Fastställande av åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021 samt fortsatt process för ett genomförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastställande av åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021 samt fortsatt process för ett genomförande"

Transkript

1 TN 194 /16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 15 juni 2016 Diarienummer 2367/15 Samhälle och planering Per Bergström Jonsson Telefon E-post: Fastställande av åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021 samt fortsatt process för ett genomförande Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att att att godkänna trafikkontorets reviderade åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år uppdraget, som trafikkontoret tidigare givits av Trafiknämnden om att ta fram en genomförandestudie, revideras till att genomförandestudien ska syfta till att bygga en första stomlinbana i Göteborg med ställningstagandena a-l (återfinns nedan i sammanfattningen) som planeringsinriktning. föreslå att Kommunstyrelsen fastställer att Göteborgs Stad ska planera för att bygga en första stomlinbana i Göteborg med ställningstagandena a-e (återfinns nedan i sammanfattningen) som planeringsinriktning. Sammanfattning Trafikkontorets samlade syn på linbanefrågan återfinns i reviderad åtgärdsvalsstudie, som bifogas. Här återges de viktigaste delarna. Linbanor kan användas på många sätt. Trafikkontoret bedömer att det sätt som trafikkontoret siktar på och som vi beskriver i denna åtgärdsvalsstudie, kommer att göra vår stomlinbana till en av de absolut mest användbara urbana linbanorna i världen. Vi är ute efter att vara noggranna i att koppla stomlinbanor väl in i stadsväven både på kvartersnivå och på systemnivå samt att systemet ska bli pålitligt, tryggt, tillgängligt, snabbt och ekonomiskt effektivt för många parter. Trafikkontoret föreslår att den första stomlinbanan uppförs mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen, via Lindholmen och Lundby. Stomlinbanan ska 1(11)

2 präglas av hög kvalitet och genomtänkt planering, för att i dessa ge linbanetekniken maximala förutsättningar att omfamnas av resenärer, besökare och andra Göteborgare. Vi tror att den första stomlinbanan kommer att förbättra livsvillkor för boende i närområden som behöver aktivt stöd för att komma ikapp, skapa förbättrade förutsättningar för nyexploateringsområden i stomlinbanans närhet samt bidra till att utveckla besöksnäringen i Göteborgsområdet. Trafikkontoret gör i åtgärdsvalsstudien följande ställningstaganden. Trafikkontoret förordar att ges ett mandat att leda en planering som syftar till att bygga en första stomlinbana i Göteborg som: a. syftar till att utgöra en tvärlänk som på ett innovativt och resurseffektivt sätt möjliggör en tätare och mer sammankopplad stad. b. binder samman Järntorget, Lindholmen, Lundby och Wieselgrensplatsen som en helt integrerad del av stomkollektivtrafiken. c. byggs sammanhållet och trafiköppnas i sin helhet senast år 2021, gärna tidigare. d. kostar maximalt 1,1 miljarder kronor (2015 års prisnivå) att planera, projektera, bygga och driftsätta. e. resenärer som betalat biljett genom Västtrafiks ordinarie biljettsystem kan resa med utan extra biljettkostnad. f. har hög persontransportkapacitet, minst resenärer per riktning och timme. g. har en mycket hög turtäthet, minst en gondol per minut. h. har en marchfart på km/h. i. är så vindstabil att den klarar styv kuling eller mer i sidvind utan att behöva stängas för trafik. j. inte begränsar nuvarande farleder för sjöfart. k. uppfyller högt ställda tillgänglighetskrav. Bland annat ska gondolerna regelmässigt stannas helt och hållet för på- och avstigning vid stationerna. l. ger cyklister möjlighet att använda stomlinbanan. Arbetet föreslås ske med hög grad av samverkan med bland andra AB Västtrafik, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, Älvstranden Utveckling AB, berörda stadsdelsförvaltningar, Västra Götalandsregionen och Storgöteborgs Räddningstjänst och med ett fortsatt öppet förhållningssätt till allmänheten. Denna stomlinbana är en jubileumsåtgärd inför stadens fyrahundraårsfirande. Ekonomiska konsekvenser Trafikkontoret har tidigare tilldelats 30 mkr under åren för att utföra en genomförandestudie. Vi bedömer att dessa medel räcker till det syftet. Trafiknämnden har tidigare inom ramen för stadens arbete med långsiktigt investeringsunderlag äskat cirka 1000 mkr för att bygga denna linbana. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(11)

3 Beslut enligt förslag innebär med stor sannolikhet ekonomiska åtaganden för staden. Den totala investeringskostnaden för stomlinbanan är i nuläget bedömd till 1,1 miljarder kronor i 2015 års penningvärde. Det är ännu inte bestämt hur stor del av denna kostnad som staden kommer behöva bära i ett livscykelperspektiv. Detta kommer att tydliggöras i nästa beslutsfas vid fastställande av genomförandestudien. Den genomsnittliga årliga kostnaden för drift, underhåll och reinvesteringar bedöms uppgå till mellan 40 och 50 miljoner kronor i 2015 års penningvärde. Huruvida Göteborgs stad behöver bära någon del av denna årskostnad är oklart men givet att stomlinbanan blir fullt integrerad i kollektivtrafiken bör huvudparten av denna kostnad rymmas inom Västtrafiks ansvar. Dessa skattningar är relativt tidiga kostnadsskattningar som fortfarande innehåller flera stora poster som hanterats schablonmässigt. Arbetet med att identifiera en trolig investeringsbudget och budget för drift mm för detta projekt fördjupas inom den nyligen påbörjade genomförandestudien. Projektet har ännu inte bedömt behovet av och därmed kostnaden för eventuella anpassningar av omkringliggande trafiklösningar och gaturumsfunktioner. Staden har tillsammans med Västra Götalandsregionen ansökt om stadsmiljöavtal för upp till halva investeringskostnaden och denna stomlinbana ingår också som en del av den pågående Sverigeförhandlingen. Det fortsatta arbetet behöver finna rätt finansieringsmix av kommunala, regionala, statliga, internationella och privata medel. Konsekvenser sett ur ett barnperspektiv Stomlinbanan kommer att stanna sekunder för möjligheten att stiga på gondolen, likadant vid avstigning. Vi bedömer därmed att även små barn enkelt och tryggt kommer kunna kliva på och av gondolerna. Barn med skolkort i kollektivtrafiken kommer att kunna använda linbanan utan extra kostnad på samma sätt som övrig kollektivtrafik. För många ungdomar kommer linbanan att innebära en genväg till gymnasieskolorna vid Lindholmen. Barn och ungdomar kommer vara sedda i stationerna då vi avser att bemanna både påstignings- och avstigningsplattformarna med stationsvärdar. Det bör innebära att stationsmiljön känns trygg och säker även för ungdomar. Vidare har trafikkontoret fått in synpunkter på linbanearbetet från Ungdomsfullmäktige, vilket vi kommer att fortsatt hantera i arbetet. Konsekvenser sett ur ett jämställdhetsperspektiv Vi bedömer att stomlinbanan kan användas fullt ut av både kvinnor och män. Då kvinnor normalt använder kollektivtrafiktjänster mer och oftare än män, bör den förbättring av tillgängligheten som stomlinbanan innebär, kunna medföra något utjämnade resvillkor mellan kvinnor och män. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(11)

4 Många personer med höjdskräck kommer nog tveka att använda stomlinbanan. Vi har ingen information om personer med höjdskräck fördelar sig jämnt eller ojämnt mellan könen. Konsekvenser sett ur ett mångfaldsperspektiv Beslut enligt förslag innebär att ett nytt kollektivtrafikslag införs i Göteborg som har en mycket hög grad av tillgänglighet. Att säkerställa att gondolerna stannar helt inne på stationerna för på- och avstigande möjliggör för svagare trafikantgrupper att använda linbanan. Trygghetsfrågan i ett obemannat fordon är viktig att fortsätta utreda tillsammans med de framtida användarna. Stomlinbanan kommer sannolikt inte att kunna användas av personer med allvarlig höjdskräck, vilket innebär att linbanan inte bör vara det enda möjliga resealternativet mellan två punkter, dock kan den vara snabbare och ha högre turtäthet än alternativen. Stomlinbanan ökar sannolikt kollektivtrafikens attraktivitet genom att erbjuda genvägar i stomkollektivtrafiksystemet. Då ekonomiskt svagare grupper i högre grad är hänvisade till kollektivtrafiktjänster än resor med ex privatägd personbil bedömer vi att linbanan bidrar till att utjämna livsvillkor mellan olika socioekonomiska grupper. Linbanan överbryggar Ramberget som idag utgör en barriär för social integration mellan Lindholmen och centrala delar av Hisingen. Linbanan kan därmed innebära ökat socialt utbyte mellan dessa områden vilket bör kunna ses som en integrationseffekt. Stomlinbanan bedöms kunna nå grön (högsta) standard avseende tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Därmed bidrar den till att ge dem fler resalternativ än tidigare. Linbanan bedöms skapa nya helårsarbetstillfällen. Ett flertal av dessa tjänster är av enklare karaktär och skulle kunna vara instegtjänster för personer som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Konsekvenser sett ur ett miljöperspektiv Stomlinbanan drivs helt med elektricitet. Reservaggregat vid huvudmotorhaveri eller strömavbrott kan dock komma att drivas med flytande drivmedel för att skapa redundans gentemot huvuddrivkällan. Stomlinbanan kommer troligen att drivas av två elmotorer som är stationära i en av mellanstationerna (Lindholmen eller Lundby). Energiförbrukningen per producerad platskilometer bedöms vara ca 0,07 kwh/platskilometer. Det ligger något högre än modern spårvägstrafik men något lägre än konventionella bussar i stadstrafik och betydligt lägre än personfärjor. Linbanan kommer att generera ljud. Dock är det ett i jämförelse med många andra trafikslag ett tyst system. De främsta ljudgeneratorerna är motor, växellåda och när gondol passerar ett torn. Motorer och växellådor kommer att kapslas in i stationsbyggnaderna. För linbanesystem lika dem trafikkontoret föreslår finns uppgifter om att maximal ljudnivå inne i stationer vid plattformen på ca 57 db, utsida station vid gondolutfart ca 52 db, utsida station tio meter från gondolutfart ca 49 db, vid annan sida av Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(11)

5 stationen än gondolutfartssida ca 44 db och på marknivå under ett 50 meter högt torn ca 48 db. De trekabliga linbanesystemen kräver något mindre smörjning av rörliga delar än andra linbanesystem risken för viss nedsmutsning med smörjoljerester runt linbanetornen mm är därför relativt liten. Den visuella effekten av linbanetrafiken kommer på sina platser troligen att upplevas som störande. Vi har aktivt avstått från att lokalisera linbanan i känsliga stadsmiljöer (ex nära Feskekörka). Dock har vi inte kunnat undvika helt att linbanan kan komma att medföra ökad insyn i bostäder som idag är belägna högt upp i hus och som därmed har mycket begränsad insyn. Fortsatta studier behövs för att undersöka hur anläggningen påverkar exempelvis stadsbild, buller och fauna. Konsekvenser sett ur ett omvärldsperspektiv Beslut enligt förslag innebär att Sverige får sitt första nya trafikslag inom kollektivtrafiken sedan tunnelbanans införande i Stockholm på 1930-talet. Som det ser ut just nu kommer stomlinbanan mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen kunna bli Nordeuropas första urbana linbana. Vi märker av ett stort internationellt intresse för vår planering och vi ser att andra urbana linbanor lockar många turister. Skidliftsbranschen i Sverige har uttalat att det skulle vara välgörande för kompetensförsörjningen avseende drift av linbanor i Norden om Göteborg etablerade den tänkta stomlinbanan. Stefan Eglinger Trafikdirektör Jörgen Einarsson Avdelningschef Bilagor Reviderad åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven att etablera linbanor i Göteborg. Sammanställning av inkomna remissynpunkter på åtgärdsvalsstudie: Linbana över älvan Inkomna remissyttranden i fulltext. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(11)

6 Bakgrund Göteborgs Stad har genom trafiknämnden sedan 2013 utrett frågan om linbanor som en del av det kollektiva resandet i Göteborg. Skulle linbana börja ses som en del av kollektivtrafiken är detta det första nya kollektivtrafikslaget i Sverige sedan införandet av tunnelbanan i Stockholm på 1930-talet. Göteborg & Co AB fick i oktober 2009 i uppdrag av kommunstyrelsen att tillsätta en utredning med uppgift att, i samverkan med Göteborgs Stads nämnder och bolag, ta fram ett förslag till projekt- och tidsplan samt budget för stadens 400årsjubileum år Göteborg & Co genomförde utredningsuppdraget i en öppen dialog med nämnder, bolag, allmänhet och ett stort antal experter inom en rad olika områden. Resultatet summerades i Möjligheter på väg till Göteborgs 400-årsjubileum. Förslag till arbetsplan. Linbana i Göteborg fanns då med som ett medborgarförslag. Till Göteborgs 300-årsjubileumsfirande uppfördes en linbana mellan Liseberg och nybyggda andra delar av jubileumsfirandet. Under åren har olika förslag framförts om linbanor mellan olika platser, för att minska effekterna av stadens barriärer och skapa närhet. Under hösten 2013 genomförde trafikkontoret en förstudie om linbanor som alternativ kollektivtrafik i Göteborg, som ett underlag till både jubileumsplanen för stadens 400-årsfirande och till stadens miljöprogram. Utredningens sammanfattande bedömning efter förstudien var att de sammantagna fördelarna med ett linbanesystem bedömer vi är så stora att en välplacerad linje bör kunna medföra stora fördelar för många vardagsresenärer till en relativt liten kostnad för samhället. Vi rekommenderar därför att beslut tas om att fortsätta att fördjupa utredandet om linbanor i Göteborg. I den utvecklade jubileumsplanen för åren nämns att Linbana över älven är ett av jubileumsprojekten som är redo att ta steget vidare. I januari 2014 beslutade Jubileumskommittén att anslå ytterligare medel för att trafiknämnden skulle kunna gå vidare med fördjupade utredningar om linbana. Trafikkontoret har uppfattat att förslaget om att införa en linbana över älven i Göteborg har mottagits väl och att det finns en politisk vilja att undersöka om detta skulle kunna realiseras till jubileumsåret Utöver jubileumsaspekten skulle linbanor kunna erbjuda nya kopplingar över älven, vilket går väl i linje med Stadens mål om att bygga samman staden över älven samt att komma närmare vattnet. Vidare erbjuder linbanan en innovativ transportlösning som skulle kunna attrahera nya resenärer samt öka effektiviteten i befintliga system. Trafikkontoret arbetade vidare under med frågan tillsammans med Västra Götalandsregionen och Västtrafik då undersökningar visade på en mycket positiv omflyttning inom kollektivtrafiken till följd av uppförande av linbanor, samt i flera fall mycket stora restidsvinster. Samtidigt verkade inte investerings- och driftskostnaderna avskräckande i förhållande till den förväntade nyttan. Det är trafikkontoret som har drivit arbetet med linbanefrågan och vid behov stämt av olika frågor med representanter för andra förvaltningar och bolag inom staden. Hösten 2014 bjöd trafikkontoret in tjänstepersoner från Västra Götalandsregionens kollektivtrafiksekretariat till en nära samverkan kring Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(11)

7 linbanefrågan. Strax därefter bjöds även tjänstepersoner från Västtrafik in. Trafikkontoret håller samman utredningsarbetet men allt arbete sker i samverkan med dessa två parter. Trafiknämnden har informerats ett antal gånger både muntligt och skriftligt i frågan och avstämning har även skett med trafiknämndens presidium vid behov. Under hösten 2015 påbörjades en större informationssatsning med en ny hemsida, informationsmöten för tjänstemän inom staden, samt information till byggnadsnämnden. I början av 2016 kompletteras detta med information till kommunstyrelsen, fastighetsnämnden samt möten öppna för allmänheten. Under sommaren 2015 formades projektet Etablera linbanor i Göteborg inom trafikkontoret för att kunna intensifiera arbetet med att få en linbana på plats till senast 2021, samt förbereda för ytterligare linbanor i Göteborg till senast Projektet har sedan hösten 2015 fokuserat på att ta fram den åtgärdsvalsstudie som detta tjänsteutlåtande hanterar. Vid trafiknämndens sammanträde den 11 februari 2016 gav trafiknämnden trafikkontoret ett uppdrag att sända åtgärdsvalsstudien på remiss samt ytterligare ett uppdrag att gå vidare med att starta genomförandestudie och fördjupa övrigt planeringsarbete i syfte att möjliggöra byggande av en stomlinbana så som det föreslås i åtgärdsvalsstudien (remissversionen). Inkomna remissvar och synpunkter Åtgärdsvalsstudien remitterades mellan slutet av februari och slutet av april. Ett 40-tal yttranden har inkommit. I många av de yttranden som inkommit lämnas ofta likartade synpunkter i ett antal ofta förekommande aspekter och frågeställningar. Dessa synpunkter omnämns i detta avsnitt. Samtliga yttranden finns bilagda i sin helhet. I yttrandena har följande synpunkter varit framträdande: Positivt mottagande av stomlinbanan - I en betydande andel av de inkomna yttrandena framhålls att remissinstansen är positiv till linbana, som nytt innovativt kollektivtrafikmedel i Göteborg och att etablera en linbana mellan Järntorget på fastlandssidan och Wieselgrensplatsen på Hisingssidan. Många trycker på att linbanan skulle medföra att flera mycket kraftiga fysiska och också mentala barriärer överbryggas. Barriärerna det talas om är framför allt Göta älv samt Hamnbanan och Lundbyleden. Utförande och drift av stomlinbanan - Många yttranden tar upp frågan om huvudmannaskap för den föreslagna stomlinbanan på sträckan Järntorget- Lindholmen-Lundby-Wieselgrensplatsen, om den ska utgöra del av den ordinarie kollektivtrafiken och om den ska ingå som del i Västtrafiks ordinarie taxesystem. Finansiering av linbanan - Frågan kring finansiering och ägande av linbaneanläggningen lyfts av flera remissinstanser. Trygghets- och säkerhetsfrågor Trygghets- och säkerhetsfrågor är framträdande i många yttranden och handlar både om trygghet och säkerhet under resan, det vill säga stationernas och gondolernas utformning, plats för antal passagerare i gondolerna, bemanning av gondoler och stationer, bokningsbara gondoler med mera. Men det handlar också om trygghet längs anslutande gång- och cykelvägar och kopplingar till annan kollektivtrafik, trygga och säkra cykelparkeringar, befolkade stationer det vill säga till Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 7(11)

8 exempel förekomst av service och annan verksamhet i och i anslutning till stationer med mera. Säkerhetsfrågorna handlar också om gondolernas utformning i händelse av olycka som kräver evakuering, det vill säga räddningstjänstens tillgänglighet, påseglingsskydd på torn som eventuellt etableras i älven, säkerhet kring tornen på land med mera. Fler linbanesträckningar Flera yttranden berör frågan om fler linbanesträckningar och att den lila linjen bör etableras som en första utbyggnad för att sedan utvärderas innan fler linjer planläggs och etableras. I några yttranden föreslås också att en första etapp av linbanan byggs mellan Järntorget och Lindholmen, innan hela sträckningen till Wieselgrensplatsen byggs ut. Analys av sociala konsekvenser och konsekvenser för barn och unga I flertalet yttranden efterfrågas och påtalas tydligare analys av både sociala konsekvenser och barnkonsekvenser. Linbanan som identitetsskapande objekt I flera yttranden tas frågan om linbanans potential som identitetsskapande objekt upp. Linbanan kommer att vara synlig över stora delar av Göteborg och inverka både på stadsbilden och på stadens identitet. I yttrandena framhålls att det är kan vara ett tillfälle att förankra den nya identiteten i ett lokalt sammanhang och förstärka befintliga kvaliteter. I ett större perspektiv är det en möjlighet att utveckla Göteborgs identitet med stöd i linbanan. Många tror att linbanan kommer att locka besökare och turister till staden vilket bör tas tillvara. Tidplan och del av jubileumssatsningen I flera yttranden påpekas att ambitionen att ha linbanan på plats till jubileumsåret 2021 medför en snäv tidplan. I vissa yttranden så lyfts detta fram som en risk att det innebär att planering och uppförande av linbanan blir forcerad. Möjlighet att ta med cyklar i gondolerna Flera yttranden tar upp frågan kring hur det kommer att fungera att ta med cykeln på resan som genomförs med linbana. Vilken kapacitet som kommer att finnas på gondolerna och om denna är tillräcklig är också frågor som lyfts i yttrandena. Någon fråga behandlar också om det har gjorts någon analys i genomfört arbete kring förväntat resande med cykel. Förorenad mark - I några yttranden lyfts aspekten förorenad mark och kartläggning samt hantering av förorenade massor i byggskedet som en viktig aspekt att hantera i samband med anläggning av linbanan. Linbanans sträckning intill bebyggelse - Flera yttranden tar upp hur linbanan kan uppfattas av boende i närliggande bostadshus som linbanan kommer att passera vilket då kan medföra insynsproblem. Detta kan även gälla annan verksamhet, exempelvis kontor. Revideringar av åtgärdsvalsstudien Inkomna remissynpunkter kommenteras från trafikkontorets sida på en mer övergripande nivå i bilagd remissammanställning. Åtgärdsvalsstudien har, utöver redaktionella ändringar och förtydliganden, reviderats på två mer genomgripande sätt. Dels genom att Västra Götalandsregionen bedömer att det inte finns juridiska hinder för att inkludera linbanor som en del av kollektivtrafiken. Den reviderade åtgärdsvalsstudien kommer därmed uttrycka sig tydligare i ambitionen att stomlinbanan ska vara en del av regionens kollektivtrafik; och dels att den Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 8(11)

9 tidigare uttryckta ambitionen att föreslå ett läge för stationslokalisering för Lindholmen inte har kunnat uppfyllas då den fördjupade processen som påbörjats, visar att det finns många detaljer som måste klarläggas innan en specifik placering kan förordas. Förslag till ställningstaganden fanns med i remissversionen (avsnitt 5.3) av åtgärdsvalsstudien. Följande ändringar av ställningstagandena har gjorts i den reviderade åtgärdsvalsstudien. Vi har tydliggjort syftet med stomlinbanan (a). Stomlinbanan bör öppna för trafik under år 2021, i remissversionen stod sommaren Efter en studieresa i maj 2016 har trafikkontoret dragit slutsatsen att det bör skapas lite mer utrymme i tidsplanen (c). I remissversionen står att stomlinbanan bör kosta maximalt 1050 mkr. Det ger en lite för exakt bild av hur säkra trafikkontoret är på investeringskostnaden. En avrundning till 1,1 miljarder kronor ger en bättre överensstämmelse med förväntat kunskapsläge avseende investeringskostnaden när vi går från åtgärdsvalsstudie till genomförandestudie (d). I remissversionen nämns att resenärer med Västtrafiks olika periodkort kan åka stomlinbanan utan extra kostnad. Vi har efter samråd med Västtrafik och Västra Götalandsregionen landat i att stomlinbanan även ska kunna användas utan extra kostnad för resenärer som använder övriga biljetter hos Västtrafik exempelvis kontoladdning eller enkelbiljetter (e). Under studieresan i maj 2016 har vi insett att det eventuellt kan vara en bättre sammanvägd lösning att köra stomlinbanan i maximalt 5 m/s istället för 6 m/s om det gör att stationerna kan göras mindre och därmed enklare att placera på det mest optimala stället för bytesresenärer mm. Därför föreslår vi att planeringsinriktningen avseende hastighet ändras från km/t till km/t (h). Vi ser skäl att tona ner ställningstagandet om tillgängligheten för cyklister från god tillgänglighet till möjlighet att använda. Det stämmer bättre överens med vad vi troligen kommer att kunna erbjuda (l). För att hitta ett optimalt genomförande och ägandeorganisation bör vi i nuläget inte låsa ett ställningstagande till ett ensidigt ägandeförhållande. Det kan vara en bättre lösning att olika delar av linbaneanläggningen ägs av olika parter. Bland andra trafikkontoret och Västtrafik kommer att fortsätta en samverkan om ägandet för att hitta en optimal lösning. Därför väljer vi att i nuläget helt stryka ett ställningstagande om ägandet. Trafikkontorets synpunkter För att skapa goda förutsättningar för att stomlinbanan mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen ska kunna öppnas för trafik sommaren 2021 behövs under hösten 2016 ett tydligt politiskt beslut från kommunstyrelsen och ev Kommunfullmäktige om att Göteborgs Stad ska planera för att bygga en första stomlinbana i Göteborg. Efter hänsyn till inkomna remissyttranden gör Trafikkontoret följande ställningstaganden i åtgärdsvalsstudien. Trafikkontoret förordar att ges ett mandat att leda en planering som syftar till att bygga en första stomlinbana i Göteborg som: Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 9(11)

10 a. syftar till att utgöra en tvärlänk som på ett innovativt och resurseffektivt sätt möjliggör en tätare och mer sammankopplad stad. b. binder samman Järntorget, Lindholmen, Lundby och Wieselgrensplatsen som en helt integrerad del av stomkollektivtrafiken. c. byggs sammanhållet och trafiköppnas i sin helhet senast år 2021, gärna tidigare. d. kostar maximalt 1,1 miljarder kronor (2015 års prisnivå) att planera, projektera, bygga och driftsätta. e. resenärer som betalat biljett genom Västtrafiks ordinarie biljettsystem kan resa med utan extra biljettkostnad. f. har hög persontransportkapacitet, minst resenärer per riktning och timme. g. har en mycket hög turtäthet, minst en gondol per minut. h. har en marchfart på km/h. i. är så vindstabil att den klarar styv kuling eller mer i sidvind utan att behöva stängas för trafik. j. inte begränsar nuvarande farleder för sjöfart. k. uppfyller högt ställda tillgänglighetskrav. Bland annat ska gondolerna regelmässigt stannas helt och hållet för på- och avstigning vid stationerna. l. ger cyklister möjlighet att använda stomlinbanan. Arbetet föreslås ske med hög grad av samverkan med bland andra AB Västtrafik, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, Älvstranden Utveckling AB, berörda stadsdelsförvaltningar, Västra Götalandsregionen och Storgöteborgs Räddningstjänst och med ett fortsatt öppet förhållningssätt till allmänheten. Trafikkontoret förordar att denna stomlinbana även fortsättningsvis är en jubileumsåtgärd inför stadens fyrahundraårsfirande. Linbanor kan användas på många sätt. Dock är vår bedömning att det sätt som trafikkontoret siktar på och som vi beskriver i denna åtgärdsvalsstudie, kommer att göra våra stomlinbanor till några av de absolut mest användbara urbana linbanorna i världen. Vi är ute efter att vara noggranna i att koppla stomlinbanor väl in i stadsväven både på kvartersnivån och på systemnivån och att systemet ska bli pålitligt, tryggt, tillgängligt, snabbt och ekonomiskt effektivt för många parter. Trafikkontoret föreslår att den första stomlinbanan uppförs mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen, via Lindholmen och Lundby. Stomlinbanan ska präglas av hög kvalitet och genomtänkt planering, för att i dessa ge linbanetekniken maximala förutsättningar att omfamnas av resenärer, besökare och andra Göteborgare. Vi vill också att den första stomlinbanan både ska skapa förbättrade förutsättningar för nyexploateringsområden och förbättra livsvillkor för boende i områden som behöver aktivt stöd för att komma ikapp. Trafikkontoret föreslår att stomlinbanan ska betraktas som kollektivtrafik. Utifrån detta kommer staden och Västra Götalandsregionen behöva arbeta fram en kostnadsfördelning för olika delar av systemet och dess drift. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 10(11)

11 Fortsatt beslutsprocess i syfte att möjliggöra att stomlinbanan tas i drift senast år 2021 Trafikkontoret har i samråd med stadsledningskontoret och i vissa delar även stadsbyggnadskontoret tagit fram ett förslag till en fortsatt beslutsprocess i syfte att möjliggöra att stomlinbanan tas i drift senast år Denna beslutsprocess utgör en nyordning för att tydligare synliggöra besluten för stora samhällsbyggnadsprojekt och att i högre grad lyfta dessa projekt för beslut i kommunstyrelse och eventuellt även i Kommunfullmäktige. Göteborgs stad har en gemensam process för byggverksamheter, GBP. I den uttrycks att efter en fastställd åtgärdsvalsstudie är nästa steg att göra en genomförandestudie. Det är här vi står idag. Trafikkontoret har under våren 2016 påbörjat en genomförandestudie för stomlinbanan Järntorget - Wieselgrensplatsen. Studien syftar till att försörja ett flertal processer med underlag och samråds- och dialogarenor, nämligen: en beslutsprocess för tilldelning av investeringsmedel, detaljplaneringsprocesser enligt plan och bygglagen, en process som leds av byggnadsnämnd och stadsbyggnadskontor eventuella andra tillståndsprocesser för att lagliggöra en byggnation av en stomlinbana en förhandlings- och beslutsprocess för att sluta avtal om ägandefördelning och en fördelning av kostnader och ansvar för stomlinbanan under hela dess tekniska livscykel. en upphandlingsprocess för själva stomlinbanebyggnationen Besluten som trafikkontoret föreslår i detta tjänsteutlåtande kan ses som ett första konkret steg i en politisk beslutsprocess på kommunal nivå. Troligen behöver även en politisk beslutsprocess inom Västra Götalandsregionen ske under tiden. Byggnadsnämnden i Göteborg kommer att behöva fatta ett antal beslut inom detaljplaneprocessen för stomlinbanan. Nästa steg i den kommunalpolitiska beslutsprocessen som är tänkt att reglera förhållandet mellan Kommunstyrelse och Trafiknämnd i stomlinbanehänseende sker förslagsvis efter utförd genomförandestudie. Vi föreslår att trafiknämnden vid lämpligt tillfälle fastställer genomförandestudien men samtidigt föreslår att kommunstyrelsen ger trafiknämnden i uppdrag att genomföra stomlinbanan i enlighet med genomförandestudien, och att kommunstyrelsen ger trafiknämnden tillåtelse att ianspråkta investeringsmedel i enlighet med upprättade kalkyler och att eventuella justeringar av investeringsbudgeten arbetas in i ordinarie budgetprocess. Eventuellt kan stomlinbanans investeringsbeslut komma att inrymmas i ett integrerat beslut för stadens hela engagemang i Sverigeförhandlingen. I så fall kan ovanstående process komma att se något annorlunda ut i det senare steget. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 11(11)

Stadsbyggnadsdirektör

Stadsbyggnadsdirektör Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-27 BN 2017-01-17 Diarienummer 0122/16 Planavdelningen Eva Sigurd Telefon 031-368 17 49 E-post: eva.sigurd@sbk.goteborg.se Planbesked och uppdrag för detaljplaner för Linbanestationer,

Läs mer

JÄRNTORGET - LINDHOLMEN PÅ 5 MINUTER (OCH SEN GÖTEBORG PLANERAR FÖR EN STOMLINBANA. - Från en kul idé till en bra idé

JÄRNTORGET - LINDHOLMEN PÅ 5 MINUTER (OCH SEN GÖTEBORG PLANERAR FÖR EN STOMLINBANA. - Från en kul idé till en bra idé JÄRNTORGET - LINDHOLMEN PÅ 5 MINUTER (OCH SEN VIDARE ) GÖTEBORG PLANERAR FÖR EN STOMLINBANA 2016-09-21 Per Bergström Jonsson, Göteborgs stad, Trafikkontoret - Från en kul idé till en bra idé Koblenz

Läs mer

LINBANOR OCH HÅLLBAR TILLGÄNGLIGHET

LINBANOR OCH HÅLLBAR TILLGÄNGLIGHET LINBANOR OCH HÅLLBAR TILLGÄNGLIGHET - För vem och hur? 2016-08-31 Per Bergström Jonsson Emma Josefson Göteborgs stad, Trafikkontoret TACK GÖTEBORGARE! 2 VARFÖR HAR VI UTRETT LINBANOR? En av 23 förstudier

Läs mer

Snabbt över älven i en växande stad. Göteborgs nya linbana

Snabbt över älven i en växande stad. Göteborgs nya linbana Snabbt över älven i en växande stad Göteborgs nya linbana GÖTEBORGS STADSLINBANA, DEN FÖRSTA LINJEN Investeringskostnad Drift m.m Personalbehov Kapacitet Antal stationer Antal torn Linbanans längd Restid

Läs mer

ETABLERA LINBANOR I GÖTEBORG

ETABLERA LINBANOR I GÖTEBORG ETABLERA LINBANOR I GÖTEBORG - Från en kul idé till en bra idé 2016-02-02 Öppet möte om linbanor Lindholmen Science Park Emma Josefson och Per Bergström Jonsson, Göteborgs stad, Trafikkontoret TACK GÖTEBORGARE!

Läs mer

Sammanställning av remissyttranden över Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021

Sammanställning av remissyttranden över Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Remissredogörelse Sammanställning av remissyttranden över Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 www.goteborg.se Dnr 2367/15 Trafikkontoret, Göteborgs stad Organisationsnummer: 212000-1355 www.goteborg.se/trafikkontoret

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen i Göteborg

Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-12-20 Diarienummer: 434/13 Aktbeteckning: 2-5364 Christer Persson Telefon: 031-368 18 56 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons

Läs mer

Bygger vi socialt hållbart?

Bygger vi socialt hållbart? NORDBYGG EcoForum 22-23 2- april 2015 Ann Legeby Arkitekturskolan KTH Sweco Architects ct Sociala hållbarhetsaspekter i stadsbyggandet Bygger vi socialt hållbart? Ann Legeby Sweco Architects Arkitekturskolan

Läs mer

Att etablera urbana linbanor i Göteborg. Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021

Att etablera urbana linbanor i Göteborg. Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Att etablera urbana linbanor i Göteborg Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Godkänd av Trafiknämnden den 15 juni 2016 Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Att etablera urbana linbanor

Läs mer

Frågor & svar kring linbana i Sollentuna

Frågor & svar kring linbana i Sollentuna Sida 1 av 6 Frågor & svar kring linbana i Sollentuna Frågor kring förutsättningarna för linbana som kollektivtrafik Varför vill Sollentuna satsa på linbana? Sollentuna är en kommun som växer. Inte minst

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1 TN 353/16 TN-Information Trafiknämnden 2016-10-27 Diarienummer 1234/14 Samhälle och planering Hugo Lepik Telefon 031-368 25 47 E-post: hugo.lepik@trafikkontoret.goteborg.se Information om spårharpa och

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun

Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun Program för linbana mellan Häggvik station och Väsjön, Häggvik och Edsberg, Sollentuna Kommun Programsamrådshandling 2015-03-06 Dnr 2015/0229 KS203 Visionsbild över Väsjön (illustration: DinellJohansson)

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Frågor och svar om tvärlänk i Torslanda

Frågor och svar om tvärlänk i Torslanda Frågor och svar om tvärlänk i Torslanda 1. Har det beslutats om att bygga en tvärlänk? Nej, för att genomföra en tvärförbindelse behöver flera olika beslut tas på olika nivåer, och i olika omgångar. Nu

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen.

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen. 2011-11-22 Hans Söderström Stadsmiljö 08-508 261 23 hans.soderstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-12-15 Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader. Samarbete mellan

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 PM 2015: RVII (Dnr 123-110/2015) Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Strategisk Planering

Strategisk Planering TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0742/01 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Reviderade krav på arbetsmaskiner

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting PM 2017: RVII (Dnr 110-845/2017) Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Planskild korsning

Läs mer

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2015-12-01 Diarienummer: 0506/12 Aktbeteckning: 2-5300 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1.

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1. 1(5) Program och Upphandling Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 8 Diarienummer SL 2014-0453 Infosäk. klass K2 (Känslig)

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef Dnr Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Idé kring utbyggnad för Centrala Telefonplan, del av fastigheten Västberga 1:1 mfl, i stadsdelarna Midsommarkransen

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

är öppen för på- och avstigning.

är öppen för på- och avstigning. Detaljplaneprogram Linbanans stationer Programförslaget innehåller fyra linbanestationer mellan Häggvik station och Väsjön. Möjlighet finns att förlänga sträckan med ytterligare en station i Södersätra.

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan 1(5) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck +4686861651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-12 Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 30 Diarienummer Svar på skrivelse från (S) om upprustning

Läs mer

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Sida 1 (6) 2016-03-08 Handläggare Fariba Daryani 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2016-04-14 Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Förslag till beslut

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-08-29 Handläggare Hans-Olov Blom 08-508 287 33 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

Stockholms läns landsting 4

Stockholms läns landsting 4 Stockholms läns landsting 4 Landstingsstyrelsen Fastighets- och investeringsberedningen PROTOKOLL 2/2017 2017-03-16 LS 2017-0067 10 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg Aktbeteckning: 2-5233 Granskningsutlåtande Datum: 2014-03-20 Diarienummer: 0371/12 Petter Frid Telefon: 031-368 15 70 E-post: petter.frid@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder med särskild service vid

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:265 RI (Dnr 123-1570/2017) Upphörande av underhåll på sidospår längs Mälarbanan i Sundbyberg (bdl 404) och Spånga (bdl 445) i Sundbybergs och Stockholms stad, Stockholms län samt hemställan om

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Göteborg. Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING.

Göteborg. Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING. Göteborg Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING. Göteborg en växande framtidsstad 533 300 invånare i Göteborg varav 23% är utrikes födda 1,1 miljoner invånare i Göteborgs arbetsmarknadsregion idag

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Långsiktigt investeringsunderlag version Trafiknämnden

Långsiktigt investeringsunderlag version Trafiknämnden Bilaga 3 Jämställdhetsberäkning av trafiknämndens investeringar 2016 2019 version 2017 Diarienummer 3470/16 Pierre Glans Trafikkontoret Samhälle och planering Långsiktigt investeringsunderlag 2016-2019

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Att etablera urbana linbanor i Göteborg. Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021

Att etablera urbana linbanor i Göteborg. Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Att etablera urbana linbanor i Göteborg Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Åtgärdsvalsstudie: Linbana över älven år 2021 Att etablera urbana linbanor i Göteborg Dnr 2367/15 Trafikkontoret, Göteborgs

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Föredragande borgarråden Karin Wanngård och Daniel Helldén anför följande.

Föredragande borgarråden Karin Wanngård och Daniel Helldén anför följande. PM 2015:187 RI+VII (Dnr 123-1488/2015) Lokaliseringsutredning Utbyggnad av tunnelbanan på sträckan Odenplan till Arenastaden Yttrande över kungörelse av Lokaliseringsutredning Arenastadslinjen från förvaltningen

Läs mer

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen Ärende 2 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-06 LS 2017-0389 Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedningen Landstingsstyrelsens beredning

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Avsiktsförklaring objekt Mötesspår Ramnäs-Brattheden

Avsiktsförklaring objekt Mötesspår Ramnäs-Brattheden 1 (5) Ärendenummer Trafikverket Region Västmanland BIG TRV-xxxx:xxxx xxx Avsiktsförklaring objekt Mötesspår Ramnäs-Brattheden All gul text (stödtext/exempel) i detta dokument ska raderas när förslaget

Läs mer

E6 Tingstad - Bäckebol

E6 Tingstad - Bäckebol SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 Tingstad - Bäckebol Göteborgs Stad, Västra Götalands län Projektnummer: 144007 2016-03-29 Del av informationsutställning som visades för allmänheten januari 2016. Trafikverket Trafikverket,

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden PM 2015:4 RVII (Dnr 314-1547/2014) Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Remiss från Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, Stockholms läns landsting Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (6) 2017-10-10 Handläggare Richard Hultman 08-508 262 31 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017 TN 68/17 TN-Information Trafiknämnden 2017-03-23 Diarienummer 2143/15 Samhälle och planering Per Bratthammar Telefon 031-368 26 21 E-post: per.bratthammar@trafikkontoret.goteborg.se Information om åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 172 KS 367/16 Medfinansieringsavtal trafikåtgärder i Fässbergsdalen - återremiss Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration 1(5) Johan von Schantz 08-686 3877 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 14 Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration beskrivning Beslut om genomförande av

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell validering av mobila biljetter

Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell validering av mobila biljetter 1(8) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-12-08, punkt 5 Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana 1 (3) FÖRSLAG 2012:54 LS 1111-1505 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Bro över Göta Älv inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen i Göteborg

Ändring av Detaljplan för Bro över Göta Älv inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen i Göteborg Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Utfärdat: 2019-10-01 Johan Stenson Diarienummer: 0441/19 Telefon: 031-368 18 38 Aktbeteckning: 2-5527 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av Detaljplan

Läs mer