Läkarförbundets tips inför din karriärplanering Karriärval för läkare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läkarförbundets tips inför din karriärplanering Karriärval för läkare"

Transkript

1 Läkarförbundets tips inför din karriärplanering Karriärval för läkare

2 Chef? Konsult Starta eget Arbeta utomlands Glesbygd Industi Forska Klinik Skola Förtagsläkare vårdcentral Storstad

3 En större mångfald arbetsgivare inom hälso- och sjukvården har öppnat fler karriärvägar för dig som läkare. Möjligheterna och valen är många. Vilken specialitet ska jag välja? Kan jag byta om jag inte trivs? Hur ser en forskarkarriär ut? Hur blir jag chef? Vill jag jobba inom privat eller offentlig sektor? Hur blir jag egenföretagare? Hur ska jag göra för att arbeta utomlands? På kan du läsa mer om hur du kan nå några av de spännande karriärvägar som väntar dig. I den här foldern ger vi dig några tips inför din egen karriärplanering och om hur du får jobbet du vill ha. Du är välkommen att kontakta oss på Läkarförbundet för frågor kring din karriär: medlemsradgivningen@slf.se, tel mån 9-12, tis-fre 9-12, Lycka till!

4 Karriärvägar för läkare valen är många Utgångspunkten för läkarkarriären är tre steg: examen, legitimation och specialistkompetens. Beroende på vilket steg du befinner dig på finns många möjligheter att välja karriärväg, men även en del begränsningar. Vad du väljer påverkar dina möjligheter att välja arbetsgivare och sektor liksom möjligheten att bedriva egen verksamhet eller forskning. Läkarexamen är första steget in i din framtida läkarkarriär. Redan som student kan du till exempel vikariera som underläkare och efter examen finns än fler möjligheter. Legitimationen är grunden för din yrkeskarriär som läkare om du vill arbeta kliniskt inom alla sektorer och för att gå vidare till att bli specialist. Specialitet kan du välja efter intresse och förmåga, innehåll och marknad. Vissa specialiteter ger ett brett andra smalare arbetsfält vad gäller arbetsgivare, sektor och möjligheter till egenföretagande och forskning. Det finns flera olika specialitetsföreningar du kan kontakta för att prata karriärmöjligheter, ledarskap, kompetensutveckling och arbetsinnehåll, inför ditt val eller byte av specialitet. Besök Läkarförbundets olika karriärevent för att inspireras! Karriärkvällar: Läkarförbundet anordnar tillsammans med Läkartidningen karriärkvällar runt om i landet. Göteborg 8 oktober, 2012 Örebro 24 oktober, 2012 Umeå 8 november, 2012 Anmäl på Karriärmässa 25 maj 2013 i Stockholm. Håll utkik efter mer information. AT-mässor: Varje termin kan du som läkarstudent besöka Medicine Studerandes Förbunds AT-mässor på din studieort. Dessa arrangeras i samarbete med Läkarförbundet och Läkartidningen. På Läkartidningens karriärsajt hittar du lediga läkartjänster:

5 Dags för karriärplanering Vare sig du är ny som läkare eller om du har kommit en bit på väg kan frågorna om din framtida karriär vara många. Ta dig tid en timme och sätt dig ner och fundera på din egen karriärplanering. Till din hjälp kan du utgå från följande frågeställningar: Vad kan och gör jag idag? Vad vill jag? Hur kommer jag dit? Följande frågelista gör inte anspråk på att vara heltäckande, men kan hjälpa dig en bit på väg. Vad kan och gör jag idag? Utbildning var befinner jag mig i min läkarbana? Vad har jag för erfarenheter? Arbetsuppgifter vad gör jag på jobbet och vilka är mina arbetsuppgifter? Arbetsmiljö hur trivs jag på arbetsplatsen med ledarskap och arbetskamrater? Arbetsbelastning är jag nöjd? Ansvar och befogenheter vilka är dessa och är de i balans? Handledning? Mentorskap? Kompetensutveckling och fortbildning? Lön? Boende, familjesituation, fritid? Fundera över: Vad är viktigast för mig i mitt arbete/utbildning? Vad trivs jag med? Vad trivs jag mindre bra med? Hinner jag med det jag vill? Är det något jag skulle vilja göra mer av? Är det något jag skulle vilja göra mindre av? Vilka möjligheter finns? Vilka hinder finns? Hur ser arbetsmarknaden ut? Vem kan jag prata med och var söker jag mer information? Hur går jag vidare?

6 Vad vill jag? Utbildning behöver jag byta spår? Specialitet vilken ska jag välja, vill jag byta? Kan jag ha använda mina erfarenheter på nya sätt? Arbetsuppgifter vad vill jag göra mer av och vad vill jag göra mindre av? Befattning befordringsgång är det viktigt för mig? Vill jag bli chef och ledare? Handledning behöver jag mer eller mindre? Vill jag ta handledaransvar? Mentorskap behöver jag en mentor/ bli mentor? Utveckling hur vill jag utvecklas i mitt arbete? Fördjupa eller bredda? Inom vilket område? Arbetsmiljö hur vill jag ha det på arbetsplatsen med ledarskap och arbetskamrater? Ansvar och befogenheter vill jag ta mer ansvar? Kompetensutveckling/fortbildning vad behöver jag? Boende, familjesituation, fritid? Sammanfatta! Gör en handlingsplan med mål på kort och lång sikt över vad du vill göra. Hur kommer jag dit jag vill? Vad behöver jag göra för att nå mina mål? Vad behöver jag veta för att göra bra val? Hur får jag redan på vem som är rätt personer att kontakta? Vilka hinder finns och hur övervinner jag dem? Hur ser mitt nätverk ut? Coaching Beroende på din livssituation arbete och privatliv kan det vara en bra idé att ta hjälp av en coach för din karriärplanering. Syftet med karriärcoachning är att du ska få hjälp till självhjälp. Utgångspunkten är dina önskemål och behov av råd och stöd. Sätt upp ett tydligt mål med vad coachningen ska leda till och handla om, fråga vilken utbildning coachen har, be om referenser och intervjua flera coacher innan du bestämmer dig för någon personkemin måste stämma.

7 Söka nytt jobb Vare sig det är ditt allra första jobb eller om du ska gå vidare i karriären, finns det några saker att tänka på när du ska skriva en ansökan och förbereda dig för intervju. Här hittar du jobben Platsannonser Läkartidningen är Sveriges ledande forum för lediga tjänster. De flesta lediga tjänster för läkare annonseras i Läkartidningen, dels som annonser i tidningen men också på webbplatsen. Tips! Abonnera på Läkartidningens bevakningsmail för nya platsannonser. Du kan här själv välja vilka olika typer av tjänster som du vill få information om. Kontakter: Ditt eget nätverk och dina kontakter är en viktig tillgång. Tala om för personer i din omgivning att du är på jakt efter ett arbete. Besök mässor och event där arbetsgivare finns. Ta själv kontakt med företag där du skulle önska arbeta även om de inte aktivt söker tjänster just nu. Min ansökan I annonsen står vanligtvis hur ansökan ska göras. Ansökan bör alltid bestå av ett personligt brev och CV eller meritförteckning. En del arbetsgivare vill ha ansökan ifylld på ett speciellt formulär, som laddas ner från deras webbplats eller rekvireras från personalavdelningen. Ett tips är att alltid bifoga sin CV eller meritförteckning eftersom de ofta kan bli mer utförliga än formulären. Du kan också bifoga betyg, arbetsbetyg eller intyg. Att skicka in bilagor är oftast inte nödvändigt, men kontakta arbetsgivaren om du är osäker. Tips! Kontakta gärna arbetsgivaren innan du skriver din ansökan för att få veta mer om tjänsten samtidigt som du får chansen att presentera dig själv lite närmare.

8 Kort om personligt brev och CV/meritförteckning Personligt brev Det personliga brevet ska ge en kort presentation av varför du söker tjänsten och varför just du är intressant för arbetsgivaren. Lyft fram de egenskaper och kunskaper som är särskilt relevanta för den tjänst du söker. Skriv det viktigaste först. Var kortfattad och skriv bara sådant som är relevant, ge exempel på hur dina egenskaper kommit till användning tidigare. Visa att du är starkt motiverad av att arbeta just på den specifika arbetsplatsen och tjänsten. Be gärna någon annan läsa igenom ditt brev utifrån ett arbetsgivarperspektiv innan du skickar in dina ansökningshandlingar. CV/meritförteckning En meritförteckning eller CV Curriculum Vitae ska ge en tydlig bild av dig och din bakgrund. Här framgår dina utbildningar, erfarenheter och färdigheter. Om du väljer att skriva en meritförteckning eller ett CV är en smaksak. En meritförteckning är en uppställning av dina meriter. Ett CV ger en mer utförlig beskrivning av dina meriter, ett levnadsschema. I praktiken blir det ofta en blandning av de två. Tänk på att ange dina uppgifter i omvänd kronologisk ordning. Har du många tidigare erfarenheter, ta med de uppgifter som är mest relevanta för det aktuella jobbet. För dig som läkare kan det vara viktigt att framhålla pedagogiska och administrativa meriter. Många tjänster för vidareutbildade läkare innehåller visst utbildningsansvar. Om dessa meriter inte finns dokumenterade kan de ändå redovisas. En rad olika dokument kan vid behov användas för att styrka meriterna, till exempel befattningsbeskrivningar, uppsatser och artiklar. Exempel på CV/meritförteckning hittar du på Referenser Det är en styrka om du kan hänvisa till referenspersoner från tidigare anställningar. Referensen ska vara någon som känner dig väl och kan berätta hur du fungerat i arbetet eller utbildningen. Du kan antingen lämna referenser i din ansökan eller vid ett senare tillfälle. Väljer du att vänta så kan du skriva referenser lämnas gärna på begäran. Glöm inte att kontakta dina referenser och berätta att du sökt tjänsten.

9 Förbered dig inför en ny anställning Det är viktigt att vara väl förberedd inför en eventuell ny anställning. Ta reda på så mycket du kan om din framtida arbetsgivare och tjänst. RRVilka anställningsvillkor gäller? Har arbetsgivaren kollektivavtal? Fråga arbetsgivaren om anställningen omfattas av kollektivavtal och i sådant fall vilket. Läkarförbundet har kollektivavtal som gäller på alla sektorer. RRFinns det inte ett kollektivavtal på arbetsplatsen måste du förhandla alla dina villkor själv i det enskilda anställningsavtalet. RRExempel på saker att förhandla om: anställningsform tillsvidare eller tidsbegränsad? jour- och beredskap rätt till övertidsersättning/annan ledighet med lön antal semesterdagar utöver semesterlagen sjukdom och föräldraledighet uppsägningstid pension vad gäller? försäkringar RRMöjlighet till kompetensutveckling. Avsätter arbetsgivaren resurser till fortbildning? RRVid anställning som AT-/ST-läkare är det särskilt viktigt att ta upp frågor som rör utbildningsinnehållet i tjänstgöringen, handledning och villkor för placeringar/randningar. RRLöneläget. Börja med att titta Läkarförbundets lönestatistik. Kontakta den lokala läkarföreningen för att om möjligt få lönestatistik på den aktuella arbetsplatsen. Det ger dig ett riktmärke inför mötet och du kan sätta upp mål för ditt lönebud. RRHar arbetsgivaren gott rykte? Är arbetsmiljön god? Finns någon facklig kontakt utsatt i annonsen? RRKänner du någon som arbetar eller har arbetat på arbetsplatsen? Kontakta dem i så fall.

10 Dags för anställningsintervju Du är kallad till anställningsintervju. Förbered dig väl och se intervjun som ett bra tillfälle för dig att ta reda på mer om arbetsgivaren och den sökta tjänsten. Tips inför intervjun! Förbered dig gå igenom checklistan på förra sidan. Samla information och läs på om företaget. Läs igenom annonsen. Läs igenom vad du skrev i ditt personlig brev. Kom i rätt tid! Vanliga intervjufrågor Försök att tänka igenom vad du tror att arbetsgivaren vill veta och vilka egenskaper och kunskaper du vill framhäva i dina svar. Ju bättre du har förberett dig desto mindre är risken att du överaskas av frågor som du inte funderat över. Förbered däremot inte färdigformulerade svar på frågor det kan ge ett stelt intryck. Se intervjun som ett samtal där ni lär känna varandra. Tänk på att vara öppen och ärlig. Svara inte det du tror att de vill höra det genomskådas av en van intervjuare. Här följer en rad olika frågor som kan dyka upp under intervjun: Berätta lite om dig själv? Berätta inte hela ditt livs historia utan gör en kort presentation. Tänk på att lägga tyngdpunkten i din berättelse på de senaste åren. Vilka positiva egenskaper har du? Förbered två till tre saker som du kan motivera och ge exempel på. Diskutera gärna med en kollega eller en vän som känner dig hur du ska formulera dig. Vilka negativa egenskaper har du? Här handlar det inte om att intervjuaren vill sätta åt dig, utan de vill veta hur väl du känner dig själv. Tala om att du är medveten om dina brister och hur du hanterar dem. Intervjuaren kan eventuellt använda bristerna du nämner emot dig genom att fråga hur de har påverkat dina tidigare arbeten. Hur reagerar du på kritik? Intervjuaren vill veta hur du hanterar den kritik eller negativa feedback du kan utsättas för. Alla stöter vi på motgångar eller begår misstag. Vissa klarar dock att hantera dessa situationer bättre än andra.

11 Vad gör du på din fritid? Många fritidsintressen avslöjar vad du är för person. Det kan ge svar på om du exempelvis är målmedveten, entusiastisk eller nyfiken. Hur vill du att ditt arbete ska utvecklas? Intervjuaren vill få reda på vad du kräver för utvecklingsmöjligheter för att veta om tjänsten stimulerar dig tillräckligt för att du inte ska tröttna. De vill även veta om dina förväntningar på utveckling är realistiska. Har du varit engagerad i några föreningar? All erfarenhet av att leda projekt eller grupper är positiva meriter att lyfta fram. Ledarerfarenheter från fackföreningar, idrott och organisationer ska inte underskattas. Vad tycker du är viktigast hos en arbetsgivare? Här ska du tala om vad som är viktigt för dig. Kompetensutveckling, arbetsklimat, förmåner, lön, sund personalpolitik eller karriärutveckling är några exempel. Vad har du för löneanspråk? Det kan vara bra att avvakta så länge som möjligt med att lämna löneanspråk. Det kan du motivera med att du först vill veta mer om tjänsten och om du är aktuell för den. Om arbetsgivaren absolut vill ha reda på ditt löneanspråk måste du givetvis tala om det. Du behöver därför ha ett löneanspråk förberett redan vid första intervjun. Kontakta Läkarförbundets medlemsrådgivning eller den lokala läkarföreningen för att få veta det aktuella löneläget på arbetsplatsen. Fick du jobbet? Grattis! Innan du skriver på anställningsavtalet är det en del saker som du bör tänka på. Läs mer om anställningsavtal på och kontakta Läkarförbundet för rådgivning. Fick du inte jobbet? Att bli kallad till intervju är ett tydligt tecken på att du är eftertraktad och att dina ansökningshandlingar fungerar. Ring gärna arbetsgivaren och fråga varför du inte fick jobbet. Du lär dig något till nästa tillfälle och kan få reda på om det är någon erfarenhet du saknar.

12 Kontakta oss för information, råd och stöd På hittar du information om utbildning, fortbildning, chef- och ledarskap, lön och villkor, lag och avtal, statistik, arbetsmarknad och eget företagande. Du är välkommen att kontakta oss för frågor kring din karriär: Medlemsrådgivningen, Du kan också hitta information hos till exempel: Läkartidningen SKL Sveriges kommuner och landsting Universitet/högskolor Socialstyrelsen Landsting Box Stockholm

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

För alla läkare under hela karriären

För alla läkare under hela karriären För alla läkare under hela karriären AT-INFORMATION VAD ÄR AT? Efter läkarexamen Allmän behörighet Legitimation REGELVERK Patientsäkerhetsförordningen AT-föreskriften målbeskrivning Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Hur fixar jag ett jobb?

Hur fixar jag ett jobb? Hur fixar jag ett jobb? 1 2 Hej då, gymnasium! Hej jobb! Nu börjar det Kommunal vill tipsa dig om hur du kan scanna arbetsmarknaden och hur du skriver bra ansökningar. Du får råd om hur du gör det bästa

Läs mer

MSF - en del av Läkarförbundet. Individuell rådgivning Försäkringar, medlemslån etc Bra nätverk Låg avgift Läkartidningen billigt

MSF - en del av Läkarförbundet. Individuell rådgivning Försäkringar, medlemslån etc Bra nätverk Låg avgift Läkartidningen billigt AT-information MSF - en del av Läkarförbundet Individuell rådgivning Försäkringar, medlemslån etc Bra nätverk Låg avgift Läkartidningen billigt Vad är AT? Efter läkarexamen Allmän behörighet Legitimation

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare.

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. Medicine Studerandes Förbund är studentförbundet inom Sveriges läkarförbund Bli medlem och påverka din framtid nu Vi vet att det är tufft när det känns

Läs mer

Att söka jobb Från annons till anställning

Att söka jobb Från annons till anställning Att söka jobb Från annons till anställning..för dig som vill få drömjobbet! Läsa annons Svara på Annons Vidimerade kopior Anställning! Syfte: För att du ska förstå vilka förväntningar som ställs på dig

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

UNIONENS KARRIÄRPROGRAM för nästa steg i din utveckling

UNIONENS KARRIÄRPROGRAM för nästa steg i din utveckling UNIONENS KARRIÄRPROGRAM för nästa steg i din utveckling Är du redo för nästa steg i din utveckling? Funderar du ibland på vad du vill göra med resten av ditt arbetsliv? Du kanske undrar om du ens är i

Läs mer

AT-information. Medlem i Läkarförbundet? Kvällens rubriker. Regelverk. Avdelningen för politik och profession. Vad är AT?

AT-information. Medlem i Läkarförbundet? Kvällens rubriker. Regelverk. Avdelningen för politik och profession. Vad är AT? AT-information Avdelningen för politik och profession Josef Axelsson Milla Järvelin Thomas Parker josef.axelsson@slf.se milla.jarvelin@slf.se thomas.parker@slf.se Medlem i Läkarförbundet? Rådgivning inom

Läs mer

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring?

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring? Utvecklingssamtalet Utvecklingssamtal Din utveckling är värd ett eget samtal Utvecklingssamtalet är ett samtal där du och din chef talar om din utveckling i företaget. Syftet är att utveckla dig som individ

Läs mer

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Välkomna! ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco 2 - din coach på arbetsmarknaden Förhandling och förhandlingsstöd Rådgivning

Läs mer

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Vem som kommer på intervju Skillnad på privat och offentlig sektor

Läs mer

TIPS &RÅD LÖNESAMTAL

TIPS &RÅD LÖNESAMTAL TIPS &RÅD LÖNESAMTAL 2 Sveriges Arkitekter 2014 OM LÖN Sveriges Arkitekter anser att lönen ska vara individuell och differentierad mellan grupper och individer. Lönen ska spegla din prestation i förhållande

Läs mer

Läkarförbundet. under hela ditt yrkesliv

Läkarförbundet. under hela ditt yrkesliv Läkarförbundet under hela ditt yrkesliv Var med och forma utvecklingen Du gör ett klokt val som blir medlem i Läkarförbundet. Ju fler medlemmar vi är, desto större tyngd får vi att driva frågor som är

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Ansökningsdokument. En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går.

Ansökningsdokument. En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går. Att söka arbete Olika vägar Du kan gå till Arbetsförmedlingen och söka arbete genom deras annonser om lediga jobb på Platsbanken Du kan registrera dig i Vikariebanken Du kan kontakta bemanningsföretag

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! LNU Karriär Lite konkreta tips inför anställningsintervjun. Att förbereda sig inför intervjun är A och O. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Lönesamtalet. - Tips och råd kring lönesamtalet

Lönesamtalet. - Tips och råd kring lönesamtalet Lönesamtalet - Tips och råd kring lönesamtalet Innehåll: Ditt lönesamtal 3 - Skilj lönesamtalet från utvecklingssamtalet 4 - Arbetsgivarens lönekultur 4 Förberedelsen 5 - Kartlägg din arbetsinsats 5 -

Läs mer

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden REKRYTERA FRAMTIDA MEDARBETARE REDAN UNDER STUDIETIDEN Studenter behöver relevana extrajobb på schyssta vilkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom

Läs mer

Skrivinstruktion PB EBV PERSONAL. Framtaget av EBV PERSONAL 2011

Skrivinstruktion PB EBV PERSONAL. Framtaget av EBV PERSONAL 2011 Skrivinstruktion PB EBV PERSONAL Framtaget av EBV PERSONAL 2011 Framtagen av EBV PERSONAL 2011 steg 1... 2 Inledning... 2 Språket i ditt brev... 2 Skrivhjälp... 2 Skrivinstruktioner personligt brev steg

Läs mer

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu. Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.se Upplägg 1. Karriärcentrum LiU 2. Självinventering 2. Var hittar

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

ditt förbund Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer

ditt förbund Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Välkomna! ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Sveriges Ingenjörer bildades 2006/07 efter en sammanslagning av Civilingenjörsförbundet

Läs mer

Vad är viktigt att tänka på när du söker jobb?

Vad är viktigt att tänka på när du söker jobb? Vad är viktigt att tänka på när du söker jobb? Vad ska jag söka för jobb, hur kan jag förbättra mina chanser att få komma på intervju? Vad ska jag särskilt tänka på? Vad är ett kollektivavtal och varför

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen

Välkommen till Arbetsförmedlingen PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Välkommen till Arbetsförmedlingen Information till dig som söker jobb 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen...... 6 När du behöver extra hjälp... 10 Din arbetsgivare kan få ersättning...

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen kan göra för dig och vad som är bra att tänka på när du precis har börjat söka

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv Unionens Karriär & utvecklingstjänster Din väg till ett rikare arbetsliv 2 Alltför sällan ställer vi oss frågan om vi jobbar med det vi är bra på eller om vi bara jobbar för jobbandets skull. Det är lätt

Läs mer

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN S V E R I G E S A R K I T E K T E R FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN INLEDNING Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i profession och som person. Mentorskapet innebär att

Läs mer

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Förbättra dina chanser på jobbet

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Förbättra dina chanser på jobbet Unionens Karriär & utvecklingstjänster Förbättra dina chanser på jobbet Våra karriärtjänster passar inte en enda människa. De passar olika sorters människor. Hur vill du jobba imorgon? Jobbar du med det

Läs mer

Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt

Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt SVERIGES SKOLLEDARFÖRBUND INFORMERAR Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt Sveriges skolledare har ett stort och komplext ansvar. Det ska synas i den lön som skolledarna får. Lönen är individuell

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Sammanställning av kartläggningen Chef i vården som genomfördes av Sveriges läkarförbund 2009. Kartläggning av läkares chefsskap Läkarförbundet anser att

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

Ditt lönesamtal. En vägledning till högre lön

Ditt lönesamtal. En vägledning till högre lön Ditt lönesamtal En vägledning till högre lön Som ingenjör har du goda möjligheter att påverka såväl ditt jobb som din lön. Förutom att din kompetens och utbildning ger dig ett bra marknadsvärde, så ska

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Samråd med Arbetsförmedlingen och yttrande till Migrationsverket eller arbetsgivare

Samråd med Arbetsförmedlingen och yttrande till Migrationsverket eller arbetsgivare Nr 15/2017 2017-12-13 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Samråd med Arbetsförmedlingen och yttrande till Migrationsverket eller arbetsgivare Antalet samråd med Arbetsförmedlingen och yttranden

Läs mer

Sveriges läkarförbund

Sveriges läkarförbund Sveriges läkarförbund För dig med utomnordisk examen 2010 Sveriges läkarförbund Välkommen! Sveriges läkarförbund är en organisation för alla läkare. Här får du information om vad Läkarförbundet är och

Läs mer

För alla läkare under hela karriären

För alla läkare under hela karriären För alla läkare under hela karriären Det här är Läkarförbundet Sveriges läkarförbund är ett fack- och professionsförbund för alla läkare under hela karriären. Som medlem får du den hjälp och det stöd du

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Intervjumall. Datum. Intervjuarens namn samt befattning: Kandidat: Sökt tjänst: Företagspresentation

Intervjumall. Datum. Intervjuarens namn samt befattning: Kandidat: Sökt tjänst: Företagspresentation Intervjumall Datum Intervjuarens namn samt befattning: Kandidat: Sökt tjänst: Företagspresentation Presentera de som deltar vid intervjun Förklara avsikten med intervjun och tidsplan för rekrytering Företaget

Läs mer

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Välkomna! ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco 2 - din coach på arbetsmarknaden Förhandling och förhandlingsstöd Rådgivning

Läs mer

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap.

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap. CHEFEN SÄGER SITT Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap Februari 2014 Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 Innehåll Det här är Arbetsförmedlingen... sid 04 När du behöver extra hjälp... sid 07 Din arbetsgivare kan få ersättning...

Läs mer

Sveriges Ingenjörer ditt förbund

Sveriges Ingenjörer ditt förbund Välkomna! Sveriges Ingenjörer ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Sveriges Ingenjörer bildades 2006/07 efter en sammanslagning

Läs mer

Din karriär och utveckling

Din karriär och utveckling Din karriär och utveckling Din karriär Framåt uppåt i cirkel? Det är mycket som händer i ditt liv och i ditt arbetsliv. Din karriär, utveckling, trygghet och lön är vårt intresse. Det kan vara svårt att

Läs mer

Sveriges läkarförbund Student. Individuell rådgivning Försäkringar, medlemslån etc Bra nätverk Låg avgift Läkartidningen billigt

Sveriges läkarförbund Student. Individuell rådgivning Försäkringar, medlemslån etc Bra nätverk Låg avgift Läkartidningen billigt AT-information Sveriges läkarförbund Student Individuell rådgivning Försäkringar, medlemslån etc Bra nätverk Låg avgift Läkartidningen billigt Vad är AT? Efter läkarexamen Allmän behörighet Legitimation

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet STs jobbsökarguide tips och råd på vägen mot drömjobbet 1 ST, 2015. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska, juni 2015. Upplaga 2 000 ex. Beställ fler exemplar på www.st.org. Artikelnr

Läs mer

Handbok för mentorer och adepter

Handbok för mentorer och adepter Handbok för mentorer och adepter Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare Handbok för mentorer och adepter Det teoretiska studielivet

Läs mer

Safeminds Intervjuguide

Safeminds Intervjuguide Safeminds Intervjuguide Inledning En anställningsintervju är att jämställa med en säljares kundbesök. Det handlar om att marknadsföra sig själv på ett professionellt sätt under en mycket begränsad tid.

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Anställningsintervju

Anställningsintervju Anställningsintervju När du kommit så långt som till anställningsintervjun så har du kommit långt i rekryteringsprocessen. Det är det första tillfället där du och arbetsgivaren, alternativt rekryteringsföretaget,

Läs mer

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting.

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden är en förmån för alla som jobbar inom kommuner, landsting och företag anslutna till Pacta. Förmånen innebär att

Läs mer

Anställningsintervjun

Anställningsintervjun Anställningsintervjun Rekryteringsgruppen förbereder intervjun genom att förbereda frågor, generella och individuella samt bestämma vem som är huvudansvarig för själva intervjun och vem som för anteckningar.

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO

8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO 8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO Inledning Vår rekryteringsprocess syftar till att säkerställa att vi finner de bästa medarbetarna för de tjänster vi söker. Vi ska alltid arbeta seriös med rekryteringar

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Övergripande jämförelse

Övergripande jämförelse Övergripande jämförelse 10 9 8 7 6 5 3 Trivsel Ledarskap Tid för planering Arbetsplats Verksamhetsmål Utveckling Inflytande Uppskattning Engagemang Energi Information Melleruds Kommun höst 2009 Samtliga

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet.

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet. RAPPORT VÅRDFÖRBUNDET www.vardforbundet.se Eget företagande Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet Resultatredovisning I sin rapportserie presenterar Vårdförbundet resultat från särskilda undersökningar

Läs mer

TIPS TILL SOMMARJOBBARE

TIPS TILL SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Utvecklings- och lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklings- och lönesamtal ger dig inflytande Utvecklings- och lönesamtal ger dig inflytande SKTF är ett fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. Idag är vi 180 000 medlemmar. SKTF

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

ATT SKRIVA SITT CV. En guide och lathund för att skriva sitt CV så att det blir läst. Valentino Berti. Rekryteringskonsult på MSemploy Sweden

ATT SKRIVA SITT CV. En guide och lathund för att skriva sitt CV så att det blir läst. Valentino Berti. Rekryteringskonsult på MSemploy Sweden ATT SKRIVA SITT CV En guide och lathund för att skriva sitt CV så att det blir läst Av Valentino Berti Rekryteringskonsult på MSemploy Sweden Grunder Ett CV skall på ett enkelt och lättförståeligt sätt

Läs mer

En för alla alla för en. Bli medlem för ett tryggare och ännu mer utvecklande arbetsliv

En för alla alla för en. Bli medlem för ett tryggare och ännu mer utvecklande arbetsliv En för alla alla för en Bli medlem för ett tryggare och ännu mer utvecklande arbetsliv Arbetsterapi behövs Som arbetsterapeut gör du all skillnad i världen du får människors vardag att fungera. Vår roll

Läs mer

Planering inför, under och efter en anställningsintervju

Planering inför, under och efter en anställningsintervju Planering inför, under och efter en anställningsintervju Verksamhetsdialog- och analys innan rekrytering Sture går snart i pension och ska sluta sin anställning. Ska Sture ersättas med Sture? Hur ser vårt

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

När du är föräldraledig

När du är föräldraledig När du är föräldraledig När du är föräldraledig Härligt att vara föräldraledig? Just jobbet kanske du inte tänker på nu. Men det är inte bara när du arbetar som du har nytta av att vara medlem i Unionen.

Läs mer

Kraftladda inför drömjobbet.

Kraftladda inför drömjobbet. Kraftladda inför drömjobbet. Unionen Direkt 0770-870 870 Vi svarar på alla dina frågor om arbetslivet mån-fre 08.15-17.00 bli medlem 0771-743 743 Inkomstförsäkring 0771-27 28 00 Unionens A-KASSA 0770-77

Läs mer

ditt förbund ! 137 000 medlemmar ! Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer ! Det största förbundet i Saco

ditt förbund ! 137 000 medlemmar ! Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer ! Det största förbundet i Saco Välkomna! ditt förbund! 137 000 medlemmar! Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer! Det största förbundet i Saco 2 - din coach på arbetsmarknaden! Förhandling och förhandlingsstöd! Rådgivning

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Välkommen till Trygghetsstiftelsen!

Välkommen till Trygghetsstiftelsen! Välkommen till! Du som varit anställd hos en statlig myndighet och uppfyller kvalifikationerna har möjlighet att få stöd från. Stiftelsen är en kollektivavtalad förmån för statligt anställda. Vår uppgift

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS

Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS 1 2 Arbetsförmedlingen är till för alla som vill hitta ett nytt jobb. Vår uppgift är att föra samman dig som söker jobb med intressanta arbetsgivare på

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning. Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar. Cheferna och arbetsmiljön. Cheferna om ledarskap. Cheferna om karriären

Innehåll. Sammanfattning. Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar. Cheferna och arbetsmiljön. Cheferna om ledarskap. Cheferna om karriären Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar Cheferna och arbetsmiljön Cheferna om ledarskap Cheferna om karriären Om undersökningen Chefsservice för ingenjörer 3 4 5 9 16 19 20 Sveriges

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Sida: 1 av 7 Ny på Arbetsförmedlingen (textversion av filmen ny.arbetsformedlingen.se) Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen

Läs mer

FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS

FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS Handbok FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS 1 Handbok för mentorer och adepter Det teoretiska studielivet och det praktiska arbetslivet är två världar som allt för ofta ligger långt ifrån varandra.

Läs mer