Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde"

Transkript

1 Barn och ungdom hìåöëüçäãéåë=pac= = qà åëíéìíä í~åçé= ako=rmqjntrjmr= ëáç=n=esf=ommrjmujnr= Handläggare: Yvonne Westrin Tfn: Till Kungsholmens Stadsdelsnämnd = Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag. Göran Månsson stadsdelsdirektör Sammanfattning Förvaltningen har på stadsdelsnämndens uppdrag utrett möjligheten att vid förskolorna inom Kungsholmens stadsdelsförvaltning som ett projekt införa förkortad arbetstid för personal över 55 år. Bakgrunden är att kommunstyrelsen i fullmäktiges budget för 2005 fick i uppdrag att föreslå samtliga stadsdelsnämnder att initiera utvecklingsprojekt med förkortad arbetstid inom ramen för Kompetensfonden. Förvaltningen föreslår att på försök införa 5 timmars arbetstidsförkortning per vecka för heltidsanställda inom barnomsorgen som är över 55 år. mçëíw=_çñ=qv=mpvi=nmm=ou=píçåâüçäãi=_éë âw=p~åâí=bêáâëö~í~å=qt=^= qñåw=mujrmu=mu=mmmi=c~ñw=mujrmu=mu=mvv= bjéçëíw=kungsholmen@kungsholmen.stockholm.se =

2 ==ëáç=2 (6) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom verksamhetsområdet Barn och Ungdom. Bakgrund I fullmäktiges budget för 2005 fick kommunstyrelsen i uppdrag att föreslå samtliga stadsdelsnämnder att initiera utvecklingsprojekt med förkortad arbetstid inom ramen för Kompetensfonden. Förvaltningen konstaterade i sitt tjänsteutlåtande , att nämnden har mycket liten andel av äldreomsorgen i egen regi och att ingen av enheterna för tillfället är lämplig för ett projekt av den typ som uppdraget avser. Stadsdelsnämnden beslöt vid sammanträde att återremittera ärendet till förvaltningen med uppdrag att förbereda en projektansökan för i första hand verksamheter inom förskolan och även se över ifall man kan hitta former för att kombinera arbetstidsförkortning med rehabilitering av långtidssjukskriven och övertalig personal. Ett av stadens mål för personalpolitiken är att initiera utvecklingsprojekt inom arbetsorganisation, arbetsmiljö och ledning. Det är angeläget att öka medarbetarnas inflytande och möjligheter att kunna kombinera arbetsliv och privatliv. Frågan om arbetstid är starkt kopplad till arbetstillfredsställelse och medarbetarnas förutsättningar till kontroll över sitt arbetsliv. Ett av skälen till att detta område utvecklas är att få positiva effekter på sjukfrånvaron och öka de äldre medarbetarnas möjligheter att vara kvar i arbete. Många äldre tror sig inte orka arbeta fram till ordinarie pensionsålder. Men med dagens pensionssystem behöver allt fler arbeta till ordinarie pensionsålder, framförallt gäller detta kvinnor som har deltidsarbetat. I en rapport från Arbetslivsinstitutet (2002:02) som behandlar äldre och yrkesarbete, kan man se att många ville minska sin arbetstid redan de sista åren innan pension; 54 procent av männen och 68 procent av kvinnorna. Anställda som ville gå ner i arbetstid hade jämförelsevis sämre hälsa och arbetsförmåga. De upplevde även svårigheter med att förena arbetsliv och familjeliv.

3 ==ëáç=3 (6) Samband arbetstidsförkortning och hälsa Uppfattningarna går isär om sambandet mellan förkortad arbetstid och hälsa. I den teoretiska bakgrund som finns på området (Bergold, SOU 2002:49) konstateras att det finns mycket lite forskning kring relationen arbetstidsförkortning - hälsa. Bergold sammanfattar att arbetstidsförkortning kan vara ett sätt att försöka förbättra arbets- och levnadsvillkoren. Men varken arbetsomorganisation eller arbetstidsförkortning gör människor friskare i sig, däremot kan det få oss att må bättre Det finns inte några vetenskapliga samband som visar att om vi mår bättre, så får vi följaktligen bättre hälsa. I stort sett finns heller ingenting som pekar på att den medicinska hälsan förbättrats utifrån de försök med arbetstidsförkortning som hittills gjorts, enligt en redogörelse för forskningsläget från Arbetslivsinstitutet (2005:11). Man menar att orsaken till detta dels kan vara att det inte förändrat människors faktiska hälsa, dels att undersökningarna har löpt under för kort tid och vidare att studiedesign och utvärderingsinstrument inte har varit optimala. Man har heller inte kunnat härleda en minskning av sjukfrånvaron, vilket kan bero på att det faktiskt inte har haft någon effekt eller att effekten tar längre tid på sig att uppstå. De positiva effekter av arbetstidsförkortning som har kunnat beläggas är upplevelse av ökad återhämtning mellan arbetspassen och en ökad livskvalitet. Mot bakgrund av tillgänglig forskning går det alltså inte att säkerställa att förkortad arbetstid gör individen friskare. Däremot kan förkortad arbetstid antas ge positiva sociala effekter. I rapporten Kartläggning av arbetstidsförkortningar från Arbetslivsinstitutet (2003:15), redovisas flera försök och modeller för arbetstidsförkortningar. De flesta är kopplade till ändrad schemaläggning eller ändrade drifts- och produktionsformer. Försöken upplevdes mestadels positivt av de anställda, men permanentades ändå inte i många fall.

4 ==ëáç=4 (6) Utvärderingarna visade att arbetstagarna upplevde sig ha en bättre hälsa. Detta oberoende av vilken modell som användes och hur mycket arbetstiden förkortades. I flera redovisningar konstaterades att sjukfrånvaron minskade när en ny arbetstidsmodell infördes. Det är dock svårt att säkerställa att minskningen på lång sikt sammanhänger med den förkortade arbetstiden. Sammanfattningsvis kan sägas att sambanden mellan arbetstidsförkortning och medicinsk hälsa är otydliga. Däremot finns positiva effekter redovisade såsom ökad delaktighet och inflytande, mer tid för återhämtning och bättre livskvalitet. Rekrytering av personal har även underlättats på arbetsplatser där försök med arbetstidsförkortning har förekommit. Personal och sjukfrånvaro vid Kungsholmens förskolor Ett mål i verksamhetsplanen för 2005 är att minska sjukfrånvaron. Kungsholmens stadsdelsförvaltning deltar i ett flerårigt projekt (Sunt Liv) som syftar till att minska sjukfrånvaron och förebygga ohälsa. Samtliga förskoleenheter inom kommunal verksamhet deltar. Nedan följer en sammanställning över antalet äldre anställda vid Kungsholmens förskolor samt deras sjukfrånvaro. Som jämförelse redovisas åldersgruppen år. Uppgifterna gäller augusti 2005 och omfattar inte kategorin chefer. Anställda 55+ Anställningsform Förskollärare Barnskötare Summa Heltid Deltid Summa Antalet anställda i kategorin 55+ utgörs av 52 personer, varav 37 stycken heltidsarbetande.

5 ==ëáç=5 (6) Anställda år Antalet anställda i kategorin år består av 125 personer, varav 110 stycken heltidsarbetande. Antal sjukfrånvarodagar i snitt per anställd under perioden Anställningsform Förskollärare Barnskötare Summa Heltid Deltid Summa Kategortidagar Ålder Arbets- Karens- Dag 2- Dag 22- Dag Bsk Heltid 1,7 5,2 6,8 4,4 Bsk Deltid 2,2 2,3 0 0 Bsk 55+ Heltid 0,7 2,8 1,0 26,4 Bsk 55+ Deltid 2,2 2,2 0 27,4 Fsk Heltid 1,8 4,6 1,4 0 Fsk Deltid 1,9 6,9 1,0 0 Fsk 55+ Heltid 1,0 4,1 2,9 27,7 Fsk 55+ Deltid 0,3 2,6 0,6 0 Av ovanstående sammanställning framgår att sjukfrånvaron i gruppen år inte är lägre än i kategorin 55+. Frånvaron är snarare något högre, undantaget längre frånvaro över 90 dagar. En jämförelse mellan de som arbetar heltid och deltid visar att korttidsfrånvaron bland deltidspersonal är något högre än för heltidare. Den längre sjukfrånvaron är dock högre bland heltidare, undantaget är förskollärarna där bilden är lite mer komplex. Urvalet för deltidspersonal är sammantaget dock relativt litet, speciellt bland förskollärarna. Utifrån sammanställningen är det svårt att dra några direkta slutsatser vad en förkortad arbetstid skulle innebära för sjukfrånvaron för gruppen 55+. Det är dock rimligt att anta att arbetstidsförkortningen kan ha en positiv effekt vad avser arbetstillfredsställelse, delaktighet och återhämtning.

6 ==ëáç=6 (6) Förvaltningens förslag Förvaltningen föreslår att heltidspersonal (födda 1949 och tidigare) inom förskolan, förskollärare och barnskötare, ska omfattas av en arbetstidsförkortning med bibehållen lön om 5 timmar per vecka. Försöket ska pågå i 9 månader under perioden Kostnader som kommer att uppstå är dels lönekostnader i samband med anställning av vikarier beräknat på 5 timmar per vecka och anställd. En projektledare som har till uppgift att samordna och följa upp försöket bör tillsättas på halvtid. En timmes arbetstidsförkortning för berörd grupp motsvarar en lönekostnad på cirka :- En arbetstidsförkortning från 40 till 35 timmar per vecka motsvarar en lönekostnad på 1,2 miljoner under en niomånadersperiod. Därtill kommer :- i kostnader för projektledning och utvärdering. Väsentligt är att försöket med förkortad arbetstid följs upp kontinuerligt, bl.a. genom att följa sjukfrånvaron för de grupper som omfattas och genom framtagande av mjukdata, t.ex. genom intervjuer. Förvaltningen kommer att utveckla rutiner för att kombinera arbetstidsförkortningen med rehabilitering av långtidssjukskriven och övertalig personal, exempelvis genom arbetsträning, för att fylla de vakanser som uppstår. Ansökan om medel för utvecklingsprojekt med förkortad arbetstid inlämnas till Kompetensfonden. Bilaga Förberedande ansökan till Kompetensfonden.

Utvärdering av vikariepool

Utvärdering av vikariepool Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-508 24 457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Utvärdering av

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-02-08 Handläggare Charlotte Goliath Telefon: 076 12 24 030 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Skrivelse om ökad

Läs mer

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Katarina Odén-Ryhede Telefon: 08-508 01 303 22 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-08 SDN 2012-03- Angående

Läs mer

Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen

Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) 2016-02-25 BUN 2016.0096 Handläggare Lotta Frisk Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen tar varje år fram ett

Läs mer

Svar på skrivelse om sjukfrånvaro i Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning

Svar på skrivelse om sjukfrånvaro i Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Dnr 1.6-754/2015 Sida 1 (6) 2016-02-16 Handläggare Ida Hagerum Telefon: 08-508 033 73 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på skrivelse om sjukfrånvaro

Läs mer

Anställning och anställningsförhållanden

Anställning och anställningsförhållanden Anställning och anställningsförhållanden Tabell 1: Antal anställda november 2015 och oktober 2016 2015-11-01 2016-10-31 987 83,9 % 930 82,7 % 190 16,1 % 195 17,3 % Totalt 1177 1125 Antalet anställda har

Läs mer

Anställning och anställningsförhållanden

Anställning och anställningsförhållanden Anställning och anställningsförhållanden Tabell 1: Antal anställda nov 2013 okt 2014 Tillsvidareanställda 2013-11-01 2014-10-31 Kvinnor 986 85 % 992 85 % Män 175 15 % 177 15 % Totalt 1161 1169 Ett mått

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:12 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:34 av Margaretha Herthelius m fl (fp) om att öka möjligheten för anställda att orka arbeta kvar längre Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Utredning om införande av bemanningsenhet i pilotform inom förskola Norrmalm och Östermalm

Utredning om införande av bemanningsenhet i pilotform inom förskola Norrmalm och Östermalm Norrmalms stadsdelsförvaltning Förskole- och fritidsavdelningen Dnr 2018/349-1.2.1. Sida 1 (5) 2018-08-30 Handläggare Malin Wadeborn-Loohufvud Telefon: 08-508 09 270 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-09-27

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Munkedals Kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Munkedals Kommun JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007-2009 Munkedals Kommun KS 07/176-026 Antagen av KS 070914 Bakgrund... 2 Samverkan... 2 Metod... 2 Målsättningar 2007-2009... 3 Kartläggning 2006... 4 1 Bakgrund Enligt 13 Jämställdhetslagen

Läs mer

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen!

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! GÖR SOM NYNÄSHAMNS KOMMUN Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! Nya tider i Nynäshamns kommun Lägre arbetskraftskostnader, fler tills vidareanställda och färre timavlönade. Det

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Införande av vikariepool i Norrtälje kommuns förskoleverksamheter

Införande av vikariepool i Norrtälje kommuns förskoleverksamheter Tjänsteutlåtande Ärendenummer/diarienummer: dnr BSN 2019-299 Barn- och skolnämnd Handläggare Eva Wetterstrand Till: Barn- och skolnämnden Titel: Förvaltningschef E-post: Eva.wetterstrand-wickbers@norrtalje.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

"Stadens arbete med elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan - en uppföljning av tidigare granskning" Yttrande över revisionsrapport

Stadens arbete med elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan - en uppföljning av tidigare granskning Yttrande över revisionsrapport Kungsholmens stadsdelsförvaltning _~êåçåüìåöççã Handläggare: Kerstin Oddsdotter Tfn: 508 08 351 Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-04-27 qà åëíéìíä í~åçé páçnesfommsjmojnp aåênmqjmvmjms "Stadens

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram Handläggare Datum Carina Petersson 2019-02-15 Lillian Alverö Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2018 Del 1: Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsarbete för barn och ungdomar Mål:

Läs mer

Stadsdelsnämndernas arbete för att minska sjukfrånvaron - synpunkter på revisionsrapport

Stadsdelsnämndernas arbete för att minska sjukfrånvaron - synpunkter på revisionsrapport Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (8) 2006-05-03 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Stadsdelsnämndernas arbete för att

Läs mer

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018.

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr. 1.1 528-2018 Sida 1 (5) 2018-10-08 Handläggare Pia Lindman Telefon: 08-508 08 418 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Resultat

Läs mer

Införande av seniorlärare som kvalitetshöjande faktor i skolan Motion av Louise du Rietz-Svenson (m) (2002:49)

Införande av seniorlärare som kvalitetshöjande faktor i skolan Motion av Louise du Rietz-Svenson (m) (2002:49) Utlåtande 2003:53 RIV (Dnr 322-2964/2002) Införande av seniorlärare som kvalitetshöjande faktor i skolan Motion av Louise du Rietz-Svenson (m) (2002:49) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:79 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:14 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om att ta tillvara pensionerade läkares kompetens Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för äldreförvaltningens

Uppdragsbeskrivning för äldreförvaltningens ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2007-01-24 Handläggare: Marita Åkersten, tel. 508 36 215 Birgitta Persson, tel. 508 36 213 Till Äldrenämnden Uppdragsbeskrivning för äldreförvaltningens kostsamordnare och

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Presentation av förskoleundersökningen 2016

Presentation av förskoleundersökningen 2016 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-31 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan Diarienummer: KS 2015/1997 Dokumentansvarig: Hr-chef Beredande politiskt organ: Personal- och näringslivsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 SKRIVELSE Datum 2019-04-16 Instans Förskolenämnden Dnr FN 2019-00059 1.1.3.25 Sida 1(1) Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 Förskolenämndens beslut Förskolenämnden godkänner

Läs mer

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret HR och kommunikation Dokumentansvarig befattning: HR strateg Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer för arbetslivsinriktad

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

Sjukfrånvaro och personalomsättning på enheten för ekonomiskt bistånd - svar på skrivelse

Sjukfrånvaro och personalomsättning på enheten för ekonomiskt bistånd - svar på skrivelse HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-11-23 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

Heltidsarbete som norm

Heltidsarbete som norm Heltidsarbete som norm 1 Varför heltidsarbete? Heltidsarbete är en viktig fråga för hela Sverige. Det är en viktig delstrategi för att möta välfärdens om fattande rekryteringsbehov. Om fler arbetar heltid

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Reviderad: 2016-04-14. Kontrollerad: 2017-06-13 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och lagen om allmän försäkring

Läs mer

PERSONALEKONOMISKT BOKSLUT 2007

PERSONALEKONOMISKT BOKSLUT 2007 PERSONALEKONOMISKT BOKSLUT 2007 1 Den 1 juli år 2007 fördes Enskede-Årsta och Vantörs stadsdelsförvaltningar samman. Enskede-Årsta hade sedan sex år tillbaka tagit fram ett personalekonomiskt bokslut för

Läs mer

Skillnadernas Stockholm svar på remiss från kommunstyrelsen

Skillnadernas Stockholm svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.1.-342-2015 Sida 1 (6) 2015-10-07 Handläggare Jan Francke Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Skillnadernas

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag

Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Solveig Blid Tfn: 08-508 10 320 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Östermalms stadsdelsnämnd Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Svar på remiss om budget för företagshälsovård

Svar på remiss om budget för företagshälsovård TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:244-032 Administrativa enheten 2017-04-19 1/2 Handläggare 0152-291 66 Socialnämnden Svar på remiss om budget för företagshälsovård Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

Barngruppernas storlek i förskolorna

Barngruppernas storlek i förskolorna Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på skrivelse från Jessica

Läs mer

TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24

TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24 1(6) 2018-09-14 Arbetsmarknadsdepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24 Ref nr A2018/00776/ARM

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

SÄNKT SJUKFRÅNVARO 2009 I HÄSSELBY - VÄLLINGBY OCH RINKEBY-KISTA STADS- DELSFÖRVALTNINGAR PROJEKTANSÖKAN

SÄNKT SJUKFRÅNVARO 2009 I HÄSSELBY - VÄLLINGBY OCH RINKEBY-KISTA STADS- DELSFÖRVALTNINGAR PROJEKTANSÖKAN HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING PERSONALAVDELNINGEN 9.BILAGA 2 PROJEKT SÄNKNING AV SJUKFRÅNVARO (TERTIAL 1 SDN 04).DOC SID 1 (6) 2009-04-16 SÄNKT SJUKFRÅNVARO 2009 I HÄSSELBY - VÄLLINGBY OCH RINKEBY-KISTA

Läs mer

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-30 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-10-28 Framtida Medicinskt

Läs mer

Remiss av Motion om översyn och utredning av nya personalpolitiska insatser och förmåner för att främja stadens kompetensförsörjning

Remiss av Motion om översyn och utredning av nya personalpolitiska insatser och förmåner för att främja stadens kompetensförsörjning Kommunstyrelsen Rotel I Remissbrev Dnr KS 2019/698 Sida 1 (2) 2019-05-08 Till berörd remissinstans Remiss av Motion om översyn och utredning av nya personalpolitiska insatser och förmåner för att främja

Läs mer

Personalbokslut 2012, barn- och utbildningsförvaltningen

Personalbokslut 2012, barn- och utbildningsförvaltningen BUN 2013.0138 Handläggare: Lotta Frisk, Personalavdelningen Personalbokslut 2012, barn- och utbildningsförvaltningen Antal anställda Barn- och utbildningsförvaltningen hade 714 tillsvidareanställda personer

Läs mer

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd)

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd) Arbetsmarknadsåtgärder Effektivitet Ekonomi Ekonomiskt bistånd Förskoleverksamhet ILS 2013: Risk & er - 2013 Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning 2007

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning 2007 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning 2007 Jämställdhets- och mångfaldsplan år 2007 för Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning Inledning Kommunfullmäktige har beslutat att

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETPLAN

JÄMSTÄLLDHETPLAN Administrativa enheten NOK 671-2010 JÄMSTÄLLDHETPLAN 2010-2011 JÄMIX Jämställdhetsdelen i Likabehandlingsplanen för 2010-2011 utgår i huvudsak ifrån NyckeltalsInstitutet AB:s jämställdhetsindex JÄMIX men

Läs mer

Utveckling av det personalekonomiska tänkandet och införa personalekonomiska bokslut Motion av Ann-Margarethe Livh (v) (2008:83)

Utveckling av det personalekonomiska tänkandet och införa personalekonomiska bokslut Motion av Ann-Margarethe Livh (v) (2008:83) Utlåtande 2009:130 RI (Dnr 209-2787/2008) Utveckling av det personalekonomiska tänkandet och införa personalekonomiska bokslut Motion av Ann-Margarethe Livh (v) (2008:83) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-31 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

MEDARBETARNA I SIFFROR Personalekonomiskt bokslut år 2008

MEDARBETARNA I SIFFROR Personalekonomiskt bokslut år 2008 BILAGA 7 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (8) 2009-01-28 MEDARBETARNA I SIFFROR Personalekonomiskt bokslut år 2008 Det personalekonomiska bokslutet för år 2008 är det första som omfattar

Läs mer

Handlingsplan för att motverka uppsägning. av tillsvidareanställda

Handlingsplan för att motverka uppsägning. av tillsvidareanställda Handlingsplan för att motverka uppsägningar av tillsvidareanställda Dokumenttyp Politiskt handlingsprogram Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentnamn Handlingsplan för att motverka uppsägning av tillsvidareanställda

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjningsplan

Personal- och kompetensförsörjningsplan Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning Strategiska Staben/HR Sida 1 (6) 2015-01-15 Personal- och kompetensförsörjningsplan 2015-2017 För att möta verksamhetens personalbehov, både på kort och lång sikt, är

Läs mer

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Analys av kostnadsutvecklingen vad

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1.

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1. 1(5) Namn på dokumentet: Heltid som norm Version: 1.0 Dokumenttyp: Handlingsplan Gäller: 2018-2021 Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-01-10 Beslutad av: Hillevi Lindström

Läs mer

Demokratiundersökningen 2017

Demokratiundersökningen 2017 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-02-12 Handläggare: Martin Anagrius 08 508 19 700 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-03-08 Demokratiundersökningen 2017 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar Rätt till heltid Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Fakta... 4 Var finns flest deltider?... 4 Delade turer... 5 Framgångsfaktorer

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Återredovisning av uppdrag om pappersflöden inom de pedagogiska verksamheterna yttrande till kommunstyrelsen

Återredovisning av uppdrag om pappersflöden inom de pedagogiska verksamheterna yttrande till kommunstyrelsen Barn och Ungdom N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2004-10-07 DNR 400-609/2004 Handläggare: Annika Hellewell Tfn: 08-508 09 381 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Återredovisning av

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Friska verksamheter - vilka leder oss dit?

Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper 3 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease Frisk Ohälsa / lågt välbefinnande illness 2016-02-09

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 20 065 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-05-25 SDN 2005-06-16 Dnr 204-199/2005 UTBILDNINGSPLAN FÖR ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 2 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Gemensam rehabiliteringsprocess och hantering av förvaltningsöverskridande

Gemensam rehabiliteringsprocess och hantering av förvaltningsöverskridande Utlåtande 2007:113 RI (Dnr 225-148/2007) Gemensam rehabiliteringsprocess och hantering av förvaltningsöverskridande omplacering på grund av personliga skäl i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Sektor Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård Morgan Davidsson Telefon (vxl) E-post:

Sektor Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård Morgan Davidsson Telefon (vxl) E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-22 Diarienummer N135-0535/17 Sektor Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård Morgan Davidsson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: morgan.davidsson@majornalinne.goteborg.se Ansökan

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143 Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Gemensam administration Helena Falk 046-355405 helena.falk@lund.se Vård- och omsorgsnämnden Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (10) 2015-01-12 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR 2013-2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen

Läs mer

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper Namn Efternamn 28 oktober 2015 2 1 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease

Läs mer

Föregående protokoll Blir det återkoppling om arbetskläderna för utevistelse? (Lärarförbundet) Frågan tas upp på nästa LSG

Föregående protokoll Blir det återkoppling om arbetskläderna för utevistelse? (Lärarförbundet) Frågan tas upp på nästa LSG Ärende: Sammanträde med Lokal samverkansgrupp utbildning Tid: 10:30 Plats: Förstamajgatan 2B, Sammanträdesrum Kortedala Deltagare: För arbetsgivaren: Medzit Selmani, ordförande Anders Samuelsson, områdeschef

Läs mer

Farsta stadsdelsförvaltning UPPFÖLJNING AV JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN

Farsta stadsdelsförvaltning UPPFÖLJNING AV JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Farsta stadsdelsförvaltning UPPFÖLJNING AV JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2010-2012 Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2010 Inriktningsmål för jämställdhets- och mångfaldsarbete Arbete för jämställdhet

Läs mer

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande.

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande. PM 2014:85 RI (Dnr 217-1565/2013) Satsa 500 mnkr i återbetalade AFA-premier i en fond som startkapital för förkortad arbetstid inom äldreomsorgen m.m. Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-30 2 0 1 4-2 0 1 6 Jämställdhets- och mångfaldsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Stockholms stad

Arbetsmiljöpolicy för Stockholms stad Utlåtande 2006: RV (Dnr 201-3566/2005) Arbetsmiljöpolicy för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. Arbetsmiljöpolicy för Stockholms stad godkänns, bilaga. Föredragande

Läs mer

Kultur på recept svar på motion

Kultur på recept svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-04-27 19 (24) Dnr CK 2010-0431 86 Kultur på recept svar på motion Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer