Uppföljning av handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne"

Transkript

1 Maria Tuszynski, avdelningen för regional utveckling Ola Jacobson, kulturförvaltningen RAPPORT Datum (7) Uppföljning av handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne Bakgrund Region Skåne har sedan 2009 gjort tydliga satsningar på att främja de kulturella och kreativa näringarna (KKN). Med utgångspunkt kärnuppdragen inom närings- och kulturpolitik drev Region Skåne i samverkan med skånska kommuner ett framgångsrikt utvecklingsarbete inom ramen för regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar. Sex pilotkommuner Helsingborg, Kristianstad, Landskrona, Lund, Simrishamn och Trelleborg drev egna delprojekt utifrån kommunernas specifika förutsättningar. De skånska kommunerna uppvisade ett stort engagemang för att främja kulturella och kreativa näringar under perioden. Totalt deltog ca personer i olika kompetensfrämjande insatser, i denna siffra ryms även tjänstemän i offentlig förvaltning och politiker. Nya stimulansåtgärder skapades, som till exempel kommunala utvecklingscheckar och nyinrättade stipendier för kulturella och kreativa företag. En ny inkubator för KKN/transport/lantbruk (grön näring) skapades i Trelleborg under namnet Green Room. The Creative Plot på Ideon i Lund blev landets första renodlade kreativa miljö för KKN. Flera kommuner arbetade fram långsiktiga politiska strategier för KKN bl.a. Simrishamn och Landskrona. I Helsingborg introducerades en ny kreativ mötesplats genom ett samarbete mellan Helsingborgs Business Region, Kulturförvaltningen samt Campus Helsingborg/Lunds universitet. Landskrona formulerade en vision om att bli ett nav för och centra för området foto och film inom ramen för det gemensamma utvecklingsarbetet. Totalt involverade kommunerna flera hundra kulturentreprenörer genom att skapa möten och nätverk. Region Skåne arrangerade tre seminarier med över 400 deltagare totalt. Nästan alla skånska kommuner deltog i seminarierna med politiska företrädare och tjänstemän från kultur respektive tillväxt/näringslivsenheter. I projektets inledningsfas beslutade Region Skånes kulturnämnd och Regionala tillväxtnämnden att utarbeta en regional strategi för kulturella och kreativa näringar i Skåne. I januari 2013 antog regionala tillväxtnämnden och kul- Postadress:, Malmö Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26, Malmö Telefon (växel): Internet:

2 (7) turnämnden en gemensam strategi i syfte att utveckla entreprenörskap och företagande inom kulturella och kreativa näringar. Därefter antogs en gemensam handlingsplan med samma syfte. Detta blev viktiga led i arbetet med att nå Skånes vision om att bli Europas mest innovativa region Under projektets gång har kultur och näringslivsenheter inlett helt nya samarbeten i region och kommuner. Detta samarbete har fortsatt på flera fronter. I det regionala utvecklingsuppdraget tar Region Skåne olika roller, som t.ex. kunskapsspridare, nätverksbyggare, processledare, finansiär, strateg och lobbyist. En viktig framgångsfaktor är och har varit ett tätt samarbete mellan kultur- och näringslivsansvariga politiker och tjänstepersoner. Kulturnämnden och regionala tillväxtnämnden beslutade om en gemensam handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Skåne. Handlingsplanen pekar ut sju insatsområden för att skapa de bästa förutsättningarna för att vara entreprenör och driva företag inom kulturella och kreativa näringar: 1. Kartlägga och identifiera KKN-branscherna 2. Samverka mer mellan politikområden såväl som mellan olika nivåer och organisationer 3. Synliggöra KKN-branscherna 4. Förbättra villkoren för konstnärligt och kreativt skapande 5. Bygga kapacitet för produktion, distribution, affärsutveckling och kompetens 6. Integrera KKN i det skånska innovationsarbetet 7. Förbättra finansieringen för KKN-branscherna Nedan följer de viktigaste insatser som Region Skåne själv gjort eller bidragit till sedan handlingsplanen beslutades. Eftersom i stort sett alla insatser träffar mer än ett av insatsområdena är de inte redovisade utifrån insatsområde utan huvudsakligen i kronologisk ordning. KKN-insatser Kulturpolitiska överläggningar om KKN 2013 I september 2013 arrangerad kulturnämnden en regional konferens och kulturpolitiska överläggningar med kommunerna på temat KKN. Såväl konferensen som överläggningarna var en del av arbetet med att ta fram Region Skånes handlingsplan för KKN. Nationell KKN-konferens med Tillväxtverket I mars 2014 arrangerade Region Skåne tillsammans med Tillväxtverket en nationell konferens för att entusiasmera till fortsatt nationellt och regionalt utvecklingsarbete inom KKN. På ett fullsatt St. Gertrud deltog 140 gäster, och dagarna erbjöd en spännande spaning in i framtiden för det nationella arbetet med KKN samt visade på möjligheter till internationellt samarbete inom fältet.

3 (7) Creative Board Region Skåne bildade 2014 ett branschråd för kulturella och kreativa näringar Skåne Creative Board. Branschrådet består av framgångsrika och engagerade personer som är verksamma inom tretton kreativa näringar i Skåne - arkitektur, form och design, film, foto, konst, mode, litteratur, musik, scenkonst, måltid, spel och media samt besöksnäring. Under åren har rådet identifierat både utmaningar och unika möjligheter kopplat till delbranscherna. Dessa har sammanfattats i ett antal utmaningar och möjligheter, vissa av dem mer övergripande kopplat till KKN och andra applicerbara på vissa branscher. Rekommendationerna har presenterats för regionala utvecklingsnämndens och kulturnämndens presidier. Framtidens näringar Stödsystem för innovation, näringslivs- och affärsutveckling har tillgängliggjorts för KKN entreprenörer som driver företag. Genom detta har det offentliga stödsystemet kunnat komma fler till del och utveckla/anpassa sina tjänster för KKN-branscherna. Under 2015 finansierade Region Skåne affärsutvecklingssatsningen Framtidens näringar. Det övergripande syftet var att skapa tillväxt för KKN branschen genom att samla stödstrukturen och få den att flytta sig framåt. Satsningen leddes av Almi, och utgjordes av en serie workshops, coachningstillfällen och språngbrädor för KKN företag med önskan att expandera och utvecklas. Satsningen avslutades med ett öppet forum där företagen som deltog i satsningen fick möjlighet att möta potentiella investerare och samarbetspartners. Främja kvinnors företagande Programmet Främja kvinnors företagande var ett nationellt program som samordnades av Tillväxtverket. Programmet syftade till att fler kvinnor ska välja att starta företag och att fler kvinnor ska utveckla sina företag eller utveckla innovativa idéer till nya tjänster, varor och koncept. Kulturella och kreativa näringar var ett prioriterat område inom programmet gjordes därför en riktad utlysning mot affärsutvecklinginsatser för företagare inom KKN och avslutades med ett gemensamt kunskapsseminarium för ett 20 tal företag efter avslutad satsning. KKN-utbildning I samarbete med Lunds universitet och Kommunförbundet Skåne arrangerade Region Skåne en universitetsutbildning för de skånska kommunernas kultur- och näringslivschefer (eller motsvarande) Att driva utvecklingen av kulturella och kreativa näringar som baserades på forskning från flera olika akademiska discipliner och på praktiska erfarenheter från olika delar av Skåne, Sverige och Europa. 16 kommuner deltog och utbildningen gjordes med stöd av Tillväxtverket.

4 (7) KKN-utbildning genomfördes uppdragsutbildningen När kulturen är resans mål. Kursen initierades av Region Skåne och arrangerades i samarbete med Region Blekinge och Campus Helsingborg, Lunds universitet med finansiellt stöd från Tillväxtverket. 15 kommuner från Skåne och Blekinge deltog. KKN-utbildning arrangerar Region Skåne tillsammans med Kalmar läns landsting, Region Blekinge, Region Halland och Region Kronoberg ännu en KKN utbildning. Målgruppen är precis som tidigare kultur-, näringslivs- och/eller turistchefer, men nu utvidgat till kommunerna i södra Sverige. Southern Sweden Creatives 2015 beviljades Region Skånes regionalfondsansökan Southern Sweden Creatives (SSC) nationell kunskapsnod för internationalisering av kulturella och kreativa näringar (KKN) i strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge. Detta har inneburit att Skåne fått 17 miljoner kronor under en treårsperiod för att förstärka internationaliseringsförmågan hos kulturella och kreativa entreprenörer i södra Sverige. Målet är att öka och stärka företagens internationella närvaro genom bland annat kompetensutveckling. En strategisk plattform byggs där varje aktör får möjlighet att utveckla sin roll och bygga upp den långsiktigt. Projektet pågår och fokus ligger på att genomföra aktiviteter, vidareutveckla metoder för genomförande av internationella marknadsplatser samt skapa lärande kring metoder för internationalisering av KKN tillsammans med nationella myndigheter och branschorganisationer. Projektet har hittills genomfört aktiviteter på ca 25 internationella marknadsplatser och ca 150 företag har deltagit fram till idag. STRING CCI Network har sedan 2015 drivit STRING CCI Network, som är ett tjänstemannanätverk inom STRING där fokus ligger på att utveckla samarbeten som rör framför allt kultur och digitalisering samt kulturella och kreativa näringar. Exempel på insatser är ett KKN-seminarium under Fehmarnbelt Days i Hamburg 2016, samt ett kunskapsseminarium i Malmö 2017 för kulturorganisationer med fokus på att utveckla digital kompetens inom deras verksamheter. Creative Powers for Europe 2015 Turning Torso I november 2015 arrangerade Region Skåne i samarbete med Tillväxtverket och Kulturrådet rundabordssamtal med representanter från regional, nationell och europeisk nivå på temat hur vi tillsammans kan stärka de värden som KKN skapar i Europa och som låg till grund för idékonventet Creative Powers for Europe året efter.

5 (7) Creative Powers for Europe 2016 Malmö Live Den 22 november 2016 arrangerade Region Skåne i samarbete med Tillväxtverket och Kulturrådet ett idékonvent Creative Powers for Europe på hög politisk nivå inom EU. Temat på konventet var hur olika nivåer och aktörer tillsammans kan stärka de värden som KKN skapar i Europa. Till konventet, som arrangerades på Malmö Live i Malmö, kom över 200 personer från över 25 länder i Europa. Dagen erbjöd möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan länder och diskussioner kring de systemlösningar som behövs för att bäst stödja KKN. Idékonventet i Malmö bidrog till att skapa en plattform för att sätta KKN-frågorna på agendan i både en nationell och internationell kontext. Creative Powers for Europe Workshop Bryssel 2018 Som en uppföljning av idékonventet i Malmö 2016 arrangerades 2018 två möten i Bryssel tillsammans med representanter för EU-parlamentet och generaldirektoratet för utbildning och kultur. Det ena var ett seminarium i EUparlamentet om hur KKN kan få större utrymme i nästa generations strukturfonder. Region Skåne fick utrymme i programmet som ett av två exempel på framgångsrikt regionalt utvecklingsarbete. Det andra mötet var en workshop på samma tema på Skåne European Office. Representanter för 15 regioner från hela Europa, EU-parlamentet, EU-kommissionens generaldirektorat för kultur och utbildning (DG EAC), Tillväxtverket och Lunds universitet deltog i workshopen. EU-projektansökan ACCLAIM 2017 Region Skåne var 2017 en av sju parter i en ansökan om medel från Interreg Europe i ett utvecklingsprojekt avseende olika finansieringsmöjligheter för KKN-företag. Ansökan beviljades inte. EU-projektansökan Cultural and Creative Spaces and Cities 2018 Region Skåne är en av parterna i en ansökan om medel från EU:s sektorsprogram Kreativa Europa. Projektet går ut på att utveckla de lokala och regionala strukturerna för att dra nytta av kulturella och kreativa kompetenser och resurser i samhällsutvecklingen, inklusive utvecklingen av kulturella och kreativa näringar. Ifö Center Området bildkonst, fotografi, form och design är under stark utveckling och Region Skånes satsningar stärker olika verksamheter som till exempel institutioner, centrumbildningar, kollektivverkstäder och resursplattformar. Ett exempel är kulturnämndens satsning på Bromölla kommun som 2017 fick kronor för att utveckla Ifö Center som unik aktör i nordöstra Skåne till ett resurscenter för konst- och kulturproduktion av vikt för södra Sverige. Akademisk samverkan KKN Region Skåne tog 2017 initiativ till ett samtal med tre andra regioner i Sverige som följt Region Skånes exempel att i samarbete med ett universitet erbjuda kommunerna KKN-utbildning. Samtalet syftade till att undersöka det

6 (7) framtida behovet av utbildningar och forskning på KKN-området. Som en fortsättning tog Lunds universitet initiativ till tematisk akademisk samverkan på temat KKN över fakultets- och lärosätesgränserna. Forskartjänst - Flexit Riksbankens jubileumsfond finansierar en treårig forskartjänst med 75 procent, kulturnämnden och regionala utvecklingsnämnden finansierar tillsammans den överskjutande delen om 25 procent. Forskningen fokuserar på utvecklingsarbete kring kulturella och kreativa näringar med inriktning på drivkrafter, processer och samspel. Tjänsten är förlagd till Region Skånes kulturförvaltning de första två åren och det tredje året till det universitet forskaren är knuten till. Form/Design Center förstärkt uppdrag Hösten 2017 tillkännagav regeringen att man avser stärka förutsättningarna för en mötesplats för arbetet med arkitektur, form och design och hållbara gestaltade livsmiljöer i södra Sverige. Detta finansieras genom ett bidrag till Form/Design Center med 3 miljoner kronor årligen för Ett samarbete med arkitektutbildningen vid Lunds tekniska högskola pågår och ska utvecklas, bland annat i form av en gemensam forskartjänst med inriktning på gestaltad livsmiljö. För att stimulera till ökad delaktighet och motverka demokratiskt underskott, kommer fokus ligga på att bygga upp och stödja olika mötesplatser riktade till intressenter som kommuner, medborgare, politiker och bransch. KKN-statistik och en ny analysmodell Ett av de prioriterade insatsområdena i handlingsplanen är att kartlägga och mäta den kulturella och kreativa sektorn över tiden. Region Skåne har tagit fram en analysmodell med syfte att få grepp om sektorns utveckling över tid och för att ge en bild av genomförda insatsers effekter på regional och kommunal nivå. Statistiken visar såhär långt bland annat att kulturella och kreativa näringar är en växande sektor i samhällsekonomin. Den regionala statistiken uppdateras årligen och presenteras i en rapport på Region Skånes hemsida. Media Evolution City Region Skåne delfinansierar och är medlem i klustret Media Evolution. Dagligen möts personer i huset Media Evolution City, där 90 företag har sin hemvist. Det senaste året har 45 nya medlemsföretag tillkommit och Media Evolution har nu totalt 400 medlemmar. Bland de nya medlemmarna hittar vi företag som SJ AB, EON, NocNoc, Kronaby, Landskrona Energi, Moriskan, Forefront Consulting, Länsförsäkringar Skåne och Mitt liv.

7 (7) Media Evolution satsar alltmer på arbetet med mångfald och jämställdhet genom att stärka personalstyrkan med djupare kunskap i ämnet då efterfrågan ökat från medlemmarna. Den internationella konferensen The Conference som arrangeras av Media Evolution gick av stapeln för femte året i rad i september 2017 på Malmö Opera. Konferensen växte förra året till ca deltagare och sammanlagt deltog över personer på de 60 olika sidoarrangemangen runt om i Malmö och Skåne. På The Conference utforskas den digitala komplexiteten med fokus på bl. a cirkulär ekonomi, designtänkande och den hållbara staden. Kommunala utvecklingsprojekt som kulturnämnden stödjer Kommunerna i Familjen Helsingborg undersökte med start 2015 tillsammans möjligheterna att lyfta och stärka vissa kulturella besöksmål och därmed stimulera till ökad turism och stärkt besöksnäring. De tre kommunerna i MittSkåne Eslöv, Hörby och Höör tog 2017 tillsammans med MittSkåne Turism initiativ till ett kommun- och förvaltningsövergripande samarbete med visionen att bli en region där kulturella och kreativa näringar, evenemangsarrangörer och föreningar kan blomstra, utvecklas och skapa tillväxt. Metoden är att genomföra ett pilotprojekt som ska utmynna i en strategi och handlingsplan för MittSkånes fortsatta arbete med KKN, evenemangsarrangörer och föreningar. Övrigt Avslutningsvis ska det nämnas att KKN-utvecklingen även stimuleras av insatser inom andra områden som till exempel strategi och handlingsplan för film och rörlig bild, strategi för gestaltad livsmiljö, kulturplan, klusterstrategi och innovationsstrategi.

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna.

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna. Kulturnämnden Jane Nilsson Utvecklare 0768-89 07 17 Jane.ma.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-13 Dnr 1401358 1 (5) Kulturnämnden PM Kulturella och kreativa näringar Ordförandens förslag 1.

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar (KKN)

Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar (KKN) Kultur Skåne Jane Nilsson Utvecklare 040-675 37 25 jane.ma.nilsson@skane.se PM Datum 2014-12-10 Dnr 1401358 1 (9) Analys och redovisning av kulturnämndens satsningar inom kulturella och kreativa näringar

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Kultur Skåne Koncernkontoret

Kultur Skåne Koncernkontoret Koncernkontoret Jane Nilsson, Kultur SKåne Maria Tuczynski, Koncernkontoret Datum 2013-01-18 Dnr 1202252 1 (7 ) Strategi för kulturella och kreativa näringar 1. Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar i Skåne

Kulturella och kreativa näringar i Skåne September 217 Kulturella och kreativa näringar i Skåne STATISTIK 211-216 Definitioner och begrepp... 3 Sammanfattning... 3 Antal företag inom den kulturella och kreativa näringen... 4 Antal nystartade

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer?

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Kartläggningsarbete 2005, 2008 och 2013/2014 2 Bakgrund Arbetet med att kartlägga jämställdheten i skånska kluster-

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Per-Olof Remmare Tillväxtverket Nationella program/entreprenörskap 1 Vad ingår eg. i kulturella och kreativa näringar KKN? Arkitektur

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-10-26 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-11-04 kl. 10.00 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan

Läs mer

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under Datum 2011-09-12 Dnr 1100297 2 (3) Vid s inträde påbörjades arbetet med att etablera fler kommuner som fristadskommun bl.a. Landskrona, Helsingborg, Eslöv, Hörby, Sjöbo, Ystad, Kristianstad och Lund. Ett

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Kultur +näring i olika perspektiv

Kultur +näring i olika perspektiv Kultur +näring i olika perspektiv KULTURRÅDET Myndighet under Kulturdepartementet 80 anställda Fyra avdelningar Styrelse NATIONELLA MÅL FÖR KULTURPOLITIK 2009 Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY STRING STRING SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY Politiskt gränsregionalt samarbete Schleswig-Holstein, Hamburg Stadt (DE) Region Själland, Region Hovedstaden, Köpenhamns

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Nyheter från Bryssel

Nyheter från Bryssel Nyheter från Bryssel Läget i Bryssel just nu! Läget i Bryssel Mycket på gång just nu! Verksamheten börjar att ta form Fokus på projektrådgivning, partnersök, hjälp med kontakter i Bryssel, deltagande i

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016!

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! 1 ( 6) Ansökan om! Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! För några år sedan väcktes tanken av tjänstemän vid Västra Götalandsregionens kultursekretariat att Nätverkstan

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Slutseminarium Näringslivsutveckling av kultursektorn

Slutseminarium Näringslivsutveckling av kultursektorn Brewhouse 2013-05-29 Slutseminarium Näringslivsutveckling av kultursektorn Följeforskningsrapport Västra Götalandsregionens handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn Bo Öhrström Övergripande

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Datum Dnr Framställan om utökning av den statliga medfinansieringen för 2016 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Datum Dnr Framställan om utökning av den statliga medfinansieringen för 2016 inom ramen för kultursamverkansmodellen Mats Hallberg Biträdande kulturchef Kultur Skåne 0768871973 Datum 2015-10-21 1502962 1 (5) Till Statens Kulturråd Framställan om utökning av den statliga medfinansieringen för 2016 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

Creative Talks. Norrbottens kulturella och kreativa näringar

Creative Talks. Norrbottens kulturella och kreativa näringar Creative Talks Norrbottens kulturella och kreativa näringar Tack Kulturentreprenörer i olika bolag samt övriga intressenter kring kulturella och kreativa näringar har under 2016 bidragit med synpunkter

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Regional kulturplan för Skåne

Regional kulturplan för Skåne Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Struktur, process och dialog Bästa Biennalen 2015. Foto: Bengt Flemark Skåne 33 kommuner 1,3 miljoner invånare Gränsregion i södra Östersjön En del av Öresundsregionen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Tre år med jämställd regional utveckling i fokus

Tre år med jämställd regional utveckling i fokus Tre år med jämställd regional utveckling i fokus Winnet Skånes verksamhet inom ramen för regeringsuppdraget Resurscentra för kvinnor 2013-2015 1 Winnet Skåne och regional utveckling Winnet Skåne är en

Läs mer

Kulturarv som resurs för regional utveckling

Kulturarv som resurs för regional utveckling Kulturarv som resurs för regional utveckling -Riksantikvarieämbetets arbete med regional tillväxt -erfarenheter och exempel från strategiarbete i Jämtland Johan Loock Riksantikvarieämbetet (Länsstyrelsen

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

HÄRNÖSAND INSPIRATIONSVECKOR. 18 mars - 4 April. - ett kreativt kluster. med UPPLEVELSEINDUSTRIN. på TECHNICHUS HÄRNÖSAND

HÄRNÖSAND INSPIRATIONSVECKOR. 18 mars - 4 April. - ett kreativt kluster. med UPPLEVELSEINDUSTRIN. på TECHNICHUS HÄRNÖSAND med UPPLEVELSEINDUSTRIN på TECHNICHUS HÄRNÖSAND HÄRNÖSAND - ett kreativt kluster Information! Andreas Brännlund 070-7317076 18 mars - 4 April I samarbete med Under dessa veckor kommer Technichus förvandlas

Läs mer

Vi är den kreativa mötesplatsen för idéer och innovativa företag som vill växa.

Vi är den kreativa mötesplatsen för idéer och innovativa företag som vill växa. Kapital Vi har direkta kontakter till olika finansiärer. Med våra samarbetspartners, exempelvis ALMI Företagspartner och Regionförbundet, kan du diskutera bidrag till din tjänst eller produkt. Kontor I

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Regional agenda för. Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten

Regional agenda för. Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten Regional agenda för Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten 2018 2021 Titel Regional agenda för Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten 2018-2021 Omslagsbild Författare Kontaktperson Bildcollage

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-20 Vår referens Caroline B. Le Bongoat projektledare caroline.lebongoat@malmo.se Tjänsteskrivelse Ann Bergström enhetschef ann.bergstrom@malmo.se Remiss

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen www.winnetskane.se Fjelievägen 5, Lund Vi är ca 150

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan

LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan LA goes KKN! ett förslag till handlingsplan Inledning I samband med att Region Skåne drog igång sin förstudie kring kulturella och kreativa näringar i våras (se nedan under Bakgrund) blev jag tillfrågad

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv 2008-03-28 i Sve Kvinnors företagande

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne Datum 2009-01-09 1 (5) Verksamhetsberättelse 2008 - Regional beredning för tillväxt och hälsa i Nordvästra Skåne Uppdrag och Organisation De regionala

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 2007-09-04 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv i Sve de stärk Kvinnors

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND Fastställd av regionfullmäktige 2014-06-16, 98. Syftet med Region Gotlands internationella strategi är att vara ett verktyg för förtroendevalda och anställda inom regionen samt att fungera som stöd och

Läs mer

LLU i nordöstra Göteborg

LLU i nordöstra Göteborg LLU i nordöstra Göteborg Hållbar utveckling mellan stad och land Peter Rundkvist Projektledare Utveckling Nordost Business Region Göteborg Bakgrund Hösten 2013: Gamla Leader Göta Älv Vänersborg, Trollhättan,

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Förnyad upphandling för drift och utveckling av Innovativ Kultur 2015

Förnyad upphandling för drift och utveckling av Innovativ Kultur 2015 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-08-13 Handläggare Anne Lund Telefon: 08-508 31 926 Till Kulturnämnden 2014-08-26 Nr 19 Förnyad upphandling för drift och utveckling

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne Tillsammans utvecklar vi Skåne! Ett ökat deltagande i kulturlivet bidrar till medborgarnas välbefinnande och regionens utveckling. Kulturen ska vara livskraftig i alla

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde. " Företagsamhet " Attraktionskraft " Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde.  Företagsamhet  Attraktionskraft  Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar Gävleborgs län Introduktion Det övergripande målet för Gävleborgs läns tillväxtavtal är kunskapsdriven tillväxt. De parter som står bakom avtalet anser att det skall vara den gemensamma handlingsplanen

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

ANHÅLLAN OM KOMPLETTERING AV VERKSAMHETSBIDRAG FÖR 2015

ANHÅLLAN OM KOMPLETTERING AV VERKSAMHETSBIDRAG FÖR 2015 TILL KULTURNÄMNDEN I MALMÖ ANHÅLLAN OM KOMPLETTERING AV VERKSAMHETSBIDRAG FÖR 2015 BAKGRUND Under perioden 2011-2014 beviljade årligen Malmö stad ett utvecklingsbidrag om 500 000 SEK. Detta bidrag har

Läs mer

KAN ARKITEKTUR-FORM-DESIGN BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING?

KAN ARKITEKTUR-FORM-DESIGN BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? KAN ARKITEKTUR-FORM-DESIGN BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? 1.0 EKONOMI SÅKLART! 2.0 MILJÖ 3.0 SOCIAL NYTT LÄGE #gestaltadlivsmiljo VAD GÖR VI? KOMMISSIONEN LEVANDE MALMÖ ÖVERSIKTSPLANEN KLIMATSTRATEGI

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer