Päivi Keskinen I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Päivi Keskinen I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER"

Transkript

1 Päivi Keskinen I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER

2 Här är jag Den här boken tillhör INNEHÅLL INNEHÅLL Ab Bukspottkörteln... 1 När Ab insulinnyckelproduktionen Bukspottkörteln...1 upphör..2 Vad När behövs insulinnyckelproduktionen insulinnycklarna till?. 3 upphör...2 Vad Vad händer behövs om brist insulinnycklarna på insulinnycklar till? kvarstår...3 länge?..4 Insulin Vad kommer händer och om hjälper..6 brist på insulinnycklar kvarstår länge?...4 Hur Insulin påverkar kommer insulin blodsockret? och hjälper Vad...6 gör kolhydraterna?..7 Att Hur sticka påverkar insulin.. 8 blodsockret? Vad gör kolhydraterna?...7 Gissa Olika vad som typer händer av insulin med blodsockret...8 när du motionerar?. 9 Att Att räkna sticka kolhydrater..10 insulin...9 Beredd Gissa för vad motion, som att händer mäta med blodsockret, blodsockret mål för när blodsockret. 11 du motionerar? Ibland Att faller räkna blodsockret kolhydrater för...11 lågt..12 Att Beredd rätta till för för motion, lågt blodsocker. 13 att mäta blodsockret, mål för blodsockret Hjälp Ibland Pelle!.14 faller blodsockret för lågt När man är sjuk..15 Att rätta till för lågt blodsocker Ibland vill man äta mycket gott 16 Hjälp Pelle! GHbA 1C = sockerhemoglobin.17 När man är sjuk Välkommen till diabetesmottagningen 18 Ibland vill man äta mycket gott Anteckningar.19 HbA Rita själv!..20 1C = sockerhemoglobin Välkommen till diabetesmottagningen Anteckningar Rita själv! Text och bild: Päivi Keskinen Finsk originaltitel: Oy Haima Ab Förläggare: Text Diabetesförbundet och bild: Päivi Keskinen i Finland r.f. Finsk Layout: originaltitel: Susanna Vähämäki Oy Haima Ab Utgivare: Diabetesförbundet i Finland rf Svensk översättning: Layout: Susanna Varpu Vähämäki Löyttyniemi och Aino och Myllyluoma Pernilla Drugge Svensk översättning: Varpu Löyttyniemi, Pernilla Drugge och Margareta Gustafsson Andra reviderade upplagan 2011

3 I BUKEN FINNS EN FABRIK SOM HETER Ab BUKSPOTTKÖRTELN EN AV FABRIKENS AVDELNINGAR TILLVERKAR INSULINNYCKLAR. DET SUSAR OCH FLÅSAR I FABRIKEN. TILLVERKNINGEN AV NYCKLAR SKA SKE BÅDE NOGGRANT OCH FORT! ARBETSLEDAREN GER ORDER: SÄTT IGÅNG MASKINERNA, DET BEHÖVS FLERA NYCKLAR!! IBLAND HÄNDER DET ATT MASKINERNA I INSULINFABRIKEN SLUTAR FUNGERA. INGEN VET RIKTIGT EXAKT VARFÖR DET HÄNDER.

4 OM Ab BUKSPOTTKÖRTELNS INSULINNYCKELPRODUKTION INTE FUNGERAR HAR MAN DIABETES. SOM TUR ÄR SÅ FUNGERAR ALLA ANDRA AVDELNINGAR I FABRIKEN. DET ÄR INGEN FARA ÄVEN OM Ab BUKSPOTTKÖRTELNS INSULINMASKINER HAR STANNAT. PÅ APOTEKET KAN MAN NÄMLIGEN KÖPA INSULINNYCKLAR PÅ FLASKA. HJÄLP ÄR PÅ VÄG! DET GÅR INTE ATT ÄTA INSULINNYCKLAR PÅ SAMMA SÄTT SOM MAN ÄTER MÅNGA ANDRA MEDICINER. I MAGEN LÖSER SIG NYCKLARNA TILL NYCKELDY OCH DÄRFÖR STICKER MAN IN INSULINET UNDER HUDEN MED EN PYTTELITEN NÅL.

5 VAD BEHÖVS INSULINNYCKLARNA TILL? VAD ÖPPNAR DE FÖR DÖRRAR? VARJE MÄNNISKA ÄR BYGGD AV SMÅ SMÅ DELAR, CELLER. I VARJE CELL FINNS ETT LITET KRAFTVERK SOM ANVÄNDER SOCKER SOM BRÄNSLE. CELL- HUS MED INSULINNYCKELN ÖPPNAS DÖRREN TILL CELLHUSET SÅ ATT SOCKERBRÄNSLET KAN TA SIG IN. HUNGERS- NÖD! FINNS DET INGA NYCKLAR FÖRBLIR DÖRREN LÅST. MAN SVÄLTER I CELLHUSET FÖR DET SAKNAS BRÄNSLE SOM ÄR NÖDVÄNDIGT FÖR MATLAGNINGEN! SOCKREN STRÖVAR OMKRING PÅ GATAN, DVS I BLODBANAN INGEN MERA HUNGERS- NÖD! INSULINNYCKELN ÖPPNAR DÖRREN SOCKREN KOMMER IN I CELLHUSET. MAN SVÄLTER INTE LÄNGRE I HUSET! OCH PÅ GATAN TRÄNGS INTE HELLER FÖR MYCKET SOCKER

6 VAD HÄNDER DÅ OM BRIST PÅ INSULINNYCKLAR KVARSTÅR LÄNGE? ALLA SOCKER SOM TRÄNGS I BLODBANORNA VILL GÅ ÖVER BRON SAMTIDIGT HJÄLP, FÖR MYCKET FOLK!!! OCH DE SOM FALLIT NER I ÅN HAMNAR I KISSPOTTAN, OJOJOJ! EN DEL FALLER NER I VATTNET SOCKER DRAR MED SIG HINKVIS MED VATTEN NÅJA, I ALLA FALL POTTVIS. ÅNEJ, INTE NU IGEN?! DÄRFÖR BLIR MAN KISSNÖDIG JÄTTEOFTA OM MAN HAR DIABETES SOM INTE HAR UPPTÄCKTS ÄN.

7 OCH MAN MÅSTE JU ERSÄTTA ALLT VATTEN SOM MAN FÖRLORAT. DÅ BLIR MAN TÖRSTIG OCKSÅ SOCKER KOMMER INTE IN I CELLHUSEN DÄR DET BEHÖVS SOM BRÄNSLE. HELA KROPPEN BLIR URTRÖTT OCH MAGRAR PÅ GRUND AV ATT MAN SVÄLTER I CELLHUSEN.

8 SOM TUR ÄR SÅ FÖRSVINNER ALLA BESVÄR MED HJÄLP AV INSULIN! JAG KOMMER! SOCKREN KAN TA SIG IN I CELLHUSEN, TRÄNGSELN PÅ BROARNA LÄTTAR OCH MAN ÄR INTE TÖRSTIG, KISSNÖDIG ELLER TRÖTT LÄNGRE, INTE MER ÄN FÖRR, INNAN MAN HADE DIABETES.

9 INSULIN ÄR DET VIKTIGASTE I DIABETESBEHANDLINGEN. DET ÄR JAG! BLODSOCKRET S J U N K E R AV INSULIN. MAT MED KOLHYDRAT OMVANDLAS TILL SOCKER OCH FÅR BLODSOCKRET A. G I ATT S T KOLHYDRATER FINNS TILL EXEMPEL I BRÖD, BULLAR, POTATIS, RIS, MAKARONER, MJÖLK, YOGHURT, GLASS OCH GODIS.

10 DET FINNS OLIKA TYPER AV INSULIN. EN DEL VERKAR SNABBARE, ANDRA LÅNGSAMMARE. RIKTIGT LÅÅÅÅÅNGVERKANDE INSULIN Ingen brådska OCH GANSKA LÅÅÅNGVERKANDE. Vackert väder idag! DET FINNS OCKSÅ SNABBVERKANDE INSULIN SOM VERKAR GANSKA SNABBT Lite brådis!! OCH DIREKTVERKANDE INSULIN SOM ÄR ALLRA SNABBAST. RASKA PÅ, RASKA PÅ!! VAD ANVÄNDER DU FÖR INSULIN?

11 HUR STICKER MAN INSULIN? DET ÄR VIKTIGT ATT VARIERA STÄLLENA DÄR MAN STICKER. MAN KAN STICKA INSULIN PÅ FLERA STÄLLEN: MAN KAN OCKSÅ TA INSULIN MED EN PYTTELITEN PUMP UTAN MED EN SOM ÄR LITEN SOM EN MUS UNGEFÄR. UFF, INTE MED EN SÅN

12 BLODSOCKRET S J U 10 GISSA VAD SOM HÄNDER MED BLODSOCKRET NÄR MAN MOTIONERAR? N K E R. BLODSOCKRET HÅLLER SIG LAGOM HÖGT OCH DIABETESEN ÄR I BALANS NÄR MAN FÅR INSULIN, MAT OCH MOTION I LAGOM STORA MÄNGDER. IBLAND KÄNNS DET NOG SOM OM MAN DANSAR PÅ LINA NÄR MAN FÖRSÖKER HÅLLA BLODSOCKRET JÄMNT!

13 11 FÖR ATT VETA HUR MYCKET BLODSOCKRET HÖJS AV DET MAN ÄTER ÄR DET VIKTIGT ATT MAN LÄR SIG RÄKNA KOLHYDRATERNA I KOSTEN. MAN LÄGGER UPP MÅLTIDERNA UNGEFÄR PÅ SAMMA SÄTT SOM MAN LÄGGER PUSSEL: DET KAN VARA OLIKA BILDER PÅ PUSSELBITARNA, MEN PUSSLEN BLIR LIKA STORA TILL SLUT. LIKA STORA MÄNGDER KOLHYDRATER KAN OCKSÅ LÄGGAS IHOP AV OLIKA MATPUSSELBITAR.

14 12 KROPPEN BRÄNNER SOCKER NÄR DU MOTIONERAR OCH DET KAN VARA BRA ATT ÄTA EN EXTRA PORTION KOLHYDRATER FÖRE MOTIONSPASSET, SKIDTUREN ELLER FOTBOLLSMATCHEN. RÅDGÖR MED DINA FÖRÄLDRAR OM HUR MYCKET EXTRA KOLHYDRATER DU BEHÖVER! DET ÄR VIKTIGT ATT ÄTA LITE EXTRA VARJE TIMME OM DU HÅLLER PÅ LÄNGE! DU KAN MÄTA BLODSOCKRET FÖR ATT FÅ INFORMATION OM HUR DU LYCKATS ATT ANPASSA INSULIN, MAT OCH MOTION TILL VARANDRA. VILKA FINGRAR MÄTER DU FRÅN? DET GÖR MINST ONT OM DU STICKER I FINGERTOPPENS KANTER. HÄR KAN DU RITA DITT MÅL FÖR BLODSOCKRET FÖRE EN MÅLTID EFTER EN MÅLTID VID SÄNGDAGS

15 13 IBLAND FALLER BLODSOCKRET FÖR LÅGT. DÅ KÄNNS DET SÅ HÄR: MAN DARRAR OCH SKAKAR MAN BLIR ILSKEN MAN SVETTAS MAN BLIR JÄTTEHUNGRIG MAN FÅR HJÄRTKLAPPNING DET SVARTNAR FÖR ÖGONEN OCH MAN KÄNNER SIG SVAG

16 14 OM BLODSOCKRET FALLER FÖR MYCKET MÅSTE MAN PÅ EN GÅNG ÄTA SÅDANA KOLHYDRATER SOM ÖKAR BLODSOCKRET SNABBT, SÅSOM GLUKOSTABLETTER GODIS JUICE RUSSIN GLASS SOCKERBITAR. KOM IHÅG ATT ALLTID HA NÅGOT NÖDGODIS ELLER NÖDSOCKER I FICKAN!

17 15 OCH KOM IHÅG ATT ÄTA MELLANMÅL EFTER ATT HA SNABBRÄTTAT TILL FÖR LÅGT BLODSOCKER. ANNARS KAN BLODSOCKRET SNART SJUNKA IGEN. HJÄLP PELLE! PELLES BLODSOCKER HAR FALLIT LÅGT. KAN DU HJÄLPA HONOM HITTA NÅGONTING ATT ÄTA ELLER DRICKA, NÅGOT SOM FÅR BLODSOCKRET ATT STIGA SNABBT? DET HJÄLPER INTE! JA, DET HJÄLPER! DET HJÄLPER INTE! DET HJÄLPER INTE! ETT GLAS LIGHTLÄSK EN MOROT ETT GLAS JUICE EN BIFF DET HJÄLPER INTE HELLER! EN KOPP KAFFE (utan socker) VAD FINNS DET FÖR ANNAT SOM KAN ÖKA PELLES BLODSOCKER? ETT ÄPPLE? EN TOMAT? EN CHOKLADKAKA? EN GLASSPINNE? RÄTT SVAR: ETT GLAS JUICE, ETT ÄPPLE, EN CHOKLADKAKA OCH EN GLASSPINNE.

18 16 NÄR MAN HAR FEBER BRUKAR BLODSOCKRET STIGA. DÅ ÄR DET VIKTIGT ATT MÄTA BLODSOCKRET OFTARE ÄN ANNARS. MAN SKA OCKSÅ KONTROLLERA SYROR I URINEN ELLER I BLODET OM BLODSOCKRET LIGGER HÖGT. MAN SKA TA MERA INSULIN OM DET BEHÖVS. IBLAND HAR MAN INGEN MATLUST ALLS NÄR MAN ÄR SJUK. ELLER SÅ MÅR MAN ILLA OCH KRÄKS OCH HAR SVÅRT ATT BEHÅLLA MATEN KROPPEN MÅSTE FÅ INSULIN ÄNDÅ. OCH KOLHYDRATER. NU FÅR MAN ÄTA VILKA GODBITAR OCH SÖTSAKER SOM HELST, BARA MAN FÅR NER OCH KAN BEHÅLLA TILLRÄCKLIGT MED KOLHYDRATER. IBLAND FÅR MAN INTE HELLER NER GODSAKER OCH BLODSOCKRET SJUNKER FÖR MYCKET. DÅ ÄR DET BÄST ATT FARA TILL SJUKHUSET ETT TAG OCH FÅ SOCKERDROPP.

19 17 VID VISSA TILLFÄLLEN VILL MAN ÄTA MYCKET GOTT 10 GRAM GODISKOLHYDRATER KRÄVER ENLIGT TUMREGELN UNGEFÄR EN ENHET SNABBVERKANDE ELLER DIREKTVERKANDE INSULIN.

20 18 NÄR MAN HAR GOD BALANS PÅ BLODSOCKRET LIGGER HbA 1c UNDER 60 mmol/mol.

21 19 VÄLKOMMEN TILL DIABETESMOTTAGNINGEN! VID BESÖK PÅ MOTTAGNINGEN KONTROLLERAS TILL EXEMPEL: DINA BLODSOCKERVÄRDEN SOM DU SKRIVIT UPP I DAGBOKEN FÖR SJÄLVKONTROLLER TESTET FÖR SOCKERHEMOGLOBIN SOM ANTINGEN TAS I ARMEN PÅ FÖRHAND ELLER I FINGERTOPPEN VID BESÖKET PÅ MOTTAGNINGEN HUR MYCKET DU VÄXT PÅ LÄNGDEN OCH HUR MYCKET DU VÄGER OM HUDEN VID INJEKTIONSSTÄLLENA ÄR SLÄT OCH MJUK OM DU ÄR NÖJD MED BEHANDLINGEN..OCH MED LIVET ÖVERHUVUDTAGET ELLER HAR DU NÅGOT PÅ HJÄRTAT? DÅ OCH DÅ UNDERSÖKER LÄKAREN ÄVEN ETT ÖGA OM DINA ÖGON ÄR OKEJ ögonläkare OM DINA NJURAR FUNGERAR BRA OM DINA FÖTTER MÅR BRA.

22 20 ANTECKNINGAR

23 Här kan du rita vad du vill! 21 Konstnärens namn, det vill säga ditt eget namn:

24 I andra upplagan från 2011 är den nya enheten för sockerhemoglobin införd.

Päivi Keskinen. Bukspottkörteln Ab. och gåtan om de försvunna nycklarna. Jag är på gång!

Päivi Keskinen. Bukspottkörteln Ab. och gåtan om de försvunna nycklarna. Jag är på gång! Päivi Keskinen Bukspottkörteln Ab och gåtan om de försvunna nycklarna Jag är på gång! Innehåll I buken finns en fabrik som heter BUKSPOTTKÖRTELN Ab... 3 När insulinnyckelproduktionen upphör... 4 Vad behövs

Läs mer

Gabriels mamma har diabetes

Gabriels mamma har diabetes SKRIVEN AV ISABELLE STEINECK Gabriels mamma har diabetes ILLUSTRATIONER AF: JOHANNE SORGENFRI OTTOSEN Kan du se pojken som leker? Pojken heter Gabriel och han har byggt ett torn. Gabriel är en liten glad

Läs mer

Mat och dryck för dig som har diabetes

Mat och dryck för dig som har diabetes Mat och dryck för dig som har diabetes Den här skriften handlar om sjukdomen diabetes. Du får veta vad diabetes är och på vilka sätt du kan må dåligt av diabetes. Här är det viktigaste du ska tänka på

Läs mer

GRAVIDITET OCH DIABETES

GRAVIDITET OCH DIABETES GRAVIDITET OCH DIABETES Vad är diabetes? Diabetes påverkar kroppens sätt att omvandla mat till energi. När du äter spjälkas maten till bl a glukos som är ett slags socker. Det är "bränslet" som din kropp

Läs mer

ATT LEVA MED DIABETES

ATT LEVA MED DIABETES ATT LEVA MED DIABETES ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA Ett pressmaterial från Eli Lilly Sweden AB HA 090126-01 INLEDNING Ungefär 350 000 svenskar har diabetes en sjukdom som blir allt vanligare. Att leva med

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning 1 Diabetes Faste P-glucos 7,0 mmol/l eller högre = diabetes. Provet bör upprepas Folksjukdom: mer än 10 000 diabetiker i Dalarna 4-5% av Sveriges befolkning

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

JAG HAR FÅTT TYP 2 DIABETES

JAG HAR FÅTT TYP 2 DIABETES JAG HAR FÅTT TYP 2 DIABETES FRÅGOR OCH SVAR Vad innebär det att få diabetes? Det är helt naturligt att du reagerar med olika känslor på att du har fått diabetes. Vi hoppas att denna broschyr kan hjälpa

Läs mer

Typ 1 diabetes i bilder

Typ 1 diabetes i bilder Typ 1 diabetes i bilder Insulinpump, i den lilla tuben finns insulin. Pumpen är sedan ansluten via en slang till en nål som oftast sitter på magen eller överdelen av skinkan. Nålen byts varannan till var

Läs mer

Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES

Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES Det är viktigt att ha bra blodsockerkontroll vid typ 2-diabetes VID TYP 2-DIABETES ökar blodsockernivåerna i blodet. Om blodsockernivåerna

Läs mer

Till dig som får Tresiba (insulin degludek)

Till dig som får Tresiba (insulin degludek) Patientinformation från din vårdgivare för dig med TYP 2-DIABETES Till dig som får Tresiba (insulin degludek) En handbok för dig som ska påbörja behandling med Tresiba insulin degludek Inledning I den

Läs mer

Undervisningsmaterial inför delegering. Insulingivning Reviderat den 23 maj 2014. Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan

Undervisningsmaterial inför delegering. Insulingivning Reviderat den 23 maj 2014. Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Reviderat den 23 maj 2014 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan Diabetes Faste P-glukos 7,0 mmol/l eller högre = diabetes.

Läs mer

Det är inte roligt att ha diabetes, men man måste kunna ha roligt även om man har diabetes. Johnny Ludvigsson Professor i diabetes

Det är inte roligt att ha diabetes, men man måste kunna ha roligt även om man har diabetes. Johnny Ludvigsson Professor i diabetes Det är inte roligt att ha diabetes, men man måste kunna ha roligt även om man har diabetes Johnny Ludvigsson Professor i diabetes Diabeteskonsulent Varför? Hur? Diabeteskonsulent. Varför? Nu behöver jag

Läs mer

Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes.

Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes. Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes. Du håller den här broschyren i din hand för att ett barn, som du eller ditt eget barn känner, har fått typ 1-diabetes. Eftersom det är

Läs mer

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes?

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes? Typ 1 diabetes: För familjer och vänner Ungdomar med diabetes Typ 1- diabetes är en väldigt svår sjukdom att hantera, speciellt när man är ung. Tyvärr är det ofta tonåringen som får skulden om något går

Läs mer

Jag har fått typ 2 diabetes

Jag har fått typ 2 diabetes Bolujem od dijabetesa tip 2 Jag har fått typ 2 diabetes Frågor och svar Pitanja i odgovori Vad innebär detatt få diabetes? Det är helt naturligt att du reagerar med olika känslor på att du har fått diabetes.

Läs mer

Kan man bli symtomfri? Typ 1

Kan man bli symtomfri? Typ 1 Kan man bli symtomfri? Typ 1 Jag kom i kontakt med en kille som haft typ 1-diabetes i ungefär 15 år. Han har laborerat med att äta kolhydratsnålt och har därigenom klarat en del dagar utan att behöva ta

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR LEVEMIR

TILL DIG SOM FÅR LEVEMIR Patientinformation TILL DIG SOM FÅR LEVEMIR (insulin detemir) Diabetes Diabetes är ett samlingsnamn för flera ämnesomsättningssjukdomar. Vanligtvis talar man om typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Typ 1-diabetes

Läs mer

MINA KONTAKTPERSONER:

MINA KONTAKTPERSONER: MINA KONTAKTPERSONER: 2 1 1. FÖRBERED PENNAN Kontrollera att du har rätt insulinpenna och att insulinet ser klart och färglöst ut. Ta av skyddshatten på pennan och skruva på en ny nål. Ta sedan av nålskydden.

Läs mer

INFORMATION TILL DIG OCH DITT BARN SOM HAR FÅTT DIAGNOSEN DIABETES. Sachsska. barn- och ungdomssjukhuset. En del av Södersjukhuset

INFORMATION TILL DIG OCH DITT BARN SOM HAR FÅTT DIAGNOSEN DIABETES. Sachsska. barn- och ungdomssjukhuset. En del av Södersjukhuset INFORMATION TILL DIG OCH DITT BARN SOM HAR FÅTT DIAGNOSEN DIABETES Sachsska barn- och ungdomssjukhuset En del av Södersjukhuset Diabetes, vad är det? Diabetes är en relativt vanlig sjukdom, cirka 8000

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Till dig som får Tresiba

Till dig som får Tresiba Patientinformation från din vårdgivare för dig med TYP 2-DIABETES Till dig som får Tresiba (insulin degludek) En handbok för dig som ska påbörja behandling med Tresiba insulin degludek Inledning Innehåll

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista invandrarbyrå tolkförmedling blodsockervärden glukosuri sockersjuka/diabetes endokrinologen kramper i vaderna ärftligt senkomplikationer symtom

Läs mer

ATT KÖPA. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. Blodsockervärde. Frukost Insulindos och anmärkningar. Datum. En guide för unga

ATT KÖPA. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. Blodsockervärde. Frukost Insulindos och anmärkningar. Datum. En guide för unga ATT KÖPA Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt Blodsockervärde n Datum 20/8 En guide för unga Frukost före efter Lunch före efter Middag före efter Kväll 6.8 9.9 7.3 12.1 7.5 13.8 13.5 Natt - Insulindos och anmärkningar

Läs mer

Läkemedelsdelning. Dospåsar Dosett Originalförpackning

Läkemedelsdelning. Dospåsar Dosett Originalförpackning Läkemedelsdelning Dospåsar Dosett Originalförpackning Vad innebär dosexpedition, Apodos? Läkemedlet delas upp i doser av apotek och levereras i regel för två veckor i taget Dosrecept ersätter recept och

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Diabetes. Britt Lundahl 2014-09-24

Diabetes. Britt Lundahl 2014-09-24 Diabetes Britt Lundahl 2014-09-24 Vad är diabetes? Diabetes är en kronisk sjukdom, som karaktäriseras av för högt blodsocker. Orsaken är brist på hormonet insulin eller nedsatt känslighet för insulinet.

Läs mer

få kontroll över din diabetes

få kontroll över din diabetes VAR aktiv goda råd om hur du kan få kontroll över din diabetes RESAN MOT KONTROLL Diabetes-utbildning Mina värden Datum / / / / / / / / / / / / HbA1c LDL-kolesterol (mmol/l) Blodtryck (mmhg) Vikt Midjemått

Läs mer

1. Vad är problemet? Kolhydrater och övervikt

1. Vad är problemet? Kolhydrater och övervikt 1. Vad är problemet? Kolhydrater och övervikt Nedan ser du en graf som enligt mitt sätt att se visar problemets källa på ett tydligt sätt. Den visar energiintagets sammansättning för vuxna män i USA samt

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

Utbildningsmaterial diabetes

Utbildningsmaterial diabetes Utbildningsmaterial diabetes Diabetes kallas en grupp ämnesomsättningssjukdomar som gör att blodet innehåller för mycket socker, glukos. Insulin bildas i bukspottkörteln För att kroppen ska fungera behövs

Läs mer

Diabetes hos barn under skolåldern RÅD FÖR BARNOMSORGEN

Diabetes hos barn under skolåldern RÅD FÖR BARNOMSORGEN Diabetes hos barn under skolåldern RÅD FÖR BARNOMSORGEN Ett stort tack till alla familjer, barnomsorgspersonal och diabetesexperter som har kommenterat manuskriptet. Diabetes hos barn under skolåldern

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

En guide för föräldrar. ATT KÖPA Söndag. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. BLodsocker-logg för vecka SÄNGGÅENDE MIDDAG MELLANMÅL. Lunch.

En guide för föräldrar. ATT KÖPA Söndag. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. BLodsocker-logg för vecka SÄNGGÅENDE MIDDAG MELLANMÅL. Lunch. BLodsocker-logg för vecka Frukost Lunch MELLANMÅL MIDDAG SÄNGGÅENDE Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag ATT KÖPA Söndag Veckoanteckningar Använd denna sida för att skriva ned ditt och dos. En guide

Läs mer

Till dig som har fått Humulin NPH. Patientinformation

Till dig som har fått Humulin NPH. Patientinformation Till dig som har fått Humulin NPH Patientinformation Varför behöver du Humulin NPH? Typ 2-diabetes är en progressiv sjukdom. Efterhand kommer din bukspotts körtel att producera mindre och mindre insulin,

Läs mer

Rätt rustad för vägen framåt

Rätt rustad för vägen framåt Patientinformation Rätt rustad för vägen framåt Behandling med TRAJENTA vid typ 2-diabetes Behandling vid typ 2-diabetes Typ 2-diabetes är, som du säkert redan vet, en sjukdom som innebär att man har

Läs mer

Kolhydrater om man har Diabetes

Kolhydrater om man har Diabetes Kolhydrater om man har Diabetes Jag brukar köra med powerbar gel och sportdryck när jag kör långloppen. På ett långlopp så brukar jag ta 3-5 gel (ca 1 gel var 35-50min ingen första timmen) och sen 2-4

Läs mer

Det dolda sockret Lärarhandledning

Det dolda sockret Lärarhandledning Det dolda sockret Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters

Läs mer

Kost vid graviditetsdiabetes. Nina Olofsson, leg dietist Hanna Andersson, leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid graviditetsdiabetes. Nina Olofsson, leg dietist Hanna Andersson, leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid graviditetsdiabetes Nina Olofsson, leg dietist Hanna Andersson, leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Faktaunderlaget

Läs mer

Barndiabetesteamet, Länssjukhuset Ryhov 2014-08-28

Barndiabetesteamet, Länssjukhuset Ryhov 2014-08-28 1 I Sverige insjuknar cirka 2 barn/dag i diabetes 2 Jag vet om att jag har diabetes, men jag vill bli behandlad precis som mina kompisar 3 Vid Typ 1 diabetes måste insulin ges fr o m insjuknandet, då bukspottskörtelns

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Insulinbehandlad diabetes Typ 1 & Typ 2

Insulinbehandlad diabetes Typ 1 & Typ 2 Mer information finns på www.accu-chek.se Kontakta Accu-Chek Kundsupport Telefon 020-41 00 42 E-post info@accu-chek. se ACCU-CHEK Combo Broschyren är granskad av Legitimerad Diabetessköterska Insulinbehandlad

Läs mer

Vidare se MAS riktlinjer för delegering av enklare hälso- och sjukvårdsuppgifter

Vidare se MAS riktlinjer för delegering av enklare hälso- och sjukvårdsuppgifter 1 Ansvar för dokument Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-07 Revideras 2017-08-07 Insulin skall endast delegeras efter en noga övervägd riskbedömning

Läs mer

Golf och mat FAKTA. 64 Att hålla sig frisk

Golf och mat FAKTA. 64 Att hålla sig frisk FAKTA Förbränningen är lägre om man går långsamt. Om totala sträckan man går på golfbanan är så mycket som 8 km skulle det innebära att en man på 80 kilo och en kvinna på 60 kilo skulle göra av med ca

Läs mer

Mat & Hälsa Kolhydrater

Mat & Hälsa Kolhydrater Mat & Hälsa Kolhydrater Socker - mono- & disackarider Stärkelse - polysackarider Cellulosa Peter - Mat & Hälsa 2006 1 Mono- och disackarider Glukos - druvsocker Fruktos - fruktsocker sackaros (glukos,

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket.

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket. Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått Pernilla Larsson Leg Dietist www.dietoteket.se Ät mat du tycker om! Det finns ingen mat som är så dålig så man aldrig

Läs mer

SKOLINFO Mat vid diabetes typ 1. Dietisterna, Huddinge och Solna

SKOLINFO Mat vid diabetes typ 1. Dietisterna, Huddinge och Solna SKOLINFO Dietisterna, Huddinge och Solna Det är samma kostrekommendationer till ett barn med diabetes som till andra, men de måste ta insulin till allt de äter! Mål med kostbehandling Individualisering

Läs mer

Diabetes hos skolbarn RÅD FÖR SKOLAN

Diabetes hos skolbarn RÅD FÖR SKOLAN Diabetes hos skolbarn RÅD FÖR SKOLAN 1 Ett stort tack till alla lärare, familjer och diabetesexperter som har kommenterat manuskriptet. Diabetes hos skolbarn råd för skolan Utgivare: Diabetesförbundet

Läs mer

Typ 2-diabetes och Victoza (liraglutid).

Typ 2-diabetes och Victoza (liraglutid). Patientinformation Typ 2-diabetes och Victoza (liraglutid). Patientinformation från din vårdgivare. Till dig som ska börja behandling med Victoza. Introduktion 3 Behandling med Victoza 4 Så verkar Victoza

Läs mer

"Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" www.maxadinfettforbranning.se

Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre www.maxadinfettforbranning.se 1 "Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Islamiskt Informations Forum

Islamiskt Informations Forum Islamiskt Informations Forum Ramadan och diabetes - En vägledning Fastan i Ramadan har många andliga och hälsofördelar. Ramadan ger oss möjlighet att uppfylla vår plikt till Allah (HoäH), rena våra kroppar

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

ENKLA REGLER FÖR HUR DU MÄTER DIN PULS KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN HJÄRNINFARKT

ENKLA REGLER FÖR HUR DU MÄTER DIN PULS KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN HJÄRNINFARKT ENKLA REGLER FÖR HUR DU MÄTER DIN PULS KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN HJÄRNINFARKT Känn din puls förhindra en hjärninfarkt Vet du om ditt hjärta slår så som det borde? Slår ditt hjärta regelbundet, är pulsen

Läs mer

Typ 2-diabetes behandling

Typ 2-diabetes behandling Typ 2-diabetes behandling Behandlingen av typ 2-diabetes är livslång och påverkas av hur patienten lever. Behandlingen går ut på att antingen öka produktionen av insulin, öka kroppens känslighet för insulin

Läs mer

Ett spel om diabetes

Ett spel om diabetes Ett spel om diabetes Vad är Equalize? Equalize är ett plattformsspel där du kan spela som Max eller Maya - de har diabetes typ I. Din utmaning är att ta dig genom banorna med en så jämn blodsockernivå

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

Lär dig hitta det dolda sockret!

Lär dig hitta det dolda sockret! Lär dig hitta det dolda sockret! Förr i tiden när man kokade sylt och saft hemma visste man hur mycket socker man använde. Idag köper de flesta all mat färdig i affären och därför är det svårt att veta

Läs mer

Matbudskapet Diabetes

Matbudskapet Diabetes Matbudskapet Diabetes Checklistan Eller-ramsan Tallriksmodellen Frukt Äppelregeln Glass Mat vid känning Exempel på orsaker till känning Maträtter som behöver kompletteras eller bytas ut Fett och fettkvalitet

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Diabetes. En av våra vanligaste folksjukdomar. Är du i riskzonen?

Diabetes. En av våra vanligaste folksjukdomar. Är du i riskzonen? Diabetes En av våra vanligaste folksjukdomar. Är du i riskzonen? 1 Diabetes Fyra av hundra personer har diabetes. Orsaken är brist på hormonet insulin, eller ett större behov av insulin än vad kroppen

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

DIABETES. Vad är ett HbA 1c. -test? Tillhandahållet som en pedagogisk resurs av MSD

DIABETES. Vad är ett HbA 1c. -test? Tillhandahållet som en pedagogisk resurs av MSD Vad är ett HbA 1c -test? Tillhandahållet som en pedagogisk resurs av MSD Vad är ett HbA 1c -test? HbA 1c -testet är ett blodprov som vanligtvis tas i ett laboratorium eller på läkarens eller sköterskans

Läs mer

BASISKA RÅD FÖR DIABETIKER! Av Dr. Pentti Raaste./2013

BASISKA RÅD FÖR DIABETIKER! Av Dr. Pentti Raaste./2013 BASISKA RÅD FÖR DIABETIKER! Av Dr. Pentti Raaste./2013 Vi läkare kan ha svårt att motivera våra patienter för bra och noggran behandling. Diabetes och särskilt gammelmans diabetes ger knappast några som

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Till dig som fått Insuman Basal

Till dig som fått Insuman Basal P A T I E N T I N F O R M A T I O N Till dig som fått Insuman Basal Varför behöver jag ett basinsulin? Den här broschyren har vi skrivit till dig som har diabetes och har blivit ordinerad Insuman Basal

Läs mer

Den personliga diabetesboken

Den personliga diabetesboken Den personliga diabetesboken Ta alltid med dig din diabetesbok när du ska träffa någon inom sjukvården. Min personliga diabetesbok Namn Personnummer Min diabetesläkare Min diabetessköterska Telefonnummer

Läs mer

Mina sidor. Typ 2-diabetes

Mina sidor. Typ 2-diabetes Mina sidor Typ 2-diabetes 2 Mina sidor Mina sidor På dessa sidor hittar du material som ger stöd när du planerar aktiviteter och matvanor. Här finns kalender för fysisk aktivitet, en matdagbok och en tabell

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Inledning. Varför är det viktigt med mat

Inledning. Varför är det viktigt med mat Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren inleder

Läs mer

JAG FICK JUST DIAGNOSEN DIABETES TYP 1

JAG FICK JUST DIAGNOSEN DIABETES TYP 1 Dominika Bättre kontroll med sin insulinpump sedan 2012 JAG FICK JUST DIAGNOSEN DIABETES TYP 1 Diagnosen typ 1 diabetes kan komma som en chock och leda till många frågor, bland annat: Varför händer det

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Till dig som har typ 2-diabetes

Till dig som har typ 2-diabetes Till dig som har typ 2-diabetes Informationsskriften du håller i handen Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger förhöjt blodsocker, typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är vanligast, men det finns

Läs mer

Glykemiskt index En vattentät viktminskningsmetod eller ett hälsosamt verktyg med begränsningar?

Glykemiskt index En vattentät viktminskningsmetod eller ett hälsosamt verktyg med begränsningar? Gy Biologi/Näringskunskap Glykemiskt index En vattentät viktminskningsmetod eller ett hälsosamt verktyg med begränsningar? Syfte Att ge eleverna en förståelse för hur blodsockret påverkar kroppen och varför

Läs mer

Vidare se MAS riktlinjer för delegering av enklare hälso- och sjukvårdsuppgifter

Vidare se MAS riktlinjer för delegering av enklare hälso- och sjukvårdsuppgifter 1 Ansvar för dokument Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-07 Revideras 2017-08-07 Insulin skall endast delegeras efter en noga övervägd riskbedömning

Läs mer

Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes.

Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes. Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes. Allergi eller intollerans? 1. Födoämnesallergi/matallergi 2. Matintolerans/överkänslighet Skillnaden mellan dessa är att vid födoämnesallergi/matallergi

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Egenvårdsplan för skoldagen för elever med diabetes

Egenvårdsplan för skoldagen för elever med diabetes Egenvårdsplan för skoldagen för elever med diabetes Födelsedatum: Elevens namn: Hemadress: Skolans namn: Klass: Vårdnadshavare/anhöriga: Av rektor utsedd skolpersonal som hjälper eleven med egenvården:

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

GUSK PA. Summering Ät många små istf få och stora måltider

GUSK PA. Summering Ät många små istf få och stora måltider VIKTEN AV ATT ÄTA ÄTT För att orka prestera så tankar du kroppen med rätt energi. ätt energi är rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energi källor och framför allt

Läs mer