Svensk design europeisk marknad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk design europeisk marknad"

Transkript

1 YTTRANDE Dnr För kännedom Sr Tomas Östros Sr Leif Pagrotsky Ss L-O Lindgren Chefen, UD-EIM G Grén, UD-EIM M Ramstedt, EU-representationen Utrikesdepartementet Utbildnings- och kulturdepartementet Näringsdepartementet Svensk design europeisk marknad Svensk design, både designen själv som tjänst och designade varor, ska kunna säljas fritt i Europa på den inre marknaden. Det är bra, men det förekommer hinder som försvårar i praktiken. Handelshindren på tjänstesidan är inte nödvändigtvis specifika för designföretag utan gäller tjänsteföretag i stort. De främsta orsakerna är ett otillräckligt administrativt samarbete mellan EUländerna och att EG-rätten inte följs upp i medlemsstaterna. Det föreslagna tjänstedirektivet löser de handelshinder vi identifierat i denna utredning och är därför av stor betydelse för designtjänster. En stor fördel med tjänstedirektivet är tanken på ett one-stop-shop -förfarande för administrativt samarbete. Tjänstedirektivet bör kompletteras med ett europeiskt remissförfarande för nationella regleringar på tjänsteområdet. Kommerskollegium anser att Sverige bör fortsätta vara positivt inställt till tjänstedirektivet och att Sverige bör förespråka ett europeiskt remissförfarande för nationella regleringar på tjänsteområdet. 1. Utredningsuppdraget Design är viktigt i samhället, inte bara för att det berikar våra liv utan också för att det är en tillväxtbransch inom tjänstesektorn. Sverige är framstående på design. Området tillhör därför Sveriges offensiva inremarknadsintressen. För att designen ska kunna utvecklas fullt ut som tjänst är det viktigt med ett juridiskt och politiskt ramverk som underlättar. Kommerskollegium har av regeringskansliet fått i uppdrag att medverka i Designåret Designåret markerar designens stora betydelse och po-

2 2(8) tential för samhällsutvecklingen i ett internationellt perspektiv. I uppdraget ingår att ta fram ett antal exempel på hur förbättrade EU-regler skulle kunna användas för att hävda offensiva svenska designintressen på den inre marknaden. Som en första del i detta utredningsuppdrag ingår att kartlägga vilka problem som svenska designföretag för närvarande möter på den inre marknaden. Design är i handelspolitiska termer en tjänst och omfattas av EU-regler 1 om fri rörlighet för tjänster och fri etablering. Svensk design marknadsförs också ofta i form av designade varor. I dessa fall gäller EU-regler om fri rörlighet för varor. Denna utredning fokuserar på EU-reglerna om fri rörlighet för tjänster. Hur dessa är utformade är av betydelse för hur framgångsrika svenska designföretag kan bli i sin tjänsteexport. 2. Exempel på handelshinder Kommerskollegium har genom SOLVIT-funktionen 2 och genom branschkontakter tagit fram ett antal exempel på handelshinder som drabbat svenska designföretag. Dessa redovisas nedan. Listan är inte uttömmande; det finns i realiteten fler liknande hinder. 2.1 Restriktiva krav på juridisk form Fransk bolagsrätt innehåller särskilda begränsningar när det gäller bolag som bedriver arkitektverksamhet. Fransk rätt innehåller 10 olika möjliga bolagsformer som skall användas om en arkitekt vill bedriva sin verksamhet i bolagsform, men alla former innehåller olika begränsningar. Vid sidan om problemen att välja rätt bolagsform gäller enligt fransk rätt dessutom att arkitektbyråer endast får ägas av fysiska personer. Det är alltså omöjligt för en juridisk person att äga en arkitektbyrå. Andra begränsningar kan vara antalet delägare, eller att ingen enskild bolagsman får äga mer än 50 % av bolaget. Dessa franska regler hindrar svenska arkitektbyråer från att bygga ut sin verksamhet genom att stå som samägare av franska dotterbolag. 2.2 Behovsprövning I åtminstone sju av de nuvarande medlemsstaterna tvingas ett stort svenskt exportföretag i heminredningsbranschen genomgå ett så kallat economic needs test som en förutsättning för att kunna etablera sig. Testet går ut på att företaget måste bevisa att man tillför något till det 1 Formellt egentligen EG-regler (första pelaren) men för enkelhets skull talar vi här om EU-regler 2 Kommerskollegium är Sveriges officiella s.k. SOLVIT-center. SOLVIT är ett elektroniskt nätverk mellan de 28 länderna inom EU/EES (i Europeiska kommissionens regi) som har till uppgift att informellt försöka lösa konkreta problem som uppstår på EU:s inre marknad. I varje medlemsland finns ett SOLVIT-center som tar emot anmälningar om hinder mot den fria rörligheten.

3 3(8) geografiska område där man vill etablera sig och att konsumenterna i området inte redan har tillgång till ett likvärdigt utbud inom en rimlig radie. Om företaget misslyckas med att bevisa sitt förädlingsvärde i regionen beviljas inget tillstånd för etablering. För att klara detta test tvingas företaget varje gång mobilisera betydande resurser för genomförande av marknadsundersökningar, inhyrning av externa konsulter och inte minst lobbying. Detta innebar att företaget under år 2003 hade extra utgifter på totalt ca 6 miljoner euro i sju av EU:s nuvarande medlemsstater. 2.3 Inskränkningar i rätten att marknadsföra tjänsterna Fransk lagstiftning innehåller starka begränsningar i rätten för en arkitektbyrå att marknadsföra sina tjänster. I den mån arkitektreklam tillåts är det bara tillåtet att utifrån utförda projekt marknadsföra sina tjänster, men generell reklam för arkitektbyråns räkning är överhuvudtaget inte tillåten. Detta har allvarligt begränsat svenska arkitektbyråers möjligheter att få tillgång till den franska marknaden. Uppdragen reserveras på grund av marknadsföringsförbudet i princip för de arkitektbyråer som redan har en stark ställning på den franska marknaden. 2.4 Oberättigade myndighetskrav inom arbetsrätten Ett svenskt företag i pre-fab-branschen som vill bygga monteringsfärdiga hus i Tyskland. Den tyska Arbeitsnehmer-Entsendegesetz [arbetstagar-utstationeringslagen] innebär att regionala tyska myndigheter försvårar tjänsternas utförande genom att kräva att företaget bevisar att samtliga byggnadsarbetare verkligen är anställda av företaget och fordrar en rad olika bevis för att tillåta fortsatt tjänsteutövning. Detta har fått till följd att en annars lönande affärsverksamhet nu i praktiken blivit omöjlig att bedriva. I stället har flertalet svenska företag inom denna bransch tvingats avstå från den tyska marknaden. De omfattande kraven innebar i praktiken att etablering var nödvändig. De tyska reglerna innebar att företagets resurser togs i anspråk i en utsträckning som motsvarade nära 30 % (åtskilliga miljoner svenska kronor, enligt företaget) av omkostnaderna för utförandet av tjänsterna. 2.5 Rätten att söka bygglov förbehålls franska arkitekter Fransk rätt reserverar rätt att söka bygglov till arkitekter registrerade i Frankrike. Denna begränsning gör det betydligt svårare för svenska arkitektbyråer att bedriva projekt under samma fria former som i Sverige. I Sverige finns inga sådana begränsningar, eftersom det här är fritt fram för envar att ansöka om bygglov på en fastighet. Detta gör det exempelvis lätt att i Sverige arbeta i projektform där beställaren eller byggherren ansöker om bygglov, medan arkitekten ansvarar för andra delar.

4 4(8) 2.6 Rätten att bedriva sidoverksamhet Såvitt vi känner till upplever inte de svenska arkitektbyråerna att de i Sverige har några egentliga begränsningar på grund av yrkesetiska regler när det gäller rätten att vid sidan av arbete med design och liknande även delta i förstudier till planerade byggprojekt, inköp av byggmaterial m.m. Enligt fransk lagstiftning får i Frankrike verksamma arkitekter inte utöva sådana sidoverksamheter utan får i huvudsak endast vara aktiva i den delen av ett byggprojekt som avser byggnadens design. Detta följer av de franska yrkesetiska reglerna. 2.7 Behovet av one-stop-shop Ett strukturellt problem för ett stort svenskt heminredningsföretag har länge varit de omfattande och komplicerade administrativa förfaranden som krävs för att erhålla olika tillstånd för att kunna starta verksamhet inom EU:s medlemsländer. I dagsläget finns stora brister i det administrativa samarbetet mellan medlemsländerna. Detta har fått svåra handelshindrande konsekvenser för företaget eftersom man har tvingats att anställa betydligt mer administrativ personal i varje medlemsland. 2.8 Slutsatser Sverige har en lång tradition av näringsfrihet. Vi har inte kvar så många rester av skråväsendet som i många kontinentaleuropeiska länder. Såvitt vi känner till förekommer därför de handelshinder som beskrivs ovan inte i Sverige. Utländska företag kan därför enkelt verka i Sverige, medan handelshinder drabbar svenska designföretag i andra EU-länder. Det underlag som vi haft tillgång till är dock otillräckligt för att dra några allmänna slutsatser om de problem som svenska designföretag upplever på den inre marknaden. De handelshinder som återges ovan är inte specifika för designföretag utan gäller även för alla typer av tjänsteföretag. 3 Vad gäller designföretag är det inte möjligt för oss att uppskatta omfattningen/kostnaden av dessa handelshinder. 3. Vad kan Sverige göra? Utan att vi gjort någon fullständig juridisk analys är det vår bedömning att de handelshinder som beskrivs ovan strider mot befintliga EU-regler om fri rörlighet för tjänster och fri etablering. Tyvärr räcker det inte för svenska designföretag att ha rätten på sin sida för att kunna tillhandahålla sina tjänster eller etablera sig i andra EU-länder. Ofta krävs det stora re- 3 Se Europeiska kommissionens förslag till tjänstedirektiv vilket uppmärksammar allvarliga handelshinder som drabbar tjänsteföretag. Se även Kommerskollegiums utredning Svenska tjänsteföretagares intresse av en väl fungerande inre marknad (Dnr , ).

5 5(8) surser (i tid och pengar) för dessa företag att hävda sina EG-rättigheter vilket har en avskräckande effekt. Som kollegiet tidigare noterat är de två viktigaste bristerna för en fungerande inre marknad ett ineffektivt administrativt samarbete och att EGrätten inte följs upp i medlemsstaterna. 4 Det finns flera lösningar till dessa problem. Vid en tidigare utredning som gjordes av Kommerskollegium uppmärksammade branschorganisation Svensk Teknik och Design (ALMEGA) att medlemsföretag upplevde att det fanns handelshinder i Europa men att designföretagen hade lärt sig att ta sig runt problemen, så de upplevde det inte som något problem. 5 Utöver denna typ av ad-hoc-lösningar kan designföretagen vända sig till SOLVIT-nätverket. Nätverkets uppgift är att informellt försöka lösa konkreta problem som uppstår på EU:s inre marknad. Nätverket är nytt (2002) men beskrivs redan av kommissionen som framgångsrikt. 6 Vår erfarenhet av SOLVIT är dock att det endast kan lösa problem med handelshinder från fall till fall. Vi anser därför att en mer strukturell lösning skulle behövas för att säkerställa att medlemsstaterna tillämpar EG-rätten på designtjänsterområdet på ett korrekt sätt. Enligt Kommerskollegium finns det två möjliga strukturella lösningar: ett europeiskt tjänstedirektiv och ett europeiskt remissförfarande för nationella regleringar på tjänsteområdet. 3.1 Förslag till lösning (1): tjänstedirektivet Ett europeiskt tjänstedirektiv, såsom det föreslås av Europeiska kommissionen, 7 skulle lösa många av de problem som designföretag upplever. Kommerskollegium ställer sig bakom kommissionens förslag till ett tjänstedirektiv. Vi har i tidigare yttrande beskrivit omfattningen av tjänstedirektivförslaget. 8 Här vill vi visa hur tjänstedirektivet skulle lösa de konkreta problem som tas upp ovan i avsnitt 2: 4 Se Kommerskollegiums utredning Svenska tjänsteföretagares intresse av en väl fungerande inre marknad (Dnr , ). 5 Ett av problemen i t.ex. Tyskland är att endast en arkitekt i den tyska arkitektkammaren kan godkänna och signera ritningar. Sättet man löser detta på är att man har ett avtal med en tysk arkitekt som är medlem i den tyska arkitektkammaren. Den tyska arkitekten godkänner ritningen för det svenska företaget. Se bilaga 2 till Kommerskollegiums utredning Svenska tjänsteföretagares intresse av en väl fungerande inre marknad (Dnr , ). 6 Se kommissionens 2004 SOLVIT-rapport (SEC(2005) 543, ). 7 Ordförandeskapets konsoliderade text som utarbetats på grundval av kommissionens förslag (5161/05, Bryssel den 10 januari 2005), 8 Se bl.a. Kommerskollegiums yttranden Synpunkter med anledning av förslaget till ramdirektiv för tjänster (Dnr , ), Ursprungslandsprincipen

6 6(8) Restriktiva krav på juridisk form: Om tjänstedirektivet hade funnits hade Frankrike troligen tvingats avskaffa, modifiera eller åtminstone motivera varför man vill behålla kraven på att arkitektverksamhet endast får bedrivas i viss bolagsform och att ett sådant bolag endast får ägas av fysiska personer och inte av en juridisk person (ett bolag). Behovsprövning: Detaljhandel utgör en tjänst och skulle såvitt vi bedömer omfattas av tjänstedirektivet. Artikel 14 i direktivförslaget innehåller en svart lista över nationella regler som ovillkorligen måste avlägsnas på grund av deras negativa inverkan på den fria rörligheten av tjänster. Till dessa svartlistade krav hör s.k. economic needs tests av de slag som beskrivits ovan. Förbudet mot sådana krav framgår av artikel 14 p.5 i direktivförslaget. Inskränkningar i rätten att marknadsföra tjänsterna: Hade tjänstedirektivet varit i kraft hade artikel 16 (ursprungslandsprincipen) kunnat åberopas för att hävda rätten för svenska arkitektbyråer att marknadsföra sina arkitekttjänster på den franska marknaden. Oberättigade arbetsrättsliga krav: Om tjänstedirektivet hade varit i kraft hade pre-fab -företaget kunnat dra nytta av ursprungslandsprincipen. Enligt artikel 16 p.1 i förslaget anges att nationella regler förbjuds om de innebär ett krav på att tjänsteutövaren måste etablera sig i värdlandet. Rätten att söka bygglov förbehålls franska arkitekter: Hade tjänstedirektivet varit i kraft skulle den svenska arkitektbyrån kunnat åberopa artikel 9 i tjänstedirektivet för att hävda att Frankrike måste avskaffa det diskriminerande kravet på att endast i Frankrike registrerade arkitekter får söka bygglov. Härutöver skulle Frankrike ha varit tvunget att inför kommissionen motivera att själva tillståndssystemet är förenligt med EG-rätten, i synnerhet kravet på att endast arkitekter har rätt att söka bygglov. Rätten att bedriva sidoverksamhet: Hade tjänstedirektivet varit i kraft hade den svenska arkitektbyrån kunnat åberopa artikel 30 som hindrar medlemsstaterna att uppställa förbud mot att begränsa tjänsteföretagens verksamhet till att endast avse viss angiven verksamhet eller regler som inskränker möjligheten att utöva flera verksamheter samtidigt. Direktivförslaget innehåller visserligen en möjlighet att motivera dessa krav med att de är nödvändiga för att tillgodose de yrkesetiska skyddsintressen som kan stå på spel i ett visst fall. Bevisbördan ligger enligt artikel 30 dock på medoch svenska skyddsintressen (Dnr , ) och Ursprungslandsprincipen den enda vägen? (Dnr , ).

7 7(8) lemsstaten Frankrike att inför kommissionen motivera och försvara sådana begränsningar. Behovet av one-stop-shop : Genom tjänstedirektivet hade det svenska heminredningsföretaget kunnat dra nytta av det system för förstärkt och centraliserat administrativt samarbete som regleras av artikel 6 i förslaget och som ålägger medlemsstaterna att inrätta kontaktpunkter för administrativt samarbete. Tjänstedirektivet innebär att medlemsländerna tvingas ta ansvar för det administrativa informationsutbytet och inte, som nu, i stället övervältra denna börda på företagen. 3.2 Förslag till lösning (2): ett europeiskt remissförfarande Kommerskollegium har i ett tidigare yttrande framhållit behovet av ett europeiskt remissförfarande för nationella regleringar på tjänsteområdet. 9 Liknande remissförfarande finns redan inom varuområdet. 10 Enligt detta förfarande skall alla förslag på tekniska föreskrifter i fråga om produkter anmälas till kommissionen. Anmälan åsätts en frysningsperiod på tre månader under vilken medlemsstaten måste avstå från att anta förslaget. Under denna period kan kommissionen och övriga medlemsstater avge reaktioner (synpunkter eller s.k. detaljerat utlåtande ) på anmälan. Syftet med detta förfarande är att säkerställa öppenhet och tillsyn beträffande dessa föreskrifter. Anmälan och utvärderingen bidrar till att minska risken för omotiverade hinder mellan medlemsstaterna. Vi anser att en enhetlig anmälningsprocedur för varu- och tjänsteområden bör eftersträvas. Ett utvidgat remissförfarande hade begränsat möjligheterna för medlemsstaterna att införa flera av de handelshindrande regleringar på designtjänsteområdet som beskrivs i avsnitt 2 ovan. 9 Se Kommerskollegiums yttrande Ett nytt europeiskt remissförfarande för nationella regleringar på tjänsteområdet (Dnr , ). 10 Europaparlamentets och Rådets direktiv 98/34/EG av den 22 juni 1998 om ett informationsförfarande beträffande tekniska standarder och föreskrifter (EGT L 204//37, ).

8 8(8) 3.3 Slutsatser Kommerskollegium anser att Sverige bör fortsätta vara positivt inställt till tjänstedirektivet och att Sverige bör förespråka ett europeiskt remissförfarande för nationella regleringar på tjänsteområdet. Det är enligt vår mening de bästa åtgärderna för att hävda offensiva svenska designintressen på den inre marknaden för tjänster. Vi är medvetna om att tjänstedirektivet på flera punkter behöver formuleras på ett sätt som inte undergräver svenska intressen inom andra områden. 11 Ärendet har avgjorts av vikarierande generaldirektör Håkan Jonsson i närvaro av kommerserådet Bengt Agild och utredaren Olivier Linden. I ärendet har även deltagit utredarna Markos Montmar Stavroulakis och Leif Lagerstedt. Håkan Jonsson Olivier Linden 11 Se våra utredningar under fotnot 8 ovan

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen REMISS Enheten för inre marknaden och 2006-06-28 Dnr 159-758-06 tekniska regler För kännedom G Grén, UD-EIM Finansdepartementet Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen - Kommerskollegium

Läs mer

Rätten till årskort för jakt m.m.

Rätten till årskort för jakt m.m. UTREDNING SOLVIT Dnr 313-0184-2007 Dnr 313-0214-2007 För kännedom Chefen, UD-EIM G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo Finansdepartementet Statens Jordbruksverk DO E Gustavsson, Naturresurs- och rennäringsenheten,

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen YTTRANDE Enheten för EU:s inre marknad 2014-04-16 Dnr 4.1.1-2014/00464-2 Finansdepartementet Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen Kommerskollegium saknar en bedömning om huruvida tjänstedirektivet

Läs mer

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-10 Dnr 4.1.1-2014/01724-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss av Miljödepartementets förslag till ändringar i svensk rätt

Läs mer

Småviltjakt i Norrbotten

Småviltjakt i Norrbotten ON YTTRANDE SOLVIT Dnr 313-995-2006 För kännedom GD, Statens Jordbruksverk G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo E Gustavsson, Länsstyrelsen i Norrbottens län Jan Olov Westerberg, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Läs mer

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-10-30 Dnr 4.1.1-2014/01167-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV*

TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV* TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV* Markos Montmar Stavroulakis** Möjligheterna till tillsyn och förhandling framhålls i debatten som centrala för att säkra den svenska

Läs mer

Vad innebär tjänstedirektivet? Markos Montmar Stavroulakis, LL.M.

Vad innebär tjänstedirektivet? Markos Montmar Stavroulakis, LL.M. Vad innebär tjänstedirektivet? Markos Montmar Stavroulakis, LL.M. Vilka tjänster omfattar TD? Företagsrelaterade tjänster t ex: Konsulttjänster inom ledarskap och förvaltning Certifiering och testning

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75)

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75) DATUM DIARIENUMMER 2009-01-19 20080566 ERT DATUM ER REFERENS 2008-10-15 UD2008/33742/FIM Utrikesdepartementet Gustav Adolfs torg 1 103 39 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande

Läs mer

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ * I alla fall då hänvisning sker till kommissionens förslag, avses Ordförandeskapets skuggförslag. 1 Alternativ 1: Att ULP byts ut mot

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor

SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2015-03-06 Dnr 4.1.1-2014/02217-2 Näringsdepartementet Endast via e-post. SOU 2014:72 handel med begagnade varor och med skrot - vissa kontrollfrågor Er

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

Yttrande ang. remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner

Yttrande ang. remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-21 Dnr 4.1.1-2014/01521-5 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss Nationellt krav på partikelfilter i stora arbetsmaskiner Er

Läs mer

Synpunkter med anledning av förslaget till ramdirektiv för tjänster

Synpunkter med anledning av förslaget till ramdirektiv för tjänster YTTRANDE Enheten för inre marknaden Dnr 151-259-2004 För Kännedom Chefen, UD-EIM G Grén, UD-EIM J Jonasson, UD-EIM Utrikesdepartementet Enheten för exportfrämjande och inre marknaden 103 33 STOCKHOLM Synpunkter

Läs mer

Tjänstedirektivet och tjänsteföretagen. Markos Montmar Stavroulakis, LL.M.

Tjänstedirektivet och tjänsteföretagen. Markos Montmar Stavroulakis, LL.M. Tjänstedirektivet och tjänsteföretagen Markos Montmar Stavroulakis, LL.M. Sverige och tjänstehandeln Tradition av näringsfrihet och frihandel: få regleringar, inget skråväsende Modernt samhälle: ca 75%

Läs mer

20 konkreta fall som påvisar behovet av tjänstedirektivet och IMI

20 konkreta fall som påvisar behovet av tjänstedirektivet och IMI PM Enheten för inre marknaden Dnr 313-0187-2006 Markos Montmar Stavroulakis Utrikesdepartementet Enheten för exportfrämjande och inre marknaden 103 33 STOCKHOLM 20 konkreta fall som påvisar behovet av

Läs mer

Jordbruks- och skogsbruksfordon - godkännande och marknadskontroll

Jordbruks- och skogsbruksfordon - godkännande och marknadskontroll YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2015-03-27 Dnr 4.1.1-2015/00344-2 Näringsdepartementet Endast via e-post. Jordbruks- och skogsbruksfordon - godkännande och marknadskontroll Er. Ref. N2015/1432/MRT

Läs mer

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad J Arbetslivsinstitutet ILO:s konstitution (1919) Whereas the failure of any nation to adopt humane conditions of labour is an obstacle

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2)

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) YTTRANDE 2015-05-25 Dnr 4.1.1-2015/00788-2 Arbetsmarknadsdepartementet Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) Er ref: A2015/1050/ARM Sammanfattning Kollegiet anser att

Läs mer

Tjänstedirektivet - en översiktlig guide

Tjänstedirektivet - en översiktlig guide Enheten för inre marknaden och tekniska regler Markos Montmar Stavroulakis PM Dnr 370-0273-2007 Tjänstedirektivet - en översiktlig guide Den 11 december 2006 antog EU:s ministerråd direktivet om tjänster.

Läs mer

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel

Yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel 1 (5) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-02-19 2014-000497- Remiss Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 februari 2014 Livsmedelsverket Att: Niklas Montell Box 622 751

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar 1(5) Svarsdatum Lise Donovan 2014-05-26 +46 (0)8 782 91 98 Lise.donovan@tco.se JUSTITIEDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat

Läs mer

E-HANDEL OCH FINANSIELLA TJÄNSTER. MARKT/2094/01 SV Orig. EN

E-HANDEL OCH FINANSIELLA TJÄNSTER. MARKT/2094/01 SV Orig. EN E-HANDEL OCH FINANSIELLA TJÄNSTER MARKT/2094/01 SV Orig. EN Syftet med detta dokument I detta dokument beskrivs den nuvarande situationen beträffande e-handel och finansiella tjänster samt den särskilda

Läs mer

Yttrande över promemoria Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden

Yttrande över promemoria Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

EU:s grundläggande regler för fri rörlighet. Jane Reichel 20 januari 2012

EU:s grundläggande regler för fri rörlighet. Jane Reichel 20 januari 2012 EU:s grundläggande regler för fri rörlighet Jane Reichel 20 januari 2012 Dagens föreläsning: Allmänt om EU:s inre marknaden Fri rörlighet av varor Den fria rörligheten och den svenska förvaltningen Del

Läs mer

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-07-12 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 894/2017 1 (5) Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad 103 33 Stockholm

Läs mer

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG Riktlinjer för fastställande och anmälan av skattemässiga eller finansiella åtgärder vid tillämpning av direktiv 98/34/EG Dessa riktlinjer innehåller endast uppfattningar som kan tillskrivas generaldirektoratet

Läs mer

3 Gällande rätt m.m. 4 Rättschefens bedömning 3 (5)

3 Gällande rätt m.m. 4 Rättschefens bedömning 3 (5) 2 (5) Framställan avsåg ett mål gällande två turkiska medborgare och Förbundsrepubliken Tyskland angående skyldigheten för turkiska långtradarchaufförer att inneha visering för att tillhandahålla tjänster

Läs mer

Genomförande av tjänstedirektivet

Genomförande av tjänstedirektivet NÄRINGSLIVSKONTORET 2008-11-21 Reviderad 2008-12-03 Ann-Charlotte Gjöthlén Näringslivschef 08-550 224 05 Ann-charlotte.gjothlen@sodertalje.se Kommunstyrelsen Genomförande av tjänstedirektivet KS 2008:75

Läs mer

Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på vapen och skjutvapen

Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på vapen och skjutvapen EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på vapen och skjutvapen 1. INLEDNING Syftet med

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 Regeringskansliets diarienummer A2015/1903/A Remisssvar (förslag); Genomförande av EU:s direktiv om fri rörlighet för arbetstagare (Ds

Läs mer

Tjänstehandel i Europa. - nya möjligheter med tjänstedirektivet

Tjänstehandel i Europa. - nya möjligheter med tjänstedirektivet Tjänstehandel i Europa - nya möjligheter med tjänstedirektivet Produktion: Utrikesdepartementet, PIK, Enheten för främjande och EU:s inre marknad, FIM Tryck: Edita, Stockholm, 2008 Artikelnr UD 08.070

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Dataskyddsförordning för EU:s institutioner Justitiedepartementet 2017-02-13 Dokumentbeteckning KOM(2017) 8 Proposal for a regulation of the European Parliament and of

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 30.11.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 432/17 EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Sammanfattning av Europeiska datatillsynsmannens yttrande om lagstiftningspaketet En ny giv för konsumenterna

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 07.03.2002 KOM(2002) 113 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om tillåtelse, i enlighet med artikel 8.4 i direktiv 92/81/EEG, för Luxemburg att tillämpa en

Läs mer

U 73/2016 rd. elektroniska publikationer)

U 73/2016 rd. elektroniska publikationer) Statsrådets skrivelse till riksdagen om förslag till rådets direktiv (om mervärdesskattesats på elektroniska publikationer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska kommissionens

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter PM till riksdagen 2005-10-21 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ekofinrådets möte den 8 november 2005 Dagordningspunkt: MOMS: En enda kontaktpunkt. Lägesrapport Dokument: Tidigare dokument

Läs mer

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007)

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) 1. Introduktion Den 15 november 2006 antog Europaparlamentet direktivet och

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för framställningar 27.6.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0238/2012, ingiven av Sven D. Adler, tysk medborgare, om införande av yrket landskapsarkitekt

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 21.10.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0357/2006, ingiven av Kenneth Abela (maltesisk medborgare), om de maltesiska myndigheternas

Läs mer

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation Ingemar Hamskär 114 94 Stockholm Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson Ert meddelande 2010-07-16 0059 Ert nummer Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på gödselmedel och växtmedier

Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på gödselmedel och växtmedier EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 14 februari 2011 - Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på gödselmedel och växtmedier 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska Regeringskansliet Faktapromemoria Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter Justitiedepartementet 2014-09-01 Dokumentbeteckning

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling KKV1007, v1.2, 2011-02-06 2012-06-15 Dnr 260/2012 1 (5) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 5.9.2016 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från Maltas parlamentet om förslaget

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 2011/0437(COD) 4.7.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för internationell handel till utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2011 KOM(2011) 148 slutlig 2008/0062 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13.8.2008 KOM(2008) 514 slutlig VOL.I 2008/0167 (CNS) 2008/0168 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 2182/2004 om medaljer

Läs mer

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71)

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) Ärendet Utrikesdepartementet har berett Stockholms läns landsting möjlighet att yttra sig

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 176/16 SV Europeiska unionens officiella tidning 10.7.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 584/2010 av den 1 juli 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG vad gäller

Läs mer

EU, Sverige och den inre marknaden

EU, Sverige och den inre marknaden EU, Sverige och den inre marknaden - En översyn av horisontella bestämmelser inom varu- och tjänsteområdet Betänkande av Inremarknadsutredningen Stockholm 2009 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR S0LT2009:71

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 2.6.2016 COM(2016) 362 final 2016/0165 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Kommittédirektiv Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton Dir. 2015:39 Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM105. Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM105. Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg Näringsdepartementet 2017-07-05 Dokumentbeteckning KOM(2017) 282 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag Promemoria 2010 04 19 Ju 2009/8495/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Läs mer

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Kommittédirektiv Utstationering på svensk arbetsmarknad Dir. 2012:92 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska utvärdera de ändringar som gjordes

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till. förslaget till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till. förslaget till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.4.2014 SWD(2014) 123 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område Användning av videokonferenser vid bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur enligt rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 En praktisk vägledning Europeiskt Rättsligt

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 348/130 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2008 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Försvarsutskottets betänkande 2006/07:FöU8 Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2006/07:67 Lagen om elektromagnetisk

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 15 september 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 15 september 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 15 september 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0228 (COD) 12244/17 ADD 3 FÖLJENOT från: inkom den: 13 september 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: TELECOM

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets KKV2000, v1.2, 2011-02-05 2014-11-04 Dnr 559/2014 1 (6) Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets allmänna råd om näringsförbud

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.8.2005 KOM(2005) 361 slutlig 2005/0147 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphävande av rådets direktiv 90/544/EEG om frekvensband

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Finansdepartementet 2017-01-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 811 Förslag

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Motiverat yttrande från Sveriges riksdag

Motiverat yttrande från Sveriges riksdag BILAGA 2 Motiverat yttrande från Sveriges riksdag Riksdagen anser att den föreslagna rättsliga grunden, artikel 33 i FEUF, inte är korrekt och att kommissionen inte har visat att en reglering av gemensamma

Läs mer

Dagens presentation Ömsesidigt erkännande av icke-harmoniserade varor Solvit Sverige Geoblockeringsförordningen

Dagens presentation Ömsesidigt erkännande av icke-harmoniserade varor Solvit Sverige Geoblockeringsförordningen Dagens presentation Ömsesidigt erkännande av icke-harmoniserade varor Solvit Sverige Geoblockeringsförordningen Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik Granskar och

Läs mer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Näringsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 STOCKHOLM Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Sammanfattning Stiftelsen Ackordscentralen kan inte tillstyrka promemorians

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Lars Dahllöf och regeringsrådet Carina Stävberg. Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.12.2013 2013/0309(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri- och

Läs mer

Sveriges handel med Norge

Sveriges handel med Norge Kortversion Sveriges handel med Norge grannhandel med förhinder? Sveriges handel med Norge kortversion Sverige och Norge har ett intensivt utbyte av både varor och tjänster, och även av arbetskraft som

Läs mer

Europa - ja, men hur? svenska intressenters uppfattning om EU:s inre marknad

Europa - ja, men hur? svenska intressenters uppfattning om EU:s inre marknad YTTRANDE Dnr 100-172-2004 Utrikesdepartementet Enheten för exportfrämjande och inre marknaden Europa - ja, men hur? svenska intressenters uppfattning om EU:s inre marknad Slutrapport i utredningen Försteg

Läs mer

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444 Lavaldomen Betydelse för småföretag? Bakgrund November 2004. Det lettiska byggbolaget Laval un Partneri i blockad av fackförbundet Byggnads. Laval vill inte teckna svenskt kollektivavtal. Enligt EU:s utstationeringsdirektiv

Läs mer

Företags kunskap om den inre marknaden

Företags kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Företags kunskap om den inre marknaden Av de 500 företag som intervjuats är det 41 procent som handlar med den inre marknaden. Trots att detta är en betydligt

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM9. Förordning som inrättar ett ramverk för granskning av utländska direktinvesteringar i EU

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM9. Förordning som inrättar ett ramverk för granskning av utländska direktinvesteringar i EU Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning som inrättar ett ramverk för granskning av utländska direktinvesteringar i EU Utrikesdepartementet 2017-10-18 Dokumentbeteckning KOM (2017) 487 Förslag till

Läs mer