Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)"

Transkript

1 Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)

2 Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)... 1 FÖRORD Bakgrund varför en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar? Inledning Nya näringar med tillväxtpotential Utvecklingsarbete Definition Nuläge och utmaningar Satsningar på kulturella och kreativa näringar i Skåne fram tills idag Utvecklingsbehov i Skåne Handlingsplan Kartläggning och kunskap Ökad samverkan Inspiration och synliggörande Villkor för kulturellt, konstnärligt och kreativt skapande Bygga kapacitet Innovation och hållbar tillväxt Finansiering (17)

3 FÖRORD Under det senaste decenniet har flera målmedvetna insatser med fokus på att stödja området kulturella och kreativa näringar (KKN) genomförts. Erfarenheterna från flera av dessa satsningar visar på behovet av och potentialen i att näringslivs- och kulturområdet, inte bara samverkar utifrån respektive perspektiv utan också utvecklar gemensamma arbetsformer och synsätt. Möjligheterna i att utveckla mötet mellan den kulturella och kreativa sektorn och näringslivet är betydande - resurser vi inte kan bortse ifrån i tider då hållbar utveckling, arbetstillfällen och ökad attraktionskraft står i fokus. Kulturföretagarna har betydelse för den ekonomiska utvecklingen på flera sätt. Direkt i form av tjänster och produkter som tillhandahålls till medborgare och besökare, indirekt då kultursektorns aktörer med sin kreativa kompentens bidrar till utveckling inom andra samhällssektorer. De flesta företag i sektorn är små, men bidrar trots sin litenhet inte bara till sin egen försörjning utan fyller också på en offentlig skattebas. Att det finns kopplingar mellan subventionerad kultur och ekonomisk framgång är klarlagt, men dessa kopplingar behöver ytterligare utforskas och uppmärksammas. Många mindre aktörer har sin finansiella bas från offentligt finansierade kulturinstitutioner, exempelvis genom olika kortare eller längre projektanställningar, vilket ger en grundtrygghet för att även utveckla egna projekt vid sidan av och i många fall starta nya spännande företag. Subventionerad kultur har betydelse för det kulturella deltagandet där offentligt finansierade kulturskolor och liknande skapar möjlighet till ett brett kulturutövande, vilket i sig skapar förutsättning för att få fram spetsen och de ekonomiska framgångarna. Men hur utnyttjas denna kunskap och hur många gånger ligger denna kunskap till grund för gemensamma utvecklingsinsatser? Kultur- och näringslivspolitik behöver, med ömsesidig respekt för respektive kärnuppdrag, i ökad utsträckning söka ett utvecklat samspel. Därför har Region Skåne genom regionala tillväxtnämnden och kulturnämnden beslutat att gemensamt ta fram denna handlingsplan i tron att kan bli 3. Båda nämnderna satsar idag mycket resurser på att utveckla respektive område. Målsättningen med denna handlingsplan är att de medel som investeras inom varje område ska stärka varandra och skapa hävstångseffekt i det regionala tillväxtarbetet. Pontus Lindberg Yngve Petersson Ordförande regionala tillväxtnämnden Ordförande kulturnämnden 3 (17)

4 1. Bakgrund varför en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar? 1.1 Inledning I januari 2013 antog Region Skåne genom regionala tillväxtnämnden och kulturnämnden en gemensam strategi i syfte att utveckla entreprenörskap och företagande inom kulturella och kreativa näringar (KKN). Detta som ett viktigt led i arbetet med att nå Skånes vision om att bli Europas mest innovativa region 2020 och stärka den skånska tillväxten. Region Skåne har i samverkan med skånska kommuner genomfört ett framgångsrikt utvecklingsarbete inom ramen för Regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar som pågick Kulturella och kreativa näringar är viktiga för den regionala och lokala utvecklingen och Skånes hållbara tillväxt. Kulturella och kreativa näringar bidrar till att skapa arbetstillfällen, turismintäkter, positiv identitet, en god livsmiljö, kulturutveckling samt ökat upplevelseinnehåll i traditionella produkter. Näringslivets förmåga att ta fram produkter och tjänster med högt forsknings- och upplevelseinnehåll är avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft. De kulturella och kreativa näringarna utgör i detta sammanhang en betydande resurs för värdeskapande, förädling och utveckling i näringsliv och industri som helhet. Näringarna har ett högt innovativt innehåll med entreprenörer som är välutbildade och nytänkande. Det handlar om att skapa förutsättningar, så att fler får möjlighet att bidra till den regionala tillväxten. För Region Skåne innebär en starkare skattebas att regionen kan upprätthålla hög service gentemot regionens medborgare. Strategin ska också ses som ett led i arbetet med att bidra till att skånskt näringsliv är attraktivt och står starkt med avseende på tillgång till kvalificerad arbetskraft i framtiden. 1.2 Nya näringar med tillväxtpotential Kulturella och kreativa näringar är en växande sektor i samhällsekonomin. EU uppskattar att branschen står för 3,3 % av EUs genomsnittliga BNP och att branschen sysselsätter 3 % av arbetskraften i medlemsländerna. 4,7 % av de sysselsatta i Sverige återfinns, enligt Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, inom de kulturella och kreativa näringarna (år 2010). Öresundskommittén anger i sin regionala utvecklingsstrategi för Öresund (ÖRUS) att kultursektorn, upplevelseindustrin och företag inom besöksnäring sysselsätter personer i Öresundsregionen. Skåne har ett stort antal utövare och aktörer inom kulturella och kreativa näringar. I regionen finns drygt arbetsställen som är relaterade till företag inom kulturella och kreativa näringar. Antalet arbetsställen inom kulturella och kreativa 4 (17)

5 näringar i Skåne har ökat med 6 % under den senaste treårsperioden. Vad är det då som driver denna utveckling? Vi vill här visa på några av de viktigaste faktorerna. Ökad kulturkonsumtion Trenden visar att människor lägger allt större del av sina inkomster på upplevelser samt produkter och tjänster med högt kreativt innehåll. Den totala konsumtionen av varor och tjänster från de kulturella och kreativa näringarna har ökat kraftigt över åren. Sedan 1985 har hushållens kulturutgifter ökat från ca 31 miljarder kronor till ca 40 miljarder kronor. Att kulturkonsumtionen ökat kraftigt över längre tid kan förklaras dels av ett ökat välstånd, vilket gör det möjligt att både spendera mer tid och pengar på kultur, dels en teknologisk utveckling som gör kulturen mer tillgänglig. Teknikutvecklingen driver innehållsfrågan Den nya tekniken skapar nya möjligheter till innehållsproduktion av kulturell och kreativ karaktär. Många av branscherna inom de kulturella och kreativa näringarna har utomordentligt hög kompetens, motivation och nätverk att kraftsamla kring detta. Den s.k. elektroniska underhållningen har vuxit och förväntas fortsatt växa mycket snabbt. Spelsektorn har haft en kraftig tillväxt det senaste decenniet. Man kan dock skönja förändring även på detta område, där den fysiska spelförsäljningen backat och den digitala försäljningen istället ökat de senaste åren. Upplevelsesamhället Produkter och tjänster konkurrerar idag inte endast utifrån pris och prestanda. Upplevelsen såsom design, miljöfaktorer, sammanhang, gestaltning och smakupplevelse är idag avgörande konkurrensfaktorer när det gäller att attrahera konsumenter. Det nya sker i mötet mellan branscher Inom den kulturella och kreativa sektorn finns företag med olika roller och funktioner. Gemensamt för branscherna är att de utgår från en kärna, där ett kulturellt och konstnärligt värde skapas. I det första ledet finns kreatörerna som skapar ett kulturellt värde, exempelvis musiker, designer, författare osv. I nästa led finns företag som bygger vidare på det som skapas i det första ledet, exempelvis film- och musikbolag, dataspelsföretag, gallerister. Längre fram i kedjan opererar företag vars affärsidé är att kommersialisera ett kulturellt fenomen. Ett exempel är klädkedjor som ofta utnyttjar andras originella idéer inom formgivning och design och omsätter dessa till massproduktion. 1.3 Utvecklingsarbete Ett omfattande arbete har inletts för att långsiktigt utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Skåne. Det första steget var det utvecklingsarbete som genomfördes under , med hjälp av medel från regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar som handlades av 5 (17)

6 Tillväxtverket. Insatserna koncentrerades kring samarbete mellan enheter för kultur och näringsliv. Processen innebar att sex skånska pilotkommuner skapade lokalt baserade projekt efter sina förutsättningar. Resultatet var gott och har lett till att Region Skåne fått en legitimitet att driva arbetet vidare mot de skånska kommunerna. 1.4 Definition Det finns många definitioner av kulturella och kreativa näringar. Då det inte föreligger någon entydig definition av begreppet använder Region Skåne den branschindelning som Tillväxtverket valt att använda sig av. De kulturella och kreativa näringarna (KKN) omfattar följande områden: Arkitektur, form och design, film och foto, konst, mode, litteratur, musik, scenkonst, måltid, spel och media, turism och besöksnäring samt upplevelsebaserat lärande. 6 (17)

7 2. Nuläge och utmaningar 2.1 Satsningar på kulturella och kreativa näringar i Skåne fram tills idag Region Skåne har sedan länge legat i framkant med att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Sverige. Det har gjorts tidiga regionala satsningar inom bl.a. film/rörlig bild, medieutveckling och design som strategiskt verktyg och process. Dessutom har ett kraftfullt och framåtsyftande arbete kring event, turism och besöksnäring genomförts. Region Skåne driver ett framgångsrikt utvecklingsarbete av den kulturella infrastrukturen i syfte att kulturlivets aktörer ska ha goda förutsättningar att utveckla sina verksamheter med avseende på både bredd och spets, och i syfte att tillgängliggöra kulturen för medborgarna. Vad är det då som saknas i Region Skåne och vad skiljer denna region från andra framgångsrika regioner? 2.2 Utvecklingsbehov i Skåne Under arbetet med att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Sverige och Skåne har ett antal utvecklingsområden/behov identifierats. Nedan följer en kort redogörelse av dessa behov: Behov av mer kunskap om de kulturella och kreativa näringarna i Skåne Idag saknas till stor del kunskap om de kulturella och kreativa näringarna i Skåne och vad som driver tillväxt i dessa näringar. Region Skåne behöver därför prioritera att bygga kunskap om de kulturella och kreativa näringarna; dels vad gäller att systematisera den kunskap som redan finns, dels vad gäller att samla in, systematisera och följa upp ny kunskap om dessa näringars utveckling och roll i samhällsekonomin. Strategin för kulturella och kreativa näringar pekar ut vad Region Skåne vill åstadkomma med olika insatser. Vad som ska mätas är därför avhängigt vad som angetts i strategin. Beroende på syftet kan det finnas anledningar att mäta de kulturella och kreativa näringarna som helhet eller fokusera på särskilda branscher. Det är av vikt att följa dessa näringars effekter på sysselsättning och ekonomisk tillväxt, effekter på besöksnäringen och varumärkesbyggande, på näringarnas bidrag till kulturell utveckling och bidrag till hållbar utveckling. Behov av samverkan på olika nivåer Generellt sett saknas samverkan mellan enheter för kulturutveckling och näringslivsutveckling i det kommunala, regionala och nationella utvecklingsarbetet kring kulturella och kreativa näringar. 7 (17)

8 Region- och kommunnivå ska inspireras att tillämpa ett arbetssätt där kultur- och näringslivsförvaltningar närmar sig varandra och hittar former för löpande samarbete. Det är viktigt att arbeta systematiskt åt samma håll i ett Triple Helix perspektiv. Med detta menas fortlöpande samverkan mellan stödstrukturen för kultur respektive stödstrukturen för näringsliv och att detta sker i samklang med forskningsresurser inom högskola och universitet. De kulturella och kreativa näringarna utgör en resurs för värdeskapande, förädling och utveckling i näringsliv och industri. Region Skåne behöver utveckla former och plattformar för att samverka med näringsliv och företag. Regionen behöver också arbeta utifrån företagens behov och situation och skapa samverkansformat som passar i bägge lägren. Betydelsen av internationellt samarbete inom Öresund, Östersjöområdet samt övriga EU har ökat generellt när det gäller regionalt utvecklingsarbete. När det gäller kulturella och kreativa näringar intar Sverige en mycket stark position i internationell jämförelse. Även Danmark har starkt profilerade och framgångsrika näringar inom denna sektor. Region Skåne ska därför intensifiera och bredda samarbetet inom Öresund, Norden, Östersjöområdet och övriga EU. Om Region Skåne gemensamt kan identifiera styrkepositioner och synergier ökar möjligheterna till export av kulturella och kreativa tjänster och produkter på det globala planet. EUs nya sektorsprogram Creative Europe uppmuntrar transnationella samarbeten samt utbyten av erfarenheter mellan beslutsfattare och aktörer i EUs medlemsländer. Behov av att synliggöra de kulturella och kreativa näringarnas kraft och potential De kulturella och kreativa näringarna skiljer sig från andra för samhällsekonomin viktiga näringar, genom sin fragmentering i många små branscher och småskalighet i företagandet. De kreativa näringarna saknar idag en organiserad intressebevakning och opinionsbildning gentemot beslutsfattare och politik, såväl lokalt som nationellt och internationellt. Potentialen och tilltron till de kulturella och kreativa näringarnas möjligheter i EU, Sverige och i Skåne gör det viktigt att synliggöra och befästa positionen för kulturella och kreativa näringar. Det av regeringen tillsatta rådet för kulturella och kreativa näringar har uppmärksammat behovet av att staten stimulerar och stödjer initiativ till bildande av gemensamma nätverk för kulturella och kreativa näringar. Ett branschnätverk skulle kunna utgöra en samlande struktur för sektorns utveckling kring viktiga gemensamma frågor samt vara tydlig referens och samtalspart till politiken. Behov av förbättrade villkor för konstnärligt och kreativt arbete Många konstnärer och kulturskapare upplever svårigheter att livnära sig på sitt yrke. Det är därför angeläget att Region Skåne fortsatt arbetar för förbättrade villkor för att främja konstnärlig verksamhet. Med förbättrade villkor för konstnärligt skapande menas exempelvis finansiering, ersättningssystem, kompetensutveckling, tillgång till visningsarenor, publik- och 8 (17)

9 besökarfokus. Detta är alltsammans faktorer av betydelse för att professionella kulturskapare ska kunna verka och livnära sig på konst och kultur. En stärkt kulturell infrastruktur d.v.s. utveckling av kulturens delar och förbindelsen mellan olika resurser är en grundval för existensen av framgångsrika kulturella och kreativa näringar. När det gäller satsningar på företagande och entreprenörskap inom kultur ska vi betrakta hela den kulturella sektorn som ett ekosystem med samverkande delar. Den offentligt finansierade kulturen alltifrån filmstöd, arenor för scenkonst, konsthallar och museer till orkestrar och dansensembler etc utgör basen för framkomsten av kommersiellt framgångsrika aktörer. Kopplingen mellan professionell kultur och semiprofessionell/amatörkultur är också av stor betydelse. De offentliga stöd som ges till resurscentra i Skåne för olika kulturella uttrycksformer, är en viktig bas som kan utvecklas med avseende på näringsperspektivet. Dessa resurscentra arbetar långsiktigt för att skapa arbetstillfällen, generera intäkter, branschtillväxt samt kvalitets- och kompetensutveckling för konstnärliga utövare. Behov av förbättrad kapacitet inom kulturella och kreativa näringar Begreppet kulturella och kreativa näringar omfattar många branscher med olika mognadsgrad, olika potential och olika marknads- och produktionsförutsättningar. Detta gör att behoven för de olika branscherna ser olika ut exempelvis gällande tillgång till producenter, agenter och mäklarfunktioner, försäljningskanaler, nätverk, mötesplatser m.m. Den snabba teknikutvecklingen och digitaliseringen har dessutom lett till att gamla affärsmodeller inte längre fungerar för många kreativa branscher. Dataspelsbranschen är sannolikt den bransch som klarat sig bäst i och med att branschen från början bygger på digital form, medan andra branscher har svårt att överleva, exempelvis publicister och förlag. Besöksnäringen, å andra sidan, präglas av att det ofta är en enskild entreprenör t.ex. en konstgallerist eller matkulturproducent som genomför en idé och tar hela risken medan omgivningen får ta del av spridningseffekter utan att ta de största riskerna. Varje enskild delbransch har sin utmaning och regionen behöver kraftsamla i enskilda frågor för att möta dessa behov. För att möta branschens behov, behöver den regionala stödstrukturen kopplas samman för att bli flexiblare, snabbare och mer stödjande. Utöver detta behövs satsningar för att skapa bättre förutsättningar för export för dessa branscher. Behov av innovation och tillväxt En stark innovationskraft kräver en vidgad syn på innovation och ett inkluderande förhållningssätt. Det krävs också en förmåga att engagera många parter och krafter som kan bidra och agera för den gemensamma tillväxten. För att stärka innovationskraften i hela regionen ska innovationsansatsen vidgas. Nya arbetsmetoder och nya perspektiv på innovation ska uppmuntras. Detta kan exempelvis innebära nya satsningar på kulturella och kreativa näringar kopplat till tjänster och upplevelser. 9 (17)

10 Att stärka förmågan att identifiera och utveckla nya områden för innovation, så kallade vita fält, är en av framgångsfaktorerna för systeminnovation och en stärkt skånsk innovationskraft. Den internationella innovationsstrategin för Skåne (IISS) pekar ut behovet av kreativa miljöer som viktiga för att driva systeminnovation. Det finns en stor potential till samverkan i skärningspunkterna mellan olika styrkeområden, men också mellan olika kulturella och kreativa branscher och teknikområden. Sådana miljöer finns inom kulturområdet i Skåne, men de nyttjas inte idag tillräckligt i innovationssystemet. Det pågår redan idag många olika satsningar för att attrahera och stärka det kreativa kapitalet i regionen. Dessa satsningar är mycket viktiga och ska därför utvecklas. Regionala satsningar bör bättre koordineras inbördes så att de förstärker varandra. Behov av ökad internationalisering för stärkt konkurrenskraft Internationellt starka forsknings- och innovationsmiljöer är en av de allra viktigaste konkurrensfaktorerna i den globala konkurrensen. För små och internationellt beroende länder som Sverige, blir behovet av att fokusera satsningarna på ett antal starka miljöer med internationell lyskraft avgörande för framtida tillväxt. På ett övergripande plan innebär globaliseringen ökad konkurrens om produktion, FoU och kompetens. Mer specifikt handlar den om att kunna skapa ett antal spjutspetsar som syns globalt, för att regionens företag ska bli attraktiva för investeringar, inte minst inom FoU. Behov av finansiering En svag finansiering av de kulturella och kreativa näringarna är ett av hindren för sektorns utveckling. De kulturella och kreativa näringarna har till viss del andra förutsättningar vad gäller finansiering än övriga näringslivet. Detta ställer ökade och kompletterande krav på kompetensen hos och på de tjänster som finansierings- och affärsrådgivare erbjuder. Förståelse för kombinatörsroller, samfinansiering av olika slag och förståelse för vari affären ligger är väsentlig. EU kommissionen har också identifierat detta behov och vill bidra till en förändring på området, bland annat genom programmet Creative Europe. I det nya programmet ingår ett nytt så kallat låneinstrument som ska underlätta tillgången till finansiering för små och medelstora organisationer inom den kulturella och kreativa sektorn. 10 (17)

11 3. Handlingsplan Region Skåne kan inte på egen hand främja utveckling av de kulturella och kreativa näringarna i Skåne. Detta är en uppgift för många fler aktörer, särskilt de skånska kommunerna. Däremot kan Region Skåne agera facilitator i denna utveckling, samt i vissa fall ta en aktiv roll antingen som finansiär, organisatör eller kunskapsutvecklare. Att utveckla de kulturella och kreativa näringarna kommer att ta tid. Det handlar om ett tioårsperspektiv för att vi på allvar ska kunna mäta den önskade förändringen. Nedan följer förslag på aktiviteter som ska genomföras under de kommande åren för att främja en önskad utveckling. Några av dessa aktiviteter bedrivs redan idag, men ska förstärkas, medan de flesta är förslag på nya aktiviteter som kräver kompletterande resurser, arbetsmetoder och samarbetsformer. 3.1 Kartläggning och kunskap Tre aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Skapa system för att identifiera, kartlägga och mäta kulturella och kreativa näringar i Skåne Region Skåne ska skapa system, organisation och rutiner för att identifiera, kartlägga och mäta kulturella och kreativa näringar i Skåne. I detta arbete har vi ett långsiktigt perspektiv och fokuserar såväl kvantitativt som kvalitativt. En modell/verktyg för mätning av branscher ska tas fram i samarbete med och erbjudas de skånska kommunerna. Detta arbete ska ske i samverkan med akademiska forskningsresurser regionalt och nationellt. Detta ska, i tillämpliga delar även ske i samarbete med nationella myndigheter och organ för analys inom kultur- respektive tillväxt/näringslivsutveckling. Utveckla och fördjupa branschkunskapen Region Skåne ska erbjuda kunskapsplattformar för långsiktig och strategisk kunskapsgenerering, för att systematiskt identifiera och följa upp vilka aktiviteter som bör genomföras och som borgar för utveckling och tillväxt i delbranscherna på längre sikt. Ett arbete behöver genomföras per delbransch för att identifiera vad som kan generera tillväxt i respektive bransch. Som utgångspunkt är det tänkt att använda analysverktyget FUNK. FUNK är en modell som förklarar hur tillväxt kan stöttas och stimuleras i de kulturella och kreativa näringarna. Likaså visar FUNK hur samarbetet mellan olika aktörer bör stärkas i samhället för att skapa tillväxt. FUNK står för forskning, utbildning, näringsliv och kultur och målet är att ge regionen fördjupad kunskap om regionala styrkor, attityder, samarbetspartner etc. kopplat till dessa områden. 11 (17)

12 Kompetensutveckla beslutsfattare inom region och kommun För att skapa bättre förståelse för och kunskap om dessa näringar ska ett antal kompetensutvecklingsinsatser inom fältet kulturella och kreativa näringar genomföras. Insatserna ska riktas mot den regionala och kommunala nivån, såväl inom politik som förvaltning. Regionen har redan idag starka kunskapsresurser och driver forskning framåt inom ett antal områden inom kulturella och kreativa näringar på såväl Lunds universitet som Malmö högskola. Genom att stärka och systematisera detta arbete har Skåne möjlighet att utvecklas till, och erkännas som, en nationell kunskapsnod inom kulturella och kreativa näringar. Ett första mål är att etablera en uppdragsutbildning riktat till kommunala tjänstemän inom näringslivs- och kulturenheter. 3.2 Ökad samverkan Sex aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Utveckla och strukturera samverkan mellan kultur och näringsliv Sträva efter att skapa samverkan mellan kultur och näringsliv på regional och kommunal nivå genom erfarenhetsutbyte samt kommunikation mellan olika aktörer. Utveckla samarbetet kring kulturturism Lägga särskilt fokus på samverkan inom kulturturism och besöksnäring. Främja kulturella och kreativa näringar inom ramen för kulturplanearbetet Främja kulturella och kreativa näringar inom ramen för arbetet med den regionala kulturplanen för Skåne, genom tematiska överläggningar med kommuner och i samråd med kulturaktörer. Identifiera viktiga samarbetspartners inom universitet och högskola Kartlägga vilka aktörer inom universitet och högskola som har speciell bäring på kulturella och kreativa näringar inom t ex företagsekonomi, kulturvetenskap, konsthögskolor, humaniora, service management. Utifrån denna kartläggning identifieras samverkanspartners för Region Skånes process. 12 (17)

13 Identifiera viktiga samarbetspartners inom industri- och näringslivsutveckling Initiera ett systematiskt arbete för att uppmärksamma och marknadsföra Skånes kulturella och kreativa näringar i det skånska näringslivet. Detta görs via upparbetade samarbetspartners t.ex. Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Almi, Connect Skåne och Svenskt Näringsliv. Förstärka samarbetet internationellt Förstärka samarbetet med ett flertal intressanta aktörer i Öresundsregionen och EU. Genom ökat utbyte och nätverksarbete med KreaNord, Nordiska ministerrådets särskilda organ för främjande av nordiska kulturella och kreativa näringar och CKO, Centrum för Kultur og Oplevelseekonomi i Danmark samt med STRING Tourism Network/ KulturLINK Femarn Belt ökar Region Skåne sin närvaro i det nordiska sammanhanget. Ta del av möjligheter att stärka de kulturella och kreativa näringarna genom EUs nya sektorsprogram Creative Europe Följa arbetet som bedrivs inom European Creative Industries Alliance ECIA. Aktivt delta och nätverka i andra av Region Skåne prioriterade internationella samarbeten inom regional utveckling t.ex. Baltic Sea Region och Västpommern. 3.3 Inspiration och synliggörande Tre aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Inrätta ett branschråd Inrätta ett branschråd för KKN: Skåne Creative Board som består av representanter för de tretton branscher som omfattas av Region Skånes definition för kulturella och kreativa näringar. Skåne Creative Board har som primär uppgift att vara en rådgivande referensgrupp och samtalspart i det regionala arbetet med kulturella och kreativa näringar. Branschrådet har en nätverksfunktion regionalt, nationellt och internationellt. Inrätta ett system för premiering/årligt pris Inrätta ett pris för Årets kulturföretagare. Priset ska ha en profil som särskiljer och ger det tyngd i likhet med Region Skånes kulturpris, arkitekturpris m.fl. Priset går till en eller flera framgångsrika kulturella och kreativa entreprenörer, som med konstnärlig och artistisk finess, introducerat en innovation, skapat arbetstillfällen, marknadsfört Skåne och skapat goodwill, visat god lönsamhet eller gjort en exportinbrytning. Branschrådet nominerar och föreslår pristagare i Skåne. 13 (17)

14 Sprida kunskap om kulturella och kreativa näringar Region Skåne ska i samarbete med kommuner, högskola och de kunskapsbaserade främjarorganisationer som finns i Skåne, vara initiativtagare till kunskapsseminarier och publikationer kring de kulturella och kreativa näringarna. 3.4 Villkor för kulturellt, konstnärligt och kreativt skapande Sex aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Etablera och stimulera regional samverkan för branscher Etablera och stimulera samverkan mellan de olika branscherna inom kulturella och kreativa näringar. Genom att sammanföra aktörer från olika branscher och skapa nya kontaktytor mellan centrumbildningarna inom kulturområdet, finns möjligheter till innovation och korsbefruktning. Region Skåne ska också stödja insatser kring kompetensutveckling för branschaktörer. Stimulera ett utvecklat samspel med regionala kulturinstitutioner Stimulera samspelet mellan de regionala kulturinstitutionerna och de kulturella och kreativa näringarna för ett ömsesidigt utbyte. Tillgängliggöra och kompetensutveckla stödstrukturen för näringslivsutveckling Tillgängliggöra och kompetensutveckla aktörer inom stödstrukturen för näringslivsutveckling, och anpassa dessa för de kulturella och kreativa näringarnas specifika behov. Utveckla den offentliga beställarrollen Uppmuntra och/uppmärksamma den offentliga beställarrollen när det gäller de kulturella och kreativa näringarnas tjänster och produkter t.ex. avsättning till konstnärlig utsmyckning vid byggprojekt. Ta vara på kompetenser från den kulturella och kreativa sektorn i processer inom samhällsplanering och samhällsbyggnad. Stimulera entreprenörskap i utbildningar Arbeta för och stödja insatser kring ett entreprenöriellt förhållningssätt samt utbildning i affärsmannaskap i konstnärliga och kulturella utbildningar. 14 (17)

15 Förbättrade arbetsmarknadsvillkor i Öresundsregionen Arbeta för att förbättra arbetsmarknadsvillkor i Öresundsregionen för aktörer inom kulturella och kreativa näringar. 3.5 Bygga kapacitet Fem aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Utveckla kunskap om hur kapaciteten för företag inom kulturella och kreativa näringar kan förbättras Region Skåne ska kraftsamla och utreda hur produktions-, distributions- och exportvillkor för kulturella och kreativa näringar kan förbättras. Region Skåne utser en arbetsgrupp med representanter för kultur och näringsliv. Arbetsgruppen ska identifiera och peka ut de primära behoven som behöver tillgodoses för att de kulturella och kreativa näringarna ska kunna växa. Tillämpa och sprida fungerande affärsutvecklingsmodeller Stimulera aktörer i stödsystemet såsom exempelvis Media Evolution, Connect Skåne, Teknopol, Almi med flera att ansvara för kompetensutveckling och spridning av affärsutvecklingsmodeller. Sammanföra stödstrukturer för näringsliv och kultur Identifiera existerande stödstrukturer/satsningar/centrumbildningar för näringslivsutveckling respektive kulturutveckling och hitta kopplingar för att sammanföra systemen. Idélinjen bjuder in till samverkan med den kulturella stödstrukturen t.ex. olika resurscentra. På detta sätt tillgängliggörs Idélinjens nätverk och kompetensutvecklingsinsatser för den kulturella sektorn. Arrangera löpande träffar för match-making mellan Idélinjens aktörer och stödstrukturen för kultur. Stärka export av kulturella och kreativa näringar Stödja exportfrämjande insatser för kulturella och kreativa näringar. Inom många områden är marknaden för kulturella och kreativa näringar global. Är man duktig inom ett specialområde, eller om man slår igenom stort, är den globala marknaden öppen oavsett var man bor. Vidareutveckla konceptet The Swedish Affair för att ta fram en modell för hela näringen i Skåne och stärka Skånes exportpotential inom kulturella och kreativa näringar. Utveckla exportutbildning för företagare inom de kulturella och kreativa näringarna. 15 (17)

16 Stödja klusterbildning Identifiera, analysera och stödja behoven av klusterfrämjande insatser i regionen. Region Skåne ska inta en stödjande roll för skapande av kluster för kulturella och kreativa näringar. Lokala förtätningar har visat sig vara avgörande betydelse för framväxten av kulturella och kreativa näringar såväl i urbana miljöer som på landsbygden. 3.6 Innovation och hållbar tillväxt Fyra aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Koppla kompetenser från den kreativa sektorn till Region Skånes tre innovationsområden Region Skåne ser stora globala behov och en stor marknad inom områden som berör personlig hälsa, hållbara städer och smarta material. Med allt mer komplexa produkter, bestående av varor och tjänster i olika kombinationer kopplat till dessa områden, är många kompetenser från den kreativa sektorn viktiga för att kunna leverera bättre kunderbjudanden. Region Skåne ska ta en koordinerande roll i detta arbete. Stärka inkubationsmiljöer för kulturella och kreativa näringar Identifiera och kartlägga de aktörer i det skånska innovationssystemet som har koppling till kulturella och kreativa näringar. Region Skåne ska initiera erfarenhetsutbyte och koordinera arbetet mellan inkubationsmiljöer samt arbeta för att stärka dessa. I Skåne växer inkubationsmiljöer fram exempelvis Creative Plot at Ideon Science Park i Lund, Green Room i Trelleborg, THINK i Helsingborg och KELA-kollektivet i Landskrona. Främja och utveckla mötesplatser för kulturella och kreativa näringar Främja mötesplatser och miljöer där den kulturella och kreativa sektorn kan mötas. Fysiska mötesplatser är viktiga för att skapa utbyten mellan olika kompetenser. Det handlar dels om möten inom och mellan olika områden i den kulturella och kreativa sektorn, dels om möten mellan den kulturella och kreativa sektorn och det övriga samhället och näringslivet. Innovationsinfrastruktur 2.0 Synliggöra de kreativa arenor som finansieras genom kulturanslag idag och se dem som en resurs inom ramen för det skånska innovationssystemet. 16 (17)

17 3.7 Finansiering Fyra aktiviteter är särskilt utpekade inom detta område: Tillgängliggöra regionala finansieringsstöd för kulturella och kreativa näringar Tillgängliggöra regionala finansieringsstöd för KKN-sektorn exempelvis affärsutvecklingscheckar för utveckling av varor och tjänster och affärsutvecklingscheckar för internationalisering i skånska småföretag och samverka kring Främja kvinnors företagande m.m. Regional samverkan kring utlysningar av medel till affärs- och innovationsutvecklingsinsatser inom ramen för nationella program från Tillväxtverket, Vinnova m.fl. Verka för att kompletterande finansieringskällor kommer kulturella och kreativa aktörer tillgodo Verka för att kompletterande finansieringskällor kommer kulturella och kreativa aktörer tillgodo t.ex. EUs strukturfondsprogram Följa och informera om möjligheter till finansieringsstöd inom ramen för Creative Europe. Växla upp insatserna i den regionala handlingsplanen med EUs strukturfondsmedel. Verka för förbättrad kapitalförsörjning i kulturella och kreativa näringar Region Skåne ska via stödstrukturen t ex Almi och Connect Skåne arbeta för att underlätta kapitalförsörjningen i kulturella och kreativa näringar. Kapital kan härröra både från långivare t.ex. banker eller Almi eller från investerare av privat eller institutionell karaktär. Entreprenörer och företag inom kulturella och kreativa näringar ska erhålla stöd i att etablera sig som investeringsbara för riskkapital (såväl offentligt som privat) med välformulerade affärsidéer, affärsplaner, struktur och långsiktiga mål. Region Skåne ska via stödstrukturen t.ex. Media Evolution och centrumbildningar inom kulturområdet stödja aktiviteter där möten mellan investerare och kulturella och kreativa entreprenörer kommer till stånd, och där investerare görs uppmärksamma på affärsmöjligheter inom dessa näringar. Stimulera nya finansieringsmöjligheter i kulturproduktion Region Skåne ska följa, utvärdera och stimulera finansieringsformer som kompletterar den offentliga finansieringen av kulturproduktion t.ex. inslag av medfinansiering, olika former av mikrofinansiering/crowd funding och modeller för samverkan med nya finansiärer inom näringsliv och industri. 17 (17)

Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)

Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)... 1 FÖRORD... 3 1. Bakgrund varför en handlingsplan för kulturella

Läs mer

Kultur Skåne Koncernkontoret

Kultur Skåne Koncernkontoret Koncernkontoret Jane Nilsson, Kultur SKåne Maria Tuczynski, Koncernkontoret Datum 2013-01-18 Dnr 1202252 1 (7 ) Strategi för kulturella och kreativa näringar 1. Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen

Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen Stockholms läns landsting dnr KUN 2017/707 Kulturförvaltningen Solna den 14 december 2017 Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen Filmregion Stockholm-Mälardalen (Filmregionen)

Läs mer

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna.

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna. Kulturnämnden Jane Nilsson Utvecklare 0768-89 07 17 Jane.ma.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-13 Dnr 1401358 1 (5) Kulturnämnden PM Kulturella och kreativa näringar Ordförandens förslag 1.

Läs mer

Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar (KKN)

Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar (KKN) Kultur Skåne Jane Nilsson Utvecklare 040-675 37 25 jane.ma.nilsson@skane.se PM Datum 2014-12-10 Dnr 1401358 1 (9) Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR. Skåne Europas mest innovativa region

KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR. Skåne Europas mest innovativa region KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 02 Intro KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 Intro 03 VÄLKOMMEN TILL EUROPAS MEST INNOVATIVA REGION

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

En internationell innovationsstrategi för Skåne 2012-2020

En internationell innovationsstrategi för Skåne 2012-2020 En internationell innovationsstrategi för Skåne 2012-2020 Innovation är den entreprenöriella process som ger en idé ett värde. Sidan 1 av 9 Varför en internationell innovationsstrategi för Skåne? I en

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Kultur +näring i olika perspektiv

Kultur +näring i olika perspektiv Kultur +näring i olika perspektiv KULTURRÅDET Myndighet under Kulturdepartementet 80 anställda Fyra avdelningar Styrelse NATIONELLA MÅL FÖR KULTURPOLITIK 2009 Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Regional agenda för. Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten

Regional agenda för. Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten Regional agenda för Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten 2018 2021 Titel Regional agenda för Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten 2018-2021 Omslagsbild Författare Kontaktperson Bildcollage

Läs mer

Hållbar regional tillväxt. Regional utveckling

Hållbar regional tillväxt. Regional utveckling Hållbar regional tillväxt Regional utveckling Vårt arbete omfattar många olika typer av frågor som berör och påverkar invånarna i Östergötland. Regional utveckling Region Östergötland ansvarar för hälso-

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Per-Olof Remmare Tillväxtverket Nationella program/entreprenörskap 1 Vad ingår eg. i kulturella och kreativa näringar KKN? Arkitektur

Läs mer

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se Venture Cup Det börjar alltid med en idé! Venture Cup är Sveriges ledande tävling för dig som vill utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Vi tar dig som tävlande

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB

UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/YG 2011-10-06 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB 2012-2014 Film i Väst AB är regionens redskap för att behålla och utveckla en profilerad

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Slutseminarium Näringslivsutveckling av kultursektorn

Slutseminarium Näringslivsutveckling av kultursektorn Brewhouse 2013-05-29 Slutseminarium Näringslivsutveckling av kultursektorn Följeforskningsrapport Västra Götalandsregionens handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn Bo Öhrström Övergripande

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999 2013 fokus framåt Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar

Läs mer

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Nyttan och glädjen att dra åt samma håll Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Uppdrag: Inspiration från program eller strategi till tydliga nåbara mål som är utvecklande för bygden

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Kulturarv som resurs för regional utveckling

Kulturarv som resurs för regional utveckling Kulturarv som resurs för regional utveckling -Riksantikvarieämbetets arbete med regional tillväxt -erfarenheter och exempel från strategiarbete i Jämtland Johan Loock Riksantikvarieämbetet (Länsstyrelsen

Läs mer

Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna

Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna Förr startade man företag där det fanns en fors. Idag där det finns kunskapskällor Kort tillbakablick Klusterutveckling i ett regionalt

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan

LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan Inledning I samband med att Region Skåne drog igång sin förstudie kring kulturella och kreativa näringar i våras (se nedan under Bakgrund) blev jag tillfrågad

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Regeringens strategi för sociala företag ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation

Regeringens strategi för sociala företag ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation Regeringens strategi för sociala företag ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation Produktion: Näringsdepartementet Omslagsbild: Maskot/Folio Artikelnummer: N2018.04 Innehållsförteckning

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2013 Antagen av kommittén 2012-11- 14 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring 7 juli 2017 Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring Inspel från Tourism in Skåne AB och Region Skåne/Avdelningen för Regional Utveckling Nedanstående

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod:

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod: VÄLKOMMEN! Soundingboard 2.0 17 nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Incheckningsfråga under lunchen Vad ser du framemot idag? Logga in på www.menti.com Kod: 570 22 PROGRAM

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Internationalisering av små och medelstora företag som drivkraft för svenska innovationer

Internationalisering av små och medelstora företag som drivkraft för svenska innovationer Internationalisering av små och medelstora företag som drivkraft för svenska innovationer Sammanställning från den nationella klusterkonferensen i Karlstad 8 9 februari, 2011 Dialog om en svensk innovationsstrategi

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

En strategi för vårt långsiktiga arbete

En strategi för vårt långsiktiga arbete Datum 2016-11-09 Godkänd av Gunilla Nordlöf Upprättad av Aslög Odmark En strategi för vårt långsiktiga arbete Strategin talar om hur vi ska arbeta med våra kunder och deras behov, hur vi använder våra

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013

VERKSAMHETSPLAN 2013 VERKSAMHETSPLAN 2013 STUNS Verksamhetsplan 2013 1(6) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2013 1. STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer