Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon"

Transkript

1 TN-Information Trafiknämnden Specialist- och sakområden Peggy Magnusson Telefon E-post: Utfärdat Diarienummer 2512/17 Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon Bakgrund Fråga inkom från Martin Schilke (L) på TN om statusuppdatering av utbyggnaden av laddmöjligheter för elfordon. Vidare efterfrågades hur utbyggnaden av laddinfrastruktur för elfordon i Göteborg fortskrider, vilka aktörer som som har installerat laddmöjlighet och till vilken utbyggnadsgrad och vilka aktörer som inte satsat på detta samt hur den geografiska fördelningen ser ut. Generellt är det ganska lätt att få statistik över publika laddpunkter för elbilar. Utöver dessa installeras många icke-publika laddpunkter på arbetsplatser, i privata parkeringshus och i småhus. En bil står ofta stilla 23 av 24 timmar under ett dygn och det är främst där bilen står stilla/befinner sig nattetid som behovet att laddning är störst. Småhusägare har ofta tillgång till normalladdning vid sitt hus medan boende i flerbostadshus ofta är beroende av andra lösningar. Tillgång till publika snabbladdare ger i första hand en trygghet som ökar elbilsutnyttjandet hos befintliga elbilsägare samt är ett incitament för att fler ska våga köpa elbil. Förutom laddning för elbilar behövs laddning på något sätt för busstrafik och andra tyngre fordon som kommer att elektrifieras i högre utsträckning. I Västra Götalandsregionens nya förslag föreslås att stadsbussupphandlingarna skall ha elbussar som förstaprioritet vilket ställer krav på laddinfrastruktur. Laddinfrastrukturen kommer att upphandlas av Västtrafik men markarbeten, bygglov med mera involverar Göteborg stad. För mer information och bakgrundsmaterial se bilagor från Power Circle En analys av elbilsläget i Göteborg (jan 2018) och Länsstyrelsen i Västra Götaland, rapport 2017:43 - Laddinfrastruktur för elfordon, Strategisk studie för utbyggnad av publik laddning i Västra Götalands län (2017). 1(6)

2 2(6) Elbilsläget i Göteborg Grafen från Power Circle visar hur antalet laddbara bilar har ökat i Göteborg Enligt uppgifter från Power Circle och ELIS, Elbilen i Sverige, är Göteborg idag den kommun i Sverige som har tredje flest laddbara bilar. I siffror innebär det laddbara bilar, varav 1 605, alltså 65 % är laddhybrider. De två kommuner i Sverige som har fler laddbara bilar än Göteborg är Stockholm och Solna. Detta beror delvis på att många leasingbolag har sitt säte i dessa två kommuner vilket innebär att bilar registreras i dessa kommuner men kan i verkligheten rulla i andra kommuner dagligdags. Antalet laddbara bilar i Göteborg har under de senaste fyra åren nästintill fördubblats varje år. Prognoser från Power Circle visar att Göteborg runt 2030 kan komma att ha cirka elbilar. Förutom personbilar har Göteborg också sex stycken elbussar vilket gör kommunen till fjärde elbusstätaste kommun i Sverige efter Eskilstuna, Västerås och Umeå. Nuläge laddinfrastruktur i Göteborg Power Circles graf visar hur antalet publika laddpunkter i Göteborg har ökat Antalet laddpunkter i Göteborg har ökat och Power Circle redovisar att Göteborg placerar sig på andra plats vad gäller antalet publika laddpunkter i Sverige idag. Ökningen beror till stor del på att Göteborg Energi och Göteborgs stads Parkering satsar på publik laddinfrastruktur. Andra som installerat publik laddinfrastruktur i Göteborg är bland annat hotell, dagligvaruhandel, laddoperatörer, köpcentrum, bilhallar, parkerings- och bostadsbolag, företag och byggbolag. I december 2017 fanns det 191 publika laddpunkter av modern karaktär fördelat på 57 laddstationer i Göteborg. Av dessa var 20 laddstationer snabbladdare. Göteborg Energi har 13 snabbladdare Göteborg Energi har tillsammans med Göteborgs stads Parkering påbörjat arbete med att sätta upp destinationsladdare Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Parkeringshuset i Nordstan har ett 50-tal laddpunkter Fortum samarbetar med McDonalds och har 5 snabbladdare Vattenfall har en laddare utanför centralen till taxi Clever har 3 laddare, varav 2 snabbladdare Publika laddare finns vid restauranger, köpcentra, butiker, bilfirmor och hotell och är ofta gratis Volvo Personvagnar och SKF har ett tiotal publika laddpunkter vid sina respektive arbetsplatser. Chalmers har ett antal laddpunkter varav några är publika medan de flesta är kopplade till tillstånd Göteborgs stads Parkering erbjuder sedan 2017 så kallad normalladdning till personer med parkeringstillstånd på något av deras områden. Parkeringstillståndet kompletteras med ett laddtillstånd med månadskostnad. De sätter först upp där efterfrågan är störst och garanterar laddtillstånd inom ett par månader efter ansökan. I december 2017 hade cirka 50 laddtillstånd tecknats. 3(6) Kartan från uppladdning.nu visar geografisk placering av publika laddstationer Ett sätt att mäta hur väl utbyggd laddinfrastrukturen som använts i EU är nyckeltalet Charging Points per Electric Vehicle (CPEV), antalet publika laddpunkter per laddbar bil. Rekommendationen från EU är att CPEV bör vara 0,10, vilket innebär en laddpunkt per tio laddbara bilar. För Göteborgs del är detta tal lägre än rekommendationen, nämligen 0,08. Dock tar inte CPEV hänsyn till effekten på laddaren. I dagsläget finns även utrymme att öka nyttjandegraden i befintliga snabbladdare. Utbyggnadsplaner snabbladdare Göteborg Beslutad snabbladdare i Göteborg inom Great-projektet (EU-finansierad infrastruktursatsning): OKQ8 Bäckebol, Göteborg, Planerad (2019) Snabbladdare som beviljats stöd via Klimatklivet: Johanneberg Science Park, Chalmers respektive Wallenstams kontor. Utbyggnad destinationsladdare i Göteborg Göteborg Energi har påbörjat uppsättning av destinationsladdare kw, som beviljats stöd via Klimatklivet, i samverkan med Göteborg stads Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(6)

4 4(6) Parkering. Göteborg Energi har fokuserat på områden och parkeringar med många boende i närheten, i närheten av flerbostadshus, med publik parkering exempelvis besöksparkering eller kundparkering samt parkeringar nära köpcentrum eller liknande. (Grön markering. Göteborg Energis befintliga snabbladdare) Blå markering. 260 destinationsladdare (520 laddpunkter) fördelat på områden nedan, ska vara uppsatta Se geografiska platser på: Laddare Göteborg Energi Rekommenderad komplettering av snabbladdare i Västragötalandsregionen Länsstyrelsens rapport har identifierat glapp i som utgör hinder för elbilsresor i Västragötalandsregionen och rekommenderar utifrån det komplettering av snabbladdare. I etapp 1 är inte Göteborg med. Totalt beräknas att det krävs snabbladdare på ytterligare 14 platser och tre större laddplatsstationer i etapp 1 för att skapa sammanhängande korridorer genom hela länet. Parallellt med att de mest trafikerade vägarna i regionen får sammanhängande korridorer med snabbladdare rekommenderas i rapporten utbyggnad av snabbladdare för klusterladdning på större orter för Tv. Från Länsstyrelsens rapport, Etapp 1 rekommenderad komplettering av korridorstruktur Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(6)

5 Th. Från Länsstyrelsens rapport, Etapp 2 rekommenderad utbyggnad i en andra etapp att öka den dagliga rörligheten med elfordon i och kring dessa orter. Genom ytterligare 18 snabbladdare för klusterladdning i etapp 2 kan en robust och sammanhängande laddinfrastruktur i hela Västra Götalands län skapas. Snabbladdarstation i Torslanda finns med som rekommendation i etapp 2. Samarbetsprojekt/mötesplatser Det pågår många samarbetsprojekt inom området för att öka och sprida kunskap. Bland annat arbetar Västra Götalandsregionen med samverkan och nätverkande mellan kommuner i hela regionen under 2018 och Göteborgsregionen fortsätter med sitt samarbete mellan intresserade GRkommuner. Näringslivet arbetar också med nätverkande och projekt och trafikkontoret har bjudit in en blandning av akademi, stadsaktörer och näringsliv för en serie inkluderande workshops kring elmobilitet i Göteborg gällande lätta och tunga elfordon på land. I dessa kommer nuläge identifieras och fler samverkansprojekt/viktiga steg komma fram. Trafikkontoret kommer tillsammans med Rise att starta upp EU-projektet MEISTER om att utreda förutsättningar för 100 % elfordon inom serviceresor, vad som behövs gällande fordon, system och laddinfrastruktur. Samverkansprojektet ElectriCity går in i fas 2, där det förutom elbussar också kommer att inkludera andra elektrifierade tunga fordon, ett nytt samarbetsavtal skrivs på av kommunstyrelsen i februari. Sammanfattning Sammanfattningsvis har det skett en utveckling kring laddinfrastruktur i Göteborg de senaste åren och det pågår många samverkansprojekt inom området på olika sätt. Antalet laddpunkter har ökat och Power Circle redovisar att Göteborg placerar sig på andra plats vad gäller antalet publika laddpunkter i Sverige idag. Ökningen beror till stor del på att Göteborg Energi och Göteborgs stads Parkering satsar på publik laddinfrastruktur. Andra som installerat publik laddinfrastruktur i Göteborg är bland annat hotell, dagligvaruhandel, laddoperatörer, köpcentrum, bilhallar, parkeringsbolag, bostadsbolag samt företag och byggbolag. Göteborg Energi tillsammans med Göteborgs stads Parkering har påbörjat uppsättning av ett stort antal destinationsladdare, som färdigställs under Dessa kommer att öka tillgänglighet laddning i bland annat områden med flerbostadshus och köpcentra liksom Göteborgs stads Parkering erbjudande kring laddtillstånd som komplement till parkeringstillstånd. Länsstyrelsens har i sin rapport identifierat ett behov av snabbladdning genom klusterladdning i Torslanda i en utbyggnad etapp 2. Förutom för elbilar behövs laddinfrastruktur för elbussar och tyngre fordon. 5(6) Marja-Leena Uitto Adolfsson Tf. Avdelningschef Bilagor Bilaga 1 - Fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnaden av laddmöjligheter för elfordon Bilaga 2 - En analys av elbilsläget i Göteborg, Power Circle (jan 2018) Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(6)

6 Bilaga 3 - Laddinfrastruktur för elfordon, Strategisk studie för utbyggnad av publik laddning i Västra Götalands län (LST rapport 2017) 6(6) Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(6)

En analys av Elbilsla get i Go teborg

En analys av Elbilsla get i Go teborg Skandinaviskt Elbilssekretariat En analys av Elbilsla get i Go teborg Sammanfattning Sverige ska, enligt de mål som är antagna nationellt, vara klimatneutralt år 2050. Redan år 2030 ska landet ha en fossiloberoende

Läs mer

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2015-10-21 Handläggare Monica Fredriksson 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Laddfordon och laddinfrastruktur Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Mot noll nettoutsläpp i transportsektorn Antal laddfordon Laddfordon i Sverige 60000 Laddfordon i Sverige Största

Läs mer

Tekniska verken/clever

Tekniska verken/clever Tekniska verken/clever Elbilsladdning Kunddag på MSE 8 november Tekniska verken Mikael Blom Key Account Manager CLEVER Sverige AB Affärsidé Skandinaviens ledande elbilsoperatör Grundades i Sverige 2015,

Läs mer

Plan för laddinfrastruktur. Stenungsunds kommun

Plan för laddinfrastruktur. Stenungsunds kommun Plan för laddinfrastruktur Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Beslut av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2017-05-22 100 Dnr 0428/15 Dokumentägare Sektorschef Samhällsbyggnad Giltighetstid 2017-2019

Läs mer

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030 Dags för sverige att ta ledartröjan så når vi en miljon elbilar år 2030 Så kan Sverige nå en miljon elbilar 2030 Sverige har som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 % till år 2030. För att

Läs mer

Publik laddinfrastruktur i Stockholm Utvärdering

Publik laddinfrastruktur i Stockholm Utvärdering Sida 1 (9) 2018-03-22 Handläggare Trafikkontoret Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2018-06-14 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-06-12 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Interpellationssvar laddinfrastruktur

Interpellationssvar laddinfrastruktur KSKF/2017:586 1 (1) Interpellationssvar laddinfrastruktur Magnus Arreflod (MP) har till Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställt en interpellation angående laddinfrastruktur. När kommer ni

Läs mer

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet efordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se 4 Lennart Östblom www.kommunanalys.se Utredningar Enkäter Analyser Rapporter i text och grafik Information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Elbilar och laddinfrastruktur Förbränningsmotorn betraktades

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Stadsbyggnadsnämnden 2017-12-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen TSN/2017:68 1 (2) Torshälla stads nämnd Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få

Läs mer

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Nanna Wikholm Tel: 010-698 14 02 Nanna.wikholm@naturvardsverket.se PM 2016-08-30 Ärendenr: NV-05824-15 Information om stödet till laddinfrastruktur

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun.

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. Örebro kommun 2017-03-08 Ks 242/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR LADDINFRASTRUKTUR I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM

Läs mer

Elfordon i samhället. Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten

Elfordon i samhället. Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten Elfordon i samhället Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten Vad styr elfordonsutvecklingen? Vilka är de starkaste drivkrafterna för elfordon nu? Styrmedel om ökad energieffektivitet,

Läs mer

Effekter av storskalig elektrifiering och stadens roll. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Effekter av storskalig elektrifiering och stadens roll. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (7) 2019-03-26 Handläggare Mikael Ranhagen Trafikplanering Telefon: 08-508 26 390 Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 26 218 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Demonstrationsprogram för elfordon. Linda Rinaldo och Erik Svahn

Demonstrationsprogram för elfordon. Linda Rinaldo och Erik Svahn Demonstrationsprogram för elfordon Linda Rinaldo och Erik Svahn Allt började 2009 med en KAMEL Kunskapsunderlag Angående Marknaden för Elfordon och Laddhybrider Programmets vision Satsningarna ska underlätta

Läs mer

Laddinfrastruktur inom Klimatklivet. Redovisnings- och utvärderingsrapport Diarienummer 2015-5982, uppdragets diarienummer M2015/2551/S

Laddinfrastruktur inom Klimatklivet. Redovisnings- och utvärderingsrapport Diarienummer 2015-5982, uppdragets diarienummer M2015/2551/S Laddinfrastruktur inom Klimatklivet Redovisnings- och utvärderingsrapport Diarienummer 2015-5982, uppdragets diarienummer M2015/2551/S 1 Innehållsförteckning 1 Laddning av personbilar... 1 1.1 Laddfordon...

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur

Riktlinjer för laddinfrastruktur Riktlinjer för laddinfrastruktur Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Uppdrag... 3 Syfte... 3 Avgränsning... 3 Bakgrund...

Läs mer

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund Vi utvecklar världens främsta gränsregion för biogas och el till fordon! Det började med två ministrar ett gemensamt projekt med Norges Vegdirektorat, Transnova och NVE där huvuduppgiften är att planera

Läs mer

LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON

LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON PROGRAM Laddning i brf vad skall man tänka på? Debiteringslösningar hur tar vi betalt? Utvecklingen på marknaden Typer av laddning och teknik vad passar oss? Ekonomi Bidragsmöjligheter

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020 Att ladda en elbil Innehåll Ladda elbil Publik och privat miljö Vem erbjuder vad? Ladda snabbt eller långsamt? Vad bör man tänka på om man vill skaffa laddplats till elbilen? 2 Hur lång tid att ladda?

Läs mer

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se LaddinfraÖst Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se Jakob.lagercrantz@equest.se FFF utredningen betonar mångfald 140 120 100 Energianvändning (TWh) 80 60 40 20 Trafiksnålt

Läs mer

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Dokumentet innehåller information om investeringsstöd från Klimatklivet för publika laddningsstationer. Alla typer av organisationer

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sabine Täuber Miljöstrateg Sabine.Tauber@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-21 Dnr 1701235 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden ERUF-projekt - Elbilslandet Syd, medfinansiering

Läs mer

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg TN 85/10 TN 98/10 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2010-05-27 2010-06-17 Diarienummer 1046/10 Trafikant och ITS/Analys Camilla Pärlbäck Telefon 031-368 25 36 E-post: camilla.parlback@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

107 Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur (KSKF/2017:581)

107 Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur (KSKF/2017:581) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-05-08 Sida 1(2) 107 Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur (KSKF/2017:581)

Läs mer

Långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholm stad. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige

Långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholm stad. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (14) 2017-02-07 Handläggare Trafikkontoret Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 26 218 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät LADDSTATIONER 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät AGENDA Marknad Typer av laddare och standarder Rekommendationer till

Läs mer

Deltagande i EU projektet EV-EXPAND

Deltagande i EU projektet EV-EXPAND Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-19 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27 p.25 Förslag till beslut: Uppdra

Läs mer

Motion om laddinfrastruktur

Motion om laddinfrastruktur KF 28:1 KF 28:2 KF 28:3 KF 28:4 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:517-034 2016-03-31 1/3 Motion om laddinfrastruktur Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen,

Läs mer

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon Eva Sunnerstedt Stockholms Stad eva.sunnerstedt@stockholm.se Antalet eldrivna bilar ökar i Sverige! 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 2008 2009 2010

Läs mer

Laddinfrastruktur i utveckling och nytt EU direktiv. Anders Lewald Senior Rådgivare Energimyndigheten Elsäkerhetsdagarna - ELSÄK

Laddinfrastruktur i utveckling och nytt EU direktiv. Anders Lewald Senior Rådgivare Energimyndigheten Elsäkerhetsdagarna - ELSÄK Laddinfrastruktur i utveckling och nytt EU direktiv Anders Lewald Senior Rådgivare Energimyndigheten Elsäkerhetsdagarna - ELSÄK 18 181204 Vår vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten arbetar

Läs mer

Utvärdering av publik laddning för elbilar i Stockholms stad april 2018

Utvärdering av publik laddning för elbilar i Stockholms stad april 2018 Utvärdering av publik laddning för elbilar i Stockholms stad april 2018 stockholm.se Utvärdering av publik laddning för elbilar i Stockholms april 2018 Publikationsnummer: Dnr: 2016-13075 Utgivningsdatum:

Läs mer

Svar på motion "Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna ska få en väl fungerande laddinfrastruktur"

Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Kommunstyrelsen 2018-03-26 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:581 Anna Lindén 016-710 15 10 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion "Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna

Läs mer

Hammarby Sjöstad - exportplattform

Hammarby Sjöstad - exportplattform Hammarby Sjöstad Hammarby Sjöstad - exportplattform Nytt regeringsuppdrag att förverkliga Hammarby Sjöstad som nationell exportplattform för miljö- och klimatteknik 6 milj 2016-2018 Hammarby sjöstad är

Läs mer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer 1 (5) Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer Bakgrund Den 8e december 2015 beslutade tekniska nämnden att godkänna utredning kring laddstolpars placering i Järfälla, Dnr Ten 2015/549.

Läs mer

Laddinfrastrukturutredning

Laddinfrastrukturutredning Laddinfrastrukturutredning 2016 MILJÖKONTORET Innehåll Introduktion...3 Bakgrund...3 Kommunens egna mål...3 Laddstationen...4 Kontakter...4 Laddtyper...5 Fast eller lös kabel?...6 Laddbeteende...7 Laddning

Läs mer

Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer

Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer BERÄKNA UTSLÄPPSMINSKNING FÖR PUBLIKA LADDNINGSSTATIONER INOM Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer Dokumentet innehåller verktyg för beräkning av utsläppsminskning för

Läs mer

Musserongången. Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till Arbetsdokument El-Bil laddning Arne H

Musserongången. Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till Arbetsdokument El-Bil laddning Arne H Musserongången Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till ah@musseron.se 1 Syfte Målet med studien var att få insikt i leverantörer och installatörer gällande laddning av El-bilar. Samt ungefärliga kostnader.

Läs mer

Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige

Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (10) 2016-11-15 Handläggare Monica Fredriksson Tillståndsavdelningen Telefon: 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-12-13 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i Stockholm

Läs mer

Motionssvar - Motion om laddinfrastruktur

Motionssvar - Motion om laddinfrastruktur MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-09-15 LS-LED16-0885-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - Motion om laddinfrastruktur

Läs mer

Plan för laddinfrastruktur

Plan för laddinfrastruktur Plan för laddinfrastruktur Antagandebehandling KF 2019-04-29 53 Beslutad 2019-04-29 Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KF 2019-04-29 53 Reviderad: 2019-04-29 Giltighetstid:

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Läs mer

Johannes Elamzon, Länsstyrelsen. Anders Lewald, Energimyndigheten. Britt Karlsson-Green, Region Skåne

Johannes Elamzon, Länsstyrelsen. Anders Lewald, Energimyndigheten. Britt Karlsson-Green, Region Skåne Program Hej och välkomna presentation av arrangörer Utvecklingen av laddinfrastruktur i Sverige och Skåne Elbilar & laddinfrastruktur: Nuläge och vägen framåt Hur bygger vi laddinfrastruktur? Flera fall

Läs mer

ELEKTRIFIERING AV FORDON. Mazdak Haghanipour Power Circle

ELEKTRIFIERING AV FORDON. Mazdak Haghanipour Power Circle ELEKTRIFIERING AV FORDON Mazdak Haghanipour Power Circle OM POWER CIRCLE Varför el? VARFÖR ELEKTRIFIERING? 1. Securityofsupply minskat beroende av importerad olja 2. Förbättrad luftkvalitet 3. Minskade

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Betalningsmodeller för el-laddning För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Sätt att ta betalt för publik el-laddning Laddning i publik miljö har under en introduktionsfas varit gratis i Sverige

Läs mer

Elbilar och laddning. -För dig som funderar på att skaffa elbil

Elbilar och laddning. -För dig som funderar på att skaffa elbil Elbilar och laddning -För dig som funderar på att skaffa elbil Funderar du på att skaffa elbil? Laddfordon blir allt vanligare och har de senaste åren ökat exponentiellt. I dagsläget finns över 12 000

Läs mer

Vi laddar Sverige! 2

Vi laddar Sverige! 2 1 2 Vi laddar Sverige! Dagens seminarium Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden Vad säger Elsäkerhetsverket Vi laddar Sverige Vad kan vi erbjuda GARO standards teknik Laddkoll

Läs mer

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport.

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (6) 2014-06-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2014-06-17 p. 20 Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport.

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem.

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. Elbilsladdning Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. 2 Eldrivna fordon Det här är bara början... Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna

Läs mer

Laddinfrastruktur för elfordon

Laddinfrastruktur för elfordon Laddinfrastruktur för elfordon Strategisk studie för utbyggnad av publik laddning i Västra Götalands län Rapport 2017:43 Rapportnr: 2017:43 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Rapport framtagen av Gordon

Läs mer

Erfarenheter av stadens arbete med publik laddinfrastruktur för eldrivna fordon under år 2014 2015. Lägesrapport

Erfarenheter av stadens arbete med publik laddinfrastruktur för eldrivna fordon under år 2014 2015. Lägesrapport Dnr M 2013-8217 T 2014-00526 Sida 1 (15) 2015-08-25 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Mats Fager Telefon: 08-508 26 298 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-09-22 Trafiknämnden 2015-09-24

Läs mer

ANALYS AV EFFEKTER AV FRIFLYTANDE BILPOOLER

ANALYS AV EFFEKTER AV FRIFLYTANDE BILPOOLER ANALYS AV EFFEKTER AV FRIFLYTANDE BILPOOLER Projekttid 2015-12-01 2017-12-31 Finansierat med 2 273 793 kr av programmet Energieffektivisering i transportsektorn Research Institutes of Sweden RISE VIKTORIA

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL HITTAR DU PÅ www.energikontorvast.se/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler fastighetsägare installerar laddplatser

Läs mer

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE OM POWER CIRCLE PARTNERFÖRETAG/FINANSIÄRER GÄVLE DÄR ALLT BÖRJADE? ELBILSVERIGE 2009 166 laddbara fordon i Sverige 50-tal laddstolpar

Läs mer

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg. SID 1(5) Elbilsstrategi Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Helsingborgs stads styrdokument Aktiverande syftar

Läs mer

Fyra hjul som rullar i otakt

Fyra hjul som rullar i otakt Juni 2018 Fyra hjul som rullar i otakt En bild av hur utvecklingen av energisystemet, elfordonen, staden och dess aktörer idag går i otakt Ebba Löfblad, Profu, Bo Rydén, Profu och Jonas Eriksson, Göteborgs

Läs mer

Laddinfrastruktur vid teknikparker, sjukhus och pendelparkeringar inom Västra Götaland.

Laddinfrastruktur vid teknikparker, sjukhus och pendelparkeringar inom Västra Götaland. Laddinfrastruktur vid teknikparker, sjukhus och pendelparkeringar inom Västra Götaland. Förstudie inför framtida utbyggnad Stefan Svedhem, Innovatum AB Trollhättan, 2015-12-28 Studien är genomförd i samverkan

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Läs mer

Kartläggning: Svensk industri inom elmobilitet. Business Region Göteborg

Kartläggning: Svensk industri inom elmobilitet. Business Region Göteborg Kartläggning: Svensk industri inom elmobilitet Business Region Göteborg KARTLÄGGNING & ANALYS ELMOBILITET SVERIGE VÄRLDSUTMANINGAR OCH TRENDER Urbanisering ökat behov av mobilitet Miljöproblem global växthuseffekt,

Läs mer

Power Circles remissyttrande avseende Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) (Dnr N2014-7434- E)

Power Circles remissyttrande avseende Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) (Dnr N2014-7434- E) Power Circles remissyttrande avseende Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) (Dnr N2014-7434- E) Power Circle inkommer här med kommentarer på utredningen Fossilfrihet på väg. Power Circle instämmer i utredningens

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N

Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N B E TA L N I N G S M O D E L L E R F Ö R E L- L A D D N I N G Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N Sätt att ta betalt för publik el-laddning

Läs mer

Sammanfattande beskrivning. Bakgrund och omvärld

Sammanfattande beskrivning. Bakgrund och omvärld Projektnamn: Förstudie-Laddinfrastruktur Jämtland Härjedalen Programområde: Mellersta Norrland Ärende ID: 20201235 Sammanfattande beskrivning Region Jämtland Härjedalen ska genomföra en förstudie för laddinfrastruktur

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Samtal på scen med ett par bostadsrättsföreningar Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare

Läs mer

Utredning kring laddstolpars placering i Järfälla

Utredning kring laddstolpars placering i Järfälla Utredning kring laddstolpars placering i Järfälla Erik Wässing 2 (15) Innehåll SAMMANFATTNING... 3 1. BAKGRUND... 3 2. SYFTE... 3 3. METOD... 3 4. RESULTAT OCH ANALYS... 4 4.1. Utvecklingen på elbilsmarknaden

Läs mer

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Genomförandebeslut

Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-05-22 Handläggare Louise Bill 08-508 272 17 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-06-12 Laddinfrastruktur i Stockholm. Lägesrapport. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik-

Läs mer

Elbilar och Laddhybrider

Elbilar och Laddhybrider Elbilar och Laddhybrider Preliminärt förslag för att underlätta introduktionen av elbilar och laddhybrider i Sverige Greger Ledung Energimyndigheten Bakgrund Regeringen har givit Energimyndigheten uppdraget

Läs mer

Er partner för elbil-laddning

Er partner för elbil-laddning 1 Er partner för elbil-laddning Fortum som hållbar partner Vår vision the Solar Economy Fortum är experter inom effektiv och CO2-fri elektricitets- och värmeproduktion Vi erbjuder experter inom elbilladdning

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL PÅ www.huv.nu/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler bostadsrättsföreningar och samfälligheter installerar laddplatser

Läs mer

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR BRF Haga i Solna Bostadsrättsföreningen Haga i Solna har installerat laddstationer på åtta av sina 118 garageplatser. De har tagit hjälp av

Läs mer

Johanneberg Science Park

Johanneberg Science Park Johanneberg Science Park Vi är en samverkansmiljö för idé- och kunskapsutbyten mellan akademin, näringsliv och samhällsaktörer på Chalmersområdet i centrala Göteborg. Profilområden: Samhällsbyggnad, Energi,

Läs mer

SVERIGE ELEKTRIFIERAS! DAGS FÖR LADDNING. Trafikkonferens Skåne, 2016 Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle

SVERIGE ELEKTRIFIERAS! DAGS FÖR LADDNING. Trafikkonferens Skåne, 2016 Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle SVERIGE ELEKTRIFIERAS! DAGS FÖR LADDNING DAGS FÖR LADDNING Trafikkonferens Skåne, 2016 Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle OM POWER CIRCLE PARTNERFÖRETAG/FINANSIÄRER VAR 4:E BIL, LADDBAR! 1

Läs mer

Rapport Ecoast. Utvärdering och användning laddstationer. Trollhättan och Kungälv 2014-12-08. Sid 1(8) Telefon: +46-705-22 24 75

Rapport Ecoast. Utvärdering och användning laddstationer. Trollhättan och Kungälv 2014-12-08. Sid 1(8) Telefon: +46-705-22 24 75 Sid 1(8) Rapport Ecoast Utvärdering och användning laddstationer Trollhättan och Kungälv 2014-12-08 Sid 2(8) Bakgrund Laddpunkten.se AB startades i juni 2013 som ett frö ur rapporten Infrastruktur för

Läs mer

Beviljade projekt Demonstrationsprogrammet för elfordon

Beviljade projekt Demonstrationsprogrammet för elfordon INFORMATION 1 (5) Datum Beviljade projekt Demonstrationsprogrammet för elfordon ProjektNr Titel Sökande Projektledare Totalt sökt/beviljat belopp? 34007-2 Utveckla test- och demomiljöer av elfordon vid

Läs mer

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try!

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm Elbilar är roliga att köra! Electric Vehicles are fun! Try! 1 Electric Vehicles are fun! Try! 2 From Evolution

Läs mer

Långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholms stad Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige

Långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholms stad Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige Utlåtande 2017:120 RV+VII (Dnr 124-545/2017) Långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholms stad Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare vill ladda vid bostaden Enkelt att skapa säker

Läs mer

Laddinfrastruktur i Halland ett kunskapsunderlag för strategisk utbyggnad

Laddinfrastruktur i Halland ett kunskapsunderlag för strategisk utbyggnad Laddinfrastruktur i Halland ett kunskapsunderlag för strategisk utbyggnad Foto Stefan Nilsson, Miljöfordon Syd Version 1.0 2016-03-28 På uppdrag av Länsstyrelsen i Hallands län och Region Halland. Rapporten

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2019-02-13, 7 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Laddinfrastruktur i Östra Mellansverige

Laddinfrastruktur i Östra Mellansverige Laddinfra Öst Laddinfrastruktur i Östra Mellansverige Gordon Strömfelt, Engineering Force Sweden AB e-post: gordon@e4s.se telefon: 0761-729950 2016-04-08 Inledning Denna rapport syftar till att beskriva

Läs mer

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige DIARIENUMMER KS 016.40 017-01-1 S T RATEGI SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 017 Laddstationer för elfordon Förslag på inriktning med sikte på 030 Antagen av fullmäktige 017-03-13 5 Laddstationer för elbilar

Läs mer

Tid: Tisdag den 10 april kl Kommunhusets sessionssal

Tid: Tisdag den 10 april kl Kommunhusets sessionssal KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-03-28 Sida 1 av 3 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Instans: KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid: Tisdag den 10 april kl. 18.30 Plats: Kommunhusets sessionssal Protokollsjustering: Administrations-

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se Lennart Östblom www.kommunanalys.se Arbetar med att samla in bearbeta analysera sammanställa presentera information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Personbilar 2009 till 2013 Ökning 3,3 procent

Läs mer

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Elbilarna är här! Varför elbilar? Grön profil till organisationen Bidrar till en bättre miljö både globalt och

Läs mer

Hammarby Sjöstads profil: - ung och dynamisk, - modern och global

Hammarby Sjöstads profil: - ung och dynamisk, - modern och global Hammarby Sjöstad 2020:...att förnya en ny stad Trafiknät Stockholm, den 11 juni 2012 Hammarby Sjöstads profil: - ung och dynamisk, - modern och global One of the world s highest profile examples of Sustainable

Läs mer

FReight Electric Vehicles in Urban Europe, (FR EVUE)

FReight Electric Vehicles in Urban Europe, (FR EVUE) Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-26 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2018-04-10 p. 16 FReight Electric Vehicles

Läs mer

ELBILSBOOMEN ÄR HÄR Lång räckvidd, lågt pris och nya laddmöjligheter

ELBILSBOOMEN ÄR HÄR Lång räckvidd, lågt pris och nya laddmöjligheter ELBILSBOOMEN ÄR HÄR Lång räckvidd, lågt pris och nya laddmöjligheter Mazdak Haghanipour Sakkunnig e-mobility, Power Circle Fossilfritt Jämtland 2017-09-20 OM POWER CIRCLE En nationell intresseorganisation

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Infrastrukturplan för utbyggnad av laddstationer för elfordon inom Östra Mellansverige Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200652 Sammanfattande beskrivning Projektet ska för att

Läs mer

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa l addplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Elbilsläget 2018 Prognos elbilsutvecklingen Daniel Kulin & Alexandra Andersson, Power Circle

Elbilsläget 2018 Prognos elbilsutvecklingen Daniel Kulin & Alexandra Andersson, Power Circle Elbilsläget 2018 Prognos elbilsutvecklingen 2019-2045 Daniel Kulin & Alexandra Andersson, Power Circle 2019-01-28 Elbilsläget 2018 med ny prognos Månatlig statistik över laddbara fordon i trafik Databas

Läs mer

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Vi bygger ut stationär räckviddsförlängning i Sverige och gör

Läs mer

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd till dig som vill installera laddstation i din bostadsrättsförening Förberedelser För att

Läs mer