Datum: Version: 4 Dokumentslag: Styrande dokument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum: Version: 4 Dokumentslag: Styrande dokument"

Transkript

1 Riktlinjer för automatiska släcksystem INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Syfte Omfattning Målgrupp och avgränsning Ansvar Reducering av brandskydd i samband med automatiskt släcksystem Automatisk vattensprinkleranläggning Omfattning Riskklassificering och dimensionering Typ av system Sprinklerhuvuden Vattenförsörjning Typ av vattenförsörjning Anslutning till kommunal vattenförsörjning Utrustning för kapacitetsprov Provisorisk vattenförsörjning Sprinklercentral och larmöverföring Placering av sprinklercentral Larmventilarrangemang Övervakningslarm (driftlarm) Larm för utlöst sprinkler (brandlarmpressostat) Zonindikeringar (larm från flödesvakter) Styrning vid utlöst sprinkler Larm vid vattenflöde Zonindelning Flödesvakter Zonavstängningsventiler Provningsarrangemang för flödesvakter Manuella provventiler för brandlarmsprov respektive prov av flödesvakter Potentialutjämning för sprinklerrör Skyltar och märkning Dokumentation och färdigställandekontroll Orienterings- och serviceritning Anläggarintyg för ombyggnader och utökningar av befintliga system Provning och färdigställandekontroll Samordnat funktionsprov Boendesprinkler Gassläcksystem Släcksystem med vattendimma Bilaga 1 Utförandespecifikation för automatiskt släcksystem Sida 1(20)

2 1. Inledning 1.1. Syfte Riktlinjerna redovisar Regionservice inriktning och egen ambition avseende installation av automatiska släcksystem i samband med ny-, om- och tillbyggnadsprojekt. Riktlinjerna är upprättade i syfte att ge klarhet i hur Regionservice vill utforma släcksystemen och för att skapa enhetlighet i regionen. Med egen ambition avses bland annat att installationer ska göras ur ett långsiktigt perspektiv i syfte att hitta robusta och flexibla lösningar för sjukhusmiljöer. Riktlinjerna ska tillämpas i kombination med gällande regelverk, rekommendationer samt övriga riktlinjer och objektsknuten byggnadsinformation i samband med ny-, om- och tillbyggnadsprojekt. Ett automatiskt släcksystem har till syfte att automatiskt upptäcka och släcka en uppkommen brand i dess begynnelseskede eller hålla branden under kontroll så att släckningen kan fullföljas av räddningstjänsten eller av egen personal Omfattning Riktlinjerna omfattar de byggnader som ägs av Region Skåne och förvaltas av Regionservice. Externt inhyrda lokaler från annan fastighetsägare omfattas inte formellt av dessa riktlinjer. I dessa fall regleras brandskyddsåtagandet genom avtal. Informationen i riktlinjerna kan dock i tillämpliga delar nyttjas som underlag vid brandtekniska frågor. Riktlinjen gäller inom respektive entreprenadområde men krav kan även behöva ställas i angränsande utrymmen för att uppnå tillfredsställande utrymning. Kan större delar än den del som omfattas av ombyggnaden skyddas bör detta övervägas. De släcksystem som behandlas i dessa riktlinjer är följande: Automatisk vattensprinkleranläggning Boendesprinkler Gassläcksystem Släcksystem med vattendimma Då en brandskyddsdokumentation upprättas i samband med ny-, om eller tillbyggnadsprojekten ska hänvisning alltid göras till dessa riktlinjer beträffande automatiska släcksystem. Avsteg från dessa riktlinjer får endast göras om synnerliga skäl med hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar föreligger. Avsteg ska särskilt redovisas, motiveras och godkännas av Regionservice Brandskyddsstrateg Målgrupp och avgränsning Dessa riktlinjer är avsedda för projektörer och entreprenörer som utför uppdrag i ny-, om- och tillbyggnadsprojekt inom Regionservice fastigheter. Sida 2(20)

3 1.4. Ansvar Den tjänsteman eller konsult som utsetts att projektera svarar fullt ut för sin produkt, dess funktion och kvalitet samt att anvisningar (angivna i detta dokument, Regionservice övriga relevanta riktlinjer samt i PTS Teknikdel) följs och uppnås. Samtliga riktlinjer, tekniska anvisningar och motsvarande är underordnade gällande myndighetskrav. Hänsyn ska alltid tas till andra regelverk och standarder som inte berörs i riktlinjerna men som erfordras för det enskilda ärendet eller projektet. För detta svarar den som är satt att handlägga ett ärende eller ett projekt. Projektering ska ske integrerat med övriga discipliner, i synnerhet i nära samarbete med projektets brandkonsult, och enligt Regionservice interna anvisningar angående verksamhetssystem, samt enligt vedertagen branschpraxis. För detta ansvarar projektledaren Reducering av brandskydd i samband med automatiskt släcksystem Installation av ett automatiskt släcksystem kan medföra att delar av övrigt brandskydd för en byggnad får lättnader. I Boverkets byggregler beskrivs avsteg som får utföras om automatiskt släcksystem installeras. Under vissa förutsättning krävs analytisk verifiering för avstegen. Samtliga avsteg i brandskyddet som görs p.g.a. installation av automatiskt släcksystem ska specificeras i brandskyddsdokumentationen under en särskild rubrik samt i Utförandespecifikation för automatiskt släcksystem. 2. Automatisk vattensprinkleranläggning Automatisk vattensprinkleranläggning ska utföras enligt den vid projekteringstillfället gällande utgåvan av SS-EN med tillhörande normativa bilagor och standardserien SS-EN 12259, gällande version av SBF 120 samt de anvisningar som anges i dessa riktlinjer. I de fall kraven i SS-EN och SBF 120 skiljer sig åt gäller SS-EN förutsatt att inget annat anges i dessa riktlinjer. Utförandespecifikation för automatiskt släcksystem (se Bilaga 1 till dessa riktlinjer) ska alltid upprättas när vattensprinklersystem ska installeras. Utförandespecifikationen ska senast i systemhandlingsskedet upprättas av brandkonsult och bifogas som en bilaga till brandskyddsbeskrivningen Omfattning Byggnad eller byggnadsdel som ska förses med automatisk vattensprinkleranläggning ska ha fullständigt sprinklerskydd enligt de krav som beskrivs i gällande utgåva av SS-EN med tillhörande normativa bilagor samt gällande version av SBF 120. Sida 3(20)

4 Följande ändringar och förtydligande av omfattningskraven i SS-EN 12845/SBF 120 gäller för byggnader där Regionservice har förvaltningsuppdraget: Tvättutrymmen och toaletter ska alltid förses med sprinkler. Det innebär att det möjliga undantaget från sprinklerskydd som finns angivet i punkt a) i SS-EN inte ska tillämpas. Trapphus ska förses med sprinkler, trapplopp samt vilplan utan dörr kan undantas. Det innebär att det möjliga undantaget från sprinklerskydd som finns angivet i punkt b) i SS-EN inte ska tillämpas. Det möjliga undantaget från sprinklerskydd som finns angivet för vertikala schakt i SS-EN ska inte tillämpas för schakt med golvyta och med tillgänglighet via dörrar. Exempel på schakt som får undantas är schakt som saknar tillgänglighet, förutsatt att de är brandtekniskt avskilda och inte innehåller brännbart material. Avseende skydd av dolda utrymmen så förespråkas generellt utförande enligt SBF 120, vilket Regionservice låtit verifiera analytiskt då det är ett avsteg från BBR. Utöver krav på sprinkler för mer än 15 kablar/ledningar ska utrymme även sprinklerskyddas när kabelstegar är 300 mm. Dragskåp/laboratoriedragskåp ska normalt inte förses med sprinkler I restaurangkök och storkök ska imkåpor över stekbord och fritöser förses med en speciell sprinklerlösning som är godkänd för användning i denna typ av utrymmen. Alternativ ska separat släckanläggning installeras för dessa utrymmen. Rum eller utrymme avsett uteslutande för elektriska kopplingsutrustningar (ställverk) med spänning >400V och som är avskilt från övriga utrymmen i minst klass EI 60 ska inte förses med sprinklerinstallation. Dessa utrymmen ska förses med automatiskt brandlarm. Utrymmen för tillufts- och frånluftsaggregat ska normalt sprinklerskyddas. Sprinkler i skyddsrum ska utföras enligt MSBs skyddsrumsregler. I samband med ombyggnad av befintliga byggnader kan det bli aktuellt att installera vattensprinkler endast i en del av byggnaden t.ex. för ett våningsplan eller för en eller flera vårdavdelning. I dessa fall krävs fullständigt sprinklerskydd enligt dessa riktlinjer inom den aktuella byggnadsdelen. Avskiljning i minst brandteknisk klass EI 60 ska alltid finnas mellan sprinklad och osprinklad del Riskklassificering och dimensionering Riskklassificering ur sprinklersynpunkt och dimensionering av automatisk vattensprinkleranläggning ska utföras enligt gällande utgåva av SBF 120 och SS-EN Innan riskklassificering för ny-, om- och tillbyggnadsprojekt utförs ska verksamhet och eventuell lagring av varor ha klarlagts för de lokaler där sprinkler ska installeras. Om det bedöms förekomma verksamhet eller varulagring som medför krav på att delar av sprinklersystemet dimensioneras för hög riskklass ska detta beaktas vid projekteringen. En Sida 4(20)

5 övre gräns för vad som anses vara rimligt är hög riskklass HHS med vattentäthet 10 mm/min vid 260 m 2 verkningsyta. En reducering av brandcellsstorleken i kombination med lämpligt krav på brandavskiljande omslutning för område med hög riskklass kan vara ett sätt att minska vattenbehovet. Vattenförsörjning, servisledning, larmventil och stigarledningar till horisontella anslutningspunkter ska generellt dimensioneras för att kunna försörja ett sprinklersystem enligt riskklass OH3 med erforderligt tryck och flöde. En hydraulisk beräkning ska utföras som visar att installationen kan tillhandahålla ett tryck på minst 3 bar vid ett flöde av 2000 liter/minut vid den horisontella anslutningspunkten i det översta våningsplanet. Installationen ska göras ur ett långsiktigt perspektiv i syfte att hitta robusta och flexibla lösningar, men om det bedöms som ytterst osannolikt att det i framtiden ska bedrivas verksamhet som föranleder OH3 kan undantag från ovan tilläggskrav göras. Detta ska ske i samråd med Regionservice Brandskyddsstrateg Typ av system Sprinklersystem ska generellt utföras som våtrörssystem. Inom t.ex. operationsavdelningar, utrymmen med känslig utrustning, publika utrymmen med låg takhöjd, psykiatriska avdelningar och liknande är det viktigt att minimera risken för att ett sprinklerhuvud kan aktiveras i onödan. För denna typ av utrymmen ska man i första hand välja att minimera risken för onödig aktivering av sprinkler genom: en noga övervägd sprinklerplacering att välja en för det aktuella fallet lämplig typ av sprinklerhuvud, som är bättre skyddade mot oavsiktlig aktivering, t.ex. väggsprinkler, institutionssprinkler eller infällda sprinkler. Detta förutsätter naturligtvis att de sprinklerhuvud som används är godkända för den aktuella riskklassen. att montera skyddskorgar för sprinklerhuvuden som är placerade på speciellt utsatta platser I fall där ovanstående åtgärder inte bedöms vara tillräckliga får förutlösningssystem användas under förutsättning att behovet och systemutformningen noga utretts bl.a. i samråd med ansvarig för verksamheten. När förutlösningssystem används ska de utformas enligt följande princip: Förutlösningssystem ska utföras med godkänd förutlösningsventil Förutlösningsventil ska vara vilströmskopplad. För att undvika korrosion bör systemet trycksättas med kvävgas. Förutlösningssystemet ska vara av typ A, d.v.s. förutlösningsventilen ska endast aktiveras via ett brandlarmsystem och inte vid aktivering av ett sprinklerhuvud. Sida 5(20)

6 Larmknappar som aktiverar brandlarmet ska även aktivera förutlösningssystemet. Dessa larmknappar ska märkas med tilläggsskyltar som tydligt anger vad som sker vid aktivering av larmknapp. Brandlarmsystemet ska uppfylla Metodhandbok Brand- och utrymningslarm. För de brandlarmssektioner som styr förutlösningssystem ska klartext finnas på orienteringsritningarna som tydligt anger vad som sker vid brandlarm från de aktuella sektionerna. För ouppvärmda utrymmen används torrörssystem eller där det är möjligt torrörssprinkler av typ dry-pendent eller dry-sidewall Sprinklerhuvuden Sprinklerhuvuden ska ha RTI-värde 50. Detta gäller även förutlösningssystem i de fall där sprinklersystemet har en personskyddande funktion. På lastkajer och övriga ouppvärmda utrymmen där torrörssystem används får dock sprinkler med högre RTI-värden användas. Om EC-sprinkler används ska dessa placeras så att kraven för listning enligt QR (Quick Response) uppfylls Vattenförsörjning Typ av vattenförsörjning Vattenförsörjning ska generellt utformas så att samtliga krav i SS-EN samt SBF 120 uppfylls. Vattenkällan ska utgöras av förbättrat, dubblerat eller kombinerat vattentillopp enligt i SS EN Enkelt vattentillopp accepteras inte i Regionservice anläggningar, dock kan det vara en tillfällig lösning innan ringmatning är på plats. Detta avsteg ska ske i samråd med Regionservice Brandskyddsstrateg. Regionservice ambition är att med tiden installera bassäng och pumpar för alla sjukhusområden, oberoende av kommunens samtycke och bedömda tillförlitlighet, i syfte att skapa robusta sjukhus med tillförlitlig vattenkälla. Bassänger ska dimensioneras efter att påfyllning sker manuellt. Där det krävs mer än en tryckstegringspump för att uppfylla kraven enligt ovan får det enligt SS-EN max vara en eldriven pump. Två eldrivna pumpar är dock ett av Regionservice övervägt, accepterat samt rekommenderat avsteg från SS-EN Dock måste nedanstående krav uppfyllas och utförandet ska i varje enskilt fall verifieras i särskild utredning/riskanalys: att samtliga krav enligt avsnitt 10.8 i SS-EN är uppfyllda för båda pumparna, att pumparna är anslutna till två av varandra oberoende elektriska kraftkällor; störning i ett system får inte under några omständigheter påverka det andra systemet, att minst en av pumparna är matad med prioriterad kraft (grön kraft), samt att matningen till den pump som är matad med prioriterad kraft är förlagd med brandsäker kabel i hela sin längd mellan ställverk och sprinklerpumpcentral. Kabeln ska vara provad för att klara att upprätthålla sin funktion under minst 60 minuter vid Sida 6(20)

7 brandpåverkan. Om kabeln till alla delar är förlagd i sprinklade utrymmen är det tillräckligt om kabeln klarar 30 minuters brandpåverkan Anslutning till kommunal vattenförsörjning Anslutning av automatisk vattensprinkleranläggning till kommunal vattenledning ska utföras enligt gällande utgåva av Anvisningar för anslutning av vattensprinklersystem till allmänt vattenledningsnät, SBF142. Regionservice ambition är att alla sjukhusområden ska förses med egen vattenkälla och då kommer skydd att utgöras av luftgap, men i många fall kommer kommunalt vatten att nyttjas fram till dess att tankar och pumpar finns på plats, och då gäller följande utförande. I de fall då man t.ex. inom ett större sjukhusområde använder en intern vattenledning för försörjning av flera sprinklercentraler så gäller följande krav: Den interna ledningen ska uppfylla samtliga av de regelkrav som gäller för allmän vattenledning i förbättrat vattentillopp eller dubblerade vattentillopp, samt Där servisledning från sprinklercentral ansluts till ringmatningen ska avstängningsventiler finnas på båda sidor om anslutningspunkten. Generellt utförs återströmningsskydd av klass BA enligt SS-EN 1717 på inkommande sprinklerservisledning. Det kommunala VA-bolaget ska godkänna den typ av återströmningsskydd som används i det enskilda fallet. Om det kommunala VA-bolaget inte särskilt kräver det utförs återströmningsskydd med provningsbar backventil. I de fall en provningsbar backventil används bör man vid projekteringen se till att det finns plats att byta till BA-ventil om retroaktivt krav skulle komma i framtiden samt, om möjligt, i dimensioneringen skapa marginal för ytterligare tryckförlust. Återströmningsskyddet ska placeras så nära avsticket som möjligt och placeringen ska vara så att det är lättillgängligt för provning och service. Komplett provutrustning ska ingå i den fasta utrustningen. Drift- och provningsinstruktioner på svenska ska finnas anslagna i direkt anslutning till återströmningsskyddet Utrustning för kapacitetsprov Fast mätutrustning för kapacitetsprov installeras i anslutning till sprinklerpumpcentral. Komplett avlopp för kapacitetsprovet ska ingå i den fasta utrustningen. För att möjliggöra mätning av tryck via kontrollmanometer ska kontrollfläns installeras (med tillhörande avstängningsventil av trevägstyp) Provisorisk vattenförsörjning Vid ombyggnad av vårdavdelningar ska dessa enligt BBR förses med automatisk vattensprinkleranläggning. I vissa fall är det av praktiska skäl inte möjligt att i tillräckligt tidigt skede anordna en vattenförsörjning som uppfyller dessa riktlinjer. Regionservice vill undvika provisorium i längsta möjliga mån, varför Regionservice Brandskyddsstrateg måste konsulteras i varje individuellt fall. Sida 7(20)

8 2.6. Sprinklercentral och larmöverföring Placering av sprinklercentral Placering och utformning av sprinklercentral och pumpcentral ska generellt uppfylla krav enligt gällande utgåva av SS-EN och SBF120. För befintliga byggnader accepteras avsteg ifrån placering av sprinklercentral Larmventilarrangemang Utöver kraven i SS-EN 12845/SBF120 gäller följande tilläggskrav: Larmventiler för sprinklersektioner, ska ha två avstängningsventiler, en på vardera sidan av enskild larmventil. En förbigångsledning ska finnas med samma nominella genomströmningsdimension som larmventil/huvudstamrör. Samtliga avstängningsventiler ska vara försedda med åverkanssäker utrustning för elektrisk övervakning av ventilläget. Larm för ej helt öppen ventil ska överföras till övervakningstablå i sprinklercentral (se samt Figur 1). Ovanstående gäller för samtliga larmventiler (även då zonindelning inte används). Arrangemanget i Figur 1 är nödvändigt för att bl.a. kunna utföra service av larmventiler etc. utan att sprinklersystemet tappas ur och tas ur drift Förklaring 1 Till systemet Nedströms avstängningsventil plast 3 Larmventil 4 Uppströms avstängningsventil 4 5 Från vattenkällan 6 Systemets driftlarmtablå 7 Avstängningsventil förbigångsledning 8 Ventilindikeringar och larm 6 9 Provventil 5 Figur 1: Ventilarrangemang Förbigångsledning och dubbla avstängningsventiler Övervakningslarm (driftlarm) Larmtablå för övervakningslarm ska alltid installeras i sprinklercentral och eventuell sprinklerpumpcentral. Övervakningslarm och larmtablå ska uppfylla bilaga H och I samt avsnitt D.3.7 i SS-EN men med följande kompletteringar och förtydliganden: Separat indikering ska finnas i tablån för varje larmpunkt. Sida 8(20)

9 Larmöverföring från larmtablå ska alltid ske som A-larm via fastighetens ordinarie driftlarmsystem till ständigt bemannad plats. Summalarm från larmtablå ska även överföras som fellarm på egen adressenhet till fastighetens brandlarmanläggning. Klartext ska finnas i BFT Övervakningslarm från sprinklercentral i byggnad xx. Pumpstartslarm ska överföras som A-larm enligt ovan (och som fellarm till fastighetens brandlarmsystem). Samtliga väsentliga delar ska vara elektriskt övervakade. Eftersom samtliga övervakningslarm ska överföras som A-larm gäller inte larmtypsindelning enligt punkt I.2, bilaga I i SS-EN Strömförsörjning för larmtablå i sprinklercentral ska uppfylla följande krav: Lokal optisk signal ska visa när nätspänning finns tillgänglig alternativt optisk och akustisk signal för utebliven laddning. Fel i laddningsaggregat eller utebliven laddning ska överföras som A-larm via fastighetens ordinarie driftlarmsystem till ständigt bemannad plats. Bortfall av batterier eller för låg batterispänning ska överföras som A-larm via fastighetens ordinarie driftlarmsystem till ständigt bemannad plats. Vid bortfall av nätspänning ska lokalt reservbatteri klara att upprätthålla alla funktioner i larmtablån. Batteri ska placeras i eller i direkt anslutning till larmtablå. Batterikapaciteten ska medge 72 timmars drift i normalläge och därefter 10 minuters drift i larmläge. Strömförsörjningsutrustning ska vara ansluten till separat gruppsäkring. Gruppsäkring ska märkas Vattensprinkler på gruppcentralens fasta del Larm för utlöst sprinkler (brandlarmpressostat) En separat brandlarmpressostat ska alltid installeras för varje sprinklersektion (larmventil). Larm från brandlarmpressostat ska överföras som brandlarmsignal till fastighetens brandlarmcentral på separat brandlarmsektion. Finns flera sprinklersektioner (brandlarmpressostater) i samma sprinklercentral får samma brandlarmsektion användas men de olika sprinklersektionerna/pressostaterna ska då läggas på separata adressenheter. Klartext i brandlarmcentralens display ska finnas som anger vilken sprinklersektion som utlöst t.ex. Vattensprinkler utlöst Sprinklersektion XX Hus XX Vid larm från brandlarmpressostat ska brandlarm överföras till SOS/Räddningstjänst och till driftorganisationen. Larm från enbart brandlarmpressostat ska normalt inte aktivera styrningar och ska inte påverka larmdonsutgångar. Styrningar vid utlöst sprinkler ska utföras enligt Zonindikeringar (larm från flödesvakter) Zonindelning ska utföras enligt avsnitt 2.9 nedan. Övervakning och larm ska utformas enligt bilaga D och I i SS-EN men med följande kompletteringar och förtydliganden: Larm för utlöst flödesvakt ska vara fördröjt i minst 30 sekunder och i max 60 sekunder. Sida 9(20)

10 Larm från flödesvakter ska indikeras i driftlarmtablå enligt punkt D.3.7 i SS- EN Denna driftlarmtablå ska placeras i sprinklercentral. Larm från utlöst flödesvakt ska överföras som A-larm till fastighetens driftlarmsystem. Larm för utlöst flödesvakt ska även överföras till fastighetens brandlarmscentral där larmet ska indikeras som brandlarm på separat brandlarmsektion. Finns flera flödesvakter på samma sprinklersektion ska varje flödesvakt läggas på separat adressenhet. Klartext i brandlarmcentralens display ska finnas för varje flödesvakt som anger vilket område som utlöst t.ex. Vattensprinkler utlöst Sprinklersektion XX, Område XX - Hus XX, Plan XX. Larm för utlöst flödesvakt ska normalt inte överföras som brandlarm till SOS/Räddningstjänst. Undantag från detta kan göras i de fall man för tidigare sprinkleranläggningar i fastigheten valt att överföra larm för utlöst flödesvakt som brandlarm till SOS/Räddningstjänsten. Samma lösning ska normalt väljas för samtliga sprinkleranläggningar i en fastighet. Styrningar vid utlöst flödesvakt ska utföras enligt Ovanstående innebär att när en sprinklerutlösning erhålls i ett zonindelat system så kommer två olika brandlarm att avges. Dels en brandlarmsignal när brandlarmpressostaten utlöst och dels en brandlarmsignal när flödesvakten utlöst. När brandlarmpressostaten utlöst så erhålles t.ex. texten Vattensprinkler utlöst Sprinklersektion XX i brandlarmcentralens display och när flödesvakten utlöst så erhålles texten: Vattensprinkler utlöst Sprinklersektion XX, Område XX - Hus XX, Plan XX Styrning vid utlöst sprinkler Larmdon och övriga styrningar (fläktstyrning, dörrstyrning etc.) vid utlöst sprinkler ska aktiveras enligt ett av nedanstående alternativ. Alternativ 1 Larmdon och övriga styrningar aktiveras (via centralutrustning för brandlarm) vid samtidigt larm från brandlarmpressostat och flödesvakt och ska då aktiveras med samma selektering av styrningarna som gäller för detektorsektioner inom aktuell avdelning/aktuellt område. Alternativ 2 Detta alternativ får endast användas för utökningar av anläggningar där detta alternativ finns installerat sedan tidigare. Larmdon och övriga styrningar aktiveras (via centralutrustning för brandlarm) vid larm enbart från flödesvakt och ska då aktiveras med samma selektering av styrningarna som gäller för detektorsektioner inom aktuell avdelning/aktuellt område. För gamla sprinkleranläggningar som saknar zonindelning enligt avsnitt kan man i vissa fall välja att aktivera larmdon och övriga styrningar vid larm enbart från pressostat. Man måste i ett sådant fall noga överväga lämpligheten att aktivera styrningarna i ett så stort område som hela sprinklersektionen omfattar. Sida 10(20)

11 Larm vid vattenflöde Vattendriven larmklocka enligt 16.1 i SS EN12845 får ersättas med elektriskt drivet larmdon av optisk typ som styrs via fastighetens brandlarmanläggning. Detta larmdon ska vara elektriskt övervakat och ska endast aktiveras vid larm från brandlarmpressostat enligt ovan. Larmdonet ska normalt placeras på utsidan av yttervägg, i direkt anslutning till sprinklercentralen. Optiskt larmdon ska avge rött ljus och vara utfört med erforderlig kapslingsklass för utomhusmiljö. Larmdon ska vara märkta med tydlig skylt: SPRINKLERLARM Zonindelning Flödesvakter Zonindelning ska uppfylla bilaga D och F i SS-EN men med följande kompletteringar och förtydliganden: Zonindelning ska samordnas med placering av avstängningsventiler enligt 2.8 nedan. Enligt SS-EN bilaga F är storleken på zon begränsad till max 2400 m 2. Undantag från denna zonbegränsning kan medges om det är olämpligt att dela upp en större avdelning/område i mer än en sprinklerzon, men detta avsteg ska ske i samråd med Regionservice Brandskyddsstrateg Zonavstängningsventiler Zonindelning och placering av zonavstängningsventiler enligt bilaga D i SS-EN ska utformas så att det är möjligt att stänga av sprinklersystemet avdelningsvis, våningsvis eller områdesvis i samband med ombyggnad eller reparationsarbeten. Normalt ska zonavstängningsventiler placeras ut på sprinklermatningen till varje avdelning respektive till varje större område. Dessa avstängningsventiler ska vara larmade, där larm för ej helt öppen ventil ska överföras till övervakningstablå i sprinklercentral, se ovan. Placering av avstängningsventiler enligt detta avsnitt samordnas med zonindelning enligt avsnitt 2.7 ovan. Enligt punkt D.3.2 i SS-EN ska zonavstängningsventiler placeras i golvnivå. Om en sådan placering är svår att genomföra kan annan placering godtas förutsatt att de fortfarande är lättåtkomliga, d.v.s. placering ovan undertak är inte acceptabelt Provningsarrangemang för flödesvakter Vid nyinstallation av vattensprinkler i byggnader med flera flödesvakter ska ett speciellt provningsarrangemang installeras för att underlätta den regelbundna provningen som ska utföras av flödesvakter. Provningsarrangemang med endast slanganslutning för prov av flödesvakter (enligt 2.10 nedan) bör undvikas och bör endast användas i speciella undantagsfall. Alternativ nedan ska väljas med utgångspunkt från vad som tidigare används på aktuell anläggning/sjukhus. Driftansvarig ska alltid konsulteras vid val av alternativ. Provningsarrangemang ska normalt utformas enligt ett av nedanstående alternativ: Sida 11(20)

12 Alternativ 1 Flödesvaktstestare med cirkulationspump (typ Zonecheck) för automatisk provning av larm från flödesvakter: Flödesvaktstestare ska uppfylla följande krav: Flödesvaktstestaren ska vara testad och godkänd (listad) av UL eller FM. Cirkulationspump i flödesvaktstestare ska vara av typ som klarar den typ av kortvarig drift som är aktuell för det här användningsområdet. Pumphjul och pumphus ska vara utfört av material som eliminerar risken för att pumphjul ska rosta fast. Pump som ingår i provningsautomatik (zonecheck) ska förses med avluftningsventil om den inte är självavluftande. Montering av flödesvaktstestaren (placering, utformning av rörarrangemang etc.) ska ske så att luftningsproblem minimeras. Särskild monteringsanvisning där dessa aspekter belyses ska finnas. Provningsautomatik/manöverskåp ska uppfylla följande krav: Manöverskåp/provningsautomatik ska normalt placeras i den sprinklercentral som omfattar de sprinklersektioner där de aktuella flödesvakterna är installerade. Det ska vara möjligt att utföra manuell test av individuell flödesvakt från manöverskåpet utan att utgående larm blockeras. Provningsautomatik ska vara utformad med automatisk förregling så att driftlarm och brandlarmindikeringar från flödesvakter inte överförs vid den automatiska provningen. Om brister/fel i funktion erhålles i samband med den automatiska provningen ska larm överföras till larmtablå enligt avsnitt ovan. Zonindikeringar (larm från flödesvakter) ska uppfylla avsnitt ovan. För att underlätta provningen bör dessutom en manövertablå/informationstablå från byggnadens brandlarmanläggning placeras i sprinklercentralen. Detta underlättar kontroll av funktion enligt Alternativ 2 Manuell test från provventil och fast avloppsarrangemang: Figur 2: Alternativ 2 Arrangemanget enligt Alternativ 2, se Figur 2, ska uppfylla följande krav: Sida 12(20)

13 Provventil (AV2) ska installeras nedströms flödesvakt och AV2 ska ha samma dimension som minsta sprinklerhuvudet i aktuell sprinklerzon. Provventilen ska vara placerad så att den är lätt åtkomlig vid den regelbundna provning som ska utföras. Dränering från provventil ska dras till tapplåda (avloppsbrunn) i sprinklercentral eller om så är olämpligt till annat avlopp som är tillräckligt för avtappningsflödet. Dräneringsledningen kan vara gemensam för flera provventiler/flödesvakter. Dräneringsledningen ska ha dimension DN40. Avstängningsventil (AV3) ska monteras för avtappning vid arbete på aktuell sprinklerzon. AV3 ska därför anslutas på lågpunkt så att mesta möjliga vattenmängd kan tappas ur. Zonindikeringar (larm från flödesvakter) ska uppfylla avsnitt ovan. Alternativ 3 Manuell elektrisk öppning av provventil från sprinklercentral och fast avloppsarrangemang från provventiler: Figur 3: Alternativ 3 Arrangemanget enligt Alternativ 3, se Figur 3, ska uppfylla följande krav: Magnetventil (AV3) installeras nedströms flödesvakt (FV) för prov av flödesvakt. AV3 ska ha samma dimension som minsta sprinklerhuvudet i aktuell sprinklerzon. Dränering från magnetventil ska dras till tapplåda (avloppsbrunn) i sprinklercentral eller om så är olämpligt till annat avlopp som är tillräckligt för avtappningsflödet. Dräneringsledningen kan vara gemensam för flera provventiler/flödesvakter. Dräneringsledningen ska ha dimension DN40. Avstängningsventil (AV2) ska monteras före (uppströms) magnetventil. Denna ventil ska normalt vara öppen men ska kunna stängas vid fel på magnetventil. Avstängningsventil (AV4) ska monteras för avtappning vid arbete på aktuell sprinklerzon. Manöverskåp installeras i aktuell sprinklercentral för individuell test av flödesvakter (magnetventiler ska kunna öppnas individuellt från manöverskåpet) Zonindikeringar (larm från flödesvakter) ska uppfylla avsnitt ovan. För att underlätta provningen bör dessutom en manövertablå/informationstablå från byggnadens brandlarmanläggning placeras i sprinklercentralen. Detta underlättar kontroll av funktion enligt Sida 13(20)

14 2.10. Manuella provventiler för brandlarmsprov respektive prov av flödesvakter De provventiler som ska finnas enligt kapitel c och i SS-EN ska utöver kraven i standarden utformas enligt följande: Provventiler ska förses med snabbkoppling (klokoppling eller liknande). Snabbkoppling ska förses med lock/ändstycke. Provventiler ska märkas med text Provventil vattensprinkler Avloppsslang med snabbkoppling ska finnas i sprinklercentralen för provning via ventiler enligt ovan. Slangens längd ska vara anpassad för behovet i den aktuella anläggningen. Avloppsslangen ska fastsättas på lämpligt sätt i sprinklercentralen samt förses med märkskylt. Där det är möjligt bör (istället för ovanstående) ett fast anslutet avloppsrör installeras för provventilen. Provventiler enligt c i SS-EN för flödesvakter behövs inte i de fall provningsarrangemang installeras enligt 2.9 ovan Potentialutjämning för sprinklerrör Erforderlig utrustning för potentialutjämning av sprinklerrör ska installeras. Potentialutjämningsutrustning ska installeras i en sådan omfattning och på ett sådant sätt så att följande uppfylls: Gällande föreskrifter och allmänna råd utfärdade av Elsäkerhetsverket. Krav och anvisningar enligt Elinstallationer i medicinska utrymmen - Handbok 450 utgiven av SEK Skyltar och märkning Utöver de krav på skyltar och märkning som finns i SBF120/SS-EN gäller följande tilläggskrav: Sprinklerstamledningar, stigarledningar och fördelningsrör ska märkas med ringtejp där text Sprinkler samt sektionsnummer och flödesriktning tydligt anges. Märkningen ska placeras på minst var 20:e meter av ledningen samt på ömse sidor om väggenomföringar eller liknande. Alla komponenter, indikeringar och manöverdon ska förses med märkskyltar. Skyltarna ska vara på svenska. Skyltarna ska vara av präglat beständigt utförande och de ska vara varaktigt fästade på underlaget Dokumentation och färdigställandekontroll Utöver de krav på dokumentation som finns i SBF120 gäller nedan angivna tilläggskrav Orienterings- och serviceritning För sjukhusområden med många byggnader ska alltid situationsplan finnas utvisande hela sjukhusområdet. Situationsplanen ska placeras på baksidan av föregående ritningsblad. Sida 14(20)

15 Röd riktningspil ska finnas i överkant på varje ritningsblad och peka mot situationsplanen. Aktuell byggnad ska vara utmärkt på situationsplanen med markant färg. Byggnaden ska vara roterad på samma sätt på situationsplanen som på ritningsbladen. Orienteringsritningar för vattensprinkler ska samordnas med orienteringsritningar för brandlarmanläggning. Ritningarna ska vara roterade på samma sätt osv. Vid zonindelning (se och 2.7 ovan) krävs speciell samordning mellan orienteringsritningar för sprinkler och orienteringsritningar för brandlarm så att Räddningstjänsten enkelt och tydligt kan utläsa inom vilket område som sprinkler aktiverats vid larm från en flödesvakt. När sprinklerhuvuden av EC-typ används ska aktuell täckningsyta/avstånd framgå av serviceritning för de olika sprinklertyperna som har använts Anläggarintyg för ombyggnader och utökningar av befintliga system Vid utökningar eller ändringar av sprinklersystem ska det alltid utfärdas ett komplett anläggarintyg för hela sprinklersystemet. Det nya kompletta anläggarintyget ska ersätta tidigare utfärdade anläggarintyg för den aktuella sprinklercentralen. I det nya anläggarintyget ska det tydligt framgå vad den aktuella utökningen eller ändringen har omfattat. Ett alternativ är att kopior av samtliga tidigare utfärdade anläggarintyg läggs som bilagor till det nya anläggarintyget Provning och färdigställandekontroll Protokoll från funktionsprovning av samtliga ingående funktioner ska redovisas som en bilaga till anläggarintyget. Provningsdatum samt vem som utfört provet ska framgå. I protokoll ska även börvärden redovisas Samordnat funktionsprov För samtliga styrningar från sprinkleranläggningen (fläktar, spjäll, dörrar, hissar, brandventilation etc.) ska samordnad funktionsprovning utföras där hela funktionskedjan provas. Vid det samordnade funktionsprovet ska även prov utföras av att andra styrsignaler eller fel i andra styrsystem inte kan äventyra sprinklerstyrningarnas funktion vid ett brandtillbud. Dokumentation av det samordnade funktionsprovet ska redovisa vilka funktioner som provats samt resultatet av provningarna. Provningsdatum samt vem som utfört provet ska framgå. Certifierad besiktningsman för styr eller el bör vara samordnare för de samordnade funktionsprovningarna enligt ovan. Det bör även vara besiktningsmannen som utfärdar protokoll från de samordnade provningarna. Sida 15(20)

16 3. Boendesprinkler I de fall det i brandskyddsdokumentationen anges att boendesprinkler ska installeras ska anläggningen utföras enligt den vid projekteringstillfället gällande utgåvan av SS (inklusive gällande version av SBF 501) och med de preciseringar som anges i dessa riktlinjer. Utförandespecifikation för automatiskt släcksystem, Bilaga 1, ska alltid upprättas när boendesprinkler ska installeras. Utförandespecifikationen ska upprättas av brandkonsult och bifogas som en bilaga till brandskyddsdokumentationen. Som ett tillägg till kraven i SS /SBF 501 gäller följande i de fall boendesprinkler ska installeras i byggnader där Regionservice har förvaltningsuppdraget: Sprinklercentral ska alltid sprinklerskyddas Matarledningar (nedströms sprinklercentral) som går genom osprinklat utrymme ska förses med skyddssprinkler. Larm för utlöst sprinkler ska alltid överföras som brandlarmsignal till brandlarmcentral (ska kopplas in på separat sektion i brandlarmcentral). Samtliga avstängningsventiler för sprinkleranläggningen ska förses med elektrisk övervakning av ej helt öppet läge. Lågt tryck i inkommande ledning ska övervakas via pressostat. Larm för ej helt öppna ventiler och lågt tryck i inkommande ledning ska överföras till fastighetens driftlarmsystem som A-larm. Finns inte driftlarmsystem i aktuell fastighet ska överföring ske till under dagtid bevakad plats alternativt ska larm överföras som fellarm till brandlarmcentral. Boendesprinkleranläggningen ska projekteras av certifierad behörig ingenjör och installeras av certifierad anläggarfirma för vattensprinkleranläggningar. Anslutning av boendesprinklersystem till kommunal vattenledning (inkl. återströmningsskydd) ska utföras enligt gällande utgåva av Anvisningar för anslutning av vattensprinklersystem till allmänt vattenledningsnät, SBF Gassläcksystem I de fall det i brandskyddsdokumentationen anges att gassläcksystem ska installeras ska de alltid utföras enligt den vid projekteringstillfället gällande utgåvan av SBF 500, med de preciseringar som anges i dessa riktlinjer. Utförandespecifikation för automatiskt släcksystem, Bilaga 1, ska alltid upprättas när gassläcksystem ska installeras. Utförandespecifikationen ska upprättas av brandkonsult och bifogas som en bilaga till brandskyddsdokumentationen. Följande tilläggskrav och förtydligande gäller till kraven i SBF 500 i de fall gassläckanläggningar ska installeras i byggnader där Regionservice har förvaltningsuppdraget: Släckgas ska normalt utgöras av i IG-55 (Argonite), IG-541 (Inergen) eller FK (Novec 1230). Andra släckgaser får endast användas efter samråd med Regionservice Brandskyddsstrateg. Sida 16(20)

17 Larm vid aktiverat gassläcksystem ska överföras som brandlarmsignal till fastighetens brandlarmcentral på separat brandlarmsektion. Finns flera släckzoner i samma anläggning får samma brandlarmsektion användas men de olika släckzonerna ska då läggas på separata adressenheter. Anläggarintyg enligt SBF 500 ska tas fram för släckdelen i släcksystemen. Anläggarintyg enligt SBF 110 ska tas fram för brandlarmstyrningen för släcksystemen. 5. Släcksystem med vattendimma I de fall det i brandskyddsdokumentationen anges att släcksystem med vattendimma ska installeras ska senaste utgåvan av SIS-CEN/TS Fasta släcksystem - Vattendimsystem uppfyllas, med de preciseringar som anges i dessa riktlinjer. Utförandespecifikation för automatiskt släcksystem, Bilaga 1, ska alltid upprättas när släcksystem med vattendimma ska installeras. Utförandespecifikationen ska upprättas av brandkonsult och bifogas som en bilaga till brandskyddsdokumentationen. Följande tilläggskrav och förtydligande gäller till kraven enligt ovan i de fall vattendimsystem ska installeras i byggnader där Regionservice har förvaltningsuppdraget: Systemlösning ska vara godkänd av VdS eller FM för den typ av verksamhet, den riskklass och den rumskonfiguration som installationen gäller. Systemet ska uppfylla leverantörens installations- och designmanual. Orienteringsritningar och övrig dokumentation för systemet ska uppfylla SBF 120 i tillämpliga delar samt krav enligt avsnitt 2.13 i dessa riktlinjer. Märkning av systemet ska uppfylla SBF 120 i tillämpliga delar samt krav enligt avsnitt 2.12 i dessa riktlinjer. Övervakning av systemet (larm för onormalt läge i systemet) ska uppfylla SBF 120 i tillämpliga delar samt krav enligt avsnitt i dessa riktlinjer. Detta gäller även övervakning av eventuella pumpar som ingår i systemet. Larmöverföring för aktiverat sprinklersystem ska uppfylla SBF 120 i tillämpliga delar samt krav enligt avsnitt i dessa riktlinjer. Det ska vara möjligt att funktionsprova pumpar, larmfunktioner etc. Vattenförsörjning för systemet ska i tillämpliga delar uppfylla avsnitt 2.5 i dessa riktlinjer Placering av sprinklercentral för systemet ska uppfylla krav avsnitt 2.6 i dessa riktlinjer Systemlösning för vattendimanläggningar ska alltid godkännas av Regionservice Brandskyddsstrateg. Sida 17(20)

18 BILAGA 1 UTFÖRANDESPECIFIKATION FÖR AUTOMATISKT SLÄCKSYSTEM Underlag för projektering PROJEKT Regionservice projektnr Byggnader Våningsplan Byggnadsdelar/områden SLÄCKSYSTEMETS TYP OCH OMFATTNING Automatiskt släcksystem av typ skall installeras inom följande byggnader/byggnadsdelar/områden: UTRYMMEN SOM UNDANTAS FRÅN SKYDD Automatiskt släcksystem undantas från följande byggnader/byggnadsdelar/områden: SLÄCKSYSTEMETS UTFÖRANDE Släcksystemet skall dimensioneras och utföras så att det uppfyller alla delar i den vid projekteringstillfället gällande utgåvan av Riktlinjer för automatiska släcksystem. STYRNINGAR VID AKTIVERAT SLÄCKSYSTEM Styrningar skall uppfylla Metodhandbok Brand- och utrymningslarm. Nedan ges endast en sammanfattning av de styrningar som skall finnas. Följande styrningar skall ske vid aktiverat släcksystem: MEDGIVNA AVVIKELSER Sida 18(20)

19 För avvikelser från kraven i Regionservice riktlinjer krävs alltid skriftligt godkännande. Avvikelserna ska godkännas av brandkonsult, fastighetschef och Regionservice Brandskyddsstrateg. Skriftligt godkännande ska bifogas. För följande avvikelser från de krav som anges i Regionservice riktlinjer finns skriftligt godkännande: ÖVRIGA SPECIFIKATIONER FÖR SLÄCKSYSTEMET REDUCERING AV BRANDSKYDD I SAMBAND MED INSTALLATION AV SLÄCKSYSTEM Installation av ett automatiskt släcksystem kan medföra att delar av övrigt brandskydd för en byggnad får lättnader. För att tydliggöra detta (och för att möjliggöra att detta införs i dokumentationen för släcksystemet) skall brandkonsulten nedan specificera de avsteg/förenklingar som gjorts till följd av installationen av släcksystemet i det aktuella fallet. Följande avsteg/förenklingar i brandskyddet har gjorts med hänvisning till att släcksystemet installerats: UPPRÄTTANDE AV DENNA SPECIFIKATION Specifikationen har upprättats av företag/namn Befattning/Uppdrag i projektet (för den som upprättat specifikationen) Ort/datum Sida 19(20)

20 Underskrift GRANSKAD AV REGIONSERVICE BRANDSKYDDSSTRATEG Ovanstående specifikation är granskad: Datum för granskning Regionservice Brandskyddsstrateg namn Deltagare vid samråd Ort/datum Underskrift Sida 20(20)

Projekteringsanvisning brandsläckningssystem

Projekteringsanvisning brandsläckningssystem Projekteringsanvisning brandsläckningssystem Skapad: 2010-04-30 Senast ändrad: 2016-01-18 Saija Thacker Magnus Eriksson Karin Sjöndin 2010-04-30 2016-01-18 2016-01-18 2(23) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2

Läs mer

Projekteringsanvisning brandsläckningssystem. Skapad: Senast ändrad:

Projekteringsanvisning brandsläckningssystem. Skapad: Senast ändrad: Projekteringsanvisning brandsläckningssystem Skapad: 2010-04-30 Senast ändrad: 2018-09-27 Projekteringsanvisning brandsläckningssystem sid 2 av 22 INNEHÅLL Projekteringsanvisning brandsläckningssystem...

Läs mer

Riktlinje vattensprinklersystem och fasta släcksystem

Riktlinje vattensprinklersystem och fasta släcksystem Riktlinje vattensprinklersystem Skapad: 2010-04-30 Senast ändrad: 2014-12-12 R 7.6 Saija Thacker Magnus Eriksson Karin Sjöndin 2010-04-30 2014-12-12 2014-12-12 2(24) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Vattensprinklersystem...

Läs mer

TEKNISK ANVISNING. Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18

TEKNISK ANVISNING. Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Sidantal 8 TEKNISK ANVISNING 54 BRANDSLÄCKNINGSSYSTEM Ver. 3.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 : 2011-08-11, Ver 1.0 :, Ver 2.0 : 2014-04-01, Ver 3.0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB

LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB Oxelgårdens Äldreboende, Fjugesta RAMBESKRIVNING FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Örebro 2 (6) Innehållsförteckning 5... VA-, VVS-, KYL OCH PROCESSMEDIESYSTEM 3

Läs mer

Bilaga 3. Anvisning för orienterings-, serviceritningar, sprinklersystem. Version 1.0 Datum Mall reviderad:

Bilaga 3. Anvisning för orienterings-, serviceritningar, sprinklersystem. Version 1.0 Datum Mall reviderad: Bilaga 3 Anvisning för orienterings-, Version 1.0 Mall reviderad: 2018-02-07 Anvisning för orienterings-, Processägare Uppdateringsansvarig Kvalitetssamordnare Skapat Senast ändrat Godkänt Sida VD Strateg

Läs mer

Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid?

Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid? Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid? Lars Hellman Räddningstjänsten 1990 Brandskyddskonsult 2007 Brand- och utrymningslarm SBF regelgrupp brandlarm 2012 2015 SBF 110:8 SBF 502:1

Läs mer

Vägledning till ifyllande av SBF 103:8 Anläggarintyg brandlarm

Vägledning till ifyllande av SBF 103:8 Anläggarintyg brandlarm Vägledning till ifyllande av SBF 103:8 Anläggarintyg brandlarm Denna vägledning riktar sig till dig som ska fylla i anläggarintyg SBF 103:8. Anläggarintyget ska endast användas av företag som är certifierade

Läs mer

Bilaga 5 Anvisning för styrmatris

Bilaga 5 Anvisning för styrmatris Skapad: 2017-01-26 Senast ändrad: 2017-12-12 Tf Vd Gunnel Forsberg Magnus Eriksson Karin Sjöndin 2017-01-26 2017-12-12 2017-12-12 2(5) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Anvisningar för utförande av styrmatris...

Läs mer

Automatiska brandlarm- och släckanläggningar BAKGRUND. Vilka är regelverken?

Automatiska brandlarm- och släckanläggningar BAKGRUND. Vilka är regelverken? Automatiska brandlarm- och släckanläggningar Bo Hjorth, AlbaCon AB BAKGRUND Gemensamt för alla dessa områden: SBF-regler Särskilda aktörer: projektering, installation, kontroll Kravställare: försäkringsgivare

Läs mer

Utförandespecifikation BRANDLARM - Underlag för projektering SBF 110:8

Utförandespecifikation BRANDLARM - Underlag för projektering SBF 110:8 Sid 1 (9) Utförandespecifikation BRANDLARM - Underlag för projektering SBF 110:8 Utförandespecifikationen anger de krav på omfattning och funktioner som kravställare och/eller anläggningsägaren ställer

Läs mer

Bilaga 3. Anvisning för orienterings-, serviceritningar, Skapad: Senast ändrad:

Bilaga 3. Anvisning för orienterings-, serviceritningar, Skapad: Senast ändrad: Anvisning för orienterings-, serviceritningar, brandlarmanläggning Skapad: 2016-04-28 Senast ändrad: 2017-12-12 Tf Vd Gunnel Forsberg Magnus Eriksson Karin Sjöndin 2016-04-28 2017-12-12 2017-12-12 2(7)

Läs mer

Brandåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Boendesprinkler

Brandåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Boendesprinkler www.firetech.se Nora 2:6 Trängen 1 Hus 11 och 12 Rambeskrivning Boendesprinkler Status Förfrågningsunderlag Utgåva 1 Uppdragsbeteckning 3570.000 Handlingsbeteckning FT2-01 Sidor 11 anders.mansfeld@firetech.se

Läs mer

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering och utförande på

Läs mer

Brandlarm. Riktlinje. Utgåva 3: Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel:

Brandlarm. Riktlinje. Utgåva 3: Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel: Riktlinje Brandlarm Utgåva 3: 2018-06-04 Järfälla kommun 177 80 JÄRFÄLLA Växel: 08-580 285 00 E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Hemsida: www.jarfalla.se Organisationsnummer: 212000-0043 Innehållsförteckning

Läs mer

Regler för anslutning av automatiskt brandlarm eller släckanläggning

Regler för anslutning av automatiskt brandlarm eller släckanläggning Upprättad av Bert Paulusson, Bp Beslutad 2014 10 24/ Boci Giltig t.o.m. 2016 06 30 Revideringsdatum 2014 10 09, Bp Råd och anvisning nr: 109 Regler för anslutning av automatiskt brandlarm eller släckanläggning

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018:4. Version: Datum:

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018:4. Version: Datum: VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018:4 Version: 120051037 Datum: 2018-01-11 Vägledning för dig som ansökt om certifiering Denna vägledning är till för dig som ansökt

Läs mer

NORM SBF 60:3 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten ENDAST REMISSFÖRSLAG. Komponenter för vattensprinklersystem

NORM SBF 60:3 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten ENDAST REMISSFÖRSLAG. Komponenter för vattensprinklersystem NORM SBF 60:3 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten ENDAST REMISSFÖRSLAG FÖRSLAG Komponenter för vattensprinklersystem OBS! Remissförslag. Ej för användning eller tillämpning! Maj 2017 Förord

Läs mer

Utbildning till Behörig Ingenjör Brandlarm

Utbildning till Behörig Ingenjör Brandlarm Utbildning till Behörig Ingenjör Brandlarm Ett SBSC certifikat som behörig ingenjör brandlarm är idag en allmänt accepterad bekräftelse på att innehavaren har kvalificerad kompetens inom brandlarmområdet.

Läs mer

Besiktning.org. Sammanslutning av samtliga besiktningsföretag i Sverige

Besiktning.org. Sammanslutning av samtliga besiktningsföretag i Sverige Besiktning.org Sammanslutning av samtliga besiktningsföretag i Sverige 30 anslutna företag 123 anslutna besiktningsmän 118 godkända för brandlarm 62 har även godkännande för sprinkler 16 har även godkännande

Läs mer

Vägledning till ifyllande av SBF 179:1 Anläggarintyg utrymningslarm med talat meddelande

Vägledning till ifyllande av SBF 179:1 Anläggarintyg utrymningslarm med talat meddelande Vägledning till ifyllande av SBF 179:1 Anläggarintyg utrymningslarm med talat meddelande Denna vägledning riktar sig till dig som ska fylla i anläggarintyg SBF 179:1. Anläggarintyget ska endast användas

Läs mer

Bilaga 4. Projekteringsanvisning för vattensprinklersystem i känsliga vårdmiljöer. Version 1.0. Datum Mall reviderad:

Bilaga 4. Projekteringsanvisning för vattensprinklersystem i känsliga vårdmiljöer. Version 1.0. Datum Mall reviderad: Bilaga 4 Projekteringsanvisning för vattensprinklersystem i känsliga vårdmiljöer Version 1.0 Datum 2018-09-27 Mall reviderad: 2018-02-07 Projekteringsanvisningar för vattensprinklersystem i känsliga vårdmiljöer

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Tomas Godby. Behövs brandskydd? Brandskyddsbesiktning T Godby AB. Besiktningsman och konsult inom brandskydd. BRANDSKYDDSBESIKTNING T Godby AB

Tomas Godby. Behövs brandskydd? Brandskyddsbesiktning T Godby AB. Besiktningsman och konsult inom brandskydd. BRANDSKYDDSBESIKTNING T Godby AB Besiktningsman och konsult inom brandskydd Tomas Godby Av Sprinkler Brandlarm Gassläcksystem SBSC certifierad besiktningsman för Av Entreprenadbesiktningar SP/SITAC certifierad besiktningsman för Brandskyddsbesiktning

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

Carl-Mikael Siljedahl, AlbaCon AB, på uppdrag av byggherren. Objekt: 9185

Carl-Mikael Siljedahl, AlbaCon AB, på uppdrag av byggherren. Objekt: 9185 1(7) Av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering certifierat besiktningsföretag Konsulterande ingenjörer och certifierade besiktningsmän inom förebyggande brandskydd BRANDSKYDDSDOKUMENTATION - 2006 Objekt:

Läs mer

Norm för komponenter i vattensprinkleranläggning SBF 60:2

Norm för komponenter i vattensprinkleranläggning SBF 60:2 Norm för komponenter i vattensprinkleranläggning SBF 60:2 1 Inledning...3 2 Allmänna krav 2.1 Omfattning...3 2.2 Referenser/Förklaringar...4 2.3 Giltighetstid...4 2.4 Märkning...4 2.5 Leveransavtal...4

Läs mer

Brandtekniskt utlåtande vid ombyggnation av storkök

Brandtekniskt utlåtande vid ombyggnation av storkök P&B Brandtekniskt utlåtande Brandtekniskt utlåtande vid ombyggnation av storkök Objekt: Borgvalla Vårdboende, Storkök Kv Borgvalla 1 Handlingsnr: 13.2 Brandskyddsbeskrivning Projektnr: 93559 Projektet

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Bohus räddningstjänstförbund 2013-01-01 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 ANSVAR... 4 3 ANSLUTNING... 4 4 ORGANISATION VID LARM... 4 5 UTBILDNING...

Läs mer

Sprinkleranläggningar

Sprinkleranläggningar Bilaga Sprinkleranläggningar TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Sprinkleranläggningar, Tekniska anvisningar Augusti 29 Detta dokument ingår som bilaga till

Läs mer

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig Ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF Version:

VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig Ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF Version: VÄGLEDNING EXAMINATION Behörig Ingenjör Vattensprinkler Enligt SBF 1018-3 Version: 2016-03-04 Allmänt Vägledningen är till för dig som ansökt om certifikat för Behörig ingenjör Vattensprinkler. Vägledningen

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE 4 ALLMÄNT 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALAPPARAT 7 DETEKTORER 7 STRÖMFÖRSÖRJNINGSUTRUSTNING

Läs mer

Handlednings- och utbildningsplan för yrkesintroduktionsanställning (YA)

Handlednings- och utbildningsplan för yrkesintroduktionsanställning (YA) Handlednings- och utbildningsplan för yrkesintroduktionsanställning (YA) Sprinklermontör Syfte och mål Kollektivavtalet Det centrala kollektivavtalet som VVS Företagen och Byggnads har ingått om yrkesintroduktion

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som övernattar: Åldersgrupp:

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

6 Dokumentation och besiktning

6 Dokumentation och besiktning 6 Dokumentation och besiktning 6100 Anläggarintyg För anläggning som skall vara utförd enligt dessa regler skall anläggarfirman utfärda anläggarintyg. Anläggarintygets uppgift är att ge information om

Läs mer

Riktlinjer för sprinkleranläggningar

Riktlinjer för sprinkleranläggningar Riktlinjer för sprinkleranläggningar Innehåll 1 Vattentjänstlagen 2 Två huvudtyper av sprinklersystem 2.1 Konventionell sprinkler... 2.2 Boendesprinkler... 3 Återströmningsskydd 4 Riktlinjer 4.1 Konventionell

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Förebyggandekonferens 2011

Förebyggandekonferens 2011 Förebyggandekonferens 2011 Skötsel och underhåll av en automatisk brandlarmanläggning - Vad säger SBF 110? Jens Hjort, Brandskyddsföreningen 1. 2011-04-14 Vad är SBF 110? Beskriver utförande och skötsel,

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till Luleå Räddningstjänst 2006-03-16 Senast utskrivet 2006-06-20 08:26 1 INLEDNING... 1 2 ANSVAR... 1 3 ANSLUTNING... 2 4 ORGANISATION VID LARM... 2 5 UTBILDNING...

Läs mer

Riktlinje Byggnadstekniskt brandskydd samt projektering

Riktlinje Byggnadstekniskt brandskydd samt projektering Riktlinje Byggnadstekniskt brandskydd Skapad: 2005-01-20 Senast ändrad: 2013-12-12 R 7.1 Saija Thacker David Widlund Karin Sjöndin 2005-01-20 2013-12-12 2013-12-12 2 (11) INNEHÅLL 1 Allmänt... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

SBF UTRYMNINGSLARM 2015. Bakgrund, introduktion och översikt Bo Hjorth, AlbaCon AB

SBF UTRYMNINGSLARM 2015. Bakgrund, introduktion och översikt Bo Hjorth, AlbaCon AB SBF UTRYMNINGSLARM 2015 Bakgrund, introduktion och översikt Bo Hjorth, AlbaCon AB SBF REK UTRYMNINGSLARM 2015 - bakgrund Statens Brandnämnds meddelande 1983 (RUS 110:5 /SBF 110:6) SBF REK 2003 svensk lagscdning

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 FÖRKORTNINGAR 2 PROJEKTERING 3 4 LÅS LÅSINDIKERING 5 2(5) ALLMÄNT Dessa anvisningar Dessa anvisningar har

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Larmpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 20.

Larmpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 20. Larmpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-27, 20. 1. INLEDNING 2. BRANDLARM 2.1 Definitioner 2.2 Larmobjekt 2.3 Krav på anläggning för brand- och utrymningslarm 3. INBROTTSLARM 3.1 Definitioner 3.2

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

TKA Tele- och datasystem. Rainer Nieminen

TKA Tele- och datasystem. Rainer Nieminen TKA Tele- och datasystem Rainer Nieminen De stora förändringarna 2018 Elektiska motorlås utgår. (Försäkringskrav Göta Lejon) ersätts av: Elslutbleck med indikering av kolv ute och låst elslutbleck. SBF

Läs mer

Datum: Version: 2. Dokumentslag: Styrande dokument. Ansvar och uppföljning SBA Regionservice och hyresgäst

Datum: Version: 2. Dokumentslag: Styrande dokument. Ansvar och uppföljning SBA Regionservice och hyresgäst Ansvar och uppföljning SBA Regionservice och hyresgäst Ansvar Krav på systematiskt brandskyddsarbete och egenkontroll av brand- och utrymningsskyddet är aktuellt både för den egna verksamheten som Regionservice

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Skriv ut och fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

SiXteso släckstyrning med branddetektering

SiXteso släckstyrning med branddetektering s SiXteso släckstyrning med branddetektering Systemöversikt Släckstyrsystemet SiXteso är systemet för styrning av släckanläggningar där kraven på säker detektering med optimala släckstyrfunktioner krävs.

Läs mer

SPRINKLER I FICKFORMAT

SPRINKLER I FICKFORMAT SPRINKLER I FICKFORMAT BENGT DAHLGREN SPRINKLERGUIDEN 1 SPRINKLER I FICKFORMAT Detta häfte har tagits fram med syftet att på ett så enkelt och kortfattat sätt som möjligt svara på vanliga frågor om sprinkler.

Läs mer

Checklista för kontrollrond

Checklista för kontrollrond Checklista för kontrollrond Dessa listor är allmänt framtagna Komplettera dessa listor med flera kontrollpunkter och överlämna till handläggaren för uppdatering Notera vilka av uppgifterna som ej är relevanta

Läs mer

Projekteringsanvisning för branddetekterings- och brandlarmsystem

Projekteringsanvisning för branddetekterings- och brandlarmsystem Projekteringsanvisning för branddetekterings- och brandlarmsystem Skapad: 2008-10-15 Senast ändrad: 2016-11-01 Daniel Kronheffer Magnus Eriksson Karin Sjöndin 2008-10-15 2016-11-01 2016-11-01 2(22) INNEHÅLL

Läs mer

Regler för tillfällig förläggning

Regler för tillfällig förläggning Sidan 1 av 5 2010-03-02 Regler för tillfällig förläggning Inom Borlänge, Falun, Gagnef och Säters kommuner 1. Bakgrund och syfte Sedan slutet av 1970-talet har skolor och liknande lokaler, barnstugor,

Läs mer

OBS! Remissförslag. Ej för användning eller tillämpning

OBS! Remissförslag. Ej för användning eller tillämpning dnnnnnn OBS! Remissförslag. Ej för användning eller tillämpning - - Brandskyddsföreningen prsbf 141:4 OBS! Remissförslag! Ej för användning eller tillämpning! Förord I Brandskyddsföreningens regelverk

Läs mer

Vägledning vid utformning av höga byggnader

Vägledning vid utformning av höga byggnader Södertörns brandförsvarsförbund PM Vägledning vid utformning av höga byggnader Nr: 620 Datum: 2016-07-18 Inledning Syftet med denna vägledning är att underlätta vid projektering av höga byggnader inom

Läs mer

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 5 Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Version 2 iderat datum 2013-01-25 Landstingsservice i Uppsala Län 751 35 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(5).dat er Enligt BBR (Boverkets byggregler)

Läs mer

Sprinklerpumpar erfarenheter från besiktning. Daniel Sällström

Sprinklerpumpar erfarenheter från besiktning. Daniel Sällström Sprinklerpumpar erfarenheter från besiktning Daniel Sällström certifierad ingenjör sprinkler / brandlarm / gassläck 1 Regelkrav; Leverantörens egenkontroll SS-EN 12845:2004+A2:2009 SBF 120:7 Provkörning

Läs mer

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Råd och anvisningar 2018-05-16 Sida 1 av 5 Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Sida 2 av 5 Bakgrund I den lagstiftning som finns för solcellsanläggningar beaktas inte räddningstjänstens säkerhet

Läs mer

Riktlinje för brand- och utrymningslarm

Riktlinje för brand- och utrymningslarm Riktlinje för brand- och utrymningslarm Skapad: 2008-10-15 Senast ändrad: 2014-12-12 R 7.5 Saija Thacker Magnus Eriksson Karin Sjöndin 2008-10-15 2014-12-12 2014-12-12 2(26) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV BRANDLARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV BRANDLARMANLÄGGNINGAR 1(9) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV BRANDLARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 BRANDLARM 2 Skolor utan eller med inkvartering 2 Detektorval-detektorplacering 3 Larmtryckknappar

Läs mer

SBF 1007:5 Norm Behörig ingenjör brandlarm

SBF 1007:5 Norm Behörig ingenjör brandlarm Norm Behörig ingenjör brandlarm Förord Ju tidigare en brand upptäcks, desto enklare är branden att begränsa och släcka. En anläggning för brandlarm är ett viktigt system som upptäcker begynnande bränder.

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten, Fastighet

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten, Fastighet 1(12) LANDSTINGET SÖRMLAND, Fastighet Brandskydd - Sprinkler 2(12) Innehållsförteckning 1 Förord...3 2 Nomenklatur / Begrepp...4 3 Dimensionering av brandskydd...4 4 Vårdanläggningar - Sjukhus...4 4.1

Läs mer

PM avseende revidering av tekniska anvisningar VVS, kyla. Daterat 2015-04-01

PM avseende revidering av tekniska anvisningar VVS, kyla. Daterat 2015-04-01 1 (5) 2015-05-15 Dnr Nr Systemförvaltning Peter Jonsson 018-611 61 63 peter.jonsson@lul.se PM avseende revidering av tekniska anvisningar VVS, kyla. Daterat 2015-04-01 Allmänt Detta PM sammanfattar de

Läs mer

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll 6 Underhåll 6.1 Allmänt Brandlarmanläggningens effektivitet skall alltid upprätthållas. För att säkerställa avsedd funktion är underhålls- och reparationsarbeten nödvändiga. Ett riktigt utförande av dessa

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 INBROTTSLARM 2 Funktioner 2 Detektorval-detektorplacering 3 Sektionsindelning 3 Manöverutrustning

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV KOMBILARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV KOMBILARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV KOMBILARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 KOMBILARM 2 Funktioner 2 Centralutrustning 3 Detektorprovare 3 Detektorer för inbrottslarm 3 Detektorer

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING DRIFT OCH UNDERHÅLL

INSTALLATIONSANVISNING DRIFT OCH UNDERHÅLL Styr- och övervakningsenhet INSTALLATIONSANVISNING DRIFT OCH UNDERHÅLL 2006-09-30 info@hagabindustri.se Styr- och övervakningsenhet Apparatskåp av plast, kapslingsklass IP 66. ax omgivningstemperatur +

Läs mer

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Bakgrund På Orust finns ett flertal hotell/pensionat/vandrarhem och privata uthyrare med mer än 5 rum eller fler än 9 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer

Riktlinje för brandskydd

Riktlinje för brandskydd Skapad: 2016-05-10 Senast ändrad: Daniel Kronheffer Thomas Ahlberg Karin Sjöndin 2016-05-10 2016-05-10 2(8) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 1.1 Allmänt... 3 2 Avsteg... 3 3 Driftentreprenör... 4 3.1 Driftentreprenör...

Läs mer

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Kontorshus med kantine för 100 personer Tre etager 75-100 kontorsplatser / etage Konferensrum för 75 personer i 1

Läs mer

STYRDOKUMENT KOMBILARMANLÄGGNING Passage- Inbrott-Brand

STYRDOKUMENT KOMBILARMANLÄGGNING Passage- Inbrott-Brand Reviderad: 20 Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson TEKNISK FÖRVALTNING STYRDOKUMENT KOMBILARMANLÄGGNING Passage- Inbrott-Brand Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

Statens institutionsstyrelse (SiS) Benny Karlsson www.stat-inst.se

Statens institutionsstyrelse (SiS) Benny Karlsson www.stat-inst.se Statens institutionsstyrelse (SiS) Benny Karlsson www.stat-inst.se Vad är SiS Bildades 1994 för den mest kvalificerade tvångsvården LVU, LVM, LSU, SoL 24 särskilda ungdomshem med 670 platser varav knappt

Läs mer

PM 1 Tillfällig övernattning

PM 1 Tillfällig övernattning 1 (7) PM 1 Tillfällig övernattning Avser Nyttjande av skolor, fritidsgårdar, föreningslokaler eller liknande för tillfällig övernattning Gäller fr.o.m. 2017-06-12 Inledning Följande dokument redovisar

Läs mer

AUTOMATISKT VATTENSPRINKLERSYSTEM ETT KOMPENDIUM FÖR GYMNASIEELEVER

AUTOMATISKT VATTENSPRINKLERSYSTEM ETT KOMPENDIUM FÖR GYMNASIEELEVER AUTOMATISKT VATTENSPRINKLERSYSTEM ETT KOMPENDIUM FÖR GYMNASIEELEVER FÖRORD Bränder orsakar stora skador till höga kostnader och ibland även mänskligt lidande och död. Genom att bygga effektiva brandskyddssystem

Läs mer

STOCKHOLMS HAMN. 1. ANVISNING Version 1.1

STOCKHOLMS HAMN. 1. ANVISNING Version 1.1 Sidantal 9 PREFABRICERADE SYSTEM FÖR ENKLARE FASTIGHETER Version. Stockholms Hamn AB Box 273 4 02 54 STOCKHOLM Tel 08-670 26 00 Fax 08-665 08 38 E-post info@stockholmshamnar.se Innehållsförteckning Sid

Läs mer

Regler vid tillfällig övernattning i skolor, idrottshallar, samlingslokaler m.m. i Hagfors Kommun

Regler vid tillfällig övernattning i skolor, idrottshallar, samlingslokaler m.m. i Hagfors Kommun Regler vid tillfällig övernattning i skolor, idrottshallar, samlingslokaler m.m. i Hagfors Kommun Inledning Detta PM redovisar vilka krav som ställs i samband med tillfällig övernattning i lokaler som

Läs mer

Teknisk anvisning UPS-anläggning

Teknisk anvisning UPS-anläggning Förvaltning Ägare Reviderat datum Regionservice Olof Ekstrand 2018-06-14 Verksamhet Fastigheter Slutgranskare Olof Ekstrand Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Riktlinjer Torbjörn

Läs mer

NORM prsbf 2019:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten. Behörig ingenjör vattendimma högtryck. November 2018 REMISSFÖRSLAG

NORM prsbf 2019:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten. Behörig ingenjör vattendimma högtryck. November 2018 REMISSFÖRSLAG NORM prsbf 2019:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Behörig ingenjör vattendimma högtryck November 2018 REMISSFÖRSLAG EJ FÖR ANVÄNDNING ELLER TILLÄMPNING Förord Ett vattendimsystem är ett

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Akademiska Hus i Göteborg AB, Box 476, 401 27 Göteborg

Akademiska Hus i Göteborg AB, Box 476, 401 27 Göteborg 1(10) Förhandskopia 3 Projekt nr: 27 31 60 BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Objekt: Byggherre: Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg Fysik, Forskarhuset, Byggnad 07:29 Akademiska Hus i Göteborg AB, Box 476, 401

Läs mer

Endast remissförslag! Ej för användning eller tillämpning!

Endast remissförslag! Ej för användning eller tillämpning! Regler för anslutning och provning prsbf 142:2 av vattentillopp till sprinklersystem På gång Produktionsenheten Endast remissförslag! Ej för användning eller tillämpning! Juni 2018 Juni 2018 Brandskyddsföreningens

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

Kan boendesprinkler byggas vattenskadesäkert? Fredrik Runius & Hampus Asp

Kan boendesprinkler byggas vattenskadesäkert? Fredrik Runius & Hampus Asp Kan boendesprinkler byggas vattenskadesäkert? Fredrik Runius & Hampus Asp Vad är boendesprinkler? Boendesprinkler är ett enkelt sprinklersystem som kan anslutas till befintlig kallvattenservis. Dess främsta

Läs mer

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Information angående tillsynsbesöken Under 2012 har 26 vårdboenden i Kramfors besökts av räddningstjänsten. Anledningen till valet

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

BENGT DAHLGREN AB VVS, ENERGITEKNIK, BRANDSKYDD, DRIFT & UNDERHÅLL

BENGT DAHLGREN AB VVS, ENERGITEKNIK, BRANDSKYDD, DRIFT & UNDERHÅLL VVS, ENERGITEKNIK, BRANDSKYDD, DRIFT & UNDERHÅLL Akademiska Hus i Göteborg AB CTH, SEKTIONERNA FÖR E, D OCH IT Byggnader O7:10, O7:11, O7:11B, O7:20 OCH O7:24 Kv Johanneberg 31:5 Göteborgs kommun BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

Läs mer

Installation optisk rökdetektor med inbyggd kontrollenhet TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT

Installation optisk rökdetektor med inbyggd kontrollenhet TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT Installation optisk rökdetektor med inbyggd kontrollenhet TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT 1. Allmänt Optisk rökdetektor med inbyggd kontrollenhet TBLZ-1-72-a används för att mäta rökgaser i ventilationskanaler.

Läs mer