Brukarinflytande - NSPHiG i samverkan med VG-regionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brukarinflytande - NSPHiG i samverkan med VG-regionen"

Transkript

1 Brukarinflytande - NSPHiG i samverkan med VG-regionen Bakgrund NSPHiG (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Göteborg) är en samverkansorganisation för 19 patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området. Organisationen verkar i Göteborg och Västra Götaland. NSPHiG är anslutet till det nationella nätverket NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) som med medel från regeringen arbetar med brukarinflytande på nationell nivå sedan NSPHiGs uppdrag är bl.a. att bidra till ökat brukarinflytande i verksamheter som riktar sig till personer med psykisk ohälsa, öka målgruppens möjligheter till studier, sysselsättning, praktik och arbete lokalt och regionalt i Västra Götaland. Regeringen beslutade i maj 2012 om en handlingsplan, PRIO plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa I handlingsplanen redogörs för ett antal strategiska områden som kommer att utgöra en grund för arbete på området under perioden Bemötande, delaktighet och inflytande är ett område, vilket NSPHiGs arbete med PRIO-satsningen utgick ifrån. Utifrån denna bakgrund tog NSPHiG och HSNK (Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli) i Västra Götaland fram en handlingsplan för ökat brukarinflytande i Västra Götaland. Utifrån PRIO-planens skrivningar om ett ökat brukarinflytande lokalt och regionalt, har NSPHiG haft ett uppdrag att ge metodstöd till brukare, brukarföreningar, kommuner och Västra Götalandsregionen att systematiskt utveckla och förstärka brukarinflytandet på individ-, verksamhets-, och systemnivå. Metodstödet bygger på de brukarinflytandeprojekt och verksamheter som NSPHiG arbetar med idag. Handlingsplanen antogs av samtliga 12 hälso- och sjukvårdsnämnder, och arbetet startade 2014 och har pågått fram tills 2016.

2 Brukarinflytande och brukarmedverkan har många former och sker på olika nivåer, individ-, verksamhet-, och systemnivå. Individnivå Verksamhetsnivå Systemnivå Individnivå Brukarinflytande på individnivå avser den enskildes möjlighet att påverka sin egen livssituation och det sociala stöd hen eller någon i familjen behöver. Verksamhetsnivå Brukarinflytande på verksamhetsnivå handlar om möjligheten till delaktighet i beslut som rör en verksamhet, till exempel en vårdavdelning eller ett boende. Systemnivå Brukarinflytande på systemnivå handlar om möjligheten att kunna påverka på en organisatorisk och strategisk nivå, exempelvis vid utformande av vårdprogram, satsningar, riktlinjer eller politisk påverkan. Denna form av inflytande drivs oftast genom intresseorganisationer. Vi jobbar utifrån alla tre nivåer då det är viktigt att en verksamhet/organisation genomsyras av ett gemensamt synsätt i arbetet med att öka och stärka brukarinflytande/brukarmedverkan. Uppdragsbeskrivning Under kommer NSPHiG att fortsätta arbetet med att öka brukarmedverkan och stärka brukarinflytandet utifrån de erfarenheter som gjorts- och processer som påbörjats/pågår från tidigare år med PRIO-satsningen. Tidigare har NSPHiGs PRIO-arbete vänt sig till både kommuner och landsting men från och med 2016 kommer det här uppdraget enbart rikta sig till regionens verksamheter, brukare och brukarföreningar. Brukarinflytande/brukarmedverkan är ett stort fält. Vi har valt att dela upp samarbetet med regionen i fyra områden; Inflytandeformer Utbildning personal/verksamheter Utbildning föreningar, brukare och patienter Kommunikation, omvärldsbevakning och samverkan

3 Område 1. Inflytandeformer Under kommer NSPHiG att samverka kring- och utveckla former för delaktighet och inflytande för brukare och patienter inom följande områden: Brukarråd - Idag finns det flera olika sorters brukarråd på regionens sjukhus. Det är viktigt att dessa inte stagnerar och får karaktär av informationsmöten, snarare än möten för inflytande. Därför är det viktigt att fortsätta utveckla formerna och att vi jobbar för att brukarråden, utifrån sina förutsättningar, skall kunna vara med att påverka beslut och vara delaktiga i verksamhetsutveckling. Representation i minst fyra brukarråd inom regionens verksamheter (exempelvis på NÄL, Kungälvs sjukhus och/eller SÄS). Brukarrevisioner - En brukarrevision är en granskning av en enhet eller verksamhet som ger vård, stöd eller service till personer med psykiska funktionsnedsättningar. Revisionen baseras på intervjuer med brukare/patienter och utförs av personer med erfarenhet av psykisk ohälsa antingen egen eller som närstående. Genom att tillfråga brukarna/patienterna vid verksamheten och basera förbättringsarbetet utifrån deras svar känner de sig uppskattade och sedda, vilket leder till ett ökat förtroende för verksamheten och ett bättre vård-/boende-/arbetsklimat. En brukarrevision på SÄS (genom det tidigare PRIO-arbetet har vi lokalt utbildat brukarrevisorer i Södra Älvsborg). Parallelt med detta så kommer vi genomföra två uppföljnings utbildningar för de revisorerna i Skaraborg och Fyrbodal som i ett tidigare skede har gått NSPHiGs revisorsutbildning och att hösten 2017 erbjuda ytterligare två revisioner. Arbetsgrupper Representation i regionala, delregionala, lokala och verksamhetsknutna arbetsgrupper. Det har skett en stor utveckling vad gäller efterfrågan på brukarnärvaro i utvecklingsoch planeringsfaser, och implementeringsarbetet har ökat markant under de senaste åren i regionen. NSPHiG erbjuder sin medverkan och representation av nätverkets föreningars samlade erfarenheter och perspektiv i de olika arbetsgrupper som sker i regionens regi. Representation i minst fem regionala arbetsgrupper (exempelvis gällande Överenskommelsen).

4 Samverkan - NSPHiG representerar idag sina föreningar i regionala, delregionala och lokala samverkansform inom området psykiatri/missbruk. Vi ser en fortsatt efterfrågan av representation i dessa forum och anser att det är viktigt att NSPHiG fortsätter med den här formen av arbete. Representation i två-fyra delregionala psykiatrisamverkansforum (exempelvis Vårdsamverkan Fyrbodal). Informationsmöten, utvecklingsdagar och andra inflytandeaktiviteter - NSPHiG planerar att under hösten 2016 kontakta de psykiatriska mottagningarna inom VG-regionen och informera, inspirera och samarbeta kring hur vi tillsammans kan utveckla brukarinflytande och brukarmedverkan. Vi avser även att vid efterfrågan delta på utvecklingsdagar; personaldagar, öppet-hus och andra aktiviteter som händer lokalt runt om i regionens verksamheter. Informationsmöten- vi avser att avsätta den tid som krävs för att aktivt söka upp verksamheter i regionen samt brukarföreningar som kanske ännu ej fått information om regionuppdraget. Att kunna delta på minst ett event per sjukhusområde. Område 2. Utbildning personal/verksamheter Som en del i utvecklingen av brukarinflytandet och arbetet med att stärka brukarens röst, erbjuder NSPHiG ett antal olika personal- och verksamhetsutbildningar. Här kommer några exempel på utbildningar som vi kan hålla; Bemötande och förhållningssätt - En utbildningsdag för personal och ledning som genom sitt arbete möter människor med psykisk ohälsa. Utbildningen går igenom olika funktionssätt, hur de yttrar sig och hur vi kan jobba med strategier och hjälpmedel. Den tar upp attityder och fördomar i samhället och dess inverkan. SIP ur ett brukarperspektiv - En föreläsning/workshop om nyttan med SIP utifrån brukarperspektivet, hur vi kan motivera personal och brukare och hitta vägar att arbeta tillsammans. Brukarmedverkan/brukarinflytande i praktiken - En halvdag för personal hur man i sin verksamhet kan arbeta för en ökad brukarmedverkan och ett större brukarinflytande. Psykisk ohälsa har många ansikten - En halvdagsutbildning om psykisk ohälsa, samhällets attityder och om föreläsarens egna erfarenheter. Etikcafé - Tillsammans med kollegor och attitydambassadörer ser man och diskuterar hela eller delar av Maud Nycanders film Sluten avdelning. Genom att bidra med sina egna erfarenheter av sluten- och/eller tvångsvård, skapar ambassadörerna förståelse och förändrar perspektiv.

5 Under hösten 2016 erbjuder NSPHiG verksamheter inom regionen; Fyra heldagsutbildningar Fem-åtta halvdagsutbildningar Fem skräddarsydda föreläsningar på max två timmar (som inte faller under ramen för Hjärnkoll/attitydambassadörer), om ämnen som kan vara något annat än det vi listat här ovan. Två etikcaféer (exklusive kostnad för medverkande attitydambassadör). Område 3. Utbildning föreningar, brukare och patienter För att man som brukare/patient ska kunna vara delaktig i olika inflytandeformer och kunna påverka, är det viktigt att man får tillgång till den kunskap och de förutsättningar som behövs. NSPHiG erbjuder ett antal olika utbildningar och kurser för brukare och föreningar; Din egen makt är en studiecirkel som vänder sig till den som vill stärka sin egen makt över sitt liv. Den ger även stöd i att kunna hjälpa andra att få makt över sina liv, genom att inspirera och ge stöd i att själv hålla liknande studiecirklar. Med starkare röst är en studiecirkel där man lär sig hur man genom att företräda andra, kan vara med och påverka vård och omsorg inom psykiatriområdet. Din egen berättelse är en studiecirkel som vänder sig till den som har erfarenhet av psykisk ohälsa och vill använda sin egen unika historia som ett verktyg. Din rätt är en studiecirkel för den som vill lära sig mer om sina rättigheter. Återhämtning ur ett brukarperspektiv är en heldagsutbildning där vi går igenom vad återhämtning kan betyda och olika vägar och verktyg för att stärka personen i sitt arbete med att få en hållbar och meningsfull vardag. Funktion - strategier och hjälpmedel är en heldagsutbildning som belyser olika funktionssätt, vad det finns för stöd i samhället samt hur man kan jobba med olika strategier och hjälpmedel. En tar även upp stigma och attityder i samhället och dess inverkan. Brukarrevisorsutbildning är en tvådagarsutbildning för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa som vill arbeta som intervjuare/brukarrevisorer. En brukarrevision är en granskning av en enhet eller verksamhet som ger vård, stöd eller service till personer med psykiska funktionsnedsättningar. Revisionen baseras på intervjuer med brukare/patienter och utförs av personer med erfarenhet av psykisk ohälsa antingen egen eller som närstående. Under erbjuder NSPHiG föreningar och patienter inom regionens verksamheter; Fyra heldagsutbildningar Två-fyra studiecirklar Två brukarrevisorsutbildningar Två- fyra Cirkelledarutbildningar

6 Område 4. Kommunikation, omvärldsbevakning och samverkan Kommunikation - för att sprida information om ovanstående erbjudanden rörande metodstöd, representation och utbildningar till regionens verksamheter, brukare/patienter och brukare/patientföreningar, kommer NSPHiG att arbeta med att kommunicera sitt arbete utåt i regionen. Detta inbegriper även att sprida information och bjuda in till öppna temadagar och utbildningsdagar. För att göra detta på ett så effektivt sätt som möjlighet avser vi att; Omvärldsbevakning - för att kunna tillhandahålla uppdaterad information av god kvalitet på utbildningar, i metodstödssammanhang och som representanter i inflytandeform, avser NSPHiG att hålla sig uppdaterad med vad som är på gång i regionens verksamheter. Det är därför angeläget följa upp nationella satsningar och nya riktlinjer inom området psykiatri/missbruk. NSPHiG kommer därför att delta på spridningskonferenser och utbildningsdagar, så att vi kan möta personal och verksamheter i deras utveckling och arbetssätt. För att göra detta på ett så effektivt sätt som möjlighet avser vi att; Delta på relevanta regionala konferenser som regionen anordnar kring psykiatri/missbruk (exempelvis om nya riktlinjer och avtal). Delta på relevanta regionala utbildningar som regionen anordnar kring psykiatri/missbruk (om ämnen som vi själva utbildar i eller ingår samverkan kring, exempelvis SIP). Genomföra studiebesök på en psykiatrisk verksamhet som kommit långt i arbetet med brukarmedverkan/inflytandeformer och som kan användas som gott exempel i möten med andra verksamheter inom regionen. Genomföra en kombinerad studieresa innehållande dels möte med en brukarorganisation utanför Sverige dels en konferens om psykiatri/missbruk och delaktighet. Samverkan - NSPHiG vill skapa gemensamma mötespunkter och plattformar för en diskussion om utvecklingen inom området brukarmedverkan/brukarinflytande. För att göra detta på ett så effektivt sätt som möjlighet avser vi att; Genomföra en-två temadagar med regionpolitiker, regionens tjänstemän, verksamhetsrepresentanter, brukarföreningar och brukare. Delregionala koordinatorer - För att stärka upp det lokala och delregionala brukarinflytandet i Västra Götaland ser vi ett behov av delregionala koordinatorer för brukarinflytande. Dessa kommer att fungera som kontaktpersoner och informationsbärare mellan kommun, landsting, brukare och föreningar i frågor som gäller strategier för ett ökat brukarinflytande i delregionen. Dessa frågor skall röra sig på både individ-, verksamhets- och systemnivå. Koordinatorerna för brukarinflytande kommer att representera brukare och brukarföreningar inom delregionen, och därför ha sin anställning inom NSPHiG. De delregionala koordinatorerna kommer

7 att få kontinuerligt metodstöd av NSPHiG. Ett nätverk mellan koordinatorerna kommer också att bildas så att informationsöverföring kan ske delregionerna emellan. NSPHiG kommer att; Sprida information och implementera idén om delregionala koordinatorer, samt föra en diskussion om arbetsroll och finansiering för koordinatorernas arbete. Därefter; Identifiera, utbilda och metod stödja koordinatorer i varje delregion. Arbetet påbörjas så snart dessa fått ett mandat att representera från de lokala/delregionala föreningarna. Slutord NSPHiG arbetar med brukarmedverkan/brukarinflytande utifrån förhållningsättet att det är en ständigt pågående förändrings process. Vi vill betona vikten av att arbeta parallellt på individ-, verksamhet- och systemnivå för att brukarmedverkan/brukarinflytande ska genomsyra hela organisationen. NSPHiG tror på att brukarorganisationer är en central del i det här arbetet för att ta tillvara på och sprida brukarens röst och erfarenheter. Kontakt: Sonny Wåhlstedt Ordförande och verksamhetsansvarig i NSPHiG Tele; E-post; sonny@nsphig.se Elisabet Hurtado Lundberg Region- och utbildningssamordnare i NSPHiG Tele; E-post; elisabet@nsphig.se Hemsida;

PRIO-satsning för ökat brukarinflytande i Västra Götaland

PRIO-satsning för ökat brukarinflytande i Västra Götaland PRIO-satsning för ökat brukarinflytande i Västra Götaland Bakgrund Regeringen beslutade i maj 2012 om en handlingsplan, PRIO psykisk ohälsoplan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 2016.

Läs mer

PRIO-uppdrag 2014 och 2015 2015-05-22

PRIO-uppdrag 2014 och 2015 2015-05-22 PRIO-uppdrag 2014 och 2015 2015-05-22 Filippa Ahlberg Gagnér, Elisabeth Hurtado Lundberg och Sonny Wåhlstedt Bakgrund Regeringen beslutade i maj 2012 om en handlingsplan, PRIO plan för riktade insatser

Läs mer

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa Hösten 2016 Enkäten skickades till kontaktpersonerna för kommunerna Västra Götaland den 10 oktober. Den 25 oktober, då underlaget sammanställdes, hade

Läs mer

Koordinatorer för att stärka Brukarmakten

Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinera, synliggöra & stärka De ska tillsammans utveckla arbetssätt, strukturer och rutiner kring systematisk brukarmedverkan. Samverkan ska skapas utifrån

Läs mer

En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området.

En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området. En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigföreningar inom det psykiatriska området. VAD ÄR NSPHiG? Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg/Västra Götaland, startade 2008 och är

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Peer Support. Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri

Peer Support. Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri Peer Support Personlig egenerfaren resurs inom psykiatri och socialpsykiatri Kort information om NSPH 13 patient-, brukar- och närståendeorganisationer inom området psykisk ohälsa Arbetar med utvecklande

Läs mer

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Seminarium i Göteborg 22 november 2011 FoU i Väst Kjell Broström Bakgrund NSPH Nätverk under Nationell psykiatrisamordning

Läs mer

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Uppdrag via den första överenskommelsen om samverkan mellan psykiatrin, socialtjänsten och NSPH Handlingsplan för ökad patient-/ brukarmedverkan inom vård

Läs mer

satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården

satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården nationell satning på brukarmedverkan Brukares krav på förändring och förbättring är den viktigaste kraften för att utveckla

Läs mer

Regional kvalitetsregisterkonferens

Regional kvalitetsregisterkonferens Göteborg den 5 oktober 2014 Regional kvalitetsregisterkonferens Patientmedverkan i kvalitetsregisterarbetet Kjell Broström, NSPH Kan reflektionerna kring psykiatrins register vara av intresse för andra

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Brukarinflytande medborgarnas möjlighet att som användare av offentlig service påverka tjänsternas utformning och kvalitet. Brukarinflytande på tre nivåer

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA!

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Program för dagen 09.00 Inledning, bakgrund och förutsättningar för länsgemensamt arbete 10.15 Stöd till riktade insatser

Läs mer

Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta som peer supporter inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet

Läs mer

Brukarinflytande. Håkan Blom KF Länken Älvsborg och ordförande Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland

Brukarinflytande. Håkan Blom KF Länken Älvsborg och ordförande Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland Brukarinflytande 24 november, Göteborg Håkan Blom KF Länken Älvsborg och ordförande Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland Emma Ekblom Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland www.brukarstyrd.se

Läs mer

Brukarinflytande KARLSTADS UNIVERSITET FOU VÄLFÄRD VÄRMLAND. (Civildepartementet 1991)

Brukarinflytande KARLSTADS UNIVERSITET FOU VÄLFÄRD VÄRMLAND. (Civildepartementet 1991) Brukarinflytande Med brukarinflytande avses således medborgarnas möjligheter att såsom användare av offentlig service påverka tjänsternas utformning och kvalitet. (Civildepartementet 1991) Tre nivåer för

Läs mer

Brukarinflytande. Emma Ekblom Representant för Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland NBV Väst. 31 augusti 2016, Göteborg.

Brukarinflytande. Emma Ekblom Representant för Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland NBV Väst. 31 augusti 2016, Göteborg. Brukarinflytande 31 augusti 2016, Göteborg Emma Ekblom Representant för Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland NBV Väst www.brukarstyrd.se Varför står vi här? Syftet är att höja kvaliteten i hälso-

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse i Göteborg/Västra Götaland 2017 1 Innehåll 1. Inledning 2. Översikt samverkan 3. Brukarinflytande 4. Mänskliga rättigheter 5. Brukarcoach 6. Hjärnkoll 7. Brukarrevisioner 8. Peer

Läs mer

FRAMTIDENS PSYKAITRI ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv

FRAMTIDENS PSYKAITRI ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv FRAMTIDENS PSYKAITRI ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv NSPH ett dynamiskt nätverk NSPH är ett nätverk av 13 patient-, brukaroch anhörigorganisationer inom psykiatrin. Vi delar ett antal grundläggande

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser inom området psykisk ohälsa för att utveckla vården för personer med psykisk

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange 6 oktober 2016 i Wilandersalen Moderator Elisabet Norlinder Välkomsttal av Marie-Louise Forsberg

Läs mer

NSPH. Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa

NSPH. Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa Lägesrapport till Socialdepartementet i februari 2014 Med verksamhetsrapport för bidraget under 2013 utifrån Regeringsbeslutet 2013-01-24 I:2 S2013/608/FS (delvis)

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxen - 2017 Mål Åtgärd Målgrupp Implementering 1)Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt god livskvalitet för brukare och

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se. NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se

NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se. NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se NSPH Nationell Samverkan för f Psykisk HälsaH www.nsph.se NSPHiG Lokalt nätverkn www.nsphig.se Medlemsorganisationer Riksförbundet Attention Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH är samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området Nationell Samverkan

Läs mer

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna?

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Sara Esbjörnson, Högskolan i Borås Borås Stad, Stadsdelsförvaltning Väster Anders Hagqvist Vårdsamverkan Fyrbodal, Vänersborg Vad är en individuell

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

VARFÖR DÅ? 23 oktober, Göteborg

VARFÖR DÅ? 23 oktober, Göteborg Lyssna på missbrukare... VARFÖR DÅ? 23 oktober, Göteborg Calle Lundberg KF Länken Älvsborg och representant för Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland Emma Ekblom administratör Brukarrådet för

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Projekt Brukarrevision. Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad

Projekt Brukarrevision. Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad Projekt Brukarrevision Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad Brukarrevision Göteborgsmodellen En granskning av en enhet eller verksamhet som ger stöd eller service till

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Barn och familj Missbruk/ beroende. Ökad måluppfyllelse av länsgemensamma mål inom UIV. Ekonomiskt bistånd/ rehab Funktionsnedsättning.

Barn och familj Missbruk/ beroende. Ökad måluppfyllelse av länsgemensamma mål inom UIV. Ekonomiskt bistånd/ rehab Funktionsnedsättning. 1 AKTIVITETSPLAN SUD 2013-2014 antagen SUD-rådet 2013-11-22 Reviderad 2014-03-10 Implementering Med implementering avses här: implementerings- och processtöd i syfte att nå de mål som anges i form av nationella

Läs mer

STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN. GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet

STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN. GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet 131119 STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet INLEDNING Nytt för 2013 är att den årliga överenskommelsen mellan

Läs mer

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 Jag lever mitt liv mellan stuprören Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 BAKGRUND Statlig satsning Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Regional handlingsplan

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 2018-10-15 1. Mötets öppnande 2. Presentationsrunda Vi välkomnar Rose-Marie Sandberg, verksamhetschef för Vuxenpsykiatrin SKAS, sedan

Läs mer

PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län

PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2014-08-25 (Slutgiltig) Handlingsplan 2014-2015 för utveckling av samverkan mellan kommunerna och Landstinget i Kalmar län kring personer med

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

m e d s t a r k a r e r ö s t s t u d i e m a t e r i a l ➌ Att representera Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst.

m e d s t a r k a r e r ö s t s t u d i e m a t e r i a l ➌ Att representera Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst. ➌ Att representera 20 Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst. Det här avsnittet handlar om dig och ditt engagemang. Om hur personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, psykiska

Läs mer

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson.

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson. Aktuellt Psykisk hälsa Arbetsmodell för samordnade insatser Socialchefsnätverket, GR 2018-03-02 Yvonne Witzöe Margareta Antonsson Kommuner och landsting rekvirerar nu årets medel för Överenskommelsen psykisk

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Introduktion till Politiska samrådsgruppen

Introduktion till Politiska samrådsgruppen Introduktion till Politiska samrådsgruppen Protokoll från mötet 2019-03-01 Monika Beiring, ordförande Politiska samrådet Cathrine Thanner, ordförande Samordningsgruppen Lena Arvidsson, processledare SAMLA

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Angående regionövergripande analys och handlingsplan, PRIO 2016 Skåne

Angående regionövergripande analys och handlingsplan, PRIO 2016 Skåne Angående regionövergripande analys och handlingsplan, PRIO 2016 Skåne Då det har varit kort om tid att inkomma med synpunkter kommer vi att koncentrera oss på handlingsplanen och endast kort nämna ett

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Peer Support. En ny resurs inom hälso- och sjukvård!

Peer Support. En ny resurs inom hälso- och sjukvård! Peer Support En ny resurs inom hälso- och sjukvård! Vad är Peer Support? Peer support bygger väsentligen på samma speglingseffekt som kamratstöd. Att möta någon som i praktiken gjort samma resa skapar

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

EN ÅTERBLICK. Mötesplats PSYKIATRISAMORDNING Mötesplats PSYKIATRISAMORDNING Mötesplats

EN ÅTERBLICK. Mötesplats PSYKIATRISAMORDNING Mötesplats PSYKIATRISAMORDNING Mötesplats Illustration: Eric Magassa. EN ÅTERBLICK Mötesplats PSYKIATRISAMORDNING Mötesplats PSYKIATRISAMORDNING Mötesplats Draken, Göteborg 6 7 november 2007 www.grkom.se/psykiatrisamordning Knagglig väg till toppen

Läs mer

Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län

Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Annika Kostet Green Verksamhetsstrateg, Hälso- och sjukvårdsenheten DIVISION Landstingsdirektörens stab Patienten är vår största outnyttjade resurs! Lynne

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979)

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Fortsatt gemensam utveckling Nytt uppdrag Regeringsuppdrag 2014-2015

Läs mer

Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans.

Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans. Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans. SamKom Ett Miltonprojekt i Södra Älvsborg 10 kommuner Primärvården i Södra Älvsborg Brukarorganisationer

Läs mer

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

AKTIVITETSPLAN SUD antagen SUD-rådet Reviderad Bilaga 1

AKTIVITETSPLAN SUD antagen SUD-rådet Reviderad Bilaga 1 1 AKTIVITETSPLAN SUD 2013-2014 antagen SUD-rådet 2013-11-22 Reviderad 2014-09-30 Bilaga 1 Med implementering avses här: implementerings- och processtöd i syfte att nå de mål som anges i form av nationella

Läs mer

Slutrapportering Myndighetsgemensam brukarsamverkan

Slutrapportering Myndighetsgemensam brukarsamverkan Slutrapportering Myndighetsgemensam brukarsamverkan Sophie Werkö 2018-12-04 Rådet för styrning med kunskap är: Metod Två parallella grupper som samordnas Viss avspegling Externa aktörer Medverkande brukarorganisationer:

Läs mer

Peer support en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården?

Peer support en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården? Peer support en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården? Pilot: Peer support i VGR Ett samarbete mellan NSPH-riks, region, SKL, utbildning och forskning Vad innebär Peer support? Personer med egen erfarenhet

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Göteborg 20 januari, 2017 Jouanita Törnström utbildningsadministratör & kursledare.

Göteborg 20 januari, 2017 Jouanita Törnström utbildningsadministratör & kursledare. Göteborg 20 januari, 2017 Jouanita Törnström utbildningsadministratör & kursledare www.rsmh.se Riksförbundet för Mental och Social Hälsa År 1967 Stödjande organisation Ca. 125 lokalföreningar Aktiviteter:

Läs mer

Rapport och handlingsplan för brukar-och närståendemedverkan/inflytande

Rapport och handlingsplan för brukar-och närståendemedverkan/inflytande 1 (6) Rapport och handlingsplan för brukar-och närståendemedverkan/inflytande Sammanfattning Arbetet med regionuppdraget HSD-A 41-2014 startade i november 2014 med syfte och mål att ta fram förslag på

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic

Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic Samverkan mellan kommun och region ska utjämna skillnader i hälsa. Den enskilde ska få god, säker vård, stöd och omsorg med effektiva

Läs mer

Välkommen till höstterminen med Attentions cafékvällar!

Välkommen till höstterminen med Attentions cafékvällar! Uppsala Augusti 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Höstens cafékvällar... sid 1 Inbjudan till kurs om brukarrevision... sid 2 Inbjudan till föräldrautbildning via VITS... sid 4 Kurser i NPHS:regi... sid

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

VISA VÄGAR. 28 maj 2015 ABF-huset,Stockholm

VISA VÄGAR. 28 maj 2015 ABF-huset,Stockholm VISA VÄGAR 2015 28 maj 2015 ABF-huset,Stockholm Arrangörer Konferensen arrangeras av NSPH i samarbete med PRIO-samordningen (Regeringskansliet), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen,

Läs mer

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Bildades 2011, cirka 40 medarbetare

Läs mer

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg!

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Gunilla Druve Jansson, ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, VGR samt ordf Omsorgsnämnden Skara kommun Skaraborg -mellan Vänern och Vättern Ett

Läs mer

Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen genom brukarrevision - fallgropar och möjligheter

Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen genom brukarrevision - fallgropar och möjligheter Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen genom brukarrevision - fallgropar och möjligheter Gunvi Haggren Verdandi Karin Alexanderson Dalarnas forskningsråd Bakgrund Överenskommelse Verdandi SKL Försöksverksamhet

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Vi hjälper er att prata om det som är svårt

Vi hjälper er att prata om det som är svårt Vi hjälper er att prata om det som är svårt Vad är Hjärnkoll? Trots att tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa så är det svårt att prata öppet om det. Många är rädda för att bli mobbade, diskriminerade,

Läs mer

Om att kunna påverka de demokratiska processerna i maktens korridorer! Mitt eget perspektiv! Elisabet Norlinder Föreningen Stjernan

Om att kunna påverka de demokratiska processerna i maktens korridorer! Mitt eget perspektiv! Elisabet Norlinder Föreningen Stjernan Om att kunna påverka de demokratiska processerna i maktens korridorer! Mitt eget perspektiv! Kampanjlänsansvarig för (H)järnkoll i Örebro län 2012-2015 Anmälde mig som senior (H)järnkollsambassadör Ville

Läs mer

UTBILDNING I SYSTEMATISK UPPFÖLJNING

UTBILDNING I SYSTEMATISK UPPFÖLJNING 2015 UTBILDNING I SYSTEMATISK UPPFÖLJNING Utbildningen syftar till att bredda och fördjupa kunskapen om hur systematisk uppföljning på olika nivåer kan planeras, genomföras, användas och komma till nytta

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer