Strategi för elbilar och laddhybrider.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategi för elbilar och laddhybrider."

Transkript

1 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (7) Handläggare: Mats Christenson Telefon: Till Södermalms stadsdelsnämnd Strategi för elbilar och laddhybrider. Remiss från kommunstyrelsen. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. 2. Beslutet justeras omedelbart. Anders Carstorp Stadsdelsdirektör Ted Emanuelsson Ekonomichef Sammanfattning Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett av miljöförvaltningen utarbetat förslag till strategi för elbilar och laddhybrider i Stockholm på remiss. Strategin innehåller förslag till åtgärder som ska leda till att Stockholm blir ett internationellt föredöme vad gäller andelen elbilar till år Förvaltningen stödjer förslaget till strategi då detta kan leda till att minska stadens bidrag till växthuseffekten och att målet om en näst intill bullerfri citytrafik kan uppnås. Förvaltningen är angelägen om att laddningsstolpar som placeras i gatumiljön tillgänglighetsanpassas och att dessa utformas på ett estetiskt tilltalande sätt. Förvaltningen anser även att stadens centralt bör stå för de eventuella merkostnader det kan innebära för stadens förvaltningar och bolag då dessa anskaffar elbilar eller laddhybrider..

2 SID 2 (7) Ärendets beredning Ärendet är en remiss från kommunstyrelsen och har handlagts av ekonomiavdelningen inom Södermalms stadsdelsförvaltning. Ärendet har förutom till Södermalms stadsdelsnämnd, skickats på remiss till Östermalms och Kungsholmens stadsdelsnämnder samt till stadsbyggnadsnämnden, exploateringsnämnden, trafik- och renhållningsnämnden, stadsledningskontoret, Stockholm Stadshus AB och Stockholm Parkering AB. Remissvaret ska vara kommunstyrelsen till handa senast den 25 september 2009 varför nämndens beslut omedelbart måste justeras. Remissen Remissen består av ett tjänsteutlåtande från miljöförvaltningen, Strategi för elbilar och laddhybrider med tillhörande beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Tjänsteutlåtandet beskriver bakgrund, pågående satsningar på elbilar och laddhybridbilar samt praktiska, ekonomiska och juridiska problem som måste lösas för att stadens mål att bli en elbilstad till år 2030 ska kunna uppfyllas. Sammanfattning av remissen Bakgrund Stockholms stads miljöbilsarbete påbörjades år 1994 efter ett beslut i kommunfullmäktige om att påbörja ett program för introduktionen av elbilar och annan miljövänlig fordonsteknik. På 1990-talet hade staden över 300 elfordon och elhybridbilar i drift. Erfarenheten av dessa miljöfordon var att de var uppskattade av användarna och att de fungerade bra. Den begränsade räckvidden och det höga inköpspriset hindrade dock elbilarna att få en större spridning. I Elbilstad 2030 målsättningar (se bilaga) presenteras en vision om att göra Stockholm till en av världens främsta miljöbilstäder år Visionen innebär att Stockholms innestad i det närmsta ska vara utsläpps- och bullerfri år Det ska finnas tillgång till laddning för elbilar där det behövs och elen som finns i laddstolparna ska vara koldioxidfri eller förnyelsebar. Pågående satsningar Nedan beskrivs ett antal pågående satsningar på att utveckla elbilar och laddhybridbilar: - Miljöförvaltningen samarbetar med Fortum i ett projektet som innebär Sveriges första demonstation av laddhybridbilar. Ett antal laddstolpar i centrala Stockholm ingår i demonstrationen. - Vattenfall och Volvo har tagit fram tre laddhybridbilar för demonstration. Projektet har uttryckt önskemål om att sätta upp laddplatser i Stockholm. - McDonald s har aviserat att de kommer att sätta upp elladdplatser i anslutning till restauranger i Stockholmsområdet.

3 SID 3 (7) - Elforsk arbetar med anvisningar och rekommendationer för laddstationer i samarbete med internationella och nationella organ såsom SIS och ISO. Inom ramen för detta har ett samarbete med Oslo och Göteborg inletts gällande infrastrukturutformning. - Fortum planerar att i samarbete med Stockholm Parkering AB bygga 100 laddplatser i Stockholm under Oslo kommun bygger under laddplatser på offentlig mark. Inom 4 år är målet att det ska finnas 400 laddplatser. - Köpenhamn, London, Lissabon och andra portugisiska städer har planer på utbyggnad av laddplatser. Regelverk kring laddning och parkering Det är fortfarande osäkert i vilken riktning utvecklingen kommer att ta vad gäller laddningsinfrastrukturen. Ska laddning ske via stolpar/traditionella uttag eller via induktionsladdning (att man kör över en platta och laddar)? eller kommer man att byta ut hela batteripaket vid särskild station som exempelvis utvecklas i Danmark? Befintligt regelverk kring laddning och parkering behöver i detta sammanhang klargöras. Vid användande av gatumarken till laddplatser ska trafikkontoret se till att hänsyn tas till exempelvis framkomlighet, miljö, renhållning och snöröjning, detta i enlighet med trafikförordningen. En generell bedömning som görs är att det blir svårt att uppfylla kraven gällande renhållning och trafik längs trottoarerna i innerstaden om man sätter upp laddstolpar i gatumiljön. Enligt trafikförordningen är det heller inte möjligt att reservera parkeringsplats för miljöfordon vilket är av betydelse vid laddning av dessa. På tomtmark är det möjligt att reservera plats för miljöfordon och sätta upp laddningsutrustning om markägaren ger tillstånd till detta. Det finns regelverk som styr säkerheten vid etablering av laddplatser inomhus, bland annat Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling och Svensk standard. Ingen av dessa tar upp de moderna batterityper som förväntas komma i elbilar och laddhybrider. Ett klargörande kring huruvida vätgas kan bildas vid uppladdning av dessa batterier måste också göras. Elsäkerhetsverkets ramföreskrifter reglerar hur utformningen av elektriska starkströmsanläggningar ska vara. Här anges att utomhuskontakt ska ha petskydd och låsbar lucka alternativt vara placeras på en höjd av minst 1,7 meter. I mitten av april 2009 träffade Europas bilindustri och elbolag en viktig överenskommelse om en universalkontakt för snabbladdning av elbilar. Detta för att samma kontakter och uttag ska gälla i hela Europa i framtiden.

4 SID 4 (7) Betalsystem Idag är de få laddstolpar som finns knutna till den aktör som satt upp stolpen, exempelvis Vattenfall eller Fortum. Elen är idag i de flesta fall gratis vilket kommer att ändras när efterfrågan på elen ökar och betalsystem utvecklats. Stadens anskaffning av elbilar och laddhybrider Stadens fordonsflotta omfattar drygt fordon. De flesta fordon är leasade på 3-5 år. Miljöförvaltningens bedömning är att staden skulle kunna införskaffa cirka 100 elbilar och laddhybrider per år så fort dessa bilar finns att tillgå på marknaden. Staden har sedan början av 2009 ramavtal med 13 fordonsleverantörer. Enligt miljöförvaltningen kan 12 av dessa leverantörer idag, eller inom något år, leverera en elbil eller en laddhybrid. Kostnader Det är svårt att bedöma priset på de nya elbilarna eller laddhybriderna som väntas komma ut på marknaden. Gävle Energi har exempelvis betalat kronor för den norska elbilen Think. De ombyggda Fiatbilarna som kommer att byggas i Västsverige kommer att ha ett utgångspris på kronor. Det är batterikostnaden som gör elbilarna så dyra. Merkostnaden för den ombyggda Fiatbilen anges sjunka med kronor när volymerna blir större. Idag bidrar miljöförvaltningen med upp till kronor av merkostnaden som drabbar en förvaltning eller ett bolag som köper ett miljöfordon. Marknaden för elbilar och laddhybrider Elbilar har, trots batteriutvecklingen, en begränsad räckvidd och kan därför inte användas där behovet att flexibilitet är stort. Elbilarnas räckvidd är idag cirka 15 mil vilket är fullt tillräckligt för många professionella användare som till exempel inom kommunal service, budbilar med mera. Man kan konstatera att elbilen har ett ganska speciellt användningsområde då förutsägbarheten i det dagliga transportbehovet måste vara stort och lämpar sig i första hand för organisationer och företag som har en hög miljöprofil vilket kan motivera det höga inköpspriset. För att komma bort från begränsningen i räckvidd utvecklas nu laddhybridfordonen som kan laddas från elnätet och kan köra korta sträckor på ren el. Fordonstypen öppnar upp för en betydligt flexiblare användning då de kan köras med andra drivmedel än el på längre sträckor. Dessa fordon kan även vara intressanta för privatpersoner med stor variation av reslängder. Utbyggnad av infrastrukturen Då dagens användare av konventionella bilar tankar sina bilar på en bensinmack ligger det nära till hands att tänka sig att elbilarna ska kunna snabbladdas på motsvarande sätt och lika snabbt. Med tanke på att snabbladdningsstationer är dyrare än stolpar för långsamladdning är det troligare att elbilarna i första hand kommer långsamladdas där de kommer att stå uppställda under en längre tid, exempelvis vid hemmet eller på besöksparkeringar.

5 SID 5 (7) En viss utbyggnad av publika laddplatser är också nödvändig, dels för att skapa publicitet och göra det möjligt att köra batteribilar på ett mer flexibelt sätt. För laddhybridbilar är behovet av en utbyggnad av publik laddningsstruktur sannolikt inte så omfattande då man i första hand kan ladda fordonet i det egna garaget eller den egna utomhusparkeringen. Snabbladdningsstationer kan bli lönsamma först på längre sikt när marknaden är stor. En fråga som måste utredas vidare är vem som ska äga laddstolparna på gatumarken (staden eller annan aktör) och om kunden ska kunna välja mellan olika elleverantörer vid stolpen. Behov av effektiva styrmedel Ekonomiska incitament är en viktig del för att främja elbilar eller andra miljöbilar. I miljöförvaltningens tjänsteutlåtande konstateras att incitament som minskar driftskostnaderna haft större betydelse än incitament som påverkar inköpspriset. För elbilar och laddhybrider är det således mycket positivt att driftskostnaden för elen är mycket lägre än andra drivmedel. För att främja elbilar och laddhybrider på marknaden måste ytterligare incitament skapas under de så kallade förberedande- och marknadsutvecklingsfaserna. Under den föreberedande fasen behövs exempelvis identifikation och borttagande av hinder mot miljöbilar, stöd till utveckling av tankstationer och gemensamma upphandlingar och andra aktiviteter som ökar utbudet av exempelvis elbilar. Under marknadsutvecklingsfasen är det viktigt att trovärdig information om elbilar eller övriga miljöbilar utgår, att utvalda målgrupper uppmuntras att byta till miljöbil och stöd till utveckling av tankstationer. I tjänsteutlåtandet framhålls att det är viktigt att staden leder utvecklingen mot att fler elbilar och laddhybrider kommer ut på marknaden genom att vara ett gott exempel för andra aktörer i samhället. Förslag till åtgärder Nedan presenteras miljöförvaltningens förslag till åtgärder som kan leda till att visionen om Stockholm som elbilstad till 2030 kan uppfyllas. Kommunstyrelsen bör tillsätta en förvaltningsövergripande grupp bestående av bland andra miljöförvaltningen, trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och Stockholms parkering som tar fram ett underlag för beslut av laddplatser i staden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden bör: - ta initiativ till en nationell eller internationell intressentgrupp för inköp av elbilar och laddhybrider. - ta initiativet till att under 2009 och 2010 ansöka om nationella och /eller EUprojekt för elbilar och laddhybrider. - aktivt delta i det pågående nationella arbetet att se över regelverket för elbilar och laddhybrider.

6 SID 6 (7) - Uppdatera denna strategi om ett år eftersom kunskapsläget då kommer att vara mycket bättre. Trafik- och renhållningsnämnden bör: - bevaka att systemet för laddning och betalning blir så öppet och användarvänligt som möjligt, - begära hos Transsportstyrelsen en ändring i parkeringslagstiftningen så att det är fullt tillåtet att rabattera eller avgiftsbefria miljöbilar, elbilar, laddhybrider med mera från parkeringsavgift, - föreslå ett begränsat antal platser på gatumark i innerstaden där laddstolpar för elfordon kan placeras utan för stora inskränkningar för trafikanter, renhållning med mera. Stockholm Parkering AB bör: - fullfölja sitt initiativ att i samarbete med Fortum genomföra en begränsad utbyggnad av laddstolpar i Stockholm, - utvärdera hur el-laddplatserna används. Fastighetsnämnden bör få i uppdrag att installera laddplatser till de förvaltningar som skaffar el- och laddhybridbilar. Stadsbyggnadsnämnden bör få uppdrag att ta fram riktlinjer för laddstolparnas utformning utifrån estetiska perspektiv. Det är viktigt att förnybar el tillhandahålls i de publika laddplatserna samt till stadens kommande elfordon. Förvaltningens synpunkter Stadsdelsförvaltningen stödjer miljöförvaltningens förslag till strategi för att göra Stockholm till ett föredöme vad gäller andelen elbilar i enlighet med visionen Stockholm Elbilstad Ambitionen är att citytrafiken i det närmsta ska vara utsläppsfri och bullerfri till år Det globala miljöhotet i form av de ökade halterna av växthusgaser i atmosfären, med tillhörande temperaturökning, gör det mycket angeläget att staden arbetar aktivt för att driva fram utvecklingen av miljövänligare fordon. Förvaltningen inser att det finns många problem som måste lösas innan elbilar eller laddhybridbilar i staden ska kunna bli verklighet i någon större omfattning. Inte minst framgår detta av frågor som rör exempelvis var laddningsplatserna ska vara utplacerade och av vem dessa ska ägas. Förvaltningen är positiv till de konkreta förslag till åtgärder i form av uppdrag till några av stadens förvaltningar och bolag som presenteras i strategin. Förvaltningen är angelägen om att laddstationerna i gaturummet utformas på ett estetiskt tilltalade sätt och att tillgänglighetsfrågorna beaktas, både vad gäller användande och som

7 SID 7 (7) hinder i gatumiljön. På sikt förordar dock förvaltningen en utveckling mot tankstationer för elbilar med snabbladdning för en flexiblare användning av dessa fordon vilket sannolikt också innebär behov av färre laddstolpar i gatumiljön. Om staden ska få en ledande roll i att utveckla staden mot en elbilstad är det viktigt att stadens förvaltningar och bolag föregår med gott exempel. Om stadens förvaltningar och bolag väljer att skaffa elbilar eller laddhybrider bör staden centralt, enligt förvaltningen, stå för eventuella merkostnader. Bilaga Miljöförvaltningens tjänsteutlåtande Strategi för elbilar och laddhybrider med tillhörande beslut i miljö- och hälsoskyddsnämnden samt Stockholm: Elbilstad målsättningar.

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try!

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm Elbilar är roliga att köra! Electric Vehicles are fun! Try! 1 Electric Vehicles are fun! Try! 2 From Evolution

Läs mer

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2015-10-21 Handläggare Monica Fredriksson 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2010: RII (Dnr 001-1303/2010) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

Strategi för elbilar och laddhybrider

Strategi för elbilar och laddhybrider Utlåtande 2010: RII (Dnr 314-1204/2009) Strategi för elbilar och laddhybrider Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att ta fram en strategi för

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

Strategi för elbilar och laddhybrider

Strategi för elbilar och laddhybrider Utlåtande 2011:60 RVI (Dnr 314-1192/2010) Strategi för elbilar och laddhybrider Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Strategi för elbilar och laddhybrider, bilaga, godkänns

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg. SID 1(5) Elbilsstrategi Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Helsingborgs stads styrdokument Aktiverande syftar

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL HITTAR DU PÅ www.energikontorvast.se/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler fastighetsägare installerar laddplatser

Läs mer

Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige

Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (10) 2016-11-15 Handläggare Monica Fredriksson Tillståndsavdelningen Telefon: 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-12-13 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i Stockholm

Läs mer

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-12-11 Giftfri miljö - strategi

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Fixa laddplats Steg för steg-guide lägenhet/fastighetsägare Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Läs mer

Fixa laddplats. Steg för steg-guide

Fixa laddplats. Steg för steg-guide Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Laddinfrastrukturutredning

Laddinfrastrukturutredning Laddinfrastrukturutredning 2016 MILJÖKONTORET Innehåll Introduktion...3 Bakgrund...3 Kommunens egna mål...3 Laddstationen...4 Kontakter...4 Laddtyper...5 Fast eller lös kabel?...6 Laddbeteende...7 Laddning

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur

Riktlinjer för laddinfrastruktur Riktlinjer för laddinfrastruktur Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Uppdrag... 3 Syfte... 3 Avgränsning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Genomförandebeslut

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-05-22 Handläggare Louise Bill 08-508 272 17 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-06-12 Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik-

Läs mer

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg TN 85/10 TN 98/10 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2010-05-27 2010-06-17 Diarienummer 1046/10 Trafikant och ITS/Analys Camilla Pärlbäck Telefon 031-368 25 36 E-post: camilla.parlback@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Ärenden Sida 13 (21) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-03-14

Ärenden Sida 13 (21) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-03-14 Ärenden Sida 13 (21) 2013-03-14 Au 23 KS/2011-0299, TN/2011-0205 KS 24 KF Svar på motion från Anita Rylander och Bengt Bivrin (MP) om uppsättande av laddstolpar för elbilar grönare trafik föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) IDN 2016-09-20 2016-09-06 Handläggare Bo Andersson Telefon: 08-508 28 374 Till Idrottsnämnden Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen

Läs mer

Publik laddinfrastruktur i Stockholm Utvärdering

Publik laddinfrastruktur i Stockholm Utvärdering Sida 1 (9) 2018-03-22 Handläggare Trafikkontoret Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2018-06-14 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-06-12 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i

Läs mer

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Stadsbyggnadsnämnden 2017-12-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen TSN/2017:68 1 (2) Torshälla stads nämnd Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få

Läs mer

Effekter av storskalig elektrifiering och stadens roll. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Effekter av storskalig elektrifiering och stadens roll. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (7) 2019-03-26 Handläggare Mikael Ranhagen Trafikplanering Telefon: 08-508 26 390 Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 26 218 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar Fortum och Karlstad kommun inleder ett samarbete för att möjliggöra övergången till elbilar och laddhybrider i Karlstad och bidrar därmed till ett renare Karlstad. En storskalig övergång till elbilar skulle

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1./646-2016 Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare Anna Björklund Telefon: 076-825 08 39 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon Eva Sunnerstedt Stockholms Stad eva.sunnerstedt@stockholm.se Antalet eldrivna bilar ökar i Sverige! 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 2008 2009 2010

Läs mer

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020 Att ladda en elbil Innehåll Ladda elbil Publik och privat miljö Vem erbjuder vad? Ladda snabbt eller långsamt? Vad bör man tänka på om man vill skaffa laddplats till elbilen? 2 Hur lång tid att ladda?

Läs mer

Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-11-14 Handläggare Kerstin Alquist 08-508 260 77 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M).

Läs mer

Förslag till förordning av elbusspremie Remiss från Miljö- och energidepartementet

Förslag till förordning av elbusspremie Remiss från Miljö- och energidepartementet PM 2016:86 RV (Dnr 110-235/2016) Förslag till förordning av elbusspremie Remiss från Miljö- och energidepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen

Läs mer

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030 Dags för sverige att ta ledartröjan så når vi en miljon elbilar år 2030 Så kan Sverige nå en miljon elbilar 2030 Sverige har som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 % till år 2030. För att

Läs mer

Trafikkontoret Trafikplanering. Handläggare Erik Levander 08-508 261 22. Förslag till beslut. Per Anders Hedkvist Förvaltningschef

Trafikkontoret Trafikplanering. Handläggare Erik Levander 08-508 261 22. Förslag till beslut. Per Anders Hedkvist Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2013-10-01 Handläggare Erik Levander 08-508 261 22 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-11-19 Inrättande av en bilpool för elbilar i Stockholm. Motion (2013:59) från Stefan Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-01-25 4 KS 507/15 Svar på motion (C) om laddstolpar för elbilar och elcyklar Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet efordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer

Läs mer

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät LADDSTATIONER 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät AGENDA Marknad Typer av laddare och standarder Rekommendationer till

Läs mer

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Utlåtande 2015:125 RV (Dnr 135-1148/2015) Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Förslag till Uppdaterad miljölastbilsdefinition

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Undersökning om laddstolpar 2018 HSB. 18 december 2018 Thea Eriksson Almgren Toivo Sjörén

Undersökning om laddstolpar 2018 HSB. 18 december 2018 Thea Eriksson Almgren Toivo Sjörén Undersökning om laddstolpar 2018 HSB 18 december 2018 Thea Eriksson Almgren Toivo Sjörén Om undersökningen Målgrupp: Allmänheten 18-7 år Metod: Webbpanel Fältperiod: 4 11 december 2018 Antal intervjuer:

Läs mer

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Dokumentet innehåller information om investeringsstöd från Klimatklivet för publika laddningsstationer. Alla typer av organisationer

Läs mer

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa l addplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Nanna Wikholm Tel: 010-698 14 02 Nanna.wikholm@naturvardsverket.se PM 2016-08-30 Ärendenr: NV-05824-15 Information om stödet till laddinfrastruktur

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL PÅ www.huv.nu/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler bostadsrättsföreningar och samfälligheter installerar laddplatser

Läs mer

Erfarenheter av stadens arbete med publik laddinfrastruktur för eldrivna fordon under år 2014 2015. Lägesrapport

Erfarenheter av stadens arbete med publik laddinfrastruktur för eldrivna fordon under år 2014 2015. Lägesrapport Dnr M 2013-8217 T 2014-00526 Sida 1 (15) 2015-08-25 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Mats Fager Telefon: 08-508 26 298 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-09-22 Trafiknämnden 2015-09-24

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 299 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. KS 2014-117 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE OM POWER CIRCLE PARTNERFÖRETAG/FINANSIÄRER GÄVLE DÄR ALLT BÖRJADE? ELBILSVERIGE 2009 166 laddbara fordon i Sverige 50-tal laddstolpar

Läs mer

En elbilsnovis upptäcktsresa i laddjungeln! eller Hur tankar man el på offentliga laddstationer?

En elbilsnovis upptäcktsresa i laddjungeln! eller Hur tankar man el på offentliga laddstationer? En elbilsnovis upptäcktsresa i laddjungeln! eller Hur tankar man el på offentliga laddstationer? Det talas mycket om elbilar och elektromobilitet i dagsläget. Det finns många olika elbilsmodeller på marknaden

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

Angående remissen om Motion (2013:59) om inrättande av en bilpool för elbilar i Stockholm. Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2013

Angående remissen om Motion (2013:59) om inrättande av en bilpool för elbilar i Stockholm. Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2013 Miljöförvaltningen Plan och Miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2013-11-12 Handläggare Karolina Ekman Telefon: 08 508 28996 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-11-26 p. 11 Angående remissen om Motion

Läs mer

UTVÄRDERING AV INCITAMENT SOM STYR MOT FLER MILJÖBILAR. - redovisning av rapporten "Promoting Clean Cars"

UTVÄRDERING AV INCITAMENT SOM STYR MOT FLER MILJÖBILAR. - redovisning av rapporten Promoting Clean Cars SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-04-16\dagordning\tjänsteutlåtande\27.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-25 MHN 2009-04-16 p 27 Eva Sunnerstedt

Läs mer

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Varför har Vattenfall och Stockholms stad tagit detta initiativ?

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2019-02-13, 7 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilbränslefritt Stockholm remiss från kommunstyrelsen

Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilbränslefritt Stockholm remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (8) 2013-11-15 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilbränslefritt Stockholm remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Vattenfall och Design open?

Vattenfall och Design open? Vattenfall och Design open? 20090528 Göteborg Camilla Feurst Information It is possible to replace the image on the dividing slide if desired (menu command Insert > Picture > From File ). Afterwards, set

Läs mer

FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG

FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG Förord Kära läsare! Du har fått inspirationskatalogen "Fler elbilar i Öresundsregionen". Katalogen innehåller ett antal förslag på hur svenska och

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem.

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. Elbilsladdning Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. 2 Eldrivna fordon Det här är bara början... Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 18 februari 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets dnr: N2013/675/TE Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till

Läs mer

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport.

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (6) 2014-06-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2014-06-17 p. 20 Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport.

Läs mer

Interpellationssvar laddinfrastruktur

Interpellationssvar laddinfrastruktur KSKF/2017:586 1 (1) Interpellationssvar laddinfrastruktur Magnus Arreflod (MP) har till Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställt en interpellation angående laddinfrastruktur. När kommer ni

Läs mer

Laddstolpar för elcyklar Motion (2015:82) av Bo Arkelsten (M)

Laddstolpar för elcyklar Motion (2015:82) av Bo Arkelsten (M) Utlåtande 2016:204 RVII (Dnr 106-1863/2015) Laddstolpar för elcyklar Motion (2015:82) av Bo Arkelsten (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:82) av Bo Arkelsten

Läs mer

Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB

Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB 2017-11-15 Detta dokument är en vägledning till att sätta upp laddstolpar inom Akademiska Hus campusområden. 17-11-15 1/10 Inledning och sammanfattande

Läs mer

Steg för steg-guide - BRF

Steg för steg-guide - BRF Fixa laddplats Steg för steg-guide - BRF Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt

Läs mer

Motion om laddstolpar för hållbar utveckling

Motion om laddstolpar för hållbar utveckling SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSt~--- 19 (39) --;o:-:;:;,~~-~~---------- '' l' : s Sammanträdesdatum 2013-05-13 130 Motion om laddstolpar för hållbar utveckling D nr 2012/333 INLEDNING Motion från Erik

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2010-08-24\dagordning\tjänsteutlåtande\20.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-10 Eva Sunnerstedt Projektledare

Läs mer

Din partner för hållbara mobilitetstjänster

Din partner för hållbara mobilitetstjänster Din partner för hållbara mobilitetstjänster Vi är mycket mer än ett parkeringsbolag Vi var först ut i Sverige med många hållbara mobilitetstjänster i parkeringsanläggningar. I flera fall är vi även ledande

Läs mer

Avgiftsfri boendeparkering för eldrivna bilar

Avgiftsfri boendeparkering för eldrivna bilar Utlåtande 2002:32 RIII (Dnr 725/01) Avgiftsfri boendeparkering för eldrivna bilar Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att gatu- och fastighetsnämndens hemställan om att införa en avgiftsfri

Läs mer

Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av. av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden

Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av. av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden PM 2013:101 RIII (Dnr 315-596/2013) Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden Remiss från Svensk Energi Remisstid den

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige DIARIENUMMER KS 016.40 017-01-1 S T RATEGI SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 017 Laddstationer för elfordon Förslag på inriktning med sikte på 030 Antagen av fullmäktige 017-03-13 5 Laddstationer för elbilar

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun.

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. Örebro kommun 2017-03-08 Ks 242/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR LADDINFRASTRUKTUR I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (2) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 25 april 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-17:05 Sekreterare

Läs mer

Sverige får inte missa elbilarna

Sverige får inte missa elbilarna Sverige får inte missa elbilarna Agenda Bilen är här för att stanna hur löser vi utsläppen? Bokslut Elbilsvision 2030 Många olika samarbeten Elbilarna står inför sitt kommersiella genombrott Program för

Läs mer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer 1 (5) Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer Bakgrund Den 8e december 2015 beslutade tekniska nämnden att godkänna utredning kring laddstolpars placering i Järfälla, Dnr Ten 2015/549.

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Deltagande i EU projektet EV-EXPAND

Deltagande i EU projektet EV-EXPAND Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-19 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27 p.25 Förslag till beslut: Uppdra

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom ko m- munens gränser.

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom ko m- munens gränser. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-04-21 Handläggare: Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-05-14 Nytt arrendeavtal mellan Stockholms

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Elbilar och laddning. -För dig som funderar på att skaffa elbil

Elbilar och laddning. -För dig som funderar på att skaffa elbil Elbilar och laddning -För dig som funderar på att skaffa elbil Funderar du på att skaffa elbil? Laddfordon blir allt vanligare och har de senaste åren ökat exponentiellt. I dagsläget finns över 12 000

Läs mer

Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling

Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling Bilaga KS 2013/103/1 l (2) 2013-03-08 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp, Ink 2013 Oft O 9 Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling Erik Åberg (MP) inkom den 30 oktober med rubricerad motion. Motionären

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Succesivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser

Succesivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser 2017-06-15 Nr 12 Till Styrelsen Rapport av ägardirektivet Succesivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser Styrelsen föreslås besluta att godkänna lämnad redovisning. Christian Rockberger

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Svar på motion om fossilfri fordonsflotta

Svar på motion om fossilfri fordonsflotta KF 25:1 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:268-034 2017-01-12 1/1 KF 25:2 Svar på motion om fossilfri fordonsflotta Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen,

Läs mer

LADDA DIN ELBIL. Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer

LADDA DIN ELBIL. Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer LADDA DIN ELBIL Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer INNEHÅLL Vad kostar det att köra en elbil? s. 3 Laddningsalternativ s. 4-7 Leverantörer av laddare s. 8-9

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

Stockholms stads kemikalieplan

Stockholms stads kemikalieplan Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-17 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-04-10 Stockholms

Läs mer

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Sida 21 (31) 14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Stadsdelsnämndens beslut beslutade att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Läs mer

Utökade parkeringsplatser för bilpoolsbilar Motion av Malte Sigemalm och Jari Visshed (båda s) (2008:74)

Utökade parkeringsplatser för bilpoolsbilar Motion av Malte Sigemalm och Jari Visshed (båda s) (2008:74) Utlåtande 2009:90 RII (Dnr 314-2444/2008) Utökade parkeringsplatser för bilpoolsbilar Motion av Malte Sigemalm och Jari Visshed (båda s) (2008:74) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

En analys av Elbilsla get i Go teborg

En analys av Elbilsla get i Go teborg Skandinaviskt Elbilssekretariat En analys av Elbilsla get i Go teborg Sammanfattning Sverige ska, enligt de mål som är antagna nationellt, vara klimatneutralt år 2050. Redan år 2030 ska landet ha en fossiloberoende

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050).

Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050). Kerstin Alquist Trafikplanering 08-508 260 77 kerstin.alquist@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-03-14 Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för

Läs mer

Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon

Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon TN-Information Trafiknämnden 2018-03-13 2018-04-23 Specialist- och sakområden Peggy Magnusson Telefon 031-368 25 68 E-post: peggy.magnusson@trafikkontoret.goteborg Utfärdat 2018-02-04 Diarienummer 2512/17

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer