Boss installationsmanual förberedelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boss installationsmanual förberedelser"

Transkript

1 1 Boss installationsmanual förberedelser Boss kan installeras på flera sätt, Serverinstallation eller Nätverksinstallation. För båda dessa sätt kan man dela databasen med flera användare. Serverinstallation, Boss installeras med en Microsoft SQL Server databas för delad databas på en databas-server. Nätverksinstallation, Boss installeras med en Microsoft SQL Express databas för en användare (eller ett fåtal användare) på ex en fil- eller nätverksserver. För test- och utbildning kan Boss installeras helt lokalt på användarens dator (dock inget som rekommenderas för produktionsmiljö). Behörighetskontroll i Microsoft SQL Server Boss har stöd för två olika mekanismer för att hantera behörighetskontroll till databaserna som används för att lagra applikationens data. De två mekanismer som stöds är MS SQL Server autentisering och autentisering med hjälp av Windows integrated security. Windows autentisering För att användarna ska få åtkomst till databaserna (Boss och BossStatistik) krävs att de finns upplagda som användare (Login) med läs- och skrivbehörighet på den MS SQL Server som används. De ska även läggas upp som användare (Users) för de två databaserna Boss och BossStatistik. SQL Server autentisering För att använda MS SQL Server autentisering ska en intern Boss-användare läggas upp som används av applikationen. Kontakta Boss-supporten (boss@konsumentverket.se) för att få ett script (BossUserInit.sql) som skapar nödvändig Login och User i MS SQL Server. (Det är inte lämpligt att lägga detta script på Boss-sidan på Portalen då det innehåller lösenord.) 1. Anslut till MS SQL Server med MS SQL Server Management Studio (SSMS) som en användare med behörighet att skapa databaser. 2. Öppna filen BossUserInit.sql. 3. Välj Execute. Postadress Fakturaadress Besöksadress Telefon/Fax E-post/webbadress Giro Org.nr Box 48 FE 64 Lagergrens gata konsumentverket@konsumentverket.se Post: Karlstad Strömsund Bank:

2 Behörighetskontroll i Boss applikation Boss har sin egen användarkontroll där användarna läggs upp i Bossdatabasen via applikationen med koppling till roll (handläggare eller administratör). Detta görs inloggad som administratör i Boss. Användaren loggar då på med det användarnamn och lösenord som sätts i applikationen. Det finns också möjlighet att koppla denna behörighetskontroll till Active Directory, för att kunna använda single sign on och inte behöva ange lösenord varje gång. För att göra detta ska Active Direcory innehålla grupperna BossAdmin resp BossHandlaggare. Dessa läggs upp av en Domain Admin som via Active Directory Users and Computers skapar två globala grupper i Active Directory. Därefter ska de användare som ska använda Boss kopplas till respektive AD-grupp via Member Of-fliken. Applikationen kommer att kontrollera att rätt nivå på säkerhet används (NTLM är inte tillåtet) samt om påloggad användare finns i någon av ADgrupperna. Finns användaren där och inte sedan tidigare är registrerad användare i Boss, kommer en registreringsruta att visas i Boss där information om aktuell användare hämtas från AD för vidare komplettering. Användaren sparas sedan i Boss databas. Vid varje inloggning görs en kontroll av behörigheten enligt AD. Om användaren flyttas från den ena gruppen till den andra ändras också behörighetsnivån i Bossdatabasen. Om användaren inte längre ingår i någon av AD-grupperna kommer den inte längre att vara tillåten att logga in i Boss. 2

3 3 Serverinstallation Används om: Kommunen redan har licens för MS SQL Server och det finns möjlighet att lägga upp en ny databas för Boss på den. Det är flera handläggare som ska arbeta i Boss. Kostnader: krav att kommunen har licens för MS SQL Server. Systemkrav Den dator som ska vara databasserver bör vara en dator/server som uppfyller följande: 1. Alltid tillgänglig. 2. Säkerhetskopiering sker. 3. Tillgänglig via nätverket för alla användare av Boss. 4. Uppfyller systemkraven för MS SQL Server 2008 eller 2005 (beroende på vilken version det installeras på). SQL Server Boss stöder MS SQL Server 2008 och MS SQL Server För nyinstallation av SQL Server rekommenderas MS SQL Server Behörighet För att kunna följa installationsbeskrivningen krävs administrationsrättigheter till datorn/servern som ska köra MS SQL Server, alternativt om en existerande MS SQL Server ska användas krävs behörighet för att skapa databaser och databasanvändare. Val av åtkomstkontroll Boss har inbyggd användarhantering med behörighetskontroll på ärende nivå. För åtkomstkontroll på databas nivå kan MS SQL Server eller Windows autentisering användas. I miljöer där Windows autentisering av användare används kan Boss använda denna för att få åtkomst till databasen. För Windows baserad autentisering krävs att användarna ges behörighet till databaserna Boss och BossStatistik. SQL Server Management Studio För att köra SQL skripten för att skapa databaserna krävs MS SQL Server Management Studio (SSMS). SSMS följer med vid installation av MS SQL Server.

4 4 Skapa databaser Skript finns på länken Script för att skapa databas för serverinstallation BossInstallationsscript.zip. Databaser För att skapa databaserna för Boss (databaserna Boss och BossStatistik) skall SQL scriptet CreateBossDataBase.sql köras. 1. Anslut till MS SQL Server med SSMS som en användare med behörighet att skapa databaser. 2. Öppna filen CreateBossDataBase.sql. 3. Välj Execute. Ärendedatatabeller Boss använder ett antal tabeller i de två databaserna. Boss databasen innehåller information om ärenden och användare, BosssStatistik innehåller statistikgrundande information. För att skapa tabellerna för Boss databasen skall scriptet BossTableInit.sql köras. 1. Anslut till MS SQL Server med SSMS som en användare med behörighet att skapa databaser. 2. Öppna filen BossTableInit.sql. 3. Välj Execute. Statistikdatatabeller För att skapa tabellerna för Boss databasen skall scriptet BossStatistikTableInit.sql köras. 1. Anslut till MS SQL Server med SSMS som en användare med behörighet att skapa databaser. 2. Öppna filen BossStatistikTableInit.sql. 3. Välj Execute. Grunddata För att fylla grunddata tabellerna skall scriptet BossDataInit.sql köras. 1. Anslut till MS SQL Server med SSMS som en användare med behörighet att skapa databaser. 2. Öppna filen BossDataInit.sql. 3. Välj Execute. Nätverksinstallation Används om:

5 5 Kommunen saknar licens för MS SQL Server eller plats att lägga upp ny databas på en redan befintlig MS SQL Server. Därför installeras SQL Express på en nätverksserver som de lokala installationerna av Boss pekar mot. Det är endast en handläggare i kommunen som ska arbeta i Boss (eller ett fåtal). Kostnader: inga licenskostnader för MS SQL Express Behörighet För att kunna följa installationsbeskrivningen krävs behörighet att installera program på datorn/servern som ska köra MS SQL Server Express. Programvara som behövs För att kunna installera MS SQL Server 2008 R2 Express with tools måste följande programvara finnas installerad på datorn/servern:.net framework 3.5 sp1 Windows installer 4.5 Windows power shell 1.0 Denna mjukvara kan laddas hem via Boss-sidan på Portalen eller direkt från Microsoft. I Windows 7 ingår dessa program redan. Installation av MS SQL Server 2008 R2 Express Installationspaket finns att ladda hem via Boss-sidan på Portalen eller från Microsoft. För att det skall vara möjligt att använda MS SQL Server Express som en delad databas via nätverk krävs att följande funktioner är aktiverade: SQL Server Browser TCP/IP clienter Om SQL Server-baserad inloggning skall användas krävs även att SQL Server authentication aktiveras. Se vidare länk hur det aktiveras, För att automatiskt installera MS SQL Server Express med lämpliga inställningar så finns ett script att ladda hem från Boss-sidan på Portalen. Detta skript aktiverar stöd för båda autentiserings-mekanismerna. Skriptet finns för 32- och 64-bitars Windows versioner. Spara skriptet och matchande MS SQL Server installationsfil i samma katalog, kör scriptet, välj att acceptera villkoren, kör nästa igenom hela installationsguiden tills den är klar.

6 6 Acceptera villkoren, klicka Next De delar som kommer att installeras visas. Klicka Next

7 7 Instanskonfigurationen visas. Klicka Next Serverkonfigurationen visas. Klicka Next.

8 8 Databasmotorkonfigurationen visas. Klicka Next. Klicka Next för felrapporteringen Nu startar installationen. Denna kan ta mellan 10 och 20 minuter.

9 9 Klicka Close när installationen är komplett När kommandofönstret stängs är installationen klar. Scriptad Backup av MS SQL Express Backupjobb för MS SQL Express databaserna sätts upp efter att databaserna skapats. Databaserna skapas när Boss installeras på en dator första gången. Vi rekommenderar att första installationen av Boss sker av IT-personal, så att namnsättning och utpekning sker mot rätt server. 1. Skapa en mapp på C: på den dator/server som MS SQL Express är installerat på, döp mappen till Script. 2. Kopiera de tre filerna till mappen (scripten finns på länken heter Script för att installera

10 10 MS SQL Express för nätverksinstallation BackUpScript.zip). Backup Procedure.sql Import Proc.cmd SQL_Backup.cmd 3. Kör Import Proc.cmd 4. Verifiera att en ny Stored Procedure har skapats Följande steg gäller Windows 7 och Vista 5. Öppna Task Scheduler (under Accessories, System Tools)

11 11 6. Klicka först på Task Scheduler Library och sedan på Create Basic Task Skriv in ett namn och klicka på Next

12 12 8. Välj hur ofta backup ska köras och klicka på Next 9. Välj vilket klockslag som backupen körs och klicka på Next

13 Verifiera att Start a program är valt och klicka på Next 11. Ange att det är SQL_Backup.cmd som ska köras och ange den sökväg där backupen ska lagras (ex C:\SQLBackup\) (Sökvägen måste finnas och det är viktigt att avsluta med \). Klicka på Next

14 Klicka på Finish 13. Verifiera genom att högerklicka på Backup_SQL och välj Run. Gör en Refresh (F5). Det ska nu stå The operation completed successfully. (0x0) under Last Run Result. 14. Högerklicka på Backup_SQL och välj Properties. I fliken General markeras kryssrutan Run wether user is logged in or not. Ange password för den användare som kör backupscriptet. 15. KLART!

15 15 Följande steg gäller XP 16. Gå till Kontrollpanelen, Välj Performance and Maintenance och välj Scheduled Tasks 17. Dubbelklicka på Add Scheduled Task I den wizard som öppnas, klicka Next 18. Klicka Browse.

16 16 Leta reda på och välj filen SQL_Backup.cmd. (finns i C:\Script). Klicka Next 19. Skriv ett namn, välj hur ofta backupen ska gå och klicka Next

17 Ange starttid och klicka Next 21. Ange vilken användare som ska köra backupen och med vilket lösenord. Klicka Next.

18 Markera kryssrutan och klicka Finish. Följade dialog öppnas

19 Klicka på Browse och ange det script som ska köras (C:\Script\SQL_Backup.cmd). Gör ett mellanslag och ange var backupfilerna ska lagras, (t ex C:\SQLBackup\). Ange enhet och en katalog som måste finnas. Viktigt att avsluta med \. Ange vilken användare som ska köra jobbet. Om backupen ska köras utan att den valda användaren är inloggad måste man också ange lösenord. Annars kan man markera kryssrutan Kör bara om inloggad. Klicka OK. 23. Verifiera genom att i Scheduled Tasks högerklicka på det jobb som lagts upp och klicka Run. 19

20 20 Vilken användare ska köra backupjobben? Man bör skapa ett eget användarkonto för backupjobben. Om man kör backupjobbet med ett vanligt användarkonto slutar scriptet att fungera den dagen som användaren byter lösenord. Om backupen ska sparas lokalt är det enklast att lägga upp ett lokalt Adminkonto som man kopplar till backupjobbet. Om backupen ska sparas på nätverket någonstans måste man ha ett konto med behörighet att ta backup på klienten samt ha rättigheter att skriva till den mapp som backupjobbet skriver till. Lokal backup Om backup ska sparas lokalt på klienten rekommenderas att den sparas på en USB-disk. 1. Skapa ett lokalt konto (ex SQL-Backup)

21 21 2. Sätt ett lösenord enligt er lösenordspolicy och välj inställningar enligt bild 3. Se till att det nyskapade kontot har rätt att logga in (Log on as a batch job). Starta Local Security Policy och konfigurera detta under User Rights Assignment. 4. Koppla detta konto till det schemalagda jobbet.

22 22 5. I Microsoft SQL Server Management Studio, skapa ett nytt konto. 6. Ange kontot som du skapade för backup 7. Under User Mapping, välj de två Boss-databaserna och sätt db_backupoperator för båda databaserna. Välj master och verifiera att

23 23 endast public är satt. Klicka på OK. 8. Välj Properties på dbo.sp_backupdatabases.

24 24 9. Under Permissions, klicka search och leta upp backupkontot. Välj Execute för kontot. Klicka på OK. 10. Verifiera att kontot har rättigeter till den mapp som backupen skrivs till. Backup till server Samma som ovan men kontot skapas i Active Directory, och alla kontohänvisningar är givetvis till domänkontot. Som sökväg till mappen anges lämpligen en UNC-sökväg (\\server\mapp). Hantering av backup-filer Lagra backup och databasfiler på olika ställen för att kunna återskapa eventuell förlorad data. Tänk på att det skapas två nya backupfiler (en för Boss-databasen och en för statistikdatabasen) varje dag, så skapa en rutin för borttag av gamla backupfiler.

Innehåll 1 Inledning Serverinstallation 2.1 Systemkrav 2.2 SQL Server 2.3 Behörighet vid installation 2.4 Behörighetskontroll i Microsoft SQL Server

Innehåll 1 Inledning Serverinstallation 2.1 Systemkrav 2.2 SQL Server 2.3 Behörighet vid installation 2.4 Behörighetskontroll i Microsoft SQL Server Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (40) Innehåll 1 Inledning 3 2 Serverinstallation 3 2.1 Systemkrav 3 2.2 SQL Server 3 2.3 Behörighet vid installation 3 2.4 Behörighetskontroll i Microsoft

Läs mer

Installationsanvisning Boss delad databas

Installationsanvisning Boss delad databas Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (25) Innehåll 1 Inledning 3 2 Systemkrav klient 3 3 Serverinstallation 3 3.1 Systemkrav 3 3.2 SQL Server 3 3.3 Behörighet vid installation 4 3.4 Behörighetskontroll

Läs mer

Installationsanvisning. Dokumenttyp Installationsanvisning Område Boss med delad databas

Installationsanvisning. Dokumenttyp Installationsanvisning Område Boss med delad databas Ort och datum Ort och datum Namn Namn Magnus Einarsson/+46 (0)+46 54 291742 2010-06-29 1.0 1 (5) Innehållsförteckning 3 1 Inledning 3 1.1 Introduktion... 3 1.2 Revisionshistoria... 3 1.3 Referenser...

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Installationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL Konventioner i manualen... 3 Uppmärksamhetssymboler... 3 Miljö och grundkrav... 4 Installera ImageBank MS SQL databas... 4 ImageBank Databas Configuration Wizard...

Läs mer

Installationsmanual för OnCourse

Installationsmanual för OnCourse Installationsmanual för OnCourse Detta dokument beskriver de steg som ni behöver gå igenom för att installera OnCourse på er golfklubb. OnCourse är utvecklat och testat för Windows XP, Windows Vista och

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Document information ID: P001 Appendix D Rev: 3 Author: Ingvar Falconer Product nr: Title: Reviewed by: Approved by: P001 Installation Manual Product name: Tomas von Peltzer Date: 2014-10-22 Sign: Mattias

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

JobOffice SQL databas på server

JobOffice SQL databas på server JobOffice SQL databas på server Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar JobOffice kassas SQL databas på en server. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data- och nätverkstekniker.

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.0 samt anvisningar till IT-ansvarig eller IT-tekniker Installation på Terminal Server: En korrekt installation i Terminal

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing 1 Förutsättningar 1.1 Windows 7 och nyare DotNet Framework 3.5 SQL server 2008R2 kräver dotnet framework(.net) 2.0 för att fungera.

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Uppdatera Easy Planning till SQL

Uppdatera Easy Planning till SQL Easy Planning SQL 8.x är vår senaste version av planeringsprogram. Vi rekommenderar alla kunder att uppdatera till den senaste versionen då många nya funktioner har tillkommit. Alla användare som har den

Läs mer

Installation av Debatt på klientdator med Oracle10g Debatt version 4

Installation av Debatt på klientdator med Oracle10g Debatt version 4 Installation av Debatt på klientdator med Oracle10g Debatt version 4 1 (20) A Förberedelser 3 B Klientinstallation av Oracle10g 4 Installera programvaran... 4 Konfigurera databaskoppling/-ar... 8 C.NET

Läs mer

Installationsanvisning HogiaFastighet SQL

Installationsanvisning HogiaFastighet SQL Installationsanvisning HogiaFastighet SQL From version 215.1.1. HogiaFastighet är ett traditionellt klientsystem vilket innebär att programmet i sin helhet installeras lokalt på de arbetsstationer där

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

LEX INSTRUKTION REPLIKERING UPPGRADERING

LEX INSTRUKTION REPLIKERING UPPGRADERING LEX INSTRUKTION REPLIKERING UPPGRADERING Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION REPLIKERING UPPGRADERING... 1 1 REPLIKERING AV LEXPROD.AES TILL LEXEXT.AES... 1 2 GENERERA SQL-SCRIPT FRÅN DEN EXISTERANDE

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaFastighet Pro

Installationsanvisningar HogiaFastighet Pro Installationsanvisning HogiaFastighet är ett traditionellt klientsystem vilket innebär att programmet i sin helhet installeras lokalt på de arbetsstationer där det ska köras och kopplas sedan samman med

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

8 Bilaga: Installationer

8 Bilaga: Installationer 8 Bilaga: Installationer Detta avsnitt beskriver hur man installerar Bidcon som används för att skapa detaljerade kalkyler till dina projekt. Bidcon kan installeras som en enanvändareinstallation på endast

Läs mer

Skapa ett paket av TI-Nspire programvara med Microsoft SMS 2003

Skapa ett paket av TI-Nspire programvara med Microsoft SMS 2003 Skapa ett paket av TI-Nspire programvara med Microsoft SMS 2003 Detta dokument ger steg för steg-instruktioner för att skapa och implementera ett TI-Nspire nätverkspaket via plattformen Microsoft SMS 2003.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

Innehåll. Installationsguide

Innehåll. Installationsguide Innehåll Innehåll... 2 Förberedelser... 3 Rättigheter... 3 Installera programmen... 3 Konfiguration av databas... 5 Installera databasserver... 5 Konfigurera en databas på en befintlig databasserver...

Läs mer

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga. Tänk på att starta tidigt då det kan ta lång tid. Allt mellan 30 minuter till 8 timmar beroende

Läs mer

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit.

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit. TNT ExpressShipper installation. Om ni redan har en ExpressShipper installation på företaget behöver ni först ta reda på vilken version som är installerad och sökvägen till databasen. Versionen ser ni

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.1 samt anvisningar till ITansvarig eller IT-tekniker Installation av HogiaLön Plus Se separat installationsanvisning på Kundtorget.

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Webbokning Windows 7,8.1 &10 Installationsmanual

Webbokning Windows 7,8.1 &10 Installationsmanual Webbokning Windows 7,8. &0 Installationsmanual Version..0.6 M5 Version fr.o.m 5.37.3 Revision 06056 Innehållsförteckning Innehållsförteckning. Om denna manual. 3 Internet Information Services inställningar

Läs mer

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Sida: 1(5) Installationsanvisningar VisiMIX Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar Visi Mix på en server.

Läs mer

OBS! Det är av största vikt att innan konfiguration av modulen, genomfört de inställningar som presenteras med bilagorna till denna manual.

OBS! Det är av största vikt att innan konfiguration av modulen, genomfört de inställningar som presenteras med bilagorna till denna manual. 1 LB-M-EX 0001 2010 LB-M-EX 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Exchange 2007 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Exchange 2007 och dess funktioner och nyttjande.

Läs mer

Installationstjänst. maj 2011

Installationstjänst. maj 2011 Installationstjänst maj 2011 AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Del 1: Skapa konto i Exchange

Del 1: Skapa konto i Exchange Adminguide Del 1: Skapa kontot i Exchange Del 2: Aktivera kontot i Office 365 Del 3: Anpassa kontot till ITarbetsplatsen Del 4: Installera dator i ITarbetsplatsen Del 5: ITarbertsplatsen - dator till användarkonto

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, t ex Internet Explorer eller Firefox, och ange url en www.git.ltu.se. Detta medför att följande bild presenteras. OBS! Ny version av

Läs mer

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 1 LB-M-DB 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Databas 2009 funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar att

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

AVCAD 4.0 för Windows

AVCAD 4.0 för Windows BILAGA A Installation och konfigurering av SQL-server. Applikationen kan antingen köras mot MS SQL-server eller MS Access. Koppling mot MS-ACCESS databas. MS Access installeras och konfigureras automatiskt

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

Installation & konfiguration SQL server

Installation & konfiguration SQL server Installationsanvisning HogiaFastighet - SQL HogiaFastighet är ett traditionellt klientsystem vilket innebär att programmet i sin helhet installeras lokalt på de arbetsstationer där det ska köras och kopplas

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Document information ID: P001 Appendix C Rev: 4 Author: Tomas von Peltzer Product nr: Title: Reviewed by: Approved by: P001 ImageBank Administration Manual Product name: Ingvar Falconer Date: 2014-10-22

Läs mer

Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool

Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool Hämta programpaket, MSI Aktuell version av klientprogramvaran finns tillgänglig för nedladdning på vår hemsida på adress http://www.2c8.com/

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Sync Master startas via Task Scedule (schemaläggaren). Programmet kan köras på servern utan att någon är inloggad på servern.

Sync Master startas via Task Scedule (schemaläggaren). Programmet kan köras på servern utan att någon är inloggad på servern. Sync Master Sync Master är ett tilläggsprogram till Easy Planning som används för att automatiskt synka Outlook kalendrar med EP. Programmet ska installeras på en server som har en Outlook klient installerad.

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. ADSync... 2. Windows Azure Active Directory... 2. ADSynC- Installation... 2. Konfigurera ADSync... 4

Innehållsförteckning... 1. ADSync... 2. Windows Azure Active Directory... 2. ADSynC- Installation... 2. Konfigurera ADSync... 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 ADSync... 2 Windows Azure Active Directory... 2 ADSynC- Installation... 2 Konfigurera ADSync... 4 Välj användarna som skall synkroniseras.... 5 Användarmappningar

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008.

Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008. Systemkrav Operativsystem Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008. Webbläsare Microsoft Internet Explorer 6.x. Dock rekommenderas Microsoft Internet Explorer

Läs mer

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

Uppdatera Easy Planning till SQL

Uppdatera Easy Planning till SQL Easy Planning SQL heter vår senaste version av planeringsprogram. Vi rekommenderar alla kunder att uppdatera till den senaste versionen 8.25. Alla användare som har en äldre version av EP (7.58 eller äldre)

Läs mer

Flexi Exchange Connector. Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved.

Flexi Exchange Connector. Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. Flexi Exchange Connector Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. 1 Översikt... 2 1.1 Vad gör Flexi Exchange Connector?... 2 1.2 Vilka serverkonfigurationer

Läs mer

Design Collaboration Suite

Design Collaboration Suite Design Collaboration Suite 2012 IRONCAD IRONCAD DRAFT INOVATE NLM- Network License Manager LICENSAKTIVERINGSGUIDE Innehållsförteckning Viktig information innan installation 1 Installation av NLM- Network

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Installationshandbok.

Installationshandbok. Installationshandbok Nintex USA LLC 2012, Alla rättigheter förbehållna. Med förbehåll för eventuella fel och förbiseenden. support@nintex.com www.nintex.com Innehåll 1. Installera Nintex Workflow 2010...

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista och Windows 7. Om du vill installera en MSI-installation finns en separat

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 12.1.14 samt anvisningar till IT-ansvarig eller ITtekniker Viktig information för Terminal Server installation För att programmet

Läs mer

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 PLM Group Sverige AB www.plmgroup.se Stenfalksvägen 2 info@plmgroup.se 331 41 Värnamo, Sverige VAT: SE 556420145601 Telefon: +46 370 69 09 50 Telefax

Läs mer

Installation/Flytt av Rebus

Installation/Flytt av Rebus Installation/Flytt av Rebus 2015-05-11, Åbergs DataSystem AB En Microsoft SQL Server måste installeras på den nya servern. SQL Server bör installeras i mixed mode så att man kan förutom Windows auktorisation

Läs mer

Användarmanual för Pagero Kryptering

Användarmanual för Pagero Kryptering för Pagero Kryptering Version 1.1-1 - Allmänt... 3 Kryptering av filer... 3 Dekryptering av filer... 3 Installation... 4 Inställningar... 5 Skapa nycklar... 6 Lägg till kataloger för övervakning... 6 Lägg

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

SITHS inloggning i AD

SITHS inloggning i AD SITHS inloggning i AD Inloggning med grafiskt gränssnitt kräver Windows 7 eller Vista Med PassThrough Gina for Windows och NetID version 5.5.0.27 För att logga in i en Windows domän med hjälp av SITHS-kort

Läs mer

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens)

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Denna manual hjälper dig att installera StruSofts licensserver, hämta ner dina licenser via webupdate samt kontrollera att licenserna finns

Läs mer

Extern åtkomst Manual för leverantör

Extern åtkomst Manual för leverantör Extern åtkomst Manual för leverantör 1. Webbresurserna i portalen körs i klientlöst läge och kräver ingen klient för att starta. Däremot krävs det att Citrix Receiver finns installerat om man ska köra

Läs mer

Chaos desktop installationsmanual. Version 7.2

Chaos desktop installationsmanual. Version 7.2 Chaos desktop installationsmanual Version 7.2 Innehållsförteckning Systemkrav för Chaos desktop 7.2... 3 Hårdvara... 3 Systemkrav klient... 3 Tillägg för Microsoft Office... 3 Installera Chaos desktop...

Läs mer

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd Din guide till Teknisk Specifikation Säljstöd April 2014 Innehåll Systemkrav... 3 Operativsystem... 3 Mjukvara... 3 Maskinvara... 4 Datakällor... 4 Databas... 5 Databasstruktur... 5 Katalogstruktur...

Läs mer

Installationsanvisning för Hogia HR Webbprodukter 14.2

Installationsanvisning för Hogia HR Webbprodukter 14.2 Installationsanvisning för Hogia HR Webbprodukter 14.2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Webbserver Role Services och Features på IIS server... 2 Installation av Hogia HR Webbapplikationer...

Läs mer

Kunskapsbank ICARUS DB

Kunskapsbank ICARUS DB Kunskapsbank ICARUS DB K E Y L O G I C A B 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 2 SQL Server 2005 3 2.1 Installation 3 2.2 Användargränssnitt (DBMS) för SQL Express 3 2.3 Undvik att transaktionsloggen

Läs mer

Konfigurering av inloggning via Active Directory

Konfigurering av inloggning via Active Directory Konfigurering av inloggning via Active Directory Här följer en konfigureringsanvisning för inloggning via Active Directory i Hogia Personal Business Manager. Innehåll Systemkrav... 2 Operativsystem...

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server Innehåll 1 ÄNDRINGSINFORMATION... 2 2 MARVIN MIDI SERVER... 3 2.1 Inledning... 3 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 3 2.3 Kort om installationen...

Läs mer

Ny installation...2. Översikt...2. Filer som behövs...2. Installera SQL Server Express (om det behövs)...3. Skapa en databas i SQL Server...

Ny installation...2. Översikt...2. Filer som behövs...2. Installera SQL Server Express (om det behövs)...3. Skapa en databas i SQL Server... 2c8 Modeling Tool Server (Windows/SQLServer) Innehållsförteckning Ny installation...2 Översikt...2 Filer som behövs...2 Installera SQL Server Express (om det behövs)...3 Skapa en databas i SQL Server...8

Läs mer

OBS! Figuren visar inte alla aspekter och objekt som är inblandade i säkerhetssystemet.

OBS! Figuren visar inte alla aspekter och objekt som är inblandade i säkerhetssystemet. 1 OBS! Figuren visar inte alla aspekter och objekt som är inblandade i säkerhetssystemet. Det finns i princip två sätt att komma åt SQL-Server, det är via Windows login och SQLserver login. Vid Windows

Läs mer

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1 EDP Future 2.23 Uppdateringsanvisningar från 1.7x Sida 1 Innehåll... 1 Uppdateringsanvisningar EDP Future version 2.23... 3 Tekniska förutsättningar (IT)... 3 EDP Future 2.23... 3 Viktig information om

Läs mer

Säkerhetskopiering - SQL

Säkerhetskopiering - SQL Säkerhetskopiering - SQL Funktionen säkerhetskopiering gör det möjligt för användaren att ta och återställa säkerhetskopior av HogiaFastighets databas. Teknisk beskrivning Säkerhetskopian tas av SQL Servern

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2011.XX 3 Installation av IIS för Windows Server 2003 5 Installation av IIS för Windows Server 2008 8 Nyinstallation

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 2014-10-07 Sida 2 av 8 Detta är en installationsanvisning för Adtollo licensserver. Applikationen kan användas till flera av Adtollos

Läs mer

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet Gunnel Frogedal 2014-07-17 6 32753 1 of 5 Quick Start CABAS Generella systemkrav CABAS / CAB Plan Applikationen stöds av följande operativsystem: Windows Vista SP2 Windows 7 SP1 Windows 8 (inte RT) Windows

Läs mer

Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open

Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open Magnus Björklund 2014-10-09 Sida 1 (16) Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open ... 3... 4 Dokumentnummer Version Företag Magnus Björklund 2014-10-09 Sida 2 (16) Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Kunskapsbank ICARUS DB

Kunskapsbank ICARUS DB Kunskapsbank ICARUS DB K E Y L O G I C A B 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 2 SQL Server 2012, 2014 3 3 SQL anslutningsfel (SSL Security) 3 4 SQL Server 2008 4 5 SQL Server 2005 4 5.1 Installation

Läs mer

Användardokumentation för CuMaP-PC. Fleranvändarsystem och behörigheter

Användardokumentation för CuMaP-PC. Fleranvändarsystem och behörigheter Användardokumentation för CuMaP-PC Cup- och Matchplaneringssystem för PC Fleranvändarsystem och behörigheter Efkon AB 2005-2011 Innehållsförteckning: 1. INLEDNING... 2 2. BEHÖRIGHETSNIVÅER... 2 3. FÖRBEREDELSE

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Installation av FEBDOK version 6.0 Server (nätverk)

Installation av FEBDOK version 6.0 Server (nätverk) FEBDOK 2016-11-28 Sida 1/9 Installation av FEBDOK version 6.0 Server (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 6.0 server. Denna anvisning har skärmbilder från Windows 7. För andra operativsystem kan

Läs mer

Innehåll Security. Chapter 4 och 7 Beginning SQL Server 2008 for Developers

Innehåll Security. Chapter 4 och 7 Beginning SQL Server 2008 for Developers Innehåll Security SQL Injektions Säkerhetssystemet Schema Login Användare Roller User Applikationsanvändare AppUser Backup av databas Restore / Recovery av databas Flytta/Kopiera en databas, Detach/Attach

Läs mer

Installation xvis besökssystem, Koncern

Installation xvis besökssystem, Koncern Installation xvis besökssystem, Koncern Inledning För att installera xvis besökssystem, koncernversion, behövs följande; * SQL Server * Kan vara en express-version, eller en fullständig. *.NET 3.5 * Internet

Läs mer

Chaos VPN - Installera Cisco AnyConnect Windows 8

Chaos VPN - Installera Cisco AnyConnect Windows 8 HANDLEDNING 1 (16) Dokumentdatum [] 2018-05-15 1.2 Fastställt av Gäller från Ersätter [Ersätter] Skapat av Niclaes Fahlstedt Ersatt av [Ersatt av] Chaos VPN - Installera Cisco AnyConnect Windows 8 Syfte

Läs mer

MONA-handledning. 1. Inloggning. Version 2 1(5) Användarhandledning - UTKAST MONA-support. 1. Inloggning 2. Användning 3.

MONA-handledning. 1. Inloggning. Version 2 1(5) Användarhandledning - UTKAST MONA-support. 1. Inloggning 2. Användning 3. Version 2 1(5) MON-handledning 1. Inloggning 2. nvändning 3. Utloggning 1. Inloggning För inloggning i MON-systemet krävs ett användarnamn, en PIN-kod och ett lösenord. Dessa hittar du på det användarvillkor

Läs mer

Fr om version använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia einvoice eller Hogia Approval Compact Edition

Fr om version använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia einvoice eller Hogia Approval Compact Edition Fr om version 2015.3 använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia einvoice eller Hogia Approval Compact Edition Vad är ett HogiaID? Ett Hogia Identity (HogiaID) är en unik identitet

Läs mer

AVCAD 4.0 for MS SQL-SERVER

AVCAD 4.0 for MS SQL-SERVER SVENSK INSTALLATIONSANVISNING Innan du startar installationen, se till att du har minst 512 MB RAM (rek. 1GB) i din dator. Skärmstorleken bör vara minst 17 tum och upplösningen minst 1280x1024 punkter

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk)

Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk) FEBDOK 2014-01-08 Sida 1/10 Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 koncerninstallation (server). För andra operativsystem kan skärmbilderna vara annorlunda

Läs mer

Kom igång med Visma Byråpaket

Kom igång med Visma Byråpaket Kom igång med Visma Byråpaket Nedan följer en arbetsgång över hur du kommer igång med ditt Visma Byråpaket. När du har genomfört de instruktioner som är aktuella för dig och din byråpaketslösning, kan

Läs mer

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual IVL Svenska Miljöinstitutet Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual Version 1.1 December 17, 2018 Författare: Anders Sidvall Nils Boberg 12/17/2018 Page 1 Innehållsförteckning INSTALLERA BYGGSEKTORNS

Läs mer