Protokoll Arbetsutskott. Plats och tid Torsdagen den 13 oktober 2016, kl Beslutande Akko Karlsson ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Arbetsutskott. Plats och tid Torsdagen den 13 oktober 2016, kl Beslutande Akko Karlsson ordförande"

Transkript

1 90 Organ Regionförbundets arbetsutskott Plats och tid Torsdagen den 13 oktober 2016, kl ande Akko Karlsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande Leif Larsson Åke Nilsson Mathias Karlsson tjänstgörande ersättare Övriga Helena Nilsson regiondirektör Ulrika Cederholm sekreterare Helena Fristorp Jonny Rönnfjord 155 Anna Hofvergård 156 Camilla Håkansson 157 Peo Fahlström 158 Erik Ciardi 159 Lina Andersdotter Magnus Hammarstedt 162 Bengt Falke 163 Anna Carin Pålsson 179 Per Ålind 179 Nina Örn Karlsson 179 Trine Nyberg 179 Utses att justera Harald Hjalmarsson Paragrafer

2 Val av justerare et utser Harald Hjalmarsson (M), att tillsammans med ordförande justera protokollet. 154 Fastställande av dagordning Slutredovisning Baltic Maritime Science Park (BMSP-Sjö), tas upp vid nästkommande möte. Nytt ärende Finansiering av insatser inom Handlingsplan för jämställd regional tillväxt Information om Företagsklimatet i Kalmar län Föredragande: Jonny Rönnfjord, Svenskt näringsliv Jonny Rönnfjord presenterar Svenskt näringslivs enkätundersökning om företagsklimat företag i Kalmar län har svarat, vilket ger en svarsfrekvens 52 %. I Kalmar län är det Mönsterås kommun som är i topp. Nybro och Borgholms kommuner har under året klättrat mycket på rankingen. Något som Jonny Rönnfjord anser att regionen behöver titta mer på är vad man kan göra mer tillsammans. Några sådana frågor skulle kunna vara kompetensfrågor och infrastruktur. et tar informationen till protokollet. 156 Ung företagsamhet, presentation av ny VD Föredragande: Anna Hofvergård, Ung företagsamhet Anna Hofvergård presenterar sig själv och Ung företagsamhet. Hon poängterar att det inte bara handlar om att unga ska starta företag utan också att arbeta för att få företagsamma människor och med entreprenöriellt tänkande. Ung företagsamhet arbetar både med grundskolan och gymnasiet. I Kalmar län startar ca 21% av ungdomarna ett UF företag. Ung företagsamhet arbetar med att få fler ungdomar att starta UF företag. En framgångsfaktor anses vara att skolledningen och även näringslivsenheterna är med och arbetar för detta. et tar informationen till protokollet.

3 D 2016/ Finansiering av insatser inom Handlingsplan för jämställd regional tillväxt Föredragande: Camilla Håkansson På uppdrag av regeringen har en behovs- och nulägesanalys för en jämställd regional tillväxt tagits fram av samtliga län. Utifrån detta har 2-3 prioriteringar valts ut som nu ska konkretiseras i en handlingsplan för Kalmar län. Som finansiering av framtida insatser har regionförbundet fått ett löfte om sammanlagt kr. De utvalda områdena för Kalmar läns del handlar om jämställdhetssäkring av RUS- processen och transportplanen samt insatser för att bryta traditionella könsmönster. De medel som erhålls från Tillväxtverket kan växlas upp med regionala projektmedel och används därefter dels till interna insatser i form av kunskapsstöd vid framtagning av RUS och Transportplan, dels via en utlysning av projektmedel för att stimulera externa aktörer att inkomma med ansökningar. et beslutar i enlighet med upprättat förslag att avsätta max 1,5 miljoner kronor enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (s k 1:1-medel) som motfinansiering till medel beviljade av Tillväxtverket, 1,8 miljoner kronor, utifrån den nuläges- och behovsanalys som genomförts under försommaren. 158 D 2016/ Yttrande - Validering med mervärde Föredragande: Peo Fahlström Remissens förslag innebär förtydliganden, både av begrepp kring valideringsprocessen samt strukturer och ansvar gällande validering, bedömning med mera. EU:s medlemsstater bör ha inrättat arrangemang för validering senast För att säkra legitimiteten behöver branscher och berörda myndigheter ansvara för utveckling, utförande och kvalitetssäkring av den validering som leder fram till dokumenterade kvalifikationer. Förslaget lyfter fram vikten av att validering behöver byggas upp inom de reguljära strukturerna för utbildning och arbetsmarknad. Skyldigheten för kommunerna att erbjuda validering innebär ett nytt åliggande. En beräkning visar på en kostnadsbesparing då en validering minskar studietiden. En mer kostnadseffektiv utbildning bedöms därför ge besparingar som överstiger eventuella kostnader förknippade med det nya åliggandet. Därför förslås ingen ekonomisk kompensation.

4 93 Kommunernas ansvar och åliggande i och med den nya skyldigheten att erbjuda validering torde vara både personal- och kostnadskrävande. Regionförbundet i Kalmar län anser därför att en noggrann uppföljning bör göras där faktiska kostnader jämförs med den beräknade kostnadsbesparingen som finns i promemorians konsekvensbeskrivning. et beslutar i enlighet med upprättat förslag att ställa sig bakom lagförslagen i promemorian. I yttrandet vill arbetsutskottet göra ett tillägg om validering av praktiska yrkeskunskaper. sunderlag Checklista för jämställda beslut Remiss Validering med mervärde Skickas till Utbildningsdepartementet 159 Uppföljning av skärgårdsfrågor Föredragande: Erik Ciardi ets möte i augusti hade ett särskilt fokus på skärgårdsfrågor. et konstaterar att arbetet fortsätter. Bland annat har frågan om tunga transporter diskuterats på nationellt forum. Tjänstemän har haft möte kring hur man kan arbeta vidare med fiber/bredband. Vidare diskuterar arbetsutskottet problematiken kring avfall. et tar informationen till protokollet. 160 D 2014/ om inriktningsplanering för Regional Transportplan Föredragande: Lina Andersdotter Följande inriktningsförslag presenteras för det pågående arbetet med transportplanen: RUS:ens mål om Rund och gränslös region samt Miljö i balans är grundläggande för arbetet. Att prioritera arbetet med transportplan och åtgärdslistor utifrån de starka stråken för att nå devisen om en funktionell region. Det är viktigt att stärka

5 94 tillväxtmotorerna och de regionala kärnorna i sin funktion genom förbättrad tillgänglighet dem emellan samt mellan dem och kringliggande orter och landsbygd. Att arbeta vidare med regionöverskridande samarbeten, dels i etablerade arbetsgrupper men även i direkt diskussion gällande stråk som berör län och kommuner utanför länets administrativa gränser. Ett regionöverskridande samarbete ska även ha fokus på samarbete och utveckling enligt förslag på ny regionbildning. Att lyfta upp behov av åtgärder på regionala tågbanor samt behov av stationer. Ta fram tydliga strategier för tågbanornas framtida utveckling i regionen. Att föreslå åtgärder som gynnar Kalmar länstrafiks fortsatta planering för regionalt Superbusskoncept. Att med stöd av utbyggnadsordningen i regionala Cykelplanen prioritera för genomförande av regionala cykelstråk i transportplanens åtgärdslista. Att kontinuerligt arbeta övergripande med att sammankoppla förslag på åtgärder i den regionala planen med kommunernas, Trafikverkets och Kalmar länstrafiks planer på fysiska åtgärder. Detta för att få ut så mycket som möjligt av investerade pengar och satsa på åtgärder på platser där det finns en samsyn i behov av utvecklingsfrågor. Arbetet med transportplanen och dokumentet som sådant ska analyseras utifrån hållbarhetskriterierna och speciellt med fokus på klimat, jämställdhet och regional utveckling. Jämställdhetsarbetet kommer få extra fokus via projektet för jämställd regional tillväxt där processen för transportplanen kommer att följas upp. et föreslår styrelsen besluta i enlighet med upprättat förslag att ge uppdrag åt kansliet enligt föreslagen inriktning. et önskar ett förtydligande kring bussar och att det inledningsvis hänvisas till de punkter kring infrastruktur som regionförbundet tidigare lämnat nationellt. 161 Informationsärende om Budskapsplattform för E22 samt information om infrastrukturproposition 2016 Föredragande: Lina Andersdotter E22 AB har genomfört en utredning kring hur man kan arbeta vidare med arbetet för E22. et diskuterar att det är viktigt att arbetet fortsätter. Det finns en skrivelse framtagen angående E22 förbi Söderköping. Skrivelsen ska skickas till stadsrådet Anna Johansson. et tar del av den och ställer sig bakom den.

6 95 Lina Andersdotter informerar kort om infrastrukturpropositionen. et tar informationen till protokollet samt att ställa sig bakom skrivelsen Angående E22 Förbi Söderköping. 162 D 2016/ Information om bredband, samverkansavtal Halland samt lägesrapport kring Europeiska Investeringsbanken (EIB) Föredragande: Magnus Hammarstedt Magnus Hammarstedt informerar om de erfarenheter man gjort i Halland i samband med deras satsning på 100% bredbandsutbyggnad. Bland annat säger de att förankringen tog lång tid, cirka två och ett halvt år. Det kan eventuellt finnas möjlighet till finansiering av en utbyggnad av bredband i Kalmar län via Europeiska Investeringsbanken (EIB). I dagsläget ser det ut så här: Medfinansierar upp till 50 % av projektkostnaden Projektkostnad på över en miljard Annan finansiering kan vara intäkter och/eller privata aktörer Särskild bredbandsfond inrättas 2017 Seminarium om EIB samt PPP (Offentlig Privat Samverkan) november/december et tar informationen till protokollet. 163 D 2016/ Information kring arbetet med digitalisering, samt kontaktpolitiker för digitalisering Föredragande: Bengt Falke Digitaliseringen, som del i den regionala utvecklingen, är horisontell och genomgripande i de flesta sektorer. Den regionala digitala agendan gäller för åren Det är ett regeringsuppdrag och ett strategiskt långtidsdokument för den digitala utvecklingen. Under 2017 ska agendan enligt planeringen utvärderas och revideras. Den nuvarande agendan innehåller fem olika områden: infrastruktur, e-hälsa, kommunal e-utveckling, lärande och kompetens och näringsliv.

7 96 Det är viktigt att digitaliseringens möjligheter, påverkan och effekter hanteras horisontellt med hänsyn till respektive frågas tidshorisont och förväntade långsiktiga effekt. Helhetsperspektivet ger förändringskraft och en starkare förändringsvilja. et beslutar i enlighet med upprättat förslag att utse två stycken kontaktpolitiker för digitaliseringen. Eftersom det finns starka och naturliga kopplingar till bland annat näringslivsutveckling och infrastrukturfrågor utses samma personer som redan är utsedda för dessa frågor, Ulf Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M). 164 Rapport från Brysselkontorets styrgrupp Föredragande: Helena Nilsson Senaste mötet med Brysselkontorets styrgrupp fokuserade till stor del på sammanhållningspolitiken och vad som kommer hända om/när Storbritannien lämnar EU. Sammanhållningspolitiken kommer tas upp mer på ett kommande arbetsutskott. Man diskuterade också budgeten då Region Halland kommer bli medlem i Brysselkontoret. Andra frågor var smart specialisering och en revidering av OECD studien. Det planerade Europaforumet ställs in på grund av problem med talarna. Jönköping kommer arrangera forumet et tar informationen till protokollet. 165 D 2016/ Diskussion kring inriktningsmål i Verksamhetsplan 2017 Föredragande: Helena Nilsson et diskuterar förslag på främst inriktningsmål för Verksamhetsplan et ger kansliet i uppdrag att arbeta vidare utifrån diskussionerna.

8 D 2016/61-102, 2016/ om Internkontrollplan 2016 Föredragande: Helena Fristorp Enligt reglementet ska det för varje år beslutas om en plan för intern kontroll. Till grund för planen ska ligga en risk- och väsentlighetsanalys. Risker bedöms för olika händelser, områden, rutiner och processer. I arbetet ingår att bedöma hur riskerna ska hanteras. En del identifierade risker kontrolleras i organisationen genom inbyggda kontroller, exempelvis i olika verksamhetssystem. Andra kontroller sker genom systematiskt uppbyggda uppföljningssystem som exempelvis uppföljning av mål och verksamhetsplan. Regionförbundets chefer och personal har, inom respektive verksamhetsområde, involverats i arbetet med risk- och väsentlighetsanalyser. Det områdesvisa arbetet har sedan bearbetats i regiondirektörens ledningsgrupp i syfte att föreslå en gemensam plan för år För 2016 års plan finns begränsat med tid kvar av verksamhetsåret för att genomföra planens kontroller och åtgärder. Detta har påverkat omfattningen på föreslagen plan. En del kontroller som nu varit föremål för diskussion lyfts istället fram i kommande förslag till plan för år Enligt reglementet kommer återkoppling och redovisning av internkontrollplan att ske i samband med årsredovisningen. Särskilt allvarliga brister ska omgående rapporteras till regionförbundets styrelse. et föreslår styrelsen att besluta i enlighet med upprättat förslag till plan för intern kontroll Skickas till Revisorerna 177 D 2015/ Aktuellt angående bildande av regionkommun Föredragande: Helena Nilsson Helena Nilsson informerar om de två rapporter som Kent Johansson har gjort. Det är en rapport om gemensamma arbetsformer och hur man skulle kunna hantera beslut kring strategier. Den andra rapporten handlar om ett kommunförbund i Kalmar län. et tar informationen till protokollet.

9 D 2016/ Aktuellt angående indelningskommittén Föredragande: Helena Nilsson En proposition om större regioner väntas i mars/april. Eventuellt kan vissa inriktningar aviseras i oktober/november. et tar informationen till protokollet. 179 D 2016/ Regionala utvecklingsstrategin - måluppfyllelsen RUS IV, återkoppling från kommundialogerna, vision och målbilder Föredragande: Anna Carin Pålsson, Per Ålind, Nina Örn Karlsson, Trine Nyberg Nina Örn Karlsson redovisar måluppfyllelsen för den nuvarande regionala utvecklingsstrategin. Hon konstaterar att måluppfyllelsen kan bero på bland annat ambitionsnivå, möjlighet att påverka utfallet och vad som går att mäta. Några mål som är uppfyllda eller på god väg att bli uppfyllda är bland annat tillgång till 100 Mbit/s bredband, utbildningar i länet ska hålla högkvalitet, mer jämställd och jämlik offentlig organisation och att länets kulturarv, kultur- och naturmiljöer ska bevaras, användas och utvecklas. Några mål som inte är uppnådda är bland annat målen om att andel gods som går via tåg eller båt ska öka och att förnyelsen i länets näringsliv ska öka. Totalt anses nio mål vara uppfyllda, fjorton vara på god väg och fyra som inte uppfyllda. Anna Carin Pålsson gjorde en sammanfattning av den första dialogrundan med kommunerna och landstinget. Det som nämnts som unikt med regionen är bland annat: besöksnäringen inklusive Astrid Lindgrens Värld, Tjust, Glasriket och Visfestivalen natur/naturvärden så som skogen, åar, Blå jungfrun, Öland kusten/havet/skärgården/kalmarsund. De möjligheter man sett är bland annat: inflyttning/integration/nya svenskar/nyanlända/återvändare besöksnäringen/vidareutveckling och paketering inom näringen utbildning/linnéuniversitetet/bra skolor/höja utbildningsnivån.

10 99 Några utmaningar som nämns är bland annat: infrastruktur/kommunikationer/kollektivtrafiken/e22/tåg/flyg kompetensförsörjning/låg utbildningsnivå/brist på rätt arbetskraft demografi/befolkningsutveckling/åldrande befolkning/urbanisering integration/nyanlända/nya svenskar/tolerans öppenhet. et diskuterar framtidsbild/vision och målbilder. Under hösten kommer dialogrunda två att genomföras med olika intresseföreningar, länsstyrelsen, Linnéuniversitetet med flera. et tar informationen till protokollet samt vill att man i dialogrunda två involverar fler ungdomar. 180 D 2014/ Revisorer för Kommunernas Hus AB Enligt företagspolicy och ägardirektiv för Kommunernas hus i Kalmar AB ska till bolagets lekmannarevisorer utses samma personer som regionförbundets förtroendevalda revisorer. För mandatperioden till och med 2018 är Bo Lindwall (S), Anders Björkman (M) och Bo Jonsson (C) utsedda till regionförbundets revisorer. et föreslår styrelsen besluta i enlighet med förslaget från styrelsen i Kommunernas hus i Kalmar AB att välja Bo Lindwall (S), Anders Björkman (M) och Bo Jonsson (C) till lekmannarevisorer för Kommunernas hus i Kalmar AB. Skickas till Kommunernas Hus i Kalmar AB 181 Rapporteringar från bland annat Almedalen Helena Nilsson går igenom riktlinjer inför nästa års medverkan i Almedalen. Hon medverkade vid flera seminarier bland annat ett som Lrf arrangerade kring livsmedelsstrategin. Medverkade gjorde hon också på ett seminarium arrangerat av Arena för tillväxt och Reglab, där hon pratade om regionindelningen. Åke Nilsson (KD) lyfter bland annat ett seminarium som Lunds universitet höll i om islam. Andra seminarier han besökte handlade bland annat om bostadsfrågor, integrationsfrågor, migration och kollektivtrafik i nya regioner. Han besökte även Svensk kärnbränslehantering (SKB).

11 100 Akko Karlsson (MP) deltog bland annat på ett seminarium Jägarförbundet anordnade angående betestryck och mångfald samt smittspridning. Hon var också på flera seminarier som handlade om Östersjön, miljö och energi. Även Akko besökte SKB. Mattias Karlsson (L) deltog utifrån sin tjänst på SKB och arbetade stor del av tiden på fartyget. Seminarier han deltog på handlade mycket om energifrågor. Harald Hjalmarsson (M) företrädde Sveriges kommuner och landsting utifrån sitt uppdrag som deras kontaktperson för besöksnäringen. Han medverkade på flera seminarier kring besöksnäringen bland annat arrangerade av Svensk camping och Visit Sweden. Harald Hjalmarsson (M) rapport från Regionalt nätverk med besöksnäringsfrågor. Bland annat arbetar nätverket med statistikfrågor för att få redovisningar mer rättvisande och att det ska bli lättare att jämföra. De har också lyft frågan om naturturism. Nätverket diskuterar också turistpolitiska mål och om besöksnäringens roll och plats inom samhällsplaneringen. et tar rapporterna med godkännande till protokollet. 182 Inbjudan - Så ger vi unga möjligheter! november, Stockholm Kontaktpolitikerna för ungdomsfrågor ges möjlighet att gå. 183 Inbjudan - Social innovation i välfärden, 23november, Oskarshamn ets ledamöter erbjuds att gå. 184 Inbjudan till höstens stora länskonferens Tillsammans för jämlik hälsa hos barn och unga i Kalmar län, 30 november, Oskarshamn ets ledamöter erbjuds att gå.

12 Anmälningsärenden A. Budgetläget för företags- och projektstöd (1:1) B. Förteckning över aktuella ärenden för information till arbetsutskottet C. Protokoll från PKN, ej justerat D. Protokoll från landstingets kulturnämnd E. Trafikeringsutredning - Nya stambanor, från Region Jönköpings län F. Rapport från resa till ERB-land G. Västervik Miljö och Energi inbjuder till Dricksvattenseminarium den 21 november i Västervik et tar anmälningar med godkännande till protokollet. 186 Datum för regiondagar 2017 Datum för Regiondagar 2017 blir den oktober. Akko Karlsson Harald Hjalmarsson Ulrika Cederholm ordförande justerare sekreterare

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl 80 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl 09.00-12.00 ande Akko Karlsson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström 137-145 Jonas

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Protokoll Arbetsutskott. Torsdagen den 12 maj 2016, kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande. Övriga Helena Nilsson regiondirektör

Protokoll Arbetsutskott. Torsdagen den 12 maj 2016, kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande. Övriga Helena Nilsson regiondirektör 55 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Hotell Borgholm, Borgholm Torsdagen den 12 maj 2016, kl 09.00-11.45 ande Ulf Nilsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande 94-98 Leif Larsson

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 utskottet - Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande - Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för styrelsen 20 september 2017 utskottet Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef Protokoll 14 Organ Plats och tid Emmaboda kommunhus Torsdagen den 23 augusti klockan 10.00-13.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Maria Ixcot-Nilsson tjänstgörande ersättare

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 20 september 2016 kl 09:00-12:00 Ajournering: 09:10-09:30 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott 2007-09-11 1 (10) Plats och tid Tisdag 11 september 2007 kl. 14.00 17.00 Plats ande Ledamöter Insikten, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89 Tid: 2015-09-22 kl.08:30-12.30 Plats: Regionens hus, Malin Wengholms tjänsterum 75 RJL 2015/ 1862 Underlag till beslut

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson

Läs mer

Val av justerare och tid för justering av protokoll

Val av justerare och tid för justering av protokoll 1(5) Folkhögskolestyrelse Tid: 09.00-16.00 Plats: ande: Odlingen, Kalmar Pierre Edström (L), ordförande Jonas Lövgren (M), vice ordförande Olle Hjertqvist (S) Margreth Johansson (KD) Ingegerd Petersson

Läs mer

Summering dialog 1. Workshops genomförda med länets 12 kommuner, landstinget, regionförbundet

Summering dialog 1. Workshops genomförda med länets 12 kommuner, landstinget, regionförbundet Summering dialog 1 Workshops genomförda med länets 12 kommuner, landstinget, regionförbundet Oktober 2016 Unikt 1(2) Besöksnäringen (ink ALV, Tjust, Glasriket, Visfestivalen) Natur/naturvärden (skogen,

Läs mer

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP) Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 17.15 18.05 Plats Hotell Aveny, Umeå Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Annika Huber (S) Ers. f Åke Bertils

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 75 Information från Länsstyrelsen om klimatförändringar... 111 76 Presentation av förslag på verksamhetsplan för miljönämnden 2012... 112 77 Uppföljning av internkontrollen 2011...

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C), Jeanette Söderström (S), Ann-Marie Hedlund (FP) ersätter Per Hansson (FP) Berry Lilja (S), Elin

Läs mer

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare 1 (8) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.00 Beslutande Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare Övriga deltagande Ulf Bengtsson,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-09-07 11:15-12:10 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP), ordförande Henrietta Serrate (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Sven Erik Eriksson (KD) Tjänstemän

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsområdenas mål kopplat till RUS-mål

Verksamhetsplan Verksamhetsområdenas mål kopplat till RUS-mål Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsområdenas mål kopplat till RUS-mål RUS En rund och gränslös region Antalet arbetsmarknadsregioner som länet berörs av ska minska till två Alla ska ha tillgång till 100 Mbit/s

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj 2017-04-20 Primärkommunala nämnden Kallelse till Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj Primärkommunala nämndens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid: Plats: kl 08.30-12.00 ca

Läs mer

Protokoll Arbetsutskott. Plats och tid Torsdagen den 10 november 2016, kl Beslutande Akko Karlsson ordförande

Protokoll Arbetsutskott. Plats och tid Torsdagen den 10 november 2016, kl Beslutande Akko Karlsson ordförande 102 Organ Regionförbundets arbetsutskott Plats och tid Torsdagen den 10 november 2016, kl 09.00-15.10 ande Akko Karlsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande Leif Larsson Åke Nilsson Ragnar Olsson

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Regionala utvecklingsnämnden KALLELSE Datum 2019-05-15 Sida 1 (5) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Datum Torsdag 23 maj 2019 Tid 10:15 Plats Odlingen, Regionhuset,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Regionledningskontoret Regional utveckling Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Regionledningskontoret Regional utveckling Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tjänsteskrivelse 2015-10-27 RJL 2015/2222 Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ung företagsamhet Förslag till beslut Nämnden för

Läs mer

Regionala utvecklingsdelegationen Tid: kl Landstingets kansli, sal A

Regionala utvecklingsdelegationen Tid: kl Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Ej närvarande: ande: Rune Backlund (C), Anders Pansell (KD), Malin Wengholm (M); Jarl Karlsson (S) Övriga: Niclas Flink, utvecklare

Läs mer

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Jönköpings län ska bli en region som präglas av högt IT-användande som gynnar en hållbar utveckling. Regionförbundet, Landstinget och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal B Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör Carl-Johan

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Styrelsens svar på Allmänna beredningens verksamhetsrapport 2018 Dnr

Styrelsens svar på Allmänna beredningens verksamhetsrapport 2018 Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2019-04-03 Sida 1 (5) Styrelsens svar på Allmänna beredningens verksamhetsrapport 2018 Dnr 00782-2019 Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Protokoll Arbetsutskott

Protokoll Arbetsutskott 79 Organ Regionförbundets arbetsutskott Plats och tid Grönsö Slott, Västervik, samt distans Torsdagen den 30 augusti, 09.00-13.45 ande Ulf Nilsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Harald Hjalmarsson

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Therese Kärngard (S)

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Therese Kärngard (S) Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Therese Kärngard (S) Jörgen Persson (S) (Vice ordförande)

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 11-22

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 11-22 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Rune Backlunds tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordf. Per Hansson (FP), Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör,

Läs mer

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län 2017-02-03 D-nr 2017/18-536 Styrelsen Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län Förslag till beslut Styrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag att ge i uppdrag till kansliet att utarbeta

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Vindeln Utveckling, utskott för näringslivsfrågor (7)

Vindeln Utveckling, utskott för näringslivsfrågor (7) utskott för näringslivsfrågor 2010-03-30 1(7) Plats och tid Tisdagen den 30 mars 2010, Lilla Sammanträdesrummet, Kommunkontoret i Vindeln, kl 13.00-14.10, 15.10-15.45 Beslutande Övriga deltagande Tomas

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Folkhälsoberedningen Datum: 2018-12-06 Tid: 09:00-12:00 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S) (vice ordförande) Pernilla Tornéus

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli måndag kl 15.00

Kommunstyrelsens kansli måndag kl 15.00 1(13) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 09.00-10.40 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Martin Fridehjelm (S) Ulrika Thulin (S) Bert

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-27 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 45-54

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 45-54 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: Beslutande: Torbjörn Eriksson (KD) ordförande 45-50 Malin Olsson (M) ordförande, närvarande 51-54 Lars Carlborg (M) ers Malin Olsson

Läs mer

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö 21-36

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö 21-36 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Gyllene uttern, Gränna Närvarande: ande: Marcus Eskdahl (S) ordförande Leif Andersson (C) 1:e vice ordf. Eva Nilsson (M) 2:e vice ordf. Jeanette Söderström (S) Simon

Läs mer

Pilotstudie för ökad samverkan mellan högskola, gymnasiet och grundskolan

Pilotstudie för ökad samverkan mellan högskola, gymnasiet och grundskolan Denna information redogör kortfattat för regionala tillväxtnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 26 augusti 2013. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se/demokrati.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Styrkor och fördelar Utmaningar Detta gör vi! Länsplan för Västmanland Utvärdering av RUP Omvärldsbeskrivning Tre prioriterade områden

Läs mer

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00 2016-08-30 1 (19) Plats och tid Hörby sportcenter, Byggmästareg 6 Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00 ande Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande, 182-190 Göran Dahlgren

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-05-07 10:00 13:55 Plats Centrum för informationslogistik, Stationsvägen 2, Ljungby ande ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Joakim Pohlman (S), vice ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-12-07 10:00-14:00 Plats ande ledamöter ProfilGruppen, Östra Industrivägen, Åseda Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman (S) (vice ordförande) Carina Bengtsson

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Lokal näringslivsutveckling

Lokal näringslivsutveckling Lokal näringslivsutveckling Insatser för lokalt utvecklingsarbete Åsa Bjelkeby Enhetschef Regionala miljöer 1 Kort om Tillväxtverket 370 medarbetare på 9 orter Arjeplog, Gävle, Göteborg, Jönköping, Luleå,

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-11:45, ajournering 09:45-10:00 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth

Läs mer

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-10 Sida 1(5) Till Arbetsutskottets ledamöter Direktionens övriga ledamöter och ersättare

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Beslutande Ulf Nilsson ordförande. Ilko Corcovic Lars Rosander Lina Danlid Burke Marianne Dahlberg Liselotte Ross

Protokoll Styrelsen. Beslutande Ulf Nilsson ordförande. Ilko Corcovic Lars Rosander Lina Danlid Burke Marianne Dahlberg Liselotte Ross 42 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Mönsterås bibliotek, Mönsterås Torsdagen den 7 juni 2018, kl 09.00-14.30 ande Ulf Nilsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Harald Hjalmarsson vice

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 1(9) Plats: Närvarande: ande Sekreterare: Övriga närvarande: Träcentrum, Nässjö Erik Lagärde, Kd, Lennart Bogren, C, Tommy Bohman, S, Maria Frisk, Kd, Björn Fälth, Sd, Britt-Marie Glaad, S, Anders Karlgren,

Läs mer

Skånskt Bredbandsforum, SBBF

Skånskt Bredbandsforum, SBBF Skånskt Bredbandsforum, SBBF Förslag till agenda, Styrgruppsmöte 1 1. Välkomna 2. Uppdraget SBBF 3. Inledning, presentation av kansliet 4. Nationellt Bredbandsforum, Näringsdepartementet/PTS 5. Förväntningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 26 oktober 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 26 oktober 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande 65 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 26 oktober 2017 kl 09.00-12.30 ande Ulf Nilsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande Ilco Corkovic

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

PROTOKOLL Trafiknämnden. Cecilia Malmberg Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat.

PROTOKOLL Trafiknämnden. Cecilia Malmberg Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 1 Sammanträdesplats Landstingshuset, Linköping Sammanträdets öppnande 11 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 12 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Jan

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) Sammanträde Utbildningsdelegationen

PROTOKOLL 1 (16) Sammanträde Utbildningsdelegationen PROTOKOLL 1 (16) Sammanträde Torsdagen den 30 augusti 2018 Sammanträdestid kl 10:00-12:00. Sammanträdesplats Lokal: Ugglan, Folkets park i Skellefteå Beslutande Övriga närvarande Enligt närvarolista se

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2016-10-13 Tid: kl. 10:00-16:00, Gruppmöten kl. 9.00-10-00 Plats: OBS! Kävesta folkhögskola, Sköllersta,

Läs mer

Protokoll 2(11)

Protokoll 2(11) Protokoll 2(11) Innehållsförteckning 120 Fastställande av föredragningslista 3 121 Regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan 2016 (RUN/874/2015) 4 122 Förlängning av avtal med Torsta AB (RUN/920/2015)

Läs mer

Malin Hagström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet.

Malin Hagström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet. 1 / 12 Plats och tid Lagergrens gata 2, Karlstad. Lokal: Skeppet, entréplan, kl.09:30-16:00 Beslutande Stina Höök (M) (ordförande) Anton Bengtsson (M) Sara Kihlström (KD) Marianne Åhman (L) Sebastian Hidén

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Projekt Region Uppsala 2017

Projekt Region Uppsala 2017 2015-04-21 Projekt Region Uppsala 2017 Bakgrund Regeringen har uttalat att de landsting som så önskar ges möjlighet att bli regioner. Processen att bilda region i Uppsala län inleddes den 27 januari 2015

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 1 s sammanträde 2010-11-09 1 Val av ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare till BUN:s arbetsutskott för mandatperioden 2011-2014 Plats och tid Barn- och ungdomskontoret, Alingsås, den 11

Läs mer