BILAGA 1 PILOTPROJEKTEN. Ideon Innovation: The Creative Plot

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 1 PILOTPROJEKTEN. Ideon Innovation: The Creative Plot"

Transkript

1 BILAGA 1 PILOTPROJEKTEN Ideon Innovation: The Creative Plot Projektperiod: Region: Skåne Ideon Innovation är en av flera inkubatorer i Lund och är ett samarbete mellan Teknopol AB, Lunds universitet, Lunds kommun och Ideon Science Park. Majoriteten av företagen i Ideon Innovation är högteknologiska företag. IT och bioteknik dominerar. The Creative Plot at Ideon Innovation är en pilotinkubator för kulturella och kreativa näringar som drivs i form av ett partnerskap mellan The Creative Plot och Ideon Innovation i Lund. Verksamheten finns på Ideon Science Park. Utvalda företag får under ett års tid chansen att tillsammans med affärscoacher skräddarsy sina affärsstrategier. De får tillgång till en kontorsmiljö, omfattande nationella och internationella nätverk, kurser och seminarier, medieträning och kontakter med strategiska partner. Syftet med projektet är att skapa en inkubator/inkubationsprocess för kulturella och kreativa näringar anpassad efter de behov som finns. The Creative Plot använder sig av och vidareutvecklar Ideon Innovations inkubationsmodell för affärsidéer från den kreativa sektorn. The Creative Plots mål är att öka antalet företag inom kultur- och kreativa näringar som är innovativa, ekonomiskt livskraftiga, hållbara och konkurrenskraftiga både på nationell och internationell nivå. Projektet undersöker också vilka skillnaderna, särdragen och behoven är för de som startar ett företag inom kultur- och kreativa näringar jämfört med andra sektorer. Detta 1 (10)

2 görs bland annat genom att den kreativa sektorn utvecklar sina idéer sida vid sida med övriga inkubatorsföretag. Målet är en skapa en permanent verksamhet. En följeforskare är knuten till projektet. Stort fokus läggs på aktiviteter för kunskapsspridning och för nätverkande med olika samarbetspartner. Hittills uppnådda resultat och effekter: 5 företag har antagits till projektet. Företagen har fysisk plats på Ideon men ingår inte i den ordinarie inkubatorsverksamheten. The Creative Plot ger också ett visst stöd till ytterligare 15 företag som inte finns på Ideon Science Park. Av de inkubatorsföretag som antagits till en plats på Ideon så skulle bara ett sökt till en ordinarie inkubator. Inte heller de 50-talet blivande eller befintliga företag med projektidéer som sökte till projektet, via audition och intervjuer, skulle ha sökt stöd eller hjälp från något företagsstödjande kluster eller vanliga inkubatorer. Mötet mellan kulturella och kreativa näringar och en mer teknikinriktad inkubator som Ideon Innovation har gett positiva effekter för både parter. Det har fungerat bra att starta ny verksamhet inom en befintlig traditionell inkubator men med en annan uppsättning arbetsmetoder och kriterier. Nätverk och kompetens har nyttjats åt båda hållen. Nya produkter har skapats genom samverkan mellan inkubatörerna. Flera företag har också fått extern finansiering, från ALMI, i form av banklån och i riskkapital. Information och kommunikation har förändrats och anpassats till grupper som inte är affärsskolade. Projektet drivs i samverkan mellan Lunds kommun och Ideon Innovation och har öppnat upp för nya nätverk och aktiviteter 2 (10)

3 CRED/Alexandersoninstitutet: Remix Projektperiod: Region: Halland Alexandersoninstitutet är en plattform för utveckling som ska bidra till forskning och utveckling i Hallandsregionen. Verksamheten syftar till att stimulera och skapa förutsättningar för utveckling genom samverkan, nätverk och kunskapsutbyte. CRED Creative Destination Halland - är en mobil inkubator som vuxit fram inom Alexandersoninstitutet, med anpassade processer och verktyg för bolag som har sitt ursprung inom kreativa näringar och inom besöksnäringen. CREDs roll är att skapa tillväxt, kompetensutveckling och ökad lönsamhet inom de kulturella och kreativa näringarna. Inkubatorn ligger i nära anslutning till högskolan i Varberg och har även ett nära samarbete med textilhögskolan i Borås. Projektet har fokuserat sig på 4 delområden: 1. Prototyplab: Flera av de bolag inom kreativa näringar har i dagsläget stora möjligheter att produktifiera delar av sina erbjudanden. De saknar dock ofta kapital för att testa och verifiera idéerna. Att bygga prototyper är komplicerat och kräver ofta tillgång till avancerade verktyg och material som entreprenörerna saknar och är något som kan underlättas med detta labb. 2. Att innovera nya affärsmodeller: Alla företag har behov av en bra och hållbar affärsmodell. Många verksamheter inom kreativa näringar har ofta en relativt kort väg till marknad, vilket ställer ännu högre krav på innovativa affärsmodeller och att hitta nya sätt att ta betalt. 3. Såddfinansiering: Tillgång till såddfinansiering för projekt/bolag inom kreativa näringar är i det närmaste obefintlig. Tillgängligt kapital är starkt knutet till tekniska innovationer och patent, vilket inte är applicerbart inom kreativa branscher. 4. Uppsökande verksamhet: Många entreprenörer inom kreativa näringar känner inte sig tilltalade av de existerande innovationssystemen och de söker sig därför inte till traditionella företagsstödjande verksamheter. 3 (10)

4 Ett syfte med projektet har också varit att knyta Hallands två plattformar för tillväxt, Alexandersoninstitutet och Science Park Halmstad närmare varandra. Resultat och effekter: Projektet har genererat många nya kontakter och verktyg som är viktiga för CRED:s inkubationsprocess. CRED har fått ett nytt verktyg genom CRED Crowd Business Modelling. Projektet har tagit ett första steg för att utveckla nya och fler modeller för företagsfinansiering. Under projektet har ett samarbete initierats med Science Park Halmstad som driver ett nytt kompetensutvecklingsprogram för affärsänglar: Business Angel Academy En annan viktig lärdom är att det är viktigt att testa nya affärsmodeller för att utvecklas och att proaktiv marknadsföring behövs. 4 (10)

5 Science Park Jönköping AB: The Challenge Projektperiod: Region: Jönköping Jönköpingsregionen har historiskt präglats av starkt fokus på tillverkande företag, ofta med underleverantörsprägel, men saknar en stark kulturell och kreativ sektor. Det är svårt att på samma sätt konkurrera med storstadsregionerna när det gäller utbud och utveckling inom detta område. Det finns en insikt om läget och en uttalad vilja från näringsliv och politiska företrädare att förändra regionens näringslivsstruktur genom en kombination av kreativitet och produktion. Genom projektet The Challenge synliggörs företagare inom den kulturella och kreativa näringen i regionen och genom utbildning och affärsutveckling på deras egna villkor ges en tydligare affärsmässighet i verksamheten. En ambition är också skapa affärer och tillväxt genom korskopplingar mellan företagare inom kulturella och kreativa näringar och företagare från sk traditionella branscher. The Challenge erbjuder utbildning, affärsutveckling, idétävlingar och resor till Best Practice-områden allt för att utveckla ett nätverk för kulturella och kreativa näringar i Jönköping och för att skapa förutsättningar för nya affärer. Hittills nådda resultat och effekter Projektet har nått personer i branscher där Science Park Jönköping tidigare varit helt okänd och genom projektet har inkubatorn fått en ökad legitimitet gentemot dessa grupper. Arbetet har varit kantat av vissa svårigheter då verksamheten på inkubatorn i liten grad förknippas med kulturella och kreativa näringar. Inkubatorns egna rådgivare har fått en ökad kunskap om behoven hos denna grupp av företagare och de i sin tur om vilka möjligheter till stöd i sitt företagande som finns. Som en direkt följd av projektet har Science Park, Jönköpings kommun och Regionförbundet i Jönköpings län startat ett nätverk, Brightmind för företagen. Målet är att processer och nätverk ska leva kvar i form av mötesplats och en utbildning för företagare inom de kulturella och kreativa näringarna. 5 (10)

6 Transit Kulturinkubator: Affärsutvecklingsmodell för kulturinkubatorer Projektperiod: Region: Stockholm Transit Kulturinkubator erbjuder coachning, rådgivning och aktiviteter till konstnärer/entreprenörer inom konst, musik, film, scenkonst, design, konsthantverk. Transit samordnar och utvecklar det stockholmsbaserade kulturinkubatorsnätverket med SITE, kmh på Kungliga Musikhögskolan, Konstfack Alumni och Filmbasen i Botkyrka kommun. Syftet med kulturinkubatorsnätverket är att utveckla och långsiktigt etablera stöd till både befintliga och blivande kreatörs- och kulturföretagare i Stockholms län. Målet med projektet är en ny affärsutvecklingsmodell för kommersialisering av innovationer baserade på konstnärlig och kulturell verksamhet. Projektet utgår ifrån de processer som Transit Kulturinkubator och SITE använder idag för att skapa en modell bättre anpassad till entreprenörernas behov. Rådgivning baserad på modellen ger kreatörsföretagaren möjlighet att utveckla sitt företag och sig själv som företagare genom att identifiera och förtydliga sin kunskap, erfarenhet och drivkraft. Arbetet har bl a bedrivits genom att ett antal workshops genomförts. Målet med projektet är att skapa goda förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten. Kreatörs- och kulturentreprenörer och andra entreprenörer väljs ut för att, under några halvdagar, arbeta med varandras verksamhetsutveckling. Transit Kulturinkubator vill efter projektets slut kunna tillhandahålla ett rådgivningsverktyg för inkubatorer och organisationer som stöttar kulturella och kreativa företag. Resultat och effekter: Transit Kulturinkubator i Stockholm har tagit fram affärsutvecklingsmodell, Organisk Process Metod (OPM) anpassad för förutsättningar och incitament hos verksamheter som vilar på konstnärlig grund. Metoden kommer att integreras i Transits verksamhet och samtliga antagna entreprenörer kommer att delta i workshops och styrelsearbete i enlighet med den nya metoden. 6 (10)

7 Projektet har även synliggjort de risker som finns när entreprenörer som verkar på konstnärlig grund utvecklas med fel metoder, modeller och processer. Denna del av projektarbetet har även resulterat i en, ännu inte avslutad, utveckling av språkbruket och ordvalen för verksamheter som Transit Kulturinkubator och för verksamheter som vilar på konstnärlig grund. Workshopparna har även resulterat i att flera företag fått nya kunder och uppdrag. Transit kommer också att erbjuda utbildning i OPM till inkubatorns samarbetspartner och till icke antagna entreprenörer i Stockholm län. En ambition är också att sprida metoden till branschorganisationer, inkubatorer och affärsrådgivare. 7 (10)

8 Movexum: Residence 1 Projektperiod: Region: Gävleborg Movexum är Gävleborgs företagsinkubator och som erbjuder en process för att ta innovationer från idé till marknad. Syftet är att ge tillgång till kompetens, kontakter och kapital via professionellt stöd och effektiv företagsutveckling för att skapa nya tillväxtbolag i Gävleborg. Projektet skapades för att Movexum ska öka sin kunskap och sin kapacitet i att möta företagare från de kulturella och kreativa näringarna. Projektet startade som en sk mobil inkubatorer där företagare inom kulturella och kreativa näringar bjöds in till olika kompetenshöjande workshops. Fokus låg initialt på mötet mellan den kreativa sektorn och turism/besöksnäring. Movexum utgick från tanken att deras kriterier för att kvalificeras in i inkubatorsmiljön skapade svårigheter för innovationer kopplade till kulturella och kreativa näringar och att de därför måste förändra sitt arbetssätt och sina modeller. Under projektets gång blev det tydligt att detta arbetssätt inte fungerade. Företagen/verksamheterna efterfrågade Movexums mer traditionella tjänster. Under hösten 2012 har verksamheten i projektet inriktats mot att erbjuda mer traditionell affärsutveckling till entreprenörer inom kulturella och kreativa näringar. Ett arbete har också inletts för att förändra och anpassa inkubatorprocessen på Movexum. Hittills nådda resultat och effekter: En viktig effekt är att befintliga arbetsmetoder, som är anpassade till mer konventionella och teknikfokuserade inkubatorer, hamnat i fokus. Inkubatorns riktlinjer och organisation utgår ifrån Innovationsbrons perspektiv vilket formar en mer sluten och tydligt avgränsad innovationskultur som i långa stycken kan skava mot kulturella och kreatörers och konstnärers kreativa process. Ett resultat är att det skapas en Gävleborgsk variant av metoder med inspiration från övriga pilotprojekt i satsningen. Idag saknas formella beslut om hur den temporära inkubatorsmodellen ska förvaltas. 8 (10)

9 Expression Uminova Innovation, Umeå Projektperiod: Region: Västerbotten Uminnova Innovation är en inkubator som arbetar med kommersialisering av affärsidéer från näringslivet och forskning. Uminovas verksamhet riktar sig främst till kunskapsintensiva företag inom IT, life science och gröna näringar. Uminova Innovation har format sin inkubatorsverksamhet utifrån tanken att olika branscher och discipliner ska mötas för att skapa nya produkter och tjänster. Syftet med projektet är: Att undersöka hur designprocessen kan användas som problemlösningsprocess för att utveckla nya produkter och tjänster. Att bygga in hållbarhet som en naturlig komponent och konkurrensfördel i affärsutvecklingsprocesser. Ta till vara kulturell och konstnärlig kompetens i syfte att utveckla nya och nuvarande företag. Utgångspunkten för projektet är kombinationen av inkubator, lärosäten och institutioner: Uminova Innovation; Umeå universitet/konstnärligt campus med Arkitekt-, Design- och Konsthögskolan; Humlab samt Bildmuseet. Fokus för arbetet är på att skapa lärande; initialt genom workshops, studieresor och evenemang för matchmaking. Fokus är också på en ökad erfarenhet och interaktion mellan olika organisationer som kan stödja företagare med koppling till de kulturella och kreativa näringarna. Hittills uppnådda resultat och effekter: Under projektets gång har ett kluster av företagare inom mode identifierats i regionen. De har stora behov av handledning, affärsstruktur, omvärldsanalys mm. Projektet kommer att undersöka om nationell samverkan kan vara möjlig för att kunna ge ytterligare support till företagen. Kontakter har bl a etablerats med modeinkubatorn i Borås (som i sin tur får stöd från Vinnova inom ramen för inkubatorsuppdraget). 9 (10)

10 Ett tydligt resultat av projektet är att det nu finns beslut om att starta en inkubator till i Umeå med inriktning på de kulturella och kreativa näringarna. Den kommer att finnas på Konstnärligt Campus och kommer att ägas av Umeå universitet via deras holdingbolag och Umeå kommun via deras näringsbolag. Namnet blir Uminova expression. Styrelse och vd utses inom kort. 10 (10)

Inkubatorer för kulturella och kreativa näringar

Inkubatorer för kulturella och kreativa näringar Inkubatorer för kulturella och kreativa näringar Redovisning och slutsatser av regeringsuppdrag inom Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar Dnr Näringsdepartementet N2010/8901/ENT (delvis)

Läs mer

Affärsutveckling för kreatörer eller kreativa affärsutvecklare?

Affärsutveckling för kreatörer eller kreativa affärsutvecklare? Affärsutveckling för kreatörer eller kreativa affärsutvecklare? En exempelskrift för dig som arbetar för att stärka företagandet inom kulturella och kreativa näringar. VILL DU VETA MER? Besök www.tillvaxtverket.se/kkn

Läs mer

Stöd till kulturinkubator - Avtal för 2010 mellan Stockholms läns landsting och ideella föreningen Transit Kulturinkubator

Stöd till kulturinkubator - Avtal för 2010 mellan Stockholms läns landsting och ideella föreningen Transit Kulturinkubator KUN 2009-11-05, p 9 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Stöd till kulturinkubator - Avtal för 2010 mellan Stockholms läns landsting och ideella föreningen Transit Kulturinkubator

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

dels driva Transits verksamhet på Telefonplan i Stockholm,

dels driva Transits verksamhet på Telefonplan i Stockholm, 1 (5) Avtal mellan Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, nedan kallat landstinget, och den ideella föreningen Transit Kulturinkubator, rörande verksamheten i en regional kulturinkubator 2012.

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2013

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2013 Almis rapportserie om inkubation helår 2013 Almi satsar på Sveriges inkubatorer Almis program Business Incubation for Growth Sweden, BIG Sweden, riktar sig till inkubatorer som arbetar med utveckling av

Läs mer

Slutredovisning och förslag till fortsatt regeringsuppdrag. Regeringsbeslutet för utveckling av inkubatorer inom kulturella och kreativa näringar

Slutredovisning och förslag till fortsatt regeringsuppdrag. Regeringsbeslutet för utveckling av inkubatorer inom kulturella och kreativa näringar Marie Wall, +4684733293 Marie.Wall@VINNOVA.se Projektnr Ert diarienr 1 (5) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutredovisning och förslag till fortsatt regeringsuppdrag Regeringsbeslutet

Läs mer

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2014

www.almi.se Almis rapportserie om inkubation helår 2014 Almis rapportserie om inkubation helår 2014 Almi satsar på Sveriges inkubatorer Almis program Business Incubation for Growth Sweden, BIG Sweden, riktade sig till inkubatorer som arbetar med utveckling

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Avtal för 2011 mellan Stockholms läns landsting och ideella föreningen Transit Kulturinkubator

Avtal för 2011 mellan Stockholms läns landsting och ideella föreningen Transit Kulturinkubator KUN 2011-03-09, p. 12 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2011-02- 22 KUN 2011/141 Handläggare: Agneta Olofsson Avtal för 2011 mellan Stockholms läns landsting och ideella

Läs mer

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Agenda Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Nuläge Rampens nuvarande projektfinansiering avslutas sommaren 2012 Hösten 2012 finansieras verksamheten

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014 Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 21 Inkubatorer har etablerats över hela världen som ett viktigt verktyg för att utveckla nya innovativa tillväxtföretag. Det totala antalet inkubatorer i

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Slutrapport för uppdrag avseende fortsatt utveckling av inkubatorer, företagshotell och liknande som är anpassade för kulturella och kreativa näringar

Slutrapport för uppdrag avseende fortsatt utveckling av inkubatorer, företagshotell och liknande som är anpassade för kulturella och kreativa näringar 1 (2) Tony Friede, + 4684733238 Tony.Friede@VINNOVA.se Projektnr Ert diarienr N2010/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutrapport för uppdrag avseende fortsatt utveckling av inkubatorer,

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

I rätt miljö och med rätt affärscoachning utvecklas företagen mycket snabbare

I rätt miljö och med rätt affärscoachning utvecklas företagen mycket snabbare www.movexum.se Gävleborgs innovationsaktörer satsar på en gemensam företagsinkubator för tillväxtföretag I rätt miljö och med rätt affärscoachning utvecklas företagen mycket snabbare - kompetens - kontakter

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation

Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation Nils-Olof Forsgren, VD Uminova Innovation v Innovationsklimatet i Sverige Sverige hamnar ofta högt på rankingar Innovation Scoreboard Anses svaga på Kommersialisering. Har bra infrastruktur och resurser

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

NÄR Vi startar den 22 oktober klockan 09.00 med mingel och frukost och avslutar klockan 17.00 den 23 oktober.

NÄR Vi startar den 22 oktober klockan 09.00 med mingel och frukost och avslutar klockan 17.00 den 23 oktober. För att samla alla er som vill lära er av våra metoder bjuder vi in till en utbildning i Varberg 22 23 oktober under namnet doit Vi kavlar upp ärmarna, testar och gör du kommer att få med dig konkreta

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

Strategiskt styrelsearbete starkare företag. Erfarenheter från olika projekt

Strategiskt styrelsearbete starkare företag. Erfarenheter från olika projekt Strategiskt styrelsearbete starkare företag Erfarenheter från olika projekt Externa ledamöter sporrar bolagen Blekinge Business Incubator Anders Cronholm www.b-b-i.se Som inkubator har vi fått chans att

Läs mer

Utveckla din ide. Utveckla ditt foretag. Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286.

Utveckla din ide. Utveckla ditt foretag. Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. Utveckla din ide Utveckla ditt foretag Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. Har du en idé eller vill utveckla ditt företag? Hos oss får du hjälp på vägen med att förverkliga dina planer. Oavsett

Läs mer

Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre

Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Linder Cecilia Datum 2016-11-14 Diarienummer KSN-2016-2333 Kommunstyrelsen Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre 2017-2019

Läs mer

SiSP Swedish Incubators & Science Parks. Branschorganisationen för Sveriges Inkubatorer och Science Parks

SiSP Swedish Incubators & Science Parks. Branschorganisationen för Sveriges Inkubatorer och Science Parks SiSP Swedish Incubators & Science Parks Branschorganisationen för Sveriges Inkubatorer och Science Parks 2009 SiSPs syfte SiSP skall bidra till att utveckla optimala förutsättningar för Sveriges Inkubatorer

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011

Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Kulturella och kreativa näringar Leader, Storsjöbygden Den 1 april 2011 Per-Olof Remmare Tillväxtverket Nationella program/entreprenörskap 1 Vad ingår eg. i kulturella och kreativa näringar KKN? Arkitektur

Läs mer

Vilja. Våga. Växa. Tillsammans med Inkubatorn i Borås. www.ink-boras.se

Vilja. Våga. Växa. Tillsammans med Inkubatorn i Borås. www.ink-boras.se Vilja. Våga. Växa. Tillsammans med Inkubatorn i Borås. www.ink-boras.se Ibland är det avgörande med rätt partner. Vi heter det vi är: Inkubatorn i Borås. En partner för dig som vill utveckla idéer och

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

BUSINESS START. Vill du utveckla din idé till en affärsidé? Vem kan vara med?

BUSINESS START. Vill du utveckla din idé till en affärsidé? Vem kan vara med? BUSINESS START Vill du utveckla din idé till en affärsidé? Inkubera Business Start ger dig möjlighet att tillsammans med oss förädla din idé och få mer kunskap om vad det innebär att starta ett eget företag.

Läs mer

Innovation enligt vår definition. Ny kunskap blir till nytta och handling

Innovation enligt vår definition. Ny kunskap blir till nytta och handling Innovation enligt vår definition Ny kunskap blir till nytta och handling Ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Samverkan Vi har som mål att genom bred

Läs mer

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se Venture Cup Det börjar alltid med en idé! Venture Cup är Sveriges ledande tävling för dig som vill utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Vi tar dig som tävlande

Läs mer

Kultur +näring i olika perspektiv

Kultur +näring i olika perspektiv Kultur +näring i olika perspektiv KULTURRÅDET Myndighet under Kulturdepartementet 80 anställda Fyra avdelningar Styrelse NATIONELLA MÅL FÖR KULTURPOLITIK 2009 Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och

Läs mer

Vi är den kreativa mötesplatsen för idéer och innovativa företag som vill växa.

Vi är den kreativa mötesplatsen för idéer och innovativa företag som vill växa. Kapital Vi har direkta kontakter till olika finansiärer. Med våra samarbetspartners, exempelvis ALMI Företagspartner och Regionförbundet, kan du diskutera bidrag till din tjänst eller produkt. Kontor I

Läs mer

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Sammanfattning Sammanfattning av rapporten Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Förord Tillväxtverket arbetar

Läs mer

Innovationsbron AB Anders Nilsson, manager Incubation development www.innovationsbron.se 2012 INNOVATIONSBRON

Innovationsbron AB Anders Nilsson, manager Incubation development www.innovationsbron.se 2012 INNOVATIONSBRON Innovationsbron AB Anders Nilsson, manager Incubation development www.innovationsbron.se 2012 INNOVATIONSBRON Vår vision Sverige är internationellt ledande på att omsätta forskning & innovation till framgångsrika

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999 2013 fokus framåt Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar

Läs mer

Innovationsbron SiSP 17/11

Innovationsbron SiSP 17/11 Innovationsbron SiSP 17/11 Katarina Segerborg Vision Innovationsbron medverkar till att Sverige är internationellt ledande i att omsätta forskning och innovation till framgångsrika och hållbara affärer

Läs mer

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör En kunskapsdriven regional utveckling Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör Vision Västra Götaland Ett livskraftigt och hållbart näringsliv Västra Götalands utveckling beror i hög grad av utvecklingskraften

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET.

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. DRIV VIDARE GUIDE 2018. FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. UF-året är över... En del av er som avslutar ert UF-företag

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

Innovationssystem för alla? Kent Mrozek, Licensieringsansvarig

Innovationssystem för alla? Kent Mrozek, Licensieringsansvarig Innovationssystem för alla? Kent Mrozek, Licensieringsansvarig LTU Business AB är en regional huvudaktör för innovation och tillväxt. Vi främjar samverkan mellan Luleå tekniska universitet, näringsliv

Läs mer

KS Ärende 19. Karlskoga Engineering Cluster Projekt

KS Ärende 19. Karlskoga Engineering Cluster Projekt KS Ärende 19 Karlskoga Engineering Cluster Projekt Tjänsteskrivelse 2014-11-08 KS 2014.0000 Handläggare: Kommunstyrelsen Projekt KEC Karlskoga Engineering Cluster g:\kansliavdelningen\ks\kallelser\ks 2014-11-24\tjänsteskrivelse

Läs mer

Projektansökan 2011-10-20

Projektansökan 2011-10-20 Projektansökan 2011-10-20 Projektidé Vad skall ni göra för vem och varför? Beskriv i en till två meningar. Etablera IFS Rådgivning inom Almi Företagspartner Halland för företagarrådgivning till utlandsfödda

Läs mer

Nätverksträff inom INNOVATION

Nätverksträff inom INNOVATION Nätverksträff inom INNOVATION Vasa 30.8.2016 9.30 Fika 10.00 Vad är INNOVATION? 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 11.30 Exempel på pågående innovationsprojekt 12.00 Lunch 13.00 Från idé till

Läs mer

- från idé till export

- från idé till export Från idé till export: - från idé till export 2011-04-14 Projektet t i siffror 84 företag deltar i någon av projektets aktiviteter 22 företag deltar i FoU-projekt 16 utländska investeringsbeslut har tagits

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt 15 nov 2012 Malin Lindberg, forskare vid Luleå tekniska universitet Ny politik för tillväxt & innovation Globalt (OECD) Europa (EU2020) Sverige (SNIS) Regionalt

Läs mer

Livskraftigt näringsliv

Livskraftigt näringsliv 1 Livskraftigt näringsliv Två huvuduppdrag Hälso- och sjukvård Tillväxt och utveckling Ca 50 000 anställda. 2 Bredd i uppdraget Helhetssyn - Utmaningar Infrastruktur Kollektivtrafik Näringsliv FoU Kunskap

Läs mer

VINNVINN konceptdokument

VINNVINN konceptdokument Konceptdokument VINNVINN05 1 VINNVINN konceptdokument Syftet med dokumentet är att lägga fast förutsättningarna för fortsättningen och utvidgningen för VINNVINN-projekten för 2005-2006. VINNVINN är ett

Läs mer

Ansökan om förlängning projekt SPH Inkubator

Ansökan om förlängning projekt SPH Inkubator Ansökan om förlängning projekt SPH Inkubator Projekt: SPH Inkubator NYPS-id: 147702 Projektägare: Science Park Halmstad AB, Org nr. 556504-3774 Kontaktperson: Ulf Andersson Projektperiod (ursprunglig):

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

MINGELMENY MED VÄRDAR MAKE IT HAPPEN! MÅNDAG 4 JUNI 2012

MINGELMENY MED VÄRDAR MAKE IT HAPPEN! MÅNDAG 4 JUNI 2012 KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR I SKÅNE MINGELMENY MED VÄRDAR MAKE IT HAPPEN! MÅNDAG 4 JUNI 2012 Hur många gånger har du varit på en konferens utan att ha fått prata med just de personer som du tror kan

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Entreprenörskap och innovativt företagande Aktiviteterna skall bidra till att skapa

Läs mer

Handlingsprogram för att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Jönköpings kommun

Handlingsprogram för att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Jönköpings kommun Handlingsprogram för att utveckla de kulturella och kreativa näringarna i Jönköpings kommun Ks/2012:574 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram för att utveckla de

Läs mer

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer?

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Kartläggningsarbete 2005, 2008 och 2013/2014 2 Bakgrund Arbetet med att kartlägga jämställdheten i skånska kluster-

Läs mer

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 2 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? 1. Skåne, det självklara valet 2. Vi hjälper er med etablering 3. Ni får tillgång

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv 2008-03-28 i Sve Kvinnors företagande

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

KVINNORS FÖRETAGANDE FÖRSTUDIE

KVINNORS FÖRETAGANDE FÖRSTUDIE Avsedd för Region Gävleborg Dokumenttyp PM Datum Januari, 2012 KVINNORS FÖRETAGANDE FÖRSTUDIE KVINNORS FÖRETAGANDE FÖRSTUDIE Ramböll Krukmakargatan 21 Box 17009 SE-104 62 Stockholm T +46 (0) 8 568 494

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Nu har du möjlighet att bli delägare i landets främsta utvecklingsarena för det gröna näringslivet Hos oss får företag inom världens viktigaste

Läs mer

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar 1. Utgångspunkter Tillväxtföretag behöver tillgång till både kompetens och kapital för att utvecklas. Därför krävs en väl fungerande

Läs mer

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå 2018-01-31 Smart specialisering i Sveriges regioner uppdateras löpande Norrbotten Teknik- och tjänsteutveckling inom industrin Test- och övningsverksamhet

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Ledarskap och arbetsorganisation inom kulturella och kreativa näringar. Presentation av projekt och fallstudier.

Ledarskap och arbetsorganisation inom kulturella och kreativa näringar. Presentation av projekt och fallstudier. Ledarskap och arbetsorganisation inom kulturella och kreativa näringar Presentation av projekt och fallstudier. Februari 2012 Innehåll Fem projekt genomför sammanlagt 22 fallstudier inom design, mode,

Läs mer

Fler kvinnor driver och utvecklar företag!

Fler kvinnor driver och utvecklar företag! Fler kvinnor driver och utvecklar företag! Resultat 2007 2009 för programmet Främja kvinnors företagande Drygt 86 000 personer har hittills haft nytta av programmet Främja kvinnors företagande. Programmet

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Västerbotten

Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Västerbotten Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Västerbotten Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Västerbotten 2011 2015 Hur kan Västerbottens unika förutsättningar kopplas ihop med

Läs mer

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Från idéer Vår till framgångsrika värdegrund företag Glädje i arbetet Flexibla i tanke och handling Affärsmässiga i utförandet Vision

Läs mer

Forskarstation Östra Norrbotten

Forskarstation Östra Norrbotten Forskarstation Östra Norrbotten I samverkan med: Företag Skolor Myndigheter Organisationer För regional utveckling Utvecklingsprojektet: Forskarstation Östra Norrbotten Första fasen genomförs i samverkan

Läs mer

KUNSKAP OCH NÄTVERK FÖR SNABBARE TILLVÄXT OCH FRAMGÅNG

KUNSKAP OCH NÄTVERK FÖR SNABBARE TILLVÄXT OCH FRAMGÅNG KUNSKAP OCH NÄTVERK FÖR SNABBARE TILLVÄXT OCH FRAMGÅNG Per Bengtsson vd 2017-02-01 Vad är UIC? En av landets främsta företagsinkubatorer. Världens 10:e bästa, och Europas 5:e bästa, företagsinkubator med

Läs mer

Movexum News. Movexum. Teo Härén. Kaj Mickos. Allt från invigningen Härmed ger jag dig namnet. En klok satsning för tillväxt

Movexum News. Movexum. Teo Härén. Kaj Mickos. Allt från invigningen Härmed ger jag dig namnet. En klok satsning för tillväxt Movexum News Allt från invigningen Härmed ger jag dig namnet Movexum En klok satsning för tillväxt Teo Härén Inspirera och utbilda i kreativitet Kaj Mickos Det är människor som förnyar Sverige Äntligen

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Swedish Incubators & Science Parks

Swedish Incubators & Science Parks Swedish Incubators & Science Parks - den nationella medlemsorganisationen för Sveriges inkubatorer och science parks Inspel angående svensk inkubationsverksamhet Sveriges inkubatorer är kärnprocesser både

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag. En gemensam process från Affärsidé till Kommersialisering

Från idéer till framgångsrika företag. En gemensam process från Affärsidé till Kommersialisering En gemensam process från Affärsidé till Kommersialisering 1 Innehåll Bröllop mellan Innovationsbron och Almi Innovationsbrons uppdrag och strategi Almis uppdrag och nya innovationsstrategin Möjligheter

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Främja kvinnors företagande. 24 beviljade projekt i Dalarna 2011-2014

Främja kvinnors företagande. 24 beviljade projekt i Dalarna 2011-2014 Främja kvinnors företagande 24 beviljade projekt i Dalarna 2011-2014 KVITS -kvinnors företagande inom ITS Syfte: Kartlägga alla företag som verkar inom logistik, IT och ITS och som drivs av kvinnor. Projektledare:

Läs mer

Innovations- och kunskapsdriven tillväxt i jordbrukssektorn

Innovations- och kunskapsdriven tillväxt i jordbrukssektorn Innovations- och kunskapsdriven tillväxt i jordbrukssektorn Sara Johansson Jordbruksverket, Utredningsenheten Center for Entrepreneurship and Spatial Economics (JIBS) Center of Excellence for Science and

Läs mer

Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås

Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås Agenda Presentation Praktiker Entreprenörskap Forskning i Sverige vad vet vi nu?

Läs mer

Projektbeskrivning

Projektbeskrivning Sid 1 (5) Projektbeskrivning 191001 Projektnamn: Möbelriksdagen 2020 Projektägare: Interior Cluster Sweden AB Projektledare: Samverkan med näringslivskontoret Växjö Kommun, Växjö & co och TMF Projektperiod:

Läs mer

THE LODGE NORDIC SUPERIOR

THE LODGE NORDIC SUPERIOR THE LODGE NORDIC SUPERIOR The Lodge is a creative hub up north within the digital communication industry. We develop internationally awarded solutions to clients all around the world. Fields of collaboration:

Läs mer

Faktablad KKV och SITE bildar det gemensamma Konsthuset. I Teliastaden, Farsta

Faktablad KKV och SITE bildar det gemensamma Konsthuset. I Teliastaden, Farsta Faktablad 2017-03-27 KKV och SITE bildar det gemensamma Konsthuset I Teliastaden, Farsta 1 Konsthuset - Framtida verksamhet Konsthuset (arbetsnamn) SITE och KKV har under flera år arbetat med en konstnärlig

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

ALMI INVEST. Kompetens och kapital för tillväxt i bolag

ALMI INVEST. Kompetens och kapital för tillväxt i bolag ALMI INVEST Kompetens och kapital för tillväxt i bolag Pär Nordström Investerings ansvarig Såddkapital Almi-koncernen i siffor Kontor på 40 orter Över 500 medarbetare. Drygt 350 portföljbolag 3 331 lån

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

SENASTE NYTT FRÅN MOVEXUM Gävleborgs företagsinkubator

SENASTE NYTT FRÅN MOVEXUM Gävleborgs företagsinkubator SENASTE NYTT FRÅN MOVEXUM Gävleborgs företagsinkubator BoostChamber 2013 är ett unikt tillfälle för dig som vill investera och komma i kontakt med spännande innovationer, utveckla affärsmöjligheter, och

Läs mer