Tertialrapport 1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar följande:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tertialrapport 1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar följande:"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR SID 1 (46) Handläggare: Per Edorson Till Bromma stadsdelsnämnd SDN Tertialrapport 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar följande: 1. Nämnden godkänner tertialrapport 1 och överlämnar den till kommunstyrelsen. 2. Nämnden begär budgettillägg med 3,8 mnkr avseende förskolor med hög hyra. 3. Nämnden begär budgettillägg med 0,5 mnkr avseende korrigering av i budget 2010 tilldelade kapitalkostnader. 4. Nämnden redovisar omslutningsförändringar med 8,2 mnkr. 5. Nämnden begär startbidrag med 4,0 mnkr för fem avdelningar vid den nya förskolan Zornvägen Nämnden begär att avvecklingen av resultatenheten Beckomberga förskolor godkänns samt att den avvecklade enhetens underskott överförs till och fördelas mellan de två resultatenheter som övertagit ansvaret för de förskolor som genererat underskottet. 7. Nämnden godkänner förvaltningens förslag till ändrade målvärden. 8. Omedelbar justering. Bitte Davidsson stadsdelsdirektör Per Edorson administrativ chef Sammanfattning Förvaltningens prognos efter årets fyra första månader är att nämnden bidrar till att kommunfullmäktiges inriktningsmål kommer att uppfyllas under Förvaltningen prognostiserar utifrån nuvarande förutsättningar ett sammantaget balanserat ekonomiskt utfall inkl. förväntade budgetjusteringar och efter resultatdispositioner.

2 SID 2 (46) Bakgrund Tertialrapporterna med helårsprognos är en del av den löpande uppföljningen som kommunstyrelsen ansvarar för. Uppföljningen baseras i huvudsak på att prognostiserade avvikelser mot budget och mot verksamhetens mål redovisas och kommenteras. Informationen om ekonomi och verksamhet ger kommunstyrelsen en samlad bild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. Nämndens tertialrapporter rapporteras i ILS-webben enligt den struktur som finns upplagd. Som ett led i kommunstyrelsens uppsiktsplikt har nämndernas verksamhetsplaner granskats med utgångspunkt i verksamhet och ekonomi som även innefattat måluppfyllelse och identifierade risker utifrån nämndernas risk- och väsentlighetsanalyser. Till tertialrapport 1 har Bromma stadsdelsnämnd uppmanats att justera sina årsmål för kommunfullmäktiges indikatorer i enlighet med ärendet nämndernas verksamhetsplaner med budget 2010, dnr /2009. Det gäller målvärdet för indikatorn "Sjukfrånvaro" som förvaltningen föreslår ändras från 7 % till 6,6 % samt indikatorn "Andel av stadens storkök/storhushåll i stadens verksamheter som sorterar ut matavfall för biologisk behandling" som föreslås ändras från 20 % till 35 %. Justeringarna är inarbetade i detta ärende och förvaltningen föreslår att nämnden godkänner dessa. Ärendets beredning Ärendet har beretts inom verksamhetsområde administration i samverkan med övriga verksamhetsområden. Beredningen bygger på enheternas tertialrapporteringar. Ärendet har redovisats i förvaltningsgruppen. Ärendet har överlämnats till pensionärsrådet och handikapprådet. Sammanfattande analys Stadsdelsnämndens verksamheter berör många människor i deras vardag. Det är därför angeläget att verksamheterna ständigt arbetar med förbättringar i enlighet med vision 2030 om ett Stockholm i världsklass. Förvaltningen bedömer att nämnden är på god väg att fullgöra sitt uppdrag utifrån kommunfullmäktiges budget 2010 och därmed bidra till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål nedan kan uppfyllas. Stockholm ska vara en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök. Nämnden bidrar till att målet kan uppfyllas under Prognosen bygger på att vi inte har några allvarliga avvikelser gentemot verksamhetsplanen, aktiviteterna genomförs som planerat och indikatorerna indikerar inga allvarliga avvikelser gentemot årsmålen. Antalet invånare i Bromma ökar. Medborgarnas behov av den offentliga service som stadsdelen svarar för bedöms i huvudsak kunna tillgodoses. Medborgarna kan

3 SID 3 (46) på olika sätt lämna synpunkter på vad man anser behöver göras. Vi arbetar för att medborgarna ska uppfatta våra parker som välskötta och trygga, vi genomför trygghetsvandringar och slyröjning på platser som kan upplevas otrygga. Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras Nämnden bidrar fortsatt till måluppfyllelse genom att i planering och uppföljning flytta fokus från strukturer och processer till de resultat och effekter som skapas för brukare och medborgare s.k. resultatbaserad styrning. Inom individ och familjeomsorgen har förhållningssättet upplevts positivt. Inom beställarenheterna för äldreomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättning kommer ett införande att påbörjas under året. Förvaltningen följer noga utvecklingen av verksamhet som lagts ut på entreprenad för att säkra kvaliteten. Inom äldreomsorgen pågår en omvandling av Tunets servicehus till trygghetsboende. Upphandling av boende och daglig verksamhet inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning pågår liksom del av Mälarbackens vård- och omsorgsboende. Personer med psykisk funktionsnedsättning erbjuds valfrihet inom boende, boendestöd och sysselsättning. Stadens verksamheter ska vara kostnadseffektiva Nämnden bidrar till att målet kan uppnås. Förvaltningen bedömer att ett utfall i balans med budget efter resultatöverföringar är möjligt att nå men kräver budgethållningsåtgärder. Ett utvecklingsarbete som genomsyrar hela förvaltningen är arbetet med införande av perspektivet resultatbaserad styrning av verksamheten. Inom verksamhetsområde Individ, familj och fritid vidareutvecklas arbetet med resultatbaserad styrning. Under våren görs de första mätningarna av effekterna för målgrupperna av de insatser som beviljats. Resultaten kommer att redovisas vid tertialrapport 2. Vi går nu vidare och inför resultatstyrning även i beställarenheterna inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

4 SID 4 (46) Uppföljning av Kommunfullmäktiges inriktningsmål KF:s INRIKTNINGSMÅL 1: 1. Stockholm ska vara en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök Bromma är en växande stadsdel med nya bostäder, företag och offentligt finansierad service. Genom att skapa positiva värden för brukare, medborgare och besökande i verksamhetens utförande bidrar nämnden till att målet uppnås. Under de närmaste åren byggs många nya bostäder framför allt i Mariehäll vilket påverkar behovet av offentlig service. Stadsdelsnämnden och utbildningsnämnden har tillsammans projekterat en ny flexibel skola/förskola i området för att möta medborgarnas behov. Det är angeläget att tidplanen för genomförandet av projektet hålls för att behovet av förskoleplatser i området ska kunna tillgodoses i takt med inflyttningen. KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.1 Stockholm stad ska bli norra Europas mest företagsvänliga stad Arbetet med att upphandla verksamheter pågår i enlighet med den antagna aktivitetsplanen för upphandling och konkurrens med undantag för upphandlingar inom socialpsykiatri som senareläggs på grund av att ersättningssystemet inte är fastställt. KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Andel upphandlad verksamhet i konkurrens (alla nämnder) 24 % 33 % 2010 KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.2 Jobb istället för bidrag Förvaltningen har hittills under året uppfyllt aktiviteter och indikatorer relaterade till målet. En viss ökning har skett av antalet bidragstagare under året samtidigt som bidragstiden blivit något kortare än under samma tid förra året. Prognosen är dock osäker och är till stor del beroende av samhälleliga faktorer såsom konjunkturläge, arbetsmarknad, regler hos andra myndigheter, t.ex. försäkringskassan.

5 SID 5 (46) KF:s indikatorer Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha (alla nämnder/bolag) Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period st st Tertial Antal ungdomar som fått sommarjobb i stadens regi Kommentar: Vi arbetar för att få fram fler än 60 platser. 60 st 3000 st 2010 Andel barn som lever i familjer som är beroende av ekonomiskt bistånd 1,6 % 1,7 % 2 % 6,0 % Tertial Kommentar: Antalet bidragshushåll har gått upp hittills under året och det är sannolikt att andelen barn som lever i familjer som är beroende av ekonomiskt bistånd kommer att öka. Om konjunkturen på arbetsmarknaden förbättras under året och fler personer blir självförsörjande kan dock situationen ändras. Andel personer beroende av ekonomiskt bistånd i förhållande till befolkningen 1 % 1 % 1 % 3,5 % Tertial Kommentar: Andelen personer som är beroende av ekonomiskt bistånd är förhållandevis lågt i Bromma stadsdelsområde. Andelen har legat relativt konstant, på ca 1 % av befolkningen, under flera år. Det kan ske en ökning under året om lågkonjunkturen håller i sig och/eller om de ändrade reglerna gällande rätten till sjukpenning samt sjukersättning innebär att fler personer söker försörjningsstöd. Andel personer i procent som har ett långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd jämfört med samtliga vuxna invånare 0,6 % 0,7 % 1 % minska Tertial

6 SID 6 (46) KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Kommentar: Utifrån en eventuellt försämrad situation på arbetsmarknaden, större konkurrens om jobben och fler utförsäkrade från försäkringskassan kan andelen personer med ett långvarigt behov av ekonomiskt bistånd öka under För att de långvarigt bidragsberoende ska ha en möjlighet att komma ut i arbete behövs det i regel en förhållandevis god arbetsmarknad. Andel vuxna personer beroende av ekonomiskt bistånd i förhållande till befolkningen 0,6 % 0,7 % 1,1 % minska Tertial Kommentar: Andelen vuxna personer som är beroende av ekonomiskt bistånd i Bromma stadsdelsområde har under flera års tid legat på ca 1 % av befolkningen. En viss ökning av antalet vuxna bidragstagare har skett under årets fyra första månader. Andel flyktingar som är självförsörjande efter introduktion exkl. flyktingar som flyttat till annan kommun 52 % 51 % 51 % 51 % Tertial Kommentar: Antalet flyktinghushåll har minskat kraftigt de senaste åren i Bromma stadsdelsområde. Andelen flyktingar som blivit självförsörjande efter avslutad introduktion har legat på drygt 50 %. De s.k. instegsjobben har varit en viktig orsak till att många flyktingar kunnat etablera sig på arbetsmarknaden. KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Stadsdelsnämnderna ska minska behovet av och förkorta tiden för bidrag genom individuella lösningar och tidiga insatser Utarbeta rutiner för att stävja felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd NÄMNDMÅL: Personer i behov av försörjningsstöd har en kort bidragstid Bidragstiden har förkortats något i förhållande till samma period 2009, men har inte förändrats under året. En viss ökning av antalet bidragstagare har skett under året. Såväl konjunkturläget som förändrade regler hos försäkringskassan, gällande rätten till sjukpenning och sjukersättning, kan påverka måluppfyllnaden.

7 SID 7 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Internkontroll - Bjuda in jobbtorgen till enhetschefsmöte för presentation av arbetet med praktikplatser Internkontroll - Kontroll av rutin för personer med olika arbetshinder KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.3 En hållbar livsmiljö ska värnas och utvecklas Förvaltningen bedömer att målet kommer att uppnås. Flertalet indikatorer stödjer bedömningen. En indikator som endast delvis stödjer måluppfyllelsen är andelen storkök som sorterar ut mattavfall för biologisk behandling. Vi har i enlighet med kommunstyrelsens uppmaning höjt ambitionsnivån och för att stödja denna så kommer vi att genomföra en kartläggning av förutsättningar och möjligheter för att öka andelen. KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Andel av stadens fordon som använder dubbade däck, exkl. utrycknings- och specialfordon (alla nämnder/bolag) 25 % 0% 2010 Kommentar: Förvaltningen byter i regel inte däck under pågående leasingperiod. Under 2010 kommer ett antal bilar med dubbdäck att bytas ut eller att helt tas bort från förvaltningens fordonsbestånd och vi räknar därför med att nå vårt mål på 25%. Andel av stadens storkök eller storhushåll i stadens verksamheter som sorterar ut matavfall för biologisk behandling Uppfylls delvis 35 % 35 % 2010

8 SID 8 (46) KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Kommentar: Kommunstyrelsen har uppmanat nämnden i ärendet "Nämndernas verksamhetsplaner med budget för 2010" att justera sitt årsmål så att det bättre överensstämmer med kommunfullmäktiges årsmål som i budgeten 2010 höjdes från 20 % till 35 %. Förvaltningen bedömer att det kan bli svårt att nå upp till det höjda målet på 35 % återvinning eftersom det sannolikt kräver ombyggnader och investeringar i kylrum. Lokalernas fysiska möjligheter för att tillgodose en höjd ambitionsnivå måste kartläggas. En sådan aktivitet har lagts till. Andel av stadens verksamheter som sorterar ut förpackningar och papper (alla nämnder/bolag) Andel förnyelsebart drivmedel i stadens egna och leasade etanol- och fordonsgasfordon (alla nämnder/bolag) Andel inköpta ekologiska livsmedel i staden i kronor av totala värdet av inköpta livsmedel (alla nämnder) 100 % 100 % % 85 % Halvår % 15 % 15 % 15 % Tertial Andel medarbetare som under arbetstid använder miljövänliga transportmedel när de reser i tjänsten 50 % tas fram

9 SID 9 (46) KF:s indikatorer Andel miljöbilar i stadens fordonspark inkl. leasade fordon exkl. utrycknings- och specialfordon (alla nämnder/bolag) Andel upphandlingar av datorer och övrig elektronikutrustning, kontorsmöbler, textilier, däck, städkemikalier och städtjänster där krav ställts på att prioriterade miljöskadliga ämnen inte ingår (alla nämnder) Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period 96,3 % 100 % 100 % 100 % Apr % 2010 Elförbrukning (alla nämnder/bolag) kwh minska 2010 Elförbrukning per kvadratmeter 70 kwh/kvm tas fram NÄMNDMÅL: En hållbar livsmiljö kännetecknar nämndens verksamheter Med utgångspunkt i stadens miljöprogram har förvaltningen tagit fram en handbok med checklistor som stöd för enheterna i miljöarbetet. Vid varje enhet finns ett miljöombud som utgör en resurs för enhetschefen i det lokala miljöarbetet. Utbildning i sk eko-körning för bilförare har anordnats liksom en föreläsning om miljögifter. Förvaltningen har också förbättrat den miljörelaterade uppföljningen genom att följa upp både ekologiska livsmedel och elförbrukning kvartalsvis och distribuera resultaten till både miljöombud och enhetschefer. Förvaltningen bedömer att målet kommer att uppnås.

10 SID 10 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Internkontroll - Se över av avtal avseende rådighet kopplat till energiinvesteringar Internkontroll - Ta fram rutiner för utsortering av matavfall för biologisk behandling Internkontroll - Utveckla analys och spridning av kunskap kring hur förskolorna kan bidra till en minskad elförbrukning Kartlägg möjligheterna att öka andelen storkök/storhushåll som sorterar ut matavfall för biologisk behandling Utbildning i ECO-driving KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.6 Stockholmarna ska uppleva ett rikt, varierat och tillgängligt kultur- och idrottsliv Inom förskolans verksamhetsområde beskriver enheterna en mångfald av kulturaktiviteter såsom samarbete med konstnärer och teatergrupper eller deltagande i klassiska toner. I en förskola har en konstnär i samarbete med personalen skapar ett konstvärk som består av 38 delar och som barnen ska måntera ihop och isär, konstverket fungerar även som en vattenlek. En förskoleenhet deltar i stadshusvantringar i syfte att ge barnen en känsla och upplevelse av stadshuset. Vem vet, kanske är några av barnen verksamma i stadshuset år 2030? KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Antal deltagande barn och ungdomar i egen skapande verksamhet st st 2010 KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Barn och ungdomar ska ges möjligheter att uppleva och själva utöva olika former av kultur

11 SID 11 (46) KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Tillgängligheten till det lokala kulturutbudet ska öka Driften av parklekarna kan erbjudas utomstående entreprenörer. Stadsdelsnämnderna ska bredda utnyttjandet av lokalerna för att härigenom garantera parklekarnas fortlevnad KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.7 Stockholm ska upplevas som en ren, vacker och trygg stad I den senast genomförda mätningen uppgav Brommaborna att de var mycket nöjda med skötseln av parker och grönområden. Traditionell parkskötsel och slyröjning av park- och naturmark kommer att genomföras i mindre omfattning p.g.a. ökade kostnader inom vinterväghållningen till följd av den snörika vintern. Detta kan givetvis påverka årets brukarundersökning. Nämnden har i ett särskilt ärende fatta beslut om att bidra med anslag till drivmedel och service av ett fordon som disponeras av grannstödjarverksamheten i Bromma. För närvarande pågår planering av vårens första trygghetsvandring som ska genomföras i Abrahamsberg i samarbete med polis, trafikkontoret, fastighetsägare och boende i stadsdelen. Under 2009 genomfördes en risk- och sårbarhetsanalys enligt stadens anvisningar och den återkoppling som nu Riskoch krisenheten (Storstockholms brandförsvar) givit visar att förvaltningen till fullo uppfyllt stadens krav på innehåll och genomförande av analysen. KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Stockholmarnas nöjdhet med skötsel park och grönområden 71 % 60 % 2010 Kommentar: Årets brukarundersökning är ännu ej genomförd. Den dyra snöröjningen i år, för vilken stadsdelsnämnden inte erhållit något tillägg, medför att förvaltningen av ekonomiska skäl kommer att nödgas begränsa parkskötseln vilket kan komma att påverka årets mätning.

12 SID 12 (46) KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Andel anställda som känner till det förebyggande säkerhetsarbetet. 75 % öka 2010 Antalet särskilt prioriterade incidenter, olyckor och effekter av inträffade händelser som identifierats i risk- och sårbarhetsanalysen. 5 st Tas fram Kommentar: Tre av de riskområden förvaltningen identifierat är redan åtgärdade, och ytterligare områden planeras att åtgärds under året. En uppdatering av förskolans kris- och katastrofplan har gjorts, arbetet i förvaltningens resursgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande har strukturerats upp och staden har på övergripande nivå definierat ansvarsfördelning mellan olika förvaltningar i händelse av en större katastrof. Förvaltningen har pågående arbete med att öka kunskaperna om brandskydd, hjärt- och lungräddning, användning av RISK och planerar att ta fram en säkerhetsplan senare under året. KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Rutiner för hur incidentrapporteringen ska utföras i verksamheten ska utarbetas. Kommentar: I mars 2009 togs en manual för användandet av RISK i Bromma stadsdelsförvaltning fram. I manualen ingår både en beskrivning av hur incidentrapporteringen ska utföras i förvaltningen och tekniska anvisningar om RISK-systemet. Manualen finns att ladda ner på förvaltningens intranät. Utarbeta uppföljningsbara aktiviteter och indikatorer utifrån stadens brottsförebyggande program Kommentar: Inom Individ, familj och fritid har en aktivitet och fyra indikatorer utarbetats för att mäta arbete med ungdomar under 15 år som begått brott och kallats till konsekvenssamtal. Äldreomsorgen har utarbetat en aktivitet som gäller informationsmöten om säkerhets- och brottsförebyggande åtgärder. Inom stadsmiljöverksamheten har två indikatorer lagts till som mäter trygghet.

13 SID 13 (46) KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Utbildningsplan för säkerhetsarbetet ska upprättas. NÄMNDMÅL: Brukare och medarbetare i verksamheterna är säkra och trygga Samtliga enheter i förvaltningen arbetar med förebyggande säkerhetsarbete inkluderande bl.a. arbetsmiljö, egenkontroller, incidentrapportering, planering av krishantering etc. Planerade utbildningar i brandsäkerhetsarbete, hjärt- och lungräddning och krishantering senare under våren kommer att höja kunskapsnivån i förvaltningen. Ett arbete för att få en mer enhetlig hantering av klagomålshanteringen inom förvaltningen har inletts. Ett viktigt underlag i det förebyggande säkerhetsarbetet är den incidentrapportering som bl.a. sker enligt hälso- och sjukvårdslagen och i stadens rapporteringssystem RISK. Rapporteringen i RISK är ännu inte fullständig, men används nu inom alla förvaltningens verksamhetsområden. Under den första tertialen har 45 incidenter rapporterats, varav några mer omfattande vattenskador. Majoriteten av de inrapporterade incidenterna är olycksfall inom förskolan där barn fått mindre skador (t.ex. skrapsår, blåmärken) i samband med lek. Inom Individ, familj och fritid pågår arbete med att utarbeta planer för internkontroller utifrån rättssäkerhetsaspekten. Inom Familjeenheten har en plan färdigställts som omfattar alla enhetens olika verksamheter. För att styra insatser som beviljas mot önskade effekter vidareutvecklas arbetet med resultatbaserad styrning. Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Delegera ansvar och arbetsuppgifter för brandskyddsansvarig och brandskyddskontrollant Informera anställda om det förebyggande säkerhetsarbetet på APT Under året ska förvaltningen anordna två informationsmöten riktade till pensionärer i stadsdelen om säkerhets- och brottsförebyggnade åtgärder i vardagen Utbildning i hjärt- och lungräddning Utbildning i systematiskt brandskyddsarbete

14 SID 14 (46) NÄMNDMÅL: Parker och parkstråk är välskötta, attraktiva och trygga Hur park- och naturmarken ska skötas kan, inom nuvarande entreprenadavtal, prioriteras om efter brukarnas önskemål. Synpunkter kan lämnas via hemsidan, per brev, e-post eller genom telefonsamtal. Under årets första fyra månader har ca 140 ärenden inkommit med förslag på förändringar/förbättringar. Merparten har handlat om bristande snöröjning och halkbekämpning, dessa har omgående åtgärdas av stadsdelens entreprenör. Den snörika och långa vintern har inneburit att den planerade slyröjningen, trädvården samt buskbeskärningen utfördes i mindre omfattning än under en normal vinter eftersom resurserna prioriterats om till snöröjning och halkbekämpning. I genomsnitt brukar vi slyröja kvadratmeter park- och naturmark per år men p.g.a. ovan nämnda omprioriteringar bedömer vi att vi kommer att ha genomfört slyröjning av kvadratmeter naturmark vid årets slut. Även för kommande parkskötsel måste vi prioritera om insatser för att finansiera merkostnader inom vinterväghållningen. Nämndens indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål Period Andel slyröjd park- och naturmark 2,5 % 2010 Antalet genomförda trygghetsvandringar

15 SID 15 (46) KF:s INRIKTNINGSMÅL 2: 2. Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras Brommas verksamheter har i många brukarundersökningar fått gott betyg. Förvaltningen strävar efter att ständigt förbättra värdet för brukarna i de tjänster vi producerar. Nämnden bidrar fortsatt till måluppfyllelse genom att i planering och uppföljning flytta fokus från strukturer och processer till de resultat och effekter som skapas för brukare och medborgare s.k. resultatbaserad styrning. Inom individ och familjeomsorgen har förhållningssättet upplevts positivt. Inom beställarenheterna för äldreomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättning kommer ett införande att påbörjas under året. Arbetet med att utveckla användandet av evidens- och kunskapsbaserade metoder fortsätter. Socialstyrelsen har beviljat en förlängning av prövo- och implementeringstiden av utrednings- och dokumentationsprogrammet BBIC (Barnets behov i centrum) fram till juni Utvecklingsområden finns dock fortfarande när det gäller dokumentationsarbetet, bland annat gällande genomförandeplaner inom den socialpsykiatriska verksamheten och användandet av bedömnings- och uppföljningsmetoden Addiction Severity Index (ASI) inom missbruks- och beroendevården. För att minska behoven av institutionsplaceringar pågår arbetet med att utveckla öppenvårdsinsatser och hemmaplanslösningar för barn, unga och vuxna i oförminskad omfattning. Under årets första månader har flera placeringar gjorts av både barn och vuxna på institutioner. För de brukare där det föreligger ett omfattande vård- och/eller skyddsbehov finns svårigheter att hitta lämpliga lösningar på hemmaplan och i öppenvård. Verksamhetsområde Stöd och service till funktionshindrade har infört utredningsoch bedömningsinstrumentet DUR/FH inom Enheten för biståndshandläggning. Utbildning i hur barnperspektivet ska säkerställas har genomförts. Valfrihet har införts fullt ut den 1 januari KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.2 Stockholms förskolor och skolor ska ge alla ökad kunskap och utveckling i en trygg miljö Brommas förskolor formulerar mål och åtaganden utifrån sitt primära styrdokument, Läroplan för förskolan, som i sitt innehåll samstämmer med KF:s mål om ökad kunskap och utveckling i trygg miljö. Dessa åtaganden utgör grunden för det dagliga och långsiktiga arbetet i förskolan. Mål och åtaganden följs upp och analyseras dels i kvalitetsredovisningen för läsåret 09/10 och dels i årsredovisningen för 2010.

16 SID 16 (46) KF:s indikatorer Andel barngrupper (1-3 år) med fler än 14 barn Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period 45 % 15 % 10 % minska Tertial Kommentar: För att klara förskolegarantin har vi utökat barngrupperna med fler barn än 14. Vår bedömning är att vi även under hösten kommer att ha grupper med fler barn än årsmålet 10 %. Andel barngrupper (4-5 år) med fler än 18 barn 54,29 % 40 % 30 % minska Tertial Kommentar: För att klara förskolegarantin har vi utökat barngrupperna med fler barn än 18. Vår bedömning är att vi även under hösten kommer att ha grupper med fler barn än årsmålet 30 %. Andel enheter som genomför systematiskt barnsäkerhetsarbete 100 % 100 % 2010 Kommentar: Samtliga enheter har rapporterat in att det påbörjat vårens systematiska barnsäkerhetsarbete Andel förskollärare av antal anställda Uppfylls delvis 48 % 50 % 46% 2010 Kommentar: Svårigheten att rekrytera utbildade förskollärare förklarar att vi inte uppnår årsmålet. Andel nöjda föräldrar i förskoleundersökningen avseende trygg och säker miljö Kommentar: Årets brukarundersökning är ännu ej genomförd. Andel nöjda föräldrar i förskoleundersökningen avseende utveckling och lärande Kommentar: Årets brukarundersökning är ännu ej genomförd. 85 % öka % öka 2010 Antal barn som inte barnomsorgsgarantin uppfyllts för under året 0 st 0 st 0 st 0 st Apr 2010

17 SID 17 (46) KF:s indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period Resultatet av enheternas självvärdering avseende utveckling och lärande inom förskola 3 3, KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Förskolan ska utveckla kvalitetsmått och metoder för utvärdering som relaterar till förskolans mål och uppdrag Stadsdelsnämnderna ska erbjuda förskolans personal kompetensutveckling och erbjuda medarbetarna pedagogisk grund- eller vidareutbildning till barnskötare eller förskollärare Stadsdelsnämnderna ska samverka med det lokala föreningslivet och andra aktörer för att erbjuda en mångfald av verksamheter för barn och unga NÄMNDMÅL: Barnen i förskolan har självtillit, social kompetens och känner ansvar NÄMNDMÅL: Barnen i förskolan utvecklar alla sina språk och kommunikationsförmågor NÄMNDMÅL: Barnen i förskolan är delaktiga och påverkar sin vardag NÄMNDMÅL: Barnens övergång från förskola till skola är trygg och välplanerad

18 SID 18 (46) Arbetet med att upprätta en överenskommelse mellan utbildningsförvaltningen och stadsdelsförvaltningen om hur samverkan vid förskolebarnens övergång till de kommunala skolornas förskoleklass ska ske har slutförts. Samverkansöverenskommelsen godkändes av Bromma stadsdelsnämnd vid sammanträdet den 25 februari. NÄMNDMÅL: Föräldrar och personal i förskolan har ett gott samarbete Förvaltningen bjöd i februari in representanter från samtliga tolv förskoleenheter till ett övergripande förskoleråd. Såväl verksamhetsplanen för 2010, som resultatet från föräldraenkäten, verksamhetens förutsättningar och viktigare förändringar diskuterades. KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.3 Kvaliteten inom stadens omsorgsverksamheter ska öka - trygghet, värdighet och valfrihet ska prägla hela omsorgen Uppfylls delvis Inom verksamhetsområde Individ, familj och fritid utvecklas arbetet med att använda kunskapsbaserade utrednings- och dokumentationsprogram, för att säkerställa en god kvalitet i utrednings- och dokumentationsförfarandet och den enskildes delaktighet. Arbetet med resultatbaserad styrning utvecklas också. En första mätning av effekter av beviljade insatser görs under våren och kommer att redovisas i tertialrapport 2. Under årets första månader har verksamhetsområdet behövt göra flera omhändertaganden med placering på institutioner, för såväl barn som vuxna, där öppenvårdsalternativ inte varit möjliga. Arbetet med att vidareutveckla och skriva genomförandeplaner inom socialpsykiatrin fortgår. Inom verksamhetsområde Stöd och service till personer med funktionsnedsättning finns en valfrihet i vem som ska utföra insatsen. En informationsbroschyr riktad till medborgarna om verksamhetsområdet tas fram. Verksamhetsområdet arbetar med ett tydligt brukarfokus där delaktighet, självständighet och självbestämmande utifrån brukarens förutsättning är viktiga ledord i bemötandet och i det dagliga arbetet. Prognos: Verksamhetsområde Äldreomsorg kännetecknas av god kvalitet, trygghet, värdighet och valfrihet. De senaste brukarundersökningarna som staden genomfört på vård- och omsorgsboenden och hemtjänst visar ett mycket bra resultat för Brommas äldreomsorg, inom flera områden är de boende i Bromma nöjdast i Stockholm. I det pågående utvecklingsarbetet tas resultatet av brukarundersökningarna till vara och genom att fokusera på de äldres behov samt resultat och effekter av utförda insatser bidrar nämnden till måluppfyllelsen. Prognos:.

19 SID 19 (46) KF:s indikatorer Andel barn och unga i biståndsbedömd öppenvård (IoF) Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period 67,13 % 70 % 70 % 65 % Tertial Kommentar: Stora satsningar har gjorts på att utforma och erbjuda kvalitativt god öppenvård, som alternativ till slutenvård. Detta bl.a. för att kunna erbjuda mesta möjliga stöd utan stora intrång i barnens och familjens livssituation, men även ur kostnadseffektivitetssynpunkt. Vid uträkningen av antal biståndsbedömda öppenvårdsinsatser är följande insatser inräknade; kontaktfamilj/kontaktperson, insatser i egen regi och externa biståndsinsatser. I uträkningen ingår ej öppenvårdsinsatser som erbjuds i förebyggande syfte, såsom föräldra-komet. Andel genomförandeplaner för biståndsbedömda insatser inom IoF, socialpsykiatri 57,52 % 70 % 80 % Tertial Kommentar: Sammanlagt 306 beslut om insatser som genererar en genomförandeplan har fattats under tertial 1. Det är insatser om boendestöd, sysselsättning + cirklar, boenden i olika former, i hela staden. Andel vuxna i biståndsbedömd öppenvård (IoF) 64,1 % 75 % 80 % 55 % Tertial Kommentar: Under årets första fyra månader har ett flertal placeringar gjorts på institutioner, bl.a. har 4 placeringar enligt LVM gjorts. Metoder för att arbeta långsiktigt med personer med långvarigt missbruk på hemmaplan behöver utvecklas. I siffran har inräknats upphandlad öppenvård, sysselsättning/cirklar på Västerorts Aktivitets Center (VAC), boendestöd och Arbetslust. Antalet pågående insatser vid T1 har räknats. Brukarnas nöjdhet med bemötande från biståndshandläggare och socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen 85 % 2010

20 SID 20 (46) KF:s indikatorer Antal nytillkomna omsorgslägenheter för vuxna inom staden (stöd och service till personer med funktionsnedsättning) Uppfylls delvis Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period 5 st 100 st 2010 Kommentar: I januari startade Beckomberga gruppbostad med fem lägenheter. Blackebergs gruppbostad med tre boende avvecklades i samband med att Beckomberga gruppbostad startade och de tre boende i Blackebergs gruppbostad flyttade till Beckomberga gruppbostad. Antal nytillkomna lägenheter är således två. Brukarnas nöjdhet med bemötande från biståndshandläggare inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning 85 % 2010 Nöjda brukare - Daglig verksamhet (stöd och service till personer med funktionsnedsättning) 90 % 90 % 2010 Kommentar: Stadsledningskontoret kommer att genomföra en brukarundersökning riktad till brukare i stadens alla dagliga verksamheter. Nöjda brukare - Korttidsboende (stöd och service till personer med funktionsnedsättning) 90 % 91 % 2010 Kommentar: Stadsledningskontoret kommer att genomföra en brukarundersökning riktad till brukare inom stadens alla korttidshem.

21 SID 21 (46) KF:s indikatorer Nöjda brukare - LSSboende, vuxna och barn (Stöd och service till personer med funktionsnedsättning) Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period 90 % 86 % 2010 Kommentar: Stadsledningskontoret kommer att genomföra en brukarundersökning riktad till brukare inom stadens alla boenden enligt LSS. Andel anhöriga som är nöjda med hur anhörigstödet fungerar 73 % 72 % 2010 Andel omsorgspersonal med grundutbildning (äldreomsorg) 88 % 87 % 2010 Kommentar: Genom fortsatta utbildningsinsatser samt krav på adekvat utbildning (minst grundutbildning/ vårdbiträdesutbildning) för anställning på fasta tjänster räknar förvaltningen med att kunna behålla och utveckla kompetensen inom äldreomsorgen. Andelen nöjda omsorgstagare - hemtjänst i ordinärt boende (äldreomsorg) Andelen nöjda omsorgstagare - Vård- och omsorgsboende 81 % 82 % % 82 % 2010

22 SID 22 (46) KF:s indikatorer Brukarnas nöjdhet med bemötande från biståndshandläggare inom äldreomsorgen Periodens utfall Prognos helår Årsmål KF:s årsmål Period 85 % 2010 Kommentar: Äldreomsorgens beställarenhet och stadsdelens anhörigkonsulent har startat en arbetsgrupp för att utveckla bemötandet av de demenssjuka och deras anhöriga. Omsorgstagarnas upplevelse av trygghet - hemtjänst i ordinärt boende Omsorgstagarnas upplevelse av trygghet - Vård och omsorgsboende Upplevelsen av maten och måltidssituationen i vård- och omsorgsboenden Upplevelsen av maten och måltidssituationen inom hemtjänsten i ordinärt boende (äldreomsorg) 80 % 80 % % 88 % % 73 % % 73 % 2010 KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Bidra till ökad samverkan mellan socialtjänst, skola och föräldrar samt med polis och föreningar

23 SID 23 (46) KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Stadsdelsnämnderna och utbildningsnämnden ska utifrån stadens samverkansavtal med Stockholms läns landsting utforma mål och indikatorer för ungdomsmottagningarnas verksamhet Stadsdelsnämnderna ska samverka i planering och utbyggnad av olika boendeformer för personer med psykiska funktionsnedsättningar Upprätta lokala samverkansöverenskommelser mellan stadsdelsnämnden, utbildningsnämnden, landstinget och polisen med målet att skapa hållbara strukturer för samverkan kring barn och ungdomar avseende förebyggande insatser. Kommentar: Lokala samverkansöverenskommelser är upprättade. Utveckla och prioritera det drogpreventiva arbetet bland barn och ungdomar Under 2010 ska användandet av DUR påbörjas. Senast vid utgången av 2011 ska alla stadsdelsnämnder göra utredningar enligt DUR/FH Kommentar: Utbildning i DUR/FH har genomförts. Biståndshandläggarna har börjat använda DUR/FH i utredning och bedömning.. Utbyggnad och utveckling av variation i utbudet av boenden enligt LSS ska fortgå och intensifieras Kommentar: Nämnden har förprojekterat för två gruppbostäder. Inriktningen blir efter det behov som finns i staden. En förfrågan görs i andra stadsdelar om framtida behov. Det ska finnas öppna dagverksamheter för äldre i samtliga stadsdelsnämnder Kommentar: I februari utökades Friskvårdscentret med "Träffen". Träffen är en öppen, social träffpunkt och resultatet av en omstrukturering av en biståndsbedömd social dagverksamhet. I och med att verksamheten nu är en öppen verksamhet kommer den fler äldre tillgodo.

24 SID 24 (46) KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Genomföra insatser för att förbättra matkvaliteten och måltidsupplevelsen Genomföra kompetensutvecklingsinsatser, särskilt inom demensområdet Hemtjänstpersonal ska erbjudas handledning Informera om möjligheter att välja utförare och boende Personer över 75 år ska erbjudas förebyggande hembesök Kommentar: Ingår i TGS projektet. Målsättningen har varit att skapa en arbetsmetod för Förebyggande hembesök. Metoden har utformats för att den på sikt skall kunna bli en del av biståndshandläggarens arbete och implementeras i verksamheten. Avsikten är att pensionärer i Bromma skall få en ökad känsla av trygghet och sammanhang. Under 2010 erbjuder förvaltningen både förebyggande hembesök och informationsmöten till större grupper. Ett större informationsmöte har hållits under våren. Äldredagen innehöll både föreläsningar och informationsbord. Där deltog de flesta av de frivillig-organisationer och pensionärsföreningar som verkar i Bromma och som riktar sin verksamhet mot äldre. Från Bromma stadsdelsförvaltning medverkade förutom anhörigkonsulenten, rehabenheten med information om hjälpmedel, Bromma friskvårdscenter, syn- och hörselinstruktören, vaktmästarservice och biståndshandläggare. Man kunde lyssna på föreläsningar av polis och brandförsvar som informerade om säkerhetsfrågor, dietist som informerade om kosten och biståndshandläggare som informerade om stöd och hjälpinsatser. Samtliga omsorgstagare ska ha en genomförandeplan där sociala aktiviteter ingår Stadsdelsnämnderna ska arbeta aktivt med sin aktivitetsplan och stödja och uppmuntra personal som vill ta över verksamhet under affärsmässiga former Stadsdelsnämnderna ska erbjuda dagsutflykter till äldre Stadsdelsnämnderna ska öka graden av utevistelse i vård- och omsorgsboenden

25 SID 25 (46) KF:s aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Utveckla kunskaper i svenska hos vård- och omsorgspersonalen med svenska som andraspråk Kommentar: Tranebergs äldreboende deltar i ett utvecklingsprojekt, SPRÅKSAM, tillsammans med Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ett antal kommuner runt om i Stockholmsområdet. Medel har beviljats från Europeiska Socialfonden för att driva detta projekt för språkutveckling på arbetsplatser inom vård och omsorg. Utveckling och behovsanpassning av vårdoch omsorgsboenden ska fortgå Vård- och omsorgsboenden ska ha en plan för sociala aktiviteter Vård- och omsorgspersonal erbjuds grundutbildning Äldre personer ska ha möjlighet att få hjälp av vaktmästarservice NÄMNDMÅL: Barn, unga och vuxna i riskzon för socialt utsatta situationer upptäcks tidigt För att på sikt kunna mäta det förebyggande arbetet formulerar verksamhetsområde Individ, familj och fritid i T2 nya indikatorer. Detta för att mäta antal kontakter som tas med förvaltningen innan anmälan görs om barn som far illa. Barn och ungdomar som begått lindriga brott kallas tillsammans med sina föräldrar till samtal med fältassistenter, s.k. konsekvensamtal. Indikatorer formuleras också för antal konsekvenssamtal. Nämndens indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål Period Andel barn som bor i förstärkta familjehem i relation till institutionsplaceringar 9,09 % 15 % 50 % Tertial Kommentar: Från och med hösten 2010 rekryteras en person som kommer att bl.a. ha ansvar för att rekrytera förstärkta familjehem. Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse

26 SID 26 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Fältförlagda socialsekreterare har konsekvenssamtal med ungdomar under 15 år Internkontroll - Uppföljning och analys av karaktär på anmälningar gällande barn och unga Kompetensutveckling gällande våld i nära relationer NÄMNDMÅL: Barnperspektivet genomsyrar alla utredningar och insatser som rör barn med funktionsnedsättning Biståndshandläggarna har på planeringsdagar gått igenom utrednings- och bedömningsinstrumentet DUR/FH och har beslutat hur barnperspektivet ska tydliggöras i utredningarna. Genom att komplettera med frågor rörande barnets önskemål och åsikter i utredningsinstrumentet kan handläggarna säkerställa barnperspektivet. Biståndshandläggarna ska organiseras så att det finns specialiserade barn- och ungdomshandläggare. I genomförandeplanen ska målformuleringen så långt det är möjligt vara utifrån barnets önskemål och åsikter samt ålder och mognad. Nämndens indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål Period Andel utredningar där barnperspektivet beaktats 75 % 2010 Kommentar: Enheten för biståndshandläggning har infört utrednings- och bedömningsmaterialet DUR/FH och kompletterat materialet med frågor för att få med barnets perspektiv. Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Ta fram rutiner för att säkerställa barnperspektivet i utredningar Utbilda handläggare i DUR Utbilda handläggare i hur barnperspektivet kan tydliggöras i utredningar inom stöd och service för individer med funktionsnedsättning

27 SID 27 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Utbilda nyckelpersoner inom verksamheter för barn och unga i hur barnperspektivet kan tydliggöras i genomförandeplaner NÄMNDMÅL: De demenssjuka och deras anhöriga blir värdigt bemötta och är trygga med äldreomsorgens insatser. Brommas äldreomsorg har mycket hög kompetens inom demensområdet. Efter vårterminens slut kommer vi att ha 15 utbildade Silviasjuksköterskor och 34 utbildade Silviasystrar ute i våra verksamheter. Utöver dessa har vi ytterligare 23 som går utbildning och är klara Silviasystrar sommaren Silviasystrarnas och Silviasjuksköterskornas kunskaper tas tillvara i olika sammanhang, i det dagliga arbetet, i internutbildningar och studiecirklar, vilket skapar värden för de äldre, deras anhöriga och medarbetare. Ett gemensamt koncept för demensvården i Brommas äldreomsorg kommer att tas fram utifrån de Nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom (Socialstyrelsen). Riktlinjerna stöder utvecklingen av vården och omsorgens kvalitet och stärker de demenssjukas möjligheter att få en trygg och god vård och omsorg. Detta gäller även stödet till anhöriga. Nämndens indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål Period De demenssjukas och deras anhörigas nöjdhet med bemötandet från personalen 87 % 2010 De demenssjukas och deras anhörigas upplevelse av trygghet 82 % 2010 Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Effektivisera och säkerställ läkemedelshanteringen Erbjud personal som arbetar med demenssjuka handledning

28 SID 28 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Fortsatt kompetenshöjning inom demensområdet Kommentar: En fortsatt kompetenshöjning sker inom demensområdet. Efter vårterminens slut kommer vi att ha 15 utbildade Silviasjuksköterskor och 34 utbildade Silviasystrar ute i våra verksamheter. Utöver dessa har vi ytterligare 23 som går utbildning och är klara Silviasystrar sommaren Silviasystrarna och Silviasjuksköterskorna för sina kunskaper vidare till sina medarbetare både i det dagliga arbetet och i internutbildningar och studiecirklar. Fortsatt utveckling av demensvården inom TGS projektet Avvikelse Kommentar: Istället för att anställa en demenssjuksköterska halvtid i TGS projektet (Trygga Goda Sammanhang) kommer förvaltningen att ta tillvara den stora kompetens inom demensområdet som finns i Brommas äldreomsorg. Projektledaren för TGS projektet och verksamhetsområdeschefen kommer tillsammans med berörda enhetschefer och stadsdelens Silviasjuksköterskor och Silviasystrar att utveckla stadsdelens demensvård utifrån de Nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 (Socialstyrelsen). Utvecklingen av demensteamen och översynen av det interna samarbetet mellan de olika yrkesprofessionerna fortsätter som planerat. Införa fokusgrupper för uppföljning av de demenssjukas och deras anhörigas upplevelse av trygghet och bemötande Utveckla anhörigstödet inom demensområdet Kommentar: Efter att anhörigkonsulenten gjort en kartläggning av anhörigvårdares behov och önskemål, dels genom en enkät till kända anhörigvårdare dels genom att bjuda in till anhöriggrupper, har nu en utveckling av former för stöd och vägledning påbörjats utifrån de behov och önskemål som anhöriga uttryckt. NÄMNDMÅL: Inom äldreomsorgen, stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt individ och familjeomsorgen är brukarna delaktiga i planeringen av sina insatser och kan påverka hur de utförs Uppfylls delvis Inom verksamhetsområde Individ, familj och fritid säkerställer införandet av kunskapsbaserade utrednings- och dokumentationsprogram att den enskilde är delaktig i planeringen. Det vid årsskiftet införda valfrihetssystemet inom omsorgen om personer med psykisk funktionsnedsättning innebär att den enskilde brukarens möjlighet att välja var den vill ha sin insats utförd, ökat.

29 SID 29 (46) Framförallt gäller det inom sysselsättningsverksamheterna. Behov finns av att vidareutveckla användandet av utrednings- och dokumentationsprogrammen, framförallt inom beroendevården. Inom verksamhetsområde Stöd och service till personer med funktionsnedsättning är brukaren delaktig i planering av sina insatser genom delaktighet i utredning och valfrihet i vem som ska utföra insatsen. I genomförandeplanen är brukaren delaktig genom att utföraren tillsammans med brukaren skriver planen. Prognos: Inom verksamhetsområde Äldreomsorg är det den äldres upplevelse och önskemål som är vägledande vid utformningen av den omsorg och service som ges. Genom att den äldre är delaktig i utformningen av genomförandeplan, omvårdnadsplan och att det finns ett utvecklat kontaktmannaskap skapas inflytande och den äldre känner sig trygg. Prognos:. Nämndens indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål Period Andel omsorgstagare inom äldreomsorgen som upplever att de är delaktiga 65 % 2010 Andel av utredningar inom IoF, F socialpsykiatri, där metoden DUR används 85,19 % 75 % 75 % Tertial Andel av utredningar inom IoF, F verksamhet för personer med missbruksproblematik, där ASI används som utredningsmodell 33,33 % 75 % 85 % Tertial Kommentar: ASI ska göras i alla utredningar förutom kvinnofridsärenden och körkortsutredningar. Användandet av ASI i utredningar och uppföljningar behöver utvecklas. En plan är utarbetad för hur arbetet med ASI ska utvecklas i förvaltningen. Andel genomförandeplaner där individens delaktighet är beskriven 100 % 2010 Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Internkontroll - Utbildning av personal samt utveckling av supporten gällande paraplyet

30 SID 30 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Planering och uppföljning av individuella sociala aktiviteter inom äldreomsorgen. Skapa brukarråd inom äldreomsorgens verksamheter. Systematisk och fortlöpande uppföljning av insatsernas genomförande och kvalitet inom äldreomsorgen. Kommentar: Beställarenheten gör uppföljning kort tid efter det att den äldre skrivits ut från sjukhus. Detta görs för att säkerställa att den äldre är delaktig i planeringen och att insatserna motsvarar behovet. Ta fram lättläst informationsmaterial om verksamheten inom stöd och service till individer med funktionsnedsättning Ta fram rutiner för överlämnandet mellan beställare och utförare inom stöd och service för individer med funktionsnedsättning Kommentar: Enheten för biståndsbedömning har tagit fram rutin för överlämnande vid verkställighet av beslut. Utveckling av KLICK - Aktuell Lägesrapport från Rehabenheten inom äldreomsorgen. Kommentar: KLICK syftar till att genom bl.a. fotografiska bilder förbättra informationen från arbetsterapeuter och sjukgymnaster till omvårdnadspersonal. I projektet arbetar man nu med att utforma ett system/en metod för informationsöverföring mellan rehabpersonal och omvårdnadspersonal som ska användas inom hela äldreomsorgen i Bromma. Utveckling av dokumentation, genomförandeplaner, omvårdnadsplaner och kontaktmannaskap inom äldreomsorgen. Kommentar: En fortsatt utveckling av den sociala dokumentationen pågår. Äldreomsorgens dokumentationssamordnare utgör ett stort stöd till enheterna i detta arbete. En intern granskning av dokumentationen har gjorts under mars månad och en ny intern granskning kommer att ske under oktober månad. Vad som framkommit vid granskningen är att kvaliteten på dokumentationen, i genomförandeplaner och i den löpande dokumentationen, har utvecklats och förbättrats. Den äldres vardag är bättre dokumenterad och insatserna beskrivs på ett mer användbart sätt. Det har däremot inte skett någon ökning i andelen godkända genomförandeplaner.

31 SID 31 (46) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse Utveckling av metoder för biståndsbedömning inom äldreomsorgen. Kommentar: Metodutveckling gällande rättsäker och likvärdig biståndshandläggning har påbörjats. Metodutvecklingen leds av en jurist och är obligatorisk för samtliga biståndshandläggare. Metodutvecklingen omfattar totalt 20 timmar per biståndshandläggare och planeras pågå under mars-maj Borådet fungerar som en arbetsmetod för att de äldre får en likvärdig bedömning av sin ansökan till särskilt boende i form av vård- och omsorgsboende och servicehus. Borådet har även utvecklats och fungerar nu även som ett möjligt forum för övriga ärendedragningar. Utveckling av vårdplanering (utskrivningsplanering) inom äldreomsorgen. Vägledande samspel - utbildning för hemtjänstpersonal inom äldreomsorgen. NÄMNDMÅL: Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att vara självständiga i sin vardag En metoddag genomförs den 28 maj med temat ett självständigt liv. Syftet med metoddagen är att förtydliga arbetssätt och metoder så att målet uppnås. I genomförandeplanen har brukaren genom sina delmål möjlighet att uppnå självständighet, utifrån sina förutsättningar, i sin vardag. Nämndens indikatorer Periodens utfall Prognos helår Årsmål Period Andel individer med aktuell genomförandeplan 100 % 2010 Andel individer med genomförandeplan där det framgår hur individens resurser ska tillvaratas 60 % 2010 Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Avvikelse

ILS 2010: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Hägersten - Liljeholmen)

ILS 2010: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Hägersten - Liljeholmen) ILS 2010: Risk & Väsentlighet er - 2010 Verksamhetsområde Arbetsmarknadsåtgärder Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha (alla 1 400 st 57 st Att

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS AV KF:S INDIKATORER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7)

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS AV KF:S INDIKATORER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7) RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 - OCH VÄSENTLIGSANALYS AV KF:S ER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7) VERKSAMS- Arbetsmarknadsåtgärder Andel praktikplatser som kan tillhandahållas för

Läs mer

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd)

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd) Arbetsmarknadsåtgärder Effektivitet Ekonomi Ekonomiskt bistånd Förskoleverksamhet ILS 2013: Risk & er - 2013 Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha

Läs mer

ILS 2010: Risk & Väsentlighet Indikatorer 2010 Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

ILS 2010: Risk & Väsentlighet Indikatorer 2010 Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden ILS 2010: Risk & Väsentlighet er 2010 Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Arbetsmarknadsåtgärder Andel aspiranter som har avslutats exklusive återremitterade, tre månader efter inskrivning

Läs mer

Årsmål - komplettering till verksamhetsplan och budget 2008 för utbildningsnämnden

Årsmål - komplettering till verksamhetsplan och budget 2008 för utbildningsnämnden UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN DNR 07-102/2568:1 SID 1 (8) 2007-12-10 Handläggare: Ingrid Olsson Telefon: 08-508 33810 Till Utbildningsnämnden 2007-12-13 Årsmål - komplettering till verksamhetsplan och budget

Läs mer

Intern kontrollplan för år 2010

Intern kontrollplan för år 2010 S RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH EKONOMIAVDELNINGEN BILAGA 2 SID 1 (13) Intern kontrollplan för år 2010 Inledning Bakgrund och syfte Den interna kontrollen regleras i kommunallagen. Enligt

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Enheten för biståndsbedömning

Verksamhetsberättelse 2012 Enheten för biståndsbedömning ÖSTERMALMS STADSDELSNÄMND ENHETEN FÖR BISTÅNDSBEDÖMNING TJÄNSTEUTLÅTANE DNR 2013-50-1.2.1. SID 1 (13) 2013-01-29 Handläggare: Birgitta Charlez Telefon:08 508 10 652 Till Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

ILS 2011: ILS Bolag (Stockholm Business Region)

ILS 2011: ILS Bolag (Stockholm Business Region) ILS 2011: ILS Bolag - 2011 inriktningsmål 1. Stockholm ska vara en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök mål för 1.1 Företag ska välja etableringar i Stockholm

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Arbetsmarknadsenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Förslag till beslut

Läs mer

Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009

Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009 ÖSTERMALM HEMTJÄNST KARLAPLAN Handläggare: Cecilia Näslund Telefon: 08 508 10 576 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-946-100 1 (11) 2008-12-05 Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009 Inledning Karlaplans hemtjänst

Läs mer

Rapport till nämnd. KF:s mål Nämndens mål Vad ska följas upp Arbetssätt. Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök

Rapport till nämnd. KF:s mål Nämndens mål Vad ska följas upp Arbetssätt. Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök Ekonomiskt bistånd Alla som idag är socialbidragsberoende på grund av arbetsbrist ska garanteras insats inom fem dagar Arbetsmarknadsåtgärder

Läs mer

Förändring av kommunfullmäktigs indikatorer, målvärden med mera

Förändring av kommunfullmäktigs indikatorer, målvärden med mera Bilaga 3 Förändring av kommunfullmäktigs indikatorer, målvärden med mera Kommunfullmäktiges indikatorer fastställdes i budget för. Stadsledningskontoret har för avsikt att i tertialrapport 2 föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Rio servicehus

Verksamhetsberättelse 2010 Rio servicehus ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING RIO SERVICEHUS TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-57-1.2.1. SID 1 (12) 2011-02-01 Handläggare: Linnéa Gustafsson Telefon: 08-508 42 250 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2 KUNGSHOLMENS STADSDELSNÄMND GRUPPBOSTÄDER 2 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-521-2012 SID 1 (9) 2013-02-13 Handläggare: Mathias Englund Telefon:08-508 08 549 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

Tertialrapport 2 år 2011

Tertialrapport 2 år 2011 RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Klas Robinson (måluppföljningen) Sara Hallström (ekonomiavsnittet) Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.1.- 490-2011 SID 1 (8) 2011-09-20

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Socialpsykiatriska utförarenheten. Verksamhetsberättelse VB Förslag till beslut

Socialpsykiatriska utförarenheten. Verksamhetsberättelse VB Förslag till beslut Socialpsykiatriska utförarenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Socialpsykiatriska utförarenheten Socialpsykiatriska utförarenheten Verksamhetsberättelse

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Risk och Väsentligher, Indikatorer Bilaga 2

Risk och Väsentligher, Indikatorer Bilaga 2 Risk och Väsentligher, Indikatorer Bilaga 2 Verksamhetsomr åde Arbetsmarknadså tgärder Indikator KF:s årsmål Årsmål Risk Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm

Läs mer

Verksamhetsplan Bo Bergman

Verksamhetsplan Bo Bergman ÖSTERMALM BO BERGMAN Handläggare: Nina Grönblad Telefon: 08/ 508 10 647 Till Östermalms stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-913-100 1 (11) 2009-12-09 Verksamhetsplan Bo Bergman Inledning VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3 ÅRSREDOVISNING INTERNKONTROLL 2009 SID 1 (11) 2010-01-21 ÅRSREDOVISNING INTERNKONTROLL 2009 Bakgrund I nämndens interna kontrollsystem och internkontrollplan beskrivs

Läs mer

Bilaga Tertialrapport 2 Södermalms stadsdelsnämnd Kommentarer till de mål nämnden prognostiserar ska uppfyllas helt

Bilaga Tertialrapport 2 Södermalms stadsdelsnämnd Kommentarer till de mål nämnden prognostiserar ska uppfyllas helt Bilaga Tertialrapport 2 Södermalms stadsdelsnämnd Kommentarer till de mål nämnden prognostiserar ska uppfyllas helt SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND 1 Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2017

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2017 Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Dnr:1.2.1.27- Sida 1 (7) -03-09 Handläggare Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 506 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

TERTIALRAPPORT 1/2011

TERTIALRAPPORT 1/2011 Södermalm följer upp SÖDERMALM ETT STOCKHOLM DÄR ALLA KAN VÄXA TERTIALRAPPORT 1/ SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING /sodermalm SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 343--1.2.1. SID 1 (50) Handläggare:

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Gärdets förskolor

Verksamhetsberättelse 2010 Gärdets förskolor ÖSTERMALM GÄRDETS FÖRSKOLOR Handläggare: Chatarina Örner TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-57- 1.2.1. SID 1 (17) 2011-01- 27 Verksamhetsberättelse Gärdets förskolor Sammanfattande analys Den sammanfattande analysen

Läs mer

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Ida Öhman Pils Telefon: 08-508 09 560 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2014

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.10 2014 Sida 1 (6) 2014-01-03 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Plan för uppföljning

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Hemtjänst Östermalm

Verksamhetsberättelse 2010 Hemtjänst Östermalm ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING HEMTJÄNST ÖSTERMALM TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-57-1.2.1. SID 1 (14) 2011-02-01 Handläggare: Cecilia Näslund Telefon: 08-508 10 576 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010

Verksamhetsberättelse 2010 SDN BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 6-11-1.2.1. SID 1 (85) Handläggare: Per Edorson Till Bromma stadsdelsnämnd 2011-01-28 SDN 2011-02-17 Verksamhetsberättelse 2010 Förslag till beslut

Läs mer

Plan för uppföljning inom omsorgen av funktionsnedsättning 2017

Plan för uppföljning inom omsorgen av funktionsnedsättning 2017 Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-03-09 Handläggare Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 506 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2017-03-30

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Kungsholmens dagliga verksamheter Tjänsteutlåtande Dnr: 1.1-541-2013 Sid 1 (9) 2014-01-15 Handläggare: Vanja Schwamberg Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens dagliga verksamheter Kungsholmens dagliga

Läs mer

Verksamhetsplan Fruängens yrkesgrupp 2010

Verksamhetsplan Fruängens yrkesgrupp 2010 HÄGERSTEN - LILJEHOLMEN FRUÄNGENS YRKESGRUPP TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 276-09-100 SID 1 (11) 2009-12-21 Verksamhetsplan Fruängens yrkesgrupp 2010 Inledning VERKSAMHETIDÉ: att erbjuda ett arbete på Fruängens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Barns delaktighet och rätt att komma till tals i handläggning av LSS-insatser. Funktionshinderinspektörernas granskning 2017

Barns delaktighet och rätt att komma till tals i handläggning av LSS-insatser. Funktionshinderinspektörernas granskning 2017 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 0850822310 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Barns delaktighet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Dagverksamheterna östermalm

Verksamhetsberättelse 2012 Dagverksamheterna östermalm ÖSTERMALMS STADSDELSNÄMND BO BERGMAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2013-50-1.2.1. SID 1 (9) 2013-01-29 Handläggare: Nina Grönblad Telefon: 08-508 106 33 Till Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse 2012

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan Samhällsplaneringsavdelningen

Verksamhetsplan Samhällsplaneringsavdelningen HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSNÄMND SAMHÄLLSPLANERINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 476-2010-1.1. SID 1 (8) 2010-12-17 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten- Liljeholmens

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsplan 2018 i korthet Östermalms stadsdelsnämnd Fakta Östermalms stadsdelsområde Ett av de geografiskt största stadsdelsområdena Cirka 74 000 invånare - prognos för 2021, drygt 80 000 Cirka 51,5

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Planering ILS 2009: Internkontrollplan (Utbildningsnämnden) BILAGA 19 Sidan 1 av 14. minst miljöpåverkande

Planering ILS 2009: Internkontrollplan (Utbildningsnämnden) BILAGA 19 Sidan 1 av 14. minst miljöpåverkande Sidan 1 av 14 Planering ILS : Internkontrollplan - Nämndens väsentliga processer Risk Kontrollmoment Ansvarig Frekvens Förbättringsåtgärder (aktiviteter) Andel av stadens fordon som använder dubbade däck

Läs mer

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Månadsrapport för februari Handläggare: Helena Nilsson Telefon:

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Månadsrapport för februari Handläggare: Helena Nilsson Telefon: ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN Handläggare: Helena Nilsson Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR SID 1 (7) 2012-03-08 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Månadsrapport

Läs mer

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-13 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede- Årtsa- Vantörs stadsdelsnämnd Årsrapport

Läs mer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-01-18 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Linda Lantz Telefon: 08-508 25 611 Till Socialnämnden 2019-02-19

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport mars 2018

Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Avdelningen för ekonomi Sida 1 (7) 2018-04-06 Handläggare: Christian Forsberg 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Månadsrapport november 2015

Månadsrapport november 2015 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-12-08 Handläggare Linda Yacoub 08-50820032 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Månadsrapport november

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (7) 2013-11-12 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-11-19 Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Förslag

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

UPPFÖLJNING INTERNKONTROLLPLAN 2012

UPPFÖLJNING INTERNKONTROLLPLAN 2012 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3:1 SID 1 (5) Nämnden beslöt i verksamhetsplan 2012 att två av kommunfullmäktiges indikatorer och tre av nämndens väsentliga processer ska granskas särskilt under

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Klubb Reimersholmes dagverksamhet Handläggare: Lina Hedlund Telefon: Tjänsteutlåtande Dnr: 1272-2013-1.1. Sid 1 (9) 2014-01-14 Till Klubb Reimersholmes dagverksamhet Klubb Reimersholmes dagverksamhet Verksamhetsplan

Läs mer

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområdet äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 7.281-2015 Sida 1 (6) 2015-07-21 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR Samverkan och samarbete 4 kap 1 Ledningssystemet ska säkerställa att det finns rutiner som tydliggör 1. ansvaret för samarbete internt och externt som gäller den enskildes behov av insatser t.ex. överföring

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Handläggare: Ulrika Klemets, telefon Monica Fredriksson, telefon

Handläggare: Ulrika Klemets, telefon Monica Fredriksson, telefon NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.-474/ SID 1 (47) -09-21 Handläggare: Ulrika Klemets, telefon 508 09 077 Monica Fredriksson, telefon 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Tertialrapport

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport maj 2017

Ekonomisk månadsrapport maj 2017 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Dnr 1.2.1-157/2017 Sida 1 (9) 2017-06-09 Handläggare: Anna Ganning Hallendorff 08 508 18 057 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ekonomisk månadsrapport

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Ä LD RE OM SO RG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 109-11-2.1. SID 1 (7) 2011-03-22 SDN 2011-04-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma

Läs mer

Månadsrapport till nämnden i mars 2018

Månadsrapport till nämnden i mars 2018 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen 2018-03-05 Sida 1 (9) Handläggare Sara Hallström Telefon: 08-508 03088 Till Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Månadsrapport till nämnden i mars 2018

Läs mer

Nytorgets förskolor. stockholm.se

Nytorgets förskolor. stockholm.se Nytorgets förskolor Sid 2 (29) Sid 3 (29) Sid 4 (29) Sid 5 (29) Sid 6 (29) Sid 7 (29). KF:s inriktningsmål: 1. Ett Stockholm som håller samman KF:s mål för verksamhetsområdet: 1.1 Alla barn i Stockholm

Läs mer

Vård-och omsorgsnämnden. Presentation av årsredovisningen 2016

Vård-och omsorgsnämnden. Presentation av årsredovisningen 2016 Vård-och omsorgsnämnden Presentation av årsredovisningen 2016 NÖJDA MEDBORGARE: Nämndens mål: Under år 2016 ska minst 95 % av alla personer som har insatser inom äldreomsorg och LSS göras delaktiga i utformningen

Läs mer

Plan för internkontroll. riskanalys Bilaga 4. Plan för internkontroll med väsentlighets- och. Bromma stadsdelsförvaltning

Plan för internkontroll. riskanalys Bilaga 4. Plan för internkontroll med väsentlighets- och. Bromma stadsdelsförvaltning Plan för intern med väsentlighetsoch riskanalys 2017 Bilaga 4 Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2017 Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Bromma stadsdelsnämnd Dnr: Sid 1 (10) Handläggare Telefon:

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN SID 1 (23) BILAGA 26 2009-11-03 ILS 2010: RISK & VÄSENTLIGHET INDIKATORER - 2010 (UTBILDNINGSNÄMNDEN) Arbetsmarknadsåtgärder Antal praktikplatser

Läs mer

Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen. Handläggare Eva Lena Eirefelt Telefon: Kompetensutveckling

Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen. Handläggare Eva Lena Eirefelt Telefon: Kompetensutveckling Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-10-15 Handläggare Eva Lena Eirefelt Telefon: 08-508 29 315 Till Kommunstyrelsen Kompetensutveckling Stadsledningskontorets

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer

Redovisning av års stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgens innehåll och kvalitet

Redovisning av års stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgens innehåll och kvalitet BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ÄL DREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 155-12-1.2.1. SDN 2012-05-24 SID 1 (7) 2012-04-27 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 508 06

Läs mer

ABCDE. Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2003-10-18 DNR 124-681/03 Handläggare: Gunilla Schedin Hahn Tfn: 08-508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Personlig assistans Verksamhetsplan 2014

Personlig assistans Verksamhetsplan 2014 Personlig assistans Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (9) Handläggare: Tina Udd Telefon: 08-508 08 000 Till Personlig assistans Personlig assistans Verksamhetsplan 2014 Förslag till beslut Personlig assistans

Läs mer

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-30 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-10-28 Framtida Medicinskt

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Dokumentation inom äldreomsorgen redovisning av strategi för hur bristerna i dokumentation ska åtgärdas

Dokumentation inom äldreomsorgen redovisning av strategi för hur bristerna i dokumentation ska åtgärdas ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-04-30 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 207-09-605 SID 1 (5) 2009-04-23 SDN 2009-05-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Hemtjänst för äldre - kvalitet

Läs mer

Verksamhetsplan Sätraängens korttidshem

Verksamhetsplan Sätraängens korttidshem Verksamhetsplan Sätraängens korttidshem 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 3

Läs mer

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsättning Ansökan Sida 1 (5) 2016-01-21 av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Beställarenheten

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 November 2010 DNR 310-159/2010 Rapport 2010 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT 2010-08-31 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer