Tjänstepensionsavsättningar hur vanliga är de?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänstepensionsavsättningar hur vanliga är de?"

Transkript

1 Tjänstepensionsavsättningar hur vanliga är de? Bakgrund AMF har tillsammans med Kreicbergs Utredning och Opinion tagit fram en statistisk metod som beskriver hur stor andel av dagens förvärvsarbetare som får tjänstepension avsatt till sig från sin arbetsgivare. Målet är att uppdatera statistiken årligen för att kunna analysera utvecklingen och konstatera rådande trender. Det är relativt enkelt att ta reda på hur många personer som får tjänstepension utbetalad till sig. Sådan statistik kan hämtas från databaser från Statistiska centralbyrån (SCB). Däremot är det svårare att reda ut hur många av dagens löntagare som får tjänstepension inbetald till sig från sina nuvarande arbetsgivare. Möjliga källor att få fram relevant information över antalet förvärvsarbetare som får tjänstepension inbetald är valcentralerna, det vill säga de som administrerar tjänstepensionen. Men på detta sätt fås endast information över de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Denna metodik skulle således missa de cirka personer som har en arbetsplats som saknar kollektivavtal. En annan metod skulle kunna vara surveyundersökningar. Collectum, valcentralen för ITP, genomförde en sådan undersökning för några månader sedan. De frågade förvärvsarbetande personer som var 25 år eller äldre om deras arbetsgivare erbjöd tjänstepension. Av dessa svarade 90 procent jakande. Men surveyundersökningar lider av ett antal problem. Ett problem är bortfallen, det vill säga personer som av en eller annan anledning valt att inte delta i undersökningen. Bortfallsfel kan vara systematiska om de personer som avböjt att delta skiljer sig åt från populationen som faktiskt deltagit. Ett annat problem kan vara att en del svarande inte förstår eller missförstår frågorna. Figur. Betalar din arbetsgivare in tjänstepension till dig? År % 90% 80% 60% 40% 20% 0% 2% 8% Ja Nej Vet inte Källa: Collectum Nr Sida 1 (8)

2 Inledning Istället har vi tagit fram en metod som går ut på att titta på företagen till skillnad från individerna. Företag som har en tjänstepensionsförsäkring för sina anställda betalar en lägre arbetsgivaravgift för dessa kostnader i jämförelse med vanlig lön (24 procent istället för cirka 31 procent). Denna kostnad särredovisas i företagens deklarationer som Särskild löneskatt för pensionskostnader. Enligt skatteverkets årliga utgåva Skattestatistisk årsbok betalade samtliga företag, organisationer och offentlig sektor in sammanlagt drygt 27 miljarder i särskild löneskatt år Denna summa motsvarar 112 miljarder kronor i pensionsavsättningar. Detta ger en genomsnittlig pensionsavsättning på närmare kronor per anställd. Totalt inbetald särskild löneskatt Totalt inbetalade tjänstepensionsrätter Genomsnittlig inbetalning per sysselsatt miljoner kronor miljoner kronor kronor/år Men detta ger oss bara information över hur stora pensionsavsättningarna är. För att få reda på hur många personer som får tjänstepensionsavsättningar måste vi gräva djupare i registren. Statistiska Centralbyrån (SCB) har en omfattande databas (FRIDA) 2 över företagens deklarationer och bilagor. Ur denna databas går det att utläsa vilka företag som deklarerat för den särskilda löneskatten. Vi kan alltså samköra antalet företag som under ett givet år deklarerat den särskilda löneskatten för pensionskostnader med företagens anställningsuppgifter. På så sätt får vi reda på hur många som arbetar på arbetsplatser som gör tjänstepensionsavsättningar till sin personal. För att sätta denna statistik i relation till hur många som arbetar på arbetsplatser överhuvudtaget använder vi oss av samma databas för att grundpopulationen skall vara densamma. För detta mått använder vi oss av inbetalning av arbetsgivaravgifter som en indikation på att företaget är aktivt. Har ett företag deklarerat för arbetsgivaravgifter klassas alltså företaget som aktivt. Därefter går vi vidare för att se hur många av dessa som även deklarerat den särskilda löneskatten. Att använda registerdata istället för surveyundersökningar ger ett mer tillförlitligt resultat. Eventuella uppdateringar när ny data finns tillgängligt blir helt jämförbara med tidigare resultat, eftersom samma register använts. Registermetodiken öppnar även möjligheter för olika sorters samkörningar med andra intressanta variabler. Det skulle till exempel gå att bryta ned resultaten på regional nivå. Men databasen har endast tillgång till aktie- och handelsbolag samt enskilda näringsidkare. Den offentliga sektorn samt stiftelser och föreningar finns inte med. Men ur ett tjänstepensionsperspektiv är inte detta något stort problem. Den offentliga sektorn har ju kollektivavtal och därmed även tjänstepensionsavsättningar till 100 procent. Stiftelser och föreningar är samtidigt små arbetsgivare i jämförelse med den totala arbetsmarknaden och deras 1 Avser åldersgruppen år. 2 Företagsregister och individdatabas. Nr Sida 2 (8)

3 frånvaro från statistiken borde endast ge marginella fel i den slutliga uppskattningen av hur många på arbetsmarknaden som omfattas av en pensionsförsäkring. Nedan följer en noggrann genomgång av metodiken samt de resultat som vi kommit fram till. Vi delar in avsnitten efter vilken verksamhet som avses för att tydligt redovisa metodiken som använts för var och en av verksamheterna. Detta PM avslutas med ett appendix där vi redovisar resultat från affärssektorn med avseende på storleksklass och branschtillhörighet. Resultat och Metodik Affärssektor Vi börjar med att identifiera de företag som är aktiva och hur många personer som arbetar i dessa företag. Med aktiva företag menas i detta sammanhang att de deklarerat för arbetsgivaravgifter, vilket betyder att de åtminstone har någon anställd som fått lön under året. Uppgifterna hämtas från företagens inkomstdeklarationer där även uppgifter om antal anställda finns. Utifrån dessa data får vi fram vår grundpopulation. Det vill säga den population av anställda som vi sedan relaterar siffrorna över tjänstepensionsavsättningar till. Mätt på detta sätt fanns det enligt de senast tillgängliga uppgifterna (år 2010) anställda i affärssektorn. Därefter samkörs dessa företag och anställda med SCB:s databas FRIDA för att se vilka av dessa som även betalat den särskilda löneskatten för pensionskostnader. På så sätt får vi en god uppfattning om hur många anställda i affärssektorn som får tjänstepensionspengar avsatta till sig. Enligt FRIDA var det av ovan nämnda antalet anställda i aktiva företag personer som hade en arbetsplats som även betalade in den särskilda löneskatten. Detta betyder att av de anställda inom affärssektorn får 92,8 procent tjänstepensionsavsättningar av sin arbetsgivare. Slutsats: Andel anställda i affärssektorn med tjänstepensionsavsättningar: 92,8 procent Offentlig sektor Den offentliga sektorn omfattas av landstingens, kommunernas och statens verksamheter som inte är affärsdrivande. När det gäller den offentliga sektorns verksamheter går det inte att härleda andelen anställda med tjänstepensionsavsättningar på samma sätt som för affärssektorn. Anledningen är att den offentliga sektorns deklarationer inte går att hämta via FRIDA. Men de offentliga verksamheterna drivs mer eller mindre alltid under ett kollektivavtal. Det betyder att de anställda är garanterade tjänstepensionsavsättningar genom kollektivavtalen. Slutsats: Andel anställda i offentlig sektor med tjänstepensionsavsättningar: 100 procent Nr Sida 3 (8)

4 Enskilda näringsidkare Enskilda näringsidkare är den sista typen av verksamhet vi tittar på. Dessa driver sin affärsverksamhet i den juridiska formen enskild firma. Dessa betalar inte arbetsgivaravgifter som övrig affärsverksamhet gör. Istället betalar de något som kallas för egenavgifter. För att identifiera hur många aktiva enskilda näringsidkare det finns har vi åter gått igenom inkomstdeklarationerna och tittat på hur många som betalat in egenavgifter. Utifrån dessa uppgifter fanns det aktiva enskilda näringsidkare år Därefter har vi som tidigare hämtat data från FRIDA för att titta på hur många av dessa enskilda näringsidkare som även betalat in den särskilda löneskatten för samma år. År 2010 uppgick antalet som betalat in särskild löneskatt till enskilda näringsidkare. Detta skulle betyda att cirka 20 procent av de enskilda näringsidkarna sätter av tjänstepension till sig själva. Det finns ett problem med denna tolkning. Vi vet från andra register att många enskilda näringsidkare driver sin firma i kombination med en anställning på en annan arbetsplats (deltidsföretagare eller kombinatörer). Det skulle kunna vara så att många deltidsföretagare får tjänstepensionsavsättningar från sin arbetsgivare även om de själva inte sätter av något i sin enskilda firma. Det skulle i sådana fall betyda att vi underskattar andelen enskilda näringsidkare med pensionsavsättningar. För att komma runt det problemet har vi valt att använda oss av den registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS) för att få en siffra över aktiva enskilda näringsidkare. RAMS har fördelen att kunna särskilja heltids- och deltidsföretagare, vilket vi inte kan göra i FRIDA (där kan vi bara se om de betalat in egenavgifter). Enligt RAMS fanns det heltidsföretagare år Om vi sätter den statistiken i relation till hur många som betalt in den särskilda löneskatten får vi fram att cirka 30 procent av de enskilda näringsidkarna gör tjänstepensionsavsättningar. Eftersom vi i detta fall undviker den underskattning vi talade om tidigare anser vi att denna notering är mest relevant av de bägge. Figur. Antal företagare enligt olika definitioner. År Företagare med egenavgifter Företagare enligt RAMS Företagare med tjp Källa: SCB (FRIDA, RAMS) Slutsats: Andel enskilda näringsidkare med tjänstepensionsavsättningar: 29,8 procent Nr Sida 4 (8)

5 Nu har vi all data som behövs för att få en bra bild över tjänstepensionsavsättningarna på Sveriges arbetsplatser. Inom affärssektorn omfattas 92,8 procent av de anställda av tjänstepensionsavsättningar. I den offentliga sektorn är samtliga anställda kollektivavtalsanslutna och där omfattas således 100 procent av tjänstepensionsavsättningar. Slutligen är det 29,8 procent av de enskilda näringsidkarna som gör tjänstepensionsavsättningar i firman. Hela arbetsmarknaden De tre genomgångna sektorerna skiljer sig givetvis åt i storlek på den totala arbetsmarknaden. För att kunna beräkna hur vanligt det är med tjänstepensionsavsättningar på hela arbetsmarknaden behöver vi således vikta sektorerna efter deras storlek när det gäller sysselsättningen. Dessa sysselsättningsdata har hämtats från RAMS (Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik) och avser år Enligt denna arbetade 28,6 procent av de sysselsatta i den offentliga sektorn. I affärssektorn arbetade 65,4 procent av de sysselsatta och slutligen var 6 procent enskilda näringsidkare (heltidsföretagare). Som synes är det fler sysselsatta inom affärssektorn enligt RAMS än det är enligt FRIDA. Anledningen till skillnaden beror på att FRIDA inte har tillgång till uppgifter från organisationer och stiftelser. Tabell. Sysselsättningens storlek per sektor. År 2010 Typ av arbetsgivare Antal sysselsatta Andel av sysselsatta Andel med tj.pension Viktad andel Statlig förvaltning Statliga affärsverk Primärkommunal förvaltning Landsting Övriga offentliga institutioner 978 Summa offentlig sektor ,6% 100,0% 28,6% Privata aktiebolag Övriga privata företag och organisationer Offentligt ägda företag Summa affärssektor ,4% 92,8% 60,7% Enskilda näringsidkare Summa enskilda näringsidkare ,0% 29,8% 1,8% Summa arbetsmarknaden ,1% Källa: SCB, RAMS Efter att vi tagit hänsyn till sektorernas olika vikter på arbetsmarknaden och applicerat dessa på deras tjänstepensionsavsättningar får vi fram att 91,1 procent av Sveriges sysselsatta personer har en arbetsplats som gör tjänstepensionsavsättningar till sina anställda. Nr Sida 5 (8)

6 Figur. Andel sysselsatta på arbetsplatser med tjänstepensionsavsättningar. År % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 100,0% 91,1% 92,8% 29,8% Totalt Affärssektor Offentlig sektor Egenföretagare Källa: SCB, FRIDA och egna beräkningar Slutsats: Andel av de sysselsatta med tjänstepensionsavsättningar: 91,1 procent Nr Sida 6 (8)

7 Appendix Detta appendix dyker lite djupare i affärssektorn. Eftersom de data som använts i denna PM är registerbaserade är det relativt enkelt att dela upp resultaten på olika sätt. Här har vi koncentrerat oss på storlek och branscher. Det finns en tydlig koppling mellan storleken på företagen och deras benägenhet att avsätta tjänstepension till de anställda. I de minsta företagen (1-4 anställda) är det endast 65 procent av de anställda som får avsättningar till tjänstepensionen. För de med 5-9 anställda ligger motsvarande andel på 87 procent. I storleksklasserna därutöver överstiger andelen 95 procent. Figur. Andel anställda med tjänstepensionsavsättningar med avseende på företagens storleksklass. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 92,8% Privat sektor 65,6% 87,5% 1-4 anst 5-9 anst anst 95,2% 97,9% 98,5% 96,0% anst anst 200+ anst Källa: SCB, FRIDA Men andelen anställda med tjänstepensionsavsättningar minskar något när vi tittar på den största storleksklassen jämfört med den näst största. Det är lite märkligt då det kan antas att ju större ett företag är desto större chans är det att det är bundet av ett kollektivavtal och således även ha tjänstepensionsavsättningar i högre grad. För att kontrollera vad det kan handla om för branscher har vi även specialbeställt statistik som delat upp tjänstepensionsavsättningarna per bransch. Nedan visas ett diagram över hur avsättningsgraden varierar mellan branscherna. Jordbruk är inte oväntat den bransch där tjänstepensionsavsättningar är minst förekommande. Jordbruk är ofta småskaliga och omfattas inte i lika hög utsträckning av kollektivavtalen. Industrin och välfärdsbranscherna, utbildning och vård/omsorg, är de branscher som har den högsta andelen anställda som får pensionsavsättningar. Bägge branscherna är av tradition starkt kopplade till kollektivavtalen. När det gäller de största företagen ser vi att inom de allra flesta branscherna ligger andelen anställda med tjänstepension kring procent. Samtidigt ser vi att andelen är klart högre för de största företagen än för samtliga företag för nästan alla branscher. Nr Sida 7 (8)

8 Men två undantag finns. Inom företagstjänster och finans/fastighet är andelen anställda med tjänstepension i princip lika stor för de största företagen som för samtliga företag i branscherna. Dessutom ligger andelen på cirka 90 procent för bägge branscherna när det gäller företag med fler än 200 anställda, klart lägre än övriga branscher. Det är, utifrån det material vi har, inte möjligt att veta vad det är för typ av företag som saknar tjänstepensionsavsättningar i dessa branscher. Företagstjänster är en relativt brokig branschkod där allt från städverksamheter till stora call-center samsas. Här finns dessutom ett antal nya och växande branscher där kollektivavtal ännu inte fått fäste i samma utsträckning som i den övriga ekonomin. Figur. Andel anställda med tjänstepensionsavsättningar med avseende på bransch och storleksklass. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Samtliga anst anst Källa: SCB, FRIDA. Nr Sida 8 (8)

Egenföretagare och tjänstepension

Egenföretagare och tjänstepension ISF1008, v1.3, 2015-11-19 SKRIVELSE 1 (37) Datum 2018-05-04 Enheten för pensioner Per Gustafson 08-58 00 15 77 Per.Gustafson@inspsf.se Egenföretagare och tjänstepension Delrapportering 4 maj 2018 adress

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension, till skillnad mot en vanlig löntagare. I den

Läs mer

Vem får avsättning till tjänstepension?

Vem får avsättning till tjänstepension? SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:15 Vem får avsättning till tjänstepension? En analys av tjänstepensionernas täckningsgrad baserad på deklarationsuppgifter Detta är en sammanfattning av en rapport från Inspektionen

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. Här går vi igenom vad du bör tänka på när

Läs mer

Se till att du får pension Information till företagare

Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. Här går vi igenom vad du bör tänka på när

Läs mer

Tjänstepensionerna i framtiden. betydelse, omfattning och trender

Tjänstepensionerna i framtiden. betydelse, omfattning och trender Tjänstepensionerna i framtiden betydelse, omfattning och trender s. 5 Sammanfattning s. 7 Inledning s. 8 Dagens tjänstepensioner s. 14 Tjänstepensionerna i framtiden s. 23 Eget företagande 3 Sammanfattning

Läs mer

Vem får avsättningar till tjänstepension?

Vem får avsättningar till tjänstepension? ISF Granskar och analyserar Rapport 208:5 Vem får avsättningar till tjänstepension? En analys av tjänstepensionernas täckningsgrad baserad på deklarationsuppgifter sf ISF GRANSKAR OCH ANALYSERAR RAPPORT

Läs mer

60 år i arbetslivet en verklighet för många företagare som går att undvika

60 år i arbetslivet en verklighet för många företagare som går att undvika 60 år i arbetslivet en verklighet för många företagare som går att undvika Enligt SCBs Arbetskraftsundersökningar (Aku) var den genomsnittliga faktiskt arbetade tiden bland anställda 30,4 timmar per vecka

Läs mer

Bortfallsanalys Yrkesregistret 2001

Bortfallsanalys Yrkesregistret 2001 Utkast 1 1(13) Bortfallsanalys Yrkesregistret 2001 Innehållsförteckning Bortfallsanalys, Yrkesregistret 2001... 2 Bortfallsanalys, förvärvsarbetande, anställda i åldern 16-64 år 2001... 4 Bortfallet efter

Läs mer

Bortfallsanalys Yrkesregistret 2006

Bortfallsanalys Yrkesregistret 2006 Utkast 1 1(13) Bortfallsanalys Yrkesregistret 2006 Innehållsförteckning Bortfallsanalys, Yrkesregistret 2006... 2 Bortfallsanalys, förvärvsarbetande, anställda i åldern 16-64 år 2006... 4 Bortfallet efter

Läs mer

Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008

Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008 Utveckling och tillväxt hos Famnas medlemmar 2003-2008 Bilaga till Vinst och Värderingar i non profit vård och social omsorg Maj 2009 Famnas medlemsorganisationers tillväxt och utveckling åren 2003-2008

Läs mer

Bortfallsanalys Yrkesregistret 2008

Bortfallsanalys Yrkesregistret 2008 Utkast 1 1(17) Bortfallsanalys Yrkesregistret 2008 Innehållsförteckning Bortfallsanalys, Yrkesregistret 2008... 2 Bortfallsanalys, förvärvsarbetande, anställda i åldern 16-64 år 2008... 4 Bortfallet efter

Läs mer

Unionen Gösta Karlsson 2013-08-22 Riskkapitalföretagens ägande hur ser det ut?

Unionen Gösta Karlsson 2013-08-22 Riskkapitalföretagens ägande hur ser det ut? Riskkapitalföretagens ägande hur ser det ut? Under senvåren 2013 genomförde Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) och Unionen ett gemensamt arbete med att kartlägga riskkapitalbolagens ägande. Resultatet

Läs mer

februari 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Tre exempel på yrken med strukturella löneskillnader.

februari 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Tre exempel på yrken med strukturella löneskillnader. februari 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Tre exempel på yrken med strukturella löneskillnader. Varför har kvinnor lägre lön än män? 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Vision fortsätter

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

PM Dok.bet. PID

PM Dok.bet. PID 1 (13) PM Analysavdelningen Hans Karlsson Inger Johannisson 010-454 23 54 Sveriges pensioner 2005 2014 Inkomstgrundad allmän ålderspension, tjänstepension och avdragsgill privat pension Sammanfattning

Läs mer

Dokumentation av statistiken

Dokumentation av statistiken Dokumentation av statistiken En beskrivning av genomförande och metoder Statistik om Operativa företagsledare 2018-06-26 Ordernummer: 241396/891488-9 Inledning Enheten för löner sysselsättning vid Statistiska

Läs mer

Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension

Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension 1 (6) PM 215-3-27 Analysavdelningen Hans Karlsson Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension I denna promemoria visas några diagram med totala belopp för inkomstgrundad

Läs mer

Pensioner och deltidsarbete

Pensioner och deltidsarbete Pensioner och deltidsarbete Innehåll sid 3 sid 4 sid 5 sid 6 sid 7 sid 10 sid 11 sid 12 Inledning Deltidsarbetets omfattning Deltidsarbetete per sektor Deltidsarbete per avtalsområde Regionala skillnader

Läs mer

Västernorrlands län. Företagsamheten 2016. Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen Västernorrlands mest företagsamma människa 2015

Västernorrlands län. Företagsamheten 2016. Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen Västernorrlands mest företagsamma människa 2015 MARS 2016 Företagsamheten 2016 Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen s mest företagsamma människa 2015 Foto: Anders Lövgren. s län Innehåll Inledning... 2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Mymlan Isenborg, Restaurang Surfers. Vinnare av tävlingen Gotlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Mymlan Isenborg, Restaurang Surfers. Vinnare av tävlingen Gotlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Mymlan Isenborg, Restaurang Surfers. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Dokumentation av statistiken

Dokumentation av statistiken Dokumentation av statistiken En beskrivning av genomförande och metoder Statistik om Operativa företagsledare 2019-06-27 Ordernummer: 248778/894480-3 Inledning Enheten för löner och sysselsättning vid

Läs mer

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission SKTFs rapport Slut på rean i kommuner och landsting dags för en jämställdhetskommission Mars 2011 Inledning SKTF fortsätter sitt arbete med att påvisa hur ojämställd den svenska arbetsmarknaden är och

Läs mer

10 Offentligt ägda företag

10 Offentligt ägda företag Offentlig ekonomi 2009 10 I detta kapitel beskrivs de offentligt ägda företagen. Kapitlet inleds med en genomgång av företagens resultat- och balansräkningar samt några utvalda nyckeltal. Därefter beskrivs

Läs mer

Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension

Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension 1 (6) PM 213-12-9 Pensionsutvecklingsavdelningen Hans Karlsson Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension I denna promemoria visas några diagram med totala belopp

Läs mer

Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA

Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA 2014-06-24 Dnr 2014:1011 Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA Hur påverkas uttaget av arbetsgivaravgifter inom sektorn callcenter om de nedsatta avgifterna för unga slopas? Redovisning

Läs mer

www.foretagarna.se info@foretagarna.se 08-406 17 00

www.foretagarna.se info@foretagarna.se 08-406 17 00 Rapport januari 2015 Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Vi driver opinion för att förbättra företagarklimatet och göra det enklare att starta, driva, utveckla och äga företag.

Läs mer

Ekonomiska kommentarer

Ekonomiska kommentarer NR 6 219 27 september Ekonomiska kommentarer Utvecklingen på arbetsmarknaden enligt olika statistikkällor Iida Häkkinen Skans Författaren är verksam vid Riksbankens avdelning för penningpolitik 1 Statistiska

Läs mer

Sysselsättning inom hotell och restaurang

Sysselsättning inom hotell och restaurang Sysselsättning inom hotell och restaurang I det här avsnittet ser vi på dem som lagar den mat vi äter ute: på restaurang och i storkök. I Jordbruksstatistisk årsbok 2010 kan man ta del av statistik från

Läs mer

Branschfakta personlig assistans 2013

Branschfakta personlig assistans 2013 2014 Branschfakta personlig assistans 2013 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Assistansföretagens ekonomi... 5 3 Jämförelser med andra branscher... 9 4 Sammanfattning... 11 2 1 Inledning Under 1994 trädde assistansreformen

Läs mer

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2008 HE0105

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2008 HE0105 NR/SIM-Ö 2010-11-17 1(7) Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2008 HE0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Hur mycket arbetar seniorer?

Hur mycket arbetar seniorer? Rapport 7 Anna Fransson Maria Söderberg Anna Fransson och Maria Söderberg Rapport 7 Delegationen för senior arbetskraft S 2018:10 Samtliga rapporter i serien finns att ladda ner gratis på www.seniorarbetskraft.se

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (17) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Lönestrukturstatistik, statlig sektor (SLS) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Löner och arbetskostnader Produktkod AM0104

Läs mer

Dokumentation av statistiken

Dokumentation av statistiken Dokumentation av statistiken En beskrivning av genomförande och metoder Statistik om Operativa företagsledare 2016-09-26 Ordernummer: 236799/874485-6 Inledning Enheten för företags- och registerbaserad

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION. Företagsregister och individdatabas, FRIDA. Statistiska centralbyrån (7) Ämnesområde Hushållens ekonomi

KVALITETSDEKLARATION. Företagsregister och individdatabas, FRIDA. Statistiska centralbyrån (7) Ämnesområde Hushållens ekonomi 2018-10-03 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Företagsregister och individdatabas, FRIDA Ämnesområde Hushållens ekonomi Statistikområde Inkomster och inkomstfördelning Produktkod HE0105 Referenstid 2016 2018-10-03

Läs mer

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Siffror om Kalmar Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 2011#1 Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning

Läs mer

Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 4:e kvartalet 2008. En tilläggsundersökning till arbetskraftsundersökningen, AKU.

Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 4:e kvartalet 2008. En tilläggsundersökning till arbetskraftsundersökningen, AKU. Sammanställning av Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 4:e kvartalet 2008. En tilläggsundersökning till arbetskraftsundersökningen, AKU. Publikation 2009:3, utgiven av Arbetsförmedlingen och

Läs mer

Rörelseresultat i välfärdsbolag - en jämförelse

Rörelseresultat i välfärdsbolag - en jämförelse www.pwc.se Uppdragsgivare Svenskt Näringsliv Oktober 2016 Rörelseresultat i välfärdsbolag - en jämförelse 1. Sammanfattning och slutsats har på uppdrag av Svenskt Näringsliv gjort en analys av de aktiebolag

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Anmälda lediga platser till Arbetsförmedlingen per näringsgren

Anmälda lediga platser till Arbetsförmedlingen per näringsgren PM 1(9) Anmälda lediga platser till Arbetsförmedlingen per näringsgren PM 2 (9) Sammanfattning Den här studien granskar antalet anmälda lediga platser till Arbetsförmedlingen och hur de fördelas per näringsgren.

Läs mer

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014.

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Rapport AMF Privat pensionssparande

Rapport AMF Privat pensionssparande Rapport AMF Privat pensionssparande Inledning Alla par som lever tillsammans ställs inför valet om de ska ha gemensam eller delad ekonomi. Bland svenska barnfamiljer är det absolut vanligast att ha gemensam

Läs mer

Lönesummor, arbetsgivaravgifter och preliminär A-skatt (LAPS) 2005

Lönesummor, arbetsgivaravgifter och preliminär A-skatt (LAPS) 2005 Lönesummor, arbetsgivaravgifter och preliminär A-skatt (LAPS) 2005 AM0206 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Arbetsmarknad A.2 Statistikområde Lönesummor A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

Det finns mycket mer än socialförsäkringarna

Det finns mycket mer än socialförsäkringarna Det finns mycket mer än socialförsäkringarna Debatten om ersättning vid inkomstbortfall är nästan helt koncentrerad till socialförsäkringarna. Men det finns många och omfattande kompletterande ersättningssystem.

Läs mer

Dina pengar. med och utan kollektivavtal

Dina pengar. med och utan kollektivavtal Dina pengar med och utan kollektivavtal Kollektivavtal din försäkring genom hela karriären Den här skriften är för dig som är akademiker och som vill veta mer om vad ett kollektivavtal är och vad det kan

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (8) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Företagsregister och individdatabas, FRIDA Ämnesområde Hushållens ekonomi Statistikområde Inkomster och inkomstfördelning Produktkod

Läs mer

Utlandsföddas företagande i Sverige

Utlandsföddas företagande i Sverige Utlandsföddas företagande i Sverige Fakta & statistik 2010 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar och förfrågningar kan också göras till Tillväxtverkets

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Branschfakta personlig assistans

Branschfakta personlig assistans 2013 Branschfakta personlig assistans Innehåll 1 Inledning... 3 2 Branschens utveckling... 4 3 Assistansföretagens ekonomi... 7 4 Jämförelser med andra branscher... 12 5 Sammanfattning... 14 2 1 Inledning

Läs mer

Rapporten visar utvecklingen av pensionsbeloppen för förvaltat kapital, premier och utbetalningar för inkomstgrundad allmän ålderspension (inkomst-,

Rapporten visar utvecklingen av pensionsbeloppen för förvaltat kapital, premier och utbetalningar för inkomstgrundad allmän ålderspension (inkomst-, Rapporten visar utvecklingen av pensionsbeloppen för förvaltat kapital, premier och utbetalningar för inkomstgrundad allmän ålderspension (inkomst-, tilläggs- och premiepension), tjänstepension och avdragsgill

Läs mer

Presentation DemoskopPanelen AMF

Presentation DemoskopPanelen AMF Presentation DemoskopPanelen AMF Om DemoskopPanelen 2018 Metod Sedan 2002 gör Demoskop kontinuerliga mätningar kring svenska folkets värderingar, vanor och attityder inom ramen för DemoskopPanelen. Rekrytering

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Enskild firma. Allmänt

Enskild firma. Allmänt Enskild firma 1/4 Allmänt Väljer du att driva företaget som en enskild firma är det viktigt att veta att du själv ansvarar för allt du gör i företagets namn, t.ex. att avtal hålls och skulder betalas.

Läs mer

Rapport januari 2015 Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Vi driver opinion för att förbättra företagarklimatet och göra det enklare att starta, driva, utveckla och äga företag.

Läs mer

Justerad metod i RAMS

Justerad metod i RAMS Justerad metod i RAMS 2011 2012-12-11 Justerad metod i RAMS 2011 I framställningen av den Registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS) avseende årgång 2011 har SCB gjort en del förändringar jämfört

Läs mer

ABC Ekonomiska termer

ABC Ekonomiska termer Ekonomiska begrepp I den ekonomiska redovisningen finns det ett antal termer som är viktiga att känna till som egen företagare. Drivhuset hjälper dig att reda ut begreppen på de allra vanligaste och beskriver

Läs mer

Egenföretagare och allmän pension

Egenföretagare och allmän pension 1 (19) PM Analysavdelningen Cédric Perriard Egenföretagare och allmän pension Denna promemoria innehåller statistik om egenföretagare. Som egenföretagare räknas personer som har haft inkomst av näringsverksamhet,

Läs mer

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Fokus: Älmhult Län: Kronobergs län (ovägt medel) Kommungruppering: Kommuner i tätbefolkad region (ovägt medel) Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Diagrammen baseras på data från Kommun-

Läs mer

Beskrivning av statistiken

Beskrivning av statistiken Beskrivning av statistiken Produkt: Strukturstudie av näringslivet i Sverige 2001 2002 Statistikansvarig myndighet Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS Studentplan 3, 831 40 ÖSTERSUND Telefon

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2016

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2016 Fått arbete I augusti fick 1 118 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen Jönköpings läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen Jönköpings läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (16) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Konjunkturstatistik, löner för statlig sektor (KLS) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Löner och arbetskostnader Produktkod

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 2014 7% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

Löner och administrativa kostnader inom personlig assistans

Löner och administrativa kostnader inom personlig assistans Löner och administrativa kostnader inom personlig assistans Innehåll Inledning... 3 Löner... 4 Fördelning mellan löne- och administrationskostnader... 7 Inledning Under 1994 infördes rätten till personlig

Läs mer

Maj 2010. Sveriges största skattebetalare. - småföretagen står för välfärden

Maj 2010. Sveriges största skattebetalare. - småföretagen står för välfärden Maj 2010 Sveriges största skattebetalare - småföretagen står för välfärden Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Så gjordes undersökningen... 6 Bolagsskatt, arbetsgivaravgift och inkomstskatt...

Läs mer

De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera

De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Sätten att spara på är många

Läs mer

Strukturella löneskillnader

Strukturella löneskillnader januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Hur mycket förlorar en ekonom, en drifttekniker inom IT eller en personal-/hr-chef

Läs mer

Antal anställda Antal arbetsställen Antal branscher. Göteborgsregionen. November " "

Antal anställda Antal arbetsställen Antal branscher. Göteborgsregionen. November  Antal anställda Antal arbetsställen Antal branscher Göteborgsregionen November 2008 Innehåll 1. Anställda 2. Arbetsställen 3. Branscher 4. Ägare 5. Kluster Statistiken från CFAR ger en snabb, inofficiell

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Aktiebolag Enskild firma Handelsbolag Kommanditbolag 45

Aktiebolag Enskild firma Handelsbolag Kommanditbolag 45 Rapport från Företagarna mars 2012 Förord... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Antal företag och antal företagare i Sverige... 3 Juridiska och fysiska personer... 7 Var finns kombinatörerna?...8 1,3

Läs mer

De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för

De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Sätten att spara på är många

Läs mer

Hur gick det sen? Uppföljning tre år efter omställning

Hur gick det sen? Uppföljning tre år efter omställning Hur gick det sen? Uppföljning tre år efter omställning Den största förändringen efter tre år för de som genomgått ett omställningsprogram inom TSLsystemet, är att 70 procent av de deltagare som fick en

Läs mer

november 2011 Diagram 1. Antal svenskfödda invånare i arbetsför ålder (20-64 år). År År 2002 År 2021 År 2017 År 2025 År 2011

november 2011 Diagram 1. Antal svenskfödda invånare i arbetsför ålder (20-64 år). År År 2002 År 2021 År 2017 År 2025 År 2011 Rapport från Företagarna november 2011 november 2011 Inledning... 2 Att upprätthålla välfärden kräver invandring... 3 Potential att öka utlandsföddas sysselsättning... 4 Små privata företag bäst på integration...

Läs mer

Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2012 OE0112

Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2012 OE0112 NR/OEM 2014-10-02 1(7) Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2012 OE0112 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Nordisk pendlingskarta 2001

Nordisk pendlingskarta 2001 FOKUS på arbetsmarknad och utbildning Nordisk pendlingskarta Nordisk pendlingskarta 2001 Carl-Gunnar Hanaeus 21 Mer än 55 600 personer boende i Sverige hade löneinkomst i ett annat nordiskt grannland under

Läs mer

Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2014 OE0112

Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2014 OE0112 NR/OEM 2016-09-22 1(6) Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2014 OE0112 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

4 av 5 rapport. Göteborgsregionen. Småföretagen håller krisorterna under armarna

4 av 5 rapport. Göteborgsregionen. Småföretagen håller krisorterna under armarna 4 av 5 rapport en håller krisorterna under armarna Det är framför allt i de små företagen i Göteborgsregionen 1, liksom i Sverige i stort, som jobben och tillväxten finns. Det är fler som är sysselsatta

Läs mer

SVEKET. - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga

SVEKET. - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga SVEKET - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga Inledning Samtliga oppositionspartier i Sveriges riksdag vill höja arbetsgivaravgifterna för unga. Givet dagens opinionsläge finns det därför en uppenbar

Läs mer

Övriga inkomsttagare Övriga inkomsttagare

Övriga inkomsttagare Övriga inkomsttagare Februari 2014 t 1(5) Övriga inkomsttagare Övriga inkomsttagare Foto: News Øresund - Jenny Andersson Den Öresundsregionala utvecklingsstrategin Örus har arbetats fram av Öresundskomitten och innehåller

Läs mer

Ungdomsarbetslöshet Samling för social hållbarhet 6/11 2013

Ungdomsarbetslöshet Samling för social hållbarhet 6/11 2013 Ungdomsarbetslöshet Samling för social hållbarhet 6/11 2013 Jens Sandahl, Analysavdelningen jens.sandahl@arbetsformedlingen.se Sammanfattning av budskap Ungdomar är ingen homogen grupp Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Fokus: Mölndal Län: Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel) Kommungruppering: Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel) Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Diagrammen baseras på data

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö augusti månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län augusti 2013 8 412 (11,3 %) 3 809 kvinnor (10,9 %) 4 503 män (11,7

Läs mer

Figur 1 Antal förvärvsarbetande män och kvinnor (16 år och äldre), Västerås år

Figur 1 Antal förvärvsarbetande män och kvinnor (16 år och äldre), Västerås år Statistik om Västerås Västerås arbetsmarknad år 2014 Västeråsare i förvärvsarbete år 2014 Antalet personer med förvärvsarbete ökade i Västerås med 470 personer mellan år 2013 och år 2014, vilket innebär

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Integration analys: Integration Etablering på arbetsmarknaden

Integration analys: Integration Etablering på arbetsmarknaden Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (10) Integration analys: Integration Etablering på arbetsmarknaden 2014 LE0105 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3

Läs mer

En snabblektion om pension

En snabblektion om pension 2013 Ditt ITPK-val Du har tjänstepensionen ITP 2. Det är din arbetsgivare som betalar, men du kan själv välja hur en del av de här pengarna ska förvaltas. Collectum är valcentral, det är hos oss du gör

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 7% 6% 6% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

Västmanlands län. Företagsamheten 2015. Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen. Vinnare av tävlingen Västmanlands mest företagsamma människa 2014.

Västmanlands län. Företagsamheten 2015. Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen. Vinnare av tävlingen Västmanlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Arbetsförmedlingen beräknar arbetslösheten på nytt sätt

Arbetsförmedlingen beräknar arbetslösheten på nytt sätt 2011-11-22 FOKUS: STATISTIK Arbetsförmedlingen beräknar arbetslösheten på nytt sätt Arbetsförmedlingens förändrade sätt att beräkna arbetslösheten inom en region innebär en nivåförändring av arbetslöshetsmåttet.

Läs mer

Företagsamheten 2014 Hallands län

Företagsamheten 2014 Hallands län Företagsamheten 2014 s län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter

Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter Innehållsförteckning 15 Sammanfattning 16 Inledning 17 Hur ska momssänkningen fungera? 18 Två år med sänkt

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb Sänkt arbetsgivaravgift ger nya jobb Rapport från Företagarna oktober 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsgivaravgiften den viktigaste skatten att sänka... 4 Sänkt arbetsgivaravgift = fler jobb?... 6 Policyslutsatser

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

PM Konsumtionsmönster under 2000-talet Bakgrund

PM Konsumtionsmönster under 2000-talet Bakgrund PM Konsumtionsmönster under 2000-talet Bakgrund AMF utgav en rapport för några år sedan som analyserade pensionärernas konsumtionsmönster och hur dessa skilde sig åt jämfört med den genomsnittliga befolkningen.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, maj 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, maj 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län,

Läs mer

Folkmängd 2010 110 488Källa: Antal invånare i kommunen.

Folkmängd 2010 110 488Källa: Antal invånare i kommunen. BEFOLKNING Folkmängd 2010 110 488Källa: SCB Antal invånare i kommunen. Befolkningstillväxt Källa: SCB / Svenskt Näringsliv Prognos befolkningstillväxt SCB Prognos 2035: Tillväxt: 130 705 18% Befolkning

Läs mer