UTSTÄLLNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE MYNDIGHETER Dp 4981

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTSTÄLLNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE MYNDIGHETER Dp 4981"

Transkript

1 Dp 4981 UTSTÄLLNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för koloniområdet Ärtholmen i Hyllie i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för samråd med länsstyrelsen, berörda nämnder, statliga och kommunala organ, sakägare och andra som kan ha ett väsentligt intresse av förslaget. Följande sammanställning redovisar samråds- och remissynpunkter. Stadsbyggnadskontorets kommentarer redovisas i anslutning till varje remissvar. MYNDIGHETER Länsstyrelsen påpekar i yttrande att förslaget inte strider mot de intressen som Länsstyrelsen har att bevaka enligt 12 kap 1 plan- och bygglagen. Länsstyrelsen har dock följande synpunkter: Det är positivt att planen innehåller varsamhetsbestämmelser och direktiv över hur ny bebyggelse skall anpassas till områdets karaktär. I planens varsamhetsbestämmelser hänvisas till att byggnadens yttre form och allmänna karaktär inte får förvanskas. Ny bebyggelse ska ges en utformning som ansluter till karaktärsdragen i omgivande bebyggelse i koloniområdet. För att tydliggöra dessa bestämmelser bör planen närmare redogöra för vad som är de specifika karaktärsdragen för bebyggelsen i området. Detta är särskilt viktigt då området planeras vara bygglovsbefriat. Den gamla mangårdsbyggnaden i koloniområdets centrum har en tydlig förankring på platsen och berättar om områdets ursprungliga funktion som gårdsmiljö. Ett skydd i detaljplanen för mangårdsbyggnaden skulle säkra och bevara förståelsen av områdets historia och utveckling. Länsstyrelsen gör samma bedömning som Malmö stad vad gäller miljöpåverkan och finner inte att en miljöbedömning enligt 6 kap 11 MB behöver göras.

2 - Stadsbyggnadskontoret anser att utformningen av bebyggelsen inom koloniområdet bör hållas relativt fri för föreningen att råda över ifråga om ex färgsättning och mer detaljerad utformning. Plankartan reglerar fasadmaterial, byggnadsstorlekar samt inbördes placering av de olika byggnaderna på kolonilotten. En varsamhetsbestämmelse för mangårdsbyggnaden och det centrala området ska motverka att karaktär och yttre form förvanskas. STATLIGA OCH KOMMUNALA ORGAN Tekniska nämnden meddelar i skrivelse följande: Trafiksynpunkter: Det framgår inte av planen var utfartsförbudet ska vara. Utfartsförbud bör finnas utmed Ärtholmsvägen med undantag för infarten till koloniområdet. - Beteckningen för bestämmelsen utfartsförbud hade i samrådsförslaget tyvärr fallit bort från plankartan. Utfartsförbudet finns sedan tidigare gällande detaljplan, PL 1208 från år 1977, och syftet med den nya detaljplanen är inte att ändra den i detta avseende. VA-synpunkter: I Genomförandebeskrivningen under Tekniska frågor stryks följande text: Va-verket ska medverka vid höjdsättning av området för att säkerställa att spillvatten och dagvatten kan avledas med självfall. I samband med fortsatt markprojektering bör ledningsrätter för VA utredas. Brandvattenförsörjningen ska anordnas i området i samråd med VA-verket. Inom planområdet.överstiga 50 meter. VA-verket har inga ledningar i koloniområdet. Vattenbrandposter finns i Stadiongatan, Arkitektgatan, Konsultgatan, Kroksbäcksstigen och Ärtholmsvägen. Meningen Planområdet är anslutet till färskvattennätet. bör ändras till Planområdet är anslutet till kommunalt vatten. - Handlingarna har ändrats enligt synpunkterna. Beskrivning: I hela texten skall ordet odlingslotter ändras till kolonilotter. Under rubriken Förutsättningar/Historik (sid 4) är avgifterna felaktiga. Meningen Idag betalar man cirka 3000 kr/år och odlingslott till Malmö Stad skall tas bort (eller skall rätt uppgifter anges). Under rubriken Teknisk försörjning (sid 7) anges fel uppgift om att förhandlingar pågår mellan kommunen och föreningen Ärtholmen angående VA-anslutning. Föreningen får anlägga VA-ledningar men får själv bekosta och ombesörja anläggningen. Meningen under samma rubrik som ovan, underrubrik Avfall, kan misstolkas. Föreningen bekostar själva avfallshanteringen precis som övriga malmöbor gör. - Handlingarna är justerade enligt synpunkterna. 2 (9)

3 Planbestämmelser: Enligt PBL krävs grannens godkännande vid all byggnation närmare tomtgräns än 4,5 meter. Detta bör gälla även nybyggnaden. Varför frångå regeln om grannes godkännande vid byggnation närmare tomtgräns än 4,5 meter och istället tillåta huvudbyggnaden inom 1,5 meter utan grannes godkännande? Fastighetskontoret önskar skriva bort friggebodregeln och istället tillåta komplementbyggnader upp till max 15 kvm med max 3 st byggnader per lott. Formuleringen av detta skiljer mellan planen för Ärtholmen resp. Kölnan. För Stolpalösa och Flansbjer anser SBK att regeln ej är tillämplig. Kan inte detta med regeln ej tillämplig gälla samtliga koloniområden? Formuleringen av hur skärmtaket ska utföras skiljer i de olika dp I dp 4978, Kölnan, har två kriterier angetts: Inglasning av skärmtak medges under förutsättning att huvuddelen av de fyra sidorna är genomsiktliga. Ej genomsiktlig del av fasad medges till max 1/3 av de fria ytorna. Eftersom antalet fria ytor varierar beroende av hur uterummet byggs anser Fastighetskontoret denna formulering passar bäst även i den här detaljplanen. - Större kolonistugor, som på Kölnan och Ärtholmen, räknas i friggebodsammanhang som enbostadshus och därav följer en laglig rätt till friggebodar m.m. enligt plan- och bygglagen. Denna rätt kan inte skrivas bort i en detaljplan. Stugorna på Stolpalösa och Flansbjer är inte stora nog att räknas som enbostadshus, därför finns heller ingen rätt till friggebodar m.m. Formuleringen av hur det inglasade skärmtaket ska utföras har ändrats så att den överensstämmer med motsvarande i detaljplanen för koloniområdet Kölnan. Genomförandebeskrivningen: Under rubriken Organisatoriska frågor, Ansvarsfördelning önskar Fastighetskontoret ändra formuleringen till: Gemensamma friytor, parkering, skyddsplantering m.m. sköts av koloniföreningen i enlighet med arrendeavtalet. Enligt avtalet sköter kommunen större ingrepp på den gemensamma marken. - Handlingarna har ändrats enligt synpunkterna. Miljönämnden meddelar i skrivelse att förslaget tillstyrkes om följande beaktas: Användningen av kolonistugor har under senare år förändrats från odling med korta vistelseperioder, till ett utnyttjande av stugorna som ett fritidsboende med långa vistelser och ökade krav på bekvämligheter som spoltoaletter, dusch, tvätt- och diskmaskiner. Detta har medfört avsevärt större mängder avloppsvatten. Omhändertagandet av avloppsvattnet har dock inte förändrats eller förbättrats i samma grad, som ökningen av avloppsvatten på koloniområdena. Ett av Sveriges nationella miljömål handlar om att halterna av gödande ämnen i mark och vatten inte ska ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten. 3 (9)

4 Otillräcklig rening av avloppsvatten från enskilda avlopp, bidrar till mängden kväve och fosfor i vattendrag, sjöar och kustvatten vilket leder till övergödning och risk för lokal smittspridning. I Malmö finns drygt 2500 trädgårdskolonier med indraget vatten i stugorna, den ökade vattenförbrukningen och många små avlopp ger sammantaget ett stort problem. Vid inventeringar har det visat sig att en mycket stor del av de befintliga enskilda avloppsanläggningarna, som fungerade för 30 år sedan, idag är igensatta och i stort behov av upprustning. Enligt miljöbalkens 9 kap 7 skall avloppsvatten avledas och renas eller tas om hand på annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål skall lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. I förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 12 fastställs att det är generellt förbjudet att i ett vattenområde släpa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Naturvårdsverkets nya allmänna råd om avloppsanordningar trädda ikraft hösten I råden görs ingen skillnad mellan fritidshus och permanentbebyggelse. Naturvårdsverket utgår i råden från att behoven av rening kan variera i landskapet, både utifrån hälsoskydd och miljöskydd. Det är Miljönämnden som ska bedöma när det räcker mer normal skyddsnivå och när det bör ställas högre krav på avloppsanordningarna, hög skyddsnivå. Det är av vikt att finna en väg mot ett system med långsiktigt, hållbara enskilda avlopp. Miljönämnden i Malmö avser därför att gå vidare med en utredning, som visar hur närsalter från orenat avloppsvatten från stadens olika koloniområden belastar grundvatten, vattendrag och vårt kustvatten. Nämnden förespråkar kommunalt avloppssystem på koloniområden i Malmö stad, där avloppsvattnet omhändertas på ett ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt fullgott sätt och som följer gällande regler och riktlinjer. I detaljplanebeskrivningen uppges i avsnittet om buller att riktvärdet för befintlig miljö är 10 db(a) mer än riktvärdet för nybyggnation. Miljönämnden anser att meningen bör strykas då denna generalisering är felaktig samt då aktuell detaljplan behandlar ett koloniområde. - Föreningen har möjlighet att på egen bekostnad bygga VA-ledningar och ansluta det till VA-nätet. Meningen avseende riktvärdet för buller i befintlig miljö stryks i enlighet med Miljönämndens synpunkt. Malmö Kulturmiljö meddelar i skrivelse följande: Ärtholmens koloniområde anlades på 1940-talet på gården Ärtholmens mark. Gården Ärtholmen låg ursprungligen i Hindby by i Fosie socken och har sin bakgrund i det tidiga artonhundratalets enskifte. I enlighet med enskiftets formideal utgjorde gårdens ägor ett rektangulärt markområde med byggnaderna centralt placerade, vilket idag speglas i den moderna stadsbilden genom kolonilotternas placering runt den kvarvarande gårdsbebyggelsen. Markområdets rektangulära form och yttergränser är till stora delar intakt bevarade. I nordöst går koloniområdet utanför den gamla gränsen, men den är 4 (9)

5 ändå synlig i områdets struktur. Områdets norra gräns motsvarar den äldre historiska gränsen mellan Malmö stads jordar och de söder därom liggande landsbygdssocknarna. Den södra gränsen längs Ärtholmsvägen markerar den historiska gränsen mellan Hindby och Fosie byar. Den södra infartsvägen motsvarar den allékantade uppfartsväg som tidigare funnits till gården, och den högvuxna trädvegetationen norr om mangårdsbyggnaderna har sin bakgrund i gårdens parkanläggning. Det är positivt att gårdsbyggnaden förses med varsamhetsbestämmelse. Detaljplanen bör dock i större utsträckning begränsa möjligheten att uppföra ny bebyggelse i parken. Gårdens ekonomibyggnader låg ursprungligen söder och sydöst om mangårdsbyggnaden. Det är en historisk bebyggelsestruktur som bör tjäna som förebild om behov av ytterligare servicebyggnader eller liknande uppkommer. I Ärtholmens koloniområde finns det en viss enhetlighet i utformningen av stugorna. De flesta stugor har fasader i liggande träpanel och flackt sadeltak belagt med svart papp eller plåt. Det är positivt att man genom planbestämmelser reglerar utseende och placering av ny bebyggelse. Man bör dock även införa varsamhetsbestämmelser som reglerar tak- och fasadmaterial på befintliga stugor. Takmaterial bör vara svart papp eller plåt, och fasader bör vara i liggande eller stående träpanel. - Möjligheten att uppföra bebyggelse i parken har begränsats. Lydelsen på plankartan är Får inte bebyggas. Små byggnader med koppling till koloniändamålet får dock uppföras i begränsad omfattning där så prövas lämpligt. Detta gör att marken kan utnyttjas som gemensam festplats med dansbana och tillhörande scen m.m. E.ON Elnät meddelar i skrivelse att E.ON inom planområdet har en befintlig nätstation enligt bifogad karta. Nätstationen försörjer koloniområdet med el. För att säkerställa nätstationen i planen och för att underlätta en bygglovsansökan om nätstationsbyggnaden måste byggas om eller ersättas med en ny byggnad föreslår vi att en byggrätt för nätstation redovisas på plankarta och i planbestämmelser. - En byggrätt för transformatorstation har införts i detaljplanen. Följande har inget att erinra mot förslaget. Fritidsförvaltningen enligt skrivelser / SDF Hyllie enligt skrivelse Räddningstjänst Syd " E.ON Värme " E.ON Gas " TeliaSonera AB " (9)

6 SAKÄGARE OCH ÖVRIGA Hyresgästföreningen meddelar i skrivelse att ingen erinran finns mot planförslaget. Innehavare av kolonilott 348 (Cox Orange gången) meddelar i skrivelse följande: Cykelstråken som går genom koloniområdet vid Planingenjören är av överordnad karaktär från Holma mot centrum. Detta stråk bör nog vara allmän gc-väg för att kunna bibehålla genomfart även vintertid. Koloniföreningen stänger upplysningsvis alla in- och utgångar utom de två centrala. - Det slutliga förslaget är efter påpekandet ändrat så att det aktuella gång- och cykelstråket ingår i allmän platsmark. Många människor väljer att passera området genom det centrala stråket i koloniområdets mitt. Detta stråk är även öppet vintertid. Malmö bör överväga om detta stråk ska x-markeras eller inte. - De allmänna gång- och cykelstråk som passerar i nordsydlig riktning, dels väster om området, dels genom områdets östra del bedöms vara tillräckliga. Enligt ritning så finns markering körbar in- och utfart får inte anordnas beskriven men inte markerad på ritning. - Beteckningen hade fallit bort i samrådsförslaget, men har förts in i det slutliga förslaget. Körbar in- och utfart får inte anordnas mot Ärtholmsvägen, med undantag för befintlig in- och utfart. I området bör n-markering gälla för att säkerställa vissa unika träd t.ex. fruktbärande Chryptomeria som annars hotas av koloniföreningens egna regler. Samtidigt bör serviceytorna justeras i områdets centrum så att de inte kolliderar med n-markeringen. - Stadsbyggnadskontoret har valt att inte ge särskilt skydd åt vissa träd inom Ärtholmens område. Kolonisternas frihet att disponera respektive kolonilott har fått väga tyngre. Det finns dock inget som hindrar att koloniföreningen ändrar sina regler. Markerade parkeringsytor bör kompletteras med ytterligare en yta där det finns en parkering idag. - Egenskapen parkering betyder att parkering ska finnas. Nya parkeringsplatser på andra ytor kan medges genom bygglov om så bedöms lämpligt. Ytor som idag är anordnade som parkering kan även fortsättningsvis nyttjas som parkering utan att bygglov krävs. Ärtholmsgården bedriver idag verksamhet och inte service till Ärtholmens koloniförening. Om inte Malmö stad önskar en förändring av detta bör detta också framgå av detaljplanen. - Ärtholmsgården får en användningsbestämmelse som medger restaurang, kontor och samlingslokal. Service åt koloniföreningen kan således i en framtid inrymmas här. 6 (9)

7 Detaljplanen redovisar en högsta byggnadshöjd i meter på 3 meter. Hur man mäter detta är inte känt om det är topphöjd som menas eller mätt vid takfot eftersom en önskvärd taklutning också är angiven. Idag är byggnadshöjden 1 maximerad till 3,5 meter, en enkel och tydlig regel. I Ärtholmen finns direktiv att byggnadens bredd inte får överstiga 6,5 meter och appliceras en fasadhöjd 2 om 3 meter samt en lutning på 30 grader för tak innebär det en totalhöjd på nära 5 meter. Detta är inte önskvärt. Vi föreslår att en maxhöjd om 3,5 meter behålls samt att detaljregleringar om stående eller liggande träpanel utgår. Byggnadsvolymerna i ett koloniområde år små och ska man vara generös om vad som får utföras eller inte så är det inom dessa områden. I Stockholm finns för övrigt flera nya exempel på kolonistugor av byggnadsmaterial av andra material och karaktär som blivit positivt arkitektoniskt uppmärksammade. - Med högsta byggnadshöjd avses höjd till takfot. I de fall behov att ange topphöjd finns används begreppet totalhöjd. En enkel skiss som förklarar begreppet byggnadshöjd har förts in i plankartan tillsammans med exempel på hur kolonilotter kan disponeras. Hur entrégatan i gällande detaljplan är reglerad vet vi inte. Är det Malmö stad som ansvarar för denna idag så finns det ingen anledning att försämra för föreningen och lägga ansvaret på denna i en ny detaljplan. - Uppfarten till Ärtholmsgården är i gällande detaljplan reglerad som Specialområde för koloniträdgårdsändamål, liksom större delen av planområdet, och är inte allmän platsmark. Den ingår dock inte i arrendeavtalet. Uppfarten kommer inte heller framöver att vara allmän platsmark. Dock har detta nordsydliga och centrala stråk tillförts beteckningen får inte bebyggas för att tydligare säkra detta som infart. Angående bullernivåer bör en bullerutredning göras. Vi kan inte detaljerna i miljöprogrammet för Malmö men ställer oss frågande till anledningen till varför en bullerutredning inte ska göras. Området har inte, enligt samrådshandlingen, bebyggelse för stadigvarande vistelse. Området är m.a.o. upplåtet för koloniverksamhet som bör betecknas som något man gör på sin fritid. Ett citat från Trast 3 : Rekreationsmiljöer måste vara rimligt bullerfria, om de ska ge den rekreation som eftersträvas. Ett av de viktigaste målen för många människor, när de besöker rekreationsmiljöer, är att komma bort från buller och andra störningar. Bullerutsatta parker och rekreationsområden blir därför sällan attraktiva och välbesökta, åtminstone inte om det finns tystare områden. Dessa tankvärda ord är framtaget av bl.a. Sveriges kommuner för att erhålla en god bebyggd miljö. I Malmös Miljöprogram fastslås också ett riktvärde om 1 Skribenten avser det Stadsbyggnadskontoret kallar totalhöjd. 2 Skribenten avser det Stadsbyggnadskontoret kallar byggnadshöjd. 3 Trafik för en attraktiv stad projekt finansierat av Vägverket och Sveriges kommuner och landsting i samarbete med Banverket och Boverket. 7 (9)

8 55 db(a) för rekreationsområden och om detta riktvärde kan uppnås och med vilka medel bör detta utredas innan detaljplanen träder i kraft. Vidare bör man beakta att ovanstående nivå är mycket hög. Trast har givit rekommendationer enligt nedanför att belysa vikten av bullerdämpning: Friluftsområden: Ljudnivån 45 db(a) bör överskridas högst 60 min per dag. Tätortsnära rekreationsområden: Ljudnivån 45 db(a) bör överskridas högst 120 min per dag. Parker: Ljudnivån bör vara minst 20 db(a) under nivån för omgivande gator, eller högst db(a), vilketdera som ger den högsta nivån. - Ett koloniområde är inte att jämföra med frilufts- eller rekreationsområden. Stadsbyggnadskontoret bedömer att de bullernivåer som förekommer i Ärtholmen är godtagbara eftersom området inte är avsett för stadigvarande vistelse. För att inte detaljplanen ska strida mot miljömålet grundvatten av god kvalitet bör någon form av reglering av den olösta avloppsfrågan förtydligas redan i planen. Vi föreslår att, i och med att koloniområdet säkerställs genom detaljplan under längre tid, bör Malmö stad också kunna verka genom medel för en ekologiskt hållbart avlopp och dess intention framgå av detaljplanen. - Detaljplanen hindrar inte att VA-frågan löses genom att området anslutes till befintligt kommunalt VA-nät. Detaljplanen styr inte över hur finansieringen ska lösas. Innehavare av kolonilott 420, Ärtholmens koloniområde anför i skrivelse att enligt förslaget till detaljplan är största storleken på byggnaderna på tomterna oförändrade 40 kvm. I dagarna diskuteras, åtminstone på de större koloniområdena, om avlopp ska läggas in och detta kommer sannolikt att ske inom en överskådlig framtid. Många har redan idag en byggnad för sommarboende på maximala 40 kvm och för att på något vettigt sätt kunna ha toalett och kanske dusch i anslutning till boendedelen krävs i regel en tillbyggnad då det kan vara svårt att bygga om i befintliga hus på ett funktionellt sätt. Jag yrkar därför att den maximala ytan ökas till 43 kvm så att det blir möjligt att göra en tillbyggnad när avlopp är installerat. - Syftet med koloniområde är att det ska vara ett område huvudsakligen för odling och med möjlighet för fritidsvistelse, varför byggrätten inom kolonilotten är begränsad. Den bebyggelse som medges i plan är 40 kvm huvudbyggnad, 12 kvm inglasat uterum och komplementbyggnader till en sammanlagd yta om 15 kvm. Dessa byggnadsåtgärder är bygglovbefriade och godkänns av koloniföreningen och Fastighetskontoret. I övrigt har inga anmärkningsskrivelser från kända sakägare och övriga inkommit mot förslaget. 8 (9)

9 SAMRÅDSMÖTE Samrådsmöte i ärendet genomfördes på plats vid koloniområdets gemensamma dansbana Mötet utlystes genom inbjudan till koloniföreningen och med anslag i koloniområdet. På mötet deltog uppskattningsvis 50 personer. Ingemar Gråhamn Joakim Axelsson 9 (9)

Vidare skriver de att trädridån i väster bidrar till områdets karaktär och att skydd i plan bör övervägas.

Vidare skriver de att trädridån i väster bidrar till områdets karaktär och att skydd i plan bör övervägas. 2008-05-27 Dp 4978 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande förslag till detaljplan för koloniområdet KÖLNAN i Husie i Malmö Ärendet har bedömts vara av den karaktären att det enligt plan- och bygglagen 5 kap 29

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

tillhörande detaljplan för del av fastigheterna Bunkeflostrand 6:95, 6:37 och Ängsklockan 2 i Bunkeflostrand i Malmö

tillhörande detaljplan för del av fastigheterna Bunkeflostrand 6:95, 6:37 och Ängsklockan 2 i Bunkeflostrand i Malmö 2009-06-11 Dp 5076 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av fastigheterna Bunkeflostrand 6:95, 6:37 och Ängsklockan 2 i Bunkeflostrand i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Stadsarkitektkontoret

Stadsarkitektkontoret Stadsarkitektkontoret 2017-03-02 PLANBESKRIVNING SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Ändring genom tillägg till detaljplan (byggnadsplan) för del av Ekerö- Nibbla 1:1 (Nibbla koloniträdgårdsområde) i Ekerö kommun,

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat GRANSKNINGSUTLÅTANDE STANDARDFÖRFARANDE Planförslag upprättat/påbörjat 2016-03-11 SBN 2016.0044 Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat 2016-10-03 BAKGRUND OCH SYFTE

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2010/ DP 4-B-29:2

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2010/ DP 4-B-29:2 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2010/55.318 DP 4-B-29:2 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Tillägg

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: SBN-2015-02847 Detaljplan för Hyvlaren 14 inom Östertälje i Södertälje Upprättad 2016-11-21 Tidigare Beslut i ärendet Nämnd Beslut Beslutsdatum Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Diarienummer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Diarienummer UTSTÄLLNINGSHANDLING FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ÄNGELHOLM 5:16, KOLONIOMRÅDET FRITIDEN, FRIDHEM, ÄNGELHOLMS STAD, ÄNGELHOLMS KOMMUN HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare samt berörda

Läs mer

som tillhör detaljplan för fastigheten MARIEHAGE 1 m.m. i Innerstaden i Malmö

som tillhör detaljplan för fastigheten MARIEHAGE 1 m.m. i Innerstaden i Malmö 20xx xx xx 2011-05-31 Dp 5184 SAMRÅDSREDOGÖRELSE som tillhör detaljplan för fastigheten MARIEHAGE 1 m.m. i Innerstaden i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för samråd med länsstyrelsen,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av kv. Slagthuset i Hamnen i Malmö

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av kv. Slagthuset i Hamnen i Malmö 2009-04-15 Dp 5068 UNDERRÄTTELSE SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av kv. Slagthuset i Hamnen i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för samråd med länsstyrelsen, berörda

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun

Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun 1 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-11-17 Dnr KS 2005/27 Kommunstyrelsens Strategiutskott Hallsbergs kommun Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun Samråd, om ett förslag

Läs mer

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län 2017-12-12 Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄRENDEHANTERING 2016-10-04 244 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen att ta upprätta en detaljplan

Läs mer

tillhörande förslag till detaljplan för koloniområdet FLANSBJER i Husie i Malmö

tillhörande förslag till detaljplan för koloniområdet FLANSBJER i Husie i Malmö 2007-05-30 Dp 4980 SAMRÅDSHANDLING BESKRIVNING tillhörande förslag till detaljplan för koloniområdet FLANSBJER i Husie i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, illustrationsplan,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 2 oktober 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Koloniområdet Ärtholmen. Vy västerut med Ärtholmsvägen till vänster i bilden.

Koloniområdet Ärtholmen. Vy västerut med Ärtholmsvägen till vänster i bilden. 2008-10-21 Dp 4981 UTSTÄLLNINGSHANDLING Koloniområdet Ärtholmen. Vy västerut med Ärtholmsvägen till vänster i bilden. BESKRIVNING tillhörande förslag till detaljplan för koloniområdet Ärtholmen i Hyllie

Läs mer

datum Detaljplan för koloniområdet ZENITH i Innerstaden i Malmö

datum Detaljplan för koloniområdet ZENITH i Innerstaden i Malmö datum 2013-03-20 diarienummer 2012-00723 Dp 4582 GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för koloniområdet ZENITH i Innerstaden i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för samråd

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Bilaga 1 Tillhör karta 09-0029 2010-03-19 del av antagandehandling 2017-03-15 del av utställningshandling, ej reviderad. Ändring av detaljplanen för södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-02-15 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

GENOMFÖRANDE SAMRÅDSSKEDE

GENOMFÖRANDE SAMRÅDSSKEDE Detaljplan för Del av Sunnanå 2:7 m fl Melleruds kommun Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE GENOMFÖRANDE SAMRÅDSSKEDE Samrådshandling daterad 2008-11-27 godkändes för samråd, 246 av Byggnadsnämnden

Läs mer

DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun

DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun Sidan 1 av 6 DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun Gällande plan laga kraft vunnen den 25 oktober 2006 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Sidan 2 av 6 PLANHANDLINGAR Fastighetsförteckning

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Utöver planbeskrivningen finns följande planhandlingar:

Läs mer

Jägershill sommarstad 1

Jägershill sommarstad 1 Jägershill sommarstad 1 Information angående bygglov & byggregler samt Ansökningsblankett 1 Detaljplan och bygglov Det finns en detaljplan för Jägershills koloniområde och den detaljplanen gäller från

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/ Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Sankt Johannes 4:79 inom Tingstad i Norrköpings kommun den 20 april 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad

Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad Fastighets- och gatukontoret ansvarar för mark som kommunen äger. Det är fastighets- och gatukontoret som genom arrendeavtal har upplåtit koloniområdet

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

UNDERRÄTTELSEHANDLING

UNDERRÄTTELSEHANDLING V 130710 datum 2014-02-24 diarienummer 2011-00634 Dp 5208 UNDERRÄTTELSEHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för fastigheten BOLMÖRTEN 9 i Fosie i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen Dp 82-67 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7: Bk-8a: Bk-8b: Bk-9a: Bk-9b: Bk-10: Ck-1: Ck-2: Ck-3: Ck-4: Ck-5a: Ck-5b:

Läs mer

Byggregler

Byggregler Byggregler 2019-01-01 Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation. Dokumentet ändras när det finns behov av att tydliggöra regler och används som

Läs mer

Ändring av detaljplan för Dåvö Berghagen, Köpings kommun, PL 161

Ändring av detaljplan för Dåvö Berghagen, Köpings kommun, PL 161 Köping1000, v4.0, 2013-05-21 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Stadsarkitektkontoret Anita Iversen, Planchef 0221-252 83 anita.iversen@koping.se Ändring av detaljplan för Dåvö Berghagen, Köpings kommun, PL 161

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande Antagandehandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-04-21 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

tillhörande detaljplan för fastigheten Stensjön 8 i Hyllie i Malmö

tillhörande detaljplan för fastigheten Stensjön 8 i Hyllie i Malmö 2010 06 07 Dp 5124 BESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Stensjön 8 i Hyllie i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HASSELA FRILUFTSBAD

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HASSELA FRILUFTSBAD 1 (6) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HASSELA FRILUFTSBAD HASSELA KYRKBY 5:40 OCH 5:11 NORDANSTIGS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN UPPRÄTTAD MAJ 2013 AV PLAN- OCH BYGGENHETEN HANDLINGAR: - PLANBESKRIVNING - PLANKARTA

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten ANTAGANDEHANDLING Dp 82-66 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten Ritningsförteckning över typlösningar för Kv. Tibasten Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7:

Läs mer

Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad

Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad Fastighets- och gatukontoret ansvarar för mark som kommunen äger. Det är Fastighets- och gatukontoret som genom arrendeavtal har upplåtit koloniområdet

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad

Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad Byggansökan för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad Fastighets- och gatukontoret ansvarar för mark som kommunen äger. Det är fastighets- och gatukontoret som genom arrendeavtal har upplåtit koloniområdet

Läs mer

S 381 Lasarettet Laga kraft

S 381 Lasarettet Laga kraft Ändring av detaljplan för LASARETTET Karlskrona kommun. Blekinge län. Dnr: PLAN.2014.1457 Tillägg till PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör följande handlingar: Planhandlingar fastställda

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV. PORTALEN, FASTIGHETEN PORTALEN 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR KV. PORTALEN, FASTIGHETEN PORTALEN 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2015-000172 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR KV. PORTALEN, FASTIGHETEN PORTALEN 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(7) PLAN-

Läs mer

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län 2016-11-08 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Samhällsbyggnad,

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Detaljplan för Vemdalens Kyrkby 57:157 Skalsterrassen, Vemdalsskalet Härjedalens kommun

Detaljplan för Vemdalens Kyrkby 57:157 Skalsterrassen, Vemdalsskalet Härjedalens kommun Detaljplan för Vemdalens Kyrkby 57:157 Skalsterrassen, Vemdalsskalet Härjedalens kommun Enkelt planförfarande Antagandehandling Upprättad den 12 maj 2012 reviderad den 16 aug 2012 Diarienr Plan 7/2011

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

Detaljplan för Kårarvets koloniområde. Samråd pågår till 5 september 2016

Detaljplan för Kårarvets koloniområde. Samråd pågår till 5 september 2016 Detaljplan för Kårarvets koloniområde Samråd pågår till 5 september 2016 Detaljplaneprocessen (Plan- och bygglagen) Samråd Bearbetning Granskning Antagande Laga kraft Normalt ca 1 år Samråd pågår fram

Läs mer

södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET i Yngsjö, Kristianstads kommun Ingen ändring. Ingen ändring. Ingen ändring.

södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET i Yngsjö, Kristianstads kommun Ingen ändring. Ingen ändring. Ingen ändring. Bil. 1 SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplanen för södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET i Yngsjö, Kristianstads kommun TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER GÄLLANDE PLAN MED TILLHÖRANDE

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING datum 2011-09-06 diarienummer 2010-00707 Dp 5178 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av kv. VÄNDROSTEN mm i Innerstaden i Malmö PLANFÖRFARANDE Detaljplanen handläggs enligt PBL 2010:900

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö 2011 03 04 Dp 5156 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning, fastighetsförteckning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-07-02 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran

Läs mer

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-04-24 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Johannes Siirtola Johannes.siirtola@alvkarleby.se 026-830 44 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Siggeboda 17:33, 16:1, 17:19 samt delar av Siggeboda 17:26,

Läs mer

H-E Åslin Arkitektkontor

H-E Åslin Arkitektkontor H-E Åslin Arkitektkontor 2015-03-23 Ändring av detaljplan för Område vid Nypongränd i Söråker Söråker 11:1 samt 2:171-2:176 Timrå kommun i Västernorrlands län Upprättad 2015-03-23 Antagen av Miljö- och

Läs mer

Sid 1 (5) Uppdrag Byggnadsnämnden gav i uppdrag åt Stadsarkitektavdelningen att påbörja planarbete för Hörby 42:1.

Sid 1 (5) Uppdrag Byggnadsnämnden gav i uppdrag åt Stadsarkitektavdelningen att påbörja planarbete för Hörby 42:1. 2014-06-24 Sid 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande Dnr: 2013/504 Upprättad: 2014-06-24 Laga kraft: 2014-09-22 Ändring av detaljplan för Hörby 42:1 i Hällevik, Sölvesborgs kommun Syfte Ändringen

Läs mer