Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden."

Transkript

1 Observera att FAQn gäller både i det fall ett objekt har kommunicerats efter identifiering eller efter att inventering och riskklassning har gjorts. Vilket utskick som är det aktuella (identifiering eller inventering) går att läsa överst på A- blanketten. Det är bra att fråga den som ringer om frågorna gäller ett identifierat eller inventerat objekt så att man är säker på att man pratar om samma sak. Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden. Information om en fastighet kopplas till ett potentiellt förorenat område i länsstyrelsernas gemensamma databas, EBH-stödet. Enligt PUL (Personuppgiftslagen) måste en fastighetsägare meddelas om vilken information som finns lagrad om fastigheten i databasen. Informationen används i kommunernas översiktsplanering och finns i även i sökbara kartor på Länsstyrelsens hemsida. Den har gjorts med hjälp av bland annat Länsstyrelsens, kommunernas och Länsmuseets arkivmaterial samt med hjälp av äldre telefonkataloger. Informationen efter identifieringen består ofta endast av verksamhetens koordinater och fastighet samt vilken bransch den tillhört, en så kallad branschklass. Vid inventering går länsstyrelsen vidare med de branscher som enligt Naturvårdsverket prioriterats högst. Mer information samlas då in kring ett specifikt objekt som resulterar i en riskklass för objektet. Detta har avgjorts av den branschlista som Naturvårdsverket har tagit fram. Denna finns att hitta på Naturvårdsverkets hemsida.

2 En branschklass är en generell klass för en hel bransch. En riskklass är däremot specifik för ett objekt. Båda består av en skala mellan 1 och 4, där klass 1 betyder mycket stor risk för människors hälsa och/eller miljön (den högsta risken). Blanketten skickades för att fastighetsägaren skall underrättas om informationen som finns lagrad om fastigheten i databasen. Informationen är viktig inför framtida exploatering eller försäljning och bör sparas. Upplysningsskyldighet gäller vid vetskap om föroreningar på fastigheten. Lämna gärna kompletterande information för att bekräfta eller göra tillägg till befintlig information. Informationen kommer bland annat från Länsstyrelsens och kommunens arkiv och tillsynsregister, länsmuseets arkiv, industrihistoriska inventeringar, äldre telefonkataloger, hembygdsföreningar, tidigare anställda samt personer med god lokalkännedom. Ett huvudavrinningsområde är en indelning som används för att definiera de vattendrag vars avrinningsområde vid mynningen i havet är minst 200km 2. Det finns 119 stycken i Sverige. Huvudavrinningsområdet är indelat i mindre avrinningsområden. Miljöskyddslagen kom 1969 och var Sveriges första miljölag. Tidpunkten är intressant för att kunna fastställa frågor om ansvar och vem som är tillsynsmyndighet (länsstyrelse eller kommun). Generellt brukar man säga att det inte finns någon ansvarig verksamhetsutövare om den aktuella verksamheten har lagts ner på platsen före 1969, men undantag finns. Beträffande tillsynsmyndighet var det först 1969 som vissa miljöfarliga verksamheter började prövas av länsstyrelsen och därför betraktas kommunen som tillsynsmyndighet för förorenade områden om verksamheten lades ner före 1969.

3 Blanketter som inte skickats ut har varit tomma. I följebrevet kan du läsa om vad de olika blanketterna kan innehålla. Blankett F är oftast tom vid utskicket men kommer att fyllas i efteråt, då det anges om objektet är kommunicerat eller ej. Utskicket går även till berörd kommun. Om en fastighetsägare får ett utskick med information om ett riskklassat objekt beläget på dennes fastighet, innebär detta att Naturvårdsverket har prioriterat den eller de branscher som förekommit på fastigheten för inventering. Inventeringen görs av Länsstyrelsen då det gäller nedlagda objekt och av kommunen om det gäller pågående verksamhet. Enligt PUL måste en fastighetsägare meddelas om vilken information som finns lagrad om dem i databasen. Informationen används bland annat i kommunernas översiktsplanering och i sökbara kartor på Länsstyrelsens hemsida. I vissa fall kan statliga pengar användas för att göra undersökningar av ett misstänkt förorenat område. För att denna möjlighet ska kunna utnyttjas krävs det bland annat att det inte finns någon som kan hållas ansvarig för den förorenande verksamheten. Om möjligheten att använda statliga pengar finns prioriterar Länsstyrelsen objekt i riskklass 1 eller 2. En riskklassning är objektspecifik och kopplad till en verksamhet, inte till en fastighet. Vid riskklassningen klassas hela området där verksamheten pågått, vilket kan innebära att flera fastigheter berörs. Även om t.ex. ett doppkar endast stått på en viss fastighet omfattas alla fastigheter där sågverket har legat, av riskklassen. Riskklassningen baseras bland annat på muntliga uppgifter samt arkivmaterial hos kommuner och länsstyrelse. Om berörd fastighetsägare har kompletterande uppgifter kan informationen skickas till Länsstyrelsen. Om ny information tillkommer som påverkar bedömningen av riskklassen, kan en ny bedömning göras och de reviderade blanketterna kommuniceras då på nytt.

4 Har prover tagits med avseende på branschspecifika föroreningar? Om inte är det ganska troligt att analyser ej gjorts för de aktuella föroreningarna. SPIMFAB tar vid sina undersökningar endast hänsyn till de föroreningar som är branschspecifika för drivmedelshantering och undersökningen säger därför inget om övriga föroreningar som kan finnas på platsen. Då även saneringen är inriktad på dessa föroreningar kan en fastighet som sanerats av SPIMFAB fortfarande vara förorenad av andra verksamheter som har förekommit på platsen. Definitionen av ett "Rent" projekt enligt SPIMFAB är att mängden förorenad jord som körts till behandlingsanläggning understigit 10 ton. I första hand har verksamhetsutövaren/före detta verksamhetsutövare ett ansvar. Finns inte någon ansvarig verksamhetsutövare är var och en efterbehandlingsansvarig, som förvärvat fastigheten efter miljöbalkens ikraftträdande den 1 januari 1999 och vid förvärvet känt till föroreningarna eller då borde ha upptäckt dem. Detta betyder att en fastighetsägare kan bli ansvarig för undersökningar och åtgärder fast denne inte själv bidragit till föroreningarna. Lägre krav gäller för förvärvare av privatbostadsfastighet. Denne kan endast bli ansvarig om han vid förvärvet känt till föroreningarna. Om inte någon ansvarig kan hittas efter att en ansvarsbedömning har gjorts, kan Länsstyrelsen ansöka om statliga medel för undersökningar om objektet är prioriterat (främst riskklass 1 men även riskklass 2 i andra hand). Om det efter ett stegvist förfarande av undersökningar (man börjar ofta med översiktliga undersökningar och därefter kan man behöva gå vidare med mer detaljerade undersökningar, göra en riskbedömning mm) visar sig att objektet behöver saneras görs en ansvarsutredning. Om inte någon ansvarig kan hittas kan Länsstyrelsen ansöka om statliga medel för efterbehandlingsåtgärder om objektet är prioriterat (främst riskklass 1 men även riskklass 2). Om det finns ett ansvar, t.ex. för en fastighetsägare, kan det vara så att skäligheten bedöms som låg när det gäller hur mycket det är just skäligt att denne bekostar av en eventuell sanering. Det är troligare att fastighetsägaren får bekosta eventuella undersökningar, men det innebär inte automatiskt att fastighetsägaren behöver

5 bekosta en eventuell efterföljande sanering (om inte fastighetsägare och verksamhetsutövare råkar vara samma juridiska person vill säga). Som fastighetsägare har man ett ansvar att informera en eventuell framtida köpare om att fastigheten är riskklassad och kan vara förorenad. Sedan 1999 har det ingått i köparens undersökningsplikt att ta reda på om en aktuell fastighet är/kan vara förorenad. Det finns också en upplysningsplikt från fastighetsägarens sida om denne känner till att fastigheten är/kan vara förorenad. (se under rubriken Vem är ansvarig för undersökningskostnader och eventuell sanering? ) I första hand är det ansvarig verksamhetsutövare som skall undersöka området och då måste tillsynsmyndigheten driva detta som ett ärende. Om det inte finns någon ansvarig kan tillsynsmyndigheten söka bidrag från Naturvårdsverket. Vid exploatering är det fastighetsägaren/exploatören som skall bekosta undersökningar. Det kan vara Länsstyrelsen eller den kommunala nämnden. Tillsynsmyndighet över föroreningsskadade områden ska enligt Naturvårdsverket bedömas utifrån den gällande bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Bedömningen görs alltså som om verksamheten hade varit i drift idag även om den är nedlagd. För föroreningar som orsakats av verksamheter som upphört före den 30 juni 1969 är alltid kommunen tillsynsmyndighet. I övriga fall är det beroende på i vilken omfattning en kommun har övertagit miljöskyddstillsynen från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen eller aktuell kommuns miljöförvaltning bör kontaktas för upplysningar i varje specifikt fall. Vid försäljning av fastigheten har den nuvarande ägaren upplysningsplikt och skall meddela en eventuell köpare om att området kan vara förorenat. Om man anlitar en mäklare är det lämpligt att informera denne också, även om mäklaren också har en skyldighet fråga fastighetsägaren och kanske också Länsstyrelsen om fastigheten är riskklassad.

6 Som arrendator är man ansvarig om man samtidigt är verksamhetsutövare av den förorenande verksamheten eller har tagit över den förorenande verksamheten. Frågan går inte att besvara utan provtagning och analyser av branschspecifika föroreningar. Angående vem som i så fall kan/ska betala för sådana analyser hänvisas till de frågor ovan som rör ansvar. För objekt i de lägre riskklasserna måste fastighetsägaren troligtvis bekosta vattenanalyser själv om denne vill göra provtagningar. Riskerna är störst då det rör sig om små barn som stoppar jord i munnen. Det beror på vilken verksamhet som bedrivits och hur fastigheten används idag. Naturvårdsverket har gett ut rapporter där verksamhetsspecifika föroreningar och dess påverkan behandlas. Dessa går att ladda ner som pdf-filer på Naturvårdsverkets hemsida.

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar Innehåll Ordlista... 2 Om Brevet... 2 Vad ska jag göra med brevet som jag fått?... 2 Motivering saknas till min fastighet, varför?... 2 Vilka har fått utskicket från Länsstyrelsen?...

Läs mer

Metodik för inventering av förorenade områden

Metodik för inventering av förorenade områden Metodik för inventering av förorenade områden Modellen togs fram av Naturvårdsverket En praktisk modell som bygger främst på uppgiftsinsamling Länsstyrelsen har inventerat nedlagda verksamheter Kommunens

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2

HANDLINGSPLAN. Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2 HANDLINGSPLAN Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2 Bakgrund Denna handlingsplan beskriver miljö- och hälsoskyddsenhetens arbete med objekt i kommunen med behov att genomgå MIFO fas 1. Detta arbete

Läs mer

Länsstyrelsens tillsynsarbete. Förhandling och samarbete

Länsstyrelsens tillsynsarbete. Förhandling och samarbete Länsstyrelsens tillsynsarbete Förhandling och samarbete Vad gör Länsstyrelsen Identifiering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Tillsyn enligt miljöbalken Bidragsprojekt Tillsynsvägledning

Läs mer

Förorenade fastigheter hur gör man?

Förorenade fastigheter hur gör man? Förorenade fastigheter hur gör man? Förorenade fastigheter hur gör man? Storslagen natur är något som ofta förknippas med Dalarna. Kanske är det de höga bergen och djupa skogarna som gör att många trivs

Läs mer

Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark

Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark 2016-10-24 575-22583-2016 1(5) Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av

Läs mer

Tillsyn av förorenade områden

Tillsyn av förorenade områden Tillsyn av förorenade områden Ansvarsbedömningar och 28-anmälningar (FMH) På säker grund för hållbar utveckling Sofie Hermansson Miljöjurist Statens geotekniska institut sofie.hermansson@swedgeo.se 013-20

Läs mer

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar cathrine.lundin@naturvardsverket.se anna.rolf@naturvardsverket.se Foto: Daniel Martini Inventeringen och EBH-stödet I EBH-stödet som är den databas där

Läs mer

Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter

Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN Uppdaterad Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter Kontaktuppgifter: Birgitta Swahn samordnare 785 51 03 Erik Blomqvist

Läs mer

Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010

Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010 Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010 Rapport om misstänkt förorenade områden i Borensberg Upprättad av Lars Lager Granskad av Mats Dorell Structor Nyköping AB Fax 0155-20 64 29 Sida 1

Läs mer

Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser

Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser Det finns 80 000 misstänkt förorenade platser i Sverige! Vad händer om jag köper en förorenad

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist Ansvarsutredningar Sara Lundquist 10 kapitlet miljöbalken Tillämpligt om föroreningsskada finns Huvudregeln är att den som förorenat också ska avhjälpa. (10:2 MB) Vad är avhjälpande? Utredning, efterbehandling

Läs mer

Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 förorenade områden

Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 förorenade områden Kommunhuset 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 Uppdaterad: november 2014 Utrymmet för svaren är inte begränsat. Rutan utökas ju mer du skriver. Hoppa

Läs mer

Förorenade områden - vad görs?

Förorenade områden - vad görs? Förorenade områden - vad görs? Vad är problemet? Sedan industrialismen har människan gjort sig av med restprodukter på enklaste sätt - ut i vattendrag eller dumpat avfall bakom huset. Därför kan tusentals

Läs mer

Seminarium. Förorenade områden Inventering enligt Naturvårdsverkets metodik, MIFO fas 1, av kommunala pågående verksamheter

Seminarium. Förorenade områden Inventering enligt Naturvårdsverkets metodik, MIFO fas 1, av kommunala pågående verksamheter Seminarium Förorenade områden Inventering enligt Naturvårdsverkets metodik, MIFO fas 1, av kommunala pågående verksamheter Länsstyrelsen i Skåne Malmö 22 april 2015 Denna presentation går igenom syftet

Läs mer

Förorenad mark i byggprojekt

Förorenad mark i byggprojekt Förorenad mark i byggprojekt En minikurs om vad du behöver veta om du stöter på förorenad mark i ditt byggprojekt Anneli Liljemark Liljemark Consulting anneli@liljemark.net Innehåll Bakgrund När och varför

Läs mer

Jönköpings kommun vårt arbetssätt kring förorenade områden

Jönköpings kommun vårt arbetssätt kring förorenade områden Jönköpings kommun vårt arbetssätt kring förorenade områden Andreas Bengtsson, miljöingenjör / miljö- och hälsoskyddsinspektör, Miljö och hälsoskyddskontoret Fredrik Svärd, miljöingenjör, Tekniska kontoret

Läs mer

Förorenade områden i Lerums kommun

Förorenade områden i Lerums kommun RAPPORT 1 (16) Samhällsbyggnad Miljöenheten Förorenade områden i Lerums kommun Lägesrapport om arbetet med Lerums kommuns lokala miljömål, hösten 2009 LERUM400, v 1.0, 2008-05-26 RAPPORT 2 (16) Förorenade

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

Mifo-fas 1 Pågående verksamheter

Mifo-fas 1 Pågående verksamheter Mifo-fas 1 Pågående verksamheter LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN Mifo-fas 1 Pågående verksamheter Kontaktuppgifter: Birgitta Swahn samordnare 785 51 03 Jeanette Häggroth tillsyn 785 41 80 Henning Persson

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN

FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN Frågeformulär 1 (11) FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN Utrymmet för svaren är inte begränsat. Rutan utökas ju mer du skriver. Hoppa mellan svarsrutorna med pil ner eller

Läs mer

Bidrag för marksanering för bostadsbyggande

Bidrag för marksanering för bostadsbyggande Bidrag för marksanering för bostadsbyggande Foto: Martin von Brömssen / Folio Bildbyrå: Folio bildbyrå RF Fotoplats: Gårdsten, Angered, Göteborg, Västra Götaland, Sverige. Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 1 Utgiven av Länsstyrelserna och Statens geotekniska instiitut Text Länsstyrelsernas

Läs mer

Information om MIFO-inventering

Information om MIFO-inventering Information om MIFO-inventering I den här broschyren kan du läsa om hur inventeringen ska gå till och vad som förväntas av dig som verksamhetsutövare. Du får också kort information om vad MIFO innebär

Läs mer

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt?

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? PROMEMORIA/PM 1(9) Kontaktperson Karin Persson Miljötillsynsenheten, EBH-gruppen Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? Denna PM utgår från ansökan om bidrag

Läs mer

Bilaga 2 Nedlagda Deponier i Laxå Kommun

Bilaga 2 Nedlagda Deponier i Laxå Kommun Laxå november 2012 Bilaga 2 Nedlagda Deponier i Laxå Kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nedladga deponier i Laxå kommun ------------------------------------------------------------2 Mosjötippen ----------------------------------------------------------------------------------------3

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

FÖP Maden, geoteknik och miljöteknik

FÖP Maden, geoteknik och miljöteknik Tekniska Kontoret Mark och exploatering Fredrik Svärd 036-10 25 67 fredrik.sandberg-svard@jonkoping.se 2016-11-18 1 (8) FÖP Maden, geoteknik och miljöteknik Inför arbetet med en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Tydligare och enklare fördelning av tillsynsansvar över förorenade

Tydligare och enklare fördelning av tillsynsansvar över förorenade PM 2011:140 RVI (Dnr 001-1236/2011) Tydligare och enklare fördelning av tillsynsansvar över förorenade områden Remiss från Miljödepartementet Remisstid till 6 oktober 2011 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Johan Asplund & Lars Davidsson

Johan Asplund & Lars Davidsson Johan Asplund & Lars Davidsson WSP i Sverige 2 200 medarbetare i Sverige Stark lokal förankring Program Inledning, presentation Hur farligt är det med förorenade områden? Varför är det viktigt att undersöka

Läs mer

Grävarbeten i förorenad jord upplysning, anmälan och slutredovisning

Grävarbeten i förorenad jord upplysning, anmälan och slutredovisning upplysning, anmälan och slutredovisning När du gräver och upptäcker en markförorening ska arbetet omedelbart stoppas och samhällsförvaltningen kontaktas. Den här blanketten använder du för att lämna en

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN i Västernorrlands län

FÖRORENADE OMRÅDEN i Västernorrlands län Länsstyrelsen Västernorrland Miljöavdelningen 2006:4 Potentiellt FÖRORENADE OMRÅDEN i Västernorrlands län Bild framsida: Söderbergs Sågverk, Sundsvalls kommun, identifierat som sågverk utan impregnering,

Läs mer

FRÅN INVENTERING TILL SANERING

FRÅN INVENTERING TILL SANERING FRÅN INVENTERING TILL SANERING Kalmar 27 oktober 2016 Jonny Riise Sektionen för Klimatklivet och Förorenade områden (Gfe) Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-28 1 Naturvårdsverket

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen Enhet 3 DOM 2008-03-14 meddelad i Nacka Strand Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Munksjö Sweden AB Box 624 551 18 Jönköping Ombud: Advokat T.C. Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden 2018-10-25 2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden En beslutad handlingsplan för förorenade områden ökar möjligheterna att arbeta strategiskt med förorenade områden. I en

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas 2 kap. 8 MB 10 kap. MB 9 kap. 1 MB 2 kap. 3, 7 MB 26 kap. 9, 14, 21, 22 MB 28 kap. 5 MB Lagen om införande av miljöbalken 8, 15 Övergångsbestämmelserna

Läs mer

Inventering av anläggningar för gummiproduktion

Inventering av anläggningar för gummiproduktion Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför inventeringen på uppdrag av Naturvårdsverket. Arbetet med förorenade

Läs mer

Millesrummet. Naturvårdsverkets dialog: Ekonomiska bidrag för hållbar samhällsutveckling. Miljöbalksdagarna mars

Millesrummet. Naturvårdsverkets dialog: Ekonomiska bidrag för hållbar samhällsutveckling. Miljöbalksdagarna mars 13.15 14.30 Millesrummet Miljöbalksdagarna 2017 23 24 mars Naturvårdsverkets dialog: Ekonomiska bidrag för hållbar samhällsutveckling 2017-03-27 1 Bidrag för marksanering för bostadsbyggande Foto: Martin

Läs mer

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden 2018-10-25 3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden Bakgrund Behovsutredning av tillsyn är ett steg i att ytterligare konkretisera arbetet med förorenade områden. Utredningen syftar till att

Läs mer

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet M 9822-02 Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip övertar

Läs mer

Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken från länsstyrelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden

Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken från länsstyrelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD SID 1 (7) 2012-05-03 Handläggare: Anna Jarl Telefon: 08-508 28 19 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 p 8 Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Välkommen till tillsynsmyndighetsväljaren!

Välkommen till tillsynsmyndighetsväljaren! 2017-01-12 Välkommen till tillsynsmyndighetsväljaren! Tillsynsmyndighetsväljaren är till för dig som behöver hjälp att bestämma vilken myndighet som har rätt att utöva tillsyn över ett visst förorenat

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-09-19 130 KS 300/18 Huvudmannaskap för förstudier på förorenade områden i Mölndals stad samt ansökan om statliga medel för förstudier

Läs mer

KS 7 15 JANUARI Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 7 15 JANUARI Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 7 15 JANUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Helena Bavrell Östblom Jenny Oltner Datum 2013-12-08 Diarienummer KSN-2013-0507 Kommunstyrelsen Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun Förslag

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Överlåtelse av kommunalt huvudmannaskap vid marksanering - SGU är en möjlig huvudman. Klas Arnerdal, Enhetschef Renare mark och vatten

Överlåtelse av kommunalt huvudmannaskap vid marksanering - SGU är en möjlig huvudman. Klas Arnerdal, Enhetschef Renare mark och vatten Överlåtelse av kommunalt huvudmannaskap vid marksanering - SGU är en möjlig huvudman Klas Arnerdal, Enhetschef Renare mark och vatten SGU ska bidra till Giftfri miljö 9 Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

Blankett. förorenad jord

Blankett. förorenad jord Anmälan enligt 28 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Att sanera och gräva i förorenad mark innebär en ökad risk för spridning av föroreningar och är därför en miljöfarlig verksamhet som

Läs mer

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Förändringar i praxis relaterat till undersöknings- och saneringsansvar Per Molander Mannheimer Swartling Advokatbyrå Nätverket Renare Mark, seminarium 22 november

Läs mer

En match för en giftfri miljö

En match för en giftfri miljö En match för en giftfri miljö Sveriges miljökommuners Höstkonferens 2018 På säker grund för hållbar utveckling En match i fyra ronder Rond 1: Granskning av spelplanen Rond 2: Presentation av laget Rond

Läs mer

Vem gör vad och vad är på gång? Roller i det statliga arbetet med förorenade områden

Vem gör vad och vad är på gång? Roller i det statliga arbetet med förorenade områden Vem gör vad och vad är på gång? Roller i det statliga arbetet med förorenade områden CJ Carlbom (Inventeringssamordning) Klas Köhler (Lst tillsynssamordnare förorenade områden) Karin Olsson (Lst samordnare

Läs mer

VÄXJÖ TINGSRÄTT SLUTLIGT BESLUT Mål nr M 433O-10 Miljödomstolen 2010-12-29 meddelat i Växjö

VÄXJÖ TINGSRÄTT SLUTLIGT BESLUT Mål nr M 433O-10 Miljödomstolen 2010-12-29 meddelat i Växjö Copyright (c) Lex Press AB VÄXJÖ TINGSRÄTT SLUTLIGT BESLUT Mål nr M 433O-10 Miljödomstolen 2010-12-29 meddelat i Växjö Sid 1 (4) KLAGANDE 1. BE 2. MOTPART Länsstyrelsen i Jönköpings län 551 86 Jönköping

Läs mer

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag.

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Projektet Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Etapp 2 (i höst), nedlagda verksamheter Anordna workshop, genomföra en kortare utbildning om

Läs mer

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 710-09 1 KLAGANDE 1. G H 2. Y H MOTPART Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 Visby ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Gotlands

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Förorenade områden Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Hagsätra Rågsved. Förorenade områden Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Hagsätra Rågsved Förorenade områden Mars 017 UPPDRAG Förorenade områden UPPDRAGSNUMMER 11578300 UPPDRAGSLEDARE Lova André Nilsson UPPRÄTTAD AV Anna Norder DATUM 017-0-- Rev 07-03-1 memo01.docx 01-03-8-14

Läs mer

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden 1 Vad är ett förorenat område? Markområde Vattenområde (sediment) Grundvatten

Läs mer

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område?

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Advokat Maria Paijkull Nätverket Renare Mark, Jönköping 2018-09-27 Case: Utfyllnad med gjutsand Övergångsbestämmelser enligt

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-03-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6364-09 KLAGANDE GMTC Global Machine Trade Center HB, 969699-0762 Ombud: E.L. c/o IRM Contracting i Kristinehamn AB MOTPART

Läs mer

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Information om fastigheten Fastighetsbeteckning Fastighetens utdelningsadress (gata, box etc.) Fastighetsägarens

Läs mer

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Tillsynsmyndighetens verktyg Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Innehåll TM:s uppdrag, roll och kommunikation Ärendegång, lagkrav och handläggning Stöd i handläggningen Tillsynsmyndighetens

Läs mer

Identifiering av potentiellt förorenade områden

Identifiering av potentiellt förorenade områden RAPPORT 2006:6 Identifiering av potentiellt förorenade områden inom branscherna Fotografisk industri, Elektroteknisk industri, Grafitelektrodindustri, Tillverkning av krut och sprängämnen, Glasindustri,

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Thorlings Bleck- & Plåtslageri IDnr F0180-1196 Kommun Stockholm Upprättad (namn) Import från MARK Senast reviderad (namn) 2002-10-25 Inventeringens

Läs mer

Fysisk planering av förorenad mark

Fysisk planering av förorenad mark Fysisk planering av förorenad mark Hur hanteras förorenad mark vid en bygglovsansökan? Vem har enligt miljöbalken ansvar för att undersöka och åtgärda förorenad mark? Hur stort är ansvaret? Kan krav utifrån

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd - efterbehandling av förorenad byggnad

Anmälan om avhjälpandeåtgärd - efterbehandling av förorenad byggnad MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 5 Kommunhuset 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) är det förbjudet

Läs mer

Ansvarsutredning rörande efterbehandlingsansvar och ansökan om bidrag till saneringskostnad för förorenat område i Vinterviken

Ansvarsutredning rörande efterbehandlingsansvar och ansökan om bidrag till saneringskostnad för förorenat område i Vinterviken MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2010-12-14 P 20 Handläggare: Monika Gerdhem Telefon: 08-508 28 897 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsutredning rörande efterbehandlingsansvar och

Läs mer

Information om nedläggning av miljöfarlig verksamhet

Information om nedläggning av miljöfarlig verksamhet MBF_62.Nedläggningavmiljöfarligverksamhet 2018-04-13 Sida 1 / 4 Information om nedläggning av miljöfarlig verksamhet Uppgifter om företaget Företagets namn Adress Organisationsnummer Postnummer och postadress

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer Anmälan om avhjälpande åtgärder eller grävarbeten i förorenad jord med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område)

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (20) Objekt Norra Amerika 2 IDnr Kommun Ulricehamn Upprättad (namn) Josefina Orlenius Senast reviderad (namn) (datum) (datum) Inventeringens namn Norra Amerika

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN Foto: Elin Iseskog EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN handlingsplaner för hållbara saneringar EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Egenkontroll av förorenade områden och handlingsplaner

Läs mer

Tillsynsspåret. Malmö Miljöförvaltning Miljöinspektör David Lalloo. 14 feb 2007

Tillsynsspåret. Malmö Miljöförvaltning Miljöinspektör David Lalloo. 14 feb 2007 Tillsynsspåret Malmö Miljöförvaltning Miljöinspektör David Lalloo 14 feb 2007 Ärendet startar.. Ett ärende kan starta på flera sätt. Ett företag har på frivillig väg utfört en markundersökning Upplysningsplikten

Läs mer

Förorenade områden- Tillsyn vid Miljökontoret i Uppsala. Camilla Lindholm

Förorenade områden- Tillsyn vid Miljökontoret i Uppsala. Camilla Lindholm Förorenade områden- Tillsyn vid Miljökontoret i Uppsala Camilla Lindholm Föredragets innehåll Vad vi arbetar med i Uppsala Förutsättningarna i Uppsala Egeninitierad tillsyn Några exempel från tillsynen

Läs mer

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare Sanering av PCB Information till fastighetsägare 2 FOTO: Leif Gustavsson, LG foto Visste du att... Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att undersöka om PCB finns i byggnader byggda eller renoverade

Läs mer

Webbsändning ansökan om statsstöd för efterbehandling av förorenade områden inför bostadsbyggande

Webbsändning ansökan om statsstöd för efterbehandling av förorenade områden inför bostadsbyggande Webbsändning ansökan om statsstöd för efterbehandling av förorenade områden inför bostadsbyggande Carl Mikael Strauss Jeanette Häggrot Örjan Magnusson 1 Syfte med webbsändningen Öppna upp för ansökningar

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Upprättad (namn) (datum) IDnr Kommun Senast reviderad (namn) (datum) Inventeringens namn Dossiernummer Preliminär riskklass enligt BKL Inventeringsfas

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Tillsyn över förorenade områden under år 2014

Tillsyn över förorenade områden under år 2014 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Ann Christine Johansson Telefon: 08-508 28 827 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-04-14 p. 21 Tillsyn över förorenade

Läs mer

Yttrande till Kommunfullmäktige över motion angående saneringen av föroreningarna på Gullviksområdet (Dnr KS-KOM ).

Yttrande till Kommunfullmäktige över motion angående saneringen av föroreningarna på Gullviksområdet (Dnr KS-KOM ). .. 7 a 1/04 avdelning Malmö stad M iijöfö rya Itn in g e n Milj östrategiska avdelningen handläggare Stf avdelningschef Tomas Nilson telefon 040-3420 57 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(4) 2004-01-12 Dm 525:1447-03

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (20) Objekt Gnarps masugn IDnr F2132-0063 Kommun Nordanstig Upprättad (namn) Åsa Duell Senast reviderad (namn) Jon Böhlmark 2004-09-28 2005-08-10 Inventeringens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060101 DOM 2016-02-29 Stockholm Mål nr M 4053-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-10 i mål nr M 5673-14, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

MILJÖENHETEN SAMHÄLLE OCH UTVECKLING. Blankett A Administrativa uppgifter

MILJÖENHETEN SAMHÄLLE OCH UTVECKLING. Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (11) Denna blankett används för inventering av förorenad områden enligt Naturvårdsverkets metodik. Gulmarkerade fält är obligatoriska att fylla i. Även övriga

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv

Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv SANERINGSANSVAR MILJÖBALKEN Verksamhet efter 1969, ej preskription 2 kap och 10 kap Viss verksamhet anses pågående

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2016-12-22 Stockholm Mål nr M 8829-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-28 i mål nr M 313-16

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg E20, Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg 2016-12-12 Tekniskt PM Förorenad mark TEKNISKT PM FÖRORENAD MARK E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Tvättmäster Upprättad (namn) Linda Bengtson 2003-09-18 IDnr F0180-0121 Kommun Stockholm Senast reviderad (namn) Inventeringens namn Kemtvättar 2003-05

Läs mer

Från avfallshantering till resurshushållning

Från avfallshantering till resurshushållning Förslag ny nationell avfallsplan 2012-2017 Från avfallshantering till resurshushållning 1. Vision mot resurshushållning 2. Hantering av avfall idag 3. Mot ökad resurseffektivitet 4. Prioriterade områden

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-05-30 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 3934-11 KLAGANDE Svenska Statoil AB, 556000-6834 118 88 Stockholm MOTPART Miljönämnden i Falu kommun Stadskansliet

Läs mer

Rent eller förorenat, vad måste jag tänka på?

Rent eller förorenat, vad måste jag tänka på? Rent eller förorenat, vad måste jag tänka på? Thomas Jansson, Golder Associates Kursens innehåll Finns det en tydlig gräns mellan ren och förorenad mark? Hur bedömer man föroreningsgraden? Hur förorenad

Läs mer

PM - Länsstyrelsernas uttag av tillsynsavgift med anledning av tillsyn enligt 10 kap. miljöbalken.

PM - Länsstyrelsernas uttag av tillsynsavgift med anledning av tillsyn enligt 10 kap. miljöbalken. Senast reviderad av Klas Köhler, 2014-02-11. Revidering granskad av Henrik Svensson, Lisa Arnwald Storm och Åsa Axheden. PM - Länsstyrelsernas uttag av tillsynsavgift med anledning av tillsyn enligt 10

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västmanlands län beslut den 2 september 2009, se domsbilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västmanlands län beslut den 2 september 2009, se domsbilaga 1 NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr M 5034-09 Miljödomstolen 2009-11-05 meddelad i Nacka Strand KLAGANDE 1. H.E. 2. J.O. MOTPART Miljönämnden i Köpings kommun 731 85 Köping ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västmanlands

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

DOM meddelad i Umeå

DOM meddelad i Umeå UMEÅ TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2007-06-07 meddelad i Umeå Mål nr M 2355-06 1(7) KLAGANDE Swedish Meats ek. för., 702002-0116,121 86 Johanneshov Ombud: Jur. kand. EA, Vattenfall Power Consultant AB,

Läs mer