SVAR TILL FULLMÄKTIGE ERKKI NIEMINENS INITIATIV OM IDROTTSKORT FÖR SENIORER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVAR TILL FULLMÄKTIGE ERKKI NIEMINENS INITIATIV OM IDROTTSKORT FÖR SENIORER"

Transkript

1 Kultur- och fritidssektionen Bildningsnämnden Stadsstyrelsen Kultur- och fritidssektionen SVAR TILL FULLMÄKTIGE ERKKI NIEMINENS INITIATIV OM IDROTTSKORT FÖR SENIORER KFS 71 Beredning: Idrottsdirektör Per Högström Fullmäktige Erkki Nieminen har skickat ett initiativ till stadsfullmäktige och föreslår att Borgå stad tar i bruk ett avgiftsfritt personligt idrottskort för seniorer som fyllt 70 år. Nieminen motiverar sitt initiativ med att motion förebygger hjärt- och blodcirkulationssjukdomar och osteoporos samt sänker blodets socker- och fettvärden. I initiativet nämns också betydelse av motionens sociala inverkan för ensamboende seniorer. Enligt initiativtagaren skulle arrangerandet av avgiftsfria motionsmöjligheter vara ett förmånligt sätt för kommunen att minska på kostnaderna för äldreomsorg. I initiativet lyfter man också fram att vissa städer i Finland börjat stöda senioridrott genom att bevilja idrottskort för sina invånare. I sitt initiativ konstaterar Nieminen också att man kan begränsa hälsovårdskostnaderna genom att aktivera äldre personer att sköta om sin kondition. Idrottsväsendets utlåtande: Betydelsen av motion är obestridlig under människans hela levnadslopp. Inom ramen för givna resurser strävar idrottsväsendet efter att skapa förutsättningar för motion genom att utveckla hälsofrämjande motion samt genom att erbjuda motionsplatser och ledd motion på ett jämlikt sätt, också med beaktande av specialgrupper. Målsättningen är välmående stadsbor. För tillfället arrangerar idrottsväsendet olika typer av motion för äldre personer och specialgrupper. Under perioden ordnas totalt 33 grupper/vecka, varav 7 stycken i simhallen. Utöver dessa arrangeras olika konditionsevenemang, utflykter och läger. Deltagaravgiften för specialgruppernas verksamhet är 20 euro/läsår. Genom att betala avgiften kan man delta i alla nämnda grupper (33 stycken) utan begränsningar. För verksamhet i simhallen debiteras normal inträdesavgift (3 euro för pensionärer). Under år 2006 antecknades totalt prestationer inom specialgruppernas verksamhet. I denna siffra ingår inte de pensionärer som besökt simhallen, vilka uppgick till personer. Man har uppskattat att andelen över 70-åringar inom de nämnda funktionerna är 70 %. Av specialgruppernas intäkter är simhallens del euro/år och de övriga motionsgrupperna euro/år. Idrottsväsendets resultatmål har höjts till 2 % för år Det är svårt att uppnå den uppställda målsättningen utan att höja gällande taxor och avgifter.

2 Idrottsväsendet i Borgå har utgått från att målsättningen är ett förmånligt enhetspris för alla och har därför varit skeptisk till rabatter. Detta gäller både för simhallen som för andra idrottsutrymmen. Simhallens vattengymnastikgrupper är mycket populära. Det är omöjligt att utöka antalet vattengymnastikgrupper utan att minska på skolsimningen eller utan att begränsa den allmänna användningen av hoppbassängen. Ifall Borgå stad vill övergå till ett idrottskort fr r seniorer i enlighet med Nieminens modell bör man beakta följande fortsatta åtgärder och följder: - idrottsväsendets resultatmål bör sänkas med euro/år eller höja övriga avgifter - ytterligare 5 grupper/vecka bör ordnas, med priorisering av övrig motionsverksamhet, euro/år Nettokostnaderna uppgår till totalt euro/år. Förslag om rabatterade simhallsavgifter har också inkommit av studeranden, arbetslösa, hemmavarande föräldrar, beväringar, hjärtpatienter och olika handikappgrupper (t.ex. mentalvårdspatienter). För att i enlighet med idrottsväsendets målsättningar kunna bemöta stadsborna jämlikt, bör man utgående från idrottsväsendets resultatmål föra en principdiskussion (servicestrategi) om vem eller vilka grupper ska beviljas rabatt eller avgiftsfria tjänster och till vilket pris. Bilaga: Initiativ Bildd: Kultur- och fritidssektionen besluter att ovannämnda utlåtande ges bildningsnämden som svar till Erkki Nieminens initiativ. Dessutom meddelar sektionen att den håller fast vid sin nuvarande avgiftspolitik och vid att stadsborna bör ha jämlika motionsmöjligheter. Av denna orsak förordar sektionen inte det i sig goda initiativet om ett avgiftsfritt idrottskort för invånare som fyllt 70 år. Kultur- och fritidssektionen beslöt att ovannämnda utlåtande ges bildningsnämden som svar till Erkki Nieminens initiativ. Dessutom meddelade sektionen att den håller fast vid sin nuvarande avgiftspolitik och vid att stadsborna bör ha jämlika motionsmöjligheter. Av denna orsak förordar sektionen inte det i sig goda initiativet om ett avgiftsfritt idrottskort för invånare som fyllt 70 år.

3 BILDN 8 Vik. bildd: Bildningsnämnden beslutar ge ovannämnda utlåtande till stadsstyrelsen som svar till Erkki Nieminens initiativ. Dessutom meddelar bildningsnämnden att den håller fast vid sin nuvarande avgiftspolitik och vid att stadsborna bör ha jämlika motionsmöjligheter. Av denna orsak förordar bildningsnämnden inte det i sig goda initiativet om ett avgiftsfritt idrottskort för invånare som fyllt 70 år. Dessutom konstaterar nämnden att servicesedelns användningsmöjligheter utreds i samband med uppgörande av servicestrategin. Bildningsnämnden beslöt ge ovannämnda utlåtande till stadsstyrelsen som svar till Erkki Nieminens initiativ. Dessutom meddelar bildningsnämnden att den håller fast vid sin nuvarande avgiftspolitik och vid att stadsborna bör ha jämlika motionsmöjligheter. Av denna orsak förordar bildningsnämnden inte det i sig goda initiativet om ett avgiftsfritt idrottskort för invånare som fyllt 70 år. Vidare konstaterar bildningsnämnden att servicesedelns användningsmöjligheter utreds i samband med uppgörande av servicestrategin. STST 67 Bilaga: motion Sd: Stadsstyrelsen beslutar ge bildningsnämndens ovanstående utlåtande som svar på Erkki Nieminens fullmäktigemotion. Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återremittera ärendet för ny behandling. KFS 4 Beredning: Idrottsdirektör Per Högström I samband med arbetet med servicestrategin har idrottsväsendet behandlat utvecklingsåtgär derna fram till år En central målsättning är att prioritera det förebyggande arbetet för alla åldersgrupper.

4 Man har bestämt att föreslå följande utvecklingsåtgärder: Inverkan i budgeten och verksamheten euro/år - motionsre cept, fortsatt projekt delvis flyttning av socialväsendets motionsgrupper till idrottsväsendet (även 70+ grupper) stödande av handikappföreningarnas verksamhet barn och unga med övervikt prioritering av motion - påbörjande av gymverksamhet för specialgrupper prioritering av motion Inverkan sammanlagt /e/år Idrottsväsendet samt social- och hälsovårdssektorn anser de nämnda punkterna vara det viktigaste och bästa sättet att jobba för en god ålderdom. Förslaget innehåller inrättandet av en ny befattning som specialidrottsinstruk tör. För att trygga socialväsendets upprätthållande motionsgrupper som riktar sig till äldre personer skulle idrottsväsendet ta över ansva ret för de motionsgrupper för äldre som tidigare letts av fysiotera piavdelningen. Ifall man utöver dessa funktioner även kunde ta i bruk motionskortet inom ramen för budgeten för år 2009 skulle situ ationen vara mycket god. Den viktigaste målgruppen för bevarandet av den fysiska verksamhetsförmågan och färdigheter för självständigt boende är just pensionärer. Denna grupp behöver information om motionsformer, motions råd giv ning, re ha bi li te ran de hem vård, hjälp med var dags mo ti on, möj li ghe ter att mo tionera utom hus, han dledd hem gymnas tik, handledda styr ke- och balans grupper, t.ex. gymverk sam heten, vat tengymnas tik, gymnastik och senior dans. Sektorernas ge men sam ma målsätt ning är att sta den skall kunna erbjuda motion sin for mation och -råd giv ning, utrym men och trans port, ledare för mo tionsgrupper och ut bild ning samt att nå mål grup perna och erbju da en möjlighet till må linrik tad och re gelbu den trä ning. Då man även beaktar att var tredje äldre person upple ver sig vara ensam, borde tyngpunkten för verk samhe ten ock så vara socialt umgänge och där med deltagande i mo tions grupper. Idrottsväsendets budget och verksamhet 2009: Ibruktagandet av ett eventuellt motionskort förutsätter att taxorna för specialgrupper och andra användare bör granskas så att idrottsväsendets målsättning uppfylls, dvs. att alla borgåbor bemöts rättvist och jämlikt. Motionskortets direkta inverkan på budgeten är euro. Granskningen av de övriga taxorna har inte beaktats. I bokslutet 2007 visade simhallens nettoutgifter en överskridning på ,92 euro. Behovet av tilläggsanslaget är lika stort ifall man in-

5 te inskränker idrottsväsendets verksamhet eller höjer simhallens eller idrottsväsendets övriga taxor. Idrottsväsendet anser att stadens hela verksamhet bättre tjänas av de utvecklingsåtgärder som i servicestrategin föreslagits. Kostnadsseffekten är euro. Med beaktande av idrottsväsendets bokslut för år 2007 samt de ekonomiska och verksamhetsmässiga utvecklingsmöjligheterna under kommande år orde staden/idrottsväsendet hålla fast vid sin mälsättning om jämlika motionsmöjligheter för stadsborna och vid sin nuvarande politik beträffande taxorna. Av denna orsak förordar idrottsväsendet inte det i sig goda initiativet om ett avgiftsfritt motionskort. Ifall man övergår till denna verksamhet borde man efterfölja bildningsnämndens förslag till eventuellt ibruktagande av servicesedlar. Bildd: Kultur- och fritidssektionen besluter ge följande komplettering till sitt utlåtande om Erkki Nieminens initiativ: Sektionen stöder bildningsnämnden förslag om att man bör utreda ibruktagandet av servicesedlar. Då man utarbetar servicestrategin kunde man utreda ifall servicesedeln och det föreslagna motionskortet kunde slås samman vad gäller simhallsbesök och transport till simhallen. Sektionen anser att arrangemanget av jämlika motionsmöjligheter för stadsborna och principen om jämlikt bemötande är särskilt viktiga. Samtidigt meddelar sektionen att de funktioner som tagits fram i samband med idrottsväsendets servicestrategiarbete, som motionsrexept, flyttningen av social- och hälsovårdssektorns motionsgrupper till idrottsväsendet och handkappföreningarnas bidrag, bör beaktas som de viktigaste utvecklingsåtgärderna under beredningen av budgeten för år Kultur- och fritidssektionen beslöt ge följande komplettering till sitt ut låtande om Erkki Nieminens initiativ: Sektionen stöder bildningsnämnden förslag om att man bör utreda ibruktagandet av servicesedlar. Då man utarbetar servicestrategin kunde man utreda ifall servicesedeln och det föreslagna motionskortet kunde slås samman vad gäller simhallsbesök och transport till simhallen. Sektionen anser att arrangemanget av jämlika motionsmöjligheter för stadsborna och principen om jämlikt bemötande är särskilt viktiga. Samtidigt meddelar sektionen att de funktioner som tagits fram i samband med idrottsväsendets servicestrategiarbete, som motionsrexept, flyttningen av social- och hälsovårdssektorns motionsgrupper till idrottsväsendet och handkappföreningarnas bidrag, bör beaktas som de viktigaste utvecklingsåtgärderna under beredningen av bud-

6 geten för år 2009.

Upphandling av terapitjänster som beviljas som medicinsk rehabilitering genom servicesedelmodellen

Upphandling av terapitjänster som beviljas som medicinsk rehabilitering genom servicesedelmodellen Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 112 20.10.2015 Upphandling av terapitjänster som beviljas som medicinsk rehabilitering genom servicesedelmodellen 191/00.01.02/2012 Soh 112 Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget för redovisningsåret

Läs mer

Beredning: servicechef Leena Pääkkönen-Tarvainen, tfn , e-post

Beredning: servicechef Leena Pääkkönen-Tarvainen, tfn , e-post SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM FRÄMJANDE AV FOTHÄLSA SOHÄN 14.08.2018 90 Beredning: servicechef Leena Pääkkönen-Tarvainen, tfn 040 4899 992, e-post leena.paakkonen-tarvainen@porvoo.fi Ledamot Marianne Korpi

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT BLSDK 22.08.2017 40 Beredning och tilläggsuppgifter: kostservicechef Birgitta Creutziger, tfn 040 482 2301, birgitta.creutziger@porvoo.fi Mikaela

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Kompletteringsutbildning på svenska

Kompletteringsutbildning på svenska Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 58 26.05.2015 Kompletteringsutbildning på svenska 368/00/01/02/2015 Soh 58 Svenska sektionen 7.4 2015 42: Svenska sektionen beslöt ta upp till behandling

Läs mer

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 Stadsstyrelsen 185 01.06.2015 UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

IDROTTSTJÄNSTERNAS LEDDA VERKSAMHET HÖSTEN 2015 VÅREN 2016

IDROTTSTJÄNSTERNAS LEDDA VERKSAMHET HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 IDROTTSTJÄNSTERNAS LEDDA VERKSAMHET HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 HÖJ PULSEN INFÖR HÖSTEN OCH ANMÄLAN TILL GRUPPER I augusti förändras simhallen till en motionsoas för två dagar! Hämta vår säsongbroschyr, beställ

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, ,

STST Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, , Stadsstyrelsen 59 14.03.2016 Social- och hälsovårdsn. 42 14.04.2016 UTVECKLING AV SYSTEMET MED INTERN HYRA STST 14.03.2016 59 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi

Läs mer

Harmonisering av skötseln av enskilda vägar

Harmonisering av skötseln av enskilda vägar Stadsfullmäktige 46 16.05.2016 Harmonisering av skötseln av enskilda vägar FGE 46 122/10.03.01/2016 Stadsstrukturnämnden 16.3.2016 46 Beredning: stadsingenjör Heikki Penttilä, tfn 044 780 9332 Karleby

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS

ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS Social- och hälsovårdsn. 50 22.04.2015 ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS SOHÄN 22.04.2015 50 Beredning:

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 Stadsfullmäktige 43 04.06.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget

Läs mer

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen Stadsfullmäktige 49 16.05.2016 Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen 2018-2019 FGE 49 362/02.02.02/2016 Stadsstyrelsen 2.5.2016 220 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 Stadsstyrelsen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

55 18.08.2014 60 02.09.2014

55 18.08.2014 60 02.09.2014 Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 55 18.08.2014 60 02.09.2014 Andra budgetbehandlingen B2015 570/02.02.00/2014 SUS 18.08.2014 55

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Avgifter för Uppsala kulturskola från höstterminen 2018 KSN

Avgifter för Uppsala kulturskola från höstterminen 2018 KSN KF 19 11 juni 2018 28 (30) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-05-30 99 Avgifter för Uppsala kulturskola från höstterminen 2018 KSN-2018-1801 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 78 26.3.2012 43 Ändring av 2012 års budget Beredning och upplysning:: Heikkinen Pekka, tfn 09 816 22354 Jyrkkä Maria,

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 112 08.10.2012 Direktionen för serviceproduktion 115 20.12.2012 Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 08.10.2012 112 Ledamot

Läs mer

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 13.12.2018 klo 18:00 Sivu 1 / 9 Innehåll Ekonomiöversikt... 2 Budgeten 2019 samt verksamhets- och ekonomiplanen 2019-2021... 3 Fullmäktigeinitiativ som inte är färdigbehandlade...

Läs mer

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10 Stadsstyrelsen 191 13.06.2016 Stadsfullmäktige 45 29.06.2016 Stadsstyrelsen 322 17.10.2016 BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10 STST 13.06.2016 191 Beredning

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

Förslag till ändrade taxor 2014

Förslag till ändrade taxor 2014 Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-06-04 IDN 2013-06-18 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till beslut Idrottsnämnden föreslår

Läs mer

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Riksdagens grundlagsutskott gjorde i sitt utlåtande från 19.2.2015 linjedragningar med

Läs mer

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö 050 3555 051 eller saija.mannisto@porvoo.fi,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

Principbeslut om och tidtabell för bolagisering av affärsverk

Principbeslut om och tidtabell för bolagisering av affärsverk Stadsfullmäktige 34 28.04.2014 Principbeslut om och tidtabell för bolagisering av affärsverk FGE 34 639/00/01/00/2010 Koncern- och stadsutvecklingssektionen 20 Beredning: stadsjurist Ben Weizmann, finansdirektör

Läs mer

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 239/2014 34 Helsingfors kyrkliga samfällighets verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för år 2013 samt beviljande av ansvarsfrihet Beslutsförslag Gemensamma

Läs mer

Förslag till höjd avgift för samtal på Familjerådgivning

Förslag till höjd avgift för samtal på Familjerådgivning Utlåtande 2003:149 RVII (Dnr 325-3911/2003) Förslag till höjd avgift för samtal på Familjerådgivning Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Avgiften för samtal på Familjerådgivning

Läs mer

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10, BUDGETÄNDRING

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10, BUDGETÄNDRING Stadsstyrelsen 191 13.06.2016 Stadsfullmäktige 45 29.06.2016 Stadsstyrelsen 322 17.10.2016 Stadsstyrelsen 373 28.11.2016 Stadsfullmäktige 88 14.12.2016 BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige... 5

Läs mer

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 1 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 sammanträdet Plats Kommunalgården Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande) Sjövall Edgar - ordförande Andersson

Läs mer

Styrelsens svar på inkomna motioner till årsmötet

Styrelsens svar på inkomna motioner till årsmötet Styrelsens svar på inkomna motioner till årsmötet 2018-04-09 Styrelsen är glad för de inkomna motionerna och vill lämna följande förslag till beslut till årsmötet gällande dessa. Svar Motion 1: Utveckla

Läs mer

Höjning av grundkapital

Höjning av grundkapital Landskapsfullmäktige 17 08.12.2010 Höjning av Nylands förbunds grundkapital och anslutning av nya medlemskommuner 65/00/00/00/2010 RMV 17 Inledning Statsrådet har genom sitt beslut av 22.10.2009 beslutat

Läs mer

Ombyggnad i Granhultsskolan i syfte att skapa ändamålsenliga utrymmen för förskolan (behovsutredning)

Ombyggnad i Granhultsskolan i syfte att skapa ändamålsenliga utrymmen för förskolan (behovsutredning) Svenska utskottet för 87 09.10.2018 undervisning och småbarnspedagogik Svenska utskottet för 21 19.03.2019 undervisning och småbarnspedagogik Kaupunginhallitus 50 25.03.2019 Ombyggnad i Granhultsskolan

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 106/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Propositionen

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kraftvärmeverket, Västerås Måndag 28 april 2014, kl

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kraftvärmeverket, Västerås Måndag 28 april 2014, kl Plats och tid Beslutande Kraftvärmeverket, Västerås Måndag 28 april 2014, kl. 12.15-15.15 Britt-Inger Fröberg (S), ordförande Tobias Nordlander (S) Patrik Boström (S) Kennet Hedlund (S) Christina Waster

Läs mer

SERVICESEDEL-INFO Servicesedel inom Tähän tarvittaessa otsikko. småbarnspedagogiken i Kyrkslätt fr.o.m

SERVICESEDEL-INFO Servicesedel inom Tähän tarvittaessa otsikko. småbarnspedagogiken i Kyrkslätt fr.o.m SERVICESEDEL-INFO Servicesedel inom Tähän tarvittaessa otsikko småbarnspedagogiken i Kyrkslätt fr.o.m. 1.8.2018 Vad säger lagen om anordnandet av småbarnspedagogik och servicesedel? Kommunen kan ordna

Läs mer

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Stadsfullmäktige 11 14.01.2015 Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Grundtrygghetsnämnden 16.12.2014 149 Enligt 20 i Lojo stads förvaltningsstadga beslutar en nämnd

Läs mer

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration RP 336/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring

Läs mer

IDROTTSTJÄNSTER PRISLISTA OCH RESERVERINGSDIREKTIV

IDROTTSTJÄNSTER PRISLISTA OCH RESERVERINGSDIREKTIV IDROTTSTJÄNSTER PRISLISTA OCH RESERVERINGSDIREKTIV ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTHYRNING I enlighet med Borgå stads förvaltnings- och verksamhetsstadga är det bildningsnämnden som fattar beslut om avgifter

Läs mer

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Utlåtande 2004:37 RI (Dnr 199-3862/2003) Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Höjning av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAG TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2016 2018 SAMT BUDGETRAM FÖR 2016

ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAG TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2016 2018 SAMT BUDGETRAM FÖR 2016 Stadsstyrelsen 198 16.06.2015 Stadsfullmäktige 35 24.06.2015 ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAG TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2016 2018 SAMT BUDGETRAM FÖR 2016 STST 16.06.2015 198 Beredning och tilläggsuppgifter:

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

SFP:s fullmäktigegrupps motion om flyktingars och asylsökandes integration också på svenska

SFP:s fullmäktigegrupps motion om flyktingars och asylsökandes integration också på svenska Stadsfullmäktige 113 08.12.2015 Bildningsnämnden 35 26.05.2016 Stadsstyrelsen 138 06.06.2016 SFP:s fullmäktigegrupps motion om flyktingars och asylsökandes integration också på svenska 2645/04.03.01/2015

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Kaskö stads informationsstrategi

Kaskö stads informationsstrategi Godkänd i stadsfullmäktige 24.5.2007 32 Kaskö stads informationsstrategi 1. Bakgrund I kommunallagens 29 sägs: Kommunen skall informera invånarna om ärenden som är anhängiga i kommunen, planer som gäller

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:76 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanläggning av Karolinska sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER Stadsstyrelsen i Vanda beviljar årligen stadsstyrelsens allmänna sektion ett anslag att användas till att stödja organisationer som främjar Vandabornas

Läs mer

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion Stadsfullmäktige 56 10.04.2013 Personalsektionen 49 04.12.2013 Stadsstyrelsen 261 16.12.2013 Personalsektionen 30 27.05.2014 Stadsstyrelsen 205 18.08.2014 Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 08.01.2014 Dnr: 2013-1091-9 ÅMH-Mb 7/14 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Förslag till behandling av resultatet

Förslag till behandling av resultatet Kommunstyrelsen 123 30.03.2015 Kommunfullmäktige 56 15.06.2015 Godkännande av bokslut 2014 Kommunstyrelsen 30.03.2015 123 Kommunstyrelsen skall enligt kommunallagen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 128/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att socialvårdslagen ändras

Läs mer

Förslag till budget 2014 och ekonomiplan 2014-2016 samt investeringsplan 2014-2018

Förslag till budget 2014 och ekonomiplan 2014-2016 samt investeringsplan 2014-2018 Stadsfullmäktige 90 11.11.2013 Förslag till budget 2014 och ekonomiplan 2014-2016 samt investeringsplan 2014-2018 159/331/2013 STF 90 Fullmäktige ska före utgången av året godkänna en budget för staden

Läs mer

Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer

Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer Stadsstyrelsen Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer Anvisningarna är i kraft fr.o.m. 1.1.2017 Innehåll 1 Allmänna principer... 3 2 Bidragsformer och ansökning... 3 2.1 Allmänt

Läs mer

Let s Move! Motion för alla.

Let s Move! Motion för alla. Let s Move! Motion för alla. Motionsverksamhet för kvinnor 3.9 16.12.2018 Måndag klo 10.30 11.30 Gårdsbacka ungdomsgård, Köpvägen 4, Gårdsbacka klo 11.00 12.00 Invånarhuset Ankkuri i Hertonäs, Paasivaaragatan

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

Åtgärder vid årsskiftet i anknytning till sammanslagning av församlingar

Åtgärder vid årsskiftet i anknytning till sammanslagning av församlingar Åtgärder vid årsskiftet i anknytning till sammanslagning av församlingar Maija-Liisa Hietakangas Vid strukturreformen kan man upplösa församlingar och bilda en ny församling av dessa ansluta en eller flera

Läs mer

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt.

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt. RP 237/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 4 i lagen om statens televisions- och radiofond och 351 i informationssamhällsbalken PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-)

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:26 RI (Dnr 106-1149/2015) Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:51) om äldre och förskolan

Läs mer

70 Svar på motion - Förändra budgetprocessen (KSKF/2018:460)

70 Svar på motion - Förändra budgetprocessen (KSKF/2018:460) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-26 Sida 1(3) 70 Svar på motion - Förändra budgetprocessen (KSKF/2018:460) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer Stefan Krstic (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2018 1/1 Sammanträdestid Onsdagen den 21 februari 2018, kl. 10.00-12.27 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer

Läs mer

Kommunfullmäktige m.m. Budget 2019 verksamhetsplan

Kommunfullmäktige m.m. Budget 2019 verksamhetsplan Tjänsteutiåtande Ekonomienheten Datum 2019-01 -23 Dnr KS 2018/0292 Till Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige m.m. Budget 2019 verksamhetsplan 2020-2021 Sammanfattning Kommunfullmäktige ska ta fram och besluta

Läs mer

idrott och motion ger hälsa och var och en bör känna sitt samhällsansvar och sköta om sin kropp en sund själ i en sund kropp

idrott och motion ger hälsa och var och en bör känna sitt samhällsansvar och sköta om sin kropp en sund själ i en sund kropp TRO = idrott och motion ger hälsa och var och en bör känna sitt samhällsansvar och sköta om sin kropp en sund själ i en sund kropp HOPP = hopp om bästa landets bästa idrottsservice 2015 KÄRLEK = när arbete,

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

1) Verksamhetsunderstöd för föreningens verksamhet under år 2010.

1) Verksamhetsunderstöd för föreningens verksamhet under år 2010. MEDDELANDE ANSÖKAN OM IDROTTSUNDERSTÖD FÖR ÅR 2011 Idrottsnämnden beviljar understöd för idrottsföreningars samt handikapp och pensionärsföreningars idrottsverksamhet i Helsingfors år 2011. Understöd förutsätter

Läs mer

Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2014

Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2014 Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2014 1. Agneta Hagström 2014-03-03 Brunnsgatan 4 14941 Nynäshamn ahagstrom995@gmail.com Friskis & Svettis Motion avseende sänkta avgifter för ungdomar De höga

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:57 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:28 av Anna Kettner och Anita Johansson (s) om rättvisa matkostnader i landstingets slutenvård Föredragande landstingsråd: Filippa

Läs mer

KALLELSESIDA Komungården i Larsmo

KALLELSESIDA Komungården i Larsmo KALLELSESIDA Utfärdat den 8.9.2009 1 Sammanträdestid Måndagen den kl. 10.00 Sammanträdesplats Komungården i Larsmo Ärendets nr Ärende 53 Laglighet och beslutförhet 54 Protokolljustering 55 Ansökan om finansiering

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 144 09.05.2016 Stadsstyrelsen 175 06.06.2016 Stadsstyrelsen 203 20.06.2016 Stadsfullmäktige 38 29.06.2016 TJÄNSTEN SOM BITRÄDANDE STADSDIREKTÖR STST 09.05.2016 144 Beredning och tilläggsuppgifter:

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 145 09.05.2016 Stadsstyrelsen 176 06.06.2016 Stadsfullmäktige 39 29.06.2016 Stadsstyrelsen 217 08.08.2016 Stadsstyrelsen 247 22.08.2016 Stadsfullmäktige 52 31.08.2016 TJÄNSTEN SOM BILDNINGSDIREKTÖR

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Uppsala Summer Heat Blues

Uppsala Summer Heat Blues Inspirerad av den mellansvenska sommaren 200 (och av ohn Fogertys "A Hundred and Ten in the Shade"). Text och musik: Eva Toller 200 "Uppsala" och "Fyrisån" kan ytas ut mot lokala varianter. Soprano c Alto

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

SKA FINSTRÖM, GETA OCH SUND BLI EN KOMMUN 2019?

SKA FINSTRÖM, GETA OCH SUND BLI EN KOMMUN 2019? SKA FINSTRÖM, GETA OCH SUND BLI EN KOMMUN 2019? Sammanfattning av innehållet i den frivilliga kommunindelningsutredningen maj-oktober 2017 VARFÖR OCH HUR GJORDES UTREDNINGEN? Utredningen kom till på kommunernas

Läs mer

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby Nämnden för utbildning och fostran, svenska sektionen 40 29.09.2015 Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby 379/00/01/02/2015 OPESVS 40 beredare: skoldirektör Per-Olof Nyström, tfn

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:11 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Bemyndigande av styrelserna för Södersjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde att hantera kommande upphandling av patientkost Föredragande

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors

Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen 14 12.01.2015 Utredning av upphandling av advokattjänster, fallet Keskimäki 737/00/2014, 919/01.01.04/2011 STST 14 Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors Bakgrund

Läs mer

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 1031/02.02.02/2013 Stadsstyrelsen 345 25.11.2013 176 Månadsrapport för oktober 2013 jämte åtgärder Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Pekka Heikkinen,

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2018

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2018 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-23 Handläggare Anna Löfvall Telefon 08-508 09 780 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-04-19 Bidrag till

Läs mer

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde 2010-10-21 Pressmeddelande Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811

Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-02-25 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rädda Barnen ansökan om bidrag för projektet Barn till hav och skog 2013 FRN-FRI-2012-02811 Sammanfattning

Läs mer

-2, BILDN-IS :00

-2, BILDN-IS :00 -2, BILDN-IS 2018-12-04 18:00 Möteskallelse Tisdagen 4.12.2018 kl. 18.00, Idrottsgårdens mötesrum ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Kim Yli-Pelkola, ordförande Trey Howard Jaakko Koskela, viceordförande

Läs mer

Politiska inriktningsmål för folkhälsa

Politiska inriktningsmål för folkhälsa Dnr 2016KS630 078 Politiska inriktningsmål för folkhälsa Förord Med folkhälsa menas den gemensamma hälsan i en avgränsad grupp till exempel invånare i Härryda kommun. Det talas också om folkhälsan på nationell

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION SOM HANDLAR OM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION OCH ÄLDRE MÄNNISKOR

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION SOM HANDLAR OM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION OCH ÄLDRE MÄNNISKOR Stadsstyrelsen 29 02.02.2015 SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION SOM HANDLAR OM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION OCH ÄLDRE MÄNNISKOR STST 02.02.2015 29 Beredning och tilläggsuppgifter: Kommunikationschef Aino-Marja Kontio,

Läs mer