Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren"

Transkript

1 Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport

2 2(13)

3 Innehållsförteckning 1. Bakgrund Metod Sammanfattning Det som fungerar bra i verksamheten Det som behöver förbättras och utvecklas Resultat Rekrytering av jour- och familjehem :2 Utredning av familjehem :3 Stöd och uppföljning av familjehem :4 Barnens behov i centrum BBIC :5 Barn och ungdomar placerade i familjehem, HVB och särskilda ungdomshem (13)

4 1. Bakgrund I Sverige var drygt barn och unga placerade eller omhändertagna någon gång under 2011, vilket motsvarar 1,1 procent av alla dem mellan 0-20 år. Motsvarande siffra för Stockholms län är barn och unga, motsvarande 1 procent av dem mellan 0-20 år. Inom ramen för regeringens och Sveriges Kommuner och Landstings(SKL) gemensamma satsning på evidensbaserad praktik inom socialtjänsten, för placerade barn och unga, har Kommunförbundet Stockholms län (KSL) rekvirerat medel. Syftet med satsningen är att utveckla ett system för systematisk och kontinuerlig uppföljning av barn och unga som är placerade på HVB-hem, familjehem och SIS-institutioner för kommunerna i länet. 2. Metod Under 2012 genomförde KSL en kartläggning av kommuners arbete med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län. Syftet var att få en bild av och kunskap om hur kommunerna arbetar med och bedriver vård för barn och unga i samhällsvård. Resultatet redovisas utifrån enkätfrågorna med fokus på verksamhetsuppföljning fråga 4:1 till 4:4 och resten utifrån uppföljning av barnet eller den unge fråga 4:5. Kartläggningen behövs som underlag för att påbörja och följa upp utvecklings- och förändringsarbetet inom barn- och ungdomsvården. Kartläggningen genomfördes genom att en enkät skickades ut till länets 26 kommuner, 21 kommuner svarade på enkäten. Kartläggningen genomfördes under februari Sammanfattning 3.1 Det som fungerar bra i verksamheten Standardiserade metoder för utredning av familjehem används i stor utsträckning av kommuner i länet. Registerkontroll hos Rikspolisstyrelsen, Socialnämnden och Kronofogdemyndigheten genomförs av tilltänkta jour- och familjehem. Systematisk uppföljning av barn som är eller har varit placerade genomförs. Handläggare som arbetar med uppföljning och stöd till familjehemmen är BBIC utbildade. 4(13)

5 Handläggare/socialsekreterare har enskilda samtal med det placerade barnet eller den unge. 3.2 Det som behöver förbättras och utvecklas Utveckling av stöd och uppföljning av familjehem Hur kan skriftliga rutiner för uppdragsbeskrivning till familjehemmet utvecklas? Uppdragsbeskrivning till familjehemmet finns idag inte hos alla kommuner i länet. Ett utvecklingsområde kan vara att ta fram skriftliga rutiner för vad en uppdrags-beskrivning kan innehålla. Kan familjehemsutbildning i fler fall erbjudas innan eller i nära anslutning till placeringen? Familjehemsutbildning genomförs i stor utsträckning men det är inte alltid den sker innan eller i nära anslutning till placeringen, vilket är önskvärt. Hur kan alla familjehem få en särskild utsedd handläggare? I kartläggningen framkom det att alla kommuner inte har en särskild utsedd handläggare till familjehemmen. En förbättring kan vara att utse fler särskilt utsedd handläggare till familjehemmen Utvecklingsområden när barn och ungdomar är placerade i familjehem, HVB och särskilda ungdomshem Hur kan alla barn få en särskild utsedd handläggare/socialsekreterare? Enligt kartläggningen uppger flera kommuner att de inte har en särskild utsedd handläggare/socialsekreterare till alla barn och unga i dagsläget. En förbättring kan vara att utse fler särskilt utsedd socialsekreterare som ansvarar för kontakterna med barnet eller den unge. Hur kan fler barn och unga få genomgå en hälsoundersökning och tandläkarundersökning innan placeringen? Barn och unga i samhällsvård har många hälsoproblem och är i hög grad beroende av hälso- och sjukvårdens insatser, inte minst av barnoch ungdomspsykiatrin. Trots detta är det inte självklart att barn och unga som placeras genomgår läkarundersökning, även om det är ett lagkrav för de barn och unga som placeras enligt LVU. Det går att anta 5(13)

6 att behoven är lika stora när det gäller SoL-placerade barn. Samverkan med hälso- och sjukvården inkl tandvården kan behöva utvecklas. Hur kan information till barn, ungdomars och dess vårdnadshavares rättigheter förbättras? Socialstyrelsen har tagit fram en informationsfolder Bra att veta om dina rättigheter till dig som bor i ett familjehem. I enkätsvaren framkom att alla barn som placeras inte får ta del av Socialstyrelsens information om barns och ungdomars rättigheter. Ännu färre barn som placeras och deras vårdnadshavare får information och blankett om klagomålsrutin. Ett utvecklingsområde kan vara att förbättra informationen till barn, ungdomar och dess vårdnadshavare. Hur kan barnens brukarmedverkan och inflytande över vården öka? Socialtjänsten förväntas utreda, redovisa och beakta barnets bästa i alla beslut som berör barnet. Ett sätt är att öka barnens brukarmedverkan och inflytande över vården. I den systematiska uppföljningen av den sociala barn- och ungdomsvården ingår att ta reda på hur barn och unga själva uppfattat placeringen. I dagsläget är det ungefär hälften av alla kommuner i enkätsvaren som uppger att de arbetar aktivt med brukarmedverkan. Ett sätt kan vara att utveckla arbetssätt och hållbara strukturer för en ökad brukarmedverkan i socialt arbete för barn och ungdomar. Hur kan skriftliga rutiner vid sammanbrott utvecklas? Enligt enkätsvaren uppger ingen kommun i kartläggningen att de har skriftliga rutiner för sammanbrott eller hur man arbetar för att förhindra sammanbrott vid placeringar eller hur uppstådda sammanbrott kan hanteras. Ett sätt att förebygga och hantera sammanbrott, kan vara att utveckla rutiner och riktlinjer, eller ta fram handlingsplaner. 4. Resultat 4.1. Rekrytering av jour- och familjehem 4:1:1 Rekrytering av jour- och familjehem gemensamt med annan kommun Enkätsvaren visar på att 15 kommuner rekryterar jour- och familjehem gemensamt med minst en annan kommun. Medan 5 kommuner rekryterar jour- och familjehem ensamma. 6(13)

7 På följande sätt organiserar kommunerna sin rekrytering av jour- och familjehem: Nordväst kommuner Familjepoolen Södertörns kommuner jourhemspool Syd Stockholm stad centralt Nordost kommuner varje kommun för sig. 4:1:2 Fler familjehem efterfrågas i länet De flesta kommuner uppger att det saknas familjehem. I enkätsvaren uppger 19 kommuner att det saknas familjehem. Medan 3 kommuner uppger att tillgången på familjehem är tillgodosedd. Exempel på svårigheter vid rekrytering som kommunerna har angett, citat från enkätsvaren. Rekrytering Svårt att rekrytera familjehem till tonåringar och barn med särskilda behov i Stockholmsområdet Att få svar på annonser, att hitta intressenter, kan ta för lång tid. Matchning Matchning, rätt familj till rätt barn. Det kan ta lång tid att hitta rätt familjehem åt barn/ungdom ibland. En svårighet kan vara att hitta tillräckligt erfarna jourhem. Tillgången är begränsad och matchning begränsar ytterligare tillgången. Brist på familjehem som lever upp till kraven Alla som är intresserade klarar ej kraven. Barnens problematik är ofta så stor att lekmannafamiljer inte räcker till. Det krävs proffs. Specifika krav kan vara en svårighet, tex familjehemmet storlek, geografiskt område osv. Närhetsprincipen Vi har svårt att hitta familjehem enligt närhetsprincipen. Få familjehem i närområdet. Ekonomi Målsättning att undvika konsultstödda familjehem p ga kostnader och kvalitet. Det är ett problem att familjehem säger nej för att man tycker kommunen betalar för dåligt- dvs enligt riktlinjer. 7(13)

8 4:2 Utredning av familjehem 4:2:1 Standardiserade metoder för utredning av familjehem Enligt socialtjänstlagen är det varje kommuns ansvar att rekrytera och utreda familjehem samt säkerställa att familjehemmen bedriver en vård som håller god kvalitet (SoL 2001:435). Standardiserade metoder för utredning av familjehem används av 18 kommuner, enligt enkätsvaren. Den vanligaste metoden är Kälvesten. 4:2:2 Registerkontroller bör genomföras av tilltänkta jour- och familjehem Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd ( SOSFS )2012:11, bör uppgifter från Rikspolisstyrelsens belastnings- och misstankeregister, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och socialnämnden hämtas in. Figur 1. Antal kommuner som uppgav att de samlar in uppgifter från respektive register i utredningen av tilltänkta jour- och familjehem 8(13)

9 4:2:3 Den tilltänkta familjens egna barn bör tillfrågas om familjens uppdrag Enligt SOFS 2012:11 bör det i utredningen även beaktas vilken inställning barn och unga som redan bor i familjehemmet har till att barn eller unga placeras där. Enligt enkätsvaren uppger 21 kommuner att de tillfrågar familjernas egna barn om familjens uppdrag. 4:2:4 Skriftliga rutiner/policydokument som delges jouroch familjehem Enligt SOSFS 2011:9, framgår att den som bedriver socialtjänst ska ansvara för att det ledningssystem som ska finnas innehåller de processer och rutiner som behövs för att säkerställa att verksamheten uppfyller de krav som ställs. Figur 2. Antal kommuner som delger jour- och familjehem olika rutiner och policy :2:5 Antal familjehemsutredningar och handläggningstid Enligt enkätsvaren uppger majoriteten av kommunerna att de genomförde tio eller fler familjehemsutredningar 2010, som i genomsnitt tog mellan 2-3 månader att handlägga. 4:3 Stöd och uppföljning av familjehem 4:3:1 Skriftliga rutiner för uppdragsbeskrivning till familjehemmet Enligt SOSFS 2011:9, framgår det att den som bedriver socialtjänst ska ansvara för att det ledningssystem som ska finnas innehåller de processer 9(13)

10 och rutiner som behövs för att säkerställa att verksamheten uppfyller de krav som ställs i det följande. Skriftliga rutiner för uppdragsbeskrivning till familjehemmet uppger 11 kommuner i enkätsvaren att de har. 4:3:2 Familjehemmen erbjuds utbildning och vidareutbildning Enligt SOFS 2012:11 bör socialnämnden se till att familjehemsföräldrarna får handledning och fortbildning som är anpassad till uppdragets karaktär. Figur 3. Antal kommuner som uppger när i familjehemsuppdraget de erbjuder utbildning Utredningstiden Innan påbörjat uppdrag Under uppdragstiden 10 Ingen utbildning Enligt enkätsvaren uppger 15 kommuner att de genomför familjehemsutbildning i egen regi och 3 använder externa aktörer. Endast en kommun uppger att de har skriftliga planer för familjehemmens kompetensutveckling. 4:3:3 Särskild utsedd handläggare till familjehemmet och erbjudande om handledning Enligt SOFS 2012:11 bör socialnämnden se till att familjehemsföräldrarna får handledning och fortbildning som är anpassad till uppdragets karaktär. I enkätsvaren uppger 13 kommuner att de har en särskild utsedd handläggare till familjehemmet och 19 kommuner uppger att de erbjuder sina familjehem handledning. 10(13)

11 4:3:4 Systematisk uppföljning av barn som är eller har varit placerade Enligt SoL 6 kap 7b ska socialnämnden noga följa vården av de barn och unga som vårdas i ett familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende. Enligt SoL 5 kap 1 ska socialnämnden i sin omsorg om barn och ungdom tillgodose det särskilda behov av stöd och hjälp som kan finnas sedan vård och fostran utanför det egna hemmet upphört. Systematisk uppföljning av barn som är eller har varit placerade i familjehem/institution uppger 20 kommuner i enkätsvaren att de genomför. 4:4 Barnens behov i centrum BBIC Syftet med BBIC är att stärka barnperspektivet och delaktigheten för barn, unga och deras familjer. Samt få en mer strukturerad handläggning och stärka rättssäkerhet och kvaliteten. 4:4:1 BBIC utbildade handläggare som arbetar med uppföljning och stöd till familjehemmen I enkätsvaren uppger 21 kommuner att alla deras handläggare som arbetar med uppföljning och stöd till familjehemmen är BBIC utbildade. 4:4:2 BBIC vid utredning och uppföljning av placerade barn BBIC fördjupningsdokument, med syfte att få en fylligare bild av barnets och den unges situation och behov inom sju områden uppger 17 kommuner i enkätsvaren att det används. BBIC konsultationsdokument till förskola/skolan beträffande placerade barn uppger 18 kommuner i enkätsvaren att det används. BBIC verksamhetssystem vid uppföljning av placerade barn uppger 20 kommuner i enkätsvaren att det används. 4:5 Barn och ungdomar placerade i familjehem, HVB och särskilda ungdomshem 4:5:1 Alla barn ska ha en särskild utsedd handläggare/socialsekreterare Enligt Socialtjänstlagen (SoL) - 6 kap. 7 c ska det finnas en av socialnämnden särskilt utsedd socialsekreterare som ansvarar för kontakterna med barnet eller den unge. Enligt enkätsvaren uppger 12 kommuner att de har en särskild utsedd handläggare/socialsekreterare. 11(13)

12 4:5:2 Handläggare/socialsekreterare ska ha enskilda samtal med barnet Enligt SoL 6 kap 7b ska socialnämnden noga följa vården av de barn och unga som vårdas i ett familjehem, jourhem eller hem för vård och boende främst genom regelbundna personliga besök i det hem där barnet eller den unge vistas och ha enskilda samtal med barnet eller den unge. Handläggare/socialsekreterare i 20 kommuner uppger i enkätsvaren att de har enskilda samtal med det placerade barnet. De flesta en till tre gånger per år. 4:5:3 Hälsoundersökning och tandläkarundersökning innan placering Enligt LVU 32 ska en läkarundersökning som regel göras innan socialnämnden ansöker om vård. Enligt SoL 11 kap 1 ska läkarundersökningar vid behov erbjudas inom ramen för en utredning eller i samband med en placering. Enligt enkätsvaren uppger 10 kommuner att de ser till att barnen läkarundersöks i samband med en placering utanför hemmet. 4 kommuner uppger i enkätsvaren att barnen tandläkarundersöker i samband med placering utanför hemmet. 4:5:4 Information om barn, ungdomars och dess vårdnadshavare rättigheter Enligt SOFS 2012:11 bör barnet eller den unge informeras om vilka rättigheter han eller hon har i fråga om att vara delaktig i planeringen av vården, ta del av journalanteckningar, tala enskilt med företrädare för nämnden och framföra klagomål och synpunkter till nämnden. Socialstyrelsen har tagit fram en informationsfolder Bra att veta om dina rättigheter till dig som bor i ett familjehem. I enkätsvaren uppger 14 kommuner att alla barn som placeras får Socialstyrelsens information om barns och ungdomars rättigheter Enligt enkätsvaren uppger fem kommuner att de ger barn som placeras och deras vårdnadshavare information och blankett om klagomålsrutin. 4:5:5 Barnens brukarmedverkan och inflytande över vården Enligt SOSFS 2012:11 framgår det bl. a. att socialtjänsten ska genomföra egenkontrollen av den verksamhet som gäller barn och unga i familjehem eller hem 12(13)

13 för vård eller boende bör omfatta insamling av uppgifter om bl.a barnens eller de ungas erfarenheter av och synpunkter på vården. Att öka barnens brukarmedverkan och inflytande över vården uppger 13 kommuner i enkätsvaren att de arbetar aktivt med. 4:5:6 Skriftliga rutiner vid sammanbrott När ett barn placeras i samhällsvård ska kommunen enligt 6 kap. 1 2 socialtjänstlagen ansvara för att barnet får en god vård. Det innebär bland annat att socialnämnden inför varje placering ska medverka till att barnet får god vård och fostran och lämplig utbildning, ge stöd till familjehemmet och barnets vårdnadshavare samt minst en gång var sjätte månad överväga respektive ompröva om vården fortfarande behövs. Sammanbrott avser oplanerade avbrott i familjehemsplaceringar, det vill säga placeringar som avslutas på ett sådant sätt och/eller vid en sådan tidpunkt att det är uppenbart att detta inte var vad socialtjänsten planerade. Enligt enkätsvaren uppger ingen kommun i kartläggningen att de har skriftliga rutiner för sammanbrott eller hur man arbetar för att förhindra sammanbrott vid placeringar eller hur uppstådda sammanbrott kan hanteras. 13(13)

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Revisionsrapport. Familjehem. Lekebergs kommun. Inger Kullberg Cert. kommunal revisor November 2011

Revisionsrapport. Familjehem. Lekebergs kommun. Inger Kullberg Cert. kommunal revisor November 2011 Revisionsrapport Familjehem Lekebergs kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag och revisionsfråga

Läs mer

Familjehemscentrum Jämtlands län RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN

Familjehemscentrum Jämtlands län RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN Familjehemscentrum Jämtlands län 161216 RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN 1. Bakgrund och syfte Under sommaren 2014 beslutade Jämtlands

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal TILLSYNSRAPPORT 1 (9) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutinerna följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2012:11 (S), Checklistan förvaras, efter att den fyllts i och undertecknats, i

Läs mer

Förstudie av familjehem

Förstudie av familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Stefan Wik Förstudie av familjehem Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Metod... 1 2. Iakttagelser...2 2.1. Om familjeenheten och

Läs mer

Familjehemsplacerade barns och ungdomars hälsa

Familjehemsplacerade barns och ungdomars hälsa RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 1.5.1.851-2012 2013-03-07 SDN 2013-03-21 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon: 08-508 01 696 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

Fyra kommuners handläggning i ärenden som avser familjehemsplacerade barn

Fyra kommuners handläggning i ärenden som avser familjehemsplacerade barn Fyra kommuners handläggning i ärenden som avser familjehemsplacerade barn Sammanställning av tillsynsresultat 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM SOCIALFÖRVALTNINGEN Charlotte Bergström, 0554-194 50 charlotte.bergstrom@kil.se 2015-05-13 Beslutade av SN 84 2015-05-20 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM INDIVID-OCH FAMILJEOMSORGEN I KILS KOMMUN

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun BESLUT 1(7) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala enheten Lena Bohgard 040-25 25 18 Kristianstad kommun Socialnämnden 291 80 Kristianstad Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Placering av barn och unga

Placering av barn och unga www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Juni 2014 Placering av barn och unga Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Förstärkt familjehemsvård Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Barn och unga i familjehem

Barn och unga i familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Robert Bergman Barn och unga i familjehem Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Uppföljning av placerade barn

Uppföljning av placerade barn Revisionsrapport Uppföljning av placerade barn Motala kommun Lena Brönnert Uppföljning av placerade barn Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund... 2 3 Uppdrag,

Läs mer

Ensamkommande barn och unga

Ensamkommande barn och unga 2011-05-11 SIDAN 1 Ensamkommande barn och unga Vad gör socialtjänsten? Ingrid Persson enhetschef, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Stockholm telefon 08 508 01 360 ingrid.persson@stockholm.se Föräldrakontakt.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-12-01, 312 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-01-01 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Familjehemsvård i Sollentuna kommun

Familjehemsvård i Sollentuna kommun Familjehemsvård i Sollentuna kommun BIF - projektet Startade 2004 BIF-projektet (Barn i fokus i familjehemsvård) Tre socialsekreterare skulle under två år enbart arbeta med de familjehemsplacerade barnen.

Läs mer

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Kerstin Aldstedt 2015-10-14 Dnr: RS 2015-607 Regionstyrelsen Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU Region Östergötland har beretts möjlighet

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Uppföljning av placerade barn

Uppföljning av placerade barn Revisionsrapport Uppföljning av placerade barn Mjölby kommun Lena Brönnert Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund... 2 3 Uppdrag, revisonsfråga och revisionsmetod...

Läs mer

Riskbaserad tillsyn av familjehemsvård

Riskbaserad tillsyn av familjehemsvård Riskbaserad tillsyn av familjehemsvård 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Placeringar i HVB-hem och familjehem. Botkyrka kommun

Placeringar i HVB-hem och familjehem. Botkyrka kommun www.pwc.se Revisionsrapport Placeringar i HVB-hem och familjehem Christer Marklund Niklas H Eriksson Karin Magnusson Maj 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Översyn av riktlinjer för barn och ungdomar i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende (HVB)

Översyn av riktlinjer för barn och ungdomar i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende (HVB) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-08-27 SN-2013/3437.719 1 (2) HANDLÄGGARE gunnel.hartvig-egebark@huddinge.se Socialnämnden Översyn av riktlinjer för barn

Läs mer

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013 Revisionsrapport Placering unga i av barn och familjehem Trelleborgs kommun Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning i 2.

Läs mer

Stöd till familjehem

Stöd till familjehem Revisionsrapport Stöd till familjehem Halmstads kommun Christel Eriksson, cert. kommunal revisor Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2009-08-26 Handläggare: Barbro Kregert Telefon: 08 508 33 004 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Angående remissen om remiss av Lag om stöd och

Läs mer

UBU-VB. Lokal Uppföljning av insatser Barn och Unga i dygnetruntvård (HVB, Stödboende, Träningsboende och SiS)

UBU-VB. Lokal Uppföljning av insatser Barn och Unga i dygnetruntvård (HVB, Stödboende, Träningsboende och SiS) UBU-VB Lokal Uppföljning av insatser Barn och Unga i dygnetruntvård (HVB, Stödboende, Träningsboende och SiS) Bakgrund till UBU Pilotprojektet inleddes i januari 2011 och avslutades i juni 2012 Syftet

Läs mer

Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och

Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och länets kommuner avseende: Konsultation vid socialtjänstens utredning av barn Hälsoundersökning i samband med placering av barn och

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för familjehemsvård av barn och ungdomar

Förslag till reviderade riktlinjer för familjehemsvård av barn och ungdomar 3 : 1-0 0 4 6 / 2 0 1 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.1-82/2013 SID 1 (9) 2011-02-08 Handläggare: Ann Gardeström Telefon: 08-508 25 411 Till

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BARN PLACERADE I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HEM FÖR VÅRD OCH BOENDE (HVB)

RIKTLINJER FÖR BARN PLACERADE I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HEM FÖR VÅRD OCH BOENDE (HVB) RIKTLINJER FÖR BARN PLACERADE I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HEM FÖR VÅRD OCH BOENDE (HVB) GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av Vård och omsorgsnämnden 2017-12-04, 502 x Dnr: KS 2016/535 Revideras 2017-11-14 Kommunledningskontoret

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Familjehemsplacering inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Familjehemsplacering inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav Familjehemsplacering inom Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator-son@gotland.se Bg 339-8328 Pg 18 97 50-3

Läs mer

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81)

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Föreningen Sveriges Socialchefer,FSS

Läs mer

Jourhemsöversyn. År 2011

Jourhemsöversyn. År 2011 Jourhemsöversyn År 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR PROJEKT FAMILJEVÅRD EVA LINDSTRÖM Innehåll Jourhemsöversyn... 3 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Genomförande...

Läs mer

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling PM Tyresö kommun 2015-02-09 Socialförvaltningen 1 (7) Sara Strandberg Bengt Isaksson Diarienummer 2015/SN 0030-010 Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Läs mer

Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga.

Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienr. S2014/1332/FST Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga.

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

INFORMATION OM SOCIALFÖRVALTNINGENS ARBETE MED ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

INFORMATION OM SOCIALFÖRVALTNINGENS ARBETE MED ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Socialnämnden 2016-01-15 1 (7) Socialförvaltningen 05 Socialnämnden INFORMATION OM SOCIALFÖRVALTNINGENS ARBETE MED ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Förslag till beslut Med utgångspunkt från rapporten till Inspektionen

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

Trygg och säker vård i familjehem och HVB

Trygg och säker vård i familjehem och HVB Trygg och säker vård i familjehem och HVB Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende Antal barn och

Läs mer

SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

Riktlinjer avseende ensamkommande flyktingbarn

Riktlinjer avseende ensamkommande flyktingbarn Dnr SN11/78 Riktlinjer avseende ensamkommande flyktingbarn Dnr SN 11/78 Gäller fr o m den 1 januari 2012 Dnr SN11/78 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Verksamhetens inriktning...

Läs mer

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs Bakgrund Länsstyrelsen genomförde 2004 en tillsyn

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av placeringar i familjehem Gabriella Fredriksson Mars 2016 Trelleborgs kommun

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av placeringar i familjehem Gabriella Fredriksson Mars 2016 Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Gabriella Fredriksson Mars 2016 Granskning av placeringar i familjehem Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 4 2. Inledning... 5 2.1. Bakgrund... 5 2.2.

Läs mer

När barn inte kan bo med sina föräldrar

När barn inte kan bo med sina föräldrar När barn inte kan bo med sina föräldrar Socialtjänstens uppföljning och kontakt med barn som bor i familjehem Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Aktuellt familjehemsvård och Mockingbird model. Elisabeth Melin SKL BOU nätverket 10 sept.

Aktuellt familjehemsvård och Mockingbird model. Elisabeth Melin SKL BOU nätverket 10 sept. Aktuellt familjehemsvård och Mockingbird model Elisabeth Melin SKL BOU nätverket 10 sept. Ersättningar - omkostnadsersättning Familjehemmen får göra avdrag i deklaration för den del av omkostnader som

Läs mer

Innehållsförteckning. Reviderat. Vård- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr. Riktlinje. Dokumentinformation

Innehållsförteckning. Reviderat. Vård- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr. Riktlinje. Dokumentinformation Innehållsförteckning Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Beslutsdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-25 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Lars Ask, utvecklingsstrateg G-VOK-IFO-Gemensam-RiktlinjerIFO Dokumentinformation

Läs mer

Riktlinjer för familjehemsvård av barn och unga. Fastställda av socialnämnden 2015-09-23

Riktlinjer för familjehemsvård av barn och unga. Fastställda av socialnämnden 2015-09-23 Riktlinjer för familjehemsvård av barn och unga Fastställda av socialnämnden 2015-09-23 Tyresö kommun / 2015-08-28 2 (39) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Förutsättningar... 4 2.1 Syftet med riktlinjerna...

Läs mer

Nationell kartläggning av konsulentstöd till jour- och familjehem

Nationell kartläggning av konsulentstöd till jour- och familjehem Nationell kartläggning av konsulentstöd till jour- och familjehem Myndigheten för vård- och omsorgsanalys genomför på uppdrag av regeringen en nationell kartläggning av konsulentstödsverksamheter. Syftet

Läs mer

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor och svar

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor och svar PM 2015-11-02 Dnr x.x-xxxxxxxxxx/xxxx 1(8) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Elisabet Svedberg elisabet.svedberg@socialstyrelsen.se Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor

Läs mer

Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar

Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsberedningen/ Sammanträdesdatum 2015-11-12 48/50 Socialberedningen gemensamt 38 Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar Ingrid Carlenius, kansliet,

Läs mer

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2017-11-03 Diarienummer 170080 Landstingsstyrelsen Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Avtalsuppföljning konsulentstödd familjehemsvård Vårljus AB

Avtalsuppföljning konsulentstödd familjehemsvård Vårljus AB SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-03-26 Diarienummer SCN-2015-0142 Socialnämnden Avtalsuppföljning konsulentstödd familjehemsvård Vårljus AB Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Innehållsförteckning Familjehemscentrum... 2 Enkätstudien... 4 Varför och för vem görs studien?... 4 Vad ska studeras?... 4 Av vem görs studien?...

Läs mer

Socialtjänstens ansvar ensamkommande Malmköping 2014-06-02

Socialtjänstens ansvar ensamkommande Malmköping 2014-06-02 Socialtjänstens ansvar ensamkommande Malmköping 2014-06-02 Vilka lagar ska vi följa och varför? Förvaltningslagen grundläggande regler om hur ärenden inom olika myndigheter ska handläggas och hur kontakten

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Läkarundersökning inför placering av barn och unga

Läkarundersökning inför placering av barn och unga NATIONELL KARTLÄGGNING Läkarundersökning inför placering av barn och unga BARN- OCH UNGASATSNINGEN Läkarundersökning inför placering av barn och unga 1 Läkarundersökning inför placering av barn och unga

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Revisionsrapport Genomförd på uppdrag av revisorerna 2012. Vetlanda kommun. Placerade barn och ungdomar

Revisionsrapport Genomförd på uppdrag av revisorerna 2012. Vetlanda kommun. Placerade barn och ungdomar Revisionsrapport Genomförd på uppdrag av revisorerna 2012 Vetlanda kommun Placerade barn och ungdomar Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Uppdrag och syfte... 3 2.3.

Läs mer

De föreslagna föreskrifterna och allmänna råden omfattar bland annat bestämmelser avseende socialnämndens ansvar för

De föreslagna föreskrifterna och allmänna råden omfattar bland annat bestämmelser avseende socialnämndens ansvar för 2012-05-077 Dnr 6.1-24822/2012 1(9) Regler och tillstånd Monica Jacobson monica.jacobson@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om socialnämndens

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem. orebro.se

Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem. orebro.se Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem orebro.se Du har säkert många frågor om hur det egentligen är att vara familjehem på uppdrag av Örebro kommun. I den här foldern har vi samlat några

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER 18 20 ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET Dokumentinformation Dokumenttitel: Överenskommelse

Läs mer

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Maria Branting och Peter Nilsson, utredare Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Birgitta Svensson, fil. dr, universitetslektor i socialt

Läs mer

Tillsynsombud är inte rätt väg att gå. Slutrapport från försöksverksamheten

Tillsynsombud är inte rätt väg att gå. Slutrapport från försöksverksamheten Tillsynsombud är inte rätt väg att gå Slutrapport från försöksverksamheten Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar

Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID SID 1 (8) 2011-09-12 SDN 2011-09-29 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för familjevård

Läs mer

Bilaga 1: Dokumentationsstöd. Informationsspecifikation för BBIC Barns behov i centrum Version 1.0

Bilaga 1: Dokumentationsstöd. Informationsspecifikation för BBIC Barns behov i centrum Version 1.0 Bilaga 1: Dokumentationsstöd Informationsspecifikation för BBIC Barns behov i centrum Version 1.0 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Chefsnätverksträff

Kommunförbundet Skåne. Chefsnätverksträff Kommunförbundet Skåne Chefsnätverksträff Dagordning Information om nuläge BBIC Organisation BBIC Skåne Info från SoS Kommunernas nulägesbeskrivning Hälsoundersökningar Handräckning LVU riktlinjer, avvikelsehantering

Läs mer

Information till nya goda män för ensamkommande barn.

Information till nya goda män för ensamkommande barn. Överförmyndaren i Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330 overformyndaren@tingsryd.se Välkommen till uppdraget som god man för ensamkommande barn För att hjälpa dig i ditt uppdrag som god man

Läs mer

REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN

REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN KOMMUNERNA I GÄVLEBORGS LÄN REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN I GÄVLEBORGS LÄN I juni 2015 antog Sveriges Landsting

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn - läget januari 2016

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn - läget januari 2016 2016-01-21 Dnr 10.5-29723/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Elisabet Svedberg elisabet.svedberg@socialstyrelsen.se Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Socialtjänstens

Läs mer

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det?

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Eslöv den 2 mars 2018 Eva von Schéele eva.von.scheele@skl.se (måndagar) Telefon: 08-452 75 47 (måndagar kl. 09:30 11:00 och 13:30 15:00) Vilka ansvarar för

Läs mer

Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås

Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås Anna Hollander Vårdnaden om barn Vårdnaden om ett barn

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds

Läs mer

Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet

Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer 18 20 år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet Slutrapport april 2019 FoU i Sörmland Översiktsrapport 2019:2 Om översiktsrapporten

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71).

Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71). Regeringen 103 33 Stockholm Dnr: S2015/04694/FST Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71). Allmänt RFF anser att

Läs mer

Yttrande angående motion om barns rätt till en trygg uppväxt. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående motion om barns rätt till en trygg uppväxt. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar ESLÖVS KOMMUN Camilla Munther 0413-621 53 Utlåtande 2011-08-30 Vård- och omsorgsnämnden INVESTOR IN PEOPLE Yttrande angående motion om barns rätt till en trygg uppväxt Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

Skärpta krav för jour- och familjehemsplaceringar, motion (2017:32)

Skärpta krav för jour- och familjehemsplaceringar, motion (2017:32) + Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-285/2017 Sida 1 (8) 2017-08-31 Handläggare Agneta Nylöf Telefon: 08-508 25 415 Till Socialnämnden 2017-09-19 Skärpta

Läs mer

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Beredningsgrupp (TLK) Egenvård,

Läs mer