Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden"

Transkript

1 Vård- och äldreomsorgsnämnden

2 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 61. Strategi för framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun 62. Projektrapporten Trygga bostäder 63. Flerårsstrategi 2012 för vård och äldreomsorgsnämnden 64. Delårsbokslut Ej verkställda beslut, enligt 4 kap 1 och rapportering enligt 16 kap 6f socialtjänstlagen, kvartal två 66. Yttrande: föreskrifter för tjänsteresor 67. Revidering av regler och tillämpningsföreskrifter för färdtjänst tillåtelse att medföra sällskapsdjur vid färdtjänstresa 68. Ansökan om stimulansmedel Anmälan av delegationer 70. Övriga frågor 71. Meddelanden

3 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 1 Plats och tid Vård och äldreomsorgsnämnden, Kungsgatan 9 kl 16:00 19:30 Paragrafer Beslutande Niklas Hellgren (KD) Anders Sandberg (S) Britt Andersson Näsman (S) Anita Bergström (S) Gurli Ericsson (S) Vanja Larsson (V) Börje Lindberg (M) Ing Marie Molander (C) Alf Olofsson (MP) Kenneth Olsson (FP) Gunilla Wennö (FP) Marianne Wikström (M) Carin Östh (M) Övriga deltagare Utses att justera Agneta Franzén (M) Vivi Anne Nilsson (KD) Novak Vasic (MP) Kristina Lindmark (S) Pernilla Melin, nämndsekreterare Magnus Haggren, förvaltningschef Catharina Johansson, administrativ chef Information: Linda Bergholtz, IT strateg/planeringsledare 61 Andreas Hasselteg, controller Brita Enbom, projektledare 62 Anders Sandberg Justeringens plats och tid Vård och äldreomsorgsförvaltningen, Sekreterare Ordförande Justerande Pernilla Melin Niklas Hellgren Anders Sandberg Anslag / Bevis et är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Vård och äldreomsorgsnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för et Underskrift Vård och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9, Alingsås Pernilla Melin

4 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 2 Information och överläggningar A/ Ny kostorganisation, Magnus Haggren informerar om att KS har beslutat att lägga över kostenheten på Barn och ungdomsförvaltningen B/ Revidering av regler och tillämpningsföreskrifter för färdtjänst tillåtelse att medföra sällskapsdjur vid färdtjänstresa, Magnus Haggren informerar om att ärendet utgår från dagens sammanträde. Det återkommer på sammanträdet i september.

5 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 3 VÄN 61 Dnr Strategi för framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Ärendebeskrivning Samhället och äldreomsorgen står inför stora utmaningar. De äldre blir allt fler, samtidigt som önskemålen och förväntningarna på det äldreomsorgen ska erbjuda förändras. För att kommunens ekonomi ska kunna möta medborgarnas krav krävs god planering och prioritering. Om ett tiotal år står äldreomsorgen inför stora rekryteringsbehov. För att attrahera personal måste äldreomsorgen ses som en attraktiv arbetsgivare som erbjuder goda arbetsvillkor och ett utmanande arbete. Mot bakgrund av ovanstående scenario gav vård och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott förvaltningen i uppdrag att förbereda och presentera formerna kring ett mer långsiktigt arbete där den framtida strategin för äldreomsorgen i Alingsås stakas ut. Strategin ska Ange målbilder för äldreomsorgen i Alingsås Visa i vilken riktning äldreomsorgen ska gå under de kommande åren fram till 2025 Fungera som vägvisare för andra mer konkreta planer och program Ta sin utgångspunkt i kommunens vision, nämndens kvalitetsmål och befolkningsprognoserna och utgöra vård och äldreomsorgsnämndens portaldokument Beredning Under våren 2011 har synpunkter samlats in från flera olika grupper. Dessa synpunkter har gett vägledning om vilka områden som är viktiga att fokusera på i framtiden. Följande målbilder har identifierats: Att bo tryggt Stöd för ett gott åldrande I gemenskap med andra I den äldres tjänst Personalen vägen till god kvalitet Till respektive målbild har ett antal utvecklingsområden formulerats. Många av de inkomna synpunkterna rör saker på detaljnivå och kommer att vara underlag vid framtagandet av mer konkreta planer och program utifrån utvecklingsområdena och strategin.

6 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 4 VÄN 61 Dnr Strategin ska vara ett dokument som i första hand vänder sig till medborgarna. Den ska finnas på hemsidan och tryckas upp som broschyr. Det framtagna förslaget kommer att utvecklas när det gäller layouten och ska kompletteras med bilder. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 9 augusti Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens förslag gällande strategi för framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun.

7 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 5 VÄN 62 Dnr Projektrapporten Trygga bostäder Ärendebeskrivning Olika befolkningsprognoser visar att gruppen äldre personer kommer att öka i Sverige, och detsamma gäller för Alingsås. Idag bor många äldre i bostäder som inte är funktionella och som försvårar att leva ett självständigt och aktivt liv. Detta innebär ett allt större tryck på bostäder som är anpassade efter äldres behov vad gäller tillgänglighet, möjlighet till gemenskap och närhet till kommunikation och service. Projektet skulle samla kunskap, möjligheter och svårigheter i en plattform där nuläget för trygga bostäder redovisas. Ett syfte var även att ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet med att skapa fler trygga bostäder utifrån uppskattade behov. Beredning Projektet har genomförts av en förvaltningsövergripande projektorganisation där vårdoch äldreomsorgsförvaltningen, samhällsbyggnadskontoret, tekniska kontoret, kommunledningskontoret och Alingsåshem har deltagit. Projektet har pågått Projektarbetet har bestått av projektmöten, styrgruppsmöten och studiebesök. I studiebesöket till Karlstad kommun deltog också kommundirektör Susanne Öström och strategichef Katja Ketola. Projektet delades upp i fem arbetspaket där varje deltagande förvaltning ansvarade för ett arbetspaket vardera. Resultatet presenteras i en projektrapport och i den finns även förslag på hur framtida arbete ska bedrivas för att skapa fler trygga bostäder i kommunen. Totalt har 627 antal timmar lagts in i projektet varav projektledaren från vård och äldreomsorgsförvaltningen har lagt in 410 timmar. Projektets budget på SEK har hållits. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 9 augusti Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Projektrapporten avseende Trygga bostäder för äldre i Alingsås godkänns.

8 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 6 VÄN 63 Dnr Flerårsstrategi 2012 för vård och äldreomsorgsnämnden Ärendebeskrivning Vård och äldreomsorgsnämnden skall i enlighet med kommunfullmäktiges beslut den 25 maj 2011, 79 utarbeta förslag till flerårsstrategi för nämndens verksamhet. Vid sidan av de ekonomiska ramarna och de prioriterade målen är personalsituationen en viktig planeringsförutsättning. En personalplan som beskriver hur ett eventuellt rekryteringsbehov skall lösas skall därför ingå i flerårsstrategin. För att det skall vara möjligt att likvärdigt behandla materialet från nämnderna har kommunstyrelsen i ramdokument fastslagit att nämndernas förslag till budget skall vara inom ram. Nämndernas förslag till flerårsstrategi skall innefatta följande rubriker: 1. Ekonomisk ram 2. Investeringar 3. Åtaganden 4. Verksamhetsbeskrivning 5. Kostnader och intäkter per huvudverksamhet 6. Jämtegrering av flerårsstrategi 7. Personalplan Beredning Vård och äldreomsorgsförvaltningen har utarbetat ett förslag till flerårsstrategi i enlighet med kommunstyrelsens beslut om ny styrmodell 25 maj samt i enlighet med anvisningar från kommunledningskontor. Ekonomisk situation samt förslag till åtaganden För att klara det ekonomiska balanskravet och lämna ett budgetförslag inom ram är det förvaltningens uppfattning att kostnadsreducerande åtgärder om cirka 6 7 mnkr behöver genomföras under 2012.

9 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 7 VÄN 63 Dnr De främsta orsakerna till den förväntade obalansen i ekonomin är en högre pris och lönekostnadsökning än uppräkningen av den ekonomiska ramen samt en hög volymökningstakt inom framförallt hemtjänstverksamheten. I budgetförslaget samt i särskild bilaga redovisar förvaltningen förslag på åtgärder för att nå ekonomisk balans under Dessa förslag till åtgärder är: 1. Budgetföljsamhet är högsta prioritet för verksamheten. Respektive verksamhetsansvarig har ett givet uppdrag att där föreslå och vidta åtgärder där underskott förväntas uppstå. 2. Då personalkostnaderna står för den övervägande delen av nämndens samlade kostnader är det i stort sett oundvikligt att nya åtgärder inte kommer att drabba personaltätheten inom vården. Med utgångspunkt i mätningar av personaltäthet så framgår det att Alingsås har en något högre kostnad och bemanning i gruppboendeverksamheten än jämförbara kommuner. Förvaltningen föreslår mot bakgrund av ovanstående att personaltäthet anpassas till en nivå som ligger i linje med jämförbara kommuner. Åtgärderna förväntas ge en besparing om 4,4 mnkr om de genomförs så att en helårseffekt kan uppnås. 3. Inrätta trygghetsboende i Bjärke genom att konvertera delar av befintligt särskilt boende. Åtgärden leder dels till ökade möjligheter för äldre i Bjärkeområdet att erhålla en trygg och anpassad bostad samtidigt som nämndens samlade hyreskostnad kan reduceras. För att klara en verkställighet under år 2012 behöver frågan snabbutredas under hösten Utredningen bör utöver förslag till konvertering även belysa om förslaget mot bakgrund av den demografiska utvecklingen leder till ökad risk för brist på särskilda boendeplatser i Bjärke. 4. Översyn av de samlade resurserna för ledning och administration samt utökad prövning vid återbesättning av tjänster. 5. Den kommunjämförelse som genomförts under 2011 inom ramen för LUFSA projektet visar på att Alingsås i förhållande till övriga kommuner har en hög total hyreskostnad för sina äldreboenden. Mot bakgrund av den kraftiga skillnad som redovisas är det angeläget att analysera orsakerna till den höga hyreskostnaden och om möjligt föreslå åtgärder. Arbetet bör ske i samråd mellan vård och äldreomsorgsförvaltningen, AB Alingsåshem inom ramen för kommunens lokalplaneringsgrupp. 6. Mot bakgrund av den kraftiga ökningen av antalet beviljade timmar inom hemtjänsten kan det finnas skäl att se över tillämpningen av riktlinjerna för bistånd i syfte att reducera det samlade antalet hemtjänsttimmar. En reducering av antalet hemtjänsttimmar med 2,5 procent medför en besparing om ca: 2,1 mnkr. 7. Ökad hemgång från sjukhus i kombination med stopp för köp av externa korttidsplatser. Förslaget innebär ett delvis förändrat arbetssätt genom att vårdplanering mer regelmässig skall ske i hemmet, vissa merkostnader kan uppstå i ett initialskede. På sikt bör förslaget kunna reducera nämndens kostnader för utskrivningsklara patienter samt för köp av externa korttidsplatser med 1,0 mnkr/år. 8. Ett effektiviseringskrav inom hemtjänsten motsvarande en procent per år i tre år. Åtgärden medför en besparing om 850 tkr/år.

10 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 8 VÄN 63 Dnr I förslaget till flerårsstrategi skall nämnderna också beskriva sina förslag till åtaganden som skall beskriva hur respektive ansvarsenhet bidrar till måluppfyllelsen utifrån arbetssätt, resursanvändning, volym och utveckling. Åtagandena skall ange vad som är möjligt för respektive nämnd att uppnå utifrån givna förutsättningar. Till förvaltningens förslag om åtaganden lämnas förslag på indikatorer som gör målen uppföljningsbara. I skrivelse daterad den 1 augusti 2011 föreslår förvaltningen att nämnden antar förslag till flerårsstrategi inklusive personalplan för år Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 9 augusti 49 och beslutade då att hänskjuta beslut i ärendet till nämndens sammanträde den 23 augusti Yrkanden Anders Sandberg (S), Gurli Ericson (S), Britt Andersson Näsman (S), Anita Bergström (S), Vanja Larsson (V) och Alf Olofsson (MP) lämnar följande yrkande: Vi kan inte acceptera de neddragningar som detta medför utan anser att en ramökning om sju miljoner är nödvändigt fr om 2012 Proposition Ordföranden ställer proposition på Anders Sandberg (S) m fl förslag mot förvaltningens förlag till beslut och finner att förvaltningens förslag bifalles. Omröstning begärs. Följande propositionsordning godkänns: Ja röst för bifall till förvaltningens förslag till beslut. Nej röst för bifall till Anders Sandberg (S) m fl förslag till beslut. Ja Gunilla Wennö (FP) Kenneth Olsson (FP) Marianne Wikström (M) Börje Lindberg (M) Ing Marie Molander (C) Carin Öst (M) Niklas Hellgren (KD) Nej Anders Sandberg (S) Britt Andersson Näsman (S) Anita Bergström (S) Gurli Ericson (S) Vanja Larsson (V) Alf Olofsson (MP) Med 7 ja röster mot 6 nej röster antas förvaltningens förslag.

11 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 9 VÄN 63 Dnr Yrkanden, forts Anders Sandberg (S), Gurli Ericson (S), Britt Andersson Näsman (S), Anita Bergström (S), Vanja Larsson (V) och Alf Olofsson (MP) yrkar avslag på följande förslag från förvaltningen avseende åtgärder för att nå ekonomisk balans (se punkterna 1 8 ovan): Punkterna: 2. Då personalkostnaderna står för den övervägande delen av nämndens samlade kostnader är det i stort sett oundvikligt att nya åtgärder inte kommer att drabba personaltätheten inom vården. Med utgångspunkt i mätningar av personaltäthet så framgår det att Alingsås har en något högre kostnad och bemanning i gruppboendeverksamheten än jämförbara kommuner. Förvaltningen föreslår mot bakgrund av ovanstående att personaltäthet anpassas till en nivå som ligger i linje med jämförbara kommuner. Åtgärderna förväntas ge en besparing om 4,4 mnkr om de genomförs så att en helårseffekt kan uppnås. 6. Mot bakgrund av den kraftiga ökningen av antalet beviljade timmar inom hemtjänsten kan det finnas skäl att se över tillämpningen av riktlinjerna för bistånd i syfte att reducera det samlade antalet hemtjänsttimmar. En reducering av antalet hemtjänsttimmar med 2,5 procent medför en besparing om ca: 2,1 mnkr. 8. Ett effektiviseringskrav inom hemtjänsten motsvarande en procent per år i tre år. Åtgärden medför en besparing om 850 tkr/år. Proposition Ordföranden ställer proposition på förvaltningens förslag till beslut mot Anders Sandberg (S) m fl yrkande och finner att förvaltningens förslag bifalles. Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Förvaltningens förslag till flerårsstrategi inklusive personalplan för år 2012 antas. Reservation Anders Sandberg (S), Gurli Ericson (S), Britt Andersson Näsman (S), Anita Bergström (S), Vanja Larsson (V) och Alf Olofsson (MP) reserverar sig till förmån för sina yrkanden. Anteckning Anders Sandberg (S), Gurli Ericson (S), Britt Andersson Näsman (S), Anita Bergström (S), Vanja Larsson (V) och Alf Olofsson (MP) vill lämna följande anteckning till protokollet: Med tanke på årets (2011) underskott på ca 4 mkr och nästa års beräknade underskott på ca 6,5 mkr reserverar vi oss mot neddragningar av personal samt besparingar på 1% per år i hemtjänsten och reducering av antalet hemtjänsttimmar. Exp. KS

12 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 10 VÄN 64 Dnr Delårsbokslut 2011 Ärendebeskrivning I enlighet med den reviderade styrmodellen för Alingsås kommun skall delårsbokslut upprättas per den sista juni, beslutas av kommunstyrelsen i september och antas av kommunfullmäktige. Med anledning av att rapporten skall lämnas till kommunledningskontoret senast hinner inte vård och äldreomsorgsnämnden behandla ärendet innan inlämning. Med anledning av ovanstående medges att nämnden inkommer med protokoll i efterhand. Beredning Vård och äldreomsorgsnämnden har upprättat delårsbokslut i enlighet med den reviderade styrmodell. Rapporten omfattar följande rubriker: Ekonomiskt resultat Ekonomisk sammanfattning Måluppfyllelse och uppfyllelsegrad Styrtal Slutsatser och åtgärder Kostnader och intäkter per huvudverksamhet Utöver ovanstående skall nämnden inkomma med uppföljning av kvalitetsdeklarationer och synpunktshantering. Ekonomiskt resultat samt helårsprognos Vård och äldreomsorgsnämnden redovisar ett negativt delårsresultat med 1,3 mnkr och en negativ helårsprognos för 2011 med 3,0 mnkr. Underskotts prognosen förklaras i första hand av volymökningar i verksamheten samt att övertalighet medfört omställningskostnader under början av Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 9 augusti 48 och beslutade då att godkänna förslaget till delårsbokslut 2011 samt uppföljning av kvalitetsdeklaration och synpunktshanteringen.

13 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 11 VÄN 64 Dnr Vid vård och äldreomsorgsnämndens sammanträde den 23 augusti beslutar en enig nämnd att också fatta följande beslut: Förvaltningen ges i uppdrag att vidta åtgärder för att uppnå ekonomisk balans enligt tidigare beslut i Flersårsstrategin 2012 (VÄN 63). Vård och äldreomsorgsnämnden begär hos kommunstyrelsen att få ianspråkta eget kapital för att täcka eventuellt underskott under Vård och äldreomsorgsnämndens beslut 1. Förslag till delårsbokslut 2011 godkänns. 2. Förvaltningens uppföljning av kvalitetsdeklaration och synpunktshantering godkänns. 3. Förvaltningen ges i uppdrag att vidta åtgärder för att uppnå ekonomisk balans enligt tidigare beslut i Flersårsstrategin Vård och äldreomsorgsnämnden begär hos kommunstyrelsen att få ianspråkta eget kapital för att täcka eventuellt underskott under Vanja Larsson (V) deltar inte beslut nr 3 Förvaltningen ges i uppdrag att vidta åtgärder för att uppnå ekonomisk balans enligt tidigare beslut i Flersårsstrategin Exp. KS

14 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 12 VÄN 65 Dnr Ej verkställda beslut, enligt 4 kap 1 och rapportering enligt 16 kap 6f socialtjänstlagen, kvartal två Ärendebeskrivning En rapporteringsskyldighet införs i socialtjänstlagen 16 kap. 6 f h. Rapporteringen gäller ej verkställda gynnande beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen. Rapporteringen skall ske till socialstyrelsen, kommunens revisorer och kommunfullmäktige. Genom ändringen i socialtjänstlagen (SoL) ska en kommun som inte inom skälig tid tillhandahåller bistånd enligt 4 kap. 1 SoL som någon är berättigad till, enligt beslut från kommunen, åläggas att betala en särskild avgift, en s.k. sanktionsavgift. Till fullmäktige ska nämnden lämna en statistikrapport över hur många gynnande beslut enligt 4 kap. 1 SoL som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. I rapporten ska anges vilka typer av bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som förflutit från dagen för respektive beslut. Uppgifterna i rapporten sak vara avidentifierade. Det ska således inte gå att härleda uppgifterna i rapporten till enskilda personer. Inte heller ska nämnden ange skälen till varför de rapporterade besluten inte är verkställda. Meningen är inte att skapa en diskussion kring enskilda ärenden. Däremot ska det framgå hur stor del av de ej verkställda besluten som gäller kvinnor respektive män. Rapporteringen ska göras en gång per kvartal. Beredning Vid rapporteringstillfälle (innefattande kvartal 2) har vård och äldreomsorgsförvaltningen redovisat 10 individrapporter till socialstyrelsen. Fyra av dessa är återrapporteringar från förra rapporteringstillfället där det både finns personer som tackat nej till erbjudet boende, personer som återtagit sin ansökan samt där verkställighet har skett under perioden. Sex ärenden är nya och av dessa är fyra erbjudna boende inom tre månader, två ärenden är erbjudna boende men inte inom tre månaders intervallet. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 9 augusti Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens kvartals och individrapport som sitt svar till socialstyrelsen och revisorerna. Vård och äldreomsorgsnämnden beslutar att överlämna upprättad statistikrapport till kommunfullmäktige. Exp. Socialstyrelsen, revisorerna samt KF

15 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 13 VÄN 66 Dnr Yttrande: föreskrifter för tjänsteresor Ärendebeskrivning Kommunstyrelsens nu gällande riktlinjer för tjänsteresor i Alingsås kommun antogs av kommunstyrelsen den 7 februari och reviderades av kommundirektören den 1 juni Inom ramen för det pågående projektet om fordonshanteringen i kommunen togs beslut om en översyn av de gamla riktlinjerna. Syftet var att renodla och förtydliga riktlinjerna. De gamla riktlinjerna var inte kända och efterlevdes inte. Det nya förslaget tydliggör chefens ansvar att följa upp efterlevnaden av dokumentet, förslagsvis i internkontrollen. Riktlinjerna föreslås byta namn till föreskrifter i enlighet med kommunens nuvarande styrmodell, där administrativa föreskrifter är den benämning som skall användas på kommuninterna dokument som har både en styrande och stödjande roll. Yttrande Förvaltningen lämnar i skrivelse den 7 juli följande yttrande: I förslaget föreslås att föreskriften kallas Föreskrifter för tjänsteresor i Alingsås kommun. Rubriken skapar viss osäkerhet om vilken slags resor det rör sig om (kan uppfattas som rena tjänsteresor för tjänstemän i Alingsås), varför vi föreslår en rubricering med lydelsen Föreskrifter för resor i tjänsten för anställda i Alingsås kommun som tydligare anger att det gäller alla slags resor som sker i tjänsten. Ordet riktlinjer bör bytas ut mot föreskrift inne i texten. Den prioritetsordning som anges är relevant och efterlevs i stort inom vår verksamhet. Förvaltningen tillämpar däremot inte videokonferenser. Vår uppfattning är att stödet för att använda denna typ av tjänst behöver bli mer tillgängligt för att utgöra ett reellt alternativ. Vård och äldreomsorgsförvaltningen utbildar personal som kör mycket bil i tjänsten i ecodriving. Det sker successivt eftersom utbildningen genomförs inom ram och medför stora kostnader för vikarier. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 9 augusti Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens yttrande angående föreskrifter för tjänsteresor som sitt eget. Exp. KS

16 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 14 VÄN 67 Dnr Revidering av regler och tillämpningsföreskrifter för färdtjänst tillåtelse att medföra sällskapsdjur vid färdtjänstresa Ärendet utgår

17 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 15 VÄN 68 Dnr Ansökan om stimulansmedel 2011 Ärendebeskrivning Regeringen bedömer att kvaliteten i vården och omsorgen om äldre kvinnor och män behöver höjas. Såväl det medicinska omhändertagandet som det sociala innehållet i äldreomsorgen behöver förbättras. Sammantaget behöver åtgärder vidtas för att äldre kvinnor och män och dras anhöriga skall känna trygghet. För att kunna ansöka om medel för år 2011 ställer Socialstyrelsen krav på samverkan mellan kommun och lansting i fyra av de sex utvecklingsområdena. Regeringen har prioriterat följande områden: Läkemedelsgenomgångar, Förebyggande arbete, Demens, Rehabilitering, Kost och nutrition samt det Sociala innehållet. I de fyra först nämnda utvecklingsområdena krävs övergripande samverkan för att respektive huvudman ska kunna erhålla medel för enskilda projekt. En del av medlen får användas för att kompensera kommuner och landsting för de kostnader som uppstår genom ökade krav på dokumentation och inlämning av statistikuppgifter. Beredning Alingsås kommun har under 2011 möjlighet att ansöka om kr. Stimulansmedlen söks för arbete inom områdena kost och nutrition samt förebyggande arbete. Senast den 1 september vill Socialstyrelsen ha ett redovisnigsprotokoll om att nämnden har godkänt ansökan för Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Vård och äldreomsorgsnämnden godkänner ansökan av 2011 års stimulansmedel. Exp. Socialstyrelsen

18 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 16 VÄN 69 Dnr Anmälan av delegationer Ärendebeskrivning Delegering av ärenden inom en nämnd regleras i Kommunallagen 6 kap Vårdoch äldreomsorgsnämnden har överlåtit viss beslutanderätt till ordförande, viceordförande, vård och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott och enskilda kommunala tjänstemän enligt nämndens delegationsförteckning. Dessa beslut skall anmälas till vård och äldreomsorgsnämnden. Beredning Följande delegater har fattat följande beslut enligt delegationsförteckningen under den aktuella perioden: Kategori: förvaltning allmänt Magnus Haggren, förvaltningschef: Nedsättning av eller befrielse från avgift inom ramen för gällande riktlinjer, 16 st Ordförandebeslut (Anders Sandberg v. Ordförande) 2 st: biståndsbeslut om flexibel växelvård samt biståndsbeslut om avlastning i hemmet. Kategori: personuppgiftslagen Magnus Haggren, förvaltningschef: Godkännande av ny behandlingar av personuppgifter: Senior Alert, Svenska Palliativregistret samt bokningssystem av växelvårdsplatser Kategori: förvaltningschefens vidaredelegation Anställningar Karin Grund, enhetschef Visstidsanställning, 1 st 90% Pernilla Andersson, enhetschef Visstidsanställning, 3 st Yvonne Svensson, enhetschef Visstidsanställning, 3st Tillsvidareanställning, 1st

19 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 17 VÄN 69 Dnr Linda Stenfeldt, enhetschef Visstidsanställning, 2 st Tarja Andersson, enhetschef Tillsvidareanställning, 1 st Marianne Jadehill, enhetschef Visstidsanställning, 1 st 75% Per Olof Åström, enhetschef Visstidsanställning, 2 st Maria Wallmyr, enhetschef Visstidsanställning, 13 st Vård och äldreomsorgsnämndens beslut Redovisning av anmälda delegationsbeslut godkänns.

20 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 18 VÄN 70 Övriga frågor Gurli Ericson (S) berättar att hon har praktiserat hos Margareta Mökander (MAS) under sommaren. Detta har varit väldigt givande. Fredagen den 2 september är det invigning av den nya demensavdelningen Nolan på Hagagården. Nämndens ledamöter och ersättare är välkomna att närvara vid detta tillfälle.

21 Vård och äldreomsorgsnämnden Sida 19 VÄN 71 Meddelanden Uppföljning av hemtjänsten och särskilda boenden i nätverket LUFSA, KS , Dnr VÄN Blockförhyrningsavtal för Kaptenens äldreboende, KS , Dnr VÄN Beslut från Socialstyrelsen, tillsynsärende Villa Arelid, Dnr VÄN Avvikelser andra kvartalet på Ängabogården/Kaptenen, Attendo Care, Kostenheten, överflyttning till barn och ungdomsnämnden, skrivelse från kommunledningskontoret, VÄN Information till köpare av korttidsplatser för äldre personer på Villa Arelid, målgruppen äldre upphör, VÄN Överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och Landsting om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2011, beslut från SKL, VÄN Statistik från Svenska Palliativregistret registrerade enheter i Alingsås kommun, statistik från registret den 14 december 2010 samt från halvåret 2011, Dnr VÄN från FSG (Förvaltningens samverkansgrupp)

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2011-01-11 1-3 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 1. Val av ledamöter och ersättare till arbetsutskottet 2011 2014 samt val av ordförande

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 88-94 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 88. Förändrade riktlinjer för dokumentation inom vård- och äldreomsorgsförvaltningen 89. Revidering

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämnden Protokoll

Vård- och äldreomsorgsnämnden Protokoll 1 Vård- Omedelbar justering 33 2 Information överläggningar 33.Våruppföljning ekonomi 2014 34. Ansökan föreningsbidrag 2014 35. KPR vill sänka åldersgränsen för nyttjande av fixartjänsten till 65 år 36.

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-09-22 52-57

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-09-22 52-57 Vård- 52-57 2 Information överläggningar Delårsbokslut 2014... 6 Ej verkställda beslut 2014... 7 Anmälan av delegationsbeslut från 2014... 8 Statistik 2014... 13 Övriga frågor...14 Meddelanden...15 3 Plats

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll arbetsutskott 44-52 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:45 Paragrafer 44-52 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S) v ordf Ingela

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämnden Vård-och 9-19 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 16:00-19:30 Paragrafer 9-19 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Anders Sandberg (S) vice ordf Ingela Andreen (L)

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 84-91 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 84. Förfrågningsunderlag för entreprenad avseende Ängabogården och Kaptenens äldreboenden 85.

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2010-08-24 57-62 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 57. Delårsbokslut 2010 58. Kommunbudget 2011 59. Tillämpning av avgångsstimulans 60.

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2010-09-28 63-71 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 63. Ekonomisk uppföljning 64. Kostnader för införandet av valfrihetssystem och entreprenad

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/föredragningslista Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: 2018-08-27, kl. 14:00 Plats: Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Lokal Sunnerö Micaela Kronberg Thor (M), Ordförande Brita

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 55-64 Vård- och äldreomsorgsnämndens sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 Kl 16:00-18:00 Paragrafer 55-64 Beslutande Niklas Hellgren

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och 12-19 2 Information och överläggningar 12. Lokalförsörjningsplan 2014 13. Specificerat förslag av vård- och s åtaganden för främjande av social gemenskap i framtida trygghetsboende i Stadsskogen

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 65-72 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 65. Anmälan av delegationer 66. Statistik per månad 2013 augusti 67. Fråga om avtalsförlängning

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2011-01-25 4-11 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 4. Val av justerare 5. Svar på motion angående trygghetshotell 6. Revisionsrapport

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-03-24 20-26

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-03-24 20-26 Vård- och 20-26 2 Information och överläggningar 20. Anmälan av delegationsbeslut från februari 21. Kvalitetskrav för hemtjänst, särskilt boende och hemsjukvård 22. Införande av kvalitetsledningssystem

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-04-22 27-32

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-04-22 27-32 Vård- 27-32 2 Information överläggningar 27. Införande av valfrihetssysten (LOV) inom särskilda boendeformer för äldre 28. Patientsäkerhetsberättelse 2013 29. Revidering av delegationsförteckning 30. Anmälan

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 75-84 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 kl 16:00-18:45 Paragrafer 75-84 Beslutande Övriga deltagare

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll Vård-och arbetsutskott 4-10 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-17:00 Paragrafer 4-10 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Anders Sandberg (S) vice

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2011-09-27 72-78

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2011-09-27 72-78 Vård- och äldreomsorgsnämnden 72-78 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 72. Förändrad hälso- och sjukvårdsavgift 73. Förändrad matdistributionsersättning inom hemtjänsten

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-12-15 74-81

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-12-15 74-81 Vård- och 74-81 2 Information och överläggningar 74. Förfrågningsunderlag avseende hemtjänst och delegerad hälso- och sjukvård enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV)... 6 75.Verksamhetsuppföljning av hemtjänst

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 60-66 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Kungsgatan 9, kl 16:00-17:35 Paragrafer 60-66 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Niklas Hellgren(KD)

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 95-105 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 95. Uppsökande verksamhet i Alingsås kommun 2008-2011 96. Vård- och äldreomsorgsnämndens taxor

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2010-10-26 72-79 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 72. Ekonomisk uppföljning 73. Demensprogram för Alingsås kommun 74. Sammanträdesdagar

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2009-01-27 1-10 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information 1. Ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och rapportering enligt 16 kap 6f socialtjänstlagen 2. Yttrande

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 23-27 2 23 Tillfällig senareläggning av beslut om flerårsstrategi...4 24 Översyn av föreningsbidragen i kommunen som helhet...5 25 Kommunens samlade åtaganden 2013-2015, utifrån nämndernas

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2015-01-12 1-5

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2015-01-12 1-5 Vård- 1-5 2 Information 1. Val av ledamöter ersättare till arbetsutskottet samt av ordförande vice ordförande i detsamma 2015-2018...6 2. Val av ledamöter ersättare till Kommunala pensionärsrådet 2015-2018...7

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 79-87 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 79. Uppföljning av resultatmål 2011 80. Sammanträdestider 2012 81. Remiss: Handlingsplan i projektrapporten

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 24 april Tid: 15.30 18.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 26, klockan 08.00 Paragrafer: 25-31 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 12-16 2 12 Delegerad beslutanderätt...4 13 Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m m Ersättningar till kontaktfamiljer och kontaktpersoner samt

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2010-06-15 49-56 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 49. Vård och omsorgscollege 50. Redovisning av 2009 års stimulansmedel 51. Tillämpning

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2011-04-26 32-39 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 32. Återredovisning av uppdrag inriktningsmål A, ekonomisk utveckling vid stor vårdtyngd

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25. Omedelbar justering

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25. Omedelbar justering Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering 46 Kultur- och fritidsnämnden sammanträde 46. Angående laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut 2010-02-23, 16; Besparingar 2009-2011 på kultur-

Läs mer

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD)

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD) Socialnämnden 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 24 november 2009, klockan 13.15 16.15. Ajournering 14.30-14.50 ande Görel Nilsson ordförande (S), Carina Granberg (S),

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och 55-61 2 Information 55. Avlösning i hemmet, flexibel växelvård och hemgångsteam - återkoppling av uppdrag.7 56. Årlig granskning av nämnd 2016...9 57. Ej verkställda beslut 2016...10 58. Statistik

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Måndag den 9 Januari 2017, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Silvia Information

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 1-6 2 1 Information och överläggningar...5 2 Val av Utbildningsnämndens arbetsutskott...6 3 Utbildningsnämndens Flerårsstrategi 2017-2019...7 4 Digital agenda för utbildningsnämnden...9

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens 340-344 2 340 Handlingsplan för att ha ekonomi och verksamhet i balans 2016...6 341 Utredning av socialnämndens prognostiserade underskott...7 342 Avveckling av Mjörngatans serviceboende...8

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och 32-39 2 Information 32. Redovisning av sjukfrånvarostatistik och resultat från medarbetarenkäten 2014...7 33. Riktlinjer för dokumentation...8 34. Redovisning av klagomål och synpunkter 2014...9

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- fritidsnämnden 1-5 2 1.Information överläggningar... 5 2. Kultur- fritidsnämndens flerårsstrategi 2017-2019... 6 3. Inriktning för Alingsås museum... 8 4. Fyllnadsval av ordförande vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och 9-17 2 Information 9. Redovisning av sjukfrånvarostatistik och resultat av 2015 års medarbetarenkät...7 10. Uppdrag att utreda förutsättningar att ingå ett IOP-avtal...8 11. Vård- och s flerårsstrategi

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 26 augusti 2013 Tid: 15.30 19.15 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 29 augusti 2013 Paragrafer: 71-81 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2012-12-11 113-119

Protokoll. Socialnämnden 2012-12-11 113-119 Socialnämnden 113-119 Socialnämnden Sida 2 Socialnämndens sammanträde Information om kvalitetsledningssystem 5 Ansökan om utökat serveringstillstånd First Hotel Grand 6 Handlingsprogram Våld i nära relationer

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2014-09-23 86-90

Protokoll. Socialnämnden 2014-09-23 86-90 Socialnämnden 86-90 2 86 Information om målgruppsanalys inom beroende och missbruk...5 87 Information om handlingsplan för ej verkställda beslut...6 88 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete...7

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 1 2 Plats och tid Hagagården, Noltorps centrum Paragrafer 86-95 kl. 14:00-17:30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Micaela Kronberg Thor (M) (ordförande) Gurli Ericsson

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 67-74 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 kl 16:00-18:45 Paragrafer 66-74 Beslutande Övriga deltagare

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2012-01-24 1-12

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2012-01-24 1-12 Vård- och äldreomsorgsnämnden 1-12 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 1. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från vård- och äldreomsorgsnämnden till Förvaltningschefen

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum. Elisabeth Svahn (S) Gudrun Molander (L) ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum. Elisabeth Svahn (S) Gudrun Molander (L) ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Idé 09:00-10:25 Beslutande ledamöter Övriga närvarande ersättare Tjänstemän Utses att justera Per-Arne Frisk (S) Alf Söderlund (S) Elisabeth Svahn (S) Lars Kempe (S) Eduardo Villanueva

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 117 2 117 Flerårsstrategi 2014-2016 Alingsås kommun...4 3 Plats och tid Rådslaget, Rådhuset, Alingsås kl 9.00-9.25 Paragrafer 117 Beslutande Daniel Filipsson (M), ordförande Joakim Järrebring

Läs mer

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 19 maj 2015, klockan 17:00-18.30 ande Tjänstgörande ersättare Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S),

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107 Utbildningsnämnden 102-107 2 102 Information och överläggningar......5 103 Remiss från Kommunstyrelsen - Kvalitetsstrategi för Alingsås kommun...6 104 Utbildningsnämndens Flerårsstrategi 2016-2018...8

Läs mer

NÄMNDEN FÖR OMSORG OCH HÄLSA

NÄMNDEN FÖR OMSORG OCH HÄLSA Plats och tid: Förvaltningkontoret för omsorg och hälsa, Parkgatan 6, Alvesta klockan 13.15 16.15 Beslutande Helen Gustavsson (m) ordförande Kia Jonsson (m) Mia Gällring (kd) Lars Andersson (fp) Rose-Marie

Läs mer

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00 1 Plats och tid Hälsön/Bårholmen 2018-06-12 08:30-12:00 Beslutande Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP) tjänstgörande Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Anders Arnell (M) tjä nstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-06-16 44-51

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-06-16 44-51 Vård- 44-51 2 44. Verksamhetsuppföljning 2014... 6 45.Förfrågningsunderlag för ny upphandling av kost på äldreboende... 8 46.Organiserande av en gemensam bemanningsenhet... 11 47.Kommunernas hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 16.00 Ajournering 15.05-15.15 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Linda

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2009-06-16 49-58 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 49. Ansökan om stimulansmedel Socialstyrelsen 50. Redovisning av 2007 och 2008 års

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 4-7 2 4 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd - Harrys Alingsås...4 5 Ansökan om utvecklingsmedel för insatser mot våld i nära relationer...5 6 Ansökan om statsbidrag för verksamhet

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 42-50 2 42 Tillstånd för alkoholservering till allmänheten - SMELOC AB (A Dahlbom)...5 43 Tillfälligt utökat tillstånd för alkoholservering inför Potatisfestivalen 2014 - Restaurang Åkanten...6

Läs mer

Protokoll. Kommunfullmäktige

Protokoll. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 115-121 2 Avsägelse av kommunalt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige - Johanna Frisk (V)... 5 Avsägelse av kommunalt uppdrag som ledamot av kommunfullmäktige - Annika Qarlsson (C)...

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 44-51 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 44. Lokala värdighetsgarantier 45. Anmälan av delegationsbeslut 46. Föreningsbidrag och stöd

Läs mer

(S), Bernt Andersson (C), Monica Wastelius (C), Margareta Karlsson (M), Yvonne Ericsson (M) och Olof Lindberg (FP)

(S), Bernt Andersson (C), Monica Wastelius (C), Margareta Karlsson (M), Yvonne Ericsson (M) och Olof Lindberg (FP) Socialnämnden 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen tisdagen den 24 mars 2009, klockan 13.15-15.30 Ajournering 14.30-14.45 ande Görel Nilsson (S) ordförande, Carina Granberg (S), Barbro Johansson

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämnden Vård-och 2018-04-23 33-43 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:50 Ajournering 15:10-15:30 Paragrafer 33-43 Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S)

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 4 april 2016 kl. 17.00 19.45, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Jan Linderhielm (np),

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS. Justering av Socialnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla.

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS. Justering av Socialnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. 1 Plats och tid Borgmästaren 09:00-11:30 ande ledamöter Övriga närvarande ersättare tjänstemän Utses att justera Maritza Villanueva Contreras (V) Lars Kempe (S) Gunilla Nilsson (S) Alf Söderlund (S) ersätter

Läs mer

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNOJMPJMS= = =OOJPN= = =

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNOJMPJMS= = =OOJPN= = = pçåá~äå ãåçéå OMNOJMPJMS OOJPN Socialnämndens sammanträde Tillfälligt serveringstillstånd Alströmerska magasinet 3 Serveringstillstånd - Lejonberget 4 Serveringstillståndet för Frid & Fröjd 5 Riktlinjer

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-28

Socialnämnden 2014-11-28 Socialnämnden 2014-11-28 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.00, 10.30-11.00 ande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef Christer Eklund, sekreterare

Läs mer

Protokoll 2013-08-27

Protokoll 2013-08-27 2013-08-27 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-08-27, klockan 13:30 14:25 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Agneta Eriksson (S) Barbro Backlund (FP) Mats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid KS-salen, kl 13.15-14.45 ande Andreas Trygg (V) ordförande Behxhet Ukelli (S) Ingalill Hedblom (S) Gina Lisegran (S) ersättare Abdul Qorbani (S) ersättare Birgitta

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Plats och tid Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 16.30 Beslutande Margaret Engdahl (mp) ordförande Censurerat Marika Bjerstedt Hansen (s) vice ordförande Oddbjörn

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-02 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-02 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Tid 08:30-10:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNNJMSJNQ= = =UPJVP=

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNNJMSJNQ= = =UPJVP= = pçåá~äå ãåçéå= = OMNNJMSJNQ= = =UPJVP= Socialnämndens sammanträde Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd Amvrosia 3 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd Parkliden 4 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 25-35 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 kl 16:00-17:45 Paragrafer 25-35 Beslutande Niklas Hellgren

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 21-26 2 21 Redovisning till Inspektionen för vård och omsorg Dnr 8.5-39109/2013...4 22 Information om samverkan i kommunen för att främja integration...5 23 Redovisning till revisorerna med

Läs mer