Rapport spelansvarsverktyg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport spelansvarsverktyg"

Transkript

1 Rapport spelansvarsverktyg Tematillsyn SvS Poker 2015:2 Kartläggning spelansvarsverktyg 1(13)

2 Innehållsförteckning 1. Inspektionsfakta Inledning Resultat Stor variation i satta spelgränser Antal avstängningar och tillfällen man når satt spelgränser Fler höjningar än sänkningar av spelgränsen Majoriteten väljer korta avstängningstider Spelansvarsverktyget på poker Spelansvarsverktyget på pokerklienten Spelansvarsverktyget på Svenska Spels webbsida Spelansvarsverktyget på läsplatta Spelansvarsverktyget på Svenska Spels generella webbsida Reflektion Förslag till åtgärder (13)

3 1. Inspektionsfakta Tillsyn vid: Tillsynsaktivitet: Inspektionsrapport(er): Inspektionsansvarig: AB Svenska Spel, poker Tematillsyn SvS Poker 2015:2 Kartläggning spelansvarsverktyg 15Li1511 Sara Näselius 2. Inledning Rapporten syftar till att ge en överblick hur spelarna använder spelansvarsverktygen och hur informationen till spelarna om spelansvarsverktygen ser ut. Underlaget till rapporten kommer från statistik som Lotteriinspektionen har begärt in från AB Svenska Spel. Den statistik som presenteras i rapporten är kvantitativ och vi kan inte dra slutsatser hur enskilda spelare har påverkats av de spelansvarsverktyg som erbjuds. Eftersom det inte finns tekniska möjligheter att följa en spelares beteende genom att se om spelaren exempelvis har varit inne och sett sina spelbegränsningar eller sin spelhistorik är det svårt att värdera hur tjänsterna för spelansvar används. Statistiken som rapporten grundar sig på finns som en bilaga till rapporten. För att se vilken information som spelarna möts av så har vi loggat in som spelare och använt skärmbilder i rapporten. De spelansvarsverktyg som Svenska Spel erbjuder sina pokerspelare är tvingande gränser för hur mycket tid och pengar kunden vill spendera samt möjligheten att spärra sitt pokerkonto. Man kan välja att spela poker via en nedladdningsbar klient för PC/Mac, en webbaserad där kunden spelar direkt i webbläsaren samt en app som kan installeras på ipad. Gemensamt för dessa är att kunden kan se sina nuvarande siffror gällande spenderad tid och spenderade pengar i förhållande till sina individuellt satta gränser. Vidare finns även en flik där kunden kan se sitt totala resultat sedan registrering samt hur mycket tid denne spenderat på sitt pokerspelande sedan registrering. Spelansvar och övrigt rörande Svenska Spels pokerklient regleras av regeringens tillstånd (Fi2013/2702) för AB Svenska Spel att anordna poker över internet samt Lotteriinspektionens särskilda villkor för AB Svenska Spels pokerspel över Internet. I Lotteriinspektionens särskilda villkor för AB 3(13)

4 Svenska Spels pokerspel står att information om deltagarens egna begränsningar avseende förlust och speltid samt aktuell status i förhållande till egna gränser ska ges till deltagare i lotteriet på ett för mediet anpassat sätt. I regeringens tillstånd står att det är obligatoriskt att sätta gränser för hur mycket man kan förlora och hur länge man kan spela. Svenska Spel ska följa utvecklingen av spelandet och säkerställa att sociala och hälsomässiga skyddshänsyn tas. Det ska även erbjudas en möjlighet att se sin ackumulerade vinst eller förlust i kronor samt spelad tid. Minst en gång per kalendermånad ska spelaren vid inloggning erbjudas en överblick av tillgängliga spelansvarsverktyg. 3. Resultat Statistiken som resultaten baseras på är information som Lotteriinspektionen har begärt in från AB Svenska Spel avseende september månad Statistik har även hämtats från månadsrapporter som AB Svenska Spel har skickat in. 3.1 Stor variation i satta spelgränser Det är stor skillnad på medelvärdet på satt dags- och månadsgräns och medianvärdet. Medelvärdet på satt dagsgräns var drygt 1,4 miljoner kronor medan medianvärdet var kr. Den stora skillnaden ligger i att maxgränsen man kan sätta är kr och även om det bara är 33 personer som satt denna gräns får det stort genomslag på medelvärdet. Samma situation gäller för satta månadsgränser där medelvärdet är drygt 6,3 miljoner medan medianvärdet är kr. Diagrammen nedan visar aktiva kunders fördelning av satta beloppsgränser. Aktiva kunder är kunder som har spelat under september månad. Totalt spelade knappt kunder poker under september då statistiken samlades in. Av diagrammet framgår att majoriteten av de aktiva spelarna har satt dagsgränser i de lägre intervallen. En relativt stor andel ligger dock på dagsgränser på kr eller högre. 4(13)

5 60% 50% 40% 30% 20% Andel aktiva spelare 10% 0% Figur 1 Fördelning över satta dagsgränser i kronor Samma mönster kan vi se på satta månadsgränser där majoriteten sätter en gräns i de lägre intervallen medan nästan 30 % har angett en månadsgräns på kr eller mer. 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Andel aktiva spelare Figur 2 Fördelning över satta månadsgränser i kronor Den relativt höga andelen som har satt höga dags- och månadsgränser vet vi dock inte mer om. Det kan vara problemspelare men även spelare som inte har något problematiskt spelande och som därför inte anser sig behöva sätta lägre gränser för sitt spelande. 5(13)

6 Diarienummer: 15Li Antal avstängningar och tillfällen man når satt spelgränser I diagrammen nedan visas antal tillfällen då kunder nått sin uppsatta spelbegränsning och antalet tillfällen som spelare har använt avstängningsmöjligheten. Det är viktigt att ha i åtanke att en spelare kan nå sin uppsatta gräns vid flera tillfällen och kan även stänga av sig vid flera tillfällen under en månad. Under september månad så valde 428 unika kunder att använda sig av möjligheten att stänga av sig för spel. En del kunder använde möjligheten att stänga av sig vid flera tillfällen under september månad. Totalt användes möjligheten att stänga av sig vid 583 tillfällen. Antalet spelare som nådde sin dagsgräns under september månad var unika kunder. En del kunder nådde sin satta dagsgräns vid flertalet tillfällen och antalet tillfällen där kunder nådde sin satta dagsgräns var gånger. Motsvarande siffra för månadsgränsen var 323 unika kunder som når sin månadsgräns men antalet tillfällen var 503. Det är alltså betydligt vanligare att man slår i taket för satt dagsgräns än månadsgräns och att man gör det vid fler tillfällen Tillfällen man nått satt dagsgräns Tillfällen man uteslutit sig från spel 0 Figur 3 Antal tillfällen spelare har nått sin dagsgräns i kronor och tillfällen spelare har uteslutit sig från spel i de olika intervallen. 6(13)

7 Tillfällen man nått satt månadsgräns Tillfällen man uteslutit sig från spel Figur 4 Antal tillfällen spelare har nått sin månadsgräns i kronor och tillfällen spelare har uteslutit sig från spel i de olika intervallen. I båda diagrammen ser vi att antal tillfällen som en spelare når sin spelbegränsning nästan uteslutande är i de lägre intervallen för dags- och månadsgränser. Detta resultat är inte så förvånande då det är lättare nå en lägre gräns. I samma diagram ser vi antalet avstängningar och vilken dagsoch månadsgräns som de spelare som stängt av sig har haft. Vi vet dock inte om de som väljer att stänga av sig från spel även är de kunder som har nått sin spelbegränsning. Det går dock att se ett mönster att sannolikheten att man även har nått sin spelgräns är högre i de lägre intervallen. De som stänger av sig och har satt en spelgräns i de högre intervallen har med största sannolikhet inte nått sin spelgräns. Ungefär en tredjedel av spelarna har satt gränser i de högre intervallen och en relativt stor andel av avstängningarna sker av kunder som satt höga spelgränser. 3.3 Fler höjningar än sänkningar av spelgränsen Totalt har unika kunder ändrat sina spelgränser under september månad. Det är alltså drygt 4 % av de aktiva kunderna som har ändrat sin gräns. Svenska Spel har ingen teknisk möjlighet att se hur många som har varit inne och sett sina satta gränser vilket hade varit intressant att veta. Av de som ändrar sina gränser vid fler än två tillfällen under perioden väljer 81 % av spelarna en höjning av gränsen. 7(13)

8 3.4 Majoriteten väljer korta avstängningstider Under september månad så var det 428 unika kunder som valda att använda sig av möjligheten att stänga av sig för spel. En del kunder använde möjligheten att stänga av sig vid flera tillfällen under september månad. Totalt användes möjligheten att stänga av sig vid 572 tillfällen. Fördelningen av totalt antal valda avstängningstider visas i diagrammet nedan. Jämför man med föregående år så har färre valt att stänga av sig från spel. 8% 13% 25% 12h 1v 1 mån 11% 3 mån 23% 20% 6 mån 1år Figur 5 Fördelning över valda avstängningsalternativ 3.5 Spelansvarsverktyget på poker Beroende på hur man väljer att spela på Svenska Spels poker ser informationen om spelansvarsverktyget olika ut. Av de som spelar poker på Svenska Spel använder över 90 % pokerklienten och relativt få spelar från webbsidan och ipad Spelansvarsverktyget på pokerklienten Om man loggar in i Svenska Spels pokerklient får man vid första tillfället i varje kalendermånad upp ett meddelande med informationen nedan. 8(13)

9 Figur 6 Information som ges vid första inloggningstillfället varje kalendermånad Trycker man på ok för att läsa mer så kommer man till Svenska Spels generella sida om spelansvar som kallas spelkoll. Efter att man har fört över pengar från sitt spelkonto till pokerklienten kommer man till nedanstående sida. Överst ligger en visualisering i färger som visar hur man ligger till i förhållande till sina uppsatta gränser. Fönstret kallas navigator och kan klickas bort av spelaren. Visualiseringen är inställd på att visa tid i default och beloppet visas i siffror. Figur 7 Första sidan i pokerklienten 9(13)

10 Genom att välja fliken egen spelgräns så kommer information om de gränser man har satt. Väljer man sedan fliken spelstatus så ser man hur mycket man har spelat för i pengar och hur mycket tid man spelat sedan registrering. Figur 8 Fliken spelstatus under fliken egen spelgräns i pokerklienten Spelansvarsverktyget på Svenska Spels webbsida Väljer man att spela poker från Svenska Spels webbsida kommer man direkt till spelet och informationen om kundens spelgränser och spelstatus ligger under nyckelhålet. Går man in under nyckelhålet så finns information om spelarens gränser och spelhistorik på samma sätt som i klienten. 10(13)

11 Figur 9 Startsida för poker spel som Svenska Spels webbsida Spelansvarsverktyget på läsplatta På läsplattan ser inloggningsbilden ut som nedan. Spelgränser når man i det vänstra fältet. På samma sida finns information om spelhistoriken. Figur 10 Inloggningsbilden i en läsplatta. 11(13)

12 3.5.4 Spelansvarsverktyget på Svenska Spels generella webbsida Väljer man att gå in under fliken spelkoll på svenska spels generella webbsida kan man se sin spelhistorik ett år tillbaka. Figur 11 Information om spelhistorik under spelkoll på Svenska Spels webbsida. 4. Reflektion Majoritetet av pokerspelarna väljer spelgränser i de lägre intervallen men det finns även en relativt stor andel av spelarna som sätter sina spelgränser i de högre intervallen. Tillfällen där man når sin spelgräns sker nästan uteslutande för spelare som har satt de lägre spelgränserna vilket inte är så förvånande. Eftersom en hög andel av tillfällena där man valt att utesluta sig från spel sker hos spelare som har satt höga spelgränser kan man med största sannolikhet anta att dessa spelare inte har nått sin spelgräns. Spelare som har satt höga gränser har troligtvis inte heller uppmärksammats på sin spelgräns i visualiseringsbilden i pokerklienten som visar aktuellt spel i förhållande till satt gräns. För att visualiseringsbilden i navigatorn ska visa gult eller rött krävs att spelaren närmar sig sin gräns. För denna grupp kan man anta att tillgänglig information om spelansvar inte är tillräckligt effektiv. Det krävs alltid aktivitet från kunden för att se sina gränser och sin spelhistorik. Eftersom man sätter sina gränser första gången man loggar in så är det rimligt att anta att personen kanske inte har ett problematiskt spelande innan personen börjar spela men att personen över tid kan utveckla ett 12(13)

13 problematiskt spelande. Gränserna man satte vid inloggningen speglar kanske inte den verklighet som spelaren senare befinner sig i. 4.1 Förslag till åtgärder I Europeiska kommissionens rekommendationer för onlinespel 1 punkt 26 står det att medlemstaterna bör se till att spelaren kan få regelbundna informativa varningar om vinster och förluster under spelets gång. Spelaren ska då bekräfta om den vill fortsätta eller avbryta spelet. Det finns anledning att fundera på om det behövs tydligare information om satta spelgränser och spelhistorik. I AB Svenska Spels tillstånd att anordna pokerspel står att minst en gång per kalendermånad ska spelaren vid inloggning erbjudas en överblick av tillgängliga spelansvarsverktyg. Den information som ges varje månad (se figur 6) skulle kunna förtydligas och här skulle man kunna tänka sig att spelaren även fick information om sina spelbegränsningar och sin spelhistorik för att sedan kunna bekräfta om samma gränser fortfarande är aktuella. I kartläggningen kan vi också konstatera att informationen om spelansvar skiljer sig mycket åt beroende på vilken plattform spelarna väljer att spela från. Spelar man från webbsidan är det svårt att hitta var man går in för att ta del av sina spelgränser och spelhistorik (se figur 9). Detta bör åtgärdas så att informationen blir lättare att hitta (13)

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om spelansvar; LIFS 2018:2 Utkom från

Läs mer

AB Svenska Spel Sturegatan 11 106 10 Stockholm

AB Svenska Spel Sturegatan 11 106 10 Stockholm REGERINGEN 2013-12-12 Fi2013/2702 Finansdepartementet AB Svenska Spel Sturegatan 11 106 10 Stockholm Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna poker över internet 1 bilaga

Läs mer

2016-03-15 Diarienummer: 15Li1528. Tematillsyn ATG 2015 Marknadsföring 1(10)

2016-03-15 Diarienummer: 15Li1528. Tematillsyn ATG 2015 Marknadsföring 1(10) Tematillsyn ATG 2015 Marknadsföring 1(10) Innehållsförteckning 1 Inspektionsfakta... 3 2 Inledning... 3 3 Resultat... 4 3.1 Ombudstillsyn... 4 3.1.1 Kassalinjen... 4 3.1.1 Marknadsföring i kassalinjen

Läs mer

-sökan från ÅE3 Svenska Spel om tillstånd att anordna poker över internet m.m. enligt lotterilagen (1994:1000)

-sökan från ÅE3 Svenska Spel om tillstånd att anordna poker över internet m.m. enligt lotterilagen (1994:1000) Regeringsbeslut ID 2 REGERINGEN 2011-12-15 Fi2011/3102 Finansdepartementet AB Svenska Spel 106 10 Stockholm Dnr. Il L l 5512 -sökan från ÅE3 Svenska Spel om tillstånd att anordna poker över internet m.m.

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Riktlinjer för villkor för lotterier som förmedlas med hjälp av elektromagnetiska vågor 1

Riktlinjer för villkor för lotterier som förmedlas med hjälp av elektromagnetiska vågor 1 Riktlinjer för villkor för lotterier som förmedlas med hjälp av elektromagnetiska vågor 1 Allmän information Dessa villkor är riktlinjevillkor och gäller i tillämpliga delar beroende på typ av lotteri

Läs mer

Folkhälsomyndigheten. Lotteninspektionen Handläggare Vårt ärendenummer Jessika Spångberg Strängnäs

Folkhälsomyndigheten. Lotteninspektionen Handläggare Vårt ärendenummer Jessika Spångberg Strängnäs er, Folkhälsomyndigheten Lotteninspektionen Handläggare Vårt ärendenummer Jessika Spångberg 03861-2017 645 23 Strängnäs Ert ärendenummer 17Li2701 Datum 2017-12-12 Sida 1(5) Folkhälsomyndighetens remissyttrande

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Sida 2 Innehåll Inledning... 4 Allmänt... 4 Förutsättningar... 4 Plug-in... 4 Web-läsare... 4 Inloggning... 5 Användaruppgifter... 5 Inloggning... 5

Läs mer

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8)

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) Utöver dessa anvisningar är det viktigt att föräldrarna diskuterar internettryggheten och strävar att tillsammans skapa egna spelregler för

Läs mer

Aktivitetsstöd RF import Datum: 2014 06 24 Version 2

Aktivitetsstöd RF import Datum: 2014 06 24 Version 2 Aktivitetsstöd RF import Datum: 2014 06 24 Version 2 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inloggning och skapa kommunfil i IdrottOnline... 3 2. Import av kommunfil till Aktivitetsstöd... 5 3. Kontrollera

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

LifePuz Free för Android

LifePuz Free för Android Android version 1.0.3 Innehåll Beskrivning 3 Om LifePuz... 3 Med LifePuz kan du:... 3 Kostnad... 3 Registrering eller inloggning 4 Ny användare... 4 Inloggning... 4 Glömt lösenord... 5 Startsida 6 Kalender

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL CELLIPS HÄNVISNING

ANVÄNDARMANUAL CELLIPS HÄNVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 Användarmanual Cellips hänvisning... 2 1. Hänvisningsstatus... 2 2. Generella inställningar... 2 2.1 Ljudfil med ditt namn vid talad hänvisning... 2 2.2 Gått

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Cisco AnyConnect installation på Windows 7

Cisco AnyConnect installation på Windows 7 1(6) IT-avdelningen 2013-03-21 Cisco AnyConnect installation på Windows 7 VPN-klienten som används för att komma åt resurser på SLU:s nät utanför SLU:s campusområden kan laddas ner genom att besöka en

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Lotteriinspektionens föreskrifter till skydd för sociala intressen avseende sådana lotterier

Läs mer

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 Besökslista Vid inloggning i appen kommer den inloggade användarens besökslista visas Knappen längst upp till vänster är utloggningsknapp och knappen uppe till

Läs mer

Visteon webbportal - Instruktioner

Visteon webbportal - Instruktioner Instruktionerna på följande sidor sammanfattas nedan: Inloggning Första lösenordsändring Användning av funktionen Formulär för begäran om direktreparation för att slutföra och skicka ett formulär för begäran

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

Åtkomst till Landstingets nät via Internet

Åtkomst till Landstingets nät via Internet Åtkomst till Landstingets nät via Internet https://landstingetsormland.se/distansarbete 1 (12) Innehåll 1 Så fungerar PointSharp app eller dosa...3 1.1 Support...3 2 Lägg till Webaccess.dll.se som en tillförlitlig

Läs mer

Åtkomst till Landstingets nät via Internet

Åtkomst till Landstingets nät via Internet Åtkomst till Landstingets nät via Internet http://landstingetsormland.se/extranet 1 (12) Innehåll 1 Så fungerar PointSharp-dosan/-appen... 3 1.1 Support... 3 2 Lägg till Webaccess.dll.se som en tillförlitlig

Läs mer

Lathund för användare av BeSched. Version 10.1 1 (15)

Lathund för användare av BeSched. Version 10.1 1 (15) Lathund för användare av BeSched Version 10.1 1 (15) INLOGGNING WEBB http://beschedlyck/beschedweb Inloggningsbild Inloggningsbilden i BeSchedWebb. Användarid är Ditt personnummers 9 första siffror, initialt

Läs mer

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015 Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser April 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGISTRERING... 1 Klinikens och kontaktpersonens uppgifter... 2 Lägg till ny CT-skanner... 3 Begäran om ny skannermodell...

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Vuxen, Insats Chefsspecifika uppgifter stockholm.se Titel: Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Läs mer

Manual för att registrera i Kvalitetsregister BUSA

Manual för att registrera i Kvalitetsregister BUSA Manual för att registrera i Kvalitetsregister BUSA 2014-11-20 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

Manual att registrera i

Manual att registrera i Manual att registrera i 2016-06-22 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare i registret Logga in 1.

Läs mer

Allt du behöver veta Föräldrar i

Allt du behöver veta Föräldrar i Föräldrapaketet Förskola, Fritid & Skola Allt du behöver veta Föräldrar i SkolportalN Förskola, Fritid & Skola Nacka Kommun Innehållsförteckning Vad är SkolportalN?... 3 Skolportalens videoguider ett bibliotek

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE

INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE Det finns två sätt att gå till ansökningsformulärsidan: 1. http://kulturdatabasen.se/projektbidrag

Läs mer

Allmänt beteende hos Konqueror. Burkhard Lück Översättare: Stefan Asserhäll

Allmänt beteende hos Konqueror. Burkhard Lück Översättare: Stefan Asserhäll Burkhard Lück Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 3 På den här sidan hittar du inställningar av hemsida och startsida, och beteende vid användning av flikar både för Konquerors filhanteringsläge och

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund S2S SECRETS TO SPORTS Lathund BARKARÖ SK Hans Nehrman 2016-02-17 Detta dokument är en instruktion för användare av S2S Secrets to Sports 1. Logga in i S2S Syftet med dokumentet är att beskriva de vanligaste

Läs mer

Manual för att registrera i Svenskt Beroenderegister

Manual för att registrera i Svenskt Beroenderegister Manual för att registrera i Svenskt Beroenderegister 2014-02-28 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL BRUNSTKALENDERN

ANVÄNDARMANUAL BRUNSTKALENDERN ANVÄNDARMANUAL BRUNSTKALENDERN VER 1.0 ANVÄNDARMANUAL BRUNSTKALENDERN 2015-04-20 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 2 1.1 App-version... 2 2 2.1 ANVÄNDARE OCH BESÄTTNING... 2 Inloggning... 2 2.2

Läs mer

PAINtIT Smärtdagbok Användarmanual för Patient

PAINtIT Smärtdagbok Användarmanual för Patient PAINtIT Smärtdagbok Användarmanual för Patient Senast uppdaterad 2018-03-29 Dokumentägare daniel.g.malm@vgregion.se Allmän Produktbeskrivning Min Smärtjournal är en applikation som låter patienter egenregistrera

Läs mer

Introduktion till frånvaro

Introduktion till frånvaro Introduktion till frånvaro För att nå Skola24 kan du antingen använda en länk på skolans hemsida, skriva www.skola24.se direkt i webbläsaren och välja domän ur en lista eller skriva [domännamn].skola24.se

Läs mer

Innehåll Lex Meeting version 1.4.0

Innehåll Lex Meeting version 1.4.0 1 Innehåll Lex Meeting version 1.4.0 Ladda ner LexMeeting... 3 Ställ in LexMeeting... 5 Använda LexMeeting... 6 Anteckna i LexMeeting... 11 Söka i LexMeeting... 14 Tvinga hämtning av handlingar... 15 Skicka

Läs mer

Skapa förväntat deltagande på individuell utbildning (Manuell antagning i Ladok)

Skapa förväntat deltagande på individuell utbildning (Manuell antagning i Ladok) Skapa förväntat deltagande på individuell utbildning (Manuell antagning i Ladok) Innehåll 1. Förväntat deltagande på individuellt tillfälle 1-2 2. Förväntat deltagande på individuellt åtagande -4. Ändra

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN REGISTRERING AV KOMPETENS. Version Sida 1 av 5

LATHUND PA-WEBBEN REGISTRERING AV KOMPETENS. Version Sida 1 av 5 LATHUND PA-WEBBEN REGISTRERING AV KOMPETENS Version 3. 2011-04-29 Sida 1 av 5 INTRODUKTION... 3 REGISTRERA DIN KOMPETENS/UTBILDNING... 3 Sida 2 av 5 Introduktion Denna del av PA-webben använder du dig

Läs mer

Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0. ver

Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0. ver Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0 1 Guide till ELIN 2.0 Elektroniska fakturaunderlag är till för dig som skickar in- och utrikes brev och Posttidningar och betalar via faktura på ditt kundnummer

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling release 1.8. Stockholm,

Manual Invånare. Stöd och Behandling release 1.8. Stockholm, Manual Invånare Stöd och Behandling release 1.8 Stockholm, 2016-09-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 0.2 Anni Axelsson Uppdaterad utifrån förändringar

Läs mer

Användarmanual. EL-Online IMD Webb

Användarmanual. EL-Online IMD Webb Användarmanual EL-Online IMD Webb Innehållsregister Innehållsregister... 1 Information EL-Online IMD Webb... 2 Allmän information om Individuell mätning (IMD)... 2 Inloggning EL-Online IMD Webb... 3 Startsida...

Läs mer

Ladda ner och konfigurera appen

Ladda ner och konfigurera appen Ladda ner och konfigurera appen Ladda ner appen via App Store/Play Butik 1 2 1 Starta appen App Store/Play Butik och klicka på Sök. 2 Skriv 3frontoffice i sökrutan och tryck på Sök. 3 Klicka på Hämta följt

Läs mer

Manual för att registrera i kvalitetsregistret PsykosR

Manual för att registrera i kvalitetsregistret PsykosR Manual för att registrera i kvalitetsregistret PsykosR 2014-01-28 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

3FrontOffice Statistik Direkt

3FrontOffice Statistik Direkt 3FrontOffice Statistik Direkt visar statistik och KPIer i realtid för nummer i växeln på webbsidor som är anpassade för stora displayer i exempelvis ett call center. Här visas bland annat antal samtal

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

AKTIVITETSSTÖD. Användardokumentation. Föreningsadministratör

AKTIVITETSSTÖD. Användardokumentation. Föreningsadministratör AKTIVITETSSTÖD Användardokumentation Föreningsadministratör 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Om denna dokumentation... 3 Terminologi och förkortningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Rapportering av ersättningar och arvoden

Rapportering av ersättningar och arvoden Rapportering av ersättningar och arvoden Manual för förtroendevalda i OK ekonomisk förening Denna manual beskriver hur du genomför rapporteringen av sammanträden och andra uppdrag i rapporteringsverktyget

Läs mer

Användarmanual av Anmälan av foderanläggning via Internet ANVÄNDARMANUAL. för Anmälan av foderanläggningar via Internet 1 (5)

Användarmanual av Anmälan av foderanläggning via Internet ANVÄNDARMANUAL. för Anmälan av foderanläggningar via Internet 1 (5) ANVÄNDARMANUAL för Anmälan av foderanläggningar via Internet 1 (5) 1 Webbplats-Logga in... 3 2 Startsida... 4 2.1 Visa uppgifter på anläggningen... 4 2.2 Ändra uppgifter på anläggningen... 4 2.3 Registrera

Läs mer

Manual att registrera i 2015-09-23

Manual att registrera i 2015-09-23 Manual att registrera i 2015-09-23 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare i registret Logga in 1.

Läs mer

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium Innehåll Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Innehåll... 1 Dexter elevadministrativt system på Värmdö gymnasium... 2 Om Dexter...

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2017-09-20 Innan du börjar Förutsättningar For att logga in behöver du: Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) En dator med kortläsare Vara upplagd som användare/rapportör

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 4 3. Meddelande 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Distansåtkomst via webaccess

Distansåtkomst via webaccess Distansåtkomst via webaccess Innehåll Syftet med tjänsten distansåtkomst via webbaccess... 1 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst... 1 Så här gör du för att ansluta till tjänsten distansåtkomst...

Läs mer

Allmänna råd till Lotteriinspektionens föreskrifter LIFS 2014:2

Allmänna råd till Lotteriinspektionens föreskrifter LIFS 2014:2 ^ "^"^^^lnspektianen Allmänna råd till Lotteriinspektionens föreskrifter LIFS 2014:2 1(9) registrator@lotteriinspektionen.se Orq. nr 209100-3310 Fax; 0152-650 180 www.lotteriinspektionen.se NSPEKTONEN

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Användarhandledning Webbsida Administratör

Användarhandledning Webbsida Administratör Användarhandledning Webbsida Administratör INNEHÅLL 1. INLOGGNING 2 2. MÅNADSRAPPORTER 3 3. VATTEN 4 4. EL 7 5. TEMPERATUR 10 6. INSTÄLLNINGAR FÖR ANVÄNDARE 13 1/13 1. Inloggning a) Skriv in adressen för

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår

Läs mer

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata. Lisa kortmanual Version 8.12 2013-05-08 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.se Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Innehåll Inledning... 3 Allmänt... 3 Tekniska förutsättningar... 3 Plug-in... 3 Upplösning... 3 Webbläsare... 3 Användaruppgifter... 4 Inloggning...

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) lagligt stöd för behandling av kunders personuppgifter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) lagligt stöd för behandling av kunders personuppgifter Beslut Diarienr 1 (19) 2015-10-15 1382-2014 AB Svenska Spel 621 80 Visby Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) lagligt stöd för behandling av kunders personuppgifter Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

WWW.SERVICECONNECTION.NU

WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection Snabbguide del 2 Återrapportering, underhåll och sökning WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection - Förstasidan Förstasidan På första sidan finns en status sammanställning av aktuella

Läs mer

Lathund för webbgränssnitt till röstbrevlåda

Lathund för webbgränssnitt till röstbrevlåda Lathund för webbgränssnitt till röstbrevlåda Inloggning Gå till www.skane.se/rostbrevlada (alt via fliken Support på http://www.skane.se/telefoni) Användare (eller Inkorg-/ID nummer): Skriv din interna

Läs mer

Snabbguide Genuine Text. Manual och snabbguide, Version 3.0 av GenuineText (manual för lärare):

Snabbguide Genuine Text. Manual och snabbguide, Version 3.0 av GenuineText (manual för lärare): Manual och snabbguide, Version 3.0 av GenuineText (manual för lärare): Inloggning Studenten lämnar in dokument för plagiatkontroll och loggar in via Blackboard via funktionen Tools eller direkt i Genuine

Läs mer

Användarhandledning Webbsida Administratör

Användarhandledning Webbsida Administratör Användarhandledning Webbsida Administratör Användarhandledning Webbsida Administratör Brf Xxx INNEHÅLL 1. INLOGGNING 2 2. MÅNADSRAPPORTER 3 3. VATTEN 4 4. EL 7 5. TEMPERATUR 10 6. VÄRME 13 7. INSTÄLLNINGAR

Läs mer

Inbjudningar skickas till din Microsoftadress inkorg

Inbjudningar skickas till din Microsoftadress inkorg Manual FYS- Online Innehållsförteckning 1. Generella tips 2. Inloggning första gången 3. Skapa favorit 4. Bibliotek (Träning, Övning och Video) 5. Expandera ett bibliotek 6. Filtrering i ett bibliotek

Läs mer

Manual för att registrera i kvalitetsregistret BipoläR 2014-11-20

Manual för att registrera i kvalitetsregistret BipoläR 2014-11-20 Manual för att registrera i kvalitetsregistret BipoläR 2014-11-20 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

Pidro Online handbok

Pidro Online handbok Pidro Online handbok 1/2 Spelets menyer www.pidro.net oneappsab oy Innehållsförteckning Sidan 3-1 Första sidan - 2a Registrera e-post adress - 2b Överför gamla kontot Sidan 4-3 Verifiera e-post adress

Läs mer

Handbok CDB-Internet för slakterier

Handbok CDB-Internet för slakterier Handbok CDB-Internet för slakterier 2010 Innehållsförteckning 1 Logga in... 3 2 Sökfunktion... 4 3 Hämta Fil... 5 Sidan 2 av 5 1 Logga in CDB-Internets inloggningssida nås via Jordbruksverkets hemsida

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 1.0 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Bokhyllan... 4 Ta bort en bok... 4 Appens

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

Användarmanual. HyresWebben

Användarmanual. HyresWebben Användarmanual HyresWebben Innehållsregister Innehållsregister... 2 Information HyresWebben... 3 Allmän information om Individuell mätning (IMD)... 3 Inloggning HyresWebben... 4 Startsida... 5 Mätarinformation...

Läs mer

Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0. ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter

Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0. ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0 ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter Du hittar till bokningssystemet på ESS webbsida Här finns

Läs mer

Dags för lösenordsbyte? Instruktioner för PC/Windows och Mac.

Dags för lösenordsbyte? Instruktioner för PC/Windows och Mac. Dags för lösenordsbyte? Instruktioner för PC/Windows och Mac. TIPS för våra PC-användare: TIPS! Genom att själv göra lösenordsbytet redan nu kan du förenkla hela lösenordbytet. Klicka på tangenterna CTRL

Läs mer

Spelansvar. svenska folkets tankar om spelansvar och spelets överskott

Spelansvar. svenska folkets tankar om spelansvar och spelets överskott Spelansvar svenska folkets tankar om spelansvar och spelets överskott Svenska Spel 2008 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 6 2. Spelansvar... 9 3. Överskottet från spelande hos

Läs mer

Viktiga inställningar för Isolda webshop

Viktiga inställningar för Isolda webshop Viktiga inställningar för Isolda webshop Denna webshop är optimerad för Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2, Safari 2 och senare versioner. Vi använder både vanliga cookies (en fi l som sparas på din

Läs mer

Beställa varor från Webbutik KUL

Beställa varor från Webbutik KUL 1 (12) 2016-10-07 Status: i Pilotdrift Beställa varor från Webbutik KUL Innehållsförteckning Inloggning... 2 Snabbguide för beställning... 2 Spara beställning... 6 Spara som mall - Favoritbeställning...

Läs mer

Instruktionshandbok. för reidar MTP - En Rikstäckande Elektronisk InformationsDatabas för Avvikelser Rörande MedicinTekniska Produkter

Instruktionshandbok. för reidar MTP - En Rikstäckande Elektronisk InformationsDatabas för Avvikelser Rörande MedicinTekniska Produkter . reidar MTP Instruktionshandbok för sökning i reidar MTP som gäst.......... reidar MTP - En Rikstäckande Elektronisk InformationsDatabas för Avvikelser Rörande MedicinTekniska Produkter Version: 2008-08-26

Läs mer

EXEMPEL Ett hälsopaket med 3 träffar kan till exempel se ut så här:

EXEMPEL Ett hälsopaket med 3 träffar kan till exempel se ut så här: EnergiBalans är ett komplett kostdataprogram som du använder när du ger kostråd till dina klienter. Här får du veta mer om hur allt fungerar och tips på hur du kan arbeta med programmet. ARBETA TIDSEFFEKTIVT

Läs mer

Brf. Otterhällan Information - Tvättider

Brf. Otterhällan Information - Tvättider Tvättider 08:00-11:00 11:00-14:00 14:00-17:00 17:00-20:00 Torkrum disponeras till en timma efter bokat tvättpass Dina inloggningsuppgifter Användarnamn: Lgh nr (tre siffror tex.001) Lösenord: Lgh nr och

Läs mer

ITS Selfservice portal. Logga in utanför kontoret. Kontaktinformation:

ITS Selfservice portal. Logga in utanför kontoret. Kontaktinformation: ITS Selfservice portal Logga in utanför kontoret Kontaktinformation: Helpdesk@itsnordic.se 0200-38 39 00 www.itsnordic.se Innehåll 1. Installera Google Authenticator (token)... 3 2. Aktivera Google Authenticator

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04 Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innan du börjar... 3 Logga in... 3 Registrera... 5 Avbryta en registrering... 9 Pausa en registrering... 10 Patientlista...

Läs mer

Lathund för Tibro Tennisklubbs bokningssystem

Lathund för Tibro Tennisklubbs bokningssystem Tibro Tennisklubb Lathund för Tibro Tennisklubbs bokningssystem www.bokatennis.nu/tibrotk Administratör: Conny Emanuelsson 0703-62 34 18 Det kompletta tennissystemet för webbokning och hallstyrning Allmänt

Läs mer

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat Guide Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat 1 (10) 1 Så här gör du för att hämta ditt SITHS-certifikat till din Telia e-legitimation. Öppna mejlet

Läs mer

UTVÄRDERING AV SVENSKA SPELS SPELANSVAR PRESENTATION I RIKSDAGEN STOCKHOLM, 19 OKT 2016

UTVÄRDERING AV SVENSKA SPELS SPELANSVAR PRESENTATION I RIKSDAGEN STOCKHOLM, 19 OKT 2016 UTVÄRDERING AV SVENSKA SPELS SPELANSVAR PRESENTATION I RIKSDAGEN STOCKHOLM, 19 OKT 2016 1 UTVÄRDERING AV SVENSKA SPELS SPELANSVAR VAD? Ramböll Management Consulting har utvärderat Svenska Spels spelansvarsarbete.

Läs mer

Användarmanual. Stockholms Roddförening. SRFs webbaserade roddjournal. 1 Roddjournalen från dator. stiftad 8 april

Användarmanual. Stockholms Roddförening. SRFs webbaserade roddjournal. 1 Roddjournalen från dator. stiftad 8 april Stockholms Roddförening stiftad 8 april 1880 2017-03-31 Användarmanual SRFs webbaserade roddjournal Den webbaserade roddjournalen kommer man till genom att skriva in webbadressen http://srf.roseddel.dk

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide För elever på grundskolan. Skolplattformen på en dator stockholm.se Innehåll Vad är Skolplattformen? 3 Att logga in 3 Skolplattformens startsida

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

Handbok för Google Cloud Print

Handbok för Google Cloud Print Handbok för Google Cloud Print Information om Google Cloud Print Utskrifter med Google Cloud Print Bilaga Innehåll Handbokens användning... 2 Symboler i handboken... 2 Friskrivningsklausul... 2 1. Information

Läs mer

Part of Vitec Software Group. IntoWords Cloud. IntoWords Clouds funktioner

Part of Vitec Software Group. IntoWords Cloud. IntoWords Clouds funktioner Part of Vitec Software Group IntoWords Cloud IntoWords Clouds funktioner Innehåll Installera IntoWords Cloud... 3 Login i IntoWords Cloud... 4 Verktygslinjen... 4 IntoWords kontrollknappar... 6 Återställ

Läs mer

Lathund till att lämna E-anbud

Lathund till att lämna E-anbud Lathund till att lämna E-anbud På webbsidan www.nllplus.se/upphandlingar hittas alla annonserade pågående upphandlingar Under publicerade upphandlingar klickar du på hämta förfrågningsunderlag. Klicka

Läs mer

Manual Pausit 2.0. Klicka på Träna Nu kommer du direkt till övningsspelaren och ett pass startas.

Manual Pausit 2.0. Klicka på Träna Nu kommer du direkt till övningsspelaren och ett pass startas. Manual Pausit 2.0. Ikonen i aktivitetsfältet När programmet installerats kommer ikonen för Pausit visas i listen. För PC i nedre listen och för Mac finns ikonen i övre listen. Högerklicka på ikonen så

Läs mer

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 11) för olika ändamål

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 11) för olika ändamål Innehållsförteckning Läs detta först... 2 Grundläggande inställningar av ipad... 3 Inställning av epost-inställningar... 7 Skapa ett Apple-ID... 8 Skydda din ipad (rekommendation)... 10 Läs detta först

Läs mer

behövs för enhetlighet, tala samma språk, så att användaren kan lära sig och använda det vidare.

behövs för enhetlighet, tala samma språk, så att användaren kan lära sig och använda det vidare. 1 2 3 Grafisk profil reglerar grunddragen i utseendet (logga, färger, typsnitt) en helhet skapas Vi ska känna igen oss, vi ska förstå vad som avsändaren vill kommunicera. Kan vara svårt att direkt applicera

Läs mer