Kursinformation med litteraturförteckning. Svenska som andraspråk för språkkonsulter. 8 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursinformation med litteraturförteckning. Svenska som andraspråk för språkkonsulter. 8 högskolepoäng"

Transkript

1 Kursinformation med litteraturförteckning Svenska som andraspråk för språkkonsulter 8 högskolepoäng Vårterminen 2011

2 Välkommen till Svenska som andraspråk för språkkonsulter, 8 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning, samt en litteraturlista. Informationen finns även på vår webbplats < där du också hittar aktuellt schema för kursen. På sista sidan i kurshäftet finns också ett utdrag ur högskolelagen där du kan läsa om de mål som gäller för all högskoleutbildning. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen För att vara behörig för kursen krävs en examen från Språkkonsultprogrammet eller motsvarande. Kursens innehåll och uppläggning Kursen ger en introduktion till ämnet svenska som andraspråk samt ger en orientering om teorier och modeller för andraspråksutveckling och andraspråksanvändning i ett interkulturellt och funktionellt perspektiv. Kursen ger redskap att identifiera och beskriva typiska drag i vuxnas andraspråksanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer med fokus på utveckling och på bedömning av andraspråkskompetens. Beskrivningen behandlar grammatiska, fonologiska, lexikala och pragmatiska aspekter. Dessutom tar kursen upp nordiska kommunikationsetnografiska undersökningar som fokuserar flerspråkighet och interkulturella möten, språkanvändning och språkutvecklande arbetssätt på mångkulturella arbetsplatser. Kursen är avsedd för språkkonsulter som vill fortbilda sig inom svenska som andraspråk. Du läser tillsammans med Kull 16 som under vårterminen går på Språkkonsultprogrammet. Plagiat och otillåtet samarbete vid examination Vid skriftliga uppgifter, inklusive tentamina, ska du följa instruktioner för textens utformning och för hur källor ska användas. Skriftliga uppgifter ska vara självständigt formulerade. Du får inte använda formuleringar och tankegångar från någon annan utan att ange källan. Detta är plagiat och betraktas som fusk. Direkta citat ur källor ska markeras. Källhänvisningar, inklusive sidhänvisning, ska göras vid citat och referat och när du anför specifika uppgifter ur en källa, t.ex. (Hellberg 2004:220). Att skriftliga uppgifter ska vara självständigt formulerade innebär också att du inte får låta någon annan formulera uppgifter åt dig eller skriva uppgifter i samarbete med någon annan, annat än när instruktionerna uttryckligen anger att det rör sig om en gruppuppgift eller att samarbete är tillåtet. Om plagiat eller otillåtet samarbete upptäcks blir din uppgift underkänd och du kan bli avstängd under viss tid från studier vid Stockholms universitet. Se vidare regler och föreskrifter för examination vid Stockholms universitet 2 (8)

3 Kursen regleras av en kursplan Kursens mål och innehåll samt kurslitteratur regleras av en kursplan som fastställts av styrelsen för Institutionen för nordiska språk. Aktuell kursplan hittar du på vår webbplats. Även examinationsformer, betygskriterier och närvarokrav beslutas av institutionsstyrelsen. Dessa kan inte ändras under pågående termin. Efter varje termin gör vi en översyn av kursen, och tar del av dina synpunkter på innehåll och uppläggning. Du kan meddela oss under kursens gång eller vid den särskilda utvärdering som vi ber våra studenter göra efter varje delkurs samt i slutet av hela kursen. Arbetsformer Föreläsningar, seminarier, besök på en arbetsplats. Närvaro Obligatorisk närvaro. Examination Muntlig gruppuppgift och skriftliga uppgifter. Lärandemål för delkursen Vid kursens slut ska du kunna: 1. identifiera några typiska fonologiska drag hos en andraspråkstalare samt diskutera dragen i olika perspektiv, särskilt i ett språkattitydperspektiv 2. beskriva och bedöma typiska drag i vuxnas andraspråksanvändning i skrift med fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter genom att använda begrepp från teorier om andraspråksutveckling och andraspråksanvändning 3. beskriva vuxna andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv. Betygskriterier Lärandemål 1 har en tvågradig betygsskala (G U). Lärandemål 2 och 3 betygsätts enligt en sjugradig skala där A-E är godkända betyg och Fx-F är underkända. För godkänt betyg på delkursen krävs att samtliga lärandemål är uppfyllda (minst E). Betyget på delkursen avgörs normalt av det lägsta omdömet, d.v.s. om ett av lärandemålen har bedömts med betyget B och ett annat med betyget C, blir betyget på delkursen C. I undantagsfall kan enstaka styrkor motivera ett högre betyg. 3 (8)

4 A fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter på ett genomgående problematiserande sätt med ett resonemang som genomgående är förankrat i litteraturen. 3. Studenten beskriver självständigt och problematiserande en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv som genomgående är teoretiskt och empiriskt förankrat. B fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter på ett i huvudsak problematiserande sätt med ett resonemang som i huvudsak är förankrat i litteraturen. 3. Studenten beskriver självständigt och någorlunda problematiserande en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv som i huvudsak är teoretiskt och empiriskt förankrat. C fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter på ett någorlunda problematiserande sätt med ett resonemang som i huvudsak är förankrat i litteraturen. 3. Studenten beskriver på ett väl utvecklat sätt en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv som är förankrat i olika studier. D fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter med ett resonemang som delvis är förankrat i litteraturen. 3. Studenten beskriver på ett utvecklat sätt en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv som delvis är förankrat i olika studier. E 2. Studenten beskriver och bedömer översiktligt typiska drag i vuxnas andraspråksanvändning i skrift med fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter med ett resonemang som delvis är förankrat i litteraturen. 3. Studenten beskriver översiktligt en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv. 4 (8)

5 Fx 1. Studenten identifierar inte typiska fonologiska drag hos en andraspråkstalare och/eller diskuterar dragen på ett missvisande sätt och/eller fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter på ett sätt som visar på bristande förståelse av litteraturen och/eller 3. Studenten beskriver en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv som är missvisande. F Studenten 1. identifierar inte typiska fonologiska drag hos en andraspråkstalare och/eller diskuterar inte dragen i olika perspektiv. och/eller 2. beskriver och bedömer inte typiska drag i vuxnas andraspråksanvändning i skrift med fokus på grammatiska, lexikala och pragmatiska aspekter och/eller förankrar inte resonemanget i litteraturen. och/eller 3. beskriver inte en andraspråksanvändares språkanvändning i skriftliga och muntliga kommunikationssituationer på en arbetsplats i ett språkutvecklande perspektiv. Kurslitteratur Fastställd av institutionsstyrelsen Med reservation för ev. ändringar p.g.a. utgången litteratur e.d. Börestam, Ulla (red.) Postskriptum. Språkliga studier till minnet av Elsie Wijk- Andersson. Uppsala: Hallgren & Fallgren. Följande artiklar: - Carlsson, Ylva. Tack för senast. S Stroh-Wollin, Ulla. Hur frågar vi, egentligen? Om frågor i ett språktypologiskt perspektiv. S (27 s.) Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching Assessment Cambridge: Cambridge University Press. Kapitel (120 s.) Garlén, Claes & Sundberg, Gunlög Handbok i svenska som andraspråk. Stockholm: Norstedts Akademiska Förlag. Förtrogenhet med följande avsnitt: Domän Arbete + artiklarna Artighet, Bestämdhet, Fråga, Förstärkande adverbial, Ordföljd, Tacka, Uppmana. S , , , , , , , (127 s.) 5 (8)

6 Hyltenstam, Kenneth & Lindberg, Inger (red.) Svenska som andraspråk i forskning, undervisning och samhälle. Lund: Studentlitteratur. Följande artiklar: - Abrahamsson, Niclas. Fonologiska aspekter på andraspråksinlärning och svenska som andraspråk. S Boyd, Sally. Utländska lärare i Sverige attityder till brytning S Philipsson, Anders. Svenskans morfologi och syntax i ett andraspråksperspektiv. S Wrigstad, Thomas. Sfi-provet som bedömningsinstrument teoretiska och praktiska perspektiv. S (118 s.) Jansson, Gunilla Labbrapportskrivande som språkutvecklande lärandemiljö. Språk & Stil. 15. S (31 s.) Jansson, Gunilla Säg precis så mycket som behövs och ingenting mer! Om interkulturell kommunikation och gränslöst skrivande. I: Att se med nya ögon. Svensklärarföreningens årsskrift S (Stencil, säljs på institutionen.) (10 s.) Kurhila, Salla Clients or language learners Being a second language speaker in institutional interaction. I: R. Gardner & J. Wagner (red.). Second language conversations. London: Continuum. S (16 s.) Lindberg, Inger Språkanvändning kreativt skapande eller förutsägbara mönster? I: M. Olofsson (red.). Symposium Arena andraspråk. LHS Förlag. Stockholm. S (21 s.) Lindberg, Inger Samtalet som didaktiskt verktyg. I: K. Nauclér (red.). Symposium Ett andraspråksperspektiv på lärande. Stockholm: LHS Förlag. S (22 s.) Lund, Karen & Svendsen Pedersen, Michael Can (a second) language be learned in the workplace? I: K.- M. Frederiksen, K.S. Jakobsen, M. Svendsen Pedersen & K. Risager (red.). Second Language at Work. (IRIS Publications. 1.) Roskilde University. S (13 s.) Nelson, Marie Andraspråkstalare i arbete. En språkvetenskaplig studie av kommunikation vid ett svenskt storföretag. Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet. S , 55 82, (132 s.) Norrby, Catrin & Håkansson, Gisela Språkinlärning och språkanvändning. Svenska som andraspråk i och utanför Sverige. Lund: Studentlitteratur. S (93 s.) Rosenqvist, Håkan Uttalsboken. Svenskt uttal i praktik och teori. Stockholm: Natur och kultur. Enligt lärarens anvisningar. Sundberg, Gunlög Omformuleringar som resurs och begränsning. I: I. Bäcklund (red.). Text i arbete/text at work. Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet. S (Stencil, säljs på institutionen.) (9 s.) Sundberg, Gunlög Språkbeskrivningar i ett andraspråksperspektiv språket sett som regel eller som resurs? I: Olofsson, M. (red.). Symposium Genrer och funktionellt språk i teori och praktik. Stockholm: Stockholms universitets förlag. S (11 s.) 6 (8)

7 Søgaard Sørensen, Marianne & Holmen, Anne At blive en del af en arbejdsplads om sprog og læring i praksis. Institut for Pædagogisk Antropologi, Danmarks Pædagogiske Universitet. (76 s.) Viberg, Åke Svenskt Ordnät Lexikon på dator som modell för ordförrådet i hjärnan hos infödda talare och andraspråkstalare. I: H. Åhl (red.). Svenskan i tiden verklighet och visioner. Nationellt Centrum: HLS Förlag. S (18 s.) Totalt ca 850 sid. 7 (8)

8 Högskolelagen Den grundläggande högskoleutbildningen skall ge studenterna förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar, förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, samt beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, följa kunskapsutvecklingen, och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området. 8 (8)

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Kursinformation med litteraturförteckning Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Höstterminen 2012 Välkommen till Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du

Läs mer

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Vårterminen 20121 Välkommen till Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens innehåll och

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Kommunikationsanalys för språkkonsulter 7 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Kommunikationsanalys för språkkonsulter 7 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Kommunikationsanalys för språkkonsulter 7 högskolepoäng Höstterminen 2010 Välkommen till Kommunikationsanalys för språkkonsulter, 7 högskolepoäng I detta häfte

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Kommunikation i arbetslivet för lärare i sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Kommunikation i arbetslivet för lärare i sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Kommunikation i arbetslivet för lärare i sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Höstterminen 2011 Välkommen till Kommunikation i arbetslivet för lärare i

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska som grannspråk - läsfärdighet 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska som grannspråk - läsfärdighet 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Danska som grannspråk - läsfärdighet 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Danska som grannspråk - läsfärdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Provkonstruktion och bedömning av språkfärdighet 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Provkonstruktion och bedömning av språkfärdighet 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Provkonstruktion och bedömning av språkfärdighet 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2011 Välkommen till Provkonstruktion och bedömning av språkfärdighet, 7,5 högskolepoäng

Läs mer

Betygskriterier NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp

Betygskriterier NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2010-12-01. Gäller fr.o.m. vt 2011. Delkurs 1: Webbproduktion och grafisk formgivning, 4 hp Vid delkursens slut ska studenten

Läs mer

NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp

NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-11-05. Gäller fr.o.m. vt 2015. Delkurs 1: Webbproduktion och grafisk formgivning, 4 hp För godkänt resultat på kursen

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedöma och testa andraspråkskompetens makro- och mikroperspektiv 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedöma och testa andraspråkskompetens makro- och mikroperspektiv 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Bedöma och testa andraspråkskompetens makro- och mikroperspektiv 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2011 1 Välkommen till Bedöma och testa andraspråkskompetens makro-

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Handskriftläsning och texttolkning 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Handskriftläsning och texttolkning 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Handskriftläsning och texttolkning 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Handskriftsläsning och texttolkning, 7,5 högskolepoäng I detta häfte får du

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2012 Välkommen till Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska språk och kultur 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Danska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2011 Välkommen till Danska språk och kultur, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens

Läs mer

Kursinformation. Svenska som andraspråk III 15 högskolepoäng

Kursinformation. Svenska som andraspråk III 15 högskolepoäng Kursinformation Svenska som andraspråk III 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Svenska som andraspråk III, 15 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning.

Läs mer

Kommunikation i arbetslivet och bedömning av språkfärdighet för sfi-lärare ingår i lärarfortbildning 15 högskolepoäng

Kommunikation i arbetslivet och bedömning av språkfärdighet för sfi-lärare ingår i lärarfortbildning 15 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Kommunikation i arbetslivet och bedömning av språkfärdighet för sfi-lärare ingår i lärarfortbildning 15 högskolepoäng Vårterminen 2009 Välkommen till Kommunikation

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Kommunikation i arbetslivet och bedömning av språkfärdighet för sfi-lärare 20 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Kommunikation i arbetslivet och bedömning av språkfärdighet för sfi-lärare 20 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Kommunikation i arbetslivet och bedömning av språkfärdighet för sfi-lärare 20 högskolepoäng Höstterminen 2009 Välkommen till Kommunikation i arbetslivet och bedömning

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska II 30 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska II 30 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Danska II 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Danska II, 30 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning, samt

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Kursinformation med litteraturförteckning Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Höstterminen 2012 Välkommen till Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Semantik och terminologi för språkkonsulter. 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Semantik och terminologi för språkkonsulter. 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Semantik och terminologi för språkkonsulter 10 högskolepoäng Höstterminen 2011 Välkommen till Semantik och terminologi för språkkonsulter, 10 högskolepoäng! I

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201 KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201 Svenska som andraspråk: Grammatik, fonetik och didaktiska val, 15 hp, Grundkurs (nivå 1-30), 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language:

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Praktisk retorik 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Praktisk retorik, 15 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning,

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Språkkonsultprogrammet, kurs 4 Swedish Language Consultancy Programme, Course 4 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: NS4000 Gäller från: VT 2009 Fastställd: 2008-11-05

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Svenska som andraspråk II 30 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Svenska som andraspråk II 30 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Svenska som andraspråk II 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 Översiktlig beskrivning av grundutbildningen i svenska som andraspråk Svenska som andraspråk är ett

Läs mer

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kurskod: NS0333 Vårterminen 2018 1 Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language, Intermediate Course, 30 Credits

Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language, Intermediate Course, 30 Credits 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAF200

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAF200 KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAF200 Svenska som andraspråk, Fortsättningskurs (nivå 31-60): Analys och textbedömning, 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language, Continuation

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, hp, 15 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, hp, 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 46-60 hp, 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language 2, 46-60 credits, 15 credits Kurskod: LS2K18 Fastställd av: Utbildningschef 2017-12-19 Gäller fr.o.m.: Våren

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk, 31-45hp (ingår i Lärarfortbildningen), 15 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk, 31-45hp (ingår i Lärarfortbildningen), 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Svenska som andraspråk, 31-45hp (ingår i Lärarfortbildningen), 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language, 31-45 Credits, 15 credits Kurskod: USAN11 Fastställd av: VD 2010-05-31 Gäller

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Svenska som andraspråk GR (A), Uttal och kommunikation A1, 7,5 hp

Svenska som andraspråk GR (A), Uttal och kommunikation A1, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Svenska som andraspråk GR (A), Uttal och kommunikation A1, 7,5 hp Swedish as a Second Language Ba (A), Pronounciation and Communication A1, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Medeltida texter 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Medeltida texter 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Medeltida texter 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Medeltida texter, 7,5 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och

Läs mer

US208P/A, Svenska/svenska som andraspråk i mångfaldens skola II, skolår 5-9 samt skolår 7-9 och gymnasieskolan, 30 hp

US208P/A, Svenska/svenska som andraspråk i mångfaldens skola II, skolår 5-9 samt skolår 7-9 och gymnasieskolan, 30 hp Betygskriterier US208P/A, Svenska/svenska som andraspråk i mångfaldens skola II, skolår 5-9 samt skolår 7-9 och gymnasieskolan, 30 hp Delkurs 1: Textanalys, 6 hp För godkänt betyg på delkursen krävs att

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU74, Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II., 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kurskod: NS0333 Vårterminen 2017 1 Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Svenska som andraspråk GR (A), Uttal och kommunikation A1, 7,5 hp

Svenska som andraspråk GR (A), Uttal och kommunikation A1, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Svenska som andraspråk GR (A), Uttal och kommunikation A1, 7,5 hp Swedish as a Second Language Ba (A), Pronounciation and Communication A1, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod

Läs mer

US116G - Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp

US116G - Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp 1 (6) US116G - Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp Kursen behandlar teoretiska och didaktiska perspektiv på språkutveckling i tal och skrift för elever i grundskolans mellanår samt

Läs mer

NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp

NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-05-04. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1. Multimodal textanalys, 7 hp Förväntade studieresultat För godkänt resultat

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU72, Svenska som andraspråk för lärare i gymnasieskolan, 60 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Upper Secondary School Teachers, 60 credits Grundnivå

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SSA126 Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish as a Second language, Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Svenska som andraspråk med didaktisk inriktning I Swedish as a Second Language with an Educational Perspective I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: CT1500 Gäller

Läs mer

Nederländska I 30 högskolepoäng Termin 1 (15 högskolepoäng) Välkommen till Nederländska I, 30 högskolepoäng

Nederländska I 30 högskolepoäng Termin 1 (15 högskolepoäng) Välkommen till Nederländska I, 30 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för baltiska språk, finska och tyska Nederländska avdelningen Höstterminen 2014 Kursinformation med litteraturförteckning Nederländska I 30 högskolepoäng Termin 1 (15

Läs mer

CTL101, Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp

CTL101, Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp Betygskriterier CTL101, Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp Fastställda enligt beslut från institutionsstyrelsen för Institutionen

Läs mer

Betygskriterier NS5004, Språkkonsultprogrammet, kurs 5, 30 hp

Betygskriterier NS5004, Språkkonsultprogrammet, kurs 5, 30 hp NS5004, Språkkonsultprogrammet, kurs 5, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2017-06-07. Gäller fr.o.m. ht 17. Delkurs 1. Organisationers kommunikation II, 8 hp För godkänt resultat på delkursen

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk, hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk, hp, 30 högskolepoäng 1(6) KURSPLAN Svenska som andraspråk, 31-60 hp, 30 högskolepoäng Swedish as a second Language, 30 credits Kurskod: LASB17 Fastställd av: Utbildningsledare 2007-09-21 Gäller fr.o.m.: Vt 2011 Reviderad litteraturlista

Läs mer

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Betygskriterier NS2031, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-12-07. Gäller fr.o.m. vt 2017. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA202

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA202 KURSPLAN Kursens mål Kursen består av tre delkurser. Lärandemål finns angivet för respektive delkurs. Lärandemål delkurs 1: Metodstudium av ett främmande språk, 6hp Efter delkurs 1 ska studenten kunna:

Läs mer

Betygskriterier NSN110, Svenska I, ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet och årskurs 7 9, 30 hp

Betygskriterier NSN110, Svenska I, ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet och årskurs 7 9, 30 hp Betygskriterier NSN110, Svenska I, ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet och årskurs 7 9, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. vt 14. Delkurs 1. Provkod: Sociolingvistik

Läs mer

Betygskriterier. NS1082, Svenska i arbetslivet I, 30 hp. Fastställda av institutionsstyrelsen Gäller fr.o.m. ht 2014.

Betygskriterier. NS1082, Svenska i arbetslivet I, 30 hp. Fastställda av institutionsstyrelsen Gäller fr.o.m. ht 2014. Betygskriterier NS1082, Svenska i arbetslivet I, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Praktisk språkanalys, 7, 5 hp Förväntade studieresultat För godkänt

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4 6, I, 15 hp. Vårterminen 2012

Kursinformation med litteraturförteckning Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4 6, I, 15 hp. Vårterminen 2012 Kursinformation med förteckning Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4 6, I, 15 hp Vårterminen 2012 Välkommen till Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp I detta häfte får

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU70, Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Teachers of Newly Arrived Immigrants, 30 credits

Läs mer

SPRÅKKONSULTPROGRAMMET

SPRÅKKONSULTPROGRAMMET SPRÅKKONSULTPROGRAMMET Utbildningsplan för högskole- och kandidatexamen i svenska språket med inriktning mot språkkonsultverksamhet Bachelor in Swedish language consultancy 120/180 högskolepoäng Grundnivå

Läs mer

Nederländska I A 15 högskolepoäng. Välkommen till Nederländska I A, 15 högskolepoäng

Nederländska I A 15 högskolepoäng. Välkommen till Nederländska I A, 15 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska Nederländska avdelningen Höstterminen 2018 Kursinformation med litteraturförteckning Nederländska I

Läs mer

ÄSAD04, Svenska som andraspråk 4, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSAD04, Svenska som andraspråk 4, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSAD04, Svenska som andraspråk 4, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAG400. Svenska som andraspråk (1-30) Grundskolan årskurs 1-3 ingår i Lärarlyftet, 30 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAG400. Svenska som andraspråk (1-30) Grundskolan årskurs 1-3 ingår i Lärarlyftet, 30 högskolepoäng KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAG400 Svenska som andraspråk (1-30) Grundskolan årskurs 1-3 ingår i Lärarlyftet, 30 högskolepoäng Swedish as a second language (1-30hp), Primary

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK040 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 högskolepoäng Language Consultancy Programme, Course 4, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

NS3042, Språkkonsultprogrammet, Kurs 3, 30 hp

NS3042, Språkkonsultprogrammet, Kurs 3, 30 hp NS3042, Språkkonsultprogrammet, Kurs 3, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Översättningens grunder, 3 hp 1. färdighet och förmåga att utföra enklare

Läs mer

Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(6) Kursplan Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Swedish as Second Language for Teachers, Years 4-6, 30 cr (1-30 cr) 30

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAF201. Svenska som andraspråk, Fortsättningskurs 2, hp, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAF201. Svenska som andraspråk, Fortsättningskurs 2, hp, 15 högskolepoäng KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAF201 Svenska som andraspråk, Fortsättningskurs 2, 46-60 hp, 15 högskolepoäng Swedish as a second language, Intermediate level 2, 15 HE credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK030 Språkkonsultprogrammet, Kurs 3, 30 högskolepoäng Language consultancy programme, Course 3, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

SSA122, Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30,0 högskolepoäng Swedish as a Second Language, Intermediate Course, 30.0 higher education credits

SSA122, Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30,0 högskolepoäng Swedish as a Second Language, Intermediate Course, 30.0 higher education credits HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN SSA122, Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30,0 högskolepoäng Swedish as a Second Language, Intermediate Course, 30.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGFR40 Franska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng French 4 in Teacher Education for upper secondary school, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen

Läs mer

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1118 Svenska med språkvetenskaplig inriktning A, 30 högskolepoäng Swedish Linguistics A, Introductory Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska

Läs mer

NS1101, Språkkonsultprogrammet, kurs 1, 30 hp

NS1101, Språkkonsultprogrammet, kurs 1, 30 hp NS1101, Språkkonsultprogrammet, kurs 1, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2018-06-13. Gäller ht 2018. Delkurs 1: Det svenska språksamhället, 6 hp kunskap och förståelse genom att beskriva dagens

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAU400

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAU400 KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAU400 Svenska som andraspråk (1-30): Utbildning i svenska för invandrare - ingår i Lärarlyftet, 30 högskolepoäng Swedish as a second language (1-30hp):

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA105. Swedish as a second language, introductory level, 1-30, 30 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA105. Swedish as a second language, introductory level, 1-30, 30 HE credits KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA105 Svenska som andraspråk 1-30 hp, 30 högskolepoäng Swedish as a second language, introductory level, 1-30, 30 HE credits Fastställandedatum

Läs mer

Svenska språket AV, Ämnesdidaktisk specialisering i svenska språket, 30 hp

Svenska språket AV, Ämnesdidaktisk specialisering i svenska språket, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Svenska språket AV, Ämnesdidaktisk specialisering i svenska språket, 30 hp Swedish Language MA, Specialisation in Linguistics and Didactics, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs. Den kan inte ingå i en examen vid Lunds universitet för den som redan har behörighet i svenska för högskolestudier.

Kursen ges som fristående kurs. Den kan inte ingå i en examen vid Lunds universitet för den som redan har behörighet i svenska för högskolestudier. Humanistiska och teologiska fakulteterna SFSH20, Study abroad: Svenska som främmande språk - nivå 1-8, 60 högskolepoäng Study Abroad: Swedish as a Foreign Language - Levels 1-8, 60 credits Grundnivå /

Läs mer

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa:

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa: Betygskriterier NS2019, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L9TY30 Tyska 3 för lärare åk 7-9, 15 högskolepoäng German 3 for Teachers in Secondary School Year 7-9, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Svenska I 30 högskolepoäng

Svenska I 30 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Svenska I 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 1 (19) Välkommen till Svenska I, 30 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET LGS210 Svenska som andraspråk, 1, för gymnasielärare, 30 högskolepoäng Swedish as Second Language 1 for Teachers in Upper Secondary School, 30 higher education credits

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk (ingår i Lärarfortbildningen), 30 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk (ingår i Lärarfortbildningen), 30 högskolepoäng 1(7) KURSPLAN Svenska som andraspråk (ingår i Lärarfortbildningen), 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language, 30 credits Kurskod: USAA19 Fastställd av: VD 2009-02-18 Gäller fr.o.m.: 2011-01-24 Version:

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 15 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language 2, 15 credits Kurskod: LS2K13 Fastställd av: Nämnd för Fristående kurs 2013-05-21 Reviderad av: Utbildningsledare 2016-04-06

Läs mer

LSI110, Svenska som andraspråk för blivande lärare I, 30 högskolepoäng

LSI110, Svenska som andraspråk för blivande lärare I, 30 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. vt 10 LSI110, Svenska som andraspråk för blivande lärare I, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Teacher Education and Training I, Introductory course, 30 higher education

Läs mer

NSN110, Svenska I inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9 och gymnasiet, 30 hp

NSN110, Svenska I inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9 och gymnasiet, 30 hp NSN110, Svenska I inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9 och gymnasiet, 30 hp Fastställda 2018-06-13. Gäller fr.o.m. ht 2018. Delkurs 1: Sociolingvistik och samtalsanalys, 7,5 hp Provkod: SOSA, Sociolingvistik

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 15 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Svenska som andraspråk 2, 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language 2, 15 credits Kurskod: LSAK18 Fastställd av: Utbildningschef 2018-04-17 Gäller fr.o.m.: Hösten 2018 Version: 2 Utbildningsnivå:

Läs mer

NS 2025 De nordiska språken i tid och rum, 30 hp

NS 2025 De nordiska språken i tid och rum, 30 hp NS 2025 De nordiska språken i tid och rum, 30 hp Delkurs 1: Runologi I, 7,5 hp Fastställda av prefekten 2013-05-08. Gäller fr.o.m. ht 13. Förväntade studieresultat - lärandemål För godkänt resultat på

Läs mer

KURSPLAN Svenska som andraspråk I, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska som andraspråk I, 30 högskolepoäng 1(6) KURSPLAN Svenska som andraspråk I, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language I, 30 credits Kurskod: LS1G13 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-11-30 Reviderad av: Utbildningsledare 2014-05-20

Läs mer

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A3, 7,5 hp

Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A3, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A3, 7,5 hp Swedish BA (A), Swedish as a second language A3, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Portugisiska III Portuguese III 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: PO3300 Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2012-03-21 Ändrad: 2015-03-04 Institution Romanska och

Läs mer

LSI110, Svenska som andraspråk för blivande lärare I, 30 högskolepoäng

LSI110, Svenska som andraspråk för blivande lärare I, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSI110, Svenska som andraspråk för blivande lärare I, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Teacher Education and Training I, Introductory course, 30 higher education credits

Läs mer

Kursbeskrivning. Kommunikation i ett flerkulturellt perspektiv, 5 hp. Översättning I, 30 hp, GN (TTA111) Tolk- och översättarinstitutet (TÖI)

Kursbeskrivning. Kommunikation i ett flerkulturellt perspektiv, 5 hp. Översättning I, 30 hp, GN (TTA111) Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Kommunikation i ett perspektiv, 5 hp Översättning I, 30 hp, GN (TTA111) Gäller ht 2019. Innehåll och förväntade studieresultat I kursplanen beskrivs

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Kompletteringsutbildning för personer med avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete III Supplementary course for people with a foreign university education in

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SSA121 Svenska som andraspråk, fortsättningskurs 1, 15 högskolepoäng Swedish as a Second language, Intermediate Course 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Litteraturlista

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer