Fredrik Bäck Stabsjurist SGU. Statligt förorenade områden Statens oljelager Uppdragsverksamhet Riksintressen Kontinentalsockellagen m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fredrik Bäck Stabsjurist SGU. Statligt förorenade områden Statens oljelager Uppdragsverksamhet Riksintressen Kontinentalsockellagen m.m."

Transkript

1 Fredrik Bäck Stabsjurist SGU Statligt förorenade områden Statens oljelager Uppdragsverksamhet Riksintressen Kontinentalsockellagen m.m.

2 Ansvar för förorenad mark (ur ett mäklarperspektiv) Parternas ansvar - enligt Jordabalken - enligt Miljöbalken (och PBL) Fastighetsmäklarens ansvar Hur förmedla information till köpare? Vilka frågor bör jag som fastighetsmäklare ställa?

3 Parternas civilrättsliga ansvar enligt jordabalken kretsar kring Fel i fastighet Vad är fastighet? - Av 1 kap. 1 JB framgår följande: Fast egendom är jord. Denna är indelad i fastigheter. En fastighet avgränsas antingen horisontellt eller både horisontellt och vertikalt

4 Enligt 1 kap. 1 a definieras fastighetsbegreppet enligt följande: 1. tredimensionell fastighet: en fastighet som i sin helhet är avgränsad både horisontellt och vertikalt, 2. tredimensionellt fastighetsutrymme: ett utrymme som ingår i en annan fastighet än en tredimensionell fastighet och som är avgränsat både horisontellt och vertikalt, 3. ägarlägenhetsfastighet: en tredimensionell fastighet som inte är avsedd att rymma annat än en enda bostadslägenhet Vad som sägs i denna balk om mark gäller också annat utrymme som ingår i en fastighet eller är samfällt för flera fastigheter

5 Vad är Fel i fastigheten? Regler om fel i fastighet återfinns i 4 kap. JB * Rättsliga fel * Rådighetsfel *Faktiska fel Konkreta eller abstrakta

6 Rättsliga fel (15 17 ) Ett rättsligt fel (enligt JB) är ett lagfartshinder som beror på säljaren och att fastigheten är belastad med sakrätter utöver vad som förutsatts vid köpet. Grundregeln är att det antas att inga sakrätter belastar fastigheten om inte annat avtalas. Typfall: Fastigheten är intecknad till högre belopp än vad som förutsattes vid köpet samt då den är belastad med andra sakrätter, som köparen inte känt till. Specialfall: Säljaren är inte rätt ägare Köparen kan frånvinnas fastigheten. (Sakrättsligt fel ägare) Säljaren måste upplysa om avvikelser från den abstrakta standarden och köparen har ingen undersökningsplikt om detta. Köparen måste vara i god tro. OBS: Om köparen blir kompenserad så blir han/hon kompenserad på hela mellanskillnaden dvs - säljaren står risken för detta.

7 Rådighetsfel 18 Lagtext: Medför offentlig myndighets beslut att köparen icke förvärvat den rådighet över fastigheten som han vid köpet hade skäl att förutsätta, äger 12 motsvarande tillämpning. Köparen skall kunna räkna med att fastigheten vid försäljningen är fri från varje rådighetsinskränkning som grundar sig på offentlig myndighets beslut Säljaren skyldig att upplysa köparen om detta, dvs, Köparen har ingen undersökningsplikt!. HR - Beslutet skall ta sikte på säljarens fastighet eller en viss grupp av fastigheter vari fastigheten ingår. Utökat begrepp - Ett inskränkningsbeslut med mera generell räckvidd avses också med denna bestämmelse, t.ex. att nybyggnad inte får företas inom område där fastigheten är belägen (ett beslut om detaljplan).

8 Rådighetsfel 18 JB kommentar: De i bestämmelsen avsedda rådighetsinskränkningarna skall som regel ha tillkommit före fastighetsköpet. Hänsyn skall inte tas till sådana som tillkommit efter köpet, såvida inte omständigheterna undantagsvis är sådana att det får anses givet att beslut om rådighetsinskränkning skall komma att fattas inom den närmaste tiden efter köpet. Bestämmelsen förutsätter god tro hos köparen. Köparen har inte någon undersökningsplikt* (*framgår av hade skäl att förutsätta ) Den omständigheten att säljaren själv varit ovetande om rådighetsinskränkningen, befriar honom inte från ansvarighet enligt paragrafen Att tänka på: En länsstyrelse eller kommun kan ha upprättat en ansvarsutredning eller motsvarande för ett visst område med den indirekta innebörden att området inte får bebyggas innan sanering är gjord.

9 Faktiska fel 19 Lagtext: Om fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet eller om den annars avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet, tillämpas vad som sägs i 12 om köparens rätt att göra avdrag på köpeskillingen eller häva köpet. Köparen har dessutom rätt till ersättning för skada, om felet eller förlusten beror på försummelse på säljarens sida eller om fastigheten vid köpet avvek från vad säljaren får anses ha utfäst. Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet.

10 Faktiska fel 19 Faktiska fel kan vara konkreta eller abstrakta - Konkreta fel Den sålda fastigheten avviker på ett för köparen oförmånligt sätt från innehållet i försäljningsavtalet. - Abstrakta fel Den sålda fastighetens skick avviker från normal standard utifrån exempelvis en byggnads ålder, byggnadssätt och material. Exempel på abstrakta fel är grundvatten sinar alltför lätt, att dricksvattnet är hälsovådligt, att en byggnad lider av dold svaghet eller att hussvamp förekommer. Det föreligger bara ett abstrakt fel om felet kan påverka fastighetens värde.

11 Faktiska fel 19 Första stycket: Fel eller brister som köparen bort ha upptäckt faller alltid utanför felbegreppet. Skrivelse i kontraktet/prospektet / eller muntlig upplysning om befintligt skick fritar inte säljaren från ansvar. En fastighetssäljares ansvar är principiellt beroende av särskild utfästelse. Andra stycket: Utgångspunkt fastigheten säljs som den är och köparen får vidta undersökning. MEN om det råder bristfällighet av något som inte berörts vid köpet och denna bristfällighet ej varit något som köparen borde ha räknat med eller ha upptäckt vid sin undersökning så finns ett dolt fel! Krav på väsentlig avvikelse finns inte!

12 Faktiska fel 19 Något om utfästelser: Utfästelser behöver inte vara skriftliga även om det är praktiskt av bevisskäl (Jfr NJA 1978 s. 318.) Enuntiationer: Om en säljare ger någorlunda preciserade uppgifter om en fastighets skick vid försäljningen så anses köparen ofta ha rätt att ta fasta på dem. De ingår då i vad som följer av avtalet. Utfästelser fritar köparen undersökningsplikt i en glidande skala från garantier ned till diffusa förhållanden vilkas betydelse får sättas in i sitt sammanhang (vad som i övrigt förekommit mellan parterna vid köpet och vad köparen kunnat iaktta) och bedömas i det enskilda fallet. Exempel: NJA 1978 s.301 Utmärkt friskt, och kallt Vattnet leddes via 500 meter långt dike, risken för föroreningar uppenbar. Köparen stod risken eftersom att han med en lätt besiktning haft möjlighet att upptäcka felet men det var nära att säljaren hade fått stå ansvaret.

13 Faktiska fel 19 Kärnegenskaper: Utgår från skrivelsen vad man med fog kunnat förutsätta och innebär att köparen skall kunna förutsätta att en fastighet av ett visst slag har vissa egenskaper utan att behöva ifrågasätta dessa. Säljaren anses svara för dessa egenskaper som om de vore en utfästelse skadeståndsansvar. NJA s 117: En fastighet var bebyggd med ett enfamiljshus beläget på stranden av Göta älv. Det befanns att huset inte var beboeligt på grund av risk för jordskred. Säljaren var helt ovetande om detta. Fastigheten hade varit bebyggd i omkring 130 år. På grund av felet kunde fastigheten inte användas för det av båda parter förutsatta bostadsändamålet. Felet ansågs så allvarligt att skadestånd utdömdes för avsaknad av kärnegenskap. - Hur se på motsvarande situation för konstaterat förorenat område?

14 Faktiska fel 19 Andra stycket Köparens undersökningsplikt HR: Köparen skall inte behöva ha specialkunskaper, men med normala erfarenheter inom det område som köpet avser. Detta innebär att det ställs större krav på en köpare av en industrifastighet än för en köpare av en privatbostadsfastighet. Om det finns anledning, såsom egna iakttagelser eller uttalanden under köpeförhandlingarna, att misstänka att man som köpare skall vidta vidare undersökningar så innefattas sådana undersökningar i undersökningsplikten. Tips: Kontrollera fastighetsregistret om det skett en omtaxering kan tänkas vara en åtgärd som är att rekommendera för köpare (och mäklare).

15 Faktiska fel 19 Motsatsvis gäller även att undersökningsplikten minskar om lugnande uttalanden och liknande fällts från säljaren. Några rättsfall: Nja s 894: Det skulle byggas en rondell jämte fastigheten som stod till försäljning med innebörden att vägen skulle förläggas tre istället för 20 meter från fastighetsgränsen. Köparen, som inte kände till vad som skulle göras, förde vägarbetet på tal och säljaren sade att vägen skulle breddas. Detta innebar enligt HD att säljaren hade utnyttjat köparens bristande kännedom eftersom säljaren inte hade lämnat en tillnärmelsevis rättvisande bild av förändringarnas innebörd och det föll alltså därmed utanför undersökningsplikten. Nja 2007 s. 86: Buller från Motocrossbana som köparen hade kunnat upptäcka. Säljaren måste ha förstått att köparen var i villfarelse eftersom att frågan om buller aldrig togs upp. Slutsats. En Säljare bör upplysa om kringliggande verksamhet som kan påverka fastighetens skick.

16 Faktiska fel 19 Friskrivningar Egenskapsfriskrivning: Ex; Säljaren friskriver att han inte ansvarar för skicket hos fastighetens avloppssystem. Måste vara specifika nog för att vara giltiga. Påföljdsfriskrivningar: friskrivning från alla typer av påföljder såsom hävning, nedsättning av köpeskilling, skadestånd etc. på grund av fel i fastigheten. Även här krävs en koppling till viss egenskap som det friskrivs ifrån. Friskrivningar av typen: Fastigheten säljs i befintligt skick eller Köparen har givits tillfälle att besiktiga fastigheten och godtar den i dess nuvarande skick. har i doktrin inte ansetts giltiga. NJA 1976 s, 217: Köparen påstod att en klausul av lydelsen att köparen avstod från alla anspråk mot säljaren på grund av fel eller brister i fastigheten endast avsåg byggnadstekniska fel eller brister. HD, som ansåg att klausulen skulle tolkas efter ordalydelsen, höll inte med. - dvs, hela fastigheten omfattades.

17 Faktiska fel 19 Friskrivningar (forts ) Bara för att säljaren friskrivit sig från ansvar så innebär det inte att han/hon går fri från ansvar. Om det finns omständigheter som säljaren känner till och som köparen inte upplysts om så får friskrivningen inte användas i argumentationen: NJA s 894(Rondellfallet): Av samma skäl kan [säljaren] inte mot anspråket göra gällande den klausul i avtalet, varigenom [han] friskrivits från ansvar för fel och brist i fastigheten. Förmodligen kan man säga att ungefär samma mekanismer som innebär att undersökningsplikten bortfaller även gör att en friskrivningsklausul sätts ur spel.

18 Sammanfattning: Ansvar enligt Jordabalken: Köparen: Undersökningsplikt inom ramarna för vad som anses vara normala erfarenheter inom det aktuella området. Objektet påverkar köparens undersökningsplikt. Småbostadshus medför lägre grad av undersökningsplikt medan köp av industrifastigheter påkallar högre grad av undersökningsplikt. Utökad undersökningsplikt vid anmärkning från säljaren. Denna undersökningsplikt kan även innefatta dolda utrymmen. Säljaren: Upplysningsplikt för sådana omständigheter som köparen inte borde ha kunnat upptäcka. Svarar för så kallade kärnegenskaper som vore de utfästelser. Att undvika att framföra upplysningar där det måste framstå för säljaren att köparen är i villfarelse om vissa omständigheter även om dessa ligger inom upplysningspliktens ramar kan göra att säljaren får svara för detta ansvar. Friskrivningsklausuler med dolda syften (saker som säljaren känner till men inte köparen) saknar verkan.

19 Ansvar för förorenad mark enligt Miljöbalken. (2 och 10 kap) -Verksamhetsutövarens ansvar -Fastighetsägarens ansvar -Skälighetsbedömning -Solidariskt fördelning av ansvar

20 Ansvar för förorenad mark enligt Miljöbalken Miljöbalkens regler om ansvaret för förorenad och potentiellt förorenad mark reglerar ett offentligrättsligt ansvar och behandlar det ansvar som en förorenare/verksamhetsutövare har gentemot det allmänna (staten) att avhjälpa skador som uppkommit eller kan uppkomma på grund av dennes verksamhet. Miljöbalksansvaret har alltså ingenting att göra med civilrättsliga avtal olika parter emellan (Jfr jordabalken) och det är heller inte möjligt att avtala bort ansvaret gentemot det allmänna. Miljöbalksansvaret kan delas upp i två typer av ansvar. Den första typen av ansvar är det så kallade preventiva ansvaret och detta regleras främst i 2 kap. 3 MB. Den andra typen av ansvar, det reparativa ansvaret, regleras i 2 kap. 8 MB samt i 10 kap. MB.

21 2 kap. 3 MB Försiktighetsprincipen Lagtext: Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Det preventiva ansvaret tar sin grund i den så kallade försiktighetsprincipen. Försiktighetsprincipen är en allmän hänsynsregel som alla och en var skall tillämpa i sin kontakt med omgivningen. Regeln innebär att verksamhetsutövare måste utföra skyddsåtgärder och är inte en regel som används för att vidta avhjälpandeåtgärder eller undersökningar av förorenad mark. Dessa skyddsåtgärder begränsas av att de inte får anses orimliga enligt 7 samma kapitel. Orimligt = Nyttan jämfört med kostnaderna.

22 Avhjälpandeansvar 2 kap. 8 och 10 kap. MB Konstaterade skador: 2 kap. 8 MB: Alla som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess skadan eller olägenheten har upphört för att denna avhjälps i den omfattning det kan anses skäligt enligt 10 kap. I den mån det föreskrivs i denna balk kan i stället skyldighet att ersätta skadan eller olägenheten uppkomma. 10 kap. MB: 1 : definition av föroreningsskada samt avhjälpande. Tidigare lydelse (som främst tillämpas): Detta kapitel skall tillämpas på mark - och vattenområden samt byggnader och anläggningar som är så förorenade att det kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

23 Verksamhetsutövarens ansvar 10 kap. MB: [Denna lydelse var gällande mellan och ] 2 Ansvarig för efterbehandling av sådana områden, byggnader eller anläggningar som anges i 1 är den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som har bidragit till föroreningen (verksamhetsutövare). Om verksamheten pågår bör förelägganden och beslut riktas mot den som alltjämt bedriver verksamheten (10 kap. 4 ) (men det är inget krav). Om den nuvarande verksamhetsutövaren inte klarar av att avhjälpa olägenheten/stå för avhjälpandekostnader så kan även tidigare verksamhetsutövare sökas av tillsynsmyndigheten (KN /LST).

24 Verksamhetsutövarens ansvar 8 Införandelagen. Verksamheten måste ha pågått efter den 30 juni Faktisk drift Det krävs enbart att verksamheten i stort pågått och att den skada som kräver efterbehandling/avhjälpande härstammar från verkningarna från verksamheten. Den förorenande delen av verksamheten behöver inte ha pågått efter den 30 juni Jfr dock MÖD 2009:36 Två skilda tekniska processer före och efter Innan tillverkning av sulfitmassa och efteråt, tillverkning av spånskivor.

25 Fastighetsägarens ansvar 10 kap. 3 MB (í den äldre lydelsen) Om det inte finns någon verksamhetsutövare som kan utföra eller bekosta efterbehandling av en förorenad fastighet ansvarar var och en som förvärvat fastigheten efter 31 december 1998 (införandet av miljöbalken) och vid förvärvet känt till föroreningarna eller då borde ha upptäckt dem. Avser förvärvet en privatbostadsfastighet ansvarar endast en förvärvare som känt till föroreningarna. Specialfall: Fastighetsägaren som verksamhetsutövare: Att förvara föroreningar i olika former av slutna behållare (även läckande) anses vara att bedriva miljöfarlig verksamhet och därmed kan verksamhetsutövaransvar påkallas för denna typ av verksamhet, både som preventivt och reparativt ansvar. Till detta ansvar hör även ägande av en deponi (som anses som en pågående verksamhet även om det är en avslutad deponi).

26 Fastigheters värdeökning vid sanering Nu gällande 10 kap. 9 MB Trots att en fastighetsägare inte ådragit sig något ansvar på grund av fastighetsförvärv eller som bedrivare av förvaringsverksamhet så kan han/hon få stå för kostnader för värdeökning av en fastighet om fastigheten ökar i värde efter en sanering. OBS: Det finns ingen bestämmelse i MB som reglerar förfarandet vid krav på ersättning gentemot fastighetsägaren. Inte heller finns det någon bestämmelse i MB som anger vilken myndighet som ska företräda det allmänna.

27 Skälighetsbedömningar Två delar: Objektiv Miljömässig bedömning behövs för att förebygga, hindra eller motverka skador på hälsa eller miljö Miljömässigt motiverade kostnaden får inte vara orimlig i förhållande till vad som kan uppnås med efterbehandlingen. Subjektiv Tidsaspekt? I enlighet med villkor? Bidragit endast i begränsad mån? Kunskap? Branschpraxis? Mot bakgrund av några avgöranden från 2010 i MÖD kan man nu säga att tidsaspekten är den klart viktigaste faktorn för att bedöma skäligheten.

28 Solidariskt ansvar Verksamhetsutövarna 10 kap Utövarna svarar solidariskt sinsemellan i den omfattning inte annat följer av 4 (dvs enbart bidragit i begränsad mån) Fastighetsägarna 10 kap Fastighetsinnehavarna/tomrättsinnehavarna svarar solidariskt sinsemellan om inte annat följer av 4. Detta innebär att tillsynsmyndigheten kan förelägga vilken juridisk person i respektive ansvarskrets som helst för att utkräva ansvaret för alla i den kretsen.

29 Fastighetsmäklarens ansvar enligt FML.

30 Nya fastighetsmäklarlagen (Prop. 2010/11:15) 8 Fastighetsmäklaren ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intresse. Inom ramen för de krav som god fastighetsmäklarsed ställer ska mäklaren särskilt beakta uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

31 16 18 Rådgivning, Kontroll av inskrivning m.m., Objektsbeskrivning 16 Mäklaren ska ge råd och upplysningar i den utsträckning god fastighetsmäklarsed kräver om fastigheten och om andra förhållanden som har samband med överlåtelsen. [ ] Om mäklaren har iakttagit eller annars känner till eller med hänsyn till omständigheterna har särskild anledning att misstänka något om fastighetens skick som kan ha betydelse för köparen så ska mäklaren särskilt upplysa om detta.

32 17 Fastighetsmäklaren ska kontrollera vem som har rätt att förfoga över fastigheten och vilka inteckningar, servitut och andra rättigheter som belastar den. 18 Fastighetsmäklaren ska tillhandahålla tilltänkt köpare som är konsument en skriftlig beskrivning av fastigheten (objektsbeskrivning). Objektsbeskrivningen ska innehålla: beteckning, taxeringsvärde, areal, driftskostnader, inteckningar, servitut, och andra rättigheter som belastar den, gemensamhetsanläggningar. Objektsbeskrivningen ska också innehålla uppgift om byggnadens ålder, storlek och byggnadssätt.

33 20 Anteckningsskyldighet Fastighetsmäklaren ska föra anteckningar över förmedlingsuppdraget. [ ] Dokumentationen ska överlämnas till uppdragsgivaren när uppdraget slutförts. Om ett överlåtelseavtal ingås, ska även den som köpt eller sålt fastigheten få dokumentationen när uppdraget slutförts.

34 Skadestånd (25, 26 ) 25 Om fastighetsmäklaren uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter sina skyldigheter enligt 8 22, ska han eller hon ersätta den skada som till följd av detta drabbar köparen eller säljaren. Om det är skäligt, kan skadeståndet sättas ned eller helt falla bort. Andra stycket regressrätt för mäklare gentemot säljaren om köparen kräver skadestånd av mäklaren för att fastigheten avviker mot vad köparen haft fog att räkna med. 26 Skälig tid Oklart beroende av omständigheterna. Räknas från det att den skadelidande insåg eller borde ha insett de omständigheter som ligger till grund för kravet. Enligt 4 tvingande till förmån för konsument.

35 Preskription 27 I fråga om preskription gäller preskriptionslagen (1981:130) Av bestämmelsen följer att 18 kap. 9 handelsbalken inte gäller på fastighetsmäklaruppdrag utan den tioåriga preskriptionstiden som anges i preskriptionslagen gäller, både säljare och köpare Från en fordrans uppkomst.. Av 4 följer att det går att komma överens om kortare preskriptionstid i kommersiella avtalsförhållanden.

2013-11-21. Fel i fastighet

2013-11-21. Fel i fastighet Fel i fastighet 1 2 Felsystemet i JB Köpets konstruktion (två köpehandlingar) Feltidpunkten vid köpet Försämringar mellan avtal och tillträde 4 kap 11-12 JB Säljaren har vårdplikt till överlämnandet 4

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist Ansvarsutredningar Sara Lundquist 10 kapitlet miljöbalken Tillämpligt om föroreningsskada finns Huvudregeln är att den som förorenat också ska avhjälpa. (10:2 MB) Vad är avhjälpande? Utredning, efterbehandling

Läs mer

Fastighetsköp 4 kap. JB (byte, gåva)

Fastighetsköp 4 kap. JB (byte, gåva) Fastighetsköp 4 kap. JB (byte, gåva) Huvudsakligen två problemområden: Regler om ingående av ett köp formkrav samt möjligheter att ställa upp vissa villkor gränser för avtalsfriheten Felreglerna ofta i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Fastighetsmäklarlag; utfärdad den 19 maj 2011. SFS 2011:666 Utkom från trycket den 10 juni 2011 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde 1 Denna

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om anbudsförteckning, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och budgivning. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer

Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer 1 Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer Advokat Anders Linnerborg, Setterwalls Advokatbyrå i Malmö 1 3 Om det inte finns någon verksamhetsutövare som kan utföra

Läs mer

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt?

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? En fråga som ställs så gott som dagligen till Mäklarsamfundets jurister är hur mäklaren ska agera när en köpare återkommer

Läs mer

Fastighetsköp 4 kap. JB (byte, gåva)

Fastighetsköp 4 kap. JB (byte, gåva) Fastighetsköp 4 kap. JB (byte, gåva) Huvudsakligen två problemområden: Regler om ingående av ett köp formkrav samt möjligheter att ställa upp vissa villkor gränser för avtalsfriheten Felreglerna ofta i

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet, marknadsföring och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har brustit

Läs mer

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas 2 kap. 8 MB 10 kap. MB 9 kap. 1 MB 2 kap. 3, 7 MB 26 kap. 9, 14, 21, 22 MB 28 kap. 5 MB Lagen om införande av miljöbalken 8, 15 Övergångsbestämmelserna

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Kompletterande information Vitec Användarträffar 2015

INFORMATION FRÅN VITEC. Kompletterande information Vitec Användarträffar 2015 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Frågor & svar Kompletterande information Vitec Användarträffar 2015 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V.

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om information om köparens undersökningsplikt, journal och mäklarens agerande. Prövning av om fastighetsmäklarens

Läs mer

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet M 9822-02 Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip övertar

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om journal och överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren i sin journal noterat att han har överlämnat

Läs mer

Nya fastighetsmäklarlagen (2011:666)

Nya fastighetsmäklarlagen (2011:666) Bra för alla att veta om Nya fastighetsmäklarlagen (2011:666) Inledning Den 1 juli 2011 ersattes 1995 års fastighetsmäklarlag med en ny fastighetsmäklarlag. Den grundläggande principen om fastighetsmäklarens

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om deposition, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt

Läs mer

Fysisk planering av förorenad mark

Fysisk planering av förorenad mark Fysisk planering av förorenad mark Hur hanteras förorenad mark vid en bygglovsansökan? Vem har enligt miljöbalken ansvar för att undersöka och åtgärda förorenad mark? Hur stort är ansvaret? Kan krav utifrån

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet, uppdragsavtal och mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har varit skyldig att informera köparen

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren i ett förmedlingsuppdrag

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har varit skyldig att informera köparna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 T 2052-10 KLAGANDE JM Värmdöstrand AB, 556001-6213 169 82 Stockholm Ombud: Advokat VD MOTPART Kustbostäder i Oxelösund Aktiebolag,

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt skyldigheten att i objektsbeskrivningen

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 710-09 1 KLAGANDE 1. G H 2. Y H MOTPART Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 Visby ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Gotlands

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2006-11-30. Objektsbeskrivningen

God fastighetsmäklarsed 2006-11-30. Objektsbeskrivningen God fastighetsmäklarsed 2006-11-30 Objektsbeskrivningen 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 4. Obligatoriska uppgifter i objektsbeskrivningen... 4 4.1 Ägare...

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 JANUARI 2018 DNR 47/17 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Förbundsjuristen Mats Sjöquist Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M.

Läs mer

Förorenade byggnader vem ansvarar egentligen?

Förorenade byggnader vem ansvarar egentligen? KUNDNAMN ELLER ÄMNE ETC. 1 Förorenade byggnader vem ansvarar egentligen? R E N A R E M A R K - M A L M Ö D E N 7 F E B R U A R I 2 Föroreningar i byggnader Fler och fler gamla fabriker och industrilokaler

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25

1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25 Innehåll FÖRKORTNINGAR 19 FÖRORD 23 1 KÖPRÄTTEN 25 1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25 1.2 Lagstiftningen inom köprätten 29 1.2.1 Allmänt 29 1.2.2 1990 års köplag 30 1.2.3 Nyare kontraktsrättslig

Läs mer

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Förändringar i praxis relaterat till undersöknings- och saneringsansvar Per Molander Mannheimer Swartling Advokatbyrå Nätverket Renare Mark, seminarium 22 november

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren har medverkat till att dokumentera de speciella förutsättningarna

Läs mer

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden.

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden. Observera att FAQn gäller både i det fall ett objekt har kommunicerats efter identifiering eller efter att inventering och riskklassning har gjorts. Vilket utskick som är det aktuella (identifiering eller

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2006-06-12. Förmedling av bostadsrätt m.m.

God fastighetsmäklarsed 2006-06-12. Förmedling av bostadsrätt m.m. God fastighetsmäklarsed 2006-06-12 Förmedling av bostadsrätt m.m. 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 4. Mäklarens kontrollskyldigheter... 4 4.1 Ägare... 4 4.2

Läs mer

Två jurister samtalar om senare års praxis

Två jurister samtalar om senare års praxis Två jurister samtalar om senare års praxis Sofie Hermansson, SGI Maria Paijkull, Front Advokater 2016-11-24 Begreppet verksamhetsutövare Utgångspunkter för ansvar Vad säger äldre praxis? Senare års praxis

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 december 2008 Ö 4308-07 PARTER 1. PF 2. CS Ombud för 1 och 2: Jur.kand. MS 3. MA 4. JF Ombud för 3 och 4: Advokat JC SAKEN Fel i fastighet

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (1995:400), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin rådgivning- och upplysningsskyldighet

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2006-11-16. Om besiktningsklausuler och andra återgångsvillkor

God fastighetsmäklarsed 2006-11-16. Om besiktningsklausuler och andra återgångsvillkor God fastighetsmäklarsed 2006-11-16 Om besiktningsklausuler och andra återgångsvillkor 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Mäklarens upplysningsplikt... 4 3.2

Läs mer

Köprätt 1. Avtalstyper

Köprätt 1. Avtalstyper Avtalstyper Köprätt 1 Mycket stor variation Grundläggande avtalsrättsliga regler och avtalstypens särreglering Särregleringen syftar vanligtvis att skydda en svagare part Köp (byte) a) dispositiv, vanliga

Läs mer

Konsumentköplag (1990:932)

Konsumentköplag (1990:932) Konsumentköplag (1990:932) Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Denna lag gäller köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument. Lagen gäller även i fall då säljaren inte är en

Läs mer

Författningsförslag. 1 Förslag till fastighetsmäklarlag (2009:000) Härigenom föreskrivs följande. 1 kap. Tillämpningsområde. Lagens tillämpningsområde

Författningsförslag. 1 Förslag till fastighetsmäklarlag (2009:000) Härigenom föreskrivs följande. 1 kap. Tillämpningsområde. Lagens tillämpningsområde Författningsförslag 1 Förslag till fastighetsmäklarlag (2009:000) Härigenom föreskrivs följande. 1 kap. Tillämpningsområde Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag innehåller bestämmelser om yrkesmässig fastighetsförmedling

Läs mer

Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser

Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser Det finns 80 000 misstänkt förorenade platser i Sverige! Vad händer om jag köper en förorenad

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, journal, kundkännedom - dokumentation och bevarande, anbudsförteckning och marknadsföring.

Läs mer

Fastighetsrätt. Byggprocessen

Fastighetsrätt. Byggprocessen Fastighetsrätt Byggprocessen Fastighetsrätt Fast egendom och fastighetsbegreppet Köp och försäljning av fast egendom Fastighetsbildning Fast egendom Jordabalken 1 kap 1 Fast egendom är jord Denna är indelad

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om besiktningsklausul och journal. Prövning av fastighetsmäklarens utformning av en besiktningsklausul, liksom

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet, objektsbeskrivning och pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv

Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv SANERINGSANSVAR MILJÖBALKEN Verksamhet efter 1969, ej preskription 2 kap och 10 kap Viss verksamhet anses pågående

Läs mer

FRÅGELISTA - BILAGA TILL KÖPEKONTRAKTET

FRÅGELISTA - BILAGA TILL KÖPEKONTRAKTET FRÅGELISTA BILAGA TILL KÖPEKONTRAKTET Säljare Roger Lind 1/2del 1/2del Bygårdsvägen 5, 185 94 Vaxholm Objekt Fastigheten Vaxholm Ytterby 4:684 Frågor att besvara om fastigheten Frågorna i denna frågelista

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av om mäklaren fullgjort sin skyldighet att lämna uppgifter om kostnader för fastighetsavgift

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar, journal och budgivning. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att verka för att

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (11) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt, information om köparens undersökningsplikt, anbudsförteckning, objektsbeskrivning, journal och

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om dokumentation och objektsbeskrivning. Prövning av fastighetsmäklarens medverkan till att parterna träffade de

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar, återgångsvillkor, deposition och ombud. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för sin

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet (MÖD 2003:17) Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar. I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring och journal. Prövning av om mäklaren i marknadsföringen av en lägenhet under uppförande har agerat

Läs mer

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 1 Utgiven av Länsstyrelserna och Statens geotekniska instiitut Text Länsstyrelsernas

Läs mer

Frågelista - fastighet

Frågelista - fastighet Säljare Objekt Frågor att besvara om fastigheten Karin Vasen Thomas Vasen Fastigheten Partille Ugglum 199:10 med adressen Bragevägen 14, 43361 Sävedalen Frågorna i denna frågelista besvaras av säljaren.

Läs mer

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN 1 (4) Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G Uppdragsbekräftelse / Utlåtande Avtal om besiktning i samband med överlåtelse av fast egendom ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN Det avtalade ändamålet med att genomföra

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 156/2000 rd. Regeringens proposition med förslag tilllag om förmedling av fastigheter och hyreslägenheter.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 156/2000 rd. Regeringens proposition med förslag tilllag om förmedling av fastigheter och hyreslägenheter. RIKSDAGENS SVAR 156/2000 rd Regeringens proposition med förslag tilllag om förmedling av fastigheter och hyreslägenheter Aren de Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om information om köparens undersökningsplikt, journal, objektsbeskrivning, rådgivnings- och upplysningsskyldighet

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om anbudsförteckning och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om medhjälpare, journal, anbudsförteckning och objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 JANUARI 2018 DNR 2/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN Motpart Mäklaren Saken Skadestånd BESLUT Mäklaren rekommenderas att betala 10 000 kr till NN. YRKANDEN M.M. NN har yrkat att Mäklaren ska utge

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, anbudsförteckning och budgivning. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att tillhandhålla

Läs mer

Frågelista - fastighet

Frågelista - fastighet Objekt Frågor att besvara om fastigheten Fastigheten Sigtuna Steninge 8:283 med adress Marsgatan 31, 19558 Märsta Frågorna i denna frågelista besvaras av säljaren. 1 a. När förvärvades fastigheten? 1978

Läs mer

Förmedlingsuppdraget uppdragsgivarens uppsägning Förmedlingsuppdraget Krav på skriftlighet

Förmedlingsuppdraget uppdragsgivarens uppsägning Förmedlingsuppdraget Krav på skriftlighet 1 Förmedlingsuppdraget uppdragsgivarens uppsägning Det är inte ovanligt att en uppdragsgivare säger upp förmedlingsuppdraget. Det förefaller alltmer vanligt under perioder då priserna på marknaden faller.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2009:180 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 5 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 )

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) 2013-09-23 1 Inledning Köplagen lös egendom Dispositiv (3 ) Konsumentköplagen köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) Definition näringsidkare Definition konsument Tvingande mellan

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har lämnat

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om anbudsförteckning och information om köparens undersökningsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 JANUARI 2018 DNR 55 /17 SIDA 1 AV 7 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen Malin Danielson Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har haft en skyldighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning och marknadsföring. Prövning av fastighetsmäklarens uppgifter om en uteplats med trädgård

Läs mer

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE beträffande ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Säljarbesiktning Sid 1 (5)

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE beträffande ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Säljarbesiktning Sid 1 (5) Sid 1 (5) AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM ENLIGT JORDABALKEN Fastigheten: Beteckning Besiktning: Besiktningsdag Adress Klockan Postnr Ort Väderlek Ägare Temperatur Ca +2 grader

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har haft en skyldighet

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om besiktningsklausul, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren agerat i enlighet

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 5 OKTOBER 2017 DNR 32/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Jur kand Staffan Andersson Saken Skadestånd BESLUT NN har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN har yrkat att Mäklaren

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, omsorgsplikt, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och budgivning. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM 1(5) UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM 2(5) UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÄNDAMÅLET MED ÖVERLÅTELSEBESIKTNINGEN Med besiktningsförrättare i nedanstående

Läs mer

Fastighetsförmedling när säljare och köpare är konsument

Fastighetsförmedling när säljare och köpare är konsument BRA ATT VETA OM Fastighetsförmedling när säljare och köpare är konsument Fastighetsmäklare En fastighetsmäklare är en person som yrkesmässigt förmedlar objekt av följande slag: fastigheter, delar av fastigheter,

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 13 SEPTEMBER 2018 DNR 41/18 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Förbundsjuristen Fredrik Aldmo Saken Skadestånd BESLUT Mäklaren rekommenderas att betala 10 000 kr till NN. YRKANDEN

Läs mer

Regler om vattenskyddsområden

Regler om vattenskyddsområden Sid 1 Regler om vattenskyddsområden Länsstyrelsen eller kommunen kan med stöd av miljöbalken förklara ett område vars vattentillgångar behöver skyddas som vattenskyddsområde. Reglerna för detta finns i

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren i tillräcklig omfattning har kontrollerat om

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 februari 2007 T 2932-05 KLAGANDE MA Ombud: Advokat TL MOTPART GK Ombud: Advokat LJ SAKEN Återbetalning av erlagd handpenning ÖVERKLAGADE

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt, rådgivnings- och upplysningsskyldighet och överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Ogiltigt fastighetsköp Rättsområde: Fastighetsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2015-01-30. Klander av fastighetsköp

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Ogiltigt fastighetsköp Rättsområde: Fastighetsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2015-01-30. Klander av fastighetsköp GWA ARTIKELSERIE Titel: Ogiltigt fastighetsköp Rättsområde: Fastighetsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2015-01-30 Klander av fastighetsköp Ett fastighetsköp kan vara ogiltigt av olika anledningar.

Läs mer

Tredimensionell fastighetsindelning

Tredimensionell fastighetsindelning Tredimensionell fastighetsindelning Möjligheter och begränsningar Barbro Julstad Fastighetsrättschef division fastighetsbildning Lantmäteriet Tredimensionell fastighetsindelning När kan er bildas Hur kan

Läs mer

KS 17 10 SEPTEMBER 2014

KS 17 10 SEPTEMBER 2014 KS 17 10 SEPTEMBER 2014 KÖPEKONTRAKT Säljare: Köpare: Fastighet: Uppsala kommun, genom dess kommunstyrelse, org nr 212000-3005, nedan kallad Säljaren. Uppsala Kommun Skolfastigheter AB, org nr 556911-0751,

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, boendekostnadskalkyl och information om köparens undersökningsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer