe 0. Hahmotelma Tapaninniemen, Otsolahden ja Oinaasaaren välimaaston mahdollisesta kaavoituksesta.. Liito-oravaselvitys koskien Tapaninniemen asemakaava-aluetta Pietarsaaressa. ELY:n lausunto Tiemestarintie 8:ssa Pietarsaaressa sijainneen pilaantuneen maa-alueen kunnostuksesta..6 Förteckning över andra handlingar, bakgrundsutredningar och källmaterial som berör planen - Österbottens landskapsplan 030 och - Delgeneralplan för Kyrkoby i Pedersöre kommun..6 Luettelo muista kaavaa koskevista asiakirjoista, taustaselvityksistä ja lähdemateriaalista - Pohjanmaan maakuntakaava Pedersören kunnan Kirkonkylän osayleiskaava.. SAMMANDRAG. Olika skeden i planprocessen Anhängiggörandet av planläggningen annonserades första gången redan i april 03, men i det skedet fanns det inte ännu tillräckligt med uppgifter om de områdesreserveringar som trafikarrangemangen kräver. Planprojektet återupptogs i oktober 06, när de utrymmesreserveringsplaner och naturinventeringar som beställts till stöd för planeringen fanns till förfogande. Planförslaget färdigställdes i januari 07 för att föreläggas tekniska nämnden.. YHTEENVETO. Kaavaprosessin vaiheet Kaavoituksen vireille tulosta ilmoitettiin ensimmäistä kertaa jo huhtikuussa 03, mutta siinä vaiheessa ei vielä ollut riittävästi tietoja liikennejärjestelyjen vaatimista aluevarauksista. Kaavahanke käynnistettiin uudelleen lokakuussa 06 kun kaavoituksen tueksi tilatut tilavaraussuunnitelmat ja luontokartoitukset olivat käytettävissä. Kaavaehdotus valmistui tammikuussa 07 tekniselle lautakunnalle esiteltäväksi.. Detaljplanen Från depåområdet, som används av staden, ordnas bakvägen en direkt förbindelse till Omfartsvägen. Anslutningens exakta läge har fastställts i utrymmes-reserveringsplanen, som har utarbetats i samarbete med NTM-centralen. Skogsdungen mellan gatuområdet och bosättningen i Staffansnäs anvisas som närrekreationsområde VL-.. Asemakaava Kaupungin käyttämältä varikkoalueelta järjestetään takakautta suora kulkuyhteys Ohikulkutiehen. Liittymän tarkka sijainti on määritelty ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä laaditussa tilavaraus-suunnitelmassa. Katualueen ja Tapaninniemen asutuksen väliin jäävä metsikkö osoitetaan lähivirkistysalueeksi VL-.

57 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Planbeteckningen som anger depåområdets huvudsakliga användningsändamål ändras till kvartersområde för depåer som betjänar samhällsteknisk försörjning (ET-), så att beteckningen motsvarar den faktiska användningen av området. Omfartsvägens oplanlagda vägområde tas in i detaljplanen som område för allmän väg (LT) till den del som det ligger på staden Jakobstads sida. Bilaga 5. Detaljplanekarta med bestämmelser Varikkoalueen pääkäyttötarkoitusta osoittava kaavamerkintä muuttuu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien varikkojen korttelialueeksi (ET-) vastaamaan alueen todellista käyttöä. Ohikulkutien kaavoittamaton tiealue otetaan yleisen tien alueena (LT) asemakaavan piiriin siltä osin kun se sijaitsee Pietarsaaren kaupungin puolella. Liite 5; Asemakaavakartta määräyksineen.3 Genomförandet av detaljplanen Genomförandet av detaljplanen orsakar inga andra ändringar på området än att det byggs en ny gata med anslutning till Omfartsvägen. I övrigt motsvarar innehållet i detaljplanen nuläget. Staden torde bygga gatan kort därefter att detaljplanen har vunnit laga kraft..3 Asemakaavan toteuttaminen Asemakaavan toteuttaminen ei aiheuta alueella juuri muita muutoksia kuin uuden kadun ja Ohikulkutien liittymän rakentamisen, muutoin asemakaavan sisältö on nykytilanteen mukainen. Kaupunki rakentanee kadun pian sen jälkeen kun asemakaava on saanut lain voiman. 3 UTGÅNGSPUNKTER 3. Utredning över förhållandena i planeringsområdet 3.. Allmän områdesbeskrivning Planområdet ligger i utkanten av stadens tätort och indelas i depåområdet, som redan länge varit i bruk och som är detaljplanerat, samt ett ungefär lika stort icke planlagt område, där det växer ekonomiskog. Terrängen på planområdet sluttar mot väster. Vid den östra kanten är den naturliga höjdpositionen ca + meter och i väster ca 5 6 meter. I de västra delarna av depåområdet har markytan visserligen kraftigt höjts genom utfyllnad. 3.. Naturmiljön Ekonomiskogen på området består av några skogsfigurer, en av dem har nyligen slutavverkats och planterats med tall och gran. Resten består av ca 80-årig granskog och ca 60-årig björkskog, där det håller på att växa upp granar. De senast nämnda skogstyperna passar för flygekorrar, och man har då hittat flygekorrspillning vid inventeringen av området. Enligt inventeringen utgör en del av det inventerade området ett mycket viktigt förekomstområde för flygekorre, och även om ingen rast- eller förökningsplats observerades bör delar av området sparas som flygekorrens livsmiljö. 3 LÄHTÖTILANNE 3. Suunnittelualueella vallitseva tilanne 3.. Alueen yleiskuvaus Suunnittelualue sijaitsee kaupungin taajaman rajamailla jakautuen jo pitkään käytössä olleeseen, asemakaavoitettuun varikkoalueeseen ja vastaavan kokoiseen alueeseen kaavoittamatonta talousmetsää. Suunnittelualueen maasto laskee länteen. Itäreunalla luonnollinen korkeusasema on noin + ja lännessä noin 5-6 metrissä. Varikkoalueen länsiosissa maanpintaa on reippaasti nostettu täyttämällä. 3.. Luonnonympäristö Alueen talousmetsä koostuu muutamasta metsäkuviosta joista yhdellä on hiljattain suoritettu päätehakkuu ja palstalle on istutettu mäntyä ja kuusta. Loppuosassa on noin 80-vuotiasta kuusimetsää ja noin 60-vuotiasta koivumetsää, jossa kuusi on nousemassa. Viimeksi mainitut sopivat liito-oraville ja niistä onkin löydetty liito-oravien papanoita alueelle suoritetussa kartoituksessa. Selvityksen mukaan määrätyt osat inventoitua aluetta muodostavat hyvin tärkeän liito-oravien esiintymisalueen, ja vaikka lepo- tai pesäpaikkoja ei alueella olekaan havaittu, on osia alueesta säilytettävä liito-oravien elinalueena.

58 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Bilaga ; Inventering av flygekorre inom ett detaljplaneområde vid Staffansnäs i Jakobstad 3..3 Bebyggd miljö Depåområdet på planeringsområdet har tidigare använts av Vägförvaltningen. De äldsta fordonshallarna, verkstäderna och lagerbyggnaderna från den tiden är från 960- och 970-talet och Vägförvaltningen byggde ännu år 995 ett kalllager. Depån övergick i stadens ägo i början av 00- talet. På den sida som vetter mot Staffansnäsvägen byggdes nya utrymmen åt Jakobstads Vatten år 03, och mellan Vägförvaltningens gamla kall- hallar byggdes år 05 en kallhall till. Centralen för tekniska tjänster fick sin nya fordonshall färdig år 06. Den utnyttjade byggrätten är sammanlagt ca m våningsyta. Liite ; Liito-oravaselvitys koskien Tapaninniemen asemakaava-aluetta Pietarsaaressa 3..3 Rakennettu ympäristö Suunnittelualueen varikkoalue on aikaisemmin ollut Tiehallinnon käytössä. Vanhimmat ajoneuvohallit, verstaat ja varastot ovat 960- ja 970- luvuilta ja Tiehallinto rakensi vuonna 995 vielä kylmävaraston. Varikko siirtyi 00-luvun alussa kaupungin omistukseen. Tapanintien puolelle rakennettiin uudet toimitilat Pietarsaaren Vedelle vuonna 03 ja Tiehallinnon vanhojen kylmähallien väliin rakennettiin vuonna 05 yksi kylmähalli lisää. Teknisen palvelukeskuksen uusi ajoneuvohalli valmistui vuonna 06. Käytetty rakennusoikeus on yhteensä noin kerrosalaneliömetriä. I samband med byggandet av nya verksamhetsutrymmen åt Jakobstads Vatten år 03 stötte man på tre underjordiska bränsletankar, som låg delvis på depåtomtens och delvis på Vägmästarvägens område. Det förorenade markområdet sanerades genom byte av jordmassor under ledning av en miljöteknisk övervakare. Enligt ett utlåtande från NTM-centralen i Södra Österbotten utfördes saneringsarbetet på ända- Vuonna 03 löydettiin Pietarsaaren Veden toimitilojen rakentamishankkeen yhteydessä kolme maanalaista polttoainesäiliötä osittain varikkotontin ja osittain Tiemestarintien maaperästä. Pilaantunut maa-alue kunnostettiin massanvaihtona ympäristöteknisen valvojan ohjauksessa. Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunnon mukaan kunnostustyö suoritettiin asianmukaisesti noudattaen annetun päätöksen määräyk-

59 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm målsenligt sätt med iakttagande av bestämmelserna i det givna beslutet, och de förorenade jordmassorna fördes till en för ändamålet avsedd tillståndspliktig mottagningsplats. Provtagningsresultaten i slutrapporten underskred de mål som uppställts för saneringen, så det fanns inte behov av några fortsatta åtgärder på området med nuvarande markanvändning. Bilaga : NTMcentralens utlåtande om iståndsättande av förorenat markområde vid Vägmästarvägen 8 i Jakobstad. siä ja pilaantuneet maa-ainekset toimitettiin niille tarkoitettuun luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan. Loppuraportin valmistusnäytteiden tulokset alittivat asetetut kunnostustavoitteet, joten alueella ei ollut tarvetta jatkotoimenpiteisiin nykyisellä maankäytöllä. Liite, ELY:n lausunto Tiemestarintie 8:ssa Pietarsaaressa sijainneen pilaantuneen maaalueen kunnostuksesta. På åkrarna som gränsar till norra delen av depåtomten finns låga stenformationer, vars ursprung måste utredas. På detaljplanekartan över depåtomten, från år 988, syns det att stenformationerna ursprungligen fortsatte in på depåtomten och bildade en stor helhet. På depåtomten har stenformationerna senare förstörts eller täckts över med fyllnadsjord. Enligt en bedömning av stadens museum är västra delen av stenformationen inte sådan att den borde skyddas, dvs. den del som är närmast depån. Stenmuren syns på en gammal karta från år 897. Jag vet inte hurudan den var då, men nu är den täckt av jordmassor som redan har skadat den. Den såg inte ut som en traditionell stenmur. (museichef Carola Sundqvist 3..06). Enligt museichefen ser östra delen av stenformationen bättre ut. Den ligger dock utanför planeringsområdet. Varikkotontin pohjoisosaan rajoittuvilta pelloilta löytyy matalia kivimuodostelmia, joiden alkuperä oli syytä selvittää. Varikkotontin asemakaavakartasta vuodelta 988 näkyy, että kivimuodostelmat jatkuivat alun perin varikkotontilla, muodostaen laajan kokonaisuuden. Varikkotontilla kivimuodostelmat on sittemmin hävitetty tai peitetty täyttömaalla. Kaupunginmuseon arvion mukaan kivimuodostelman länsiosa ei ole sellainen, että sitä pitäisi suojata. Eli se osa joka on lähimpänä varikkoa. Kivimuuri näkyy vanhassa kartassa vuodelta 897. En tiedä minkälainen se oli silloin, mutta nyt sen päällä on maamassoja jotka ovat jo vahingoittaneet sitä. Eikä se näyttänyt perinteiseltä kivimuurilta. (museonjohtaja Carola Sundqvist 3..06). Museojohtajan mukaan kivimuodostelman itäosa näyttää paremmalta. Se sijaitsee kuitenkin suunnittelualueen ulkopuolella Markägoförhållanden En del av de icke planlagda privata skogsområdena på planeringsområdet övergick nyligen i staden Jakobstads ägo men två skogsskiften är ännu i privatägo. Staden ägde redan tidigare depåområdet och marken på gatuområdena. En smal remsa av planområdet längs Omfartsvägen är i statens ägo. Bilaga ; Markägoförhållanden Maanomistus Suunnittelualueen kaavoittamattomista yksityisistä metsäalueista osa siirtyi hiljattain Pietarsaaren kaupungin omistukseen mutta kaksi metsäpalstaa jäi yksityisomistukseen. Kaupunki omisti jo ennestään varikkoalueen ja katualueiden maapohjat. Valtio omistaa kapean suikaleen Ohikulkutien tiealuetta suunnittelualueella. Liite ; Maanomistus.

60 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Planeringssituationen Planer, beslut och utredningar som berör planområdet Landskapsplan På planområdet gäller landskapsplanen för Österbotten 030. Landskapsfullmäktige för Österbottens förbund godkände planen , och den stadfästes av Miljöministeriet..00. I landskapsplanen har planområdet klassificerats som område för tätortsfunktioner. Generalplan Generalplanen för staden Jakobstad 00 godkändes i stadsfullmäktige Generalplanen saknar rättsverkan. Generalplanen anvisar de befintliga bostadskvarteren i Staffansnäs för marknära boende (AP). Depån som finns på bostadsområdet har inte särskilt utmärkts i generalplanen. Generalplanen anvisar terrängen bakom bosättningen i Staffansnäs som område med landsbygdskaraktär ända till Lappfjärdsdiket. Bilaga 4; Utdrag ur Jakobstads Generalplan 00 Detaljplan Detaljplanen för planeringsområdet gäller depåområdet och den är en del av den första detaljplanen för Staffansnäs som vann laga kraft år 988. Resten av planeringsområdet är fortfarande oplanerat. Depåområdet har betecknats som kvartersområde för industribyggnader (TT), vilket är märkligt, eftersom området inte användes för det ändamålet då detaljplanen utarbetades, och veterligen har man aldrig planerat någon industriverksamhet där. Byggrätten är fastställd med exploateringstalet e=0,0 och högsta tillåtna antal våningar är I. Planen anvisar att depåområdets ytterkanter ska planteras mot kvarter 6, mot Staffansnäsvägen och mot Gammelklockarsvägen, men inte mot Vägmästarvägen. Bilaga 3; Utdrag ur tidsenlig detaljplan Planeringssituationen på grannkommunens sida Planeringsområdet gränsar vid Omfartsvägen till Pedersöre kommuns område. För området gäller Kyrkoby delgeneralplan som kommunstyrelsen i 3. Kaavoitustilanne Suunnittelualuetta koskevat suunnitelmat, päätökset ja selvitykset. Maakuntakaava Suunnittelualueella on voimassa Pohjanmaan maakuntakaava 030. Pohjanmaan liiton maakuntavaltuusto on hyväksynyt kaavan ja kaava on vahvistettu ympäristöministeriössä..00. Maakuntakaavassa suunnittelualue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi. Yleiskaava Pietarsaaren kaupungin yleiskaava 00 on hyväksytty kaupunginvaltuustossa Yleiskaava ei ole oikeusvaikutteinen. Yleiskaava osoittaa Tapaninniemen olemassa olevat asuinkorttelit maanläheistä asumista varten (AP). Asuinalueella toimivaa varikkoa ei ole erikseen osoitettu yleiskaavassa. Yleiskaava osoittaa Tapaninniemen asutuksen takamaaston maaseutumaiseksi alueeksi Lapinnevan ojaan asti. Liite 4; Ote Pietarsaaren Yleiskaavasta 00 Asemakaava Suunnittelualueen asemakaava koskee varikkoaluetta ja se on osa Tapaninniemen ensimmäistä asemakaavaa, joka sai lainvoiman vuonna 988. Suunnittelualueen loppuosa on edelleen kaavoittamatonta. Varikkoalue on merkitty teollisuusrakennusten korttelialueeksi TT, mikä on merkillistä, koska alue ei ollut sellaisessa käytössä asemakaavaa laadittaessa eikä teollista käyttöä ole sille tiettävästi koskaan tavoiteltukaan. Rakennusoikeus on määritelty tehokkuusluvulla e=0,0 ja suurin sallittu kerrosluku on I. Kaava osoittaa varikkoalueen ulkoreunoja istutettaviksi korttelia 6 vastaan, Tapanintietä vasten ja Vanhanlukkarintietä vasten, muttei Tiemestarintietä vasten. Liite 3; Ote ajantasa-asemakaavasta Kaavoitustilanne naapurikunnan puolella Suunnittelualue rajoittuu Ohikulkutien kohdalla Pedersören kunnan alueeseen. Alueella on voimassa Kirkonkylän osayleiskaava, joka on hy-

61 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Pedersöre godkände och kommunfullmäktige Staraby har i Kyrkoby delgeneralplan betecknats som byområde AT och området sydväst om byn har betecknats som småhusdominerat bostadsområde som ska förverkligas med detaljplan. väksytty Pedersören kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa Staraby on Kirkonkylän osayleiskaavassa merkitty kyläalueeksi AT ja sen kylän lounaispuolella oleva alue on merkitty pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi joka on toteutettava asemakaavalla AP-. 4 OLIKA SKEDEN I PLANERINGEN 4. Behovet av detaljplaneringen Det omedelbara behovet av en detaljplan beror på de störningar som fordonstrafiken mellan depåområdet och staden orsakar bosättningen i Staffansnäs. Genom en ny gatuförbindelse kan den här trafiken ledas runt området via Vasavägen och Omfartsvägen. Detaljplanen säkerställer samtidigt anslutningen av en ny samlargata till Omfartsvägen. Arrangemanget betjänar i det här skedet endast depåområdet, men senare Arrangemanget betjänar i det här skedet endast depåområdet, men senare kan man med stöd av det öppna nya oplanerade områden mellan Staffansnäs, Björnviken och Baggholmen. Bilaga 0; Skiss över möjlig planläggning av området mellan Staffansnäs, Björnviken och Baggholmen. 4. Beslut om planeringsstart Initiativet till planberedningen togs av staden Jakobstad och är en följd av de diskussioner som staden förde med invånarna i Staffansnäs i samband med beslutet att köpa depåområdet. 4.3 Deltagande och samarbete 4.3. Intressenter Intressenter vid detaljplaneprojektet är markägarna samt kringliggande områdens markägare, företag och invånare. I planförslagsskedet begärs utlåtande av följande parter: räddningsmyndigheten, hälsoinspektionen, miljö- och byggnadsnämnden, Jakobstads Vatten, energiverket Herrfors, Pedersöre kommun, NTM-centralen i Södra Österbotten och Österbottens förbund. NTM-centralen i Södra Österbotten är samarbetsmyndighet i planfrågor som gäller statliga vägar. 4 KAAVOITUKSEN VAIHEET 4. Asemakaavan laatimistarve Asemakaavan välitön tarve johtuu varikkoalueen ja kaupungin välillä kulkevan kaluston aiheuttamista häiriöistä Tapaninniemen asuinalueelle. Uuden katuyhteyden ansiosta tämä liikenne voi siirtyä kiertämään Vaasantien ja Ohikulkutien kautta. Asemakaava varmistaa samalla uuden kokoojakadun liittymän Ohikulkutiehen. Järjestely palvelee tässä vaiheessa ainoastaan varikkoaluetta, mutta myöhemmin sen varaan voi avata Tapaninniemen, Otsolahden ja Oinaansaaren kaupunginosien välisiä uusia kaavoittamattomia alueita. Liite 0; Hahmotelma Tapaninniemen, Otsolahden ja Oinaasaaren välimaaston mahdollisesta kaavoituksesta. 4. Suunnittelun aloittamista koskeva päätös Kaavavalmistelu on käynnistetty Pietarsaaren kaupungin aloitteesta ja on seuraus niistä keskusteluista, jotka kaupunki kävi Tapaninniemen asukkaiden kanssa varikkoalueen ostopäätöksen yhteydessä. 4.3 Osallistuminen ja yhteistyö 4.3. Osalliset Kaavahankkeen osallisia ovat maanomistajat sekä ympäröivien alueiden maanomistajat, yritykset ja asukkaat. Kaavaehdotusvaiheessa pyydetään lausuntoja seuraavilta osapuolilta: pelastusviranomainen, terveysvalvonta, ympäristö- ja rakennuslautakunta, Pietarsaaren Vesi, energialaitos Herrfors, Pedersören kunta, Etelä- Pohjanmaan ELY-keskus ja Pohjanmaan liitto. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yhteistyöviranomainen valtiollisiin teihin liittyvissä kaavakysymyksissä.

62 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Anhängiggörande Anhängiggörandet av planeringen annonserades första gången redan i april 03, men då fanns det inte ännu förutsättningar för att planeringsarbetet skulle fortskrida. Planprojektet återupptogs i oktober 06, då de utrymmesreserveringsplaner och naturinventeringar som beställts till stöd för planläggningen fanns till förfogande. Tekniska nämnden antecknade det uppdaterade programmet för deltagande och bedömning för kännedom på sitt möte och annonserna om att planberedningen anhängiggjorts ingick i de lokala dagstidningarna Deltagande och växelverkan Planberedningen har tillkännagivits både med tidningsannonser och med brev direkt till intressenterna, men intresset har varit svagt Myndighetssamarbete Vi har haft ett nära samarbete med trafikmyndigheterna på NTM-centralen, staden Jakobstads husavdelning, mätningsavdelning och kommunaltekniska avdelning samt med Jakobstads Vatten. 4.4 Mål för detaljplanen Avsikten med planen är att skapa och säkerställa möjligheten för Staden Jakobstad att bygga en ny gata som ansluts till Jakobstads Omfartsväg. Den nya anslutningen och gatan betjänar tills vidare enbart depåområdet i Staffansnäs, men i framtiden också nya områden som ska planläggas i terrängen mellan stadsdelarna Staffansnäs, Björnviken och Baggholmen Vireille tulo Kaavoituksen vireille tulosta ilmoitettiin ensimmäistä kertaa jo huhtikuussa 03, mutta siinä vaiheessa ei vielä ollut riittävästi tietoja liikennejärjestelyjen vaatimista aluevarauksista. Kaavahanke käynnistettiin uudelleen lokakuussa 06 kun kaavoituksen tueksi tilatut tilavaraussuunnitelmat ja luontokartoitukset olivat käytettävissä. Tekninen lautakunta merkitsi päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi kokouksessaan ja lehti-ilmoitukset kaavavalmistelun vireilläolosta ilmestyivät..06 paikallisissa sanomalehdissä Osallistuminen ja vuorovaikutus Kaavavalmistelusta on ilmoitettu sekä lehtiilmoituksin että kirjeitse suoraan osallisille Viranomaisyhteistyö Tiivistä viranomaisyhteistyötä on tehty Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenneviranomaisten kanssa, Pietarsaaren kaupungin talo-osaston, mittausosaston ja kunnallistekniikan osaston sekä Pietarsaaren Veden kanssa. 4.4 Asemakaavan tavoitteet Kaavan tavoitteena on luoda ja varmistaa Pietarsaaren kaupungille mahdollisuus rakentaa Pietarsaaren Ohikulkutiehen liittyvä uusi katu. Liittymä ja katu palvelevat toistaiseksi ainoastaan Tapaninniemen varikkoaluetta, mutta tulevaisuudessa myös Tapaninniemen, Otsolahden ja Oinaansaaren kaupunginosien välimaastossa sijaitsevia uusia kaavoitettavia alueita. 5. REDOGÖRELSE FÖR DETALJPLANEN 5. Planens struktur Planbeteckningen för kvartersområdet för industribyggnader (TT), som använts som depå, ändras till kvartersområde för depåer som betjänar samhällsteknisk försörjning (ET-), så att beteckningen motsvarar den faktiska användningen av kvartersområdet. Byggrätten och antalet våningar (I) förblir oförändrade. Från depåtomtens sydvästra spets ordnas en ny 5. ASEMAKAAVAN KUVAUS 5. Kaavan rakenne Varikkona käytetyn teollisuuskorttelialueen kaavamerkintä (TT) muutetaan yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien varikkojen korttelialueeksi (ET-) vastaamaan korttelialueen todellista käyttöä. Rakennusoikeudet ja kerrosluku (I) pysyvät ennallaan. Varikkotontin lounaiskärjestä järjestetään uusi

63 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm förbindelse bakvägen direkt till Omfartsvägen. Med hjälp av förbindelsen undviks de olägenheter som orsakas småhusbebyggelsen i Staffansnäs på grund av de tunga fordonens genomfart. Skogsdungen mellan gatuområdet och bosättningen i Staffansnäs anvisas som närrekreationsområde VL-. Omfartsvägens oplanerade vägområde tas in i detaljplanen som område för allmän väg (LT) till den del det ligger på staden Jakobstads sida. Bilaga 5; Detaljplanekarta 5.. Dimensionering ET-kvartersområdets, dvs. depåtomtens, areal och byggrätt, som har fastställts med exploateringstalet e=0,0, förblir oförändrade. Den nya gatuförbindelsen som börjar i sydvästra spetsen av depåtomten, betjänar endast stadens depåområde, varför 8 m är tillräckligt som dimensionering för gatuområdet. I andra ändan, vid anslutningen till Omfartsvägen, har gatuområdet likväl dimensionerats till 4 m, för att i framtiden rymma en samlargata med grönremsa och avskild lättrafikled, som kan utnyttjas vid detaljplaneringen av nya områden i terrängen mellan Staffansnäs, Björnviken och Baggholmen. I det här skedet behöver den inte byggas så bred. Dimensioneringen av närrekreationsområdet VL- är en följd av den naturliga dragningen av gatuområdet och resultaten av naturinventeringen, men med den här dimensioneringen fyller närrekreationsområdet också gott och väl sin uppgift som buffertzon mellan det nya gatuområdet och bebyggelsen i Staffansnäs. kulkuyhteys takakautta suoraan Ohikulkutiehen. Tapaninniemen pientaloasutus vastaisuudessa välttyy varikon raskaan kaluston läpikulun aiheuttamilta haitoilta. Katualueen ja Tapaninniemen asutuksen väliin jäävä metsikkö osoitetaan lähivirkistysalueeksi VL-. Ohikulkutien kaavoittamaton tiealue otetaan yleisen tien alueena (LT) asemakaavan piiriin siltä osin kun se sijaitsee Pietarsaaren kaupungin puolella. Liite 5; Asemakaavakartta 5.. Mitoitus ET-korttelialueen eli varikkotontin pinta-ala ja rakennusoikeus, joka on määritelty tehokkuusluvulla e= 0,0, pysyvät ennallaan. Varikkotontin lounaiskärjestä alkava uusi katuyhteys palvelee ainoastaan kaupungin varikkoaluetta, jolloin katualueen mitoitukseksi riittää 8 metriä. Katualue on toisessa päässä, Ohikulkutien liittymän kohdalla, kuitenkin mitoitettu 4-metriseksi, jotta siihen mahtuisi tulevaisuudessa kokoojakatu viherkaistaleella erotettuine kevyen liikenteen väylineen, jonka varaan voi asemakaavoittaa uusia alueita Tapaninniemen, Otsolahden ja Oinaansaaren välimaastossa. Tässä vaiheessa sitä ei tarvitse rakentaa niin leveäksi. VL--lähivirkistysalueen mitoitus on seuraus katualueen linjauksen luontevuudesta ja luontokartoituksen tuloksista, mutta lähivirkistysalue täyttää sillä mitoituksella myös hyvin tehtävänsä puskurivyöhykkeenä uuden katualueen ja Tapaninniemen asutuksen välillä. Kvartersområdet ET Gatuområden Trafikområden LT Närrekreationsområden VL Planområdets totalareal ca,9 ha ca 0,5 ha ca 0, ha ca,9 ha ca 6,5 ha Korttelialueet ET Katualueet Liikennealueet LT Lähivirkistysalueet VL Kaava-alueen kokonaispinta-ala ca,9 ha ca 0,5 ha ca 0, ha ca,9 ha n. 6,5 ha 5. Uppnående av målen för miljöns kvalitet Innehållet i planförslaget motsvarar väl de mål som uppställdes när planen anhängiggjordes. 5. Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen Kaavaehdotuksen sisältö vastaa hyvin vireillepanon aikana sille asetettuja tavoitteita.

64 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Områdesreserveringar Kvartersområde för depåer som betjänar samhällsteknisk försörjning ( ET- ). et till ändring av detaljplanen ändrar planbeteckningen för det kvartersområde för industribyggnader (TT) som använts som depå till kvartersområde för depåer som betjänar samhällsteknisk försörjning (ET-), eftersom den här beteckningen motsvarar den faktiska användningen av kvartersområdet. De viktigaste av de övriga planbestämmelserna (antal våningar I, exploateringstal e=0,) är lämpliga för depåverksamheten, så de kan bevaras oförändrade. Depåtomten får en ny gatuanslutning för tunga fordon, men en del av de nuvarande anslutningarna till Vägmästarvägen och Staffansnäsvägen kan bli kvar för personalens och kundernas personbilar. Ändringarna påverkar de interna arrangemangen på depåtomten, och de riktgivande byggplatserna som lagts till i plankartan åskådliggör hur verksamheten kunde ordnas. Den del av depåtomten som gränsar till Vägmästarvägens gatuområde är för närvarande tämligen obestämd. Tomten används dessutom för öppen lagring av fordon och arbetsredskap, helt utan skydd för insyn av de närmaste grannarna och förbigående. 5.3 Aluevaraukset Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien varikkojen korttelialue (ET-). Asemakaavan muutosehdotus muuttaa varikkona käytetyn teollisuuskorttelialueen kaavamerkintää (TT) yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien varikkojen korttelialueeksi (ET-), koska se vastaa korttelialueen todellista käyttöä. Korttelialueen muut keskeisimmät kaavalliset määritteet (kerrosluku I, tehokkuusluku e=0,) sopivat hyvin kyseiseen varikkotoimintaan, joten ne voi pitää ennallaan. Varikkotontti saa uuden katuliittymän raskasta kalustoa varten, mutta osa nykyisistä liittymistä Tiemestarintiehen ja Tapanintiehen voivat säilyä henkilöstön ja asiakkaiden henkilöautoja varten. Muutokset vaikuttavat varikkotontin sisäisiin järjestelyihin ja kaavakarttaan lisätyt ohjeelliset rakennusalat havainnollistavat miten toiminnat voidaan järjestää. Varikkotontin raja-alue Tiemestarintien katualuetta vasten on varsin epämääräinen. Tonttia käytetään lisäksi kaluston ja välineiden avovarastoimiseen ilman, että ne olisivat suojattu lähinaapureiden ja ohikulkijoiden katseilta. Situationen måste redas upp och området snyggas upp genom att ge de främre gårdsplanerna på depåområdet och fordonsanslutningarna en klarare struktur samt genom att ordna skydd för insyn på området som gränsar till granntomterna och gatuområdena. Detaljplanen innehåller nya bestämmelser om planteringar och tomtanslutningar på ETkvartersområdet för att garantera att den här Tilanne on selkeytettävä ja siistittävä jäsentelemällä varikko-alueen etupihat ja ajoneuvoliittymät ja järjestelemällä näkösuojaa naapuritonttien ja katualueiden vastaisilla rajaalueilla. Asemakaava sisältää uusia ETkorttelialueen istutuksia ja tonttiliittymiä koskevia määräyksiä asian varmistamiseksi.

65 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm saken åtgärdas. Trafikområden ( LT ) Omfartsvägens oplanerade vägområde tas in i detaljplanen som område för allmän väg (LT) till den del som det ligger på staden Jakobstads sida. LT-området bildar en mycket smal remsa, eftersom största delen av Omfartsvägens vägområde ligger på Pedersöre kommuns sida. I samarbete med NTM-centralen har man utarbetat alternativa områdesreserveringsplaner, VE och VE, för anslutningen av gatuområdet till Omfartsvägen. I skede används anslutningen endast av depån, och då klarar man sig ännu med en enkel anslutning. I skede används anslutningen också av nya, planlagda stadsområden och då måste den vara kanaliserad. Bilaga 8; Utdrag ur utrymmesreserveringsplankarta skede Bilaga 9; Utdrag ur utrymmesreserveringsplankarta skede Vid dimensioneringen i detaljplanen har man beaktat det alternativ som kräver mest utrymme. Närrekreationsområden ( VL- ) Skogsfiguren, som enligt inventeringen av flygekorre på planeringsområdet borde sparas för flygekorrar, har i planförslaget anvisats som närrekreationsområde (VL-). Med en specialbestämmelse preciseras att området bör skötas speciellt som ekokorridor och livsmiljö för flygekorrar. Bilaga 5; Detaljplanekarta Gatuområden Staffansnäs serviceväg är ett nytt gatuområde, som erbjuder en direkt förbindelse till Omfartsvägen från det depåområde som staden använder. Med den här lösningen undviks de olägenheter som orsakas småhusbebyggelsen i Staffansnäs på grund av de tunga fordonens genomfart. Den nya gatuförbindelsen, som börjar i sydvästra spetsen av depåtomten, betjänar endast stadens depåområde, varför en dimensionering på 8 meter är tillräcklig för gatuområdet. I andra ändan, vid anslutningen till Omfartsvägen, har det nya gatuområdet likväl dimensionerats till 4 meter, för att det i framtiden ska rymma en samlargata med lättrafikled, som avskiljs av en grönremsa, och kunna utnyttjas vid detaljplaneringen av nya områden i terrängen mellan Staffansnäs, Liikennealueet (LT) Ohikulkutien kaavoittamaton tiealue otetaan yleisen tien alueena (LT) asemakaavan piiriin siltä osin kun se sijaitsee Pietarsaaren kaupungin puolella. LT-alue jää varsin kapeaksi suikaleeksi koska suurin osa Ohikulkutien tiealueesta sijaitsee Pedersören kunnan puolella. Katualueen liittymästä Ohikulkutiehen on laadittu yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa vaihtoehtoiset aluevaraussuunnitelmat VE ja VE. Vaiheessa liittymä on ainoastaan varikon käytössä, jolloin selvitään vielä yksinkertaisella liittymällä. Kun liittymän käyttö laajenee uusille kaavoitettaville kaupunkialueilla, on liittymän oltava kanavoitu (VE)..Liite 8; ote tilavaraussuunnitelmakartasta vaihe Liite 9; ote tilavaraussuunnitelmakartasta vaihe Asemakaavan mitoituksessa on varauduttu eniten tilaa vaativaan vaihtoehtoon. Lähivirkistysalueet ( VL- ) Metsäkuvio, joka suunnittelualueen liitooravakartoituksen mukaan tulisi säästää liitooravia varten, on kaavaehdotuksessa osoitettu lähivirkistysalueeksi (VL-). Erityismääräyksellä täsmennetään, että alue tulee hoitaa erityisesti liito-oravien käyttöön tarkoitettuna ekokäytävänä ja elinympäristönä. Liite 5; Asemakaavakartta Katualueet Tapaninniemen huoltotie on uusi katualue, joka tarjoaa kaupungin käyttämälle varikkoalueelle suoran kulkuyhteyden Ohikulkutiehen. Ratkaisulla Tapaninniemen pientaloasutus välttyy vastaisuudessa varikon raskaan kaluston läpikulun aiheuttamilta haitoilta. Varikkotontin lounaiskärjestä alkava uusi katuyhteys palvelee ainoastaan kaupungin varikkoaluetta, jolloin katualueen mitoitukseksi riittää 8 metriä. Uusi katualue on toisessa päässä, Ohikulkutien liittymän kohdalla, kuitenkin mitoitettu 4- metriseksi, jotta siihen mahtuisi tulevaisuudessa kokoojakatu viherkaistaleella erotettuine kevyen liikenteen väylineen, jonka varaan voi asemakaavoittaa uusia alueita Tapaninniemen, Otsolahden ja Oinaansaaren välimaastossa. Tässä vaiheessa sitä ei vielä tarvitse rakentaa niin leveäksi.

66 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Björnviken och Baggholmen. I det här skedet behöver anslutningen inte ännu byggas så bred. Områdesreserveringsplaner för anslutningen av gatuområdet till Omfartsvägen har utarbetats i samarbete med NTM-centralen. I skede kommer anslutningen att användas endast av depån, och då klarar man sig ännu med en enkel anslutning. I skede kommer anslutningen också att användas av nya, planlagda stadsområden och då måste den vara kanaliserad. Planens andra gata, Vägmästarvägen, har vid depåtomten byggts delvis utanför gatuområdet i den gällande detaljplanen. Med den lösningen har man då velat bevara stenmuren som finns på gatuområdet. Genom förslaget till detaljplaneändring flyttas officiellt gränsen något mellan gatuområdet och depåtomten just vid det området. 5.4 Planens konsekvenser Detaljplanens konsekvenser är närmast begränsade till byggandet av den nya gatan och anslutningen (Staffansnäs serviceväg). ETkvartersområdet används redan sedan tidigare som depåområde och den största delen av ekonomiskogen som nu tas med i detaljplanen anvisas som VL-närrekreationsområde, vilket ska skötas som en livsmiljö för flygekorrar. Förutom byggandet av gatan och anslutningen bevaras situationen oförändrad. Staffansnäs serviceväg och anslutningens konsekvenser för den byggda miljön, naturmiljön och trafiken har utvärderats noggrannare i projektets områdesreserveringsplan i kapitel 3, konsekvenser. (bilaga 7, Landsväg 749 Staffansnäs korsnings-arrangemang Jakobstad; utrymmesreserverings-plan). 5.5 Störande faktorer i miljön Genomförandet av detaljplanen minskar de olägenheter som depån orsakar för invånarna i Staffansnäs. Katualueen liittymästä Ohikulkutiehen on laadittu aluevaraussuunnitelmat yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Vaiheessa liittymä on ainoastaan varikon käytössä, jolloin selvitään vielä yksinkertaisella liittymällä. Kun liittymän käyttö laajenee uusille kaavoitettaville kaupunkialueilla, on liittymän oltava kanavoitu. Kaavan toinen katu, Tiemestarintie, on varikkotontin kohdalla rakennettu osittain voimassa olevan asemakaavan katualueen ulkopuolelle. Ratkaisulla on aikoinaan haluttu säästää katualueella sijaitsevaa kiviaitaa. Asemakaavan muutosehdotus virallistaa syntyneen tilanteen siirtämällä katualueen ja varikkotontin välistä rajaa hieman tältä kohdin. 5.4 Kaavan vaikutukset Asemakaavan vaikutukset rajoittuvat lähinnä uuden kadun ja liittymän rakentamiseen (Tapaninniemen huoltotie). ET-korttelialue on jo entuudestaan ollut varikkokäytössä ja valtaosa nyt asemakaavan piiriin otetusta talousmetsästä on osoitettu VL-lähivirkistysalueeksi joka tulee hoitaa liito-oravien elinympäristönä. Kadun ja liittymän rakentamista lukuun ottamatta tilanne säilyy muuttumattomana. Tapaninniemen huoltotien ja liittymän rakentamisen vaikutukset rakennettuun ympäristöön, luonnonympäristöön ja liikenteeseen on arvioitu tarkemmin hankkeen Tilavaraussuunnitelman luvussa 3, vaikutukset. (liite 7, Maantie 749 Tapaninniemen liittymä-järjestelyt Pietarsaaressa; tilavaraussuunnitelma). 5.5 Ympäristön häiriötekijät Asemakaavan toteuttaminen vähentää varikkotoiminnan aiheuttamia haittoja Tapaninniemen asukkaille. 5.6 Planbeteckningar och bestämmelser Planförslaget innehåller sedvanliga planbestämmelser och planbeteckningar. 5.6 Kaavamerkinnät ja -määräykset Kaavaehdotus käsittää tavanomaisia kaavamääräyksiä ja -merkintöjä.

67 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm GENOMFÖRANDET AV DETALJPLA- NEN 6. Planer som styr och åskådliggör genomförandet Bilaga 9; Utdrag ur utrymmesreserveringsplankarta skede 6. TOTEUTUS 6. Toteutusta ohjaavat ja havainnollistavat suunnitelmat Liite 9; ote tilavaraussuunnitelmakartasta vaihe 6. Genomförande och tidsplanering Staden Jakobstad kan börja bygga den nya gatuförbindelsen tillsammans med Trafikverket efter att planförslaget har vunnit laga kraft. 6.3 Uppföljning av genomförandet Någon särskild uppföljning behövs inte. 6. Toteuttaminen ja sen ajoitus Pietarsaaren kaupunki voi käynnistää uuden katuliittymän rakentamisen yhdessä Liikenneviraston kanssa sen jälkeen kun kaavaehdotus on saanut lain voiman. 6.3 Toteutuksen seuranta Erityistä seurantaa ei tarvita. STADEN JAKOBSTADS PLANLÄGGNINGSAVDELNING PIETARSAAREN KAUPUNGIN KAAVOITUSOSASTO Jakobstad / Pietarsaari kompletterad / täydennetty Pekka Elomaa Stadsplanearkitekt / asemakaava-arkkitehti Ben Griep Byråarkitekt / toimistoarkkitehti

68 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm UTLÅTANDEN/LAUSUNNOT Räddningsmyndighetens utlåtande Pelastusviranomaisen lausunto Hälsoinspektionens utlåtande Terveysvalvonnan lausunto 3 Miljö- och byggnadsnämndens utlåtande Ympäristö- ja rakennuslautakunnan lausunto 4 Jakobstads Vattens utlåtande Pietarsaaren Veden lausunto 5 Energiverket Herrfors utlåtande Energialaitos Herrforsin lausunto 6 Pedersöre kommuns utlåtande Pedersören kunnan lausunto 7 NTM-centralen i Södra Österbottens utlåtande Etelä-Pohjanmaan ELY-Keskuksen lausunto 8 Österbottens förbunds utlåtande Pohjanmaan liiton lausunto 9 Framlagd till påseende Asetettu nähtäville 0 Godkänd av stadsfullmäktige Hyväksytty kaupunginvaltuustossa

69 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Blankett för uppföljning av detaljplanen Basuppgifter och sammandrag Kommun 598 Jakobstad Datum för ifyllning Planens namn 38 STAFFANSNÄS k 6(del) samt rekreations-, trafik- och gatuområden. Datum för godkännande sdatum Godkännare Dat. för meddel. om anh.gör Godkänd enligt paragraf Kommunens plankod Genererad plankod Planområdets areal [ha] 6,483 Ny detaljplaneareal [ha] 3,649 Areal för underjordiska utrymmen [ha] Detaljplaneändringens areal [ha],8674 Stranddetaljplan Strandlinjens längd [km] Byggplatser [antal] Med egen strand Utan egen strand Fritidsbost.byggpl. [antal] Med egen strand Utan egen strand Områdesreserveringar Areal [ha] Areal [%] Våningsyta [m²vy] Exploateringstal [e] Ändring i areal [ha +/-] Ändring i våningsyta [m²vy +/-] Sammanlagt 6,483 00, ,09 3,649 - A sammanlagt P sammanlagt Y sammanlagt C sammanlagt K sammanlagt T sammanlagt -, V sammanlagt, ,4,9449 R sammanlagt L sammanlagt 0,6809 0,5 0,6809 E sammanlagt, , 573 0,0, S sammanlagt M sammanlagt W sammanlagt Underjordiska utrymmen Areal [ha] Areal [%] Våningsyta [m²vy] Ändring i areal [ha +/-] Ändring i våningsyta [m²vy +/-] Sammanlagt Skyddade byggnader Ändring i skyddade byggnader Byggnadsskydd [antal] [m²vy] [antal +/-] [m²vy +/-] Sammanlagt

70 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Underbeteckningar Områdesreserveringar Areal [ha] Areal [%] Våningsyta [m²vy] Exploateringstal [e] Ändring i areal [ha +/-] Ändring i våningsyta [m²vy +/-] Sammanlagt 6,483 00, ,09 3,649 - A sammanlagt P sammanlagt Y sammanlagt C sammanlagt K sammanlagt T sammanlagt -, TT -, V sammanlagt, ,4,9449 VL, ,0,9449 R sammanlagt L sammanlagt 0,6809 0,5 0,6809 Gator 0,55 75,7 0,55 LT 0,657 4,3 0,657 E sammanlagt, , 573 0,0, ET, , ,0, S sammanlagt M sammanlagt W sammanlagt

71 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Asemakaavan seurantalomake Asemakaavan perustiedot ja yhteenveto Kunta 598 Pietarsaari Täyttämispvm Kaavan nimi 38 TAPANINNEIMI k 6(osa) sekä virkistys-, liikenne- ja katualueet. Hyväksymispvm Ehdotuspvm Hyväksyjä Vireilletulosta ilm. pvm Hyväksymispykälä Kunnan kaavatunnus Generoitu kaavatunnus Kaava-alueen pinta-ala [ha] 6,483 Uusi asemakaavan pinta-ala [ha] 3,649 Maanalaisten tilojen pinta-ala [ha] Asemakaavan muutoksen pinta-ala [ha],8674 Ranta-asemakaava Rantaviivan pituus [km] Rakennuspaikat [lkm] Omarantaiset Ei-omarantaiset Lomarakennuspaikat [lkm] Omarantaiset Ei-omarantaiset Aluevaraukset Pinta-ala [ha] Pinta-ala [%] Kerrosala [km²] Tehokkuus [e] Pinta-alan muut. [ha +/-] Kerrosalan muut. [km² +/-] Yhteensä 6,483 00, ,09 3,649 - A yhteensä P yhteensä Y yhteensä C yhteensä K yhteensä T yhteensä -, V yhteensä, ,4,9449 R yhteensä L yhteensä 0,6809 0,5 0,6809 E yhteensä, , 573 0,0, S yhteensä M yhteensä W yhteensä Maanalaiset tilat Pinta-ala [ha] Pinta-ala [%] Kerrosala [km²] Pinta-alan muut. [ha +/-] Kerrosalan muut. [k-m² +/-] Yhteensä Suojellut rakennukset Suojeltujen rakennusten muutos Rakennussuojelu [lkm] [k-m²] [lkm +/-] [k-m² +/-] Yhteensä

72 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Alamerkinnät Aluevaraukset Pinta-ala [ha] Pinta-ala [%] Kerrosala [km²] Tehokkuus [e] Pinta-alan muut. [ha +/-] Kerrosalan muut. [km² +/-] Yhteensä 6,483 00, ,09 3,649 - A yhteensä P yhteensä Y yhteensä C yhteensä K yhteensä T yhteensä -, TT -, V yhteensä, ,4,9449 VL, ,0,9449 R yhteensä L yhteensä 0,6809 0,5 0,6809 Kadut 0,55 75,7 0,55 LT 0,657 4,3 0,657 E yhteensä, , 573 0,0, ET, , ,0, S yhteensä M yhteensä W yhteensä

73 4 Kärkiniemenkuja Björsåkersgr. Luna Bollplan Pallokenttä Fotboll Jalkap. Fotbollspl. Jalkapallok. Bonäsink. K Etelä-Kivilösintie R V ästra Ringvägen Taxi H Järp gränd 34 Per Östra Ringvägen Birgersv. Smedjeg. Pajakatu Fabriksgatan Tehtaankatu d JEV/PEL Dagh. Päiväk. Hotel Bibl. Kirj. Choraeusg. JNT Kanava- Apot. espl. Visasbacken P 3 nal- Otto Malmsg. P 6 3 Timotejv. Bränntomtsvägen Borgarmalmsst. Sandåkersv. Santapellontie Asemapui. Jakobsgatan Victo r Schaumanse 4 Campus Allegro Bovallagr. Adv.kyr 3 4 Bapt. kyrka 3 5 Kirkkokatu Alholmsg. Storgatan 8 6 Perämiehenk. 6 7 Sib. 8 Styrmansg. Herrholmsg. 3 4 PinnBodholmsg onäsinkatu Oikotie 9 Skutnäsinkatu Ka Genvägen Fordellsg Västanpå väg. 7 Dal 4 Eko-p Aurinko 5 Mest.gr Vestersundsgatan Vestersundinkatu 6 Lärarvägen 0 58 ersv. tra Pentzininkatu Kinderg a Tengströ Keskustie Suotie mansvägen Åkerv. ari Sjö Reim Antasv. Bäc kvä Sikören Matkah. VR 7 Skolparken Koulupuisto Kyrka Tjädergr. Träskgr. Skolhusgränd 7 Jaakonk. Asematie Kauppiaank. Stationsv. Kvarnb.g. Runebergsg. Runebergink. Liljelundsvä 5 Concord.gr 4 Strengbergsg n 43 E 9 Stadstr. Kaup.puut. 8 Merimiehen 60 Jungfrust Parkkitie Componenta Eko-p a Tobaksmag. Tupakkamak. Hotel 0 Taxi P Salut. Kauppat. Centrum 4 9 Eko-p P Post 4 Höt.C. Heinät.K. 9 Rådhusgatan tie Ringvägen Päiväk. V:by skola Skolvägen 4 Läntinen Rengastie 4 Pingstkyrka 0 pui stikko 6 Otsopellontie 0 Oinaankuja 53 Vinkelv. 5 Baggholmsvägen Oinaansaarentie Allikuja Allan 6 7 Itäinen Rengastie Museum Museo Mässplan Messukenttä Masaholmsv. Masaholmant. Optima 30 gat gränd Gumbo Gammelklock a r sv Kronovägen sst Länsman Kirkkorannankatu Källback. 45 Tingshusgatan Past.kansli Kirkkoh.vir. Vaasantie Kyrkostrands- Jungmans skola Dagh. Päiväk. 34 Sandsund Hietasalmi Kärret Starabyvägen Skaget Raparna Loditräsket Pennviken 4 04 Aspegrens trädgård Rådmansg. Raatim.haka Parentesen 4 Oxhamns skola Pietarinpuistikko Ekovägen Kaikutie Ku m perinkatu an 3 Tobaksgat Ruusuoksantie Nya Bennäsvägen Uusi Pännäistentie Byväg Sockenv. Pitäjäntie Ve tie Svartmatt gränd 4 Verkviksv Storåkersv. 5 Tranev ä gen Meje Ben Björnv. Viklundssvängen 7 ors Kant Kirkkoranta Kyrkostrand 0 8 S povvägen Västermalm 3 Västermalmsg. 6 Bonäsgatan Lukkarintie 7 Predikare gränd Lammgr. Verkviken Kyrkstötsv ä gen niemenkatu 6 5 Skärsvägen 48 Han tv.g. P irilövägen Björkbacka Koivurinne OptiPark 3 Vet. Lastenkuja 8 Karjavalkamankatu 8 Länsinummi Bonäs skola Ejdevägen 8 3 Kyrkostr. skola 4 6 Klockarevägen Pakarintie 5 9 Skarpnabbvägen Baggholmen 7 Betesv. 0 Eko-p Bovallavägen Majapellontie Borgarmalmsvägen Kaski- Runebergssalen Runeberginsali Voudintie Knektfaret 7 Hans Svenskes väg 4 Ristontie Hannun tie Rikets sal Valtak.sali a Lappfjärdsvägen Eko-p 0 5 Skrivarevägen Kirjurintie Kivilös 36 Brunnskogsg. 4 Pietarintie Heikelinkatu Heikelsgatan Mararanna Österleden 46 Mjölvägen Ishall Jäähalli 4 Eko-p 8 Paul Hallvars gata Radiotie 5 6 Bonäs.gr. 35 Oxhamnsgatan Majaniemi Bonäs 6 Mällik Peders 9 Peldanintie Pähkinäntie 4 Abramsvägen 5 55 Kyrkviksvägen Tunvägen 4 38 Kalvgr. 9 Vadarstigen 0 Vipvägen Pännäistentie Smedsvägen 50 Kellonsoittajank Lannäs vägen Pinnapolku Penstigen 0 Vaasantie Lappörsvägen Helanderinkatu 9 ntie 3 3 Förs.stuga Knektvägen Fogdevägen Villgr. Verkvikskr Maallikon kuja 8 9 Sjungare gränd Kirkkoväärtintie Klub Skolhusvägen Skola Koulu Lodentie 7 Choraeuksenk Tjurgr. 3 Va darv. Kahlaajant. 3 Värkkilahd Strandåkers v Ejdevägen 47 Eko-p Info Apot. Polis Keskusta 3 6 Otto Malmink. 8 9 Köpmansg. Centr.idrottspl Kesk.urh.kenttä Pedersesplanaden Fo r dellink. 39 Kannaksentie Brunbergint. P 35 Pedersöre Kyrka Lappfjärden Länsinummen koulu 45 Christoffers väg 6 Bobergsvägen Skolmästargr. Sockenkyrkostigen Fiskebäcksvägen Kalapurontie Gärdesvägen Kedontie Läntelä Centralv. Skogsv. tie 5 Matabr.v 5 Nikulavägen 7 Riihitie Rökverksgatan 0 Hagtornsv M.ungd. gård Tanhuantie Penviikintie Ahlbäcks Hemmet Aspväge Jak Staffansnäs Tapanintie 8 9 Bergg Siikaluoto 3 Eko-p 5P Vattent. Himmelsbergsg. Metod.k Miss. kyrka Kela A-E Raatihuoneenkatu 49 Lindskogsgat an 53 Värkkilahdenm Södra Kivilösvägen Kantorsgr Suntion kuja Lannesintie 0 Vasavägen Hälle b ergsv. Kauparbergsg. 0 5 Itäväylä Rosenlundsg. v. Skutnabbavägen 4 3 Myllym.k. 5 Etelän. koulu Isokatu Host. 4 Etelänummik Södermalmsg. Herrholmink. 8 Idrottsgård Urheilutalo 9 Pinnonäsgatan 8 4 Förs.hem Seurak.koti Lapinneva Jääräniitynt. Länsiväylä 47 Svartmattv ägen Mustamatintie 9 33 Brunbergsv Kivilösvägen 0 7 Kyrkostrandsgatan Smedsintie Ungd. husb Myllytie Bagarnäsv. Tengströminkatu Vallikatu Länsikuja Västerm almsbr. Rådmgr. 5 Rådhusgatan Fäbodav ägen Savukatu 4 Pietarilankatu Pederstad sg Spireav Videvägen Bennäsvägen 35 Studiebostäder Opiskelija-asunnot 5 Västerleden Joh.gr. 3 Lukasgr. Markusgr. Matteusgr. Kyrkvärdsvägen Tennis Center 8 Korkeavuorentie Högbergsvägen Skrivaregränd 3 Optima Lann äslund Viskaalintie Kuovintie Viklontie Kurjentie Nya Bennäsvägen Tapaninniemi Hemst. Lappörarna 5 Staravägen 5 0 Starast. 3 8 Vägmästarvägen N Söderåkern Staffansnäsvägen Örsliden 5 7 Svedjenabbag. 8 9 Käsit.k. 6 De Gaml. Hem Puutarhakatu Dagh. Päiväk. Museo Museum Dagh. Päiväk. 33 Trädgårdsgatan 6 Tellushallen Tellushalli Dagh. Päiväk. 35 Lapinnevantie Lappnäsv Lapinniement Fogdevägen 5 Fårgr. Oinaansaari 3 4 Laidunt. Kogr. 4 Beckasinvägen 3 7 Herdev. 8 vägen 7 Kaplansv 3 4 Paimenentie 4 Eko-p Nynäs Väster- Lä malmstorg ns in um menkatu Pörkenäsgatan Pörkenäsinkatu 5 K S LÄGESKARTA SIJAINTIKARTTA BILAGA LIITE 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm

74 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm MARKÄGOFÖRHÅLLANDEN MAANOMISTUSKARTTA BILAGA LIITE en 3 7 4: 7 4 4: K : : 4: Vanhalukkarintie :0 04 6:5 6:58 6: K : 6: M50 4:44 4: Tiemestarintie 6 4:7 38K5 7 0 Vägmästarvägen 5 M60 6:86 6:37 Staffansnäsvägen 6:58 38K6 Tapanintie 38K 003 6:68 6:38 6:9 M60 6: :9 M :38 4 Starastigen 4 Staranpolku :98 Starantie 3 6:3 6 4: 4:44 3 6:4 3 6:3 6: II 6:67 6: M60 6:35 6 6:3 M : M P Pietarsaaren ohikulkutie 6:0 6:65 6: 6: : :0 6:69 6:80 :5 7 6: :9 6:65 3 4:36 4:37 4: :33 6:8 4: :63 6:3 4: m 4 6:63 4:45 6:64 3 STADENS MARK KAUPUNGIN MAATA PRIVAT ÄGD MARK YKSITYISTEN MAATA

75 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm UTDRAG UR TIDSENLIG DETALJPLAN OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA BILAGA 3 LIITE m

76 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm et AP UTDRAG UR GENERALPLAN OTE YLEISKAAVASTA AP AP nviken olahti a Bonäset Västanpå Läntelä Bonäs Majaniemi AP AP AK AK AP P P P Baggholmen Oinaansaari AP AK AK AP AK P P AP P AP Västermalm Länsinummi AP P AP AP P AP AP P AK P P Centrum AK C P P Keskusta LP AK AP AK P AP AP AK P AK AP EH P AP AP AP AP T LP LP Lappfjärden Lapinneva P AP P P lm AP Kyrkostrand Kirkkoranta P P LR AP Sikören Siikaluoto AP Kivilös BILAGA 4 LIITE 4 AP S K Pede T Verkviken AP Staffansnäs Tapaninniemi Lappörarna Skaget näsmarken Örsliden Raparna Kärret Söderåkern Staraby Pennviken Luditrä m Skutnabba

77 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm DETALJPLAN KARTA OCH BESTÄMMELSER ASEMAKAAVAKARTTA JA MÄÄRÄYKSET BILAGA 5 LIITE : 5 4 mmelklockarsvägen : 7 4 4: K :67 4: 4: Vanhalukkarintie :0 rp0 rp :5 6:58 6: K : TAPANINNIEMEN HUOLTOTIE TT ET- 5 6 I ap/00m e= :44 M50 6 4:7 0 4:7 38K5 Vägmästarvägen 6:37 6: STAFFANSNÄS 0 60 TAPANINNIEMI 5845 M :86 4 rp Tiemestarintie rp4 8 TIEMESTARINTIE.5 40 Staffansnäsvägen 6:58 38K Tapanintie 38K :68 6:38 6:9 M60 9 rp :69 rp47 6:9 M :38 80 Starastigen : Staranpolku 7 Starantie : STAFFANSNÄS SERVICEVÄG VL- 4: FÄLLBACKA VIERUMÄKI 6: rp :3 rp 6:3 M M50 5 6: rp8 38P : II :67 Pietarsaaren ohikulkutie : : : M60 6: : 6: :00 6:80 STAFFANSNÄS SERVICEVÄG TAPANINNIEMEN HUOLTOTIE 47 LT : :0 6:69 6: :9 6:65 3 4:36 4:37 4: :33 6:8 4: :63 6:3 4: m 4 4 6:63 4:45 6: : :94 0 /3

78 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm DETALJPLAN KARTA OCH BESTÄMMELSER ASEMAKAAVAKARTTA JA MÄÄRÄYKSET BILAGA 5 LIITE 5 VL- LT ET- OMRÅDE FÖR NÄRREKREATION, VARS SKOGSTYP UTGÖR ETT VIKTIGT FÖREKOMSTOMRÅDE FÖR FLYGEKORRE. OMRÅDET SKALL SKÖTAS SPECIELLT AVSEDD FÖR FLYGEKORRARNAS ANVÄNDNING SOM EKOKORRIDOR OCH LIVSMILJÖ. Lähivirkistysalue, jonka metsätyyppi muodostaa tärkeän esiintymisalueen liito oraville. Alue tulee hoitaa erityisesti liito oravien käyttöön tarkoitettuna ekokäytävänä ja elinympäristönä. OMRÅDE FÖR ALLMÄN VÄG. Yleisen tien alue. KVARTERSOMRÅDE FÖR DEPÅER SOM BETJÄNAR SAMHÄLLSTEKNISK FÖRSÖRJNING. PÅ KVARTERSOMRÅDET FÅR UPPFÖRAS LAGER OCH MASKINHALLAR SAMT BYGGNADER SOM RYMMER SERVICEUTRYMMEN, ARBETSRUM OCH SOCIALE URTYMMEN. Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien varikkojen korttelialue. Korttelialueelle saa rakentaa varastoja ja konesuojia sekä huoltotiloja ja työhuoneita käsittäviä rakennuksia sosiaalitiloineen. LINJE 3 M UTANFÖR PLANEOMRÅDETS GRÄNS. 3 m kaava alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. STADSDELSGRÄNS. Kaupunginosan raja. KVARTERS KVARTERSDELS OCH OMRÅDESGRÄNS. Korttelin, korttelinosan ja alueen raja. GRÄNS FÖR DELOMRÅDE. Osa alueen raja. RIKTGIVANDE GRÄNS FÖR OMRÅDE ELLER DEL AV OMRÅDE. Ohjeellinen alueen tai osa alueen raja. KRYSS PÅ BETECKNING ANGER ATT BETECKNINGEN SLOPAS. Risti merkinnän päällä osoittaa merkinnän poistamista. 38 STADSDELSNUMMER. Kaupunginosan numero. STAFF STADSDELS NAMN. Kaupunginosan nimi. 6 KVARTERSNUMMER. Korttelin numero. TAPANIN I NAMN PÅ GATA ELLER ANNAT ALLMÄNT OMRÅDE. Kadun tai muun yleisen alueen nimi. ROMERSK SIFFRA ANGER STÖRSTA TILLÅTNA ANTAL VÅNINGAR I BYGGNADER, BYGGNAD ELLER DEL DÄRAV. Roomalainen numero osoittaa rakennusten, rakennuksen tai sen osan suurimman sallitun kerrosluvun. /3

79 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm DETALJPLAN KARTA OCH BESTÄMMELSER ASEMAKAAVAKARTTA JA MÄÄRÄYKSET BILAGA 5 LIITE 5 e = 0,0 EXPLOATERINGSTAL, DVS. FÖRHÅLLANDET MELLAN VÅNINGSYTAN OCH TOMTENS YTA. Tehokkuusluku eli kerrosalan suhde tontin pinta alaan. INSTRUKTIV BYGGNADSYTA. Ohjeellinen rakennusala. DEL AV OMRÅDE SOM BÖR PLANTERAS. Istutettava alueen osa. TRÄDRAD SOM BÖR PLANTERAS Istutettava puurivi. UNGEFÄRLIGT LÄGE FÖR IN OCH UTFART. Ajoneuvoliittymän likimääräinen sijainti. DEL AV GATUOMRÅDES GRÄNS DÄR KÖRFÖRBINDELSE ÄR FÖRBJUDEN. Katualueen rajan osa, jonka kohdalta ei saa järjestää ajoneuvoliittymää. ap/00m BETECKNINGEN ANGER PER HUR MÅNGA KVADRATMETER VÅNINGSYTA EN BILPLATS BÖR ANLÄGGAS. Merkintä osoittaa, kuinka monta kerrosalaneliömetriä kohti on rakennettava yksi autopaikka. SKÄRSKILDA BESÄMMELSER: ERITYISMÄÄRÄYKSET: ET- KVARTERSOMRÅDET FÅR HA ENDAST EN IN OCH UTFART FÖR TUNGA FORDON OCH DEN SKALL PLACERAS MOT STAFFANSNÄS SERVICEVÄGEN. MOT VÄGMÄSTAREVÄGEN OCH STAFFANSNÄSVÄGEN FÅR IN OCH UTFARTER AVSEDDA FÖR PERSONALENS OCH KUNDERNAS LÄTTA FORDON PLACERAS; IN OCH UTFARTERNA FÅR VARA HÖGST 4 METER BREDA. KVARTERSOMRÅDETS TOMTDELAR MOT VÄGMÄSTAREVÄGEN, STAFFANSNÄSVÄGEN OCH GAMLAKLOCKARSVÄGEN BÖR PLANTERAS MED EN MINST 5 METER BRED PLANTERINGSREMSA. KVARTERSOMRÅDETS TOMTDELAR SOM ANVÄNDS FÖR ÖPPEN LAGRING BÖR SKYDDAS FÖR INSYN MOT GRANNTOMTER OCH GATUOMRÅDEN MED ETT TÄTT STAKET ELLER BUSKAGE. Korttelialueella saa olla vain yksi ajoneuvoliittymä raskasta kalustoa varten ja se on liitettävä Tapaninniemen huoltotiehen. Tiemestarintiehen ja Tapaninniementiehen saa liittää henkilökunnan ja asiakkaiden kevyille ajoneuvoille tarkoitettuja ajoneuvoliittymiä joiden kulkuaukko saa olla enintään 4 metriä leveä. Korttelialueen Tiemestarintien, Tapaninniementien ja Vanhalukkarintien puoleiset tontinosat on istutettava katualuetta vasten vähintään 5 metrin leveällä istutuskaistaleella. Korttelialueen avovarastoimiseen käytettävät tontinosat on näkösuojattava naapuritontteja ja katualueita vasten umpiaidalla tai tiheällä pensasistutuksilla. 3/3

80 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm FLYGBILD ILMAKUVA BILAGA 6 LIITE m

81 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt Pietarsaari tilavaraussuunnitelma 4..05

82 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 4(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 Maanmittauslaitoksen Ortoilmakuva- ja Peruskarttarasteriaineistoa 09/04 Geologian tutkimuskeskuksen Maaperäkartta : /04

83 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 5(0) Tilavaraussuunnitelma Sisältö LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 6. Suunnittelukohde 6. Aikaisemmat suunnitelmat 6.3 Maankäyttö ja kaavoitus 7.4 Liikenne 0.5 Ympäristö ja maisema.6 Maaperä.7 Liikenteelliset ja maankäytölliset tavoitteet TOTEUTUSVAIHTOEHDOT 3. Mitoitus 3. Liittymävaihtoehdot 3.3 Liikenteellinen toimivuus 6.4 Tie- ja katujärjestelyt 6.5 Erikoiskuljetukset 6.6 Julkinen liikenne 6.7 Jalankulku ja pyöräily 7.8 Meluntorjunta 7.9 Rakentamiskustannukset 7 3 VAIKUTUKSET 8 3. Liikenteelliset vaikutukset 8 3. Vaikutukset asemakaavoitukseen Meluvaikutukset Vaikutukset luontoon, kasvillisuuteen ja eläimistöön Vaikutukset vesistöihin, pinta- ja pohjavesiin Vaikutukset ympäristöön, maisemaan ja kulttuuriarvoihin Vaikutukset maankäyttöön sekä ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen Riskit 9 4 SUUNNITELMAN LAATIJAT JA YHTEYSHENKILÖT 0 LIITTEET: Liite Suunnitelmakartta vaihe Liite Suunnitelmakartta vaihe Liite 3 Pituusleikkaukset

84 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 6(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA. Suunnittelukohde Suunnittelun kohteena on tilavaraussuunnitelman laatiminen maantielle 749, Skutnabbantie. Kuvassa on esitelty suunnittelualue, joka sijaitsee Pietarsaaren kaupungin ja Pedersören kunnan rajalla. Tilanvaraussuunnitelma laaditaan alueelle tulevan uuden asutuksen ja siitä aiheutuvan liikenteen kasvun sekä Pietarsaaren kaupungin uuden varikkoalueen vuoksi. Maantien 749 pohjoispuolella kulkee pyöräily- ja jalankulkuväylä. Starabyntien varteen Pedersören kunnan puolelle on yleiskaavassa esitetty pientaloasusta. Uuden asutuksen ja lisääntyvän liikenteen vuoksi Starabyntien liittymä on tarkoitus parantaa ja siirtää n. 50 m koilliseen päin. Starabynliittymän suunnittelu ei kuitenkaan kuulu tähän tilavaraussuunnitelmaan. Pietarsaaren kaupungin uudelta varikolta on tarkoitus rakentaa uusi katuyhteys maantielle 749. Tulevaisuudessa tätä yhteyttä käyttää myös kaavoitettavan asuntoalueen liikenne. Kuva. Suunnittelualueen sijainti kartalla. Aikaisemmat suunnitelmat Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 040 Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman 040 on laatinut Ramboll vuonna 04. Liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteena on luoda edellytykset maakäytön ja liikenteen yhteensovittamiseksi, kehittää Pohjanmaan

85 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 7(0) Tilavaraussuunnitelma saavutettavuutta ja liikkumisen mahdollisuuksia sekä parantaa kuljettamisen toimintaedellytyksiä..3 Maankäyttö ja kaavoitus Pohjanmaan maakuntakaava 030 Suunnittelualueella on voimassa Pohjanmaan maakuntakaava 030. Pohjanmaan liiton maakuntavaltuusto on hyväksynyt kaavan ja kaava on vahvistettu ympäristöministeriössä..00. Maakuntakaavassa Tapainniemen suunnittelualue on osoitettu maantien 749 pohjoispuolella taajamatoimintojen alueeksi. Maantien 749 eteläpuoleinen alue on osoitettu rakennetuksi alueeksi. Maantien 749 eteläpuolella kulkee Pietarsaaren päävesijohto. Kaavassa on myös merkitty suunnittelualueen läheisyyteen maantien 749 eteläpuolelle kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta maakunnallisesti tai paikallisesti arvokas alue. Kuvassa on ote Pohjanmaan maakuntakaavasta 030. Maakuntakaavaa on myöhemmin täydennetty vaihemaakuntakaavoilla ja. Kuva. Ote Pohjanmaan maankuntakaavasta (Pohjanmaan liitto) Vaihemaakuntakaava Vaihemaakuntakaava käsittelee kaupallisten palveluiden sijoittumista Pohjanmaalla. Vaihemaakuntakaava on hyväksytty maakuntavaltuuston kokouksessa ja on saanut suurilta osin ympäristöministeriön vahvistuksen Vaihemaakuntakaava Vaihemaakuuntakaava käsittelee uusiutuvia energialähteitä. Maakuntavaltuusto on hyväksynyt vaihemaakuntakaavan.5.04 ja se on tällä hetkellä ympäristöministeriössä vahvistettavana.

86 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 8(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 Pohjanmaan maakuntakaava 040 Pohjanmaan maakuntahallitus päätti kokouksessaan käynnistää Pohjanmaan maakuntakaavan 040 laatimisen. Kaava laaditaan koko maakunnan ja sen eri yhteiskunnalliset toiminnot kattava kokonaismaakuntakaavana. Tavoitteena on hyväksyttää kaava vuonna 08. Uusi maakuntakaava korvaa vahvistuttuaan Pohjanmaan maakuntakaavan 030 ja sen vaihemaakuntakaavat. Yleiskaava Pietarsaaren yleiskaavan päivitys on aloitettu vuonna 000. Yleiskaavaa on tarkennettu muutosehdotusten pohjalta kahdesti vuosina 006 ja 007. Päivitetty yleiskaava, Pietarsaaren kaupungin yleiskaava 00, on hyväksytty kaupunginvaltuustossa Yleiskaava ei ole lainvoimainen eikä oikeusvaikutteinen. Kuvassa 3 on ote yleiskaavasta. Yleiskaavaehdotuksen mukaan Pietarsaaren liikennejärjestelmää tulee kehittää siten, että eri kaupunginosien välinen liikenne kulkisi omilla siihen suunnitelluilla liikenneväylillä. Näin asuinaluiden läpi kulkeva liikenne ja katuverkon rasitys vähenesivät nykytilanteesta. Tapainniemen suunnittelualue maantien 749 pohjoispuolelta on yleiskaavassa merkitty maaseutumaiseksi alueeksi, millä halutaan säilyttää alueiden luonnonarvot ja rajata alueet syleilynä siten, että ne sulkevat piiriinsä maa- ja metsätalouden, haja-asutuksen, kalastuksen, metsästyksen ja jokamiehenoikeuden. Yleiskaavassa maantien 749 pohjoispuolelle on merkitty kevyen liikenteen väylä. Kuva 3. Ote Pietarsaaren yleiskaavasta 00 Kirkonkylän osayleiskaava Pedersören kunnan Kirkonkylän osayleiskaava on hyväksytty Pedersören kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa Osayleiskaavassa maantien 749 ja Starabyntien varsi on kaavoitettu AP- alueeksi, mikä on tarkoitettu maanläheisiä asumismuotoja sekä tällaista asumista palvelevia ja rikastuttavia kaupunkitiloja ja toimintoja varten. Kuvassa 4 on ote Kirkonkylän osayleiskaavasta.

87 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 9(0) Tilavaraussuunnitelma Kuva 4. Ote Kirkonkylän osayleiskaavasta (Pedersören kunta) Asemakaava Suunnittelualueella on Pietarsaaren puolella voimassa asemakaava, joka kattaa 8 Kirkkorannan ja 38 Tapaninniemen katu- ja lähivirkistysalueet. Asemakaava on hyväksytty Pietarsaaren kaupungin valtuustossa ja vahvistettu Ympäristöministeriössä Kuvassa 5 on esitetty suunnittelualueella ote voimassa olevasta asemakaavasta. Suunnittelualueella ei ole Pedersören kunnan puolella voimassa olevaa asemakaavaa. Kuva 5. Suunnittelualueella voimassa oleva asemakaava

88 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 0(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 Suunnittelualueelle ja tämän läheisyyteen kaavailtu uusi asemakaavarungon luonnos (0) on esitetty kuvassa 6. Kuva 6. Otsolahden, Tapaninniemen ja Lapinnevan täydennysrakentamispotentiaalin kaavarunko (0).4 Liikenne Maantien 749 keskimääräinen vuorokausiliikenne (KVL, tierekisteri 8..05) suunnittelualueella on noin 3 44 ajoneuvoa vuorokaudessa, josta raskaan liikenteen osuus on noin 89 ajoneuvoa vuorokaudessa (6 %). Maantien 749 nopeusrajoitus tarkastelualueella on 80 km/h. Maantien 749 keskimääräinen vuorokausiliikenteen (KVL) on vuonna 030 ennustettu olevan ajoneuvoa/vrk, josta raskaan liikenteen osuus 6 %. Maantie 749 kuuluu suunnittelukohteen kohdalla suurten erikoiskuljetusten verkkoon.

89 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari (0) Tilavaraussuunnitelma Ympäristö ja maisema Suunnittelualueelta on laadittu luonto- ja lepakkoselvitys. Kuvassa 7 on esitetty liito-oravien levinneisyys suunnittelualueella. Metsä on hiljattain kaadettu liito-orava-alueen pohjoispuolelta. Osa suunnittelualueesta on osoitettu säilytettäväksi liito-oravien elinympäristönä. Kuvassa 8 on esitetty suojeltavaksi osoitetun alueen laajuus sekä liito-oravien kulkureitit. Metsä kaadettu Kuva 7. Liito-oravien levinneisyys suunnittelualueella Kuva 8. Liito-oravien elinympäristönä säilytettävä alue

90 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari (0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 Suunnittelualueella ja siitä itään ja pohjoiseen on Tapaninniemen pientalovaltaista asuinaluetta. Luonnonoloiltaan suunnittelualue on pääosaltaan mänty- ja kuusivaltaista sekametsää iältään vuotta. Suunnittelualueen länsipuolella on puro / oja ja soistuvaa aluetta. Varsinaisella suunnittelualueella ei ole tiedossa arvokkaita luonnonsuojelulain mukaisia suojeltavia luontotyyppejä eikä metsä- ja vesilain tarkoittamia erityisen tärkeitä elinympäristöjä. Suunnittelualueella ei ole pohjavesialuetta. Lähimmät pohjavesialueet ovat Roska ja Bredskär ja ne sijaitsevat noin puolen kilometrin päässä suunnittelualueen länsipuolella. Kummatkin pohjavesialueet ovat luokiteltu vedenhankinnan kannalta tärkeäksi alueeksi luokkaan I..6 Maaperä Suunnittelualue on maaperältään hiekkamoreenia. Moreenialueilla kallionpinta saattaa olla suhteellisen lähellä maanpintaa vaikka alueella ei avokalliota olekaan. Kuvassa 9 on esitetty suunnittelualueen maaperäkartta. Kuva 9. Suunnittelualueen maaperäkartta.7 Liikenteelliset ja maankäytölliset tavoitteet Työn tavoitteena on tutkia Pietarsaaren kaupungin uuden asuinalueen sekä varikkoalueen katuyhteyden liittymäpaikan eri vaihtoehtoja maantielle 749. Erityisesti varikkoaleen liikenteen ohjaaminen oman liittymän kautta maantielle 749, pois Tapaninniemen asunalueelta, on asetettu Pietarsaaren kaupungin toimesta tavoitteeksi. Toimenpiteellä voidaan turvata liikennejärjestelyjen toimivuus ja maankäytön kehittyminen Pietarsaaren kaupungin alueella. Suunnitelmassa esitettävät liikenneratkaisut ovat pohjana käynnissä olevalle asemakaavatyölle. Laadittava tilanvaraussuunnitelma toimii lähtökohtana seuraavassa suunnitteluvaiheessa toteutettavaa tiesuunnitelmaa varten. Pietarsaaren kaupungin laatiman asemakaavan ensisijaisena tavoitteena on luoda edellytykset maankäytön kehittymiselle.

91 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 3(0) Tilavaraussuunnitelma TOTEUTUSVAIHTOEHDOT. Mitoitus Suunnittelualue sijaitsee maantien 749 varressa (tieosoite 749/5/ ). Maantien 749 poikkileikkaus on 9,0 / 7,0 metriä, piennarleveys,0 metriä ja kaistojen yhteisleveys 7,0 metriä. Nopeusrajoitus suunnittelualueen kohdalla on 80 km/h. Jalankulku- ja pyöräteiden kokonaisleveydet ovat 3,5 metriä ja ne ovat koko suunnitteluosuudella erotettu välikaistalla viereisestä ajoneuvoliikenteen väylästä.. Liittymävaihtoehdot Suunnittelualueella maantiellä 749 on tällä hetkellä yksi maa- ja metsätalousliittymä. Kuvassa 0 on esitetty suunnittelualueella ja tämän läheisyydessä olevat nykyiset liittymät. Kuva 0. Suunnittelualueen nykyiset liittymät ja kaupungin raja

92 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 4(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 Katuyhteyden liittymäpaikkaa varten tutkittiin kolmea vaihtoehtoa. Liittymävaihtoehdot ovat esitetty kuvissa, ja 3. Kuva. Liittymäpaikan vaihtoehto VE Kuva. Liittymäpaikan vaihtoehto VE Kuva 3. Liittymäpaikan vaihtoehto VE3

93 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 5(0) Tilavaraussuunnitelma Kuva 4. Maantien 749 pituusleikkaus, jossa liittymäpaikat ja näkemät ovat esitetty. Kaikissa vaihtoehdoissa liittymävälien laskemisperusteena käytettiin Rambollin laatimassa raportissa Hietasaaren Kuusisaaren alueen tieverkkosuunnitelma, 0 esitettyä Starabyntien uutta liittymäpaikkaa. Kuvassa 5 on esitetty Rambollin laatima tieverkkosuunnitelma, jossa näkyy Strabyntien uusi liittymä ja linjaus. Lisäksi Vaasantien yhteyteen on osoitettu alikulkukäytävä. Tästä tilavaraussuunnitelmasta Starabyntien liittymän suunnittelu rajattiin pois. Laadittavassa tilavaraussuunnitelmassa päädyttiin tutkimaan vaihtoehdon VE mukaista liittymän paikkaa, koska verrattuna vaihtoehtoon VE liittymäpaikka ei sijaitse mäessä vaan mäen juuressa (ks. kuva 4), jolloin Varikolta tuleva raskas liikenne pääsee liikennevirtaan paremmin mukaan. Lisäksi vaihtoehdossa VE uusi katuyhteys voi kiertää liito-oravien elinympäristöksi osoitetun alueen paremmin. Vaihtoehto VE3 suljettiin pois Varikon etäisyyden sekä yksityistiejärjestelyiden vuoksi. Nykyinen maa- ja metsätalousliittymä katkaistaan ja uuden liittymän paikka osoitetaan jatkosuunnittelun yhteydessä. Kuva 5. Ote tieverkkosuunnitelmasta (Ramboll).

94 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 6(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 Tapaninniemen maankäytön kehittymisen vuoksi tilavaraussuunnitelmassa esitetään liittymän toimenpiteiden vaiheistamista. -vaihe, yhteystarve vain varikkoalueelle Ensimmäisessä vaiheessa maantielle 749 osoitetaan väistötilalla varustettu tulppaliittymä. Levitys tehdään maantien eteläpuolelle. -vaihe, yhteystarve tulevaa maankäyttöä varten Tulevaisuuden maankäytön toteutuessa liittymän kanavointi tulee tarpeelliseksi. Toisessa vaiheessa väistötila muutetaan kanavoiduksi liittymäksi ja liittymän geometriaa parannetaan..3 Liikenteellinen toimivuus Tilavaraussuunnitelmaa varten on laadittu liittymän toimivuustarkastelu. Varikkoalueen liikenne ei kuormita mt 749 liittymää ruuhka-aikoina, vaan varikon liikenne tapahtuu pääsääntöisesti ennen ruuhka-aikoja. Koska sivusuuntien ja pääsuunnalta vasemmalle kääntyvän liikenteen määrät ovat pieniä, ei liittymissä ole tiedossa toimivuusongelmia. Liikenneviraston Tasoliittymät -ohjeen kuvan 4. vasemmanpuoleisen taulukon mukaan Starabyntien liittymässä on tarve vasemmalle kääntymiskaistalle ja varikkoalueen liittymässä väistötilalle. Kummassakaan liittymässä ei ole tarvetta pääsuunnan oikealle kääntymiskaistalle. Tulevaisuuden maankäytön toteutuessa tarvitaan liittymän yhteyteen kanavoitu vasemmalle kääntymiskaista..4 Tie- ja katujärjestelyt Suunnitelma-alueella valtion omistuksessa ovat maantie 749 ja pääsuunnan jalankulku- ja pyöräilyväylä. Pietarsaaren kaupungin omistukseen tulevat asemakaava alueelle sijoittuvat kadut..5 Erikoiskuljetukset Suunnittelualueen läpi kulkee maantietä 749 pitkin suurten erikoiskuljetusten reitti (7 x 7 x 40 m), joka tulee huomioida jatkosuunnittelussa..6 Julkinen liikenne Suunnittelualueelle, liittymän yhteyteen, ei ole osoitettu linja-autopysäkkejä. Lähin pysäkkipari sijaitsee Starabyntien liittymän yhteydessä 00 metrin päässä suunniteltavasta liittymästä. Tuleva maankäyttö (ks. kuva 6) rakentuu lähemmäksi Pietarsaaren keskustaa ja linja-auto liikenteen painopiste on alueen uusissa sisäisissä pysäkeissä, eikä pysäkkien toteuttamiselle suunniteltavan liittymän yhteyteen ole tarvetta. Lisäksi pysäkkiväli muodostuisi tiheäksi, mikäli uudet pysäkkiparit osoitettaisiin suunnittelualueelle. Maantietä 749 kulkee niin lähi- kuin kaukoliikennelinja-autovuoroja.

95 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 7(0) Tilavaraussuunnitelma Jalankulku ja pyöräily Maantien 749 pohjoispuolella kulkee nykyinen jalankulku- ja pyöräilyväylä, jota varten katuliittymään tehdään saareke. Muuten jalankulku- ja pyöräilyväylä säilyy nykyisellään..8 Meluntorjunta Tilavaraussuunnitelman toimenpiteet eivät edellytä melusuojausta, koska kohdalla ei ole olemassa olevaa. Melusuojauksen tarve ratkaistaan jatkosuunnittelussa sekä asemakaavoituksen yhteydessä..9 Rakentamiskustannukset Kustannusarviot perustuvat InInfra.net Fore -hankeosalaskelmiin. Kustannusarviot sisältävät yhteiskustannuksia 46 %. Tilavaraussuunnitelman ensimmäisen vaiheen rakentamiskustannusarvio on x,xx M (alv 0 %, MAKU-indeksi =,8 (00=00)).

96 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 8(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 3 VAIKUTUKSET 3. Liikenteelliset vaikutukset Esitetyt ratkaisut lisäävät maantielle 749 uuden kanavoidun liittymän, jolloin liikenteellinen toimivuus ja turvallisuus heikkenevät. Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuus heikkenee uuden kadun tasoylityksen myötä. Vaikutusta on suunnitelmassa minimoitu riittävillä näkemäalueilla. 3. Vaikutukset asemakaavoitukseen Suunnitteluratkaisut on tehty yhteistyössä Pietarsaaren kaupungin kaavoittajien kanssa. Pedersören kunnan kaavoittajiin tulee jatkosuunnittelussa olla yhteydessä, koska maantien 749 lisätilantarve sijaitsee Pedersören kunnan alueella. 3.3 Meluvaikutukset Tilavaraussuunnitelmassa osoitettu katuliittymä vähentää meluvaikutuksia poistamalla Varikkoalueen raskaan liikenteen ajoneuvot nykyiseltä asuinalueen katuverkolta. 3.4 Vaikutukset luontoon, kasvillisuuteen ja eläimistöön Suunnittelualueella on liito-orava-alue. Suunnitellut ratkaisut kaventavat liitooravien elinympäristöä. Liito-oravien elinalue supistuu myös uusien asemakaavoituksen yhteydessä osoitettavien katuyhteyksien rakentamisen seurauksena. 3.5 Vaikutukset vesistöihin, pinta- ja pohjavesiin Suunnitelmalla ei ole vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin. 3.6 Vaikutukset ympäristöön, maisemaan ja kulttuuriarvoihin Suunnitelmassa esitetyillä ratkaisuilla ei ole suurta vaikutus alueen ympäristöön. Suunnittelualueelle tulevat uudet liittymäjärjestelyt vaativat hieman lisätilaa ja katuliittymät puhkaisevat metsään uuden maastokäytävän. Suunnittelualueella ei ole valtakunnallisesti eikä maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä, joten suunnitelmalla ei ole vaikutusta alueen kulttuuriarvoihin.

97 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7 Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 9(0) Tilavaraussuunnitelma Vaikutukset maankäyttöön sekä ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen Suunnittelualue sijaitsee haja-asutusalueella eikä pysyvää asutusta ole toimenpiteiden välittömässä läheisyydessä. Varikon liikenteen ohjaaminen pois Tapaninniemen asuinalueelta parantaa viihtyisyyttä poistamalla alueelta melu-, tärinä- ja päästöhaittoja. 3.8 Riskit Seuraavassa on lueteltu riskit, joihin tulee kiinnittää huomiota jatkosuunnittelussa: - Maankäytön toteutumisen riskit - Lähialueen asukkaiden ja maanomistajien negatiivinen suhtautuminen tiehankkeeseen ja asemakaavoitukseen - Liito-oravien vaikutus suunnitelmaan Tiesuunnitelmavaiheessa tehdään riskikartoitus, jossa arvioidaan edellä mainitut riskit sekä tarvittaessa täydennetään riskejä.

98 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Maantie 749 Tapaninniemen liittymäjärjestelyt, Pietarsaari 0(0) Tilavaraussuunnitelma BILAGA 7 LIITE 7 4 SUUNNITELMAN LAATIJAT JA YHTEYSHENKILÖT Tämän tilanvaraussuunnitelmaa edeltävän esiselvityksen on laatinut Finnmap Infra Oy. Suunnittelusopimushankkeen on teettänyt Pietarsaaren kaupunki Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen luvalla. Työn ohjauksesta ja päätöksenteosta on vastannut työryhmä, johon ovat kuuluneet Pietarsaaren kaupungista Ben Griep ja Harri Kotimäki. Pohjanmaan ELY-keskuksen edustajana on toiminut Pasi Kivioja ja Finnmap Infra Oy:stä edustajina ovat olleet suunnitelman laadinnasta vastannut Lauri Harjula ja tiesuunnittelusta vastannut Mikko Erjo. Suunnitelmaratkaisuja on esitelty tilaajille, saatu kommentit sekä saatu tilaajan hyväksyntä. Lisätietoja suunnitelmasta antavat: Pietarsaaren kaupunki Ben Griep p ben.griep@pietarsaari.fi Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Liikenne -vastuualue Pasi Kivioja p pasi.kivioja@ely-keskus.fi Finnmap Infra Oy Lauri Harjula p lauri.harjula@finnmap-infra.fi Helsingissä 4. päivänä joulukuuta 05

99 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA 7 LIITE 7

100 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm UTDRAG UR UTRYMMESRESERVERINGSPLANKARTA SKEDE OTE TILAVARAUSSUUNNITELMAKARTASTA VAIHE BILAGA 8 LIITE 8

101 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm UTDRAG UR UTRYMMESRESERVERINGSPLANKARTA SKEDE OTE TILAVARAUSSUUNNITELMAKARTASTA VAIHE BILAGA 9 LIITE 9

102 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm SKISS ÖVER MÖJLIG PLANLÄGGNING AV OMRÅDET MELLAN STAFFANSNÄS, BJÖRNVIKEN OCH BAGGHOLMEN. HAHMOTELMA TAPANINNIEMEN, OTSOLAHDEN JA OINAASAAREN VÄLIMAASTON MAHDOLLISESTA KAAVOITUKSESTA. BILAGA 0 LIITE 0

103 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA LIITE Inventering av flygekorre inom ett detaljplaneområde vid Staffansnäs i Jakobstad Mattias Kanckos Oktober 05 Huvudsjövägen 4 GSM: Nederlappfors info@essnature.com Finland /5

104 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Inledning BILAGA LIITE Staden Jakobstad håller på att inköpa mark och uppgöra en detaljplan för ett skogsområde vid Staffansnäs i södra delen av Jakobstad. Området är sedan tidigare känt som ett förekomstområde för flygekorre och observationer har gjorts allt sedan början av 990-talet. För att kunna bedöma planens inverkan på den utrotningshotade och starkt skyddade flygekorren är det därför motiverat att utföra en grundlig inventering av flygekorre i det berörda området. Företaget essnature och biolog Mattias Kanckos fick i uppdrag av Christer Tonberg på mätningsavdelningen vid staden Jakobstad att utföra inventeringen.. Material och metoder Planeområdet vid Staffansnäs i Jakobstad inventerades den Tidpunkten är enligt gällande rekommendationer något sen för inventering av flygekorre eftersom det rekommenderas att flygekorren inventeras då flygekorrens vårspillning, de av pollen gulfärgade spillningskornen framträder tydligast eller det vill säga under vårvintern. Under inventeringen hittades dock tydliga spillningskorn av flygekorre och en del av spillning var ännu mycket klargul och lätt att hitta. Man hittade också mörka spillningskorn från sommaren och hösten, samt riktigt färska spillningskorn. Det inventerade området framgår av bild. Inventeringsområdet är totalt ca hektar stort och utgörs av ett rätt enhetligt skogsområde. Själva inventeringen utfördes enligt gällande rekommendationer genom att söka efter flygekorrens spillning under framförallt stora granar och aspar eller andra lövträd. Vid inventeringen sökte man även aktivt efter flygekorrens boplatser, endera hålträd, holkar eller ekorrlyor. Koordinaterna för eventuella boplatser fastställdes med hjälp av en bärbar GPS. Noggranheten för GPS:n var ca +/- 5 meter. 3. Resultat 3. Allmän beskrivning av den inventerade området Områdets växtlighet och naturtyper presenteras nedan i sex olika figurer som har något så när enhetlig växtlighet. Figurernas nummer hänförs till numreringen på kartan i bild. Figur. Ca -årig, tät tallplantskog. I plantskogen finns en mycket tät underväxt av lövsly, bl.a. glasbjörk (Betula pubescens) och rönn (Sorbus aucuparia). Figuren är inte lämplig för flygekorre. Figur. Nyligen avverkat område som höglagts och planterats med både tall (Pinus sylvestris) och gran (Picea abies). Plantskogen endast -årig. I fältskiktet dominerar lingon (Vaccinium vitis-idaea), blåbär (Vaccinium myrtillus), duntrave (Epilobium angustifolium), kruståtel (Deschampsia flexuosa), hallon (Rubus idaeus) och vårfryle (Luzula pilosa). Figuren är inte lämplig för flygekorre. Figur 3. Närmare 80-årig, flerårig och mångskiktad granskog. I trädskiktet förekommer ett stort inslag av tall (Pinus sylvestris), gråal (Alnus incana) och björk (Betula sp.). I buskskiktet förekommer rikligt med gran (Picea abies). I fältskiktet påträffas lingon (Vaccinium vitisidaea), blåbär (Vaccinium myrtillus), harsyra (Oxalis acetosella), skogsfräken (Equisetum sylvaticum), vårfryle (Luzula pilosa) och skogsbräken (Dryopteris carthusiana). Skogstypen är frisk moskog (MT). Figuren är lämplig för flygekorre och spillning hittades. /5

105 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA LIITE Bild. Översiktskarta över det inventerade området med de olika växtlighetsfigurerna inritade. Figur 4. Ca 35-årig tallskog. I trädskiktet växer så gott som enbart tall (Pinus sylvestris). I buskskiktet växer lite rönn (Sorbus aucuparia) och gran (Picea abies). I fältskiktet dominerar lingon (Vaccinium vitis-idaea), blåbär (Vaccinium myrtillus), vårfryle (Luzula pilosa). Skogstypen är frisk moskog (MT). Figuren är inte lämplig för flygekorre. Figur 5. Ca 60-årig björkskog med ett underskikt av gran (Picea abies). I öster finns det även rikligt med tall (Pinus sylvestris) i det övre trädskiktet. Figuren försumpad och delvis utdikad. I fältskiktet dominerar skogsfräken (Equisetum fluviatile), blåbär (Vaccinium myrtillus), lingon (Vaccinium vitis-idaea), vårfryle (Luzula pilosa) och linnea (Linnea borealis). Figuren är lämplig för flygekorre och spillning hittades. Figur 6. Över 00-årig granskog med stort inslag av tall (Pinus sylvestris) och vårtbjörk (Betula pendula) i trädskiktet. I buskskiktet växer lite gran (Picea abies). I fältskiktet växer blåbär (Vaccinium myrtillus), harsyra (Oxalis acetosella), lingon (Vaccinium vitis-idaea), linnea (Linnea borealis), vårfryle (Luzula pilosa) och revlummer (Lycopodium annotinum). Skogstypen är frisk moskog. Figuren är lämplig för flygekorre, men ingen spillning hittades. 3/5

106 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Förekomst av flygekorre BILAGA LIITE Inom det inventerade området förekommer flygekorre. Spillning av flygekorre påträffades under många träd och ställvis hittades rikligt med spillning. Även riktigt färsk spillning av flygekorre hittades, vilket visar att även under inventeringstillfället fanns det flygekorre i området. Trots aktivt letande kunde dock inget boträd återfinnas inom det inventerade området. Det finns i området inga risbon och väldigt få hålträd. Endast två högstubbar med hål hittades, men inget av dessa håligheter var bebodda av flygekorre. Mest spillning av flygekorre hittades intill bebyggelsen i öster. Det är därför rätt troligt att flygekorrens rastoch förökningsplats finns i någon holk inne på tomtområdena eller t.o.m. i någon byggnad. Det finns nämligen rätt rikligt med lämpliga holkar kring husen som ligger i anslutning till inventeringsområdet vid Staffansnäs. I området finns fortsättningsvis över 4 hektar lämplig skog för flygekorre, vilket gör att området räcker till för en flygekorrehona med ungar. Observationer av flygekorre framgår av bild. Bild. Karta över inventeringsområdet med förekomsten av flygekorre inritad. 4/5

107 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm Utlåtande och rekommendationer BILAGA LIITE På basen av denna inventering kan man ge följande utlåtande och rekommendationer: - Delar av det inventerade området utgör ett mycket viktigt förekomstområde för flygekorre och även om ingen rast- eller förökningsplats hittades bör delar av området sparas med tanke på flygekorre. Det område som bör sparas framgår av bild 3. Bild 3. Det röda området bör bevaras med tanke på flygekorren. 5/5

108 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA LIITE

109 6, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 6 B, stfm BILAGA LIITE

110 63, STFM :00 JV: 34/07 JAKOBSTADS VATTEN: ANSÖKAN OM ÖVERFÖRING AV OUTNYTTJAD DEL AV 06 ÅRS INVESTERINGSANSLAG TILL ÅR 07 DJV Det av stadsfullmäktige beviljade investeringstak/ -anslag för år 06 var sammanlagt euro. Bruttoinvesteringarna var totalt euro och finansieringsandelarna euro, varvid nettoinvesteringarna var euro. Av anslaget är nu outnyttjat drygt euro. Då alla kostnader är bokförda torde lämna enligt våra uträkningar ca euro. Orsaken till detta var tidtabellssvårigheter med både Dynadisc och det regionala vatten- och avloppsprojektet. Vi framför därför att den outnyttjade andelen av investeringsanslaget 06, dvs euro, överförs till 07. Beslut Verkställande direktören: Direktionen föreslår att stadsstyrelsen för stadsfullmäktige föreslår att Affärsverket Jakobstads Vatten får utnyttja euro, av 06 outnyttjade investeringsanslag för att förverkliga byggandet av det regionala vatten- och avloppsprojektet och effektiveringsprojektet vid Alheda reningsverk. Direktionen för Jakobstads Vatten: Direktionen godkände förslaget. Stst Stadssekreteraren: Av Jakobstads Vattens investeringsanslag blev euro outnyttjade år 06. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att Affärsverket Jakobstads Vatten får använda euro, som blev outnyttjade av investeringsanslaget år 06, för att förverkliga byggandet av det regionala vatten- och avloppsprojektet och effektiveringsprojektet vid Alheda reningsverk år 07. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde

111 63, STFM :00 JV: 34/07 Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige: - att Affärsverket Jakobstads Vatten får använda euro, som blev outnyttjade av investeringsanslaget år 06, för att förverkliga byggandet av det regionala vatten- och avloppsprojektet och effektiveringsprojektet vid Alheda reningsverk år 07.

112 64, STFM :00 CFV: 485/07 JAKOBSTADS HAMN AB: ANHÅLLAN OM BORGENSFÖRBINDELSE Stst Anhållan om borgensförbindelse: Bilaga 55 Stadssekreteraren: Jakobstads Hamn Ab, som helt ägs av staden, anhåller om en borgensförbindelse av staden för två lån. Lånebeloppet är sammanlagt euro ( och ). Lånens användningsändamål framgår av bifogade anhållan om borgensförbindelse. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige beviljar proprieborgen för Jakobstads Hamn Ab:s två lån ( och ), som tillsammans uppgår till,5 miljoner euro. Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde Anhållan om borgensförbindelse: Bilaga 64 Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige beviljar proprieborgen för Jakobstads Hamn Ab:s två lån ( och ), som tillsammans uppgår till,5 miljoner euro.

113 64, STFM :00 / :s bilaga: Bilaga 64, stfm

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2017-06-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 juni 2017 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2018-11-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 november 2018 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2016-05-09 18:00 Mötesuppgifter Tid 9.5.2016 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää, Tua Englund,

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2018-12-10 18:00 Mötesuppgifter Tid 10.12.2018 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal ande Aspvik, Matts Koskela, Kari Björklund, Lars Kull, Bjarne Boström, Peter Lunabba, Maria

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-08-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.8.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 205--6 8:00 Mötesuppgifter Tid 6..205 kl. 8.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Berg, Vesa Luomala, Eero Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää,

Läs mer

Stst Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A

Stst Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A KOMMUNREFORMEN Stst 20.2.2012 99 Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A Remissfrågorna: Bilaga 99 B Stadssekreteraren: Finansministeriet begär utlåtande av kommunerna (kommunfullmäktige) över utredningen som

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2016-01-18 16:00 Möteskallelse Måndagen den 18 januari 2016 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen,

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

-2, STST 2015-03-16 16:00

-2, STST 2015-03-16 16:00 -, STST 0-0-6 6:00 Möteskallelse Måndagen den 6..0 kl. 6:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2016-05-09 16:00 Möteskallelse Måndagen den 9 maj 2016 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II

Läs mer

Ordn. Kandidat Namn Grupp Röster Jämförelsetal nr nr

Ordn. Kandidat Namn Grupp Röster Jämförelsetal nr nr För kännedom meddelas, att centralvalnämnden i Jakobstad fastställt val av ledamöter till stadsfullmäktige i Jakobstad för mandatperioden 2017-2021 enligt följande: Ordn. Kandidat Namn Grupp Röster Jämförelsetal

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, 2018-05-14 18:00 Mötesuppgifter Tid 14.5.2018 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Aspvik, Matts Koskela, Kari Björklund, Lars Kull, Bjarne Boström, Peter Lunabba, Maria

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

KALLELSESIDA. Utfärdat

KALLELSESIDA. Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 8.11.2018 15/344 Sammanträdestid Måndagen den 12 november 2018 kl. 15.45 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets nummer Ärende 240. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 241. VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-03-22 16:00 Möteskallelse Torsdagen 22.3.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2015-09-14 17:00 Möteskallelse Måndagen den 14.9.2015 kl. 17.00, Kulturbyrån, Storgatan 10 Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Harald Wester

Läs mer

KALLELSESIDA Kommungården, sessionssalen

KALLELSESIDA Kommungården, sessionssalen KALLELSESIDA Utfärdat den 19.11.2009 1 Sammanträdestid Måndagen den kl. 10.00 Sammanträdesplats Kommungården, sessionssalen Ärendets nr Ärende 63 Laglighet och beslutförhet 64 Protokolljustering 65 Uppgörande

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

Campus Kungsgården, auditoriet, Kungsgårdsvägen 30 A, Vasa

Campus Kungsgården, auditoriet, Kungsgårdsvägen 30 A, Vasa Sida 1 Sammanträdestid: 30.8.2017 kl. 10.00 Sammanträdesplats: Campus Kungsgården, auditoriet, Kungsgårdsvägen 30 A, 65380 Vasa Närvarande: Medlemskommunernas ombud, se bilaga 15 Paragrafer: 15-21 Underskrifter:

Läs mer

Juridik kring kommunala bolag

Juridik kring kommunala bolag Juridik kring kommunala bolag 12.10.2017 Dotterbolag Jakobstads Företagsfastigheter Ab Jakobstads Energi Ab Jakobstads Alerte Ab Jakobstads Hamn Ab Fastighets Ab Bodgärdet Kiinteistö Oy Jakobstads Gamla

Läs mer

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade.

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. :S Tid: Plats: Närvarande: [dag] kl. [tid] [plats] Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. 1 ÖPPNANDE AV STÄMMAN [Närvarande

Läs mer

-2, BILDN-IS :00

-2, BILDN-IS :00 -2, BILDN-IS 2018-12-04 18:00 Möteskallelse Tisdagen 4.12.2018 kl. 18.00, Idrottsgårdens mötesrum ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Kim Yli-Pelkola, ordförande Trey Howard Jaakko Koskela, viceordförande

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL 2 1 kap. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommun Samkommunens namn: Kvarnen samkommun. Hemort: Kronoby. 2 Medlemskommuner Samkommunens

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat 19.11.2012

KALLELSESIDA Utfärdat 19.11.2012 KALLELSESIDA Utfärdat 6/63 Sammanträdestid Måndagen den 19 november 2012, kl. 10.00 Sammanträdesplats Kronoby Folkhögskola Ärendets nummer Ärende 51. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 52. PROTOKOLLJUSTERING 53.

Läs mer

-2, STST 2015-08-17 16:00

-2, STST 2015-08-17 16:00 -2, STST 2015-08-17 16:00 Möteskallelse Måndagen den 17.8.2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II

Läs mer

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning.

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning. ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO GRUNDAVTAL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Samkommunen för Österbottens förbund. Namnet kan även användas i formen Österbottens förbund.

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-03-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.3.2016 kl. 19.00, Oxhamns skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors Jacob Storbjörk,

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2017-11-16 17:00 Möteskallelse Torsdagen den 16.11.2017 kl.17.00 i Hercules kabinettet, Stadsbiblioteket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Sebastian Holmgård, ordförande

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

-2, TN :00

-2, TN :00 -2, TN 2017-05-30 12:00 Möteskallelse Tisdagen den 30.5.2017 kl. 12.00 i restaurang Pavis, större kabinett, Pavisvägen 2 ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Johan Karjaluoto, ordförande Michael

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-12-12 16:00 Möteskallelse Onsdagen 12.12.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat

KALLELSESIDA Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 13.6.2011 5/53 Sammanträdestid Måndagen den 20 juni 2011, kl. 10.00 Sammanträdesplats Hästöskatan, Hästövägen 940 Ärendets nummer Ärende 41. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 42. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2011 66 Revisionsnämnden TID 28.09.2011 kl. 17:00-20:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Laukas Gunnel viceordförande Backlund

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2017-03-13 18:00 Mötesuppgifter Tid 13.3.2017 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Boström, Peter Mäenpää, Tua Brännbacka-Brunell, Brita Nyman, Kaj Englund, Conny

Läs mer

ÅLANDSBANKEN ABP:s OPTIONSRÄTTER 1998

ÅLANDSBANKEN ABP:s OPTIONSRÄTTER 1998 ÅLANDSBANKEN ABP:s OPTIONSRÄTTER 1998 Ålandsbanken Abp:s ordinarie bolagsstämma har 20.03.1998 (vissa villkor ändrade 18.03.1999 och 16.03.2000) beslutat om en emission av optionsrätter enligt följande

Läs mer

(I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

(I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG TILL BESLUT ENLIGT DAGORDNINGENS PUNKT 16 (I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till

Läs mer

Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Forsberg, Anders Brännkärr, Malin Bjon, Inger. Kronoby, den 14 november Kronoby, den 15 november 2018

Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Forsberg, Anders Brännkärr, Malin Bjon, Inger. Kronoby, den 14 november Kronoby, den 15 november 2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 15/2018 15/344 Sammanträdestid Måndagen den 12 november 2018 kl. 15:46-15:51 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Byggmästar, Liane Myllymäki, Tapani Lindgren,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

Samkommunstämman P R O T O K O L L

Samkommunstämman P R O T O K O L L Samkommunstämman 02 2016 P R O T O K O L L 15.09.2016 Samkommunstämman 15.09.2016 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 02/2016 Tid: 15.09.2016 kl. 16:00 Plats: Inveon, Lundagatan ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 ÖPPNANDE

Läs mer

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24.

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24. NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2018 21 Tid Måndag 24.09.2018 kl. 08.30 Plats Stadsstyrelsens rum, Jakobstad Ärenden som skall behandlas Sida 18 Mötets öppnande 23 19 Val av två protokolljusterare 23 20 Integration

Läs mer

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad.

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 1(7) VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT 1.1.2012 GRUNDAVTAL 1 KAPITLET SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 2 Uppgifter Samkommunen har

Läs mer

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 24 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare 30

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 24 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare 30 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 4/2018 28 Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden Tid Måndag 26.11.2018 kl. 09.00 Plats Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 24 Mötets

Läs mer

KALLELSESIDA. Utfärdat

KALLELSESIDA. Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 4.10.2018 8/101 Sammanträdestid Måndag 8 oktober 2018, kl. 15:30 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Mötet inleds med diskussion om mat- och städupphandlingen. Konsult Pirjo

Läs mer

Arbetsordning. för stadsfullmäktige. i Pargas stad

Arbetsordning. för stadsfullmäktige. i Pargas stad Arbetsordning för stadsfullmäktige i Pargas stad Justerad 11.12.2012 Tillämpas från 1.1.2013 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Fullmäktiges konstituering 2 Fullmäktigegrupper Kallelse till fullmäktiges

Läs mer

Av optionsrätterna betecknas 375.000 med signum 2006A, 375.000 med signum 2006B, 375.000 med signum 2006C och 375.000 med signum 2006D.

Av optionsrätterna betecknas 375.000 med signum 2006A, 375.000 med signum 2006B, 375.000 med signum 2006C och 375.000 med signum 2006D. 1 (5) STOCKMANN OYJ ABP:S OPTIONSRÄTTER 2006 Stockmann Oyj Abp:s styrelse (styrelse) har vid sitt möte den 8.2.2006 beslutat att för Stockmann Oyj Abp:s (bolag) ordinarie bolagsstämma den 21.3.2006 föreslå

Läs mer

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 112 Svenska skolsektionen Tid 16.06.2014 kl. 08.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:23 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Landstingshuset i Stockholm AB Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingshuset i

Läs mer

STST Helsingfors förvaltningsdomstol har medelst sina tre beslut av upphävt beslut, som Hangö stad har tidigare fattat.

STST Helsingfors förvaltningsdomstol har medelst sina tre beslut av upphävt beslut, som Hangö stad har tidigare fattat. Stadsstyrelsen 6 16.01.2017 Stadsstyrelsen 15 23.01.2017 Stadsfullmäktige 1 29.01.2017 Kommunalbesvär / Outi Mc Donald, Olli Mustonen 553/10/2010, 1635/33/2012 STST 16.01.2017 6 Helsingfors förvaltningsdomstol

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars 2015 2 1 Sammanträdestid Torsdag 26 mars 2015 kl. 19.00 19.20. Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Föglö. Närvarande Stig Fellman, ordförande Katarina

Läs mer

-2, STST 2015-06-22 16:00

-2, STST 2015-06-22 16:00 -2, STST 2015-06-22 16:00 Möteskallelse Måndagen den 22 juni 2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen,

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/ Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 1 Sammanträdets öppnande 3. 2 Val av protokolljusterare 3

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/ Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 1 Sammanträdets öppnande 3. 2 Val av protokolljusterare 3 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2008 1 Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden Tid Torsdag 10.01.2008 kl. 09.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets

Läs mer

STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) BESLUT OCH FÖRSLAG RÖRANDE MINSKNING AV AKTIEKAPITAL OCH EMISSION AV UNITS M.M.

STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) BESLUT OCH FÖRSLAG RÖRANDE MINSKNING AV AKTIEKAPITAL OCH EMISSION AV UNITS M.M. STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) BESLUT OCH FÖRSLAG RÖRANDE MINSKNING AV AKTIEKAPITAL OCH EMISSION AV UNITS M.M. I. Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen samt minskning av aktiekapitalet

Läs mer

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande:

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande: Sammanslagningsavtals bilaga 2 Den nya kommunens förtroendeorganisation 1.6 31.12.2019 Sammanslagningsstyrelsen bereder inledandet av den nya kommunen. Sammanslagningsstyrelsen ansvarar för genomförandet

Läs mer

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avsnitt Sida 1. PARTER... 1 2. BAKGRUND... 1 3. PARTERNAS MÅLSÄTTNING med bolaget... 1 4. FINANSIERING OCH VINSTUTDELNING... 2 5.

Läs mer

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl 1 Sammanträdestid: Onsdagen den, kl. 15.00 Sammanträdesplats: Kronoby gymnasium 14 Sammanträdets öppnande 3 15 Val av protokollsjusterare 3 16 Godkännande av föredragningslistan samt komplettering med

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE /12

Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE /12 FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 24.1.2012 1/12 Sammanträdestid Tisdag 24.1.2012, kl. 19.00 Beslutande Övriga närvarande, sammanträdesrummet x Höglund, Roger x Lindblom,

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI. Milla Kallioinen Förvaltning och beslutsfattande

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI. Milla Kallioinen Förvaltning och beslutsfattande STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI Milla Kallioinen Förvaltning och beslutsfattande Utbildningens innehåll Att fungera som förtroendevald Beslutsfattande Checklista för förtroendevalda KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDAS

Läs mer

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK NSTRUKTON FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNNGSVERK Godkänd av Karleby stadsfullmäktige den 12 maj 2003, ändrad av fge 25.10.2010 77. Träder i kraft den 1 januari 2004 1 KAPTLET RÄDDNNGSNÄMNDEN

Läs mer

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård 1(8) för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Kust-Österbottens

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD Godkänd 18.9.1997 Träder i kraft 1.10.1997 Ändring godkänd av stge 26.3.2012 Ändring godkänd av stge 10.12.2012 I kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Konstitueringen

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-03-11 16:00 Möteskallelse Onsdag 11.3.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.3.2019 1/19 Tid: Tisdagen den 26 mars 2019 kl. 9.30 10.45 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

ARVODESSTADGA för förtroendevalda och tjänsteinnehavare

ARVODESSTADGA för förtroendevalda och tjänsteinnehavare 1 MALAX KOMMUN ARVODESSTADGA för förtroendevalda och tjänsteinnehavare Godkänd av fullmäktige 25.2.2008 Tillämpas från 1.1.2008 Ändrad av fullmäktige 12.12.2011 Tillämpas från 1.1.2012 Ändrad av fullmäktige

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat

KALLELSESIDA Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 12.5.2016 4//45 Sammanträdestid Onsdagen den 18.5.2016, kl. 19.00 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets nummer Ärende 33. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 34. PROTOKOLLJUSTERING 35. OFFERTER

Läs mer

Styrelsens för AB Geveko (publ) förslag och beslut i samband med nyemission med företrädesrätt för aktieägarna

Styrelsens för AB Geveko (publ) förslag och beslut i samband med nyemission med företrädesrätt för aktieägarna Styrelsens för AB Geveko (publ) förslag och beslut i samband med nyemission med företrädesrätt för aktieägarna Styrelsens förslag och beslut innefattar följande: A Styrelsens för AB Geveko (publ) förslag

Läs mer

Sammanträdesdatum 18.3.2015

Sammanträdesdatum 18.3.2015 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2015 1/1 Sammanträdestid Onsdagen den 18 mars 2015, kl. 10:00-11:20 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Granvik, Nils-Anders Ahlskog, Holger Björkfors,

Läs mer

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande:

Den nya kommunens sammanslagna fullmäktige väljer för den återstående mandattiden alla organ i den nya kommunen enligt följande: Sammanslagningsavtals bilaga 2 Den nya kommunens förtroendeorganisation 1.6 31.12.2019 Sammanslagningsstyrelsen bereder inledandet av den nya kommunen 1.1.2020. Sammanslagningsstyrelsen ansvarar för genomförandet

Läs mer

Samkommunstyrelsen Föredragningslista 27.5.2013

Samkommunstyrelsen Föredragningslista 27.5.2013 Samkommunstyrelsen Föredragningslista 6/2013 SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdesnummer Sammanträdestid Sammanträdesplats 6/2013 Måndag kl. 09.00 Optima, Hagagränd 3, Terjärv Beslutande Kenneth Holmgård,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Aktieägarna i Moberg Derma AB, 556697-7426 ( Bolaget ) kallas härmed till extra bolagsstämma fredagen den 3 september 2010 kl. 10.00, i Bolagets lokaler,

Läs mer

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 (9) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 102 29.11.2011 En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 Begäran om utlåtande 1.1 Den egentliga begäran om utlåtande

Läs mer

-2, STST 2015-06-08 16:00

-2, STST 2015-06-08 16:00 -2, STST 2015-06-08 16:00 Möteskallelse Måndagen den 8.6.2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 8/ Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 47 Sammanträdets öppnande Val av protokolljusterare 73

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 8/ Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 47 Sammanträdets öppnande Val av protokolljusterare 73 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 8/2007 1 Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden Tid Fredag 10.08.2007 kl. 13.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 47 Sammanträdets

Läs mer

KALLELSESIDA Komungården i Larsmo

KALLELSESIDA Komungården i Larsmo KALLELSESIDA Utfärdat den 8.9.2009 1 Sammanträdestid Måndagen den kl. 10.00 Sammanträdesplats Komungården i Larsmo Ärendets nr Ärende 53 Laglighet och beslutförhet 54 Protokolljustering 55 Ansökan om finansiering

Läs mer

Stämman öppnades Madeleine Rydberger, styrelsens sekreterare. Förteckningen i Bilaga 1 godkändes såsom röstlängd vid stämman.

Stämman öppnades Madeleine Rydberger, styrelsens sekreterare. Förteckningen i Bilaga 1 godkändes såsom röstlängd vid stämman. Protokoll fört vid extra bolagsstämma med aktieägarna i BioInvent International AB (publ), org nr 556537-7263, den 19 juni 2013 i Lund. Närvarande aktieägare: Enligt förteckning i Bilaga 1. Stämman öppnades

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum NEDERVETIL OMRÅDES- NÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7.9.2017 Nr 1/2017 1/1 Sammanträdestid Torsdagen 7.9.2017, kl. 18.00-19.35 Sammanträdesplats Café 13 Beslutande: Ersättare: Ahlstrand, Monica Cainberg, Päivi

Läs mer

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA Nr Sida Kommunstyrelsen 13/2011 1 Sammanträdestid Tisdagen den 13.9.2011, kl.19.00-19.10 Sammanträdeslokal Brandstationen i Finby Närvarande Christer Mattsson, ordförande Ulla-Britt

Läs mer

-2, STST 2015-03-02 16:00

-2, STST 2015-03-02 16:00 -2, STST 2015-03-02 16:00 Möteskallelse Måndagen den 2.3.2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB 2017-10-27 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB Detta avtal

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

LOVISA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 4/2015 FÖRSAMLINGSRÅDET

LOVISA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 4/2015 FÖRSAMLINGSRÅDET LOVISA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 4/2015 FÖRSAMLINGSRÅDET Tid och plats för sammanträdet: torsdag 16.4.2015 kl. 17:00-18:40 i församlingsgårdens stora sal (Drottninggatan 22). Ordförande: Karl af Hällström,

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson Nummer 1/2017 Sammanträdestid kl. 15.00 16.00 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer