KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR. Skåne Europas mest innovativa region

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR. Skåne Europas mest innovativa region"

Transkript

1 KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020

2 02 Intro KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 Intro 03 VÄLKOMMEN TILL EUROPAS MEST INNOVATIVA REGION 2020 Överst: Pontus Lindberg Ordförande regionala tillväxtnämnden Nederst: Yngve Petersson Ordförande kulturnämnden Kulturella och kreativa näringar har en nyckelroll i Region Skånes arbete för att bli Europas mest innovativa region 2020 Skåne har en stor framgångsrik kreativ sektor. Kulturföretagare och entreprenörer i stad såväl som på landsbygd bidrar starkt till ett attraktivt Skåne, som siktar på god livsmiljö, jobb och hållbar tillväxt. Bildkonstnärer, filmskapare, gallerister, krögare med måltidsupplevelser, musiker, scenkonstnärer, möbeldesigners, förläggare, hemslöjdare och spelutvecklare är alla exempel på kulturella och kreativa näringar som i sig själv är viktiga och bidrar till Skånes utveckling. Men vi ser också betydelsen av att den kreativa sektorn i ökad utsträckning ges möjlighet att samspela med mer traditionella delar av industri och företagande, för att på så sätt bidra till utvecklingen av en bättre innovationskraft i Skåne. Region Skåne satsar nu tydligt på att främja de kulturella och kreativa näringarna. Med utgångspunkt i våra respektive kärnuppdrag inom närings- och kulturpolitik, sjösätter vi en handlingsplan för att tillsammans ytterligare stärka den kreativa sektorn och innovationsklimatet i Skåne. Välkomna till Europas mest innovativa och kulturella region! Pontus Lindberg Ordförande regionala tillväxtnämnden Yngve Petersson ordförande kulturnämnden Skåne ska ha de bästa förutsättningarna för att kulturella och kreativa entrepre nörer ska kunna utveckla sina affärsidéer och företag med framgång 2020

3 04 7 INSATSER KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region INSATSER 05 fakta Fakta: Kulturella och kreativa näringar (KKN). Region Skåne innefattar företag i följande branscher i kulturella och kreativa näringar: Arkitektur, form och design, film, foto, konst, mode, litteratur, musik, scenkonst, måltid, spel och media, turism och besöksnäring, upplevelsebaserat lärande Kartlägga och identifiera kulturella och kreativa näringar (KKN) i regionen. Samverka mellan kultur och näringsliv, samverka i Öresund och internationellt. Synliggöra KKN genom att inrätta ett regionalt branschråd och ett pris för kulturföretagare. Fakta: Europas mest innovativa region 2020 Region Skåne har en vision att utvecklas till en attraktiv internationell innovationsmiljö. Målet är att bli Europas mest innovativa region Strategin är en kraftfull satsning på att stärka Skånes innovationskultur och innovationsförmåga. FAKTA Skåne ca arbetsställen inom KKN. 30 % av företagen finns inom turismsektorn. 40 % av företagen omsätter över kr personer arbetar inom kultur-,upplevelse- och besöksnäring i Öresundsregionen. källa: Sven Nilsson, Skapande Skåne och Öresundskommittén 7 insatser som LYFTER KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR: Sverige 4.7 % av de sysselsatta i Sverige finns inom KKN. i Stockholms stad är vart fjärde företag ett KKN-företag. källa: Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser och Volante. EU KKN svarar för 3.3 % av EUs genomsnittliga BNP. Källa: European Union, Creative Growth Förbättra villkoren för konstnärligt och kreativt skapande. Verka för att bygga kapacitet förbättrade produktions-, distributions- och exportvillkor. Integrera KKN i det skånska innovationsarbetet. Verka för förbättrade finansieringsmöjligheter för KKN.

4 06 VARFÖR KKN? KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 VARFÖR KKN? 07 Varför pratar vi om kulturella och kreativa näringar? Sverige har utsetts till världens mest kreativa land i ett flertal undersökningar. Hög grad av tolerans, öppenhet och utbredd teknikanvändning är exempel på faktorer som bidrar till vår framskjutna position. Dessutom har vi en hög utbildningsnivå och ett välutvecklat kulturliv. Ökad kulturkonsumtion Vi lägger allt större del av inkomsten på upplevelser och produkter och tjänster med högt kreativt innehåll. Tekniken driver innehållet Den nya tekniken skapar nya möjligheter till innehållsproduktion av kulturell och kreativ karaktär. De kulturella branscherna har hög kompetens, motivation och förgrenade nätverk för att agera dynamiskt. Upplevelsesamhället Produkter och tjänster konkurrerar idag inte endast utifrån pris och prestanda. Upplevelsen som ligger i design, sammanhang, gestaltning och smak får allt större betydelse för att attrahera konsumenter. Mötet mellan branscher Kulturella och kreativa näringar utgår från en kärna där ett konstnärligt värde skapas. I kärnan finns kompositörer, designers, författare osv. I nästa led finns företagen som bygger vidare på det som skapas i det första ledet, exempelvis film- och musikbolag, dataspelsföretag och gallerister. Längre fram i kedjan opererar företag som kommersialiserar andras originella idéer, t ex modeföretag. Industrins omvandling Globaliseringen har inneburit att en stor del av traditionell tillverkningsindustri flyttat utomlands. Sverige och hela västvärlden måste förnya sitt näringsliv. Hållbar tillväxt Klimatförändringar driver på en omställning av samhället mot hållbar tillväxt. Ett samhälle där vi i inte tar ut mer resurser av naturen än vad naturen klarar av. De kulturella och kreativa näringarna har ofta ett småskaligt och hållbart fokus i sin produktionsprocess.

5 08 VARFÖR KKN? KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 VARFÖR KKN? 09

6 10 HANDLINGSPLAN KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 HANDLINGSPLAN 11 FRÅN SNACK TILL VERKSTAD 1 Vi ska kartlägga och identifiera KKN System och rutiner för att ta reda på hur branschen ser ut och utvecklas. Samverka med de skånska kommunerna. Fördjupa branschkunskapen och erbjuda kunskap för tillväxt inom delbranscher. Komptensutveckla beslutsfattare. Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) 2 Vi ska samverka mer Region Skåne har sju insatsområden för att skapa de bästa förutsättningarna för att vara entreprenör och driva företag inom kulturella och kreativa näringar. Region Skåne har en aktiv pådrivande roll i nära samverkan med Skånes 33 kommuner. 3 Vi ska synliggöra KKN Inrätta ett branschråd. Inrätta ett pris årets kulturföretagare. Kunskapsseminarier. Kultur och näringsliv ska samverka. Utveckla samarbetet kring kulturturism. Främja KKN i det regionala kulturplanearbetet. Samarbeta med universitet och högskola. Samarbeta med partners inom industri och näringsliv. Förstärka det internationella samarbetet speciellt inom Öresund och EU.

7 12 HANDLINGSPLAN KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 HANDLINGSPLAN 13 4 Vi ska förbättra villkoren för konstnärligt och kreativt skapande Stimulera samverkan mellan olika KKN-branscher. Utveckla samarbetet med kulturinstitutioner när det gäller KKN. Göra stödsystemen för näringslivsutveckling tillgängliga för KKN. Utveckla den offentliga beställarrollen. Stimulera entreprenörskap i konstnärliga och kulturella utbildningar. Arbeta för bättre arbetsmarknadsvillkor i Öresundsregionen för aktörer inom KKN. 5 Vi ska bygga kapacitet Bidra till att utveckla produktions-, distributions-, försäljningsvillkor. Utveckla och sprida affärsutvecklingsmodeller. Sammanföra och kompetensutveckla stödstrukturer inom näringsliv resp kultur. Stödja och uppmärksamma kluster inom KKN. 6 Vi ska integrera KKN i det skånska innovationsarbetet Kompetenser från KKN är en resurs i utvecklingen av de skånska innovationsområdena; hållbara städer, smarta material, personlig hälsa. Stärka utvecklingen av inkubatorerer för KKN. Utveckla mötesplatser för KKN och näringsliv. 7 Vi ska förbättra finansieringen för KKN Göra regionala och statliga finansieringsstöd tillgängliga för KKN. Arbeta för att kompletterande finansieringskällor kommer KKN tillgodo t ex EUs strukturfondsprogram. Arbeta för underlättad kapitalförsörjning i KKN. Stimulera nya finansieringsmöjligheter i kulturproduktion.

8 14 3 kommuner KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region kommuner 15 THE CREATIVE PLOT LUND GREEN ROOM TRELLEBORG KELA LANDSKRONA Petter Gantelius, performanceartist. Testa, tänk om, revolutionera! Ett växthus för entreprenörer Inkubatorn Trelleborg Green Room har fokus på gröna näringar, livsmedel, jordbruk, transport och KKN. Korsbefruktningen av olika branscher främjar innovativa samarbeten. Mer än en specifik idé står entreprenörerna och utveckling av deras kompetens i centrum. Irena Sibinovic är projektledare: KKN är vår tredje största näring i kommunen. De flesta som ansökte när vi startade var just företag inom den sektorn. En av Green Rooms entreprenörer är kocken Henric Rosvall som driver Henrics Gastronomiska. Affärsidén är att erbjuda allt som krävs för en privat- eller företagsmiddag. Mat är inte bara mat. Mat är en upplevelse, förklarar Henric. Ett annat Green Room-företag arrangerar Söderslätts countryfestival. Festivalen har varit en stor publiksuccé med flera tusen besökare. Grundaren Jonas Lundvall har fått hjälp att hitta finansiering genom crowdfunding, mikrodonationer på nätet. Kultur som resurs för staden Kreativt Entreprenörskap i Landskrona (KELA) är en satsning som är utformad tillsammans med stadens kreatörer. Målet är att skapa en mer levande och attraktiv stad med hjälp av bärkraftiga KKN-företag. Flaggprojektet är kontorskollektivet i Tyghuset med fotografer, musiker, konstnärer och webbutvecklare. Miljön innebär tillgång till olika kreativa kompetenser. Sanna Lilie, projektledare, ger fem goda råd för att driva och lyckas med en kommunal satsning på KKN-sektorn: The Creative Plot (TCP) är en hubb i Lund där kulturella och kreativa sektorn utvecklar starka idéer i möte med akademi och näringsliv. Målet är att fostra entreprenörstänk och konkurrenskraft. TCP driver inkubator för KKN-företag på Ideon i Lund i samarbete med Ideon Innovation. Här får företag affärsrådgivning och stöd för att bygga nätverk, hjälp med finansieringsfrågor och kunskap för att kommunicera med media. Ett inkubatorföretag är Branding Entertainment. Grundaren Petter Gantelius har arbetat med nycirkus, breakdance och eldshower. Ett axplock av kunder är Catella Swedish Open, Helsingborgs stad, Danmarks Radio, Hilton Hotels och IKEA. Jag underhåller först och främst, men det handlar också om att spränga gränser, i publikens ögon fysiska, men i mina ögon sociala. berättar Petter. Medarbetare i Creative Plot, i förgrunden Debora Voges. Lars Mattisson, i telefon. 3 KOMMUNER Leta upp redan verksamma inom KKN. Vad behöver de, vad vill de göra, vad fungerar bra, vad kan fungera bättre. Hitta grundfinansering och anställ någon att driva förändringsprocessen som kan KKN-sektorn. Tillsätt en tvärstrukturell styrgrupp, från kommun, näringsliv och utbildning. Få politiker att samarbeta. Henric Rosvall, matkreatör Fotofestivalen i Landskrona Sanna Lilie, projektledare

9 16 3 stödorganisationer KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region stödorganisationer 17 MEDIA EVOLUTION Innovation utifrån lokala förutsättningar Media Evolution (ME) är ett mediekluster i framkant. Fokus är att skapa innovation inom mediebranscherna och den kreativa sektorn. I centrum finns affärs- o marknadsutveckling, spel & lärande, mötesplatser, omvärldsbevakning, kompetensutveckling och innovation. ME kopplar samman kommuner och överför kompetens. Vi vill stärka de kulturella och kreativa näringarna i kommunerna utifrån deras förutsättningar, styrkor och behov, förklarar Emma Estborn, projektledare. Aktiviteter: Pitch- och investeringsforum: pitchar, inspirationsföreläsningar, speeddejting mellan KKN-entreprenörer, investerare och företagsstödjare. Business with apps: samproducerat event med Almi och Region Skåne, hur digitala strategier och appar kan utveckla affärer. Swedish Affair: mötesplats för att främja affärer mellan den svenska kreativa näringen och utländska marknader. 3 Vill du starta, etablera, utveckla ditt företag? Idelinjen.se är samlingsplatsen på nätet för rådgivning och finansiering riktat till innovatörer, entreprenörer och företagare i Skåne. STÖDORGANISATIONER CONNECT Skåne Hjälper kreativa företag ut på marknaden CONNECT Skåne sammanför entreprenörer med ett professionellt nätverk, för att hjälpa skånska tillväxtföretag i deras kommersiella utveckling. I centrum står kontakter, kompetens och kapital. Vi erbjuder stöd från ax till limpa, och helt och hållet från näringslivet själva, säger VD Eva Ohlstenius. Pin2Pin är en aktör som fått hjälp med att komma i kontakt med investerare. De skapar världens mest flexibla och kreativa byggsystem för barn. En annan aktör som fått stöd är Tunaspot, en musikplattform utvecklad i samarbete med Spotify och Foursquare. Fakta: Finansiärer och huvudpartners: Almi, Aqilles Invest, Deloitte, E.ON, Energimyndigheten, Epsilon, Familjen Helsingborg, Ideon Science Park, Lunds universitet, Malmö stad, Mannheimer Swartling, Nordea, SEB, Region Skåne, Sparbanken Öresund, Ström & Gulliksson, Sydsvenskan. Verksamhet: Språngbrädan, Acceleratorprogrammet, Finansieringsprogrammet. ALMI En partner som kompletterar marknaden Almi Företagspartner Skåne hjälper entreprenörer att utveckla starka idéer med rådgivning och finansiering. De kompletterar marknaden med lån och riskkapital för företag som kan ha svårt att få finansiering. Störst betydelse har bärkraften i idén och företagets framtidspotential. KKN-företag kan bistå med kunskaper och kompetenser som andra företag saknar, och på så sätt bidra till tillväxt, förklarar Kristin Alnemo, affärsrådgivare. En aktör som fått stöd genom Almi är Xenofilia, som skapar serier och böcker ur ett mångfaldsperspektiv. Med Almis produktutvecklingspengar har de utvecklat pilotprogrammet för TV-serien Kryddor från Rosengård. Fakta: Finansiärer: Staten, Region Skåne. Verksamhet: Lån, riskkapital, affärsrådgivning. Arabic Game Jam: mötesplats där spelintresserade med kunskap om arabisk kultur möter övriga spelbranschen. The Conference: årlig spetskonferens inom medier. Fakta: Grundare: Region Skåne, Malmö Stad, Region Blekinge, Malmö högskola, Netport Karlshamn AB, Nordic Game AB, Scandvision Communication AB, Anagram Produktion AB, Rediko AB, Planeto AB och Film i Skåne AB. The Conference 2013 Spelmässan Nordic Games 80 partners och 400 medlemmar medlemmar bestående av företag, högskolor, kommuner och regionala organisationer. Emma Estborn, projektledare Eva Ohlstenius, VD Kristin Alnemo, affärsrådgivare

10 16 KKN I EU KULTURELLA KREATIVA NÄRINGAR Skåne Europas mest innovativa region 2020 LÄNKAR 17 KREATIVA NÄRINGAR BLIR EUs TILLVÄXTMOTOR Kreativa näringar har en stor potential att bli en drivande ekonomisk motor i EU. Dessa näringar omsätter mer än bilindustrin och branschen växer. Sverige har en uttalad strategi att titta bortom nationsgränserna och samverka med andra länder. Bättre samarbete, större rörlighet bland aktörer och ett bredare fokus på kulturpubliken ska bidra till dynamiken. Kreativa Europa (Creative Europe) är det nya ramprogrammet för den kulturella och kreativa sektorn perioden Tre programområden: Kultur vänder sig till Kulturella och kreativa näringar. Stöd till samarbetsprojekt. Stöd till nätverk. Stöd till plattformar. Stöd till översättning av skönlitteratur. Media vänder sig till den audiovisuella sektorn. Övergripande vänder sig till samtliga kulturella och kreativa sektorer och inkluderar finansieringsmöjlighet (lånegaranti) samt stöd till gränsöverskridande politiskt samarbete. LÄNKAR Tillväxtverket prioriterar kulturella och kreativa näringar Tillväxtverket har beslutat genomföra ett särskilt program för utveckling av kulturella och kreativa näringar Insatsområden: Åtgärder för utveckling av branscher inom KKN. Utveckling av offentligt framtagen statistik. Regional utveckling av KKN. Utveckling av rådgivning, utvecklingsstöd och finansiering. Nya gränssnitt och samverkan med nya parter t ex kulturens roll i stadsutveckling. Internationell försäljning. Kunskapsspridning. Formgivning: Bysted AB Foto: Kennet Ruona, Jane Nilsson, Printa Public Relations, Almi, Connect Skane, Media Evolution, Nordic Games, Vidir Fotografer, Precious People, Mats Bäcker. Text: Jane Nilsson, Therese Lilja, Maria Tuszynski Region Skåne Tryck: TMG Öresund

11 Kulturens kraft och närvaro får en allt större betydelse för utvecklingen av vårt samhälle. Kulturella och kreativa näringar har en nyckelroll i Region Skånes arbete för att bli Europas mest innovativa region Region Skåne kraftsamlar nu i en handlingsplan som beslutats av såväl regionens kulturnämnd som den regionala tillväxtnämnden. Kultur Skåne Malmö Tel: E-post: kultur@skane.se skane.se/kultur Näringsliv Skåne Malmö Tel: E-post: infonaringsliv@skane.se skane.se/naringsliv

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Kultur Skåne Koncernkontoret

Kultur Skåne Koncernkontoret Koncernkontoret Jane Nilsson, Kultur SKåne Maria Tuczynski, Koncernkontoret Datum 2013-01-18 Dnr 1202252 1 (7 ) Strategi för kulturella och kreativa näringar 1. Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna.

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna. Kulturnämnden Jane Nilsson Utvecklare 0768-89 07 17 Jane.ma.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-13 Dnr 1401358 1 (5) Kulturnämnden PM Kulturella och kreativa näringar Ordförandens förslag 1.

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan

LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan Inledning I samband med att Region Skåne drog igång sin förstudie kring kulturella och kreativa näringar i våras (se nedan under Bakgrund) blev jag tillfrågad

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)

Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)... 1 FÖRORD... 3 1. Bakgrund varför en handlingsplan för kulturella

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)

Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN) Region Skånes handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (KKN)... 1 FÖRORD... 3 1. Bakgrund varför en handlingsplan för kulturella

Läs mer

HÄRNÖSAND INSPIRATIONSVECKOR. 18 mars - 4 April. - ett kreativt kluster. med UPPLEVELSEINDUSTRIN. på TECHNICHUS HÄRNÖSAND

HÄRNÖSAND INSPIRATIONSVECKOR. 18 mars - 4 April. - ett kreativt kluster. med UPPLEVELSEINDUSTRIN. på TECHNICHUS HÄRNÖSAND med UPPLEVELSEINDUSTRIN på TECHNICHUS HÄRNÖSAND HÄRNÖSAND - ett kreativt kluster Information! Andreas Brännlund 070-7317076 18 mars - 4 April I samarbete med Under dessa veckor kommer Technichus förvandlas

Läs mer

Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar (KKN)

Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar (KKN) Kultur Skåne Jane Nilsson Utvecklare 040-675 37 25 jane.ma.nilsson@skane.se PM Datum 2014-12-10 Dnr 1401358 1 (9) Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar i Skåne

Kulturella och kreativa näringar i Skåne September 217 Kulturella och kreativa näringar i Skåne STATISTIK 211-216 Definitioner och begrepp... 3 Sammanfattning... 3 Antal företag inom den kulturella och kreativa näringen... 4 Antal nystartade

Läs mer

Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen

Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen Stockholms läns landsting dnr KUN 2017/707 Kulturförvaltningen Solna den 14 december 2017 Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen Filmregion Stockholm-Mälardalen (Filmregionen)

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

Handlingsprogram för att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Jönköpings kommun

Handlingsprogram för att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Jönköpings kommun Handlingsprogram för att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Jönköpings kommun Ks/2012:574 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram för att utveckla de

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999 2013 fokus framåt Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Agenda Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Nuläge Rampens nuvarande projektfinansiering avslutas sommaren 2012 Hösten 2012 finansieras verksamheten

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Kultur och företagande Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Per-Olof Remmare Tillväxtverket Nationella program/entreprenörskap 1 Vad ingår eg. i kulturella och kreativa näringar KKN? Arkitektur

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Kultur +näring i olika perspektiv

Kultur +näring i olika perspektiv Kultur +näring i olika perspektiv KULTURRÅDET Myndighet under Kulturdepartementet 80 anställda Fyra avdelningar Styrelse NATIONELLA MÅL FÖR KULTURPOLITIK 2009 Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och

Läs mer

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod:

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod: VÄLKOMMEN! Soundingboard 2.0 17 nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Incheckningsfråga under lunchen Vad ser du framemot idag? Logga in på www.menti.com Kod: 570 22 PROGRAM

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014 Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 21 Inkubatorer har etablerats över hela världen som ett viktigt verktyg för att utveckla nya innovativa tillväxtföretag. Det totala antalet inkubatorer i

Läs mer

Från idé till lönsamt företag. Från idé till lönsamt företag

Från idé till lönsamt företag. Från idé till lönsamt företag Från idé till lönsamt företag ALMI Företagspartner AB 40 kontor över hela landet. 450 medarbetare. Moderbolag ägs av staten. 17 regionala dotterbolag som ägs till 49% av regionala ägare. Riskapital genom

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

MINGELMENY MED VÄRDAR MAKE IT HAPPEN! MÅNDAG 4 JUNI 2012

MINGELMENY MED VÄRDAR MAKE IT HAPPEN! MÅNDAG 4 JUNI 2012 KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR I SKÅNE MINGELMENY MED VÄRDAR MAKE IT HAPPEN! MÅNDAG 4 JUNI 2012 Hur många gånger har du varit på en konferens utan att ha fått prata med just de personer som du tror kan

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Nationell myndighet med regional närvaro Ca 400 medarbetare 10 orter Europeiska Struktur- och Investeringsfonder i Sverige Socialfonden 22% Regionalfonden

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

QNB VOLANTE NOTERINGAR: GENERATOR (ÅRE) 2008-01-21

QNB VOLANTE NOTERINGAR: GENERATOR (ÅRE) 2008-01-21 QNB VOLANTE NOTERINGAR: GENERATOR (ÅRE) 2008-01-21 VAD SKAPAR EKONOMISKT VÄRDE I UPPLEVELSEINDUSTRIN? TOBIAS NIELSÉN* DEN HÄR ARTIKELN BESKRIVER HUR OCH VARFÖR DE VIKTIGASTE OCH STÖRSTA EKONOMISKA VÄRDENA

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag. Affärsutvecklingscheckar i Skåne

Från idéer till framgångsrika företag. Affärsutvecklingscheckar i Skåne Affärsutvecklingscheckar i Skåne Almis vision Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Målet är att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt,

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne

Uppföljning av handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne Maria Tuszynski, avdelningen för regional utveckling Ola Jacobson, kulturförvaltningen RAPPORT Datum 2018-04-19 1 (7) Uppföljning av handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne 2013-2018

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM

COLLABORATIVE TOURISM COLLABORATIVE TOURISM SKÅNEMODELLEN Strategisk plan för turism och besöksnäring i Skåne TOURISM IN SKÅNE AB - Ett av Business Region Skånes fyra dotterbolag Näringsliv Skåne och Business Region Skåne Styrelse

Läs mer

BILAGA 1 PILOTPROJEKTEN. Ideon Innovation: The Creative Plot

BILAGA 1 PILOTPROJEKTEN. Ideon Innovation: The Creative Plot BILAGA 1 PILOTPROJEKTEN Ideon Innovation: The Creative Plot Projektperiod: 2011-11-01 2013-06-30 Region: Skåne www.ideoninnovation.se www.thecreativeplot.se Ideon Innovation är en av flera inkubatorer

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Kulturarv som resurs för regional utveckling

Kulturarv som resurs för regional utveckling Kulturarv som resurs för regional utveckling -Riksantikvarieämbetets arbete med regional tillväxt -erfarenheter och exempel från strategiarbete i Jämtland Johan Loock Riksantikvarieämbetet (Länsstyrelsen

Läs mer

Simrishamn den kreativa kommunen

Simrishamn den kreativa kommunen Simrishamn den kreativa kommunen Kulturnäring Skåne 2012, Region Skåne Slutrapport av Sofia Bertilsson 2012 Simrishamn den kreativa kommunen Kulturnäring Skåne 2012, Region Skåne Projektet Kulturnäring

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

En internationell innovationsstrategi för Skåne 2012-2020

En internationell innovationsstrategi för Skåne 2012-2020 En internationell innovationsstrategi för Skåne 2012-2020 Innovation är den entreprenöriella process som ger en idé ett värde. Sidan 1 av 9 Varför en internationell innovationsstrategi för Skåne? I en

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Strategi för film och rörlig bild 2015-2020. Kulturnämnden 2015-03-12 Regionala utvecklingsnämnden 2015-03-13

Strategi för film och rörlig bild 2015-2020. Kulturnämnden 2015-03-12 Regionala utvecklingsnämnden 2015-03-13 Strategi för film och rörlig bild 2015-2020 Kulturnämnden 2015-03-12 Regionala utvecklingsnämnden 2015-03-13 Inledning... 3 Vision för film och rörlig bild... 6 Strategiska insatsområden... 6 Konstnärlig

Läs mer

Innovationsbron SiSP 17/11

Innovationsbron SiSP 17/11 Innovationsbron SiSP 17/11 Katarina Segerborg Vision Innovationsbron medverkar till att Sverige är internationellt ledande i att omsätta forskning och innovation till framgångsrika och hållbara affärer

Läs mer

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Från idéer Vår till framgångsrika värdegrund företag Glädje i arbetet Flexibla i tanke och handling Affärsmässiga i utförandet Vision

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Vilka är förutsättningarna för förnyelse och tillväxt?

Vilka är förutsättningarna för förnyelse och tillväxt? Vilka är förutsättningarna för förnyelse och tillväxt? Och vad har det med jämställdhet att göra? 26 mars 2014 Peter Kempinsky Om Kontigo Arbetar med frågor kring regional och lokal utveckling samt näringslivsutveckling

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Moving Media. Southern Sweden. En kreativ upplevelseindustri med fötterna i framtiden

Moving Media. Southern Sweden. En kreativ upplevelseindustri med fötterna i framtiden Moving Media Southern Sweden En kreativ upplevelseindustri med fötterna i framtiden Karin Johansson-Mex Utveckligssamordnare för film och rörlig bild Näringslivsutveckling Region Skåne Karin.mex@skane.se

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring 7 juli 2017 Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring Inspel från Tourism in Skåne AB och Region Skåne/Avdelningen för Regional Utveckling Nedanstående

Läs mer

Partner i Livsmedelsakademin

Partner i Livsmedelsakademin Partner i Livsmedelsakademin 2 Detta ingår i partnerskapet Livsmedelsakademin har under de senaste tjugo åren skapat förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom mat, dryck och måltid. Vi är

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar vad menar vi? SERVICE MANAGEMENT

Kulturella och kreativa näringar vad menar vi? SERVICE MANAGEMENT Kulturella och kreativa näringar vad menar vi? DEFINITION OCH ÖVERSIKT AV KKN KATJA LINDQVIST, SERVICE MANAGEMENT Det politiska intresset för kulturella och kreativa näringar creative industries, upplevelseindustri,

Läs mer

MalmöLund-samarbetet. - Den regionala identiteten - Det regionala ledarskapet - Den regionala strukturen. Cecilia Hansson och Johan Emanuelson

MalmöLund-samarbetet. - Den regionala identiteten - Det regionala ledarskapet - Den regionala strukturen. Cecilia Hansson och Johan Emanuelson MalmöLund-samarbetet - Den regionala identiteten - Det regionala ledarskapet - Den regionala strukturen Cecilia Hansson och Johan Emanuelson Avståndet mellan Malmö och Lund är jordens omkrets minus 20

Läs mer

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket Parkerna i den framtida besöksnäringen Pernilla Nordström, Tillväxtverket Besöksnäring, en växande näring - som kan bidra till ett hållbart samhälle Turism Människors aktiviteter när de reser till och

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation

Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation v Innovationsklimatet i Sverige Sverige hamnar ofta högt på rankingar Innovation Scoreboard Anses svaga på Kommersialisering. Har bra infrastruktur och resurser

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör En kunskapsdriven regional utveckling Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör Vision Västra Götaland Ett livskraftigt och hållbart näringsliv Västra Götalands utveckling beror i hög grad av utvecklingskraften

Läs mer

Skåne Livskvalitet i världsklass

Skåne Livskvalitet i världsklass Skåne Livskvalitet i världsklass 1 Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne. Pågatågen och busstrafiken knyter samman Skåne tillsammans med Öresundstågen, som även sträcker sig över övriga

Läs mer

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod:

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod: VÄLKOMMEN! Soundingboard 2.0 17 nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Incheckningsfråga under lunchen Vad ser du framemot idag? Logga in på www.menti.com Kod: 570 22 Jämförelse

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

Slutredovisning och förslag till fortsatt regeringsuppdrag. Regeringsbeslutet för utveckling av inkubatorer inom kulturella och kreativa näringar

Slutredovisning och förslag till fortsatt regeringsuppdrag. Regeringsbeslutet för utveckling av inkubatorer inom kulturella och kreativa näringar Marie Wall, +4684733293 Marie.Wall@VINNOVA.se Projektnr Ert diarienr 1 (5) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutredovisning och förslag till fortsatt regeringsuppdrag Regeringsbeslutet

Läs mer

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT Industriföretagen står inför stora utmaningar och möjligheter. Tillsammans i Techtank arbetar vi för att möta och ta tillvara dessa. Välkommen att utveckla ditt företags konkurrenskraft med oss. www.techtank.se

Läs mer