Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa."

Transkript

1 Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Datum Läkemedelschef 1 (9) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa. ALLMÄNT Vårdens omfattning till asylsökande och papperslösa innebär att; de som inte har fyllt 18 år skall ha tillgång till all hälso- och sjukvård samt tandvård som för bosatta i Sverige de som fyllt 18 år har rätt till omedelbar vård och vård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning Hälso- och sjukvårdspersonal inom bedömer om en person är papperslös enligt Tillämpningar för asylsökande och papperslösa personer landet/asylsokande-och-flyktingar/policy-riktlinjer-och-tillampningar/tillampning- for-asylsokande-och-papperslosa-personer.pdf Om hälso- och sjukvården, med stöd av lagen, bedömer att en patient behöver vård som är omedelbar eller inte kan vänta, så ska landstinget erbjuda patienten läkemedel och läkemedelsnära produkter som förskrivs i samband med denna vård. En person som har lämnat in en ansökan om asyl eller är papperslös omfattas inte av läkemedelsförmånen för bosatta i Sverige. Asylsökande och papperslösa har däremot rätt till subventionerade läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen samt de landstingssubventioner som gäller inom. Postadress:, Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress:, Dockplatsen 26, Malmö Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (9) Är den asylsökande/papperslöse under 18 år gäller subventionen för läkemedel och andra läkemedelsnära produkter som förskrivs i samband med hälso- och sjukvård precis som för bosatta i Sverige. Om den asylsökande/papperslöse har fyllt 18 år gäller subventionen endast läkemedel som skrivs ut i samband med hälso- och sjukvård som är omedelbar eller som inte kan vänta. Det gäller även mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning. Läkemedel som förskrivs som förebyggande vård och läkemedel vid fertilitetsbehandling ska inte förskrivas till asylsökande och papperslösa. En lagändring från 1 januari 2016 innebär att läkemedel och andra förmånsberättigade varor ska vara kostnadsfria för barn under 18 år. Detta innebär att asylsökande eller papperslösa barn under 18 år inte behöver betala egenavgift (undantaget specialdestinerade livsmedel, se under punkt H). Eftersom subventionen av läkemedel till asylsökande och papperslösa inte omfattas av bestämmelserna för läkemedelsförmån får utbyte av läkemedel inte ske. Fakturaadress*, Hälso- och sjukvårdsnämnden, Läkemedel papperslösa/asylsökande RSID: Malmö. Recept förskrivet enligt Särskild LT-subv, t ex Undantagshantering för läkemedel utanför förmånen Asylsökande/papperslös patient Skånsk arbetsplatskod (inleds med 12) Apoteken ska Fakturera * Det är mycket viktigt att apoteken på fakturaunderlaget anger de uppgifter som beskrivs i under de olika subventionsgrupperna i detta dokument. Region Skåne betalar endast för förskrivningar som skett i enlighet med de regler som beskrivs i detta dokument.

3 Datum (9) LÄKEMEDEL PAPPERSLÖSA A. LÄKEMEDEL OCH LÄKEMEDELSNÄRA FÖRBRUKNINGSARTIKLAR (EX Tänk på: DIABETESHJÄLPMEDEL, STOMI, INHALATORHJÄLPMEDEL) INOM FÖRMÅNEN - Patientens läkemedelskostnad ska vara högst 50 kr för varje expedition utskrivet vid samma tillfälle av samma förskrivare för högst 3 månader, resterande belopp ska faktureras. - Barn under 18 år behöver inte betala egenavgift - Särskilda läkemedel förskrivs endast med ett uttag - Smittskyddsläkemedel ska lämnas ut utan egenavgift Hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt meddelar aktuellt apotek via telefon att recept (pappersrecept) till denne kommer att utfärdas och att berörd papperslös patient kommer till detta apotek för uthämtning av läkemedel. På receptet anges: Reservnummer och att det gäller läkemedel till s k papperslös patient. Patienten betalar 50 kronor och resterande läkemedelskostnad faktureras Region Skåne*. Apotekets faktura ska (utöver produktspecifik information) innehålla uppgift om: Arbetsplatskod och förskrivarens namn ASYLSÖKANDE B. LÄKEMEDEL OCH LÄKEMEDELSNÄRA FÖRBRUKNINGSARTIKLAR (EX DIABETESHJÄLPMEDEL, STOMI, INHALATORHJÄLPMEDEL) INOM FÖRMÅNEN Läs mer på Migrationsverkets sida om vad som gäller vid läkemedel för asylsökande. Läkemedel för asylsökande (Migrationsverket)

4 Datum (9) SÄRSKILD LANDSTINGSSUBVENTION TILL ASYLSÖKANDE OCH PAPPERSLÖSA C. UNDANTAGSHANTERING FÖR LÄKEMEDEL UTANFÖR FÖRMÅNEN Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) beslutar vilka produkter som ska ingå i läkemedelsförmånen. Det har blivit allt vanligare att TLV beslutar att produkter inte ska ingå i förmånen, alternativt belägger dem med restriktioner p g a att de inte bedöms vara kostnadseffektiva. I en överenskommelse mellan SKL och staten har landstingen förbundit sig att i undantagsfall kunna stå för kostnaden för dessa produkter. För att så kallad undantagshantering ska vara tillämplig krävs att följande fyra förutsättningar ska vara uppfyllda: - enskilda patienter = undantagsfall - synnerligen angelägna medicinska behov - behandlingsalternativ saknas - användningen bedöms vara kostnadseffektiv i det enskilda fallet (jämfört med andra alternativ inom vården) Undantagshantering om det gäller asylsökande/papperslös. Ska expedieras utan kostnad för patient. Saknas dessa uppgifter kan inte receptet expedieras enligt undantagshantering! Hela kostnaden för asylsökande/papperslös faktureras *. Apotekets faktura ska (utöver produktspecifik information) innehålla uppgift om: Arbetsplatskod, förskrivarens namn, patientens födelsedata/reservnummer och för asylsökande också LMA-nummer

5 Datum (9) D. PREVENTIVMEDEL TILL UNGDOMAR ( UNGDOMSRABATT ) Följande gäller: Om flickan är under 18 år är alla läkemedel inom förmånen helt kostnadsfria för patienten (gäller sedan 1/1 2016). Mellan 18 och upp till och med 20 år är preventivmedel inom förmånen helt kostnadsfria för patienten, (gäller sedan 1/1 2017). Från 21 och upp till och med 25 år fungerar den skånska landstingssubventionen. I subventioneras läkemedel med indikation preventivmedel till enligt följande: Åldersgräns: t o m 25 år, d v s preventivmedlet expedieras på apotek före 26-årsdagen. Produkten ska ha av Läkemedelsverket godkänd indikation som preventivmedel och ingå i läkemedelsförmånen. Förmånsstatus vid expeditionstillfället avgör om produkten ingår i Ungdomsrabatten eller ej. Förtydliganden: o Diane och Zyrona har ej indikation som preventivmedel och kan därför inte ingå i Ungdomsrabatten. o Qlaira ingår i förmånen endast då det förskrivits av läkare och det är alltså bara då som det kan ingå i Ungdomsrabatten. Eventuell förskrivning av Qlaira från barnmorskor måste ske via s k Undantagshantering, se vidare under punkt A. Kontroll av förskrivarkategori sker hos apoteken. Subventioneras till 100 %, d v s patienten betalar ingenting. Ungdomsrabatt. Ska expedieras utan kostnad för patient. Samt om det gäller asylsökande/papperslös Hela kostnaden för asylsökande/papperslös faktureras *. Apotekets faktura ska (utöver produktspecifik information) innehålla uppgift om: Arbetsplatskod, förskrivarens namn, patientens födelsedata/reservnummer och för asylsökande också LMA-nummer

6 Datum (9) E. SPOLVÄTSKOR PÅ RECEPT (TIDIGARE KALLADE CE-PRODUKTER) betalar hela kostnaden för dessa produkter. Spolvätska. Ska expedieras utan kostnad för patient. Samt om det gäller asylsökande/papperslös Hela kostnaden för asylsökande/papperslös faktureras * Apotekets faktura ska (utöver produktspecifik information) innehålla uppgift om Arbetsplatskod, förskrivarens namn, patientens födelsedata/reservnummer och för asylsökande också LMA-nummer F. SMITTSKYDDSLÄKEMEDEL Enligt smittskyddslagen ska läkemedel som förskrivs av läkare mot allmänfarlig sjukdom och som läkaren bedömer minskar risken för smittspridning vara kostnadsfria för patienten. Smittskyddsläkemedel. Ska expedieras utan kostnad för patient. Asylsökande/papperslös Alternativt Fritt enl SML. Asylsökande eller Fritt enl SML. Papperslös Recept till papperslös registreras från 1 oktober 2016 som förmånstyp S. Observera att endast smittskyddsläkemedel får registreras med denna förmånstyp! Recept till asylsökande registreras utan förmån. Hela kostnaden för asylsökande faktureras Migrationsverket.

7 Datum (9) G. ANTIPSYKOTISKA LÄKEMEDEL TILL VISSA PATIENTER kan betala egenavgiften för antipsykotiska läkemedel (ATC-kod N05A) till patienter med allvarlig psykossjukdom - som på grund av denna sjukdom saknar sjukdomsinsikt - som på grund härav inte kommer att betala för sina läkemedel - som därmed riskerar allvarlig försämring av sjukdomen och - som kan komma att innebära fara för liv och hälsa för patienten eller annan Behandlande läkare gör den individuella medicinska bedömningen enligt ovan och beslutar om kostnadsfri medicin i samråd med sin verksamhetschef. Antipsykosläkemedel. Ska expedieras utan kostnad för patient. Samt om det gäller Asylsökande/papperslös Hela kostnaden för asylsökande/papperslös faktureras * Apotekets faktura ska (utöver produktspecifik information) innehålla uppgift om: Arbetsplatskod, förskrivarens namn, patientens födelsedata/reservnummer och för asylsökande också LMA-nummer H. SPECIALDESTINERADE LIVSMEDEL Asylsökande och papperslösa ungdomar och vuxna ( 16 år) kan, i enlighet med regionalt beslut, beviljas landstingssubvention för specialdestinerade livsmedel. Dietist beslutar om landstingssubvention och förskriver produkterna. Tillämpningsanvisning för förskrivare finns på Patientens egenavgift Egenavgiften för kosttillägg, sondnäring, berikningsprodukter med flera speciallivsmedel baseras på förskriven mängd per uttag och ska noteras på beslutsunderlaget. Maximal sammanlagd månadskostnad är 1375 kronor.

8 Datum (9) Patienter mellan 16 och 20 år (fr.o.m. 16-årsdagen t.o.m. dagen före 20-årsdagen) med celiaki, dermatitis herpetiformis eller allergi mot vete eller samtliga sädesslag kan beviljas landstingssubvention. Egenavgiften motsvarar den lagstadgade rätten till kostnadsreduktion för barn under 16 år**. För patienter 20 år och äldre utgår ej landstingssubvention. Patienter med PKU och andra metabola rubbningar kan beviljas landstingssubvention från 16 års ålder. Egenavgiften motsvarar den lagstadgade rätten till kostnadsreduktion för barn under 16 år**. **) Egenavgiftens storlek motsvarar den som regleras i Lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner mm, 20, för närvarande 120 kronor för max 90 dagars förbrukning. Beslutsunderlaget ska innehålla följande information förskrivarens namn, telefon patientens namn och om möjligt även adress, telefon och födelsedata att förskrivningen gäller en asylsökande/papperslös produktnamn inkl. smak, förpackningsstorlek, antal förpackningar per uttag antal uttag, beslutets giltighetstid patientens egenavgift per uttag arbetsplatskod Kostnaden överstigande asylsökandes/papperslös egenavgift faktureras Region Skåne*. Apotekets faktura ska (utöver varunummer, annan produktspecifik information och expedierad mängd) innehålla uppgift om: Arbetsplatskod, förskrivarens namn, patientens födelsedata/reservnummer och för asylsökande också LMA-nummer För asylsökande barn under 16 år finns information på migrationsverkets hemsida om egenavgift mm, För papperslösa barn under 16 år gäller samma egenavgift som för bosatta i Sverige d v s den som regleras i Lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner mm, 20, för närvarande 120 kronor för max 90 dagars förbrukning.

9 Datum (9) Detta dokument uppdateras vid behov. Aktuell version finns tillgänglig på Vårdgivare i Skåne Vårdriktlinjer Läkemedel Särskild landstingssubvention. Ingrid Bengtsson-Rijavec Hälso- och sjukvårdsdirektör

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa.

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa. Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2016-09-30 1 (9) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till

Läs mer

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Datum 2017-02-22 Läkemedelschef 1 (8) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Datum 2016-09-30 Läkemedelschef 1 (8) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Koncernkontoret Läkemedelsenheten

Koncernkontoret Läkemedelsenheten Läkemedelsenheten Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2013-06-17 1 (6) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Koncernkontoret Läkemedelsenheten

Koncernkontoret Läkemedelsenheten Läkemedelsenheten Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2011-03-03 1 (5) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Region Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara

Region Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara s egen subventionering av läkemedel eller annan vara Livsmedel för speciella medicinska ändamål för barn och ungdomar upp till 16 år Möjligheten att på livsmedelsanvisning förskriva livsmedel med subvention

Läs mer

Landstinget Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara

Landstinget Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara s egen subventionering av läkemedel eller annan vara Kostnadsfria preventivmedel till folkbokförda kvinnor i Blekinge upp till den dag de fyller 26 år Subventionen omfattar produkter med godkänd indikation

Läs mer

Landstinget Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara

Landstinget Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara s egen subventionering av läkemedel eller annan vara Livsmedel för speciella medicinska ändamål för barn och ungdomar upp till 16 år Möjligheten att på livsmedelsanvisning förskriva livsmedel med subvention

Läs mer

Förskrivning samt expediering av läkemedel och

Förskrivning samt expediering av läkemedel och Dokumentrubrik Sida 1(5) Dokumenttyp Fastställt Dokumentnr / Version Rutin/Regel 2018-09-06 340961 / Version 1 Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Lena Wiberg (lwg001) 2020-09-06 2018-09-06

Läs mer

Landstingssubventionerade läkemedel

Landstingssubventionerade läkemedel Dokumenttitel: Landstingssubventionerade läkemedel Författare: Rickard Kaugesaar, Läkemedelskommittén Dokumentnummer: 18-3778 Giltig från: 2019-01-01 Revision: 09 Dokumentansvarig: Läkemedelskommittén

Läs mer

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånerna

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånerna Läkemedelskommittén Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Landstingssubventionerade läkemedel 2.0 Rutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Landstingsdirektörens stab 2015-04-01 Utfärdande enhet:

Läs mer

Regionbeslutade subventioner 2018

Regionbeslutade subventioner 2018 Regionbeslutade subventioner 2018 Regionens lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Innehåll Läkemedel på särskilt boende... 2 Läkemedel för antikonception

Läs mer

TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK

TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK Läkemedelsförmånen Samhället subventionerar kostnader för läkemedel och vissa andra varor på recept, högkostnadsskydd Produkter som kan ingå i förmånen Läkemedel

Läs mer

Regionbeslutade subventioner 2017

Regionbeslutade subventioner 2017 Regionbeslutade subventioner 2017 Regionens lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Innehåll Antikonceptiska läkemedel kvinnor som fyllt 21 men

Läs mer

Landstingsbeslutade subventioner 2016

Landstingsbeslutade subventioner 2016 2016 Landstingets lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Subventionsgrupper: Antikonception till kvinnor till den dag de fyller 26 år Spolvätskor

Läs mer

Faktura: Kostnadsfrihet för patienter vid behandling av allmänfarlig

Faktura: Kostnadsfrihet för patienter vid behandling av allmänfarlig Faktura: Kostnadsfrihet för patienter vid behandling av allmänfarlig sjukdom (SML) Kostnadsfritt enligt SML :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Landstingsbeslutade subventioner 2015

Landstingsbeslutade subventioner 2015 2015 Landstingets lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Subventionsgrupper: Antikonception till kvinnor till den dag de fyller 26 år: hormonspiral/implantat

Läs mer

2013-10-04. Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK

2013-10-04. Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK 1 Läkemedelsförmånen Samhället subventionerar kostnader för läkemedel och vissa andra varor på recept,

Läs mer

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånerna

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånerna Läkemedelskommittén Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Landstingssubventionerade läkemedel 4.0 Rutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Landstingsdirektörens stab 2016-01-01 Utfärdande enhet:

Läs mer

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Version 2017-06-14 Region Örebro län subventionerar läkemedel och varor utöver det nationella förmånssystemet till vissa individer och

Läs mer

Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor

Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor Godkänt den: 2019-04-08 Ansvarig: Christina Grzechnik Mörk Gäller för: Region Uppsala Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor Innehåll Syfte och omfattning...1 1. Preventivmedelssubvention

Läs mer

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Version 2016-10-01 Region Örebro län subventionerar läkemedel och varor utöver det nationella förmånssystemet till vissa individer och

Läs mer

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Version 2016-04-14 Region Örebro län subventionerar läkemedel och varor utöver det nationella förmånssystemet till vissa individer och

Läs mer

Landstingsbeslutade subventioner 2016

Landstingsbeslutade subventioner 2016 2016 Landstingets lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Subventionsgrupper: Antikonception till kvinnor till den dag de fyller 26 år Spolvätskor

Läs mer

Vidarefaktureringsrutiner för landstingssubventioner i Västra Götalandsregionen

Vidarefaktureringsrutiner för landstingssubventioner i Västra Götalandsregionen Information till öppenvårdsapotek 1(6) Vidarefaktureringsrutiner för landstingssubventioner i Västra Götalandsregionen Inledning Instruktionen avser öppenvårdsapotekens fakturering av kostnader för följande

Läs mer

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen subventionerar läkemedel och varor utöver det nationella förmånssystemet till vissa individer och patientgrupper om särskilda skäl finns. Omfattningen

Läs mer

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län

Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Subventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen inom Örebro län Version 2019-07-01 Region Örebro län subventionerar läkemedel och varor utöver det nationella förmånssystemet till vissa individer och

Läs mer

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånen subventionerar läkemedel och varor utöver det nationella förmånssystemet till vissa individer och patientgrupper om särskilda skäl finns. Omfattningen

Läs mer

Vidarefaktureringsrutiner för landstingssubventioner i Västra Götalandsregionen

Vidarefaktureringsrutiner för landstingssubventioner i Västra Götalandsregionen Information till öppenvårdsapotek 1(8) Vidarefaktureringsrutiner för landstingssubventioner i Västra Götalandsregionen Inledning Instruktionen avser öppenvårdsapotekens fakturering av kostnader för följande

Läs mer

2015 Utgiven 2015-10-01

2015 Utgiven 2015-10-01 Utgiven 2015-10-01 2015 Förskrivning av speciallivsmedel till patienter 16 år Tillämpningsanvisningar Enheten för Läkemedelsstyrning Vårdgivare Förskrivning i Skåne av speciallivsmedel Vårdriktlinjer till

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Förskrivning av speciallivsmedel till patienter från 16 år PATIENTAVGIFTER

Förskrivning av speciallivsmedel till patienter från 16 år PATIENTAVGIFTER Förskrivning av speciallivsmedel till patienter från 16 år PATIENTAVGIFTER I Region Skåne kan speciallivsmedel, i enlighet med politiskt beslut, förskrivas med landstingssubvention till personer från 16

Läs mer

Yvonne Borg och Helena Calles Apoteket AB, Stockholm

Yvonne Borg och Helena Calles Apoteket AB, Stockholm 1216 Yvonne Borg och Helena Calles, Stockholm Inledning regleras i lagen (2002:160) och i förordningen (2002:687) om läkemedelsförmåner m m. ger skydd mot höga kostnader vid inköp av läkemedel och vissa

Läs mer

Förskrivning av speciallivsmedel till patienter 16 år

Förskrivning av speciallivsmedel till patienter 16 år 2015 Förskrivning av speciallivsmedel till patienter 16 år Tillämpningsanvisningar Utgiven 2015-10-01 Enheten för Läkemedelsstyrning Vårdgivare Förskrivning i Skåne av speciallivsmedel Vårdriktlinjer till

Läs mer

Subventionering av preventivmedel till kvinnor t o m 19 års ålder

Subventionering av preventivmedel till kvinnor t o m 19 års ålder Ledningsstaben Mikael Hoffman 2005-03-23 LiÖ 2005-171 Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Subventionering av preventivmedel till kvinnor t o m 19 års ålder Bakgrund Ärende I dag finns inom

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Receptskrivningens ABC. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna

Receptskrivningens ABC. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Receptskrivningens ABC Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Information om läkemedel www.fass.se Produktmonografi SPC www.lakemedelsverket.se www.lakemedelsboken.se

Läs mer

Läkemedelsförmånerna

Läkemedelsförmånerna 1376 Lisa Landerholm, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm Anna Märta Stenberg, Stockholm Inledning regleras i lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m m. Lagen ersatte den tidigare lagen

Läs mer

Vård av personer från andra länder

Vård av personer från andra länder 1/9 Ledningsstaben Vård av personer från andra länder Personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (gömda och papperslösa) Den 1 juli 2013 trädde en ny lag i kraft gällande hälso- och sjukvård

Läs mer

Blandade övningsuppgifter i Författningar

Blandade övningsuppgifter i Författningar Blandade övningsuppgifter i Författningar Besvara följande frågor med hjälp av kursmaterialet. 1. Vad ingår i begreppet författningar? Förklara kort hur den inbördes hierarkin ser ut. 2. Vad betyder följande

Läs mer

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Utbyte av läkemedel Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Innehåll Första timmen: Läkemedelsverket (LV) Andra timmen: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) TLV:s uppdrag, organisation och

Läs mer

Fakturahantering i primärvården 2014-02-03

Fakturahantering i primärvården 2014-02-03 Fakturahantering i primärvården 2014-02-03 Inledning Denna information vänder sig till vårdgivare i primärvården och ska förtydliga hur fakturering av läkarbesök, sjukvårdande behandling och hälsoundersökning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv 2018-02-08 Flykting Någon som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet,

Läs mer

Receptskrivningens ABC Läkemedelsordination på recept. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna

Receptskrivningens ABC Läkemedelsordination på recept. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Receptskrivningens ABC Läkemedelsordination på recept Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna 2017-04-25 2 Max. två läkemedel/blankett obs! skall skrivas

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna YTTRANDE Vårt dnr: 2015-08-28 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Slutrapport

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (7) Datum 2016-04-18 Vår beteckning PART Apoteket AB (org.nr 556138-6532) Box 3001 169 03 Solna SAKEN Sanktionsavgift enligt 25 a första stycket 1 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

Läs mer

Receptlära & Läkemedelsförmånerna

Receptlära & Läkemedelsförmånerna Receptskrivningens ABC Receptlära & Läkemedelsförmånerna Karin Söderberg Löfdal Med Dr, Specialistläkare Avd för Klinisk Farmakologi Behöriga förskrivare med begränsad förskrivningsrätt Förordnad läkare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om läkemedelsförmåner m.m.; SFS 2002:687 Utkom från trycket den 16 juli 2002 utfärdad den 4 juli 2002. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 I denna

Läs mer

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU31 Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ändringar i lagen om läkemedelsförmåner

Läs mer

Camilla Ledin, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm. Marit Carlsson, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm

Camilla Ledin, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm. Marit Carlsson, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm LÄKEMEDELSFÖRMÅNERNA Camilla Ledin, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm Marit Carlsson, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Stockholm Lisa Landerholm, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-05-27 1 (3) 135 Motion. Fria preventivmedel för kvinnor upp till 26 år Diarienummer 1500990 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS 2017-1353 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-1353 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara Läkemedel inom förmånssystemet och periodens Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 4 Krav... 4 Rekommendation... 4 Teknisk dokumentation... 5 Version Datum Författare

Läs mer

Blandade övningsuppgifter i Författningar

Blandade övningsuppgifter i Författningar Blandade övningsuppgifter i Författningar Besvara följande frågor med hjälp av kursmaterialet. 1. Vad ingår i begreppet författningar? Förklara kort hur den inbördes hierarkin ser ut. 2. Vad betyder följande

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara Läkemedel inom förmånssystemet och periodens Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 4 Integration & presentation... 4 Teknisk dokumentation... 4 Sid 1/5 Syfte Information

Läs mer

Receptlära & Läkemedelsförmånerna

Receptlära & Läkemedelsförmånerna Receptlära & Läkemedelsförmånerna Karin Söderberg Med Dr, Specialistläkare Avd för Klinisk Farmakologi Behöriga förskrivare med begränsad förskrivningsrätt Förordnad läkare [ex AT-läkare] Sjuksköterskor

Läs mer

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles Regelverk för öppenvårdsapotek 20170221Helena Calles Regelverk för öppenvårdsapotek Krav på öppenvårdsapotek ehälsomyndigheten Försäljning av receptfria läkemedel Försäljning till sjukvården Tillämpning

Läs mer

Expeditionsförfattningar

Expeditionsförfattningar Expeditionsförfattningar Ida Bergström ida.bergstrom@farmaci.uu.se Innehåll - vad är ett recept? Kommunikationsunderlag - förskrivare - patient farmaceut Professionell bedömning Dokumentationshandling

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (6) Datum 2018-08-30 Vår beteckning SÖKANDE Medtrum AB Järnvägsgatan 13 522 30 Tidaholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (8) Datum 2016-04-18 Vår beteckning PART Apotek Hjärtat Retail AB (org. nr. 556773-8249) Solna Torg 19 171 45 Solna SAKEN Sanktionsavgift enligt 25 a första stycket 1 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-08-30 Vår beteckning SÖKANDE Medtrum AB Järnvägsgatan 13 522 30 Tidaholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

Remissvar Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Remissvar Tydligare ansvar och regler för läkemedel Yttrande 2019-03-17 Referens: 2019:81/700 Socialdepartementet Remissvar Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89) -Slutbetänkande av Läkemedelsutredningen Socialnämnden i Skellefteå kommun

Läs mer

Receptlära och läkemedels- förmånerna

Receptlära och läkemedels- förmånerna Receptlära och läkemedels- förmånerna Marie-Louise Ovesjö öl, med dr Klinisk farmakologi, Södersjukhuset AB marie-louise.hakansson-ovesjo@sodersjukhuset.se Vem får förskriva läkemedel? Behöriga förskrivare

Läs mer

Användning av medicintekniska produkter inom Hälsooch sjukvården på Gotland

Användning av medicintekniska produkter inom Hälsooch sjukvården på Gotland (6) produkter inom Hälsooch sjukvården Med medicinteknisk produkt avses en produkt som enligt tillverkarens uppgift skall användas för att hos människor enbart eller i huvudsak. påvisa, förebygga, övervaka,

Läs mer

TYSTNADSPLIKT OCH PERSONUPPGIFTER

TYSTNADSPLIKT OCH PERSONUPPGIFTER TYSTNADSPLIKT OCH PERSONUPPGIFTER Personuppgifter och tystnadsplikt på apotek Apoteksdatalagen Patientsäkerhetslagen Apoteksdatalagen Styr hur apotek får hantera den patientinformation som registreras

Läs mer

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen.

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen. Lag (1996:1156) om receptregister SFS nr: 1996:1156 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1996-11-28 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1021 Inledande bestämmelser 1 För de ändamål som anges i 6 får

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter om ansökan om pris och subvention för förbrukningsartiklar;

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter om ansökan om pris och subvention för förbrukningsartiklar; Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets författningssamling ISSN 2000-5520 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter om ansökan om pris och subvention för förbrukningsartiklar; TLVFS 2011:3

Läs mer

Receptskrivningens ABC Läkemedelsordination på recept. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna

Receptskrivningens ABC Läkemedelsordination på recept. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Receptskrivningens ABC Läkemedelsordination på recept Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Information om läkemedel www.fass.se Produktmonografi SPC

Läs mer

Cosmos. Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan , Märstagatan 2 Uppsala

Cosmos. Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan , Märstagatan 2 Uppsala Cosmos Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan 018-611 89 17, 611 89 90 Märstagatan 2 Uppsala Asylsökande En asylsökande är en utländsk medborgare som tagit sig till Sverige

Läs mer

Landstingets övriga insatser vid särskilda behov (exkl. tekniska hjälpmedel)

Landstingets övriga insatser vid särskilda behov (exkl. tekniska hjälpmedel) Del 5 Landstingets övriga insatser vid särskilda behov (exkl. tekniska hjälpmedel) Förskrivning av livsmedel för speciella medicinska ändamål Tolktjänst för döva och gravt hörselskadade Hjälpmedel vid

Läs mer

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess.

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. 2018 Lag och förordning Rätten till hälso- och sjukvård regleras i lag, medan frågor

Läs mer

Läkemedelsordination på recept Receptskrivningens ABC. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna

Läkemedelsordination på recept Receptskrivningens ABC. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Läkemedelsordination på recept Receptskrivningens ABC Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Information om läkemedel www.fass.se Produktmonografi SPC

Läs mer

1(1) YTTRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden

1(1) YTTRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden YTTRANDE 2006-06-27 1(1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag om anslutning till överenskommelse om hälsooch sjukvård för asylsökande m fl Landstingsförbundets styrelse har den 19 maj 2006 godkänt överenskommelse

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-06-01 Vår beteckning SÖKANDE Karo Pharma Sverige AB Nybrokajen 7 111 48 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Yttrande över delbetänkande (SOU 2014:20) Läkemedel för särskilda behov

Yttrande över delbetänkande (SOU 2014:20) Läkemedel för särskilda behov Planeringsenheten Läkemedelssektionen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2014-09-11 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkande (SOU 2014:20) Läkemedel för särskilda behov Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

BESLUT. Datum Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (6) Datum 2015-11-30 Vår beteckning PART Apotek Hjärtat Retail AB (org. nr. 556773-8249) Solna Torg 19 171 45 Solna SAKEN Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1996:1156) om receptregister; SFS 2009:370 Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Claes Hammarlund Staben för regionala frågor +46155245742 2015-08-17 LS-LED15-0852-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Avdelning för hälso- och sjukvårdsstyrning, Koncernkontoret Rev 140325 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Asylsökande... 4

Läs mer

Diskussionsunderlag: Nationellt enhetlig modell för preventivmedelssubvention?

Diskussionsunderlag: Nationellt enhetlig modell för preventivmedelssubvention? 2013-04-16 Sida 1 av 9 Avdelningen för Vård och Omsorg Bo Claesson Vårt dnr 12/7264 Diskussionsunderlag: Nationellt enhetlig modell för preventivmedelssubvention? Inledning Den 24 november 2011 fick sjukvårdsdelegationen

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2018

Avgiftsbestämmelser för år 2018 BESLUTSUNDERLAG 1/3 Hälso- och sjukvårdsnämnden Avgiftsbestämmelser för år 2018 Allmänt Härmed redovisas i detalj ledningsstabens förslag till avgiftsbestämmelser för år 2018 för såväl öppen som sluten

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-11-24 Vår beteckning 2548/2017 SÖKANDE Steripolar AB Förrådsvägen 9 181 41 Lidingö SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-05-16 Vår beteckning SÖKANDE Becton Dickinson AB BOX 47204 100 74 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Subvention av avgift för preventivmedel

Subvention av avgift för preventivmedel Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (5) Medicinsk enhet Dnr LD12/03562 Uppdnr 412 2013-01-28 2013-02-18 Landstingsfullmäktige Subvention av avgift för preventivmedel Ordförandes förslag föreslår

Läs mer

Sammanfattning Nya apoteksmarknadsutredningen har bland annat i uppdrag att analysera om apotekens marginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Utredningen ska överväga

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (6) Datum 2017-11-02 Vår beteckning SÖKANDE M Care AB Nöbbelövsvägen 100 226 60 Lund SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna. Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss.

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna. Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. Till Socialdepartementet Dnr: S2014/3698/FS Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. Sveriges Farmaceuter är

Läs mer

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att A1C Now ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att A1C Now ska få ingå i läkemedelsförmånerna. BESLUT 1 (5) Datum 2016-05-19 Vår beteckning SÖKANDE Medcam AB Stora vägen 31 513 33 Fristad SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om

Läs mer

Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel

Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel Återrapportering av regeringsuppdrag enligt E-hälsomyndighetens regleringsbrev (S2018/04687/FS) Dnr: 2019/02531 Datum:

Läs mer

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018 Frågor och svar om generiskt utbyte Senast uppdaterad mars 2018 Introduktion Inför Läkemedelsverkets informationsdagar för läkemedelsansvariga på apotek i mars 2018, fick TLV många frågor från deltagarna

Läs mer

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel. BESLUT 1 (5) Datum 2017-06-21 Vår beteckning SÖKANDE Ebb Medical AB Box 114 371 22 Karlskrona SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan

Läs mer

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Inledning Staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016 Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention - regeringsrapport 2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Läkemedelsverket 31 oktober 2016 Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

TLVAR 20xx:x. beslutade den xx månad 20xx.

TLVAR 20xx:x. beslutade den xx månad 20xx. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets allmänna råd Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets allmänna råd (TLVAR 2016:xx) om tillämpningen av vissa regler vid expediering av läkemedel och

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-06-04 Vår beteckning SÖKANDE Mediq Sverige AB Hallabäcksvägen 1 43437 Kungsbacka SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om nationell läkemedelslista Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 E-hälsomyndigheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

Asylsökande sjukvård och tandvård

Asylsökande sjukvård och tandvård Asylsökande sjukvård och tandvård Rätt till vård Barn och ungdomar: Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har enligt lag rätt till sjukvård och tandvård i samma omfattning som barn bosatta i Sverige.

Läs mer

Förberedelser inför utökade möjligheter till utbyte av läkemedel. Delrapport av TLV:s regeringsuppdrag

Förberedelser inför utökade möjligheter till utbyte av läkemedel. Delrapport av TLV:s regeringsuppdrag Förberedelser inför utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Delrapport av TLV:s regeringsuppdrag 2 (43) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa:

Läs mer